VISIE- JETTE PELLEMANS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISIE- JETTE PELLEMANS"

Transcriptie

1 Maart 2011 SCHOOL VOOR JOURNALISTIEK UTRECHT VISIE- JETTE PELLEMANS Studentennummer: Begeleider: Gerard Jacobs

2 Plan van Aanpak Visie Jette Pellemans 1. Onderwerp en toelichting Onderwerp: De wildgroei van semi-journalistieke opleidingen die de afgelopen 10 jaar is ontstaan. Deze opleidingen zorgen ervoor dat er veel journalisten of semijournalisten de arbeidsmarkt op gaan, terwijl er weinig banen in die sector zijn. Is het een goede ontwikkeling dat er zoveel semi-journalistieke opleidingen zijn, of pikken ze de banen voor elkaar weg? Toelichting: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik als student Journalistiek vaak meehelp op open dagen. Dat is dan vaak een open dag voor de hele faculteit Communicatie en Journalistiek. Bij onze balie komen vaak scholieren die behalve voor journalistiek, ook komen voor één van de andere opleidingen van de faculteit. Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen Journalistiek en één van die andere opleidingen, zoals Digitale Communicatie, Communication and Media Design of International Communication and Media. Ik vind dat Journalistiek meer een ambacht is, en duidelijk tot een afgebakend beroep opleidt dan de andere communicatieopleidingen. De praktijk is echter dat ik als journalist op een tijdschriftredactie wil gaan werken, ik zomaar iemand van Digitale Communicatie of CMD als collega kan hebben. Die semi-journalistieke opleidingen besteden namelijk ook aandacht aan journalistieke vaardigheden en daarmee kan je ook terecht bij redacties van tijdschriften, kranten, televisie- en radioprogramma s. Ik denk dat die ontwikkeling niet goed is. Er zijn al behoorlijk wat studenten van de échte scholen voor Journalistiek, en daar zijn al nauwelijks banen voor te vinden. Laat staan als er nog eens een berg studenten van die semi-journalistieke opleidingen afkomt. Bovendien denk ik dat studenten van de School voor Journalistiek geschikter zijn om journalistieke functies te vervullen. Daarbij heb ik wel een kanttekening: de journalistieke wereld is aan het veranderen. Het is niet meer alleen een stukje schrijven of een tv-item maken. Tegenwoordig komt er door de digitalisering een heel scala aan nieuwe journalistieke technieken om de hoek kijken (app s, internet, blogs). De commercialisering zorgt ervoor dat steeds meer media niet alleen journalistiek objectief proberen te zijn, maar vooral ook geld willen verdienen. Dat is ook noodzakelijk gezien de huidige financiële situatie van veel media. Misschien kunnen studenten van de semi-journalisitieke opleidingen, die ook vaak een stuk marketing tijdens hun opleiding krijgen, hier veel beter op inspringen. Dat wil ik gaan uitzoeken in mijn Visie. Naschrift: bovenstaande tekst heb ik geschreven vóór ik mijn research had gedaan en mijn definitieve mening had gevormd. In mijn stelling zie je dat ik ben geswitcht en door de argumenten een andere mening heb gekregen. Hierboven zie je dat ik een kanttekening maak bij mijn eigen mening op dat moment die heeft dus later aan terrein gewonnen. Is mijn onderwerp SMART?

3 Specifiek: Het gaat over de (semi-) journalistieke opleidingen in Nederland. Dat is specifiek, want die zou je in een rijtje kunnen noemen. Meetbaar: Er zijn cijfers van hoeveel journalistieke banen er zijn en hoeveel studenten er ieder jaar van de opleiding komen. Ook zijn er percentages bekend hoeveel procent van de afgestudeerden meteen een baan vindt. Acceptabel: Deze stelling is acceptabel omdat het gaat over de toekomst van aanstaande journalisten. Ook voor mijn eigen toekomst. Realistisch: Het is haalbaar om mensen te spreken over dit onderwerp en de vereiste informatie te verzamelen. Tijdgebonden: Het is nu een probleem, het is dus actueel, maar niet een hype. De probleemstelling zal niet over één of twee maanden volledig zijn verdwenen. Ik voorspel dat dit onderwerp de komende tijd nog wel eens terug zal komen in de actualiteit, dus is dit een geschikte tijdsperiode voor mijn visie. 2. Research en bronnendossier Mijn stelling is: Het is niet erg dat er steeds meer (semi-) journalistieke opleidingen komen. (Semi-) journalistieke opleidingen: Niet alleen de scholen voor journalistiek, maar ook andere opleidingen die officieel niet zo geregistreerd staan maar wel de studenten opleiden voor de journalistieke arbeidsmarkt. Voor wie is het een probleem? Het is een probleem voor studenten die van de journalistieke opleidingen afkomen. De studenten wacht een zeer krappe arbeidsmarkt, waar zij moeten concurreren met hun collega s van de school voor journalistiek, maar ook met studenten van semi-journalistieke opleidingen. De kans op een baan in de journalistiek wordt op die manier kleiner. Wat is het probleem? Het overschot aan (semi-) journalistieke opleidingen in verhouding tot het aantal banen in de journalistiek. Waar vroeger de vier gevestigde scholen voor journalistiek de belangrijkste opleidingen waren voor de journalistiek, zijn er de laatste tien jaar een hoop bijgekomen. Ze noemen zich misschien niet een school voor journalistiek, maar leiden wel op voor de journalistieke arbeidsmarkt. Op mbo, hbo en universitair niveau. Dit levert een berg journalisten op, terwijl de arbeidsmarkt juist krimpt. Waar doet het probleem zich voor? Het gaat vooral om de klassieke mediapeilers: kranten, tijdschriften, radio en televisie. Van oudsher leiden de scholen voor journalistiek hiervoor op. In de nieuwe journalistiek, zoals internetsites en andere digitale vormen zoals app s, zijn meer arbeidsplaatsen beschikbaar en kan je ook aan de slag als je een andere opleiding hebt gevolgd dan Journalistiek. Digitale vormgeving bijvoorbeeld. Waarom is het een probleem?

4 Omdat de Journalistieke arbeidsmarkt krimpt terwijl er steeds meer opleidingen studenten opleiden voor diezelfde markt. Een tegenstrijdige ontwikkeling. Wanneer doet het probleem zich voor? De wildgroei is naar schatting zo n tien jaar bezig. Zo waren er tien jaar geleden nog maar drie universitaire journalistieke opleidingen, nu zijn het er negen. Er is geen duidelijk begin van deze periode, maar is ongeveer een periode van tien jaar. Voor het gemak houden we die periode even aan. Dat het probleem als zodanig wordt aangemerkt, is iets van de laatste tijd. Nu het aantal banen in de journalistiek steeds verder achteruit gaat en de opkomst van digitale nieuwe journalistiek nog nooit zo sterk is geweest, is het probleem echt iets van het laatste half jaar. Het artikel in de Volkskrant over dit onderwerp, heeft ook veel stof doen opwaaien. Dat artikel dateert van 28 oktober Waardoor doet het probleem zich voor? Door de veranderende vormen van journalistiek, wilden opleidingen hier op inspringen. De gevestigde Scholen voor Journalistiek deden dat, maar er kwamen ook nieuwe opleidingen. Door journalistieke onderdelen toe te voegen aan hun lesprogramma, kan je met zo n opleiding óók journalist worden. Daarnaast zet de terugloop van gedrukte media ook door: de oplages van kranten en tijdschriften daalt gestaag. Voor televisie en radio komt steeds minder geld beschikbaar. Deze twee oorzaken zorgen voor het overschot aan journalisten. Bronnenlijst: Mondelinge bronnen: 1. Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier. Zit middenin het beroepsveld en heeft een afwijkende mening van de meeste journalisten. tel Gesproken op: 16 december Wiel Schmetz, directeur van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, weet veel van de journalistieke wereld en kan vanuit zijn functie een interessante mening geven over het onderwerp. tel Gesproken op: 6 december Emely Nobis, domeinvoorzitter van domein Media, Creatie en Informatie van de Hogeschool van Amsterdam, waar verschillende semijournalistieke opleidingen onder vallen. tel Gesproken op: 28 december Dirk Post, senior beleidsmedewerker bij Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs in Den Haag. Kan vertellen waar een opleiding aan moet voldoen wil het ministerie van onderwijs het goedkeuren. Gesproken op: 7 januari 2011 Webartikelen:

5 1. Te veel opleidingen journalistiek voor te weinig banen, 28/10/2010, Ana van Es en Mark van der Meulen, De Volkskrant /2010/10/28/Te-veel-opleidingen-journalistiek-voor-teweinig-banen.dhtml 2. Opleiding journalistiek Nijmegen overbodig? 07/05/2009, Loes Perrée, Algemeen Nijmeegs Studentenblad 3. Al die journalisten. Waar moeten die masterstudenten straks heen? 30/09/2010, Erik Hardeman, Groninger Universiteitskrant 4. Opleidingen journalistiek, moderniseer en gooi de gordijnen open, 13/11/2010, Thomas van Aalten, De nieuwe reporter 5. Minister van Bijsterveldt vraagt media-advies, 17/12/2010, NVJ 6. Journalisten in masters en bachelors, 05/10/2010, Erik Hardeman, Digitaal Universiteitsblad (DUB) Universiteit Utrecht Brede journalisten, 17/11/2010, Ron Santing, Havana blad van de Hogeschool van Amsterdam Bijna 4500 studenten Journalistiek, 09/04/2010, Anja Geldermans Villa Media Magazine PDF-bestand verkregen via de redactie. Digitale documenten: 1. Brief van Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) aan formateur Opstelten. Geschreven op 15 september Geschreven door Huub Elzerman, voorzitter NVJ. 2. Wat willen de media? Bijlage bij artikel journalisten in masters en bachelors van DUB (punt 6 in de artikelenlijst). 3. Overzicht universiteiten die een journalistieke master aanbieden. Bijlage bij artikel journalisten in masters en bachelors van DUB. 4. Studenten journalistiek worden meestal geen journalist, 07/12/2010, Ana van Es, de Volkskrant. Document gedownload via LexisNexis.

6 5. Beroeps- en opleidingsprofiel Journalistiek, document uit 2004, opgesteld door de vier directies van de opleidingen journalistiek in Ede, Zwolle, Utrecht en Tilburg in opdracht van de HBO-Raad. 6. Macrodoelmatigheidsrapport van de hbo bacheloropleiding Media, Informatie en Communicatie van Saxion Enschede. Gepubliceerd in april 2009, opgesteld door Hobéon Management Consult in opdracht van de Academie voor Toepaste Kunst & Techniek van Saxion te Enschede. 7. Bestand van het ministerie van onderwijs: HBO lotingsstudies en de nadere vooropleidingseisen voor HBO lotingsstudies voor het studiejaar Aantal plaatsen per lotingsstudie. Te downloaden via

7 3. Het betoog Al komt ie van de hotelschool! Waarom het niet erg is dat er steeds meer journalistieke opleidingen komen Inleiding: Ze schieten als paddenstoelen uit de grond zo omschrijft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Huub Elzerman het huidige journalistieke opleidingsklimaat in de Volkskrant van 28 oktober Er is een wildgroei aan journalistieke opleidingen, waardoor er teveel studenten afstuderen voor het aantal banen. Andere media De nieuwe reporter, verschillende hogeschool- en universiteitsbladen pikten het bericht op: inderdaad, weg met die journalistieke wildgroei! De vier scholen voor journalistiek hebben een fixus afgesproken, dan mogen andere opleidingen die fixus niet omzeilen door hun opleiding anders te noemen maar stiekem wel voor hetzelfde op te leiden. Dat leidt tot werkloosheid en is verspilling van het gemeenschapsgeld. Door zich anders te noemen, omzeilen ze (de semi-journalistieke opleidingen, JP) de numerus fixus en onttrekken ze zich aan een discussie over de toekomst van het vakgebied, zei directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht Peter de Vries in het Volkskrant-artikel. Als fanatieke vierdejaars student Journalistiek ben ik het daar natuurlijk mee eens. Ik sta niet te springen als er buiten de concurrenten van de andere journalistieke opleidingen, nóg een hele zwik journalisten van opleidingen als Media, Informatie en Communicatie met mij gaat vechten om die éne arbeidsplaats die is vrijgekomen. Een geschikt Visie-onderwerp, leek me, en ik formuleerde mijn stelling als volgt: Door de wildgroei van (semi-) journalistieke opleidingen zijn er teveel journalisten voor te weinig journalistieke plekken. Ik kon aan de slag. Gaandeweg heb ik mijn mening echter bijgesteld. Ik ging praten met de hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra, die zei: Meer concurrentie leidt juist tot meer kwaliteit. En de profielmanager van Media, Informatie en Communicatie Emely Nobis die zei: De traditionele markt neemt af, maar de totale markt neemt juist toe. Daar zit wat in, dacht ik. Daardoor is mijn stelling bijna honderd procent omgedraaid naar: Het is niet erg dat er steeds meer (semi-) journalistieke opleidingen komen. Groter kan de omslag bijna niet zijn. Ik zal in dit visie-artikel proberen te onderbouwen hoe ik tot deze keuze ben gekomen. Kerndeel:

8 Al jaren is journalistiek een populaire studie: er zijn meer mensen die journalistiek willen studeren dan het aantal plaatsen dat beschikbaar is. Daarom is er een fixus van 1055 plaatsen afgesproken met de vier scholen voor journalistiek in Nederland, die in Tilburg (300 plaatsen), Utrecht (360), Ede (65) en Zwolle (330). Die fixus is afgestemd op het aantal beschikbare banen, zodat de markt niet overspoelt. Tot zover geen probleem. Maar toen kwamen de grote, boze, semi-journalistieke opleidingen: hboopleidingen die niet de naam school voor journalistiek dragen, maar wel gedeeltelijk voor hetzelfde arbeidsveld opleiden. Media, Informatie en Communicatie (MIC) bijvoorbeeld. Oneerlijke concurrentie! Wiel Schmetz is directeur van de Academie voor Journalistiek in Tilburg en niet erg blij met de nieuwe opleidingen:,,de werkvloer vraagt regelmatig aan onze school of we niet minder studenten kunnen afleveren. Als er dus steeds meer semi-journalistieke opleidingen bijkomen, lijkt me dat tegenstrijdig. Hij vindt de wildgroei niet zo n beste ontwikkeling.,,de overheid zou strenger moeten zijn met licenties toewijzen aan de opleidingen. De laatste jaren zijn er teveel opleidingen door de accreditatie geslipt. Slordig zou je kunnen zeggen, of er is heel goed gelobbyd. In de media is het vooral NVJ-voorzitter Huub Elzerman die het voortouw neemt in de strijd tegen de wildgroei. Hij schreef in september 2010 een brief aan informateur Opstelten, en pleitte daarin voor een stop op de journalistieke opleidingen. Citaat uit de brief:,,wij nemen waar dat er steeds meer door de overheid erkende opleidingen journalistieke (deel) opleidingen beginnen, zonder dat er in de markt ruimte is voor dergelijke afgestudeerden. Deze wildgroei wordt door het accreditatiebeleid van de overheid in onze optiek ten onrechte gehonoreerd. De overheid die Elzerman noemt, is de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Een onafhankelijk bureau dat het ministerie van Onderwijs adviseert over de doelmatigheid van nieuwe opleidingen. Dirk Post is daar beleidsmedewerker, en wil eerst graag het begrip wildgroei nuanceren: De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten schetst zo het beeld dat er tientallen journalistieke opleidingen zijn. Dat is niet zo. De laatste anderhalf jaar is er maar één nieuwe opleiding bijgekomen, en dat is MIC in Enschede. Met de uitspraak van de NVJ zou je verwachten dat er tientallen nieuwe studies zijn bijgekomen. Post pakt er een overzicht van de Journalistieke opleidingen bij. Er bestaan naast de vier scholen voor journalistiek: - Journalistieke afstudeerrichting nieuws en redactie van de opleiding Communicatie bij de Hogeschool Inholland Rotterdam - Twee opleidingen Media, Informatie en Communicatie. Bij de Saxion Hogeschool Enschede en de Hogeschool Amsterdam - Journalistiek en fotografie, een MBO-studie aan het ROC Friese Poort - Zes journalistieke masters Er zijn nu zeven door het ministerie erkende hbo-opleidingen journalistiek. Maar dan de vraag: is dat erg? Nee, zegt Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier. Het argument dat teveel journalisten zorgt voor werkloosheid, doet hem niet veel. Voor de werkloze

9 journalisten is het sneu, maar ja, big deal. Het is niet in het belang van de student, maar wel in het belang van de media. Als er veel werkloosheid heerst en tóch journalistiek gaat studeren, dan moet je wel heel graag willen. De mensen die tegen de stroom ingaan: die moeten we hebben. Want, zegt Joustra, door concurrentie komen de besten bovendrijven. Als er honderd sollicitanten zijn voor honderd banen, dan wordt de journalist lui. Ze gaan hun best niet meer doen, want die baan krijgen ze toch wel. NVJ-voorzitter Elzerman roept de overheid op te stoppen met het accrediteren van nieuwe journalistieke opleidingen. Joustra gelooft niet in zo n Sovjet-achtige planeconomie. Dat hele idee van een maakbare samenleving; daar heeft de overheid zich al zo vaak mee in de vingers gesneden. Dat hebben ze jarenlang ook met medici, tandartsen en IT ers gedaan, en nu is er een tekort en is het hartstikke duur. Ik laat graag de markt zijn werk doen. Een andere nuancering bij het teveel journalisten voor te weinig plaatsen - argument, is dat veel studenten journalistiek na de studie helemaal niet in de journalistiek terecht komen. Uit een enquête van de NVJ bleek dat slechts 42 procent van de oud-studenten een vaste baan weet te bemachtigen bij een krant, tijdschrift of omroep. Dat is dus exclusief de freelancers. Uit cijfers van de HBOraad blijkt echter dat pasafgestudeerde journalisten gemiddeld niet veel langer werkloos zijn dan andere pasafgestudeerden op HBO-niveau. Dit verschil is te verklaren doordat een journalist tegenwoordig niet alleen terecht komt bij een krant, tijdschrift of omroep maar meerdere kanten op kan. Dat beeld onderkent ook Emely Nobis, zij is profielmanager Nieuws & Media aan de Hogeschool van Amsterdam. Dat is de afstudeerrichting die tweedejaars studenten Media, Informatie en Communicatie kunnen kiezen en veel lijkt op journalistiek. Zelf is Nobis vijfentwintig jaar journalist geweest, maar heeft nooit op een School voor Journalistiek gezeten.,,journalist is geen beschermd beroep natuurlijk. Als mensen zich weten te bewijzen, kunnen ze ongeacht opleiding ook journalist worden. De cijfers houden ons dus een beetje voor de gek. Niet alle vijfhonderd gediplomeerde journalisten per jaar worden journalist, en daarbij kun je ongeacht je opleiding tóch wel journalist worden. Elsevier-hoofdredacteur Joustra: Al komt ie van de Hotelschool! Eén van de beste sportjournalisten van Nederland, Tom van t Hek, dat is een huisarts. Ach, het gaat er toch om hoe iemand presteert en niet wat zijn opleiding is. Ik denk dat een beroep als journalist moeilijk vast te leggen is. Journalisten komen niet per se van de School voor Journalistiek, en andersom worden ook niet alle studenten van de School voor Journalistiek journalist. Dus cijfers over werkgelegenheid zeggen niet altijd zoveel. Bij een vrij beroep als journalist en een veranderend mediaveld is het moeilijk ontwikkelingen in cijfers te vangen. Wat het er niet duidelijker op maakt, is de vraag wanneer je eigenlijk journalist bent. In de traditionele journalistieke markt kranten, tijdschriften, televisie en radio liggen de banen inderdaad niet voor het oprapen, maar is het mediaveld tegenwoordig niet veel groter? Emely Nobis van de Hogeschool van Amsterdam denkt van wel.,,ik ben helemaal niet zo bang voor werkloosheid, mits je het begrip

10 journalistiek breed ziet. De traditionele markt neemt inderdaad af, maar de totale markt groeit juist. Door internet is er een moeras aan informatie gekomen; dat creëert nieuwe functies. Het is niet meer alleen de redactie van een krant die je werkplek kan zijn. Er zijn nieuwe functies bijgekomen waarbij je uit de brei op het internet, de relevante informatie haalt. Dat kan ook bij niet-traditionele journalistieke bedrijven in de creatieve sector, zoals Hyves of Yahoo. Dus als je aan de slag kan als contentschrijver voor de site van Yahoo, heb je ook als journalist een baan gevonden. Journalisten kunnen op veel plekken terecht, dat valt niet te regelen. De begrippen zijn erg relatief, zoveel is duidelijk. Dat de mediawereld aan het veranderen is, is niets nieuws aan de horizon. Door de komst van internet, smartphones en tablets, lezen we tijdschriften op de Ipad en surfen we eerst naar nu.nl in plaats van dat we de krant lezen. Dat verandert ook de definitie van journalist, en de plaatsen waar je dat beroep kunt uitoefenen. MIC van de Hogeschool van Amsterdam speelt daar op in.,,ik zou onze opleiding een moderne school voor journalistiek willen noemen. De grenzen tussen de verschillende journalistieke sectoren vervagen, daarom leiden wij onze studenten multidisciplinair en crossmediaal op. Je kiest niet voor tv, of voor radio. We werken uit een principe dat wel storytelling wordt genoemd: wat is het verhaal dat ik wil vertellen en met welk medium kan ik dat het beste doen? Je werkt dus niet vanuit het medium maar vanuit het verhaal. Voor bedrijven is dat ook heel waardevol. Zij kunnen dan zeggen: leuk van dat stukje op onze website, maar kan je ook eens een filmpje maken? Door die andere aanpak, is de opleiding waarschijnlijk ook goed gekeurd door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Wiel Schmetz, van journalistiek in Tilburg, is niet overtuigd van het verschil.,,het mediaveld is breed, dat is een gegeven, maar daar leiden wij onze studenten ook voor op. Ook op crossmediaal gebied. Daar is geen extra opleiding voor nodig. Nobis is van mening dat MIC juist wel een aanvulling is op het journalistieke opleidingsaanbod. We hebben gekeken, wat mist er? Journalisten die multidisciplinair kunnen werken op het snijvlak van de verschillende media. De svj s zien ons als een bedreiging. Je zou het ook kunnen zien als een signaal dat de arbeidsmarkt op iets anders zit te wachten dan de klassieke journalist. Daar wil ik graag mijn eigen ervaring aan toevoegen: op de School voor Journalistiek in Utrecht heb ik namelijk ontzettend weinig les gehad op het gebied van internet en nieuwe media. Ik kan natuurlijk niet spreken voor Tilburg, maar ik heb toch het idee dat op de vier svj s vaak het romantische beeld wordt gehandhaafd van de journalist die op pad gaat met zijn kladblok. Daar zijn de lessen ook op aangepast, hoewel daarin volgens mij niet te toekomst zit. Het principe: de journalist maakt, de lezer ontvangt, is niet meer. Er is behoefte aan goede redactionele content op internetsites, vaak op een interactieve manier. Maar daar ben ik niet voor opgeleid, dat kan ik niet. De mensen van MIC wel. Ik denk dat ze daardoor in plaats van een bedreiging, juist een aanvulling zijn. Ze kunnen iets dat studenten van de school

11 voor journalistiek niet kunnen. Het lijkt me dus prima als de twee opleidingen naast elkaar kunnen bestaan, al voorspel ik dat de school voor journalistiek op langere termijn steeds meer op MIC zal gaan lijken. In 2009 stelde de Academie voor Toegepaste Kunst & Techniek van Saxion te Enschede een rapport op, over de arbeidsmarktbehoefte voor een nieuwe hbo bacheloropleiding Media, Informatie en Communicatie. Daarin staat ook beschreven wat de toegevoegde waarde is van de opleiding. Citaat uit het rapport: Men verwacht dat in de toekomst deze afgestudeerden in toenemende mate moeten beschikken over bedrijfseconomische kennis over hun ideeën en voorstellen, zoals kennis over businessmodellen. In de profielbeschrijving van MIC wordt meer de nadruk gelegd op het bedrijfsmatige onderdeel van het mediavak, terwijl in de profielbeschrijving van Journalistiek (wel uit 2004) daar niks over gezegd wordt. Daar staat: De beginnende beroepsbeoefenaar die wij opleiden is een professioneel handelende journalist die via de media en doelgroepgericht informatie in de openbaarheid brengt en zo een bijdrage levert aan het publieke debat. De profielbeschrijving van de opleidingen zijn duidelijk anders alhoewel niet uitgesloten is dat studenten van MIC en journalistiek toch later elkaars collega s zullen worden. Dat is ook wat de NVJ vreest. Nobis daarover:,,bij de NVJ denk ik: je bent aan het vechten tegen de bierkaai. Er hangt een nostalgie omheen die gewoon voorbij is. Het is zo n defensieve houding: ze zouden juist moeten toejuichen dat er opleidingen zijn die op nieuwe ontwikkelingen inspringen. Gun mensen de studie waar ze zin in hebben. Dan nog een opmerking bij de beschuldigingen van de NVJ en consorten aan de overheid: zij zouden teveel opleidingen zomaar toelaten waardoor het concept van de fixus die de vier svj s hebben afgesproken, niets meer waard is. Maar de NVJ en de svj s zijn minder machteloos dan wordt gesuggereerd. Dirk Post van het CDHO legt uit: Instellingen kunnen bezwaar aantekenen als een instelling een nieuwe opleiding wil starten. Als de scholen voor journalistiek vinden dat wij slordig zijn geweest of dat er gelobbyd is, kunnen ze dat naar voren brengen en bezwaar aantekenen. Als vier svj s een goed gemotiveerd bezwaar sturen, nemen wij dat echt wel serieus, maar dat is gewoon niet gebeurd. Ze zijn niet zo machteloos als ze suggereren. Zo n bezwaar kan echt het verschil maken. En dat lobbyen, waar Wiel Schmetz over sprak, is volgens Dirk Post absoluut niet mogelijk. Meneer Schmetz heeft blijkbaar levendige ideeën hoe het er hier aan toe gaat, want lobbyen kan hier absoluut niet. Het is een weinig smeuïg verhaal, maar wij zijn hier een volledig administratief geheel. Er komt hier niet iemand koffie drinken om zijn belang bij de nieuwe opleiding te benadrukken. We zijn een onafhankelijk bureau dat het Ministerie van Onderwijs adviseert. Mocht de NVJ iets willen doen, dan zullen ze zelf actie moet ondernemen. Post: Wij en het ministerie gaan over het toekomstige aanbod, niet over het bestaande aanbod. Wat ik de opleiding zou adviseren: treedt in overleg met elkaar. Dat is de enige manier er iets aan te doen. Blijf geen roepende in de woestijn. Conclusie:

12 Wellicht klinkt het raar uit de mond van een student die klaar staat de arbeidsmarkt te bestormen, maar ik ben van mening dat de semi-journalistieke opleidingen zoals MIC prima naast de scholen voor de journalistiek kunnen bestaan. Er zijn dan inderdaad veel mensen die zich journalist mogen noemen, maar dat is niet per se een probleem. Veel journalisten betekent concurrentie, en dat levert meer kwaliteit op. Honderd sollicitanten op honderd vacatures zou betekenen dat ook de matige journalisten een baan krijgen. De goede, fanatieke komen toch altijd wel op hun pootjes terecht. Het journalistieke werkveld is veel breder geworden door de komst van nieuwe media. Die markt is groeiende, waardoor die journalisten misschien in een andere vorm dan voorheen goed terecht kunnen. Daarbij is het zo dat niet alle studenten journalistiek journalist worden en andersom. Dat geeft een vertekend beeld. Ik denk ook dat de semi-journalistieke opleidingen daadwerkelijk iets toevoegen aan het opleidingenaanbod. De school voor journalistiek, in Utrecht in ieder geval, is toch nog teveel gericht op traditionele media en springt nog maar moeizaam in op de trend van nieuwe media. Ik kan een prima stukje schrijven, maar niet een interactief bericht op een website. Aanbeveling: Het moet natuurlijk niet te spuigaten uit lopen. Er zijn nu zeven voltijd bachelors journalistiek: dat lijkt me op dit moment genoeg. Maar wellicht is er over vier jaar weer een hoop veranderd en smachten media om goede contentschrijvers voor hun medium. Dan kan er opnieuw worden gekeken of er niet nog een opleiding moet worden opgestart. Daarbij zou ik tegen de NVJ willen zeggen: er valt best wat te doen! Teken bezwaar aan bij een nieuwe opleiding als die er komt, en ga anders praten met de semijournalistieke opleidingen. Voor komend schooljaar (vanaf september 2011) staan er in ieder geval geen aanvragen op de lijst voor een nieuwe journalistieke opleiding, dus voorlopig blijft de concurrentie hetzelfde.

Docentendag 2015. Welkom collega s. Mediaredactie, is dat eigenlijk wel voor mbo ers?

Docentendag 2015. Welkom collega s. Mediaredactie, is dat eigenlijk wel voor mbo ers? Docentendag 2015 Welkom collega s Mediaredactie, is dat eigenlijk wel voor mbo ers? Wie ben ik Jan Smit (1955) Docent journalistieke vaardigheden Voorheen freelance docent Nieuws en Informatie bij Saxion

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2014 Honderden Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2016 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2014/2015 centraal. Eind 2016,

Nadere informatie

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016 10 FACULTAIRE OER: FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirecteur op 2 maart 2015 Met nstemming van de facultaire medezeggenschapsraad A. Nadere facultaire invulling van

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. Juni 2016

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. Juni 2016 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo Juni 2016 Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2011: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2012

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2011: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2012 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2011: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juli 2012 Feiten en cijfers 2 HBO-Monitor 2011: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo Ondanks de

Nadere informatie

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid www.qompas.nl Januari 2015 Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid 1 Oordeel studenten/scholieren over Qompas en tevredenheid met betrekking tot

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2010: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2011

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2010: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2011 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2010: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juli 2011 2 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2010: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo Afgestudeerden

Nadere informatie

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2014-2015

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2014-2015 10 FACULTAIRE OER: FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirecteur op 27 januari 2014 Instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op..2014 A. Nadere facultaire invulling

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Deze versie treedt in werking op 1 september 2016 en vervangt alle voorgaande versies.

Deze versie treedt in werking op 1 september 2016 en vervangt alle voorgaande versies. III FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirectie op 14 maart 2016. Instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op 4 juli 2016. Deze versie treedt in werking op 1

Nadere informatie

De faculteit Communicatie en Journalistiek kent de volgende nadere regelgeving die een integraal onderdeel van de OER vormen:

De faculteit Communicatie en Journalistiek kent de volgende nadere regelgeving die een integraal onderdeel van de OER vormen: 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN FCJ A. Nadere facultaire invulling van enige artikelen uit de HU-OER Artikel 33 Inschrijving voor tentamens 1. Door zich in te schrijven voor een cursus, is de student

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. April 2015 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2014: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo April 2015 Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

céáíéå=éå=åáàñéêë= HBO-Monitor 2012: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2013

céáíéå=éå=åáàñéêë= HBO-Monitor 2012: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2013 céáíéå=éå=åáàñéêë= HBO-Monitor 2012: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2013 céáíéå=éå=åáàñéêë 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

Wat weet jij over het leenstelsel?!

Wat weet jij over het leenstelsel?! Resultaten onderzoek Wat weet jij over het leenstelsel? 13-01-2015 Wat weet jij over het leenstelsel? In 2015 staan er ingrijpende veranderingen voor de deur die de toegankelijkheid van het onderwijs onder

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES

FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES Voltijd Tilburg 2011/2012 COMMERCIËLE ECONOMIE FONTYS ACADEMY FOR CREATIVE INDUSTRIES DIGITAL PUBLISHING STUDIES 25.M.3535.01.11 Enjoy YOUR learning community! We willen vermaakt worden, we zoeken naar

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS WELKE MOGELIJKHEDEN HEB IK? 10-9-2015 COLLEGE DEN HULSTER 2 WELKE MOGELIJKHEDEN 1 HBO (73%) MBO (5%) VWO (5%) VAVO (10%) JE KEUZE UITSTELLEN (5%) EEN BAAN ZOEKEN (2%)

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie 2013 Hoge school van Amsterdam Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld Publieke versie Contents Inleiding... 3 Zelfportret... 4 Persoonlijke doelstellingen... 5 Korte termijn....

Nadere informatie

Verpleegkundige in opleiding

Verpleegkundige in opleiding Volg je hart, gebruik je hoofd Verpleegkundige in opleiding Opleiding verpleegkunde Zoek je zinvol werk en wil je graag voor mensen zorgen? Word dan verpleegkundige! Kom naar VUmc. Wij zijn je ideale partner

Nadere informatie

DOORSTUDEREN NA HET HBO

DOORSTUDEREN NA HET HBO DOORSTUDEREN NA HET HBO Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden? Informatie van het Avans Studentendecanaat Stand van zaken 2015-2016 Kenmerk: 14 september 2015 Studeren na het HBO: onderwerpen

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2013-2014 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

1. Inleiding... 1. 2. Data... 1. 3. Bestemming van havo- en vwo-abituriënten... 1. 4. Relevante werkvelden... 2

1. Inleiding... 1. 2. Data... 1. 3. Bestemming van havo- en vwo-abituriënten... 1. 4. Relevante werkvelden... 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 1 2. Data... 1 3. Bestemming van havo- en vwo-abituriënten... 1 4. Relevante werkvelden... 2 5. Schatting van het aantal havo- en vwo-abituriënten in relevante werkvelden...

Nadere informatie

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten CMD Amsterdam Studie programma Ontwerpopleiding voor interactieve

Nadere informatie

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 16 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor dit examen zijn maximaal 47 punten

Nadere informatie

Afstudeerprofiel MMP. Programma. Media Marketing Publishing Media: branche waarvoor we je opleiden 10-1-2011. MMP = Media Marketing Publishing

Afstudeerprofiel MMP. Programma. Media Marketing Publishing Media: branche waarvoor we je opleiden 10-1-2011. MMP = Media Marketing Publishing Afstudeerprofiel MMP Eric de Boer Werkervaring: Marketeer Docent marketing MMP MMP = Programma Rolf Stam Werkervaring: Marketeer Docent (internet)marketing Wat is MMP? Waarom MMP? Verschil MMP t.o.v. de

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Rekentoets 6 oktober 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek in samenwerking met LAKS, gehouden van 23 september tot en met 5 oktober 2015, deden 1.411 middelbare scholieren en 701 hbo

Nadere informatie

Curriculum. Inh!dsopgave. Lizzy van den Boomen

Curriculum. Inh!dsopgave. Lizzy van den Boomen Curriculum V i t a e Inh!dsopgave Pagina 1 Opleiding Pagina 2 Fabriek Negen Pagina 3 Beroepsproducten Pagina 4 Motivatie Lizzy van den Boomen Adres Raamoever 27, 5361 KZ Grave Geboren 17-12-1990 te Nijmegen

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Chronologisch feitenonderzoek

Chronologisch feitenonderzoek Chronologisch feitenonderzoek 1. Medio juni 2001 De heer De Jong van hogeschool Delta BV neemt telefonisch contact op met de financiële afdeling van de directie HBO naar aanleiding van het Hobeon onderzoek.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM VWO-6 Over de vragenlijst Deze vragenlijst

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

DE GRAAF THOM. knowing what to do, when you re not knowing what to do

DE GRAAF THOM. knowing what to do, when you re not knowing what to do 30 magazine MAART 2015 De razendsnelle veranderingen in de wereld om ons heen maakt het moeilijk te voorspellen hoe de arbeidsmarkt van de toekomst er precies uit zal zien, en ook welke strategie het hoger

Nadere informatie

Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI)

Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI) Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI) Inleiding Voor u ligt het advies van het gebruikersplatform studiekeuze informatie. Dit gebruikersplatform bestaat uit een aantal belanghebbende

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks 81 Weike Medendorp, PvdA Met gegrauw en gesnauw bereik je niks Ik denk dat we een aantal resultaten hebben bereikt waar we trots op mogen zijn. Neem bijvoorbeeld het plan van transformatie voor de Enci,

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Inleiding Hoeveel en welke studenten (autochtoon/allochtoon) schrijven zich in voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) en blijven na

Nadere informatie

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. Nederlands Nederlands. tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-16.30 uur tevens oud programma Nederlands Nederlands Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 21 vragen en een samenvattingsopdracht. Voor

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er

Nadere informatie

Transvorm Actueel. Hoe maak je jongeren enthousiast voor een loopbaan in Zorg en Welzijn? Woensdag 25 november 2015 www.transvorm.

Transvorm Actueel. Hoe maak je jongeren enthousiast voor een loopbaan in Zorg en Welzijn? Woensdag 25 november 2015 www.transvorm. Transvorm Actueel Hoe maak je jongeren enthousiast voor een loopbaan in Zorg en Welzijn? Woensdag 25 november 2015 www.transvorm.org Arbeidsmarkt in Kaart 2015 Judith van Dongen Transvorm Actueel 25-11-2015

Nadere informatie

Onderzoek Jeugdwerkloosheid

Onderzoek Jeugdwerkloosheid Onderzoek Jeugdwerkloosheid 1V Jongerenpanel 12 september2014 Over dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 836 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 september tot en

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie

Jouw toekomst. Havo 5

Jouw toekomst. Havo 5 Jouw toekomst. Havo 5 2011-2012 LOB havo 5 Havo 5 Fase 4 = Beslissen: Deze fase ga je in als je in Havo 5 zit. Je stelt nu je definitieve top 2 vast. Je gaat nog een keer naar de beroepenavond, je organiseert

Nadere informatie

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Samenvatting Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Deze samenvatting gaat over hoofdstuk 4; eerst publiceren dan filteren,

Nadere informatie

maart 2015 Schoonmaken is echt een vak pagina 6 Nieuwe regels voor uw pensioen pagina 4 Pensioenleeftijd naar 67. En nu? pagina 8

maart 2015 Schoonmaken is echt een vak pagina 6 Nieuwe regels voor uw pensioen pagina 4 Pensioenleeftijd naar 67. En nu? pagina 8 Pensioen krant maart 2015 Schoonmaken is echt een vak pagina 6 Nieuwe regels voor uw pensioen pagina 4 Pensioenleeftijd naar 67. En nu? pagina 8 Pensioenheld De website legt alles duidelijk uit Karin Kars

Nadere informatie

Baan op niveau en in richting

Baan op niveau en in richting Baan op niveau en in richting Studenten Onderwijs meer kans op baan gemiddeld... 2 Pabo had sterkste terugloop baankansen in 2012... 3 Hbo-studenten in sector vaker baan op niveau en in richting... 4 Voltijd

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hoger beroepsonderwijs. HBO-Monitor 2007. G.W.M. Ramaekers

De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hoger beroepsonderwijs. HBO-Monitor 2007. G.W.M. Ramaekers De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hoger beroepsonderwijs HBO-Monitor 2007 G.W.M. Ramaekers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Rapportage Kunsten-Monitor 2014

Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Rapportage Kunsten-Monitor 2014 Inleiding In 2014 heeft de AHK deelgenomen aan het jaarlijkse landelijke onderzoek onder recent afgestudeerden: de Kunsten-Monitor. Alle bachelor en master afgestudeerden

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT

Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT 19 juni 2015 Beste leden van de NVBT, Al sinds 2010 wordt er binnen het bestuur van de FVB en NVBT gesproken over de erkenning van de

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s.

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s. Na nominaal plus 1 jaar 45 procent een diploma... 2 Rendement wo stijgt, hbo-rendement daalt... 4 Hbo-ontwerpopleidingen laagste rendement van de sector... 6 Hoger rendement wo biologie, scheikunde en

Nadere informatie

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490 Stageplan Máxima Medisch Centrum Marijke Bax / 2142490 2 Adresgegevens Naam: Marijke Bax Adres: Kouwbergen huisnummer: 4 Postcode: 6027 NS plaats: Soerendonk Huistelefoon: 0495-495065 Mobiel:06 57 31 12

Nadere informatie

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Introductie Jobfabriekautomotive.nl is een vacaturesite, specifiek ingericht rond

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

Optimaliseren van het online imago van jouw gemeente Door: Rens Dietz (Coosto)

Optimaliseren van het online imago van jouw gemeente Door: Rens Dietz (Coosto) Optimaliseren van het online imago van jouw gemeente Door: Rens Dietz (Coosto) Het sociale web biedt gemeenten een onuitputbare bron aan potentiële kennis en ideeën die voorheen niet beschikbaar was. De

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2009: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2010

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2009: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juli 2010 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2009: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juli 2010 1 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2009: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo Inleiding

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2009 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2009 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Jongeren in 2008. Ecabo. Paul Sikkema - ComBat groep. 12 november 2008

Jongeren in 2008. Ecabo. Paul Sikkema - ComBat groep. 12 november 2008 Jongeren in 2008 Ecabo 12 november 2008 Paul Sikkema - ComBat groep 1 2 Lastige doelgroepen Kinderen en met name jongeren: lastige doelgroepen. Steeds in beweging: Van levensfase naar levensfase. Op zoek

Nadere informatie

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet.

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet. Table of Contents 1 Algemeen 3 2 Hoofdsectie 4 Bent u lid van één van deze beroepsverenigingen? 4 Welke omschrijving is op u van toepassing? 5 Hoe bent u aan uw huidige functie gekomen? 6 3 Slotvraag 7

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Beste student en scholier!

Beste student en scholier! Beste student en scholier! Ben je vastgelopen met het schrijven van je scriptie, profielwerkstuk of afstudeerverslag? Sta je juist aan het begin van een scriptie, werkstuk of afstudeertraject en weet je

Nadere informatie

In dit nummer: Op zoek naar een baan? Persoonlijk. Maak een plan van aanpak! Wie is Tessel en wat zoekt zij?

In dit nummer: Op zoek naar een baan? Persoonlijk. Maak een plan van aanpak! Wie is Tessel en wat zoekt zij? TESSEL. In dit nummer: Op zoek naar een baan? Maak een plan van aanpak! Persoonlijk Wie is Tessel en wat zoekt zij? INHOUD. 3. Voorwoord. Niet nog zo n egotrippertijdschrift! 4. Over Tessel. Van theoloog

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren

Dossier opdracht 5. Kijk op leerlingen en leren Dossier opdracht 5 Kijk op leerlingen en leren Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 19 januari, 2008 Samenvatting Als voorbereiding op onze baan in

Nadere informatie