Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider"

Transcriptie

1 Studiemateriaal Denkstof: les 7 Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Onoplosbaar 2 Lichtboodschap 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over Goede Vrijdag 5 God is in alle uithoeken 6 Meer informatiae over Goede Vrijdag Net zoals grote bedrijven een logo hebben, heeft het christendom dat ook: het kruis. Maar wat een vreemd logo! Het is namelijk een gruwelijk martelwerktuig. Maar christenen denken dat het iets heel moois betekent. Ze noemen zelfs de dag dat Jezus werd gekruisigd Goede Vrijdag. Alsof die dag goed was... En inderdaad gebeurde er toen iets vreselijks maar het had wèl prachtige gevolgen. wist-je-datje Wist je dat de spijkers bij een kruisiging niet door de handen, maar door de polsen gingen; dan scheurde je hand niet kapot en bleef je beter hangen

2 1 Onoplosbaar ( 10 min.) Laat iedereen met pen en papier een lijst maken van welke problemen momenteel niet door mensen kunnen worden opgelost. Bespreek daarna de vraag of er ook problemen zijn die nooit door mensen kunnen worden opgelost, ook niet in de verre toekomst. 2 Lichtboodschap ( 10 min.) Voorbereiding: Zorg voor een goedwerkende zaklamp, kladpapier en pennen. Print de tabel met Morse-codes voor jezelf uit, zie bijlage 2. Verdeel de groep in tweeën. Begin, als opwarmertje, met een los klein woord. Zend bijvoorbeeld de letters van het woord hoera uit. Ga dan over op het echte werk: zend twee of drie woorden uit, zoals bijvoorbeeld winterjas of slagroomsoes of evangelie. Na deze woorden ga je over op een hele zin. Zend twee zinnen in Morse uit, zoals bijvoorbeeld Pietje heeft leuk haar, maar ook een serieuze zoals bijvoorbeeld: Jezus is het licht van de wereld. Laat na afloop beide groepen voorlezen wat zij ontcijferd hebben. Bekijk daarna wie de meeste woorden en zinnen goed heeft. Pas je snelheid en hoeveelheid woorden / zinnen aan wanneer je merkt dat de groepen het ontcijferen lastig vinden. Het idee achter deze oefening, is dat een boodschap niet altijd gelijk duidelijk is. Soms is een vertaalslag nodig. Bovendien kom je door met elkaar te kijken ook weer verder. wist-je-datje Wist je dat de meeste kruizen waaraan mensen gehangen werden een andere vorm hadden dan wat je vaak op plaatjes ziet. Het was bijvoorbeeld gangbaar om de kruisvorm Y of X te gebruiken.

3 3 Denkstof-video ( 15 min.) In bijlage 1 vind je de uitgeschreven tekst van de video. Na het bekijken kun je kort, maximaal 10 minuten met elkaar in gesprek gaan over de video. Je kunt hier de volgende vragen voor gebruiken: 1 Welke associaties heb jij bij het zien van een kruis? Draag je zelf een kruisje? Waarom wel / niet (meer)? 2 Wat spreekt je aan in dit filmpje, wat spreekt je niet aan? 3 Hoe belangrijk vind jij de gebeurtenis op Goede Vrijdag? 4 De Bijbel over Goede Vrijdag ( 30 min.) In deze Denkstof legt Joëlle uit waarom de dag dat Jezus stierf, vreemd genoeg Goede Vrijdag heet. Waarom is zijn dood iets goeds? Sterker nog, het christendom leert dat deze dood de wereld redt. Waarom is de kruisiging op waarschijnlijk 3 april van het jaar 33 van een - nota bene - onbekende Jood iets wat de wereld kan redden? Het is een van de moeilijkste onderwerpen van de Bijbel, maar ook een van de mooiste. In dit gesprek gaan we een paar Bijbelteksten lezen om een begin van een antwoord te krijgen. wist-je-datje Wist je dat Jezus, in tegenstelling tot wat je vaak op afbeeldingen ziet, helemaal geen lang haar had, want Joodse mannen droegen vroeger kort haar. Jezus sterft Laten we eerst het verhaal zelf lezen. Lucas 23: : Samen met Jezus werden nog twee anderen, beiden misdadigers, weggeleid om terechtgesteld te worden. Aangekomen bij de plek die de Schedelplaats heet, werd hij gekruisigd, samen met de twee misdadigers, de een rechts van hem, de ander links. Jezus zei: Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen. De soldaten verdeelden zijn kleren onder elkaar door erom te dobbelen. Het volk stond toe te kijken. De leiders hoonden hem en zeiden: Anderen heeft hij gered; laat hij nu zichzelf redden als hij de messias van God is, zijn uitverkorene! Ook de soldaten dreven de spot met hem, ze gingen voor hem staan en boden hem zure wijn aan, terwijl ze zeiden: Als je de koning van de Joden bent, red jezelf dan! Rond het middaguur werd het donker in het hele land omdat de zon verduisterde. De duisternis hield drie uur aan. Toen scheurde het voorhangsel van de tempel doormidden. En Jezus riep met luide stem: Vader, in uw handen leg ik mijn geest. Toen hij dat gezegd had, blies hij de laatste adem uit.

4 1 Ben je bekend met dit verhaal? Welke gedachten gaan er door jou heen als je het leest? 2 Wat vind je er van dat Jezus wordt uitgedaagd om zichzelf te redden als hij echt God is? 3 Wat betekent het sterven van Jezus voor jouw leven hier en nu? Kun je daar wat over vertellen aan de anderen in de groep? Hetzelfde meemaken als Jezus De Bijbel benadrukt dat niet zomaar een onbekende Joodse man sterft. Hier sterft de Zoon van God. Je zou kunnen zeggen dat aan het kruis een stukje van God dood gaat. Dat is schokkend natuurlijk, maar het levert ook iets op: Paulus legt dat uit in bijvoorbeeld deze passages uit de brief aan de Romeinen. Lees met elkaar Romeinen 6:4-5, 8, 10-11: We zijn in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus We zijn...uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. Als wij delen in zijn dood, zullen wij ook delen in zijn opstanding Wanneer wij met Christus zijn gestorven, geloven we dat we ook met hem zullen leven Hij is gestorven om een einde te maken aan de zonde, voor eens en altijd; en nu hij leeft, leeft hij voor God. Zo moet u ook uzelf zien: dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God. 1 Er zijn een paar stukjes uit deze tekst weggelaten, zodat het wat makkelijker leest, hoewel het nog steeds een lastige passage is. Kun je het in eigen woorden samenvatten? 2 Wat zou er bedoeld worden met een nieuw leven? Wat is dan het oude leven? Noem eens concrete voorbeelden uit het dagelijkse leven. Opstandingskracht Jezus ging dus ècht dood. Hij kwam op het allerdiepste punt. Maar hij kwam ook het allerhoogst: hij stond ècht op, vanuit de dood. Sindsdien is die kracht als het ware losgebroken. Stel het je voor als een krachtig lichtbundel die de meest verborgen donkere plekken kan aanraken met warmte en licht. Het kan dus in dit leven: echt diep gaan, in de modder zitten, maar ook daaruit opkrabbelen en een mooi leven beginnen. Die kracht die dat mogelijk maakt bij Jezus, die kan ook bij jou gaan werken. 1 Wow, dat is nogal wat, die kracht. Wat vind je er van als je leest dat deze kracht ook voor jou is? 2 In welke gebieden van jouw leven zou jij deze opstandingskracht kunnen gebruiken? 3 Heb jij wel eens ervaren, zelf of bij anderen, dat de kracht van God iemands leven mooier kan maken? Kun je voorbeelden noemen?

5 5 God is in alle uithoeken ( 10 min.) Lees Johannes 1:4b-5, 9, 16: [Jezus] was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt. Bid ten slotte met elkaar. Vertel dat je tijd wilt nemen te bidden. Bidden is een manier om je open te stellen voor Gods licht over alles wat je bezighoudt. De leider kan bijvoorbeeld beginnen met een tekst als deze: U bent ons licht. U schijnt overal, ook op de duisterste plaatsen, waar we dachten dat we daar alleen zijn en dat er geen oplossing is... Dan is er ruimte voor de groepsleden om een gebed uit te spreken, om Gods licht over een eigen vraag, gedachte, dankpunt of gebedspunt te vragen. De leider eindigt de gebedstijd met bijvoorbeeld: In al deze situaties bent u en u bent daar licht. U bent zelfs uit de dood opgestaan. Daarvoor prijzen wij u. Amen. wist-je-datje Wist je dat mensen naakt werden gekruisigd, dus zonder zo n kuis lendendoekje om, zoals je meestal op schilderijen ziet?

6 6 Meer informatie over Goede Vrijdag ( 5 min.) Wijs de mensen van je groep op onderstaande mogelijkheden om meer te ontdekken over dit thema. De tips staan ook op de papieren die aan hen zijn uitgedeeld. Vraag of iemand uit de groep nog aanvullende ideeën of tips heeft. The Passion of the Christ The Passion of the Christ van Mel Gibson gaat over de laatste twaalf uur voor Jezus dood. Het is met een groot budget gemaakt en de enige grote film die zich geheel op Goede Vrijdag afspeelt. Jesus Andere mooie films over Jezus (en die niet alleen over Goede Vrijdag gaan, maar over heel zijn leven) zijn Jesus (uit de serie The Bible) en The Gospel of John. Je kunt er ook voor kiezen alleen het laatste uur van deze films te kijken. De brug Voor het project Waarom Pasen 2012 werd een korte film uitgebracht, De brug. Deze korte film vertelt op een symbolische manier de betekenis van Goede Vrijdag en Pasen. Kruistocht en Simply Jesus Diepgravende boeken over Jezus zijn Kruistocht van Tim Keller en Simply Jesus van N.T. Wright (binnenkort vertaald). Een eenvoudiger boek met veel illustraties is Bijbelse geschiedenis in woord en beeld (deel 8 gaat over de kruisiging). Wikipedia Wikipedia heeft goede informatie over hoe kruisigingen verliepen in Jezus tijd. Denkstof Seizoen 3 1 Wie is God? Reinier Sonneveld 2 Schepping: we hebben de wereld in bruikleen Joëlle Rothuizen 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Jurjen van Houwelingen 4 Waarom zoveel religies? Rikko Voorberg 5 Waarom zou je geloven? Almatine Leene 6 Onrecht: vecht ertegen! Jurjen van Houwelingen 7 Wat betekent Goede Vrijdag? Joëlle Rothuizen 8 Wat betekent Pasen? Francien van der Valk 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus undercover in jouw leven Corjan Matsinger 10 God s liefde is geen ruilhandel Joëlle Rothuizen 11 Waarom hebben christenen rituelen? Rikko Voorberg 12 Waarom naar de kerk? Francien van der Valk 13 Een stoomcursus Bijbel Rikko Voorberg 14 De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Corjan Matsinger 15 Wat betekent Kerst? Reinier Sonneveld Denkstof Seizoen 2 Bekijk de video s en bijbehorende Bijbelstudies van Denkstof seizoen 2 op Colofon Auteur en presentator video: Joëlle Rothuizen Productie en eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma Bijbelstudie: Reinier Sonneveld

7 Bijlage 1: tekst van Denkstof video Wat betekend Goede Vrijdag? Er lopen miljoenen mensen rond met een martelwerktuig om hun nek. Ik ken zelfs mensen die dat martelwerktuig hip hebben laten tatoeëren op hun pols of op hun enkel. Een kruisje. Dat kruis symboliseert de gruwelijke dood van Jezus. Kruisiging was de ergste doodstraf die je in die tijd kon krijgen. Soldaten scheuren de kleren van je lijf en ronselen je volledig af met zwepen. Daaraan zitten haakjes die het vlees kapot scheuren. Bij Jezus drukken ze ook nog een puntige kroon in zijn hoofd. En dan begint het pas. Je moet zelf de loodzware dwarsbalk van het kruis meeslepen naar de executieplaats. Daar slaan ze lange spijkers door je polsen en enkels, dwars door alles heen, vast aan de balken, en hijsen ze je omhoog. Door je eigen gewicht zak je naar voren en je longen sluiten af. Om adem te kunnen halen, moet je jezelf omhoogtrekken aan die spijkers. Als dat niet meer lukt, stik je. Er is veel ellende. De dingen kloppen niet. God is als het ware weggeduwd uit het leven. Waarom laat God dit toe? Waarom besluit hij zo te sterven? Omdat hij ons niet wil laten stikken. Nooit. Er is veel ellende. De dingen kloppen niet. God is als het ware weggeduwd uit het leven. Maar wat God nu doet, is zich niet laten wegduwen, maar terugkomen. Dat is Jezus, God die ondanks alles wel bij mensen wil zijn. Op elke plek waar hij niet was, komt hij nu wel en straalt hij. Zelfs in de dood. Hij ging er naartoe. En dan, is hij overal geweest. Sinds dat moment is er geen plek meer waar hij niet is. En dat betekent dat wij nooit meer alleen zijn. Ik raakte laatst in gesprek met een vader van twee geadopteerde jongetjes. Twee weesjes die slachtoffer geworden waren van een gruwelijke oorlog met zo n zieke leider. Zo eentje als die je laatst ook overal op internet zag in dat filmpje over Joseph Kony. Hun hele korte leventje was dood en vernietiging en daar was geen verandering in gekomen als deze man ze niet was komen halen. Maar dat deed hij wel. Hij ging naar hun donkere bestaan toe, haalde ze weg uit de ellende en nam ze mee naar een nieuwe wereld. Nu hebben ze weer een toekomst. Ze mogen weer kind zijn. De littekens raken ze nooit kwijt, maar er komen geen nieuwe wonden meer bij. En: ze zijn veilig. God is als die vader. Hij keerde zich niet af van alle vernietiging, maar ging er naar toe. Vrijwillig. En hij daalde af naar de diepste duisternis, naar de plaats waar nog nooit enig licht had geschenen. God zelf onderging elke vorm van vernietiging. En hij won. Hij ging er niet aan onderdoor. Het kreeg hem niet klein. Sindsdien is er dus altijd hoop. De dood is niet langer onoverwinnelijk. Vernietiging heeft niet meer het laatste woord. Overal kan licht schijnen. Ook in jouw leven. Hoe donker het ook lijkt, hoeveel er ook kapot is, door kleineren, depressie, pesten, misbruik, scheiding het heeft niet het laatste woord. God is altijd groter. Liefde wint uiteindelijk altijd. Dat martelwerktuig dus dat al die mensen dragen, dat kruis, dat is geen symbool voor die verschrikkelijke dood die Jezus stierf. Het staat niet voor dood en vernietiging, maar voor overwinning. Het betekent dat God altijd bij je is en zich nergens weg laat jagen. Wat voor kruis je ook draagt, je hoeft er niet aan onderdoor te gaan. Gods licht schijnt. Overal.

8 Bijlage 2: God is in alle uithoeken

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 7 Wat betekend Goede Vrijdag? Denkstof Seizoen 3 aflevering 7 op 28 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Onoplosbaar 2 Lichtboodschap 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De Bijbel

Nadere informatie

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 8 Wat betekend Pasen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 8 op 4 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mooier, nieuwer en beter 2 Discussie 3 Denkstof-video 4 De

Nadere informatie

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 12 Waarom naar de kerk? Denkstof Seizoen 3 aflevering 12 op 2 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 De ideale kerk 2 Denkstof-video 3 De bijbel over de kerk

Nadere informatie

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 10 Gods liefde is geen ruilhandel Denkstof Seizoen 3 aflevering 10 op 18 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Een wonderlijk cadeau 2 Denkstof-video 3 De

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3 Denkstof-video

Nadere informatie

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 Waarom hebben christenen rituelen? Denkstof Seizoen 3 aflevering 11 op 25 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Eten met betekenis 2 Kies je rituelen 3

Nadere informatie

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden

Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 13 Een stoomcursus Bijbel Denkstof Seizoen 3 aflevering 13 op 9 december 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn boek 2 Zoek in de Bijbel 3 Denkstof-video 4 De bijbel

Nadere informatie

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Naar wie luister jij? 2 De 7 hoofdzonden

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 4 Waarom zoveel religies? Denkstof Seizoen 3 aflevering 4 op 7 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat is religie? 2 Wat weet jij van andere godsdiensten?

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over Goe 3 Denkstof-video 4 De Bijbel over God 5 God is geen witte man

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 5 Waarom zou je geloven? Denkstof Seizoen 3 aflevering 5 op 14 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Liplezen 2 Wat geen oog heeft gezien 3 Denkstof-video 4

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 Pinksteren: Ssst, God praat tegen je Denkstof Seizoen 2 aflevering 14 op 27 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Hoe praat God 2 Hints 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video 4 De Bijbel over de hel

Nadere informatie

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Statusupdate: ik wil meer, nieuwer, beter! Denkstof Seizoen 2 aflevering 12 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat er op 29 augustus 2011 gebeurde 2 Danken 3 Denkstof video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video 4 De Bijbel over nieuw leven

Nadere informatie

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 3 Zondeval: waarom gaan de dingen mis? Denkstof Seizoen 3 aflevering 3 op 30 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Naar wie luister jij? 2 De 7 hoofdzonden

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider

Wel of niet naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 2 Wel of naar de hel? Denkstof Seizoen 2 aflevering 2 op 2 maart 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Jouw beeld van de hel 2 Wat weet jij van de hel? 3 Denkstof video

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider

Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 6 Onrecht: Vecht ertegen! Denkstof Seizoen 3 aflevering 6 op 21 oktober 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Vals beschuldigd 2 Geraakt 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Quizvragen met spelidee en werkbladen

Quizvragen met spelidee en werkbladen Quizvragen met spelidee en werkbladen De eerste letters van de goede antwoorden maken een nieuwe zin. (rode letters) Schrijf de antwoorden in het rooster van het werkblad, en je leest van boven naar beneden

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider

De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 14 De toekomst: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde Denkstof Seizoen 3 aflevering 14 op 16 december 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat blijft 2 De late prijs

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider

Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 1 Wie is God? Denkstof Seizoen 3 aflevering 1 op 16 september 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Beeld van God 2 Stellingen over God 3 Denkstof-video 4 De Bijbel

Nadere informatie

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Studiemateriaal Denkstof: les 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Feestdag 2 De Hemelvaart

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 7 Pasen: de ontdekking van nieuw leven! Denkstof Seizoen 2 aflevering 7 op 8 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Wat zie jij? 2 Daar sta ik op! 3 Denkstof video

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus

wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus wie ben k? Ik ben... Samen aan de slag met de Ik ben teksten van Jezus COLOFON ISBN 9789033832932 NUR 224 WIE BEN IK? 2015 Ark Media Donauweg 4, 1043 AJ Amsterdam www.arkmedia.nl Geschreven door Nieske

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur

ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur ORDE van dienst Goede Vrijdag 18 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur Op de Goede Vrijdag gedenken we het sterven van Christus. In gedachten staan we bij het kruis. Wat een wonder dat deze zwarte vrijdag

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider

Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Verkering: test of jullie echt matchen! Denkstof Seizoen 2 aflevering 6 op 1 april 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Aan wie zit jij vast? 2 Ik ben het er mee... (on)eens! 3 Denkstof video 4

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL

DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL EN DE LEEUWENKUIL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden

God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden God is geen watje, Hij oordeelt ook! Denkstof Seizoen 2 aflevering 9 op 22 april 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Wat zie jij? 2 Jij bent de jury 3 Denkstof video 4 De Bijbel over oordelen 5

Nadere informatie

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider

Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 9 Hemelvaart en Pinksteren: Jezus gaat undercover in jouw leven Denkstof Seizoen 3 aflevering 9 op 11 november 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Feestdag 2 De Hemelvaart

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie

Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider

Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 15 Wat betekent Kerst? Denkstof Seizoen 3 aflevering 15 op 23 december 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Kerstliedje 2 Je eigen Christmas Play 3 Denkstof-video

Nadere informatie

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden

Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Mooi weer spelen Denkstof Seizoen 2 aflevering 15 op 3 juni 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Mijn geheim 2 Fotoselectie voor facebook 3 Denkstof video 4 De Bijbel over mooi weer spelen 5 Een

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Studiemateriaal Denkstof: les 11 God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De

Nadere informatie

Verder op weg met Jezus

Verder op weg met Jezus Verder op weg met Jezus Heel goed besef ik de onafheid en de onvolmaaktheid van wat ik geschreven heb. Er is nog zoveel meer te vertellen over Jezus Christus. Er is nog zoveel meer over Hem te weten en

Nadere informatie

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken:

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken: Als je 't mij vraagt Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Geloven en spiritualiteit Tijdsduur: 1 uur 30 min. Petje op petje af, petje op petje af

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE GEZAMENLIJKE MORGENDIENST OP GOEDE VRIJDAG IN DE HERVORMDE KERK, aanvang uur

LITURGIE VOOR DE GEZAMENLIJKE MORGENDIENST OP GOEDE VRIJDAG IN DE HERVORMDE KERK, aanvang uur LITURGIE VOOR DE GEZAMENLIJKE MORGENDIENST OP GOEDE VRIJDAG IN DE HERVORMDE KERK, aanvang 10.00 uur Voorganger: ds. H. de Haan Ouderling van dienst: Riëtte Fokkert Organist: Gijsbert Meuleman Welkom en

Nadere informatie

De dood is dood, leve het leven!

De dood is dood, leve het leven! De dood is dood, leve het leven! blok A - nivo 3 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Romeinen 6:1-13 19.30 De opstanding als historisch feit 19.45 Zondag 17 HC 20.00

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 12 (23-03)

De Bijbel open 2013 12 (23-03) 1 De Bijbel open 2013 12 (23-03) Vandaag hebben we de Bijbel geopend bij een gedeelte uit de lijdensgeschiedenis van Jezus. We letten daarbij in het bijzonder op het feit dat Jezus gekruisigd is en we

Nadere informatie

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden

God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden God heeft veel gezichten Denkstof Seizoen 2 aflevering 11 op 6 mei 2012 materiaal voor de groepsleden Agenda 1 Roept u maar! 2 Van bries tot storm 3 Denkstof video 4 De Bijbel over Gods eigenschappen 5

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

10. Het laatste woord

10. Het laatste woord 10. Het laatste woord DOELSTELLINGEN De kinderen maken kennis met de zeven kruiswoorden: Jezus laatste woorden vóór Zijn kruisdood. De kinderen leren dat de kruiswoorden een soort samenvatting van Jezus

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou Paasviering 2016 Bij U komen Jezus, ik wil heel dicht bij u komen in uw nabijheid wil k zijn. Zo dicht bij U voel 'k uw liefde stromen, U maakt mij heilig en rein In de schuilplaats van de Allerhoogste

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider

Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Afgoden: hoe word ik gelukkig? Denkstof Seizoen 2 aflevering 1 op 13 mei 2012 materiaal voor de groepsleider Agenda 1 Godencollagel 2 Mail aan je favoriete magazine 3 Denkstof video 4 De Bijbel over afgoden

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie