Vraag 2 De premieopbrengst Awf is opwaarts bijgesteld en die voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen neerwaarts, wat is hiervoor de verklaring?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 2 De premieopbrengst Awf is opwaarts bijgesteld en die voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen neerwaarts, wat is hiervoor de verklaring?"

Transcriptie

1 Vraag 1 Wat is de achtergrond van de tegenvallende ontvangsten in de loon- en inkomstenbelasting in relatie tot de ontwikkeling van de contractlonen? De tegenvallende ontvangsten in de loon- en inkomstenbelasting in 2002 staan los van de recente ontwikkeling in de contractlonen. Zoals in de Voorjaarsbrief is opgemerkt wordt de tegenvaller in de premie-ontvangsten volksverzekeringen verklaard uit: de structurele doorwerking van de premietegenvaller 2001 en de toenemende verschillen op kas en transactiebasis en de hogere nabetalingen van de fondsen aan het rijk over Vraag 2 De premieopbrengst Awf is opwaarts bijgesteld en die voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen neerwaarts, wat is hiervoor de verklaring? Op basis van de gegevens in de Januarinota van het UWV blijkt, dat de premieplichtige loonsom voor het Awf opwaarts is bijgesteld. Deze loonsommen zijn echter voor de arbeidsongeschiktheidsfondsen naar beneden bijgesteld. De verklaring voor de verschillen van de premieopbrengsten voor het Awf en de arbeidsongeschiktheidsfondsen zijn naar het zich laat aanzien toe te schrijven aan de verschillende ontwikkelingen van de premieplichtige inkomens. Een definitieve afrekening van de premieopbrengsten moet nog plaatsvinden waarover informatie wordt gegeven in de zogenoemde mei-rapportage van het UWV. Dan kan worden beoordeeld of deze verschillen in de ramingen zich ook daadwerkelijk zullen voordoen. Vraag 3 Waarom zit er geen enkele beweging in de vermogensposities van de decentrale wachtfondsen?

2 De bijstelling van de premieopbrengsten en uitkeringslasten voor de decentrale wachtgeldfondsen voor 2002 zijn nagenoeg gelijk gebleven. Derhalve zijn de exploitatie- en vermogensposities van de decentrale wachtgeldfondsen in 2002 daardoor ongeveer neutraal gebleven. Vraag 4 Hoe beoordeelt de regering de wenselijkheid van een vermogenssaldo van 9,2 miljard van het totaal van de sociale fondsen? Hoe verhoudt dit bedrag zich tot het bedrag van 7,4 miljard dat op de voorlopige rekening 2001 als vermogenssaldo van het totaal van de sociale fondsen vermeld staat? In de Sociale Nota 2002 zijn de achtergronden voor het ontstaan van de exploitatie- en vermogensoverschotten toegelicht. Aangegeven is dat als gevolg van de meevallende economische ontwikkeling overschotten zijn ontstaan bij de werknemersverzekeringen. Vanuit het oogpunt van lastendekkendheid, zou een afbouw van de overschotten via een verlaging van premies voor de hand liggen. Een dergelijke premie-verlaging gaat evenwel gepaard met een lastenverlichting en dus met een belasting van het EMU-saldo en de EMU-schuld. In EU-verband is afgesproken dat bij de beoordeling van de overheidsfinanciën de sociale fondsen worden betrokken; het saldo van de sociale fondsen maakt derhalve onderdeel uit van het EMU-saldo. Daarom vindt de besluitvorming over belastingen en premies in onderlinge samenhang plaats tegen de achtergrond van het integrale lastenbeeld en de koopkracht- en loonkostenontwikkeling. Binnen de gestelde randvoorwaarden blijkt niet altijd een substantiële premieverlaging haalbaar. Dit laat onverlet dat het terugdringen van de exploitatie- en vermogenssaldi een rol heeft gespeeld bij de vormgeving van het lastenpakket voor Het vermogenssaldo 2002 is berekend op 9,2 miljard euro en 7,4 miljard euro voor Het vermogenssaldo is voornamelijk toegenomen omdat in 2002 sprake is van een positief exploitatiesaldo. Vraag 5

3 Waardoor is de extra reservering voor SUWI/Arbvo/ ESF nodig? Kunnen deze onderscheiden extra reserveringen nader worden toegelicht en onderbouwd? Waarop zijn deze respectievelijke onderbouwingen gebaseerd? Hoe groot is de voorziening die op de aanvullende post SUWI/Arbvo/ESF is opgenomen voor de afwikkeling van het ESF programma ? Kan deze voorziening ook uitgesplitst worden naar het bedrag dat bestemd is voor ESF projecten tussen en het bedrag voor ESFprojecten tussen 1997 en 1999? Welke voorziening is opgenomen op de aanvullende post SUWI/Arbvo/ESF voor de periode 2002 tot en met 2006? Vraag 6 Wat is het doel van de cumulatieve post SUWI/ESF/Arbvo? Hoe groot is het cumulatief bedrag dat nu is gereserveerd voor de post SUWI/ESF/Arbvo? Verwacht de regering dat de kosten van deze posten nog verder zullen oplopen? Zo ja, met welke bedragen per onderscheiden doel tot welke bedragen? Voor de beantwoording van deze vragen wordt verwezen naar de bijlage Financieel Overzicht bij de antwoorden op de nadere vragen inzake de Rapportage Afwikkeling Arbvo, zoals deze 15 april 2002 naar de Kamer is gezonden. De bijlage treft u hieronder aan. Bijlage financieel overzicht (bedragen in miljoenen euros) A Arbeidsvoorziening Totaal t/m Exploitatiesaldi 1999/2000/ Decompositiekosten Opbrengst Facent/huisvesting subtotaal Reeds beschikbaar gesteld via NJN wv via rekening courant mee te nemen Toelichting A: In de rapportage van de bestuurder is een liquidatiesaldo opgenomen van 353 mln euro. Daarin zijn alle kosten van de ontvlechting/liquidatie meegenomen w.o. kosten sociaal plan en bijvoorbeeld ook Agora. Zoals in de kabinetsreactie reeds is aangegeven is met de bij Najaarsnota getroffen budgettaire voorziening van 353 mln euro de ontvlechting/liquidatie van Arbeidsvoorziening afgedekt, met dien verstande dat voor een drietal specifieke posten nog een additionele voorziening is getroffen in de Voorjaarsnota 2002 (zie blok B).

4 B Kliq/CV Totaal t/m Kapitaalstorting Kliq Kapitaalstorting CV OHW/werkvoorraad Kliq subtotaal voorziening bij voorjaarsnota wv niet-relevant voor uitgavenkader wv relevant voor uitgavenkader 83 Toelichting B: In de rapportage van de bestuurder zijn naast het liquidatiesaldo voor de hierboven genoemde specifieke posten een drietal vorderingen op de Staat opgenomen. Voor de hierboven genoemde specifieke posten is in de Voorjaarsnota 2002 een additionele voorziening opgenomen. Op grond hiervan is in de Voorjaarsnota 2002 op de aanvullende post Suwi/Arbvo/ESF een additionele voorziening opgenomen voor een vergelijkbaar bedrag (zie ook voetnoot). Voor het OHW is in afwijking van het rapport niet 68 mln, maar 70 mln gehanteerd, teneinde schijnexactheid te voorkomen; de precieze omvang van deze post moet namelijk nog worden vastgesteld ihkv de jaarrekening De kapitaalstorting KLIQ is, conform regels budgetdiscipline, niet relevant voor het uitgavenkader, omdat het om een staatsdeelneming gaat die bij vervreemding van aandelen opbrengsten voor de Staat oplevert die ook niet-relevant zijn. Dit deel van de voorziening staat daarom niet op de aanvullende post, maar is elders in de Voorjaarsnota 2002 verwerkt. Vraag 7 Waarom is de totale voorziening voor Suwi/ESF/Arbvo verhoogd tot 698 miljoen? Kan per post precies worden uitgelegd wat de oorzaak van de verhoging is? Hoe verhoudt zich dit tot de verhoging die al bij de najaarsnota heeft plaatsgevonden? Bij Voorjaarsnota 2002 is de aanvullende post Suwi/Arbvo/ESF verhoogd met (per saldo) 669 miljoen tot een bedrag van 445 miljoen euro (de aanvullende post was nl. negatief uit hoofde van de nog niet ingevulde taakstelling SUWI). In aanvulling op het antwoord op de vragen 5 en 6 met betrekking tot de ontvlechting/liquidatie van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie en de afwikkeling van ESF-oud is aan de aanvullende post nog een bedrag van 331 miljoen euro toegevoegd in verband met de bedrijfsplannen voor CWI en UWV. Met deze laatste mutatie is enerzijds de bij Voorjaarsnota 2001 ingeboekte taakstelling voor Suwi ingevuld en anderzijds een voorziening getroffen voor transformatiekosten CWI. De verhoging bij Voorjaarsnota 2002 heeft betrekking op de jaren 2002 tot en met 2006; de verhoging bij de Najaarsnota had betrekking op het kasjaar Concreet ging het bij deze laatste om de bestedingsplannen 2001 voor CWI en UWV van de veranderorganisatie Suwi, alsmede om liquiditeitsvoorschotten voor de Arbeidsvoorzieningsorganisatie en een voorziening voor het werkplan Decompositie, beide in het kader van de ontvlechting/liquidatie van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie.

5 Vraag 8 Kunnen de posten SUWI bedrijfsplannen van UWV, CWI en BKWI nader gespecificeerd worden. Vraag 9 Kan de discrepantie tussen de bijstelling van 68 miljoen in het kader van Afspraken UWV bedrijfsplannen en de 40 miljoen die in de brief wordt genoemd, worden verklaard? Vraag 11 Waarom zijn de uitgaven inzake afspraken UWV bedrijfsplannen met circa 40 miljoen euro naar boven bijgesteld. De uitvoeringskosten werknemersverzekeringen, die vanaf 2002 in een budget aan het UWV ter beschikking worden gesteld, zijn met 68 miljoen verhoogd in Dit bedrag is ook in alle cijferopstellingen verwerkt (overigens is in de toelichting abusievelijk een bedrag van 40 miljoen euro genoemd). Deze bijstelling is het gevolg van een verlaging van de reguliere kostenvergoeding met 139 miljoen (vervallen van taken/werkzaamheden en efficiencyverbetering) en het reserveren van een bedrag van 207 miljoen voor fusie- en transformatiekosten. Dit zijn incidentele kosten om de fusie van vijf uitvoeringsinstellingen en het Lisv mogelijk te maken en tevens de interne processen te stroomlijnen. Ook bij CWI en BKWI betreft het met name een reservering van incidentele kosten. In CWI-kader gaat het om huisvesting, ICT en personeelskosten (o.a. aanvullende scholing). Bij BKWI betreft het met name SUWI-netprojecten. De uitsplitsing van de diverse posten, inclusief een toelichting op het meerjarige kader, is ook aan de orde geweest in de 3e voortgangsrapportage SUWI. Vraag 10 Wat is precies de achtergrond van de intertemporale herschikking van middelen in het kader van de motie Noorman-Den Uyl? Waar precies maakt de huidige vormgeving een aanpassing van 47 miljoen nodig ten opzichte van de voornemens die in de begroting 2002 waren aangekondigd?

6 De intertemporale herschikking van middelen in het kader van de motie Noorman-Den Uyl heeft twee redenen. Aanvankelijk was voorzien in verstrekking van een aanvullende inkomensondersteuning eens per drie jaar. In de begroting vertaalde dit zich in een hoger bedrag in 2002, respectievelijk 2005, en lagere bedragen in 2003, 2004 en Naderhand is dit een verstrekking eens per jaar geworden. In verband met het feit dat de regeling nog niet in de Tweede Kamer is behandeld en verschillende gemeenten hun gemeentelijke regeling voor 2002 reeds hebben vastgesteld, is de regeling voor 2002 facultatief gesteld. Dit zal in 2002 tot een lager beroep op de regeling leiden dan bij de oorspronkelijk begroting is aangenomen. Vraag 12: Welke meer realistische oploop is verondersteld van het gebruik van de verlofgangers met een kind met een levensbedreigende ziekte? : Vorig jaar is als gevolg van het aannemen van amendement 12, het vervallen van de vervangingsvereiste bij beroep op de financieringsregeling Loopbaanonderbreking (voorheen Finlo) voor verlof voor een kind met een levensbedreigende ziekte, reeds voor 2002 een bedrag ingeboekt dat gebaseerd is op het gebruik van de (aangepaste) regeling in de structurele situatie, namelijk werknemers. Het bleek echter realistischer om, met name gezien de nog relatief grote onbekendheid van de Finlo-regeling alsmede de recente versoepeling hiervan, een oplopend gebruik van de Finlo-regeling ten behoeve van verlof voor een kind met een levensbedreigende ziekte te veronderstellen. Voor 2002 wordt thans een gebruik van 2200 personen verondersteld. Dit gebruik loopt op tot werknemers vanaf Vraag 13 Welke conclusie kan getrokken worden uit de tegengestelde ontwikkeling bij de WAO-basis en de WAO-uitkeringen in de premiegefinancierde fase?

7 Bij de WAO-uitkeringen in de premiedifferentiatie-fase geldt dat de invloed van de nieuwe uitkeringen groot is. Een anders dan verwachte samenstelling van de instroom kan tot forse mutaties in de gemiddelde uitkeringshoogte voor het totale bestand aan uitkeringen in de premiedifferentiatiefase leiden. Voor de nieuwe uitkeringen geldt dat het gemiddelde laatstverdiende loon hoger bleek dan tijdens de Sociale Nota geraamd. Bij de raming voor de Sociale Nota werd rekening gehouden met een fors groeiend aandeel in de instroom van lage inkomens in de WAO. Deze trend bleek minder sterk aanwezig dan destijds verwacht. De bijstelling van het gemiddelde uitkeringsniveau voor de lopende uitkeringen in de WAO-basis is relatief beperkt, maar telt door het grote volume in de WAO-basis toch op tot een fors bedrag. Vraag 14 Wat zijn de ontwikkelingen in de wachtlijsten voor Wvg-gefinancierde voorzieningen? Er zijn van de kant van gemeenten geen signalen over wachtlijsten voor Wvg-gefinancierde voorzieningen. Ook zijn er thans geen signalen over het bestaan van wachtlijsten voor Wvgvoorzieningen.

Lijst van vragen - totaal

Lijst van vragen - totaal Lijst van vragen - totaal Kamerstuknummer Vragen aan Commissie : 31474XV : Regering : Sociale Zaken en Werkgelegenheid Nr Vraag 1 Artikel 44 Arbeidsomstandigheden: Wat is de reden voor de overlopende verplichtingen

Nadere informatie

Antwoorden vragen Najaarsbrief Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 2003

Antwoorden vragen Najaarsbrief Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 2003 Antwoorden vragen Najaarsbrief Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt 2003 1. Kan worden aangegeven hoe groot de onderuitputting is tot dusver in 2003? Is de verwachting dat hier na de Najaarsnota nog verandering

Nadere informatie

Tijdens het begrotingsonderzoek heb ik toegezegd u nog aanvullende informatie toe te zenden.

Tijdens het begrotingsonderzoek heb ik toegezegd u nog aanvullende informatie toe te zenden. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 095 XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende

Nadere informatie

Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006

Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006 Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006 Drie keer per jaar wordt op deze plaats een overzicht gegeven van de stand van zaken van de raming van het macrobudget: -bij

Nadere informatie

Verwerking wet Verlenging Loondoorbetaling bij Ziekte in CEP 2004

Verwerking wet Verlenging Loondoorbetaling bij Ziekte in CEP 2004 CPB Memorandum Sector : 2 Afdeling/Project : Sociale Zekerheid Samensteller(s) : Hans Stegeman Nummer : II/2004/03 Datum : 22 maart 2004 Verwerking wet Verlenging Loondoorbetaling bij Ziekte in CEP 2004

Nadere informatie

2016D48159 LIJST VAN VRAGEN

2016D48159 LIJST VAN VRAGEN 2016D48159 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Financiën, heeft over de Najaarsnota 2016 en bijlagen (Kamerstuk 34 620, nr. 1) de navolgende vragen ter beantwoording aan de regering voorgelegd. De

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 30 473 Voorlopige rekening Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 februari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 100 IXB Jaarverslag en slotwet ministerie van Financiën 2004 Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 480 IXA Wijziging van de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2012 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) Nr. 3 VERSLAG

Nadere informatie

2010D16438 Voorlopige rekening 2009

2010D16438 Voorlopige rekening 2009 2010D16438 Voorlopige rekening 2009 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld { april 2010 De vaste commissie voor Financiën 1, heeft over de Voorlopige rekening 2009 (Kamerstuknummer 32326, nr. 1) de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 090 IXA Wijziging van de sstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2011 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) Nr. 2 MEMORIE VAN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 565 IXA Wijziging van de sstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2010 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) Nr. 2 MEMORIE VAN

Nadere informatie

27926 Huurbeleid. Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld 11 oktober 2016

27926 Huurbeleid. Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld 11 oktober 2016 27926 Huurbeleid Nr. 269 Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld 11 oktober 2016 De algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister voor Wonen en Rijksdienst

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Raadsinformatiebrief Onderwerp Septembercirculaire 2014 algemene uitkering Inleiding/Aanleiding Gemeenten ontvangen jaarlijks een algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Deze algemene uitkering is een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 085 VII Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2014 (wijziging

Nadere informatie

5. VERDIEPINGSBIJLAGE. 5.1 Financiering staatsschuld

5. VERDIEPINGSBIJLAGE. 5.1 Financiering staatsschuld 5. VERDIEPINGSBIJLAGE 5.1 Financiering staatsschuld In tabel 1 en 2 worden de opbouw van de uitgaven en ontvangsten en uitgaven sinds ontwerpbegroting 2001 toegelicht. Tabel 1: Opbouw uitgaven (x EUR 1

Nadere informatie

CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004

CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004 Datum 16 maart 2004 Ons kenmerk FO2004/57623 Onderdeel Afd. Financiële Organisatie Binnenlands Bestuur Inlichtingen zie onder CIRCULAIRE GEMEENTEFONDS van 16 maart 2004 Aantal bijlagen geen Bezoekadres

Nadere informatie

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire Memo meicirculaire 2016 De laatste bijstelling van de algemene uitkering heeft plaatsgevonden in de Voorjaarsnota 2016 op basis van de decembercirculaire 2015 en de meest actuele gegevens eenheden verdeelmaatstaven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 480 XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2012 (wijziging samenhangende

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

vra2000vws.017 LIJST VAN VRAGEN

vra2000vws.017 LIJST VAN VRAGEN vra000vws.07 Wijziging van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 000 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) LIJST

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 725 VI Jaarverslag en slotwet Ministerie van Veiligheid en Justitie 2016 Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 26 448 Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI) Nr. 493 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 21 501-03 Begrotingsraad Nr. 113 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 oktober

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 28 467 Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het tot stand brengen van een recht op langdurend zorgverlof en

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

HOUDENDE EENLIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

HOUDENDE EENLIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN 30 60 Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2006 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) Nr. VERSLAG HOUDENDE EENLIJST VAN

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

rtage Verzoek om een uitdraai van product rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij

rtage Verzoek om een uitdraai van product rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij Vragen auditcommissie 16 september 2 e bestuursrapportage rtage 2015. Nr Omschrijving 1 Verzoek om een uitdraai van product 214-00 rijwielstallingen van 2015 en uitleg hierbij 2 Meer uitleg bij product

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2014 Nr. 13 BRIEF VAN

Nadere informatie

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds.

Kader Dit besluit vloeit over het algemeen voort uit de Financiële Verhoudingswet en heeft specifiek betrekking op het Gemeentefonds. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 111308 steller : John van Eijk portefeuillehouder : wethouder D.A. (Dirk) Heijkoop Onderwerp : Meicirculaire 2014 Gevraagd besluit: Het college

Nadere informatie

Notitie andere taken

Notitie andere taken A N D E R E T A K E N Notitie andere taken 1. Aanleiding In juni 2001 zijn de wetsvoorstellen Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen, de Invoeringswet Wet structuur uitvoeringorganisatie

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018 Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 2 1. Vrijwillige verzekeringen 2018 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Het verzekerdenbestand 3 1.3. Premie

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 095 IX Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 210 VII Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2015 (wijziging

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 27 926 Huurbeleid Nr. 167 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019 Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 2 1. Vrijwillige verzekeringen 2019 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Het verzekerdenbestand 3 1.3. Premie

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Curaçao Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Adres kantoor Sint Maarten

Nadere informatie

Verhoging assurantiebelastingtarief

Verhoging assurantiebelastingtarief Reactie minister van Financiën en nawoord Algemene Rekenkamer Volgens de minister kan het verschil tussen de geraamde en gerealiseerde opbrengst in belang rijke mate worden toegerekend aan de tegenvallende

Nadere informatie

Tekortreducerende maatregelen

Tekortreducerende maatregelen Tekortreducerende maatregelen 2011-2017 MEV2014-versie CPB Achtergronddocument Wim Suyker 17 september 2013 1 1 Inleiding Vanaf 2011 zijn netto tekortreducerende maatregelen genomen door de achtereenvolgende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 33 280 IXA Wijziging van de sstaat van de Nationale Schuld (IXA) voor het jaar (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) Nr. 2 HERDRUK 1 MEMORIE

Nadere informatie

Financiële vertaling Bestuursakkoord

Financiële vertaling Bestuursakkoord Financiële vertaling Bestuursakkoord In deze notitie geven we inzicht in de financiële vertaling van het Bestuursakkoord. Dat doen we per onderdeel van het Bestuursakkoord. En dat doen we door per onderdeel

Nadere informatie

Bijlage 2: Begrotingswijziging

Bijlage 2: Begrotingswijziging Bijlage 2: Begrotingswijziging Inkomen Realisatie INKOMEN Primitieve Voordeel/nadeel VJN NJN Bijdrage gemeenten 5.544.945 5.723.105 5.770.412 47.307 Uitgaven 5.544.945 5.723.105 5.770.412-47.307 apparaatskosten

Nadere informatie

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard.

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard. Terugdraaien bezuinigingen 2013 mogelijk, effect voor 2013 al gehaald omdat bezuinigingen uit 2011 en 2012 meer opbrengen dan eerder geraamd Brancheorganisatie Kinderopvang, september 2012 De bezuinigingen

Nadere informatie

CPB Notitie. Bijstelling meerjarencijfers Inleiding. Datum : 3 juli 2003

CPB Notitie. Bijstelling meerjarencijfers Inleiding. Datum : 3 juli 2003 CPB Notitie Datum : 3 juli 2003 Bijstelling meerjarencijfers 2004-2007 1 Inleiding De analyse van het Hoofdlijnenakkoord in mei 2003 in CPB Notitie 2003/49 is gebaseerd op het voorzichtige scenario van

Nadere informatie

Verwachte relevante financiële mutaties

Verwachte relevante financiële mutaties Verwachte relevante financiële mutaties Op onderstaande pagina s vindt u de voor het VO relevante financiële mutaties en andere gegevens. De insteek is om zo veel mogelijk afwijkingen van de reguliere

Nadere informatie

Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten

Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten CPB Notitie Datum : 7 april 2004 Aan : Projectdirectie Administratieve Lasten Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten 1 Inleiding Het kabinet heeft in het regeerakkoord het

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 066 Belastingdienst Nr. 366 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Overzicht bijstellingen Sectorrekeningen 2011 Definitief, 2012 Nader voorlopig en 2013 Voorlopig

Overzicht bijstellingen Sectorrekeningen 2011 Definitief, 2012 Nader voorlopig en 2013 Voorlopig Overzicht bijstellingen Sectorrekeningen 2011 Definitief, 2012 Nader voorlopig en 2013 Voorlopig Actualisering van de uitkomsten van eerder gepubliceerde ramingen is noodzakelijk omdat na verloop van tijd

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2015 - bijlage - Het gemeentefonds is een fonds op de Rijksbegroting waaruit de gemeenten jaarlijks gelden ontvangen om van gemeente verwachte taken uit te voeren. Het gaat hierbij

Nadere informatie

nota financiële bijstellingen 2012 actualisatie prognoses t.o.v. de Juninota 2012

nota financiële bijstellingen 2012 actualisatie prognoses t.o.v. de Juninota 2012 nota financiële bijstellingen 2012 actualisatie prognoses t.o.v. de Juninota 2012 Uitvoering Werknemersverzekeringen, Amsterdam oktober 2012 Colofon Uitgave Uitvoering Werknemersverzekeringen Financieel

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 474 XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2008 (wijziging samenhangende

Nadere informatie

Premienota tbv Premievaststelling sectorfondsen. Sector 16: Slagers overig

Premienota tbv Premievaststelling sectorfondsen. Sector 16: Slagers overig Premienota 2019 tbv Premievaststelling sectorfondsen Sector 16: Slagers overig Inhoudsopgave Samenvatting 1 1. Inleiding 1 2. Uitgangspunten 2 2.1. Algemeen 2 2.2. Specifiek voor 2019 2 3. De cijfers

Nadere informatie

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591

Eindtotaal 1.304 1.460 1.591 Openbaar Onderwerp Invulling taakstellingen/bezuinigingen DGG/Sector Openbare Ruimte Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 9610 BW-nummer BW-00970 Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting Dit

Nadere informatie

Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016

Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016 Tweede reeks aanvullende vragen begroting 2016 Kritisch Menterwolde 1. Loonkosten; Zoals gevraagd willen wij een splitsing van de loonkosten in vast personeel (formatie-omvang) en tijdelijk personeel etc.

Nadere informatie

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016.

Onderstaand overzicht uit de voorjaarsnota 2017 is bijgewerkt met de resultaten van de meicirculaire 2016. Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 14 juni 2016 Kenmerk: 16ini01540 Onderwerp: Meicirculaire 2016 Geachte gemeenteraad, In deze memo vindt u de informatie over de Meicirculaire

Nadere informatie

34730-XVIII Wijziging van de begrotingsstaten van Wonen en Rijksdienst (XVIII) voor het jaar 2017 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

34730-XVIII Wijziging van de begrotingsstaten van Wonen en Rijksdienst (XVIII) voor het jaar 2017 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) 34730-XVIII Wijziging van de begrotingsstaten van Wonen en Rijksdienst (XVIII) voor het jaar 2017 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) nr. Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld (wordt door

Nadere informatie

2017D36158 LIJST VAN VRAGEN

2017D36158 LIJST VAN VRAGEN 2017D36158 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de regering inzake de Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van

Nadere informatie

FINANCIEEL KADER RAADSPROGRAMMA ZUNDERT

FINANCIEEL KADER RAADSPROGRAMMA ZUNDERT Bijlage bij voorstel Gemeenteraad Datum : 8 juni 2006 Agendapunt : 20 Reg. nummer : 2006/4733 FINANCIEEL KADER RAADSPROGRAMMA 2006-2010 ZUNDERT 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING EN SAMENVATTING... 3 2 KADERNOTA...

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999) 4619081 Telefaxk (+5999)

Nadere informatie

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten Aan De minister van Financiën van Sint Maarten Adres kantoor Curaçao De Rouvilleweg 39 Willemstad, Curaçao Telefoon (+5999)4619081 Telefaxk (+5999) 4619088

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011 a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 35 095 XV Wijziging van de sstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de )

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 22 800 XV Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van hoofdstuk XV (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 240 B Jaarverslag en slotwet Gemeentefonds 2011 Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL Wetsartikel

Nadere informatie

Offerte Betreft :Fcl/Ecl: / / /42611 Overige nog nader te bepalen. Niet van toepassing

Offerte Betreft :Fcl/Ecl: / / /42611 Overige nog nader te bepalen. Niet van toepassing Offerte 2018-2021 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: Armoedebeleid Betreft :Fcl/Ecl:

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2017 - bijlage - Het gemeentefonds is een fonds op de Rijksbegroting waaruit de gemeenten jaarlijks gelden ontvangen om van gemeente verwachte taken uit te voeren. Het gaat hierbij

Nadere informatie

Begrotingswijziging Avres 2016

Begrotingswijziging Avres 2016 Begrotingswijziging Avres 1 Voorwoord: Inleiding: Bijgaand treft u de swijziging over aan van de Gemeenschappelijke Regeling Avres. Overeenkomstig de bepalingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage 2 -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage 2 - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2014 - bijlage 2 - De meicirculaire kent een gewijzigde opzet. Zo zijn in het eerste hoofdstuk de politiek bestuurlijke items uitgelicht en kort toegelicht. Vanaf hoofdstuk twee

Nadere informatie

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire en de raadsleden te informeren met het bijgevoegde memo.

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire en de raadsleden te informeren met het bijgevoegde memo. Zaaknummer 00514998 Onderwerp Uitkomsten meicirculaire 2017 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Onlangs is de meicirculaire gemeentefonds verschenen die ingaat op de ontwikkeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 002 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2015) Nr. 78 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 18 november

Nadere informatie

RAPPORT AD/2005/ Inzake de negende voortgangsrapportage Structuur Uitvoering Werk en Inkomen. Auditdienst

RAPPORT AD/2005/ Inzake de negende voortgangsrapportage Structuur Uitvoering Werk en Inkomen. Auditdienst RAPPORT AD/2005/35556 Inzake de negende voortgangsrapportage Structuur Uitvoering Werk en Inkomen AD-rapport bij de negende voortgangsrapportage SUWI Den Haag, 17 mei 2005 Auditdienst van het Ministerie

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2015

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2015 Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2 2. Premie vrijwillige verzekeringen 2015 3 2.1. ZW 3 2.2. WW 3 2.3. WAO/WIA 4 Colofon 5 Premievaststelling

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 juni 2018 Ons kenmerk TFI/U201800443 Lbr. 18/030 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Hoofdpunten meicirculaire 2018 Samenvatting Eerder

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van. 2014;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van. 2014; Besluit van houdende wijziging van het Besluit percentages drempel- en toetsingsinkomen zorgtoeslag in verband met gewijzigde percentages met ingang van het berekeningsjaar 2015 Op de voordracht van Onze

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [ ]Openbaar -- [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Buigbudget 2016 en 2017 1- Notagegevens Notanummer 2016-001703 Datum 06-10-2016 Programma: 07 Inkomens-voorziening en arbeidsmarkt Portefeuillehouder Weth.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994 1995 23 929 Voornemens met betrekking tot de AOW-toeslag Nr. 2 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 360 Wijziging van het Belastingplan 2016 D NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 21 december 2015 Inhoudsopgave 1. Algemeen 1 2. Inkomensbeleid

Nadere informatie

21477 Arbeidsvoorzieningsbeleid. LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 2002

21477 Arbeidsvoorzieningsbeleid. LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 2002 21477 Arbeidsvoorzieningsbeleid Nr. LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 2002 De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft over de brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Budgetten Jeugd en Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500976 Lbr. 15/047 bijlage(n) 3 datum 9 juni 2015 Samenvatting

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 december 2006 Agenda nr: 6 Onderwerp: Tweede algehele bijstelling begroting 2006 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Conform het

Nadere informatie

Datum 8 mei 2013 Betreft Afschaffing uitzonderingen musici en artiesten werknemersverzekeringen

Datum 8 mei 2013 Betreft Afschaffing uitzonderingen musici en artiesten werknemersverzekeringen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 480 VI Wijziging van de sstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2012 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Presentatieavond 6 oktober Sociaal Domein

Presentatieavond 6 oktober Sociaal Domein Presentatieavond 6 oktober 2016 Sociaal Domein Introductie Indeling 20.00 20.20 Kwalitatieve en kwantitatieve informatie uit de rapportage Sociaal Domein (juni 2016) 20.20 21.00 Ervaringen en inzichten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 705 Besluit van 20 september 2010 tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang in verband met

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Directie Financieringen Ons kenmerk Uw brief (kenmerk) Bijlage

Directie Financieringen Ons kenmerk Uw brief (kenmerk) Bijlage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie