KEUZE 9 TELEFONEREN. 6 oefeningen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KEUZE 9 TELEFONEREN. 6 oefeningen"

Transcriptie

1 KEUZE 9 TELEFONEREN 6 oefeningen

2 Eerste en tweede oefening Kies uit de onderstaande reeks twee oefeningen van een verschillend type en werk ze schriftelijk uit. Opdracht 1 Willy Vansevenant belt naar de tandarts om een afspraak te maken. Hieronder vind je vier mogelijke reacties van de tandarts: 1. Welke reactie is de beste? 2. Motiveer waarom die reactie de voorkeur krijgt. 3. Omschrijf de tekortkoming bij elk van de drie andere reacties. Let vooral op het expressieve aspect. Reacties a. Voor mij is er geen enkel probleem, meneer Vansevenant. Zegt u het maar, wanneer het u het beste past. b. Tja, vandaag zie ik geen enkele mogelijkheid meer, jammer genoeg. Eens even zien morgen ligt het ook moeilijk in de loop van volgende week dus Maar niet op maandagmiddag of op donderdag. c. U kunt volgende dinsdag om 10 uur komen ofwel vrijdagmorgen. Wat past u het best? d. Ik verwacht u volgende dinsdag om 10 uur. Tot dan.

3 Opdracht 2 Anja Smolders van cultureel centrum Huize Artes in Diest krijgt een boze heer aan de telefoon: Mevrouw, ik probeer nu al verschillende dagen 2 plaatsen te reserveren voor het gastoptreden van theatergroep De Potsenmakers in Huize Artes. Telkens krijg ik dat verdomde antwoordapparaat met de melding te reserveren tijdens de kantooruren. Maar ik belde altijd tijdens de kantooruren! Hoe is dat nu mogelijk? Is het op die manier dat Huize Artes het culturele leven wil stimuleren? Mooi is dat!! Hieronder vind je zes mogelijke reacties van Anja Smolders: 1. Welke reactie is de beste? 2. Motiveer waarom die reactie de voorkeur krijgt. Raadpleeg Tekstgids blz. 211 (reageren op uitingen van emotie) en blz. 213 (reageren op kritiek). 3. Omschrijf de tekortkoming bij elk van de andere reacties. Let vooral op het expressieve en relationele aspect. Reacties a. Och meneer, zo erg is dat nu ook weer niet. b. U bent niet de enige die zich daarover beklaagt, meneer. Ik ontving vandaag al heel wat boze telefoontjes. c. Dat ligt aan mijn nieuwe collega. Die is gewoon vergeten om op het bandje te vermelden dat de reservaties pas op 16 september starten. d. Dat is inderdaad vervelend. Excuseer dat u zo dikwijls hebt moeten bellen. De reservaties starten op 16 september. Vanaf dan kunt u terugbellen en zullen we uw reservatie graag noteren. Ik zorg er ook voor dat de boodschap op het bandje onmiddellijk aangepast wordt. e. Hoewel we veel zorg besteden aan de communicatie met onze klanten, kan er natuurlijk altijd nog iets mislopen. Men heeft gewoon vergeten op het bandje te vermelden dat de reservaties pas op 16 september starten. f. Rustig aan, meneertje, u moet nu ook niet overdrijven. Trouwens dacht u dat ik hier voor mijn plezier zat.

4 Opdracht 3 Je bent verzekeringsmakelaar en je wenst telefonisch een afspraak vast te leggen met een prospect (een mogelijke klant) voor een huisbezoek. Je wilt namelijk een rechtsbijstandsverzekering (een verzekering voor rechtshulp) verkopen. Je bereidt het telefoongesprek voor en je maakt een script. In dat script voorzie je een antwoord op een aantal klassieke uitvluchten of opwerpingen. Hieronder vind je een lijst met een 7-tal klassieke uitvluchten en een lijst met mogelijke reacties. Duid bij elke uitvlucht de passende reactie aan. Uitvluchten 1. Ik heb geen tijd. 2. Ik zou toch eerst willen weten waarover het precies gaat. 3. Ik heb al een makelaar. 4. Stuur me uw documentatie toe. 5. Ik ben vanaf morgen voor een maand in het buitenland. 6. Hoeveel kost het? 7. Ik heb al genoeg verzekeringen. Antwoorden a. Ik ben ervan overtuigd dat uw makelaar zich vakkundig met uw zaken inlaat. Maar de formule die ik u persoonlijk voor wil stellen, omvat nieuwe voordelen. Op die manier krijgt u de gelegenheid een kritische vergelijking te maken. b. Ik stuur u die graag op. Ik neem dan volgende week opnieuw contact met u op om uw mening te vragen. c. Past het u dat ik dan over een maand bij u langskom? d. Dan bel ik u graag terug op een tijdstip dat het u beter uitkomt. Wat denkt u van 16 uur of liever morgenochtend om 10 uur? e. Proficiat, dat u zo vooruitziend bent. Toch kan een kritische vergelijking met ons product onbekende voordelen aan het licht brengen. f. Dat hangt van uw concrete situatie af. Als ik die samen met u in een persoonlijk gesprek kan bekijken, kunnen we samen nagaan wat voor u de voordeligste oplossing is. g. Dat wilde ik u graag verduidelijken tijdens een persoonlijk onderhoud. Dan kan ik u grondig uitleggen hoe ons product exact op uw behoeften afgestemd kan worden en welke voordelen het u oplevert.

5 Opdracht 4 Schrijf het telefoonmemo bij het onderstaande telefoongesprek. (T = telefoniste, O = oproeper) Maak gebruik van het model op blz. 8 van deze bundel. Het onderstaande gespek vindt plaats op 2 april om 9 uur s morgens. T Goedemorgen, met Vera Lindekens van nv Lindor. Waarmee kan ik u van dienst zijn? O Goedemorgen mevrouw, u spreekt met Rosa Verbeeck van het Paradiso Hotel in Blankenberge. Kan ik meneer Deckers spreken a.u.b.? T Meneer Deckers is de hele dag afwezig. Zal ik hem vragen dat hij u morgen terugbelt? O Nou neen, morgen ben ik er niet. Maar kunt u misschien een paar dingen noteren en aan meneer Deckers bezorgen? T Natuurlijk mevrouw, zegt u maar. O Meneer Deckers heeft bij ons, in het Paradiso Hotel in Blankenberge, een vergaderruimte gevraagd voor een werkbijeenkomst op 6 april. Nu heb ik voor hem de Ensor-zaal gereserveerd. Daar is plaats voor 30 deelnemers. Er is audio-apparatuur aanwezig en een overheadprojector maar geen flipchart. Meneer Deckers had ook gevraagd om voor koffie en cake te zorgen. Dat is geen probleem, maar kunt u hem vragen wanneer hij die koffie het liefst geserveerd ziet? T Had meneer Deckers gevraagd dat er een flipchart aanwezig zou zijn? O Neen, maar ik vermeld het maar voor de duidelijkheid. T Goed, dat heb ik genoteerd. Is dat alles, mevrouw? O Ja of neen, kan meneer Deckers me misschien vanavond thuis bellen voor een bevestiging? Mijn telefoonnummer is T Oké, ik probeer ervoor te zorgen dat hij u vanavond opbelt. Maar als dat niet lukt ik heb begrepen dat u morgen zelf niet bereikbaar bent kan hij dan morgen met iemand anders contact opnemen? O Absoluut, hij kan dan vragen naar mevrouw Terbeke, Chantal Terbeke, want wij hebben twee dames met die familienaam. T Dat komt in orde, mevrouw. Mag ik dan nog even het telefoonnummer van Chantal Terbeke? O , dat is het nummer van Hotel Paradiso, en het toestelnummer van Chantal Terbeke is 17. T , toestelnummer 17. U mag erop rekenen dat ik meneer Deckers op de hoogte breng. O Bedankt voor de moeite, mevrouw. T Graag gedaan, mevrouw. Nog een aangename dag.

6 Opdracht 5 Schrijf het telefoonmemo bij het onderstaande telefoongesprek. (T = telefonist, O = oproeper) Maak gebruik van het model op blz. 8 van deze bundel. Het onderstaande gesprek vindt plaats op 14 februari om 14u30. T Goedemiddag, met Johan Notebaert van nv Toyland. Waarmee kan ik u helpen? O Goedemiddag meneer, u spreekt met Femke Bosteels van de Kamer van Koophandel in Gent. Kan ik meneer Geert Nolens spreken? T Meneer Nolens laat zich momenteel verontschuldigen, mevrouw. Kan ik een boodschap aannemen? O Als dat kan, ja. t Is wel een beetje ingewikkeld. Meneer Nolens heeft me gevraagd om op de werkbijeenkomst van 5 maart een lezing te houden over de distributieproblemen in de speelgoedsector. Ik heb daarvoor al toegezegd. Nu krijg ik vandaag een uitnodiging met de namen van de sprekers en de titels van de lezingen en ik merk dat meneer Beyaert het zal hebben over Het openbreken van de Poolse markt. Nu vraag ik me af of meneer Beyaert het ook zal hebben over de distributieproblemen in Polen. Er is namelijk geen overleg geweest tussen de verschillende sprekers, zodat ik het wat moeilijk vind om mijn terrein T af te bakenen. Ja mevrouw, ik begrijp uw probleem. U vraagt zich dus af waarover meneer Beyaert het precies zal hebben, of hij met andere woorden ook de distributieproblemen in Polen zal bespreken. O Inderdaad. Het zou voor mij handig zijn een inhoudsopgave te hebben van de verschillende lezingen om overlappingen te vermijden. Desnoods wil ik de betrokken sprekers zelf opbellen om af te spreken. T U wenst dus een inhoudsopgave van de diverse lezingen en/of de telefoonnummers van de sprekers? O Als dat kan, graag. T Geen enkel probleem, mevrouw. Ik zorg ervoor dat meneer Nolens met u contact opneemt. Mag ik wel nog even uw telefoonnummer? O Ik ben de hele dag bereikbaar op de Kamer van Koophandel, onder het nummer T Dat is genoteerd. O Hartelijk dank, meneer. T Tot uw dienst, mevrouw.

7 Opdracht 6 Schrijf het telefoonmemo bij het onderstaande telefoongesprek. (T = telefonist, O = oproeper) Maak gebruik van het model op de volgende pagina. Het onderstaande gesprek vindt plaats op 17 februari om 15u15. T Goedemiddag, met Johan Notebaert van nv Toyland. O Goedemiddag meneer, u spreekt met Pol Beyaert. Kunt u me doorverbinden met Geert Nolens? T Meneer Nolens is er vandaag niet. Kan hij u morgen terugbellen? O Eh morgen is wat laat misschien. Komt hij vandaag nog op zijn kantoor langs? T Ja, dat denk ik wel. Wilt u dat ik een berichtje achterlaat? O Ja graag, want het is nogal dringend. Kunt u hem vragen om mij vanavond nog terug te bellen onder mijn privénummer ? Dat mag laat zijn. T Tot hoe laat mag meneer Nolens u opbellen? O Och, laten we zeggen tot 11 uur. T Oké. Kunt u mij misschien iets zeggen over de aard van de boodschap? Meneer Nolens is daar graag van op de hoogte. O Als dat moet, ja, maar t is niet zo eenvoudig. U weet dat hij een werkbijeenkomst organiseert voor de speelgoedsector op 5 maart? T Ja, in het Paradiso Hotel in Blankenberge. O Klopt ja. Ik ben een van de sprekers. Nu sta ik geprogrammeerd om 10u30, maar ik had dat graag naar de namiddag om 14u verschoven gezien. Ik weet dat dat misschien wat laat en wat moeilijk is, maar ik heb daar wel een gegronde reden voor. Ik heb namelijk een telefoontje gekregen van mevrouw Femke Bosteels, een andere spreker. Kunt u volgen? T Jaja. U wilt uw lezing van 10u30 naar 14 uur verplaatsen en dat heeft te maken met de lezing van mevrouw Bosteels. O Precies. Mevrouw Bosteels staat geprogrammeerd van 11u30 tot 12u30. Nu blijkt mijn lezing mooi aan te sluiten op wat zij vertelt. Het zou dus beter zijn als ik na haar kom in plaats van voor haar. T Dus mevrouw Bosteels blijft om 11u30 geprogrammeerd? O Ja, maar als ik van 10u30 naar 14 uur verschuif, moet de lezing die normaal voor 14 uur T voorzien was, wel kunnen verschuiven naar 10u30. Begrijpt u? Ja, de lezing van 14 uur moet uw plaats in kunnen nemen. Weet u toevallig wie de spreker is? O Ja, dat is meneer Goossens van de firma Alvaplast. Ik weet nu wel niet of meneer Goossens s voormiddags vrij is en of dat voor de inhoud van zijn lezing geen problemen geeft. Dat wou ik aan meneer Nolens vragen. T Ik noteer dit alvast. Is er verder nog iets? O Nee, meneer. Dat is alles, maar ik verwacht vanavond dus wel een telefoontje. T Daar mag u op rekenen, meneer. O Dat is fijn. Nog een prettige dag. T Graag gedaan. Goedemiddag.

8 Voorbeeld van een voorgedrukt formulier voor een telefoonmemo NV FERRALUM Bezoek- en telefoonrapport Bericht voor:... Aangenomen door:... Datum:... Uur:... De heer/mevrouw:... Functie:... Organisatie:... Adres:... Telefoon:... heeft opgebeld is hier geweest en zal opnieuw contact opnemen op... om...uur en vraagt dat u zelf contact opneemt op... om...uur Verslag

9 Opdracht 7 Schrijf de tekst van de meldingsboodschap volledig uit volgens de regels voor efficiënt en effectief telefoneren. Groothandel Herbotex (Astridlaan 23 in 9300 Aalst) is gespecialiseerd in tuinbouwmachines. Tussen 1 en 15 juli sluit de groothandel wegens vakantie de deuren en is de zaak dus niet te bereiken door klanten, leveranciers enz. Vanaf maandag 16 juli worden de activiteiten hervat tijdens de normale kantooruren: elke werkdag van 9 tot uur en van 14 tot 17 uur. Tijdens de vakantieperiode kan men voor dringende gevallen wel terecht bij de dealer in Lede, firma Verstreken (Perkstraat 8 in 9340 Lede), onder het nummer Telefonische oproepers krijgen tijdens de vakantieperiode een antwoordapparaat te horen. Schrijf volledig de tekst uit van de boodschap die je in de onderstaande situatie op het antwoordapparaat inspreekt. Volg de regels voor efficiënt en effectief telefoneren. Andries Geeroms werkt bij transportfirma Transeurope (Havenlaan 1345 in 2000 Antwerpen). Het is vrijdag, uur. Eergisteren heeft Transeurope bij reisbureau Vlieg s Vlug in Merksem voor de paasdagen een vierdaagse reis voor het personeel naar Wenen geboekt. Andries Geeroms wenst echter de 30 gereserveerde plaatsen te beperken tot 25, want 5 personeelsleden hebben op het laatste moment afgehaakt. Bovendien wil Andries dat het reisbureau nog een extra excursie regelt naar Grinzig, het bekende wijndorp nabij Wenen. Omdat wijzigingen aan de gemaakte afspraken voor dinsdag e.k. met Nancy Verbraeken geregeld moeten worden, neemt Andries met haar onmiddellijk telefonisch contact op. Andries komt echter bij haar antwoordapparaat terecht en hoort een meldingsboodschap met antwoordmogelijkheid. Andries moet er rekening mee houden dat hij telefonisch alleen nog vanavond op zijn privénummer [ ] te bereiken is, want vanmiddag is hij op klantenbezoek en volgende week vertoeft hij in het buitenland. Cecile Corvers van Transeurope is evenwel ook op de hoogte van de situatie en is maandag wel op kantoor.

10 Derde oefening Kies uit de onderstaande reeks één oefening en werk ze schriftelijk uit. Opdracht 1 Hieronder vind je de tekst van een telefoongesprek: 1. Vul de open plaatsen aan met gepaste interventies. 2. Verbeter de onderstreepte, foutieve uitdrukkingen. 1 Goedemorgen, met Charlotte van bvba Constructa. 2 Goedemorgen, t is hier Valerie Overbeke uit Roeselare [onduidelijk] 1 Met wie? 2 Met Valerie Overbeke. 1 Valerie Overbeke. Kan ik u helpen? 2 Ik had graag meneer [verbinding verbroken] 1 Goedemorgen, met Charlotte van bvba Constructa. 2 Goedemorgen, t is hier Valerie Overbeke uit Roeselare. We werden daarnet afgesneden. Ik had graag Wim Boutmans van de technische dienst gesproken. 1? 2 Hij had beloofd me uiterlijk tegen gisteren terug te bellen. Hij zou me melden of het nog de moeite loont mijn defecte wasmachine te repareren. 1 Goed, dan verbind ik u door. Ik zet u even in wacht. 1 Hallo? 2 Ja. 1 De lijn van meneer Boutmans is momenteel bezet. Wacht u nog even of vraag ik aan meneer Boutmans dat hij straks zelf opbelt? 2 Ik stel het op prijs als meneer Boutmans me zelf belt. 1? 2 Jazeker, mevrouw. Ik ben thuis nog te bereiken tot uur onder het nummer Dat staat genoteerd.. 2 Hartelijk dank, mevrouw. 1 t Is niks, mevrouw.

11 Opdracht 2 Hieronder vind je de tekst van een telefoongesprek: 1. Vul de open plaatsen aan met gepaste interventies. 2. Verbeter de onderstreepte, foutieve uitdrukkingen. 1 Goedemiddag, met Petra Sanders. 2 Goedemiddag, u spreekt met Wouter Hellemans.. Hebt u nummer ? 1 Wij hebben het nummer , meneer. 2 Neemt u me niet kwalijk dat ik u gestoord heb, mevrouw. 1 t Is niks. 1 Goedemiddag, met An Provoost van de nv Ferraproc.? 2 Goedemiddag mevrouw, u spreekt met Wouter Hellemans van Flanders Expo. We hebben drie metalen ramen in bestelling. Ik wou weten wanneer ze precies geleverd worden. 1 Ik verbind u door met Mieke Willems van de verzendingsdienst.. 3 Goedemiddag, met Mieke. 1 Goedemiddag Mieke, met An. Meneer Wouter Hellemans van Flanders Expo wenst u te spreken. Hij heeft drie metalen ramen in bestelling en wil weten wanneer ze geleverd worden. 3 Zet hem maar over. 3 Goedemiddag meneer Hellemans, U wenst te weten wanneer de drie metalen ramen geleverd worden? 2 Inderdaad. 3? 2 Drie ramen van hetzelfde type, namelijk TY 8B. [onduidelijk door korte storing op de lijn] 3 Ik versta u niet, zeg dat nog eens. 2 Drie ramen van het type TY 8B. 3 TY 8B. Wacht even. Ik haal er even het dossier bij. [na ca. 3 minuten] 3 Hallo? 2 Ja. 3. Ik zie dat de levering voorzien is voor overmorgen.? 2 Dat is uitstekend, mevrouw. Dan verwacht ik overmorgen de levering. Hartelijk dank. 3 Zonder dank, meneer. Nog een prettige dag.

12 Vierde oefening Kies uit de onderstaande reeks één oefening en werk ze schriftelijk uit. Opdracht 1 Herschrijf het onderstaande telefoongesprek volgens de regels van efficiënt en effectief telefoneren. Verbeter ook de taalfouten. Houd bij de herschrijving eveneens rekening met de onderstaande gegevens: - De heer Bartsoen vertoeft bij de eerste poging om door te verbinden inderdaad in de productie-afdeling. - De heer Bartsoen moet inderdaad het gesprek even onderbreken om zijn agenda erbij te halen. - Het gesprek moet aangevuld worden met een ontbrekende passage. 1 Liboflex nv, goedemorgen. Kan ik u helpen? 2 Kan ik de heer Bartsoen spreken a.u.b.? 1 Een ogenblikje a.u.b. Ik verbind u door. 3 Met mevrouw Franssen. 1 Eva, je spreekt met Anja. Ik heb iemand aan de lijn voor Freddy Bartsoen. 3 Freddy is momenteel in de productie-afdeling. Probeer hem daar eens te bereiken. 1 Oké, dat doe ik. 4 Goedemorgen, met Freddy Bartsoen. 1 Dag Freddy, je spreekt met Anja. Ik heb een buitenlijn voor jou. Mag ik overzetten? 4 Doe maar. Goedemorgen, u spreekt met Freddy Bartsoen. Met wie spreek ik a.u.b.? 2 [verrast na het lange wachten] Eh goedemorgen. U spreekt met Cathy Deckers van nv Symatec. Ik had beloofd u terug te bellen om een afspraak te maken voor een gesprek over ons nieuwe Sys-systeem. 4 Ja, dat klopt. Hallo? 2 Ja? 4 Zo, ik heb mijn agenda. Kunt u volgende week woensdag om 10 uur op mijn kantoor langskomen? 2 Dat is helaas onmogelijk, meneer Bartsoen. Maar wat dacht u van aanstaande maandag om 11 uur? 4 Dat is dan voor mij weer niet mogelijk. Volgende week vrijdag in de loop van de voormiddag, vindt u dat geschikt? 2 Dat is uitstekend. Ik stel voor om 11 uur. 4 Prima. 2 Bedankt. 4 t Is niks.

13 Opdracht 2 Herschrijf het onderstaande telefoongesprek volgens de regels van efficiënt en effectief telefoneren. Verbeter ook de taalfouten. Houd bij de herschrijving eveneens rekening met de onderstaande gegevens: - De telefoniste is inderdaad niet op de hoogte van de afwezigheid van de medewerker. - De oproeper geeft er de voorkeur aan dat de opgeroepene terugbelt. - De oproeper is telefonisch bereikbaar onder het nummer Het gesprek moet aangevuld worden met een passende afsluiting. 1 Met Anja Bessems, telefoniste bij nv Lotys. 2 Mevrouw Bessems, goedemorgen. Kunt u mij de heer Verplancken geven? Ik wil hem iets vragen over de gegevens die ik voor hem moest verzamelen voor de handelsbeurs in Kortrijk. 1 Ik weet niet of die er is, maar ik zet u even in de wacht. 3 Goedemorgen, met de heer Fransen. 1 Dag Eric, met Anja. Ik heb Cathelyne Dubois aan de lijn. Zij wenst Wim Verplancken iets te vragen over de handelsbeurs in Kortrijk. Kun jij Wim aan de lijn halen? 3 Sorry, Anja, maar Wim heeft een dagje vrij genomen. Zijn vrouw wordt vandaag geopereerd. 1 Oké, bedankt Eric. 1 Hallo? 2 Ja. 1 De vrouw van Verplancken wordt vandaag geopereerd. Hij is dus niet aanwezig.???

14 Opdracht 3 Herschrijf het onderstaande telefoongesprek volgens de regels van efficiënt en effectief telefoneren. Verbeter ook de taalfouten. Houd bij de herschrijving eveneens rekening met de onderstaande gegevens: - In het begin van het gesprek is er inderdaad heel even veel achtergrondlawaai. - De heer Ceuleers is inderdaad in gesprek bij de eerste poging om door te verbinden. - De oproeper geeft er uiteindelijk de voorkeur aan dat de heer Ceuleers terugbelt. - De oproeper is telefonisch bereikbaar onder het nummer Hallo, met mevrouw Annie Vervust van Xenon. [veel lawaai op de achtergrond] 2 Wie is t? 1 Mevrouw Annie Vervust van Xenon. 2 Met Vera Dupont van Decorlux. Hebt u mevrouw Schelings voor mij? 1 Die is er niet. 2 Oh is er dan niemand die haar vervangt? 1 Ja, dat is meneer Ceuleers. Als rechtstreekse medewerker van mevrouw Schelings is hij goed op de hoogte. 2 Wilt u hem even overzetten? 1 Natuurlijk. Maar zeg eerst wat uw probleem is. 2 De opbergkasten die mevrouw Schelings voor haar afdeling besteld heeft, zijn niet meer in voorraad. 1 Momentje. Jaaa? Meneer Ceuleers is jammer genoeg weer eens in gesprek. 2 Oh, kan ik wachten? 1 Als u wilt. Moment nog. Op wie wacht u weer? 2 Op meneer Ceuleers. 1 Die is nog altijd in gesprek. Ik zal maar zeggen dat hij u terugbelt, zeker? 2 Oké. 1 Daag. 2 Daag.

15 Opdracht 4 Herschrijf het onderstaande telefoongesprek volgens de regels van efficiënt en effectief telefoneren. Verbeter ook de taalfouten. Houd bij de herschrijving eveneens rekening met de onderstaande gegevens: - De naamsverwarring moet behouden blijven. - De oproeper moet inderdaad even het gesprek onderbreken om op de computer enkele documenten te raadplegen. 1 Met Vera Veranneman van Videoland, goedemiddag. 2 Met André Verplancke van VTK. Kan ik meneer Ruys spreken? Ik moest dringend met hem contact opnemen. 1 Dat zal helemaal niet gaan, hoor. Hier loopt helemaal geen meneer Ruys rond. 2 Dat is merkwaardig. Mijn secretaresse heeft gisteren immers een telefoon ontvangen van een zekere meneer Ruys van Videoland. 1 Dan heeft uw secretaresse zich vergist. Het is wellicht meneer Huys, Vincent Huys, die u wenst te spreken. Ik zal u met hem doorverbinden. 3 Jaa? 1 Goedemiddag Vincent. De heer André Verplancke hangt aan de lijn. Kan het zijn dat hij dringend met u contact op moest nemen? 3 Inderdaad. Geef hem maar over. Met Vincent Huys. 2 Goedemorgen, meneer Huys, u wenste mij blijkbaar te spreken? 3 Inderdaad, meneer Verplancke. Gisteren heeft uw besteldienst 10 videorecorders geleverd. De beloofde gratis videobanden hebt u echter vergeten mee te geven. 2 Hoe kan dat nu? Wacht even. Hallo? 3 Ja. 2 Wij hadden u inderdaad per videorecorder één gratis videoband beloofd. Ik zorg er dan ook voor dat u ze in de loop van deze week nog ontvangt. 3 Bedankt. 2 Bedankt.

16 Vijfde en zesde oefening Voer de onderstaande opdracht uit. Bedenk met je team twee motieven om een telefoongesprek te voeren met een bedrijf of een organisatie. Laat daarna elk teamlid daadwerkelijk twee telefoongesprekken voeren (één gesprek per motief) en registreer die gesprekken op band. Zorg bij het bedenken van de motieven dat ze aan 3 criteria beantwoorden: - Het motief is van formeel-zakelijke aard. - Fictief of niet, het motief heeft een realistisch karakter. - Het motief verplicht je nergens toe. Neem in de zoektocht naar een interessant motief gerust contact op met een lector beroepsgerichte vakken. Die bezorgt je vast en zeker boeiende ideeën, bv. welke informatie je aan kunt vragen, met welke vragen je een kleine telefonische enquête kunt voeren enz. Bij wijze van voorbeeld krijg je hieronder drie eenvoudige voorbeelden van motieven of uitgangspunten om een telefoongesprek te voeren. Misschien brengen ze je wel op leukere ideeën. 1. Je veronderstelt dat je binnenkort afstudeert. In de weekendeditie van een krant vind je een vacature die je aanspreekt en die uitstekend aansluit bij je verwachtingen en kwalificaties. Je telefoneert naar het bedrijf en je vraagt naar verduidelijking bij de advertentie. 2. Je veronderstelt dat je lid bent van een studentenvereniging. Een deel van de opbrengst van het jaarlijkse galabal besteedt de vereniging aan een liefdadig doel. Dit jaar wil de vereniging een videorecorder schenken aan een kinderdagverblijf. Je telefoneert naar een handelszaak en informeert naar kenmerken en prijzen van enkele modellen. 3. Je veronderstelt dat je in een bedrijf werkt en dat je van je chef de opdracht gekregen hebt een hotelkamer met ontbijt te reserveren voor twee overnachtingen in een hotel in Amsterdam Je neemt in eerste instantie telefonisch contact op met een hotel en je vraagt of er nog op de voorgestelde data nog een eenpersoonskamer vrij en wat de prijs is voor twee overnachtingen met ontbijt.

gesprekspartner wil spreken pas over twee weken uit naar een andere dienst moet doorverwijzen? Wat zeg je wanneer de collega met wie je

gesprekspartner wil spreken pas over twee weken uit naar een andere dienst moet doorverwijzen? Wat zeg je wanneer de collega met wie je [de of het?] adres gesprek naam Wat zeg je als je je gesprekspartner naar een andere dienst moet doorverwijzen? Een ogenblik, alstublieft, ik verbind u door met de betrokken dienst. Wat zeg je wanneer

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Introducties telefonisch interview

Introducties telefonisch interview Introducties telefonisch interview Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins

Nadere informatie

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John.

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Thema 4 Communicatie Taalhulp Telefoneren Informele situaties - opbellen en opnemen Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Met Diana. Met Diana van Someren. Is John ook? Is Diana

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

nee nog niet ja echt erg goed! dankjewel

nee nog niet ja echt erg goed! dankjewel Live Chat TranscriptsVastgoed De chat operators van Web1on1 voeren dagelijks honderden chats en maken zo van een toevallig contact een zinvolle interactie. Om een indruk te krijgen hoe een service- of

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK ANNULEREN

EEN AFSPRAAK ANNULEREN EEN AFSPRAAK ANNULEREN Je hebt een afspraak voor een intakegesprek. Je kan niet naar de afspraak gaan. Je telefoneert naar het secretariaat. Je annuleert de afspraak. Wat moet je doen? 1. Lees de dialoog

Nadere informatie

Spreken - Telefoneren vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Telefoneren vmbo-kg12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61689 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Telefonist-receptionist niveau 2

Voorbeeld Praktijkopdracht. Telefonist-receptionist niveau 2 Voorbeeld Praktijkopdracht Telefonist-receptionist niveau 2 Betreft: De communicatiemiddelen bedienen en telefoongesprekken afhandelen Kwalificatiedossier Administratief medewerker 2011-2012 Kwalificatie

Nadere informatie

Praktijkinstructie Zakelijke communicatie 1 (CAL04.1/CREBO:50239)

Praktijkinstructie Zakelijke communicatie 1 (CAL04.1/CREBO:50239) instructie Zakelijke communicatie 1 (CAL04.1/CREBO:50239) pi.cal04.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid?

Interviewfragmenten. Vraag 1: Heeft u een zeer goede, goede, redelijke of slechte gezondheid? Interviewfragmenten Onderstaande fragmenten zijn uitsuitend bedoeld voor gebruik bij het boek Onderzoek doen met vragenlijsten. Het is niet toegestaan deze fragmenten te publiceren of anderszins te verspreiden.

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek. Wat leert u in deze les? Een sollicitatiegesprek voeren. De voltooide tijd gebruiken. Vragen naar interesse stellen en

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 7. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Spreken - Telefoneren HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Telefoneren HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52559 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD.

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 34. Een afspraak bij de GGD. Wat leert u in deze les? Informatie over vaccinaties begrijpen. Hoe u een afspraak kunt maken bij de GGD. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Programma. Telefonische Klachtenbehandeling. Filosofie rond klachtenbehandeling. Wat is een klacht?

Programma. Telefonische Klachtenbehandeling. Filosofie rond klachtenbehandeling. Wat is een klacht? Telefonische Klachtenbehandeling Programma 1. Klachten! 2. Telefonische communicatie. 3. Structuur voor klachtenbehandeling. 4. Voorbeelden van woorden en zinnen. Wat is een klacht? Filosofie rond klachtenbehandeling

Nadere informatie

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen.

van tevoren vragen opschrijven om bij een sollicitatiegesprek te stellen. CP2 solliciteren Als u in Nederland belangstelling heeft voor een vacature, kunt u gaan solliciteren. Meestal gaat u dan praten bij een bedrijf. Soms kunt u ook telefonisch solliciteren. In cruciale praktijksituatie

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR EEN INTAKEGESPREK

EEN AFSPRAAK MAKEN VOOR EEN INTAKEGESPREK Maya wil een cursus Nederlands volgen. Ze moet een afspraak maken voor een intakegesprek met het Huis van het Nederlands. Wat moet je doen? 1. Luister twee keer naar het fragment. Beantwoord de vragen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Les 8: Ik voel me hier gelukkig.

Les 8: Ik voel me hier gelukkig. CD 2, Track 15 Alstublieft meneer. Zal ik de kabeljauwfilets in een tasje voor u doen? Kijkt u eens. Tot ziens. Dag meneer. Mijn naam is Sandra Metten. Ik schrijf een artikel voor het studentenblad Zo!

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Les 11. Herhaling Inleiding Deze les is een herhalingsles van de vier gesprekken van les 7 tot en met 10. Wat leert u in deze les? Vragen

Nadere informatie

In deze les speelt Frans van Buuren de hoofdrol. Iedereen speelt regelmatig de rol van Frans van Buuren.

In deze les speelt Frans van Buuren de hoofdrol. Iedereen speelt regelmatig de rol van Frans van Buuren. 1.1. is niets nieuws. Je hebt zelf waarschijnlijk al honderden, of misschien zelfs al duizenden keren gebeld. Iedereen belt wel regelmatig. Als je bij een bedrijf gaat werken zul je ook wel eens de telefoon

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 6

BEGINNERSCURSUS DAG 6 1 BEGINNERSCURSUS DAG 6 A. FORCING Tekst: Het telefoongesprek B. GRAMMATICA Vorming van de V.T.T. gebruik Onregelmatige werkwoorden C. CONVERSATIE Telefoneren 2 REEKS I: HET DAGELIJKSE LEVEN Tekst Het

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam:

Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam: Nederlands leren... hoe ver sta je? Naam: Je leert elke dag Nederlands bij. Wat kan je al? Hieronder maak je een stand van zaken, met je docent. Deze taak is een speciale taak. Ze is niet in één-twee-drie

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Tekst Audio Les 1 /m 6 Radio Amsterdam LES 1. Beginners. Een afspraak maken Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Track 3 HET GESPREK.

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek ntwoord geven op vragen Inleiding Maria heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 7. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar

Nadere informatie

EEN BEZOEK AAN DE KAPPER (deel 1)

EEN BEZOEK AAN DE KAPPER (deel 1) EEN BEZOEK AAN DE KAPPER (deel 1) Je hebt een eigen kapperszaak. Je werkt op afspraak. Je klanten bellen om een afspraak te maken. Aan de telefoon spreken jullie af wanneer de klant komt en wat er moet

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

28 efficiency tips voor een productievere werkdag

28 efficiency tips voor een productievere werkdag 28 efficiency tips voor een productievere werkdag Gun jezelf de rust en de kwaliteit van een goed georganiseerd werkproces! Doen is de "Missing Link" tussen goede voornemens en daadwerkelijke verandering

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw, Maria, gaat weer naar de winkel om over werk te

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Les 5. In het ziekenhuis.

Les 5. In het ziekenhuis. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. In het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? Een gesprek in het ziekenhuis begrijpen. Woorden omschrijven. Welke vragen u kunt stellen in het ziekenhuis. Vragen

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 28. De belastingaanslag. Wat leert u in deze les? Informatie over uw inkomsten begrijpen. Informatie over uw uitgaven begrijpen.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Demet TV Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 24. Een wasmachine kopen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een wasmachine wilt kopen. Zeggen hoe groot iets is. Vergelijkingen. Veel

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 4. Samen op pad. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 4. Samen op pad. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 4. Samen op pad Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren op het internet Grammatica: werkwoorden met zich Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout?

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 79 11. Cultuur. 11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 45% 40% 35% 30% 45% 25% 20% 35% 15% 10% 18% 5% 0%

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN Opdracht 1 werk zoeken het sollicitatiegesprek de vacature het cv Opdracht 8 Hoi Lisa! Bedankt voor je sms. Ik heb de vacature bekeken. De baan lijkt me erg

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria en

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema Dit is een herhalingsles. U heeft vier gesprekken van Kofi gelezen. In deze gesprekken was Kofi op zijn werk. U heeft in les 12, 13, 14 en 15 veel

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

HALLO! HOE GAAT HET MET JOU?

HALLO! HOE GAAT HET MET JOU? HALLO! HOE GAAT HET MET JOU? Het is pauze. Studenten en en praten met elkaar. Wat moet je doen? 1. Lees de dialogen op blad 2 en blad 3. Vul de ontbrekende woorden in. 2. Controleer je antwoorden. Neem

Nadere informatie

Jouw toekomst. Havo 5

Jouw toekomst. Havo 5 Jouw toekomst. Havo 5 2011-2012 LOB havo 5 Havo 5 Fase 4 = Beslissen: Deze fase ga je in als je in Havo 5 zit. Je stelt nu je definitieve top 2 vast. Je gaat nog een keer naar de beroepenavond, je organiseert

Nadere informatie

Telefonisch, referentie, via sms, warme markt, Facebook, koude markt, Deze scripts en tips werden bezorgd door toppers uit onze business.

Telefonisch, referentie, via sms, warme markt, Facebook, koude markt, Deze scripts en tips werden bezorgd door toppers uit onze business. Allerlei scripts Versie 1.3 (4 juni 2015) Telefonisch, referentie, via sms, warme markt, Facebook, koude markt, Deze scripts en tips werden bezorgd door toppers uit onze business. Zoek in de scripts enkele

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie