Eeuwen geleden maakte de mens vuur om de natuur te overwinnen. Vandaag verwarmt u zich met een Tulikivi om ze te sparen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eeuwen geleden maakte de mens vuur om de natuur te overwinnen. Vandaag verwarmt u zich met een Tulikivi om ze te sparen!"

Transcriptie

1 Eeuwen geleden maakte de mens vuur om de natuur te overwinnen. Vandaag verwarmt u zich met een Tulikivi om ze te sparen!

2 Tulikivi - uitvoerig getest, goedgekeurd en bekroond Dit keurmerk is toegekend aan producten en productieprocessen die een gezonde leefomgeving mogelijk maken en tegelijk milieuvriendelijk zijn. Door de toekenning van het keurmerk GETEST EN AANBEVOLEN DOOR HET IBR aan zo veel mogelijk producten en processen, worden steeds meer consumenten en gebruikers die op het punt staan bouwmaterialen en producten voor de woninginrichting aan te schaffen, in staat gesteld rekening te houden met biologisch verantwoord wonen, binnenhuisklimaat en milieu als belangrijke elementen bij hun besluitvorming. Zo zal het keurmerk GETEST EN AANBEVOLEN DOOR HET IBR in de toekomst ook een kwaliteitgarantie vormen die tot nu toe door de gewone certificeringen of het Ecolabel niet werd geboden: het effect op de gezondheid van de mens en op het milieu van productieprocessen en van producten die worden gebruikt voor bouw, woninginrichting en wonen. Het keurmerk GETEST EN AANBEVOLEN DOOR HET IBR wordt gebaseerd op een uitgebreide beoordeling van factoren. Naast de tests ter beoordeling van de gezondheidseffecten en biologische effecten voor de mens, wordt er ook op gelet dat bij de productie, verwerking, gebruik en uiteindelijke herintroductie van producten in de ecologische cyclus geen of slechts uiterst minimale milieueffecten worden veroorzaakt. GEPRÜFTUNDEMPFOHLENVOM INSTITUT FÜR BAUBIOLOGIE ROSENHEIM GmbH IBR Bei der Empfehlung des Produktes wurden auch gesundheitliche und ökologische Aspekte berücksichtigt. Eine Überprüfung erfolgte auf: Lindan, PCP, Formaldehyd, Radioaktivität, Schwermetalle, u. a. GETEST EN AANBEVOLEN DOOR HET IBR, het Instituut voor Bouwbiologie van Rosenheim, GmbH. Bij de aanbeveling van dit product hebben we ook gezondheidsaspecten en ecologische aspecten in overweging genomen. Er is getest op: lindaan, PCP, formaldehyde, radioactiviteit, zware metalen, enz.

3 . Goedkeuringen Tulikivi-haardkachels hebben met succes strenge, door onderzoekscentra over de hele wereld uitgevoerde controles doorstaan. Tulikivi blijft enthousiast deelnemen aan Finse en internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma s. Bij Tulikivi wordt het ontwerp voor morgen al snel de werkelijkheid van vandaag CO Deze grafiek geeft de hoeveelheid koolmonoxide weer die wordt uitgestoten door een traditionele haardkachel en de nieuwe Tulikivi-haardkachel met wervelverbrandingskamer. De strengste uitstootnormen de Oostenrijkse zijn in beide grafieken als uitgangspunt genomen mg/mj Traditionele Haard Oostenrijkse Norm Partikel emissie Deze grafiek geeft de hoeveelheid deeltjes weer die worden uitgestoten door een traditionele haardkachel en de nieuwe Tulikivi-haardkachel met wervelverbrandingskamer. Het fijnstofforum een onderdeel van het FINE-technologieprogramma van TEKES (Fins financieringsinstituut voor technologie en innovatie) heeft Tulikivi in 2006 de Fine Particle Achievement of the Year -prijs toegekend. Een van de redenen hiervoor was de enorme inspanning van het bedrijf ten aanzien van de ontwikkeling van de schonere verbrandingstechnologie van de nieuwe collectie, die bijdraagt aan vermindering van de uitstoot bij kleinschalig stoken van hout. Schonere verbrandingstechnologie Verbeterde. luchtk waliteit 10 0 mg/mj Traditionele Haard Oostenrijkse Norm Tulikivi Wirvelkamer Tulikivi is leider op het gebied van accumulerende speksteenkachels. Onze producten zijn wereldwijd getest en goedgekeurd. Onze samenwerking met internationale onderzoeksinstanties is intensief en continu.

4 Milieuverantwoorde stralingswarmte Milieudeskundigen zijn het er in het algemeen over eens dat hout koolstofneutraal is. Hoewel bij houtverbranding een grote hoeveelheid kooldioxide vrijkomt een broeikasgas dat ook door fossiele brandstoffen wordt afgegeven wordt het gas weer opgenomen door groeiende bomen en omgezet in koolstof, dat de helft van het gewicht van hout uitmaakt. Of een boom in uw Tulikivi wordt verbrand of ontbindt in het bos, er komt dezelfde hoeveelheid koolstof in het milieu vrij in de vorm van CO2, methaan en andere gassen. In theorie kan deze cyclus zich eindeloos herhalen. Dit geldt niet voor fossiele brandstoffen. In de VS heeft het EPA geconcludeerd dat als meer fossiele brandstoffen werden aangevuld met biomassabrandstoffen, het broeikaseffect onder controle zou kunnen worden gebracht. De natuurlijke CO2-cyclus bomen nemen kooldioxide uit de atmosfeer op. Bij het ontbindingsproces in het bos of bij verbanding in Tulikivi-haardkachels wordt het weer aan de lucht afgegeven. De cyclus begint opnieuw. Schone lucht binnen en buiten Een gezond verwarmingssysteem wordt niet bepaald door de hoeveelheid geproduceerde warmte maar door de kwaliteit ervan. Een Tulikivi-haardkachel produceert gedurende lange tijd een zachte, constante stralingswarmte. Deze verwarmt de muren van een huis zodat er geen vochtophoping plaatsvindt die schimmelvorming veroorzaakt. Hierdoor blijft de lucht in huis fris en gezond. Minder luchtbeweging en gezonde muren vormen de sleutel voor schone en gezonde binnenlucht. Hierin onderscheidt stralingswarmte zich positief van harde, hete convectiewarmte van traditionele kachels. Een Tulikivi-haardkachel verbrandt hout snel en volledig (meer dan 80% verbrandingsrendement) waarbij vrijwel alle beschikbare energie uit het hout wordt gehaald. De hieruit resulterende emissies zijn een fractie van de strengste eisen ter wereld, wat leidt tot een sterk verminderde uitstoot van koolmonoxide. Slechts enkele houtvullingen zijn voldoende om een kamer te verwarmen, en de stralingswarmte wordt 24 uur lang verspreid. Bovendien mag Tulikivi het Logo van de finse Astma- en Allergievereniging voor zijn nieuwe haarden met wervenkamer in Finland gebruiken. De zachte stralingswarmte van een Tulikivi is in de hele woning voelbaar en verwarmt niet alleen mensen maar ook materialen in het huis. U hoeft de kamer niet heet te stoken, de lucht blijft dus fris en het wordt niet benauwd. De afgebeelde temperaturen zijn richtwaarden.

5 Speksteen is de natuurlijke steensoort met de hoogste dichtheid. De Tulikivi-ervaring begon meer dan tweeënenhalf miljard jaar geleden in de bergketen van Karelië, Oost-Finland. Een combinatie van immense druk en hitte kilometers onder het aardoppervlak leidde tot speksteenafzettingen die worden beschouwd als enkele van de beste ter wereld wat betreft hoeveelheid en kwaliteit. Tulikivi heeft al lang geleden begrepen dat hij een vooraanstaande rol speelt in het land dat deze fantastische speksteen voortbrengt. Daarom draagt Tulikivi vanaf het fabricageproces tot het eindproduct milieubescherming hoog in het vaandel. Milieukenmerken Tulikivi-productie: Tulikivi hergebruikt het water dat wordt gebruikt bij het zagen van de speksteen. De Tulikivi-steengroeven worden weer aan de natuur teruggegeven zodra de speksteen is verwijderd. Milieukenmerken Tulikivi-haardkachels: Een Tulikivi-haardkachel gaat een leven lang mee, waardoor de energie-input lager wordt. Tulikivi-haardkachels gebruiken hout als brandstof, wat een koolstofneutrale brandstof is. Tulikivi-speksteen is een natuurlijk materiaal dat een uniek mengsel van talk, magnesiet en andere mineralen bevat dat de steen een hoog soortelijk gewicht en dichtheid geeft. Terwijl magnesiet zorgt voor sterkte en duurzaamheid, maakt het talkgehalte dat speksteen ook gemakkelijk te vormen is waardoor er minder energie nodig is om de steen te verwerken. Tulikivi-speksteen is superieur op het gebied van warmteopslag en -geleiding. Dit garandeert een uitstekend verbrandingsrendement terwijl er minder hout wordt gestookt. Tulikivi-speksteen is niet-poreus en is tegen chemicaliën, zuren en basen. Hierdoor is ook weinig onderhoud nodig. In onderzoeken door verschillende internationale onderzoekscentra is Tulikivispeksteen goedgekeurd als een veilig en gezond materiaal voor haardkachels.

6 In de prehistorie werden vuren aangelegd ter overleving. Eeuwenlange innovatie heeft veel veranderingen gebracht sinds die primitieve vuren. Vandaag maakt Tulikivi een van de efficiëntste, schoonst brandende haardkachels ter wereld. Ons geheim is onze speksteen die gedurende miljarden jaren diep in de Finse heuvels is geperfectioneerd. En aangezien onze passie voor vuur zijn oorsprong vindt in de Aarde, doen we ons best om deze te beschermen. Ga voor meer informatie naar Tulikivi Group, FI Juuka, Finland Tel (0) , Fax +358 (0) , ES 1045, 3/2008

Massieve Houtkachels. (Peter Marchand, Tulikivi) Wanneer kiezen voor een massieve tegel- of speksteenkachel?

Massieve Houtkachels. (Peter Marchand, Tulikivi) Wanneer kiezen voor een massieve tegel- of speksteenkachel? Massieve Houtkachels (Peter Marchand, Tulikivi) Wanneer kiezen voor een massieve tegel- of speksteenkachel? Milieu-aspekten Milieu-aspekten Vooral CO 2 De opwarming van onze aarde Milieu-aspekten Geen

Nadere informatie

RESULTATEN VAN DE TULIKIVI EIGENAARS ENQUETE

RESULTATEN VAN DE TULIKIVI EIGENAARS ENQUETE RESULTATEN VAN DE TULIKIVI EIGENAARS ENQUETE 2010 Dutry & Co INHOUD Inhoud & Introductie p.1 1. Een Tulikivi is een echt verwarmingstoestel p.2 2. Een Tulikivi vervangt vanalles p.2 3. Eén maal stoken

Nadere informatie

TULIA - traditioneel, duurzaam en robuust

TULIA - traditioneel, duurzaam en robuust TULIA Tulia Finovens 2015 Tulia L100/550 met bakoven, aangebouwde schoorsteen en houtopslag 1 TULIA - traditioneel, duurzaam en robuust TULIA - het middelpunt van behaaglijkheid Tulia Finovens zijn houtkachels

Nadere informatie

556/586. Het vuur in de kamer. www.contura.eu

556/586. Het vuur in de kamer. www.contura.eu 001 556/586 Het vuur in de kamer www.contura.eu 378 MILJÖMÄRKT 1 Het vuur in de kamer met grote zijruiten NIEUW. De nieuwe Contura 556/586 met grote zijruiten geeft nog meer het gevoel van een open haard.

Nadere informatie

Twist 80/20. De specialist in pelletkachels.

Twist 80/20. De specialist in pelletkachels. Twist 80/20 De specialist in pelletkachels. De calimax pelletkachel Mensen en ondernemingen die werkelijk iets in beweging konden brengen, hebben zich altijd al met energie en hartstocht geconcentreerd

Nadere informatie

REFLECTION HARMONY RELAXATION

REFLECTION HARMONY RELAXATION REFLECTION HARMONY RELAXATION WIKING Volcanic 2 m. speksteen Aandacht voor het milieu Hout stoken is een vorm van alternatieve energie en houtverbranding, een CO 2 -neutraal proces. Een WIKING-verbrandingskamer

Nadere informatie

Yerseke Engine Services BV (YES) Yerseke Engine Services is een service provider voor Caterpillar en John Deere in Nederland.

Yerseke Engine Services BV (YES) Yerseke Engine Services is een service provider voor Caterpillar en John Deere in Nederland. Yerseke Engine Services BV (YES) Yerseke Engine Services is een service provider voor Caterpillar en John Deere in Nederland. Wij zijn gevestigd in Yerseke, dicht bij de havens van Rotterdam en Antwerpen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29. BEGELEIDENDE NOTA de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29. BEGELEIDENDE NOTA de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2014 (OR. en) 5303/14 ENV 29 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 10 januari 2014 aan: Nr. Comdoc.: D029990/02 Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

Evolutie der houtkachels.

Evolutie der houtkachels. Evolutie der houtkachels. Drie generaties houtkachels en de toekomstmogelijkheden. Vuur maken, kunnen mensen al bijna 2 miljoen jaar. 1 Vuur ontstaat door drie factoren. Brandstof Temperatuur Zuurstof

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

NIEUWS VAN WIKING. De handgreep is geïntegreerd in de solide gietijzeren deur en sluit fraai aan bij de vorm en afwerking van de houtkachel.

NIEUWS VAN WIKING. De handgreep is geïntegreerd in de solide gietijzeren deur en sluit fraai aan bij de vorm en afwerking van de houtkachel. 1 NIEUWS VAN WIKING WIKING heeft in 2012 de nadruk gelegd op vernieuwing en hoge kwaliteit. De WIKING Miro 1 en WIKING Miro 3 zijn hier het resultaat van. Ze hebben allemaal dezelfde nieuwe en krachtige

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

INFORMATIE BROCHURE - CO2 & KLIMAAT - DENK GROEN, STOOK HOUT

INFORMATIE BROCHURE - CO2 & KLIMAAT - DENK GROEN, STOOK HOUT INFORMATIE BROCHURE - CO2 & KLIMAAT - DENK GROEN, STOOK HOUT Verantwoord hout stoken nu én in de toekomst ENERGIE UIT HOUT; DE NATUURLIJKE KEUZE! Wens je het gebruik van fossiele energiebronnen (stookolie,

Nadere informatie

Documentatie Haarden.

Documentatie Haarden. 2017 Documentatie Haarden www.martenskeukens.nl Een koud huis is een ongezellig huis Er is niets zo fijn als een aangenaam warme woning, zeker in de koude wintermaanden is het heerlijk om een kachel of

Nadere informatie

Stoken is een keuze, ademen niet

Stoken is een keuze, ademen niet Stoken is een keuze, ademen niet Burgers en politiek overtuigen, een lastige klus De noodzaak van de Stichting Netwerk Houtrook 2014 03 14_Leefmilieu_VincentvdHeiden 1 Voorstellen Vincent van der Heiden

Nadere informatie

Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen.

Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen. Koolstofcyclus Samenvatting Koolstof wordt teruggevonden in alle levende materie en in sedimenten, gesteenten, de oceanen en de lucht die we inademen. Er is een uitwisseling van koolstof tussen oceanen,

Nadere informatie

Documentatie Haarden.

Documentatie Haarden. 2015 Documentatie Haarden www.martenskeukens.nl Een koud huis is een ongezellig huis Er is niets zo fijn als een aangenaam warme woning, zeker in de koude wintermaanden is het heerlijk om een kachel of

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Optimaal genieten. De kachel

Optimaal genieten. De kachel VERANTWOORD STOKEN Optimaal genieten Niets is zo gezellig als de warmte van een houtkachel. Het stoken van hout zorgt naast warmte ook voor een gezellige sfeer. Daarnaast zijn haarden en kachels ook nog

Nadere informatie

Bosal Diesel-Oxikatfilter

Bosal Diesel-Oxikatfilter Bosal Diesel-Oxikatfilter EEN UNIEK CONCEPT Een roetfilter op uw dieselwagen draagt bij tot een schonere lucht Zoals alle westerse, geïndustrialiseerde landen heeft ook België een dreigend luchtkwaliteitsprobleem.

Nadere informatie

CEN C T EN US T GEN G I EN US Een o Pl v e er n vl ty o o ed f Pu aa r n e s E c ne ho r n g e y energie

CEN C T EN US T GEN G I EN US Een o Pl v e er n vl ty o o ed f Pu aa r n e s E c ne ho r n g e y energie CENTUS GENIUS Een overvloed Plenty of aan Pure schone Energyenergie Injectorkachel Centus, doordachte details en zuiver van stijl. Ook een lichte kachel is effectief, zolang er een injector speksteenaccumulator*

Nadere informatie

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces

et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces H 2 et broeikaseffect een nuttig maar door de mens ontregeld natuurlijk proces Bij het ontstaan van de aarde, 4,6 miljard jaren geleden, was er geen atmosfeer. Enkele miljoenen jaren waren nodig voor de

Nadere informatie

Systeem van voorgeïsoleerde flexibele Microflex leidingen. voor toepassingen met hernieuwbare energieën

Systeem van voorgeïsoleerde flexibele Microflex leidingen. voor toepassingen met hernieuwbare energieën Systeem van voorgeïsoleerde flexibele Microflex leidingen voor toepassingen met hernieuwbare energieën Een compleet systeem QUADRO-buis DUO-buis Stofkap voor UNO UNO-buis COOL-buis (met zelfregulerende

Nadere informatie

Deze kachel is ook uw CV-ketel!

Deze kachel is ook uw CV-ketel! Deze kachel is ook uw CV-ketel! Gezellige warmte in uw woonkamer Radiatoren en vloerverwarming Sanitair warm water -haarden en -kachels aangesloten op centrale verwarming Uw kachel verwarmt ook uw radiatoren,

Nadere informatie

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID GGD IJsselland en GGD Twente Team Milieu en Gezondheid Schadelijke stoffen in de lucht Een houtkachel of open haard brengt sfeer in huis. Nadeel is dat een houtkachel

Nadere informatie

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER

Inhoud 1/2. Kachelbouw varianten. Warmte afgifte KACHELBOUWER VERWARMEN MET SFEER 01 Inhoud 1/2 Kachelbouw varianten Warme lucht kachel Warme lucht met massa op de kachel Warme lucht met massa naast de kachel Warme lucht kachel hypocaust Massa kachel, systeemkachel,

Nadere informatie

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove Small by dick van hoff. Tilestove Big by dick van hoff

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove Small by dick van hoff. Tilestove Big by dick van hoff Weltevree Kachel informatie blad Stonestove by dick van hoff Tilestove Small by dick van hoff Tilestove Big by dick van hoff Weltevree Stonestove De Stonestove is een houtkachel gebaseerd op het accumulerende

Nadere informatie

Quickguide DAN SKAN SmartControl

Quickguide DAN SKAN SmartControl Quickguide DAN SKAN SmartControl Wi-Fi frequentie: 2.4-2.4835GHz. NL 17.01.2019 / 53-0775 www.danskan.com made by INHOUDSOPGAVE Download de IHS SmartControl -app* 3 Sluit de ruimtesensor aan op de houtkachel

Nadere informatie

Stoken met hout. Robbie Goris

Stoken met hout. Robbie Goris Stoken met hout Robbie Goris Inverde hout = recent opgeslagen zonne-energie energie stoken met hout = koolstofneutraal t l hout juist stoken = milieuvriendelijk Koolstofcyclus Wat is hout? cellulose &

Nadere informatie

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD

zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD zonweringsdoeken gemaakt van planten THE FIRST SUNSCREEN FABRIC IN THE WORLD WITH CRADLE TO CRADLE CERTIFIED GOLD M + N PROJECTEN ONTWIKKELDE EEN NIEUWE GENERATIE ZONWERINGSDOEKEN, DIE DE HUIDIGE MATERIALEN

Nadere informatie

Technische vergelijking van de voornaamste materialen in warmte-accumulerende houtkachels.

Technische vergelijking van de voornaamste materialen in warmte-accumulerende houtkachels. Technische vergelijking van de voornaamste materialen in warmte-accumulerende houtkachels. Dossier opgemaakt door : Marchand, P - Geagr. Industriële Milieuzorg Eco-Logic Unlimited CVBA Jeroom Duquesnoylaan

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frequentie: GHz.

Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frequentie: GHz. Quickguide HWAM SmartControl Wi-Fi frequentie: 2.4-2.4835GHz. NL 17.01.2019 / 53-0774 www.hwam.com INHOUDSOPGAVE Download de IHS SmartControl -app* 3 Sluit de ruimtesensor aan op de houtkachel 3 Wi-Fi

Nadere informatie

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof CNG aardgas voor voertuigen CNG betekent letterlijk samengeperst natuurlijk gas en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. CNG is al een tijdje

Nadere informatie

Opwarming aarde niet de schuld van het vee

Opwarming aarde niet de schuld van het vee focus juni 219 Opwarming aarde niet de schuld van het vee Europese landbouwhuisdieren hebben vrijwel geen aandeel in de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit data van het Amerikaanse Carbon Dioxide Information

Nadere informatie

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht DeNOx-installatie Een DeNOx-installatie is niets meer dan een uit de kluiten gewassen autokatalysator. Net als de installatie onder uw vierwieler zorgt een DeNOx-installatie ervoor dat schadelijke stoffen

Nadere informatie

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging

Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Houten producten in de strijd tegen klimaatswijziging Meer hout voor een betere planeet Beleidsmakers zoeken allerlei manieren om broeikasgasemissies te verminderen. De rol van bossen en bosbouw vormt

Nadere informatie

BioWanze De nieuwe generatie

BioWanze De nieuwe generatie BioWanze De nieuwe generatie BioWanze in het kort De grootste producent van bio-ethanol in België met een jaarlijkse capaciteit van maximum 300.000 m³ bio-ethanol. Het nieuwe generatie proces verzekert

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk door een scholier 1310 woorden 20 juni 2006 6,2 45 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Het Broeikaseffect Inhoudsopgave Inleiding 1.0 Wat is het broeikaseffect?

Nadere informatie

Management samenvatting

Management samenvatting Management samenvatting Haalbaarheidsstudie - Bio-energie als duurzame oplossing voor het bereiken van energiedoelstellingen in de gemeente Ede 1. Introductie 1.1 Achtergrond Biomassa wordt over het algemeen

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Kolenvergasser. Kolenvergasser 2009-02-01 hdefc.doc

Kolenvergasser. Kolenvergasser 2009-02-01 hdefc.doc Kolenvergasser 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Beantwoord de vragen 1 t/m 3 aan de hand van het in bron 1 beschreven proces. Bron 1 De

Nadere informatie

het nieuwe stoken Chop your own wood and it will warm you twice. Henry Ford

het nieuwe stoken Chop your own wood and it will warm you twice. Henry Ford het nieuwe stoken Chop your own wood and it will warm you twice. Henry Ford 3 waarom het nieuwe stoken? De evolutie van de houthaard... De houthaard heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Dit

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Bos/Houtproducten : een koolstofput

Bos/Houtproducten : een koolstofput Bos/Houtproducten : een koolstofput CEI-BOIS, ROADMAP 2010, GEBASEERD OP EEN ARTIKEL VAN DR. IR. E. DEFAYS, BELGIAN WOODFORUM Broeikasgassen terugdringen kan enerzijds door de emissie van de broeikasgassen,

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw 2-takt en 4-takt brandstof Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw De keuze van de juiste brandstof De kant-en-klare speciale brandstoffen van Oest voor 2- en 4-takt motoren hebben

Nadere informatie

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in uw bedrijf Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Als ondernemer moet

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in huis. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in huis Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Een betrouwbare verwarming

Nadere informatie

Wie zijn wij? Esso brandstoffen. Eigen tankstations. Brandstoffen. Strategische voorraad tot 23 miljoen liter. Levering binnen uur

Wie zijn wij? Esso brandstoffen. Eigen tankstations. Brandstoffen. Strategische voorraad tot 23 miljoen liter. Levering binnen uur Welkom In 1948 begonnen in Groot-Ammers Smeermiddelen Brandstoffen Wie zijn wij? Esso brandstoffen Eigen tankstations Strategische voorraad tot 23 miljoen liter Levering binnen 24-48 uur Eigen logistiek

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig op natuurlijke grondstoffen en op uw portemonnee. De keuze voor Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

DNV-verslag TULIKIVI - model TTU 2700/4 van deh. Martin Roelen uit Merksplas

DNV-verslag TULIKIVI - model TTU 2700/4 van deh. Martin Roelen uit Merksplas DNV-verslag TULIKIVI - model TTU 2700/4 van deh. Martin Roelen uit Merksplas Datum van het DNV-bezoek : 10/1/2013 Verdeler : Energiek Aanwezig : Martin Roelen (klant), Michel Dutry (Dutry & Co), Urbain

Nadere informatie

meest vervuilende bron van hernieuwbare energie

meest vervuilende bron van hernieuwbare energie Houtkachels zijn onze grootste maar tegelijk meest vervuilende bron van hernieuwbare energie 21 februari 2018 Niet zonnepanelen of windmolens leveren de meeste groene energie in Vlaanderen, maar wel de

Nadere informatie

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265).

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265). 5.2.1 Lezen In het leerboek krijgen de leerlingen uiteenlopende teksten te lezen. Op die manier worden de verschillende tekstsoorten en tekststructuren nogmaals besproken. Het gaat om een herhaling van

Nadere informatie

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken Leerkrachtinformatie Lesduur: 35 tot 40 minuten Deze basisles kunt u op verschillende manieren organiseren: A. Klassikaal (35 minuten) U verzorgt en begeleidt de les. U gebruikt hierbij deze leerkrachtinformatie

Nadere informatie

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken Hoofdstuk 5 In vuur en vlam 5.1 Brand! Voorwaarden voor verbranding Ontbrandingstemperatuur De temperatuur waarbij een stof gaat branden De ontbrandingstemperatuur is ook een stofeigenschap. Er zijn drie

Nadere informatie

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen.

BROEIKASEFFECT HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. BROEIKASEFFECT Lees de teksten en beantwoord de daarop volgende vragen. HET BROEIKASEFFECT: FEIT OF FICTIE? Levende wezens hebben energie nodig om te overleven. De energie die het leven op aarde in stand

Nadere informatie

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen C o n d e n s a t i e G a s w a n d k e t e l Vivadens EASYLIFE De beste investering op het gebied van condensatie >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen DE

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

Na leren van paragraaf 5.1 kun je

Na leren van paragraaf 5.1 kun je Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf 5.

Nadere informatie

Voorbereidingen op de komst van uw kachel

Voorbereidingen op de komst van uw kachel Voorbereidingen op de komst van uw kachel Hout - Voorkeur hout : berk, es, den, spar, populier, (lichtere houtsoorten) - Droogtegraad : minder dan 20% - Gewicht : maximum gewicht van 1kg per blok (vuistdikte)

Nadere informatie

elidens elidens elidens HIGH TECH CONDENSATIE Ecologie: De verbruikte energie: Comfort: UITSTEKENDE PRESTATIES HET ASSORTIMENT

elidens elidens elidens HIGH TECH CONDENSATIE Ecologie: De verbruikte energie: Comfort: UITSTEKENDE PRESTATIES HET ASSORTIMENT DTG 130 DTG 1300 / B 150 DTG 1300 / H 150 uitgerust met: circulatiepomp DTG 1300 /V 130 DTG 1300-35 BA 150 ddhgmb8111000 d50202_n.indd 1 D E 5 I N NOVATI EVE P U NTE N VA N D E E LI D E N S Combineerbaar

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

MEER WETEN OVER DE GREEN DEAL

MEER WETEN OVER DE GREEN DEAL MEER WETEN OVER DE GREEN DEAL Na de ondertekening van de Green Deal op 22/10/18 heb je als (toekomstige) gebruiker van een kachel misschien een aantal vragen. We geven je graag wat tips om samen van de

Nadere informatie

Zelf Duurzaam Stroom opwekken

Zelf Duurzaam Stroom opwekken Zelf Duurzaam Stroom opwekken De meest efficiënte thuiscentrale ter wereld Gas wordt stroom Innovatieve Brandstofcel-technologie De BlueGEN wordt op uw gasaansluiting aangesloten en wekt vervolgens stroom

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op houtenergie

Een nieuwe kijk op houtenergie Een nieuwe kijk op houtenergie HOUT EEN MODERNE ENERGIEBRON AUTHENTIEK EN TOEKOMSTGERICHT In Europa is hout de primaire bron van duurzame energie. Duizenden gezinnen hebben een houtkachel ter beschikking.

Nadere informatie

CEN C T EN US T GEN G I EN US Een o Pl v e er n vl ty o o ed f Pu aa r n e s E c ne ho r n g e y energie

CEN C T EN US T GEN G I EN US Een o Pl v e er n vl ty o o ed f Pu aa r n e s E c ne ho r n g e y energie CENTUS GENIUS Een overvloed Plenty of aan Pure schone Energyenergie Injectorkachel Centus, doordachte details en zuiver van stijl. Ook een lichte kachel is effectief, zolang er een injector speksteenaccumulator*

Nadere informatie

F I N O V E N S NL 1

F I N O V E N S NL 1 F I N O V E N S NL 1 LINNATULI - eenvoudig, duurzaam en stijlvol Linnatuli Finovens zijn houtkachels uit Finland die energiezuinig uw woonruimte verwarmen. Fraai geplaatst als ruimte scheiding in het midden

Nadere informatie

Contura 300 Contura i7. Gezelligheid in kubusvorm

Contura 300 Contura i7. Gezelligheid in kubusvorm Contura 300 Contura i7 Gezelligheid in kubusvorm 2 3 Contura C310 3 1 Meer variatie met de Contura 300 en i7 Krijgt u net als wij nooit genoeg van knusse gezelligheid? Maak dan kennis met de nieuwe Contura

Nadere informatie

Methanol. Formule. Brandalcohol, methylalcohol. Productie. (a) Productie van synthesegas. (i) Traditionele methoden

Methanol. Formule. Brandalcohol, methylalcohol. Productie. (a) Productie van synthesegas. (i) Traditionele methoden Methanol Formule CH3OH Naam Familie Productie Brandalcohol, methylalcohol Alcoholen (a) Productie van synthesegas (i) Traditionele methoden Methanol wordt vervaardigd uit synthesegas dat een mengsel is

Nadere informatie

Het comfort van vernieuwing. jaar

Het comfort van vernieuwing. jaar Het comfort van vernieuwing GARATIE jaar VOORDELEN VERWARMEN, VOORDELIGER DAN OOIT: ARIEM is een vernieuwend elektrisch verwarmingssysteem op basis van stralingswarmte en convectie met geïntegreerde opslagkern.

Nadere informatie

Houtkachels. Merk : Dovre. 760CB 11kW Houtkachel met zijvuldeur. afmetingen BxHxD: 780x800x580 mm gewicht: 210 kg rendement: 78 %

Houtkachels. Merk : Dovre. 760CB 11kW Houtkachel met zijvuldeur. afmetingen BxHxD: 780x800x580 mm gewicht: 210 kg rendement: 78 % Houtkachels Merk : Dovre 760CB 11kW Houtkachel met zijvuldeur. afmetingen BxHxD: 780x800x580 mm gewicht: 210 kg rendement: 78 % 640GM 9kW (zowel hout als kolen) Multibrandstofkachel met zijvuldeur. afmetingen

Nadere informatie

semester 2 vervuilingen in de brandstof fossiele brandstoffen - - -

semester 2 vervuilingen in de brandstof fossiele brandstoffen - - - Nieuwe sectie 1 Pagina 1 semester 2 maandag 2 februari 2015 12:52 fossiele brandstoffen vast vloeibaar, gas ontstaan in vroeger tijden samenstelling verschilt met vindplaats Het zijn allemaal koolwaterstoffen

Nadere informatie

CO 2 -uitstootrapportage 2011

CO 2 -uitstootrapportage 2011 Programmabureau Klimaat en Energie CO 2 -uitstootrapportage 2011 Auteurs: Frank Diependaal en Theun Koelemij Databewerking: CE Delft, Cor Leguijt en Lonneke Wielders Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding

Nadere informatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie Hoge isolatie waarde λ D 0,095 W/(m 2.K) - λ 90/90 0,092 W/(m 2.K) Onderhoudsvriendelijk, 15 jaar onderhoudsvrij 2 Duurzaamheidklasse

Nadere informatie

Functioneren infrarood panelen ES systems

Functioneren infrarood panelen ES systems INFRAROOD VERWARMINGSSYSTEEM Productie- en verkoopmaatschappij ES systems, opgericht in 2010, is een jong en dynamisch bedrijf dat zich snel ontwikkelt. Bij het opstarten van dit bedrijf is gebruik gemaakt

Nadere informatie

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas

Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas Welkom WWW Themadag Verwarmen zonder gas 26-08-2017 Waarom deze themadag? Rijk, provincies en gemeenten sturen aan op energieneutraal wonen. Als het aan de overheid ligt is in 2050 geen woning meer aan

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

In dit boekje komt u alles te weten over

In dit boekje komt u alles te weten over hout 100 0/ 0 duurzaam In dit boekje komt u alles te weten over 4 Voordelen van hout Duurzaam bosbeheer Redenen om duurzaam geproduceerd hout te kopen Het kopen en verkopen van miljard hectare van de

Nadere informatie

Clean fuel. LNG Facts & Figures

Clean fuel. LNG Facts & Figures 1 LNG Facts & Figures Waarom LNG Schoon Zonder nabehandeling voldoen aan emissie standaarden Veilig Lichter dan lucht als het verdampt Moeilijk ontsteekbaar Enorme voorraden Past in Europese doelstelling

Nadere informatie

TECHNIEK. Massakachels

TECHNIEK. Massakachels TECHNIEK Massakachels Massakachels of warmte-accumulerende kachels bestaan al eeuwen en komen vaker voor in landen als Oostenrijk, Zweden, Finland of in de Elzas. Tegenwoordig neemt de verkoop ervan in

Nadere informatie

AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN

AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN AKOESTISCHE WAND- EN PLAFONDPANELEN Tectum wand- en plafondpanelen Uniforme structuur Duurzaam en onderhoudsvriendelijk Uitstekende geluidsabsorptie Licht van gewicht Grote kleurkeuze Goede warmte-isolatie

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

3. Leid uit de formules van water, zwaveldioxide en zwavelzuur af welke stof uit de lucht hier bedoeld wordt..

3. Leid uit de formules van water, zwaveldioxide en zwavelzuur af welke stof uit de lucht hier bedoeld wordt.. Steenkool Steenkool komt in heel veel verschillende vormen voor. Dat geldt voor het uiterlijk van de steenkool. De kleur van steenkool kan bijvoorbeeld variëren van bruin tot zwart, steenkool kan hard

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton)

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting door een scholier 1404 woorden 25 augustus 2003 5,4 75 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Verwarmen en isoleren Warmte en energie 2.1 Energievraag

Nadere informatie

DE RUIT ALS RADIATOR!

DE RUIT ALS RADIATOR! Elektrisch verwarmen heeft de toekomst Verwarmend IQ-Glas Comfortabel, simpel en. probleemoplossend! In Nederland rijden steeds meer elektrische auto s. Na jaren aarzelen is de conservatieve autobranche

Nadere informatie

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit:

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit: lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning ECO V In het kader van het huidige bouwbesluit, waarin een eis is opgenomen dat uw werk of verblijfsruimte een juiste luchtverversing behaald, heeft LG Electronics

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Alternatieve brandstoffen

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Alternatieve brandstoffen Afsluitende les Leerlingenhandleiding Alternatieve brandstoffen Inleiding Deze chemie-verdiepingsmodule over alternatieve brandstoffen sluit aan op het Reizende DNA-lab Racen met wc-papier. Doel Het Reizende

Nadere informatie

Houtrook en Gezondheid

Houtrook en Gezondheid Houtrookoverlast, wat kun je doen? Houtrook en Gezondheid 21 september 2018 Longfonds Missie: Samen strijden om longziekten de wereld uit te krijgen en van belang zijn voor de patiënt van vandaag. Ambities:

Nadere informatie

Een goede zaak. Stadswarmte helpt mee

Een goede zaak. Stadswarmte helpt mee Een goede zaak Stadswarmte helpt mee Stadswarmte. Een goede zaak 3 Zo makkelijk kan het ook Ondernemen is vooruitzien. Beslissingen nemen die zorgen voor winstoptimalisatie, voor continuïteit en voor

Nadere informatie

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line

Voordelen van houtpellets. ontstaat er een CO2 overschot en dat zorgt weer voor Premium Line Voordelen van houtpellets Stoken op houtpellets is tot wel 40% goedkoper dan op gas. Het stoken van houtpellets is nagenoeg CO2 neutraal. Geen verspilling van resthout omdat iedere vezel van de boom gebruikt

Nadere informatie

NIEUW NIEUW 34T/35T 2009

NIEUW NIEUW 34T/35T 2009 NIEUW 2009 34T/35T NIEUW Kachels op hoog niveau De Handöl 34T en 35T zijn twee speksteenkachels met een nog beter zicht op het vuur, een betere warmteopslag en een nieuwe, hoge en slanke vorm. De verbrandingskamer

Nadere informatie

Curaçao Carbon Footprint 2015

Curaçao Carbon Footprint 2015 Willemstad, March 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Methode 2 Dataverzameling 3 Uitstoot CO2 in 2010 3 Uitstoot CO2 in 2015 4 Vergelijking met andere landen 5 Central Bureau of Statistics Curaçao 1 Inleiding

Nadere informatie

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove small by dick van hoff. Tilestove large by dick van hoff

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove small by dick van hoff. Tilestove large by dick van hoff Kachel informatie blad Stonestove Tilestove small Tilestove large Stonestove De Stonestove is een houtkachel gebaseerd op het accumulerende vermogen van beton, de betonnen vuurvaste huid werkt als een

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling van Nederland

Duurzame ontwikkeling van Nederland Duurzame ontwikkeling van Nederland Wat houdt duurzaam eigenlijk in? Niets nieuws onder de zon: -Rapport Limits to Growth (1972): Consequenties van snel groeiende wereldbevolking in relatie tot uitputting

Nadere informatie

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Degree-n Nano Infrarood verwarming Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Over Degree-n Opgericht in 2016 Volledig Nederlands familie bedrijf Gespecialiseerd in Nano

Nadere informatie

Van Kerstboom tot Groene Energie. Voorbeeld van een diatitel

Van Kerstboom tot Groene Energie. Voorbeeld van een diatitel Van Kerstboom tot Groene Energie Voorbeeld van een diatitel 0. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. projectteam 3. Doel van de proef 4. Tussenopslag en Biomassa centrale 5. Wijze van inzameling 6. Vermeden CO2

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel SWW: theoretische inleiding Kasper Derkinderen CENERGIE DOELSTELLINGEN KENGETALLEN SWW PRODUCTIE SWW: PRINCIPES METHODEN VERDELING SWW AFGIFTE SWW

Nadere informatie

HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN

HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN HELPT DE LOKALE LUCHTKWALITEIT TE VERBETEREN GAS IS EEN SCHONERE ENERGIE OPTIE IN VERGELIJKING TOT CONVENTIONELE VLOEIBARE BRANDSTOFFEN...MAAR MOEILIJKER TOE TE PASSEN IN DIESELMOTOREN BESTAAT ER EEN OPLOSSING

Nadere informatie