Ook is er de mogelijkheid tijdens de revalidatieperiode in de avonduren kennis te maken met verenigingssport, zoals rolstoelbasketbal en quadrugby.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ook is er de mogelijkheid tijdens de revalidatieperiode in de avonduren kennis te maken met verenigingssport, zoals rolstoelbasketbal en quadrugby."

Transcriptie

1 Sport en Bewegen Inleiding Sport- en bewegingsactiviteiten vormen binnen de revalidatie een wezenlijk onderdeel van het revalidatieprogramma. Naast de individuele fysiotherapie (waarin natuurlijk ook aandacht uitgaat aan kracht, conditie en spel) zijn de sport- en bewegingsgroepen een welhaast logische volgende stap. Zo verbetert u kracht en conditie en maakt u kennis met de verschillende aangepaste sportmogelijkheden. Bovendien werkt het samen oefenen en sporten met anderen stimulerend en kan het u over een drempel heen helpen. Er zijn vele vormen van sport, waaronder: algemene sportgroepen voor lopers en rolstoelers boogschieten rolstoelbasketbal diverse hydrogroepen Ook is er de mogelijkheid tijdens de revalidatieperiode in de avonduren kennis te maken met verenigingssport, zoals rolstoelbasketbal en quadrugby. Het belang van sportbeoefening en bewegen Sportbeoefening/bewegen in het algemeen is belangrijk vanwege: 1. de ontspanning 2. de gezondheid 3. de prestatie 4. de sociale omgeving 5. het psychologisch effect Ad 1) Aan sport en spel beleeft u plezier. Het is bovendien een prima uitlaatklep. Ad 2) Een (zittend) leven zonder lichamelijke activiteit kan leiden tot: gewichtstoename stijfheid of spierverkortingen spierverslapping toename van spasticiteit vermindering van de conditie Lichamelijke activiteit en sport speelt een belangrijke rol in het voorkomen hiervan. Daarnaast blijkt vaak dat mensen die aan sportbeoefening doen, meer energie over hebben om andere dagelijkse activiteiten uit te voeren. Ad 3) Veel mensen voelen de drang om iets te presteren. Sport en spel kunnen goede hulpmiddelen zijn om de eigen grenzen te verleggen.

2 Ad 4) Sport is een middel bij uitstek om contacten te leggen (zowel tijdens als na het sporten) waardoor u actief in de maatschappij staat. Sport-/spelbeoefening kan dus bijdragen tot reïntegratie in de maatschappij. Ad 5) Het zelfvertrouwen en de zelfwaardering worden positief beïnvloedt door het beoefenen van sport en spel. Het belang van sport en bewegen tijdens de revalidatie Naast de hiervoor genoemde motieven is deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten tijden de revalidatie belangrijk: 1. om therapeutische redenen 2. ter voorbereiding op sport na de revalidatie Ad 1) Vaak kunt u de sport gebruiken als verlengstuk van de therapie. Enkele voorbeelden maken dit duidelijk:

3 Naast gerichte rompbalanstraining tijdens de fysiotherapeutische behandeling oefent u de rompbalans vaak onbewust tijdens bijv. tafeltennis, boogschieten, basketbal etc. Rolstoelsport verbetert de rolstoelbehendigheid. U leert erdoor de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw rolstoel kennen Sporten als boogschieten, basketbal, zwemmen en quadrugby versterken de spieren Als u plezier beleeft aan het beoefenen van sport zult u uw mogelijkheden optimaler benutten en hierdoor uw grenzen kunnen verleggen. Ad 2) Al u tijdens de revalidatie kennis maakt met diverse sporten is de drempel om na de revalidatie te sporten lager. U weet dan wat uw mogelijkheden zijn en welke sport u het meest bevalt. Indien nodig krijgt u tijdens de revalidatie al advies over het type sportrolstoel of andere hulpmiddelen die nodig zijn voor de sportbeoefening. Sport- en bewegingsactiviteiten De Sint Maartenskliniek biedt de volgende sport- en bewegingsactiviteiten aan: conditiegroep rolstoelers conditiegroep lopers bewegingsgroep lopers judo en matactiviteiten fitness rolstoelbasketbal racketsporten (rolstoeltennis, badminton, tafeltennis) handboogschieten zwemmen/hydrotherapie handbiken, ligfietsen paardrijden klimmen De groepen worden gegeven door een bewegingsagoog en/of fysiotherapeut. Indien deelname aan een groep door omstandigheden niet mogelijk is, kunt u ook individueel met de bewegingsagoog aan de slag.

4 Of u aan deze activiteiten kunt deelnemen en zo ja in welke groep hangt af van uw mogelijkheden. Dit overlegt u met uw behandelende fysiotherapeut en de bewegingsagoog. Naast de takken van sport die de Sint Maartenskliniek biedt zijn er nog veel meer vormen van aangepast sporten. Denk aan: watersport (zeilen, kanoën, roeien etc.) wintersport (skiën, priksleeën) wheelen vechtsporten quad-rugby (deze sport is in de avonduren te beoefenen op de Sint Maartenskliniek) biljarten vissen duiken golfen Daarnaast verzorgd de afdeling bewegingsagogie 2 keer per jaar clinics V Aanschaf van sporthulpmiddelen Voor diverse sporten, zoals rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, wheelen en quad-rugby, heeft u een sportrolstoel nodig. Tijdens de revalidatie kunt u diverse sportrolstoelen uitproberen. Wilt u na de revalidatie een rolstoelsport beoefenen, dan kunt via de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) een sportrolstoel aanvragen. Veel gemeenten stellen als voorwaarde dat u lid moet zijn van een sportvereniging waar u de rolstoelsport beoefent. Hoe het vergoedingentrajekt loopt (meestal PGB), en hoeveel de gemeente bijdraagt is nog steeds per gemeente verschillend. U kunt hierover zelf de gemeente benaderen. Lukt dit niet dan kan de ergotherapie u hierbij helpen.

5 De handbike (5 e wiel) kan zowel als sportvoorziening en als vervoersvoorziening worden aangevraagd. Dit hangt af van uw individuele omstandigheden. Overleg met uw behandelend ergotherapeut en bewegingsagoog kan zinvol zijn. Sporten na de revalidatie Als u na de revalidatie sport wilt blijven beoefenen, kunt u zich aansluiten bij een vereniging bij u in de buurt: 1. bij een gehandicaptensportvereniging 2. bij een organisatorisch geïntegreerde vereniging 3. bij een volledig geïntegreerde vereniging Ad 1) Gehandicaptensportverenigingen bieden de mogelijkheid om verscheidene takken van sport te beoefenen binnen dezelfde vereniging. De gehandicaptensportverenigingen vallen onder de Gehandicaptensport Nederland Gehandicaptensport Nederland stimuleert sport en bewegen voor mensen met een handicap. Sport maakt immers gezond, draagt bij aan je persoonlijke groei en brengt je in contact met anderen. De sportbond maakt het samen met circa 200 lid-organisaties mogelijk dat je kunt sporten of bewegen bij jou in de buurt, zowel therapeutisch, recreatief als in competitie- en wedstrijdverband. website: Ad 2) In deze vereniging sport een sporters met een handicap als groep binnen een valide vereniging. Denk hierbij aan rolstoelbasketbal binnen een valide basketbalvereniging. Wel is er sprake van aparte trainingen en aparte competities maar alles onder een gezamenlijk bestuur. Ad 3) Bij zo'n vereniging sporten sporters met een handicap en valide sporters met en tegen elkaar. Beiden nemen deel aan dezelfde competitie. Boogschieten is een bekend voorbeeld. De laatste jaren zijn verenigingsvormen 2 en 3 sterk in opkomst.

6 Het sportloket Voor informatie over sportmogelijkheden in uw eigen woonomgeving kunt u tijdens uw revalidatie ingepland worden bij het sportloket. Hier kunt u terecht voor een persoonlijk advies over uw wensen en mogelijkheden op het gebied van bewegen en sport. Samen met de consulent van het sportloket bekijkt u hoe u in uw dagelijks leven een meer actieve leefstijl kunt realiseren. Ook is er aandacht voor sport en bewegen als vrije tijdsbesteding. De consulent heeft informatie voor u over geschikte mogelijkheden bij u in de buurt Meer infotmatie: Bewegingsagogen Sint Maartenskliniek: sportloket@maartenskliniek.nl Patiënt in gesprek met consulent van sportloket Bezoek ook eens de site van uw eigen gemeente; vandaar uit kunt u vaak doorlinken naar de sportafdeling.

Sport- en bewegingsactiviteiten voor revalidanten

Sport- en bewegingsactiviteiten voor revalidanten Sport- en bewegingsactiviteiten voor revalidanten Inhoud Waarom is bewegen belangrijk? 3 Bewegingsagogie 3 Kinderen 3 Volwassenen 4 Individueel bewegingsadvies 4 Conditiegroep lopers 4 Bewegingsgroepen

Nadere informatie

Sport en bewegingsactiviteiten voor revalidanten

Sport en bewegingsactiviteiten voor revalidanten Sport en bewegingsactiviteiten voor revalidanten Sterk in beweging Inhoud Waarom is bewegen belangrijk? 3 Bewegingsagogie 3 Kinderen 3 Volwassenen 4 Individueel bewegingsadvies 4 Conditiegroep lopers 4

Nadere informatie

Het belang van bewegen na een amputatie

Het belang van bewegen na een amputatie Het belang van bewegen na een amputatie In deze folder leest u informatie over de mogelijkheden van sportbeoefening na een amputatie, het belang daarvan en de diverse aspecten die meespelen bij de totstandkoming

Nadere informatie

Werkstuk LO Gehandicaptensport

Werkstuk LO Gehandicaptensport Werkstuk LO Gehandicaptensport Werkstuk door een scholier 1712 woorden 29 juni 2007 6,1 85 keer beoordeeld Vak LO Welke sporten zijn er voor gehandicapten? Er zijn heel veel soorten gehandicapten sporten.

Nadere informatie

Revalidatie. Fibromyalgieprogramma

Revalidatie. Fibromyalgieprogramma Revalidatie Fibromyalgieprogramma Inleiding Sinds een aantal jaren kent Heliomare revalidatie het speciale programma Leren omgaan met fibromyalgie. Dit programma is in het leven geroepen om op maat gesneden

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober 2008 5,7 13 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Dit werkstuk moet ik maken om lichamelijke opvoeding met een voldoende af te sluiten dit jaar. Ook is het

Nadere informatie

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio Rinske de Jong Inhoud Organisatie gehandicaptensport in NL Ambities NOC*NSF Stand van zaken oktober 2011 Wat is

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen 04/12/2018 Mogelijke behandelingen 1 Angst en stemming Leren omgaan met de gevolgen van de lichamelijke beperkingen na een dwarslaesie is voor iedereen moeilijk. Met name de psycholoog en de maatschappelijk

Nadere informatie

MENUKAART. bedrijfssport

MENUKAART. bedrijfssport MENUKAART bedrijfssport MENUKAART Bedrijfssport in uw organisatie? Kies de sport en de vorm die het beste bij uw organisatie en medewerkers past. Natuurlijk is een combinatie van verschillende sporten

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Kom naar de Rotterdam Sport op Maat dag!

Kom naar de Rotterdam Sport op Maat dag! GRATIS DEELNAME, AANMELDEN NIET NODIG! Kom naar de Rotterdam Sport op Maat dag! ZATERDAG 12 SEPTEMBER 12.00 TOT 16.00 UUR SPORTPLAZA ZUIDERPARK Sport, fun en entertainment voor jong en oud met en zonder

Nadere informatie

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag 19/01/2019 Behandelingen 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat Uw revalidatiearts kan u aanmelden voor de multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Hierbij gaan we met meerdere behandelaren uw problemen

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject Libra R&A locatie Blixembosch Beenamputatie Revalidatietraject Deze folder is bestemd voor mensen in ziekenhuizen die mogelijk een amputatie van onderbeen of bovenbeen moeten ondergaan. Zo n operatie is

Nadere informatie

6,3. Rolstoelbasketbal. Werkstuk door een scholier 3247 woorden 21 maart keer beoordeeld. Hoe komen sommige mensen aan een handicap?

6,3. Rolstoelbasketbal. Werkstuk door een scholier 3247 woorden 21 maart keer beoordeeld. Hoe komen sommige mensen aan een handicap? Werkstuk door een scholier 3247 woorden 21 maart 2008 6,3 62 keer beoordeeld Vak LO Hoe komen sommige mensen aan een handicap? Er zijn een heleboel dingen waardoor mensen gehandicapt zijn of zijn geworden.

Nadere informatie

Paralympische Sportwijzer

Paralympische Sportwijzer Amputatie Paralympische Sportwijzer Dwarslaesie Blind/ slechtziend Zoek de sport die past bij jou! Iedere persoon is uniek en beschikt over bijzondere vaardigheden. Dit is zeker ook het geval bij mensen

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark Dwarslaesie klinische revalidatie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie (compleet of incompleet), die worden opgenomen in de kliniek van Libra Revalidatie &

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! Alles over G-sport G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be info@gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport en Samenleving

Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk door een scholier 2074 woorden 29 november 2004 6,3 51 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Het doel van het maken van dit werkstuk is om het vak gym voldoende af

Nadere informatie

Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen

Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen is een doorontwikkeling van het project Revalidatie en Sport dat in de periode van 1997 tot en met

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede

Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede Revalideren na een ziekenhuisopname in Berkenstede Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Berkenstede werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

-Samen op zoek naar bewegen-

-Samen op zoek naar bewegen- Leerlingen werkboek DE KRACHT VAN KRACHT -Samen op zoek naar bewegen- September 2015 Les 1 Persoonlijke code:. HOEVEEL SPORT IK? Schrijf hieronder op hoeveel je sport buiten de gymlessen op school. Dit

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE ZOMERDIP In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Zomerdip Rapportage September Zomerdip 2014 September 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In

Nadere informatie

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen.

Meer informatie over de Special Olympics is hieronder te vinden, als ook de les aangepast sporten voor de basisscholen. Lessen aangepast sporten op basisscholen in Achtkarspelen Dit jaar worden in Friesland de Special Olympics nationale spelen georganiseerd. Tijdens dit sportevenement worden er meerdere toernooien georganiseerd

Nadere informatie

Sportadvies voor kinderen Revalidatiecentrum Breda

Sportadvies voor kinderen Revalidatiecentrum Breda Sportadvies voor kinderen Revalidatiecentrum Breda Sport als onderdeel van de Revalidatie Sporten is gezond, dat weet iedereen, maar buiten dat heeft sport ook een sociale functie. Met elkaar een prestatie

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Revalideren op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Inleiding U revalideert in de Sint Maartenskliniek of u gaat binnenkort revalideren in de Sint Maartenskliniek op de Patiënteneenheid (PE) Dwarslaesie. Tijdens

Nadere informatie

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans

anker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologische revalidatie Herstel & Balans Fysiotherapie anker en kanker Oncologiefysiotherapie is gericht op het behandelen, trainen en begeleiden van mensen met kanker. Het

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie

Oncologische Revalidatie Libra R&A Revalidatie Oncologische Revalidatie Herstellen na kanker Uw primaire behandelingen in het ziekenhuis zijn achter de rug en u probeert de draad van uw leven weer op te pakken. Dat blijkt niet

Nadere informatie

Sportief bewegen na kanker. Kanker

Sportief bewegen na kanker. Kanker Sportief bewegen na kanker Kanker Sportief bewegen na kanker...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog

Nadere informatie

Sportief bewegen met fibromyalgie. Fibromyalgie

Sportief bewegen met fibromyalgie. Fibromyalgie Sportief bewegen met fibromyalgie Fibromyalgie Sportief bewegen met fibromyalgie...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES FYSIOTHERAPIE Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten ADVIES Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten Bij patiënten met een longaandoening is vaak meer aan de hand dan alleen een longziekte. De aandoening

Nadere informatie

Rapportage gouden voornemens 2016

Rapportage gouden voornemens 2016 Rapportage gouden voornemens 2016 Extra vragen NOC*NSF Sportdeelname maandmeting december 2015 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 Inleiding Management Summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact

Nadere informatie

www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING www.maastrichtsport.nl (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING (ON)BEPERKT SPORTIEF SPORTAANBOD VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING Maastricht Sport heeft op sportgebied enorm veel te

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2007

Stadsenquête Leiden 2007 Hoofdstuk 16. Sport Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt in de afgelopen 12 maanden te hebben gesport. Bijna vier op de tien Leidenaren geeft aan minimaal wekelijks te sporten. Het landelijke

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Visie Sophia Revalidatie biedt revalidatie op specialistisch niveau voor kinderen en volwassenen. Het doel van revalidatiezorg is de patiënt te helpen de door haar/hem

Nadere informatie

Missie Revalidanten ontwikkelen en behouden een gezonde (sportieve) en actieve leefstijl.

Missie Revalidanten ontwikkelen en behouden een gezonde (sportieve) en actieve leefstijl. Algemene informatie programma Revalidatie, Sport en Bewegen Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen is een doorontwikkeling van het project Revalidatie en Sport dat in de periode van 1997 tot en met

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen 27/01/2019 Mogelijke behandelingen 1 Angst en stemming Leren omgaan met de gevolgen van de lichamelijke beperkingen na een dwarslaesie is voor iedereen moeilijk. Met name de psycholoog en de maatschappelijk

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Pijnrevalidatie. Groepsprogramma 'Anders Doen'

Libra R&A locatie Blixembosch. Pijnrevalidatie. Groepsprogramma 'Anders Doen' Libra R&A locatie Blixembosch Pijnrevalidatie Groepsprogramma 'Anders Doen' U bent bekend met chronische pijnklachten en gaat mogelijk revalideren bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct Hartrevalidatie na een hartinfarct HARTREVALIDATIE NA EEN HARTINFARCT INLEIDING Een hartinfarct kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

5. Maandvraag December 2013 a. Sportieve voornemens

5. Maandvraag December 2013 a. Sportieve voornemens 5. Maandvraag December 01 a. Sportieve voornemens Sportieve voornemens Basis: n=11 Nederlander van 15-80 jaar Percentage JA Geslacht Man 75% Vrouw 69% Leeftijd 15 - jaar 85% 8 4-44 jaar 77% 45-64 jaar

Nadere informatie

Behandeling na hersenletsel

Behandeling na hersenletsel Behandeling na hersenletsel Groepsbehandeling op de Cognitieve Behandelunit (CBU) Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Wat is het doel van deze behandeling? 3 Wat zijn cognitieve functies? 3 Voor wie is

Nadere informatie

Wie beoefent sport? leeftijd mannen vrouwen 55-60 11 15 61-65 8 8 66-70 6 8 71-75 4 4 76-80 2 3 81-85 2 1 86-90 91-95 96-100 33 39

Wie beoefent sport? leeftijd mannen vrouwen 55-60 11 15 61-65 8 8 66-70 6 8 71-75 4 4 76-80 2 3 81-85 2 1 86-90 91-95 96-100 33 39 72 10. Sport. 10.1 Beoefent de senior actief sport? Slechts een kleine minderheid van de senioren in onze gemeente Kampenhout doet nog aan sport : 24 % : nog niet eens 1 op 4 personen!! 69 % komt er voor

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Back2Basic Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Inleiding Chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging zijn pijnklachten

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling

Poliklinische revalidatiebehandeling Poliklinische revalidatiebehandeling bij pijn Revalidatieprogramma voor mensen met complexe pijnproblematiek Naast revalidatieprogramma s voor mensen met problemen op het gebied van houding en beweging

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1 Hartrevalidatie HARTREVALIDATIE Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met hartproblemen, zoals bijvoorbeeld een (dreigend) hartinfarct, een hartoperatie, na een dotterbehandeling, met hartfalen of een

Nadere informatie

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT Arm-hand revalidatie op basis van CIMT-BiT Inhoud Inleiding 3 Wat is CIMT-BiT? 3 Doel 3 Opname 4 Wat gaat vooraf aan de behandeling? 4 De behandeling 4 Resultaten 5 Meenemen bij opname 6 Inleiding Een

Nadere informatie

soop k mo et r ee t n h e andn icap

soop k mo et r ee t n h e andn icap sporten ook met een handicap Net als ieder ander, kan wie een handicap heeft, aan sport doen. Voor ontspanning, als lichaamstraining, voor het plezier, om nieuwe mensen te leren kennen, om meer zelfvertrouwen

Nadere informatie

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren 25 SPORTDEELNAME De sportdeelname van Leidenaren staat centraal in dit hoofdstuk. Het RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek), een landelijk standaardmodel voor onderzoek naar sportdeelname, is als uitgangspunt

Nadere informatie

FIA: Fibromyalgie In Actie

FIA: Fibromyalgie In Actie FIA: Fibromyalgie In Actie Groepsbehandeling fibromyalgie Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Fibromyalgie 3 Voor wie is deze behandeling? 3 Wat is het doel van het behandelprogramma? 3 Screening 4 Intake

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Medische Trainings Therapie

Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie (MTT) is een vorm van training, waarbij u met specifieke oefeningen en/of oefenapparatuur op een verantwoorde wijze werkt

Nadere informatie

Revalidatieprogramma

Revalidatieprogramma Revalidatiegeneeskunde Revalidatieprogramma Chronische pijn Deze folder geeft u algemene informatie over revalidatie bij chronische pijn. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek met uw

Nadere informatie

Sportklas, wat is dat precies?

Sportklas, wat is dat precies? Sportklas Sportklas, wat is dat precies? Op het Huygens College kan je ervoor kiezen om naast je reguliere lesrooster extra tijd aan sport te besteden. Een reguliere leerling heeft drie uur lichamelijke

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren 1 De revalidatiearts heeft uw kind een poliklinische revalidatiebehandeling voorgesteld. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen op u afkomen.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

LO-1. Bewegen, Gezondheid en Samenleving

LO-1. Bewegen, Gezondheid en Samenleving LO-1 Bewegen, Gezondheid en Samenleving 1. Waar gaat het over in dit thema en waarom moet je dit leren. De eindtermen binnen het vak LO-1 willen dat je nadenkt over: wat jij wel / niet toelaatbaar vindt

Nadere informatie

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag 21 december 2012, Dia 1 Wat kan sport betekenen? Sport betekent voor mij: sociale vaardigheden zelfvertrouwen gezondheid

Nadere informatie

Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie

Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie Om inzicht te krijgen in de fysiotherapie tijdens de revalidatieperiode splitsen we deze periode globaal op in drie fasen: 1 bedfase 2 verticalisatiefase

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Revalidatie tijdens en na kanker

Revalidatie tijdens en na kanker Revalidatie tijdens en na kanker Informatie en behandeling Revalidatie tijdens en na kanker Een medische behandeling voor kanker is zwaar, ook nadat de behandeling is afgerond. Het heeft veel impact. Lichamelijk,

Nadere informatie

Sportbehoeftepeiling onder inwoners met beperkingen in Soest 2010 Stichting Bentinck Fonds en WMO Raad Soest

Sportbehoeftepeiling onder inwoners met beperkingen in Soest 2010 Stichting Bentinck Fonds en WMO Raad Soest Sport enquête Sportbehoeftepeiling onder inwoners met beperkingen in Soest 2010 Stichting Bentinck Fonds en WMO Raad Soest 1 Colofon: Redactionele bewerking: Madelon de Graaff Druk: Signature Direct-mail,

Nadere informatie

Watersport voor gehandicapten. Samen maken wij het mogelijk

Watersport voor gehandicapten. Samen maken wij het mogelijk Watersport voor gehandicapten Samen maken wij het mogelijk Iedereen kan watersporten! Kunt u ook zo genieten van de wind in de zeilen, het golvende water tegen de boeg en de zon op het gezicht? Zeilen

Nadere informatie

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen.

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen. Hartrevalidatie Persoonlijke doelen www.nwz.nl Inhoud Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Meer informatie 6

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport

Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport Inventarisatie Producten 2011-2012: - Documentatie gehandicaptensport: o Folders/brochures; o Literatuur; o Readers; o Video/dvd materiaal; o Website; o Etc.

Nadere informatie

Ik ga mijn vragen beantwoorden met behulp van informatie van het internet. Ik zal de gebruikte sites vermelden bij de literatuuropgave.

Ik ga mijn vragen beantwoorden met behulp van informatie van het internet. Ik zal de gebruikte sites vermelden bij de literatuuropgave. Scriptie door een scholier 1983 woorden 11 juni 2004 7,2 120 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Ik heb gekozen voor het onderwerp: Hoe serieus nemen we de gehandicapten sport? Dit onderwerp sprak mij het

Nadere informatie

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Sport Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Ik beoefen geen sport Voetbal Korfbal Tennis Badminton Handboogschieten Judo Dansen Fitness / sportschool Golf Hardlopen Mountainbike Pilates Spinning Tafeltennis

Nadere informatie

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen

Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Revalidatie training voor ex-hartpatiënten Sport- en spelgroepen Inleiding Zonder enige twijfel kunnen we vaststellen dat een hartinfarct of hartaandoening het ó zo gewone leven erg verandert. Echter u

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die

Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die Revalideren na een ziekenhuisopname in De Die Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in De Die werkt u aan een verantwoorde terugkeer naar huis.

Nadere informatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie Behandelprogramma Pijnrevalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij

Nadere informatie

Goede voornemens 2019

Goede voornemens 2019 Goede voornemens 2019 Extra vragen NOC*NSF Goede voornemens Maandmeting December 2018 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Management Summary 3 4 Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording 5 Contact 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

September 2015. Sport en bewegen voor 55+ in de gemeente Rhenen

September 2015. Sport en bewegen voor 55+ in de gemeente Rhenen September 2015 Sport en bewegen voor 55+ in de gemeente Rhenen Inleiding Bewegen is een belangrijk aspect voor een gezonde leefstijl. Ook het bewegen op latere leeftijd brengt veel gezondheidsvoordelen

Nadere informatie

April.. Dé maand van aangepast sporten!

April.. Dé maand van aangepast sporten! April.. Dé maand van aangepast sporten! Maandag VOAS Friesland Sport en spel Lichamelijke beperking en/of Heerenveen Maandag 18:30 uur 19:30 uur Wolvega Maandag 20:00 uur 21:00 uur VOAS Friesland Zwemmen

Nadere informatie

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Wat is een beroerte (CVA) precies? De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor cerebro vasculair accident. Letterlijk

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Tips voor verenigingen

Tips voor verenigingen Tips voor verenigingen Tips voor sportverenigingen die meer leden willen: levensfase gepensioneerden (zo ongeveer vanaf 60 jaar en ouder) Ook als je als club al 60plus leden hebt! Er zijn nog zoveel 60plussers

Nadere informatie

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos

Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren Reigerbos Chronische pijn en chronische vermoeidheid bij jongeren. Ik werd eindelijk serieus genomen. Revalidatiecentrum voor kinderen en jeugd Reigerbos,

Nadere informatie

SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND

SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND SPORT EN BEWEGEN IN LANSINGERLAND Burgerpanel Lansingerland Maart 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2018 /40 Datum Maart 2018

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis

Poliklinische longrevalidatie. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis Poliklinische longrevalidatie Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis Uw behandelend (long)arts heeft met u gesproken over poliklinische longrevalidatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie. FIT-module

Hartrevalidatie. FIT-module Hartrevalidatie FIT-module Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over de FIT-module. De FIT-module is fysiotherapie

Nadere informatie

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten Poli Longziekten Uw behandelend longarts heeft u vandaag een voorstel gedaan voor een revalidatieperiode. Via deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

Sportief bewegen met een stoma. Stoma

Sportief bewegen met een stoma. Stoma Sportief bewegen met een stoma Stoma Sportief bewegen met een stoma...................................... Bewegen is gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

COPD-revalidatie. Revalidatieprogramma voor longpatiënten

COPD-revalidatie. Revalidatieprogramma voor longpatiënten COPD-revalidatie Revalidatieprogramma voor longpatiënten COPD is een verzamelnaam voor een chronische aandoening van de ademhalingsorganen, namelijk chronische bronchitis en longemfyseem. Symptomen van

Nadere informatie

Burgerpanel ondervraagd over Competitie Buiten Bedrijf

Burgerpanel ondervraagd over Competitie Buiten Bedrijf Burgerpanel ondervraagd over Competitie Buiten Bedrijf In juni 2012 is het panel ondervraagd over Competitie Buiten Bedrijf. Dit is een verzamelnaam voor een aantal competities in verschillende sporten,

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark

Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark Revalideren na een ziekenhuisopname in In het Zomerpark Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in In het Zomerpark werkt u aan een verantwoorde

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Onzichtbare gevolgen van hersenletsel Poliklinische cognitieve revalidatie na hersenletsel UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U start binnenkort

Nadere informatie

Welkom bij de kinderrevalidatie. Revalidatiegeneeskunde

Welkom bij de kinderrevalidatie. Revalidatiegeneeskunde Welkom bij de kinderrevalidatie Revalidatiegeneeskunde mca.nl Welkom bij de kinderrevalidatie Uw kind is doorverwezen naar de Revalidatiegeneeskunde. Op deze afdeling werkt een team dat gespecialiseerd

Nadere informatie

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen ENERGIEK Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen Achtergrond Bewegen is goed, voor iedereen! Dat is wat u vaak hoort en ziet in de media. En het is waar, bewegen houdt ons fit en

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie