Nieuws. voor cliënten. Veiligheid. Thema. Tara. voelt zich veilig. Veiligheid. betekent voor... Agenda. juli september 2008

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws. voor cliënten. Veiligheid. Thema. Tara. voelt zich veilig. Veiligheid. betekent voor... Agenda. juli september 2008"

Transcriptie

1 Nieuws voor cliënten 2 Thema Tara Veiligheid Agenda Veiligheid voelt zich veilig betekent voor... juli september 2008

2 Inhoud 2 2 Vooraf 9 Films Boeken Muziek Nieuws van de cliëntenraden Jan Vinke praat over veiligheid Meer nieuws van de cliëntenraden Raadslid in het zonnetje Veiligheid betekent voor Nieuws van de Centrale Vestigingen Tara voelt zich veilig Nieuws van Pluryn Agenda Een kijkje bij Vooraf Leven in een veilig land is erg fijn. Wij hoeven niet bang te zijn voor ontvoeringen. Of voor aanslagen. Je veilig voelen op het werk is ook belangrijk. Op het werk geldt de arbowet. Die zorgt ervoor dat je veilig het werk kunt doen. Maar hoe zit dat met veiligheid bij cliënten? Je veilig voelen bij elkaar is belangrijk. Pluryn heeft een verslag gemaakt over Daarin staat welke voorvallen er waren met cliënten. Bijna de helft van de meldingen ging over agressie. Agressief gedrag geeft anderen een onveilig gevoel. Er waren ook meldingen over medicijnen. Medicijnen die vergeten waren. En medicijnen die fout gegeven waren. Misschien moet er een speciale manager komen. Die let op de leeftoestand van de cliënten!

3 Nieuws van de cliëntenraden 3 Pluryn en Koraal Groep De ccr gaf een positief advies aan Pluryn. Het ging over het tekenen van een verklaring, dat Pluryn en Koraal Groep willen gaan samenwerken. Het verzoek kwam van Rob de Jong. Er wordt op sommige zaken al samengewerkt. Een deel van de ccr was bij de ondertekening aanwezig. Er waren werkgroepen van Pluryn en de Koraal Groep. Zij onderzochten hoe zij kunnen samenwerken. In het verslag stond dat er veel goede kansen zijn. Methode voor ondersteuners Vilans is een bureau dat onderzoek doet. Zij willen een methode maken voor ondersteuners. Hoe werk je met een cliëntenraad? Hoe werk je bij adviezen? Hoe werk je bij vergaderingen? Vilans vroeg of de medezeggenschap daaraan mee wil werken. Vilans hield een groot vraaggesprek. De cliëntenraad Werkenrode Dagbesteding deed mee. Ine Dieckmann deed ook mee. Zij is ondersteuner. Van de makers van het blad Veiligheid in je leven is belangrijk. 3 Cliënten vertellen daarover in dit blad. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek

4 Jan Vinke over veiligheid 4 Een vraaggesprek door bureau RechtOp met Jan Vinke. Wat doet u bij Pluryn? Ik ben manager van de hele facilitaire dienst. Ik geef leiding aan 6 teamleiders en het bedrijfsbureau. Wij zorgen ook voor de algemene veiligheid. Hoe bent u bij Pluryn gekomen? Dat is 23 jaar geleden. Door de fusies heb ik deze functie gekregen. Ik ga vaak naar cursus. Zo blijf ik goed op de hoogte van alles. Wat houdt voor u veiligheid in? Veiligheid is voor mij een gevoel. Er zijn veel technieken om de veiligheid groter te maken. Bijvoorbeeld: camera s en brandmelders. Maar je veilig voelen: dat is het belangrijkst. Wie coördineert de brandoefeningen? Collega s van mij coördineren de brandoefeningen. Zijn er cursussen voor de begeleiding over veiligheid? Bij Pluryn zijn er bedrijfshulpverleners. Dit personeel heeft een cursus gevolgd. Waar let je op als er brand uitbreekt? Waar zijn de nooduitgangen? Hoe zijn de vluchtroutes? Gelden overal dezelfde regels in Pluryn? Er zijn twee dingen waar we vooral op letten. Is iemand zelfredzaam of niet? Kan iemand zelf vluchten of heeft hij daarbij hulp nodig? In de bouw wordt hier rekening mee gehouden. Krijgt u altijd een melding als er iets gebeurt? De managers dienstverlening zijn hiervoor 24 uur bereikbaar. Als die er niet zijn, bellen ze mij.

5 Meer nieuws van de cliëntenraden 5 Voeding De centrale cliëntenraad (ccr) had een cursus. Die cursus was van het LSR. De LSR is het landelijk steunpunt cliëntenraden. De cursus ging over adviesrecht op voeding. Hoe ga je om met dit adviesrecht? Op veel locaties verandert de voeding. Cliënten willen het liefst gewoon thuis koken. Dat ruikt lekker. En het is gezellig. Maar het kan niet overal. Daarom wil de ccr inspraak. Zij willen mee beslissen over wie het eten kookt. Ook wil de ccr weten of het echt goedkoper is. Na de cursus gaf de ccr advies aan de directie. Een paar lokale raden gaven ook advies. Nu wachten we af hoe de directie daarop reageert. Raadslid in het zonnetje Ik ben Wieger Hylkema. Ik ben lid van de cliëntenraad Werkenrode Jongeren. Omdat ik meepraten en meedenken belangrijk vind. De raad vergadert 1 keer per maand op donderdagmiddag. Vergaderen mag onder schooltijd. Ook gaat de raad 1 keer per jaar uit eten. Dat is altijd heel gezellig. Ik vind het leuk om andere leden te leren kennen. Dat gebeurt op de dag van de cliëntenraden van Pluryn. Dan komen alle raden bij elkaar. De cliëntenraad wil graag nieuwe leden. Wil je daar meer over weten? Bel of mail naar Ine Dieckmann. Telefoon: (06) Mailadres:

6 Veiligheid betekent voor 6 Ik ben Betty van der Poel en veiligheid betekent voor mij vertrouwen hebben in mensen. Betty van der Poel woont in woonvorm Tiel van Werkenrode. Betty: Ik voel me best veilig. Ik denk er nooit zo over na. De deur van mijn appartement is nooit op slot. Alleen als ik ga douchen draai ik hem op slot. Of als ik wegga. Dat geeft me een veilig gevoel. Voor mij is veiligheid dat mensen mij accepteren. Dat ik mag zijn wie ik ben. Als dat niet zo is, voel ik me niet veilig. In de woonvorm hier voel ik me prettig. Ik heb vertrouwen in de begeleiding. Ik regel mijn leven zelf. Toch geeft het een veilig gevoel dat hier altijd iemand is.

7 Veiligheid betekent voor 7 Ik ben Wim Zink en veiligheid betekent voor mij dat ik mij prettig voel in mijn omgeving. Wim Zink woont in Dennenheuvel van Groesbeekse Tehuizen Wim: Ik weet niet of het echt veilig is in Nederland. Ik wil geen oorlog meer meemaken. Maar de veiligheid om mij heen is goed. Als ik naar het dorp ga pak ik mijn scootmobiel. Daar ga ik sneller mee. Dat is veiliger bij het oversteken. Ik zorg dat de accu goed opgeladen is. Daarmee kan ik 40 kilometer rijden. Een keer was mijn accu onderweg leeg. Het was in de winter. Gelukkig was er politie in de buurt. Die hebben Pluryn gebeld. Zodat zij mij konden ophalen.

8 Veiligheid betekent voor 8 Ik ben Janira Pieter en veiligheid betekent voor mij dat ik mezelf kan verdedigen. Janira Pieter woont in De Beele in Voorst. Janira: Ik voel me altijd wel veilig. Ik kijk altijd goed om me heen. Op school voel ik me ook goed. Ik zit in een kleine groep. In die groep voel ik me veilig. Ik heb met iedereen goed contact. Ik zit op kickboksen. Bij kickboksen let je op je veiligheid. Mijn handen bescherm ik met bokshandschoenen. Met mijn handen bescherm ik mijn gezicht. Ik houd ze tijdens het boksen voor mijn gezicht. Mijn gebit bescherm ik met een bitje.

9 Films, boeken, muziek 9 Op deze pagina staan allerlei tips. Een film, boek of een muziektip. Film tip Mamma Mia! In deze nieuwe film zijn grote ABBA hits. En er is veel dans. De film gaat over Donna met haar dochter Sophie. Sophie weet niet wie haar vader is. En ze heeft hem nodig. Want ze gaat trouwen. Het is een hele vrolijke film. De film is te zien vanaf 17 juli in de bioscoop. Boekentip Voetbaltijd! Het boek gaat over 11 voetballers en 1 trainer. Over het beste Nederlandse elftal van alle tijden. De voetballers en de trainer zijn bekend. Zij zijn ook heel goed. Samen zijn ze in het boek het beste elftal van Nederland. Van iedereen wordt iets uit hun jeugd verteld. Bijvoorbeeld van Willem van Hanegem. Het gaat bij hem over de 2de wereldoorlog en de bommen die toen vielen. Het boek kost 8,00 Je kunt het bestellen bij Muziektip Marco Bosato Marco Borsato heeft een nieuwe cd. Hij geeft concerten in het Gelredome in Arnhem. En er komt een film met hem. Het heet allemaal wit licht. De concerten zijn in oktober. De film gaat over kinderen in Afrika. Zij moeten daar vechten als soldaat. De film komt in december in de bioscoop. Kijk op:

10 Nieuwtjes van de Centrale Vestigingen 10 Groesbeekse Tehuizen Funpop is een groot muziekfestival. Dat is elk jaar in Horst in Limburg. Er was dit jaar ook een podium voor de Funfactor. Daar traden mensen met een verstandelijke handicap op. Voor Groesbeekse Tehuizen deed Angelique mee. Zij zong het nummer Oerend hard van de band Normaal. Erik en Machiel begeleidden haar. De jury vond dat Angelique dit stoere nummer heel goed zong. Zij won niet, maar het optreden was een succes. De Winckelsteegh Het restaurant van de Winkelsteegh heet t Voske. t Voske is helemaal mooi gemaakt. Dat lieten de cliënten aan hun ouders en verwanten zien. Samen met de begeleiders maakten zij een heerlijke maaltijd. Zij hielpen met de soep maken. De cliënten maakten de groente schoon. En ook dekten zij de tafels. Om half 7 was iedereen er en begon de maaltijd! Cliënten hielpen mee met de bediening. Het was een heel leuk etentje. De Beele In april was de sportief tour op De Beele Scholieren van een school uit Twello sportten met de jongeren. Ook Go Ahead Eagles was hierbij. De scholieren bleven bij de jongeren eten. Zij spraken met elkaar over het leven op De Beele. Later was de scholierentour op de School in Twello. Daar gingen jongeren van De Beele naar toe. Het werd een spetterende avond. De jongeren en scholieren maakten afspraken met elkaar. Zij willen contact houden met elkaar.

11 11 Werkenrode Er wordt een film gemaakt over Pluryn. Zo wordt Pluryn bekend. De eerste filmdag was bij Werkenrode. De filmmaker volgde een dag de jongeren. Hij filmde waarmee zij de hele dag bezig zijn. De film start met het ontbijt. Daarna was er een gesprek met een teamleider en een begeleider. Op school filmde de filmmaker in de klas. Aan het eind van de dag kregen de jongeren les in rolstoeldansen. Dat staat ook op de film. Het Hietveld Er is een maatjesproject op het Hietveld. Maatjes doen iets leuks met cliënten. Deze mensen doen dit vrijwillig. Zij gaan bijvoorbeeld samen wandelen. Of spelletjes doen. Of samen achter de computer. Er stond een stukje over in de krant. Want ze willen meer maatjes hebben op het Hietveld. En dat is gelukt. Jan Pieter Heije Dit jaar was er weer de Internaationale Talentenjacht. Artiesten streden om de wisselbeker. Op verschillende instellingen waren voorrondes. De artiesten waren nerveus. En in de zaal vond het publiek het ook spannend. De jury had het erg moeilijk. Er kwam gelukkig toch een winnaar. De wisselbeker ging naar Edmar, Gregory en Quincy. Zij zijn van de instelling Emaus uit Ermelo (zie foto). De tweede plaats was voor Jonathan, Sanne, Janira en Elvis van De Beele. Ronald en Kevin van Jan Pieter Heije kregen de derde prijs.

12 Tara voelt zich veilig 12 Mooi! Luchtbanden voor rolstoelen Kom ik niet meer vast te zitten in de modder als het regent! Deze banden blazen zichzelf op als ze nat worden. Het regent. Ik ga lekker naar buiten, ik voel me veilig met mijn nieuwe banden. Even een diepe plas uitproberen Ja, het werkt! Oeps hoe krijg ik mijn banden weer klein?

13 Nieuws van Pluryn Een vraaggesprek door Bureau RechtOp met Eric Demandt 13 Hoe kwam je bij Pluryn terecht? Toen ik hier kwam werken, was het nog Werkenrode. Het hoofd van de afdeling Personeel en Organisatie vertrok. Rob de Jong vroeg mij om te komen werken. Welk werk deed je als directeur bij Pluryn? Goed opletten wat er in de maatschappij gebeurt. Zijn daar dingen bij die belangrijk zijn voor Pluryn? Die dingen bespreek je met elkaar. Wat was voor jou als directeur de moeilijkste beslissing? Ik vond het altijd erg moeilijk om mensen te ontslaan. Hoelang werkte je bij Pluryn? Ik startte in oktober Ik haal de 12 jaar net niet. Is er een opvolger? Nee, er is nog niemand die mij opvolgt. Welk werk ga je nu doen? Ik word bestuurder/directeur bij Cello. Cello doet ongeveer hetzelfde als Pluryn. Moet je voor deze baan verhuizen? Nee, Cello is in de buurt van Den Bosch. Mijn gezin en ik wonen met plezier in Nijmegen. Waarom wilde je een nieuwe baan? Het is soms goed om met iets heel nieuws te beginnen. Heb je nog een leuk verhaal? Cliënten van een andere instelling gingen naar de dierentuin. Twee jongens kwamen met een volle, zware rugzak terug. Zij gingen meteen naar de badkamer toen ze thuis kwamen. De jongens hadden een pinguin meegenomen. Ze wilden hem snel onder de douche zetten.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda juli - september juli tot en met 14 juli Wandelvierdaagse in Apeldoorn Je kunt of 50 kilometer wandelen Kijk voor info op 12 juli tot en met 18 juli Zomerfeesten in Nijmegen Kijk voor info op 15 juli tot en met 18 juli Internationale Vierdaagse Nijmegen Kijk voor info op 29 juli tot en met 1 augustus Fietsvierdaagse in Nijmegen Je kunt of 80 kilometer fietsen Kijk voor info op Augustus, elke dag Boerenbruiloft in het Openlucht Museum in Arnhem Kijk voor informatie op 30 augustus en 31 augustus Festival World Living Statues in Arnhem Kijk voor informatie op 2 september en 3 september Stoomtreinendag VSM Beekbergen Loenen Er rijden 11 stoomtreinen. Kijk voor informatie op

15 Even lekker uitrusten. En dan nog even buiten een balletje trappen. Wat is een leven zonder computer? Een kijkje bij Ronaldo Kruis Van school zijn de vakanties het leukst. Helpen met koken, mmm! Leuk, een spannend boek lezen. Ronaldo start de dag met een lekker stevig ontbijtje.

16 Inhoud 2 Column 9 Films, boeken, muziek 3 Nieuws van de cliëntenraden 10 Nieuws van de centrale vestigingen 4 Jan Vinke over veiligheid 12 Tara 5 6 Meer nieuws van de cliëntenraden Raadsleden in het zonnetje Veiligheid betekent Nieuws van Pluryn Een kijkje bij Agenda Column Een tijdje was Nederland in de ban van het terrorisme. De ministers riepen op om te letten op verdachte personen of omstandigheden. Het drong tot ons door hoe belangrijk het is om te leven in een veilig land: zonder angst voor bomaanslagen of ontvoeringen. Veiligheid heeft alles te maken met een gevoel. In het groot, maar ook in het klein, zoals in je eigen omgeving. Kun je de mensen om je heen vertrouwen? Kan zomaar de deur van je huis even open staan? Op het werk is er voor medewerkers een wet die veilig werken regelt: de arbo-wet. Er is zelfs een speciale manager om op veiligheid te letten. Maar hoe is dat voor cliënten? Pluryn heeft een jaarverslag geschreven over incidenten die in 2007 zijn gemeld. Dat waren er Op 2000 cliënten is dat eigenlijk niet eens veel. Maar niet alle incidenten wordt gemeld of goed gemeld. Dat is jammer: door alles te melden kun je onveilige gevoelens bij cliënten te voorkomen. Bijna de helft van de meldingen gaat over agressie. Als iemand agressief is, geeft dat een onveilig gevoel. Ongeveer 30 procent van de meldingen gaat over medicijnen die vergeten zijn of verkeerd gegeven. Dan kunnen er vervelende situaties voor cliënten ontstaan. Misschien is het een idee om speciaal een manager te benoemen die hierop gaat letten? De manager leefbo: LeefBaarheidsOmstandigheden!! 2

17 Nieuws van de cliëntenraden Samenwerking met de koraalgroep De ccr heeft een positief advies gegeven om een intentieverklaring te tekenen tot samenwerking met de Koraal/ Groep. Dat deden zij op het verzoek van de bestuurder Rob de Jong. Er werd en wordt al wel op sommige zaken samen gewerkt. Op 20 mei was een delegatie van de ccr bij de ondertekening aanwezig. De ondertekening vond plaats in een gemoedelijk sfeer. In de periode voor de ondertekening hebben werkgroepen van Pluryn en de Koraal Groep onderzocht hoe zij kunnen samenwerken. Uit het verslag dat de werkgroepen deden, blijkt dat er volop kansen liggen tot goede samenwerking. Er is een nieuwe wet in de maak: een wet die gesloten jeugdzorg mogelijk maakt. Hierdoor hoeven jongeren die een straf verdienen niet meer perse ingesloten te worden. Pluryn en Koraal Groep willen ook dat deze wet geldt voor de LVG sector. Daarvoor moet er met de politiek gepraat worden en dat willen Pluryn en Koraal Groep samen doen. Methodiek voor ondersteuners Het wetenschappelijk bureau Vilans heeft gevraagd of de medezeggenschap wil mee werken aan het ontwikkelen van een methodiek voor ondersteuners. Hoe werken zij met een raad, bij adviezen, bij vergaderingen enz. De cliëntenraad van Werkenrode Dagbesteding en ook de ondersteuner Ine Dieckmann heeft mee gedaan aan een uitgebreid interview. Vilans wil dit jaar de methodiek in Nederland gaan gebruiken. (Foto Ine Dieckmann). Van de Redactie Veligheid in je leven is belangrijk. Veiligheid is een gevoel. Je kunt nog zoveel maatregelen nemen en het veiliger maken: het gaat er om dat je je veilig voelt. Drie cliënten vertellen daarover in dit blad. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek 3

18 Jan Vinke over veiligheid Jan Vink is manager bij Pluryn. Bureau RechtOp interviewde hem. Wat is uw functie precies? Als RVE facilitair manager ben ik eindverantwoordelijk voor de gehele facilitaire dienst. Ik geef leiding aan 6 teamleiders en het bedrijfsbureau. Binnen deze dienst zijn wij ook verantwoordelijk voor de algemene veiligheid. Hoe bent u bij Pluryn gekomen? Dat is 23 jaar geleden. Ik ben door diverse fusies en interne verschuivingen doorgegroeid deze functie. Regelmatig volg ik opleidingen om up to date te blijven. U bent mede verantwoordelijk voor de algemene veiligheid van de cliënt. Wat houdt voor u veiligheid in? Veiligheid is voor mij een gevoel. Je kunt alle techniek erop los laten zoals camera s, brandmelders, poortdetectie. Dit zijn allemaal dingen die bijdragenaan veiligheid. Maar je veilig voelen: dat is het belangrijkst. Houdt u zich bezig met persoonlijke veiligheid? Ik hou me niet bezig met de persoonlijke veiligheid van de cliënt. Voor het personeel houd ik me bezig met de Arbo veiligheid b.v een tuinman die het bos ingaat, moet een telefoon bij zich hebben, beschermde kleding aan en een helm op als hij zijn werk uitoefent. Wie coördineert de brandoefeningen? Collega s van mij coördineren de brandoefeningen. Zijn er cursussen voor de begeleiding over veiligheid? Binnen Pluryn zijn diverse mensen opgeleid voor bedrijfshulpverlener. In die cursus zit een stuk theorie. Bijvoorbeeld waar je op moet letten als er brand uitbreekt, waar de nooduitgangen zijn en hoe de vluchtroutes zijn. Ook zit er een praktijkdeel in: bijvoorbeeld hoe je een brand blust en wat je doet bij een vlam in de pan. Hanteert u overal dezelfde regels binnen Pluryn? Er zijn twee dingen waar we vooral op letten. Is iemand zelfredzaam of niet zelfredzaam? Kan iemand zelf vluchten of heeft hij daarbij iemand anders nodig? Hier wordt met de bouw rekening mee gehouden. Bijvoorbeeld een plafond in een ruimte met mensen die zelfredzaam zijn heeft een kortere vertragingstijd in het branden dan een plafond in een ruimte waarin mensen niet zelfredzaam zijn. Komt een calamiteitenmelding altijd bij u binnen? De managers dienstverlening zijn 24 uur bereikbaar voor calamiteiten. Als deze er niet zijn bellen ze mij. Na een brand of calamiteit word ik gebeld voor het verzekeringswerk, het regelen van de overnachting en de medicijnen.veel mensen helpen dan hierbij. De bedrijfshulpverleners moeten op het moment van de brand de directe taken uitvoeren totdat de brandweer arriveert. Als het sein brandmeester wordt gegeven en alles is veilig is kunnen de bedrijfhulpverleners weer de verdere taken overnemen. 4

19 Meer nieuws van de cliëntenraden Voeding De ccr (centrale cliëntenraad) heeft een cursus gehad van de LSR (Landelijk steunpunt Cliëntenraden). De cursus ging over hoe er om gegaan moet worden met het adviesrecht op voeding. Op veel locaties wordt de voeding veranderd. De cliënten willen het liefst dat er overal gewoon in huis gekookt wordt. Dan kun je alles ruiken, proeven en het is gezellig als er gekookt wordt. Maar als dat niet kan dan wil de ccr inspraak in wie het eten klaar maakt en komt brengen. De ccr wil dat er met elkaar gepraat wordt over hoe het gaat (evalueren). En wat de kosten zijn. Of het echt goedkoper is. Daarbij wil de ccr dat er met verjaardagen in huis gekookt kan worden. Na de cursus gaf de ccr een advies aan de directie. Ook een aantal lokale raden hebben adviezen gegeven. Nu is het wachten op een reactie van de directie. Raadslid in het zonnetje Ik heet Wieger Hylkema en ben lid van de cliëntenraad Werkenrode Jongeren. Overdag zit ik op school waar ik leer voor fietsenmaker. Ik loop ook stage bij een fietsenmaker. Ik ben lid van de cliëntenraad omdat ik meepraten en meedenken belangrijk vind. De raad vergadert eenmaal per maand op de donderdagmiddag. Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat vergaderen mag onder schooltijd. Ook gaat de raad eenmaal per jaar uit eten. Dat is altijd heel gezellig. Ik vind het leuk om andere leden te leren kennen. Dat gebeurt op de dag van de cliëntenraden van Pluryn. Dan komen alle raden bij elkaar. De cliëntenraad van Werkenrode Jongeren wil graag nieuwe leden. Wil je daar meer over weten? Bel of mail naar Ine Dieckmann: telefoon: (06) of mail naar: 5

20 Veiligheid betekent voor... Betty Ik ben Betty van der Poel en veiligheid betekent voor mij vertrouwen hebben in mensen. Betty van der Poel woont in woonvorm Tiel van Werkenrode. Daar woont zij vanaf het moment dat het gebouw nieuw werd geopend. Dat is nu ongeveer 15 jaar. Daarvoor woonde Betty 3,5 jaar op Werkenrode. Betty: Eigenlijk denk ik er nooit zo over na wat mij een veilig gevoel geeft. Ik voel me best veilig want ik tref eigenlijk nooit voorzorgsmaatregelen. Alleen mijn deur. Overdag staat de algemene voordeur van de woonvorm altijd open. Iedereen kan binnen komen lopen. s Avonds en s nachts gaat de deur op slot. De deur van mijn appartement is vanuit de gang gewoon te openen, door iedereen. Als ik weg ga, sluit ik die af. Als ik thuis ben is de deur eigenlijk nooit op slot. Er kan zomaar een onbekende binnenkomen. Als ik douche, sluit ik sowieso de deur af. Dat geeft mij een veilig gevoel. Maar nog beter zou zijn dat de deur niet door vreemden te openen is vanaf de gang. 6 Voor mij betekent veiligheid dat ik mensen kan vertrouwen, dat ze mij accepteren en ik mag zijn wie ik ben. Als ik merk dat dit niet zo is, dan voel ik me in die situaties niet meer prettig. Het is voor mij belangrijk om goed contact te hebben met de begeleiding. Dat heb ik ook en ik voel me daar helemaal veilig bij. Er is hier altijd begeleiding aanwezig, maar feitelijk regel ik mijn leven helemaal zelf. Toch geeft het mij een veilig gevoel dat hier altijd iemand is, dat er even bij je aangeklopt wordt als je je een dag niet laat zien. Dat vind ik prettig. Ik kom niet vaak in moeilijke of bedreigende situaties. Ik zal bijvoorbeeld niet alleen s avonds om een uur of elf over straat gaan. Die situaties doen zich niet voor. Ik ga overdag wel naar de winkel, maar of ik dan wel of geen mobiele telefoon bij me heb, maakt voor mijn gevoel van veiligheid niets uit. Al met al voel ik me gelukkig niet snel onveilig.

21 Veiligheid betekent voor... Wim Ik ben Wim Zink en veiligheid betekent voor mij dat ik mij prettig voel in mijn omgeving. Als ik naar het dorp ga, pak ik mijn scootmobiel. Ik kan daarmee snelheid maken bij het oversteken. Met mijn gewone rolstoel duurt oversteken veel te lang, dan staat het voetgangerslicht allang weer op rood als ik nog onderweg ben. Als voorzorgsmaatregel zorg ik er voor dat de accu voldoende is opgeladen, dat geeft me een veilig gevoel. Met een volle accu kan ik ongeveer 40 km afleggen. Ik heb een keer meegemaakt dat ik op weg naar Nijmegen zonder vermogen stond. In de winter! Ik heb daar wel een half uur tot driekwartier stil gestaan. Gelukkig was er politie in de buurt. Zij hebben Pluryn opgebeld en ik ben toen opgehaald. Dat gebeurt me niet nog een keer. Wim Zink woont in Dennenheuvel van Groesbeekse Tehuizen in Groesbeek. Hij woont daar sinds een paar jaar. Daarvoor woonde Wim begeleid zelfstandig. Wim: Ik woon hier prima naar mijn zin en ik heb hier gewoon een veilig gevoel. Eigenlijk wel op alle gebied. Mijn kamerdeur kan ik niet afsluiten, dat vind ik wel eens lastig. Soms staat hier ook de voordeur van de woonvorm open, iedereen kan binnenlopen. Maar ik krijg daar geen onveilig gevoel van. Als ik kijk naar veiligheid in het groot, dan weet ik een ding: ik wil geen oorlog meer meemaken. Het ziet er nu helemaal niet naar uit dat Nederland een conflict krijgt met een ander land, maar als dat wel zo is dan weet ik niet hoe het afloopt. We zijn hier niet voldoende beschermd, ze geloven het wel bij defensie. Wat dat betreft, heb je eigenlijk nooit een absoluut gevoel van veiligheid. Maar ik maak me er niet druk om hoor. 7

22 Veiligheid betekent voor... Janira Ik ben Janira Pieter en veiligheid betekent voor mij dat ik mezelf kan verdedigen. Janira Pieter woont in Dijk A van De Beele in Voorst. Daar woont ze sinds 3,5 jaar. Janira: Ik zit ook op een nieuwe school: De Bron in Apeldoorn. Het is een fijne school waar ik het naar mijn zin heb en waar ik me ook veilig voel. Ik heb met veel mensen goed contact. De groep waarin ik zit, is klein: hij bestaat uit 8 jongeren. Op dit moment denk ik na over mijn toekomst. Ik twijfel nog. Misschien het CIOS, dat is een sportopleiding. Het liefst ga ik verder met kickboksen. Of in de beveiliging. Dat lijkt mij ook leuk. Kickboksen doe ik op school. Bij die sport heb je met veiligheid te maken. Je gebruikt een bitje om je tanden te beschermen, en bokshandschoenen om je handen niet te beschadigen. Mijn gezicht en hoofd scherm ik af met mijn armen, handen en met mijn benen. Het geeft me een veilig gevoel dat ik dat kan. Ik kan mezelf verdedigen. Als ik alleen loop s avonds buiten voel ik me eigenlijk nooit onveilig. Ik kijk ook altijd uit, of er niet iemand achter me loopt. Als ik te lang weg blijf, belt de begeleiding me op mijn mobieltje. Het geeft me wel een veilig gevoel dat er op me gelet wordt, maar ik vind dat natuurlijk niet altijd fijn! 8 Ik zou best in de beveiliging willen werken. Winkels of kantoren beschermen tegen diefstal. Rondlopen in burgerkleding maar wel alles in de gaten houden. Ik vind beveiliging en ook de politie belangrijk. Zo houd je grip op het gedrag van mensen. Er werken niet veel vrouwen in de beveiliging, het is een stoer beroep. Daar houd ik wel van.

23 Films Boeken Muziek Filmtip: Mamma Mia! Mamma Mia! verbindt ABBA s grootste hits met een verhaal over dromen, liefde, vriendschap, familie en de betekenis van het verleden voor het geluk van de toekomst. Donna woont met haar dochter Sophie op een Grieks eiland. In het dagboek van haar moeder ontdekt Sophie dat ze drie mogelijke vaders heeft. Ze staat op het punt te trouwen, maar wie van de drie vaders mag haar op haar trouwdag weggeven? Om dit uit te zoeken nodigt ze de drie mannen uit naar het eiland te komen. Mamma Mia! is een swingende en oerkomische musical met 22 van de grootste hits van ABBA. De film gaat 17 juli in première. Boekentip Voetbaltijd! Auke Kok schreef: Het beste Nederlandse elftal van alle tijden. Het is een boek van de Leeslicht-reeks, dat zijn verhalen in gewone taal. Auke Kok schreef een boekje over 11 bekende voetballers en één trainer uit verleden en heden. Samen vormen zij een verzonnen droomelftal. Je hoeft geen verstand van voetbal te hebben om toch de sfeer te voelen die de voetbalhelden oproepen. Auke Kok pikt uit de vroege jeugd van elke speler iets wat bepalend werd voor het karakter en de speelstijl van de latere voetballer. Voor Willem van Hanegem was dat het bombardement van Breskens in 1944 waarbij zijn vader omkwam. Het boek kost 8,00/ ISBN Je kunt het bestellen vanaf de website Muziektip Wit licht van Marco Bosato Marco Bosato, wie kent hem niet. Dit jaar lijkt het wel een Marco Bosato jaar. Er is een nieuwe single uit; in september komt het nieuwe album uit; in oktober geeft hij 8 concerten in het Gelredome in Arnhem en in december komt er een film uit waar hij in mee speelt. En alles heet Wit licht. In de film, die in december in première gaat, speelt Marco een man die in Oeganda een restaurant heeft. Als de beste vriend van zijn zoontje wordt gekidnapt om als kindsoldaat te worden opgeleid, zet hij alles op alles om de jongen terug te krijgen. Speciaal voor de film heeft Marco een baardje laten staan en viel hij enkele kilo s af. Kijk voor meer informatie op: 9

24 Nieuws van de centrale vestigingen Groesbeekse Tehuizen Funpop is een groot muziekfestival dat elk jaar wordt georganiseerd in Horst in Limburg. Dit spektakel is gericht op mensen met een verstandelijke handicap. Twee dagen lang zijn er op twee podia verschillende optredens van Nederlandse artiesten. Nieuw dit jaar was de Funfactor. Daar traden mensen met een verstandelijke handicap op. Voor Groesbeekse Tehuizen deed Angelique mee. Zij zong het nummer Oerend hard van de band Normaal en werd begeleid door Erik op tamboerijn en Machiel op keyboard. Ook begeleidde de band de Smarties het optreden. Volgens de jury bracht Angelique dit stoere nummer met kracht en vol zelfvertrouwen. Dat zij daarmee niet bij de eerste drie eindigde, was geen probleem. Het optreden was een succes. De Winckelsteegh Restaurant t Voske is helemaal gerestyled. t Voske nieuwe stijl is gepresenteerd aan ouders en verwanten van de cliënten die hier wekelijks dagdelen werkzaam zijn. Dat hebben zij gedaan. Samen met de begeleiders bereidden zij een heerlijke maaltijd. De voorbereidingen voor deze maaltijd bestonden oa. uit het helpen met de soep maken, schoonmaken van groente en het dekken van tafels. Om uur was iedereen aanwezig en begon de maaltijd! Cliënten hielpen mee met de bediening. Na het toetje en een kopje koffie en thee kon er worden terug gekeken op een geslaagd etentje en werd er direct geconcludeerd dat deze activiteit vaker en voor meer gasten georganiseerd mag worden. De Beele In april kwamen scholieren van het Veluws College in Twello samen met Go Ahead Eagles naar De Beele om mee te doen aan de sportief tour. Deze tour richt zich op het bevorderen van de integratie tussen jongeren met en zonder handicap. Na deze sportieve middag bleven de scholieren eten en stelden vragen aan de jongeren over het leven in een leefgroep. In mei was de afsluitende avond van de scholierentour. Deze avond vond plaats in de aula van het Veluws College, waar jongeren van De Beele naar toe gingen. Het werd een spetterende avond waar na afloop afspraken werden gemaakt om contact te houden. Het doel: integratiebevordering, ging in deze vorm bijna vanzelf en werd als zeer waardevol ervaren. 10

25 Werkenrode Om Pluryn meer bekendheid te geven, wordt er een film gemaakt over Pluryn. De start was bij Werkenrode. De opzet was een dag jongeren te volgen in hun doen en laten op Werkenrode. De film start met het ontbijt: een aantal jongeren uit twee woonvormen ontbijt samen. Er ontstaat een levendig gesprek aan tafel. Daarna wordt er een gesprek met een teamleider en een PB-er vastgelegd. Op school heeft de filmmaker een aantal klassituaties gefilmd en de plek waar de jongeren een therapie volgen. Aan het eind van de filmdag kregen de jongeren op het Cardo een les in rolstoeldansen. Eén dag was tekort om alles te filmen, dus de filmmaker komt nog een dagje terug! Het Hietveld Op het Hietveld kennen ze het maatjesproject. Het startte 2 jaar geleden in Loenen. Maatjes zijn vrijwilligers die leuke activiteiten doen met cliënten van het Hietveld. Er zijn nu 9 maatjes die aan een cliënt gekoppeld zijn. Zij gaan bijvoorbeeld samen wandelen en/of oefenen voor de avondvierdaagse. Spelletjes doen en achter de computer zitten zijn ook mogelijkheden. Pasgeleden waren alle maatjes bij elkaar op een bijeenkomst en was de pers ook aanwezig. Hier is een oproep gedaan voor nieuwe Maatjes en ook voor de locatie in Klarenbeek. Er hebben zich 2 vrijwilligers gemeld voor Klarenbeek. Inmiddels zijn er contacten gelegd die verder uitgebouwd gaan worden. Jan Pieter Heije Dit jaar was er weer de jaarlijkse Internaationale Talentenjacht op Jan Pieter Heije, waarbij er gestreden werd om de felbegeerde wisselbeker. Op verschillende instellingen waren voorrondes. Suzanne en Dennis, beiden stagiairs bij Jan Pieter Heije organiseerden deze dag. De wisselbeker stond al klaar voor de winnaar. De artiesten waren nerveus en in de zaal waren de verwachtingen hooggespannen. De jury had het erg moeilijk, maar kwam uiteindelijk toch met een winnaar uit de bus. De wisselbeker ging naar Edmar, Gregory en Quincy van Emaus uit Ermelo (zie foto). Zij schreven het nummer zelf en zongen live. De tweede plaats was voor Jonathan, Sanne, Janira en Elvis van De Beele. Ronald en Kevin van Jan Pieter Heije sleepten de derde prijs in de wacht. 11

26 Tara voelt zich veilig Wow! Airbanden voor rolstoelen... Kom ik niet meer vast te zitten in de modder als het regent! Ik ga er gelijk een stel aanschaffen! Mooi, het regent. Ik ga lekker naar buiten, ik voel me veilig met mijn nieuwe banden. Even een diepe plas uitproberen... Ja, het werkt! Oeps...hoe krijg ik mijn banden weer klein? 12

27 Nieuws van Pluryn Eric Demandt is directeur dienstverlening. Eric gaat weg bij Pluryn. Bureau RechtOp interviewde hem. Hoe ben je bij Pluryn terecht gekomen? Ik ben door Rob de Jong gevraagd om bij P&O (personeelszaken) van, toen nog, Werkenrode te komen werken. Het Hoofd P&O ging iets anders doen. Wat waren je werkzaamheden als directeur bij Pluryn? Je houdt de dingen die buiten de organisatie spelen goed in de gaten. Die dingen bespreek je intern met elkaar en je denkt na over wat we er mee moeten doen. Andersom kijk ik ook of problemen die we binnen Pluryn hebben, besproken moeten worden met bijvoorbeeld een zorgkantoor of het CIZ. Daarnaast moet je er voor zorgen dat er genoeg geld binnenkomt en dat we niet teveel uitgeven. Wat was voor jou als directeur de moeilijkste beslissing die je hebt genomen? Het ontslaan van mensen is altijd het moeilijkste geweest en het enige waar ik echt wakker van kan liggen. Hoelang ben je werkzaam geweest binnen Pluryn? Ik ben in oktober 1996 begonnen dus ik ga de 12 jaar net niet volmaken. Is er al een opvolger? Nee. De directie denkt nog na over hoe mijn werk verdeeld moet worden. Wat voor werk ga je nu doen? In welke sector? Ik ga bij Cello werken als bestuurder/directeur. Cello is een organisatie die ongeveer hetzelfde doet als Pluryn maar dan in de regio Den Bosch. Er werken bij Cello ongeveer 2300 mensen. Moet je door deze baanverandering ook verhuizen? Nee, gelukkig hoeven wij niet te verhuizen. Wij wonen in Nijmegen en we hebben het erg goed naar ons zin. Wat waren voor jou de beweegredenen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan? Het is soms goed om op zijn tijd te verkassen en aan iets heel nieuws te kunnen beginnen. Zijn er dingen die je zult gaan missen? Ik zal Pluryn gaan missen, maar vooral de mensen die ik via Pluryn hebben leren kennen. Ik weet nu natuurlijk nog niet hoe erg ik ze zal missen maar dat ik ze ga missen, is zeker. Als directeur zijnde heb je natuurlijk een hoop gehoord/gezien, heb je voor ons nog een leuke anekdote? Dit verhaal is te leuk om niet te vertellen. Twee jongens van een bevriende LVG-instelling waren op excursie mee geweest naar de dierentuin. De jongens waren met een volle, zware rugzak teruggekomen en bij thuiskomst meteen naar de badkamer verdwenen. Toen de groepsleiding ging kijken waar ze mee bezig waren, bleken ze een pinguïn mee te hebben genomen uit de dierentuin. Ze wilden het beestje zo snel mogelijk onder de douche zetten. De dierentuin had de pinguïn nog niet gemist. Tot slot: wat is jouw droom of wens? Ik wens medewerkers en clienten van Pluryn het allerbeste toe. 13

28 voor cliënten Thema Veiligheid Veiligheid is een gevoel. Het is belangrijk dat je je veilig voelt in je eigen leefomgeving. Let jij zelf op je veiligheid, letten anderen op jouw veiligheid? In dit blad kun je hierover lezen. Veiligheid betekent pagina 6-8 Tara pagina 12 Agenda pagina 14 Nummer 2 juni 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap Uitgebreide versie Inspraak van de cli nt bij Pluryn Inspraak van de clint bij Pluryn De besluiten van Pluryn hebben invloed op het leven van clinten. Ben jij een clint van Pluryn? Dan kun je meedenken

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Evaluatie verbeterplan 2012

Evaluatie verbeterplan 2012 Evaluatie verbeterplan 2012 Woonlocatie de Koppels, InteraktContour Utrecht, juli 2013 Geschreven door: Katrien van Scheyen Postbus 8224 3503 RE Utrecht Telefoon: 030 293 76 64 Fax: 030 296 33 19 www.hetlsr.nl

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving.

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Monique is maatje van Ellen. Een aantal keren per maand gaan ze samen leuke dingen doen. Dingen die Ellen door haar beperking

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011

SDWNIEUWS. > En nog meer! Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers september 2011 MET BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR JOU, LEES DIT BLAD GOED! Veranderingen in zorg en veiligheid Sneller antwoord op jouw

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Wat is het SDW cliëntenpanel?

Wat is het SDW cliëntenpanel? Terug kijken op het eerste jaar SDW cliëntenpanel 2016 Wat is het SDW cliëntenpanel? Het SDW cliëntenpanel praat samen met de Centrale cliëntenraad (CCR) over thema s. Het cliëntenpanel bestaat uit 25

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs Stage lopen bij Pluryn Informatie voor toekomstige stagiairs Volg je een MBO- of HBO-opleiding? Denk dan aan Pluryn! Welkom bij Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren,

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Regio Waardenlanden Januari 2016 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws. Wil je weten wat er allemaal

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH)

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Werkenrode Volwassenen Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Mensen met een handicap willen graag zo zelfstandig mogelijk leven. Meedoen in de maatschappij

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Bibliotheek Mysterie

Bibliotheek Mysterie Bibliotheek Mysterie Eerste druk, 2014 2014 Nicole van Oudheusden isbn: 9789048432257 nur: 284 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving.

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Eén ding is zeker: voor verveling heb je geen tijd bij Pluryn. Of je nu lekker wil sporten, hobbyen, muziek maken of uitgaan

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8 Pensioen krant Maart 2014 Ik ga later niet op de bank zitten pagina 6 Meer inzicht in uw pensioen pagina 4 Wat is het UPO? pagina 8 Pensioenheld Dromen doen we allemaal Brayen Verbond (39 jaar) is projecteider

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Meedenken, meepraten en meebeslissen

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Samen zijn wij sterk. Even voorstellen... Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl

Samen zijn wij sterk. Even voorstellen... Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl Samen zijn wij sterk Even voorstellen... Foto: Roy Beusker Buddyhulp is voor mij een winnaar. Ze hebben een plan. Ze denken in mogelijkheden. En ze laten iets

Nadere informatie

Goed wonen voor iedereen

Goed wonen voor iedereen Goed wonen voor iedereen dus ook voor mensen met een beperking kiezen voelen gebruiken Iedereen heeft recht op goed wonen. Kiezen Zelf kunnen kiezen waar en met wie je woont Gebruiken Gebruik kunnen maken

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

van de pluryn werkenrode groep ma art 2006

van de pluryn werkenrode groep ma art 2006 Nieuws Voor cliënten van de pluryn werkenrode groep 1 ma art 2006 2Inhoud nummer 1, maart 2006 2 Voor-af 3 Nieuws van de Cliënten-Raden 4-5 Wie werken er bij PWG? 6-7 Tara gaat verhuizen Voor-af 8 - K

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt

Voordat je de toets maakt informatieve en andere teksten 1, Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes!

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie