Een uitgelaten Sjostakovitsj

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een uitgelaten Sjostakovitsj"

Transcriptie

1 HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 16 oktober 2015, uur inleiding Jan-Willem van Ree uur Een uitgelaten Sjostakovitsj Radio Filharmonisch Orkest Markus Poschner dirigent Simon Trpčeski piano Hans van Loenen trompet Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Romeo en Julia, fantasie-ouverture 1869/1880 Dmitri Sjostakovitsj Eerste pianoconcert (Concert voor piano, trompet en strijkorkest) opus Allegro moderato Lento Moderato Allegro con brio PAUZE Ludwig van Beethoven Zevende symfonie in A opus Poco sostenuto Vivace Allegretto Scherzo: Presto assai meno presto Allegro con brio Na afloop van het concert is er een extra optreden voor de bezoekers in de Uitloopfoyer: de band Tocar treedt op samen met vier strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest

2 2 Uitzending AVROTROS zendt dit concert vanuit TivoliVredenburg semi-rechtstreeks uit op NPO Radio 4 op vrijdag 23 oktober. Alle luisteraars kunnen volop genieten van het concert als mobiele telefoons, horloges en gehoorapparaten geen geluid maken. Presentatie voor Radio 4 vanuit de zaal door Mark Brouwers. Na het concert: Tocar! Na het concert is er gelegenheid om een drankje te nuttigen. In de Uitloopfoyer op de eerste verdieping ter hoogte van vak B treedt de band Tocar op, samen met vier strijkers van het Radio Filharmonisch Orkest. De muziek van Tocar gaat over levensvreugde en sen sualiteit. De vier musici van Tocar spelen Tango, Latin, Jazz en verkennen de muzikale grenzen. Accordeonist Rik Cornelissen, pianist Wim Warman, drummer Enrique Firpi en bassist Taco Nieuwenhuizen putten inspiratie uit de muziek van onder meer Astor Piazzolla, Bill Evans en Chick Corea. Verschillende genres worden met elkaar vermengd, als specerijen in een exotisch gerecht. Dat gerecht wordt dit keer extra spicy: vier musici van het Radio Filharmonisch Orkest lopen direct na hun concert in de Grote Zaal door naar de Uitloopfoyer, om daar de klanken van hun instrumenten te mengen met die van Tocar. Deze vier musici (celliste Anneke Janssen, violisten Michiel Eekhof, Alexander van den Tol en Dana Mihailescu) zullen samen met Tocar het publiek dat na het concert nog blijft napraten, aangenaam verrassen! Tocar presenteert tijdens deze concertavond ook zijn nieuwe debuut-cd Birds of Paradise. Deze is ook al direct bij binnenkomst in een stand verkrijgbaar. KlassiekMagazine Of u nou veel van klassiek weet of weinig, en vaak naar concerten gaat of eigenlijk nooit: er is een nieuwe site voor nieuwsgierige muziekliefhebbers. Met inzichten, verhalen, interviews. En vooral: veel muziek. KlassiekMagazine is een initiatief van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Muziekcentrum van de Omroep, het AVROTROS Vrijdagconcert, de NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert. KLASSIEKMAGAZINE.NL Luister Concerten Via u onder Luister Concerten kiezen uit de mooiste concertopnamen, waaronder uiteraard ook die van De Vrijdag van Vredenburg van de afgelopen seizoenen.

3 Net als in de film? 3 Tsjaikovski - Romeo en Julia De Heilige Geest is mij menigmaal lief, maar ik geef de voorkeur aan Goethe en Shakespeare. Hoe onschuldig zo n blijk van artistieke bewondering ook mag lijken, het kwam Alexander Poesjkin duur te staan. De politie had zijn brief onderschept, en Ruslands grootste schrijver werd voor enige jaren verbannen; nog net niet naar Siberië, maar wel naar de provincie. Omdat tsaar en kerk onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, was eenieder die de kerkelijke macht in twijfel trok een bedreiging voor de tsaristische hegemonie. De oude Shakespeare werd in negentiende-eeuws Rusland veel gelezen. Zijn drama s stonden model voor toneelstukken en romans, en ook in de Russische muziek werden zij zo af en toe verklankt. Het was Mili Balakirev (zelf de componist van een ouverture King Lear) die de nog jonge Tsjaikovski op de muzikale mogelijkheden van Shakespeares tragedie Romeo en Julia wees. In 1869 ontvouwde hij in een van zijn brieven een tot in detail uitgewerkt plan. Balakirev gaf zelfs een overzicht van de verschillende toonsoorten en modulaties, die hem het meest geschikt leken. Na twee maanden kon Tsjaikovski hem terugschrijven dat hij veel van de adviezen had overgenomen, en in 1870 ging het stuk in première. Met name met het begin, dat Broeder Lorenzo in een aardige, maar tamelijk weinig zeggende melodie beschreef, waren publiek en critici, noch Balakirev tevreden. Nog in hetzelfde jaar maakte Tsjaikovski een com- PJOTR ILJITSJ TSJAIKOVSKI De oude Shakespeare werd in negentiende-eeuws Rusland veel gelezen. Zijn drama s stonden model voor toneelstukken en romans, en ook in de Russische muziek werden zij zo af en toe verklankt.

4 4 pleet nieuwe versie, met het bekende, koraalachtige gegeven als opening. In 1880 verscheen de derde en definitieve versie, die meestal wordt gespeeld. Tot twee maal toe, in 1881 en zijn sterfjaar 1893, heeft Tsjaikovski met het idee gespeeld, een opera op hetzelfde gegeven te componeren, maar slechts een schets van een duet tussen de twee hoofdpersonen is bewaard gebleven. De fantasie-ouverture Romeo en Julia volgt niet het gehele Shakespeareaanse drama, maar zet slechts een paar belangrijke episodes neer. Na de karakterschets van monnik Lorenzo volgen in het snelle deel (allegro giusto) de strijd tussen de families der Montagues en Capuleti en de liefde tussen de twee titelhelden. Het werkelijke drama ontplooit zich dan in de doorwerking, waar de twee sterk contrasterende thema s met elkaar, en met het Lorenzo-thema worden vervlochten. De leden van het Machtige Hoopje, die aanvankelijk wat huiverig waren voor de klassiek geschoolde Tsjaikovski, waren enthousiast over het stuk, en hun ideoloog Vladimir Stasov schreef euforisch: We waren met z n vijven, maar jij nu bent nummer zes! DMITRI SJOSTAKOVITSJ Sjostakovitsj Eerste pianoconcert Het liefdesthema uit Tsjaikovski s Romeo en Julia is dikwijls gebruikt door filmmakers van de televisieserie Columbo (bij de moordscène in The Bye-Bye Sky High I.Q. Murder Case) tot de Bondfilm The Moonraker en de tekenfilmreeks SpongeBob SquarePants. Zelf overleed Tsjaikovski te jong om muziek, speciaal voor de film te hebben kunnen schrijven. Zijn vijf jaar oudere collega Saint-Saëns deed dat als eerste, in Veel Sovjetcomponisten, van Prokofjev en Sjostakovitsj tot Schnittke, Goebaidoelina en Kancheli, schreven wel filmmuziek. Uit enthousiasme voor het nieuwe medium, én soms ook uit pure broodnood. De jonge Sjostakovitsj was zijn loopbaan zelfs in het filmtheater begonnen. Zijn vader Dmitri Boleslavovitsj was in 1922 overleden, kort na een barre treinreis richting provincie, waar hij wat eten had Veel Sovjetcomponisten schreven filmmuziek. Uit enhousiasme voor het nieuwe medium, én soms uit pure broodnood.

5 bemachtigd. Vanaf nu moest ook de zestienjarige Mitja aan het gezinsinkomen bijdragen. Zoals veel van zijn collega-musici raakte hij in de theaters van Petrograd verzeild, waar hij vanachter de piano films van geluid voorzag. Hij verdiende er een grijpstuiver mee, en het werk was zwaar. Maar de theaters waren voor Sjostakovitsj een belangrijke leerschool, naast de formele conservatoriumopleiding. Voortjakkerende automobielen, onwaarschijnlijke reddingsoperaties, waanzin en melodrama..., het kost weinig voorstellingsvermogen om filmische ingrediënten in Sjostakovitsj Eerste pianoconcert (1933) te herkennen. Het kost weinig voorstellingsvermogen om filmische ingrediënten in Sjostakovitsj pianoconcert te herkennen. 5 In de stomme film moest het vertelritme puur visueel tot stand komen. De grote cineasten kozen dikwijls voor een snelle montagetechniek. Zo gebruikte Sergej Eisenstein in 1925 voor Pantserkruiser Potjomkin (met muziek van Prokofjev) niet minder dan 1250 verschillende camera-instellingen. In hoge mate, zou je kunnen zeggen, danken de twee snelle delen van Sjostakovitsj pianoconcert hun uitbundige vrolijkheid aan de eigenwijze scèneovergangen. Het is alsof de onophoudelijke verandering van camerastandpunt naar muziek is vertaald. Het flitsende karakter wordt nog versterkt door de vele flarden uit andere composities die Sjostakovitsj in zijn muziek verweefde, van een Haydn-sonate en Sjostakovitsj pas voltooide toneelmuziek bij Shakespeares Hamlet tot het Oostenrijkse Ach du lieber Augustin. Waarom het eerste thema net zo inzette als Beethovens Sonata appassionata, wilde een vriend van het Moskouse conservatorium weten. Dat heb je correct waargenomen, antwoordde de componist onmiddellijk. Weet je, ik heb het zo geschreven, dat iedere idioot het begrijpen kon. Met een Lento en een Moderato als middendelen behield Sjostakovitsj in zijn werk de traditionele opbouw (snel-langzaamsnel) van een soloconcert. Ongewoon is echter het tegenspel dat een trompettist de hoofdrolspeler biedt. Zijn stem is medebepalend voor het wervelende karakter van het stuk. Overigens kwam niet Sjostakovitsj Eerste maar zijn Tweede pianoconcert in 2000 terecht in de Disney-versie van de film Fantasia (als begeleiding van het Tinnen soldaatje.)

6 6 Beethovens Zevende symfonie Het tweede deel uit Beethovens Zevende symfonie blijkt ook zeer filmgeniek. In de The King s Speech (2010) klinkt het als dramatische achtergrond voor de radiotoespraak waarin King George zijn onderdanen in september 1939 moet vertellen dat Groot-Brittannië in oorlog is. Maar ook toen Radio Moskou op 6 maart 1953 de dood van Stalin bekend maakte, werd dit deel als muzikale aankleding gebruikt. Toen Beethoven in 1811 aan zijn Zevende symfonie begon, bereidde Napoleon zijn veldtocht naar Rusland voor. Het werk beleefde op 8 december 1813 zijn première, samen met zijn oorlogssymfonie Wellingtons Sieg, tijdens een benefietconcert ten gunste van de Oostenrijkse en Beierse troepen die enkele maanden eerder, veelal gewond, waren teruggekomen van de slag om Hanau. Napoleon was inmiddels bij Borodino verslagen en ook Wenen feestte op de nakende overwinning. Beethoven dirigeerde. Zijn goede vriend Johann Mälzel (de uitvinder van de metronoom) had vermaarde componisten als Antonio Salieri, Bernard Romberg, Louis Spohr, LUDWIG VAN BEETHOVEN DOOR JOSEPH KARL STIELER, 1820

7 Johann Nepomuk Hummel en Giacomo Meyerbeer bereid gevonden in het orkest mee te spelen. De Allgemeine musikalische Zeitung schreef: Het Andante (a klein) moest meermalen herhaald worden en bracht kenners en niet-kenners in vervoering. Hier vergiste de recensent vergiste zich: Beethoven had in de partituur Allegretto boven dit relatief langzame tweede deel geschreven. Dreef het enorme contrast met de overige drie delen, waar gepuncteerde ritmes en hoge tempi de overhand hebben, hem tot deze interpretatie? Of was het toch de dramatische aanleiding voor het benefietconcert, waardoor de criticus misschien (onwillekeurig) aan een begrafenisoptocht moest denken? Een ding is zeker: het karakter van dit deel wordt sterk bepaald door het tempo dat de dirigent kiest. Waar Beethoven dikwijls ruim de tijd nam om een slotakkoord te bereiken, is deze Zevende symfonie afgelopen voor je er erg in hebt. En het tweede deel eindigt, zeer ongebruikelijk, op een tamelijk onstabiel kwartsextakkoord (een akkoord dus, waarvan de grondtoon niet in de bas ligt). De slotakkoorden van het derde deel komen zelfs zo onverwacht uit de lucht vallen, dat Robert Schumann ze beschreef met de woorden: Je ziet hoe de componist op een nette manier zijn veer van zich wegwerpt. De tomeloosheid van het werk bracht Carl Maria von Weber zo van streek dat hij zijn collega Beethoven rijp achtte voor het gekkenhuis. Ook de vermaarde dirigent Sir Thomas Beecham wist niet goed wat hij met het slotdeel, dat bij sommige dirigenten als een waar volksfeest klinkt, aanmoest: Wat kun je ermee doen? Het is alsof een stel jaks aan het rondspringen is. Tsjaikovski, dol op feestelijke finales, interpreteerde het deel echter positief als een hele reeks beelden, vol bandeloze vreugde, vol geluk en levensplezier. Zou het Allegretto misschien ook minder dramatisch moeten worden geïnterpreteerd dan Stalins doodzeggers dachten? Had Beethoven het einde van de tiran Napoleon bezongen? Ach, schreef Beethoven in een brief: Belangrijk is slechts het karakter van een werk van klanken. De Zevende is slechts een van de gelukkigste producten van mijn zwakke krachten. Een criticus uit Leipzig was het met hem eens: de schoonheden van dit heerlijke werk, de geest van het geheel, laat zich hier, zoals nooit, in woorden vatten. 7 Onno Schoonderwoerd

8 8 Markus Poschner, dirigent De in München geboren dirigent Markus Poschner studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater in München bij Hermann Michael. Van 2000 tot 2006 was hij chef-dirigent van het Georgisches Kammerorchester Ingolstadt. Daarna was hij Eerste Kapelmeester van de Komische Oper in Berlijn, waar hij werkte met uitvoerenden regisseurs als Hans Neuenfels, Peter Konwitschny, Andreas Homoki en Sebastian Baumgarten. In 2007 werd Poschner Generalmusikdirektor bij de Bremer Philharmoniker en het Theater Bremen. Hij is geregeld te gast bij de Münchner Philharmoniker en de Dresdner Philharmonie. Verder staat hij regelmatig op de bok van het Gürzenich-Orchester Köln, de Bamberger Symphoniker, Staatskapelle Halle, het Bruckner-Orchester Linz, het Berliner Konzerthausorchester, het Orchester des Hessischen Staatstheaters en het Staatstheater am Gärtnerplatz. Bovendien is Markus Poschner vaste gastdirigent van het Orquesta Sinfónica de Chile en dirigeert hij geregeld bij Duitse muziekfestivals, zoals het Schleswig-Holstein Musikfestival, de Richard-Strauss-Tage Garmisch-Partenkirchen, het Europäisches Klassikfestival Ruhr en het Rheingau Musikfestival. Gastdirecties verrichtte hij in Argentinië, Frankrijk, Oostenrijk, Japan en China. Markus Poschner, die ook een naam heeft als jazzpianist, werkte samen met artiesten als Klaus Maria Brandauer, Natalia Gutman, Giora Feidman, Bruno Jonas, Baiba Skride en Maximilian Schell. Sinds 2010 is hij ere docent aan de Universität Bremen. In 2004 was hij winnaar van de Deutsche Dirigentenpreis. Vanaf 2017 zal Markus Poschner het Bruckner Orchester Linz leiden. Simon Trpčeski, piano De Macedonische pianist Simon Trpčeski treedt geregeld op met orkesten in Europa, de VS, Canada, Japan, Nieuw- Zeeland en Australië. Zo werkte hij samen met dirigenten als Vladimir Ashkenazy, Lionel Bringuier, Andrew Davis, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Vladimir Jurowski, Lorin Maazel, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Robin Ticciati, Yan Pascal Tortelier, David Zinman, Marin Alsop en Gianandrea Noseda. Dit seizoen vermeldt optredens met orkesten in Londen, Liverpool, Birmingham, Bournemouth, San Francisco, Atlanta, Vancouver, Detroit, Rotterdam en Lissabon. Simon Trpčeski geeft wereldwijd solorecitals en brengt MARKUS POSCHNER SIMON TRPČESKI HANS VAN LOENEN

9 concerten met kamermuziek. Zo speelde hij in 2011 met celliste Nina Kotova werken van Chopin bij een theatervoorstelling over diens leven met de acteurs Jeremy Irons en Sinead Cusack in Cortona in Italië. Met cellist Daniel Müller-Schott vormt hij een vast duo. Vorig seizoen toerden zij langs Vancouver, Montreal, Washington, het Amsterdamse Concertgebouw, de Wigmore Hall in Londen en Bilbao, maar gaven ze ook trio-uitvoeringen met Julia Fischer in de Londense Wigmore Hall en de Philharmonie in Dresden. Met ondersteuning van het Ministerie van Cultuur van Macedonië begeleidt Simon Trpčeski jonge talenten. Hij won prijzen bij pianowedstrijden in Engeland, Italië en Tsjechië. In 2009 ontving hij van de Macedonische president de Presidentiële Oorkonde van Verdienste voor Macedonië. En in 2011 ontving hij als eerste in zijn land de titel van Nationaal Kunstenaar van de Republiek Macedonië. Simon Trpčeski studeerde af aan de Muziekschool van de Universiteit van St. Cyrillus en St. Methodius in zijn woonplaats Skopje, waar hij studeerde bij Boris Romanov. Hans van Loenen, trompet Hans van Loenen begon op achtjarige leeftijd trompet te spelen bij een fanfare onder leiding van zijn vader en kreeg zijn eerste lessen van Mathieu Goossens en Herman Nass. Hij vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet en volgde vele masterclasses bij onder anderen Timofej Dokshizer en Maurice André. Hij was van zijn zeventiende tot negentiende eerste trompettist bij het Nationaal Jeugd Orkest; daarna trad hij in dienst bij het Radio Kamerorkest, waar hij tot zijn achtentwintigste aanbleef. Met het Radio Kamerorkest trad hij op als solist in binnenen buitenland, onder meer onder leiding van Ton Koopman (o.a. een concertreis in Spanje met het Trompetconcert van Haydn), Mark Foster (Europese première van het Trompetconcert van Schoenfield) en Arnold Oestman (Trompetconcert van Hummel). Sinds 1999 is Hans van Loenen eerste trompettist van het Radio Filharmonisch Orkest en een veelgevraagd solist bij orkesten zoals het Nederlands Koper Ensemble, Combattimento Consort, de Amsterdamse Bach Solisten, het Radio Filharmonisch Orkest en het Hongaars Staatsorkest. Radio Filharmonisch Orkest Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Het orkest speelt bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en concertante opera-uitvoeringen. Nederlandse en wereldpremières vormen een belangrijk onder - deel van het repertoire. De meeste concerten vinden plaats in het kader van concertseries NTR ZaterdagMatinee (Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam), AVROTROS Vrijdagconcert (Tivoli- Vredenburg in Utrecht) en Het Zondagochtend Concert (Amsterdam) en worden live worden uitgezonden op NPO Radio 4. Een deel ervan wordt bovendien op de Nederlandse televisie uitgezonden. Daarbuiten trad het orkest onder meer op tijdens de BBC Proms 2011 in de Royal Albert Hall. Markus Stenz is sinds

10 10 chef-dirigent. Onder zijn voorgangers zijn Albert van Raalte, Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het orkest werkte bovendien samen met gastdirigenten als Leopold Stokowski, Kirill Kondrashin, Antal Doráti, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös, Vladimir Jurowski en Valery Gergiev. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is vaste gastdirigent sinds het seizoen ; Bernard Haitink heeft als beschermheer zijn naam aan het orkest verbonden. Sinds augustus 2013 maakt het Radio Filharmonisch Orkest deel uit van de Stichting Omroep Muziek, samen met het Groot Omroepkoor en de productieafdeling van de concertseries van Radio 4 (NTR enavrotros). Cd s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson, James MacMillan en Jan van Vlijmen, of de registratie van Wagners Parsifal live in de NTR ZaterdagMatinee onder leiding van Jaap van Zweden werden met prijzen als de Edison Klassiek onderscheiden. Onlangs verschenen bovendien Bruckners symfonieën onder leiding van Jaap van Zweden op cd, de acht symfonieën van Karl Amadeus Hartmann (verschillende dirigenten) en diens opera Simplicius Simplicissimus (gedirigeerd door Markus Stenz). In 2014 kreeg het Radio Filharmonisch Orkest een Edison Klassiek Oeuvreprijs toegekend voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek. volg het orkest via twitter (@radiofilhorkest) en facebook RADIO FILHARMONISCH ORKEST IVAL PEL

11 11 DIRIGENT Markus Stenz HONORARY CHIEF CONDUCTOR Jaap van Zweden ERE-DIRIGENT Edo de Waart VASTE GASTDIRIGENT James Gaffigan EERSTE VIOOL Alexander Baev Kerstin Kendler Mariska Godwaldt Maria Escarabajal Alberto Facanha Johnson Masha Iakovleva Pamela Kubik Leonie Mensink Pedja Milosavljevic Theo Ploeger Gerrie Rodenhuis Pieter Vel Ruud Wagemakers TWEEDE VIOOL Casper Bleumers Sarah Loerkens Ian van den Berk Esther de Bruijn Michiel Eekhof Wouter Groesz Yvonne Hamelink Annemarie van Helderen Dana Mihailescu Guido Muller Renate van Riel Alexander van den Tol ALTVIOOL Francien Schatborn Arjan Wildschut Igor Bobylev Sabine Duch Marije Helder Erik Krosenbrink Annemijn den Herder Robert Meulendijk Lotte de Vries Ewa Wagner CELLO Michael Müller Anton Istomin Eveline Kraayenhof Winnyfred Beldman Mirjam Bosma Anneke Janssen Ansfried Plat Arjen Uittenbogaard CONTRABAS Rien Wisse Stephan Wienjus Annika Pigorsch Edward Mebius Jim Schultz Eduard Zlatkin FLUIT Barbara Deleu Ellen Alberts Maike Grobbenhaar HOBO Roger Cramers Yvonne Wolters Gerard van Andel KLARINET Frank van den Brink Diede Brantjes FAGOT Jos Lammerse Freek Sluijs HOORN Petra Botma Toine Martens Fréderick Franssen Rebecca Grannetia TROMBONE Victor Belmonte Albert Andre Pinho de Melo Brandt Attema TUBA Bernard Beniers PAUKEN Bas Voorter SLAGWERK Hans Zonderop Esther Doornink HARP Ellen Versney Radio Filharmonisch Orkest TROMPET Hessel Buma Raymond Rook

12 12 volgende concerten zaterdag 17 oktober 2015, uur Jacobikerk, Utrecht SERIES GROOT OMROEPKOOR & AVROTROS VOCAAL Schnittkes diep- Russische Concert voor koor Groot Omroepkoor musici uit het Radio Filharmonisch Orkest Sigvards Klava dirigent Nielsen Drie motetten opus 55 Dvořák Nocturne opus 40 Whitacre When David heard Ešenvalds O Solutaris Hostia Schnittke Concert voor koor zaterdag 17 oktober 2015, uur Concertgebouw, Amsterdam Hasse herontdekt Armonia Atenea George Petrou dirigent Max Emanuel Cencic altus Julia Lezhneva sopraan Mary-Ellen Nesi mezzosopraan Juan Sancho tenor Roxana Constantinescu mezzosopraan Dilyara Idrisova sopraan Hasse Siroe (Nederlandse première) colofon PROGRAMMERING Astrid in t Veld PRODUCTIE Anneke Peerik, Sandra Eil PUBLICITEIT & PRODUCTIE JONG TALENT Anne Marie van Doorn Sabien Stols ADMINISTRATIE & FINANCIËN Anneke de Vries PRESENTATIE AVROTROS NPO RADIO 4 Mark Brouwers EINDREDACTIE AVROTROS NPO RADIO 4 Tim Moen CASTING DIRECTOR Mauricio Fernández ARTISTIEK LEIDER Kees Vlaardingerbroek DIRECTEUR STICHTING OMROEP MUZIEK Stan Paardekooper PROGRAMMATOELICHTING Onno Schoonderwoerd REDACTIE PROGRAMMABOEK Clemens Romijn EINDREDACTIE Onno Schoonderwoerd

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 2 oktober 2015,

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19.

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 22 april 2016,

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Thomas Zehetmair dirigeert en soleert

Thomas Zehetmair dirigeert en soleert HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 5 februari

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 8 januari 2016,

Nadere informatie

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 20 november

Nadere informatie

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19.

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 4 december

Nadere informatie

Tsjaikovski goes rococo

Tsjaikovski goes rococo HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 20 februari 2015, 20.15 uur, inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

Alexeev vlamt met Symfonische dansen

Alexeev vlamt met Symfonische dansen Alexeev vlamt met Symfonische dansen Nikolai Alexeev dirigent Alexander Melnikov piano Bob Koertshuis trompet Het Gelders Orkest Orkest van het Oosten www.hetgeldersorkest.nl vrijdag 11 mei t/m zaterdag

Nadere informatie

Brautigam en De Waart

Brautigam en De Waart Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 25 januari 2019, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur 40 jaar

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Dagdromen en extase. Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz dirigent Imogen Cooper piano

Dagdromen en extase. Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz dirigent Imogen Cooper piano HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 9 januari 2015, 20.15 uur. inleiding Michel Khalifa 19.30 uur Dagdromen

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Repetitiebezoek Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Colofon Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief

Nadere informatie

Pianoconcert voor Clara

Pianoconcert voor Clara Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 12 oktober 2018, 20.15 uur inleiding Kees Arntzen 19.30 uur Pianoconcert

Nadere informatie

Lustige Streiche van Strauss en Haydn

Lustige Streiche van Strauss en Haydn HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK TROS VOCAAL GROOT OMROEPKOOR MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 20 maart 2015, 20.15 uur, inleiding Huib Ramaer 19.30 uur Lustige

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Sjostakovitsj vs Beethoven

Sjostakovitsj vs Beethoven Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 16 maart 2018, 20.15 uur inleiding Jan-Willem van Ree 19.30 uur Sjostakovitsj

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

Russische meesters. Radio Filharmonisch Orkest. Русские мастера. Arvo Volmer dirigent*

Russische meesters. Radio Filharmonisch Orkest. Русские мастера. Arvo Volmer dirigent* HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 19 februari

Nadere informatie

Kiek ins nao bove. Nieuwe geveltekens in Maastricht. Geen echte gevelstenen, maar meer dan alleen maar een ornament: geveltekens met een verhaal.

Kiek ins nao bove. Nieuwe geveltekens in Maastricht. Geen echte gevelstenen, maar meer dan alleen maar een ornament: geveltekens met een verhaal. Kiek ins nao bove Jef Bartelet, VMG 16-11-2018 Nieuwe geveltekens in Maastricht Geen echte gevelstenen, maar meer dan alleen maar een ornament: geveltekens met een verhaal. Geplaatst Mergelweg 232 Jo van

Nadere informatie

IN DE VOETSPOREN VAN BACH

IN DE VOETSPOREN VAN BACH IN DE VOETSPOREN VAN BACH Cellist René Berman bestudeert dagelijks de zes Suites die Johann Sebastian Bach (1685-1750) voor cello schreef. Bach trekt daarmee een rijk spoor door Bermans muzikale leven.

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018

Paltz kamermuziekfestival. Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Paltz kamermuziekfestival Tweede editie 9 & 10 juni 2018 Op 9 & 10 juni 2018 vond de tweede editie van het Paltz Kamermuziekfestival plaats. We

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Alle Kringleden ontvangen de uitnodigingen voor de Dolf van Gendt Service. Op deze avonden is deelname aan het diner en/of concertbezoek

Nadere informatie

Achter de schermen. Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing. Cossee Amsterdam

Achter de schermen. Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing. Cossee Amsterdam Achter de schermen Het Concertgebouworkest tussen traditie en vernieuwing Cossee Amsterdam oud Woord vooraf: Mariss Jansons Ik weet eigenlijk niets mooiers 9 Ouverture Een ander perspectief 15 Van polderjongen

Nadere informatie

Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano

Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano Trio Avanesyan Pianotrio Hrachya Avanesyan viool Sevak Avanesyan cello Julien Libeer piano Biografie Het trio Het Trio Avanesyan werd opgericht in 2010, en verenigt de broers Hrachya en Sevak Avanesyan

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen

Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen Kennis maken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Doelen U bezoekt met een groep het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert

Nadere informatie

10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur

10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur Radio 4 presenteert... series Bolsjoj, Mariinski en de Ballets Russes / Muzikale Meesterwerken / Sint-Petersburg 10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur 2011 1 Radio Filharmonisch

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal 10 januari 2014, 20.15 uur inleiding Leo Samama 19.30 uur Radio Filharmonisch

Nadere informatie

De nieuwe wereld van de muziek

De nieuwe wereld van de muziek Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 6 oktober 2017, 20.15 uur inleiding Michel Khalifa om 19.15 uur, zie pagina

Nadere informatie

De Romantische van Bruckner

De Romantische van Bruckner Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 17 mei 2019, 20.15 uur inleiding Kees Wisse, 19.30 uur De Romantische

Nadere informatie

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender Rechterkolom: Kalender Vriendenactiviteiten kalender De inleidingen beginnen een uur voor aanvang van het concert. Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn, want eenmaal begonnen wordt u echt

Nadere informatie

Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal uur. Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano

Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal uur. Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal 20.00 uur Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano Carl Maria von Weber 1786-1826 Ouverture uit Oberon ( 1825-26) Edvard Grieg 1843-1907 Pianoconcert

Nadere informatie

Seizoen voor Kringleden

Seizoen voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden De Kringconcerten seizoen 2018-2019 In dit boekje worden allereerst de concerten en activiteiten vermeld waarvoor alle Kringleden genodigd

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

Beelden uit de romantiek

Beelden uit de romantiek Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 20 oktober 2017, 20.15 uur inleiding Jan-Willem van Ree 19.30 uur Beelden uit

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano 8-9 februari tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest daar horen we Nikolai alexeev dirigent dmitri alexeev piano russische meesters en meesterwerken Programma Pjotr iljitsj tsjaikovski

Nadere informatie

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN Solisten: Clara de Vries Aart Mateboer Bert van de Wetering Orkest: Ensemble Conservatoire Dirigent: Wolfried Kaper VRIJDAG, 11 NOVEMBER 2011-20.00 uur - KONINGSKERK, LANDSHEERLAAN,

Nadere informatie

NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone van der Giessen Nathaniel Boyd

NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone van der Giessen Nathaniel Boyd Beste vrienden, ik zou bijna zeggen: wegens succes geprolongeerd! Dit concert op (let op:) do nderdag 3 februari wordt verzorgd door het NAVARRA STRING QUARTET Magnus Johnston Marije Ploemacher Simone

Nadere informatie

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland DMI 7 Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland TRI LISS: IK KIJK GRAAG VOORUIT Na een gastoptreden met de status van de officiële presentatie van de toekomstige chef-dirigent in oktober 2015, is

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013

NIEUWSBRIEF 2 - MEI 2013 De Stichting Chris Fictoor Foundation bevordert verspreiding, uitvoering en beheer van het werk van Chris Fictoor. Daarnaast stimuleert de stichting kennisoverdracht als vorm van dienstverlening aan de

Nadere informatie

Net andersom. alsinl874. Verloren schfflfe 3 Gjjen leven voort in muzie SCHILDERIJENTENTOONSTELLI

Net andersom. alsinl874. Verloren schfflfe 3 Gjjen leven voort in muzie SCHILDERIJENTENTOONSTELLI DE CELDERLANDER DINSDAC 5 MAART2013 SCHILDERIJENTENTOONSTELLI Net andersom alsinl874 De brugklassers van het Pax Chrisi College laten zich inspireren door Moessorgski en Wamelse harmonic door Geert Ceenen

Nadere informatie

KUNSTontBIJT & KLASSIEK

KUNSTontBIJT & KLASSIEK Cultureel Centrum Kasteel Bel-Air zondag 27 november 2016 11.00u KUNSTontBIJT & KLASSIEK Bohemia Express RJ77 St. George Quintet Programma Antonín Dvořàk Quintetto Sol Maggiore, Opus 77 Allegro con fuoco

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Melancholie en uitbundigheid

Melancholie en uitbundigheid SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL vrijdag 2 december 2016, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur Melancholie

Nadere informatie

Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk

Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 12 januari 2018 20.15 uur inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur Sjostakovitsj-opera

Nadere informatie

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello programma maandag 14 mei, 20.15 uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello Programma J. Haydn (1732-1809) Strijkkwartet opus 33 nr. 1 in

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest A eerste concert A-serie 52e seizoen 22 september 2012, 14.15-16.15 uur James Gaffigan dirigent Simone Lamsma viool Karl Amadeus Hartmann 1905-1963 Derde symfonie 1949 I. Largo ma non troppo Allegro con

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 11 oktober 2013, 20.15 uur inleiding Kees

Nadere informatie

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE

DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE Docentenhandleiding lesmateriaal Hoofdsponsor 2 DE JONGEN DIE TE SNEL GROEIDE DOCENTENHANDLEIDING Lesmateriaal Binnenkort gaat u met uw klas naar de jeugdopera De jongen die

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 1 november 2013, 20.15 uur inleiding Emanuel

Nadere informatie

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001 Zeven Psalmen Voor vierstemmig gemengd koor Felix Mendelssohn Bartholdy Proza Musica 10.210.001 Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven van Proza Musica vindt u op www.prozamusica.nl Omslagontwerp:

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Intrada: Allegro maestoso Capriccio notturno e ariso: Vivace Passacaglia, toccata e corale: Andante con moto

Intrada: Allegro maestoso Capriccio notturno e ariso: Vivace Passacaglia, toccata e corale: Andante con moto SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL BAROK BAROK & KLASSIEK vrijdag 31 maart 2017, 20.15 uur inleiding Kees

Nadere informatie

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

De Russische Oorlogssymfonie

De Russische Oorlogssymfonie Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 23 maart 2018, 20.15 uur inleiding Huub Beckers 19.30 uur De Russische Oorlogssymfonie

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten - Ria Raven - Niet alleen koordirigenten spelen een belangrijke rol in de bestaansgeschiedenis van het koor, maar natuurlijk ook de

Nadere informatie

Italiaanse impressies

Italiaanse impressies Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 9 februari 2018, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19.30 uur Italiaanse impressies

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Klankkleuren. Rudolf Rasch Voorzitter KamerOrkest Driebergen

Klankkleuren. Rudolf Rasch Voorzitter KamerOrkest Driebergen Klankkleuren De eenzame paukenist niet meegerekend, bestaat een orkest uit strijkers en blazers en juist het toepassen van deze instrumentengroepen in wisselende combinaties geeft (aan het orkest) een

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP In onderstaande pagina s vindt u een overzicht van de studieonderdelen / examenvakken die nodig zijn als u de studie volgt met als doel het behalen van het vakdiploma Docerend

Nadere informatie

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017

Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 Evaluatie Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz 20 & 21 mei 2017 We kijken terug op een zeer geslaagde eerste editie van Kamermuziekfestival Landgoed de Paltz. Een droom die uit is gekomen: een weekend

Nadere informatie

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier

Meesters. gitaar. op de. concertgebouw kleine zaal. hoofdsponsor. sponsor. otto vowinkel Luthier 2010 2011 concertgebouw kleine zaal hoofdsponsor sponsor otto vowinkel Luthier Roland Dyens zaterdag 18 september 2010 20.15 uur Roland Dyens Het vrije concert Het vrije concert Losse kaarten 35,00 Met

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

VRIJDAGmuziekmaand DONDERDAG

VRIJDAGmuziekmaand DONDERDAG VRIJDAGmuziekmaand DONDERDAG Alle activiteiten op de iedere of sommige donderdagen tijdens de muziekmaand. Bij alle activiteiten die openbaar ben je ook van harte welkom als kijker. Inhoud Band van het

Nadere informatie

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen

Ludwig van Beethoven. Gedoopt 17 december 1770 in Bonn. (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen Beethoven Pianosonates Piano Sonata nr. 8 Sonate Pathétique

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie