Het Stadhuis van Brussel. rondleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Stadhuis van Brussel. rondleiding"

Transcriptie

1 Het Stadhuis van Brussel rondleiding NL

2 evel aan de kant Gvan de Grote Markt In het Stadhuis bevinden zich de kabinetten van de stadsbestuurders en een aantal zalen die gebruikt worden voor vergaderingen en ontvangsten. Tot in de 19 d e eeuw was ook de stedelijke administratie hier gevestigd. De vleugel rechts van de toren is korter dan de vleugel links. Zij verschillen bouwkundig in meerdere opzichten. Deze eigenaardigheid is het gevolg van het feit dat het gebouw het resultaat is van twee verschillende bouwfasen. In een eerste fase ( /1421), omvat het Stadhuis enkel de huidige linkervleugel en een deel van de toren, waarschijnlijk de vierkante onderbouw. Pas twee decennia later wordt beslist het gebouw uit te breiden door er een nieuwe rechtervleugel en een opengewerkte achthoekige torenspits aan toe te voegen. De werken worden voltooid in 1455 door de bekroning van de torenspits met het beeld van Sint-Michiel, de beschermheilige van de Brusselaars en het officieel symbool van de stedelijke macht. De aartsengel rijst bijna 100 meter boven de Grote Markt uit. De indrukwekkende afmetingen van het geheel bevestigen mee de macht van het stadsbestuur, vooral tegenover de centrale macht en tegenover de andere rivaliserende steden, waaronder Leuven. Het gebouw is opgetrokken in gotische stijl en ingrijpend gerestaureerd in de loop van de 19 de eeuw. Toen werden de talloze neogotische beelden toegevoegd die de gevels sieren. Op de verdiepingen die uitkijken op de Grote Markt prijken, samen met hun familieleden, de soevereinen die de streek van Brussel bestuurd hebben vanaf de voorouders van Karel de Grote (7 de - 8 de e.) tot Keizer Karel (16 de e.).

3 Binnenkoer De gewelfde doorgang onder de toren leidt naar een binnenkoer. Die wordt omsloten door gotische gebouwen uit de 15 de eeuw, die een L vormen en door lagere gebouwen in de vorm van een U, die dateren uit de 18 de eeuw. Dit tweede deel wordt dan vooral gebruikt door de Staten van Brabant, een instelling die bevoegd is voor het grondgebied van heel het hertogdom, waarvan Brussel één van de belangrijkste steden is. Het gebouw in klassieke stijl vervangt de lakenhalle uit de 14 de eeuw, die vernield werd samen met een groot deel van de benedenstad tijdens een terreurbombardement in 1695 door de troepen van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Sinds de afschaffing van de Staten van Brabant op het einde van de 18 de eeuw, wordt het gebouw gebruikt door het Brusselse stadsbestuur. Omdat het gebouw nog dagelijks in gebruik is, beperkt ons bezoek zich tot enkele van de mooiste zalen op de eerste verdieping. De kabinetten van de burgemeester en schepenen zijn niet toegankelijk voor het publiek.

4 V orstengalerij In deze zaal hangen portretten van vorsten die dit gebied bestuurden vanaf de late 17 de tot het begin van de 19 de eeuw. Beginnend links naast de trap vinden wij achtereenvolgens de portretten van de eerste Belgische koning, Leopold I ( ), van de koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, Willem I ( ) en van Napoleon voorgesteld als Eerste Consul in De andere portretten stellen Habsburgers voor, één uit de Spaanse tak van de familie, de andere uit de Oostenrijkse tak. Die laatsten regeerden inderdaad over onze gewesten in de 18de eeuw. Zij lieten zich vertegenwoordigen door algemene landvoogden, waaronder sommige hier ook geportretteerd zijn. Zo was Karel van Lotharingen landvoogd van 1740 tot 80, onder het bewind van zijn schoonzuster keizerin Maria Theresia. Een groot schilderij rechts toont de intendanten van de Willebroekse vaart, met de sluis die het kanaal verbindt met de Rupel, de Schelde en de haven van Antwerpen. Deze vaart werd door de Stad Brussel uitgegraven tussen 1550 en Zij sprak sterk tot de verbeelding van de tijdgenoten door het verbeterd type sluizen waarmee zij uitgerust was.

5 G emeenteraadszaal Deze zaal is ontworpen in het begin van de 18 de eeuw om plaats te bieden voor de beraadslagingen van de Staten van Brabant. Deze verre voorloper van het moderne parlement kon, voor het grondgebied van het oude hertogdom Brabant, de vraag naar nieuwe beden of vorstelijke belastingen aanvaarden of verwerpen. In de Staten van Brabant zetelden vertegenwoordigers van de drie standen uit het Ancien Regime: de geestelijkheid, de adel en de derde stand. Op het einde van de 18 de eeuw werden de Staten van Brabant afgeschaft en sinds de 19 de eeuw fungeert ze als gemeenteraadszaal voor de stad Brussel. Achteraan zetelen de burgemeester en schepenen, links en rechts de gemeenteraadsleden. Een stolp in plexiglas dient voor de tolk die alles simultaan vertaalt van het Nederlands naar het Frans en omgekeerd. De journalisten beschikken over enkele stoelen en het publiek over twee banken. In de 19 de en de 20 ste eeuw werden slechts enkele elementen toegevoegd: het meubilair, de grote spiegel achteraan, het parket en de lambrekijns rond de ramen. Verder dateert de weelderige decoratie uit het begin van de 18 de eeuw. Zij werd ontworpen door Victor Janssens in een getemperde barokstijl, ook wel gekend als klassieke of Lodewijk XIV-stijl. De marmeren schouw is getooid met de symbolen van de eerste twee standen van de Staten van Brabant : de geestelijkheid (mijter en kromstaf) en de adel (helm en banier). Tussen de ramen dragen allegorische figuren de wapenschilden van de drie grote Brabantse steden Antwerpen, Brussel en Leuven. Hun vertegenwoordigers vormen de derde stand.

6 Op het plafond ziet men een schildering in trompe-l oeil van een Vergadering der Goden uit de Oudheid. In het midden zit Jupiter die een lauwerkrans overhandigt aan een vrouwelijke figuur die het hertogdom Brabant voorstelt. Zij wordt vergezeld door een jonger personage met een Brabantse leeuwenvlag. Drie wandtapijten stellen sleutelmomenten voor uit de geschiedenis van het hertogdom Brabant. Zij illustreren de continuïteit van de macht doorheen de opeenvolgende dynastieën. In 1430 legt Filips de Goede de eed af op een middeleeuwse keure, de Blijde Inkomst. Deze tekst bevestigt het belang van de Staten van Brabant als tegenmacht. In 1555 doet Keizer Karel troonsafstand van onze gewesten, waaronder Brabant, ten voordele van zijn zoon Filips. Dat gebeurt in de Magna Aula, de grote feestzaal van het Paleis van Brussel. Het derde tapijt is een allegorische voorstelling van de kroning van keizer Karel VI, de eerste Oostenrijkse Habsburger die hertog van Brabant wordt in het begin van de 18de eeuw, dezelfde periode waarin deze tapijten geweven worden. Onderaan rechts wordt dit tapijt geïdentificeerd met het waarmerk van de stad Brussel, een rood schildje tussen twee B s (Brussel in Brabant) en met de signatuur van het tapijtweversatelier Leyniers en Reydams. Hoewel de tapijtweefkunst, die haar hoogtepunt gekend heeft van de 15 de tot de 17 de eeuw, in de 18 de eeuw aan belang heeft ingeboet getuigen deze stukken nog steeds van een zeer hoge kwaliteit.

7 aal van het College of Maximiliaanzaal ZIn deze zaal vergaderen de burgemeester en schepenen om hun dossiers te bespreken, voorstellen voor de gemeenteraad voor te bereiden en er de uitvoeringsmodaliteiten van te bepalen. In de 18 de eeuw vergaderden hier de bestuurders van de Staten van Brabant. Ze is minder overdadig versierd dan de vorige zaal waarin de officiële vergaderingen doorgingen. De wandtapijten maken deel uit van een reeks van acht die het leven van Clovis en vooral zijn bekering tot het christendom uitbeelden: Het huwelijk van Clovis, koning der Franken met de christelijke prinses Clothilde De doop van Clovis te Reims door bisschop St Remigius. Het huwelijksbanket van Clovis en Clothilde Clovis dicteert zijn laatste wilsbeschikkingen op zijn sterfbed. De Brusselse tapijtweefkunst genoot destijds een internationale reputatie. Vaak gebruikte zij modellen (of kartons ) getekend door beroemde schilders. De tapijten in deze zaal werden geweven in het begin van de 18 de eeuw in het Brussels atelier Vanderborght naar kartons ontworpen in de 17 de eeuw door de Franse schilder Charles Poërson. In tegenstelling tot de wandtapijten in de vorige zaal werden deze stukken niet in functie van deze zaal ontworpen. Om ze in te kunnen passen in de beschikbare ruimte, volgen de taferelen niet logisch op elkaar. De vier andere tapijten bevinden zich in de lokalen hiernaast (die niet bezocht worden). Het meubilair is 19 de eeuws, net zoals het dubbelportret van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië, die onze gewesten bestuurden in de tweede helft van de 15 de eeuw. Het vervangt een oudere versie. De luchters van verguld brons werkten oorspronkelijk met gas, waarvan de kraantjes getuigen.

8 rangé-galerij GDe galerij is genoemd naar de kunstenaar die in de 18 de eeuw opdracht kreeg van de Staten van Brabant de portretten te schilderen van de vorsten uit de 16 de en 17 de eeuw. De reeks moet de dynastieke continuïteit onderstrepen. Zij begint met Filips de Schone, de vader van Keizer Karel en loopt door tot Karel II, de laatste Spaanse Habsburger. Recent werden in deze galerij de bustes toegevoegd van koning Leopold II ( ) en koningin Marie-Henriette, van koning Albert ( ) en koningin Elisabeth.

9 achtkamer Wvan de Burgemeester Oorspronkelijk werd deze ruimte gebruikt als bureau van het secretariaat van de administratie van de Staten van Brabant. Nu fungeert zij als wachtkamer voor bezoekers die bij de burgemeester ontvangen worden. Achteraan rechts bevindt zich zijn kabinet. De muurbekleding met eikenhouten panelen dateert uit de 19 de eeuw. De doeken van schilder Jean-Baptiste Van Moer geven een beeld van de benedenstad waar de Zenne door stroomde tot zij overwelfd werd en moest wijken voor de centrale lanen. Deze werken werden ondernomen tussen 1867 en Zij moesten een antwoord bieden op het probleem van de herhaalde overstromingen en ongezonde zones saneren. Maar de bedoeling was eveneens het centrum van de stad te moderniseren en te bevolken met een meer vermogende burgerij. Omdat het uitzicht van de oude stad zo ingrijpend gewijzigd werd, heeft burgemeester Anspach, die aan de basis lag van de overwelving, deze schilderijen besteld om er een herinnering aan te bewaren. Van Moer schilderde de olieverfdoeken in zijn atelier naar zijn ter plaatse gemaakte schetsen en naar eigentijdse foto s. Deze foto s tonen een veel minder romantisch beeld dan de schilderijen die Van Moer liever in een pittoresk, zonnig sfeertje deed baden.

10 raphal Tvan de burgemeesters Op het eind van de 19de eeuw moesten oude bureaus wijken voor de aanleg van de eretrap met overloop. Zij geven plechtig toegang tot twee van de belangrijkste vertrekken in het stadhuis: het kabinet van de burgemeester en de grote feestzaal die de gotische zaal wordt genoemd. Eretrap en overloop zijn versierd met geschilderde doeken die de Stad besteld heeft bij de kunstenaar Jacques de Lalaing. Het thema is de verheerlijking van de gemeentelijke macht. De kunstenaar heeft daarvoor een krachtige symbolistische stijl gekozen. Het grootste doek siert het plafond en stelt het gemeentelijk belfort voor, de toren die de stedelijke macht symboliseert. Zij wordt door de stedelingen verdedigd tegen de aanvallen van gevleugelde vrouwelijke figuren die boze krachten zoals de pest, honger en oorlog voorstellen. Op de overloop toont een ander tafereel een lid van het stadsbestuur dat een edict afleest voor de toegestroomde menigte. In de trapzaal wordt het belang van de economische bedrijvigheid voor de ontwikkeling van de stad gesymboliseerd door de textielnijverheid en door de bedrijvigheid in de haven. In een medaillon raadpleegt burgemeester en ingenieur Jan van Loquenghien de plannen van het kanaal van Willebroek dat Brussel beter met Antwerpen moest verbinden. Een reeks borstbeelden toont de burgemeesters vanaf 1830 (datum van de Belgische onafhankelijkheid) tot nu. Zij vormen een soort erehaag op weg naar hun opvolger in functie.

11 otische zaal GWe bevinden ons nu in het oudste gedeelte van het stadhuis, gebouwd in de 15 de eeuw. Deze zaal wordt vandaag gebruikt voor colloquia, concerten, conferenties en andere evenementen. Zoals eertijds vinden hier ook grote banketten en plechtigheden plaats. De binnenkant van het gebouw ging op in vlammen tijdens het bombardement van 1695, waardoor het oorspronkelijke gotische decor vernietigd werd. De huidige decoratie dateert pas uit de tweede helft van de 19 de eeuw. Zij is het werk van stadsarchitect Victor Jamaer, een groot aanhanger van de neogotiek die zijn inspiratie in de Middeleeuwen zocht. Hij restaureerde ook de buitengevels en wijzigde ingrijpend de indeling van de lokalen. Zo werd een monumentale eretrap toegevoegd, die een directe en prestigieuze toegang van de Grote Markt naar de eerste verdieping van het Stadhuis mogelijk maakt. De kapel die hier oorspronkelijk stond, moest hiervoor wijken. De wandtapijten in de zaal stellen enkele middeleeuwse ambachten voor die zeer actief waren in de economie of in de kunstnijverheid: metsers, brouwers, wevers, schilders, borduurders en goudsmeden. Elk ambacht wordt voorgesteld door een personage in prachtige renaissancekledij, telkens met zijn attributen. Aan de ingang van de zaal stellen twee wandtapijten de schuttersgilden voor met hun wapens: schermers, kruisboogschutters, haakbusschutters en handboogschutters. De reeks werd in de jaren 1880 ontworpen door kunstenaar Willem Geets en moest in Mechelen geweven worden, omdat er in Brussel sinds het einde van de 18 de eeuw geen weefateliers meer bestaan, alhoewel die ooit de glorie van de stad gemaakt hebben. Vergulde bronzen beelden en wapenschilden op de ramen verwijzen naar persoonlijkheden die in de 14 de en 15 de eeuw geschitterd hebben in dienst van het stadsbestuur. De zaal wordt gedomineerd door een indrukwekkend beeld van de aartsengel Sint-Michiel, die reeds in de middeleeuwen door het stadsbestuur gekozen is als symbool van zijn macht.

12 T rouwzaal Ook deze zaal kreeg in de 19de eeuw een volledig nieuwe neogotische aankleding. Op de muurschildering achter in de zaal zit centraal een allegorische figuur die de stad Brussel voorstelt, links en rechts geflankeerd door Sint-Michiel die de Rechtvaardigheid en de Wet voorstelt. Deze twee symbolische waarden herinneren eraan dat hier oorspronkelijk de rechtbank zetelde die samengesteld was door de leden van het stadsbestuur. Na de aanhechting van onze gewesten bij de Franse Republiek op het einde van de 18 de eeuw verliest de Stad die juridische functie, maar neemt zij de burgerlijke stand over van de Kerk. Sindsdien fungeert deze zaal als trouwzaal. Daarop wijzen het meubilair in het borduurwerk achter de zetel voor de schepen van Burgerlijke Stand en geschilderde opschriften zoals : Hier bindt de liefde u blij te gader. De reeks houten beelden aan de ingang van de zaal stelt personages voor die het rijke intellectuele leven van de stad in de 15 de en de 16 de eeuw illusteren. Eén van hen was de schilder Rogier Van der Weyden. De andere decoratieve elementen verwijzen naar de rol en de samenstelling van het stadsbestuur in de middeleeuwen. Op de balken op de zoldering is een oud gedicht aangebracht Die eene stat wel willen regeren dat de magistraat herinnerde aan de beginselen van goed bestuur. De teksten in deze zaal zijn in het Nederlands, dat inderdaad de taal van de Brusselaars en van hun stadsbestuur was tot in de late 18 de eeuw. Heden zijn de twee officiële talen van het Brussels gewest het Frans en het Nederlands. De consoles die de draagbalken ondersteunen zijn versierd met de wapenschilden van de zeven geslachten, de zeven clans waarin de grote patricische families verenigd waren. Tot in 1421 monopoliseerden zij de stedelijke macht. Na een reeks opstanden kregen de ambachtsgilden vanaf dan medezeggenschap en mochten zij hun eigen vertegenwoordigers aanduiden. De geschilderde wapenschilden op het plafond houden daarmee verband : wevers, loodgieters, huydevetters, bontwerckers, beenhouwers, enz. op het einde van de rondleiding terug te geven aan de gids

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

Zoektocht. Open Monumentendag

Zoektocht. Open Monumentendag Zoektocht Open Monumentendag Opdracht 1: Kijk en zoek! Bekijk de gevel van het gemeentehuis aandachtig. Vind je de bouwdatum van het gemeentehuis terug? Duid ook aan op de foto. Hoe ziet het wapenschild

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Zaalverhuur Kasteel Ter Ham

Zaalverhuur Kasteel Ter Ham Deze pagina is online te vinden op Optimum C (https://www.optimumc.be) Home > Zaalverhuur Kasteel Ter Ham Zaalverhuur Kasteel Ter Ham Kasteel ter Ham beschikt over een uitgerust auditorium, kleine en grotere

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Open Stadhuis. Verhuur van de zalen in het Antwerpse stadhuis

Open Stadhuis. Verhuur van de zalen in het Antwerpse stadhuis Open Stadhuis Verhuur van de zalen in het Antwerpse stadhuis Een diner in een exclusieve, historische sfeer? Een vergadering in een 16de-eeuws kader mét moderne voorzieningen? Het stadhuis van Antwerpen

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726

Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726 Maximiliaan II Emanuel van Beieren: München, 11 juli 1662 aldaar, 26 februari 1726 Maximiliaan Emanuel Lodewijk Maria Jozef Cajetanus Anton Nicolaas Frans Ignatius Felix, kortweg Max Emanuel en bijgenaamd

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie 1. Algemene informatie hoofdstad inwoners oppervlakte landstalen staatshoofd munteenheid buurlanden volkslied nationale feestdag vlag 2. België: de provincies provincie provinciehoofdstad 1... 2... 3...

Nadere informatie

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780

Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk: Wenen, 13 mei 1717 aldaar overleden op, 29 november 1780 Maria Theresia van Oostenrijk, (Hongaars: Mária Terézia, Kroatisch: Marija Terezija), was regerend aartshertogin

Nadere informatie

Het Huis Ducale. Brussel

Het Huis Ducale. Brussel Het Huis Ducale Brussel Het Maison Ducale, of Hertogelijk Huis, werd gebouwd in 1779 en ligt aan de Hertogstraat 11, een residentiële verkeersader van de Koninklijke Wijk, een van de meest prestigieuze

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2)

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Vragen: a) Naar welk stukje geschiedenis verwijst de naam België? b) Is de keuze voor deze naam juist? Bron

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Afb Ingekleurde kaart van de zeven provinciën, naar een gravure van Jan Janssonius, Belgii Foederati nova descriptio (1658).

Afb Ingekleurde kaart van de zeven provinciën, naar een gravure van Jan Janssonius, Belgii Foederati nova descriptio (1658). HC 1 Afb. 1.1. Ingekleurde kaart van de zeven provinciën, naar een gravure van Jan Janssonius, Belgii Foederati nova descriptio (1658). DE REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE Het gebied dat we nu kennen als

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders ( ) 3.1 Leenheren en leenmannen ( ) ( ) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383

Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I van Luxemburg: Praag, 25 februari 1337 Luxemburg, 8 december 1383 Wenceslaus I was eerst graaf van Luxemburg en daarna hertog van Luxemburg, Brabant en Limburg. Graaf en Erfhertog van Luxemburg

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Deel 4 D1 Brabantdam

Deel 4 D1 Brabantdam Deel 4 D1 Brabantdam In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Gallery Talks (Flinck & Bol): Zaterdag- en zondagmiddag om uur en uur (+/-30 min)

Gallery Talks (Flinck & Bol): Zaterdag- en zondagmiddag om uur en uur (+/-30 min) Het Koninklijk Paleis Amsterdam is al ruim 200 jaar het officiële ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis, waar wereldleiders en staatshoofden worden ontvangen. Een gebouw waar troonswisselingen en huwelijken

Nadere informatie

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen,

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had.

Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had. Eerst gingen wij naar het stadhuis. Daar gaf de gids ons een lange uitleg over alles wat er mee temaken had. Het stadhuis heeft 236 grote beelden. Die beelden gaan over de bijbel en staan op een sokkel,

Nadere informatie

Traptorens. meestal veel hoger gemaakt dan noodzakelijk. Men

Traptorens. meestal veel hoger gemaakt dan noodzakelijk. Men Informatiekaart Traptorens Traptorens Ooit bouwden de rijkste Zutphenaren torens tegen hun huizen aan met een wenteltrap erin. Zo n traptoren gaf status. Nu zijn ze vaak vergeten en verborgen. Iedereen

Nadere informatie

Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836

Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836 Karel X van Frankrijk: Versailles, 9 oktober 1757 Gorizia, 6 november 1836 Hij was een jongere broer van de voormalige koningen Lodewijk XVI en Lodewijk XVIII. In ballingschap steunde hij Lodewijk XVIII

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

vml. Nationale Bank 1/29 Dossiernummer : 4.001/11002/ fotobijlage deel 1 Beschermingsdossier: Herenwoning Dhanis - monument

vml. Nationale Bank 1/29 Dossiernummer : 4.001/11002/ fotobijlage deel 1 Beschermingsdossier: Herenwoning Dhanis - monument E. FOTOBIJLAGE BIJ HET DOSSIER Frankrijklei Louiza-Marialei stadspark Maria-Henriettalei 1.Zicht op de locatie en omgeving van de herenwoning Dhanis met rechts het stadspark, links de leiengordel met de

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765

Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Keizer Frans I Stefan: Nancy, 8 december 1708 Innsbruck, 18 augustus 1765 Hij was van 1729 tot 1737 als Frans III Stefan hertog van Lotharingen, van 1737 tot 1765 als Frans II Stefan of Frans Stefan groothertog

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

DOSSIER VOOR DE LERAAR

DOSSIER VOOR DE LERAAR 1000 JAAR EVOLUTIE VAN BRUSSEL DOSSIER VOOR DE LERAAR Dit dossier is opgevat als een naverwerking bij de activiteit Van Coudenberg tot Kunstberg. De oefeningen gaan dieper in op de evolutie van de Brusselse

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643

Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII van Frankrijk: Fontainebleau, 27 september 1601 - Saint-Germain-en-Laye, 14 mei 1643 Lodewijk XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige (le Juste), koning van Frankrijk van 1610 tot aan zijn dood,

Nadere informatie

KAMPER ALMANAK VOOR HET JAAR

KAMPER ALMANAK VOOR HET JAAR KAMPER ALMANAK VOOR HET JAAR 1929 Drukkerij Ph. Zalsman...Kampen. r DOORGANGBROEDERPOORT VANAF HET PLANTSOEN. DE BOOG MET SLUITSTEEN IN HET MIDDEN, DAG TEEKENT VAN 1714, TOEN MEN WELLICHT OOK DE GEVELTOP

Nadere informatie

Mijn paleis is gelegen tussen de Keizerstraat, de Korte Maagdenstraat en de Voochtstraat. Waarom denk jij dat ik mijn paleis Hof van Savoyen noem?

Mijn paleis is gelegen tussen de Keizerstraat, de Korte Maagdenstraat en de Voochtstraat. Waarom denk jij dat ik mijn paleis Hof van Savoyen noem? Het onderdeel Paleis is gebaseerd op het onderzoek van Annemie Swaelens en werd voor deze toepassing geredigeerd door Odette Peterink. De uitgebreide les vind je in de rubriek 'Modules'. OPDRACHTEN >>>>>

Nadere informatie

Koning Leopold II en Brugge. Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015

Koning Leopold II en Brugge. Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015 Koning Leopold II en Brugge Jan D hondt Studiedag Brugge, the place to be 5 december 2015 Leopold II, koning der Belgen Brussel, 9 april 1935 Laken 17 dec. 1909 x Maria Hendrika v. Oostenrijk Koning sinds

Nadere informatie

Hongarije Boedapest Boedapest Boedaburcht Pagina 1

Hongarije Boedapest Boedapest Boedaburcht Pagina 1 Boedapest Boedaburcht Pagina 1 Boedaburcht De imposante burcht van Boeda kijkt uit over de stad vanaf zijn hooggelegen positie bovenop de burchtheuvel, achtenveertig meter boven de Donau. De burcht heeft

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED PAGINA 1/5 Louis Bertrandlaan 19 (foto 2012). Brussels Hoofdstedelijk Gewest INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED SCHAARBEEK Louis Bertrandlaan 19 Burgerhuis in neogotische stijl met asymmetrische compositie,

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren,

Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren, Koninklijke Hoogheid, geachte collega s, dames en heren, Een ziekenhuis in Den Bosch dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis heet. Dat is zo logisch dat je er eigenlijk nauwelijks bij stilstaat. We noemen instellingen

Nadere informatie

Zaalverhuur Kasteel Ter Ham

Zaalverhuur Kasteel Ter Ham Deze pagina is online te vinden op Kasteel ter Ham (https://www.kasteelterham.be) Home > De zalen Zaalverhuur Kasteel Ter Ham Kasteel ter Ham beschikt over een uitgerust auditorium, kleine en grotere ontmoetingsruimtes

Nadere informatie

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384

Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Lodewijk van Male: kasteel van Male, bij Brugge, 25 oktober 1330 vermoord Sint-Omaars, 30 januari 1384 Kasteel van Male, geboorteplaats van Lodewijk van Male Hij was enig kind en alzo opvolger van Lodewijk

Nadere informatie

Geweven glorie. Zeldzame wandtapijten in New York Ingelies Vermeulen

Geweven glorie. Zeldzame wandtapijten in New York Ingelies Vermeulen Geweven glorie Zeldzame wandtapijten in New York Ingelies Vermeulen Deze herfst exposeert het Metropolitan Museum of Art in New York een uniek overzicht van barokke wandtapijten uit het zeventiende-eeuwse

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

Op de sokkels staan er dingen uit de bijbel. Er staan buiten 236 beelden.

Op de sokkels staan er dingen uit de bijbel. Er staan buiten 236 beelden. STADHUIS: Aan het stadhuis hangen veel vlagen van landen en aan de binnenkant hangen de vlaggen van alle deelgemeentes van Leuven. De Leuven naars waren naar Brussel gegaan. Ze zagen een groot stadhuis.

Nadere informatie

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2)

Groep 2: De symbolen van België. Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Bron 2.1. De naam België/Belgique: (uit: Dossier De Belgische Revolutie, 1, De Standaard, p. 2) Vragen: a) Naar welk stukje geschiedenis verwijst de naam België? b) Is de keuze voor deze naam juist? Bron

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819.

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819. Karel IV van Spanje: Portici, 11 november 1748 - Rome, 20 januari 1819. Karel Anton Pascal Frans Xavier Johan Nepomuceen Jozef Januarius Serafijn Didacus (Spaans: Carlos) was van 1788 tot 1808 koning van

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0769 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venetië HISTORISCH PAND IN VENETIË TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

De Sint-Amandus en Sint-Blasius Kerk

De Sint-Amandus en Sint-Blasius Kerk BEZIENSWAARDIGHEDEN WAREGEMSE KERKSCHATTEN (1) De Sint-Amandus en Sint-Blasius Kerk Waregem heeft zeven parochiekerken. Elk van deze kerken heeft haar eigen geschiedenis en bezit diverse kunstwerken. In

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Hoofdstuk 2 Samenvatting door Y. 1162 woorden 6 september 2012 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 2.1 In Frankrijk regeerde absolute vorsten. Rond

Nadere informatie

HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen ( )

HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen ( ) HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen (1050-1700) Vraag 1 Wat maakte de opkomst van de stedelijke burgerij in de Nederlanden mogelijk? Periode: 1050-1302 Opkomst van de stedelijke burgerij - De opkomst

Nadere informatie

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Paleis van Versailles

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Paleis van Versailles Parijs Paleis van Versailles Het indrukwekkende Château de Versailles getuigd van de extravagantie ten tijde van de zonnekoning. Het rijkelijk versierde paleis en de al even prachtige formele tuin werd

Nadere informatie

Deel 4 D1 Brabantdam

Deel 4 D1 Brabantdam Deel 4 D1 Brabantdam Tot aan het St Annaplein In de Belle Epoque had je de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstr liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van

Nadere informatie

[Dossier - De Koning van België]

[Dossier - De Koning van België] [Dossier - De Koning van België] België had zijn monarchie maar twee keer nodig. De eerste keer was bij het ontstaan van het land, want zonder Leopold I had België nooit bestaan. De grote mogendheden hadden

Nadere informatie

Kasteel Ussé. Geschiedenis

Kasteel Ussé. Geschiedenis Kasteel Ussé Het kasteel van Ussé (Château d Ussé) ligt aan de Indre, een zijrivier van de Loire. Het is gebouwd op een helling en ligt tussen de Indre en het woud van Chinon. Het kasteel heeft door zijn

Nadere informatie

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442

Gebeurtenis Regeerperiode 1403-1442 Johanna van Polanen is pas 11 jaar als ze trouwt. Dit komt doordat haar familie een verstandshuwelijk sluit. Ontvang 100 florijnen. 1403 Engelbrecht de Eerste van Nassau trouwt met Johanna van Polanen.

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Filips I van Castilië, ook wel Philips de Schone

Filips I van Castilië, ook wel Philips de Schone Filips I van Castilië, ook wel Philips de Schone Filips, bijgenaamd de Schone (Frans: Philippe le Beau) (Brugge, 22 juni 1478 - Burgos, 25 september 1506) was heerser over de landen die tezamen de Habsburgse

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw

Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw Tijdvakken Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw K.A. * Wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie * De bijzondere plaats in staatkundig opzicht

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Wenen. Wenen. Belvedere

Wenen. Wenen. Belvedere Wenen Belvedere Het Belvedere is een prachtig paleiscomplex in Wenen. Twee barokke paleizen, het Unteres en Oberes Belvedere, staan tegenover elkaar aan weerzijden van een hellend park met formele Franse

Nadere informatie

Frederik Willem IV van Pruisen: Berlijn, 15 oktober Potsdam, 2 januari 1861

Frederik Willem IV van Pruisen: Berlijn, 15 oktober Potsdam, 2 januari 1861 Frederik Willem IV van Pruisen: Berlijn, 15 oktober 1795 - Potsdam, 2 januari 1861 Frederik Willem IV (Duits: Friedrich Wilhelm IV. von Preußen), de oudste zoon en opvolger van Frederik Willem III van

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Villa Louloudi euros/week

Villa Louloudi euros/week Villa Louloudi Villa Louloudi is een unieke, traditionele villa op Sifnos, Ã Ã n van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is dã perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de Griekse zon, prachtig

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN?

BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN? BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN? Ken jij Sint Katrien? Katrien of Sint-Katharina zoals ze ook wel wordt genoemd, is de patroonheilige van onze grote Sint-Katharinakerk. Je weet wel, de prachtige kerk,

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

2 De oprichting van de VOC en de WIC zorgde ervoor dat overal op de wereld Zeeuwse en Hollandse schepen voeren.

2 De oprichting van de VOC en de WIC zorgde ervoor dat overal op de wereld Zeeuwse en Hollandse schepen voeren. Tijdvak 6 Toetsvragen 1 In de Tijd van Vorsten en Regenten werden in ook in de Nederlanden de eerste handelstochten naar Azië georganiseerd. Hoe werden deze tochten gefinancierd? A De Nederlandse overheid

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Villa. Castrum Rurae. Swalmerstraat 59 C Roermond

Villa. Castrum Rurae. Swalmerstraat 59 C Roermond Villa Castrum Rurae Swalmerstraat 59 C Roermond In de historische binnenstad van Roermond spant de monumentale Swalmerstraat de kroon met zijn patriciërshuizen en voormalige bestuursgebouwen. Niet voor

Nadere informatie

Fabritius, schilder van Het puttertje

Fabritius, schilder van Het puttertje Fabritius, schilder van Het puttertje www.meulenhoff.nl Deborah Davis Fabritius, schilder van Het puttertje Leven en werk van een zeventiende-eeuwse meester Uit het Engels vertaald door Annemie de Vries

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Ook bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was koning

Nadere informatie