PEDAGOGISCH BELEID GASTOUDERBUREAU HET TUINHUIS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PEDAGOGISCH BELEID GASTOUDERBUREAU HET TUINHUIS"

Transcriptie

1 PEDAGOGISCH BELEID GASTOUDERBUREAU HET TUINHUIS

2 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Inhud 1. Inleiding 2. Delstelling gastuderbureau 3. Visie 4. Visie in de praktijk 5. Waar meten gastuders aan vlden 6. Verzrging van gastkinderen 7. Wat det het Tuinhuis 8. Ksten gastuderpvang

3 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Inleiding Dr de invering van de Wet Kinderpvang in januari 2005, wrden er diverse kwaliteitseisen gesteld aan gastuderpvang. Eén van de kwaliteitseisen waar gastuderbureaus aan meten vlden is in bezit zijn van een pedaggisch beleidsplan en de frmulering van de kwaliteitsrichtlijnen. In dit pedaggisch beleidsplan staat vermeld welke visie het Tuinhuis heeft ver het pveden van kinderen. vindt het belangrijk dat de kinderen wrden pgevangen in een mgeving waarin zij zich plezierig en vertruwd velen. Verder hecht het Tuinhuis veel waarde aan veiligheid en hygiëne. Uit deze visie vlgen de vrwaarden waaraan de pvangmgeving en de gastuders meten vlden. Ouders/verzrgers weten dus waar ze p kunnen rekenen als zij hun kind vr pvang naar de gastuder brengen. Het pedaggisch beleidsplan zrgt ervr dat de uders het gastuderbureau en de gastuder aan kunnen spreken p hun belfte. stelt vrwaarden aan de bemiddeling en aan de capaciteiten van de gastuders in het algemeen. De vraaguders zijn degene die de vrwaarden stellen aan de feitelijke uitvering van de pvang. Het pedaggische beleid geeft alle partijen huvast aan de dagelijkse praktijk. Opvang van kinderen bij gastuders geeft uders de gelegenheid zich te kunnen richten p werkzaamheden buitenshuis, in de wetenschap dat hun kinderen p een verantwrde wijze en in een huiselijke mgeving wrden pgevangen. Het welslagen van de pvang staat en valt met een gede verstandhuding en cmmunicatie nderling. Er is wederzijds respect en er wrdt vertruwelijk m gegaan met persnlijke gegevens en infrmatie. De kleinschaligheid, de flexibiliteit en de persnlijke aandacht vr het kind maakt de gastuderpvang succesvl. Al nze vraaguders en gastuders zijn p de hgte van de inhud van dit pedaggische beleid. In het intake/kennismakingsgesprek wrdt er gesprken ver de verschillende aspecten en tevens wrdt ter infrmatie het pedaggisch beleid uitgereikt. Bij het ndertekend returneren van de vereenkmst tussen het gastuderbureau en de vraag- /gastuder nderschrijft men autmatisch dit beleid.

4 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Delstelling gastuderbureau Gastuderbureau het Tuinhuis streeft ernaar verantwrde, betruwbare en plezierige pvang te regelen bij gastuders vr kinderen van 0 tt en met 12 jaar van werkende en/f studerende uders. De wensen en beheften van de uders staan centraal waarbij het belang en het welbevinden van de kinderen gewaarbrgd zijn. det dit dr: Het werven en selecteren van gastuders. Het aanbieden van EHBO en thema-avnden ten beheve van de deskundigheidsbevrdering van gastuders ( De gastuders zijn zelf verantwrdelijk vr de deskundigheid bevrdering) Het uitveren van een jaarlijkse risic-inventarisatie in de wning waar de pvang plaatsvindt. Intakegesprekken met de vraaguders. Het tt stand brengen van kppelingen tussen uders en gastuders. Evaluatiegesprekken. Het geven van infrmatie en advies aan gast- en vraaguders, p aanvraag en middels de nieuwsbrief en de website. Bemiddeling bij cnflicten. Het verzrgen van de verschillende vereenkmsten tussen uders, gastuders en gastuderbureau het Tuinhuis. Het verstrekken van frmulieren vr de urenregistratie aan de gastuder. Maandelijkse facturen p basis van de afgenmen uren aan de uders. Maandelijkse uitbetaling aan de gastuders p basis van de afgenmen uren en wederzijdse ndertekening p de urenregistratie. besteed minimaal 16 uur per jaar aan begeleiding en bemiddeling aan iedere gastuder. 3. Visie De eerste levensjaren zijn erg belangrijk vr de ntwikkeling van een kind. In deze jaren leert een kind de belangrijkste vaardigheden aan die de basis vrmen vr de verdere ntwikkeling. Bij de ntwikkeling van een kind speelt k de mgeving een belangrijke rl. Het is daarm belangrijk dat het kind zich in een mgeving bevindt waarin hij f zij zich veilig en plezierig velt. Vr kinderen die een deel van hun tijd drbrengen bij een gastuder, maakt dus k de gastuderpvang deel uit van de mgeving. Om ngelukken, ziektes en infecties zveel mgelijk te vrkmen vinden wij dat het kind in een veilige en schne mgeving met wrden pgevangen. Daarnaast vinden wij dat het kind veiligheid en vertruwen gegeven dient te wrden d.m.v. begeleiding, ndersteuning en stimulering van het kind p de verschillende ntwikkelingsgebieden. Deze ntwikkelingsgebieden zijn: Lichamelijke ntwikkeling: ntwikkeling van de grve en fijne mtriek en van de zintuigen. Sciaal-emtinele ntwikkeling: ntwikkeling van het leren kennen van de eigen gevelens, het leren mgaan met deze gevelens en het uiten ervan aan anderen. Verstandelijke ntwikkeling: ntwikkeling van het denkvermgen. Taalntwikkeling: ntwikkeling van de verbale cmmunicatie.

5 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Ontwikkeling van identiteit en zelfredzaamheid: ntwikkeling naar zelfstandigheid. Creatieve ntwikkeling: ntwikkeling van de eigen fantasie. Mtrische ntwikkeling: ntwikkeling van de bewegingen p grve en fijne mtriek. 4. Visie in de praktijk Het tuinhuis hanteert vijf basisvrwaarden vr de pvang van kinderen: De kinderen krijgen p tijd eten en drinken en de lichamelijke hygiëne van het kind wrdt in acht genmen. De kinderen wrden pgevangen in een veilige mgeving, waarbij de bepaling van wat veilig is mede afhangt van de leeftijd en het stadium van ntwikkeling van het p te vangen kind. De gastuder beseft dat haar f hem gedurende de uren van de pvang een kstbaar bezit is tevertruwd. De gastuder heeft g vr de verschillende leeftijdsfasen die de kinderen drmaken. De gastuders stimuleren het kind p de verschillende ntwikkelingsgebieden. 5. Waar meten gastuders aan vlden Vlden aan basisvrwaarden Gastuders spelen een belangrijke rl bij de ntwikkeling van een gastkind. De gastuders meten daarm in staat zijn m een klimaat te scheppen waarbij een gastkind zich veilig en vertruwd velt en met plezier kan spelen en zich ntwikkelen. Bvengenemde vrwaarden zijn ns uitgangspunt hiervr. Praktijk van de ntwikkelingsgebieden De gastuders meten een actieve rl aannemen bij de stimulering van de verschillende ntwikkelingsgebieden: Lichamelijke ntwikkeling Kinderen hebben ruimte ndig zwel binnen als buiten m zich lichamelijk te kunnen ntwikkelen. De pvangruimte met dus z zijn ingericht dat het kind wrdt gestimuleerd m zich te bewegen en te spelen. De pvangruimte dient verder vldende grt te zijn, vldende daglicht te hebben en met vr het kind k de mgelijkheid bieden m zich terug te kunnen trekken. Sciaal-emtinele ntwikkeling Vr een gede persnlijkheidsntwikkeling is het belangrijk dat een kind zich veilig velt. Allereerst met er wrden gezrgd dat een kind zich p zijn gemak velt. Laat het velen dat het welkm is. Als het kind weet dat hij er mag zijn zal het zich veilig velen. Het cntact en het vertruwen greit en wrdt een stevige basis. Het kind zal z ruimte krijgen zich te ntwikkelen, passend bij zijn ntwikkelingsfase, temp en temperament. De gastuder speelt hierbij een belangrijke rl. Wij vinden het daarm belangrijk dat de gastuder een gastkind vldende aandacht en warmte geeft. De gastuder treedt k crrectief p bij ngewenst gedrag, echter nit fysiek. De gastuder neemt de gevelens van kinderen serieus en praat hier k ver met de kinderen.

6 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: In de pvangmgeving krijgt het kind te maken met de gezinssituatie van de gastuder. Sms met eigen kinderen en/f andere gastkinderen. Het kennismaken met, het respecteren van anderen en het pkmen vr eigen belang zijn leermmenten vr alle betrkkenen. In het gastudergezin wrden deze vaardigheden gestimuleerd dr elkaar te helpen, samen te spelen en te leven. Elk kind is een uniek persn met sterke en zwakke eigenschappen. Het is de taak van de pveders m het kind dusdanig te begeleiden dat zijn persn vlledig tt zijn recht kmt. Ondersteuning, bemediging en stimulans zijn de pijlers m een psitief zelfbeeld te bereiken. Verstandelijke ntwikkeling Dr het aanbieden van puzzels, cnstructiemateriaal, spelletjes en andere gerichte activiteiten wrdt de verstandelijke ntwikkeling gestimuleerd. De gastuder bepaald aan welke spelletjes en speelged een kind te is en stimuleert het kind bij het spelen hiermee. Taalntwikkeling In de eerste vier levensjaren van een kind vindt er een snelle ntwikkeling plaats p het gebied van taal. Wij vinden het daarm belangrijk dat de gastuder de Nederlandse taal ged beheerst en cmmunicatief ged nderlegd is. De verbale cmmunicatie kan gestimuleerd wrden dr bijvrbeeld vr te lezen, samen te zingen f samen te lezen. Ontwikkeling van identiteit en zelfredzaamheid Bij het pgreien tt een zelfstandig mens is het belangrijk dat een kind zelfvertruwen en een gevel van eigenwaarde ntwikkelt. De gastuder stimuleert het kind hierbij. De gastuder laat het kind dingen zveel mgelijk zelf den vanaf de leeftijd dat het kind daarte in staat is, maar biedt hulp waar dat ndig is. Dr het geven van kleine en verzichtelijke pdrachten kan de gastuder dit al van het begin af aan leren aan de kinderen. Deze pdrachten meten wel allemaal ged uitverbaar zijn, zdat het kind geen gevel van nzekerheid f minderwaardigheid kan plpen. Creatieve ntwikkeling Creatief spel stimuleert de fantasie en vrmt een manier m emties en gevelens te uiten. De gastuder stimuleert daarm het kind m lekker bezig te zijn met verschillende materialen en spelletjes. In de eerste levensmaanden zullen dit vrnamelijk kennismakingsspelletjes zijn waarbij het kind zijn eigen lichaam leert kennen en de cördinatie tussen g en hand ntwikkelt. Vanaf ngeveer een half jaar krijgt het kind k aandacht vr allerlei dingen van verschillende vrm, kleur en materiaal. De gastuder laat het kind daarm kennis maken met verschillende materialen, vrmen en kleuren, dr dingen te laten bekijken, aanraken en velen. Vrbeelden hiervan zijn spelen met water, klei, zand, verkleedspullen, pppen enz. Mtrische ntwikkeling Het is belangrijk dat kinderen ruimte krijgen m zich te kunnen bewegen. Dr binnenshuis en buitenshuis de gelegenheid te geven raken kinderen hun

7 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: (vertllige) energie kwijt en efenen spelenderwijs grve bewegingen. De grve mtriek wrdt aangesprken dr springen, dansen, (hard)lpen, steien, traplpen enz. Daarbij let de gastuder p de veiligheid dr rekels gedrag te crrigeren en alternatieven te bedenken. Jnge kinderen gaan alleen nder tezicht van de gastuder buiten spelen. Met udere kinderen meten er afspraken gemaakt wrden, nder andere ver de grenzen van het speelgebied. De fijne mtriek betreft kleine bewegingen van handen en vingers. Deze mtriek wrdt gestimuleerd dr rustig spel, zals puzzelen, spelen met zand en klei, tekenen en kleuren enz. Ok het vasthuden van bestek, het zelf eten en aankleden kmt de fijne mtriek ten gede. Kinderen meten de tijd krijgen m met deze activiteiten bezig te zijn. Zveel mgelijk zelf den geeft het kind bvendien zelfvertruwen. De gastuder hudt rekening met de leeftijd van het kind. Dr te ervaren leert het kind de mgelijkheden van zijn lichaam kennen. Bij zelfverschatting zal de gastuder beschermende maatregelen nemen, bij zelfnderschatting daagt de gastuder het kind uit iets nieuws te prberen. Regels Regels zijn bedeld m te zrgen dat een pvang dag plezierig verlpt. Kinderen hebben behefte aan grenzen en regels. Grenzen zijn er juist m ruimte aan de kinderen te geven en duidelijk te maken wat telaatbaar is, regels zijn er m duidelijk te maken wat niet telaatbaar is. Regels meten wel cnsequent wrden gehanteerd en er met rekening wrden gehuden met leeftijd en het ntwikkelingsniveau van het kind. De gastuder is degene die duidelijk met maken wat de regels en de grenzen zijn. Zij maakt hier afspraken ver met de kinderen waarbij een krte uitleg (p niveau van het kind) niet mag ntbreken. Wanneer kinderen nderling een cnflict hebben is de begeleiding van de gastuder gewenst wanneer er fysiek en verbaal geweld wrdt gebruikt. Vr zver de kinderen daarte in staat zijn is het k belangrijk m ze de kans te geven een ruzie zelf p te lssen. De gastuder hudt echter altijd in de gaten dat de plssing beide partijen dient. Verklaring Omtrent het Gedrag Alle gastuders dienen in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag, afgegeven vr gastuders en alle thuiswnende gezinsleden van de gastuder bven de leeftijd van 18 jaar. De gastuders verlegt een dergelijke verklaring aan het Tuinhuis vóór aanvang van zijn f haar werkzaamheden. De verklaring is p dat mment van verleggen niet uder dan twee maanden. Indien het Tuinhuis redelijkerwijs mag vermeden dat de werknemer f de gastuder niet langer vldet aan de eisen vr het afgeven van deze verklaring, verlangt het Tuinhuis dat de werknemer, binnen een dr het Tuinhuis vast te stellen termijn, pnieuw een Verklaring Omtrent het Gedrag verlegt die niet uder is dan twee maanden. Criteria vr het gastuderschap Om de situatie en de mgeving waarin de kinderen pgevangen wrden z ideaal mgelijk te maken verlangd het Tuinhuis een aantal dingen van de gastuders: Algemeen De gastuder is minimaal 21 jaar ud. De gastuder is lichamelijk geznd en geestelijk evenwichtig. De gastuder is in staat m een cntinue en stabiele pvangsituatie te bieden.

8 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: De gastuder beschikt ver een pen en flexibele instelling. De gastuder heeft verantwrdelijkheidsgevel. De gastuder is in het bezit van een certificaat Kinder EHBO, dat vldet aan de richtlijnen van het Oranje Kruis, f andere gedgekeurde GGD pleidingen. De gastuder is in het bezit van het diplma MBO 2 Zrg (en welzijn) f een vergelijkbaar diplma. De gastuder heeft een achterwachtregeling bij pvang van 3 f meer kinderen welke schriftelijk ndertekend is. Gastuder heeft geen eigen kinderen f partners in huis die nder curatele staan. f heeft p dat mment kinderen f partner die tijdelijk uit huis zijn geplaatst. (Kennisnet GGD) Of waarbij de gastuder van udertezicht is ntheven. Huding van de gastuder ten pzichte van het Tuinhuis De gastuder is bereid m samen te werken met het Tuinhuis en accepteert begeleiding p het gebeid van het pedaggisch beleid, veiligheid en gezndheid. De gastuder is bereid m zich bij te schlen en respecteert het berepsgeheim. Mtivatie De gastuder staat psitief tegenver het feit dat kinderen wrden pgevangen dr anderen dan de eigen uders en gaat graag met kinderen m. Het pvangkind mag niet wrden gezien als substituut vr eigen kinderen f gebruikt wrden m eigen nverwerkte prblematiek p te lssen. De gastuder respecteert de nrmen en waarden van de vraaguders en zal in ged verleg met de uders deze zver mgelijk uitdragen aan de kinderen. Het gezin van de gastuder De andere gezinsleden meten psitief staan ten pzichte van de pvang van andere kinderen. Inclusief de eigen kinderen mgen er niet meer dan 4 kinderen nder de 4 jaar aanwezig zijn, Indien het vrnemen bestaat m kinderen van verschillende vraaguders p te vangen zal in gezamenlijk verleg tussen gastuder, vraaguders en het Tuinhuis wrden bepaald f de samenstelling van de grep een beperking zu kunnen leveren vr de ntwikkeling, veiligheid f gezndheid van het individuele kind. Het is wettelijk niet mgelijk m bij meer als één gastuder uw kind nder te brengen. Omgevingsfactren In en m het huis waar de pvang plaats vindt, dient het in vldende mate veilig te zijn en dient vldaan te wrden aan een aantal hygiënische nrmen: de pvangplaats is schn, heeft vldende frisse lucht en vldende daglicht. In het huis dient vldende ruimte te zijn m te eten, slapen en spelen. Bij vrkeur bestaat er de mgelijkheid m buiten te spelen f is er in de directe mgeving van de pvanglcatie een mgelijkheid daar te, afgestemd p de leeftijd en ntwikkelingsfase van de kinderen. De gastuder vldet aan een jaarlijks gedgekeurd inspectie rapprt vr gezndheid en veiligheid. De gastuder beschikt, eventueel ter beschikking gesteld dr de uders, ver vldende spelmateriaal dat afgestemd is p de leeftijd en ntwikkeling van het kind. Hierbij valt te denken aan prentenbeken en vrleesbeken vr jnge kinderen, simpele leesbekjes vr wat udere kinderen m de ntwikkeling te

9 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: stimuleren en bijvrbeeld speelged als Leg f Dupl m de creativiteit te stimuleren. Op de pvanglcatie dienen ged functinerende en vldende rkmelders aanwezig te zijn. De bepaling hiervan dient in verleg met de bemiddelingsmedewerker vastgesteld te wrden. De gastuder met ver een aparte slaapruimte kunnen beschikken vr kinderen tt 18 maanden ud. De pvanglcatie dient ten alle tijden rkvrij te zijn. Pedaggische kwaliteit van de gastuder De gastuder met ervaring hebben met f kennis hebben van de ntwikkeling en pveding van kinderen. De gastuder met aandacht hebben vr de eigen individualiteit van ieder kind, in staat zijn tt het stimuleren van een kind in zijn f haar ntwikkeling en de pedaggische aanpak daarp kunnen aanpassen. De gastuder met in staat zijn tt het geven van warmte en gebrgenheid aan het pvangkind. De gastuder cmmuniceert met de vraaguders ver he kinderen wrden belnd f gestraft bij bepaalde gedragingen. De gastuder respecteert de nrmen en waarden van de vraaguders, maar zal nimmer fysiek geweld gebruiken tegen de kinderen. De gastuder met emties kunnen herkennen bij de kinderen, en zal hierver cmmuniceren met de vraaguders. Als kinderen verdrietig zijn, bang zijn f andere vervelende emties hebben zal de gastuder deze gevelens serieus nemen en waar mgelijk het kind ndersteunen en de vraaguders hierver inlichten. De gastuder praat met de kinderen ver deze gevelens en zrgt ervr dat zij hiermee m leren gaan. De gastuder bespreekt met de uders welke activiteiten wrden ndernmen met de kinderen en zal prberen een gestructureerd prgramma p te stellen zdat de kinderen regelmaat hebben tijdens de pvanguren. De gastuder bespreekt prblemen f pvedingsvragen met de cördinatr GOB f directie van het Tuinhuis. De gastuder zrgt bij incidenten vr een ingevuld incidenten frmulier en verlegd deze met het Tuinhuis. werkt samen met Centrum Jeugd en Gezin in Bskp. Leeftijdspbuw bij pvang De gastuder hudt rekening met de leeftijd en ntwikkelingsfasen van het kind. De gastuder dient per kind vr een p de ntwikkelingsfase van het kind afgestemde benadering van pvang te kiezen. 0-6 maanden: In deze leeftijdsfase is het belangrijk m veel aandacht te besteden aan visueel cntact, aanraking en geluid. Een veilige en vertruwde mgeving is in deze fase erg belangrijk, geef het kind daarm veel aandacht dr met het kind te spelen, p scht te nemen, te trsten, te praten enz. Kinderen in deze leeftijdsfase ntdekken hun eigen lichaam. Gastuders kunnen kinderen verschillende dingen laten zien en aanraken f dingen laten vlgen met hun gen. Daarnaast is het leuk m liedjes te zingen en bewegingsspelletjes te den. Ga bijvrbeeld met uw rug tegen de muur zitten, trek uw knieën p en zet het kindje tegen uw bvenbenen. Z kijkt u recht in de gen van het kindje en kunt u het kindje aanraken en liedjes vr hem zingen.

10 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: maanden: Ok in deze fase vinden kinderen het fijn m pgepakt te wrden en lichamelijk cntact te hebben. Het is belangrijk m veel aandacht te geven en psitief te reageren p het cntact zeken van het kind. Spelletjes die leuk zijn m te den zijn samen plaatjes kijken, dingetjes verstppen, samen lezen en spiegel spelletjes. Ga bijvrbeeld met het kind vr de spiegel staan en pak het handje en laat hem zwaaien naar het kindje in de spiegel maanden: In deze fase leert het kind steeds meer de mgeving kennen. Het ls leren lpen en het zeggen van de eerste wrdjes zijn twee belangrijke ntwikkelingen in deze fase. Het zeggen van wrdjes kan gestimuleerd wrden dr samen bekjes te lezen f het kindje zinnetjes te laten afmaken. Om het lpen te stimuleren is het bijvrbeeld leuk m achter het kind te staan, de handjes te pakken en naar een bal te te lpen en het kind aan te medigen m er tegen te schppen. Zrg dat het kind vldende bewegingsvrijheid heeft en dat de mgeving veilig is. Kinderen zijn vaak creatiever dan u denkt en zullen eerder dan u denkt bij spullen kmen die een gevaar vr hen p kunnen leveren. 18 maanden en uder: Vanaf deze leeftijd kan het kind vaak lpen en de taal ntwikkelt zich steeds meer. Het is daarm leuk m spelletjes te spelen waarbij het kind met lpen en rennen, laat het kind bijvrbeeld achter u aan hllen m u te vangen. Ok is het leuk m eenvudige puzzeltjes te maken. Zrg er altijd wel vr dat de spelletjes niet te meilijk zijn vr het kind. Huding van de gastuder ten pzichte van de vraaguder De gastuder staat pen vr mgelijke andere ideeën en levenswijze van de vraaguders, respecteert deze en is bereid m samen te werken met de vraaguders. De gastuder met in staat zijn tt het maken en naleven van cncrete en duidelijke afspraken met de vraaguders. De gastuder is in staat tt het bespreekbaar maken van eventuele prblemen met betrekking tt de pvang en ntwikkeling van het kind. De gastuder staat pen cmmunicatie met het Tuinhuis bij prblemen. Het verbrengen van nrmen en waarden De gastuder draagt zrg vr een psitieve sfeer en een psitieve mgeving waarin kinderen leren m andere kinderen en vlwassenen psitief te benaderen. De gastuder waardeert de kinderen en hun uders m wat ze zijn, zij bevrdert een psitieve beeldvrming en geeft zelf het gede vrbeeld. Omgaan met anderen, mgaan met verschillen, rlpatrnen, mgaan met andermans spullen, mgaan met natuur/milieu en taalgebruik. Al deze aspecten wrden bedeld als we spreken ver nrmen en waarden. Er zijn altijd verschillen in ideeën per individu, per gezin en per cultuur. Naar mate het kind meer tijd bij de gastuder drbrengt is vereenstemming p al deze punten essentieel. De uder en gastuder gaan p een psitieve manier met elkaar en de kinderen m, accepteren en respecteren elkaar. Lpen de ideeën te ver uiteen en men kmt niet tt vereenstemming p belangrijke punten, dan is het verstandig de pvang niet te laten starten f te beëindigen. Risic-inventarisatie Bij elke mgelijke gastuder zal een risic-inventarisatie plaatsvinden. Naar aanleiding van deze inventarisatie zal een actieplan pgesteld wrden. De gastuder dient dit actieplan in acht te nemen.

11 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Het aantal kinderen p de pvanglcatie De gastuder mag maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 0 tt 13 jaar pvangen, daarbij wrden de eigen kinderen tt 10 jaar meegeteld. De gastuder mag niet meer dan 5 kinderen tegelijk pvangen als deze allemaal jnger zijn dan 4 jaar. Dit is inclusief de eigen kinderen tt 4 jaar. De gastuder mag maximaal 4 kinderen in de leeftijd 0 tt 1 jaar tegelijk pvangen, waarvan maximaal twee kinderen van 0 jaar. Dit is inclusief de eigen kinderen van deze leeftijd. Pedaggische verantwrdelijkheid Om geznd en veilig p te greien zijn kinderen aangewezen p vlwassenen in het algemeen en p de uders in het bijznder. Wanneer de kinderen wrden pgevangen dr gastuders delegeren de uders de pvedingstaken gedeeltelijk en tijdelijk naar de gastuder. Om pvang bij de gastuder te realiseren schakelen uders Gastuderbureau het Tuinhuis in. Het Gastuderbureau inventariseert de wensen van de uders en zekt daar een geselecteerde gastuder bij die zveel mgelijk aan de wensen dan de uders vldet. De uders beslissen zelf, naar aanleiding van een kennismakingsgesprek, f de vrgestelde uder vldende aan hun wensen vldet. Hierbij spelen gevelens in relatie tt de persn van de gastuder en sfeer een grte rl. Deze gevelens zijn zeer persnlijk en niet in criteria te vatten. selecteert gastuders p basis van bjectieve criteria maar waarbij er zeker k aandacht is vr de subjectieve kant (sfeer en persnlijkheid van de gastuder). Ouder en gastuder staan samen vr de dagelijkse pedaggische begeleiding van het kind en dragen hierin samen de verantwrdelijkheid. Gastuderbureau het Tuinhuis schept vrwaarden aan de pvang in het algemeen en stelt eisen aan de gastuder in het bijznder. 6. Verzrging van gastkinderen Wennen Er met vldende aandacht en tijd wrden genmen vr het wennen. De gastuder met weten wat belangrijk is vr het kind m zich thuis te velen. Het is daarm belangrijk uitgebreid stil te staan bij het slaapritueel, eventueel gebruik van speen en knuffels, eetgewnten, aanpak van de kinderen. De gastuder geeft eventuele knelpunten aan en kmt samen met de uders tt een plssing. In de eerste peride zal ieder aan elkaar meten wennen. Vr het kind kan het belangrijk zijn de pvangtijd bij de gastuder p te buwen. Bijvrbeeld eerst een paar uurtjes samen met papa f mama, en daarna alleen. Maak hierver afspraken die binnen ieders mgelijkheden past. Uiteraard is het belangrijk dat de uders te allen tijde bereikbaar zijn vr de gastuder. Brengen en phalen Het brengen en phalen met in alle rust plaats vinden. Haast werkt altijd negatief p het welbevinden van het kind en maakt afscheid nemen nndig meilijk. Ok is het belangrijk dat de uder duidelijk tegen het kind zegt dat hij/zij gaat werken, dat het kind gaat spelen bij de gastuder en dat het kind straks weer wrdt pgehaald. De gastuder geeft p het mment van afscheid nemen aandacht aan het kind dr gezamenlijk de uder uit te zwaaien. Het mment van afscheid met krt zijn; kus en dan weggaan. Wanneer een kind huilt, stelt de gastuder gerust en gaat vervlgens iets leuks den met het kind. Een

12 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: krt afscheidsritueel geeft het kind duidelijkheid en huvast. De uder mag altijd de gastuder bellen m te hren he het gaat. Bij het weer phalen det de gastuder eerlijk verslag van de dag. Smmige uders en gastuders huden een schriftje bij. Dit kan een waardevlle aanvulling zijn. Sms ntstaat er verwarring ver wie er tijdens het phalen zeggenschap ver het kind heeft. Maak hierver afspraken met elkaar en geef duidelijkheid aan het kind. Dagindeling Een vaste dagindeling geeft een kind huvast en dus een veilig gevel. Een strak schema is niet ndig, een paar vaste punten p een dag, gebaseerd p dagelijks terugkerende gebeurtenissen, zijn vldende (eten, slapen, buitenspelen, schl). Het is belangrijk dat activiteiten wrden afgewisseld dr rustmmenten. Ok meten kinderen in de gelegenheid wrden gesteld m zelfstandig te spelen. De gastuder geeft al deze punten vldende aandacht dr: Het scheppen van een rustige mgeving. Zrgen vr een rustige slaapplaats. Een bx waarin de allerkleinsten ngestrd en veilig kunnen spelen. Een eigen speelhek vr de udere kinderen met adequaat speelged. Het geregeld aanbieden van activiteiten zals vrlezen, knutselen enz. Veding De gastuder is p de hgte van eventuele diëten van het gastkind. Verdere wensen van de uders betreffende veding zijn k besprken (tussendrtjes, snepen, zet/hartig beleg). In smmige gevallen geven uders een lunchpakketje mee. Het nadeel hiervan is dat udere kinderen zich letterlijk gast velen. Vaak werkt het beter m een kind met het gastgezin mee te laten eten. Geznd eten is belangrijk vr een gede lichamelijke ntwikkeling. De gastuder is p de hgte ver geznde veding. Verder zrgt ze dat de vedselbereiding p een hygiënische manier plaatsvindt. Hygiëne De gastuder zrgt vr een schne mgeving. Zij det dit dr: Niet te rken in de pvanglcatie. De ruimtes ged te ventileren. Handen te wassen vr vedselbereiding en na tiletbezek. Zij leert de kinderen dit k te den. Bederfelijke etenswaar kel te bewaren. Het huis ged schn te huden dr regelmatig te stffen, te zuigen en tilet en keuken te sppen. Ruimte en accmmdatie Kinderen hebben ruimte ndig m te spelen, zwel binnen als buiten, en (slaap) ruimte m tt rust te kunnen kmen. Vldende ruimte stimuleert het kind m te gaan spelen en bewegen. berdeelt het huis en de tuin van de gastuder dr middel van een jaarlijkse risic-inventarisatie. De GGD hudt bij de gastuder tezicht p de kwaliteit van de pvang. Er wrdt gelet p de veiligheid, hygiëne en ruimte. Daarnaast is natuurlijk de sfeer in huis heel belangrijk. Het huis met een plek zijn waar een kind zich veilig en gebrgen velt.

13 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Gastuder aan huis In smmige gevallen kiezen vraaguders ervr m hun kind(eren) in de eigen thuissituatie te laten pvangen dr een gastuder. Deze zgn. gastuder aan huis mag maximaal 3 dagen in de week pvang verlenen in het gezin. De (financiële) cnsequenties wrden met beide partijen drgesprken bij het intakegesprek (vraaguder), het selectiegesprek (gastuder) en het kppelingsgesprek (gast- en vraaguder). Er zijn een aantal extra aandachtspunten: De gastuder met p de hgte zijn van de huisregels van het gezin en daar naar handelen. De vergeding die een gastuder via het Tuinhuis ntvangt is de vergeding ver de pvangtaak die mschreven staat in de vereenkmst. Huishudelijke taken die vrtvleien uit het verzrgen en begeleiden van kinderen (zals tafeldekken, afruimen, afwassen, pruimen van de wnkamer na het spelen enz.) hren bij de werkzaamheden van de gastuder. Er zal een cntract vr een dergelijke pvang wrden pgesteld, waarin alle vrwaarden beschreven staan welke vlden aan de eisen van de wet dienstverlening aan huis. Omgaan met ziekte, medicijnen en ngevallen Er meten afspraken gemaakt wrden ver de mgang met zieke kinderen. Ouders en gastuder kmen met elkaar vereen wanneer het ng verantwrd is een ziek kind te laten pvangen bij de gastuder. De mstandigheden spelen hierin een rl: Heeft het kind een besmettelijke ziekte? He staat het met de incubatietijd? Wat zijn de eventuele cnsequenties vr het gastgezin. Wil en kan de gastuder in dit geval het gastkind ged verzrgen? Bij krts/ziek wrden tijdens de pvang neemt de gastuder altijd cntact p met de uder en maakt afspraken ver de te nemen maatregelen. In het mgekeerde geval (gastuder ziek) neemt de gastuder z spedig mgelijk cntact p met de uder. De uders hebben dan de gelegenheid m eventueel vervangende pvang te regelen. Wanneer het gastkind tijdens de pvang medicijnen met krijgen zrgt de uder vr alle infrmatie en instructie ver de tediening. De gastuder is in het bezit van een medicijnfrmulier waarp de afspraken vast gelegd wrden. Dit frmulier wrdt dr de uder ndertekend. Bij ngelukjes in en m het huis is het belangrijk eerste hulp te verlenen, eventueel in afwachting van prfessinele hulpverleners. Alle gastuders krijgen via het Tuinhuis de gelegenheid m een cursus eerste hulp bij kinderngevallen te vlgen. De pgedane kennis wrdt jaarlijks pgefrist. 7. Wat det het Tuinhuis Aanmelden en kennismaking Vraaguder Wanneer u zich heeft aangemeld dr middel van het inschrijffrmulier p de website en het inschrijfgeld is vldaan neemt de Cördinatr GOB cntact met u p vr een kennismakingsgesprek. Tijdens dit kennismakingsgesprek behandelen wij het pedaggisch beleidsplan en inventariseren wij welke wensen er zijn aan een tekmstige gastuder. Hiermee gaat de Cördinatr GOB p zek naar een geschikte gastuder.

14 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: Kennismaking en RI Gastuder Als u zich heeft aangemeld f het Gastuderbureau heeft cntact met u gezcht vr gastuderpvang starten wij met een kennismakingsgesprek bij u als (tekmstig) gastuder. Del van deze kennismaking is m duidelijk beeld te krijgen wat de gastuder te bieden heeft en wat de gastuder van het Gastuderbureau het Tuinhuis mag verwachten. Tijdens deze wederzijdse kennismaking wrdt de RI uitgelegd. Daarna gaat de gastuder aan de slag met de RI en (indien ndzakelijk) een PvA (plan van aanpak). De cördinatr kmt daarna langs m samen de RI dr te lpen en te cntrleren. Om de kans p ngelukken z klein mgelijk te huden zullen er twee risic inventarisaties bij de gastuder wrden afgenmen, een vr de veiligheid en een vr de gezndheid. Wanneer een risic nvldende scrt zal deze wrden pgenmen in een actieplan. Dit actieplan heeft als del de risic s te verkleinen f uit te sluiten. Kppelingsgesprekken Wanneer er een geschikte match is tussen gastuder en vraaguder wrdt er een afspraak gemaakt vr een kppelingsgesprek. Dit gesprek vind plaats bij de gastuder, f wanneer de pvang thuis plaats vindt bij de vraaguder. De cördinatr GOB is hierbij aanwezig en begeleidt gastuders en uders tijdens dit gesprek. Tijdens dit gesprek wrden alle afspraken m.b.t. de inhud van de pvang besprken, zals veding, vakantie, uurtarief, ziekte. Vrtgangsgesprek en RI Jaarlijks wrdt er een vrtgangsgesprek gehuden en een RI afgenmen. Dit gesprek zal plaatsvinden p de pvanglcatie, z kunnen k eventuele actiepunten uit het risic inventarisatie wrden geëvalueerd. In dit gesprek zal k het pedaggisch beleidsplan en de daarin beschreven waarden en nrmen ter sprake kmen. Met de gastuder wrdt gekeken naar het verlp van de sciaal emtinele ntwikkeling van de kinderen. Tijdens dit bezek bekijken de cördinatr GOB en de gastuder f de pvang ng vldet aan alle RI eisen. Ondersteuning Ouders en gastuders kunnen in verleg eventueel begeleiding krijgen p het gebied van pvedkundige ndersteuning (pedagg en CJG) en financiële ndersteuning (financieel specialist) Kennisbevrdering Er wrden jaarlijks verschillende wrkshps aangebden m.b.t. pveding en ntwikkeling. Deze wrkshps zijn k tegankelijk vr vraaguders. EHBO Dr gastuderbureau het Tuinhuis wrdt de herhaling van de EHBO verged. Dit als extra stimulans deze tijdig te den. Telefnische ndersteuning en website is de gehele werkweek bereikbaar via de cördinatr GOB,website en . Vr ndgevallen is de Teamleider van het Tuinhuis KDV altijd bereikbaar. Vraaguders en gastuders kunnen ten allen tijde terecht bij de directie van het Tuinhuis met vragen en pmerkingen.

15 Gastuderbureau Azalealaan ZV Bskp Telefn: De cördinatr GOB van het Tuinhuis kan gastuders waar gewenst ndersteunen en cachen. Via de cördinatr GOB van het Tuinhuis krijgen de gastuders infrmatie aangebden ver hygiëne, veiligheid, wat te den bij ngelukjes en andere nuttige en leuke tips ver kinderpvang. Scial Media heeft een scial media prtcl waar de gastuder zich aan dient te huden en welke ndertekend wrdt bij aanvang van het gastuderschap. 8. Ksten gastuderpvang Offerte Na het kennismakingsgesprek maakt de Cördinatr GOB een fferte vr u. In deze fferte staan de ksten vr het gastuderbureau, de gastuder vermeld. Tarieven gastuder De verheid stelt jaarlijks een maximaal verged uurtarief p vr de gastuderpvang. In dit uurtarief zijn de ksten vr het Gastuderbureau pgenmen. Het uurtarief van de gastuder kan variëren. heeft een adviestarief per uur. De gastuder kan hier zelf van afwijken. De meest actuele tarieven vind u p de website van het Tuinhuis. Tarieven gastuderbureau Wanneer u zich inschrijft betaalt u inschrijfksten. Wanneer de daadwerkelijke bemiddeling start zijn daar eenmalig ksten aan verbnden. Deze ksten zijn vr de gesprekken en de vereenkmsten die meten wrden pgemaakt. Vanaf de start van de pvang betaald u dan alleen ng de maandelijkse bureauksten. Deze ksten brengt het Gastuderbureau in rekening vr de kassiersfunctie die het vervult en de begeleiding die de gastuder ntvangt tijdens de pvang. Vr de actuele tarieven van het gastuderbureau kunt u de website van het Tuinhuis raadplegen.

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind Gastuderbureau Kindvriendelijk PEDAGOGISCH BELEID Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders en het gastuderbureau hun allerliefste bezit te. Zij meten de zekerheid

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4. Inleiding PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN G4 Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders hun kinderen te. Zij meten de zekerheid hebben dat hun kind k in hun afwezigheid een veilige

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Huisregelement opvang Kiddyzz

Huisregelement opvang Kiddyzz Huisregelement pvang Kiddyzz Deze huisregels gelden in cmbinatie met de vereenkmst van pdracht tussen uders/verzrgers en gastuder, welke dr beide partijen ndertekend zijn. Alle vraaguders dienen van deze

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Algemene richtlijnen: Vraag- en gastuders wrden geacht kennis te hebben genmen van de werkwijze van ; Gastuders wrden geacht bij aanvang van de pvang te handelen cnfrm het pedaggisch plan; hanteert de

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau TiB

Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau TiB Pedaggisch beleidsplan Gastuderbureau TiB Delstelling pedaggisch beleid Visie Uitgangspunten Grepsgrtte Plaatsingsbeleid Thuis velen Ontwikkeling stimuleren -mtrische ntwikkeling -sciaal-emtinele ntwikkeling

Nadere informatie

Informatiebrochure Gastouderopvang VOOR GASTOUDERS

Informatiebrochure Gastouderopvang VOOR GASTOUDERS Infrmatiebrchure Gastuderpvang VOOR GASTOUDERS Infrmatiebrchure Kinderpvang Rivierenland B.V. Kinderpvang Rivierenland (KRBV) is een kinderpvangrganisatie die 1 januari 2006 is ntstaan dr fusie van Stichting

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Informatiebrochure Gastouderopvang VOOR OUDERS

Informatiebrochure Gastouderopvang VOOR OUDERS Infrmatiebrchure Gastuderpvang VOOR OUDERS Infrmatiebrchure Kinderpvang Rivierenland B.V. Kinderpvang Rivierenland (KRBV) is een kinderpvangrganisatie die 1 januari 2006 is ntstaan dr fusie van Stichting

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud Beleid Veiligheid en Gezndheid Kinderwud Met het beleid veiligheid en gezndheid maken we inzichtelijk he wij p nze lcaties werken ten aanzien van Veiligheid & Gezndheid. We bieden kinderen en medewerkers

Nadere informatie

Versie: januari 2014. Bureau Bloei - Valeriaan 8-2631 SP Nootdorp - 015-8891964 - www.bureaubloei.nl - info@bureaubloei.nl - KvK 55250955 1

Versie: januari 2014. Bureau Bloei - Valeriaan 8-2631 SP Nootdorp - 015-8891964 - www.bureaubloei.nl - info@bureaubloei.nl - KvK 55250955 1 Versie: januari 2014 Bureau Blei - Valeriaan 8-2631 SP Ntdrp - 015-8891964 - www.bureaublei.nl - inf@bureaublei.nl - KvK 55250955 1 Inhud Inleiding 4 1. Over Bureau Blei 5 1.1 Betrkken en bereikbaar 5

Nadere informatie

Beleidsplan Sociale Veiligheid

Beleidsplan Sociale Veiligheid Beleidsplan Sciale Veiligheid Basisschl t Klkhuis Hazelaar 47 5664VE Geldrp Ieder kind det erte! t Klkhuis is in schljaar 2016-2017 gestart met de invering van De Vreedzame Schl. De Vreedzame Schl vrziet

Nadere informatie

Gastouderbureau Noorderlicht

Gastouderbureau Noorderlicht Inhudspgave 1 Vrwrd; 2 1.1 Wat is een gastuderbureau? 2 1.2 Werkwijze ; 2 1.3 Wat hudt een pedaggisch beleid in? 3 1.3.1 Kind = aanleg (Nativisme); 3 1.3.2 Kind = mgeving (Empirisme); 3 1.3.3 Kind = aanleg

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedaggisch Beleidsplan Oude baan 88 5104 AZ, Dngen www.detvertuindngen.nl inf@detvertuindngen.nl 06 42786926 Pedaggisch beleid De Tvertuin, mei 2016 1 Inhud 1. INLEIDING 3 2. GRONDBEGINSELEN 4 2.1 Delstelling

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau

Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau 2012 1 Pedagogisch beleidsplan Gastouderbureau Versie 2.1, 14-05-2012 Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Henri Heeren, Pedagogisch medewerker Eline

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE KINDERCENTRUM HET MELKHUISJE

PEDAGOGISCHE WERKWIJZE KINDERCENTRUM HET MELKHUISJE Interne referentie OHB: Prcesverantwrdelijke: pagina 1 van 6 pagina 1 van 6 Hfdstuk 1 Wie zijn wij bij BSO t Melkhuisje BSO het Melkhuisje is vr kinderen van 7 t/m 12 jaar. De BSO bestaat uit 3 stamgrepen:

Nadere informatie

Overblijfprotocol tussenschoolse opvang

Overblijfprotocol tussenschoolse opvang Schlkinderpvang Overblijfprtcl tussenschlse pvang Inhud: 0. Inleiding... 2 1. Delstelling... 2 2. Het draaibek... 2 3. Kwaliteitseisen... 3 4. Incidenten... 3 5. Taken en verantwrdelijkheden van alle betrkken

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK

Klachtenregeling. Bureau Bloei - Valeriaan SP Nootdorp KvK Klachtenregeling Bureau Blei - Valeriaan 8-2631 SP Ntdrp - 015-8891964 - www.bureaublei.nl - inf@bureaublei.nl - KvK 55250955 1 Inhud 1. Intrductie... 3 2. Uitgangspunten... 4 3. Begripsmschrijvingen...

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

o o o o o o o o o o o o o o o Algemene voorwaarden Gastouderbureau Charno VOF Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:

o o o o o o o o o o o o o o o Algemene voorwaarden Gastouderbureau Charno VOF Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene vrwaarden Gastuderbureau Charn VOF Definities In deze Algemene Vrwaarden wrdt verstaan nder: Gastuderbureau: Gastuderbureau Charn VOF Gastuder: degene die na bemiddeling dr het gastuderbureau

Nadere informatie

Pedagogisch. beleidsplan

Pedagogisch. beleidsplan BSO Klarenbeek BSO Klarenbeek Pedaggisch beleidsplan 20-03-2017 In h u d s p g a v e........................................................................................ 1. INLEIDING... 3 2. VISIE EN

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan versie 4.0

Pedagogisch beleidsplan versie 4.0 Pedagogisch beleidsplan versie 4.0 Metagegevens Auteur Naam: Functie: Jolijn Hendriks Houder Goedkeuring Naam: Functie: Michael Hendriks Houder Naam: Functie: Mary Roest Voorzitter oudercommissie Naam:

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening gescheiden ouders Prtcl Infrmatievrziening gescheiden uders De Bellefleur Ddewaard Del van het prtcl Dit prtcl geeft uitleg ver de wijze waarp wij mgaan met de infrmatievrziening vr gescheiden uders. Uitgangspunt is dat

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emtinele- en /f gedragsprblemen Schljaar 2009-2010 Welkm jij. Jij, helemaal jezelf. Nieuw vr ns, nbekend, ged zals je bent. Wij

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: De Hrizn Aalst Adresgegevens: Mlendreef 57 9300 Aalst 2) Dmein van expertise: Lgpedie, cmmunicatie: begeleiding, behandeling & diagnstiek 3) Beschrijving

Nadere informatie

Bijlage 1. Gedragscode vrijwilligers en leden B.S.V. Amsterdam - Zuid

Bijlage 1. Gedragscode vrijwilligers en leden B.S.V. Amsterdam - Zuid Bijlage 1 Gedragscde vrijwilligers en leden B.S.V. Amsterdam - Zuid Als B.S.V. vinden wij het belangrijk m afspraken te maken ver de manier waarp we met elkaar mgaan. Daarm hebben we een aantal mgangsregels

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen?

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen? Gedragsprtcl Samenwerkingsschl Balans Wat is het gedragsprtcl? Het gedragsprtcl vrmt de verklaring van het schlbestuur, de directie, de leerkrachten, de leerlingen en de uders waarin is vastgelegd dat

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Dominiek Savio Instituut. Adresgegevens: Koolkampstraat 24 8830 Gits

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Dominiek Savio Instituut. Adresgegevens: Koolkampstraat 24 8830 Gits EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Dminiek Savi Instituut Adresgegevens: Klkampstraat 24 8830 Gits 2) Dmein van expertise: Hydrtherapie 3) Beschrijving expertise: Bij (heel) jnge

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS 1. Is mijn kind klaar vr de kleuterschl? Handige tips m bij te huden Alle kinderen tussen 2,5 en 3 jaar mgen starten in de kleuterklas. Je twijfelt f je kind daar klaar

Nadere informatie

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014 Gedragsprtcl ICBS de Hrizn. Juni 2014 Inhud Gedragsprtcl ICBS de Hrizn in Rilland. 1. Uitgangspunten. blz 3 2. Definities blz 3 3. Directe aanpak van rdeverstringen, ruzies. blz 4 4. Werken aan sciaal

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen

Voorbereidingsjaar hoger onderwijs voor anderstaligen. Functieprofiel: Leerondersteuner Voorbereidingsjaar Hoger Onderwijs voor Anderstaligen Vrbereidingsjaar hger nderwijs vr anderstaligen Prvincieplein 1 Cntact: Functieprfiel: Leerndersteuner Vrbereidingsjaar Hger Onderwijs vr Anderstaligen Samenvatting Als leerndersteuner begeleid en ndersteun

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging.

Opdracht 1: Onderzoek naar protocollen persoonlijke verzorging. VZ-B-K1-W4-A Biedt persnlijke verzrging Verzrgende-Ig basisdeel kerntaak 1 werkprces 4 Om zrgvragers methdisch te ndersteunen bij de persnlijke verzrging maak je gebruik van prtcllen en handelingsplannen.

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1 Pestprtcl Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Het schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van dit algemeen Pestprtcl. 1. Del van het pestprtcl: Wij vinden dat elk kind dat bij ns naar

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

Onderdeel van het Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Onderdeel van het Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 9301 BC Rden www.cjgnrdenveld.nl inf@cjgnrdenveld.nl Onderdeel van het Basismdel meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling Zrgrute GOB Kidscasa Kinderpvang & Peuterspeelzalen 01-01-2013 9301 BC Rden

Nadere informatie

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprtcl 1. Del Dit PESTPROTOCOL heeft als del: Alle kinderen meten zich in hun basisschlperide veilig kunnen velen, zdat zij zich ptimaal kunnen ntwikkelen Dr regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

1 Uit: Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar

1 Uit: Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar 1 Uit: Pedaggisch kader kindercentra 4-13 jaar Deel I / hdst. 5 Relaties in de grep De grep als leermgeving De buitenschlse pvang is een fantastische preftuin vr de sciale ntwikkeling van kinderen. Ze

Nadere informatie

Functie-eisen coördinatoren

Functie-eisen coördinatoren Functie-eisen cördinatren Psitinering De beide cördinatren hebben de leiding van de rganisatie. De vrijwilligers zijn de spil in de rganisatie. Functieniveau De stichting Hspice Zwlle heeft gekzen vr 2

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Olleke Bolleke Kinderopvang

Olleke Bolleke Kinderopvang PEDAGOGISCH WERKPLAN Olleke Blleke Kinderpvang September 2015 Gastuder Nicle van der Bm-ten Hrn Adres Drnappel 13 5491 KG Sint-Oedenrde LRKP nr. 171107032 Inleiding De Wet Kinderpvang stelt als eis dat

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)?

1 Welke thema's spelen er op dit moment binnen de opvoeding van uw kind(eren)? Ouderpanel Deventer Opveding 1 Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Welke thema's spelen er p dit mment binnen de pveding van uw kind(eren)? Ontwikkeling p schl Pesten

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Windekind Leuven. Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Windekind Leuven Adresgegevens: Schapenstraat 98 3000 Leuven 2) Dmein van expertise: Cmmunicatie 3) Beschrijving expertise: Alle kindjes met EMB

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool

Zo doen wij het op de Koningin Julianaschool Regels en afspraken Eén van de uitgangspunten van nze schl is dat kinderen met plezier naar schl gaan. Vr een gede sfeer zijn er regels ndig en maken we afspraken met de kinderen en hun uders. Als we samen

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren?

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren? K ind e r p v a n g m e t e e n s c i a l e f u n c t i e Kinderpvang met een sciale functie He kun je dit vanuit een centrum vr kinderpvang in de praktijk realiseren? De sciale functie van kinderpvang

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie

Leden begeleidingscommissie

Leden begeleidingscommissie bijlage 1. Leden begeleidingscmmissie Willy van der Steen Luis Schuerman Gjalt Jellesma Carla Cenen Fred Kk Aad van Tngeren Thijs Geurts MOgrep De Branchevereniging BinK GGD Nederland VNG Ministerie van

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. de vorm en de frequentie van informatie-uitwisseling, waaronder het aantal evaluatiegesprekken dat per jaar wordt gehouden;

Algemene voorwaarden. de vorm en de frequentie van informatie-uitwisseling, waaronder het aantal evaluatiegesprekken dat per jaar wordt gehouden; Algemene vrwaarden Artikel 1 Definities In deze vrwaarden wrdt nder de vlgende definities het vlgende verstaan; Gastuderbureau: Hme gastuderbureau; Vraaguder: uder / verzrger die een Overeenkmst tt bemiddeling

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang

Huishoudelijk reglement Tussen Schoolse Opvang bs De Merwednk Merwe Dnk 4 6 4207 XB Grinchem Tel: 06-21601220 Fax: 0183 681109 ts@bs-de-merwednk.nl www.bs-de-merwednk.nl Huishudelijk reglement Tussen Schlse Opvang In dit reglement wrden de dagelijkse

Nadere informatie

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum.

In de workshop is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tot de theoretische onderbouwing/ het theoretisch kader van het curriculum. Verslag wrkshp 1 en 2 : In de wrkshp is alleen een bijdrage geleverd met betrekking tt de theretische nderbuwing/ het theretisch kader van het curriculum. Een eerste reactie p de pzet van het curriculum:

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid GastOuderBureau SamSam

Pedagogisch Beleid GastOuderBureau SamSam Pedagogisch Beleid GastOuderBureau SamSam Inleiding Gastouderbureau SamSam regelt kinderopvang voor haar klanten, de ouders. De opvang wordt uitgevoerd door gastouders. Er wordt rekening gehouden met de

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Kracht door balans Biofeedback opleiding

Kracht door balans Biofeedback opleiding Algemene vrwaarden De algemene vrwaarden zijn van tepassing p iedere aanbieding en fferte van, alsmede elke vereenkmst tussen Kracht dr balans, vertegenwrdigd dr Mevr. drs. D.M. Matt, hierna te nemen:

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking. Verzorgende/zorgkundige

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking. Verzorgende/zorgkundige DBSO-pleidingskaarten 9 september 2010 Verzrgende/zrgkundige Kerntaken De verzrgende/zrgkundige staat de verpleegkundige bij p het vlak van zrgverlening. Hij/zij werkt binnen een gestructureerde equipe

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht.

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht. Pedaggisch klimaat en autisme dr Ad Dnkers Klimaatschaal SIGA Dinsdag 9 december 2014 Inleiding Even vrstellen.. Pedaggisch klimaat en de Klimaatschaal Grepsprcessen bij jngeren: rl van de leerkracht.

Nadere informatie