Privacy Scan VISD juni Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy Scan VISD juni 2014. Antwoordcategorie Ja/Nee/ Onbekend"

Transcriptie

1 1 Governance Deze vragen geven inzicht in de te ondernemen acties met betrekking tot de governance en organisatie van privacy. Dit is afhankelijk van de lokale situatie vanaf Elke gemeente moet nadenken over de rollen, taken en bevoegdheden als het gaat om de verwerking van persoonsgegevens. Ook de afspraken die u maakt over de verantwoording over het privacybeleid met de betrokken partijen bepalen de governance. 1.1 Is er voor de situatie in het sociaal domein na 2015 een functionaris die expliciet verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens? (bijvoorbeeld een functionaris gegevensbescherming binnen de gemeente) Ga na of er een functionaris gegevensbescherming (FG) is binnen uw gemeente (of binnen uw samenwerkingsorganitie of regio). Bespreek of deze ook verantwoordelijk kan worden voor de gegevensverwerking binnen het sociaal domein. Is er geen FG, bepaal dan wie (of welke functionaris) deze taak kan uitvoeren (wie wordt er verantwoordelijk voor het goed borgen van de privacy in het sociaal domein en monitort dit zodat er over gerapporteerd kan worden aan de Gemeenteraad) factsheet rollen en verantwoordelijkheden format rollen en verantwoordelijkheden praktijkvoorbeelden over rollen en verantwoordelijkheden Zijn de taken en bevoegdheden beschreven omtrent de verwerking van persoonsgegevens in het sociaal domein? ( zoals wie adviseert, controleert en rapporteert over de verwerking en op welk niveau (binnen het team, directie en/of (deel)gemeente) Heeft u juridische ondersteuning binnen uw organisatie voor privacyvraagstukken en uitwerking van wet en regelgeving naar een passend beleid? Beschrijf de taken en bevoegdheden omtrent de verwerking van persoonsgegevens binnen uw sociale domein. Dit kan op verschillende niveaus, zoals binnen het (wijk)team, directie en/of gemeente. U kunt hierbij denken aan taken als wie adviseert, controleert, rapporteert over de verwerking op welk niveau. aan de afdeling Juridische Zaken of zij u kunnen ondersteunen bij de privacyvraagstukken in het sociaal domein en de vertaling van wet en regelgeving naar een passend beleid voor uw gemeente. 1.4 Heeft u afspraken gemaakt met het college en de raad over de wijze van verantwoording over het privacybeleid? (zowel het privacybeleid van de gemeente zelf als de verantwoording van partijen aan wie taken uitbesteed in het sociaal domein) Maak afspraken (met het College van B&W en de Gemeenteraad) over het de wijze van verantwoording over het privacybeleid.

2 2 Beleid Deze vragen geven inzicht waar u staat met de invulling van het privacybeleid in het sociaal domein. Het inhoudelijke beleid voor de inrichting van het sociaal domein per 1 januari 2015 bepaalt samen met het wettelijk kader de wijze waarop het privacybeleid vorm krijgt. Het beleid beschrijft uw visie op zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens, reglementen en richtlijnen waar uw gemeente aan dient te voldoen. Wanneer u samenwerkt met externe partijen of activiteiten uitbesteedt waar persoonlijke gegevens in verwerkt worden, moet u formeel afstemmen op welke manier de partijen met deze gegevens om dienen te gaan. Dit staat beschreven in convenanten Is er voor de situatie in het sociaal domein vanaf 201, privacybeleid opgesteld voor uw gemeente (gebaseerd op de inhoudelijke beleidskeuzes die er gemaakt zijn)? Zijn de diverse wettelijke kaders (onder andere Jeugdwet, WMO, BRP, WBP) voor het verwerken, beheren en delen van gegevens binnen het sociaal domein bekend en beschreven in uw privacybeleid? Stel voor de situatie in het sociaal domein vanaf 2015 privacybeleid op voor uw gemeente. In dit beleid beschrijft u de kaders waarbinnen gegevensverwerking plaatsvindt, waarbij u de inhoudelijke beleidskeuzes beschrijft (o.a. mate van integraliteit, doel gemeenten, taken wijkteam, archetype) in relatie tot de relevante (nieuwe) wettelijke kaders. Maakt u hierbij gebruik van bestaand privacybeleid binnen uw gemeente en betrek juridische zaken en de betrokken 3D-beleidsdirecties hierbij. Uw privacybeleid zal voor een groot gedeelte gebaseerd zijn op bestaande wet- en regelgeving. Het is dan ook van belang dat de betrokken jurist op de hoogte is van de wettelijke kaders die voor uw gemeente in het sociale domein van toepassing zijn. Stappenplan: Hoe stel ik mijn privacybeleid voor sociaal domein op Juridisch kader Interdepartementale Beleidsvisie Privacy. Voorbeelden privacybeleid plus oplegger Q&A over Toestemming als grondslag Q&A over nieuwe Europese regelgeving privacy Q&A over mandatering van taken en privacy Factsheet over de juridische vormen van wijkteams 2.3 Heeft u met alle partijen waarmee u vanaf 1 januari 2015 persoonsgegevens uitwisselt binnen het sociaal domein ook contracten of convenanten afgesloten waarin regels staan beschreven hoe er met deze gegevens moet worden omgegaan? Zorg ervoor dat u privacyconvenanten afsluit met de partijen met wie uw vanaf 1 januari 2015 persoongegevens gaat delen. In veel gevallen zal dit gaan om een wijkteam. Een convenant beschrijft het doel, de hoeveelheid en de soort informatie die gedeeld wordt. Daarnaast geeft het inzicht in de Grondslagen voor het verwerken van gegevens, maar ook in de verantwoordelijkheid voor gegevensverwerking en zaken als inzage en bewaartermijnen.

3 De reglementen, richtlijnen en regels die beschreven staan in het privacybeleid komen terug of moeten praktisch worden vertaald in de werkprocessen waarin persoonsgegevens verwerkt worden binnen het sociaal domein. Deze vragen geven u inzicht in waar u staat als het gaat om het inrichten van deze processen. Het kan hier gaan om 0de en 1de lijn processen, maar ook processen waarin er gegevens uit worden gewisseld met externe partners. Daarnaast is het van belang dat er bij de werkprocessen van de professionals in het sociaal domein wordt nagedacht over de rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, zoals: welke personen mogen welke gegevens inzien om hun taak te kunnen uitvoeren (dit bepaalt bijvoorbeeld de autorisaties binnen systemen). Naast werkprocessen zijn er ook processen die zich richten op de rechten van burgers, zoals inzage, correctie en recht op verzet. Hierbij gaat het onder andere om de manier waarop toegang en doorgeleiding is ingericht en de bezwaar- en beroepsprocedures voor burgers. Tot slot kan een triageproces bijdragen aan de doelbinding voor het delen van informatie tussen verschillende partijen. Met triage selecteer en routeer je complexe casuïstiek naar de juiste plek Werkprocessen en Triage Heeft u processen beschreven voor vraagverheldering, selectie en routering van casuïstiek binnen het sociale domein? (bijvoorbeeld om vast te stellen of er sprake is van een enkelvoudige of meervoudige vraag dan wel een multiprobleemsituatie). Is per processtap beschreven wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn met betrekking tot de gegevensverwerking? Is er per processtap ook beschreven wat het doel en de grondslag van de (eventuele) gegevensdeling of verwerking is? Is er een bezwaar- en beroepprocedure beschreven voor de burgers als het gaat om gegevensuitwisseling in het sociaal domein? Zorg ervoor dat u processen beschrijft die gericht zijn op vraagverheldering, selectie en routering van vragen/casuïstiek binnen het sociaal domein om vast te kunnen stellen wanneer er sprake is van een enkelvoudige of meervoudige vraag of multiprobleemsituatie. Beschrijf voor de werkprocessen die persoonsgegevens verwerken binnen uw sociaal domein welke rollen en verantwoordelijkheden van toepassing zijn met betrekking tot de gegevensverwerking. Naast het beschrijven van rollen en verantwoordelijkheden is het belangrijk dat u voor de stappen in deze processen ook het doel en de grondslag vastlegt wanneer er persoonsgegevens worden verwerkt. Uw privacybeleid kan u hierbij ondersteunen. Het maken van bezwaar en beroep op de verwerking van persoonsgegevens is een belangrijk recht van de burger. Het is dan ook belangrijk dat u een bezwaar en beroepprocedure heeft beschreven en geimplementeerd als het gaat om de verwerking van persoonsgegevens binnen uw gemeente. Ga na of deze procedures ook van toepassing zijn op de nieuwe situatie in het sociaal domein. Als dit niet het geval is, zorg dan dat deze proceduresworden aangepast aan de nieuwe situatie. Factsheet Triage Triage-kader en instrumentarium Praktijkvoorbeelden samenwerkingsconvenant format samenwerkingsconvenant Format informatieanalyse proces procesbeschrijving voor bezwaar- en beroepprocedure procesbeschrijving inzage proces 3.5 Is er een proces ingericht waarmee de burger zijn gegevens kan opvragen (inzagerecht)? Ga na of er een proces is ingericht waarmee de burger zijn gegevens kan opvragen (inzagerecht). Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat u dit proces inricht en toetst op de nieuwe situatie.

4 4 Opslag en beheer gegevens Deze vragen geven inzicht in de eerste stappen die u zou moeten ondernemen om de opslag en het beheer van persoonsgegevens op een juiste manier in te richten. Het is belangrijk om te weten welke persoonsgegevens in welk systeem worden opgeslagen, hoe lang ze bewaard mogen of moeten worden en wat er na die termijnen mee gebeurt; welke informatie tussen systemen wordt uitgewisseld en welke beveiligingseisen er aan de systemen gesteld worden (voor meer over informatiebeveiliging, zie de VISD-actielijn Informatiebeveiliging). Daarnaast is het van belang om inzichtelijk te maken en te houden wie welke autorisatie heeft om persoonsgegevens te mogen verwerken binnen het sociaal domein, daarbij rekening houdend met de specifieke taak, rol en verantwoordelijkheid van de gebruiker of professional (zoals omschreven in de werkprocessen) Heeft u een overzicht van de systemen die persoonsgegevens verwerken binnen het sociaal domein (vanaf 1 januari 2015)? Heeft u een informatieanalyse uitgevoerd op de systemen die persoonsgegevens verwerken? Zijn uw systemen zo ingericht dat de gebruiker alleen toegang krijgt tot de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor zijn specifieke rol en verantwoordelijkheid (autorisatie)? Ga na of er een overzicht is van de systemen die persoonsgegevens verwerken binnen het sociaal domein voor de situatie na Is dat er niet, zorg er voor dat een dergelijk overzicht wordt opgesteld. Voer een informatieanalyse uit op de systemen die persoonsgegevens verwerken (voor de situatie na 1 januari 2015). Inventariseer of de gebruikers alleen toegang hebben tot de persoonsgegevens die voor hen noodzakelijk zijn om hun rol en activiteiten uit te kunnen voeren. De beschrijvingen van de werkprocessen waarin persoonsgegevens worden verwerkt geldt als uitgangspunt voor de toewijzing van deze autorisaties. factsheet opslag en beheer gegevens De belangrijkste privacyvragen voor systeemanalyse 4.4 Bent u op de hoogte van de bewaartermijnen van de persoonsgegevens die u heeft opgeslagen? Inventariseer wat de bewaartermijnen zijn van de persoonsgegevens die u heeft opgeslagen en draag zorg voor de vernietiging, anonimisering of archivering van de gegevens als de bewaartermijn verstreken is, al naar gelang de wettelijke vereiste.

5 5.1 5 Bewustwording en communicatie Naast het inrichten van het privacybeleid en uw werkprocessen is het van belang dat de personen die daadwerkelijk werken met deze gegevens weten wat hun verantwoordelijkheid is en hoe ze zorgvuldig om moeten gaan met persoonsgegevens. Daarom is het van belang dat de professionals in het veld en binnen uw gemeenten zich bewust zijn van de regels en gedragsnormen rondom privacy (uw privacybeleid). Ook richting de burger is de communicatie over de privacy in het sociaal domein van belang. De burger heeft het recht te weten wat er met zijn of haar gegevens gebeurt, bijvoorbeeld ook nadat men toestemming heeft gegeven voor het gebruik daarvan. 5.2 Is er binnen de gemeente een gedragscode geïmplementeerd om uit te dragen wat het belang is van privacy en aan welke regels en reglementen uw medewerkers in het sociaal domein (bijvoorbeeld in het sociaal wijkteam en klantcontactcentrum) zich dienen te houden? Zijn er voor de professionals in het sociaal domein trainingen beschikbaar over hoe er met privacy en zorgvuldige verwerking van persoonsgegevens moet worden omgegaan? Ga na of er binnen uw gemeente een gedragscode is Voorbeeld gedragscode professionals geïmplementeerd die zich richt op hoe uw medewerkers om Voorbeeld communicatie met burgers dienen te gaan met de persoonsgegevens van burgers. Medewerkers dienen zich te committeren aan deze gedragscode. Vaak gebeurt dat door middel van een ondertekening bij indiensttreding. Ga na of de gedragscode ook geldig is voor de nieuwe situatie in het sociaal domein. Train de professionals in het sociaal domein over hoe zij met privacyvraagstukken om moeten gaan in hun functie en/of rol. Zij moeten zich bewust zijn van het belang van privacy en hoe zij persoonsgegevens op een zorgvuldige manier dienen te verwerken, zoals is omschreven in uw privacybeleid en bijbehorende reglementen. 5.3 Wordt de burger actief geïnformeerd over het privacybeleid: inzage, bezwaar- en beroepprocedures en manier waarop met persoonsgegevens wordt omgegaan via website en andere kanalen? Zorg ervoor dat er op een transparante manier richting de burger gecommuniceerd wordt over het privacybeleid van de gemeente. Burgers dienen op de hoogte te zijn van hun rechten omtrent de verwerking van hun persoonsgegevens, zoals o.a. inzagerecht, recht op correctie en recht op verzet. Communiceer hoe zij aanspraak kunnen maken op dit recht door middel van uw inzage-, bezwaar- en beroepprocedures.

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN?

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? BVK VOORJAARSCONGRES 2016: GLUREN BIJ DE 3D BUREN MARTINE MIDDELVELD 12 MEI 2016 1 Stelling Privacy staat integraal werken in het sociaal domein in de weg

Nadere informatie

Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg

Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg Belastingen en gegevens Hoe, wat, waar en waarom? Femke Salverda Hans Versteeg Wat gaan we doen? 1. De achtergrond: algemene principes privacy 2. De organisatie: privacy borgen in de organisatie 3. De

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam Doorontwikkeling

Nadere informatie

Privacybeleid. Sociaal domein

Privacybeleid. Sociaal domein Privacybeleid Sociaal domein Privacybeleid sociaal domein Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Juridisch kader 4 Hoofdstuk 2 Visie 6 Hoofdstuk 3 Integrale dienstverlening 7 Hoofdstuk 4 Raamwerk

Nadere informatie

Congres: de AVG bent u er klaar voor? Workshop privacy en Sociaal Domein

Congres: de AVG bent u er klaar voor? Workshop privacy en Sociaal Domein Congres: de AVG bent u er klaar voor? 06-06-2017 Workshop privacy en Sociaal Domein Wie zijn we? Wat gaan we doen? Wat verandert er met de komst van de AVG? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te

Nadere informatie

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân 1. Inleiding Deze notitie geeft handvatten voor gemeenten om hun beleid ten aanzien van gegevensdeling en privacy in het sociaal domein

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen REKENKAMERBRIEF Privacy in de 3 decentralisaties INLEIDING Door de 3 decentralisaties verwerkt de gemeente vanaf 1 januari 2015 veel meer persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Nadere informatie

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein

Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein Informatieanalyse op het werkproces sociaal domein -- concept -- 30 september 2014 Inhoud 1. Situatieschets: privacy binnen gemeenten.3 2. Doel van het document 4 3. Informatieanalyse: de uitgangspunten..5

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Implementatieplan privacy sociaal domein

Implementatieplan privacy sociaal domein Implementatieplan privacy sociaal domein Inleiding Doel document Dit document heeft tot doel om gemeenten een handvat te bieden om met behulp van alle handreikingen die door de VNG zijn opgesteld 1 de

Nadere informatie

VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein. Sessie 2J Eric Schreuders

VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein. Sessie 2J Eric Schreuders VNG Congres 2016 Privacy in het sociaal domein Sessie 2J Eric Schreuders schreuders@n2l.nl Stelling 1 Bij (1) een duidelijke toebedeling van werkzaamheden en de daarbij behorende bevoegdheden, (2) duidelijke

Nadere informatie

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 Wat is er aan de hand? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie (Heerlen) Juridische kritiek

Nadere informatie

PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN

PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN PRIVACY GOVERNANCE BINNEN HET SOCIAAL DOMEIN 1 Inhoudsopgave Privacy Governance binnen het Sociaal Domein... 1 HOOFDSTUK 1 doel en opzet van dit document... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Opzet document... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl Privacyverordening gemeente Utrecht Naar een nieuwe Privacyverordening Gemeentelijke Privacyverordening 2003 verouderd. Nieuw: Gemeentelijke privacyfunctionaris sinds 2015 Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Privacy in het jeugddomein

Privacy in het jeugddomein Privacy in het jeugddomein VNG-regiobijeenkomsten Jeugd 16-12-2016 Hans Versteeg, VNG Privacy in de actualiteit Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie

Nadere informatie

CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein. Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein

CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein. Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein CONCEPT Privacy Governance binnen het Sociaal Domein Organisatiemodel privacy-inrichting in een gedecentraliseerd sociaal domein 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 Doel van dit document... 3 1.1 Doel... 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Fettje Nolles Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam

Nadere informatie

Privacy sociaal domein

Privacy sociaal domein Privacy sociaal domein December 2014 Intern Advies Juridisch Advies en Control Jacco Beks Gwen Paling 1 Inleiding Met de decentralisaties in het sociale domein krijgen de gemeenten er een fors aantal taken

Nadere informatie

Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein

Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein Handreiking voor de professional: het verwerken van persoonsgegevens in het sociaal domein 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het doel van dit document is gemeenten te ondersteunen bij het opstellen van een handreiking

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein

Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein Versie december 2015 Inhoud Triagekader en instrument Privacy in het sociaal domein... 1 1. Achtergrond... 2 2. Doel document... 2 3. Triage in het

Nadere informatie

Privacybeleid. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO

Privacybeleid. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO Privacybeleid Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 18 april 2017 Bekendgemaakt op 4 mei 2017 IO-17-33194 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Algemeen...3 1.2 Reikwijdte en afbakening privacy...3

Nadere informatie

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Maayke Swank & Gerlinde Wolting mswank@ggznederland.nl g.wolting@promens-care.nl Jurist Juridisch medewerker GGZ Nederland Promens Care 1 Inhoud presentatie

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Bijeenkomsten van contract tot controle

Bijeenkomsten van contract tot controle Bijeenkomsten van contract tot controle 3-11-2016 Hans Versteeg, Marjolein Hoff 1. Privacy in de cyclus van-contract-tot-controle 2. Algemene principes privacy 3. Uitdiepen belangrijkste vragen / issues

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Werk en Inkomen Lekstroom Nr. 539 18 september 2017 Reglement Bescherming persoonsgegevens Werk en Inkomen Lekstroom

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

Privacy en de decentralisaties

Privacy en de decentralisaties Privacy en de decentralisaties Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Den Haag Hans Versteeg, VNG Informatie is overal Privacy in het sociaal domein Drie voorbeelden: 1. Wat is privacybescherming? 2. Casus Suwinet

Nadere informatie

MODEL PRIVACYBELEID EN -REGLEMENT VOOR GEMEENTEN

MODEL PRIVACYBELEID EN -REGLEMENT VOOR GEMEENTEN MODEL PRIVACYBELEID EN REGLEMENT VOOR GEMEENTEN Versie 1.00 2 juni 2017 Gebruiksaanwijzing De onderstaande producten kunnen worden gebruikt om het privacybeleid van de gemeente te verduidelijken aan burgers

Nadere informatie

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Vanaf januari 2015 krijgt u als zorgaanbieder te maken met nieuwe regelgeving met het oog op uitwisseling van uw cliëntgegevens

Nadere informatie

In 15 stappen op weg naar 2018

In 15 stappen op weg naar 2018 Op 25 mei 2018 nemen we afscheid van de Wet bescherming persoonsgegevens. Vanaf deze datum zullen organisaties moeten voldoen aan de bepalingen uit de uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein

Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein Triagekader en instrument privacy in het sociaal domein Versie oktober 2015 Inhoud Triagekader en instrument... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van het triagekader... 3 1.3 Voor wie is

Nadere informatie

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE Versie 1.00 3 juli 2017 Wanneer burgers op zoek zijn naar informatie over hoe de gemeente met privacy omgaat gaan ze meestal naar de privacyverklaring

Nadere informatie

Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude

Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude Beleid Gegevensbescherming Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens Gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude Versie 1.1 20-8-2015 Versiebeheer Datum: 17-9-2015 Tekstuele aanpassingen:

Nadere informatie

Algemeen Privacybeleid gemeente Utrechtse Heuvelrug

Algemeen Privacybeleid gemeente Utrechtse Heuvelrug Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Algemeen Privacybeleid gemeente Utrechtse Heuvelrug Datum 31 juli 2017 Team Strategie & Advies Auteur S.M.

Nadere informatie

Triagekader en instrument

Triagekader en instrument Triagekader en instrument Inhoud Triagekader en instrument... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van het triagekader... 2 1.3 Voor wie is dit triagekader?... 3 2. Triage in het sociaal domein...

Nadere informatie

Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016

Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016 Privacy Protocol sociaal domein gemeente Landsmeer 2016 Inleiding De gemeente Landsmeer werkt met een aantal publieke en private organisaties samen om aan de inwoners van de gemeente integrale en effectieve

Nadere informatie

Factsheet Bewerkersovereenkomst

Factsheet Bewerkersovereenkomst Factsheet Bewerkersovereenkomst Bij het verwerken van persoonsgegevens maken veel partijen gebruik van een externe dienstverlener voor het verwerken van deze persoonsgegevens. Verwerken is een breed begrip,

Nadere informatie

Algemeen. Registratie persoonsgegevens/ WBP

Algemeen. Registratie persoonsgegevens/ WBP Algemeen Registratie persoonsgegevens/ WBP Inhoudsopgave Inleiding...4 Gegevensverwerking binnen St Jansdal...5 Doelen van gegevensverwerking...5 Goede zorg en hulpverlening...5 Financiële administratie...6

Nadere informatie

Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen. mei 2015

Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen. mei 2015 Kadernotitie voor Gegevensverwerking en Privacybescherming Sociaal Domein gemeente Assen mei 2015 1. Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van Assen schetst in deze kadernotitie de gemeentelijke

Nadere informatie

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Werkgroep Privacy en Testdata Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Doelstelling Werkgroep Vergroten bewustwording bij gebruik productiedata (met persoonsgegevens) voor testers en opdrachtgevers

Nadere informatie

Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein

Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein Gegevensverwerking en privacy in het sociaal domein Een visiedocument om richting te geven aan de lerende praktijk Colofon: Versie Auteurs/initiatief Actie V2014-12-17 CIO Office Enschede, Juridische Zaken

Nadere informatie

REGLEMENT Bescherming persoonsgegevens

REGLEMENT Bescherming persoonsgegevens REGLEMENT Bescherming persoonsgegevens Wetstechnische informatie Gegevens van het reglement Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 4. Rechten van de burger. 5. Verantwoordelijkheid en organisatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 4. Rechten van de burger. 5. Verantwoordelijkheid en organisatie 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Belang 1.2 Wettelijk kader is omvangrijk en aan verandering onderhevig 2. Wettelijk kader en hoe de gemeente veenendaal dat uitvoert 2.1 Wbp en enkele begrippen 2.2

Nadere informatie

Factsheet Deel 2: Omgaan met persoonsgegevens door zorgaanbieders: Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz

Factsheet Deel 2: Omgaan met persoonsgegevens door zorgaanbieders: Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz 1 Factsheet Deel 2: Omgaan met persoonsgegevens door zorgaanbieders: Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz Oktober 2017 Factsheet deel 2: Omgaan met persoonsgegevens door zorgaanbieders: Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz

Nadere informatie

Privacy protocol gemeente Hardenberg. de activiteiten van de gebiedsteams "Samen Doen" worden uitgevoerd in opdracht van het

Privacy protocol gemeente Hardenberg. de activiteiten van de gebiedsteams Samen Doen worden uitgevoerd in opdracht van het O0SOPo 01-04-15 Hardenberg Privacy protocol gemeente Hardenberg Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg; Gelet op de: Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016

In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 In control op privacy en beveiliging? Instituut voor business research 22 maart 2016 Agenda Persoonsinformatie en wettelijke kaders Actuele ontwikkelingen in wetgeving en praktijk De risico s: juridisch

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Bijlage 1 bij de Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Noordhoff Uitgevers is een educatieve uitgeverij die verschillende

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 >

PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 > PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 > Artikel 1 Begripsbepalingen In deze Privacyregeling wordt

Nadere informatie

Informatieprotocol Inspectieview Milieu (IvM)

Informatieprotocol Inspectieview Milieu (IvM) Informatieprotocol Inspectieview Milieu (IvM) Met het Juridisch Kader zijn de wettelijke (en door de jurisprudentie gepreciseerde) grenzen beschreven binnen welke IvM kan en mag worden gebruikt. Daarbinnen

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek. informatieveiligheid en privacy. sociaal domein gemeente Eindhoven. Eindhoven, 17 mei 2016

Rekenkameronderzoek. informatieveiligheid en privacy. sociaal domein gemeente Eindhoven. Eindhoven, 17 mei 2016 Rekenkameronderzoek informatieveiligheid en privacy sociaal domein gemeente Eindhoven Eindhoven, 17 mei 2016 Waar kijken we naar? Back-office Afroepen voorzieningen Keukentafel Portal Plan van aanpak Inkoop

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Inleiding Op 1 september 2001 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Hiermee werd de Europese Richtlijn over

Nadere informatie

Versie 1.0 Inwerkingtreding vanaf 12 mei / 6

Versie 1.0 Inwerkingtreding vanaf 12 mei / 6 Privacyreglement Synthese Synthese gaat overeenkomstig de Wet bescherming Persoonsgegevens (Wbp) zorgvuldig met uw medisch dossier om. In dit reglement leest u hoe we dat doen. Versie 1.0 Inwerkingtreding

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Svr/006/03-11-2014/antwoord. 24 november 2014. Aan de voorzitter van de raad

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Svr/006/03-11-2014/antwoord. 24 november 2014. Aan de voorzitter van de raad BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN REGISTRATIENUMMER Datum Aan Onderwerp Svr/006/03-11-2014/antwoord 24 november 2014 Aan de voorzitter van de raad Privacy, Beveiliging en Datakwaliteit bij de decentralisaties.

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bewerkersovereenkomst de gemeente Scherpenzeel met Jeugdbescherming Gelderland De ondergetekenden: 1) het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel,

Nadere informatie

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Melius Zorg Privacyreglement

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Melius Zorg Privacyreglement Privacyreglement Inhoudsopgave Artikel 1 Algemene- en begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte... 3 Artikel 3 Doel van de verwerking van persoonsgegevens... 4 Artikel 4 Verwerken van persoonsgegevens...

Nadere informatie

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com -

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com - Instroom en Privacy: een juridische inleiding Over Terpstra Legal Gespecialiseerd in onderwijsrecht: passend onderwijs, leerplicht, maatwerktrajecten, drop-outs, thuiszitters Unieke aanpak: onderwijskundige

Nadere informatie

Privacy Persoonsgegevens

Privacy Persoonsgegevens Privacy Persoonsgegevens Praktijk voor GCK maakt onderdeel uit van Gezondheidscentrum. Dit privacyreglement met betrekking tot persoonsgegevens geldt voor alle instanties binnen het centrum. Deze informatie

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens

Wet Bescherming Persoonsgegevens Wet Bescherming Persoonsgegevens V1_2011 Inleiding Zorgwaard legt, regelmatig en om uiteenlopende redenen, gegevens van u, als cliënt vast, denk daarbij o.a. aan administratieve gegevens, gegevens betreffende

Nadere informatie

Overstapservice: privacy en informatiebeveiliging wat een school moet weten bij het gebruik van OSO

Overstapservice: privacy en informatiebeveiliging wat een school moet weten bij het gebruik van OSO Overstapservice: privacy en informatiebeveiliging wat een school moet weten bij het gebruik van OSO Kennisnet, augustus 2015 Versie 1.0 Auteurs: Debby Sikking, Job Vos (Kennisnet) CHECKLIST OVERSTAPSERVICE:

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst op grond van artikel 14, tweede lid Wbp tussen en < >

Bewerkersovereenkomst op grond van artikel 14, tweede lid Wbp tussen <naam> en < > Datum: 12-01-2015 Bewerkersovereenkomst op grond van artikel 14, tweede lid Wbp tussen en < > De ondergetekenden: 1. Gemeente Apeldoorn, gevestigd te Apeldoorn aan Marktplein 1, KvK-nummer: ,

Nadere informatie

Uw privacy bij de gemeente Woerden

Uw privacy bij de gemeente Woerden Uw privacy bij de gemeente Woerden Om onze taken als gemeente uit te kunnen voeren, moeten wij persoonsgegevens verwerken. We doen bij de gemeente Woerden ons uiterste best om zorgvuldig om te gaan met

Nadere informatie

Gedragscode medewerkers (Peelregio)

Gedragscode medewerkers (Peelregio) Gedragscode medewerkers (Peelregio) Gedragscode privacy medewerkers sociaal domein Inleiding Peel 6.1. wil integrale en effectieve ondersteuning bieden aan de inwoners van de zes Peelgemeenten bij vragen

Nadere informatie

REKENKAMERBRIEF. Aan de raad. Haren, 29 mei Geachte leden van de raad,

REKENKAMERBRIEF. Aan de raad. Haren, 29 mei Geachte leden van de raad, REKENKAMERBRIEF Aan de raad Haren, 29 mei 2017 Geachte leden van de raad, De rekenkamer heeft een quick-scan uitgevoerd om te onderzoeken of de gemeente Haren zorgvuldig omgaat met privacy (gegevens van)

Nadere informatie

Privacyreglement. Peuterspeelzaal Lotje. vastgesteld door het bestuur d.d. 22 maart 2012

Privacyreglement. Peuterspeelzaal Lotje. vastgesteld door het bestuur d.d. 22 maart 2012 Privacyreglement Peuterspeelzaal Lotje vastgesteld door het bestuur d.d. 22 maart 2012 1. Inleiding Peuterspeelzaal Lotje gaat zorgvuldig om met privacy gegevens van haar klanten en peuterspeelzaalleidsters(beroepskrachten

Nadere informatie

MEMO I-SOCIAAL DOMEIN

MEMO I-SOCIAAL DOMEIN MEMO I-SOCIAAL DOMEIN Titel: Beveiligd uitwisselen van ongestructureerde gegevens met het aanvullend bericht voor gemeenten en aanbieders Datum: 15-11-2016 Versie: 1.0 Def Inleiding Gemeenten en aanbieders

Nadere informatie

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Versie 1.0-1 juni 2017 Ten geleide Voorliggend document betreft een werkwijze voor rechtmatige en gestructureerde gegevensdeling;

Nadere informatie

Verbeterplan Suwinet

Verbeterplan Suwinet Verbeterplan Suwinet Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Verbeterpunten Suwinet... 4 2.1 Informatiebeveiligingsbeleid... 4 2.2 Uitdragen van het beleid... 4 2.3 Functiescheiding... 4 2.4 Security Officer...

Nadere informatie

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen?

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen? Vragen en antwoorden n.a.v. brief aan colleges van B&W en gemeenteraden over verplichtingen Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de Wet SUWI en de Wet Eenmalige Gegevensuitvraag. Aan welke eisen moet

Nadere informatie

Privacy Statement Eindhoven Airport N.V.

Privacy Statement Eindhoven Airport N.V. Privacy Statement Eindhoven Airport N.V. Wij respecteren de privacy van bezoekers van deze website en dragen er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld.

Nadere informatie

Verordening Verwerking Persoonsgegevens gemeente Oosterhout

Verordening Verwerking Persoonsgegevens gemeente Oosterhout Verordening Verwerking Persoonsgegevens gemeente Oosterhout Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig

Nadere informatie

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAND Position Paper AAN Woordvoerders Eerste Kamer commissie VWS Voorstel van Wet

Nadere informatie

Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere

Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere Privacyreglement expertteam gezinsondersteuning Almere Inleiding Dit privacyreglement is een onlosmakelijk onderdeel van het Convenant Expertteam gezinsondersteuning Almere en geldt voor alle convenantpartners

Nadere informatie

De nieuwe privacywetgeving:

De nieuwe privacywetgeving: De nieuwe privacywetgeving:..wat moet u regelen? Door: Roxanne Kroes en Martin Rozeboom De AVG: wat moet u dáár nu mee?! Agenda 1. Waarom de AVG en belangrijkste wijzigingen? 2. Waarom krijgen tandartsen

Nadere informatie

PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD

PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD PRIVACY BELEID SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE HEERHUGOWAARD 1. Inleiding De komende decentralisaties dwingen tot en maken het voor gemeenten mogelijk om dienstverlening in het sociaal domein aan burgers beter

Nadere informatie

Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio

Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio Privacy protocol zorgaanbieders Peelregio Privacy protocol Privacy protocol behorende bij nader in te vullen (bijvoorbeeld: de basisovereenkomst Sociaal Domein/Wmo) De ondergetekenden van de basisovereenkomst,

Nadere informatie

Bijlag 1: Privacyreglement RID. Inleiding

Bijlag 1: Privacyreglement RID. Inleiding Bijlag 1: Privacyreglement RID Inleiding Het Regionaal Instituut voor Dyslexie (RID) heeft de privacy van de cliënten hoog in het vaandel staan. Om die reden wordt er veel aandacht besteed aan de zorgvuldigheid

Nadere informatie

AVG Routeplanner voor woningcorporaties

AVG Routeplanner voor woningcorporaties AVG Routeplanner voor woningcorporaties 24 oktober 2017 Versie 1.0 24 oktober 2017 0 Inleiding Aedes wil haar leden ondersteunen bij de implementatie van de privacywetgeving. Daarvoor biedt zij onder andere

Nadere informatie

Bijlage I Privacyreglement bij samenwerkingsconvenant ketensamenwerking huwelijksdwang en achterlating

Bijlage I Privacyreglement bij samenwerkingsconvenant ketensamenwerking huwelijksdwang en achterlating Inleiding Om de doelstellingen voor de aanpak van huwelijksdwang en achterlating te bereiken is het uitwisselen van gegevens onvermijdelijk. Partijen leggen de door hen afgesproken vorm en inhoud van de

Nadere informatie

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen:

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen: RI&E Privacy Introductie Vanaf 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) gehandhaafd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Er is onder andere een meldplicht voor datalekken

Nadere informatie

Privacyreglement Versie I (november 2014)

Privacyreglement Versie I (november 2014) Privacyreglement Versie I (november 2014) BEDRIJFSGEGEVENS Handelsnaam: Rechtsgeldig bevoegd functionaris: ArboDesign Dhr. F. Koster Directeur Bezoekadres: Marie Curiestraat 47 3846 BW Harderwijk Postadres:

Nadere informatie

Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling. Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014

Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling. Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014 Nederlandse ontwikkelingen rondom elektronische gegevensuitwisseling Anton Ekker Symposium Regelgeving rond patiëntgegevens 24 juni 2014 Actueel - gedragscode EGiZ - wetsvoorstel cliëntenrechten elektronische

Nadere informatie

Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos

Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos Privacyprotocol jan 2012 Inleiding: Medewerkers van De Stal zijn zich ervan bewust, dat zij bij de uitvoering van het werk in aanraking komen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VERWERKING PERSOONGSGEGEVENS STICHTING EDUROUTE mei 2007 GEDRAGSCODE VERWERKING PERSOONSGEGEVENS STICHTING EDUROUTE

GEDRAGSCODE VERWERKING PERSOONGSGEGEVENS STICHTING EDUROUTE mei 2007 GEDRAGSCODE VERWERKING PERSOONSGEGEVENS STICHTING EDUROUTE GEDRAGSCODE VERWERKING PERSOONSGEGEVENS STICHTING EDUROUTE IN AANMERKING NEMENDE: dat bij de Stichting Eduroute verschillende educatieve distributeurs zijn aangesloten; dat deze educatieve distributeurs

Nadere informatie

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement

Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief. Handleiding Parelspecifiek reglement Bijlage I bij het Kaderreglement van het Parelsnoer Initiatief Handleiding Parelspecifiek reglement Op grond van artikel 4 lid 17 van het Kaderreglement Parelsnoer Initiatief dient per Parel een reglement

Nadere informatie

Privacyreglement OCA(Zorg)

Privacyreglement OCA(Zorg) Privacyreglement OCA(Zorg) Artikel 1 Algemene- en begripsbepalingen 1.1 Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet Bescherming Persoonsgegevens

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT IT&CARE B.V. Versie 1.0 Classificatie: publiek

PRIVACYREGLEMENT IT&CARE B.V. Versie 1.0 Classificatie: publiek PRIVACYREGLEMENT IT&CARE B.V. Versie 1.0 Classificatie: publiek IT&Care B.V. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 17099969 IT&Care B.V. is onderdeel van HumanTotalCare B.V. Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Dit Privacystatement is van toepassing op alle producten en diensten van BlueNovius B.V., waaronder MedKey en Poh- educa.

Dit Privacystatement is van toepassing op alle producten en diensten van BlueNovius B.V., waaronder MedKey en Poh- educa. Dit Privacystatement is van toepassing op alle producten en diensten van BlueNovius B.V., waaronder MedKey en Poh- educa. MedKey is een single sign- on dienst waarbij medische professionals na eenmalige

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie

(./; KEURMERK RITRE GIS TRATI ESYSTE MEN. Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen

(./; KEURMERK RITRE GIS TRATI ESYSTE MEN. Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen Gedragscode ten behoeve van ritregistratiesystemen "Gedragscode Privacy RRS" Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) (./; KEURMERK RITRE

Nadere informatie

*Z006D7CC70A* Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude

*Z006D7CC70A* Beleid Gegevensbescherming. Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude *Z006D7CC70A* Beleid Gegevensbescherming Privacy en veiligheid verwerking persoonsgegevens gemeente Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest & Zoeterwoude Versie 1.1 8-9-2015 Versiebeheer Datum: 17-9-2015 Tekstuele

Nadere informatie

Datalek dichten en voorkomen. 21 april 2017

Datalek dichten en voorkomen. 21 april 2017 Datalek dichten en voorkomen 21 april 2017 Wat zijn datalekken? Wettelijke definitie Wet Bescherming Persoonsgegevens: een inbreuk op de beveiliging, als bedoeld in artikel 13 Wbp moet worden gemeld.

Nadere informatie

Privacy reglement Payroll Select Nederland B.V.

Privacy reglement Payroll Select Nederland B.V. Privacy reglement Payroll Select Nederland B.V. Inleiding Per 1 september 2001 is er een nieuwe privacywet in werking getreden: de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Deze wet is ingesteld om de privacy

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten: Burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen; gelet op het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens; besluiten: vast te stellen de volgende Regeling Wet bescherming persoonsgegevens Teylingen

Nadere informatie

Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING

Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING https://www.youtube.com/watch?v=z-we6vcoxbk Wat is privacy? Google: Privacy is

Nadere informatie