Filippijnen 4 april tot en met 24 april Reni Rhebergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Filippijnen 4 april tot en met 24 april 2008. Reni Rhebergen"

Transcriptie

1 Filippijnen 4 april tot en met 24 april 2008 Reni Rhebergen

2 4 april en 5 april Vanmorgen mijn laatste vakantiespullen ingepakt en op naar de Filippijnen. Om 11 uur vertrok mijn trein richting Schiphol en ik ben dan ook lekker in de trein al begonnen aan mijn eerste boek van deze vakantie. Om 12 uur aangekomen op Schiphol en daar op Bram gewacht. Na een kleine miscommunicatie over de afgesproken plek (ca. een uur op andere plekken in de hal wachten op elkaar ;) Ja zo vind je elkaar natuurlijk nooit) zijn we er uiteindelijk in geslaagd om in te checken. De vlucht verliep vlot en al lezend, etend en slapend kom je de 11 uur wel door. Rond 9 uur lokale tijd aangekomen in Hongkong, waar ik even een rokertje heb genomen en Bram zich tegoed deed aan zijn M&M s. Na een kleine 2 uur overstaptijd eindelijk de vlucht naar Cebu, Filippijnen. Hier werden we opgewacht door Eric en Tim en zijn we met een taxi naar de haven gegaan, alwaar we de fast ferry namen naar Tagbilaran op Bohol; een oversteek van ca. 2,5 uur. Op het dek, factor 20 op de huid en de zon in het gezicht, heb ik de eerste indrukken van het land opgedaan. Na aankomst in Tagbilaran een taxi genomen naar ons resort in Alona Beach en onderweg nog even geld gewisseld voor de komende tijd. De rit duurde een half uurtje (en is langer dan 10 km) en bij aankomst zijn we in Lost Horizon getrokken, ons resort voor de komende 2 nachten. Het resort ligt aan het strand en ik deel de kamer hier met Bram, omdat alles vol zat. Na een verkwikkende duik in het zwembad heb ik me omgekleed en zijn we naar Oasis resort gelopen over het strand. Overal zie je eettentjes en resorts, al dan niet met duikopleidingen. Het is merkbaar, dat het hier toeristisch is. Bij Oasis kennis gemaakt met de rest van de groep: Bart en Grardy, Dylan, Randi, Henk en René, de broer van Eric. René ging als verrassing ook mee en Eric wist dat ook pas op hetzelfde moment als wij. Verrassing was in elk geval zeer geslaagd. Met elkaar hebben we een hapje gegeten en rond half 10 ben ik het mandje op gaan zoeken. Een lange vlucht hakt er wel een klein beetje in en zo kom ik ook snel in het ritme hier.

3 6 april Vandaag werden we rond uur in de duikshop van Oasis verwacht voor het passen van onze uitrusting. Dus eerst lekker ontbeten en daarna de spullen bij elkaar gezocht. Vervolgens hebben we onze eerste duik bij het huisrif gemaakt. Samen met René ben ik daar heen gezwommen (toch verder dan verwacht en iets wat ik toch niet al te vaak wil doen ;) het is en blijft toch wel vakantie hoor!) en heb ik kennis gemaakt met de onderwaterwereld van de Filippijnen. Het afdalen ging redelijk vlot en de duik verliep verder ook wel aardig. Totdat ik zag, dat ik op 26 meter zat. Een kleine paniek kwam op, maar gelukkig had mijn buddy dat vrij vlot in de gaten. Langzaam zijn we weer opgestegen en met een 35 minuten had ik mijn eerste duik te pakken. Als het duiken zo verder gaat, zal ik wel over mijn mindere ervaring heen komen. De onderwaterwereld is mooi; koraal in verschillende kleuren en een diversiteit aan vis. Na de duik aan boord van onze boot voor de komende weken geklommen: Barracuda 5. Hier de uitrusting uitgetrokken en opgeborgen in kratjes. Zo is alles min of meer geordend en weet iedereen waar zijn/haar spullen liggen. AH is zo handig! De boot is verder behoorlijk ruim en we hebben 4 bemanningsleden tot onze beschikking. Ze doen alles voor je, desnoods duiken ze nog voor je;) Na de duik hebben we s avonds weer gegeten bij Oasis en ben ik weer bijtijds het bed in gekropen. Wel s nachts nog even wakker geweest, zal het de yetlag zijn of de indrukken die verwerkt moeten worden?

4 7 april De eerste dag van onze track is aangebroken. Na het ontbijt aan boord geklommen en op weg naar onze eerste duikbestemming van de track: Arco Point. Als er nog delen van uitrustingen niet in orde zijn, kunnen we nog even terug om het e.e.a. te regelen. Maar het was niet nodig. Met zijn allen heerlijk gedoken en veel gezien. Eigenlijk teveel want klein spul kan ik nog niet onderscheiden door de grote indruk, die ik moet verwerken. Na de duik weer aan boord geklommen en op weg naar Anda. Het resort, waar er uiteindelijk overnacht zal worden, ligt op de helling en kijkt uit over de zee. Er is een kleine baai voor en onze Marciano brengt ons met de kleine banka aan land. Een aantal van de groep slapen in het resort, de overigen (waaronder ik) aan boord van Barracuda 5. Wel natuurlijk even gebruik gemaakt van de douche in het resort om toch nog met gewassen haren aan het avondeten te verschijnen. Nadat de bootslapers aan boord waren, hebben we onze plekken klaargemaakt voor de nacht. Helaas zijn we er de volgende ochtend achter gekomen, dat we wel verkeerd in de golven hadden geslapen. We sliepen dus wat vreemd, maar deerde niet. De lucht van zoute zee en het uitzicht op een hemel vol sterren maakt zoveel goed. Met geen pen te beschrijven. Zou het zo weer doen.

5 8 april Vanmorgen werd ik rond 5 uur wakker op het dek van onze boot. De lucht kleurde langzaam blauw, de nacht ging plaatsmaken voor de dag. De eerste vissersbootjes keerden terug naar hun haven; de zee schitterde in het ochtendlicht met op de achtergrond de frisgroene eilanden. Het was heerlijk stil en langzaam kwam de wereld (en onze boot) tot leven. Wat is dit toch prachtig ontwaken! Nadat we 3 groepsleden uit het resort aan boord hadden geladen, zijn we vertrokken voor onze eerst duik (lees: douche voor degenen die aan boord hadden geslapen). Rond kwart over 7 sprong ik de zee in en heb mijn douche voor vanmorgen nu ook gehad.. Ook hier was het koraal kleurrijk en levendig. Scholen met diverse visjes, zeesterren, anemonen; de een nog kleurrijker dan de ander. Na de duik weer aan boord geklommen en terug gevaren naar het resort om de uitslapers én, niet geheel onbelangrijk, onze onbijtpakketjes op te halen. En terwijl we ontbeten, begonnen we aan onze ca. 3,5 uur durende oversteek naar het eiland Zuid- Leyte. De zee was vrij kalm, de zon stond aan de hemel en het duurde dan ook niet lang voor ik een plekje op de vloer in de kajuit opzocht. Even een matje uitgerold en ik ben gaan liggen. Het deinen op de golven is zo heerlijk rustgevend, dat ik binnen mum van tijd was vertrokken naar dromenland. Na deze kleine intermezzo hebben we gelunched, een heerlijke tonijnsalade, welke Bart had klaargemaakt. Plots klinkt er een schreeuw: Dolfijnen!!!! Met zijn allen op het voordek om ze te bewonderen. Onder de boot, naast de boot een grote kudde dolfijnen (we schatten ca. 50, misschien nog wel meer)!! Ze springen en glijden door het water. Super gewoon! Bart is nog snel via de outrigger het water in gegleden met zijn camera en heeft een paar goede foto s kunnen nemen. Jammer, dat ik niet zo snel was, want het leek me super om met die dieren in het water te zijn. Na onze dol-fijne ervaring zijn we doorgevaren naar de 2 e duikstek van de dag. En na de duik door naar ons resort op Zuid-Leyte, bij het plaatsje Padre Burgos. Het resort ligt schitterend, maar vanwege de bezetting zijn Henk, Bram en ik uitgeweken naar een huis aan de weg. Hier slapen we op de bovenste etage, terwijl onder ons het Filippijnse gezin woont. Ieder heeft een eigen kamer en we delen de badkamer, het toilet en het grote balkon. De mensen zijn erg vriendelijk en runnen naast de verhuur van de kamers ook een sari-sari-store (een soort kruidenierswinkel) aan de weg. s Avonds weer een hapje gegeten met elkaar in het resort en lekker genoten van de zonsondergang. Natuurlijk moesten daar even foto s van geschoten worden.

6 9 april Na het ontbijt zijn we rond 9 uur uitgevaren naar het eiland Lima Sawa. In het Tagalog (de officiële taal van de Filippijnen) betekent dit vijf vrouwen. Het eilandje ligt een klein uur varen van Padre Burgos. De duik verliep lekker en ook hier weer koraal en veel visjes. Langzaam ga ik ook steeds meer andere dingen onder water waarnemen. Kleine diertjes zie je immers niet zo snel met mijn geringe duikervaring. Na de duik zijn we naar een plekje gevaren waar we met elkaar hebben gebarbequed. De plek was lekker rustig en we keken uit over de zee. Verder waren er een soort hutjes, waar we gezellig in konden zitten en relaxen. De bemanning heeft de tonijn en de kip klaargemaakt en samen met rijst hebben we het heerlijk zitten oppeuzelen. En als toetje hebben we watermeloen gegeten.

7 Van hieruit doorgevaren naar de 2 e duikstek, waar ik zelf heerlijk aan boord ben gebleven en lekker heb genoten van alles om me heen. Rond half 4 waren we terug bij ons resort. En dit keer geen hinay hinay (wat zoiets betekent als rustig aan in het Tagalog) want om kwart over 4 werden we opgehaald om naar het kinderdorp te gaan. Dus even snel opfrissen en omkleden en klaar in de startblokken om weg te gaan. Jürgen Schneidt kwam ons (samen met twee Duitse vrienden, die even over waren) met de bus van het dorp ophalen. Met zijn allen achterin en gezellig naar het dorp. Het was een kort ritje van ca. 10 minuten. We hadden het eigenlijk makkelijk kunnen lopen, maar ach, gemak dient de mens moeten we maar denken. Het kinderdorp ligt iets hoger gelegen in Padre Burgos en is omringd door een hek. Het ziet er van buitenaf erg verzorgd uit, een soort resort-achtige indruk. Op dit moment wonen er 91 kinderen. Jürgen vangt hier de kinderen op, die misbruikt, verwaarloosd, mishandeld zijn. Maar ook kinderen, welke te vondeling zijn gelegd of waarvan de ouders zo arm zijn, dat ze van Euro 2 per maand moeten rondkomen. Naast de opvang zorgt de stichting Kinderhilfe Philippinen e.v. ook voor de bouw van scholen, ziekenhuizen en kinderopvang. Daarnaast probeert de stichting operaties voor de kansarmen te bekostigen. Helaas is er meer vraag dan dat er geld gegeven kan worden en moeten er keuzen gemaakt worden. Voor Jürgen is dit niet altijd even makkelijk. Het was duidelijk dat hij met hart en ziel probeert te zorgen voor zijn kinderen en de omgeving, waar zij zich in bevinden. Een bewonderenswaardige man! Na de uitleg en rondleiding door het dorp was iedereen van de groep behoorlijk onder de indruk en stil (wat best wel genoemd mag worden, omdat wij een aardige praatgrage groep zijn). Het was leuk te merken, dat de kinderen er tevreden, gezond en gelukkig uit zagen. Ik ben blij, dat ik dit project met eigen ogen heb mogen zien en een steentje heb mogen bijdragen. Een druppel op de gloeiende plaat, maar het is en blijft wel een druppel waar iets mee gedaan kan worden! Na afloop zijn we teruggebracht naar het resort en hebben we wat gedronken met Jürgen en zijn vrienden. Daarna nog gegeten en meer geborreld en toen was het wederom bedtijd. Morgen immers weer een dag vol indrukken.

8 10 april Ik heb geslapen als een os en werd dan ook pas om kwart over 8 wakker. Snel aangekleed en naar het resort gelopen, ontbeten en de boot op. Ondanks de lichte stroming verliep de eerste duik lekker. Helaas hebben we de white tipped shark niet mogen zien, maar het rif was ook hier weer erg mooi. Ik zwom tussen scholen vis, wat dan helemaal een vrij gevoel geeft. Nadat we allemaal weer aan boord waren, zijn we naar onze lunchplek gevaren. Het strand was hier bezaaid met kinderen. Je kunt duidelijk merken, dat het hier zomervakantie is. Een groep kinderen kwam naar de boot gezwommen en we waren min of meer dé attractie van de dag. Omdat het gebied waar we vandaag hebben gedoken een reservaat is, dienden we te betalen aan de beheerder. Op deze manier wil men de riffen en hun natuur beschermen. Dit kan geen kwaad, want in het verleden werd er veel gevist met dynamiet. De 2 e duik was in Napantau. In eerste instantie hadden we de stroming mee, maar later kwam er een down-current. Deze had ik iets te laat in de gaten, waardoor ik wat traag reageerde op de aanwijzingen van Eric. Dus wat sneller door mijn lucht heen vanwege het gepeddel en getrap ;) Maar ach, al doende leert men toch? Erg veel was er niet te zien, maar toch nog wat kiekjes genomen. s Avonds met onze bemanning gegeten en nog met elkaar bij een karaoke-installatie beland. Bijna iedereen heeft zijn kunnen ten gehore gebracht, waarbij Randi een eigen versie op een of ander Flippo-lied heeft gemaakt. Volgens de installatie had hij nog de beste score ook! Petje af, want het was super komisch om te horen en te zien. Zelfs de Flippo s, die aanwezig waren, hebben het kunnen waarderen.

9 11 april Vanmorgen zijn we om ca. 9 uur vanaf Padre Burgos vertrokken met onze boot naar het volgende eiland, waar we gaan overnachten. Dit eiland, Dinagat, ligt ten oosten van Zuid-Leyte. Ook onze bemanning was er nog nooit geweest, dus ons eerste echte avontuur! We zullen op zoek moeten naar accommodatie en zullen ook kijken, waar we kunnen gaan duiken. De duik op weg naar Dinagat ging lekker en ook hier weer veel koraal en visjes. Misschien me toch maar eens verdiepen hoe het e.e.a. heet. Na de duik heerlijk gerelaxed met een boek en natuurlijk, hoe kan het ook anders, in slaap gevallen. Dit laatste lijkt wel een groepshobby te worden; we vechten elkaar nog net niet van de bankjes af ;) De 2 e duik was nabij Dinagat en ook deze was weer lekker. Vervolgens zijn we op weg gegaan naar een plaatsje, waar iets van een accommodatie te vinden was. Uiteindelijk zijn we aangekomen in Tolero. Hier heeft het merendeel van de groep geslapen in het wijkcentrum. Er werden bedden voor ons geregeld en we hebben gegeten bij de Barangay-chief (het hoofd van de wijk). Hij heeft nl. een soort van eethuisje aan zijn woning. Een alleraardigste man, welke een soort van gezag uitstraalde op een natuurlijke manier. Zoals gewoonlijk bestond het eten uit rijst, vis en kip. En aan niks zit een smaak. Groenten kennen ze in de Filippijnen nauwelijks, wat best jammer is. Als toetje kregen we een jonge kokosnoot. Heerlijk! Er wordt trouwens van jonge kokosnoten gezegd (en het zou ook bewezen zijn door onderzoek), dat zij het verouderingsproces tegen gaan. Daar zullen we er dus veel van moeten eten ga ik er straks weer jong en strak uitzien ;) In het buurthuis waren onze bedjes opgemaakt. De bedjes bestonden uit min of meer een plank met 4 poten, door Tim meteen gedoopt als Filippijnse Auping. Ook waren er kussen en dekens voor ons klaargelegd. Nadat we waren geïnstalleerd, deed onze security de rolluiken voor de ramen en de deur. En daar lagen we, totaal afgesloten in onze Auping. Ik was in elk geval blij, dat we niet op de boot sliepen (enkelen van de groep wel), want het regende behoorlijk. Nu lagen we toch aardig droog (sommige plekken vertoonden wat lekkage) en beschut en werd er de wacht over ons gehouden. Een mooie ervaring, welke ik zo weer over zou doen.

10 12 april Vanmorgen was ik lekker vroeg wakker, zo rond kwart over 5. Ik ben op de verdieping boven onze bedden lekker een boekje gaan lezen. Naar buiten gaan was geen optie, want dan zou er een rolluik omhoog moeten en was iedereen wakker geweest. Alleen René heeft zich niet laten weerhouden en is via het raam en een richel naar beneden gesprongen, om zo toch even rustig zijn ochtendwandelingetje te gaan doen. Nadat iedereen wakker was en klaar voor vertrek hebben we afscheid genomen van onze security, de dames, welke de bedden e.d. verzorgd hadden en natuurlijk de Barangay-chief. Door onze boot werden we opgepikt bij de haven van Tolero en zijn we op weggegaan naar de 1 ste duikstek voor vandaag. Op deze duik ook weer veel koraal, maar weinig grote vissen. Nog steeds hopen we op whalesharks en manta s. Alhoewel we het gevoel krijgen, deze niet te gaan spotten tijdens onze trip. Maar hoop doet leven, zeggen ze toch? De 2 e duik heb ik overgeslagen en heerlijk op de boot gelegen en gekletst met nog een afhaker van de 2 e duik. Ook zo n moment is leuk, want je leert elkaar toch steeds meer kennen. s Avonds hebben we geslapen in een dorpje, genaamd Libio. We sliepen hier in een pension; een gang met kleine kamertjes, gezamenlijke douche en toilet, een soort eetzaal en we hadden zelfs een balkon, die uitkeek over de zee en de haven. Met zijn allen in een eettentje aan de straat gegeten. Dit is een soort van verlengde woonkamer van de mensen en kun je uit verschillende pannen gerechten bestellen. Op kleine bordjes worden deze gerechten dan naast je bord gezet en met een pan rijst op tafel kun je beginnen met eten. Ook hier vond ik het eten niet echt smaakvol, weinig kruiden en soms moest ik het met bier wegspoelen. Wat het eten betreft kan ik de Filippijnse keuken niet aanbevelen. Geef me dan toch maar de Indonesische. Maar het sfeertje en alles eromheen gaf wel een prettig gevoel.

11 13 april Rond half 6 was ik wakker. Dus maar de tas gepakt en lekker op ons balkon de stad (lees: haven) tot leven zien komen. Ondanks dat het zondag is, wordt er hier en daar wel gewerkt in dit voornamelijk katholieke land. Om half 9 zijn we aan boord gegaan van de Barracuda 5 en vertrokken we richting Padre Burgos op Zuid-Leyte. De eerste duik hebben we gemaakt op de 2 e duikstek van gisteren. Het koraal is in het verleden door het dynamietvissen vernietigd, maar je ziet dat de natuur zich weer langzaamaan aan het herstellen is. Aangezien dit voor iedereen een onbekende duikplek was, hebben we de plek vernoemd naar onze kapitein: Macky s rocks. Bij aankomst in Zuid-Leyte heb ik met Grardy nog een duik rond de boot gemaakt, vlak voor de kust. We zijn daar op max. 3 meter geweest, want we konden er ook niet dieper. Daar heeft ze me kleine zeedieren laten zien, zoals gobi s en razorfishes. Deze laatste zou ik zelf echt totaal over het hoofd gezien hebben; ze lijken zo op blaadjes. Het wemelde er ook van de zeesterren en zeeegels. Ook hebben we nog een decorated crab gezien. Al met al een leerzame duik. Ook deze avond met de bemanning gegeten, maar dit keer bij het highway restaurant. Het licht viel alleen uit en we hebben dus zeer romantisch bij kaarslicht gegeten. En toen we klaar waren floep het licht weer aan. Alsof ze het erom deden ;) Met een lokaal busje zijn we naar ons resort gereden, want het huis en het resort van de eerste paar nachten op Padre Burgos zaten vol. Dit resort is vrij luxe in aanleg en ziet er verzorgd uit. Hier deelden Bart, Grardy, Bram en ik een kamer. Terwijl zij zich nestelden, ben ik nog even een biertje gaan drinken met Dylan en René. Hoe meer je elkaar gaat kennen, hoe diepgaander soms ook gesprekken kunnen worden op bepaalde momenten. Daar kan ik dan ook best wel van genieten, omdat je meer te zien krijgt van elkaar dan alleen die buitenkant. Uiteindelijk was het eventjes een pintje pakken wat langer geworden dan gedacht en lag ik rond middernacht in bed.

12 14 april Alweer mijn 10 e vakantiedag; ik zit praktisch al op de helft. Wat gaat de tijd snel, helaas! Vanmorgen rond 6 uur op en mijn tas gepakt. Vandaag verlaten we namelijk Zuid-Leyte en gaan we naar het eiland Camiguin. Samen met Bram hebben we van ons resort naar het resort van Günther gelopen. Een kleine 3 km, waarbij naast zin natuurlijk ook onzin voorbij kwam. Bram vond namelijk dat hij het gevoel van Borneo kreeg. En omdat hij daar nog nooit geweest is, natuurlijk heel bijzonder! Maar zijn stelling is: Dare to dream! En daar kan ik hem niet anders dan gelijk in geven. Tijdens het lopen voel het klimaat meer en zie je het leven van de bevolking. Ik vraag me steeds meer af waar de mensen van leven. In het plaatsje waar we sliepen en aten bij de Barangy-chief, vertelde men ons, dat van de 8000 inwoners er 800 een baan hadden. Dus hoe de rest leeft en waarvan, dat weet ik niet. De mensen zijn bezig, maar met wat? Bij Günther weer lekker ontbeten en afscheid genomen van onze Henk. Hij gaat a.s. dinsdag weer aan de slag in Thailandse vestiging van het bedrijf, waar hij voor werkt, en zal kort daarna weer naar Nederland vliegen en voorlopig blijven. Wel jammer, dat hij al weg moest, want we vonden het een aardige en geschikte vent. Rond half 10 voer onze boot uit. De overtocht duurde zo n 5 uur, waarvan ik ca. 2 uur de groepshobby (lees: slapen op een bankje, al dan niet in de kajuit) heb uitgeoefend. Vlak voor Camiguin, in de buurt van White Island, hebben we gelunched en hadden we de mogelijkheid voor een duik. Hierna zijn we aan land gegaan en de komende paar nachten verblijven in het resort Secret Cove. Daar lekker een (redelijk warme) douche genomen, de was gedaan (wat niet in de badkamer mocht, zo las ik achteraf toen ik mijn lenzen weer in had) en daarna wat gegeten en gedronken. Lekker het mandje opgezocht en geslapen als een roos.

13 15 april Opvallend hoe vroeg je hier wakker bent, wederom tussen 5 en 6 uur. In Nederland draai ik me zeker nog een keer om, maar hier wil ik ook meteen opstaan. Heerlijk gewoon! Zo heb je echt wat aan je dag en het is totaal niet vervelend. Na het ontbijt zijn we rond 9 uur uitgevaren naar onze eerste duikstek voor vandaag. Daar heb ik met Grardy gedoken om de onderwaterfotografie wat meer onder de knie te krijgen. Ik heb het e.e.a. uitgelegd gekregen over de witbalans, welke camerastanden mogelijk zijn en dat ik me best aan rots en dood koraal kan beet houden. Al met al zitten er volgens mij wel goede foto s tussen. Na de duik zijn we teruggegaan naar het resort en hebben we lekker gelunched. Het eten is hier goed, zeker de aardappel- en komkommersalade zijn aanraders. Vervolgens zijn we op de boot gestapt en op weg gegaan naar Old Vulcano, vlakbij Sunken Cementary. Hier liggen lavastenen onder water, welke begroeid zijn met koraal. Er was dus veel te zien, want ook vissen komen hier blijkbaar graag. Na 50 minuten kreeg ik het er wel koud en ben lekker op de boot weer gaan opwarmen. s Avonds weer met elkaar gegeten (pizza Hawaii is aan te bevelen bij Secret Cove ) en rond half 11 zocht iedereen zijn mandje weer op.

14 16 april Vandaag was er een niet-duik-dag. Na het ontbijt mijn spullen verhuisd naar de kamer van Bram, want deze nacht was mijn kamer al geboekt. De rest van de dag heb ik al lezend en slapen in het resort rondgehangen. Mijn dag was het blijkbaar niet, voelde me niet zo. Op zich wel jammer, want het eiland biedt wel veel mogelijkheden. Zo zijn er cold- en hotsprings, vulkanen, dorpjes en watervallen. En met een brommertje, te voet of per mountainbike kun je deze aandoen. Wel jammer, maar wellicht in de toekomst ooit nog eens?

15 17 april Vanmorgen zijn we iets na achten uitgevaren en op weg gegaan naar Alona Beach op Bohol, onze eindbestemming. Tevens de plaats waar ook onze track begon. Alvorens we aan land gingen hebben we een lekker duik gemaakt. Per bootje werden we vervolgens van onze banka naar het strand gebracht. Na de tassen aan land te hebben gebracht, zijn we lekker wezen lunchen bij BJ. Het resort, waar ik de komende 3 nachten verblijf, ligt naast Oasis en heet Pyramid. De hut, welke ik deel met Bram, is erg luxe. Boven staan er 2 twijfelaars met goede matrassen, beneden een ruime badkamer met warme douche en een eigen veranda. De tuin in het resort is leuk aangelegd, mits je de touwen om de paaltjes naast t pad wegdenkt. Snel de spullen neergegooid en een duik genomen in het zwembad. En terwijl Dylan, Bram en ik van het koele water genoten, zijn we na een lang beraad tot de conclusie gekomen dat mannen mini-koelkastjes hebben. Afrikaanse mannen hebben dan het Amerikaanse model ;) s Avonds met enkelen heerlijk wezen eten bij Christiano, een bekende van Eric, René en Tim. Deze Italiaan is getrouwd met een Filippijnse en runt een goed Italiaans restaurant.

16 18 april Rond 9 uur zijn we uitgevaren met de Barracuda 5. Vlakbij Cabilao zijn we wezen duiken. De duik van mij was op het diepste gedeelte 20 meter en ik ben na al de gemaakte duiken tot de conclusie gekomen, dat het tussen het oppervlak en de 12 meter het mooist is. De kleuren komen beter tot hun recht en door de zon komt er een mooie gloed door het water. Ook nu was de duik weer succesvol voor mij, 60 minuten. Ik ga het dus echt nog eens goed leren;)! Op de boot even ons lunchpakket gegeten, wat geslapen of wat gezwommen. En na 2 uur op de boot weer een lekker duikje gemaakt. Op elke duikstek zie je veelal hetzelfde soort koraal, toch kan de diversiteit aan vissen en klein spul wel heel verschillen. Het blijft boeien en gaat het niet vervelen! Heerlijk! s Avonds met de bemanning een hapje gegeten bij Oasis en daarna lekker mijn bed in gekropen.

17 19 april Vanmorgen moesten we om 8 uur klaar staan om uit te varen, maar let op, dat is wel PMT (Philippines Maybe Time). Uiteindelijk zijn we tegen 9 uur vetrokken. Op ca. 20 minuten varen ligt het eiland Balicasag. Hier staat wel een aardige stroming, maar toch heb ik de duik gemaakt. Zodra ik beneden bij de drop-off was, moest ik eerst in het zand gaan liggen tot iedereen er was. Via het zand zijn we moeizaam (vingers vastprikken, vooruittrekken) tegen de stroming in naar het rif gezwommen. Vanaf daar met de stroming mee langs het rif en dat was best wel lekker. Weinig doen en veel zien in een korte tijd ;) Zo kwam er een barracuda langs en hebben we wel 6 schildpadden gezien. Best trots op eigenlijk, want dit soort duik was toch mijn angst. De middagduik heb ik niet gemaakt, omdat ik nog behoorlijk moe was van de eerste. Rond 15 uur waren terug bij Oasis. Eerst even lekker wat gedronken en toen nog even in het zwembad van mijn resort gehangen. Een lekker warme douche genomen en om half 7 klaar staan bij Oasis. Hier werden we opgehaald door de vrouw van de Barangay-chief en zaten we met zijn tienen in een klein pick-upje op weg naar de Barangay, waar we schoolboeken zouden overhandigen. Bij het basketbalveld was het behoorlijk druk met de mensen uit de wijk. Nadat onze namen een voor een waren voorgelezen moesten we ons ook presenteren. Wat voelde ik me opgelaten. Een voor een werden de kinderen opgeroepen om hun pakketje op te halen. En daarna kwamen ze langs ons lopen, kregen we een handje en een verlegen Thank you. Aangezien het 161 kinderen waren, duurde dit dus wel even. Het is hier blijkbaar de gewoonte om het zo groots en met veel vertoon aan te pakken. Liever was ik naar een school gegaan en had gezien hoe de klassen waren (en dan terloops de schoolboeken neergelegd). Na afloop was er een basketbalwedstrijd, waar we nog even naar hebben gekeken. En toen weer in het pick-upje terug naar Alona Beach. Na het eten nog even naar de Oops bar geweest. Rond 2 uur vond ik het wel welletjes en ben naar mijn hut terug gegaan.

18 20 april Vandaag was de dag dat Dylan, Tim en Randy naar Nederland vertrokken. Na het ontbijt hebben we afscheid van hun genomen. Over 3 dagen ben ik zelf degene, die het land zal gaan verlaten. Moet er nog even niet aan denken. Na hun afscheid mijn tas gepakt en van het resort Pyramid ben ik in Lost Horizon getrokken. Hier zal ik tot de laatste dag overnachten. Verlijven doe ik gewoon bij Oasis, waar ik de rest van de dag heb doorgebracht. Lekker gemasseerd bij het zwembad, drankje erbij, boekje erbij zo kom ik de dag wel door. s Avonds met Bart en Grardy op het strand gegeten. Nog even een afzakkertje bij Oasis gehaald, waar we Bram ook tegen kwamen. Hij vertelde, dat Tim had gesmst dat ze nog op Cebu waren. Vanwege een cycloon in Hongkong kon het vliegtuig daar niet heen. Ben dus benieuwd voor woensdag.

19 21 april Vanmorgen om 8 uur op de boot afgesproken om uit te varen naar het eiland Balicasag, een klein half uur verderop. Bij de stek aangekomen ben ik te waren gegaan om weer te genieten van al het koraal en visjes. O.a. een lionfish gespot. Na een uur duiken weer lekker aan boord en genoten van het eten, slapen, lummelen, kortom niks doen. Vervolgens zijn we naar de 2 e duikstek rond Balicasag gevaren, genaamd Black Forest. Hier komen twee stromen bij elkaar en was best nerveus voor deze stromingsduik. Ik sprong als laatste in het water en ik was nog niet onder, of ik merkte dat mijn zwemvlies niet in orde was. Daar lag ik dan, kijkend of hij nog te maken was, drijvend aan het oppervlak met een regulator in vanwege de golven. Met seinen geprobeerd duidelijk te maken aan degenen, die onder waren, dat het niet goed ging. Eric kwam boven en we besloten om met Bram erbij aan boord te klimmen en opnieuw naar de drop-off te gaan. Inmiddels waren we namelijk al minimaal 100 meter verder. Aan boord snel andere vinnen en, na wat overhaalwerk van Eric, weer het water in. Na de bodem van de drop-off bereikt te hebben op ca. 5 meter, zijn we eerst maar even gaan liggen en toen langzaam naar het rif gezwommen. Daarna was het go with the flow : heerlijk zweven door het water. Het ging best snel en ik merkte, dat als ik 90 graden in de stroming ga liggen en ik de kikvorsslag maakte, ik min of meer op een plek kon blijven hangen. Uiteindelijk was dit een heerlijke duik en ben dan ook blij dat Eric me toch even over de streep heeft getrokken. Rond 2 uur waren we terug op het strand en hebben we gelunched. Weer lekker gelezen en natuurlijk even een massage genomen bij Oasis. Deze laatste dagen mag ik nog wel even genieten, vind ik. Daarom ook s avonds met elkaar bij Christiano gegeten was weer heerlijk!

20 22 april Vanmorgen rond 9 uur uitgevaren op weg naar mijn laatste duikbestemming hier op de Filippijnen: Arco point. Dit punt is ook waar de eerste duik werd gemaakt van de track, dus een mooie afsluiter voor mij. Het einde is het begin, de cirkel is rond! Al met al was het een heerlijke laatste duik en vind ik het jammer, dat het er op zit. Rond 11 uur waren we terug bij Oasis en daar een jonge kokosnoot gedronken en gegeten. Bij het resort natuurlijk weer een massage genomen en lekker gelummeld. Na het avondeten van elkaar afscheid genomen en ook van de meiden van Oasis. Morgen moet ik namelijk om 6 uur de taxi naar de veerboot hebben, dus niet iedereen zal wakker zijn.

21 23 april Een niet zo erg lange nacht gehad, maar ik hoop straks in het vliegtuig nog even te kunnen slapen. Om 5 uur ben ik opgestaan en heb mijn spullen verder ingepakt. Na afscheid van Bram en Eric te hebben genomen ben ik met de taxi naar de ferry gegaan, welke om kwart over 7 naar Cebu (op het eiland Bohol) vertrok. De vaarreis duurde zo n twee uur en het enige nadeel was, dat je niet buiten kon zitten en daardoor binnen in de airco zat. Brrr wat koud! Nog wel even kunnen doezelen met een pareo om me heen tegen de kou. In Cebu werd ik opgewacht door een taxi, welke me naar het vliegveld heeft gebracht. Hier zal ik mijn tijd moeten doorbrengen, alvorens ik kan boarden. Het vliegtuig naar Hongkong vertrekt om uur en ik heb nog een uur of wat hier door te brengen. Aangezien het niet groot is en weinig winkeltjes, ben ik dan ook maar gaan koffiedrinken (moet immers nog echt wakker worden) en heb mensen zitten bekijken in een rookruimte, die uitkijkt op de detectiepoortjes. Je moet toch iets? Rond kwart over 3 s middags in Hongkong geland en een visum ingevuld. Aangezien ik 9 uur overstap heb, wilde ik nog wel iets van Hongkong gaan bekijken. In overleg met een informatiedame besloten om de trein naar Hongkong Island te nemen. En dan vanaf daar naar Peak Tram te lopen. In de trein kreeg ik al de eerste indrukken van Hongkong: veel groen, bergen en veel, heel hoge gebouwen. Aangekomen op het eiland bevond ik me in het businesscentrum. Daar liep ik dan in mijn backpackkloffie. De te lopen route kon ik niet direct vinden, omdat straatnaambordjes niet echt duidelijk aanwezig zijn. Dus eerst maar even een koffie gedronken en de kaart erbij gepakt op Exchange Square. Ik was zo met de kaart bezig, dat een man me aanbood om me te helpen. Blijkbaar zag ik er nogal verloren uit of was ik gewoon erg onhandig bezig ;) Deze David woont al een aantal jaar in Hongkong, maar komt oorspronkelijk uit Schotland. En na een ruim half uur zitten praten ben ik naar Peak Tram gelopen op basis van zijn aanwijzigen. De stad maakt een behoorlijke indruk: hoge gebouwen, veel verkeer, dure winkels (Gucci, Versace, Armani en Vuitton om maar iets op te noemen. Verder zijn de vrouwen en mannen over het algemeen goed gekleed en komt de stad hectisch over. Bij de Peak Tram aangekomen, een kaartje gekocht en deze tram heeft me vervolgens naar boven gebracht. Hier had ik een super uitzicht over de stad. Lekker iets gegeten en de avond zien invallen. De stad wordt dan verlicht door de neon op de gebouwen, de enige nog gekleurder dan de ander. Na een tijdje boven te hebben rondgebracht met de tram weer naar beneden en weer terug gelopen naar Exchange Square. Hier nog even een koffie genomen tussen de businessmensen. Iedereen in pak en ik daar in mijn backpack-kleding. Volgens mij was die tegenstelling best opvallend ;) Hierna de trein weer genomen naar het vliegveld en daar zal ik nog de tijd doorbrengen, totdat half 1 vannacht het vliegtuig naar Amsterdam zal vertrekken. Ik zal dan om kwart voor 7 (Nederlandse tijd) aankomen en terug kunnen kijken op een heerlijke vakantie!

22 Track 1

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag Daan zwienenberg Dag 1 dinsdag Ik fiets naar school met mijn rugzak. Gingen we in de bus zitten en toen gingen we naar de domelaar we gingen uit de bus en we gingen naar het kantoor van de domelaar een

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de KERSTREIS DUSSELDORF 2014 Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond 14.00 uur op de Rijnkade om de medereizigers daar welkom te heten.

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T Dagboek van de uitwisseling naar Spanje, van Ylaine Mulder, klas 4T Dag 1 Op 18 November zijn we vertrokken naar Spanje om daar een week bij gastgezinnen te wonen. Om

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN 21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! We waren die ochtend al vroeg uit de veren en wachtten vol spanning op het grote vertrek. Eerst verzamelen rond de kerk, alle vriendjes

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni

Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni Kalloni Beach Villas Griekenland Lesbos Skala Kalloni 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Kalloni Beach Villas - (Griekenland Lesbos Skala Kalloni) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Herfst 2007. Indonesië. 19 oktober t/m 2 november

Herfst 2007. Indonesië. 19 oktober t/m 2 november Herfst 2007 Indonesië 19 oktober t/m 2 november Vrijdag 19 oktober Met de trein van 7:30 via Utrecht naar Schiphol. De directe trein reed niet dus via Amsterdam een half uur vertraging. Een prima vlucht

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden.

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Week 1 Op een zonnige zondagochtend was het eindelijk zover, vandaag zou ik naar Kopenhagen vliegen en vervolgens met de trein doorreizen naar het zuiden

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Vandaag 9 mei zijn we om 10.15 uur vertrokken vanaf de Handihome uit Nijverdal om naar Zeeland te gaan. Om 11.30 uur was het tijd voor een

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Vakantie Onur Frankrijk september 2010

Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Inleiding Midden juni begon ons als team op te vallen dat Onur zich erg begon terug te trekken. Hij wilde vaak alleen op zijn kamer blijven terwijl heel Nederland

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Met de veteranen een weekend naar

Met de veteranen een weekend naar Met de veteranen een weekend naar We vertrokken vrijdag 17 mei om 16:00 van het chalet om de vlieger vanaf Charleroi te nemen. Daar aangekomen namen we onze traditionele doop Aan boord waren er geen rode

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012

Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012 Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012 Woensdag 14 maart zijn we, Marlis en ik, om 20.45 uur vertrokken vanaf vliegveld Düsseldorf naar Colombo met een tussenstop in Dubai. De vlucht verliep

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Son Sama - (Spanje Mallorca Llucmajor) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos

Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos Musicians Round House Griekenland Corfu Vatos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Musicians Round House - (Griekenland Corfu Vatos) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B Funpop 2019 Sevenum 20 mei 2019 27 mei 2019 Reisverslag V1901B Inleiding Accommodatie: Landal Domein De Schatberg, huisje 116 Deelnemers: Joop Ferry Hans Wilco Rene Udo Jurrien Begeleiders: Gerrit Frieda

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos

Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos Orato Villas Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Orato Villas - (Griekenland Peloponnesos Agios Nikolaos) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Zondag 26-04-2009 Om 15.00 uur vertrokken richting Amsterdam naar Novotel Badhoevendorp, daar bleven we overnachten en konden ook onze auto`s laten staan tijdens de vakantie. Lekker wezen eten in IJmuiden

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

Studiereis Lanzarote & Fuerteventura. 21 september t/m 25 september 2008

Studiereis Lanzarote & Fuerteventura. 21 september t/m 25 september 2008 Studiereis Lanzarote & Fuerteventura 21 september t/m 25 september 2008 21 september 2008 s Ochtends in aller vroegte verzamelen we op Schiphol met 20 reisagenten voor de studiereis naar Lanzarote & Fuerteventura.

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar)

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar) Comenius project Spanje Eerst zijn we met Jaspers vader naar Schiphol gereden. Toen gingen we opzoek naar incheckbalie, daar gingen we onze koffers wegen. Daarna moesten we door de douane. Als we hogen

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie