PPL of LAPL vliegopleiding Uw droom wordt werkelijkheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PPL of LAPL vliegopleiding Uw droom wordt werkelijkheid"

Transcriptie

1 PPL of LAPL vliegopleiding Uw droom wordt werkelijkheid Vliegen is voor velen nog steeds een droom; echter wordt deze droom voor steeds meer mensen werkelijkheid. Ook u heeft, door het aanvragen van informatie over het Private Pilot Licence (PPL) en het Light Aircraft Pilote License (LAPL), interesse getoond om uw brevet te halen. U wilt ervaren hoe het is om vleugels te hebben, met de bijbehorende vrijheid om zelf te bepalen waar u heen vliegt. Deze brochure laat u alle facetten van de vliegopleiding zien, zodat u een goed beeld krijgt van wat u kunt verwachten. Proefles Vliegen werkt samen met airfürste, een ervaren en ATO geregistreerde vliegschool op Lelystad Airport. Dit betekent dat de vliegschool aan alle wettelijke eisen voldoet om vliegers professioneel op te leiden. PPL of LAPL? Voordat u deze vraag kunt beantwoorden, kunt u zich afvragen wat u met uw vliegbrevet wilt gaan doen. Wilt u met vrienden, familie of kennissen binnen of buiten Nederland vliegen, wilt u op commerciële basis vliegen, of wilt u uiteindelijk binnen de burgerluchtvaart actief zijn als copiloot of gezagvoerder op een verkeersvliegtuig? Het PPL is in al deze gevallen het benodigde brevet om op verder te kunnen bouwen en waarmee nagenoeg alle éénmotorige vliegtuigen mogen worden bestuurd zonder de beperking van Europese landsgrenzen. Het kan worden uitgebreid met kwalificaties als blindvliegen (Instrument Rating: om door wolken of in het donker te mogen vliegen) en meermotorig (Multi Engine Rating).

2 Wanneer u van plan bent om binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet de beste keuze. Met het LAPL mag u vliegen in een éénmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg. Het brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals Instrument rating en Multi Engine Rating. U kunt wel een Night Qualification op een LAPL halen (nachtvliegen op zicht). De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. De theorieopleiding en de examens zijn gelijk. De praktijk opleiding is vrijwel identiek, met het grootste verschil dat het minimum aantal vlieguren iets minder is, namelijk 30. Proefles vliegen Een proefles nemen is een goede start. Tegen een sterk gereduceerd tarief krijgt u een officiële les van een instructeur. Uw proefles is opgebouwd uit een theoretische briefing en de vlucht zelf. Na de briefing, waarin u de beginselen van het vliegen uitgelegd krijgt, stapt u met uw instructeur in het vliegtuig. De motor wordt gestart, u taxiet samen met de instructeur naar de startbaan en daarna...vol gas voor de takeoff! Na de start neemt u al snel het stuur over van de instructeur. U doet zoveel mogelijk zelf: klimmen, dalen, bochten maken, horizontaal vliegen... als aspirant gezagvoerder kunt u volop aan de slag. Tot aan de landing heeft u de controls. Op deze manier krijgt u een goed beeld van wat een vliegopleiding inhoudt en wat daarbij komt kijken. Voor de proefles heeft u de keuze uit twee vliegtuigen: de tweepersoons Cessna 150 of de vierpersoons Cessna 172. Prijzen proeflessen 30 min Cessna ,00 euro 30 min Cessna ,00 euro 45 min Cessna ,00 euro 45 min Cessna ,00 euro 60 min Cessna ,00 euro 60 min Cessna ,00 euro Het Triple-Flight pakket We hebben gemerkt dat een enkele proefles vaak niet genoeg is voor de echte enthousiaste aspirant-vliegers. Daarom bieden wij u het triple-flight pakket aan op een Cessna 150. Dit pakket bestaat uit drie vlieglessen van een uur, met voor en na de vliegles een briefing. Om een goede indruk te krijgen van het vliegen, hebben we het volgende programma voor u samengesteld:

3 Tijdens de eerste les bent u degene die de checklist opleest en samen met uw instructeur uitvoert. Aangezien u op de captains seat zit, bent u degene die gas geeft bij de take-off! Nadat de instructeur het vliegtuig op hoogte heeft gebracht, neemt u de "controls" over en houdt u het vliegtuig op hoogte en koers. U leert ook hoe u gecoördineerde bochten moet maken. Hierbij bedient u zowel het rol- en hoogteroer met het stuurwiel als het richtingsroer met het voetenstuur. De instructeur zal zelf het vliegtuig weer landen. Tijdens de tweede les wordt de eerste les aangevuld met de klim- en daalvlucht. Vervolgens wordt een gesimuleerde noodlanding gedemonstreerd. U ervaart dat een vliegtuig zonder motorvermogen gewoon blijft vliegen en veilig kan landen. Tijdens de derde les worden de oefeningen herhaald en wordt er een overtrek situatie gedemonstreerd. Hierbij leert u de signaleren te herkennen die aangeven dat u te langzaam vliegt, waardoor u lift verliest, en welke handelingen u moet verrichten om uit deze situatie te komen. Uw drie vlieguren worden bijgeschreven in uw logboek dat u van ons krijgt. Deze uren tellen officieel mee als begin van uw vliegopleiding. Wij bieden u deze indrukwekkende en veelzijdige vliegcursus aan voor slechts 559,00 euro. De vliegopleiding Bent u na uw proefles enthousiast geworden en wilt u een volledige vliegopleiding volgen? Dat kan! U volgt uw vliegopleiding bij airfurste in een Cessna 150. Na het behalen van het brevet stapt u eenvoudig over naar de 4-persoons Cessna 172. Velen zijn u voor geweest en zijn nu in het bezit van het fel begeerde vliegbrevet! Opbouw PPL/LAPL vliegopleiding Medische keuring klasse 2 Theorieopleiding PPL (7 vakken/56 cursusavonden) Praktijkopleiding PPL (45 vlieguren) of praktijkopleiding LAPL (30 vlieguren) Praktijkopleiding Radio Telegrafie (6 online-cursusavonden) LPE examen (Engels examen) Praktijkexamen

4 Medische keuring Voor elk vliegbrevet is een medische keuring vereist. Deze keuring kunt u op enige plaatsen in Nederland ondergaan. Voor het PPL is minimaal een klasse 2 keuring nodig. De initiële keuring bestaat uit een basiskeuring, (onderzoek door een arts, bloed- en urineonderzoek en een beoordeling door een luchtvaartgeneeskundige) een elektrocardiogram (ECG) en een uitgebreid oogonderzoek. De theorieopleiding Om het Privat Pilot Licence te halen dient u, naast het praktijkgedeelte, voor zeven theorievakken te slagen. Uw theorieopleiding bestaat uit een wekelijkse lesavond op Lelystad Airport. Op deze avond wordt een vak klassikaal behandeld en kunt u van en met elkaar leren. De duur van de theorieopleiding is ongeveer een jaar. De examens worden op diverse data en locaties afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), divisie Luchtvaart. U dient, nadat u heeft deelgenomen aan het eerste vak, de overige vakken binnen 18 maanden te halen. U bent geslaagd voor een vak wanneer u een score van 75% of meer behaalt. Wanneer u voor alle vakken geslaagd bent, dient u binnen 24 maanden het praktijkexamen te halen. De theorie bestaat uit 7 vakken: - vluchtbeginselen en algemene kennis luchtvaartuigen - meteorologie - navigatie - vluchtprestatie en planning - luchtvaartfysiologie - luchtvaartwetgeving en operationele procedures - radiocommunicatie De theorieopleiding is ook als losse opleiding te volgen voor 1440,00 euro.

5 De praktijkopleiding Naast het theoretische gedeelte leert u uiteraard het vliegen in de praktijk! Wanneer u één vliegles per week neemt, boekt u een goed resultaat. U heeft dan alle tijd om uw ervaringen een week te laten bezinken en de praktijk loopt dan synchroon met de theorie. Afhankelijk van uw beschikbaarheid kunt u uw vliegopleiding afronden binnen negen tot twaalf maanden. De ervaringseis voor de afgifte van het PPL is 45 vlieguren, waaronder 10 uur solo onder toezicht van een instructeur. De afgifte-eis voor het LAPL is 30 uur. Een vliegles is opgebouwd uit een briefing, een vliegles en een debriefing. Tijdens de briefing wordt een onderdeel uit de Training Summary (leidraad tijdens uw vliegopleiding) besproken. Vervolgens gaat u met de instructeur vliegen en brengt u de theorie in praktijk. Tijdens de debriefing krijgt u feedback van de instructeur over uw handelen en worden eventuele aandachtspunten besproken. In uw persoonlijke syllabus worden uw vorderingen nauwkeurig door uw instructeur bijgehouden. Praktijkopleiding Radio Telegrafie (RT) Ook uw RT opleiding wordt door airfurste verzorgd. U volgt uw opleiding gewoon thuis, tijdens 6 online cursusavonden achter de computer, en sluit de opleiding af met een examen. U leert zich de luchtvaarttaal en de gesprekken tussen u en de luchtverkeersleiding eigen te maken.maar u leert ook alert te zijn op berichten van andere vliegers of onverwachte instructies die voor u van belang kunnen zijn. De praktijkopleiding RT VFR is ook als losse opleiding te volgen voor 355,00 euro (IFR 380,00 euro). Language Proficiency Endorsement (LPE) Met ingang van 5 maart 2008 dienen de houders van een bewijs van bevoegdheid met de bevoegdverklaring radiotelefonie (RT) over de taalvaardigheidsaantekening (Language Proficiency Endorsement LPE) te beschikken. Dit betekent in de praktijk dat u een Engels examen moet afleggen. De geldigheid van deze aantekening is afhankelijk van uw examenresultaat. Level 4 is 3 jaar geldig Level 5 is 6 jaar geldig Level 6 is onbeperkt geldig De geldigheid van het brevet Het brevet met de aantekening Single Engine Piston (SEP) is twee jaar geldig. In de 12 maanden voorafgaand aan de verlenging dient u 12 uur gevlogen te hebben. Onderdeel van de 12 uur is een trainingsvlucht van minimaal een uur met een instructeur. Indien u om welke reden dan ook niet in de gelegenheid bent geweest om aan de 12-ureneis te voldoen, dan kunt u een zogenaamde "profcheck" afleggen. U kunt dit beschouwen als een soort praktijkexamen dat wordt afgenomen door een examinator. Verder dient u periodiek medische gekeurd te worden.

6 De kosten voor PPL Onderstaand is een overzicht weergegeven op basis van de wettelijk minimaal benodigde vlieguren voor het PPL en de daaraan verbonden kosten (prijspeil 2015 en onder voorbehoud van wijzigingen). De kosten zijn echter afhankelijk van het aantal benodigde uren. Medische keuring klasse 2 350,00 euro Theorieopleiding klassikaal 1440,00 euro Theorieboeken en studiemateriaal 298,08 euro Theorie-examens 689,15 euro 45 uur praktijkinstructie Cessna ,96 euro Stelpost landingen 900,00 euro Praktijkopleiding Radio Telegrafie (RT) 355,00 euro Language Proficiency Exam (LPE) 140,00 euro Praktijkexamen vliegen 210,00 euro Afgifte brevet 573,58 euro Totaal: 14472,77 euro De kosten voor LAPL Medische keuring LAPL 200,00 euro Theorieopleiding klassikaal 1440,00 euro Theorieboeken en studiemateriaal 298,08 euro Theorie-examens 689,15 euro 30 uur praktijkinstructie Cessna ,64 euro Stelpost landingen 600,00 euro Praktijkopleiding Radio Telegrafie (RT) 355,00 euro Language Proficiency Exam (LPE) 140,00 euro Praktijkexamen vliegen 210,00 euro Afgifte brevet 573,58 euro Totaal: 10850,45 euro Mocht u zich na het lezen van de informatie willen opgeven voor de PPL of LAPL vliegopleiding of vragen hebben, neemt u dan contact met ons op. Wij maken graag tijd voor u om al uw vragen geheel vrijblijvend te beantwoorden. Ook bent u welkom om op afspraak langs te komen. Wij laten u graag de sfeer proeven van het vliegbedrijf, zonder enige verplichting. Arendweg PE Lelystad Airport

De theorielessen beginnen jaarlijks begin september en u kunt tussentijds instappen.

De theorielessen beginnen jaarlijks begin september en u kunt tussentijds instappen. Geachte heer, mevrouw, Hartelijk dank voor uw interesse in ons vliegcentrum en in de vliegopleidingen in het bijzonder. Vliegcentrum Lelystad leidt vliegers op voor het micro light- en het sportvliegbrevet.

Nadere informatie

Wat kost een vliegbrevet?

Wat kost een vliegbrevet? Wat kost een vliegbrevet? Deze vraag krijg ik vaak voorgelegd. Als ik dan met een grove inschatting van de kosten kom wordt er (uiteraard) via Google een vergelijk gemaakt met andere, al dan niet buitenlandse,

Nadere informatie

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL

AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL AEROCLUB MARITIME VLIEGSCHOOL Infopakket voor de vliegopleiding, lidmaatschap en verhuur toestellen bij Aeroclub Maritime. Infopakket van Aeroclub Maritime Vliegopleiding, lidmaatschap, verhuur toestellen.

Nadere informatie

Belangrijke weetjes over de opleiding tot privaat piloot

Belangrijke weetjes over de opleiding tot privaat piloot Vliegen is een droom. Maar beginnen aan een vliegopleiding is ook een belangrijke beslissing voor jou en je gezin. Luchtvaart is een materie waarop meerdere reglementeringen van toepassing zijn. Met dit

Nadere informatie

Informatie LAPL / PPL

Informatie LAPL / PPL ATO (Approved Training Organisation) Vliegschool Breda Aviation, gevestigd op Breda International Airport, is een ATO. Dat wil zeggen dat onze organisatie voldoet aan de nieuwste regelgeving van de Europese

Nadere informatie

Wij bieden u de mogelijkheid om vliegtuigen te huren en, als u nog geen brevet heeft, de noodzakelijke brevetten te behalen.

Wij bieden u de mogelijkheid om vliegtuigen te huren en, als u nog geen brevet heeft, de noodzakelijke brevetten te behalen. AERO CLUB HILVERSUM AMSTERDAM Opgericht op 6 december 1946 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt de informatie map van de Aeroclub Hilversum Amsterdam. Wij bieden u de mogelijkheid om vliegtuigen te huren

Nadere informatie

introductie AEroclub ZEElAnd

introductie AEroclub ZEElAnd introductie AEroclub ZEElAnd Ik heb AltIjd Al ZElf willen leren vliegen! Dat is één van de meest gehoorde redenen om vliegles te gaan nemen. Vroeger had ik er geen geld voor, daarna had ik er geen tijd

Nadere informatie

OPLEIDING PPL. Inhoud:

OPLEIDING PPL. Inhoud: OPLEIDING PPL Inhoud: 1. Overzicht van de opleiding 2. Hoe kan ik piloot worden via de Limburgse Vleugels 3. De medische keuring 4. De oefenvergunning 5. Het logboek 6. Theoretische opleiding 7. Praktijk

Nadere informatie

introductie AEroclub ZEElAnd

introductie AEroclub ZEElAnd introductie AEroclub Zeeland Ik heb altijd al zelf willen leren vliegen! Dat is één van de meest gehoorde redenen om vliegles te gaan nemen. Vroeger had ik er geen geld voor, daarna had ik er geen tijd

Nadere informatie

Voor u ligt de informatie map van de Aeroclub Hilversum Amsterdam.

Voor u ligt de informatie map van de Aeroclub Hilversum Amsterdam. AERO CLUB HILVERSUM AMSTERDAM Opgericht op 6 december 1946 Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt de informatie map van de Aeroclub Hilversum Amsterdam. Wij bieden u de mogelijkheid om vliegtuigen te huren

Nadere informatie

Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL

Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL Deze tekst is een bewerking ter ondersteuning bij het invullen van de aanvraag;

Nadere informatie

Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL

Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL Uittreksel van FCL ten behoeve van het invullen van de verklaringen op het aanvraagformulier van LAPL(S), LAPL(B) en SPL Deze tekst is een bewerking ter ondersteuning bij het invullen van de aanvraag;

Nadere informatie

Studiegids PPL opleiding

Studiegids PPL opleiding Studiegids PPL opleiding MATC (Mission Aviation Training Centre) De Zanden 57B 7395 PA Teuge 055-785 04 07 (do-za) Disclaimer: Deze studiegids bevat regels en procedures voor de opleiding voor het Private

Nadere informatie

: MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 10 van de Luchtvaartverordening (AB 1989 no. GT 58)

: MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 10 van de Luchtvaartverordening (AB 1989 no. GT 58) Intitulé : MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 10 van de Luchtvaartverordening (AB 1989 no. GT 58) Citeertitel: Regeling vrijstelling luchtvaartexamen Vindplaats : AB 1996 no. GT 28 Wijzigingen:

Nadere informatie

Vliegclub Hoevenen. Gelegen aan de Dijkstraat. B-2940 Hoevenen TEL:03/605.74.41

Vliegclub Hoevenen. Gelegen aan de Dijkstraat. B-2940 Hoevenen TEL:03/605.74.41 Vliegclub Hoevenen Gelegen aan de Dijkstraat B-2940 Hoevenen TEL:03/605.74.41 Website: www.ebhn.be Welkom op EBHN EBHN staat voor EuropeBelgiumHoeveneN. Het vliegveld Hoevenen, met een oppervlakte van

Nadere informatie

A 2011 N 45 PUBLICATIEBLAD. MINISTERIELE REGELING, MET ALGEMENE WERKING, van de 20 ste september 2011 tot wijziging van de Vrijstellingsbeschikking 1.

A 2011 N 45 PUBLICATIEBLAD. MINISTERIELE REGELING, MET ALGEMENE WERKING, van de 20 ste september 2011 tot wijziging van de Vrijstellingsbeschikking 1. A 2011 N 45 PUBLICATIEBLAD MINISTERIELE REGELING, MET ALGEMENE WERKING, van de 20 ste september 2011 tot wijziging van de Vrijstellingsbeschikking 1. DE MINISTER VAN VERKEER, VERVOER en RUIMTELIJKE PLANNING

Nadere informatie

DROOM. BREVET Stop met dromen, leer vliegen bij de EAC-m! van. naar. Home of the Flying since 1932

DROOM. BREVET Stop met dromen, leer vliegen bij de EAC-m! van. naar. Home of the Flying since 1932 EAC M Home of the Flying since 1932 van DROOM naar BREVET Stop met dromen, leer vliegen bij de EAC-m! Welkom bij de Eindhovense Aero Club motorvliegen (EAC-m). De Eindhovense Aero Club motorvliegen heeft

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES 03/2013. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES 03/2013. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX EASA-advies 03/2013 [...](2013) XXX draft BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES 03/2013 VERORDENING (EU) nr..../.. VAN DE COMMISSIE van XXX tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1178/2011

Nadere informatie

C U R S U S I N F O R M A T I E

C U R S U S I N F O R M A T I E C U R S U S I N F O R M A T I E Theoriecursus PPL(A) 2017 2018 Volgens PART-FCL (LAPL) D W A R F V L I E G S C H O O L INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 HET PPL(A) THEORIECERTIFICAAT... 3 3 THEORIELESSEN...

Nadere informatie

OPLEIDINGEN PILOT SCHOOL JAR FCL 013 LUCHTHAVENSTRAAT 1 PB 11B B-8560 WEVELGEM AIRPORT. Tel: +32 56 37 10 15 Fax: +32 56 37 09 15

OPLEIDINGEN PILOT SCHOOL JAR FCL 013 LUCHTHAVENSTRAAT 1 PB 11B B-8560 WEVELGEM AIRPORT. Tel: +32 56 37 10 15 Fax: +32 56 37 09 15 OPLEIDINGEN PILOT SCHOOL JAR FCL 013 LUCHTHAVENSTRAAT 1 PB 11B B-8560 WEVELGEM AIRPORT Tel: +32 56 37 10 15 Fax: +32 56 37 09 15 info@alfako.be www.alfako.be Inhoudstabel 1. Introductie 2. Bedrijfsinfo

Nadere informatie

Bijlage 1, bedoeld in artikel 10, onderdeel a, van de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001.

Bijlage 1, bedoeld in artikel 10, onderdeel a, van de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001. Bijlage 1, bedoeld in artikel 10, onderdeel a, van de Regeling opleidingsinstellingen voor luchtvarenden 2001. Opleidingsplan 1. Er is een opleidingsplan voor ieder aangeboden type opleiding. De inhoud

Nadere informatie

d. G: de categorie zweefvliegtuigen (Gliders); e. H: de categorie helikopters (Helicopters). Hoofdstuk 2. Procedurele en bijzondere bepalingen

d. G: de categorie zweefvliegtuigen (Gliders); e. H: de categorie helikopters (Helicopters). Hoofdstuk 2. Procedurele en bijzondere bepalingen VW Regeling bewijzen van bevoegdheid en bevoegdverklaringen voor luchtvarenden 2001 25 oktober 2001/Nr. DGL/DLB/01.421069 De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de artikelen 5, 8, eerste lid,

Nadere informatie

C U R S U S I N F O R M A T I E

C U R S U S I N F O R M A T I E C U R S U S I N F O R M A T I E Theoriecursus PPL(A) 2015 2016 Volgens PART-FCL (LAPL) D W A R F V L I E G S C H O O L INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 HET PPL(A) THEORIECERTIFICAAT... 3 3 THEORIELESSEN...

Nadere informatie

Invulinstructie brevet document

Invulinstructie brevet document Invulinstructie brevet document Naar aanleiding van signalen uit het veld en reacties op de nieuwsbrief van juli 2015 over onduidelijkheid bij het invullen van het brevet document en vooral het verlengen

Nadere informatie

RAPPORT PRAKTISCH EXAMEN RPAS

RAPPORT PRAKTISCH EXAMEN RPAS RAPPORT PRAKTISCH EXAMEN RPAS NAAM EN VOORNAAM RPA-BESTUURDER:. # Deel A Documenten en elementen A: Admin 1 A: Admin 2 A: Admin 3 A: Admin 4 A: Admin 5 A: Admin 6 A: Admin 7 Geslaagd zijn op het theoretisch

Nadere informatie

INLICHTINGEN OVER DE TOEPASSING VAN DE VERORDENINGEN NR. 1178/2011 en NR. 290/2012

INLICHTINGEN OVER DE TOEPASSING VAN DE VERORDENINGEN NR. 1178/2011 en NR. 290/2012 INLICHTINGEN OVER DE TOEPASSING VAN DE VERORDENINGEN NR. 1178/2011 en NR. 290/2012 De verordeningen nr. 1178/2011 en nr. 290/2012 laten een lidstaat toe om de toepassing ervan uit te stellen. In België

Nadere informatie

Inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving over de vergunningen voor de bemanning (Deel FCL)

Inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving over de vergunningen voor de bemanning (Deel FCL) Inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving over de vergunningen voor de bemanning (Deel FCL) D e Europese Unie (EU) heeft de regelgeving over de burgerluchtvaart geharmoniseerd op Europees niveau. De Europese

Nadere informatie

Instructies voor examinatoren voor de controle van de eisen bij vaardigheidstests, bekwaamheidsproeven en beoordelingen van vakbekwaamheid.

Instructies voor examinatoren voor de controle van de eisen bij vaardigheidstests, bekwaamheidsproeven en beoordelingen van vakbekwaamheid. Instructies voor examinatoren voor de controle van de eisen bij vaardigheidstests, bekwaamheidsproeven en beoordelingen van vakbekwaamheid. Algemeen Met de invoering van Part-FCL per 8 april 2013 is de

Nadere informatie

II (Nietwetgevingshandelingen)

II (Nietwetgevingshandelingen) 25.11.2011 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 311/1 II (Nietwetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 1178/2011 VAN DE COMMISSIE van 3 november 2011 tot vaststelling van technische

Nadere informatie

In dit deel van de regeling worden de bijzondere bevoegdverklaringen geregeld. Het gaat hierbij om de volgende drie verklaringen:

In dit deel van de regeling worden de bijzondere bevoegdverklaringen geregeld. Het gaat hierbij om de volgende drie verklaringen: Toelichting op voorgenomen Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen Algemeen De voorgenomen regeling is in de eerste plaats uitvoering van de Wet luchtvaart en de voor consultatie voorliggende wijzigingen

Nadere informatie

Wijziging regelgeving brevettering en examinering

Wijziging regelgeving brevettering en examinering Wijziging regelgeving brevettering en examinering Informatieblad voor luchtvarenden over het vervallen van RPL(FB) en RPL(G), het invoeren van CPL(FB) en wijzigingen rondom examinering Inhoudsopgave: Leeswijzer

Nadere informatie

Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet.

Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet. Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet. Wat is de aanleiding voor het nietig verklaren van de medisch

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: Datum, tijd 1 voorval: 24 mei 2010, uur Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid maakt nadrukkelijk geen deel uit

Nadere informatie

Regering van Suriname Paramaribo, 21 november Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441.

Regering van Suriname Paramaribo, 21 november Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441. Regering van Suriname Paramaribo, 21 november 2002. Ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme Bureau No. No.8441.. 0 Gelezen: De President van de Republiek Suriname, Op voordracht van de Minister

Nadere informatie

Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van t/m heden

Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van t/m heden Examenreglement voor luchtvarenden 2004 Geldend van 11-02-2016 t/m heden Regeling tot vaststelling van een nieuw examenreglement met betrekking tot bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart (Examenreglement

Nadere informatie

RPL Recreatief Vliegbewijs (Recreational Pilot Licence)

RPL Recreatief Vliegbewijs (Recreational Pilot Licence) RPL Recreatief Vliegbewijs (Recreational Pilot Licence) KNVvL, Afdeling Zweefvliegen 1999 Rapportage Jan de Jong (als coördinator voor RPL-zaken) over de 'Stand van Zaken m.b.t het RPL' voor zover dat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23624 22 augustus 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 20 augustus 2013, nr. IENM/BSK-2013/153021,

Nadere informatie

Reglement afgifte en verlenging van het KNVvL Balloon Pilots Licence BPL

Reglement afgifte en verlenging van het KNVvL Balloon Pilots Licence BPL Reglement afgifte en verlenging van het KNVvL Balloon Pilots Licence BPL Reglement Afgifte en verlenging van het KNVvL Ballonvaarbewijs (KNVvL-BPL) INLEIDING Vanaf 1 oktober 2004 geeft de KNVvL brevetten

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER. Luchtvaart CIRCULAIRE. Uitgave : 2

KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER. Luchtvaart CIRCULAIRE. Uitgave : 2 KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER Luchtvaart CIRCULAIRE CIR/OPS-17 Datum 09/03 Uitgave : 2 Betreft : Samenstelling van de bemanning, in het bijzonder bij vluchten met uitgebreide

Nadere informatie

Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012

Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012 Jaarplanning Luchtvaartexamens 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Beroepsvliegers...4 2.1 Examenweken en sluitingsdata...4 2.2 Examenlocaties...4 2.3 Examenrooster voor de brevetsoorten ATPL, CPL,

Nadere informatie

BIJLAGE. bij BESLUIT VAN DE RAAD

BIJLAGE. bij BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.3.2019 COM(2019) 121 final ANNEX 2 BIJLAGE bij BESLUIT VAN DE RAAD over het door de Europese Unie in te nemen standpunt in de Bilaterale Raad van Toezicht die is opgericht

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Zweefvliegbewijs. Glider Pilot Licence (GPL)

EXAMENREGLEMENT. Zweefvliegbewijs. Glider Pilot Licence (GPL) KNVvL Examinering Instituut (KEI) A: Houttuinlaan 16A P: 3447 GM Woerden T: (0348) 43 70 60 (elke werkdag van 10 tot 16 uur) Examenreglement KNVvL Examinering instituut (KEI) Houttuinlaan 16A, 3447 GM

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 4 februari 2014 aan: Betreft: secretariaat-generaal van de

Nadere informatie

Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw

Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Auteur : Dirk Van Lint Uitgegeven op : 28/11/06 Versie : 1.0.0 Inhoud 1. Algemeenheden...3 2. Voorwaarden om

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het Examenreglement voor luchtvarenden 2004 wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Het Examenreglement voor luchtvarenden 2004 wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22561 20 april 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 19 april 2017, nr. IENM/BSK-2017/85938,

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Rapport. Datum: 1 december 2004 Rapportnummer: 2004/465

Rapport. Datum: 1 december 2004 Rapportnummer: 2004/465 Rapport Datum: 1 december 2004 Rapportnummer: 2004/465 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Divisie Luchtvaart, van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: - hem deel

Nadere informatie

Informatiefolder OPLEIDING PPL. Noordzee Vliegclub Oostende. Nieuwpoortsesteenweg 947A 8400 Oostende

Informatiefolder OPLEIDING PPL. Noordzee Vliegclub Oostende. Nieuwpoortsesteenweg 947A 8400 Oostende Informatiefolder OPLEIDING PPL Noordzee Vliegclub Oostende Nieuwpoortsesteenweg 947A 8400 Oostende 059 30 04 79 www.nzvc.be info@nzvc.be 2 WELKOM In de Noordzee Vliegclub De Noordzee Vliegclub is een vereniging

Nadere informatie

Hallo mogen wij ons even voorstellen

Hallo mogen wij ons even voorstellen Hallo mogen wij ons even voorstellen Wij zijn Verkeersschool Janssen en bedanken je voor het benaderen van informatie over jou rijopleiding. Denk je nog steeds dat het behalen van je rijbewijs duur en

Nadere informatie

14.3.2014 Publicatieblad van de Europese Unie L 74/33

14.3.2014 Publicatieblad van de Europese Unie L 74/33 14.3.2014 Publicatieblad van de Europese Unie L 74/33 VERORDENING (EU) Nr. 245/2014 VAN DE COMMISSIE van 13 maart 2014 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1178/2011 van de Commissie van 3 november 2011

Nadere informatie

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen.

Dit rapport berust op het ongevallenrapport van vliegveld Hilversum, de schriftelijke verklaring van de bestuurder en enkele getuigenverklaringen. LANDING OP NIET IN GEBRUIK ZIJNDE BAAN Doel van de werkzaamheden van de Onderzoeksraad is het voorkomen van toekomstige voorvallen of de gevolgen daarvan te beperken. Onderzoek naar schuld of aansprakelijkheid

Nadere informatie

2019 no. 34 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2019 no. 34 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2019 no. 34 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van 15 april 2019 ter uitvoering van artikel 20, eerste lid, van de Luchtvaartverordening (AB 1989 no. GT 58) (Landsbesluit

Nadere informatie

- IVAO - Inte t r e nat a i t onal a Virtu t a u l a Aviat a i t on Organ a iza z t a i t on Fourni V.

- IVAO - Inte t r e nat a i t onal a Virtu t a u l a Aviat a i t on Organ a iza z t a i t on Fourni V. - IVAO - International Virtual Aviation Organization Fourni V. IVAO WIE ZIJN WIJ? De International Virtual Aviation Organization is een onafhankelijke, gratis service voor enthousiaste mensen die er plezier

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor examinatoren luchtvarenden

Nieuwsbrief voor examinatoren luchtvarenden Nieuwsbrief voor examinatoren luchtvarenden 27 september 2018 Inhoud Type overschrijdend examineren ATPL(A) MPA HPA Skilltest or Profcheck 2D/3D Flight Test Schedule Standaardisatie examineren Section

Nadere informatie

Reglement Paramotor 2016

Reglement Paramotor 2016 KNVvL Taakgroep Paramotor Reglement Paramotor 2016 Eigenaarschap : KNVvL afdeling Gemotoriseerd Vliegen, Taakgroep Paramotor Status : actief Datum : 15 april 2016 Revisiestatus : : 1.0 INHOUD 0 INTRODUCTIE...7

Nadere informatie

Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E

Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E Het adres voor al uw rijopleidingen Orionweg 6 8938 AH Leeuwarden Tel: 058-2880004 Fax: 058 2 88 00 05 www.berendknol.nl info@berendknol.nl Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E Voorwoord Zoekt u een

Nadere informatie

REGLEMENT SNORVLIEGEN 2006

REGLEMENT SNORVLIEGEN 2006 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VERENIGING VOOR LUCHTVAART ROYAL NETHERLANDS AERONAUTICAL ASSOCIATION AANGESLOTEN BIJ DE FÉDÉRATION AÉRONAUTIQUE INTERNATIONALE REGLEMENT SNORVLIEGEN 2006 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014

Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014 Juli 2014 Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014 Inhoud Afwijken Flight Test Schedules Aftekenen Europese brevetten door RFE LPE-level 4 voortaan vier jaar geldig Wijzen op juiste gegevens

Nadere informatie

V.M.L. Brevetvliegen

V.M.L. Brevetvliegen V.M.L. Brevetvliegen Richtlijnen voor de instructeurs Vereniging voor Modelluchtvaartsport vzw Auteur : Reinhard Wagemakers Uitgegeven op : 06/04/15 Versie : 1.3.0 Inhoud 1. Algemeenheden... 3 2. Voorwaarden

Nadere informatie

1.- Wie zijn wij? www.adventia.nl 3

1.- Wie zijn wij? www.adventia.nl 3 www.adventia.nl 1 1.- Wie zijn wij? 3 1.1.- Locatie 4 2.- Onze faciliteiten 2.1.- Vliegtuigen 5 2.2.- Simulators 6 2.3.- Klaslokalen 6 3.- Onze opleidingen 3.1.- Introductiecursus 7 3.2.- Theorieprogramma

Nadere informatie

Hulswitweg47G BG Haarlem Tel: Whatsapp: Web:rijschool023.nl

Hulswitweg47G BG Haarlem Tel: Whatsapp: Web:rijschool023.nl Hulswitweg47G 054 2031BG Haarlem Tel:023-7854052 Whatsapp:06-23236393 Email:info@rij023.nl Web:rijschool023.nl Page1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Welkom bij Rijschool 023... 2 Introductie autorijbewijs

Nadere informatie

SPORTVLIEGEN in 2015 WAAR LIGT HET BEGIN? Zie ook de website van Vliegclub Seppe : www.vliegclubseppe.nl

SPORTVLIEGEN in 2015 WAAR LIGT HET BEGIN? Zie ook de website van Vliegclub Seppe : www.vliegclubseppe.nl SPORTVLIEGEN in 2015 WAAR LIGT HET BEGIN? Zie ook de website van Vliegclub Seppe : www.vliegclubseppe.nl WELKOM bij het sportvliegen Een goed begin is zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het

Nadere informatie

STUDIEGIDS ARS PPL(A) Aviation Related Studies (ARS)

STUDIEGIDS ARS PPL(A) Aviation Related Studies (ARS) INHOUDSOPGAVE 1. DOELSTELLING THEORIE CURSUS PPL (A) 2. THEORETISCH EXAMEN EN VAKKEN 3. AANTAL TAAKTOETSEN 4. AAN TE SCHAFFEN LESMATERIAAL 5. RICHTPRIJZEN LESMATERIAAL 6. WERKWIJZE EN MAXIMALE CURSUSDUUR

Nadere informatie

Examenreglement voor luchtvarenden 2001

Examenreglement voor luchtvarenden 2001 VW Examenreglement voor luchtvarenden 2001 25 oktober 2001/ Nr. DGL/DLB/01.421070 De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de artikelen 14, derde lid, en 16 van het Besluit bewijzen van bevoegdheid

Nadere informatie

Versie ten behoeve van de internetconsultatie

Versie ten behoeve van de internetconsultatie Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van..., nr. IENW/BSK, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Besluit luchtverkeer 2014 in verband met het gedeeltelijk opheffen van het verbod

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14907 5 juni 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 1 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/103066,

Nadere informatie

En, toch ook niet onbelangrijk: het plezier van het vliegen begint reeds... bij de eerste les!

En, toch ook niet onbelangrijk: het plezier van het vliegen begint reeds... bij de eerste les! Leren Vliegen??? 1. RAAC Even voorstellen...3 2. Vliegen volgens de regels van de kunst en... de wet!... 4 3. Theorielessen: een noodzakelijk kwaad...5 4. De praktijkopleiding tot privé-piloot...7 5. Hoe

Nadere informatie

Brevetvliegen Richtlijnen voor de examinatoren Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw

Brevetvliegen Richtlijnen voor de examinatoren Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Brevetvliegen Richtlijnen voor de examinatoren Vereniging voor Modelluchtvaartsport (VML) vzw Auteur : Dirk Van Lint Uitgegeven op : 13/11/2006 Versie : 1.0.0 Inhoud 1. Algemeenheden...3 2. Voorwaarden

Nadere informatie

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING INFORMATIE RIJ-OPLEIDING VRACHTWAGEN & AANHANGWAGEN ACHTER VRACHTWAGEN Voor persoonlijke informatie Openingstijden kantoor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag REGULIERE RIJOPLEIDING CATEGORIE C

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 84. Nr. 6966 0 februari 206 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 9 februari 206, nr. IENM/BSK-206/26346,

Nadere informatie

High5 deltavliegschool Staalkade JN Amsterdam KvK:

High5 deltavliegschool Staalkade JN Amsterdam KvK: Leren deltavliegen High5 deltavliegschool Staalkade 1 1011 JN Amsterdam +31 6 21 86 26 96 frans@high5.name http://www.high5.name KvK: 33278350 Leren deltavliegen Deltavliegen is een fantastische sport,

Nadere informatie

Juliette Martijn Evert Job Esther Elzine

Juliette Martijn Evert Job Esther Elzine Juliette Martijn Evert Job Esther Elzine MARKUS FLIGHTBRIEFING 1 - DECEMBER 2017 EVEN VOORSTELLEN: Wij zijn Paul en Nelleke Markus uit Waddinxveen. Paul verkoopt stroopwafels en Nelleke is leerkracht op

Nadere informatie

Basisinformatie omtrent de EU-FCL Zweefvliegvergunningen

Basisinformatie omtrent de EU-FCL Zweefvliegvergunningen Basisinformatie omtrent de EU-FCL Zweefvliegvergunningen 15-03-2013 Voorafgaand Deze presentatie werd opgesteld op basis van beschikbare gegevens per 28 februari 2013. Het is een samenvatting van de hoofdlijnen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EG) nr. / VAN DE COMMISSIE. inzake personeelsvereisten. (voor de EER relevante tekst)

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EG) nr. / VAN DE COMMISSIE. inzake personeelsvereisten. (voor de EER relevante tekst) NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, C Ontwerp VERORDENING (EG) nr. / VAN DE COMMISSIE van [ ] inzake personeelsvereisten (voor de EER relevante tekst) NL NL Ontwerp VERORDENING (EG)

Nadere informatie

Afdeling Modelvliegsport

Afdeling Modelvliegsport Bijlage 1- Examens vaste vleugel modellen (A-MOTOR, A-JET, A-ZWEEF) Inleiding Dit document kan op enkele plaatsen Engelstalige woorden bevatten, indien dit woorden zijn die in de modelvliegwereld zijn

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto Nieuwe regels voor het rijbewijs C Voor bestuurders van een vrachtauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs gaan halen voor het besturen van een vrachtauto? Of beschikt u al over een rijbewijs C? Dan moet u

Nadere informatie

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: / Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, uur Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL)

ALGEMENE GEGEVENS SAMENVATTING. Nummer voorval: / Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, uur Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL) ALGEMENE GEGEVENS Nummer voorval: 2009028/2009029 Classificatie: Ongeval Datum, tijd 1 voorval: 26 april 2009, 13.45 uur Plaats voorval: Nabij zweefvliegveld Terlet (EHTL) Vliegtuig 1 Registratie: Type

Nadere informatie

Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport versie 2.01 juni 2013 Pagina 1 van 6

Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport versie 2.01 juni 2013 Pagina 1 van 6 Bijlage 2- Examens rotor modellen (A-HELI, A-MULTIKOPTER) Inleiding Dit document kan op enkele plaatsen Engelstalige woorden bevatten indien dit woorden zijn die in de modelvliegwereld ingeburgerd zijn,

Nadere informatie

Reglement voor het behalen van een brevet RC multicopter

Reglement voor het behalen van een brevet RC multicopter Reglement voor het behalen van een brevet RC multicopter Rev. 20180113 1.5 pagina 1 van 10 INHOUD Nr. Pagina 1. ALGEMEEN 3 1.1 Doel van het brevetvliegen 3 1.2 Bouwer van het model 3 1.3 Starten 3 1.4

Nadere informatie

creating TOMOrrOW AVIATION STUDIES hva TEchNIEk

creating TOMOrrOW AVIATION STUDIES hva TEchNIEk creating TOMOrrOW 2013 2014 AVIATION STUDIES hva TEchNIEk HVA TECHNIEK AVIATION STUDIES 2013-2014 Aviation Studies is de verzamelnaam van de afstudeerrichtingen Aviation Engineering, Aviation Flight, Aviation

Nadere informatie

Voor wie is deze informatie?

Voor wie is deze informatie? Productwijzer lening voor opleiding tot verkeersvlieger Voor wie is deze informatie? In deze Productwijzer vind je informatie als je meer wilt weten over de lening voor opleiding tot verkeersvlieger. Wil

Nadere informatie

Wijziging diverse regelingen op het terrein van de luchtvaart

Wijziging diverse regelingen op het terrein van de luchtvaart VW Wijziging diverse regelingen op het terrein van de luchtvaart Regeling tot wijziging van diverse regelingen op het terrein van de luchtvaart in verband met de implementatie van amendementen 6 en 7 van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 10 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? 12 Uw voorkennis 13 Website

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 10 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? 12 Uw voorkennis 13 Website Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 10 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Website... 13 Voor docenten... 13 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

De vakken zijn conform het huidige geldende KEI examenreglement. De Examen methode is : MC-examinering (Dus geen open vragen meer!

De vakken zijn conform het huidige geldende KEI examenreglement. De Examen methode is : MC-examinering (Dus geen open vragen meer! Theorie-opleiding VO (Vliegondericht) Geplaatst door webmaster op 08-02-2009 Voor aanmelden voor het VO theorie examen neem contact op met: De landelijk coordinator opleiding instructeur. Mevr. P. Dijkstra-Adriaansen

Nadere informatie

Rijbewijs C1.

Rijbewijs C1. Rijbewijs C1 Waarom kiezen voor Blom? o In 7 dagen het rijbewijs o Theorie middels E-learning o Ervaren enthousiaste instructeurs o Altijd je planning en facturen bij de hand met onze speciale Blom app!

Nadere informatie

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen..

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen.. Even vooraf.. Als je 18 jaar of ouder bent, dan mag je motorrijlessen nemen. Kies je ervoor om op je 18e, 19e of 20e jaar examen te doen, dan zul je een rijbewijs ontvangen voor de lichte categorie motor.

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Vragen omtrent de nieuwe reglementering

Vragen omtrent de nieuwe reglementering Vragen omtrent de nieuwe reglementering Overgangsbepalingen motorrijbewijs A beperkt wordt gelijkgesteld aan categorie A2 1. Ik ben in het bezit van een rijbewijs A beperkt. Mag ik ook na 30/04/2013 voertuigen

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVERKLARING THEORIE

GEZONDHEIDSVERKLARING THEORIE Motor A Met mooi weer heerlijk toeren met de motor, hoe leuk is dat?! Maar voordat je mag motorrijden moet je eerst je rijbewijs halen. Wat je daarvoor moet doen, leggen wij uit in deze folder. Voor het

Nadere informatie

Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur

Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur Werkboek voor de Praktijkopleiding tot Zweefvlieginstructeur Versie juli 2009. Inhoud 1 Algemene gegevens kandidaat instructeur blz. 3 2 Inleiding blz. 4 3 De opleiding tot zweefvlieginstructeur blz. 5

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr

STAATSCOURANT. Nr STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 58181 12 oktober 2018 Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende ontheffing RPA-L, beperking

Nadere informatie

Zweefvliegsport. Agenda. Voorstelling. Voorstelling Kortrijk Flying Club v.z.w. Wat is zweefvliegen? Hoe begin je eraan? Hoeveel kost het?

Zweefvliegsport. Agenda. Voorstelling. Voorstelling Kortrijk Flying Club v.z.w. Wat is zweefvliegen? Hoe begin je eraan? Hoeveel kost het? Zweefvliegsport Voorstelling www.zweefvliegen.be Agenda Voorstelling Kortrijk Flying Club v.z.w. Wat is zweefvliegen? Hoe begin je eraan? Hoeveel kost het? Vragenronde www.zweefvliegen.be 2 1 Kortrijk

Nadere informatie

Reglementering Luchthaven Oostende-Brugge LEM NV vanaf 01/04/2017

Reglementering Luchthaven Oostende-Brugge LEM NV vanaf 01/04/2017 Reglementering Luchthaven Oostende-Brugge LEM NV vanaf 01/04/2017 De LEM NV Oostende-Brugge is gemachtigd de luchthavenvergoedingen te innen, vastgesteld in dit reglement. Artikel 1: Landing- en opstijgingsvergoedingen.

Nadere informatie

Artikel 4 Het is ten strengste verboden om vanuit de pits/startplaats op te stijgen. Dit mag alleen op de start/landingsbaan.

Artikel 4 Het is ten strengste verboden om vanuit de pits/startplaats op te stijgen. Dit mag alleen op de start/landingsbaan. Vliegveld reglement Vliegveiligheid Vliegen als enige op het veld wordt uit veiligheidsoogpunt sterk afgeraden De vliegers dienen zich tijdens het vliegen in het verlengde van de startplaats in een groepje

Nadere informatie

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen

Besluit Directeur CASAS. Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen Paramaribo, 8 October 2018 No. 2-2018 PEL Besluit Directeur CASAS Onderwerp: Examenreglement voor Luchtverkeersleiders en Grondwerktuigkundigen 1. ALGEMEEN Het Examenreglement voor Luchtverkeersleiders

Nadere informatie

PAL-V Start Verkoop van Commerciële Modellen 13 Februari 2017

PAL-V Start Verkoop van Commerciële Modellen 13 Februari 2017 PAL-V Start Verkoop van Commerciële Modellen 13 Februari 2017 Deze week is de vliegende auto fabrikant PAL-V gestart met de verkoop van de commerciële modellen, de Liberty Pioneer en de Liberty Sport.

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD HERNIEUWDE AFGIFTE VAN VERLOPEN KLASSE-, TYPE- EN INSTRUMENT BEVOEGDVERKLARINGEN

INFORMATIEBLAD HERNIEUWDE AFGIFTE VAN VERLOPEN KLASSE-, TYPE- EN INSTRUMENT BEVOEGDVERKLARINGEN INFORMATIEBLAD HERNIEUWDE AFGIFTE VAN VERLOPEN KLASSE-, TYPE- EN INSTRUMENT BEVOEGDVERKLARINGEN Uitgiftedatum : 3 februari 2015 Uitgiftenummer: 3.0 1. INLEIDING 1.1 In dit informatieblad treft u de eisen

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

1 of 9 13-03-2004 21:21

1 of 9 13-03-2004 21:21 1 of 9 13-03-2004 21:21 Hello Beginnende Piloot Hierbij een stukje uitleg waarom je "niet goed voor de baan uitkomt" Allereerst begin het maken van een vlucht bij een goede voorbereiding! 1. Vluchtvoorbereiding

Nadere informatie