Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer"

Transcriptie

1 Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer voor de omgang met kinderen met ADHD, agressieve gedragsstoornissen of PDD-NOS / Syndroom van Asperger Informatie van Balans, de landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag

2 Voorwoord Je kind naar een school voor speciaal onderwijs moeten sturen. Weg bij de school en de vriendjes in de buurt. Soms zelfs ver weg van de woonplaats. Als het dan gaat om extra kwetsbare kinderen, zorgt dat bij ouders voor veel emoties. Er kunnen zorgen zijn over te lange rijtijden, te veel ruzies en narigheid in het busje, te onveilige opstapplaatsen, niet nagekomen afspraken over veiligheid in de bus enzovoort. Het is voor hen vaak moeilijk om hun kostbaarste bezit elke dag in het drukke verkeer in vreemde handen te geven. Zo ontstond de behoefte aan voorlichtingsmateriaal waarmee regionale medewerkers van Balans de chauffeurs in het leerlingenvervoer kunnen uitleggen welke gebruiksaanwijzing het beste werkt voor kinderen uit diverse doelgroepen van Balans. Tegelijkertijd ontwikkelde het Sociaal Fonds Taxi, in samenwerking met CED-Groep Rotterdam, een cursus leerlingenvervoer voor chauffeurs. Zie verder blz. 28. Ter aanvulling van het presentatiemateriaal van Balans werd de brochure gemaakt die u nu in handen hebt. U kunt daarin nog eens nalezen wat de kenmerken zijn van kinderen met ADHD, ODD en ASS en hoe u daar het beste mee om kunt gaan. Naast deze stoornis-specifieke kenmerken zijn alle kinderen natuurlijk eigen persoontjes met hun eigen talenten en eigenaardigheden. Als u daar zoveel mogelijk rekening mee wilt houden, zullen de ouders u ontzettend dankbaar zijn. Arga Paternotte hoofd Balans Publicaties In deze brochure: l ADHD (pag. 2) l Agressieve gedragsstoornissen (pag. 8) l PDD-NOS / Syndroom van Asperger (pag. 14) l Tips (pag. 18)

3 ADHD Informatie voor chauffeurs leerlingenvervoer

4 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 3 Tim zit altijd overal op, in en aan. Hij is watervlug en ziet vaak kans te verdwijnen voordat zijn ouders het in de gaten hebben. Gevaar ziet hij niet. Zijn ouders hebben het gevoel dat ze constant ogen en oren van voor en achter moeten hebben. Straf en vermaning schijnen geen indruk op Tim te maken. Hij kijkt dan soms met zo n ongelukkig gezicht alsof hij wil zeggen: Ik weet ook niet waarom het zo gaat. Tim is een voorbeeld van een kind met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). In ernstige vorm komt dit voor bij 1% van de kinderen. Nog eens 2% van de kinderen lijdt aan een lichte vorm van ADHD. Op de pagina s hierna (blz. 4-7) krijgt u korte informatie over ADHD. Veel uitgebreidere informatie kunt u vinden op de website van de vereniging Balans: Hoe kunt u als chauffeur het beste omgaan met kinderen met ADHD? Tips daarvoor vindt u achterin deze brochure (blz ).

5 4 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer ADHD Kind met ADHD: 1. Soms erg druk 2. Handelt vaak in opwelling 3. Moeite met concentreren Soms erg druk: l Kan niet goed stil zitten l Kan niet lang achter elkaar hetzelfde doen l Praat heel veel Dit betekent niet dat kinderen met ADHD altíjd heel druk zijn. Zijn ze heel erg door iets geboeid (bijvoorbeeld een computerspelletje, een spannende film), dan kunnen ze wél lange tijd rustig blijven zitten. Maar over het algemeen kost het ze veel meer inspanning dan andere kinderen om zich rustig te houden.

6 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 5 Handelt vaak in opwelling: l Holt van de ene activiteit naar de andere l Kan moeilijk zijn beurt afwachten of anderen laten uitpraten l Verstoort spel van anderen Moeite met concentreren: l Kan moeilijk zijn aandacht ergens bij houden l Luistert niet (of slecht) naar uitleg l Kan niet veel informatie tegelijk opnemen l Is vergeetachtig l Is vaak dingen kwijt Kinderen met ADHD reageren vaak direct op iets wat ze zien of horen. En een idee dat in ze opkomt, voeren ze vaak meteen uit. Ze hebben (bijna) geen rem op hun gedrag. We zien dit bij álle kinderen (ook kinderen zonder ADHD) als ze heel jong zijn. Maar normaalgesproken krijgen kinderen daarna steeds meer controle over hun gedrag. Bij kinderen met ADHD blijft die ontwikkeling duidelijk achter. Zoals eerder gezegd: soms kan een kind met ADHD zich wél goed concentreren. Wanneer? Als iets als vanzelf zijn aandacht vasthoudt.

7 6 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer ADHD Oorzaak ADHD: De hersenen werken op een andere manier. Onder andere: rem in de hersenen werkt niet voldoende. Meestal erfelijk.

8 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 7 Behandeling ADHD: 1. Voorlichting 2. Medicijnen 3. Speciale aanpak (thuis, op school) 4. Trainingen Extra probleem: Veel kinderen met ADHD (minstens 1 op 3) hebben ook een agressieve gedragsstoornis Voor behandeling van ADHD kunnen ouders het beste terecht bij een kinder- en jeugdpsychiater of bij een kinderarts. Voorlichting: De behandeling van ADHD houdt meer in dan alleen het voorschrijven van medicijnen. Het is belangrijk dat ouders, leerkrachten en anderen zich zoveel mogelijk verdiepen in wat ADHD is. En dat zij het verschil leren zien tussen onwil en onvermogen. Hoe beter ze snappen hoe het kind met ADHD de wereld ervaart, hoe beter ze met hem / haar kunnen omgaan. Medicijnen: Het kind wordt er rustiger door, kan zich beter concentreren en handelt minder in een opwelling. Daardoor kunnen allerlei mislukkingen voor het kind worden voorkomen, en de verhouding tussen het kind en zijn omgeving kan verbeteren. De medicijnen zijn niet genezend. Zodra ze zijn uitgewerkt, zijn alle problemen weer terug. Voor ouders is het een grote stap om hun kind medicijnen te geven voor zijn ADHD. De medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben. Als een kind pas start met de medicijnen, moet er extra veel begrip voor hem zijn. Het is niet gevaarlijk als een kind zijn medicijnen vergeten is. >>> (Vervolg van de toelichting bij de dia Behandeling ADHD ) Speciale aanpak: Thuis bijvoorbeeld: gewenst gedrag belonen door een systeem met stickers. Van tevoren nagaan welke situaties problemen kunnen gaan geven, en daar dan een plan voor bedenken. Op school bijvoorbeeld: één opdracht tegelijk geven. Af en toe gelegenheid geven om te bewegen. Goed gedrag belonen. Trainingen: bijvoorbeeld gedragstherapie of sociale vaardigheidstrainingen.

9 Agressieve gedragsstoornissen Informatie voor chauffeurs leerlingenvervoer

10 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 9 Sem reageert altijd agressief en tegen de draad in. De meest grove schuttingtaal komt er soms uit zijn mond. Een enkele keer laat hij weleens merken er spijt van te hebben, maar lang duurt dat nooit. Er zijn al heel wat hulpverleners de revue gepasseerd. Zijn ouders zitten bijna wekelijks op school om voor Sem weer wat krediet te vragen. Ze hebben de politie al meerdere keren aan de deur gehad. Aan de toekomst durven ze nauwelijks te denken. Sem heeft een agressieve gedragsstoornis Natuurlijk is elk kind weleens koppig of agressief. Maar bij kinderen zoals Sem is dit gedrag als het ware aangeboren. Zij kunnen ook agressief zijn als daar, zo te zien, helemaal geen aanleiding voor is. Helaas is het lastig dit probleem aan te pakken. Een kind met deze stoornis legt de schuld vaak bij anderen. Een probleem is bovendien dat het kind, door zich zo agressief te gedragen, in eerste instantie vaak zijn zin krijgt. Ouders en anderen moeten geholpen worden manieren te vinden om een band met het kind op te bouwen. Op de pagina s hierna (blz ) krijgt u korte informatie over agressieve gedragsstoornissen. Veel uitgebreidere informatie kunt u vinden op de website van de vereniging Balans: Hoe kunt u als chauffeur het beste omgaan met kinderen met agressieve gedragsstoornissen? Tips daarvoor vindt u achterin deze brochure (blz ).

11 10 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Agressieve gedragsstoornissen Agressieve gedragsstoornissen: 1. ODD (ernstige opstandige gedragsstoornis) 2. Conduct Disorder (ernstige gewelddadige gedragsstoornis)

12 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 11 Kind met ODD: l Vaak boos, snel driftig l Scheldt veel l Gaat altijd in discussie Kind met conduct disorder: l Pest, bedreigt, intimideert l Brengt lichamelijk letsel toe l Steelt of liegt om plicht te ontduiken l Ergert anderen opzettelijk Maar: niet gewelddadig Weinig of geen schuldgevoel bij kwetsen van anderen Gaat altijd in discussie: verzet zich tegen regels. Soms hebben deze kinderen een extreem rechtvaardigheidsgevoel. Maar: het kunnen lieve, aandoenlijke kinderen zijn die zelf ook lijden onder hun gedrag.

13 12 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Agressieve gedragsstoornissen Oorzaak ODD / CD: Vaak geldt dat deze kinderen biologisch anders in elkaar zitten. Dat kan erfelijk zijn. Een deel van deze kinderen heeft bijvoorbeeld een langzamere hartslag en een hogere stressdrempel. Als dat het geval is, hebben zij spanning nodig om zich goed te kunnen voelen. En zijn ze bijvoorbeeld minder onder de indruk van straf.

14 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 13 Behandeling ODD / CD: 1. Voorlichting 2. Speciale aanpak (thuis, op school) 3. Trainingen 4. Medicijnen Voor behandeling van ODD / CD kunnen ouders terecht bij een kinder- en jeugdpsychiater. Voorlichting: Hoe meer ouders, leerkrachten en anderen weten over agressieve gedragsstoornissen, hoe beter ze met het kind kunnen omgaan (en problemen in het dagelijks leven kunnen voorkomen). Ook hier geldt (net als bij ADHD): leer de wereld zien door de ogen van het kind. Leer verschil zien tussen onwil en onvermogen. Speciale aanpak: Bij kinderen met ODD / CD is het nodig strikte regels te hanteren en grenzen te stellen. Trainingen: Bijvoorbeeld de Multisysteemtherapie, waar ook de omgeving van het kind bij wordt betrokken (de andere gezinsleden, de school, eventueel de sportclub). Zelf krijgt het kind ander gedrag aangeleerd. De anderen leren hoe ze het beste met hem kunnen omgaan. Medicijnen: Kinderen met agressieve gedragsstoornissen krijgen medicijnen als zij ook lijden aan ADHD of bijvoorbeeld een angststoornis.

15 PDD-NOS en Syndroom van Asperger Informatie voor chauffeurs leerlingenvervoer

16 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 15 Niels is een wat wereldvreemde jongen. Als je hem hoort praten, merk je al gauw dat het wat ouwelijk klinkt. Eindeloos lang kan hij blijven doorgaan over zijn favoriete onderwerp: dinosaurussen - of de ander dat nou leuk vindt of niet. Op school kan Niels zich niet aanpassen aan de groep. Hij heeft ook weinig begrip van wat er in anderen omgaat. Emotioneel gezien gedraagt Niels zich als een veel jonger kind. Regelmatig heeft hij een driftbui waar duidelijk veel angst achter zit. Niels is een voorbeeld van een kind met PDD-NOS Kinderen met klassiek autisme zijn erg star en in zichzelf gekeerd. Er zijn ook kinderen bij wie een aantal kenmerken van het autisme te zien zijn, maar niet genoeg om hen autistisch te noemen. Dat zijn de kinderen waar we het hier over hebben. Het kunnen kinderen zijn met PDD-NOS (Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified; een pervasieve ontwikkelingsstoornis) of het Syndroom van Asperger. Op de pagina s hierna (blz ) krijgt u korte informatie over PDD-NOS en het Syndroom van Asperger. Veel uitgebreidere informatie kunt u vinden op de website van de vereniging Balans: ( ) Kind met klassiek autisme: Erg star en in zichzelf gekeerd Hoe kunt u als chauffeur het beste omgaan met kinderen met PDD-NOS of het Syndroom van Asperger? Tips daarvoor vindt u achterin deze brochure (blz ). Andere vormen van autisme: 1. PDD-NOS 2. Syndroom van Asperger

17 16 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer (een lichte vorm van) Autisme Kind met PDD-NOS of Syndroom van Asperger: l Lijkt niet geïnteresseerd in anderen l Lijkt vaak niet te luisteren l Heeft moeite met veranderingen l Houdt zich (te) sterk aan regels l Neemt taal letterlijk Deze kinderen hebben wel behoefte aan contact, maar dat merk je niet zo goed aan ze. Als je met ze in gesprek bent, krijg je het gevoel dat de wederkerigheid ontbreekt. Communiceren met anderen is sowieso lastig voor ze. Deze kinderen doorzien sociale situaties niet, waardoor ze vaak niet gepast reageren. Ze reageren vaak boos op veranderingen, maar die boosheid komt dan voort uit angst. Vaak houden ze vast aan bekende regels en patronen omdat dit hen veiligheid biedt. Extra moeilijkheid: veel kinderen met PDD-NOS of het Syndroom van Asperger hebben daarnaast ook 1 van de stoornissen die we daarnet bespraken (ADHD of een agressieve gedragsstoornis).

18 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 17 Oorzaak PDD-NOS/Asperger: De hersenen werken op een andere manier. Vaak erfelijk. Behandeling PDD-NOS / Syndroom van Asperger: 1. Voorlichting 2. Speciale aanpak (thuis, op school) 3. Trainingen 4. (soms) Medicijnen Voor behandeling van PDD-NOS of het Syndroom van Asperger kunnen ouders het beste terecht bij een kinder- en jeugdpsychiater. Voorlichting: Hoe meer ouders, leerkrachten en anderen weten over deze stoornissen, hoe beter ze met het kind kunnen omgaan (en problemen in het dagelijks leven kunnen voorkomen). Ook hier geldt (net als bij andere stoornissen): leer begrijpen hoe het kind de wereld om zich heen ervaart. Dan blijkt vaak dat er bij hem / haar helemaal geen sprake is van onwil, maar van onvermogen. Speciale aanpak: - Schema s en regels gebruiken om het kind houvast te bieden. - Alles zo voorspelbaar mogelijk maken voor het kind. - Korte en duidelijke boodschappen geven, zonder emoties. Trainingen: o.a. socialevaardigheidstrainingen. Medicijnen: Er zijn nog geen medicijnen die de problemen van deze kinderen kunnen verminderen. Soms worden wel medicijnen gegeven voor bijkomende problemen (bijvoorbeeld angst, depressie of agressie).

19 Tips Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer

20 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 19 Ik ben gek op kinderen, dus ik dacht: geen probleem, die ritten met kinderen naar het speciaal onderwijs. Maar wat is dát me tegengevallen, tot nu toe! Jongens die elkaar de bus uitvechten en gaan lopen gooien met de tas van dat stille jochie achterin. Meisjes die huilend van ellende instappen, omdat ik een keer tien minuten later ben. Een knul die, terwijl ik de snelweg opdraai, zijn handen voor mijn ogen doet en uitroept Wie ben ik? Zo kan het niet langer, vind ik, maar ik weet niet hoe ik me het beste kan opstellen. Hoe kun je het beste omgaan met kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD, agressieve gedragsstoornissen of PDD-NOS? Met name bij het halen en brengen van kinderen van en naar scholen voor speciaal onderwijs? Op pag vindt u eerst enkele algemene tips voor het omgaan met deze kinderen. De echte praktische tips volgen op pag Tips voor de omgang met kinderen met ontwikkelingsstoornissen 1. Algemene tips 2. Tips voor in de taxi

21 20 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Tips Algemene tip 1: Onthoud: dit zijn andere kinderen. Wat bij normale kinderen helpt (bijvoorbeeld: boos worden), werkt bij deze kinderen soms averechts. Boos worden kan averechts werken, bijvoorbeeld: - omdat het kind niet begrijpt dat het iets fout heeft gedaan (er is sprake geweest van onvermogen, niet van onwil) - omdat het kind al zo váák op zijn kop heeft gehad (en, in zijn ogen, onterecht) Boos worden werkt nie dat het iets fout heeft

22 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 21 Algemene tip 2: Werk met vaste regels en afspraken. Algemene tip 3: Spreekt u iets af met een kind.. Controleer of de boodschap is overgekomen. Vooral voor kinderen met PDD- NOS en het Syndroom van Asperger is dit nodig. Het gaat beter met hen als zij weten waar ze aan toe zijn. Als u iets afspreekt, probeert u zich daar dan ook aan te houden. Deze kinderen raken in de war als afspraken ineens veranderen (met boosheid of paniekreacties als gevolg). Kinderen met ADHD zijn snel afgeleid, luisteren veelal slecht en kunnen vaak niet veel informatie tegelijk opnemen. t, omdat het kind niet snapt gedaan (Algemene tip 1) Kinderen met PDD-NOS of het Syndroom van Asperger nemen taal soms heel letterlijk (waardoor ze iets verkeerd kunnen begrijpen) en hebben bijvoorbeeld moeite om gebaren te herkennen.

23 22 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Tips Algemene tip 4: Vooral voor kinderen met ADHD /gedragsstoornissen geldt: Geef complimentjes als ze iets goed doen. Belonen werkt beter dan straffen. Als u goed gedrag beloont (d.m.v. een compliment), wordt de kans groter dat het kind zich dit gedrag eigen maakt. Geef complimentjes als gedrag belonen werkt

24 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 23 Algemene tip 5: Problemen? Gedrag dat uit de hand loopt? Praat erover met de ouders en/of school: overleg over een andere aanpak. Praktische tip 1: Geef elk kind een vaste plek in de bus. Bespreek met de ouders van elk kind wat voor hem / haar de beste plek is. Zet de gemaakte indeling op papier (voor als een collega de rit overneemt). ze iets goed doen. Goed beter dan straffen (Algemene tip 4)

25 24 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Tips Praktische tip 2: Als het kind instapt: maak de begroeting persoonlijk, noem hem / haar bij de naam. Maak duidelijk contact. Praktische tip 3: Vraag de ouders van elk kind waar u bij hem / haar rekening mee moet houden. Zet deze gebruiksaanwijzing kort voor uzelf op papier. Vraag ook aan ouders om speciale omstandigheden aan u door te geven (omstandigheden waardoor het kind uit zijn doen kan zijn). Bijvoorbeeld: vader jarig, oma ziek, huisdier overleden. Hanteer duidelijke regel

26 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 25 Praktische tip 4: Voorkom verveling tijdens de rit. Ouders kunnen u aan spullen helpen om dit te realiseren. Bijvoorbeeld een mp3-speler, een Nintendo DS of stripboek. Of draai dvd s met behulp van een draagbare dvd-speler. Praktische tip 5: Hanteer duidelijke regels die altijd gelden. Bijvoorbeeld: voeten op de grond, niet schelden, regels over eten en drinken. Zet de regels op papier, voor als een collega u vervangt. s die altijd gelden (Praktische tip 5)

27 26 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Tips Praktische tip 6: Doet een kind iets wat niet mag? Boos worden werkt vaak averechts. Blijf rustig. u u Vertel het kind kort en duidelijk wat u van hem verwacht. Voorbeeld: Jij leest je strip en je blijft van andere kinderen af. Uw eigen tips: Hebt u zelf een tip en is die in deze presentatie niet genoemd? Geef hem door aan de spreker, of mail naar redactie@ balansdigitaal.nl (onder vermelding van: tip presentatie leerlingenvervoer)

28 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer 27 Praktische tip 7: Gaat er iets veranderen? (Voorbeeld: een andere chauffeur, een nieuwe instapvolgorde) Bereid de kinderen hier op voor. Praktische tip 8: Vraag de school om een vaste plek op de parkeerplaats. Kinderen hoeven dan niet in de drukte naar u te zoeken. Bij onverwachte veranderingen kunnen ze vreemd reageren. Nogmaals: Zijn er problemen? Geef niet het kind of uzelf de schuld, maar de situatie. Overleg met de ouders over een andere aanpak. Meer informatie? Bel met Balans, tel. (0900) (werkdagen tussen half 10 en 1 uur) (25 cent per minuut). Of kijk op

29 28 Balans Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer Ook goed om te weten Cursus Sociaal Fonds Taxi Sociaal Fonds Taxi heeft een cursus leerlingenvervoer gemaakt voor chauffeurs. Medewerkers van taxibedrijven kunnen de cursus volgen, en zij trainen vervolgens de chauffeurs in de omgang met kinderen met een beperking. De medewerkers kunnen zelf bepalen wanneer zij de cursus aan de chauffeurs geven. De cursus bestaat uit twee onderdelen: een film en een theoriedeel. In de film zijn tientallen scènes te zien van situaties die zich kunnen voordoen in een taxibusje. Bij elke scène wordt steeds getoond hoe het verkeerd gaat, daarna hoe het anders en beter kan. Het theoriedeel gaat o.a. over de kenmerken van de verschillende stoornissen. Ook wordt aandacht besteed aan het feit dat stoornissen kunnen samengaan. De cursus kan in twee dagdelen worden gegeven. Voor instromende chauffeurs - die nog moeten kennismaken met leerlingenvervoer met onder andere kinderen met een beperking - komt er nog een internetcursus van 3 kwartier. Deze is alleen bedoeld als introductie. De uitgebreide cursus gaat verder waar de internetcursus ophoudt. Adviezen Ombudsman De Nationale Ombudsman heeft in 2009 een rapport uitgebracht met aanbevelingen om het leerlingenvervoer te verbeteren. In dit rapport zegt de ombudsman dat het leerlingenvervoer te vaak een standaardoplossing is: een busje komt het kind ophalen en dat is het. Gemeenten zouden veel beter moeten kijken welke vervoersoplossing het beste bij het kind past. Om echt tot maatwerk te komen, moeten ook ouders en scholen worden geraadpleegd. De Nationale Ombudsman doet verder o.a. de volgende aanbevelingen: u houd de reistijd zo kort mogelijk (maximaal een kwartier omrijden) u stel eisen aan de deskundigheid van de chauffeur u zorg voor een goede klachtenregeling u maak goede regels voor de communicatie tussen chauffeur / begeleider en ouders. In het rapport wordt ook het belang van de aanbestedingsprocedure benadrukt. Nu kiezen gemeenten te vaak automatisch voor de goedkoopste oplossing. De aanbesteding moet worden aangegrepen om bovenstaande eisen te waarborgen. Meer informatie? Ga naar en zoek op Rapport 2009/240 Voor meer informatie:

30 Tips voor chauffeurs leerlingenvervoer voor de omgang met kinderen met ADHD, agressieve gedragsstoornissen of PDD-NOS / Syndroom van Asperger Uitgave van de Landelijke oudervereniging Balans Meer lezen: Landelijk bureau Balans: tel

Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang.

Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang. Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang. Aandacht stoornissen ADD Attention Deficit Disorder (letterlijk: aandacht tekort stoornis) - Een vorm van ADHD

Nadere informatie

AD(H)D bespreken. BEN/LO/ADHD/14/0003a April 2014

AD(H)D bespreken. BEN/LO/ADHD/14/0003a April 2014 AD(H)D bespreken N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u zich

Nadere informatie

Ouderbrochure PDD-NOS

Ouderbrochure PDD-NOS 1 Ouderbrochure PDD-NOS Maandagmiddag vijf voor vier. Vanuit de keuken hoort ze een auto stoppen op straat. De deur wordt hard dichtgeslagen. Dan is het even stil. De achterdeur wordt opengetrokken en

Nadere informatie

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig 1 Peuters Lief maar ook wel eens lastig 2 Peuters: Lief maar ook wel eens lastig Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze willen alles weten en ze willen alles zelf doen. En als ze iets niet willen,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Omgaan met Gedragsproblemen

Omgaan met Gedragsproblemen Omgaan met Gedragsproblemen FC Leo te Leens 16 april 2012 Introductie en verwachtingen voorstellen stoornissen werkveld UMCG Sportpark Kardinge PAGINA 2 VAN 26 Introductie en verwachtingen Wat zijn uw

Nadere informatie

Wat heeft dit kind nodig?

Wat heeft dit kind nodig? ADHD PDD-NOS Leerstoornis Gedragsstoornis Team Wat heeft dit kind nodig? Lynn leest in haar leesboek. Tegelijkertijd tikt ze constant met haar pen op haar tafel. Dat doet ze wel vaker. De kinderen van

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. www.kinderneurologie.eu MCDD

Kinderneurologie.eu. www.kinderneurologie.eu MCDD MCDD Wat is MCDD? MCDD is een ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen moeite hebben om met hun gevoelens om te gaan en moeite hebben met het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Hoe wordt MCDD

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind zeer moeilijk lerend

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Informatie en advies voor de praktijkbegeleider SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR EEN STAGIAIRE MET ADHD IN DE WERKSITUATIE

Informatie en advies voor de praktijkbegeleider SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR EEN STAGIAIRE MET ADHD IN DE WERKSITUATIE Informatie en advies voor de praktijkbegeleider SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR EEN STAGIAIRE MET ADHD IN DE WERKSITUATIE Inzicht, herkennen, handelen Gemiddeld één op de twaalf deelnemers op een ROC heeft

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

ADHD. en kinderen (6-12 jaar)

ADHD. en kinderen (6-12 jaar) ADHD en kinderen (6-12 jaar) ADHD, DAAR BEN JE NIET BLIJ MEE Als je bij het buitenspelen een blauwe plek oploopt, dan zit je daar niet mee. Meestal is-ie na een paar dagen weer weg. Bij ADHD is dat anders,

Nadere informatie

Informatie voor patiënten van Ziekenhuis Rijnstate/Zevenaar. Het ADHD-team

Informatie voor patiënten van Ziekenhuis Rijnstate/Zevenaar. Het ADHD-team Informatie voor patiënten van Ziekenhuis Rijnstate/Zevenaar Het ADHD-team Uw kind heeft AD(H)D of er bestaat het vermoeden dat uw kind deze aandachtsstoornis heeft. Op het ADHD-spreekuur van de polikliniek

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Wat is ODD? ODD is een gedragsstoornis waarbij kinderen gedurende langere tijd opstandig, negatief en agressief gedrag laten zien.

Wat is ODD? ODD is een gedragsstoornis waarbij kinderen gedurende langere tijd opstandig, negatief en agressief gedrag laten zien. ODD Wat is ODD? ODD is een gedragsstoornis waarbij kinderen gedurende langere tijd opstandig, negatief en agressief gedrag laten zien. Hoe wordt ODD ook wel genoemd? ODD is een afkorting voor de Engelse

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Informatie en advies voor docenten SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR DEELNEMERS MET ADHD IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Informatie en advies voor docenten SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR DEELNEMERS MET ADHD IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Informatie en advies voor docenten SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR DEELNEMERS MET ADHD IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Inzicht, herkennen, handelen Gemiddeld één op de twaalf deelnemers op een ROC heeft

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

ADHD poli voor kinderen

ADHD poli voor kinderen ADHD poli voor kinderen Afdeling kindergeneeskunde Locatie Veldhoven Inleiding Omdat uw kind (mogelijk) ADHD heeft, is hij of zij doorverwezen naar de ADHD poli voor kinderen van Máxima Medisch Centrum

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care

Kinderen op bezoek op de intensive care Kinderen op bezoek op de intensive care Handreiking voor ouders mca.nl Inhoudsopgave Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 1 Hoe bereid

Nadere informatie

Plezier, de basis voor prestatie

Plezier, de basis voor prestatie Plezier, de basis voor prestatie Mooi da j d r bint, zo begroeten we bij SV Gramsbergen onze leden, ouders van leden, trainers, leiders en niet te vergeten alle gasten die sportpark Het Hoge Holt iedere

Nadere informatie

Cure + Care Solutions

Cure + Care Solutions Cure + Care Solutions is hèt landelijk behandel- en expertisecentrum voor complexe psychische aandoeningen en werkt nauw samen binnen een landelijk netwerk van zorginstellingen door het hele land. Cure

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD. Informatie en advies voor de praktijkbegeleider

SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD. Informatie en advies voor de praktijkbegeleider Informatie en advies voor de praktijkbegeleider SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD VOOR EEN STAGIAIRE MET ANTISOCIALE GEDRAGSSTOORNIS OF ODD IN DE WERKSITUATIE Inzicht, herkennen, handelen Gemiddeld één op de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Hersenstichting Nederland. Autismespectrumstoornissen

Hersenstichting Nederland. Autismespectrumstoornissen Hersenstichting Nederland Autismespectrumstoornissen 1 Autismespectrumstoornissen Een autismespectrumstoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD. Informatie en advies voor de praktijkbegeleider

SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD. Informatie en advies voor de praktijkbegeleider Informatie en advies voor de praktijkbegeleider SPECIALE AANDACHT GEVRAAGD Voor een stagiaire met Ernstige Spraak- en taal Moeilijkheden (esm) in de werksituatie Inzicht, herkennen, handelen Stagiaires

Nadere informatie

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD?

Kinderen met ADHD. Inhoudsopgave. Wat is de oorzaak van ADHD? Wat zijn de verschijnselen van ADHD? Kinderen met ADHD Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is de oorzaak van ADHD? 1 Wat zijn de verschijnselen van ADHD? 1 Hoe wordt de diagnose ADHD gesteld? 2 Behandeling van ADHD

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Inhoud Afasie, wat is dat en hoe kunt u er mee om gaan? 5 Taalproblemen 6 Hoe ervaren afasiepatiënten de moeilijkheden zelf? 7 Hoe kunt u het beste omgaan

Nadere informatie

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme Deel VI Inleiding Wat zijn de mogelijkheden van EMDR voor cliënten met een verstandelijke beperking en voor cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS)? De combinatie van deze twee in een en hetzelfde

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Spoorboekje. Als je het mij vraagt. Onderwijs Vanuit autisme bekeken

Spoorboekje. Als je het mij vraagt. Onderwijs Vanuit autisme bekeken Spoorboekje Als je het mij vraagt Onderwijs Vanuit autisme bekeken 1 Start Wat vinden kinderen en jongeren met autisme eigenlijk van het onderwijs? Vanuit autisme bekeken vroeg hen wat zij willen vertellen

Nadere informatie

1. Beeldbeschrijving 2. 2. Observatieformulier Het drukke kind 3 Uitleg bij het observatieformulier 4. 3. De benaderingen 5

1. Beeldbeschrijving 2. 2. Observatieformulier Het drukke kind 3 Uitleg bij het observatieformulier 4. 3. De benaderingen 5 Het drukke kind Handleiding Het drukke kind Inhoudsopgave 1. Beeldbeschrijving 2 2. Observatieformulier Het drukke kind 3 Uitleg bij het observatieformulier 4 3. De benaderingen 5 4. Actieplan voor het

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

ODD. Oppositioneel-opstandig gedrag. Pffff, dat doe ik niet voor jou!

ODD. Oppositioneel-opstandig gedrag. Pffff, dat doe ik niet voor jou! 1 Fontys/OSO serie ouderbrochures Module ZO02 ODD Oppositioneel-opstandig gedrag Pffff, dat doe ik niet voor jou! http://www.epimedium.nl/illustraties/agressie%202%20nieuw.gif Randy kan heel lief zijn,

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn

Wij hebben autisme. De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wij hebben autisme De impact van ASS op de gezinsleden en enkele overlevingstips. Anneke E. Eenhoorn Wat betekent een kind dat anders is voor het gezin Verstoring van het gewone gezinsleven Ouders moeten

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

Zelf in de taxi of zelfstandig reizen? Kwalitatief goed vervoer van huis naar school en vice versa. Els Rietveld m.m.v.

Zelf in de taxi of zelfstandig reizen? Kwalitatief goed vervoer van huis naar school en vice versa. Els Rietveld m.m.v. Welkom Zelf in de taxi of zelfstandig reizen? Kwalitatief goed vervoer van huis naar school en vice versa Presentatie door: Els Rietveld m.m.v. Ruud de Haan Inspiratiedag leerlingenvervoer 7 november 2013

Nadere informatie

Luisteren, hoe leren kinderen dat?

Luisteren, hoe leren kinderen dat? Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Kinderen hebben grenzen en regels nodig. Ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid en ze leren hen omgaan met anderen. Verwacht niet van kinderen dat

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Overzicht hulpmiddelen Jouw Omgeving

Overzicht hulpmiddelen Jouw Omgeving dinsdag 7 oktober 2014 Overzicht hulpmiddelen Jouw Omgeving Dit document bevat een overzicht van alle hulpmiddelen zoals deze zijn opgenomen in de bibliotheek van Jouw Omgeving en welke worden ontsloten

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Zo te zien is er met Mike niets aan de hand. Toch is hij anders dan anderen. Hij kan urenlang tikken op zijn favoriete voorwerpen.

Zo te zien is er met Mike niets aan de hand. Toch is hij anders dan anderen. Hij kan urenlang tikken op zijn favoriete voorwerpen. Autisme Zo te zien is er met Mike niets aan de hand. Toch is hij anders dan anderen. Hij kan urenlang tikken op zijn favoriete voorwerpen. Op andere mensen reageert hij niet. Zijn ouders dachten eerst

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Scouts met een beperking

Scouts met een beperking ! Scouts met een beperking Kinderen met ADHD In de volksmond verklaart men de afkorting ADHD wel met Alle Dagen Heel Druk. Hierbij legt men de nadruk op het hyperactieve gedrag, waarbij het motorisch onrustige,

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Psychiatrie: ADHD. Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis.

Psychiatrie: ADHD. Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis. DC 13 Psychiatrie: ADHD 1 Inleiding Dit thema gaat over ADHD als voorbeeld van een concentratie of aandachtsstoornis. Beroepscontext: als onderwijsassistent kun je ingezet worden in het werken met leerlingen

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

WAT IS ADHD kort gezegd

WAT IS ADHD kort gezegd A D H D e n gedr ag HET DOEL van deze brochure WAT IS ADHD kort gezegd WAT ZIJN gedragsproblemen 07 08 11 OORZAKEN van gedragsproblemen als je ADHD hebt 12 ADHD en gedragsstoornissen 14 PEDAGOGISCHE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

STOP 4-7 programma. Samen sterker Terug. Pad

STOP 4-7 programma. Samen sterker Terug. Pad STOP 4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad STOP 4-7 PROGRAMMA Samen sterker Terug Op Pad Ecologisch (samen) en positief (sterker terug op pad) Een vroeg interventie- of preventieprogramma: kindtraining

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Thema-avond : Omgaan met lastig gedrag

Thema-avond : Omgaan met lastig gedrag Thema-avond : Omgaan met lastig gedrag Anja Witteman Beweegimpuls adviseur, trainer & coach en ontwikkelaar van sport en beweegprojecten 2 Programma thema-avond: Even voorstellen/programma bespreken Inleiding

Nadere informatie

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens oa Gordonmethode

Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag. Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens oa Gordonmethode Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag Workshop 3: Gedragsstoornissen & aanpakken volgens o.a. Gordonmethode 28 januari 2015 13.30 16.00 uur Berber Klein Liesbeth van Well Leerlijn Omgaan met ongewenst gedrag

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als meeloper betrokken bij pesten. Kinderen

Nadere informatie