OLWeetje Kerstmis 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OLWeetje Kerstmis 2014"

Transcriptie

1 OLWeetje Kerstmis 2014

2 Kerstmis 2014 Kerstvakantie Bij sommigen roept het visioenen op van eindeloze feesten, anderen gaan helemaal op in het kerstshoppen. Voor leerlingen en schoolpersoneel is het in elk geval een welgekomen onderbreking van de schoolse routine. Ook de voorbije maanden werd die routine al enkele keren doorbroken met speciale initiatieven, uitstappen, bezinning, lessen die het klassieke patroon niet volgden. Hopelijk vinden jullie de tijd om te lezen wat het voorbije trimester zoal bijzonder maakte voor onze leerlingen. Uiteraard staat niet alles in dit schoolkrantje, hopelijk geeft het wel een beeld van wat er leeft. Achteraan staat ook een afdeling Engelse verhaaltjes. Zo kan u zelf beoordelen hoe het met de talenkennis van de leerlingen gesteld is. Veel leesplezier en niet te vergeten Zalig Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar vanwege het hele OLV- team!

3 6 Handel onderneemt Flower Garden verkocht 115 kerstbomen. Misschien staat er eentje van bij jou thuis te schitteren? De ondernemende leerlingen van deze leeronderneming zullen ons in 2015 nog verrassen met fleurige acties. 6 Handel staat ook op de kerstmarkt in Sint- Genesius- Rode op vrijdag 19 en zaterdag 20 december om lekkere drank en hapjes aan de man te brengen. De opbrengst wordt geïnvesteerd in het TMF StressFactor- festival dat op 18 mei onze school aandoet. Ook dit gebeurt binnen de leerondernemingen van 6 Handel. Het festival doet jaarlijks slechts 25 scholen aan, die zorgvuldig gescreend worden door de organisatie. Hoedje af dus voor de leerlingen en leerkrachten van 6 Handel die TMF wisten te overtuigen. We smeren ze... in 1B Op donderdag 9 oktober smeerden de leerlingen van 1B, Nesrine, Aurian en Sabri, voor het vak 'Techniek' bij mevrouw Malschaert belegde broodjes voor hun gelegenheidsklanten: de leerkrachten van het secundair. Naargelang je bestelling kreeg je voor een milde prijs: een Vleeswolfje: broodje américain met groentjes; een Italiaantje: broodje met mozarella, pesto en groentjes; een Pescitarie: broodje met gerookte zalm en flinterdun gesneden courgette uit de tuin van de juf. Bovendien zaten de broodjes netjes met een kleurrijke servet in een originele verpakking die de leerlingen tijdens de les P.O. gemaakt hadden. Om het helemaal af te werken werd dit leermoment opgevolgd door een tevredenheidsonderzoek bij de klanten : de musical Enkele leerkrachten waren zo enthousiast over de musical dat ze besloten om de leerlingen van de eerste graad er mee naartoe te nemen. En zo geschiedde: de hele eerste graad trok naar de Nekkerspoel in Mechelen om de musical bij te wonen. De leerlingen waren zwaar onder de indruk van de voorstelling, de leerkrachten zeer tevreden over de voorbeeldige leerlingen.

4 OLWEEN De leerlingen van het eerste jaar beleefden een keibangelijk OLWEEN. Voor het tweede jaar op rij konden de leerlingen dankzij de inzet van een heleboel leerkrachten van de eerste graad lekker griezelen en knutselen rond Halloween. De leerlingen van BVL hielpen ook aan de voorbereiding door een paar prachtige skeletten te maken. Oorspronkelijk was de bedoeling om de lessen PO en koken te integreren: in plaats van een servet zouden de leerlingen een skelethand onder het bord leggen. De leerlingen waren echter zo geïnteresseerd dat het uiteindelijk volwaardige skeletten werden. De leerlingen van het eerste jaar leerden onder andere in korte tijd Thriller dansen onder leiding van mevrouw Beeckman. Michael Jackson scoort nog steeds goed bij jongens en meisjes en iedereen danste mee. De ouders mochten even komen meegenieten van alle verklede leerlingen en leerkrachten en natuurlijk ook van de pompoensoep. Daarna konden ze kijken naar een uitvoering van Thriller door de eerstejaars. Na dit angstaanjagend spektakel op de kleine speelplaats kozen de ouders het hazenpad en daarna was de school aan de geesten, kijk maar naar de foto s

5

6

7 Bosloop 17 oktober 2014 Ook dit jaar liepen bijna alle leerlingen en enkele leerkrachten de bosloop. Vooraf werd al druk gespeculeerd wie dit jaar de snelste zou zijn op de 2500 meter, maar meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen. De staat van het parcours was een beetje slijkerig, maar al bij al hadden we niet te klagen over de loop- en weersomstandigheden, op de dag zelf was het immers droog. De leerlingen van 7 Kantoor hielpen de L.O.- leerkrachten om de lopende leerlingen in goede banen te leiden en na het lopen te voorzien van een beker water en een appel. s Middags kwamen er ook leerkrachten aan de start: 4 vrouwen en bijna dubbel zoveel mannen. Ook voor volwassenen geldt immers: een gezonde geest in een gezond lichaam. Bij de vrouwen was er een spannende sprint om de eerste plaats tussen mevrouw Beeckman en mevrouw Navarro, bij de mannen was het verschil tussen de derde en vierde plaats miniem, mijnheer Lecompte moest nipt de duimen leggen voor mijnheer Demesmaeker. Resultaten bosloop Jongens De Ro Cyriaque Denis Oscar Kahn Maxim Cruyt Nathan Jessen Mathieu Lusikila Makengo Steven Delhasse Gary Geysermans Ruben de Patoul Gauthier Kakukila Kevin Maurer Julian Vanden Haute Nicolas Winderickx Arthur Penninckx Guillaume Ceuterick Mathieu Van Vooren Samy Rondenbosch Pieter Flahou Guillaume Mijnheer Cammue Mijnheer J. Deneyer Mijnheer Demesmaeker 09:49 09:50 09:54 09:11 09:34 09:56 09:27 09:29 09:54 08:45 08:46 09:23 08:13 08:25 08:35 08:43 08:44 09:05 1Ab 1Ad 1Aa 2C 2H 2A 3C 3B 3A 4H 4A 4A 5B 5B 5C 6A 6B 6A Lkr. Lkr. Lkr. Meisjes Borremans Lobke Fanna Alexia van Hoorebeke Emilie Van Goethem Flore Ponet Zoé Prual Joséphine Boels Gaël Maurer Charlotte Vanhoudt Mara Quiévy Mathilde Leemans Hanne De Bruycker An-Sofie Cerckel Marie Cerckel Aline Boels Nadège Gose Daphne Raymakers Mathilde Demoulin Nathalie Mevrouw Navarro Mevrouw Beeckman Mevrouw Vanneste 11:43 11:43 11:45 12:12 12:51 12:51 11:12 11:15 11:34 09:56 10:37 12:08 09:29 10:25 11:29 10:35 10:51 12:23 1Ad 1Ad 1Ab 2D 2C 2C 3A 3B 3A 4B 4A 4A 5B 5D 5A 6A 6B 6A Lkr. Lkr. Lkr.

8 Sportdag van het tweede jaar Traditiegetrouw fietsten de leerlingen voor deze sportdag naar het Provinciedomein van Huizingen. Daar stonden een aantal uitdagende opstellingen hen op te wachten. De dappere fietsers zorgen overigens goed voor de leerkrachten die wat minder aan fietsen gewend zijn: ze blijven bij hen en steken hen een hart onder de riem voor dat laatste stukje bergop. Toch jammer dat het brede fietspad soms ook door auto s in beslag genomen wordt. Voor de groeiende groep leerlingen zonder fiets was er dit jaar een alternatief: zij namen met een begeleidende leerkracht de bus naar Huizingen. En de sportdag zelf? Kijk maar naar de foto s

9 En op smartschool bij Fotoalbum vind je nog 102 foto s van deze sportdag! Een sfeerbeeld van de peter- meterviering

10 Sportdag voor het derde jaar: Durbuy Zorgvuldig zekeren voor het steilste stukje van de klettersteig. Ook van Durbuy vind je meer fantastische foto s op smartschool bij Fotoalbum.

11 Berlijn Ongeveer 20 leerlingen van 5 en 6 ASO trokken met mijnheer Laeremans en mijnheer Loonbeek naar Berlijn. Net dat weekend werd de val van de muur herdacht en daardoor was het overal enorm druk. Dit kon de pret echter niet bederven.

12 Biotoopstudie eerstejaars Als we leerlingen en leerkrachten gewapend met regenlaarzen zien verschijnen, dan weten we hoe laat het is: tijd voor de biotoopstudie! Voor de lessen natuurwetenschappen gaan de leerlingen van het eerste jaar naar de Kwadeplas. Daar meten ze de temperatuur en het geluid, ze voeren een grondboring uit en bestuderen wat er leeft. Meestal beperkt de vangst zich tot pissebedden en regenwormen omdat de meeste dieren zich bij de komst van een klas tieners uit de voeten maken. Ook mevrouw Ral maakt jaarlijks van de gelegenheid gebruik om ter plekke een stukje aardrijkskunde uit te leggen. Wat hangt daar in de lucht? Aan de slag met een grondboor.

13 Stadsklassen Alle vierdejaars gingen dit jaar voor het eerst tegelijkertijd naar Antwerpen voor de Stadsklassen. In de les Engels kregen de leerlingen van 4 Handel de opdracht om een brief te schrijven met minstens twee positieve en twee negatieve punten, als variatie op een Letter of complaint. Eén van de brieven leest u hier. Letter for the travel agent Dear director of the Pulcinella Youth Hostel First of all, I would like to thank you for your kindness, patience, hospitality and time. I really enjoyed my stay at your hostel. I slept in room 17 on the first floor. I shared this room with 3 other girls. The room was really cute, but a little too small for 4 persons, especially if I compare it with the room for 6 persons (it was double our size). It had windows everywhere. We had a nice view on the square full of flowers, but at the same time, everyone could see us and inside our room and we could see everyone. We didn t have much privacy except if we did close the curtains because the hostel was surrounded by houses. The bathroom was clean, but the floor of the room was dusty. I slept well. I didn t hear anything. Rest and sleep are important for me when I have such long days. I enjoyed having breakfast at your youth hostel. It was simple, but there was a lot of choice at the same time. This choice is not something common for a youth hostel, but more something for a hotel. The dinner on the other hand wasn t my favorite. The meat was too gummy and the beans too spicy. I m really sorry to say that, but I really didn t like the lasagna we had on the second evening. It was too sugary. I loved the desserts: the pudding and the ice cream definitely made my nights. It wasn t my first time in Antwerp. When I was 10 years old, I went to the Zoo. I remember loving it. But for the rest, I never visited Antwerp before our school trip. Antwerp is a really nice city, but too populated just like Brussels. There is a lot to see, but 2 days weren t enough. I would definitely recommend Antwerp as a city trip. Two days aren t enough, but I think 5 days would be more than enough. I also definitely will come back with my friends for a shopping trip at The Meir. Kind regards, Nell van den Berg

14 Werkplekleren in Kantoor De leerlingen van 5, 6 en 7 Kantoor gingen werkplekleren op verschillende plaatsen: de leerlingen van Retail trokken naar Leuven onder leiding van mevrouw De Buck en de leerlingen van Logistiek gingen naar Shopping Pajot en Ikea onder leiding van mevrouw Denayer. In de les Engels schreven de leerlingen van 5 Kantoor een kort verslag. Hier volgen er twee. Report about Leuven On the 27th of November the pupils from retail went to Leuven to visit a pop up store. We took the train in Sint-Genesius-Rode till Brussels and then we took the train to Leuven. When we arrived there we looked for the place where we had to be. It took a few minutes. Then the guy introduced and told us what we should do. First we made groups of 4 and answered the questions from the quiz. It was a lot of fun. After that we had a break for 5 minutes. After that we had an exercise on the passive people who go shopping in the shops. We gave points on the outside of the shop and the inside. We also watched how the people greeted us or not. After this big exercise we had a break to eat something and shop a little bit. After the break we received a new exercise. Now we had to give points on the active people and interview them. This exercise was more for the social part of the day. When we had done the exercise we talked about all the exercises and the guy told us the reason why we made the exercises. He was very happy about us and gave us mint candies, a book and other candies. At 15.00h we took the train back home. It was a very long travel because there were a lot of problems. It was a very nice day and we all enjoyed it. Tiffany De Middelaer, Stacy Delhasse, Morgan Steref

15 Pop- up store The retail classes went together to Leuven to visit a pop- up store. We learned how we have to speak and act with customers. We had multiple tasks. The first one was to visit a store and give our opinion on it. Out of this we could learn what customers want from the looks of a store. Our 2nd task was to talk with random shoppers and ask them questions about the store they just visited. It showed us that we have to learn to speak with random people. The last task was a quiz. My team won the quiz and we received candy, mints and a book about retail. Dylan Van der Auwera Happy Tomato De leerlingen van 4A en 4C schreven onder impuls van mevrouw De Moor per twee een verhaaltje over de Happy Tomato. Zeker lezen! HAPPY TOMATO

16 1. ONCE UPON A TIME THERE WAS A TOMATO WHO LIVED IN NEW YORK. HIS NAME WAS TOM. He was always very happy with his beautiful life on the balcony from a flat. One day, he received a letter from his cousin, Ato. Ato was asking Tom to visit him in his bungalow in California the following week. In the letter Ato also told him that he had a girlfriend. He said he was going to marry her in a couple of days and that he d be delighted if Tom could be present on their wedding. Ato promised Tom that he d be allowed to use his brand new hot tub, in case he found the wedding too boring. Tom decided to go to California, even the journey was incredibly long, especially for a little tomato. But after all, family is very important. Two days later, he took the plane to California. Unfortunately, the plane had a technical problem and he had to jump off the plane with his parachute. He landed right in downtown Bananacity. The bananas from Bananacity were very mean people. They arrested Tom and locked him in prison. He was charged for being red. It was dreadful, but in the canteen of the prison he got to know Ketshup, a beautiful female tomato with very soft touch. It was love at first sight. When they first kissed, they both blushed. Luckily, nobody noticed. Tom was highly motivated and dreamt of escaping and fleeing with Ketshup to California. The following day they found two banana peels and used them to disguise themselves as bananas and they escaped through the backdoor. It was still a long way to California, but they were lucky. Tom s uncle Campbell picked them up with his pick-up truck. They arrived in California just in time for the wedding. They were so in love that they decided to make it a double wedding. After the party, everybody was so happy that they decided to go into the hot tub. This event was later known as the birth of the world famous California tomato soup. Just add a little salt and pepper and a pinch of banana peel. Yana and Julian

17 2. ONCE UPON A TIME, THERE WAS A TOMATO. HIS NAME WAS TOM AND HE LIVED ON A BALCONY IN LONDON. Tom wasn t just a normal tomato, no he was a really, really happy tomato, living together with all his vegetable friends. Near Christmas time, it was getting a little bit cold, but that wasn t a bad thing for Tom the happy tomato. Tom loved singing all the Christmas carols with his friends. He also liked to write a letter full of wishes to Santa tomato Claus every year. So this Christmas, he wrote a letter to Santa Claus, asking for the biggest love of his life. A few days later, the broccoli- mail brought him a letter back from Santa Claus, saying: Dear Tom the happy tomato, I don t think you re going to be happy anymore after reading this I can t fulfil your wish because love isn t something you can buy or ask for. It is something that has to come right from your little tomato heart. But don t be sad, I ll get you another big present. I m not going to tell you what it is yet. I wish you a very merry Christmas! Santa tomato Claus (ho ho ho) After reading this letter he was really disappointed but also very curious, because he didn t know what this big surprise was going to be. Time had passed and it was Christmas eve. Tom the tomato and his vegetable friends were very nervous and excited for the night they had all been waiting for for a year. They all gathered around the Christmas tree which was nicely decorated with garlands and Christmas baubles (in fact it was just a shrub but that was okay for all of them). Under the tree, at the trunk, there were many packages. Some of them were big, others were very small. One by one they opened their presents from Santa tomato Claus. After a few were opened, it was Tom s turn. With shaking hands he took it. He was a bit disappointed because it was an extremely small package. Actually it was just a letter. In an elegant handwriting his name was written on the letter. He opened the letter and there stood in that same handwriting: Dear Tom the happy tomato, I think you re going to be very happy after reading this I have tried to fulfil your wish and I think it worked After I send that letter back to you, I felt guilty. Because Christmas is a time where everyone s dream comes true. So I went to the love of your life and I showed here your letter to me. I have done what I could, and I think it has worked! A merry Christmas again! Santa tomato Claus (ho ho ho) When Tom the tomato looked up from his letter unable to speak he saw her. She stood in front of him with a shy smile on her little tomato face. That Christmas was the best Christmas Tom the happy tomato had ever had. He was so happy now with his girlfriend that no one called him Tom the happy tomato anymore, but Tom the happiest tomato. Kaat and Margot

18 3. THOMAS WAS A HAPPY TOMATO. He always laughed and told jokes. The girls tomatoes loved him, because he was so kind and friendly. His biggest dream was to be changed into ketchup and with the money that they would give him for this he wanted to make his family rich. They would live in a veranda with people that would give them water every single day. On the balcony where he lived, there were a lot of cucumbers. Cucumbers are really mean vegetables. If you don't give them what they want, they will make your life a hell. So he always did what they wanted. Thomas was a real gentleman. When the flat owner came to water them, he always let the girls go first. Then one day he got a letter. Dear Thomas the tomato We are happy to announce you that you are selected to take part in the annual Heinz competition. If you win, you can realize your dream. All the tomatoes will be very jealous and you will be turned into ketchup. To be the best tomato there are three conditions: You have to be big, red and juicy. The competition takes place on Monday 30 th of February. The address is Tomatostreet Beersel. Kind regards The Heinz Management. When Thomas had finished reading the letter, he called his mother. He told his mother that he could win a price of 2000$. His mom was so happy that she called the whole family to announce that she was finally rich. Thomas made his suitcase two weeks before the competition. A week passed and Thomas became the most arrogant vegetable of the balcony. He always wanted to be watered first. When the other vegetables tried to talk to him, he would tell them: Why do you talk to me, we aren t on the same level. The big day arrived. Thomas took the train to the industrial area. He was ready to go to the Heinz plant. He grow more and more impatient. When he arrived, there was no other tomato. There was only one other vegetable, the cucumber. Thomas asked the cucumber if there was a Heinz competition. They told him that he had to go to the De Vos Lemmens factory in London. So, he took the train again. When he arrived at the plant he fell into a gigantic bowl with many other tomatoes. When it was full, they made ketchup from the tomatoes and they gave the money to his family. Rest in peace Thomas the tomato. Alienor and Matteo

19 4. ONE DAY, A DAY THAT STARTED LIKE EVERY NORMAL DAY, THE HAPPY TOM- ATO RECEIVED A LETTER. Tom- Ato was surprised, he had never received a letter before! He was so curious, he opened the letter immediately. To his surprise he read: Dear Tom- Ato, This is the Devil speaking to you. I see you have a lot of fun on the earth. That can t be the intention. So as I am The Devil, it s my job to spoil your life! I have been thinking a while about it, how I could do that and I had a fantastic idea: you are going to kill all your friends and family who also live on the balcony. But you are not just going to kill them, you are going to kill them in a terrible way. And if you refuse, I will not only kill them, but you are also going to die: Kind regards, PS If I kill your friends, family and you, it will be much more horrible than if you kill them. After reading the letter Tom- Ato didn t know what to do. It seemed wise to him to sleep it over for one night. The next day he knew what he had to do. Tom- Ato searched the most painful way to die. He doubted between two manners: to squash the tomatoes or to cook them alive. Finally he chose to boil his friends and family alive. The once happy tomato didn t realize what he was doing. He became a real murderer. The rest of the day he prepared his plan because it had to happen that night. That night he was very stressed and he didn t know if his plan was going to succeed. He knew he was very selfish but he really wanted to live on his happy life. That was his only motivation. Night fell and the tomatoes went to sleep. When everything was quiet and all the tomatoes were sleeping, he went outside and he began to cook the water. He felt bad about it but then he thought of the letter. He had to do it, he had no choice. He stunned all his friends and family and hung them just above the pan. And when they woke up they realized they were hanging above a pan with boiled water. They were ready to swim in the hot water or to be more precise they were ready to die. Then The Devil appeared Do it, kill them all! It s the best, for both of us! Now I don t have to kill them and you don t have to die! he shouted. Tom- Ato wanted, above all things, to stay alive, so he cut off the rope, making his friends and family fall in the boiling water. You could hear them scream and you could see how their skin busted open, they were suffering. It was horrible. and then all became quiet The day after Tom- Ato sat on his own place like always, glad to be alive. But before the terrible killing, he hadn t thought about the consequences: now the people who owned the balcony had no longer tomatoes, except one. So the hungry people picked Tom- Ato and cut him in slices. And down under in hell, the Devil was happy and laughing aloud because he got rid of all the tomatoes. Anne and Loriss

20 Bloopers Tijdens het verbeteren leren de leerkrachten ook interessante dingen bij: een bloemlezing. ü Eén van de lagen van het bos is de mossellaag. ü Een eekhoorn kan aan zijn staart voelen dat er een vijand aankomt. ü De appendix behoort tot het voortplantingssysteem. ü Verder bestaan er driehoekige driehoeken en gele vakbonden. De vakbond is een organisatie die de vakbonden verdedigt. ü De gezondheidsindex ontstaat wanneer je ziek of zwanger bent, maar toch nog geld verdient. Voor boekenliefhebbers is er goed nieuws: het nieuwste vertelperspectief is het vogelperspectief. Heeft u soms ook moeite om een kruiswoordraadsel op te lossen, gebruik dan één van de volgende strategieën: ofwel vult u overal uw eigen naam in, ofwel neemt u telkens de volgende letter van het alfabet om een woord mee te beginnen. Goed nieuws voor de feesten: uit 5 flessen wijn van 75 cl halen we tegenwoordig 6248 glazen! Daar klinken we op! Dank Dank aan alle collega s en leerlingen die informatie doorgaven, foto s, teksten. Zonder jullie hulp was deze schoolkrant er niet geweest. Alle reacties zijn welkom per brief of via smartschool. Zocht je iets en heb je het niet gevonden? Wil je volgende keer zelf een tekst schrijven of een rubriek voor je rekening nemen? Schrijvende leerlingen zijn nog steeds welkom. Vrije bijdrages kan je altijd uploaden via de map schoolkrant via smartschool. Eindredactie: Goedele Duran Onze- Lieve- Vrouwinstituut Kloosterweg Sint- Genesius- Rode

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text.

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. 9006625806_boek.indd 1 31/08/16 15:26 1 6 test This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. living room kitchen bedroom toilet

Nadere informatie

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE

THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE DUTCH THE LANGUAGE SURVIVAL GUIDE 4 0 0 W O R D S T O G E T S T A R T E D I N A N Y L A N G U A G E BY THE FOREIGN LANGUAGE COLLECTIVE Verbs Werkwoorden To be zijn I ik ben You jij bent He/She/It hij/zij/het

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst. Wat is de prijs die je kunt winnen? early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have a special

Nadere informatie

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord

1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord FUTURE TENSE ( TOEKOMENDE TIJD ) Hoe? 1. will + hele werkwoord (Future Simple) 2. shall + hele werkwoord 3. to be (am/is/are) going to + hele werkwoord Wanneer? Ad 1. Als iets in de toekomst zal gebeuren

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships?

You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? 1 Animal friends read Lees de tekst. Waar gaat deze tekst over? Animal friends You probably know animals can have best friends too. But what do you think about these special friendships? Look at this mouse

Nadere informatie

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 11 THE FUTURE PERFECT TENSE DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 11.1 FUTURE PERFECT The Future Perfect oftewel de Voltooid Tegenwoordig Toekomende Tijd bestaat uit "will" of "shall"

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate.

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate. 1 Test yourself read a Lees de vragen van de test. Waar gaat deze test over? Flash info 1 In the morning I always make my bed. A Yes. B No. C Sometimes, when I feel like it. 2 When I see an old lady with

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 1.1: On my way Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: train, tram, bus, car, bike, plane, boat, underground, stop,

Nadere informatie

Fans talking about Martin

Fans talking about Martin Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Fans talking about Martin Martin Garrix is a world famous DJ from Holland. Yesterday we interviewed two of Martin s fans. This is what they said.

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

Ik heb zo n angst. De laatste 12 uren heb ik met een koevoet geslapen, een fles naast mijn bed en de telefoon binnen handbereik.

Ik heb zo n angst. De laatste 12 uren heb ik met een koevoet geslapen, een fles naast mijn bed en de telefoon binnen handbereik. Ik heb zo n angst. De laatste 12 uren heb ik met een koevoet geslapen, een fles naast mijn bed en de telefoon binnen handbereik. Ik ben niet makkelijk te verslaan, maar nu is het over. Ik zie geen uitweg

Nadere informatie

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City!

Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! 1 Meet and greet read Lees de tekst Wat is de prijs die je kunt winnen? Flash info early too late on time vroeg te laat op tijd Win a meet and greet with Adam Young from the band Owl City! Do you have

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Martin Garrix and his fans

Martin Garrix and his fans Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Martin Garrix and his fans Martin Garrix is more than a young star and producer. He s also a super nice guy! If there are fans who want his autograph,

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed!

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed! ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON EIGHT VOORZETSELS at three o'clock = om drie uur around three o'clock = rond drie uur by three o'clock = tegen drie uur before Saturday = voor zaterdag for a week = voor

Nadere informatie

B1 Woordkennis: Spelling

B1 Woordkennis: Spelling B1 Woordkennis: Spelling Bestuderen Inleiding Op B1 niveau gaan we wat meer aandacht schenken aan spelling. Je mag niet meer zoveel fouten maken als op A1 en A2 niveau. We bespreken een aantal belangrijke

Nadere informatie

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 12 THE FUTURE PAST TENSE DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 12.1 FUTURE PAST Als je over het verleden praat, maar iets wilt vertellen over wat toen in de toekomst was, gebruik je ook de Future,

Nadere informatie

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren )

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) PAST SIMPLE TENSE ( onvoltooid verleden tijd ) Hoe? vervoeging - werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) van bijv,

Nadere informatie

Things to do before you re 11 3/4

Things to do before you re 11 3/4 Counting Crows 1 Things to do before you re 11 3/4 Lees de tekst en beantwoord de vragen. - Maak deze zin af: De schrijver van de tekst vindt dat kinderen - Welke dingen heb jij wel eens gedaan? Kruis

Nadere informatie

Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten. Totaal percentage (%)

Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten. Totaal percentage (%) Toetsonderdeel R T1 T2 I Totaal aantal items Totaal aantal punten A Vocabulary 2 6 8 8 B Vocabulary 2 4 2 8 8 C Grammar 2 5 1 8 8 D Grammar 1 8 1 10 10 E Grammar 3 7 10 10 F Grammar 1 7 8 8 G Grammar 7

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend

> hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is. bevestigend vragend ontkennend PRESENT SIMPLE TENSE ( onvoltooid tegenwoordige tijd ) Hoe? > hele werkwoord > werkwoord +s, als het onderwerp he, she of it is!! als een werkwoord eindigt op een s-klank ( s,ch x) werkw. + es!! als een

Nadere informatie

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar?

Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? 1 Malala Ken je Malala? Wat weet je al van haar? About Malala Malala Yousafzai comes from Pakistan. She was born on the 12th of July in 1997. When she was 14 years old she started a blog on the Internet.

Nadere informatie

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten?

Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? 1 Let s celebrate! read Deze tekst gaat over Engelse en Amerikaanse feesten. Ken je deze feesten? Let s celebrate! Guy Fawkes Night People in Britain celebrate Guy Fawkes Night. It s on the 5th of November.

Nadere informatie

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition)

De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) De grondbeginselen der Nederlandsche spelling / Regeling der spelling voor het woordenboek der Nederlandsche taal (Dutch Edition) L. A. te Winkel Click here if your download doesn"t start automatically

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2 Buy Me FILE BUY ME BK Can you resist all those incredible products that all seem to be screaming: Buy Me! Every day we see them on TV during the commercial break: the best products in the world. How would

Nadere informatie

Animal friends. Animal friends

Animal friends. Animal friends 1 Animal friends read Lees de tekst. Waar gaat deze tekst over? Animal friends Momi the African elephant and Otto the Labrador both live at the Greenwood Animal Park in California. They are very good friends

Nadere informatie

In the classroom. Who is it? Worksheet

In the classroom. Who is it? Worksheet In the classroom 1 Lees wat de meester doet als hij s morgens op school komt. Lees ook wat een leerling doet. Wie van de twee doet het meest voordat de les begint? First, I go to my desk and take out my

Nadere informatie

Stars FILE 7 STARS BK 2

Stars FILE 7 STARS BK 2 Stars FILE 7 STARS BK 2 Of course you have seen X-Factor, The Voice or Got Talent on TV or via the Internet. What is your favourite act? Do you like the dancing performances or would you rather listen

Nadere informatie

A2 Workshops Grammatica Heden

A2 Workshops Grammatica Heden Bestuderen Present Simple Normaal Hoe maak je de Present Simple? Kijk eerst maar even naar het volgende rijtje. I You He She It We You see see sees sees sees see see They see Je ziet dat het heel eenvoudig

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 6.1: Partytime! Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: crisps, chips, grapes, fruit salad, strawberries, apples,

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016 Nieuwsbrief december 2016 Jong geleerd, oud gedaan Leuk om een verrassing te krijgen zo vlak voor Sinterklaas. Wij hadden Putu Ari en Komang gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief over

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Writing 1 WRITING 1 PART D BK 3

Writing 1 WRITING 1 PART D BK 3 Writing 1 WRITING 1 PART D BK 3 Isn t it incredible? After only two years of learning English you can write your own English WhatsApp messages, tweets and emails. You can also post some lines on an international

Nadere informatie

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Every day we see them during the commercial break: the best products in the world. Whether they are a pair of sneakers, new mascara or the latest smartphone, they all seem to

Nadere informatie

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren )

- werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) PAST SIMPLE TENSE ( onvoltooid verleden tijd ) Hoe? vervoeging - werkwoord + ed ( bij regelmatige werkwoorden ) - bij onregelmatige werkwoorden de 2 e rij ( deze moet je dus uit je hoofd leren ) van bijv,

Nadere informatie

Discover FILE 6 DISCOVER BK 2

Discover FILE 6 DISCOVER BK 2 Discover FILE 6 DISCOVER BK 2 Your favourite pizza, a Rolls Royce, your favourite movie... All these things have to be made before we can eat or enjoy them! In this file you will discover how things are

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 4.1: Sports and weather Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: tennis, football, goal, swimming pool, field, sun,

Nadere informatie

150 ECG-problemen (Dutch Edition)

150 ECG-problemen (Dutch Edition) 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse Click here if your download doesn"t start automatically 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse 150 ECG-problemen

Nadere informatie

Handleiding The very hungry caterpillar. Eric Carle

Handleiding The very hungry caterpillar. Eric Carle Handleiding The very hungry caterpillar Eric Carle In the light of the moon a little egg lay on a leaf. One Sunday morning the warm sun came up and pop! - out of the egg came a tiny and very hungry caterpillar.

Nadere informatie

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of:

The first line of the input contains an integer $t \in \mathbb{n}$. This is followed by $t$ lines of text. This text consists of: Document properties Most word processors show some properties of the text in a document, such as the number of words or the number of letters in that document. Write a program that can determine some of

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3. Chapter 1. Stone 1. Zo toon je interesse in iemand. Zo vertel je wat er aan de hand is. Zo leef je met iemand mee

Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3. Chapter 1. Stone 1. Zo toon je interesse in iemand. Zo vertel je wat er aan de hand is. Zo leef je met iemand mee Stonesvertalingen VMBO-TL klas 3 Chapter 1 Stone 1 Zo toon je interesse in iemand How do you feel? How is life? What's wrong with you? What's bothering them? You look happy. You seem worried. Hoe voel

Nadere informatie

HELLO (ADELE) refrein: Hello from the other side I must've called a thousand times to tell you I'm sorry,

HELLO (ADELE) refrein: Hello from the other side I must've called a thousand times to tell you I'm sorry, Hello, it's me I was wondering if after all these years You'd like to meet, to go over everything They say that time's supposed to heal ya But I ain't done much healing Hello, can you hear me I'm in California

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Choices elementary GRAMMAR

Choices elementary GRAMMAR Choices elementary GRAMMAR Module 1 present simple p.15 Vorm Hele werkwoord (zonder to) Derde persoon (he/she/it) + (e)s I eat pizza. The cat eats fish. Mom washes my dirty clothes. Module 1 present simple

Nadere informatie

Juli 2015. Aan alle ouders/verzorgers en kinderen van De Bongerd, Het is alweer bijna het einde van het schooljaar. Tijd voor de Engelse schoolkrant!

Juli 2015. Aan alle ouders/verzorgers en kinderen van De Bongerd, Het is alweer bijna het einde van het schooljaar. Tijd voor de Engelse schoolkrant! Juli 2015 Aan alle ouders/verzorgers en kinderen van De Bongerd, Het is alweer bijna het einde van het schooljaar. Tijd voor de Engelse schoolkrant! Als ik door de school loop, hoor ik regelmatig uit de

Nadere informatie

The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.: m.com

The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.:  m.com The upside down Louisa tutorial by Dorothée: Noortjeprullemie.blogspot.be Written for Compagnie M.: www.compagnie- m.com Dorothée heeft een unieke Compagnie M. hack gemaakt: de Louisa op zijn kop. Als

Nadere informatie

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn.

Het verschil met de zinnetjes uit les1 is dat deze zinnen ontkennende zinnen zijn. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON TWO Beste leerling! Fijn dat je aan deze tweede les begonnen bent! We hebben het nog even over de planning van het huiswerk. Leerlingen hanteren meestal de volgende regel:

Nadere informatie

BISL EEN FRAMEWORK VOOR BUSINESS INFORMATIEMANAGEMENT (DUTCH LANGUAGE) (GERMAN EDITION) (DUTCH EDITION) BY REMKO VAN DER POLS, RALPH DONA

BISL EEN FRAMEWORK VOOR BUSINESS INFORMATIEMANAGEMENT (DUTCH LANGUAGE) (GERMAN EDITION) (DUTCH EDITION) BY REMKO VAN DER POLS, RALPH DONA Read Online and Download Ebook BISL EEN FRAMEWORK VOOR BUSINESS INFORMATIEMANAGEMENT (DUTCH LANGUAGE) (GERMAN EDITION) (DUTCH EDITION) BY REMKO VAN DER POLS, RALPH DONA DOWNLOAD EBOOK : BISL EEN FRAMEWORK

Nadere informatie

Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition)

Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) D.J. Peek Click here if your download doesn"t start automatically Een vrouw, een kind en azijn (Dutch Edition) D.J. Peek Een vrouw, een kind en azijn (Dutch

Nadere informatie

k ga naar school go to school

k ga naar school go to school Nederlandstalig onderwijs k ga naar school go to school Nederlands English k ga naar school go to school Wat heb ik goed geslapen. Mama helpt me bij het wassen en aankleden. Ze vertelt me dat ik mijn knuffel

Nadere informatie

Look ahead. Find out. Worksheet. BLT Sandwich

Look ahead. Find out. Worksheet. BLT Sandwich 1 Look ahead Bekijk de tekst hieronder. Wat voor een tekst is dit? boodschappenlijst voor een feest menu voor een feestmaaltijd recept voor een bijzondere lunch BLT Sandwich Most people eat this sandwich

Nadere informatie

Tip! Let op deze (of vergelijkbare) signaalwoorden: Past Simple. Wanneer gebruik je de past simple? Voorbeeld: Hele werkwoord + ed

Tip! Let op deze (of vergelijkbare) signaalwoorden: Past Simple. Wanneer gebruik je de past simple? Voorbeeld: Hele werkwoord + ed Past Simple Hele werkwoord + ed OF Onregelmatig werkwoord (2 e rijtje) I You He She It walked studied played laughed worked We went You taught They knew Wanneer gebruik je de past simple? Als iets in het

Nadere informatie

Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition)

Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition) Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit van de projectmanager (Dutch Edition) Ron Schipper Click here if your download doesn"t start automatically Duurzaam projectmanagement - De nieuwe realiteit

Nadere informatie

LES 10. Naar onze buurt verhuisd. Sabbat Doe Lees Johannes 1 en Hebreeën 2.

LES 10. Naar onze buurt verhuisd. Sabbat Doe Lees Johannes 1 en Hebreeën 2. LES Naar onze buurt verhuisd Ben je ooit verhuisd naar eenn nieuw huis? Vroeg je je af of je in de nieuwe buurt zou passen? Misschien is er een nieuw persoon in jouw buurt komen wonen. Wat heb je gedaan

Nadere informatie

Afstudeerproduct Spelen in een band

Afstudeerproduct Spelen in een band Afstudeerproduct Spelenineenband PhilippeThijs DoMuIV 2009 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Les1:Gewenning 6 Les2:Stopsencues 9 Les3:EenstapjeverderI 11 Les4:EenstapjeverderII 15 Les5:Uptempo 17 Les6:Fade

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Pattern Cronelia s Seashell blanket

Pattern Cronelia s Seashell blanket Pattern Cronelia s Seashell blanket I got the inspiration for his blanket from a postcard I once bought. Pagina 1 Cygnet Yarns has lovely colours in their range that reminded me of those shells. For this

Nadere informatie

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesnt start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically Angststoornissen en hypochondrie: Diagnostiek en behandeling (Dutch

Nadere informatie

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord.

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Listen a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Leo is a kid / a teenager / a grown-up. 2 Tina is a kid / a teenager / a grown-up. 3 Martin is a kid / a teenager

Nadere informatie

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Can you help me, please? Asking for help Do you speak? Asking if a person speaks Do you speak _[language]_? Asking if a person speaks a certain language I don't speak_[language]_. Clarifying

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 3.1: School Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. - Nouns: school, teacher, playground, head teacher, classroom, pencil,

Nadere informatie

Grammatica overzicht Theme 5+6

Grammatica overzicht Theme 5+6 Past simple vs. Present perfect simple Past simple: Ww + ed OF 2 e rijtje van onregelmatige ww. I walked I went Ontkenningen past simple: Did not + hele ww He did not walk. Present perfect: Have/has +

Nadere informatie

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland?

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland? First part of the Inburgering examination - the KNS-test Of course, the questions in this exam you will hear in Dutch and you have to answer in Dutch. Solutions and English version on last page 1. In welk

Nadere informatie

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje.

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON FIVE Beste leerling! Fijn dat je er nog steeds aan werkt om je kennis van de Engelse taal te verbeteren! Daar zul je straks in de brugklas veel voordeel van hebben! HOE

Nadere informatie

Archief Voor Kerkelijke Geschiedenis, Inzonderheid Van Nederland, Volume 8... (Romanian Edition)

Archief Voor Kerkelijke Geschiedenis, Inzonderheid Van Nederland, Volume 8... (Romanian Edition) Archief Voor Kerkelijke Geschiedenis, Inzonderheid Van Nederland, Volume 8... (Romanian Edition) Click here if your download doesn"t start automatically Archief Voor Kerkelijke Geschiedenis, Inzonderheid

Nadere informatie

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij 1 The secret key read Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij informatie over buslijnen een game een reclame flash info inside outside cross the road binnen(in) buiten steek

Nadere informatie

Night news. Fact sheets. Worksheet

Night news. Fact sheets. Worksheet 1 Night news read Het liedje van Caro Emerald speelt zich s nachts af. Lees twee nieuwsberichten die met nacht te maken hebben. Nieuwsbericht 1 Nieuwsbericht 2 Clouds block view for meteor watchers Do

Nadere informatie

Examen Moderne Vreemde Taal Engels (lezen en schrijven)

Examen Moderne Vreemde Taal Engels (lezen en schrijven) Examen Moderne Vreemde Taal Engels (lezen en schrijven) Niveau : KSE 2 Opgavenummer : EN2(0) Examenduur : 60 minuten Instructies Dit examen bevat 6 opdrachten. Vul in het onderstaande vak uw gegevens in.

Nadere informatie

Ontpopping. ORGACOM Thuis in het Museum

Ontpopping. ORGACOM Thuis in het Museum Ontpopping Veel deelnemende bezoekers zijn dit jaar nog maar één keer in het Van Abbemuseum geweest. De vragenlijst van deze mensen hangt Orgacom in een honingraatpatroon. Bezoekers die vaker komen worden

Nadere informatie

Shopping. Questions. Worksheet. 1 read Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben?

Shopping. Questions. Worksheet. 1 read Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben? Shopping 1 Bekijk goed wat er te koop is in de webwinkel van Ed Sheeran. Wat zou jij wel willen hebben? I would like to have Ed Sheeran webshop Lego House hoody Jacket Cap Necklace This grey men s hooded

Nadere informatie

En nu weer Engels! EXERCISE 1: Leer de volgende onregelmatige werkwoorden:

En nu weer Engels! EXERCISE 1: Leer de volgende onregelmatige werkwoorden: ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON FOUR Beste leerling! Nog één keer wil aandacht schenken aan de huiswerkplanning. Ik wil je aandacht vragen voor het zinnetje uit les 1: Doe nooit twee talen achter elkaar!

Nadere informatie

Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition)

Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) C.R.C. Huizinga-Arp Click here if your download doesn"t start automatically Zo werkt het in de apotheek (Basiswerk AG) (Dutch Edition) C.R.C.

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

HANDBOEK HARTFALEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

HANDBOEK HARTFALEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM HANDBOEK HARTFALEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM READ ONLINE AND DOWNLOAD EBOOK : HANDBOEK HARTFALEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN Click button to download this ebook READ ONLINE AND DOWNLOAD

Nadere informatie

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment project Awasi Kenya Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment*van* kinderen*in*kenia De#afgelopen#drie#jaren# hebben#we#met#steun#van#de# Rotaryclub##Rhenen: Veenendaal#een#

Nadere informatie

A2 Workshops Grammatica Toekomst

A2 Workshops Grammatica Toekomst Bestuderen Future Simple Normaal Hoe maak je de Future Simple? We beginnen met een rijtje voorbeelden. I will stay You will stay He will stay She will stay He will stay It will stay We will stay You will

Nadere informatie

Update Empowermentproject Awasi Kenia september 2013

Update Empowermentproject Awasi Kenia september 2013 Update Empowermentproject Kenia september 2013 Het Empowerment-project in Kenia van de Rotaryclub Rhenen-Veendaal begint aan de derde fase: een derde en laatste bezoek, met een Empowerment workshop voor

Nadere informatie

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg Je ziet hier een plaatje van een man die aan het lopen is. Over de manier van lopen kun je aanvullende informatie geven. The man is walking fast. The man is walking slowly. De man loopt snel. De man loopt

Nadere informatie

Examen Moderne Vreemde Taal Engels

Examen Moderne Vreemde Taal Engels Examen Moderne Vreemde Taal Engels Niveau : KSE Opgavenummer : EN(0) Examenduur : 60 minuten Instructies Dit examen bevat 6 opdrachten. Vul in het onderstaande vak uw gegevens in Beantwoord de vragen zo

Nadere informatie

Next Generation Poultry Health Redt Innovatie de Vleeskuikenhouder?

Next Generation Poultry Health Redt Innovatie de Vleeskuikenhouder? Next Generation Poultry Health Redt Innovatie de Vleeskuikenhouder? Paul Louis Iske Professor Open Innovation & Business Venturing, Maastricht University De wereld wordt steeds complexer Dit vraagt om

Nadere informatie

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wat mij gelijk opviel is dat iedereen hier fietst. Ik vind het jammer dat iedereen

Nadere informatie

Duiding Strafuitvoering (Larcier Duiding) (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically

Duiding Strafuitvoering (Larcier Duiding) (Dutch Edition) Click here if your download doesnt start automatically Duiding Strafuitvoering (Larcier Duiding) (Dutch Edition) Click here if your download doesn"t start automatically Duiding Strafuitvoering (Larcier Duiding) (Dutch Edition) Duiding Strafuitvoering (Larcier

Nadere informatie

01/ M-Way. cables

01/ M-Way. cables 01/ 2015 M-Way cables M-WaY Cables There are many ways to connect devices and speakers together but only few will connect you to the music. My Way of connecting is just one of many but proved it self over

Nadere informatie

Reading comprehension: The Tropical Rainforest

Reading comprehension: The Tropical Rainforest Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Patricia Termeer 05 februari 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/71971 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

The Official Newsletter of Projects Abroad Bolivia

The Official Newsletter of Projects Abroad Bolivia The Official Newsletter of Projects Abroad Bolivia www.projects-abroad.net May 2013 1 Hi all, Carmen Herbas Country Director Welcome to the May edition of our Newsletter for Projects Abroad Bolivia. This

Nadere informatie

Scourge of Ethar The Game

Scourge of Ethar The Game Scourge of Ethar The Game IG 101/102 Team 1, Firstblood teamleden: Daniel Bijlsma, Peter Martens, Sievajet Rahimbaksh, Mick Tozer, Dennis Balk en Joey Rommers docent: Casper van Est type game: Platform,

Nadere informatie

Reizen Accommodatie. Accommodatie - Vinden. Accommodatie - Boeking. Om de weg naar je accommodatie vragen

Reizen Accommodatie. Accommodatie - Vinden. Accommodatie - Boeking. Om de weg naar je accommodatie vragen - Vinden Waar kan ik vinden? Om de weg naar je accommodatie vragen Where can I find?... een kamer te huur?... a room to rent?... een hostel?... a hostel?... een hotel?... a hotel?... een bed-and-breakfast?...

Nadere informatie

Reizen Accommodatie. Accommodatie - Vinden. Accommodatie - Boeking. Om de weg naar je accommodatie vragen

Reizen Accommodatie. Accommodatie - Vinden. Accommodatie - Boeking. Om de weg naar je accommodatie vragen - Vinden Where can I find? Om de weg naar je accommodatie vragen Waar kan ik vinden?... a room to rent?... een kamer te huur?... a hostel?... een hostel?... a hotel?... een hotel?... a bed and breakfast?...

Nadere informatie

present perfect simple.

present perfect simple. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON SIX Beste leerling. Toch nog één keer een tip voor het leren van Engelse woordjes en zinnetjes. Voor het studeren geldt iets heel bijzonders: bij studeren is 3 X 1 meer

Nadere informatie

Tussen 17.30 en 18.00 uur kunt u buiten genieten van een heerlijk glaasje glühwein!

Tussen 17.30 en 18.00 uur kunt u buiten genieten van een heerlijk glaasje glühwein! Beste ouders, Woensdag 18 december vieren we kerst op school en dat doen we ook dit jaar weer met een gezellig kerstdiner met kinderen, leerkrachten en klassenouders. Het avondprogramma ziet er als volgt

Nadere informatie

Read this story in English. My personal story. I: But you are planning to built up a professional career? As an independent or employee?

Read this story in English. My personal story. I: But you are planning to built up a professional career? As an independent or employee? My personal story Netherlands 23 Female Primary Topic: PROFESSIONAL CAREER Topics: IDENTITY Year: 2010 age appearance/physical beauty career path competences promotion/selection reconciliation private/professional

Nadere informatie

1. Select design and sketches 2. Model making 3. Tent construction 4. Welding 5. Paper mache 6. Painting 7. picking flowers (Dahlia s) 8.

1. Select design and sketches 2. Model making 3. Tent construction 4. Welding 5. Paper mache 6. Painting 7. picking flowers (Dahlia s) 8. Bloemencorso 1. Select design and sketches 2. Model making 3. Tent construction 4. Welding 5. Paper mache 6. Painting 7. picking flowers (Dahlia s) 8. Flowers stabbing and tapping 9. Parade Sunday and

Nadere informatie