Visie op Drachten (centrum) 2.0 Winkelen doe je in... Drachten

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op Drachten (centrum) 2.0 Winkelen doe je in... Drachten"

Transcriptie

1 Visie op Drachten (centrum) 2.0 Bron: justbeyoy.nl Winkelen doe je in... Drachten

2 Inhoud Toelichting Visie Drachten (centrum) 2.0 Bijlage 1: Visie Drachten (centrum) 2.0 Bijlage 2: Visie Noorderpoort Bijlage 3: Visuele inspiratie Veempand en Tussendiepen

3 Toelichting op Visie op Drachten (centrum) 2.0 Als Eérste Lokale Partij (ELP) vinden wij dat dat de " de visie op Drachten" zoals hij nu wordt voorgelegd niet de kwaliteit en inhoud heeft om op deze manier toegevoegd te worden, als herijking van het bestaande detailhandelsvisie Niet alleen omdat er vanuit de ik-vorm wordt geschreven en de visie van Drachten van de raad/gemeente is. Ook de keuzes van leveranciers (in dit geval Philips) niet in een visie mag voor komen en dat de gemeente niet op de stoel van de ondernemers moet gaan zitten. Bij de presentatie werd door de opsteller van deze visie, Prof Dr. Molenaar, helder aangegeven dat hij niet de bestaande detailhandelsvisies had doorgenomen, om juist niet bevooroordeeld te zijn in het vormen van een visie die hij geeft. In de zelfde zin geeft Prof Dr. Molenaar aan dat de zondagsopening niet is meegenomen, omdat dit politiek in deze collegeperiode niet aan de orde zal komen, wat is dan objectief? In een visie en onderzoek neem je alles mee om een helder beeld te schetsen, waar dan door de politiek keuzes in kunnen worden gemaakt. Of je krijgt een opdracht waar de wenselijkheden van de opdrachtgever getoetst worden op haalbaarheid en verdedigbaarheid. Openingstijden Het punt in het rapport van verruiming van openingstijden kunnen wij ons in vinden, de ondernemers moeten open kunnen als de consument het vraagt, politiek is hier gekozen door het college om op de zondag niet open te mogen. Maar voor Drachten verwijst Prof Dr. Molenaar naar het succes van Veghel geen koopzondag, maar een succes volle koopavond op zaterdag met 15 á 25% omzetstijging. Bij ons bezoek aan Veghel, waar wij met (ELP) verschillende bestuurders maar ook met ondernemers hebben gesproken bleek; 1. er is WEL koopzondag in Veghel 2. er is GEEN koopavond op Zaterdag 3. ondernemers zagen ook GEEN omzetstijging in hun kassa Ook in de genoemde plaatsen Venlo en Den Helder is geen koopavond op zaterdag Dat neemt niet weg, als er in Drachten behoefte is om op zaterdagavond een koopavond te houden dat daar dan ruimte voor moet worden gegeven (info 1).

4 Prikkelen van de zintuigen Het punt dat je zintuigen moet prikkelen, ook daar geloven wij in o.a. 1. groenvoorziening 2. logische looproutes 3. ordelijk centrum en winkels 4. een goede basisverlichting Dat zijn de randvoorwaarden, wat ook de verantwoordelijkheid van de gemeente is. De consument zal verrast moeten worden door continu op thema's in te spelen, die de zintuigen van een consument moeten blijven prikkelen met thema's zoals bv. 1. Sinterklaas 2. Kerst 3. Pasen 4. Moederdag/Vaderdag 5. Peije dei/week 6. Oldtimerdag 7. Culturele dagen en vooral nieuwe impulsen vanuit betrokken partijen. Waarom zouden winkeliers anders ook zoveel tijd en energie steken in het continu wisselen van hun etalages, juist om zintuigen te blijven prikkelen. Door het gebruik van thema's al niet gecombineerd met licht en/of geluid worden de zintuigen geprikkeld en op die manier trigger je de consumenten om naar het centrum te komen. En dan heb je als ondernemer een kans ze te verleiden tot kopen. Een hele dure prachtig verlichte steeg in Veghel was voor de consumenten in Veghel al onderdeel van het straatbeeld en viel als zodanig niet meer op. De kosten van het steegje werden als belachelijk, of termen van gelijke strekking, gevonden. Ook de centrummanager van Den Helder en de vz. van de winkeliersvereniging uit Venlo bleken na telefonisch contact een stuk minder enthousiast dan Prof Dr. Molenaar doet voorkomen in zijn commentaren en gepubliceerde stukken hierover (info 2 Pag. 30) Internet Voor ons is de aanval op of juist de verdediging tegen de internetverkopen geen taak die bij de gemeente thuishoort. De gemeente dient de ondernemers te faciliteren door bv. het aanleggen van een openbaar Wifi-netwerk. Waar voor de invulling een primaire taak van de ondernemers is, ondersteunt door evt. de centrummanager.

5 Samenwerking Het is een terechte conclusie dat een groot deel van de activiteiten ligt bij de ondernemers. Maar succes kan alleen met een goede samenwerking tussen ondernemers (Ha&Ie), OSCD, gemeente en vastgoedeigenaren, deze laatste worden in het rapport niet eens benoemd. Naar ons idee zou je niet moeten gaan voor een zachte sanering, maar zou de centrummanager, een prominente rol moeten krijgen om juist met de eerder genoemde partijen om een actief relocatie beleid te gaan voeren. De realiteit is dat er voor de toekomst minder m2 winkelruimte nodig is of dit nu 10% of mogelijk 20% is? Maar er word ook al 35% genoemd er zullen keuzes gemaakt moeten worden, om een compact en attractief centrum voor de toekomst te waarborgen (info 3). Hiermee onderstrepen wij ook de belangrijkheid van het meenemen van de vastgoedeigenaren en van de centrummanager. De centrummanager moet een duizendpoot zijn zonder verbanden, dienstverband of belangen, bij zowel de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren. Raadhuisplein Wij blijven van mening dat een goede verbinding tussen Raadhuisplein en Zuiderbuurt van groot belang is, wij vinden ook dat de aangenomen motie uitgevoerd moet worden. De ELP wil visueel aantoonbaar maken wat de mogelijkheden zijn (zie bijlage 1 Pag. 12) door ook met dagwinkels c.q. ateliers een nog natuurlijker overgang te creëren. Een bijkomend voordeel is dat de kosten lager zouden kunnen worden als deze dagwinkels c.q. ateliers verhuurd of verkocht kunnen worden (zoals eerder gepland bij Vogelzang). Hiermee realiseer je een natuurlijker trekkracht van Raadhuisplein en naar de Zuiderbuurt als omgekeerd. Zo ontstaat er een nieuwe 2e assenkruis, wat reeds bij het carillon van toepassing is en als krachtig wordt gevonden. Horeca Nu de vaart bijna klaar is blijkt eens temeer dat dit bij voorkeur een middelpunt kan worden met dag-/koopavondhoreca, waar de Kade dan meer de avond en weekendhoreca zou kunnen invullen. Het begin van de Zuiderbuurt is sterk met het Museumplein, en met het museum. Daarom zien wij echt de noodzaak om ook Vogelzang een andere invulling te geven dan alleen het herinrichten als parkeerplaats, hier zijn ook ideeën toegevoegd aan de visie op Drachten (bijlage 1 pag. 13) Noorderpoort Voor de wijkwinkelcentra sluiten we aan bij de visie, ook wij willen geen uitbreiding van nieuwe winkels, maar succesvolle ondernemers mag je niet de mogelijkheid ontnemen om te groeien. De winkels moeten versterkend werken t.o.v. van elkaar om de kracht van een wijkwinkelcentrum te behouden. Concreet, mag de Jumbo uitbreiden, met als absolute voorwaarde dat de ingang van de jumbo niet verplaatst gaat worden, dit zou dodelijk zijn voor de ondernemers aan de noordkant van het winkelcentrum de Noorderpoort (bijlage 2).

6 Veempand de Tussendiepen Detailhandel op bedrijventerreinen en specifiek in het Veempand lijkt niet verstandig, maar wanneer de Tussendiepen aangemerkt wordt om daar watersport gerelateerde bedrijven te situeren, zou het Veempand mogelijk daar ook een rol in kunnen spelen. Door invulling te geven aan nautische winkels of op gebied van camping en vakantie is het wellicht verstandig om in dit gebied open te staan voor kansen. Een voorbeeld zou een Foodmarkt kunnen zijn, zoals nu al in Breda en Amsterdam is, maar binnenkort ook in Steenwijk situeert. Het lijkt ons verstandig dat zowel de gemeente en Ha&Ie goed kijken of dit nou een kans is of een bedreiging wordt voor het centrum. En om niet achteraf te hoeven constateren dat dit soort nieuwe ontwikkelingen, die een lokaal marktgebied overstijgende aantrekking hebben, zich niet in Drachten hebben gevestigd. Deze ontwikkeling is bij meerder formules gaande. Wij vinden het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar een ruime passantenhaven nabij de Zuiderhogeweg/Tussendiepen voor grotere boten. Om een goede verbinden tussen watersport en Drachten centrum te creëren (bijlage 3). MLK-singel MLK-singel onderschikt stellen aan het centrum ervaren wij als negatief, wij zien liever dat de MLK-singel het centrum versterkt net als in de huidige situatie. En welke toevloeien heeft de periferie van de MLK-singel op het centrum? En biedt de periferie kansen om secundaire klanten tot primaire klanten te verleiden en tertiaire klanten tot secundaire klanten te promoveren? Of is de periferie een one stop gebeuren en heeft het centrum hier geen voordeel of nadeel van? Nulmetingen Het verrichten van een nulmeting is o.a. hiervoor ook belangrijk, en verdient ook grote prioriteit en zou voor ons moeten bestaan uit; 1. klanten herkomstonderzoek 2. klanten tevredenheidsonderzoek. 3. onderzoek reden lage binding en lage toevloeiing. Mogelijk geeft dit wel een heel ander beeld op 1. periferie functie voor het centrum 2. parkeervoorziening (laatste onderzoek erg mager pag.17 parkeeronderzoek) (info 4) 3. wat is de reden van afvloeiing, maar ook waar de afvloeiing heen gaat, wat zijn de concurrenten van Drachten.

7 Evaluatie Wij hebben niet de basis " de 0 meting in augustus" als basis voor het economisch draagvlak kunnen vinden, evaluatie moet gereld plaatsvinden om (bij)sturing te geven aan de toekomstige winkelen in Drachten. Wanneer je visie hebt, heb je ambitie, en ambitie vraagt inzet, doorzettingsvermogen, bevlogenheid, creativiteit, mensenkennis, assertiviteit. Maar boven al dragers, die hun schouders er onder zetten, die geloof hebben in visie en Drachten weer tot de diamant van de wouden, van het noorden te maken. ELP Yntze de Vries Chiel Bolt Sandra de Jong

8 Bronvermeldingen: Info 1: Winkeliers moeten winkeltijden bepalen BNR Vehgel bruist vertraagd #.VGdtovf34Iw.mailto Koopavond Veghel niet naar zaterdag Molenaar; Maak van de zaterdagavond een koopavond RTV Rijnmond Einde aan discussie over koopavond in Veghel Cor Molenaar is beer kwijt Gekker Moet Het Niet Worden Info 2: Masterplan Den Helder 27 mei mei-2014.pdf Info 3: Leegstaande winkels: hoe verleid je de klant? (steegje) autoplay= winkels zijn sinds de crisis verdwenen. Erg of niet? RTL Nieuws Hoe erg de leegstand in winkelstraten in jouw gemeente is RTL Nieuws Info 4: Eindrapport parkeerenquêtes Drachten

9 Aanvullende marktontwikkelingen: Bulls & Birds, JeansOnline en Label54 failliet Waalwijk zet streep door het nieuwe winkelen Steden stoppen met nieuwe winkelen / Nieuwe winkelen al passé Nieuwe_winkelen is_al_passe.html 'Nieuwe winkelen' de prullenbak in

10 Bijlage 1 Visie op Drachten (centrum) 2.0 Beleving en inspiratie exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel Prof Dr C.N.A. Molenaar co rmo lenaar.nl 1 juli 2014 Dhr. Y. De Vries Dhr. C. Bolt Mw. S. de Jong 31 december 2014

11 Inhoud Inhoud pagina Achtergrond 3 Bevindingen 7 Winkels 8 Kernwinkelgebied Drachten 11 Klanten trekken en binden 15 Samenwerking 17 Benodigde technologie 19 Samenvatting 21 Evaluatie en meting 22 Onafhankelijkheidsverklaring 24 2

12 Achtergrond Het klantengedrag is de laatste jaren onder invloed van internet veranderd. Vroeger moe ste n klanten naar winkel gaan om te kopen, tegenwoordig kunnen klanten naar de winkel gaan om te kopen. Klanten integreren internet in hun koopgedrag, zowel voor oriëntatie naar producten, informatie over producten, het communiceren met anderen over een mogelijke aankoop. Dit besluitvormingsproces kan getoetst worden in een winkel (showrooming), waarna tot een keuze besloten wordt. De aankoop kan plaatsvinden in de winkel maar vindt ook daarna plaats op internet. Dit proces kan weergegeven worden in een zogenaamde customer journey Het huidige koopproces van klanten voor niet dagelijkse aankopen (non-food). Een integratie van internet, social media en winkels. De klanten volgen een customer journey waarbij internet geïntegreerd is in het koopproces. Onderdelen zijn zowel internet, social media, persoonlijke contacten als mede winkels. Door de mondigheid van klanten en door de vergaande services van internet wordt steeds meer en steeds vaker op internet gekocht. Hierdoor verdwijnt 3

13 omzet uit de fysieke winkels, wat leidt tot toenemende leegstand en tot een herbezinning op winkellocaties en gebieden. Daarnaast is er ook sprake van een marge druk, omdat klanten beter geïnformeerd zijn dan vroeger door internet, en niet meer bereid zijn om te hoge prijzen in de winkel te betalen, hoe reëel deze prijzen ook zijn. Klanten kopen tegenwoordig even gemakkelijk op internet bij een Nederlandse aanbieder zoals Coolblue als bij een buitenlandse aanbieder zoals Zalando of Amazon. Het gevolg is dat de structuur van de retail onder druk komt te staan: veel opruimingen, outletstores en leegstand zijn hier voorbeelden van. Winkelen is een keuze geworden! De omzet ontwikkeling in Nederland van non-food winkels in Bron: GFK Retail en Technology Amstelveen Momenteel wordt ruim 20% van alle niet dagelijkse aankopen op internet gekocht ( in 2014 is de groei 25%, van 17.5% totaal in 2013, naar 22% totaal in 2014). De verwachting is dat deze groei de komende jaren nog door zal zetten. Voorspellingen geven aan dat in 2020 ongeveer 40%-50% van de niet dagelijkse aankopen (non-food) 4

14 op internet gekocht zal worden. Dit vraagt om een herbezinning en aanpassing van de retail structuur, de winkelgebieden en locaties, en van de winkels. Meer dan ooit moet uit gegaan worden van het koopgedrag van klanten en de koopmotieven. De verandering van een aanbod gedreven economie (en retail) naar een vraag gedreven economie (en retail) is een veranderingsproces, dat volop aan de gang is. Dit vraagt om andere vormen van detailhandel, andere locaties maar ook een andere vorm van samenwerking tussen alle partijen. In dit kader wordt gesproken van een participatie maatschappij, dit geldt niet alleen voor personen, maar ook voor de publieke - en private sector. De ontwikkelingen die in de detailhandel gaande zijn kan je als volgend omschrijven: * Van winkel naar web Het aantal fysieke winkels in Nederland is kleiner geworden. Hier staat tegenover dat het aantal webwinkels explosief groeit. De soms in het straatbeeld gemiste winkeldiversiteit en -variatie is ruimschoots te vinden op internet. In ruimtelijke zin mag het winkelbeeld dan eenzijdiger zijn geworden, in virtuele zin zeker niet. * Van klein naar groot Veel kleine speciaalzaken zijn in de afgelopen jaren verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een beperkt aantal formules met grote winkels en een breed, scherp geprijsd assortiment. In alle branches betreden nieuwe formules de Nederlandse winkelmarkt, waartegen de zelfstandige winkelier op de hoek steeds moeilijker kan concurreren. Vooral in de levensmiddelensector is het aanbod van zelfstandige speciaalzaken fors uitgedund. Gevolg is dat het winkelaanbod in kleine kernen zich veelal is gaan beperken tot een supermarkt. * Van massa naar uniek Als een tegenreactie op het verdwijnen van veel lokale ondernemers en de schaalvergroting in de afgelopen jaren is er een toenemende waardering voor en behoefte aan kleinschalige speciaalzaken. De klant wil weg uit het (grijze) midden en gaat op zoek naar uniciteit. De nieuwe winkelier speelt hier op in en zet een unieke winkel neer - met een uniek product en/of een unieke dienstverlening. De aankoop(beleving) krijgt daardoor een toegevoegde waarde, zowel voor de klant als de ondernemer. Er ontstaat een nieuwe generatie zelfstandige detailhandelsondernemers. 5

15 De randvoorwaarden voor een aantrekkelijk centrum zijn: Veelheid van winkels diversiteit aan winkels kwaliteit van het winkelaanbod Bereikbaarheid Parkeergeledenheid Het onderstaande model geeft de elementen aan die op elkaar moeten worden afgestemd om een aantrekkelijk centrum, die toekomst bestendig is voor het winkelaanbod, te realiseren. Zintuigen Groenvoorziening Logische looproutes Ordelijk centrum en winkels Geluid/licht (sfeer) Dynamische sturing met mobiel Technologie Geo-fencing Smart postering Interactie Website services Faciliteiten Online routing winkelcentra Wifi met geo-fencing Thuisbezorgen Koppeling mobiele data Integratie horeca Klantendatabase analyses Communicatie Data gestuurd Loyalitet gestuurd Ad hoc en wekelijk Mobiel gestuurd Organisatie Centrum management Stichting Ondernemers Lokken, binden en faciliteren Observatie en Visieontwikkeling Doel: Centrum aantrekkelijk maken om te verblijven en te kopen Kracht: Historische kern/vaart, leuke looproute en straten en een mooi Raadhuisplein Uitdaging: Als eenheid naar buiten treden, samenwerken: gemeente, horeca, ondernemers vastgoed eigenaren Aantrekken: Eigen inwoners, regio inwoners, toeristen Voordeel: compact centrum, goed bereikbaar, autovrij Motto: Drachten beleef je! 6

16 Bevindingen Een sterke focus op het centrum is belangrijk voor het imago van de stad. Hier trek je bezoekers mee van zowel binnen de gemeente als daarbuiten. Om de effecten te bereken wordt geadviseerd om een koopstroomanalyse te maken en een economische doelstelling te bepalen. Door de koopstroomanalyse, klantenherkomst- en tevredenheidsonderzoek ieder half jaar te herhalen kan duidelijk de effecten van de acties gemeten worden en indien nodig worden bijgestuurd. De focus van de aanpassingen zijn erop gericht op het centrum leuker te maken door zintuiglijke ervaringen te stimuleren (positief) en bezoekers te trekken door activiteiten van de ondernemers. Drachten Aantrekkelijke centrum Gastvrij voor inwoners, bezoekers en toeristen Gezellig en verrassend Gemotiveerde ondernemers Samenhorigheid Faciliterende en participerende gemeente Bereikbaar/parkeren met positief imago Gezellig, beleven en verblijven Minder winkels nodig in de toekomst Bezoekers zijn nog geen kopers Meer inspiratie en beleving Meer horeca Andere openingstijden Andere looproutes Branchering Epicentrum? Regie voering winkelgebied Samenwerking ondernemers gemeente en vastgoedeigenaren Inspelen op klantgedrag Relatie internet, klantgedrag en winkels Geen uitbreiding buitengebied Rol buurtwinkelcentra voor dagelijkse behoeften Klanten lokken en binden 7

17 Winkels Er is een onderscheid gemaakt tussen dagelijkse boodschappen (food) en de niet dagelijkse boodschappen (non-food). Deze indeling kan voor de niet-dagelijkse boodschappen verder verfijnd worden op basis van koopgedrag en koopmotieven. Het centrum is het aantrekkelijke winkelgebied, het hart van Smallingerland/Drachten. Hier wordt gewinkeld, in de wijken worden de boodschappen gedaan (mission based shopping). In het centrum is een concentratie van horeca, cultuur en winkels om te winkelen. In de wijken zullen de winkelcentra vooral een verzorgend karakter hebben, de dagelijkse boodschappen met wellicht sporadisch een andere winkel. Het hart van de plaats is echter het kernwinkelgebied. Voor Drachten geldt als epicentrum het nieuwe gebied van de Drachtstervaart, voor winkels zal het Raadhuisplein en directe omgeving een centrale locatie zijn. Vanuit deze twee centra moeten zichtlijnen ontwikkeld worden en een concentratie komen van daghoreca. Buiten het centrum zal er sprake zijn van een bewuste keuze door klanten, mission based shopping. Als de winkels aantrekkelijk zijn voor klanten zal men specifiek naar deze winkels blijven gaan. Buiten het centrum en de verzorgende functie in de woonwijken moet uiterst restrictief beleid worden gevoerd voor winkels. De kracht moet komen vanuit het centrum. Het MLK moet haar huidige versterkende functie voor het centrum behouden. Voor de indeling van winkels gelden de navolgende factoren: Noodzaak o f e motie, waarbij bijvoorbeeld de aanschaf van een huis of auto als noodzaak kan worden gezien, maar een tas, een jurk, kinderkleding of elektronica worden vaak op emotie gekocht. Re ge lmati g of in ci den te le aan koop. Bij regelmatige aankoop is de kennis aanwezig bij de klant en de noodzaak voor winkels geringer. Zoals bijvoorbeeld bij boeken, bepaalde elektronica artikelen zoals smartphones, i-pod. F ysie k of vi rtuee l. Virtuele producten zijn downloadbaar en zullen bij voorkeur op internet gekocht worden., Denk hierbij aan muziek, nieuws of vakanties. Fysieke producten kun je meenemen, maar ook voelen en zien. Inspiratie of bewust kopen. Winkelen is inspirational shopping) dit gebeurt in het centrum. Bewust kopen is mission based shopping en betekent doelgericht kopen (zoals boodschappen of bij een specifieke winkel van voorkeur). 8

18 Eigenlijk kan de aantrekkelijkheid van een winkelgebied weergegeven worden met een ijsberg. Boven het water is wat je ziet, maar onder water bepaalt het drijfvermogen van de ijsberg. Dit is ook het geval bij een winkelgebied. De publieke ruimten is wat je ziet, evenals het aanbod van winkels en de looproute (en leegstand). Maar een winkelgebied wordt pas echt aantrekkelijk als er leuke winkels zijn, gemotiveerde ondernemers die klanten binden en motiveren. Ook een integratie met horeca is essentieel voor het drijfvermogen van een winkelcentrum. Op basis van deze indeling moet de kooporiëntatie de basis zijn voor het aanbod van winkels, zowel producten als aankoopmogelijkheden (webshop, winkel of andere mogelijkheden). De indeling van een kernwinkelgebied moet dan ook gebaseerd zijn op kooppatronen, koopgedrag en bereikbaarheid. Branchering is hier een voorbeeld van, maar ook de integratie met horeca en de positionering van aandachttrekkende winkels. 9

19 Door internet zal de omzet en de marge van winkels voor niet dagelijkse aankopen teruglopen. Dit heeft direct effect op het aantal winkels, de leegstand en de motieven voor klanten om naar een kernwinkelgebied gaan. E r zal i n de toe komst be hoe fte zij n aan mi n de r win ke ls. Per branche zal het verschillend zijn maar een verdere krimp in elektronica winkels, boeken- en muziekwinkels, mode, schoenen en speelgoed is duidelijk. Bron: nota detailhandel Amersfoort Er moet een duidelijke focus zijn op een compact centrum, winkels, horeca en cultuur. Wijkwinkelcentra hebben een aanbod aan verzorgende winkels zoals dagelijkse behoeften: supermarkt, drogist, huishoudelijke artikelen. In het centrum wordt gewinkeld. De tai lhan de l b ui te n he t ce n trum e n b ui te n de wi j kce n tra e n di re cte omge vin g moe t voo rko me n worde n of zo mog e li j k afgeb ouwd vi a zac hte sane rin g. Mooie locatie voor daghoreca, sfeer en historisch besef Kernwinkelgebied Drachten 10

20 Kernwinkelgebied Drachten Drachten heeft de juiste maatregelen genomen om juist klanten te trekken door planologische aanpassingen in de publieke ruimte, en de bereikbaarheid te bevorderen. Denk hierbij aan de parkeerfaciliteiten, de bereikbaarheid via openbaarvervoer en eigen transport. Gratis parkeren Kiryat Onnoplein is een onderdeel hiervan. Maar er moet ook een motivatie zijn om naar het centrum te komen. Parkeerplaatsen zijn de toegang tot het centrum. Deze toegang moet duidelijk geaccentueerd worden met bijvoorbeeld verlichting, geluid of andere entourage. De motivatie om naar het centrum te gaan bestaat uit: Aanbod winkel Dag- en avond horeca Sfeer en looproutes Vooral het museum gebied is een mooie plaats voor een concentratie van daghoreca, een historisch punt in Drachten en een doorgang naar de Raadhuisplein en Mediamarkt. Dit plein kan leuker gemaakt worden met een interactieve geluids- en lichtvoorziening waardoor de sfeer verhoogd wordt en het museum wordt uitgelicht. Een licht routingsplan leidt naar het Raadhuisplein en daarvandaan naar de winkelstraat. Het advies is om een goede verbinding te creëren tussen het Raadhuisplein en de Zuiderbuurt. Door oud en nieuw optimaal op elkaar aan te laten sluiten wordt de eenheid van het centrum behouden en ontstaat er een 2e assenkruis (zie afbeelding) met logische looproutes. Ook hier kan licht en geluid zorgen voor sfeer en veiligheid. Op dit deel van het Raadhuisplein is er ruimte voor klassieke horeca, sfeervol en bindend. 11

21 Huidige situatie Raadhuisplein Vernieuwde en verbrede doorgang met aantrekkelijk kleine winkeltjes geaccentueerd met licht en geluid. Hierdoor aantrekkelijk als doorgang naar en van het Raadhuisplein. 12

22 Een andere opvallende ontwikkeling is het nieuwe watergebied De Drachtstervaart. Een aantrekkelijk gebied voor horeca, voor restaurantjes aangevuld met wat ondersteunende natte horeca. Hierdoor ontstaat een rustmoment maar ook een mogelijkheid om winkeltijden aan te passen bij het emotionele, inspirerende koopgedrag. Het is dan ook van belang om de winkelopenings- en sluitingstijden goed af te stemmen op de detailhandel en en de consumenten, de overheid heeft een faciliterende rol. Vogelzang Aan de zuidkant is het Museumplein en trekker, maar ook aan de noordkant dient een aantrekkelijk ontvangst te zijn voor bezoekers van het centrum. De ingezette ontwikkeling rotonde en het opknappen van Vogelzang dienen een basis te zijn voor de start van het centrum in de Noorderbuurt. De gemeente moet actief deze ontwikkeling vormgeven en doorwerken. Zie bijgevoegde tekeningen als inspiratie en voorbeeld. Vogelzang huidige situatie en aanblik van buiten tijd voor verbetering 13

23 I catcher Noorderbuurt start van het centrum aan de noordzijde 14

24 Klanten trekken en binden Om klanten te trekken en te binden zijn activiteiten nodig van de winkeliers (het drijfvermogen). Cruciaal is de samenwerking tussen winkeliersvereniging, gemeente, OSCD en vastgoedeigenaren. De verwachting is dat het aantal m2 winkeloppervlakte in de toekomst zal afnemen. Om aan de vraag te kunnen voldoen per m2 is het belangrijk om een compact attractief centrum te behouden. Ha&Ie en de gemeente dienen samen te werken, maar ook de vastgoed eigenaren dienen actief betrokken te worden bij relocatie van de winkels. In de te ontwikkelen strategie worden technologie en internet geïntegreerd, maar ook worden webshops aangevallen door een lokale strategie van ondernemers. Dit vraagt om een aanpassing van het serviceniveau van winkels, een verdere integratie en samenwerking tussen de ondernemers, met leveranciers en natuurlijk de gemeente. Ook in de winkel moet internet geïntegreerd zijn en onderdeel zijn van een gezamenlijk platform, ondernemers zijn hier zelf verantwoordelijk voor. De samenwerking wordt duidelijk door het aanstellen van een cen trumman age r. Deze centrummanager functioneert vanuit de stichting van ondernemers en is de linking- pin tussen ondernemers, gemeente, leveranciers en vastgoedeigenaren. De centrummanager is verantwoordelijk voor de coördinatie tussen ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren. het ontwikkelen van marketing- en communicatieplannen het beheren van het marketingconcept Drachten het aantrekken van nieuwe winkels en ondersteunen bestaande ondernemers actief beleid maken en uitvoeren op relocatie In alle gevallen dienen de plannen nader uitgewerkt te worden en zeer specifiek te worden toegepast voor Drachten. Een voorbeeld hiervan kan zijn een loyaliteitssysteem dat geïntegreerd is met de horeca, gebaseerd op smartphones. 1 Conform het bestaande marketingplan 15

25 In de te ontwikkelen strategie worden technologie en internet geïntegreerd, maar ook worden webshops aangevallen door een lokale strategie van ondernemers. Doel is om koopstromen om te buigen richting centrum. Dit zijn de koopstromen, die leiden tot een afvloeiing van de bestedingen in het centrum (zoals bestedingen bij andere gemeenten), bestedingen op internet, maar ook het versterken van koopstromen die al leiden tot uitgaven in het centrum. Dit vraagt om een aanpassing van het serviceniveau van winkels, een verdere integratie en samenwerking tussen de ondernemers, met leveranciers en natuurlijk de gemeente. Ook in de winkel moet internet geïntegreerd zijn en onderdeel zijn van een gezamenlijk platform. Op basis van deze doelstelling is een economische onderbouwing te maken die de basis kan zijn voor economische berekeningen over weerbaarheid van het centrum en potentiële omvang van het winkelgebied. Het is van wezenlijk belang om te weten waarom consumenten uit ons potentieel marktgebied van consumenten mogelijk niet kiezen voor Drachten als koopcentrum en wat alternatieven zijn. Als basis is het advies een koopstromen analyse, klantenherkomsten- en tevredenheidsonderzoek uit te laten voeren. Deze analyse is de basis voor de berekening van het te halen economische draagvlak van het winkelgebied en tevens de 0 meting voor de door te voeren activiteiten. Klanten trekken en binden (ondernemers en centrummanager) Door gezamenlijke website Door gezamenlijke communicatie, nieuwsbrief en Door integratie van het internet Acties en on the spot acties: druppelaar Door services: opslag, bezorging, bestelling 16

Visie op Drachten. Beleving en inspiratie. exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580

Visie op Drachten. Beleving en inspiratie. exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580 Visie op Drachten Beleving en inspiratie exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580 Prof Dr C.N.A. Molenaar cor@cormolenaar.nl 1 juli 2014 1 Inhoud Inhoud pagina Achtergrond 3

Nadere informatie

Winkelcentra Een droomwereld voor bezoekers

Winkelcentra Een droomwereld voor bezoekers - Zintuigen prikkelen en fysieke motivatie stimuleren - Integratie technologie in winkelgebieden en generiek koopgedrag - Ondersteunen nieuw winkelgedrag door ondernemers, in de winkel, op internet en

Nadere informatie

Visie op Boxtel. Beleving en inspiratie. exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580

Visie op Boxtel. Beleving en inspiratie. exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580 Visie op Boxtel Beleving en inspiratie exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580 Prof Dr C.N.A. Molenaar cor@cormolenaar.nl 1 december 2014 1 Inhoud Inhoud pagina Achtergrond

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie?

2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie? 2017 wordt een goed jaar, maar wie heeft de regie? We kijken nog even terug naar 2016 en trekken lering uit de ontwikkelingen. Dit is meteen de basis voor 2017 aangevuld met goede macro-economische verwachtingen.

Nadere informatie

Wat is nu echt de impact van internet op de retail?

Wat is nu echt de impact van internet op de retail? Wat is nu echt de impact van internet op de retail? De dynamica in de retail is dagelijks te merken. De winkelstraat ondervindt een metamorfose, doordat winkels verdwijnen en nieuwe winkels komen, door

Nadere informatie

Visie op Hof van Twente

Visie op Hof van Twente Visie op Hof van Twente Historie, Koninklijk, leefklimaat exquo Consultancy Wolfhezerweg 6AA 6861AB Oosterbeek tel 06-53357580 Prof Dr C.N.A. Molenaar cor@cormolenaar.nl augustus2015 1 Inhoud Inhoud pagina

Nadere informatie

Vraagstimulerende maatregelen

Vraagstimulerende maatregelen Dynamica in de retail. Deze week is er een spraakmakend rapport uitgekomen dat de situatie in de winkelretail beschrijft. Het rapport van Dynamis komt tot de conclusie dat vraagsturing niet tot het gewenste

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel 29 april 2014 Bestuur Winkeliersvereniging Heksenwiel DELA/DTZ Wijkraad BeKom SOAB Breda BV i.spape@soab.nl e.kalle@soab.nl Waarom een visie op Heksenwiel Leegstand,

Nadere informatie

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Boxtel 1 Inleiding De voorzitters van de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Het einde van de opruiming

Het einde van de opruiming Het einde van de opruiming Een voorrecht voor klanten, een ergernis voor winkels; de continue opruiming in de winkelstraten. De kortingspercentages kunnen oplopen tot 70% wat er toe leidt dat klanten aankopen

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/30 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt uw winkelcentrum een winnaar? drs. Hans P. van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl

Nadere informatie

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group

LMG. Informatie voor gemeenten en collectieven. Local Media Group LMG Local Media Group Informatie voor gemeenten en collectieven In deze brochure wordt kort uitgelegd wat LMG (Local Media Group) uw gemeente, collectief, ondernemersvereniging of winkelgebied te bieden

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

Cross Channel Retail

Cross Channel Retail Cross Channel Retail Onderzoek naar de implicaties voor Nederlandse winkelcentra 20 juni 2014 ir. Suzanne Tol MRE Asset manager bij HB Capital Wat is cross channel retail? Theorie: bij cross channel is

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra

De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra 1/20 De zonnige toekomst van winkels, winkelgebieden en winkelcentra Winnaars Verliezers Hoe wordt een winkelcentrum een winnaar? Case-study Zonder parkeren geen winkelomzet drs. Hans P. van Tellingen

Nadere informatie

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE. Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Samenvatting Eindhoven Regionaal koopstromenonderzoek SRE Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Rapportnummer:

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven

Zijdelwaard Uithoorn. Winkelen Wonen Verblijven Zijdelwaard Uithoorn Winkelen Wonen Verblijven Uithoorn is een aantrekkelijke, landelijke woongemeente. Direct gelegen aan de Amstel en onderdeel van het Groene Hart, maar toch ook op een steenworpafstand

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht

Factsheets. Profielen gemeentes van Utrecht Factsheets Profielen gemeentes van Utrecht Leeswijzer Profielen gemeentes van Utrecht Per gemeente van de provincie Utrecht is een profiel gemaakt. Dit profiel is weergegeven op basis van vier pagina s.

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Resultaten peiling 17: detailhandel

Resultaten peiling 17: detailhandel Hofpanel Resultaten peiling 17: detailhandel Maart 2013 1. Inleiding Van 10 tot en met 17 maart 2013 is er onder het Hofpanel een peiling gehouden over detailhandel. De gemeente Hof van Twente werkt aan

Nadere informatie

Consumenten gedragen zich anders dan voorheen. Doordat wij continu op onze smartphone in verbinding staan met internet kunnen wij overal en altijd

Consumenten gedragen zich anders dan voorheen. Doordat wij continu op onze smartphone in verbinding staan met internet kunnen wij overal en altijd 1 Consumenten gedragen zich anders dan voorheen. Doordat wij continu op onze smartphone in verbinding staan met internet kunnen wij overal en altijd gebruik maken van een nieuwe informatielaag. Dit heeft

Nadere informatie

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt 1/38 Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt Hans van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl 020 6260817 @hansvtellingen Herengracht

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

Hasselt shoppingstad Kernversterkend beleid COMEOS. 18 juni 2014

Hasselt shoppingstad Kernversterkend beleid COMEOS. 18 juni 2014 Hasselt shoppingstad Kernversterkend beleid COMEOS 18 juni 2014 Agenda Welkom Nieuwe ontwikkelingen Kernversterkend winkelbeleid - cijfers Retailplatform wat? Planning - events Kernversterkend beleid Troeven

Nadere informatie

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016

INRETAIL. Retail in beweging. Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL Retail in beweging Emmen themasessie retail 22 maart 2016 INRETAIL 2016 Marc Majolée INRETAIL RETAILTRENDS Welkom in de nieuwe retailwereld! INRETAIL 2016 INRETAIL PROGNOSE ON-LINE KOPEN INRETAIL

Nadere informatie

inspiratieboek Raalte

inspiratieboek Raalte inspiratieboek Raalte centrum Inhoud Inspiratie Wat leeft er? Het centrum Inpiratiebeelden Inspiratiebeeld Grote Markt Colofon Inspiratie Raalte is gastvrij. Raalte is kleinschalig. In Raalte kun je voor

Nadere informatie

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt

Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt 1/38 Over: Winnaars, verliezers en hoe uw winkel(centrum) een winnaar wordt Hans van Tellingen directeur/eigenaar Strabo bv www.strabo.nl vantellingen@strabo.nl 020 6260817 @hansvtellingen Herengracht

Nadere informatie

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015

De stand van retail in Nederland. woensdag 16 september 2015 De stand van retail in Nederland woensdag 16 september 2015 Founder en Directeur Retaildenkers.nl Wie is Rupert? verbinder Inspiratie storytelling Marketing ondernemersboeken Klant centraal retaildeskundige

Nadere informatie

Alles draait om beleving

Alles draait om beleving Samen ondernemen Alles draait om beleving Samen beleven Samenvatting Strategisch Businessplan Ondernemersfonds Tilburg Het is 2020 experience marketing horeca dienstensector beleving detailhandel events

Nadere informatie

De smartphone gaat de retail redden.

De smartphone gaat de retail redden. De smartphone gaat de retail redden. Natuurlijk er wordt steeds meer op internet gekocht en deze ontwikkeling zal nog veel verder doorgaan. Maar tegelijkertijd zien we ook dat winkels en winkelgebieden

Nadere informatie

DEN HELDER. Positionering: Resultaat: masterplan duaal winkelen in binnenstad, ecommerce en fysiek winkelen. april 2014. Prof Dr C.N.A.

DEN HELDER. Positionering: Resultaat: masterplan duaal winkelen in binnenstad, ecommerce en fysiek winkelen. april 2014. Prof Dr C.N.A. DEN HELDER masterplan duaal winkelen in binnenstad, ecommerce en fysiek winkelen april 2014 Prof Dr C.N.A. Molenaar Bijlage koopstromen Bijlage concept rapport Philips Offertes Philips en Mobile Strategy

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN

MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN MEMO CENTRUMPLAN REUSEL ADVIES RUIMTELIJK- FUNCTIONELE CONSTELLATIE SUPERMARKTEN 13 OKTOBER 2017 Status: Definitief Datum: 13 oktober 2017 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013

Nadere informatie

De binnenstad in 2020. Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO

De binnenstad in 2020. Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO De binnenstad in 2020 Binnenstadsdebat Nijmegen 25 juni 2012 Felix Wigman Directeur BRO Trends & Ontwikkelingen Consument Mobiel Goed geïnformeerd (internet) Kritisch, hoge verwachtingen Zoekt beleving,

Nadere informatie

Internet: alles wordt anders

Internet: alles wordt anders Internet: alles wordt anders Prof Dr C.N.A. Molenaar Twee miljoen winkelmeters in de stad gaan verdwijnen De komende zeven jaar krimpt het winkeloppervlak in stedelijke gebieden sterk. In totaal zal er

Nadere informatie

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee 2 trends en ontwikkelingen in de detailhandel (algemeen)! Economische stagnatie! Omzetverschuivingen van offline naar online winkels (internet winkelen)! Overcapaciteit

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Retail en Mobiliteit in de binnenstad

Retail en Mobiliteit in de binnenstad Retail en Mobiliteit in de binnenstad Fietsstad 2016 Symposium Bikenomics - 13 Oktober 2015 Giuliano Mingardo Erasmus Universiteit Rotterdam mingardo@ese.eur.nl 1 Inhoudsopgave De ontwikkeling van mobiliteit;

Nadere informatie

Retail Management Center

Retail Management Center Retail Management Center Retailvisie en positionering Vught Carine Ghazzi Huib Lubbers 29-1-2015 Copyright RMC 2012 1 Retail Management Center Retail Management Center is een retailadviesbureau waar strategische

Nadere informatie

Detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 15 juli 2015

Detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 15 juli 2015 Detailhandelsvisie centrum Nederweert Stefan van Aarle 15 juli 2015 Het verschaffen van inzicht op welke haalbare wijze Nederweerteen sterk en bestendig vitaal centrum gericht op de toekomst kan realiseren,

Nadere informatie

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren

Westwijk - Amstelveen. Winkelen, Wonen & Parkeren Westwijk - Amstelveen Winkelen, Wonen & Parkeren Westijk Amstelveen WINKELS 2 Inhoudsopgave 3 Amstelveen... 4 De Wijk... 7 Het Winkelcentrum... 8 Het Plan... 11 Winkelinformatie... 12 Impressies... 14

Nadere informatie

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015 Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert Stefan van Aarle 25 november 2015 AGENDA 19:30 uur presentatie scenario s 20:30 uur korte pauze 20:45 uur vragenronde 21:15 uur afronding Inleiding Even

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

De Retail Evolutie 2015-2020. Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan

De Retail Evolutie 2015-2020. Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan De Retail Evolutie 2015-2020 Waarom de Pure Online Player niet zonder de winkelstraat kan Alexander Nijeboer, retailstrateeg Li Moon alexander@limoon.nl Li Moon, een toonaangevend retailreclamebureau Wij

Nadere informatie

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com

Mobile & Shopping on demand. De nieuwe rol van de mobiele telefoon. tradedoubler.com Mobile & Shopping on demand De nieuwe rol van de mobiele telefoon tradedoubler.com Mobiele kanalen voor affiliate marketing vernieuwen de winkelervaring in Europa, door de connected consumers (online actieve

Nadere informatie

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017

Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 Sectorrapport Winkelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 32 SPF Nederlandse Sectorrapport Slagersbedrijven Vastgoedmarkt Winkelmarkt 2017 Voorjaarsupdate Stand van zaken GEBRUIKERSMARKT Consumenten besteden meer,

Nadere informatie

Benoemde Thema s Smart City Breda

Benoemde Thema s Smart City Breda Benoemde Thema s Smart City Breda Smart beheer Waarom? Continue op zoek naar verbetering dienstverlening en efficienter beheer Grote impact op tevredenheid van inwoner en bezoeker en staat van de stad

Nadere informatie

MEER TRAFFIC MEER KLANTEN MEER OMZET

MEER TRAFFIC MEER KLANTEN MEER OMZET MEER TRAFFIC MEER KLANTEN MEER OMZET EN MEER BELEVING! Retail acties ONTDEK DE KRACHT VAN SCAN & WIN Meer cross-selling Lokale of branche specifieke variaties Centraal staat Ivooh! s unieke Scan & Win

Nadere informatie

Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht. Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012

Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht. Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012 Vereniging van Commercieel Vastgoed Binnenstad Dordrecht Jasper Mos, wethouder economie Dordrecht Dordrecht, 6 februari 2012 Probleemanalyse (1996) Water als vervoersader wordt barrière Boot wordt auto

Nadere informatie

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder Gemeente Beverwijk Wethouder Tim De Rudder https://www.youtube.com/watch?v=hdoxyqpivas 2 Rabobank Utrechtse Waarden Jappie van der Heide (manager MKB) Rabobank-IJmond 4 Rabobank Utrechtse Waarden Alleen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 71764. Beleidsnotitie Detailhandel 2014. 5 augustus 2015. Officiële uitgave van gemeente Wijchen.

GEMEENTEBLAD. Nr. 71764. Beleidsnotitie Detailhandel 2014. 5 augustus 2015. Officiële uitgave van gemeente Wijchen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Wijchen. Nr. 71764 5 augustus 2015 Beleidsnotitie Detailhandel 2014 Detailhandelstructuur en supermarktbeleid Wijchen, vastgesteld 9 juli 2015 1. Aanleiding

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied November 2014 Duidelijk. DTZ Zadelhoff www.dtz.nl De strijd om de harde A1 DTZ Zadelhoff 1 De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten

Nadere informatie

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Op 29 en 30 maart en 4 april 2016 vonden er werksessies op diverse locaties in de stad plaats over de Nieuwegeinse winkelcentra van de toekomst. Bewoners,

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Conversie marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg daarvan

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN PROJECT BINNEN HET Programma: 1. Presentatie gemeente Bussum Doel van de avond / Aanleiding / Kader / Acties / Hoe nu verder? 2. Presentatie ontwikkelaar Voorlopig ontwerp bouwplan

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht

Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht Probleemomgeving Online winkelen groeit in Nederland enorm; tegelijkertijd is er een verschuiving

Nadere informatie

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds In het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Zwollefonds Binnenstad is het organiseren en aanjagen van goede evenementen en activiteiten in

Nadere informatie

indeling winkellocaties

indeling winkellocaties Detail en marketing waar ligt de winkel indeling winkellocaties A1 A2 B1 B2 C hoofdwinkelgebied aanloopstraten naar A1 drukte-index bezoekersdrukte winkelstraat kenmerken: A1-locatie drukte-index 100-76

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

!!! Fractievoorzitters!Politieke!Partijen!Noordwijk! P/a!Griffie!Gemeente!Noordwijk! Postbus!298! 2200!AG!!Noordwijk!

!!! Fractievoorzitters!Politieke!Partijen!Noordwijk! P/a!Griffie!Gemeente!Noordwijk! Postbus!298! 2200!AG!!Noordwijk! FractievoorzittersPolitiekePartijenNoordwijk P/aGriffieGemeenteNoordwijk Postbus298 2200AGNoordwijk Betreft:inputNOVcoalitievorming2014 Noordwijk,25maart2014 Geachtefractievoorzitter, Degemeenteraadsverkiezingenvan2014liggenachteru.Uwbesprekingenoverdetevormen

Nadere informatie

Leegstand als kans voor de lokale economie?

Leegstand als kans voor de lokale economie? Leegstand als kans voor de lokale economie? NVBO congres 13 april 2011 Arnhem Simon Hiemstra Senior consultant MKB Adviseurs Leegstand als kans voor de lokale economie Voorstellen Simon Hiemstra 35 jaar

Nadere informatie

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL @NIELSAARTS 18-03-2015 EVOLVE MOBILE Bij Evolve Mobile combineren we technologische innovaties om de mobiele klantervaring te verbeteren

Nadere informatie

Burgerpanel Velsen Winkelen

Burgerpanel Velsen Winkelen Gemeente Velsen Burgerpanel meting winkelen Vragenlijst 6 september 2012 Introductie e-mail Geacht panellid, Op 25 en 26 juni heeft een aantal winkeliers, samen met medewerkers van de gemeente en woningcorporaties,

Nadere informatie

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten?

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Inleiding Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Er zijn geruchten dat Amazon een dergelijke gedetailleerde kennis van haar klanten

Nadere informatie

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY

MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY MVGM VASTGOEDTAXATIES RESEARCH & CONSULTANCY 2 RESEARCH & CONSULTANCY MVGM is dé vastgoedregisseur en neemt de gehele of gedeeltelijke regie van de vastgoedportefeuilles van haar opdrachtgevers uit handen.

Nadere informatie

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten 16 april 2015 2012 Overview Actieprogramma Nov.: Provincie agendeert Actieprogramma LEW 2013 Mrt.: start ontwikkeling

Nadere informatie

Supply Chains, basis voor (e)retailers

Supply Chains, basis voor (e)retailers Supply Chains, basis voor (e)retailers De realiteit van vandaag, de dromen van de toekomst Prof Dr C.N.A. Molenaar Wij worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. De toekomst is onzekerder

Nadere informatie

Hillegersberg - Schiebroek

Hillegersberg - Schiebroek Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Hillegersberg - Schiebroek Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in Hillegersberg-Schiebroek 4 2.1 Bergse Dorpsstraat

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Winkelcentrum - Binnenban 4 2.2 In de Fuik 5 2.3 Lengweg 5 2.4

Nadere informatie

Notitie Definitie perifere detailhandel

Notitie Definitie perifere detailhandel Notitie Definitie perifere detailhandel Gemeente Apeldoorn Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Mei 2013 2 Inleiding In februari 2010 is door de gemeenteraad het nieuwe beleidskader voor perifere en grootschalige

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel.

Uitgangspunt van het model is de marktpositie van de retailer, uitgedrukt in het marktaandeel. HET VOORSPELLEN VAN MARKTPOSITIES IN DE FASHION MARKT De wereld van fashion retail is drastisch aan het veranderen. Consumenten geven minder uit aan kleding en schoenen en doen dit vaker online. Nieuwe

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden

Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Notitie Onderzoek Verruiming Winkeltijden Gemeente Haarlemmermeer November 2012 Colofon Uitgave I&O Research Villawal 19

Nadere informatie

Retailers redden Webshops!

Retailers redden Webshops! Retailers redden Webshops! Reinder Koornstra MSc Het onvermogen van klassieke winkeliers om hun winkelformule aan te passen aan het internettijdperk, geeft pure players (nog) vleugels Webwinkel Vakdagen,

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

Case 4: Consultancy KC Tennis

Case 4: Consultancy KC Tennis Case 4: Consultancy KC Tennis Projectgroep 6 Jordy Bakker Bas Heijnen Bart Janssen 21 april 2015 Arlon Biemans 1 Inhoudsopgave 1. Hoofddoel: Analyse m.b.t. strategie... 3 1.1 Verschillen doelgroep online

Nadere informatie

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april 2016 Veronique Bulthuis, sectormanager retail Rabobank Kennis en Inspiratie Véronique Bulthuis Sectormanager Retail Rabobank Nederland Agenda Stand van Nederland

Nadere informatie

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015 Mix & Match Monday #KvKmix 15 juni 2015 Programma Mix & Match 15 juni 2015 14:00-14:35 uur Inloop en ontvangst 14:35-15.05 uur 3 inspirerende presentaties INretail, Anna Hutten St. Retailplatform Brabant,

Nadere informatie

Centrumvisie Wassenaar. Huib Lubbers 10 maart 2016

Centrumvisie Wassenaar. Huib Lubbers 10 maart 2016 Centrumvisie Wassenaar Huib Lubbers 10 maart 2016 1 Agenda Trends in retail Opdracht aan RMC Werkateliers Consumentenonderzoek DNA Aanbod data-onderzoek Bezoekersstromen CentrumVisie Wassenaar 11-3-2016

Nadere informatie

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten

Waar winkelen de inwoners van de gemeente Ede? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten Waar winkelen de inwoners van de gemeente? Een onderzoek op basis van 304 winkelmomenten In opdracht van de SGP Door Studentenpool Bestuurlijke Bedrijfskunde Academie Mens & Organisatie Christelijke Hogeschool

Nadere informatie

Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit

Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit N I J V E R D A L Ondernemerskansen in sterk centrum met unieke kwaliteit V O O R W O O R D I N H O U D 1. Kengetallen 2. Het onderscheidend vermogen van Nijverdal 3. Winkelstructuur en beleid 4. Het winkelaanbod:

Nadere informatie

2015 en verder Fundamentele veranderingen

2015 en verder Fundamentele veranderingen 2015 en verder Fundamentele veranderingen Gemert, 15 januari 2015 Alexander Heijkamp, sectormanager retail @JAHeijkamp Introductie Agenda: Macro economische ontwikkelingen 2015 Veranderd consumentengedrag

Nadere informatie

De binnenstad van Zwolle anno 2030

De binnenstad van Zwolle anno 2030 De binnenstad van Zwolle anno 2030 Leeswijzer Poster Ir. Michiel van Beek Februari 2016 1 A-status is verstevigd door significante factoren die geïdentificeerd zijn in het rapport De veerkrachtige binnenstad

Nadere informatie