Oostzaan 8 november 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oostzaan 8 november 2010"

Transcriptie

1 Oostzaan 8 november 2010 Alg. Besch Voorzitter, geacht College en leden van de gemeenteraad. In de eerste plaats wil het CDA u, de griffie en ook alle ambtenaren bedanken voor de inzet in de afgelopen periode. En ook: veel wijsheid en inzicht toewensen voor het komende begrotingsjaar. Het CDA Oostzaan is een principieel Chr. Partij. Ter ere van God bezig zijn, ook bij het mee besturen van onze gemeente is voor onze ambtenaren een bijzonder jaar. Samenwerken, een eenheid vormen met de ambtenaren van W land. Een hele klus met veel geven en nemen. In het belang van beide gemeenten, maar ook in het belang van de ambtenaren in Over-Gemeenten. Want behoud van zelfstandigheid vergroot de kans op behoud van de eigen baan! Het CDA beoogt het welzijn van iedere inwoner, en, voor zover mogelijk, het bedrijfs-en verenigingsleven. Maar we leggen de nadruk op de zorg voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Iedereen heeft recht op goede zorg. Niemand mag tussen de wal en schip terecht komen. Als CDA zijn we daarom blij met het sociale gezicht van de huidige coalitie van VVD, PvdA en CDA. zie moties-amendementen. Rijksbezuinigingen op de meest kwetsbaren in onze samenleving zijn al erg genoeg. Onze gemeente mag daar niet nog een schepje boven op doen. Ook spreken wij onze dank en waardering uit voor de inzet van alle vrijwilligers en mantelzorgers, inclusief de steunpilaren van het Informatie en servicepunt. Door de vergrijzing zijn ook in 2011 en verdere jaren mantelzorg en vrijwilligerswerk onmisbaar. De vraag zal nog groter worden vanwege opgelegde bezuinigingen door Rijk en provincie. Ook heeft het CDA grote waardering voor het werk van de jongerenwerker, straathoekwerker en de wijkagent. Het CDA is er voorstander van dat de Wereld open blijft. Wel met inzet van jongeren zelf en mogelijk met meer vrijwilligers, stagieres. Er is gelukkig financiële dekking gevonden. Amendement Het CDA doet een beroep op inwoners goed te letten op vooral oudere buren met gebreken. Signalering van eenzaamheid, te weinig hulp enzovoorts. Hangjongeren geen probleem als ze zich maar gedragen. Slecht gedrag, harde aanpak.

2 Onwettig schoolverzuim wordt eindelijk meer aangepakt. De Belbus. Ook het CDA, wil dat absoluut niet getornd wordt aan onze unieke Belbus. De Belbus is onmisbaar vooral voor mensen, die door gebreken niet meer gebruik kunnen maken van het gewone Openbaar Vervoer. Zie Motie De nieuwe Lishof zal, zoals het er nu uitziet, in de loop van 2011 gereed zijn. Gelukkig komen er een twintigtal aparte woningen. Alles wordt zo ruim gebouwd dat er zelfs kleine gezinnen kunnen wonen. Een slimme investering van de eigenaar Woonzorg voor de toekomst! Onderwijs. Nieuwbouw Noorderschool komt traag dichterbij. Er is kostendekking. Zorgvuldige voortvarendheid is geboden. Het duurt al zolang. CDA wil begin nieuwbouw in 2011! De nieuwe Biebbus moet kunnen keren naast de Noorderschool dat is de consequentie van de afspraken. Het CDA is blij met het kwaliteitsniveau van alle basisscholen. Uitstekend werk van de leerkrachten ondanks het moeilijke werk. Het CDA hoopt dat de schoolgymnastiek blijft. Dat er niet op bezuinigd wordt. Sport en cultuur. De verenigingen/stichtingen in ons dorp zullen toch ook te maken krijgen met opgelegde bezuinigingen. Als Oostzaan van het Rijk minder geld krijgt, dan valt er ook minder te verdelen. Vanaf 2012 zal dat het geval kunnen zijn. Woningbouw/bezit. Plannen Regering wb. huurwoningen baren het CDA zorgen. Mogelijke verkoop sociale huurwoningen keuren wij af. Aantasting aantal Sociale huurwoningen mag niet! Ook het CDA maakt zich bezorgd over nog steeds zelfs geen begin van nieuwbouw RABObank, grond oude Bieb, Gemeentewerf, de Jac. Cornelisstraat om maar wat te noemen. Het kan toch niet zo zijn dat de vertraging alleen komt door het wachten op uitspraken van de Raad van State. De WOV wil graag bouwen, maar wacht en wacht. Op korte termijn wil het CDA precies weten waardoor de vertraging komt. Motie Coalitie snellere bouw Bedrijfsterrein SKOON. Uitstel en afstel van uitgifte van kavels op het bedrijventerrein Skoon kost de gemeente veel geld. De afgelopen jaren werd steeds gerapporteerd dat er veel meer O zaanse bedrijven daar naar toe wilden, dan er ruimte beschikbaar was. Het is dan ook teleurstellend, dat na alle vertragingen blijkt, dat met alleen O zaanse bedrijven niet alle kavels kunnen worden uitgegeven. Het CDA is nu voorstander om ook niet/ O zaanse bedrijven daar toe te staan. Zie motie partijen Het ziet er nu toch echt naar uit dat de fa. Meijn en enkele andere bedrijven kunnen worden verplaatst naar het nieuwe bedrijventerrein Bombraak. Dit biedt toenemende mogelijkheden voor woningbouw.

3 Het CDA juicht het toe als door bedrijfsverplaatsingen woningbouw op redelijke termijn mogelijk wordt. Jaar in jaar uit hamert het CDA op betere handhaving. Te snel rijden, te snel varen, verkeerd parkeren, geluidsoverlast, vandalisme, onverzorgde bootjes op de wal of er naast, noem maar op. Een wijkagent kan dit niet alleen handhaven. Ook inwoners moeten meewerken. Bovendien wordt de wijkagent ook regelmatig ingezet om elders te assisteren. Zal het werkelijkheid worden, dat er meer blauw op straat komt en zal Oostzaan daar ook van profiteren? Het wordt tijd! Verkeersveiligheid. De onveilige kruising Kerkbuurt-Kerkstraat- Zuideinde is het CDA een doorn in het oog. Nog steeds is een onderzoek gaande. Het CDA wil op zeer korte termijn het resultaat van dit onderzoek zien. Nu is de kans op een veiliger kruising en die kans mag het College niet voorbij laten gaan. Oversteekplaatsen Wakerstraat, Dahliasingel en de Wering zijn levensgevaarlijk. Het wordt tijd, ook al zijn het tijdelijke maatregelen, dat het oversteken veiliger wordt. Het CDA zal dit blijven aankaarten. Schoolzones. Staat in de planning. Moet toch snel te regelen zijn. Smalle of slechte stoepen. Denk aan mensen die moeilijk lopen, ouders met kinderwagen en zelfs goedlopenden die de straat op moeten vanwege de volle of te smalle stoep. Handhaving, beboeting geeft vaak al meer ruimte op stoepen. Het H.S.plein wordt gerenoveerd. Het wordt eindelijk een hele verbetering. Parkeerproblemen in het Centrum dreigen nog groter te worden. Winkel-woningbouw KBSterrein, trouw en rouwstoeten, woningbouw Honing, evenemementen. Het CDA is bang dat dit probleem al jarenlang onderschat is ondanks roependen(o.a. het CDA), in de woestijn. Misschien kan dit probleem nog gedeeltelijk opgelost worden. Hoogspanningsproblematiek. Komt er een openbare hoorzitting van de Tweede Kamer om nu eens serieus te praten over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Je mag inwoners niet in de steek laten. Het CDA Oostzaan is bezig ook de CDA Tweede Kamerfractie op te jutten. Ecologische oevers aanleggen. Kost heel veel geld. CDA probeert toch uitstel inclusief subsidie te bewerkstelligen. De provincie bezuinigt zelf ook! Nieuw Bestemmingsplan Buitengebied. Kosten ,- plus nog eens 1000 ambtenarenuren. Er wordt gezegd; doe het meteen maar goed, dan is verlenging in 2023 bijna kosteloos. Kan het werkelijk niet minder duur? Mogelijkheid moet besproken worden. Oostzanerveld: komt er eindelijk beweging? CDA ziet nog geen geld. Andere polders hebben wel geld ontvangen. Hoe kan dat? Twiske moet ook bezuinigen. Dat dwingt tot minder onderhoud aan de groenvoorziening en commerciëler denken. Het CDA accepteert niet en nooit dat het Twiske toch nog omgetoverd wordt tot een soort pretpark door geldtekort.

4 De RKC(rekenkamercommissie) moet meer gewaardeerd worden door het College. De aanbevelingen zijn er niet voor niets. De raad moet er scherp op toezien. Ten aanzien van de financiële aspecten zien wij een duidelijke omslag in denken en doen van het College. Natuurlijk: de leningenpositie is nog steeds fors. Ook zijn er grote risico s rond een aantal projecten. Het grote verschil maakt echter hoe hiermee nu wordt omgegaan. We zijn naar onze mening nog lang niet financieel gezond. Verminderen van de leningenpositie met 25% zoals is afgesproken bij de coalitievorming is niet zomaar gerealiseerd. Gestreefd moet worden naar scherpere contracten bij uitgifte van grond, waarbij de doelstelling moet zijn dat betalingen sneller binnenkomen. Het renteverlies op uitstel en vertragingen, alsmede het enorme bedrag aan geleend geld kan op zo n manier worden beperkt. Er is naar onze mening nu meer aandacht voor risico s die bij nieuwe projecten beter gemonitord worden. Bezuinigen als gevolg van de economische en financiële crisis was bij de vorige begrotingsraad een vies woord. Het was totaal niet bespreekbaar en de CDA fractie kreeg de wind van voren nu is iedereen ervan doordrongen dat er iets moet gebeuren. Het CDA is blij, dat in ieder geval voor dit moment de gevolgen van de kortingen op de rijksuitkering nog lijken mee te vallen. Waakzaamheid blijft echter geboden. Oostzaan is er nog lang niet maar we zijn ervan overtuigd, dat de goede weg is ingeslagen op het financiële vlak en we pleiten voor verdere verbetering van de transparantie en snelheid waarmee de rapportages richting onze raad komen, zodat de gemeenteraad van Oostzaan nog beter haar rol kan vervullen. Een aantal Speerpunten CDA. Sociale minima tot 115% daarvan moeten ondanks de opgelegde bezuinigingen door Rijk en provincie, ontzien worden door de gemeente. Vrijwilligers en mantelzorgers moeten, als zij dat willen, ondersteund worden. De Belbus moet haar voortreffelijke werk kunnen blijven doen. Verkeersveiligheid. Veilige kruising Kerkbuurt-Kerkstraat-Zuideinde. Veilige oversteekplaatsen. Optreden tegen verkeerd geparkeerde auto s, snelheidsremmende maatregelen, aanleg veilige schoolzones, maatregelen tegen sluipverkeer enzovoorts. Veiligheid. betere handhaving door meer blauw op straat. Daardoor grotere aanpak vandalisme, geluidsoverlast, alcohol en drugs, rommel op straat o.a. honden en paardenuitwerpselen. Ook smalle en ongelijke stoepen moeten zo gemaakt worden dat mensen met rollators, ouder met kinderwagen niet de drukke straat op moeten. Bij gladheid door sneeuwval-vorst dmv sneeuwschuivers, een flinke voorraad zout(ook om uit te delen) om valpartijen met de nare gevolgen van dien voorkomen. Hoogspanning. Eindelijk aanpak. Jongeren. De Wereld blijft open mede door inbreng van de jongeren zelf.

5 Woningbouw. Duurt om welke reden dan ook, veel te lang. Moet sneller zowel gelijkvloerse woningen als eengezinswoningen. Oude Biebgrond, RABObank, J. C. Cornelisstraat, als voorbeelden. Er is een wachtlijst van ongeveer 200 woningzoekenden. Mag niet zo blijven. Er moet regelmatig constructief overleg zijn tussen College en WOV. Prestatieafspraken moeten nagekomen worden. Twiske. Moet een natuur en stiltegebied blijven. Minimale commercialiteit. Oostzanerveld. Moet eindelijk eens goed onderhouden worden en ook recreatief gebruikt kunnen gaan worden. Maar waar haal je het geld vandaan? Bedrijfsterreinen. Meijn, Voet, Ruig, Buijs gaan hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd hun oude plek verlaten, waar zo mogelijk woningbouw komt. Skoon. Kavels moeten ook verkocht kunnen worden aan niet Oostzaanse bedrijven. Het kost nu handenvol duur geld. Nieuwe gem.werf moet er snel komen. Op oude werf sociale woningbouw. Nieuwe Noorderschool. Moet toch uiterlijk begin 2013 gebruikt kunnen worden. Onwettig schoolverzuim moet nog meer aangepakt worden.

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

CDA Oostzaan programma

CDA Oostzaan programma Programma 2018-2022 Inleiding Door zijn omvang en historische ontwikkeling heeft Oostzaan op verschillende gebieden een sterk samenhangende gemeenschap. Er zijn veel verenigingen waar mensen samenkomen

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorzitter,

Algemene beschouwingen Voorzitter, Algemene beschouwingen 2010-2023 Voorzitter, We staan aan de vooravond van de verkiezingen en deze begroting heeft dan ook, zoals u zelf reeds aangeeft, een beperkte houdbaarheid en zal door ons ook zo

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers.

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers. Zoeterwoude, duurzaam in beweging Coalitieprogramma Zoeterwoude 2010-2014 Inleiding De kiezers hebben op 3 maart 2010 duidelijk hun voorkeur uitgesproken voor voorzetting van het beleid van de huidige

Nadere informatie

Resultaten Brainstormen en Clusteren

Resultaten Brainstormen en Clusteren Pagina: 1 Resultaten Brainstormen en Clusteren Item 1: Waarover maak je je zorgen als je denkt aan de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid in Hooge? Item-Informatie: Waarover maak je je zorgen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 29 OKTOBER 2007.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 29 OKTOBER 2007. Raadsfractie PvdA Oostzaan ALGEMENE BESCHOUWINGEN 29 OKTOBER 2007. Onze fractie wil om te beginnen het college en de medewerkers bedanken voor het werk dat zij hebben verzet voor de Programmabegroting

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen begroting 2012

Algemene Beschouwingen begroting 2012 1 Algemene Beschouwingen begroting 2012 10 november 2011 PvdA Krimpen aan den IJssel Dit college heeft een terechte keuze gemaakt om een sobere begroting in te dienen. Wij zijn blij met het financiële

Nadere informatie

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Om de leefbaarheid anno 2020 op de Haart te kunnen waarborgen hebben we met elkaar

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen ChristenUnie begrotingsvergadering

Algemene Beschouwingen ChristenUnie begrotingsvergadering Algemene Beschouwingen ChristenUnie begrotingsvergadering 14-11- 2006 Inleiding Vandaag praten we over de eerste begroting van een nieuw college. Dit voorjaar hebben we gemeenteraadsverkiezingen gehad

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek

Leefbaarheidsonderzoek Leefbaarheidsonderzoek Horst aan de Maas Dorpsgesprek 2: Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Lottum, Swolgen, Tienray 24 september 2009 Judith Godijn en Sonja Lubbers Programma dorpsgesprek 19.30 uur: Welkom

Nadere informatie

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen Locatie De Star Vragen/antwoorden nieuwbouw locatie De Star naar aanleiding van Inloopavond 23 februari 2017. De ontvangen reacties zijn in het overzicht van vraag en antwoord vooral feitelijk beantwoord.

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan?

De huisarts aan het. Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? SP Onderzoek De huisarts aan het woord deel 3 Kunnen ouderen langer thuis blijven wonen en kan de mantelzorg dit aan? Renske Leijten, SP-Kamerlid Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ineke Palm, Wetenschappelijk

Nadere informatie

Geachte commissie DST, geachte voorzitter,

Geachte commissie DST, geachte voorzitter, Geachte commissie DST, geachte voorzitter, Dank voor de gelegenheid om namens de heer D. Koeman jr. In te kunnen spreken over de voortgang van de aanvraag omgevingsvergunning voor het aanpassen van het

Nadere informatie

HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, 26-10-2015. Voorzitter,

HENDRIK-IDO-AMBACHT. ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, 26-10-2015. Voorzitter, HENDRIK-IDO-AMBACHT ALGEMENE BESCHOUWINGEN 1e TERMIJN, 26-10-2015 Voorzitter, Dank aan het college voor het creëren van meer parkeerplaatsen! En wat een goed idee van het college om een weekmarkt in Hoog

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Sinds 1 juli 2017 worden speed pedelecs, fietsen die 45 km/h kunnen halen, als bromfietsen gezien. Veel mensen zijn hier boos over omdat ze hierdoor

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Meedoen in Landsmeer

Meedoen in Landsmeer afdeling Landsmeer www.landsmeer.pvda.nl Meedoen in Landsmeer Op 3 maart 2010 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Meedoen door te kiezen is uw recht, maar ook in uw belang. Er valt gelukkig iets te kiezen.

Nadere informatie

3. blz 10. 8e bolletje. Wat betekent organisatiebrede funtieherwaardering. Salaris/specialisatie/ inzetbaar in andere functies

3. blz 10. 8e bolletje. Wat betekent organisatiebrede funtieherwaardering. Salaris/specialisatie/ inzetbaar in andere functies Oostzaan, 2 oktober 2007 Geacht College, Graag uw beantwoording van de onderstaande vragen. Programma Bestuur 1. blz.8. De raad en commissies enz. 4e bolletje. Hoe komt het dat ook het CDA de nodige vragen

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek

Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Bijlage bij persbericht Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? Korte samenvatting van de resultaten uit het Leefbaarheidsonderzoek Hoe prettig is het wonen in Borger-Odoorn? De leefbaarheid waar het

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 T. Hendriks, F. Janssen, K. Reijnders Dorpsraad Meterik info@dorpsraadmeterik.nl 1 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 Doel enquête 3 Verantwoording enquête 4 Hoofdpunten

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers

Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Initiatiefvoorstel waardering vrijwilligers Inleiding 2012 is een belangrijk jaar voor het Eindhovense vrijwilligerswerk. Met alle veranderingen binnen het sociaal beleid van onze stad zal de vraag naar

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Woonwensenenquête Drijber

Woonwensenenquête Drijber Woonwensenenquête Drijber Woningbehoefte en verhuiswensen van inwoners Enquêteresultaten Gemeente Midden-Drenthe Afdeling Bouwen en Wonen Na 2010 Inleiding In het na van 2010 is er een woonwensenenquête

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Juridisch recht van de inwoners of morele plicht van de gemeente?

Juridisch recht van de inwoners of morele plicht van de gemeente? Secretariaat: 3 e Zandwijkje 6 7913 VP Hollandscheveld Telefoon: 0529 342159 E-mail: vriekie@planet.nl Aan de gemeenteraad van Hoogeveen (cc: college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen) Geachte

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt

Algemene beschouwingen Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt Algemene beschouwingen 2015 Gemeenteraadsfractie Socialistische Partij Oldambt Nederland en de andere EU landen zitten nog steeds in economisch zwaar weer. De armoede onder de Nederlandse bevolking neemt

Nadere informatie

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD)

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD) 1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Bij de transitie en transformatie gaat het om een cultuurslag, wat is de visie van raadsleden? De voorzitter vraagt

Nadere informatie

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010

Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/ Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr Datum: 22 juni 2010 Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/10-00259 Behandelend ambtenaar N.H. Emck Postreg.nr. Tel.nr 0345-636169 Datum: 22 juni 2010 ONDERWERP: Vaststellen van de nota mantelzorg Leerdam 2010-2014

Nadere informatie

Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale kracht van de stad.

Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale kracht van de stad. College van Burgemeester en Wethouders Gemeente s-hertogenbosch Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch s-hertogenbosch, 22 december 2011 Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen

SAMEN VOORUIT Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen SAMEN VOORUIT 2018 2022 Resultaten na 1 jaar PvdA Roerdalen VOOR WOORD Wij willen graag met u terugkijken naar het eerste jaar PvdA in deze periode. Allereerst de verkiezingsuitslag. We kregen 868 stemmen

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

De aandachtspunten die voor het CDA in 2014 leidend zullen zijn, zijn:

De aandachtspunten die voor het CDA in 2014 leidend zullen zijn, zijn: Januari 2014 Het CDA heeft de kerstboomactie uitgevoerd om daarmee aan te geven te willen luisteren naar de wensen van de mensen in Stichtse Vecht. Uiteraard willen we hen laten zien dat we iets doen met

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2008 en Vooruitzicht 2009 Wijkraad Brouwhuis

Jaaroverzicht 2008 en Vooruitzicht 2009 Wijkraad Brouwhuis Jaaroverzicht 2008 en Vooruitzicht 2009 Wijkraad Brouwhuis Stand van zaken c.q. wat is bereikt? 1. Molenbeek-project Dit project dat begin 2008 gestart is, is tot nu toe succesvol verlopen. Er is een Sfeerbeheergroep

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018

DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018 DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018 Wij stellen uw belang centraal Dorpsbelang Renswoude: Sociaal en betrokken Dorpsbelang Renswoude is de lokale partij van Renswoude! Dorpsbelang Renswoude staat midden

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016.

De Contourennota van de gemeente Oostzaan is behandeld in de commissievergadering van 20 juni 2016. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

HET MOET ANDERS! Minder overlast, meer veiligheid, meer plezier! Rapport vuurwerkmeldpunt. Ruben Woudsma CDA Huizen 1-9-2015

HET MOET ANDERS! Minder overlast, meer veiligheid, meer plezier! Rapport vuurwerkmeldpunt. Ruben Woudsma CDA Huizen 1-9-2015 2015 HET MOET ANDERS! Minder overlast, meer veiligheid, meer plezier! Rapport vuurwerkmeldpunt Ruben Woudsma CDA Huizen 1-9-2015 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1.Inleiding... 3 2. Meldingen vuurwerkoverlast...

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011 Leefbaarheidsonderzoek: Gemeente Medemblik Januari 2011 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2011-1741 K Datum : januari

Nadere informatie

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Agenda Aanvang 20.00 uur Inleiding DOP en resultaten enquête Pauze, koffie/thee Discussie in groepjes Afsluiting uiterlijk 22.30 uur Wat

Nadere informatie

Algemene beschouwingen begroting 2016

Algemene beschouwingen begroting 2016 Algemene beschouwingen begroting 2016 Allereerst, voorzitter is het goed om te constateren dat de uitvoering van het Raadsakkoord stevig op koers ligt. Dit valt in het niet bij de zorg in de wereld voor

Nadere informatie

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA nieuwsbrief 28 mei Met daarin:

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA  nieuwsbrief 28 mei Met daarin: CDA e-mail nieuwsbrief 28 mei 2010 Vijfde nieuwsbrief Met daarin: Terugblik op de verkiezingen De nieuwe fractie is er klaar voor! Wij krijgen een vlag en wapen van West- Friesland Onderzoek bureau Berenschot

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp.

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp. Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein Robby Aldenkamp. Drie decentralisaties in het sociale domein: 1. AWBZ WMO 2. Participatiewet 3. Jeugdwet Wat verandert er met ingang

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid.

Veiligheid 2015 ^ICSB. Respons. Veiligheid & leefbaarheid. dŷ Veel sociale controle. Gemeente Gefdermafsen. 147 Respondenten. Veiligheid. Gemeente Gefdermafsen Veiligheid 2015 Respons 147 Respondenten 147 respondenten (270Zo). De respons is iets lager dan in 2013 (340Zo). De gemiddelde leeftijd van panelleden is 53 jaar. Mannen (5107o) B

Nadere informatie

Wijkraadpleging Molenwijk. Gemeente Haarlem Augustus 2012

Wijkraadpleging Molenwijk. Gemeente Haarlem Augustus 2012 Gemeente Haarlem Augustus 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-concept Datum : Augustus 2012 Opdrachtgever :

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt Evy Raes. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 De THUIS-wijk Belgen voelen zich thuis in hun buurt De buurt is belangrijk voor de Belg. Hoe men zich voelt in zijn buurt heeft een impact

Nadere informatie

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk

Speerpunten 2016 e.v. Stichting Dorpsraad Keldonk Stichting Dorpsraad Keldonk Datum : 18 februari 2016 Index 1. Doel 2. Aanleiding 3. Leefbaarheid Keldonk en Bouwen 4. Infrastructuur 5. Glasvezel 6. Festiviteiten Keldonk 1. Doel Dit document beschrijft

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

OUDEREN IN DE BUURT. Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam. Lex van Drooge en Marijke Shahsavari-Jansen

OUDEREN IN DE BUURT. Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam. Lex van Drooge en Marijke Shahsavari-Jansen OUDEREN IN DE BUURT Initiatiefvoorstel CDA Amsterdam Lex van Drooge en Marijke Shahsavari-Jansen Maart 2013 Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Voor een deel gelukkig uit vrije wil, maar voor

Nadere informatie

STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET!

STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET! STADSMANIFEST DE STAD IS AAN ZET! LEIDEN, 14 FEBRUARI 2014 CDA AMSTERDAM CDA ROTTERDAM CDA DEN HAAG CDA UTRECHT CDA EINDHOVEN 2 1: DE STAD IS AAN ZET! Wat het CDA betreft is de stad aan zet. Mensen hebben

Nadere informatie

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar )

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar ) Voorzitter, Gemeente Belang Krimpenerwaard is content met deze Woonvisie, tot stand gekomen in verschillende sessies met bijna alle politieke partijen en stakeholders die belang hebben bij deze materie,

Nadere informatie

Wmo participatie Meppel (eindrapport)

Wmo participatie Meppel (eindrapport) Workshopsessies Wmo-beleidskompas Norbert Broenink Workshopsessies Wmo-beleidskompas Amsterdam, 1 november 2011 Norbert Broenink DSP groep BV Van Diemenstraat 374 1013 CR Amsterdam T: +31 (0)20 625 75

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

B. Lijst van openstaande moties

B. Lijst van openstaande moties B. Lijst van openstaande moties Openstaande moties waarvan duidelijk is dat de termijn van afdoening langer dan 6 maanden betreft, zijn niet in deze lijst opgenomen. Die moties staan op de schaduwlijst

Nadere informatie

Via de Raadsgriffier. Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 23-06-2005. Voorzitter,

Via de Raadsgriffier. Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 23-06-2005. Voorzitter, Via de Raadsgriffier Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 23-06-2005 Voorzitter, Ingevolge art. 38 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere

Nadere informatie

Jaarverslag Dorpsbelangen Emmer Compascuum. Jaarverslag Bestuur Dorpsbelangen Emmer Compascuum. Postbus AA Emmer Compascuum

Jaarverslag Dorpsbelangen Emmer Compascuum. Jaarverslag Bestuur Dorpsbelangen Emmer Compascuum. Postbus AA Emmer Compascuum Jaarverslag 2018 Jaarverslag Bestuur Dorpsbelangen Emmer Compascuum Dorpsbelangen Emmer Compascuum Postbus 38 7880 AA Emmer Compascuum www.dorpsbelangenec.nl info@dorpsbelangenec.nl Inhoudsopgave Inhoud

Nadere informatie

Boekel- Venhorst. Betreft: Begroting 2015. Geacht college,

Boekel- Venhorst. Betreft: Begroting 2015. Geacht college, Boekel- Venhorst Betreft: Begroting 2015 Geacht college, De VVD fractie bedankt het college en de ambtenaren voor het aanbieden van de Programma- en Productbegroting 2015. Zoals in dit document staat is

Nadere informatie

Geen koopzondag in Scherpenzeel

Geen koopzondag in Scherpenzeel Geen koopzondag in Scherpenzeel Ook dit jaar was de SGP aanwezig op de jaarmarkt in Scherpenzeel. Fractieleden en steunfractieleden bemanden de kraam naast boekhandel De Zonnebloem aan de Dorpsstraat.

Nadere informatie

We zijn trots dit jaar een speciale gast te mogen verwelkomen bij onze nieuwjaarsborrel: PvdA- Europarlementariër Paul Tang.

We zijn trots dit jaar een speciale gast te mogen verwelkomen bij onze nieuwjaarsborrel: PvdA- Europarlementariër Paul Tang. Beste partijgenoot, Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief over bezoeken en activiteiten van de PvdA-Hoorn, sinds op 29 maart jl. de nieuwe fractie is geïnstalleerd. Hieronder vindt u berichten over

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Algemeen Belang in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen Ruimte. Sociaal. Veiligheid. Ook voor jouw belang

Verkiezingsprogramma Algemeen Belang in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen Ruimte. Sociaal. Veiligheid. Ook voor jouw belang Verkiezingsprogramma Algemeen Belang in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Ruimte Sociaal Veiligheid Ook voor jouw belang Inleiding Ruimte Sociaal Veiligheid Algemeen Belang is de lokale én

Nadere informatie