JONGCD&V WIL VERBOUWEN. Ons land moet verbouwd worden. Wie zullen de verbouwers zijn? De JONGCD&V ers!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JONGCD&V WIL VERBOUWEN. Ons land moet verbouwd worden. Wie zullen de verbouwers zijn? De JONGCD&V ers!"

Transcriptie

1 JONGCD&V WIL VERBOUWEN Ons land moet verbouwd worden. Wie zullen de verbouwers zijn? De JONGCD&V ers! De afgelopen decennia hebben christendemocraten ons land uitgebouwd. Een stevig huis waarin het goed wonen was. Maar het huis vertoont aan de start van de 21 e eeuw heel wat tekenen van slijtage. Ons land wordt met grote uitdagingen geconfronteerd. We hebben nood aan een nieuwe economie, een staatshervorming, een toekomst voor onze sociale zekerheid, enz. Nood dus aan een nieuw huis? Smijten we het plat en zetten we een appartementsblok in de plaats? Neen. JONGCD&V gaat het huis grondig verbouwen en klaarmaken voor een nieuwe eeuw. Zo kunnen wijzelf en onze kinderen er blijven wonen en een toekomst uitbouwen. De komende federale verkiezingen zijn zonder twijfel de belangrijkste van het decennium. Nu het gebouw aan ernstige verbouwing toe is, heeft JONGCD&V het verbouwingsplan klaar. ONS VERBOUWINGSPLAN De JONGCD&V ers zijn klaar om de handen uit de mouwen te steken en de werken aan te vatten. JONGCD&V gaat ons land verbouwen! We willen een nieuwe economie, een doorgedreven staatshervorming, een financieel gezond land, een sterke sociale zekerheid en een stabiele energiebevoorrading. 1. EEN NIEUWE ECONOMIE Ons land werd het voorbije jaar, net zoals de rest van de wereld, getroffen door de zwaarste economische en financiële crisis sinds de jaren 30. De economische groei kreeg een flinke deuk, de werkloosheidsgraad steeg. Er is echter meer aan de hand. De crisis is niet het enige probleem. De structurele economische problemen zijn groter dan ooit. Ondanks het feit dat de Belgische economie voorzichtig weer begon te groeien als gevolg van het internationale herstel, ziet onze situatie er allerminst rooskleurig uit. De loonkosten liggen 10% hoger dan in de buurlanden, onze concurrentiepositie verslechtert, de delokalisatie van bedrijven naar het buitenland houdt aan en de groene economie is zeker nog geen feit. We moeten daarom verder durven denken dan korte termijn crisismaatregelen en resoluut de krijtlijnen voor een nieuwe economie uittekenen. JONGCD&V wil met gedurfde maatregelen terug duurzame economische groei nastreven. Enkel op die manier kunnen we de welvaart en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties veiligstellen. Het is tijd om ons economisch model te verbouwen. De overheid als pionier Een nieuwe economie kan niet zonder een nieuwe overheid. Als early adopter moet de overheid haar koopkracht inzetten om de nieuwe economie te stimuleren. Denken we maar aan de aankoop van groene gebouwen en een groen wagenpark. Daarnaast moet de overheid ook pionier zijn in het stimuleren van innovatieve oplossingen op vlak van e-government, gezondheidszorg, welzijn, en onderwijs. Onze bedrijven kunnen deze innovatieve oplossingen ontwikkelen en dan ook exporteren naar het buitenland. Drie maal winst: voor de mensen, de bedrijven en de overheid!

2 Weg met die loonhandicap De nieuwe economie moet jobs creëren. Maar dan moeten we arbeid ook aantrekkelijker maken. Vandaag is arbeid in België veel duurder dan in onze buurlanden. Dit is onhoudbaar. We moeten daarom volop inzetten op loonmatiging en op lastenverlaging op arbeid. Loonmatiging bekomen we door de wet van 1996 op het concurrentievermogen aan te passen en correct toe te passen. Lastenverlaging willen we realiseren door de bestaande fiscale gunstregimes aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Suboptimale regimes schrappen we. Met het vrijgekomen budget verlagen we de lasten op arbeid. Een slimme vennootschapsbelasting België wordt alsmaar minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeringen. Ons model van vennootschapsbelasting is daarbij problematisch. Het huidige tarief van afgerond 34% en de eindeloze complexiteit schrikken investeerders af. JONGCD&V wil daarom gaan voor een duaal systeem van vennootschapsbelasting dat budgettair neutraal is. We trekken bedrijven aan met een verlaagd blikvangerstarief dat ontdaan is van de meeste fiscale aftrekken. Daarnaast kunnen bedrijven die de stap naar ons land hebben gezet nog steeds kiezen voor het bestaande systeem. Bij de uitwerking van dit systeem moet er voldoende aandacht worden besteed aan de administratieve vereenvoudiging voor vennootschappen en fiscale administraties. Een transparante en sturende fiscaliteit JONGCD&V staat achter het principe van een sturende fiscaliteit. De doelmatigheid van de verschillende gunstregimes en stimuli in de fiscaliteit en de sociale zekerheid moeten echter aan een kritisch onderzoek worden onderworpen en worden vereenvoudigd. In plaats van allerlei bijzondere en specifieke maatregelen, willen we een beperkt aantal algemene gunstregimes, waarvan de uitvoering nauwgezet en correct kan opgevolgd worden om fraude te voorkomen. Enkel algemene gunstregimes die de volgende doelstellingen nastreven, zoals: het aantrekkelijk maken van arbeid, de bescherming van de sociaal zwakkeren, het opvangen van de vergrijzing, het veiligstellen van de belangen van jonge gezinnen, kunnen worden behouden. Gunstregimes die gericht zijn op het in stand houden van structureel verlieslatende of niet toekomstgerichte sectoren, zijn niet langer wenselijk. De vrijgekomen budgetten worden gebruikt om de tarieven in de fiscaliteit en de sociale bijdragen te verlagen. 2. EEN DOORGEDREVEN STAATSHERVORMING Onze staat sputtert. De actualiteit op bijvoorbeeld socio-economisch gebied en op het vlak van justitie en gezondheidszorg toont aan dat een unitair beleid op veel domeinen niet werkt en vaak zelfs tegenwerkt. Een staatshervorming is dan ook nodig om Vlaanderen en Wallonië in staat te stellen de verschillende problemen waarmee ze geconfronteerd worden, efficiënt en volgens hun eigen visie aan te pakken. Naast het realiseren van bevoegdheidsoverdrachten, moet ook de manier waarop onze staat georganiseerd is, worden aangepakt.

3 Om ons land werkbaar en efficiënt te maken, moeten we onze staat dus verbouwen. Hervormingen zijn dringend nodig. Een confederaal België JONGCD&V is groot voorstander van het confederaal model. Ons uitgangspunt is dat het zwaartepunt van de bevoegdheden bij de twee deelstaten moet komen, en dat de Belgische overheid maar een beperkt aantal bevoegdheden moet uitoefenen. JONGCD&V is ervan overtuigd dat binnen dit confederaal model alle regio s vooruit zullen gaan. De regio s hebben immers verschillende noden en een verschillende visie over hoe die noden het best worden aangepakt. In een confederaal model kunnen ze een eigen beleid voeren dat het meest is aangepast. Subsidiariteit ten top. Geen regeerakkoord zonder akkoord staatshervorming Een grote staatshervorming komt er alleen door samen te zitten en tot akkoorden te komen. We geloven dan ook niet in de Maddensdoctrine. De federale staat laten verrotten, is ook in het nadeel van de Vlaming. Dat betekent niet dat er niets moet gebeuren. Integendeel. Volgens JONGCD&V is de enige hefboom om tot een staatshervorming te komen deze als voorwaarde voor een regeerakkoord te stellen. Voor JONGCD&V kan CD&V dus niet in de regering stappen, zonder garanties op een staatshervorming. Splitsing BHV Wat BHV betreft moet eindelijk overgegaan worden tot de splitsing. We maken hier ook een voorwaarde van om in een regering te kunnen stappen. 3. EEN FINANCIEEL GEZOND LAND De sociale welvaartstaat staat vandaag onder zware druk door de oplopende begrotingstekorten. Deze zijn voor een stuk te wijten aan de huidige economische crisis. Tegelijk mogen we niet blind zijn voor het feit dat een groot deel van het tekort structureel is en dus niets met de crisis te maken heeft. Ons land moet haar financiële situatie nu zo snel mogelijk op orde krijgen. Zeker met het oog op de vergrijzing die massaal veel bijkomende kosten met zich zal meebrengen. Besparingen zijn nodig om het morgen met z n allen nog goed te kunnen hebben. Voor JONGCD&V moeten daarbij de volgende principes gelden: De overheid moet het goede voorbeeld geven Vooraleer de overheid de bevolking kan vragen om te besparen, moet ze in de eigen uitgaven snijden. Onnodige uitgaven moeten geschrapt worden. Iedereen moet inspanningen leveren Naast de overheid is iedereen in dit land er mee voor verantwoordelijk om de toekomst veilig te stellen. Alle hens aan dek, betekent dat we alle krachten die er zijn nodig hebben. Het aanpakken van het begrotingstekort is voor JONGCD&V dus een verantwoordelijkheid van iedereen. Iedereen zal een inspanning moeten leveren, al geldt daarbij wel het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

4 Met het oog op de bijkomende kosten die de vergrijzing met zich mee zal brengen, is het voor JONGCD&V heel belangrijk dat de besparingen zoveel als mogelijk gespreid worden over de generaties. Zowel de actieve als de niet-actieve bevolking moet bijdragen. Saneringsrondes moeten ook zoveel als mogelijk gespreid worden over verschillende domeinen en departementen. Dit moet er toe leiden dat alle bevolkingsgroepen en ook de ondernemingen een inspanning leveren. Begrotingsbeleid met visie Onze samenleving staat de komende jaren voor enkele zeer belangrijke uitdagingen - zoals bijvoorbeeld de vergrijzing, de klimaatsverandering, enz. - die diepgaande hervormingen vereisen. De komende saneringsronde kan hier niet los van worden gezien. Eerder dan ad hoc besparingen door te voeren of de ontvangsten te verhogen, wil JONGCD&V dat de komende saneringsrondes gekoppeld worden aan een visie op de aanpak van de toekomstige uitdagingen. De voorziene besparingen moeten dan ook een eerste stap zijn in de hervormingen die noodzakelijk moeten worden doorgevoerd. 4. EEN STERKE SOCIALE ZEKERHEID De sociale welvaartstaat brokkelt verder af. En met de gevolgen van de vergrijzing in het vooruitzicht ziet het er niet goed uit voor het voorbestaan. Zonder structurele hervormingen dreigen we de extra kosten van de vergrijzing niet te kunnen dragen en zullen de lasten volledig op de schouders van de jonge generatie terecht komen. Zowel de Europese Commissie als de OESO en het IMF hebben ons er al op gewezen dat de enige oplossing er in bestaat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden. De komende jaren krijgen we een laatste kans om onze samenleving op de (nabije) toekomst voor te bereiden en de sociale welvaartstaat veilig te stellen. Voor JONGCD&V is onze sociale zekerheid te belangrijk om verloren te laten gaan. Daarom zijn er hervormingen nodig. Meer mensen aan het werk We moeten met meer mensen aan het werk. Het verhogen van de tewerkstellingsgraad is immers het belangrijkste wapen tegen de vergrijzingen: en toename van het aantal werkenden, leidt tot een toename van de bijdragen aan het systeem en een inperking van de uitgaven. In België is er op dit vlak bovendien nog veel ruimte voor progressie. Vooral de arbeidsparticipatie van de 55- tot 64-jarigen is zeer laag en bedraagt slechts 37%. Ons land bengelt daarmee aan de staart van het Europese peloton. Vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt tegengaan JONGCD&V wil dat het brugpensioen onder 58 jaar wordt afgeschaft. Bovendien moeten alle andere vormen van vervroegde uittreding voor die leeftijd fiscaal en parafiscaal volledig worden ontmoedigd. Deze maatregelen moeten zo snel als mogelijk worden genomen. De huidige economische crisis heeft tot gevolg dat veel bedrijven een collectief ontslag doorvoeren. 50-plussers die voor brugpensioen in aanmerking komen, worden daarbij vaak als eersten voor ontslag geviseerd. Invoering van een pensioenloopbaan JONGCD&V is van mening dat vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt moet worden tegengegaan. JONGCD&V wil daarbij een pensioenloopbaan van minimum 43 jaar introduceren. Wie geen loopbaan van 43 jaar kan aantonen, kan dan niet op pensioen voor hij of zij de leeftijd van 63 jaar heeft bereikt.

5 5. EEN STABIELE ENERGIEBEVOORRADING Onze economie, industrie en huishoudens hebben nood aan energie. Ongeveer 55% van de elektriciteit in België wordt in kerncentrales opgewerkt. Daarnaast is gas een belangrijke brandstof, die ongeveer 30% uitmaakt. Kolen worden voor 8% van de elektriciteitsproductie gebruikt, olie voor 1,6% en hernieuwbare energiebronnen voor 4,4% van alle geproduceerde elektriciteit. Hernieuwbare energie Voor JONGCD&V moet er meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie. België mag ambitieuze quota voor hernieuwbare energielevering aan de producenten opleggen (cfr. Europese richtlijn 20% energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen tegen 2020), maar het is voor ons mogelijk om deze uit efficiëntieoverwegingen los te koppelen van plaatselijke productie. JONGCD&V is voorstander van de spoedige uitbouw van een slim elektriciteitsnet dat ondermeer de centrale elektriciteitsproductie zal faciliteren en distributiekosten verlagen. Dit netwerk moet bovendien elektriciteitsnetwerken binnen de EU zoveel mogelijk in verbinding stellen. Zo kunnen we op termijn komen tot een echte Europese energiemarkt die zorgt voor nieuwe dynamiek en verhoogde efficiëntie binnen de Europese energiewereld. Ook zal zo n geïntegreerd energienetwerk in staat zijn om de fluctuerende aanvoer uit bronnen als wind- of zonne-energie beter op te vangen. Ook voor gas moet er een analoog geïntegreerd Europees netwerk komen. Hoewel verwacht wordt dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de toekomst sterk zal stijgen (van 2% in 2000 naar 12% in 2030), blijft dit relatief beperkt. Hernieuwbare energiebronnen kunnen dus slechts een klein onderdeel van de kernuitstap opvangen. Bij kernuitstap zal kernenergie vervangen moeten worden door andere energiebronnen, zoals hernieuwbare energiebronnen (biomassa, zon, afval en wind), maar ook aardgas en steenkool. Het is dus evident dat een uitstap uit de kernenergie op korte termijn tot een toename in emissies zal leiden als alleen aan de productiezijde wordt gesleuteld. Wanneer de elektriciteitsproducenten zouden overschakelen op een CO₂-intensievere methode om energie te produceren, zou dit betekenen dat zij emissierechten dienen aan te kopen om de extra CO₂emissies toe te laten. Hoewel hernieuwbare energie de toekomst is op lange termijn, kunnen we de eerste tientallen jaren niet zonder kernenergie. Kiezen voor kernenergie JONGCD&V komt dan ook tot de vaststelling dat kernenergie een belangrijke rol moet blijven spelen om ons een stabiele energiebevoorrading te garanderen. Recycleren van kernafval Kernenergie leidt tot radioactief afval, deze brengt risico s met zich mee voor mens en milieu. De uitdaging is de nadelen en de risico s te spreiden en te beheren. De gebruikte splijtstof van de kerncentrales kan worden gerecycleerd (gesloten cyclus). Opwerking en recyclage beperken het volume radioactief afval: een gebruikt splijtstofelement dat uit de reactor komt, bevat 97% herbruikbare stoffen. JONGCD&V pleit ervoor om de recyclage van Belgisch kernafval terug wettelijk toe te staan.

6 Verwerking en opslag van nucleair afval bieden ook opportuniteiten voor kennis-, expertiseontwikkeling en innovatie. Een nieuwe kerncentrale JONGCD&V stelt daarom dat upgraden (levensduurverlenging) van de bestaande centrales alsook het bouwen van nieuwe centrales een optie moet kunnen zijn. Afbraak en bouw van nieuwe kerncentrales zal investeringen aantrekken, jobs creëren, o.a. jobs met hoge toegevoegde waarde en dus zorgen voor economische groei. Een nieuwe kerncentrale biedt ook de opportuniteit het monopolie van de bestaande exploitanten af te breken. De bouw en uitbating van nieuwe centrales zou daarom enkel toegewezen kunnen worden aan marktspelers met een beperkt aandeel op de Belgische markt. De opbrengst van de vergunning om een nieuwe kerncentrale te bouwen kan dan worden geïnvesteerd in: hernieuwbare energie, R&D over hernieuwbare energie, onderzoek en innovatie rond nucleaire technologie.

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen

samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen samenvatting een nieuwe start Ambitie 2020 welvaart creëren, welvaart verdelen Verkiezingsprogramma Open Vld - Federale verkiezingen 13 juni 2010 Ambitie 2020 1. een nieuwe politiek. In 2020 heeft 1 op

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

prioriteiten voor de volgende regionale en federale coalities 7 mei 2019 union wallonne des entreprises

prioriteiten voor de volgende regionale en federale coalities 7 mei 2019 union wallonne des entreprises prioriteiten voor de volgende regionale en federale coalities 7 mei 2019 union wallonne des entreprises De tijd van halve oplossingen is voorbij, fundamentele oplossingen zijn nodig Brussel, Vlaanderen

Nadere informatie

Peiling Kernenergie. December 2011

Peiling Kernenergie. December 2011 Peiling Kernenergie December 2011 INDEX Peiling Kernenergie December 2011 1 Kernenergie : een kritische maar genuanceerde blik 2 Kernenergie : Het hart zegt vaak neen 3 maar het verstand zegt ja 4 De Perceptie

Nadere informatie

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0 [#VK2014] Verlagen sociale lasten Venn.B : lager tarief ipv NIA -6,3-3,0 Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3 Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0-3,0 +6,0 Verlaging nominaal

Nadere informatie

4. Nu zien we echte verandering. Hebt u niet te lang zitten klooien met PS?

4. Nu zien we echte verandering. Hebt u niet te lang zitten klooien met PS? ONS VERHAAL 1. Waar heeft CD&V het verschil gemaakt? Zowel voor als na de verkiezingen hebben wij gezegd dat de komende vijf jaar moeten gaan over economische groei mét sociale vooruitgang. Dat evenwicht

Nadere informatie

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad

Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad PERSCONFERENTIE 6 december 2014 Zuurstof voor burgers, ondernemers en stad Verstandig investeren in toekomst Hamont-Achel Vorig jaar bij de opmaak van het meerjarenplan 2014-2019 heeft het schepencollege

Nadere informatie

Kernenergie in de Belgische energiemix

Kernenergie in de Belgische energiemix Kernenergie in de Belgische energiemix 1. Bevoorradingszekerheid De energie-afhankelijkheid van België is hoger dan het Europees gemiddelde. Zo bedroeg het percentage energie-afhankelijkheid van België

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017

DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 DE TOEKOMST VAN ONZE SOCIALE ZEKERHEID KORTRIJK, 22 NOVEMBER 2017 VERTREKPUNT: 2014 Inzet -3D Plan: Economische groei en sociale vooruitgang of -Confederalisme Voorwaarden - Communautaire standstill -

Nadere informatie

Kernenergie: Kan België zonder?

Kernenergie: Kan België zonder? Kernenergie: Kan België zonder? Marktonderzoeks-, studie- & consultancy-bureau mbt hernieuwbare energie - Marktstudies over energiemarkten - Opleidingen over (hernieuwbare) energie - Haalbaarheidsstudies,

Nadere informatie

P HASSELT X EEN MAGAZINE VAN JONGCD&V EDITIE JUNI JONGCD&V verbouwt!

P HASSELT X EEN MAGAZINE VAN JONGCD&V EDITIE JUNI JONGCD&V verbouwt! P909011 HASSELT X EEN MAGAZINE VAN JONGCD&V EDITIE JUNI 2010 JONGCD&V verbouwt! 3 Campagne 14 Voorstelling JONGCD&V kandidaten 4 JONGCD&V wil verbouwen 8 Samen het land verbouwen dubbelinterview met Pieter

Nadere informatie

Tax shift / Federale regering

Tax shift / Federale regering Tax shift www.vereeck.be lode.vereeck@uhasselt.be 099/59.9. Federale regering Krachtlijnen van het regeerakkoord gezond financieel-economisch beleid sanering = 100% bezuinigingen (8,1 miljard) o.a. sociale

Nadere informatie

Samenvatting voor beleidsmakers

Samenvatting voor beleidsmakers Road book towards a nuclear-free Belgium. How to phase out nuclear electricity production in Belgium? rapport door Alex Polfliet, Zero Emissions Solutions, in opdracht van Greenpeace Belgium Samenvatting

Nadere informatie

Mevrouw Dutordoir, Meneer Kroll, Meneer Fouchier, Dames en heren,

Mevrouw Dutordoir, Meneer Kroll, Meneer Fouchier, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID 24 februari 2011 WKK Electrabel EON - Degussa Mevrouw

Nadere informatie

Regeringsverklaring. woensdag 31 december "Werken aan het vertrouwen"

Regeringsverklaring. woensdag 31 december Werken aan het vertrouwen Regeringsverklaring woensdag 31 december 2008 "Werken aan het vertrouwen" Het jaar dat vandaag zijn allerlaatste dag beleeft is getekend door de grootste financiële wereldcrisis sedert de jaren dertig

Nadere informatie

Economie kernenergie versus andere opties

Economie kernenergie versus andere opties Economie kernenergie versus andere opties Bert Dekker KIVI NIRIA stuurgroep Energie Symposium De economie van kerncentrales 9 november 2007 Uitgangspunten SEM Maximalisatie van renderende besparingen (payback

Nadere informatie

DE PERFECTE STORM. Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken. Gert Peersman & Koen Schoors.

DE PERFECTE STORM. Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken. Gert Peersman & Koen Schoors. DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent Beleidsseminarie eindeloopbaan 6 december 2012 De Perfecte

Nadere informatie

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Meer actieven in verhouding tot niet-actieven tot 2040... 2 1.1 Demografische versus economische afhankelijkheidsratio...

Nadere informatie

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing

Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Macro-economische uitdagingen ten gevolge van de vergrijzing Gert Peersman Universiteit Gent Seminarie VGD Accountants 3 november 2014 Dé grootste uitdaging voor de regering Alsmaar stijgende Noordzeespiegel

Nadere informatie

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid

Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Traject naar een lange termijnvisie voor het energiebeleid Lieven Van Lieshout Econext 8 april 203 Uitdagingen van het energiebeleid Bron: IEA, WEO 202 2 Uitdagingen van het energiebeleid Bron : EC, Impact

Nadere informatie

Reken op ons! Donkere wolken boven de zonnepanelen (vervolg)

Reken op ons! Donkere wolken boven de zonnepanelen (vervolg) 10/12/2010 Donkere wolken boven de zonnepanelen (vervolg) Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche vind koppigheid een slechte eigenschap voor een regering en gaat in op het voorstel van de sector

Nadere informatie

Peiling Kerntechnologie

Peiling Kerntechnologie Augustus 2013 TNS Augustus 2013 J032 Contents 1 Het onderzoek 3 2 Introductie/Context 6 3 Kernenergie: een kritische maar 9 genuanceerde blik 4 Onbekend maakt onbemind 18 TNS Augustus 2013 J032 2 1 Het

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang

sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang sterker vlaanderen, sterker land economische groei met sociale vooruitgang Laakdal, 28 februari 2014 CD&V stelt als eerste zijn programma voor: duidelijk, doelgericht en duurzaam en maakt een duidelijke

Nadere informatie

Peiling Kerntechnologie Maart 2015

Peiling Kerntechnologie Maart 2015 Peiling Kerntechnologie Maart 205 TNS 40469 Contents Onderzoeksopzet 2 Kernenergie Attitude Een stabiele en genuanceerde houding 3 Kerntechnologie Kennis Onbekend maakt onbemind TNS 40469 2 Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Blackbox komt eraan Een geregistreerde kassa voor de horeca 2015 2016 Horeca Expo Gent 2014 Geert

Nadere informatie

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen achtergrond Afscheid van fossiel kan Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Energie(on)zekerheid ook. Dat betekent dat een transitie naar een veel duurzamere economie noodzakelijk is. Het recept

Nadere informatie

Voka: 17 op 20 voor regeerprogramma

Voka: 17 op 20 voor regeerprogramma Koningsstraat 54-58 000 Brussel tel. 02 229 8 www.voka.be Persbericht Datum 23 juli 204 aantal pagina s /2 meer informatie bij Frederik Meulewaeter woordvoerder tel. 02 229 8 22 gsm 0477 39 75 43 Frederik.meulewaeter@voka.be

Nadere informatie

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les.

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 1 Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 2 Colofon Dit is een uitgave van Quintel Intelligence in samenwerking met GasTerra en Uitleg & Tekst Meer informatie Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS?

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? Driekwart van de buitenlandse besluitvormers vindt dat Frankrijk een aantrekkelijke bestemming is voor investeringen (74%, toename van

Nadere informatie

DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent

DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent DE PERFECTE STORM Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken Gert Peersman & Koen Schoors Universiteit Gent 1 2 De Perfecte Storm Samenloop van drie crisissen die economische

Nadere informatie

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019

De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 De fiscale moraal van de Belgen Een opinie-onderzoek o.l.v. Prof. Dr. Michel Maus Juni 2019 Contents 1 Rechtvaardigheid van het belastingsysteem 5 2 Tarieven 10 3 Belastingsontwijking / -ontduiking 18

Nadere informatie

Les Kernenergie. Werkblad

Les Kernenergie. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Kernenergie Werkblad Les Kernenergie Werkblad Wat is kernenergie? Het Griekse woord atomos betekent ondeelbaar. Het woord atoom is hiervan afgeleid. Ooit dachten wetenschappers

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting

Nieuwe thema-analyse van Belfius Research. Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Brussel, 21 juni 2017 Nieuwe thema-analyse van Belfius Research Vergrijzing van de bevolking : impact op de gemeentelijke aanvullende personenbelasting Het is voldoende bekend dat de vergrijzing een grote

Nadere informatie

DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE. Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013

DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE. Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013 DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013 1 De arbeidsmarkt wordt krapper: alle talent is nodig Evolutie van de vervangingsgraad (verhouding 15-24-jarigen

Nadere informatie

De rol van biomassa in de energietransitie.

De rol van biomassa in de energietransitie. De rol van biomassa in de energietransitie. Bert de Vries Plaatsvervangend directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging, Ministerie van Economische Zaken Inhoud 1. Energieakkoord 2. Energietransitie

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA s Gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA s Gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA s Gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING. Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix

DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING. Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix DE ROL VAN GAS EN GASINFRASTRUCTUUR IN EEN DUURZAME LEEFOMGEVING Samen naar een duurzame, betrouwbare en competitieve energiemix DE BELGISCHE ENERGIE- UITDAGING 2 De doelstellingen van het interfederale

Nadere informatie

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN

Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Mondiale perspectieven voor energie, technologie en klimaatbeleid voor 2030 KERNPUNTEN Referentiescenario De WETO-studie (World Energy, Technology and climate policy Outlook 2030) bevat een referentiescenario

Nadere informatie

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040?

Beersel wekt op. Klimaatneutraal Beersel 2040? Klimaatneutraal Beersel 2040? 2013-2014: participatief traject 100 acties voor klimaatplan 2014-2015: inspelen op bestaande initiatieven en acties 2017-2018: Beersel wekt op De zon is van iedereen Zonnelaan

Nadere informatie

[2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG?

[2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG? [2014-10-27] REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VOOR U VAN BELANG? Vorige week kon u al een eerste bespreking lezen van enkele aandachtspunten uit het nieuwe federale regeerakkoord in verband met werkgelegenheid,

Nadere informatie

WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN

WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN WORLD ENERGY TECHNOLOGY OUTLOOK 2050 (WETO-H2) KERNPUNTEN In het kader van de WETO-H2-studie is een referentieprognose van het wereldenergiesysteem ontwikkeld samen met twee alternatieve scenario's, een

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018

Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 Polsslag Ondernemend Limburg januari 2018 VKW Limburg en UNIZO Limburg houden de vinger aan de pols van de Limburgse economie POL Themabevraging januari 2018 Outlook 2018 1 Evaluatie 2017 volgens sector

Nadere informatie

Mijnheer de voorzitter van VOKA, Mijnheer de gedelegeerd bestuurder van VOKA, Dames en heren,

Mijnheer de voorzitter van VOKA, Mijnheer de gedelegeerd bestuurder van VOKA, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID VOKA De Rentree 4 september 2012 Mijnheer de voorzitter van VOKA,

Nadere informatie

HUMO enquête naar de koopkracht

HUMO enquête naar de koopkracht HUMO enquête naar de koopkracht Steekproef N= 1000 respondenten representatief voor de Nederlandstalige 20-plussers (geen studenten) Methode Combinatie van telefonisch (23%; bij 65-plussers) en online

Nadere informatie

Een brug naar de toekomst PCOB manifest heeft oog voor solidariteit tussen generaties

Een brug naar de toekomst PCOB manifest heeft oog voor solidariteit tussen generaties Een brug naar de toekomst PCOB manifest heeft oog voor solidariteit tussen generaties Inleiding De huidige financiële en economische crisis maakt pijnlijk duidelijk dat de houdbaarheid van de overheidsfinanciën

Nadere informatie

Gegevens stroometikettering 2004

Gegevens stroometikettering 2004 CE CE Oplossingen voor Oplossingen voor milieu, economie milieu, economie en technologie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft tel: 015 2 150 150 fax: fax: 015 015 2 150 150 151 151

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM

STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM STUDIE OVER DE PERSPECTIEVEN VAN ELEKTRICITEITSBEVOORRADING TEGEN 2030 ADDENDUM Januari 2015 2 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt

Nadere informatie

Energietechnologieën

Energietechnologieën pagina 1/6 Wetenschappelijke Feiten Bron: over IEA (2008) Energietechnologieën Scenario s tot 2050 Samenvatting en details: GreenFacts Context - Het toenemende energiegebruik dat aan de huidige economische

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Bevoorradingszekerheid

Bevoorradingszekerheid Bevoorradingszekerheid Commissies Bedrijfsleven en Binnenlandse Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers 23.09.2014 23 september 2014 1 Meer over FEBEG Inhoud Niets nieuws onder de zon Veel partijen

Nadere informatie

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems

Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei Herman Daems Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk 4 mei 2010 Na de financiële storm Hoe gaan we verder? Herman Daems Deze presentatie is onvolledig zonder de mondelinge toelichting. Gelieve niet te citeren zonder

Nadere informatie

Evaluatie van begroting 2013

Evaluatie van begroting 2013 Evaluatie van begroting 2013 Toelichting Vlaams Parlement 29 januari 2013 Inhoudstafel 2 Initiële begroting 2013 Moeilijke begrotingsopmaak Welke keuzes werden gemaakt Eenmalige factoren Evaluatie door

Nadere informatie

De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in Nederland geleverde elektriciteit

De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in Nederland geleverde elektriciteit De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in geleverde elektriciteit Feiten en conclusies uit de notitie van ECN Beleidsstudies Sinds 1999 is de se elektriciteitsmarkt gedeeltelijk geliberaliseerd. In

Nadere informatie

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE

DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING & DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS & DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE & DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Insights Energiebranche

Insights Energiebranche Insights Energiebranche Naar aanleiding van de nucleaire ramp in Fukushima heeft de Duitse politiek besloten vaart te zetten achter het afbouwen van kernenergie. Een transitie naar duurzame energie is

Nadere informatie

Samenvatting Sectorstudie hernieuwbare energie

Samenvatting Sectorstudie hernieuwbare energie Samenvatting Sectorstudie hernieuwbare energie Departement WSE Afdeling Sociale Economie en Werkbaar Werk Impact van de strategische trends in industriële en maatschappelijke noden, herbruikbare energie

Nadere informatie

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN NOOD AAN EUROPA De wereld verandert en onze European way of life staat onder druk van interne en externe uitdagingen die vaak

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen in Vlaanderen. Warmtenetten in Vlaanderen: welke business cases bieden potentieel?

Duurzaam ondernemen in Vlaanderen. Warmtenetten in Vlaanderen: welke business cases bieden potentieel? Duurzaam ondernemen in Vlaanderen Studienamiddag Roeselare Warmtenetten in Vlaanderen: welke business cases bieden potentieel? 18 juni Michel Davidts warmteontwikkelingen Kader Restwarmtegebruik maakt

Nadere informatie

FOSSIELE BRANDSTOFFEN

FOSSIELE BRANDSTOFFEN FOSSIELE BRANDSTOFFEN De toekomst van fossiele energiebronnen W.J. Lenstra Inleiding Fossiele energiebronnen hebben sinds het begin van de industriele revolutie een doorslaggevende rol gespeeld in onze

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Milieu-actualiteit NON-ETS. 3 mei 2018

Milieu-actualiteit NON-ETS. 3 mei 2018 Milieu-actualiteit NON-ETS 3 mei 2018 Europees beleid NON-ETS sectoren (effort sharing regulation) Welke doelstellingen 2021-2030? Europese doelstellingen 2030 (tov 2005) - 40 % BKG emissies - 30 % voor

Nadere informatie

Geachte politici, Geachte ondernemers, Dames en heren,

Geachte politici, Geachte ondernemers, Dames en heren, Geachte politici, Geachte ondernemers, Dames en heren, Van harte welkom op dit eerste van drie thematische debatten. In januari brachten we vanuit Voka ons memorandum voor de Vlaamse en federale verkiezingen

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Factsheet: Dong Energy

Factsheet: Dong Energy Factsheet: Dong Energy Holding/bestuurder Type bedrijf Actief in Markt Bedrijfsprofiel Dong Energy Producent/leverancier elektriciteit (en aardgas) Europa Consumenten/zakelijk - Omzet 900 miljoen (NL)/9

Nadere informatie

De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt.

De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt. De Verandering Werkt. Ook voor wie onderneemt. Beste ondernemer, U bent de motor van onze welvaart. U bent lef, volharding en innovatie. Kortom, u bent de vormgever van het Vlaanderen van morgen. De N-VA

Nadere informatie

STATUTAIR CONGRES 2010 Definitieve versies zoals gestemd op 22/10/2010

STATUTAIR CONGRES 2010 Definitieve versies zoals gestemd op 22/10/2010 Socialisme Welvaart Gepensioneerden Bruggepensioneerden Internationaal Jongeren Militantisme Vooruitgang Leden Acties Dienstverlening België Europa Kaderleden BBTK SETCa RESOLUTIES & MOTIES STATUTAIR CONGRES

Nadere informatie

Een overzicht van de hernieuwbare-energiesector in Roemenië

Een overzicht van de hernieuwbare-energiesector in Roemenië Een overzicht van de hernieuwbare-energiesector in Roemenië Roemenië ligt geografisch gezien in het midden van Europa (het zuidoostelijk deel van Midden-Europa). Het land telt 21,5 miljoen inwoners en

Nadere informatie

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Het Energiebeleid van komende jaren dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Opbouw Ambities en hoofdlijnen Ontwikkelingen in het energieveld Keuzes van het kabinet Ambitie Regeerakkoord: 1. Minder

Nadere informatie

Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst

Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst Samen sterker! Voor een rechtvaardigere toekomst SAMENVATTING VAN HET PS-PROGRAMMA INLEIDING De verkiezingen van 25 mei 2014 zullen beslissend zijn. Ze gaan om de toekomst van onze Sociale zekerheid, ons

Nadere informatie

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen -

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen - De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn l - Uitdagingen & oplossingen - DG Energie 22 juni 2011 ENERGIEVOORZIENING NOG AFHANKELIJKER VAN IMPORT Te verwachten scenario gebaseerd op cijfers in 2009 in % OLIE

Nadere informatie

Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen

Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen Hoewel de kernuitstap keer op keer ter discussie wordt gesteld, is over de invoering

Nadere informatie

België scoorde in blessuretijd: de cijfers

België scoorde in blessuretijd: de cijfers De verheerlijking van lopende zaken tegen het licht gehouden 2 juni 2013 Tijdens de jaren 2010 en 2011 was er in België geen volwaardige federale regering. In 2012 leverde België wel de nodige structurele

Nadere informatie

Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen

Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen PERSBERICHT Hasselt, 13 april 2016 Tweede investeringsrapport UNIZO Limburg en VKW Limburg: Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen Meeste

Nadere informatie

BEGROTINGSCONTROLE 2016

BEGROTINGSCONTROLE 2016 BEGROTINGSCONTROLE 2016 EEN ZORGVULDIGE BEGROTING DIE DE EUROPESE VERBINTENISSEN RESPECTEERT Zaterdag 9.04.2016 PRINCIPES Evenwicht in 2018 Naleven van de Europese budgettaire verbintenissen : 0,6% verbetering

Nadere informatie

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers Moedige overheden Stille kampioenen = ondernemingen Gewone helden = burgers Vaststellingen Onze welvaart kalft af Welvaartscreatie Arbeidsparticipatie Werktijd Productiviteit BBP Capita 15-65 Bevolking

Nadere informatie

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015

M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 M A R K T M O N I T O R E N E R G I E - December 2015 Geachte relatie, Bijgaand ontvangt u de maandelijkse marktmonitor van Energy Services. De Marktmonitor is een maandelijkse uitgave van Energy Services.

Nadere informatie

betreffende de problematiek van de hoge brandstofprijzen

betreffende de problematiek van de hoge brandstofprijzen stuk ingediend op 1231 (2010-2011) Nr. 1 8 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris, Johan Deckmyn en Wim Wienen en mevrouw Marleen Van

Nadere informatie

Lessenserie Energietransitie

Lessenserie Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Thema s en onderwerpen Overzicht Lessenserie Energietransitie Thema s en onderwerpen per les De zoektocht naar voldoende energie voor de komende generaties is één van de belangrijkste

Nadere informatie

BEGROTING EN HERVORMINGEN

BEGROTING EN HERVORMINGEN BEGROTING EN HERVORMINGEN NALEVING VAN DE EUROPESE BEGROTINGSVERBINTENISSEN VAN BELGIË VERDERZETTEN VAN DE STRUCTURELE HERVORMINGEN INZETTEN OP DE STRATEGISCHE INVESTERINGEN ZATERDAG 15.10.2016 - BRUSSEL

Nadere informatie

Drijfveren en noden van professionele groene stroom consumenten.

Drijfveren en noden van professionele groene stroom consumenten. Drijfveren en noden van professionele groene stroom consumenten. Een visie vanuit de industriële sector Alex Polfliet Zaakvoerder Zero Emission Solutions : facts and figures Gevestigd in Aalst Opgericht

Nadere informatie

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen?

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Cascade van beleidsniveaus en beleidsteksten Beleid EU Strategie Europa 2020 Europees werkgelegenheidsbeleid Richtsnoeren

Nadere informatie

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Voorstellen van de sociale partners 25 november 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000

Nadere informatie

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2010 60%

ENERGIE- OBSERVATORIUM. Kerncijfers 2010 60% ENERGIE- OBSERVATORIUM Kerncijfers 2010 20% 80% 60% 40% Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG

CD&V SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI EEN DUIDELIJKE DOELGERICHTE EN DUURZAME VISIE OP ZORG CDV 3 D ZORGPLAN SOCIALE VOORUITGANG DOOR ECONOMISCHE GROEI MENS CENTRAAL TOTALE ZORG SAMENWERKEN

Nadere informatie

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven VBO-analyse over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven Dalend loonaandeel gaat niet naar dividenden, maar naar meer investeringen en belastingen Terwijl het loonaandeel daalt,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Derde Energienota Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergade~aar1995-1996 24525 Derde Energienota Nr. 2 INHOUDSOPGAVE DERDE ENERGIENOTA 1995 Samenvatting en conclusies Inleiding Hoofdstuk 1 De uitdaging

Nadere informatie

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid Hoorzitting van de commissie Sociale Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid 4 februari

Nadere informatie

Aggiornamento. Bedreigingen en uitdagingen voor de. industrie VWEC. Een perspectief voor Vlaanderen. Een perspectief voor Vlaanderen

Aggiornamento. Bedreigingen en uitdagingen voor de. industrie VWEC. Een perspectief voor Vlaanderen. Een perspectief voor Vlaanderen Een perspectief voor Vlaanderen Bedreigingen en uitdagingen voor de Aggiornamento industrie Een perspectief voor Vlaanderen VWEC auteur functie datum Marc Van den Bosch Sr. Adviseur energie en milieu VOKA

Nadere informatie

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014

Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Toespraak Kris Peeters Verkiezingscongres CD&V 26 april 2014 Beste vriendinnen en vrienden, Dit is fantastisch! De enorme opkomst voor dit schitterend congres. Ik ben deze middag een trots boegbeeld. Om

Nadere informatie

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Leeftijd en arbeidsmarkt: naar een nieuw paradigma? Leeftijd en arbeidsmarkt Itinera Institute Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Aanreiken, verdedigen en bouwen van wegen voor beleidshervorming

Nadere informatie

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk

VLAANDEREN GESCAND. 27 april Steekproeftrekking & Veldwerk VLAANDEREN GESCAND 27 april 2009 1 Inhoud Achtergrond Methodologie & Steekproef Onderzoeksresultaten Wat is belangrijk voor de Vlaming in de hedendaagse samenleving? Welke visie heeft de Vlaming op de

Nadere informatie

Resultaten burgerbevraging Energiepact

Resultaten burgerbevraging Energiepact ENERGIEPACT HET ENERGIEOVERLEG TUSSEN DE FEDERALE STAAT EN DE GEWESTEN Resultaten burgerbevraging Energiepact PUBLIEKE CONSULTATIE Met het oog op het opstellen van het interfederaal Energiepact werd een

Nadere informatie

Nood aan afstemming gevaarlijke transporten en ruimtelijke ordening

Nood aan afstemming gevaarlijke transporten en ruimtelijke ordening Veerle Solia Van: BBL - Beleidsbabbel Verzonden: maandag 13 mei 2013 16:06 Aan: BBL - Beleidsbabbel Onderwerp: Nood aan afstemming gevaarlijke transporten en ruimtelijke ordening

Nadere informatie