TENTAMEN VOORBLAD. aantal meerkeuze vragen: 40 aantal pagina s (incl. voorblad): 10 geen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TENTAMEN VOORBLAD. aantal meerkeuze vragen: 40 aantal pagina s (incl. voorblad): 10 geen"

Transcriptie

1 TENTAMEN VOORBLAD Opleiding: Toetscode: Toetsnaam: Communicatie C22012 Interculturele communicatie Datum toets/tentamen: Vrijdag 5 april 2013 Aanvangstijd: uur Toegestane tijd: 2 uur (tot uur) Samenstellend docent: J. van Dooren Controlerend expertdocent: J. Klerken Toets-/Tentamenversie: Toets/Tentamen bestaat uit: Te gebruiken hulpmiddelen: Tentamenstof: Opmerkingen: aantal meerkeuze vragen: 40 aantal pagina s (incl. voorblad): 10 geen Alle in de colleges behandelde stof; Alle in de studiegids genoemde literatuur. v Vermeld duidelijk je naam, studentnummer, klas, docent, tafelnr. + kleur en toets- tentamenversie op je uitwerkpapier of scanformulier. v De toets- tentamenopgaven mogen niet meegenomen worden na afloop van het tentamen Naam student: Studentnummer: Klas: Docent: Tafelnr. + kleur:

2 Dit tentamen bestaat uit veertig meerkeuzevragen. Lees de vragen aandachtig. Vul de juiste antwoorden nauwkeurig in op het daarvoor bestemde formulier. Vraag 1 Stelling 1: Intercultureel communicatie- onderzoek is onderzoek naar communicatie binnen twee of meer verschillende culturen. Stelling 2: Intracultureel communicatie- onderzoek is onderzoek naar communicatie tussen twee verschillende culturen. Vraag 2 Masculiniteit / femininiteit is één van de dimensies van Geert Hofstede. Wat houdt deze dimensie in? a) De mate van masculiniteit of femininiteit geeft aan in hoeverre in een cultuur waarde wordt gehecht aan traditioneel mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. b) De manier waarin mannen en vrouwen zich onderscheiden in een cultuur. c) De manier waarop mannen in een cultuur laten zien dat ze een echte man zijn. d) Deze dimensie laat zien hoe mannen en vrouwen zich in de evolutie ontwikkeld hebben tot man en vrouw. Vraag 3 Nederland heeft veel immigranten uit voornamelijk Turkije, Marokko, Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. Hoe groot is het deel van de Nederlandse bevolking dat bestaat uit immigranten? a) Een derde. b) Een vierde. c) Een vijfde. d) Een zesde. Vraag 4 Stelling 1: In Latijnse culturen is de interpersoonlijke afstand over het algemeen relatief klein. Stelling 2: In Westerse culturen is de interpersoonlijke afstand relatief groot.

3 Vraag 5 In welke landen is Nederlands de officiële taal? a) Alleen in Nederland, Aruba, De Nederlandse Antillen, België en Suriname. b) Alleen in Nederland, België en Suriname. c) Alleen in Nederland en Suriname. d) Alleen in Nederland, België, Aruba en Suriname. Vraag 6 Collectivisme versus individualisme is een cultuurdimensie van Geert Hofstede. Wat houdt deze dimensie in? a) De mate waarin in een cultuur het belang van de gemeenschap of het belang van het individu voorop staat. b) De manier waarop een samenleving omgaat met groepen en individuen in de maatschappij. c) De mate waarin een cultuur maatschappelijke zaken als huisvesting, onderwijs en afvalverwerking daadwerkelijk gezamenlijk regelt. d) Geen van bovenstaande antwoorden is juist. Vraag 7 Stelling 1: In Nederland zie je vaak groepen middelbare scholieren samen naar school fietsen. Dit past binnen het feit dat Nederland een relatief collectivistische cultuur heeft. Stelling 2: In Duitsland worden mensen verantwoordelijk gehouden voor hun eigen succes. Duitsland scoort dan ook relatief hoog op individualisme. Vraag 8 Stelling 1: In Nederland nemen vaders relatief vaak een verzorgende rol op zich bij de opvoeding van kinderen. Dit past binnen het feit dat Nederland een relatief feminiene cultuur heeft. Stelling 2: In Scandinavische landen zie je dat de rollen in het gezin erg standaard zijn; mannen werken, vrouwen zorgen voor de kinderen. Dit komt omdat de Scandinavische landen erg masculien zijn.

4 Vraag 9 Stelling 1: Binnen een hedonistische cultuur wordt succes uitbundig gevierd. Stelling 2: Nepotisme is het benadelen van mensen die buiten de groep vallen. Vraag 10 Stelling 1: In Duitsland is tutoyeren een veilige keuze als je iemand aanspreekt die je alleen in zakelijk verband kent. Stelling 2: In Frankrijk is tutoyeren een veilige keuze als je iemand aanspreekt die je alleen in zakelijk verband kent. Vraag 11 Stelling 1: De dominantie van de Engelse taal in het interculturele zakenverkeer is te danken aan de dominante politieke en economische positie van de Verenigde Staten in de 19 e eeuw. Stelling 2: Het Engels is een taal die relatief moeilijk te leren is. Vraag 12 Welke talen worden wereldwijd het meest gesproken? a) Chinees, Engels en Spaans. b) Chinees, Engels en Arabisch. c) Engels, Spaans en Frans. d) Engels, Spaans en Arabisch. Vraag 13 Nederlands gedrag kan worden herleid in de Calvinistische waarden. Welke zijn dit? a) Eerlijkheid, openheid en vertrouwelijkheid. b) Vertrouwelijkheid, bescheidenheid en terughoudendheid. c) Eerlijkheid, openheid en bescheidenheid. d) Eerlijkheid, bescheidenheid en zuinigheid.

5 Vraag 14 Hoe kun je het beste je visitekaartje overhandigen aan je internationale gesprekspartner? a) Visitekaartje vasthouden met beide handen en het kaartje aanreiken in de leesrichting van degene die het ontvangt. b) Visitekaartje met beide handen overhandigen met de tekst naar beneden gericht. c) Visitekaartje met rechterhand overhandigen met de tekst naar boven gericht. d) Geen van bovenstaande antwoorden is juist. Vraag 15 Stelling 1: Cultuur in brede zin is beschaving, wetenschap, kunst, onderwijs. Stelling 2: Cultuur in smalle zin is de collectieve mentale programmering van de mens. Vraag 16 Het ui- model is een model dat de volgende zaken weergeeft: a) Waarden en normen van een cultuur. b) Persoonlijkheidskenmerken van een individu binnen een cultuur. c) Symbolen, helden, rituelen, waarden van een cultuur. d) Geen van bovenstaande antwoorden is juist. Vraag 17 Welke van onderstaande stellingen heeft betrekking op cultuur? a) Cultuur wordt door mensen gedeeld. b) Cultuur wordt door mensen gedragen. c) Cultuur is aangeleerd. d) Alle bovenstaande antwoorden zijn juist. Vraag 18 Stelling 1: Volgens het ui- model zijn persoonlijkheidskenmerken de gemakkelijkst aan te passen elementen in een cultuur. Stelling 2: Culturele waarden zijn te vergelijken met batterijen: ze hebben een duidelijke plus- en minpool.

6 Vraag 19 Etnocentrisme is. a) Het bevoordelen van mensen uit andere culturen. b) Het centraal stellen van aanpassingsnormen voor immigranten. c) Het beoordelen van andere culturen met de eigen cultuur als maatstaf. d) Uitgaan van de gedachte dat alle culturen gelijkwaardig zijn. Vraag 20 Stelling 1: De angst van veel extreem- rechtse politieke partijen voor de cultuur van Islamitische bevolkingsgroepen is een voorbeeld van xenofobie. Stelling 2: Een student die graag in het buitenland stage wil lopen heeft last van xenofilie. Vraag 21 Stelling 1: Het meest risicoloze relatiegeschenk in internationaal verband is a) Een fles sterke drank uit je eigen land. b) Een bos bloemen. c) Een fles wijn. d) Chocolade. Vraag 22 Stelling 1: De verschillende scores van verschillende nationale culturen op de cultuurdimensies van Hofstede laten zich gemakkelijk vergelijken in tabellen. Stelling 2: In een cultuur met een grote machtsafstand zal de directeur zijn kantoor zo ver mogelijk van zijn medewerkers installeren. Vraag 23 Stelling 1: Eerwraak komt voort uit gezichtsverlies van de familie. Eerwraak komt dan ook vaker voor in culturen die hoog scoren op collectivisme. Stelling 2: In culturen die hoog scoren op lange termijngerichtheid zijn de mensen relatief gevoelig voor gezichtsverlies.

7 Vraag 24 Stelling 1: In een cultuur met een lage score op onzekerheidsvermijding heeft men veel moeite met ambigue situaties. Stelling 2: Onzekerheid kun je vermijden door wetgeving, religie en techniek Vraag 25 Wat is de goede volgorde van de acculturatiecurve die tijdens een cultuurschok optreedt? a) Cultuurschok, acculturatie, euforie evenwicht. b) Cultuurschok, euforie, acculturatie, evenwicht. c) Euforie, cultuurschok, acculturatie, evenwicht. d) Euforie, acculturatie, cultuurschok, evenwicht. Vraag 26 In China is Guanxi een heel belangrijk begrip. Wat houdt dit in? a) Guanxi is een netwerk van illegale gokspelen in China waar buitenlandse relaties vaak bij uitgenodigd worden. b) Guanxi staat voor het persoonlijke netwerk dat onontbeerlijk is om in China tot zaken te komen. c) Onder Guanxi wordt de ingewikkelde Chinese buigcultuur verstaan. d) Guanxi is het Chinese woord voor de Chinese theetraditie. Vraag 27 Culturen hanteren verschillende strategieën om gezichtsverlies te voorkomen. Wat is juist? Stelling 1: Japanners proberen gezichtsverlies te voorkomen door voorafgaand aan vergaderingen heel veel informatie te verzamelen over de gespreksdeelnemers. Stelling 2: Chinezen geven om hun Guanxi te stimuleren voor een vergadering aan welke punten niet onderhandelbaar zijn. Vraag 28 Stelling 1: In Arabische culturen is ja- zeggen niet voldoende om overtuigend over te komen. Je zult dan moeten overdrijven: Yes, Yes, Yes! Stelling 2: Arabische culturen maken graag gebruik van een derde partij om gezichtsverlies bij twee partijen te voorkomen in onderhandelingen.

8 c) Stelling 1 en 2 zijn beiden juist. d) Stelling 1 en 2 zijn beiden onjuist. Vraag 29 Wanneer begint de Joodse Sabbath? a) Maandag. b) Vrijdag. c) Zaterdag. d) Zondag. Vraag 30 Stel je bent in onderhandeling met een Arabische Moslim om één van zijn producten te kopen. Zijn startprijs is hoger dan waar jij op geanticipeerd had. Wat kun je het beste doen? a) Kibbelen totdat je de prijs bereikt die je wil. b) Het accepteren; de prijs zal toch niet veranderen. c) De onderhandelingen staken. d) De onderhandeling stoppen en later opnieuw beginnen. Vraag 31 Op welke dag kun je het minst goed zakendoen in Islamitische landen? a) Dinsdag. b) Woensdag. c) Vrijdag. d) Zaterdag. Vraag 32 Welke van onderstaande talen is geen officiële taal van België? a) Vlaams. b) Frans. c) Duits. d) Luxemburgs. Vraag 33 Japan heeft een hoge context cultuur, waar kleine gebaren grote betekenis hebben. Welke van onderstaand gedrag is wenselijk? a) Je mond bedekken als je lacht. b) In plaats van nee knikken duidelijk nee zeggen. c) Spreken met luide, krachtige stem. d) Geen van bovenstaande antwoorden is juist.

9 Vraag 34 Stelling 1: Er zijn twee basiscategorieën in non- verbale communicatie: boodschappen geproduceerd door het lichaam en boodschappen geproduceerd door de algemene setting. Stelling 2: Non- verbale communicatie kan gezien worden als een taal op zichzelf. d) Stelling 1 en 2 zijn beide onjuist Vraag 35 Welke van onderstaande gebaren wordt in de Nederlandse cultuur geassocieerd met liegen? a) Vermijden van oogcontact. b) In je oog wrijven. c) Aan je oor wrijven. d) Alle bovenstaande antwoorden zijn juist. Vraag 36 Stelling 1: Kleuren hebben in de wereld verschillende betekenissen. Het is daarom het beste om in internationaal verband in je presentatie vast te houden aan zwart en wit. Stelling 2: Zwart is de kleur van kracht en autoriteit. Vraag 37 Stelling 1: In een high context cultuur wordt liever niet aangestuurd op een directe confrontatie. Stelling 2: In een low context cultuur wordt explicieter gecommuniceerd dan in een high context cultuur.

10 Vraag 38 Stelling 1: De opgestoken duim is vrijwel het enige risicoloze gebaar in alle culturen. Stelling 2: In zowel Azië als Afrika is het vrij gebruikelijk dat buitenlandse bezoekers met applaus begroet worden. Terug applaudisseren is een goede reactie. Vraag 39 Stelling 1: In China is het gebruikelijk om ongeveer een kwartier te laat op een afspraak te verschijnen op een afspraak. Stelling 2: In Spanje is het gebruikelijk om ongeveer een kwartier tot een half uur te laat te komen op een afspraak. Vraag 40 Stelling 1: In veel Aziatische culturen staat het cijfer twee voor geluk en voorspoed. Stelling 2: Het getal vier lijkt in de Japanse taal op het woord voor de dood. Daarom is het in Japan niet verstandig producten per vier te verkopen. Einde tentamen

BIJLAGE CULTUURDIMENSIES

BIJLAGE CULTUURDIMENSIES 0 BIJLAGE CULTUURDIMENSIES Aan de hand van de data uit het werk van Hofstede, Hofstede, & Minkov (2016 (1991)) / Hofstede Insights zijn landenscores te bepalen op zes cultuurdimensies. Gezien de diversiteit

Nadere informatie

Culturen: o.a. Nederland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië.

Culturen: o.a. Nederland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië. Culturele dimensies zijn bepalende kenmerken die een cultuur in meerdere of mindere mate bezit en aan de hand waarvan culturen met elkaar kunnen worden vergeleken. Ik maak gebruik van zeven dimensies:

Nadere informatie

Interculturele communicatie Opdracht college 2

Interculturele communicatie Opdracht college 2 Interculturele communicatie Opdracht college 2 De opdracht voor deze week is: maak een quiz voor je klasgenoten over hoofdstuk 1 en 2. (paragraafindeling per groep). Voorbereidingstijd: 30 minuten. De

Nadere informatie

5 brillen. Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?)

5 brillen. Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?) 5 brillen Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?) Vlaams en Christen: Vlaamse cultuurkenmerken Onzekerheidsvermijding Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de dragers van

Nadere informatie

LIFE IN CHINA DOOR CORRESPONDENT- FARAH ALLAOUI & HAJAR MANSOUR. Deze week In wat voor huizen wonen de Chinezen nou werkelijk?

LIFE IN CHINA DOOR CORRESPONDENT- FARAH ALLAOUI & HAJAR MANSOUR. Deze week In wat voor huizen wonen de Chinezen nou werkelijk? LIFE IN CHINA DOOR CORRESPONDENT- FARAH ALLAOUI & HAJAR MANSOUR Deze week In wat voor huizen wonen de Chinezen nou werkelijk? Coutyard Wat is een Courtyard? Courtyard is het Engelse woord voor binnenplaats.

Nadere informatie

Zeeën van Kansen. 2. Hoe speel je in op de toerist van morgen? Timo Derriks

Zeeën van Kansen. 2. Hoe speel je in op de toerist van morgen? Timo Derriks Zeeën van Kansen 2. Hoe speel je in op de toerist van morgen? Timo Derriks Inhoud BRIC Cultuurverschillen Casus BRIC Managementvisies op andere culturen Etnocentrische benadering Geocentrische benadering

Nadere informatie

De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu

De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu Inleiding onderwerp Een held in het eigen land een flop in het buitenland! Landencultuur verschillen kunnen leiden tot cultuur

Nadere informatie

Cultuurverschillen. Marc America 12

Cultuurverschillen. Marc America 12 Cultuurverschillen Marc America 12 Ieder mens draagt patronen in zich van denken, voelen en handelen die in de loop van zijn leven zijn aangeleerd. Veel hiervan wordt geleerd in de vroege kindertijd, omdat

Nadere informatie

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007

Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomervakantie 1 31 Juli 2007 Vara - Kassa 3 Resultaten Aflevering 13 Zomer 1 31 Juli 2007 1 onderzoeksgegevens mogen alleen gebruikt worden onder vermelding van YoungVotes en de VARA Factsheet Jongeren en Aan 592 jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Culturele verschillen tussen België en Nederland en hun impact op jongeren en het internet. Stefan Mertens

Culturele verschillen tussen België en Nederland en hun impact op jongeren en het internet. Stefan Mertens Culturele verschillen tussen België en Nederland en hun impact op jongeren en het internet Stefan Mertens België en Nederland = de lage landen? Verschil qua digitale ontwikkeling: Nederland: Noord- Europese

Nadere informatie

De culturele dimensies volgens Hofstede

De culturele dimensies volgens Hofstede De culturele dimensies volgens Hofstede Dr.ir. Otto Rompelman Faculteit EWI TU Delft Inleiding Het doen van een stage in het buitenland is iets anders, dan vakantie houden in een ander land. Tijdens een

Nadere informatie

03.09.2014. Culturele verschillen. M03_ Culturele verschillen. Wat betekent. cultuur?

03.09.2014. Culturele verschillen. M03_ Culturele verschillen. Wat betekent. cultuur? Culturele verschillen 1 Wat betekent cultuur?? 2 1 Cultuur volgens Alexander Thomas Cultuur is een universeel, maar voor een samenleving, organisatie en groep zeer typisch oriënteringssysteem. Dit systeem

Nadere informatie

OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN

OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN INHOUD Cultuur Quid? Enkele beschouwingen (karikatuur, proclamatie, globalisering) Cultuur in eigen land en daarbuiten Belang van cultuur versus relativering van cultuur Succesvol

Nadere informatie

Workshop. Doel van deze workshop. Inhoud. Doe maar gewoon: hoe multiculti zijn we?

Workshop. Doel van deze workshop. Inhoud. Doe maar gewoon: hoe multiculti zijn we? Workshop Doe maar gewoon: hoe multiculti zijn we? Door: Mohamad Khdeer Aya Hamed Tett Hoekstra Mamadou Congo http://www.odat.nl/training_icw_nl/ dmeqfa2w Doel van deze workshop Inhoud Wie zijn wij? Doel

Nadere informatie

Interculturele communicatie door de publiekswerker

Interculturele communicatie door de publiekswerker Interculturele communicatie door de publiekswerker kaders en modellen voor de analyse van de eigen praktijk Interact studiedag BKO/RAB/Lasso 15/06/2012 2 types modellen:gericht op Cultureel communicatieve

Nadere informatie

5,9. Samenvatting door een scholier 1448 woorden 6 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5,9. Samenvatting door een scholier 1448 woorden 6 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1448 woorden 6 februari 2011 5,9 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Pluriforme samenleving In Nederland wonen ruim zestien miljoen mensen.

Nadere informatie

Jos Paeshuyse Als culturen botsen: Samenwerken met Indiërs Najaarsevent TestNet: 22 september 2009

Jos Paeshuyse Als culturen botsen: Samenwerken met Indiërs Najaarsevent TestNet: 22 september 2009 Titel, samenvatting en biografie Samenvatting Jos Paeshuyse Als culturen botsen: Samenwerken met Indiërs Najaarsevent TestNet: 22 september 2009 In toenemende mate worden business processen uitbesteed

Nadere informatie

Thema 3. Bedrijfscultuur

Thema 3. Bedrijfscultuur Thema 3 Bedrijfscultuur 0. Inleidende voorbeelden De BEDRIJFSCULTUUR van KBC Zwitserse bank UBS De ORGANISATIECULTUUR van 1. Definitie en kenmerken Enkele definities Systeem van gedeelde betekenisgeving

Nadere informatie

2 Algemene inleiding per cultuur/godsdienst/levensbeschouwing: situering 10

2 Algemene inleiding per cultuur/godsdienst/levensbeschouwing: situering 10 Inhoud 1 Overgangsrituelen 5 2 Algemene inleiding per cultuur/godsdienst/levensbeschouwing: situering 10 3 Algemene inleiding per cultuur/godsdienst/levensbeschouwing: verdieping 12 1 Hindoeïsme 12 2 Boeddhisme

Nadere informatie

Effectief coachen van verschillende culturen

Effectief coachen van verschillende culturen huib wursten (huib@itim.org tom fadrhonc (tom@itim.org Effectief Coachen van verschillende culturen. Verschillende culturen vragen verschil in coaching stijl. Actiontypes geven een half beeld. De andere

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Cultuur en maatschappij

Inhoud. Deel 1 Cultuur en maatschappij Inhoud Deel 1 Cultuur en maatschappij 1 Cultuur en cultuurverschillen 19 1.1 De noodzaak van kennis over China 19 1.2 China en de Chinezen 20 1.3 Wat is cultuur? 21 1.4 Wat is interculturele communicatie?

Nadere informatie

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen

Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening Levensbeschouwing Hoofdstuk 2: Waarden en normen Aantekening door C. 814 woorden 16 januari 2014 5,6 52 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Waarden, normen en moraal Waarde:

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

ECTS-fiche MODULE KORTE OMSCHRIJVING. Interculturele communicatie. Code: 9182 Academiejaar: vanaf 2013-2014

ECTS-fiche MODULE KORTE OMSCHRIJVING. Interculturele communicatie. Code: 9182 Academiejaar: vanaf 2013-2014 MODULE Interculturele communicatie Afstudeerrichting: Assistent in de Psychologie Code: 9182 Academiejaar: vanaf 2013-2014 Type: Keuzemodule Niveau: inleidend Periode binnen het modeltraject: semester

Nadere informatie

Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen. Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos

Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen. Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos Een eerlijk gesprek Coryke van Vulpen en Marjolein Keij Pharos JOGG : Programma Netwerken,

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming - Internationalisering Leidse regio www.leidenincijfers.nl BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Kan men ook psychisch ziek worden in andere culturen?

Kan men ook psychisch ziek worden in andere culturen? Kan men ook psychisch ziek worden in andere culturen? Inhoud Probleemstelling Cultuur een eng of een ruim begrip? (Psychisch) ziek zijn. Culturele invloeden op psychisch ziek zijn. Invloeden op het verpleegkundig

Nadere informatie

Islam, cultuur en kanker; Zorg aan een moslim patiënt. Fatma Katirci Moslim geestelijk verzorger Farida Ilahi Medisch maatschappelijk werker

Islam, cultuur en kanker; Zorg aan een moslim patiënt. Fatma Katirci Moslim geestelijk verzorger Farida Ilahi Medisch maatschappelijk werker Islam, cultuur en kanker; Zorg aan een moslim patiënt Fatma Katirci Moslim geestelijk verzorger Farida Ilahi Medisch maatschappelijk werker Programma Welkom Voorstellen Fatma: religieuze aspecten v/e moslim

Nadere informatie

Culturele diversiteit in de verpleegkunde. Carel Jacobs creating cultural competence

Culturele diversiteit in de verpleegkunde. Carel Jacobs creating cultural competence Culturele diversiteit in de verpleegkunde Carel Jacobs 01-06 - 2016 creating cultural competence allochtonen in Nederland nieuw : vluchtelingen Populatie Amsterdam Rotterdam monitor 2013 173 verschillende

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 4 Vak: Nederlands 40 Gemiddeld cijfer uit klas 3 - nee 4 Kijk- en luister Cito S 2 75 nee Fictiedossier Onderdelen fictiedossier leerjaar 3 Fragmenten boek 4 Fragmenten boek 5 2 42 Boekverslag 6 M 3 20 nee

Nadere informatie

Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik

Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik ITS, Radboud Universiteit Nijmegen Roelof Schellingerhout 024 3653500 r.schellingerhout@its.ru.nl 5 februari 2013 Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en

Nadere informatie

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1 6.1.1 Rollenspel Opdracht 1 LICHAAMSTAAL Toon met gebaren en mimiek dat je boos bent. GESPREKSONDERWERP Je vertelt iemand dat je hem of haar wel leuk vindt. Je geeft een aantal complimentjes over wat jij

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door E. 1169 woorden 16 maart 2017 6,5 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1.1 Opvoeding= kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. - Veilige

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Het aantal eerste en tweede generatie immigranten in Nederland is hoger dan ooit tevoren. Momenteel wonen er 3,2 miljoen immigranten in Nederland, dat is 19.7% van de totale

Nadere informatie

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij?

Wie is dat? thema. Hoe heet jij? Ik weet het niet! Beatriz. Marco. Hallo, ik heet Jürgen. Dag mevrouw. Dag meneer. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? thema 1 Ik weet het niet! 1 Hoe heet jij? Beatriz Hoe heet jij? Ik heet Jürgen. Dag meneer. Dag mevrouw. Hallo, ik heet Jürgen. Hoi! Ik heet Bushra. En jij? Jürgen, dit is Lei San. Leuk met je kennis te

Nadere informatie

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het Afasie Inleiding Als gevolg van een hersenbeschadiging kan een patiënt te maken krijgen met communicatieproblemen. Deze beperken hem/haar in het uitwisselen van gedachten, wensen en gevoelens. Op de afdeling

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Huwelijk en echtscheiding in een migratiecontext Birsen Taspinar 24 april 2012

Huwelijk en echtscheiding in een migratiecontext Birsen Taspinar 24 april 2012 Huwelijk en echtscheiding in een migratiecontext Birsen Taspinar 24 april 2012 Maatschappelijke Context Toenemende individualisering Economische crisis Migratie en Huwelijksmigratie Globalisering en diversiteit

Nadere informatie

Hoe is de multiculturele samenleving ontstaan?

Hoe is de multiculturele samenleving ontstaan? Hoe is de multiculturele samenleving ontstaan? Multicultureel Nederland: vanaf 100 jaar geleden tot nu Soms lijkt het of Nederland in korte tijd veranderd is van een monoculturele tot een multiculturele

Nadere informatie

`ìäíìêéäé=îéêëåüáääéå=äáà=üéí=åçããéêåáééä= çåçéêü~åçéäéå=íìëëéå=sä~~åçéêéå=éå=g~é~å

`ìäíìêéäé=îéêëåüáääéå=äáà=üéí=åçããéêåáééä= çåçéêü~åçéäéå=íìëëéå=sä~~åçéêéå=éå=g~é~å `ìäíìêéäé=îéêëåüáääéå=äáà=üéí=åçããéêåáééä= çåçéêü~åçéäéå=íìëëéå=sä~~åçéêéå=éå=g~é~å iééå=a^bjp éêçãçíçê=w mêçñk=çêk=táääó=`ifgpqbop ÅçJéêçãçíçê=W aé=üééê=tçìíéê=c^bp báåçîéêü~åçéäáåö=îççêöéçê~öéå=íçí=üéí=äéâçãéå=î~å=çé=öê~~ç=

Nadere informatie

Cultuurparticipatie in Dordrecht.

Cultuurparticipatie in Dordrecht. Cultuurparticipatie in Dordrecht. Bas Hoeing CMV 2 09018387 Inhoudsopgave: Aanleiding Blz. 3 Het probleem Blz. 3 De opdrachtgever Blz. 3 Vraagstelling Blz. 4 Deelvragen Blz. 4 Aanpak Blz. 4 Definities

Nadere informatie

De toekomst: scenario s voor migratie en integratie

De toekomst: scenario s voor migratie en integratie De toekomst: scenario s voor migratie en integratie George Groenewold Groenewold, G. en J. de Beer, (2011), Vier toekomstscenario's voor de multi-etnische samenleving. Demos, bulletin over bevolking en

Nadere informatie

Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari Kennismaking. De Nederlandse hand. Iedere mens. De Arabische hand

Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari Kennismaking. De Nederlandse hand. Iedere mens. De Arabische hand Culturele Diversiteit ProBiblio 13 februari 2018 Kennismaking Wat is cultuur (niet) Culturele diversiteit Gezin / cultuur Jannie Limburg jannie@peervis.net 06-16848428 www.peervis.net De Nederlandse hand

Nadere informatie

WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020. Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015

WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020. Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015 WIE IS HET? LVB & Zelfredzaamheid: Een vergelijking tussen 010 & 020 Marie-Jolette Luijks & Leonie Harwig Symposium 2 juli 2015 Programma workshop Aanleiding onderzoek Doelgroep: Over wie hebben we het?

Nadere informatie

Voorwoord 11 1. COGNITIEF VERHOOR 13

Voorwoord 11 1. COGNITIEF VERHOOR 13 Inhoudsopgave Voorwoord 11 1. COGNITIEF VERHOOR 13 1.1. De zes stappen van het cognitief verhoor 17 1.1.1. Verwijder de emotionele barrières 17 1.1.2. Herstel de samenhang, de context 19 1.1.3. Zet aan

Nadere informatie

Reflectie KLEUR EN CULTUUR. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

Reflectie KLEUR EN CULTUUR. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 Reflectie KLEUR EN CULTUUR Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2014 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Rood... 3 3. Geel... 5 4. Oranje... 7 5. Groen... 9 6. Blauw... 11 7.

Nadere informatie

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland Amsterdam, 24-11-2014 Boeddhisten in Nederland een inventarisatie Er zijn twee vragen die boeddhisten in Nederland al jaren bezig houden: 1. Wat is een boeddhist 2. Hoeveel boeddhisten zijn er in Nederland

Nadere informatie

43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond

43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond 43. Interculturele Samenwerking binnen de Algemene Onderwijsbond Inhoud Inleiding Van OETC-groep naar allochtonengroep Antiracisme Onderwijs in allochtone levende talen Intercultureel onderwijs Wie kan

Nadere informatie

Proeftoets periode 4 vwo

Proeftoets periode 4 vwo 1. Presentation of the self : I. heeft te maken met rolgedrag. II. werkt gedragsregulerend. III. is kenmerkend in subculturen. A. Alleen II is juist. B. Alleen III is juist. C. II en III zijn juist. D.

Nadere informatie

PTA - Vwo

PTA - Vwo - Vwo 6 2018-2019 Nederlands Engels Frans Wiskunde A Wiskunde B Wiskunde D Biologie Natuurkunde Scheikunde Aardrijkskunde Economie Geschiedenis Maatschappijleer Maatschappij Wetenschappen Profielwerkstuk-Handelingsdeel

Nadere informatie

Interculturele sensitiviteit (tab 6) Gevoel van onbestemdheid mediator onstaat: Onvoldoende kennis van achtergrond Angst om fouten te maken

Interculturele sensitiviteit (tab 6) Gevoel van onbestemdheid mediator onstaat: Onvoldoende kennis van achtergrond Angst om fouten te maken Interculturele sensitiviteit (tab 6) Interculture sensitiviteit Gevoel van onbestemdheid mediator onstaat: Onvoldoende kennis van achtergrond Angst om fouten te maken Interventies kunnen hun doel missen

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2016-2018 / aardrijkskunde 4 9 4.1 to0 25 Dit is het eindcijfer behaald in leerjaar 3 nee Cijfer1-10 10 4.1 to09 6 Bevolking en ruimte 1 t/m 5 topo Europa nee Cijfer1-10

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Totale onderdompeling U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar: Culturele diversiteit in het justitiële werkveld

Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar: Culturele diversiteit in het justitiële werkveld Niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar: Culturele diversiteit in het justitiële werkveld 1 Stichting Pharos Expertisecentrum gezondheidsverschillen Gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen Kaveh

Nadere informatie

Dit boekje heeft geen inhoudsopgave. U kunt willekeurig waar het u belieft, gaan lezen en er weer mee stoppen.

Dit boekje heeft geen inhoudsopgave. U kunt willekeurig waar het u belieft, gaan lezen en er weer mee stoppen. Inhoud Dit boekje heeft geen inhoudsopgave. U kunt willekeurig waar het u belieft, gaan lezen en er weer mee stoppen. U kunt het boekje natuurlijk ook van voor naar achter uitlezen. Dan zult u merken dat

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

Migrantenouderen in cijfers

Migrantenouderen in cijfers Migrantenouderen in cijfers Roelof Schellingerhout 1. Aantallen en demografie 2. Prognose 3. Inkomenspositie 4. Gezondheid en welzijn Aantallen en demografie Aantal (migranten) ouderen, 1 januari 2017

Nadere informatie

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016

havo - vwo Maassluis locatie Kastanjedal PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 PTA Nederlands 5 havo cursus 2015-2016 opleiding havo havo methode Syllabus en stencils uit Nieuw Nederlands (NN) vak Nederlandse taal en letterkunde toetscode leerstofomschrijving soort wijze weging duur

Nadere informatie

p i o n i e r s Het beschrijven en begrijpen van cultuurverschillen

p i o n i e r s Het beschrijven en begrijpen van cultuurverschillen CM COUNSELLING MAGAZINE NR 3 2011 p i o n i e r s Het beschrijven en begrijpen van cultuurverschillen is moeilijk en gevaarlijk, omdat er altijd een zekere vooringenomenheid is van degene die de beschrijving

Nadere informatie

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Doel: Het doel van deze interactieve video is voornamelijk educatie. Je zult door middel van het spelen, bewuster

Nadere informatie

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model

= = = = = = =jáåçéêüéçéå. =téäòáàå. Het TOPOI- model éêçîáååáéi á ã Ä ì ê Ö O Ç É a áê É Åí áé téäòáàå jáåçéêüéçéå Het TOPOI- model In de omgang met mensen, tijdens een gesprek stoten we gemakkelijk verschillen en misverstanden. Wie zich voorbereidt op storingen,

Nadere informatie

Cultuurverschillen en corruptie

Cultuurverschillen en corruptie Cultuurverschillen en corruptie Inhoud 1 Cultuurverschillen... 1 2 Algemene richtlijnen voor cross cultural business... 3 3 Dilemma s... 5 3.1 Type 1 Gerelateerd aan economische of technische ontwikkeling...5

Nadere informatie

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Welkom bij: Wat is bijzonder aan? De meerwaarde van taal en talen breed denken Programma Wat kun je ermee? Test jezelf voor Taal- en cultuuurstudies Student en afgestudeerde Vragen (panel ) Wat is bijzonder

Nadere informatie

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. BELANGRIJK: 1). Cheques worden niet geaccepteerd 2). Vergeet niet het betalingsbewijs bij uw aanvraag in te dienen 3). Dien visumaanvragen van 3 maanden of langer (iedere categorie) op tijd in aangezien

Nadere informatie

Wie hebben emigratieplannen?

Wie hebben emigratieplannen? Wie hebben emigratieplannen? -welk land? -terug? Arie de Graaf Inhoud presentatie -Achtergrond van de databron -Welke vragen zijn gesteld aan de respondenten -Emigratieplannen van autochtonen -Emigratieplannen

Nadere informatie

Opvoeden in andere culturen

Opvoeden in andere culturen Opvoeden in andere culturen Bevorderen en versterken: competenties vergroten Een betere leven DVD 1 Bevolkingsgroepen aantal Allochtoon3.287.706 Autochtoon13.198.081 Europese Unie (exclusief autochtoon)877.552

Nadere informatie

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters Kies Actief Rapportage van Femke Peeters De huidige school van Femke Peeters Summa College Eindhoven Eindhoven Huidige opleiding: MBO, klas 3, richting Economie Kies Actief Geef richting aan je loopbaan!

Nadere informatie

Persoonlijk plan voor PGB-houders

Persoonlijk plan voor PGB-houders Persoonlijk plan voor PGB-houders Versie 1.0 Datum: 17 juli 2014 Status: Definitieve versie 1 Ontwikkeld door: Janneke Haan, Sabine Timmer, Marjolein Herps 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene gegevens...

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst.

AARDRIJKSKUNDE HAVO 5. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. AK AARDRIJKSKUNDE T5 60 Arm en Rijk Hst. 4 + Indonesie Hst. 1 en 2 T6 60 Systeem Aarde T7 60 Wonen in Nederland Berekening cijfer (T1+T2+T3+T4+T5+T6+T7)/20 BI BIOLOGIE T6 60 Havo 5 A: Thema 1 Stofwisseling

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 13 31 maart 2016 Inhoud 1. Bevolking 3 I. Bevolking, stand en dynamiek (9) 3 II. Levendgeborenen naar legitimiteit en rangnummer (uit de moeder) (9) 4 III. Overledenen

Nadere informatie

Gemengd Amsterdam * in cijfers*

Gemengd Amsterdam * in cijfers* Gemengd Amsterdam * in cijfers* Tekst: Leen Sterckx voor LovingDay.NL Gegevens: O + S Amsterdam, bewerking Annika Smits Voor de viering van Loving Day 2014 op 12 juni a.s. in de Balie in Amsterdam, dat

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 maandag 22 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 maandag 22 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2017 tijdvak 1 maandag 22 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 53 punten te

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

Opdracht. Gezond bewegen? Doen!

Opdracht. Gezond bewegen? Doen! Opdracht Doe het zelf 16 Gezond bewegen? Doen! Inleiding Indezelessenwordteraandachtbesteedaan bewegenengezondheid.erzijnopdrachtendieineen groepjewordenuitgevoerddaaromookhet samenwerken erbij. Doelstellingen

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE BELASTINGHEFFING OP INKOMSTEN UIT SPAARGELDEN EN DE VOORLOPIGE TOEPASSING ERVAN

OVEREENKOMST BETREFFENDE BELASTINGHEFFING OP INKOMSTEN UIT SPAARGELDEN EN DE VOORLOPIGE TOEPASSING ERVAN OVEREENKOMST BETREFFENDE BELASTINGHEFFING OP INKOMSTEN UIT SPAARGELDEN EN DE VOORLOPIGE TOEPASSING ERVAN DE A. Brief van de Bondsrepubliek Duitsland Mijnheer, Ik heb de eer te verwijzen naar de teksten

Nadere informatie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie

Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie Tevredenheid van familieleden en mantelzorgers met casemanagement bij dementie (in te vullen door mantelzorgers) Codering tevredenheidsonderzoek : _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Datum verzending : _ _ - _ _ - _

Nadere informatie

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Examenprogramma PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Het eindexamen bestaat uit een centraal examen en een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen:

Nadere informatie

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Marie-Thérèse Claes Institut Catholique des hautes Etudes Commerciales (Brussel) Université Catholique de Louvain

Marie-Thérèse Claes Institut Catholique des hautes Etudes Commerciales (Brussel) Université Catholique de Louvain Marie-Thérèse Claes Institut Catholique des hautes Etudes Commerciales (Brussel) Université Catholique de Louvain Marinel Gerritsen Katholieke Universiteit Nijmegen Nederland en Nederlandstalig België:

Nadere informatie

1 Landschap en klimaat in Turkije

1 Landschap en klimaat in Turkije 1 Landschap en klimaat in Turkije 1 landschap, klimaat, Turkije, Europa, Azië, Azië 2a 2b 2c 3a 3b Istanbul door twee bruggen De Bosporus eigen antwoord (verschilt per atlas) zee 4a 1 Istanbul 2 Ankara

Nadere informatie

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver Kantoor Sint-Ursula-Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver Schooljaar: 2012-2013 0 1 VERNIEUWINGEN KANTOOR VERNIEUWINGEN 2 DE GRAAD Office & Retail: 13 uur/week. Inhoud: administratie, boekhouding, verkoop.

Nadere informatie

In hoeverre ben jij al bezig met de keuze voor een studie na de middelbare school? (bovenbouwscholieren)

In hoeverre ben jij al bezig met de keuze voor een studie na de middelbare school? (bovenbouwscholieren) In hoeverre ben jij al bezig met de keuze voor een studie na de middelbare school? (bovenbouwscholieren) Ik ben daar heel erg mee bezig 39,4% Ik ben daar redelijk mee bezig 50,4% Ik ben daar niet zo mee

Nadere informatie

Cultuur ComPass Report

Cultuur ComPass Report Cultuur ComPass Report John Smith Land van interesse: China Land van herkomst: Verenigde Staten Uw rol: ledinggevende Datum: 10.11.2015 Dit rapport is samengesteld na analyse van uw antwoorden. Itim international

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur

Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Blok 3. Gesprekstechnieken, 2 uur Wat is communicatie LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) Open vragen stellen Waarderend gesprek Hoe geef je feedback (doorlopend proces) Oefenen d.m.v. rollenspellen

Nadere informatie

OFFSHORING - HET OVERBRUGGEN VAN AFSTAND, TIJD EN CULTUURVERSCHILLEN. Paul Tjia GPI Consultancy. SPIder Conferentie Gorinchem 22 september 2005

OFFSHORING - HET OVERBRUGGEN VAN AFSTAND, TIJD EN CULTUURVERSCHILLEN. Paul Tjia GPI Consultancy. SPIder Conferentie Gorinchem 22 september 2005 OFFSHORING - HET OVERBRUGGEN VAN AFSTAND, TIJD EN CULTUURVERSCHILLEN Paul Tjia GPI Consultancy SPIder Conferentie Gorinchem 22 september 2005 2 TREND 1: VEEL AANDACHT IN DE PERS (HYPE?) TREND 2: GROEIEND

Nadere informatie

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde

VMBO Theoretische/Gemengde leerweg / aardrijkskunde VMBO Theoretische/Gemengde leerweg 2015-2017 / aardrijkskunde 4 9 4.1 to0 25 Dit is het eindcijfer behaald in leerjaar 3 nee Cijfer1-10 10 4.1 to09 6 Bevolking en ruimte 1 t/m 5 topo Europa 50 Periode

Nadere informatie

2 De ontvangen huishoudelijke hulp

2 De ontvangen huishoudelijke hulp 2 De ontvangen huishoudelijke hulp 01. Volgens onze gegevens heeft u in de afgelopen 12 maanden hulp bij het huishouden ontvangen van Beter Thuis Wonen Thuiszorg. Is dat juist? (n=301) nee -> einde vragenlijst

Nadere informatie

INSTRUCTIES BEGRIJPEN

INSTRUCTIES BEGRIJPEN INSTRUCTIES BEGRIJPEN Je volgt een cursus. De docent geeft je mondeling instructies. Kan jij ze begrijpen? Wat moet je doen? 1. Luister naar het geluidsfragment. Neem blad 2 en volg de instructies. Je

Nadere informatie

Gedrag in organisaties, 9e editie Stephen P. Robbins en Timothy A. Judge. Hoofdstuk 3 Persoonlijkheid en waarden

Gedrag in organisaties, 9e editie Stephen P. Robbins en Timothy A. Judge. Hoofdstuk 3 Persoonlijkheid en waarden Gedrag in organisaties, 9e editie Stephen P. Robbins en Timothy A. Judge Hoofdstuk 3 Persoonlijkheid en waarden 1 Na bestudering van dit hoofdstuk ben je in staat om: 1. Aan te geven welke factoren bepalend

Nadere informatie

Is een klas een veilige omgeving?

Is een klas een veilige omgeving? Is een klas een veilige omgeving? De klas als een vreemde sociale structuur Binnen de discussie dat een school een sociaal veilige omgeving en klimaat voor leerlingen moet bieden, zouden we eerst de vraag

Nadere informatie

Waar je als User Experience Designer op moet letten tijdens een case voor een andere cultuur?

Waar je als User Experience Designer op moet letten tijdens een case voor een andere cultuur? Waar je als User Experience Designer op moet letten tijdens een case voor een andere cultuur? 16-01-2017 Tommas Miller 1658205 Seminar JDE-SEMUX-.3V-13 Voorwoord Sephora is een internationaal bekend cosmetische

Nadere informatie