Elektronische Systemen voor Modelbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Elektronische Systemen voor Modelbouw"

Transcriptie

1 Elektronische Systemen voor Modelbouw Product Bloksysteem voor de complete beveiliging van de modelbaan Bloksysteem gebaseerd op het grootbedrijf Automatische beveiliging in beide rijrichtingen van ieder sporenplan Zacht optrekken en afremmen van locomotieven Beheer van seinbeelden Beveiligd rangeren Bediening via PC of synoptisch bord mogelijk Werkt naadloos samen met de Rail IO modules Eenvoudige configuratie Geleverd als PC software onder MS-DOS of FreeDOS Uitgebreide documentatie

2 Algemeen Miracos is een anagram voor MIniature RAilroad COntrol System, wat zoveel betekent als Controle systeem voor modelspoorbanen. Miracos is een programma (software) dat je toelaat om gelijk welke modelbaan te bedienen, besturen en beveiligen. De beveiliging is gebaseerd op een bloksysteem, net als in het grootbedrijf. Momenteel wordt Miracos geleverd als PC software onder DOS (geen Windows). Miracos werkt naadloos samen met de Rail IO modules waardoor de voordelen van beide systemen extra tot hun recht komen en de modelbaan een beduidende meerwaarde geven. De installatie is niet moeilijk en verloopt stap-voor-stap. Eens alles geïnstalleerd en gecontroleerd is, heb je een zeer krachtig instrument ter beschikking om ook grotere modelbanen op je eentje of met collega modelbouwers te kunnen bedienen en met volle teugen te genieten van jouw gepresteerde werk. Je bent ook verzekerd van je investering naar de toekomst toe. Modeltech werkt voortdurend verder aan het uitbreiden van de speelmogelijkheden om je nog meer speelgenot te geven. Kenmerken Miracos is in velerlei opzichten een uniek product en beschikt over enkele bijzondere eigenschappen. Centrale intelligentie In tegenstelling tot enkele andere systemen, waar de besturing van de modelbaan verdeeld zit over meerdere modules (denk maar aan een blokbeveiliging met relais), is Miracos een centraal besturings- en beveiligingssysteem. De Miracos software kent op ieder ogenblik de exacte status van de hele modelbaan: Positie van de treinen Snelheid van de treinen Wisselstanden Seinbeelden Miracos gebruikt Rail IO modules voor het vergaren van informatie over de actuele toestand van de modelbaan en voor het sturen van alle elementen op de modelbaan of het synoptisch bord. De Rail IO modules vormen a.h.w. de zintuigen en de ledematen van de Miracos software. Universeel Miracos is zodanig ontworpen dat je om het even welke modelbaan kan controleren, hoe ingewikkeld of grillig het sporenplan ook is. Het enige wat je daarvoor moet doen is het opstellen van een configuratie. De configuratie bevat informatie over: De gebruikte Rail IO modules (type, adres) De beschrijving van de verschillende secties (blokken, wissels, kruisingen) De koppeling tussen de informatie (status of sturing) die Miracos nodig heeft of ter beschikking stelt en de in- of uitgang op één van de Rail IO modules (per sectie) De koppeling tussen de verschillende secties (op welke manier zijn de verschillende secties met elkaar verbonden)

3 Wijzigingen of uitbreidingen van je modelbaan pas je overeenkomstig aan in de Miracos configuratie. Automatische beveiliging Wie begint niet te huiveren als het gaat over beveiligen van de modelbaan? Zolang het sporenplan eenvoudig is, valt het nogal mee, maar van zodra je praat over ingewikkelde wisselstraten waar verschillende trajecten door elkaar lopen, dan wordt het al vlug heel ingewikkeld en onoverzichtelijk (tenzij je natuurlijk serieus wat kaas gegeten hebt van elektronica of relais schakelingen). Eén van de krachtigste eigenschappen van Miracos is dat de informatie in de configuratie volstaat om de modelbaan in beide rijrichtingen te beveiligen. M.a.w. de opdeling in secties (een oefening die op zich eenvoudig is en waarvan de werkwijze in detail uitgelegd wordt in de handleiding) en de koppeling van de secties onderling (die zo af te lezen is uit het sporenplan) zijn voldoende voor de Miracos software om de volledige beveiliging van de modelbaan te garanderen. Realistisch rijden Miracos is ontworpen met het grootbedrijf als voorbeeld. Door het definiëren van snelheidsprofielen en het vastleggen van de maximum snelheid per blok, kan je het gedrag van de loc s op de modelbaan beïnvloeden en afstemmen op je eigen wensen. Voeg daarbij nog de eigenschappen van de Rail IO modules (PWM sturing, anti-stilstandsdetectie, betrouwbare bezetmeldingsdetectie, DCT+ technologie) en je krijgt een zeer realistisch en betrouwbaar rijgedrag van de locomotieven op je modelbaan. Geen locdecoders Omdat Miracos naadloos samenwerkt met de Rail IO modules, heb je voor al dit moois geen locdecoders nodig. Dit is een belangrijk element als het aankomt op totale kostprijs voor je modelbaan! Bedieningsvrijheid Alle bevelen, zoals bijvoorbeeld het omleggen van een wissel, het openzetten van een sein e.d.m. worden door Miracos op juistheid gecontroleerd, rekening houdend met de actuele toestand van je modelbaan (waar bevinden zich de treinen, liggen er trajecten vast,...). Het maakt voor Miracos niet uit hoe deze commando s gegeven worden. Dat kan via een drukknop zijn op het synoptisch bord, waarvan de status via een VIO68-II en de Rail COM bus tot bij Miracos gebracht wordt. Maar evengoed zou het een muisklik op een symbolische voorstelling van een wissel kunnen zijn op een PC met grafische bedieningsomgeving. Zelfs een mengvorm (synoptisch bord + grafische interface) is denkbaar. Flexibiliteit Je hoeft niet meteen je hele modelbaan te controleren met Miracos. In samenspraak met Modeltech kunnen verschillende scenario s uitgewerkt worden die een geleidelijke migratie naar een volledig beveiligde modelbaan mogelijk maken. Miracos kan ook perfect overweg en gecombineerd worden met een manueel bestuurd gedeelte zoals bijvoorbeeld een rangeerbundel.

4 Functionaliteit Miracos vervult drie belangrijke functies: Sturen van alle elementen op de modelbaan Beveiligen van het treinverkeer op de modelbaan Bedienen van de modelbaan en visualiseren van de status Sturen Miracos is in staat alle elementen te sturen die rechtstreeks met het rijden van treinen te maken hebben: Locomotieven Wissels, kruiswissels, kruisingen,... Seinen De snelheid van de locomotieven wordt volledig automatisch door Miracos berekend, afhankelijk van het blok waar de locomotief zich bevindt, het seinbeeld, de wisselstanden en het ingestelde snelheidsprofiel. In combinatie met de lastregeling op de PWM06 modules uit het Rail IO gamma, leidt dit tot een zeer realistisch rijgedrag van de loc s. Locomotieven trekken dus steeds langzaam op en komen netjes tot stilstand net voor een rood sein. De stand van wissels en kruiswissels kan je manueel wijzigen via het synoptisch bord (drukknoppen). Is een wissel of kruiswissel reeds gereserveerd voor het laten passeren van een trein, dan blokkeert Miracos het commando (en dus de wisselstand). Dit wordt ook duidelijk aangegeven op het synoptisch bord (knipperende led bij de wisselstand). Foutbedieningen zijn dus uitgesloten! Miracos kent vier seinbeelden: stop, traag passeren, passeren aan normale snelheid en rangeren. Deze 4 mogelijke toestanden kan je via de Miracos configuratie vertalen naar een aantal uitgangen. Typisch zullen dit uitgangen op een VIO68-OO Rail IO module zijn voor het aansturen van een lichtsein. Op deze wijze is het relatief eenvoudig om seinbeelden van de verschillende spoorwegmaatschappijen te realiseren. Beveiligen Miracos beveiligt de modelbaan in beide rijrichtingen (normaal en tegenspoor), hoe ingewikkeld het sporenplan ook is. De beveiliging is gebaseerd op een blok systeem, zoals trouwens ook in het grootbedrijf gebeurt. Een blok kan je beschouwen als een deel van een traject of sporenplan, zonder aftakkingen, waarbinnen zich ten hoogste één trein kan bevinden. Van deze beveiliging hoef je je niets aan te trekken. Van zodra je de configuratie van de modelbaan op de PC voltooid hebt, is de modelbaan beveiligd. Omdat het opstellen van de configuratie voor een modelbaan vrij eenvoudig is (dankzij de eenvoudige regels en een stap-voor-stap werkwijze) hoef je ook niet terug te schrikken om ook een modelbaan met een ingewikkeld sporenplan uit te rusten met Miracos. Miracos controleert elke handeling (bediening via drukknop op synoptisch bord) en voert het bevel slechts uit wanneer de huidige toestand van de modelbaan dat toelaat. Foutbedieningen zijn dus niet mogelijk en botsingen zijn uitgesloten (op voorwaarde dat elektrisch alles perfect in orde is).

5 Bedienen en visualiseren Dit kan op de klassieke manier via een bedieningspaneel of synoptisch bord, maar evengoed via een grafische gebruikersomgeving vanop een PC. Het synoptisch bord geeft op een schematisch wijze het sporenplan van de modelbaan weer. De status wordt gevisualiseerd met behulp van LEDs. Miracos ondersteunt 4 toestanden per LED: UIT, AAN, TRAAG KNIPPEREN en SNEL KNIPPEREN. Hierdoor blijft het aantal LEDs beperkt en wordt er toch heel wat informatie gegeven aan de gebruiker die met een klassiek systeem nauwelijks realiseerbaar zijn. De bediening op het synoptisch bord (sein open of dicht zetten, zetten van de wisselstanden, rijrichting bepalen, etc.) gebeurt met behulp van drukknoppen. Het resultaat van dit alles is dat je minder met routinetaken hoeft bezig te zijn en je ten volle kan genieten van je modelbaan! De werking van Miracos is eenvoudig samen te vatten in drie stappen: Inlezen van alle status informatie (drukknoppen, bezetmelding, terugmelding wisselstand) afkomstig van de Rail IO modules via de Rail COM bus Status informatie verwerken en actuele toestand van de modelbaan herrekenen (snelheid loc s, wisselstanden, seinbeelden, led s synoptisch bord, etc.) Opfrissen van alle uitgangen op Rail IO modules via de Rail COM bus Dit alles gebeurt aan een dusdanig tempo dat het lijkt alsof Miracos onmiddellijk op iedere wijziging op de modelbaan of commando vanop het synoptisch bord reageert. Werkingsprincipe Speelmogelijkheden De speelmogelijkheden van Miracos zijn eindeloos en zijn uiteraard gekoppeld aan het sporenplan van jouw modelbaan. Hier volgt alvast een greep uit de mogelijkheden. Beveiliging in beide rijrichtingen Omdat Miracos de modelbaan beveiligt in beide rijrichtingen, onafhankelijk van het sporenplan, behoren volgende configuraties bijvoorbeeld tot de mogelijkheden: Enkelsporige zijlijn met verkeer in beide richtingen en kruising van de treinen in een station Tegenspoor rijden op dubbelsporig traject Kopstation Keerlus

6 Beveiligd rangeren Miracos beschikt standaard over de mogelijkheid om rangeerbewegingen uit te voeren. Aan ieder blok kan een rijregelaar gekoppeld worden waarmee je zelf de snelheid en de rijrichting van de loc bepaald. Je hebt dan de mogelijkheid om binnen één blok naar hartelust heen en weer te rijden. Tracht je toch verder te rijden dan de grenzen van het blok, dan grijpt Miracos in (de rest van de modelbaan is immers beveiligd en moet dat blijven!) en laat de loc stoppen. Plaats je echter het sein van het blok op rangeren dan kan je naar het volgende blok rangeren (zelfs met tussenliggende wisselstraat!). De twee blokken zijn nu als het ware aan elkaar gekoppeld. Detectie van nieuwe trein en weggenomen trein Treinen wegnemen van de modelbaan is steeds mogelijk, zelfs tijdens het rijden. De Miracos software merkt dit en geeft het blok waarop de trein reed automatisch terug vrij. Wil je een nieuwe trein op de modelbaan plaatsen, dan moet je er enkel op letten dat je dat doet op een blok dat op dat moment niet gereserveerd is voor een trein in aantocht. Van zodra je de loc op het blok plaatst, zet Miracos het bloksein automatisch op rood zodanig dat je in alle rust de loc en de wagons of rijtuigen op de modelbaan kan plaatsen. Pas wanneer je zelf weer het sein vrijgeeft op het synoptisch bord, zal de trein langzaam vertrekken in de door jou gewenste richting. Dubbeltractie, geduwde treinstellen De locatie van de treinen wordt gevolgd door middel van bezetmeldingen (gebaseerd op stroomverbruik). Zorg je ervoor dat minimum het begin en het einde van de trein over een bezetmelding beschikken (beter is iedere wagon of rijtuig van een bezetmelding te voorzien) dan kan je zonder enig probleem met dubbeltractie of trek-duw stellen rijden. De trein zal steeds netjes voor het sein stoppen. Dat komt omdat Miracos de eerste en de laatste bezetmelding van iedere trein volgt. Lange treinen op korte blokken Eén punt waarin Miracos het grootbedrijf niet volgt is m.b.t. de lengte van een trein t.o.v. een blok. Het is mogelijk om beveiligd met treinen te rijden die langer zijn dan één blok. Miracos houdt hiermee rekening en zal meer dan één blok bezet houden voor de lange trein. Deze eigenschap is trouwens noodzakelijk in het geval een modeltrein zijn wagons bijvoorbeeld verliest (door ontkoppeling). Wanneer deze wagons voorzien zijn van een bezetmelding dan zal Miracos ervoor zorgen dat alle blokken tussen de stilstaande wagons en de verder rijdende locomotief bezet blijven. De beveiliging is dus gegarandeerd, ook in deze situatie die toch regelmatig voorkomt in modelbouwland (gelukkig niet zo dikwijls in het grootbedrijf). Automatisch stoppen van de modelbaan Wil je stoppen met spelen, dan kan je op eenvoudige wijze Miracos verzoeken om alle treinen op je modelbaan zachtjes tot stilstand te brengen voor het eerstvolgende sein. Zo staan alle treinen netjes klaar om bij de volgende opstart van je modelbaan weer feilloos te kunnen vetrekken.

7 Noodstop en lamptest Dit zijn twee functies die op het synoptisch bord kunnen voorzien worden. Druk je de noodstop in, dan stoppen alle treinen op de modelbaan onmiddellijk. De sein- en wisselstanden blijven bewaard. Na opheffen van de noodstop, trekken alle treinen die voordien aan het rijden waren, terug zachtjes op. Activeer je de lamptest, dan gaan alle led s op het synoptisch bord branden. Dit komt handig van pas om te zien of er een led stuk is of niet goed aangesloten is. Dit is typisch een functie die zeer eenvoudig te realiseren is met een centraal systeem zoals Miracos. Koppeling met klassieke besturing Het is mogelijk om een Miracos gestuurde modelbaan te koppelen met een klassiek bestuurd gedeelte (bijvoorbeeld een rangeerbundel). Dit kan je realiseren door een zogenaamd overnameblok te voorzien die je via een externe schakeling kan verbinden met Miracos of met je eigen rijregelaar. Meer gesofisticeerde mogelijkheden bestaan, maar moeten geval per geval bekeken worden. Modeltech kan U hierbij steeds assisteren. Algemene Technische Kenmerken Platform PC MHz (of sneller) met MS-DOS 6.xx of FreeDOS, COM poort Media CD of diskette Interface RS-232 (COM1 of COM2) Max aantal secties 255 Verdere Info Via is er meer gedetailleerde informatie ter beschikking, zoals: Miracos Installatie & Configuratie Gids Rail IO en Miracos Praktische gids voor de Modelbouwer Op onze website zijn steeds de laatste versies van deze documenten ter beschikking en vindt U ook informatie over onze andere producten. Modeltech Pieter Dierckxlaan 157 info@modeltech.be 9140 TEMSE 03/

Rail IO en Miracos. Praktische Gids voor de Modelbouwer

Rail IO en Miracos. Praktische Gids voor de Modelbouwer Rail IO en Miracos Praktische Gids voor de Modelbouwer Versie.0 September, 005 Copyright 005 Modeltech Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden gereproduceerd of verspreid op gelijk

Nadere informatie

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV).

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). In de vorige delen hebben we kunnen zien hoe een meertreinen besturingssysteem in elkaar steekt en dat er nogal wat verschillen tussen (kunnen) zijn. Ondanks

Nadere informatie

Regelen met het Central Station

Regelen met het Central Station Regelen met het Central Station Rijden in blokken 14 Schakelcontacten hebben op de modelbaan vele taken. Tot een van de interessantste behoort de regeling van een bloksectie. Met Märklin Systems kan dat

Nadere informatie

LocoHDL Module Toepassingen

LocoHDL Module Toepassingen LocoHDL Module Toepassingen Keerlus voor doorrijden in 1 richting Keerlus voor doorrijden in 2 richtingen Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle

Nadere informatie

Dossier RAILBUS. Pagina 1

Dossier RAILBUS. Pagina 1 Dossier RAILBUS Pagina 1 INLEIDING Pagina 2 INHOUD Inleiding... 2 Inhoud... 3 Doel... 4 Situatie op 13 Januari 2008... 5 Hoe het begon... 5 Technische vereisten... 5 De eerste stapjes... 5 Aansturen van

Nadere informatie

Handleiding voor modelbaan automatisering

Handleiding voor modelbaan automatisering Handleiding voor modelbaan automatisering INLEIDING De, in deze map, voorkomende schakelingen maken deel uit van een kompleet systeem waarmee, onafhankelijk van de schaal en het gebruik van gelijk- of

Nadere informatie

EASYPLUS PRE DOMOTICA

EASYPLUS PRE DOMOTICA EASYPLUS PRE DOMOTICA 1 of 11 EASYPLUS PRE DOMOTICA... 1 Algemeen... 3 2. PRE08008 : PRE domotica systeem met 8 uitgangen... 3 3. PRE08016 : PRE domotica systeem met 16 uitgangen... 4 4. PRE08024 : PRE

Nadere informatie

8-VOUDIGE BEZETMELDER

8-VOUDIGE BEZETMELDER Handleiding 8-VOUDIGE BEZETMELDER Werkt met de volgende systemen: alle systemen, analoog én digitaal, gelijkspanning en wisselspanning. Werkt niet met de volgende systemen: - Werkt met de volgende protocollen:

Nadere informatie

LocoIO Handleiding HDM08

LocoIO Handleiding HDM08 LocoIO Handleiding HDM08 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

* Gratis bij aanschaf PC I/O terugmeldsysteem, zie SOFTLOK info!!

* Gratis bij aanschaf PC I/O terugmeldsysteem, zie SOFTLOK info!! Prijslijst 01/12/2015 Programma (software): (actuele versie 11.2c) SOFTLOK demoversie... Gratis van internet SOFTLOK demoversie (incl. handleiding op USB-stick)... 12,50 SOFTLOK megaversie (incl. handleiding

Nadere informatie

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt.

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt. Hoe begin ik als ik een nieuwe modelbaan wil opzetten in Koploper? Hoe moet ik beginnen, waar moet ik aan denken, wat zijn de afwegingen die je moet maken? Voor welke systemen is het programma geschikt?

Nadere informatie

Wat gaan we behandelen

Wat gaan we behandelen Kennismaking met Wat gaan we behandelen Starten en stoppen van Koploper Betekenis van kleuren en symbolen in het baanplan Een loc aan- of afmelden en op weg helpen Snelheid van loc bijregelen Een nieuwe

Nadere informatie

Terugmeldingen. Misschien zijn er nog meer detectie mogelijkheden, maar laten we deze maar eens nader bekijken wat de voor- en nadelen zijn!

Terugmeldingen. Misschien zijn er nog meer detectie mogelijkheden, maar laten we deze maar eens nader bekijken wat de voor- en nadelen zijn! Terugmeldingen Zodra u de modelbaan inzichtelijk wil maken, waar en welke treinen zich op een bepaald moment zich bevinden heeft u contacten nodig in de rails om dit op een tableau of op een computer scherm

Nadere informatie

LocoHDL Module Configuratie

LocoHDL Module Configuratie LocoHDL Module Configuratie Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld Vertaling: Koen Vaganée 1

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld  Vertaling: Koen Vaganée 1 Digitale remmodule 5232 Installatiehandleiding Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.de Vertaling: Koen Vaganée 1 Belangrijke informatie! Lees deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage. Handleiding

VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage. Handleiding VMB1BLS 1-kanaals rolluiksturing voor universele montage Handleiding Inhoud 1. Beschrijving... 3 2. Onderdelen... 3 3. Aansluitschema s... 2 3.1. In een Velbus domotica-installatie... 2 3.2. Standalone...

Nadere informatie

Kleine demobaan voor Koploper

Kleine demobaan voor Koploper Kleine demobaan voor Koploper Koploper is de naam van een door Paul Haagsma geschreven programma voor het besturen van modelbanen, eerst voor treingestuurde systemen maar later ook voor het HCCM-systeem

Nadere informatie

VMB2BLE. Eigenschappen van de rolluikmodule VMB2BLE. (screenshots van velbuslink 8.19) By KRIS DAELMAN

VMB2BLE. Eigenschappen van de rolluikmodule VMB2BLE. (screenshots van velbuslink 8.19) By KRIS DAELMAN VMB2BLE Eigenschappen van de rolluikmodule VMB2BLE (screenshots van velbuslink 8.19) By KRIS DAELMAN A. Inleiding B. Eigenschappen C. Configuratie Algemeen Alarmen Zonsopgang/zonsondergang Kalender D.

Nadere informatie

Welkom bij modelbaan automatisering

Welkom bij modelbaan automatisering Welkom bij modelbaan automatisering Beste Modelbaanbouwer, Denkt u wel eens, dat de treinen op uw modelbaan ooit automatisch zullen gaan rijden, zodat u de handen vrij heeft voor rangeerwerk en/ of wilt

Nadere informatie

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16 06/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Digitaal Modelsporen. Inleiding. Jan Boen, Ing, MSc

Digitaal Modelsporen. Inleiding. Jan Boen, Ing, MSc Digitaal Modelsporen Inleiding Jan Boen, Ing, MSc Agenda Een woordje geschiedenis De voornaamste standaarden Rijden, Melden en Sturen De bouwstenen Digitaal Rijden Combinatie met analoog Evolueren van

Nadere informatie

MRDIRECT BOOSTER. Handleiding. Werkt met de volgende systemen: Werkt niet met de volgende systemen: Werkt met de volgende protocollen:

MRDIRECT BOOSTER. Handleiding. Werkt met de volgende systemen: Werkt niet met de volgende systemen: Werkt met de volgende protocollen: Handleiding MRDIRECT BOOSTER Werkt met de volgende systemen: Het computerprogramma MRdirect Werkt niet met de volgende systemen: Alle systemen die MRdirect niet ondersteunt Werkt met de volgende protocollen:

Nadere informatie

Inrit Spoor 3. Uitrit Spoor 1

Inrit Spoor 3. Uitrit Spoor 1 Stationsbesturing voor 3 Sporen met Omrijspoor Beschrijving: Het lokindividuele besturingssysteem LISSY bestaat uit Infrarood-zenders die in de lok zitten en ontvangers, waarvan de Infraroodsensoren in

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Introductie. Ik hoop in ieder geval dat dit rapport jou gaat helpen, laat me in ieder geval even weten wat je er van vindt! Veel lees plezier!

Introductie. Ik hoop in ieder geval dat dit rapport jou gaat helpen, laat me in ieder geval even weten wat je er van vindt! Veel lees plezier! Introductie Hey, en bedankt voor het lezen van De Modelspoorbaan blauwdruk, in dit rapport gaan we alle aspecten die bij het bouwen een modelspoorbaan komen bekijken, wat kun je verwachten tijdens de verschillende

Nadere informatie

Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien.

Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien. CENTRAL STATION 3, DEEL 3 Een stuurapparaat voor alle gevallen Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien. 16 märklin

Nadere informatie

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft S88XPressNetLI v1.0 Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk. 2008 KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft 3.3 De S88XpressNetLI verbinden met de ROCO versterker Aangezien de S88XpressNetLI

Nadere informatie

MH200N MH200N. Gebruikshandleiding 05/10-01 PC

MH200N MH200N. Gebruikshandleiding 05/10-01 PC MH200N MH200N Gebruikshandleiding 05/10-01 PC 2 MH200N Gebruikshandleiding Inhoud Beschrijving van de MH200N 4 1. Gebruik van de MH200N met Webpagina s vanop Personal computer 5 2. Basisfuncties 7 2.1

Nadere informatie

SOFTLOK 12.5x. Vernieuwing/ Aanvulling op handleiding ) Uitbreiding van het maximale aantal in te voeren locomotieven van 99> 200

SOFTLOK 12.5x. Vernieuwing/ Aanvulling op handleiding ) Uitbreiding van het maximale aantal in te voeren locomotieven van 99> 200 SOFTLOK 12.5x Vernieuwing/ Aanvulling op handleiding 12.0 1) Uitbreiding van het maximale aantal in te voeren locomotieven van 99> 200 Nadat in V12.0 het adressen bereik is vergroot, is het nu mogelijk

Nadere informatie

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen - pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Analoog rijden 8 Analoog

Nadere informatie

JPTrain. JPTrainBeta versie 25 mei 2015. Android client voor GBtrainHost

JPTrain. JPTrainBeta versie 25 mei 2015. Android client voor GBtrainHost JPTrain JPTrainBeta versie 25 mei 2015 Android client voor GBtrainHost Inhoud 1. Benodigd voor JPTrain... 3 2. Installatie JPTrain... 3 2.1 Conversie van oude versie(s)... 3 3. Eerste kennismaking met

Nadere informatie

Handleiding V2.x Blad 1-1

Handleiding V2.x Blad 1-1 1. Inhoudsopgave: 1.0 Installatie... 2 1.1 Installatie beschrijving hardware... 3 1.2 Installatie beschrijving software... 4 1.3 Handleiding... 7 1.3.1 Taal keuze... 7 1.3.2.1 Loc functie overzicht...

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

SPECIAL. Afleve 3. märklin magazin

SPECIAL. Afleve 3. märklin magazin ALLES OVER Afleve 3 SEINEN 30 märklin magazin 4.2017 ZIN IN SEINEN, AFLEVERING 3 Natuurgetrouw Duidelijk geval: seinen langs het spoor moeten natuurgetrouw zijn opgebouwd. Er moet echter ook rekening worden

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Domotica en communicatie Unica Wireless

Domotica en communicatie Unica Wireless Presentatie P104878 D17 Presentatie Scenario s Draadloos comfort is een gamma draadloze producten die gebruik maken van radiotechnologie (RF) om informatie uit te wisselen. Deze producten zijn uitermate

Nadere informatie

Gebruikshandleiding 06/10-01 PC

Gebruikshandleiding 06/10-01 PC Gebruikshandleiding 06/10-01 PC 2 LegrandSchedulerConfig Gebruikshandleiding Inhoud Beschrijving van de 4 1. Gebruik van de met Webpagina s vanop Personal computer 5 2. Basisfuncties 7 2.1 Scenario s 7

Nadere informatie

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 NEDERLANDS...5 nl 2 OVERZICHT nl 1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 3 BLUETOOTH VOORZIENINGEN...8 4 SOFTWARE INSTALLATIE...9 4.1 Voorbereidingen...10

Nadere informatie

Montagevoorschriften

Montagevoorschriften Montagevoorschriften BCU Mont_BCU1_NL.Doc 1/9 Inhoudsopgave 1. Montage van de onderdelen... 3 2. Aansluitingen van de 8 polige stekker... 3 3. Aansluitingen van de 10 polige stekker... 4 4. Opstarten...

Nadere informatie

Schaduwstation 18 januari 2009

Schaduwstation 18 januari 2009 Situatie: 1. schaduwstation met 3 sporen 2. ieder spoor is voorzien van een stopsectie (rood) 3. ieder spoor is voorzien van een detectie (lichtblauwe lijn) 4. 2 electrisch aangedreven wissels (Wissel

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4 02/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

De wereld van de seinen

De wereld van de seinen CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN / DEEL 5 De wereld van de seinen De eerste stappen bij de uitrusting van onze voorbeeldmodelbaan met magneetartikelen zijn gezet door de inbouw van de wisselaandrijvingen. De volgende

Nadere informatie

Televariator 0-10 V

Televariator 0-10 V Televariator 0-10 V 036 60 Eigenschappen Spanning 100-240 V~ Frequentie 50-60 Hz 230 V~ 1000 VA 1000 VA 110 V~ 500 VA 500 VA Afmetingen 2 x 1,5 mm 2 of 1 x 2,5 mm 2 4 modules 0 C tot + 45 C TL-buis met

Nadere informatie

Eigenschappen en configuratie van de VMB8PBU, VMB6PBN en VMB2PB(A)N

Eigenschappen en configuratie van de VMB8PBU, VMB6PBN en VMB2PB(A)N VMB8PBU VMB6PBN VMB2PB(A)N Eigenschappen en configuratie van de VMB8PBU, VMB6PBN en VMB2PB(A)N (screenshots van velbuslink 8.19) BY KRIS DAELMAN A. Inleiding B. Eigenschappen C. Configuratieinstellingen

Nadere informatie

MH200N MH200N. Gebruikshandleiding.

MH200N MH200N. Gebruikshandleiding. www.legrand.com Inhoud Beschrijving van de 4 1. Gebruik van de met Webpagina s vanop Personal computer 5 2. Basisfuncties 7 2.1 Scenario s 7 2.2 Diagnostiek 7 3. Functies voorbehouden aan de gebruiker

Nadere informatie

LocoIO Handleiding HDM08

LocoIO Handleiding HDM08 LocoIO Handleiding HDM08 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor Handleiding KeerPlus3 Telgterweg 275a 3853 NJ Ermelo 06 41 80 35 40 info@domburgtrainsupport.nl KvK nummer 62847503 BTW nummer NL192391513B01 IBAN NL52RABO 0302303499 Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing

Nadere informatie

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein.

De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. De beste, mooiste en meest intelligente oplossing voor de automatisering en beveiliging van uw domein. Fibaro is een complete en krachtige oplossing voor het monitoren, beheren en intelligent automatiseren

Nadere informatie

Workshop itrain - 21/02/2015

Workshop itrain - 21/02/2015 Workshop itrain - 21/02/2015 itrain Agenda : Wat is itrain / icar? Waar ophalen en hoe installeren? Hoe centrale instellen en verbinden met de computer? itrain gebruiken. 2 itrain - Wat is itrain / icar?

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC Versie 1.0 06/08-01 PC Gebruikshandleiding TiStereoControl Software voor de configuratie van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl 2 3 INHOUD 1. Vereisten Hardware en Software 4 2. Installatie

Nadere informatie

Realistische spoorwegovergang met itrain. Door Marcel Willemse 2 januari 2019

Realistische spoorwegovergang met itrain. Door Marcel Willemse 2 januari 2019 Realistische spoorwegovergang met itrain. Door Marcel Willemse 2 januari 2019 Onderstaande beschrijving geeft weer hoe ik met itrain zorg dat de spoorwegovergang realistisch bestuurd wordt. Situatie: De

Nadere informatie

Workshop itrain - 20/02/2016

Workshop itrain - 20/02/2016 Workshop itrain - 20/02/2016 itrain Agenda : Basis digitaal systeem. Wat is itrain / icar? Waar ophalen en hoe installeren? Hoe centrale instellen en verbinden met de computer? Instellen noodzakelijke

Nadere informatie

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e

MotorControl gebruiksaanwijzing V3 vanaf softwareversie 2.0e Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...3 UITVOERING...3 MC55081...3 MC55082...3 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...3 ALGEMENE WERKING...4 Maximale stuurtijd beveiliging...4 Omschakel beveiliging...4

Nadere informatie

RUKRA REMOTE DIGIT IO_44_NL ARTIKELNUMMER: RK-3004

RUKRA REMOTE DIGIT IO_44_NL ARTIKELNUMMER: RK-3004 ARTIKELNUMMER: RK-3004 Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u start met de montage of programmering RUKRA EUROPE B.V. WWW.RUKRA.EU INFO@RUKRA.EU Handleiding ALGEMENE INFORMATIE De Remote DIGIT

Nadere informatie

4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem

4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem VMB4DC 4-kanaals dimmerstuurmodule met 0 of 1 tot 10V-uitgangen voor het Velbus-systeem INHOUD INHOUD... 2 OMSCHRIJVING... 3 EIGENSCHAPPEN... 3 VELBUSEIGENSCHAPPEN... 5 OVERZICHT... 6 LEDINDICATIE... 7

Nadere informatie

ModelTrein-Support: Workshop KOPLOPER

ModelTrein-Support: Workshop KOPLOPER 2017 ModelTrein-Support: Workshop KOPLOPER Patrick Peeters ModelTrein-Support vzw 21-1-2017 We starten onze workshop met een toelichting op het programma Koploper (aansturen van modeltreinen) ontwikkeld

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL 550 - TUCHTREGLEMENT BIJLAGE III BESTRAFFING VAN DE FOUTEN TEGEN DE VEILIGHEID VAN HET VERKEER. A. INBREUKEN OP DE REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Het toepassen van Märklin isolatie 74030 bij C-rails.

Het toepassen van Märklin isolatie 74030 bij C-rails. Het toepassen van Märklin isolatie 74030 bij C-rails. Omdat bij mij regelmatig vragen binnen komen hoe isolaties toe te passen bij C-rails van Märklin heb ik voor u dit document aangemaakt. Voordat men

Nadere informatie

Triggers en Acties gebruiken

Triggers en Acties gebruiken Net2 Triggers en Acties gebruiken Belangrijke opmerking De Net2 Servercomputer moet altijd draaien, anders kan Triggers en Acties niet correct werken. Triggers en Acties is een krachtige functie. Hij kan

Nadere informatie

Eenvoudig naar een digitale droommodelbaan

Eenvoudig naar een digitale droommodelbaan CS PRAKTISCH TOEPASSEN / DEEL Eenvoudig naar een digitale droommodelbaan Hoe wordt de Central Station optimaal gebruikt voor de besturing van een modelbaan? In een meerdelige serie tonen we van de planning

Nadere informatie

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves KEYSTONE Inhoud 1 Optionele module 8: AS-Interface module 1 2 Installatie 1 3 Communicatiekenmerken 1 4 Beschrijving van de OM8 AS-Interface module 2 5 AS-Interface protocol 3 6 Communicatie-interface

Nadere informatie

Het onverwacht haperen van een trein is nu verleden tijd dankzij de USP :

Het onverwacht haperen van een trein is nu verleden tijd dankzij de USP : Nieuwigheden 2004 Bladzijde 1 van 6 1. Een rood sein voorbijrijden kan niet meer! De nieuwe decoders van de GOLD-reeks betekenen een echte revolutie in de techniek van de modeltrein. Nauwkeurig stoppen

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

De juiste basis. Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht.

De juiste basis. Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht. CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN/DEEL 5 De juiste basis Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht. 18 märklin magazin 6.2018

Nadere informatie

Draadloze Installatie Handleiding

Draadloze Installatie Handleiding Draadloze Installatie Handleiding VOOR INSTALLATEURS Alles wat u moet weten INHOUDSOPGAVE Page A Directe modus... 44 B "Draadloze bus" modus... 46 C Groepsopdracht gebruiken met de "Draadloze bus... 48

Nadere informatie

Installatiehandleiding van de poortaandrijving ENL-BP2R

Installatiehandleiding van de poortaandrijving ENL-BP2R Installatiehandleiding van de poortaandrijving ENL-BP2R RW Presentatie De poortaandrijving ENL-BP2R maakt de HF-controle van twee toegangen tot de parkeergarage mogelijk, vanaf nu INGANG en UITGANG genoemd.

Nadere informatie

DinaSys DTC versie 3. 3 april 2014 DTC versie 3 Pagina 1 van 8

DinaSys DTC versie 3. 3 april 2014 DTC versie 3 Pagina 1 van 8 DinaSys DTC versie 3 De software voor de DTC draaischijfbesturing is geheel herschreven en bevat nieuwe functionaliteit waardoor niet alleen het draaigedrag aanzienlijk verbeterd is, maar ook een aantal

Nadere informatie

Mysterieus zwart. Axolute uniek.

Mysterieus zwart. Axolute uniek. Mysterieus zwart. Axolute uniek. Gewoonweg wit. Axolute uniek. 2 3 Products Design: Zecca&Zecca and BTicino Industrial Design De exclusieve Axolute collectie waar zwart glas domineert Video Station Nighter,

Nadere informatie

SOFTLOK en de Multidecoder

SOFTLOK en de Multidecoder Gefeliciteerd met de aankoop van deze Multidecoder MD-4 (D). Lees vóór u de decoder gaat installeren, de instructies in deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Bewaar de gebruiksaanwijzing voor latere naslag.

Nadere informatie

DIN-RAIL UITBREIDING int-iors_nl 10/14

DIN-RAIL UITBREIDING int-iors_nl 10/14 INT-IORS INT-ORS DIN-RAIL UITBREIDING int-iors_nl 10/14 De INT-IORS uitbreiding is voor uitbreiding van het alarmsysteem met 8 programmeerbare bedrade zones en 8 programmeerbare bedrade uitgangen. De modules

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Verkeerslichten Decoder 234

Gebruiksaanwijzing Verkeerslichten Decoder 234 Gebruiksaanwijzing Verkeerslichten Decoder 24 Gebruiksaanwijzing Verkeerslichten Decoder 24 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van deze verkeerslichten decoder. Met deze verkeerslichten

Nadere informatie

Handboek Wilhelmshaven- en Bonnbaan

Handboek Wilhelmshaven- en Bonnbaan Handboek Wilhelmshaven- en Bonnbaan versie 1.1 Inleiding De Wilhelmshaven- en Bonnbaan zijn uitgevoerd als digitale gelijkstroombanen en beschikken over grote rijlengtes. Ze strekken zich uit over een

Nadere informatie

Handleiding V3.xx Blad 1-1

Handleiding V3.xx Blad 1-1 1. Inhoudsopgave: 1.0 Installatie... 2 1.1 Installatie beschrijving hardware... 3 1.2 Installatie beschrijving software... 4 1.3 Handleiding... 7 1.3.1 Taal keuze... 7 1.3.2.1 Loc functie overzicht...

Nadere informatie

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar?

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar? Muziek downloaden Muziek downloaden kan op verschillende manieren en bij verschillende diensten. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn. Formaten Verschillende download diensten bieden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 -

Inhoudsopgave. Handleiding: MC5508.20070830 v2.0a. Pagina - 1 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...1 INLEIDING...2 UITVOERING...2 MC55081...2 MC55082...2 AANSPRAKELIJKHEID EN GARANTIE...2 ALGEMENE WERKING...3 Maximale stuurtijd beveiliging...3 Omschakel beveiliging...3

Nadere informatie

SPOOR 1 DRAAISCHIJF. In Nederlands Model

SPOOR 1 DRAAISCHIJF. In Nederlands Model SPOOR 1 DRAAISCHIJF In Nederlands Model Dit document beschrijft de kronkels voor het ontwerpen en bouwen van een draaischijf voor een Spoor1 Draaischijf met een elektrische besturing. Het document bevat

Nadere informatie

Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie. Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie

Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie. Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie Colofon Titel Beveiligingssystemen Au teu r Erik Scholten Vormgevin g Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie U itgever Save - Scholten Advies Veiligheidsbewustzijn Educatie D atu m 1 e dru

Nadere informatie

Gemaakt door Stefan Lersch vertaald door H.v.d.Oosterkamp

Gemaakt door Stefan Lersch vertaald door H.v.d.Oosterkamp Gemaakt door Stefan Lersch vertaald door H.v.d.Oosterkamp WDP Mobile Sinds de WDP versie 2009.4 kun je WDP draadloos besturen, met een mobile-telefoon of een tablet. Op de website van WDP (www.windigipet.de)

Nadere informatie

SPRAAK MODULE INT-VG. 1. Eigenschappen. 2. Specificaties

SPRAAK MODULE INT-VG. 1. Eigenschappen. 2. Specificaties SPRAAK MODULE INT-VG int-vg_nl 12/11 De INT-VG module werkt samen met de INTEGRA en VERSA alarmsystemen en maakt implementatie van spraakberichten mogelijk (deze module vervangt de CA-64 SM spraak synthesizer

Nadere informatie

Het Keypad (met segmenten)

Het Keypad (met segmenten) Het Keypad (met segmenten) Het JABLOTRON 100 systeem kan worden gebruikt met verschillende type keypads waarmee het systeem kan worden bediend, en die informatie geven omtrent de status van het systeem

Nadere informatie

LGB MZS Functie overzicht

LGB MZS Functie overzicht LGB MZS Systeem - Functie overzicht 1 / 5 LGB MZS Functie overzicht Dit overzicht is op te vragen als pdf voor leden van het en gepubliceerd in het magazine van de www.grootspoorgroep.nl. LGB MZS Centrale

Nadere informatie

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00 XLN-t bvba Hoogstraat 52 B 2580 Putte-Beerzel Belgie - Belgium tel +32 (0) 15 24 92 43 fax +32 (0) 15 25 10 58 RPR Mechelen BTW BE 423 212 087 Bank 733-2011497-38 IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

Nadere informatie

Nieuwe- en bijkomende functionaliteiten app V5.0

Nieuwe- en bijkomende functionaliteiten app V5.0 Nieuwe- en bijkomende functionaliteiten app V5.0 Hieronder vindt u een opsomming van de vernieuwde en bijkomende functionaliteiten van de INTEGRA CONTROL app versie 5.0. Nieuw app icoon en opstartscherm

Nadere informatie

16SD. Avontuur in miniatuur

16SD. Avontuur in miniatuur 16SD Bezetmelder met 16 contacten op basis van stroomdetectie. Voor terugmelding met behulp van LEDs of als aanvulling op een terugmelddecoder zonder stroomdetectie. Geschikt voor digitale 2-rail modelbanen.

Nadere informatie

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op   Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 GPRS-A Universele monitoringsmodule Quick start De volledige handleiding is verkrijgbaar op www.osec.nl Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND

Nadere informatie

User Manual. 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair

User Manual. 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair User Manual 99-2908 DMX Universal Demux 8 channel Switch / PWM / Servo / Strobe / Binair Omschrijving De DMX Universele Demux is uitstekend geschikt voor het aansturen van diverse. Aan de uitgang staan

Nadere informatie

Nederlands Français. Handleiding. Mobile Station

Nederlands Français. Handleiding. Mobile Station Nederlands Français Handleiding Mobile Station 60653 Inhoudsopgave Pagina Mobile Station Mobile Station 3 Aansluiten 3 Menu, toetsfuncties 4 Taalkeuze 4 Loc invoeren, configureren Rijden, toetsfuncties

Nadere informatie

Gebruikershandleiding 2015 1

Gebruikershandleiding 2015 1 Gebruikershandleiding 2015 1 1. Bouw S-tablet 1.1 De 3 delen van de informatieverwerking: Invoer: 2 vaste invoerorganen: drukknop en schuifschakelaar 2 aansluitmogelijkheden: extra invoerorganen Impulsgenerator:

Nadere informatie

Handleiding decoder RFI 1000

Handleiding decoder RFI 1000 Handleiding decoder RFI 1000 Gelieve deze handleiding grondig door te nemen alvorens het apparaat in gebruik te nemen!! Het apparaat kan maximaal 99 RFI kaarten inlezen als toegangskaart en 1 als programmeerkaart.

Nadere informatie

Contents Backup en herinstallatie... 2

Contents Backup en herinstallatie... 2 Contents Backup en herinstallatie... 2 1. Hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 2. Ik heb geen backup van MediMail, hoe herinstalleer ik MediMail?... 2 3. Hoe maak ik een backup van MediMail?... 2 4. Mag

Nadere informatie

Koploper voor Beginners

Koploper voor Beginners Koploper voor Beginners Een stap voor stap introductie in Koploper voor de absolute beginner Versie 2.1 17 februari 2010 ModelSpoorGroep Valkenswaard Erik Teunissen 2009,2010 This document is created with

Nadere informatie

Terugmeldmodule 63320

Terugmeldmodule 63320 Terugmeldmodule 63320 Terugmeld-Module 63320 Voor 2 geleider-rails nieuwe dimensie voor digitale terugmelding Waarvoor gebruikt men Terugmelding? Terugmeldingen geven op de modelbaan de informatie of een

Nadere informatie

Verkorte Gebruiker Handleiding

Verkorte Gebruiker Handleiding Verkorte Gebruiker Handleiding Inhoud Algemeen... 3 Het keypad... 3 Functietoetsen... 4 Cijfertoetsen... 4 Navigatietoetsen... 4 LCD scherm... 4 Signalisatie LED s... 6 Noodtoetsen... 6 De verschillende

Nadere informatie

U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw?

U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw? U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw? Dit kan met het domotica systeem van Ryckeboer Automation & Security Concept EIB domotica Wij zijn een bedrijf

Nadere informatie

ikitlux LUXOM COMFORT KIT

ikitlux LUXOM COMFORT KIT ikitlux LUXOM COMFORT KIT Op een creatieve manier kies je samen met de installateur voor een duurzaam wooncomfort. Zorgeloos gebruiksgemak dat is afgestemd op de behoeften en het levensritme van je familie.

Nadere informatie

IP-Com. AnB - Rimex sa. 28 maart 2013 B Installatiehandleiding voor de IP-Com. De IP-RS485 interface voor BiBus, MiniDo, MaxiDo en D2000i

IP-Com. AnB - Rimex sa. 28 maart 2013 B Installatiehandleiding voor de IP-Com. De IP-RS485 interface voor BiBus, MiniDo, MaxiDo en D2000i IP-Com AnB - Rimex sa 28 maart 2013 B-703-0006 Installatiehandleiding voor de IP-Com De IP-RS485 interface voor BiBus, MiniDo, MaxiDo en D2000i Een product van AnB-Rimex sa Inhoudsopgave 1 Inleiding 3

Nadere informatie

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Decoder inbouw Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Wanneer? Indien je wil overgaan van analoog naar digitaal bedrijf. Het is niet zinvol je loc s te

Nadere informatie

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink

Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Colofon Auteur: Eindredactie: Jaap Jan de Jong Thijs A. Afman Trea Winter van Faassen Joost van den Brink Dit is een uitgave van Brink Technical Solutions BV 2008. Deze uitgave mag vrij worden gekopieerd

Nadere informatie