Bovendien zullen in alle artikelen verschillende tennis tips zitten die je kunnen ondersteunen in het beginnen met tennis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bovendien zullen in alle artikelen verschillende tennis tips zitten die je kunnen ondersteunen in het beginnen met tennis."

Transcriptie

1 Tennis is een ontzettend leuke sport om te beoefenen, en bovendien geschikt voor jong en oud. Lees hier alles over tennistechnieken, tennisspelregels, tennistips en nog veel meer. In mijn eerste bericht ga ik wat tips geven over hoe je het beste kunt beginnen met tennis. Ik hoop dat je veel tennisinformatie van deze website kunt halen er zal in ieder geval regelmatig nieuwe informatie bij geplaatst worden. Bovendien zullen in alle artikelen verschillende tennis tips zitten die je kunnen ondersteunen in het beginnen met tennis. Veel lees en tennis plezier toegewenst.

2 Beginnen met tennis Dus jij wilt beginnen met tennis? Dat is geweldig want tennis is een leuke sport en niet moeilijk om mee te beginnen. En met heerlijke weer in het vooruitzicht kan het echt bevrijdend werken om s avonds even lekker naar buiten te gaan om een balletje te slaan. Naast allerlei lichamelijke en gezondheidsvoordelen is het ook nog eens erg leuk om te leren tennissen. Naast wat sportieve kleding (dit hoeft niet perse tenniskleding te zijn) heb je natuurlijk een tennisracket en tennisballen nodig. Daarnaast zijn goede tennisschoenen geen overbodige luxe. De volgende stap is het zoeken van een tennisbaan bij jou in de buurt. Je hebt misschien al een tennisbaan op het oog en anders kun je door middel van google.nl de dichtstbijzijnde tennisbaan vinden door de zoekterm: Tennisbaan + woonplaats te gebruiken. Wat je ook nog kunt doen is een vrij toegankelijke tennisbaan in de buurt te zoeken. In de grotere steden vind je deze banen vaak bij de openbare sportplaatsen. Het voor en nadeel is vaak dat ze hufterproof zijn en daarom vaak een betonnen baan betreft met een hek dat dient als net. Aan de andere kant blijft zo n baan op die manier wel langer goed en kun je langer genieten van gratis tennissen. Tennis Tip #1: Wat een handige tip is bij beginnen met tennis is het nemen van tennisles! Niets leert beter dan les van een ervaren tennisleraar. Tijdens tennisles leer je grepen, tennistechnieken en de tennisspelregels veel beter. Tennisles wordt meestal gegeven in groepen van 4 tot 10 en worden bij de grotere clubs ingedeeld op hoe ervaren je bent. Dit voorkomt dat je bij het begin geen moeite hebt om de rest van de groep bij te houden. Tennislessen starten vaak in het begin van het seizoen, zo rond begin april. Vaak hebben tennisclubs een beginnerpakket waarbij je gelijk ook een pasje voor de club krijgt zodat je ook vrij kan tennissen bijvoorbeeld op een vrije dag of in de avonduren. Tennis Tip #2: Met lezen van al deze informatie alleen kom je er niet, je moet zelf de stap zetten om echt te beginnen met tennis. En die is NIET moeilijk het is een kwestie van gewoon DOEN!

3 Samen beginnen met tennis! Tennis Tip #3: Ga samen beginnen met tennis, het is niet alleen leuker om samen met een vriend of vriendin, goede kennis of collega te tennissen, maar het is ook eens een extra stimulans voor die ene keer dat de motivatie net niet hoog genoeg is. Je kunt een hoop van elkaar leren want samen weet je nou eenmaal meer dan alleen. Bovendien kun je met een bekende beter lachen (en leren) om je fouten. Raak hierdoor niet geïrriteerd, gedemotiveerd of beschaamd maar ZET DOOR. Al het begin is moeilijk, zo ook met tennis. Tijdens mijn starten waren er ook mensen die of beter of slechter waren en aan het einde van de les of het toernooitje zaten we gezellig met z n allen na te praten en maakte het niet uit wie hoe goed was of hoeveel punten scoorde. Later wanneer je goed geoefend bent gaat het om de punten (en nog altijd ook om het plezier) maar voor nu alleen om plezier! Tennis Tip #4: Doe samen mee aan startertoernooitjes. Zodra je een aantal tennislessen hebt gehad kun je er voor kiezen mee te doen aan deze toernooitjes en het mooie is dat eigenlijk overal wel worden georganiseerd. Vraag op je tennisclub of zoek op <> bij jou in de buurt naar een tennistoernooitje. Ook al doe je nog maar net mee en heb je het gevoel dat je er nog niet veel van kunt is het juist een goed idee om mee te doen. Je kunt tennis gewoon niet sneller leren door te oefenen en juist tijdens een toernooitje ben je als het goed is fanatiek bezig en leer je het extra snel. Zoals ik eerder aangaf, laat tegenvallende resultaten je motivatie niet beïnvloeden maar vertrouw er op dat je met sprongen vooruit zult gaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te hebben is INZET! Lees voor je begint met een tennistoernooi even de tennisspelregels door, je hoeft ze echt niet uit je hoofd te kennen (je kunt vertrouwen op de mensen die al wat langer tennissen). Maar enige kennis van de tennisspelregels werkt wel lekker tijdens een toernooi. En ook hier geldt weer, al doende leert men zo ook met de tennisspelregels.

4 Tennis Tip #5: Kijk naar de mensen die in jouw ogen goed zijn en kijk goed naar de bewegingen die ze maken. Probeer tijdens de lessen (wanneer je niet aan de bal bent, bijvoorbeeld als je moet wachten) naar de andere tennissers te kijken en probeer je in te denken hoe jij die bal zou slaan en waar naar toe. Hierbij helpt het ook om de beweging ook echt met je tennisracket te maken. (kijk hierbij vooraf even goed of er niet iemand of iets in de weg staat die je kunt raken).

5 Tennisspelregels Uitleg over verschillende tennisspelregels Telling: Bij tennis wordt de volgende telling gebruikt. Geen punt: Nul Eerste punt: 15 Tweede punt: 30 Derde punt: 40 Vierde punt: Game Tijdens het meedelen van de huidige score wordt de score van de serverende speler als eerste genoemd. Wanneer de stand 40 tegen 40 is spreekt met over deuce wanneer 1 van de spelers na deuce een punt scoort spreekt met van Advantage (voordeel) voor deze speler. wanneer deze speler nogmaals een punt scoort is het vierde punt behaald en de game gewonnen. Wanneer het niet lukt na advantage nogmaals een punt te scoren en de tegen partij wel, dan is het wederom deuce en moet er eerst weer om advantage (voordeel) worden gespeeld. Leuk om te weten: De term deuce komt uit het Frans en is een afgeleide van deux wat twee betekend. Dit is weer een afkorting van de woorden quarante à deux wat 40 gelijk betekend. Toss: Voorafgaand aan een wedstrijd bepaal je eerst wie er start met spelen. Dit gebeurt door middel van een toss. Dit kun je doen door middel van kop of munt, of door het draaien van je tennisracket met de bovenkant van het racket op de grond en hierna te laten vallen. Vooraf spreek je af hoe het logo van het handvat zal vallen. Diegene die het juist had mag kiezen uit de volgende opties:

6 * Serveren * Ontvangen * Of de speel helft kiezen (bij deze keuze mag de tegenstander kiezen of hij wil starten met serveren of niet). Je kan natuurlijk bij het winnen van de toss er voor kiezen de tegenstander te laten kiezen. Maar enig voordeel heeft het kiezen wel dus kies voor je zelf ;) Serveren: Een service wordt uitgevoerd door de speler die aan de beurt is met serveren. En is pas correct wanneer deze diagonaal wordt over geslagen en het net tijdens de vlucht niet raakt EN in het tegenovergestelde servicevak raakt. Wanneer dit de eerste keer niet lukt mag de serveerder dit nogmaals proberen. Wanneer de tennisbal tijdens de service het net wel raakt EN in het tegenovergestelde servicevak raakt dan spreekt je van een let of net service en mag deze overnieuw. Je mag zovaak een let service uitvoeren als je wilt (wat natuurlijk niet het doel van de service is) een let/net service wordt namelijk niet gezien als een fout. Voorbeeld: Stefan start met de service en raakt het net maar de bal stuitert wel correct in het servicevak van de tegenstander. Nu is er sprake van een let / net service. Stefan mag nu nog steeds 2 maal de service uitvoeren. Wanneer de service correct is uitgevoerd start het tennisspel en zodra er een punt gescoord is wisselt de serveerder van kant en start hij of zij weer met de service.

7 Tennistechnieken Bij tennis zijn er verschillende soorten tennistechnieken mogelijk en op deze tennistechnieken zijn weer verschillende variaties mogelijk. Elke speler zal op een gegeven moment zijn eigen favoriete tennistechniek aannemen omdat dit het meest natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Om een tennistechniek goed aan te leren is het verstandig een tenniscoach of trainer advies te vragen. Bovendien is het van belang om altijd te blijven controleren of je een tennistechniek nog steeds correct uitvoert. Dit geldt voor alle tennistechnieken. Het aantal beschreven tennistechnieken zal in de loop van de tijd nog uitgebreid worden. Tennisracket grepen De tennistechniek waarmee alles begint is een goede greep, hoe het tennisracket vastgehouden wordt is van groot belang bij beginners tot gevorderden. 1. Eastern forehand greep Een veel gebruikte greep met name bij mensen die net beginnen met tennis. Het is een comfortabele greep die wat lijkt op het schudden van iemands hand. 2. Hamer of continental greep Is een greep die gebruikt wordt door meer gevorderde spelers met name voor het serveren en de volley. De greep heet ook wel de hamergreep omdat je op deze manier vaak ook het beste een hamer hanteert. Semiwestern forehand Eastern backhand Dubbelhandige backhand

8 Topspin Topspin is een tennistechniek waarbij je de tennisbal bij het slaan een voorwaartse draaiing geeft. Deze topspin kan zo hard gegeven worden dat de bal bij het neerkomen sneller vooruit schiet dan wanneer de tennisbal normaal geslagen wordt. Bovendien veroorzaakt Topspin dat de tennisbal sneller daalt dan normaal, ook wel het "duiken" van de bal genoemd. Hierdoor kan de bal dichter achter het net gespeeld worden. Het voordeel hiervan is dat de tennisbal met topspin heel hard geslagen kan worden en toch nog binnen de lijnen blijft. Dit topspin effect wordt ook wel het Magnuseffect genoemd en kan worden gezien als het tegenovergestelde effect dat bij de vleugels van een vliegtuig speelt. Lucht doet er bij topspin door de draaiing van de tennisbal langer over om over de bal heen te gaan dan onder de bal door, hierdoor ontstaat het "duik" effect. Dropshot Een tennis dropshot is een tennistechniek waarbij je de tennisbal een backspin geeft zodat de bal zo straks mogelijk achter het net in het servicevak van de tegenstander komt en hierbij zo laag mogelijk opstuitert. De truck is natuurlijk de bal zo te plaatsen dat de tegenstander nog achterin het veld is en verrast wordt door de dropshot en er met geen mogelijkheid meer bij kan. De tennisbal kan ook zo n spin gegeven worden dat de bal opzij stuitert en naast het speelveld terecht komt. Bij een dropshot mag de tegenstander als enige moment in de wedstrijd de bal voorbij het terug gaan over het net de bal nog aanraken om zo de bal alsnog correct naar de tegenstander terug te spelen. Bijvoorbeeld wanneer de bal zoveel backspin heeft dat de bal terug over het net stuitert naar de persoon die de dropshot gaf. Op dat moment mag de tegenstander de bal nog over het net (dus op het tegenstanders veld deel) de bal raken.

9 Tennisrackets Hoe kies ik een goed tennisracket in het enorme aanbod van tennisrackets? Het is natuurlijk van groot belang om een tennisracket te kiezen dat goed bij je past. Er zijn nogal wat tennisrackets te koop en dit maakt de keuze van het juiste tennisracket er niet gemakkelijker op. Gelukkig staat hier onder het een en ander omschreven om het kiezen van het juiste tennisracket te vergemakkelijken. Bij het kiezen van een goed tennisracket spelen de volgende eigenschappen een rol: * Racketblad * Lengte * Gewicht * Flexibiliteit van het tennisracket (stijf of juist flexibel) * Gripmaat * Snaren Head tennisracket En wat natuurlijk bij een goed tennisracket kopen ook sterk kan variëren is de prijs!

10 Midsize of Oversized Tennisracket kiezen? Wat betreft blad de grootte zijn er 3 verschillende soorten tennisrackets te krijgen: Midsize tennisrackets in2 // cm2 Midplus tennisrackets in2 // cm2 Oversized tennisrackets in2 // cm2 De grootte van het tennisracketblad wordt over het algemeen uitgedrukt in square inches (in2) en/of vierkante centimeter (cm2) Oversized tennisrackets zijn rackets met een extra groot blad (vanaf 105 2/670 cm2) Het grote voordeel van een oversized tennisracket is voornamelijk de extra power die het geeft. Hiermee wordt de snelheid waarmee de tennisbal weggeslagen kan worden bedoeld. Nog een voordeel van een oversized tennisracket is dat er meer spin gegenereerd kan worden en dat de zogenaamde sweetspot groter is. De sweetspot is de plek waar de bal het beste het tennisracket kan raken. Midsize tennisrackets geven juist een betere controle en dus meer precisie. Wilson tennisracket Helaas hangen er ook nadelen aan een oversized tennisracket, zo is de controle een stuk minder en zullen moeilijke ballen (uit het midden van het veld) moeilijker te plaatsen zijn. Voor beginnende tennissers zal de controle in een

11 tennisracket nog niet van groot belang zijn en is de extra power die een oversized racket geeft een voordeel. Naarmate een tennisser meer ervaren raakt zal de wens naar meer controle waarschijnlijk groeien en zal de wens naar een controle tennisracket ook groter worden. Voornamelijk bij het net zal een controle tennisracket (Midsize/Midplus tennisracket) meer handzaam zijn omdat een grote racket bij snelle volleys moeilijker te hanteren is. Stijfheid van het tennisracket wordt uitgedrukt met een RA waarde (wat een afkorting is van Racquet Analysis). RA = flexibel RA = flexibel RA = stijf RA 71 en hoger = zeer stijf Natuurlijk is het juiste tennisracket kiezen ook afhankelijk van de speelstijl van de tennisser. Een speler die graat achter de baseline speelt kan groot voordeel hebben bij een oversized tennisracket. Terwijl een tennisser die graag in het centercourt (in het midden van het veld) speelt meer baat zal hebben bij een midsize tennisracket. Spelers zoals Andre Agassi speelden in de jaren negentig met oversized rackets. En ook professionele dubbelspelers maken graag gebruik van oversized tennisrackets. Babolat tennisracket Overall gezien kan je toch het beste gaan voor een tennisracket waarbij jij je goed voelt. Je komt hier het beste achter door zoveel mogelijk verschillende tennisrackets te proberen, koop er eens eentje via een tweedehands site of van

12 iemand uit je tennisclub en kijk welk tennisracket voor jou goed werkt en bij jouw speelstijl past. Hopelijk geeft de bovenstaande informatie jou meer inzicht in tennisrackets. Succes met de keuze van een goed tennisracket!

13 Tennisballen Tennisballen komen er in verschillende soorten en maten. Een tennisbal heeft meestal een gewicht van +/-58 gram en moet volgens het ITF de tennisbal een doorsnee hebben van tussen de 65,5 en 68,5 mm. De standaard kleur van tennisballen zijn geel maar groen en oranje komen ook voor. Geel is heeft het beste contrast en is op met deze kleur het beste te volgen door de tennissers maar ook het publiek. Daarbij is nog vast gesteld dat wanneer je een tennisbal vanaf 2,5 meter laat stuiteren op een ondergrond van beton dat de tennisbal daarna weer tussen de 1,34 en 1,46 meter moet opstuiteren. Bij trainingen kunnen ook zachtere tennisballen gebruikt worden (ook wel te herkennen aan de kleur geel/groen). Deze tennisballen stuiteren langzamer waardoor je meer tijd hebt om je tennistechniek gecontroleerd uit te voeren. Bij beginnen met tennis is dit natuurlijk een perfecte manier van leren. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van hardere tennisballen (ook wel te herkennen aan de kleur geel/oranje). deze tennisballen zijn geschikt voor tennisbalmachines. Tennisballen zijn in twee soorten op te delen namelijk: 1) Gas gevulde tennisballen 2) Druk loze tennisballen

14 Gas gevulde tennisballen: Deze tennisballen zijn voor iedereen geschikt (dus ook voor wedstrijden) Omdat een tennisballen van twee rubber is nooit helemaal luchtdicht en zal naar verloop van tijd zachter worden en minder goed stuiteren. Het voordeel van gasgevulde tennisballen is dat ze erg lekker tennissen (ten opzichte van drukloze tennisballen). Het nadeel is dat naar verloop van tijd de druk verminderd en dus het spelen steeds minder prettig wordt. Gasgevulde tennisballen worden geleverd in een blik of koker die ook onder druk staat zodat ze zolang ze in de winkel staan geen druk verliezen. Wilson Tennisballen Slazenger tennisballen

15 Drukloze tennisballen: Een drukloze tennisbal wordt vaak gemaakt met een dikkere en hardere rubberlaag. Hierdoor stuitert de bal hoger op ondanks dat er geen druk binnen in de bal aanwezig is. Deze ballen geven een ander speelgevoel dan gasgevulde tennisballen maar hebben een langere levensduur. Deze tennisballen zijn zeer geschikt voor recreatieve spelers die niet om de 2 maanden nieuwe ballen willen kopen voor zo nu en dan een potje tennis. Tretorn plus tennisballen Tennis Tip #10: Wanneer je een tennisbal in de buurt ziet liggen of voorbij ziet rollen en iedereen is aan de opslag kant reeds voorzien bewaar de tennisbal dan in 1 van je broekzakken. Dit zorgt er voor dat je langer kunt tennissen en dus minder tijd hoeft te verspillen aan het zoeken en ophalen van tennisballen.

16 Tennisschoenen Welke tennisschoenen moet ik kiezen? Welke tennisschoenen je het beste kan kiezen hangt af van een aantal aspecten: Eigenschappen van de voet Tennisbaan ondergrond Prijs Eigenschap van de voet Vaak weet je van jezelf wel of je een brede of smalle voet hebt, let hier ook op bij het kopen van tenisschoenen. De verschillende merken hebben verschillende eigenschappen. Let er ook goed op dat de schoen niet te strak zit en bedenk goed dat bij sporten je voeten door de warmte opzetten. Tennisbaan ondergrond Welke tennisschoenen je het beste kunt kiezen hangt ook sterk af van de ondergrond waar op je vaak speelt. De verschillende ondergronden zijn: Gras Gravel Hartcourt Kunstgras Smashcourt Bij gras ondergrond heb je profijt van een hardere zool en fijnprofiel. Omni Court tennis is als basis ook een goede keuze, deze zool bied op zowel gravel als op kunstgras een goede grip. Prijs Tijdens tennis maakt je erg veel verschillende bewegingen waar bij je tennisschoenen telkens de juist ondersteuning moet geven. Vaak maar niet altijd geven duurdere tennisschoenen betere ondersteuningen tijdens de vele bewegingen. Bovendien gaan de duurdere schoenen vaak langer mee.

17 Tennistoernooien De meest bekende tennistoernooien zijn toch wel de grand slam toernooien. Australian Open Roland Garros Wimbledon US Open Wanneer een tennisser bovenstaande toernooien in 1 seizoen weet te winnen spreekt met van een grand slam. Australian Open De Australian Open wordt gespeeld in het Melbourne Park in Australië. Dit tennistoernooi is het eerste toernooi van het tennisseizoen en ook het eerst toernooi in de Grand Slam. Het tennisveld is van het type Hardcourt, dit is een harde ondergrond van beton voorzien van een Plexicushion top laag die voor een langere constante eigenschap en betere warmte afvoer zorgt. Deze ondergrond is te vergelijken met de ondergrond van de US Open. Roland Garros Roland Garros wordt sinds 1981 gespeeld in Parijs in Frankrijk. Dit tennistoernooi wordt gehouden rond eind mei / begin juni op een gravel baan. De ondergrond van gravel tennisbanen worden gemaakt van gemalen baksteen. Een gravel tennisbaan is een langzamere baan dan alle overige, dit komt doordat de ondergrond veel snelheid van de bal absorbeert. Bovendien zorgt een gravelbaan er voor dat de bal hoger opstuit. Wimbledon Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt sinds 1877 gehouden in de Londonse buitenwijk Wimbledon in Engeland. Het tennis toernooi wordt gehouden tussen juni en juli op een gras baan. Gras is de oudste baansoort binnen tennis en heeft als nadeel dat ze elk seizoen vervangen moeten worden en dat bij regen de speeleigenschappen hard achteruit gaan.

18 US Open De US Open wordt sinds 1978 gehouden in New York in de Verenigde Staten. Daarvoor werden er al tennistoernooien gehouden in Het tennistoernooi wordt gehouden tussen augustus en september op een hardcourt baan. ABN AMRO World Tennis Tournament De ABN AMRO World Tennis Tournament wordt sinds 1972 gehouden in de Ahoy in Rotterdam. Het toernooi wordt gespeed op een hardcourt baan. Voor tennistoernooien bij jou in de buurt kun je ook kijken op: De verschillende tennisbaan ondergronden op een rijtje: Gras Gravel Hartcourt Kunstgras Smashcourt

Door Nel Bakker, Lioessens(links vooraan witte T-Shirt)

Door Nel Bakker, Lioessens(links vooraan witte T-Shirt) Door Nel Bakker, Lioessens(links vooraan witte T-Shirt) Tennis is familie van een heleboel andere sporten: squash, tafeltennis, badminton en nog meer. Al die sporten zijn ontstaan uit het Franse spel "Jeu

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP Maatschappelijk partner OFFICIAL SUPPLIERS Media partner Partner Colofon Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort www.knltb.nl Telefoon:

Nadere informatie

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP

TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP TENNISSPELREGELS IN EEN NOTENDOP Jeugd Partner Official Suppliers Media Partners Partner Colofon Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond Postbus 1617 3800 BP Amersfoort www.knltb.nl Telefoon: 088 130

Nadere informatie

world tour en competitie informatie ouders

world tour en competitie informatie ouders world tour en competitie informatie ouders De competitie voor de rode en oranje kinderen is vanaf september 2013 ingrijpend veranderen en heeft een nieuwe naam gekregen: World Tour. Meer informatie vindt

Nadere informatie

Race naar de baseline. Welke kleur heeft mijn kind

Race naar de baseline. Welke kleur heeft mijn kind Informatie voor ouders In september 2013 is het jeugdtennis voor spelers t/m 12 jaar ingrijpend veranderd. Kinderen spelen op kleur. De KNLTB introduceerde nieuwe, leuke competitievormen, speciaal voor

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende, gekleurde fases. Voor de jongste jeugd ontwikkelde de KNLTB Tenniskids Blauw. Daarna

Nadere informatie

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar

Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Informatie over het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende, gekleurde fases. Voor de jongste jeugd ontwikkelde de KNLTB Tenniskids Blauw. Daarna

Nadere informatie

BEKNOPTE SPELREGELS. www.badminton.nl

BEKNOPTE SPELREGELS. www.badminton.nl BEKNOPTE SPELREGELS www.badminton.nl Introductie In dit boekje vind je alles wat je moet weten om te kunnen badmintonnen. Wat heb je nodig? Hoe gaat het spel? Welke zijn de belangrijkste spelregels? Badminton

Nadere informatie

Tennis feest Tennis Quiz

Tennis feest Tennis Quiz Tennis feest Tennis Quiz Benodigdheden: Ton met verschillende ballen; rood, oranje, groen en geel (10 ballen per kleur) Voor elk team iets wat geluid kan maken; fietsbel, toeter of ratel Voor elk team

Nadere informatie

Schrijf je in voor. World Tour of Groene najaarscompetitie. najaar 2014

Schrijf je in voor. World Tour of Groene najaarscompetitie. najaar 2014 Schrijf je in voor World Tour of Groene najaarscompetitie najaar 2014 In september start de World Tour en Groene competitie. Deze competitievormen zijn voor kinderen t/m 12 jaar. Doe mee en schrijf je

Nadere informatie

SpecialOlympics.be. Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Februari Belgium

SpecialOlympics.be. Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Februari Belgium SpecialOlympics.be Reglement Special Olympics Belgium Tennis Februari 2015 Belgium Inhoudstafel Paragraaf A Officiële Proeven 3 1. Officiële Proeven 3 2. Tenniscourt met afmetingen 4 Paragraaf B Wedstrijdregels

Nadere informatie

Handleiding organisa-e Rode World Tour

Handleiding organisa-e Rode World Tour Handleiding organisa-e Rode World Tour Handleiding organisatie Rode World Tour 1 Je bent hostvereniging van een of meerdere Rode of Oranje World Tour afdelingen. Dat is natuurlijk erg leuk maar wij kunnen

Nadere informatie

World Tour en compe..e informa.e ouders

World Tour en compe..e informa.e ouders World Tour en compe..e informa.e ouders World Tour en competitie informatie ouders 1 De compe..e voor de rode en oranje kinderen gaat vanaf september 2013 ingrijpend veranderen en krijgt een nieuwe naam:

Nadere informatie

Special Olympics Tennis Reglement versie SOI Juni

Special Olympics Tennis Reglement versie SOI Juni Special Olympics Tennis Reglement 2016 INHOUD 1. BELEID... 2 2. OFFICIËLE ONDERDELEN... 2 2.1 Individuele vaardigheidstest... 2 2.2 Enkelspel... 2 2.3 Dubbelspel... 2 2.4 Gemengd dubbelspel... 2 2.5 Unified

Nadere informatie

WAT HEB JE NODIG ALS JE WIL BEGINNEN MET BADMINTON?

WAT HEB JE NODIG ALS JE WIL BEGINNEN MET BADMINTON? Spelregels WT HE JE NODIG LS JE WIL EGINNEN MET DMINTON? 1.Racket Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer of door ervaren spelers. Rackets zijn tegen

Nadere informatie

Diploma Squashen. Squashvereniging Amsterdam

Diploma Squashen. Squashvereniging Amsterdam Diploma Squashen Inhoudsopgave 1. Diploma indeling... 3 1.1 Categorie indeling toernooien... 3 2. Diploma s... 5 2.1 Diploma Groen... 5 2.2 Diploma Blauw... 6 2.3 Diploma Rood... 7 2.4 Diploma Paars...

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten

Training voor Senioren. Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten Training voor Senioren Doelgroep: senioren, 50 + 12 lessen van 30 minuten De meeste lesblokken bestaat uit 2 oefeningen van 15 minuten. Iedere oefening bestaat uit 2 x 7 minuten, waarbij 1 speler in aangeeffunctie

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

Badminton spelregels

Badminton spelregels Badminton spelregels De verkorte versie Wat heb je nodig? Racket Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of in een sportwinkel wat betreft

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen)

Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Woordenboek voor de jeugd. Ace Blessure Is een service die direct op de vloer komt binnen de lijnen. Hij kan dus niet gepasst worden. (ze konden de bal niet terugspelen) Een wond of breuk die veel pijn

Nadere informatie

ABC STV. Alle Belangrijke Clubweetjes van S.T.V. Speciaal voor de nieuwe leden

ABC STV. Alle Belangrijke Clubweetjes van S.T.V. Speciaal voor de nieuwe leden ABC STV Alle Belangrijke Clubweetjes van S.T.V. Speciaal voor de nieuwe leden Van harte welkom bij de Sassenheimse Tennis Vereniging. Door middel van dit abc tje maken we je alvast een beetje wegwijs binnen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in.

Je begint het spel badminton met de tos. De scheidsrechter gooit de shuttle in het midden van het veld de lucht in. Algemene Spelregels. Je hebt bij Badminton 5 onderdelen: - Singels o Heren singel (HE) o Dames singel (DE) - Dubbels o Gemengd dubbel (GD) o Heren dubbel (HD) o Dames dubbel (DD De tos. Je begint het spel

Nadere informatie

Hoe kan ik meer ballen in het dubbelspel aan het net wegvolleren?

Hoe kan ik meer ballen in het dubbelspel aan het net wegvolleren? Vanaf 1 maart jl. is de tennisschool van Wibo Plijnaar actief op TV Bosch en Duin. De tennislessen van Tennisschool Plijnaar worden gegeven door Wibo Plijnaar of door Nick Mettes. De beschikbaarheid van

Nadere informatie

Special Olympics Belgium. Tennis: Skills. Februari Belgium

Special Olympics Belgium. Tennis: Skills. Februari Belgium Special Olympics Belgium Tennis: Skills Februari 2015 Belgium : SKILLS MINIMUM verplicht voor deelname aan de NATIONALE SPELEN 1. Service: De speler moet minstens 5 keer van de 10 kunnen opslaan, boven

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3

HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 2 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLE 2 HOOFDSTUK 3: HET NET 2 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 2 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 2 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 3 HOOFDSTUK 7: DE SERVICE 3 HOOFDSTUK 8:

Nadere informatie

Spelregels en uitleg Tennismanager Scorito.com

Spelregels en uitleg Tennismanager Scorito.com Spelregels en uitleg Tennismanager Scorito.com 1. Vooraf 1.1 Vier Grand Slams De Tennismanager wordt door Scorito.com aangeboden voor de vier Grand Slams: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Badminton. November Belgium November 2011 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: HET TERREIN 3 HOOFDSTUK 2: DE SHUTTLTE 3 HOOFDSTUK 3: HET NET 3 HOOFDSTUK 4: DE SPELERS 3 HOOFDSTUK 5: DE LOTING 3 HOOFDSTUK 6: DE MATCH 4 HOOFDSTUK 7: DE

Nadere informatie

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match.

Regel 1: puntentelling De puntentelling bij padel is hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match. Padel, het spelletje Padel is een racketsport met kenmerken uit tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel kan gespeeld worden. In TC Koksijde zijn 2 dubbel padelterreinen voorzien.

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport: Badminton

Werkstuk LO Sport: Badminton Werkstuk LO Sport: Badminton Werkstuk door een scholier 2227 woorden 20 februari 2006 7,1 48 keer beoordeeld Vak LO BADMINTON Benodigdheden ~ Een goed racket; ~ Shuttle; ~ Comfortabele kleding; ~ Een tegenspeler.

Nadere informatie

TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS?

TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS? TENNISKIDS WAT IS TENNISKIDS? Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Op een uitdagende manier leren kinderen de sport te spelen en versterken ze hun fysieke en sociale vaardigheden.

Nadere informatie

Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid

Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid Reglement Rood Oranje competitie (mini- en driekwart) KNLTB District Zuid 2012 Inhoudsopgave Algemene info: blz. 3 Ballen en banen rode competitie (mini): blz. 4 Ballen en banen oranje competitie (driekwart):

Nadere informatie

De route naar de Glazen Kooi

De route naar de Glazen Kooi 15 SQUASH SPELLEN VOOR IN DE LES BEWEGINGSONDERWIJS De route naar de Glazen Kooi 11 en 12 juni 2016 Grote Markt Groningen www.squashgrotemarkt.nl www.allesinbeweging.net In dit document vind je squash

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Mei Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Tennis. Mei Belgium Tennis Mei 2017 Belgium Inhoudstafel Paragraaf A Officiële Proeven 3 1. Officiële Proeven 3 2. Tenniscourt met afmetingen 4 Paragraaf B Wedstrijdregels 5 1. Niveaubepaling 5 2. Wedstrijd 7 3. Unified tennis

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

A.T.V. LUCTOR ET EMERGO Ben jij straks lid van de leukste sportvereniging van Almelo?

A.T.V. LUCTOR ET EMERGO Ben jij straks lid van de leukste sportvereniging van Almelo? A.T.V. LUCTOR ET EMERGO Ben jij straks lid van de leukste sportvereniging van Almelo? Algemene informatie De Almelose Tennisvereniging Luctor et Emergo is opgericht in 1898 en is één van de oudste tennisverenigingen

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen: Prinsen en prinsessen les 7 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan de bal controleren op het racketblad - De speler kan een rally spelen - De speler houden zelf het spel op gang (samenwerken)

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Tennis

Werkstuk Nederlands Tennis Werkstuk Nederlands Tennis Werkstuk door een scholier 2011 woorden 23 juni 2005 6,4 391 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Sommige jongeren en ouderen tennissen bij een tennisvereniging. Ook komt

Nadere informatie

de tennis reglementen kwis

de tennis reglementen kwis de tennis reglementen kwis Hoe organiseren Er zijn 25 vragen In infotheek kan je onder competitie, FairPlay een antwoordblad downloaden en afdrukken voor de spelers/teams Na de 25 vragen is er een tussenslide

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Informatieboekje T.V. Frankrijk Jeugd 2015

Informatieboekje T.V. Frankrijk Jeugd 2015 Informatieboekje T.V. Frankrijk Jeugd 2015 Voorwoord Hallo jeugdlid van T.V. Frankrijk, Leuk dat jij in 2015 gaat tennissen bij onze vereniging T.V. Frankrijk. Een vereniging die al lang bestaat en waar

Nadere informatie

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand

Kinderen tot 8 jaar. +/- 10 min Kern A2: Aanleren slag beweging bij de Forehand Dag:... Speelsterkte: Beginner Spelsoort: Enkel (1) tijd:... Spelsituatie: baseline spel Slag: Forehand drive Kern A1: Aaanleren klaarstaan en inschatten van de balbaan. Aandachtspunten: 1) racket wijst

Nadere informatie

TENNIS TECHNISCH. Een technofriek.

TENNIS TECHNISCH. Een technofriek. TENNIS TECHNISCH. Voor mensen die van details houden is het mooie van tennis dat er veel details zijn en dat de details vaak het verschil maken tussen een goede en een foute bal. Voor mensen die van TECHNISCHE

Nadere informatie

Werkstuk LO Badminton

Werkstuk LO Badminton Werkstuk LO Badminton Werkstuk door een scholier 1455 woorden 27 augustus 2004 6,8 90 keer beoordeeld Vak LO Racket Voor badminton heb je natuurlijk een racket nodig. Een racket heeft een dunne steel met

Nadere informatie

Selectietrainingen. Personal Tennis Training - PTT. mhtml:file://c:\users\jan\appdata\local\microsoft\windows\temporary Internet Fil...

Selectietrainingen. Personal Tennis Training - PTT. mhtml:file://c:\users\jan\appdata\local\microsoft\windows\temporary Internet Fil... pagina 1 van 5 In dit nummer: â Trainingen â Activiteiten Tennisschool V&P â V&P Jeugdfonds â Sponsoren â Schooltennis â Tennisvakantie Tennisschool V&P Telefoon: 0183-851490 Nellie van Kolstraat 20 E-mail:

Nadere informatie

Tennis. Algemene lesinformatie 2

Tennis. Algemene lesinformatie 2 Algemene lesinformatie 2 Les 2: In de rally blijven De student is in staat om: Om op verschillende manieren forehand- en backhandbackhand technieken te slaan in dubbel- en enkelspel. Aan te geven welke

Nadere informatie

SQUASH. 1. Spelregels. Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen. Bril

SQUASH. 1. Spelregels. Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen. Bril SQUASH 1. Spelregels Schoenen: no black or dirty soles! Ballen: zwarte en blauwe ballen Bril Puntentelling: er wordt gespeeld volgens de PAR score (Point-a-Rally). Dit is een scoremethode waarbij iedere

Nadere informatie

SAMEN TENNIS SPELEN MET JE ZOON OF DOCHTER -QUALITY TIME MET JE GEZIN-

SAMEN TENNIS SPELEN MET JE ZOON OF DOCHTER -QUALITY TIME MET JE GEZIN- SAMEN TENNIS SPELEN MET JE ZOON OF DOCHTER -QUALITY TIME MET JE GEZIN- Ieder kleurniveau heeft een spelconcept. Kinderen evolueren bij het spelen van lukken naar lukken in beweging en doen mislukken. Van

Nadere informatie

Nieuws. KNLTB Eendagstoernooien. Nieuws voor nieuwe leden

Nieuws. KNLTB Eendagstoernooien. Nieuws voor nieuwe leden 1 van 7 06/04/2011 18:46 LTC HARTEN Sportpark Wilhelmina Ginkelseweg Heelsum Introductie Nieuws Kalender Archief AC TC Harten Toernooi Nieuws Bijgewerkt op: 6-04-2011 18:38 Link naar de printversies van

Nadere informatie

In dit eerste artikel bespreken we wat je als Tenniskidsouder moet weten en doen als je kind op tennisles zit.

In dit eerste artikel bespreken we wat je als Tenniskidsouder moet weten en doen als je kind op tennisles zit. Als je ouder bent van een KNLTB Tenniskid Deel I In Tenniskids willen we alle kinderen de kans geven zich naar hun volle potentie te ontwikkelen niet alleen als tennisser, maar ook als mens. Als ouder

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Als je begint met badminton is het vaak onduidelijk wat nu eigenlijk de bedoeling van het spel is. Deze

Als je begint met badminton is het vaak onduidelijk wat nu eigenlijk de bedoeling van het spel is. Deze Als je begint met badminton is het vaak onduidelijk wat nu eigenlijk de bedoeling van het spel is. Deze rubriek is een poging om voor beginners maar ook de gevorderden duidelijk te maken welke de regels

Nadere informatie

wat komt er kijken bij een warming up?

wat komt er kijken bij een warming up? wat komt er kijken bij een warming up? tekst: Mike Barrell 1 Waarom moet een les met een warming-up beginnen? De meeste trainers zullen zeggen dat de warming up nodig is om je op een training voor te bereiden,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Ace Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

Tennispark de Oude Eik

Tennispark de Oude Eik Tennispark de Oude Eik 7 smashcourt banen (hele jaar bespeelbaar) waarvan 6 verlicht gelegen in een rustige omgeving oefenmuur, geitjes en speelplaats! Tennisclub de Oude Eik wil kinderen van de basisschool

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Welkom bij ATC Wijhe

Welkom bij ATC Wijhe Welkom bij ATC Wijhe Wij zijn Ace en Love en wij vinden het superleuk dat je lid bent geworden van onze vereniging! Wij zijn de mascottes van Tenniskids, het tennisprogramma voor kinderen tot en met 12

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Voor nieuwe leden van Tennis Club Noordwijk

Voor nieuwe leden van Tennis Club Noordwijk ABC Voor nieuwe leden van Tennis Club Noordwijk Van harte welkom bij TC Noordwijk. In deze folder geven wij informatie over allerlei zaken waar je mee te maken krijgt bij onze vereniging Activiteitenkalender

Nadere informatie

01. Smashen op voorwerp

01. Smashen op voorwerp opdrachtkaarten 01. Smashen op voorwerp Soort Opdracht: Mikken Regels: 1 team per tafel meerbalvorm de trainer geeft 1 bal per keer aan de speler smasht de bal bij het raken van een voorwerp 1 punt nadat

Nadere informatie

Tennis Fit Oefeningen

Tennis Fit Oefeningen Tennis Fit Oefeningen Jeugd partner Official supplier Media partner Partner Warming-up 1 Doel Reactiesnelheid/balans/raakpunt Het verder verkleinen van het veld (namelijk gebruik maken van de helft van

Nadere informatie

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Bowlen. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Inleiding Ik doe een spreekbeurt over bowlen, omdat het een leuke sport is. Ik zit zelf op bowlen en wil over mijn sport vertellen. Inhoud Geschiedenis Materiaal De bowlingbal Bal vasthouden en gooien.

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS

AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS AANGEPAST BADMINTON BEKNOPTE SPELREGELS Introductie Dit boekje is tot stand gekomen op initiatief van Badminton Nederland. Het is toegestaan tekst uit deze uitgave over te nemen voor publicaties van lidverenigingen.

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over majoretten, omdat ik er zelf opzit. Ik ga iets vertellen over de volgende onderwerpen.

Ik doe mijn spreekbeurt over majoretten, omdat ik er zelf opzit. Ik ga iets vertellen over de volgende onderwerpen. Majoretten Inhoudsopgave Ik doe mijn spreekbeurt over majoretten, omdat ik er zelf opzit. Ik ga iets vertellen over de volgende onderwerpen. Wat is majoretten? Wat doe je allemaal bij majoretten? Waarom

Nadere informatie

Gids voor nieuwe leden. Tennisvereniging Boskrânne

Gids voor nieuwe leden. Tennisvereniging Boskrânne Gids voor nieuwe leden Tennisvereniging Boskrânne Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Welkom 3 Algemene informatie 3 Kantinecommissie 4 Huisregels 6 Competitie 8 Toernooien en activiteiten 8 Lidmaatschap 9

Nadere informatie

TENNIS SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B WEDSTRIJDREGELS

TENNIS SECTIE A OFFICIËLE ONDERDELEN SECTIE B WEDSTRIJDREGELS TENNIS De officiële Special Olympics-sportreglementen voor tennis zijn van toepassing op alle Special Olympics-wedstrijden. Als internationale sportorganisatie heeft Special Olympics deze regels opgesteld

Nadere informatie

Trainerscongres 2014

Trainerscongres 2014 Trainerscongres 2014 Inhoud Inhoud 2 Enkele tips om topspin aan te leren 3 Enkele tips om flip en kort leggen aan te leren 6 Willems Jo Sporttechnisch coördinator VTTL Pagina 2 Enkele tips om topspin aan

Nadere informatie

Jouw digitale wereld safe & social

Jouw digitale wereld safe & social HANDLEIDING BIJ DE DIGITALE LES Jouw digitale wereld safe & social Wat is slim en wat kun je beter niet doen online? In de digitale les Jouw digitale wereld safe & social maken leerlingen kennis met de

Nadere informatie

Items in deze nieuwsbrief die je niet mag missen!

Items in deze nieuwsbrief die je niet mag missen! Items in deze nieuwsbrief die je niet mag missen! Welkom van onze voorzitter Open dag & Openingstoernooi Trainingen Jan de Rook Nieuwe tennispasjes Nieuwe website Welkom Op 28 maart is het nieuwe tennisseizoen

Nadere informatie

INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT

INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT TENNIS Karen Verrydt Sport en bewegen Thomas More Turnhout 2015-2016 1 INDIVIDUEEL SPORTTRAJECT TENNIS INTERESSE Ik heb van kleins af altijd een voorkeur gehad voor balsporten.

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Ledenwerving Vervolgactiviteit op de tennisvereniging I LOVE TENNIS. Een tennisfeest op de vereniging

Ledenwerving Vervolgactiviteit op de tennisvereniging I LOVE TENNIS. Een tennisfeest op de vereniging Ledenwerving Vervolgactiviteit op de tennisvereniging I LOVE TENNIS Een tennisfeest op de vereniging Maak een waar feestje op de vereniging Jullie gasten moeten zich welkom voelen: Zorg ervoor dat het

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen: Prinsen en prinsessen les 9 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan gericht gooien - De speler kan een rally spelen - De speler is gericht op geen fouten maken 1 Oefening 1 Bewegingsvaardigheden

Nadere informatie

Putt als het kan, chip als putten niet meer kan, en pitch alleen als het moet

Putt als het kan, chip als putten niet meer kan, en pitch alleen als het moet Chippen Putt als het kan, chip als putten niet meer kan, en pitch alleen als het moet Auteur: Th. IJland - PGA Professional - Golf Academy EGC Papendal Chippen Clubgolfers holen 80% vanaf een meter in

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Wat een topsport: Ultimate!

Wat een topsport: Ultimate! Wat een topsport: Ultimate! Gefeliciteerd! Je bent als lid van een frisbeeclub ingeschreven bij de Nederlandse Frisbee Bond (NFB). Zolang je lid bent van de frisbeeclub, ben je automatisch lid van de NFB.

Nadere informatie

Internationale spelregels Padel

Internationale spelregels Padel Internationale spelregels Padel Materiaal 1.1 Bal Ballen die gebruikt worden voor officiële padelcompetities en -wedstrijden voldoen aan de volgende eisen: de bal is rond en de buitenkant vlak; het gebruikte

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Start to Move door Leo Neuteboom

Start to Move door Leo Neuteboom Start to Move door Leo Neuteboom 7 november 2015 Waarom start to Move? Ik wil dat iedereen verantwoord kan ( leren ) bewegen. Tijdens een bostraining zag ik adspirant sporters ouderwets de vergane trimbaan

Nadere informatie

blijf van de chocola blijf van de chocola

blijf van de chocola blijf van de chocola 1 Blijf van de chocola Ontwikkel oefeningen voor Tenniskids met een doel Tennis lesgeven aan kinderen kan een echte uitdaging zijn. Dit niet in de minste plaats doordat kinderen eigenlijk maar een of twee

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie