Website Twickel Business School!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Website Twickel Business School!"

Transcriptie

1 Website Twickel Business School

2 Wat is de Twickel Business School? De Twickel Business School Het Twickelcollege is met ingang van het schooljaar gecertificeerd door Vecon (de vereniging van leraren in de economisch-maatschappelijke vakken) en mag zich nu Twickel Business School noemen. De Twickel Business School zorgt ervoor dat leerlingen in het economieonderwijs hun talent kunnen ontwikkelen, dat het voortgezet onderwijs beter aansluit op het hbo en wo en dat leerlingen beter en makkelijker hun vervolgopleiding kunnen kiezen. Beter talent ontwikkelen De Twickel Business School bestaat uit de Twickel Business College (een betere basis vooriedereen) en de Twickel Business Academie (voorsprong op het vervolg voor de betere leerling). Twickel Business College zorgt ervoor dat leerlingen vaardigheden en kennis die ze in het vervolgonderwijs nodig hebben aanleren. De Twickel Business Academie geeft leerlingen een voorsprong op een specifieke richting in het vervolgonderwijs.

3 Voorsprong door de Twickel Business School Betere aansluiting op het hbo/wo Binnen economische vervolgopleidingen heb je vier grote leergebieden: Commercieel Ondernemen Politiek Administratie Leerlingen doen op de Twickel Business School vaardigheden op die ze bij elk gebied kunnen gebruiken, daardoor kiezen ze hun vervolgopleiding bewuster en beginnen met een voorsprong hieraan. Meer diplomaʼs halen Op de Twickel Business School kunnen leerlingen meerdere diplomaʼs halen. Ten eerste natuurlijk het Vecon Business Schooldiploma. Tot de mogelijkheden behoren verder: Het commerciële diploma NIMA Marketingoriëntatie Het Europees ondernemersdiploma EBC*L niveau A Het Model European Parlement-certificaat Het Associatiediploma Elementair boekhouden

4 Twickel Business School 2014/2015 Twickel Business School Met ingang van het schooljaar bestaat de Twickel Business School uit de Twickel Business College (een betere basis vooriedereen) en de Twickel Business Academie (voorsprong op het vervolg voor de betere leerling). Leerlingen die tijdens dit eerste half jaar goede resultaten boeken voor het gekozen basisblok en voor economie, m&o en wiskunde kunnen deelnemen aan het vervolg op het basisgedeelte: de Twickel Business Academie. Hieronder worden alle onderdelen uitgebreid toegelicht. Twickel Business College Je kiest voor een van de vijf basisblokken. De basisblokken bestaan uit ongeveer tien bijeenkomsten op vrijdagmiddag in de periode september - december Indien je het basisblok met een voldoende afrondt, en daarnaast de andere verplichte onderdelen (films, kick-off, etc.) en het profielwerkstuk met een voldoende afrondt, krijg je het Twickel Business Schooldiploma. " 1. Ondernemersvaardigheden 2. Communicatievraagdigheden 3. Financiën 4. Academische vaardigheden 5. ICT vaardigheden

5 Twickel Business Academie Twickel Business Academie is het specialisatiegedeelte van de businessschool. Het tweede half jaar is voor díe leerlingen die beter voorbereid aan een vervolgopleiding willen beginnen. Bij de Twickel Business Academie krijgen leerlingen een verdiepende cursus waarbij ze een extern diploma kunnen halen. Om mee te mogen doen met het traject moet je op het moment van starten een voldoende staan voor economie, wiskunde, m&o en het basisblok. " Leerlingen die voor het externe diploma slagen, eventuele extra toetsen halen, het profielwerkstuk binnen de gekozen richting doen en met voldoende afronden krijgen het Twickel Business Schooldiploma. " " 1. Marketing 2. Ondernemen 3. Administratie 4. Politiek

6 Ondernemersvaardigheden In de cursus ondernemersvaardigheden leer je ʻzachteʼ vaardigheden die je in jouw verdere schoolen zakencarrière goed zult kunnen gebruiken. Ze zullen altijd van pas komen, ongeacht de opleiding die je straks gaat volgen. Zo krijg je van ons training in: - Creatief denken: stel je zit vast in jouw denkproces en je wilt originele nieuwe dingen bedenken, hoe ga je dan te werk? Hier leer je hoe je verder moet komen. - Netwerken: is het belangrijk wát je kent? Ja, natuurlijk wel Maar minstens zo belangrijk is wíe je kent en wat deze mensen voor jou kunnen doen. Je krijgt handvatten om zelf beter te zien wat je netwerk is en hoe je er meer gebruik van kunt maken. Daar kun je al direct binnen en buiten school gebruik van maken. - Pitchen: als ondernemer moet je vaak mensen overtuigen van je gelijk: klanten, medewerkers, leveranciers,... Al pratende moet je snel met de juiste argumenten komen en in zeer korte tijd laten zien dat jouw idee het juiste is. Hoe je dat doet, leer je hier - Omdenken: bij omdenken leer je technieken om problemen te veranderen in mogelijkheden. - Het verkoopgesprek: hoe krijg je uiteindelijk die handtekening? Hier leer je hoe een potentiële klant daadwerkelijk een overeenkomst met je aangaat. - Effectuation: het nieuwe ondernemen is meer dan plannen en doelstellingen maken. Denk aan verbinden, kansen zien. Met de kennis van effectuation leren we je te kijken naar kansen en mogelijkheden.

7 Communicatievaardigheden Communicatie is er altijd en overal. Een presentatie, een folder, een website, een vergadering, een vacature in de krant, enzovoort, enzovoort..: het zijn allemaal momenten waarop een bedrijf een boodschap wil overbrengen. Uit deze voorbeelden blijkt dat er binnen een bedrijf gecommuniceerd wordt, maar dat een bedrijf ook communiceert met zijn omgeving. Voor elk voorbeeld geldt ook: je kunt nog zulke interessante dingen te vertellen hebben, als je geen aandacht besteedt aan hóe je het vertelt, kun je de plank volledig misslaan. Daarom maak je tijdens het onderdeel communicatievaardigheden kennis met de doʼs en donʼts van de interne én externe bedrijfscommunicatie. Om je hier een goed beeld van te geven, zullen we tijdens de cursus communicatievaardigheden regelmatig werken met casussen. Er zijn drie pijlers: presenteren, solliciteren en zakelijk communiceren. - Presenteren: we kijken onder meer naar de opbouw van een presentatie, hulpmiddelen bij een presentatie en factoren die een goede presentatie in de weg staan. En uiteraard wordt het houden van een presentatie ook geoefend. - Solliciteren: we doorlopen de verschillende stappen die horen bij het solliciteren: zelfanalyse, oriëntatie op de arbeidsmarkt en vacatures, de sollicitatiebrief, het sollicitatiegesprek en de actie daarna. We kijken door de ogen van zowel de sollicitant als de werkgever. - Zakelijk communiceren: je leert enkele tekstsoorten kennen (denk aan de folder, de memo of de vergadernotulen) en leert je te richten op de doelgroep, je leert de opbouw van de tekst kennen en denkt na over een juiste lay-out.

8 Financiën Het basisblok Financiën bestaat uit de volgende onderdelen: - Basis Elementair boekhouden: boekhouden is geen onderdeel meer van het havo-/vwoeconomieprogramma, maar voor veel studies is het handig om er iets van af te weten. In deze cursus leer je de basis. Dit is tevens een voorbereiding op Elementair boekhouden. - Beleggen: je leert tijdens deze bijeenkomsten de basis van het beleggen en doet daarna mee aan een landelijke competitie. In de competitie ga je fictief beleggen in aandelen en beleggingsfondsen op de AEX. - Rekenvaardigheden Plus: dit onderdeel is een aanrader voor leerlingen die hun rekenvaardigheden voor het economie-/m&o-examen willen verbeteren. Je krijgt de belangrijkste rekenvaardigheden nog een keer. We gaan oefenen om rekenopgaven snel en foutloos te kunnen maken. - Belastingen: deze module gaat dieper in op het Nederlandse belastingstelsel. Je leert hoe dit in elkaar zit en hoe je een belastingformulier invult. Je gaat ook zelf een fictieve aangifte doen. Deze module sluit aan bij het economieprogramma waarin het belastingstelsel nog maar een klein onderdeel is. Ook kan deze module goed gecombineerd worden met de module Elementair boekhouden.

9 Academische vaardigheden Academische vaardigheden, dat klinkt stoffig, maar ze zijn onmisbaar voor iedereen die een hbo- of universitaire opleiding wil gaan volgen en een knaller van een profielwerkstuk wil neerzetten. - Onderzoeksvaardigheden: je duikt in de wereld van onderzoeken. Waar voldoet een goed onderzoek aan? Met andere woorden: waar moet je op letten als je zelf een onderzoek wilt uitvoeren of andere onderzoeken wilt beoordelen op hun bruikbaarheid voor andere doeleinden? We gaan kijken naar verschillende probleemtypes, het opstellen van onderzoeksvragen en de toepasbaarheid van verschillende onderzoeksmethodes. Hierdoor leer je niet alleen zelf meer effectief en beter onderzoek uit te voeren, maar kan je daarna ook zelf andere onderzoeken beoordelen. Een praktische vaardigheid, die je goed van pas kan komen bij het voorbereiden van de debatten die tevens een onderdeel vormen van deze module. - Debatteren: onze debattraining is ontwikkeld om effectief en overtuigend in het openbaar te leren spreken. Oefenen met debat is leerzaam, leuk en doeltreffend: je leert krachtig argumenteren, professioneel presenteren en effectief overtuigen. Deze training zit vol met oefeningen waarbij de deelnemers elkaar verbaal het vuur aan de schenen leggen.

10 ICT-vaardigheden Hoe kun je als bedrijf profiteren van de social media? En wat zijn de valkuilen? Tijdens deze cursus bekijken we welke accounts een bedrijf zou kunnen aanmaken en waarop dan gelet moet worden. Alle basisbegrippen worden uitgelegd en stap voor stap leer je hoe je een social mediamarketingprogramma kunt opstarten en uitbouwen.

11 Marketing Denk je erover om later ʻietsʼ met marketing te gaan doen, dan kun je hier met dit fenomeen kennis maken. Je krijgt dan voorbeelden uit de praktijk en doet het examen NIMA basiskennis marketing én je profielwerkstuk gaat over een marketingonderwerp. Diploma NIMA basiskennis marketing: marketing is het geheel van alle activiteiten die erop gericht zijn de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) is een vereniging van, voor en door marketeers en neemt examens af op het gebied van marketing, communicatie en sales. Basiskennis Marketing is het basisdiploma en kan een goede indicatie geven of het werken binnen het commerciële veld als marketeer, communicator of salestopper bij je past. De opleiding kost 100 euro en daarvoor kan één keer het examen NIMA BM worden gedaan. Het in bruikleen krijgen van de boeken en het informatiemateriaal zitten daarbij in. Meer informatie over Nima Basismarketing vind je op Door een samenwerking van Twickel en het Saxion kunnen de leerlingen die de cursus Marketing hebben gedaan, drempelloos beginnen bij de opleiding Marketing en Internationaal Management van het Saxion

12 Ondernemen Denk je erover om later een eigen bedrijf te gaan beginnen of wil je gewoon meer weten over ondernemen, dan kun je bij ons voor de richting Ondernemen kiezen. Je krijgt dan lessen uit de praktijk, doet het examen EBCL niveau A én doet een profielwerkstuk met een onderwerp over ondernemen. Diploma EBC*L niveau A: het EBC*L-certificaat, European Business Competence* Licence, is het Europees erkende certificaat voor bedrijfsvoering. De bezitters van het certificaat tonen er mee aan dat zij beschikken over de voor het ondernemerschap benodigde bedrijfseconomische basiskennis. Het EBC*L omvat kennis die voor het zakelijk denken en handelen absoluut noodzakelijk is. Het certificaat heeft inmiddels in en buiten Europa een plaats veroverd als een erkende standaard voor bedrijfskundige scholing. Het diploma is het beste te vergelijken met het oude middenstandsdiploma en hoewel dat in Nederland niet meer verplicht is, geeft het wel voorsprong bij lenen bij een bank. Het diploma is in Wenen geadministreerd en geldig in heel Europa. Meer informatie over EBCL kun je krijgen op De cursus kost 100 euro en duurt tien middagen, daarna kun je examen doen op het Twickelcollege. Het in bruikleen krijgen van de boeken en het informatiemateriaal is inbegrepen. Dezelfde cursus kost bij een praktijkinstelling (bijvoorbeeld ROC Landstede) ongeveer 1050 euro. Door een samenwerking van Twickel en het Saxion krijgen de leerlingen die de cursus ondernemen hebben gedaan, voorrang bij de opleiding Small Business & Retailmanagement van het Saxion. Ze krijgen dan onder meer voorrang bij de excellent programmaʼs van Saxion SB&R.

13 Administratie Leerlingen die erover denken om later iets in de administratie te gaan doen of gewoon geïnteresseerd zijn in boekhouden, kunnen bij ons voor de richting Administratie kiezen. Binnen deze richting doe je het examen Elementair boekhouden en je profielwerkstuk gaat over een administratief onderwerp. Diploma Elementair boekhouden: met elementair boekhouden krijg je een helder inzicht in de samenhang van bedrijfseconomische processen en geldstromen. Daarbij leg je een stevige basis voor een vervolgstudie in het economisch onderwijs. Op havo en vwo worden de vakken handelswetenschappen, economische wetenschappen II en recht niet meer gegeven. Deze vakken zijn vervangen door management & organisatie (m&o). Boekhoudkundige kennis maakt hier echter geen deel meer van uit. Met het diploma Elementair boekhouden kun je dit oplossen. Meer informatie over dit diploma vind je hier. Na een cursus van twaalf middagen kun je het diploma halen bij de Associatie praktijkexamens. Dit kost 75 euro. Het in bruikleen krijgen van de boeken en het informatiemateriaal zitten daarbij. De cursusmiddagen zijn op school en worden gratis gegeven.

14 Politiek Geef jij niet graag de macht uit handen? Wil je eigenlijk overal wel over meepraten en weten hoe je jouw standpunt zo goed mogelijk kunt leren verkopen? Binnen de richting politiek leer je over de invloed die politiek heeft op jouw leven, maar belangrijker nog hoe jij de politiek kunt beïnvloeden. Op verschillende politieke niveaus gaan we kijken naar de interactie tussen jou en de politiek, krijg je les in debat en strijd je mee voor een plekje in het Model European Parliament. Heel geschikt voor leerlingen die actief betrokken zijn in hun eigen leven Diploma Model European Parliament: als je erover nadenkt om Politicologie, Internationale Betrekkingen, European Studies of Bestuurskunde te gaan studeren of je wilt je debatkunsten buiten het klaslokaal beproeven, dan is dit jouw onderdeel Bij Model European Parliament leer je hoe je inhoudelijk kunt debatteren over een scala aan onderwerpen. Er wordt voortdurend een combinatie gemaakt tussen kennis over de macht en mogelijkheden van Europa en vaardigheden in het debatteren. De module bereidt je daarnaast ook echt voor op het Model European Parliament: een jaarlijkse wedstrijd waarbij leerlingen uit de verschillende provincies simulatiezittingen van het Europese Parlement hebben. De beste scholen krijgen de kans om op landelijk en zelfs Europees niveau verder te groeien Meer informatie over deze wedstrijd vind je hier. De cursus van tien middagen bestaat uit om en om theoretische middagen en debatmiddagen en is voor iedereen geheel gratis. Het doel is uiteraard: meedoen aan de landelijke wedstrijd

15 Wat brengt de Twickel Business School bij jou naar boven? " Roos werd in 2011 Nederlands Kampioene ondernemen Jorn, Linde, Sarina, Marijn, David, Joris en Imke haalden hun in In 2014 slaagden 32 van de 36 leerlingen voor hun NIMA diploma.

16 Max vertegenwoordigde Nederland in Slovenië voor het Modern European Parliament Olger werd Nederlands Kampioen Ondernemen in 2012

17 Thymo won de Ben Jij Ben- bokaal in leerlingen deed mee aan het Europese middenstandsexamen EBCL. 41 leerlingen haalden hun diploma in 2011,2012 of 2013 EN WAT BRENGT DE TWICKEL BUSINESS SCHOOL BIJ JOU NAAR BOVEN?

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest?

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat kun je in het vervolg doen met het uitstroomprofiel marketing? Auteur: Nikki Bleijerveld 1 Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing

Nadere informatie

Commercieel Medewerker

Commercieel Medewerker Commerciële Dienstverlening niveau 3 Commercieel Medewerker LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 1 1 /2-2 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle** * BOL en BBL alleen in Harderwijk, in Raalte en Zwolle alleen BOL **

Nadere informatie

management & organisatie

management & organisatie Voorlichting management & organisatie vernieuwde tweede fase HAVO/VWO Een nieuw vak in de bovenbouw Ter voorbereiding is een deel van de stof bij het vak economie in de derde klas HAVO /VWO opgenomen.

Nadere informatie

verdiepingsmodules voor de bovenbouw havo en vwo

verdiepingsmodules voor de bovenbouw havo en vwo verdiepingsmodules voor de bovenbouw havo en vwo Inhoud Voorwoord... 2 Vecon Business School... 3 Module Natuur, Leven en Technologie... 5 Talen certificaten... 7 Delf Junior diploma: Frans voor havo en

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Haal meer uit jezelf!

Haal meer uit jezelf! Haal meer uit jezelf! Plusprogramma s voor alle leerlingen Welk plusprogramma kies jij? Bouwen aan je Revius CV Schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave Pagina Inleiding Het Revius CV 1 Basisuniversiteit 2 Bèta

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04

VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 VOORTGEZET ONDERWIJS LEERLINGEN PROGRAMMAPLANNER JUNIOR COMPANY ARTIKEL NR 04 Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl

Nadere informatie

Automotive & Nautisch Business Management Rijkserkende mbo- en hbo-opleidingen

Automotive & Nautisch Business Management Rijkserkende mbo- en hbo-opleidingen From start to business Automotive & Nautisch Business Management Rijkserkende mbo- en hbo-opleidingen 5Kiezen voor een goede opleiding geeft je zekerheid voor jouw toekomst. Een studiekeuze voor IVA Driebergen

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo Altijd in beweging www.develsteincollege.nl Welkom op het DevelsteinCollege Het DevelsteinCollege, vestiging Develsingel, is een brede,

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND 2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND MBO-Opleidingen Defensie (Veiligheid en Vakmanschap)...6 Detailhandel...10 Economisch-administratief...14 Horeca...22 ICT...26 Kappen...30 Nautisch College...34

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar

Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar Je hbo-bachelordiploma in 3 of 4 jaar Inhoud Welkom bij Hogeschool HBO Nederland Wat onderscheidt Hogeschool HBO Nederland van andere opleidingen: in drie of vier jaar je hbo-bachelordiploma halen kleinschalig,

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

INHOUD 3 5 6 7 7 8 8 8 9 9 10 11 12 13-17 18 19 20 21 22 23 24 25

INHOUD 3 5 6 7 7 8 8 8 9 9 10 11 12 13-17 18 19 20 21 22 23 24 25 INHOUD How & Knower Inleiding Contactpersonen Ons aanbod voor jouw organisatie Thema s Analytics & Optimalisatie Zoekmachinemarketing Social media Content marketing Online marketing Visie op leren Kennisborgen

Nadere informatie

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO Vakken in de bovenbouw Wolfert Lyceum HAVO 2014 Inhoudsopgave Aardrijkskunde... 3 Biologie... 4 CKV... 5 Duits... 6 Economie... 7 Engels... 8 Frans... 9 Geschiedenis... 10 Kunst - Algemeen... 11 Kunst

Nadere informatie

Met de diplomalijn Ondernemerschap biedt u uw leerlingen een

Met de diplomalijn Ondernemerschap biedt u uw leerlingen een Netwerkbijeenkomst VBS dinsdag 25 november 2014 Thema: doorlopende leerlijnen Gastschool: ROC A12 Adres: Reehorsterweg 80, 6717 LG Ede Tel: 0318 455500 Contactpersoon van de VECON voor vragen op de dag

Nadere informatie

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren Economie > FINANCIËLE & SECRETARIELE BEROEPEN > HANDEL & COMMERCIE Economie Ons motto is

Nadere informatie

Uitdaging in de vwo-bovenbouw

Uitdaging in de vwo-bovenbouw JFC10083 BovenBouw Brochure -13_JFC10026 Brochure A5 04-10-12 09:44 Pagina 1 Kijk je toekomst Uitdaging in de vwo-bovenbouw Johannes Fontanus College Wethouder Rebellaan 135 3771 KA Barneveld Postbus 108

Nadere informatie

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus!

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus! GROEP8 BROCHURE GEEF JE TOEKOMST EEN PLUS! CAROLUS IN HET KORT Leren in een veilige, rustige omgeving, met respect voor elkaar. Zo kun je de sfeer binnen het Carolus het beste omschrijven. Een school waar

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Aan de slag met stage of werk

Aan de slag met stage of werk Aan de slag met stage of werk Handboek voor: - stagiaires en afgestudeerden met een functiebeperking of chronische aandoening - stagebegeleiders - werkgevers 2 Inhoudsopgave Inleiding Deel I: Studenten

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

Bekijk de video van Floortje met Layar. Commerciële Economie. Bachelor of Marketing / voltijd

Bekijk de video van Floortje met Layar. Commerciële Economie. Bachelor of Marketing / voltijd Bekijk de video van Floortje met Layar 2015 2016 Commerciële Economie Bachelor of Marketing / voltijd Deze brochure is verrijkt met Alumnus Gidion Zandbergen bij Infotheek in Leiden Interactive Print Download

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie