Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus"

Transcriptie

1 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus

2 Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Alex Wit 2004 Visual Steps B.V. Tekstcorrectie: Lidy Deutekom Eindredactie: Ria Beentjes Tweede druk: februari 2005 ISBN X Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, uitgeleend, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door middel van fotokopieën, opnamen, of welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 168 Auteurswet 1912 j o het besluit van 20 juni 1974, Stb. 351, zoals gewijzigd bij het Besluit van 23 augustus 1985, Stb. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 882, 1180 AW Amstelveen). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgaven in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever te wenden. Ondanks alle aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan noch de redactie, noch de auteur, noch de uitgever aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade, die zou kunnen voortvloeien uit enige fout, die in deze uitgave zou kunnen voorkomen. In dit boek komen namen voor van gedeponeerde handelsmerken. Deze namen zijn in de tekst niet voorzien van een handelsmerksymbool, omdat ze slechts fungeren als aanduiding van de besproken producten. Hierbij wordt op geen enkele wijze getracht inbreuk te maken op de rechten van de handelsmerkhouder. Wilt u meer informatie? Heeft u vragen of suggesties? Nieuwsbrief Alle boeken van Visual Steps zijn volgens dezelfde methode geschreven: stap-voorstap instructies met schermafbeeldingen. Een overzicht van alle boeken vindt u op Op deze website kunt u zich ook met enkele muisklikken online aanmelden voor de gratis Visual Steps Nieuwsbrief die per wordt verspreid. In deze Nieuwsbrief ontvangt u maandelijks informatie over: - de nieuwste titels en eerder verschenen boeken; - speciale aanbiedingen en kortingsacties. Met de gratis Visual Steps Nieuwsbrief blijft u op de hoogte. Bezoek de website ook om de vele s te bekijken en de gratis boekjes te downloaden.

3 3 Wat zijn virussen? Iedere computergebruiker heeft er weleens van gehoord en velen hebben er weleens één gehad: een computervirus. Een virus is eigenlijk niets meer dan een programmaatje met nare eigenschappen. Dit programmaatje kan op zichzelf staan, maar zit meestal verborgen in een ander bestand. Als dat bestand wordt geopend, wordt meteen het virus gestart en begint het zijn schadelijke werk. Wat een virus doet, is afhankelijk van het type. Bepaalde virussen doen niets anders dan zichzelf vermenigvuldigen op uw vaste schijf. Dit heeft tot gevolg dat langzaam maar zeker uw vaste schijf vol raakt met nutteloze informatie, totdat u er geen gewoon gebruik meer van kunt maken. Andere virussen laten uw vaste schijf met rust, maar proberen zichzelf via internet te verspreiden. Daarvoor gebruiken ze de adressen die op uw computer staan. Meestal zijn dit de adressen uit het adresboek van Outlook Express. Naar al deze adressen wordt, zodra u op internet gaat, een mail gestuurd met daarin verstopt een kopie van het virus. Zo kan het virus zich over steeds meer computers verspreiden. Van het versturen van deze virusmails zult u zelf niet veel merken, omdat dat verborgen gaat. Een met een virus in Outlook Express: Andere soorten virussen richten meer schade aan. Zo zijn er virussen die bepaalde programma s onklaar maken, zodat u er niet meer mee kunt werken. Andere laten iedere keer uw computer opnieuw opstarten, zodat normaal computeren onmogelijk wordt. De gevaarlijkste virussen wissen de inhoud van uw vaste schijf, zodat u al uw gegevens kwijtraakt. Er zijn zelfs virussen bekend die zich nestelen in de software van de chip met belangrijke gegevens van de computer (Bios). Dit heeft tot gevolg dat uw computer volkomen onbruikbaar wordt. Met de opkomst van internet is de virusdreiging enorm toegenomen. Werden virussen vroeger bijna alleen verspreid via programma s die met een diskette op een andere computer werden gezet, tegenwoordig kunnen via internet virussen heel eenvoudig en snel worden verspreid. Het gevolg is dat virussen razendsnel kunnen toeslaan en dan meteen honderdduizenden computers kunnen uitschakelen. Dit is dan ook de reden dat geen computergebruiker meer zonder goede maatregelen tegen virussen kan.

4 4 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Verschillende soorten virussen, spyware en hoaxes Virussen hebben met elkaar gemeen dat ze op één of andere manier schade toebrengen. Toch worden ze gewoonlijk ingedeeld in verschillende categorieën: Virus - Een schadelijk programmaatje dat zich in een ander bestand nestelt en zich van daaruit verspreidt en schade aanricht. Ook de verzamelnaam voor alle soorten virussen. Worm - Een virus dat zich niet zoals de oorspronkelijke virussen verstopt in een ander programma en dat dus onafhankelijk is van het verspreiden en starten van een moederprogramma. Wormen werken als volledig zelfstandige programma s en verspreiden zichzelf zodra geactiveerd. Trojaans paard - Genoemd naar het bekende paard van Troje. Een list waarbij de belagers van de oude stad Troje binnen de stadsmuren wisten te komen, door zich in een houten paard te verbergen. Een trojaans paard, of trojan, doet precies hetzelfde. Het komt op uw computer binnen als onschuldig ogend programma. Vervolgens wordt een op de achtergrond draaiend programma op uw computer gestart waarmee de verspreider van het trojaanse paard via internet uw computer binnen kan komen. Hij kan dan informatie op uw computer lezen of op afstand uw computer besturen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld programma s gestart worden of bestanden gewist. Hoaxes - Hoaxes zijn s die een valse viruswaarschuwing geven. Vaak wordt ook precies beschreven hoe u een bepaald virusbestand op uw vaste schijf moet opzoeken en verwijderen. Vaak is dat een Windows-systeembestand. Als u de aanwijzingen zou opvolgen, werkt Windows niet goed meer. In feite bent u dan zelf het werkelijke virus: u beschadigt immers zelf uw computer. Bijna altijd wordt aangedrongen op het verder versturen van de valse naar uw bekenden. Meer informatie over Hoaxes vindt u op blz. 15. Op de website vindt u overzichten met veel bekende virussen en hoaxes. Een andere bekende website op dit gebied is Op dit type websites kunt u altijd nagaan welke virussen er bestaan, wat de symptomen van een besmetting zijn en wat u er tegen kunt doen als uw pc toch besmet is geraakt. Ook hoaxes die in omloop zijn, worden vermeld. Spyware - Niet officieel een virus, maar toch vervelend. Spyware is software die stiekem op uw computer wordt gezet als u een programma installeert. Meestal gebeurt dit bij gratis programma s, maar soms ook bij betaalde software. Spyware wordt door de makers van de software toegevoegd om erachter te komen welke software u op uw computer gebruikt en welke websites u bezoekt.

5 5 Windows XP en Servicepack 2 In de tweede helft van 2004 heeft Microsoft voor het besturingssysteem Windows XP een belangrijke update uitgebracht onder de naam Servicepack 2 (SP2). Deze omvangrijke update brengt krachtige beveiligingsinstellingen aan die helpen in de strijd tegen virussen, hackers en wormen. SP2 bevat bovendien nieuwe beveiligingsfuncties waarmee u uw pc gemakkelijker kunt beschermen. Voor bezitters van de 'oude' Windows XP is na installeren van SP2 de meest in het oog lopende verandering de aanwezigheid van het Windows Beveiligingscentrum. U kunt dit venster Windows Beveiligingscentrum openen door te klikken op,,. Met dit Beveiligingscentrum kunt u in één oogopslag zien welke instellingen op uw computer zijn gemaakt en wat u nog zou moeten controleren. Door SP2 wordt standaard een aantal beveiligingsfuncties geactiveerd, zoals Automatische updates en de Windows Firewall. Bovendien wordt de status van de virusbeveiliging in de gaten gehouden. Automatisch updaten van Windows blijft onveranderd zeer belangrijk omdat regelmatig nieuwe kleine updates worden verspreid waarmee nieuw ontdekte lekken of foutjes worden gerepareerd. De Windows Firewall beschermt uw computer tegen ongewenst binnenkomend verkeer. Meer informatie over de beveiligingsonderdelen van Servicepack 2 vindt u op de website van Microsoft:

6 6 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Bijlagen bij s Bijlagen bij s zijn de belangrijkste bronnen van virussen. Zo n bijlage is te herkennen aan het paperclipje naast de mail. Zo'n bijlage heeft meestal een onschuldige naam, maar is in het geval van een virus-mail een programmaatje, met daarin verstopt de code voor het virus. Dit soort virusmails wordt vaak automatisch verstuurd vanaf een computer die besmet is met het virus, zonder dat de eigenaar daar vanaf weet. Het adres van de afzender van de wordt gewoonlijk door het virus vervalst. Daar wordt dan meestal een willekeurig adres, gevonden op de besmette computer, voor gebruikt. Dus de vermelde afzender hoeft niet de werkelijke afzender te zijn. Virusmails zijn meestal in het Engels. Ze dragen vaak een aandachttrekkende titel. De tekst verwijst bijna altijd naar de bijlage, in de hoop dat u die zult openen: Zo n virusmail kan geen kwaad zolang u de bijlage niet opent. Als u niet zeker weet waar de bijlage vandaan komt en waarom hij gestuurd is, open hem dan niet, maar verwijder hem. Dat doet u als volgt: Klik op de mail Klik op Daarna wordt de mail in de map geplaatst: Ook daar moet u hem op dezelfde manier uit verwijderen. Als u Windows XP met Servicepack 2 heeft geïnstalleerd, zijn er standaard enkele beveiligingsinstellingen actief in Outlook Express. Die instellingen kunt u bekijken: Klik op, U ziet het venster Opties: Klik op tabblad Deze beveiligingsinstellingen zorgen ervoor dat bijlagen bij e- mails en afbeeldingen in s niet automatisch kunnen worden geopend. U moet daar zelf toestemming voor geven op het moment dat u zo'n of bijlage wilt openen. Aangeraden wordt om de beveiligingsinstellingen in dit venster niet uit zetten. Zo behoudt u de controle over mogelijk ongewenste s.

7 7 Antivirus-programma s De beste bescherming tegen virussen bent u zelf. Door geen onbekende bijlagen bij s te openen en geen onbekende en verdachte software te installeren, voorkomt u al een hoop ellende. Toch kan er zelfs dan nog weleens een virus doorheen glippen. Om dat te voorkomen, is een antivirus-programma onmisbaar. Aangezien de bestrijding van virussen een grote markt is, is er inmiddels een flink aantal antivirus-programma s te koop. De bekendste daarvan zijn Norton en McAfee. Maar ook minder bekende anti-virussoftware als Norman of Panda voldoet goed. Als u eenmaal uw antivirus-programma heeft geïnstalleerd, kunt u de verschillende functies ervan gebruiken. Deze functies variëren per programma. Bij Norton heeft u bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden: Laatste virusinformatie binnenhalen: Continu op de achtergrond controleren op mogelijke virussen: Automatisch in- en uitgaande s scannen: Zelf uw computer op virussen controleren:

8 8 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Antivirus-programma updaten Omdat er voortdurend nieuwe virussen verschijnen, is het erg belangrijk om regelmatig uw antivirus-programma te updaten. Bij andere soorten programma s houdt dat in dat u een nieuwere versie van het programma binnenhaalt van internet. Bij een antivirus-programma betekent het dat u de informatie over de nieuwste virussen downloadt. De makers van het antivirus-programma houden constant bij welke virussen er verschijnen en hoe die te herkennen zijn. Met deze informatie, de zogenaamde virusdefinities, kan het antivirus-programma de virussen op uw computer herkennen en maatregelen nemen. In ieder antivirus-programma zit een optie of een knop waarmee u contact kunt maken met de website van de maker van het programma om te zoeken naar updates: Daarna wordt verbinding gemaakt met internet. Het programma maakt contact met de website. Als er updates zijn, kunt u aangeven of ze moeten worden binnengehaald en geïnstalleerd: Soms moet u na installatie de computer opnieuw opstarten. Heeft u een poosje niet geüpdatet, dan waarschuwt het antivirus-programma u meestal automatisch.

9 9 Scannen op virussen Met behulp van een antivirus-programma, zoals Norton AntiVirus, kunt u uw vaste schijf en cd s controleren op virussen. Dat wordt scannen genoemd. U kunt het antivirus-programma zó instellen dat het regelmatig automatisch controleert. Ook kunt u automatisch s, programma's en bestanden laten controleren. U kunt ook zelf de opdracht geven om een vaste schijf, diskette en/of cd te scannen. Dat doet u bijvoorbeeld in Norton AntiVirus als volgt: Klik op Let op: het programma wordt regelmatig vernieuwd. Mogelijk zien de vensters van uw versie van Norton AntiVirus er iets anders uit. U kunt vervolgens aangeven welk gedeelte van uw computer u wilt scannen: Dubbelklik op de gewenste mogelijkheid Het scannen op virussen begint. Na afloop verschijnt er een overzicht:

10 10 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Virus gevonden Als u geen dubieuze bijlagen bij s opent of verdachte programma s gebruikt, is de kans niet erg groot dat er een virus op uw computer komt. Maar toch kan het vroeg of laat gebeuren dat uw antivirus-programma er een tegenkomt. Uw antivirus-programma zal u dan een waarschuwing geven en zo mogelijk actie ondernemen: Naam van het geïnfecteerde bestand: Naam virus: Wat heeft het antivirusprogramma met het virus gedaan: Er zijn verschillende acties die een antivirus-programma kan ondernemen bij het vinden van een virus: Infectie herstellen - Als een bestand op de computer is geïnfecteerd, wordt geprobeerd het bestand te herstellen door het virus te verwijderen. Gaat het om een op zichzelf staand virus als een trojaans paard of een worm, dan wordt dat weggehaald. In quarantaine plaatsen - Het geïnfecteerde bestand of het virus wordt niet verwijderd, maar in een aparte map gezet waar het niet geopend kan worden en meer schade kan aanrichten. Er kan vervolgens veilig gekeken worden naar een oplossing voor het virusprobleem. Bestand verwijderen - Het geïnfecteerde bestand of het virus wordt van de computer verwijderd. Dit betekent dat de gegevens van een geïnfecteerd bestand verloren raken als u er geen reservekopie van heeft. Deze mogelijkheid wordt meestal alleen gebruikt als het niet mogelijk is het virusprobleem op een andere manier op te lossen. Sommige virussen kunnen niet rechtstreeks door een antivirus-programma onschadelijk gemaakt worden. U kunt daarvoor dan op internet zoeken naar een speciaal verwijdergereedschap en de bijbehorende instructies. Deze zijn vaak te vinden op de websites van de makers van antivirus-programma s.

11 11 Gereedschappen voor verwijderen Als u een virus aantreft op uw computer, kunt u het vaak met behulp van uw antivirus-programma laten verwijderen. Maar soms lukt dat niet. U kunt dan meestal gebruikmaken van speciale verwijdergereedschappen en -instructies voor het betreffende virus. U vindt die verwijdertools op de websites van bekende antivirus-programmamakers als Norton ( of McAfee ( Ook via de website antivirus.pagina.nl kunt u verwijdertools vinden: Als u de juiste webpagina voor het virus heeft gevonden, is het belangrijk de verwijderinstructies daarop goed te volgen. Doet u vooral alles in de goede volgorde. Doet u dat niet, dan kan het zijn dat het virus toch nog ergens op uw computer blijft staan.

12 12 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Trojaanse paarden Trojaanse paarden zijn bijzondere virussen. Ze zijn niet zozeer bedoeld om uit zichzelf schade op uw computer aan te richten of zichzelf te verspreiden, maar dienen als gereedschap voor computerinbrekers (hackers) om via een achterdeurtje gebruik te maken van uw computer. Zo kan informatie op uw computer naar de hacker doorgestuurd worden of uw computer op afstand bestuurd en gebruikt worden. Veel antivirus-programma s zijn in staat trojaanse paarden te herkennen. Maar er zijn ook programma s die speciaal gericht zijn op het opsporen van dit type virussen. Eén zo n speciaal programma om trojaanse paarden op te sporen is TrojanHunter. Het is een sharewareprogramma dat u een maand lang gratis kunt gebruiken: U kunt TrojanHunter downloaden van de website trojanhunter Klik op U kunt het programma nu downloaden. Nadat u TrojanHunter geïnstalleerd heeft, kunt u het op de achtergrond op uw computer laten draaien of zelf starten om uw computer te scannen op trojaanse paarden: Let erop dat u regelmatig het programma laat updaten, zodat ook de nieuwste trojaanse paarden worden herkend.

13 13 Firewall Een goede manier om uw computer te beschermen tegen computerkrakers (hackers) is de zogenaamde firewall. Een firewall is een programma dat een buffer vormt tussen internet en uw computer. U kunt het zien als een stevige deur waarmee u zelf kunt bepalen wie of wat contact mag maken met uw computer. Vooral bij vaste internetverbindingen via de kabel of adsl is een goed werkende firewall erg belangrijk. In Windows XP + Servicepack 2 is een goede firewall ingebouwd. U kunt echter ook zelf een firewall installeren. Een prima gratis firewall is het programma ZoneAlarm. U kunt ZoneAlarm gratis downloaden van de website Klik op Op de volgende webpagina: Klik op Op de volgende webpagina: Klik op Nu wordt het programma gedownload en geïnstalleerd. Dat kunt u in enkele vensters volgen. Nadat u ZoneAlarm geïnstalleerd heeft, zal het op de achtergrond op uw computer draaien en u waarschuwen als iemand probeert uw computer binnen te komen, of als een programma zonder uw toestemming contact zoekt met internet: Let op: de website en het programma worden regelmatig vernieuwd. U ziet mogelijk iets andere vensters dan in dit voorbeeld.

14 14 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Spyware verwijderen Sommige makers van software, vooral van free- en shareware, installeren stiekem spionageprogramma s op uw computer. Dit wordt spyware genoemd. Daarmee kunnen ze bijhouden welke software u gebruikt en welke websites u bezoekt. Deze informatie gebruiken ze vervolgens voor commerciële doeleinden. Als u uw privacy op prijs stelt, zult u deze spyware graag verwijderd willen hebben van uw computer. Daar zijn een aantal handige programma s voor. Eén daarvan is het programma Ad-aware dat u gratis kunt downloaden. U kunt Ad-aware downloaden van de website dutch/support/download Op deze webpagina kunt u een website kiezen waarvandaan u Ad-Aware kunt downloaden. Op webpagina kunt u een gratis boekje downloaden waarin de procedure stap voor stap wordt beschreven. Nadat u Ad-aware heeft gedownload en geïnstalleerd, kunt u het zelf opstarten om op zoek te gaan naar spyware: Het programma zal stoppen met een overzicht van de gevonden spyware. U kunt dan zelf beslissen of u het wilt laten verwijderen door Adaware. Let erop dat u regelmatig het programma update. Meer informatie over downloaden, installeren, de werking en de instellingen van dit programma vindt u in het Visual Steps-cahier over Ad-aware. U kunt dit cahier gratis downloaden op webpagina

15 15 Vervuiling op internet door hoaxes, kettingbrieven en spam Een hoax is een vals virusbericht. Hoaxen zijn er in allerlei soorten. Een bekende hoax is de jdbgmgr.exe- , waarbij u een waarschuwing ontvangt over een vermeend virus op uw computer, genaamd jdbgmgr.exe. Als u dit programma aantreft op uw computer, wordt erop aangedrongen dat u het verwijdert. In werkelijkheid is jdbgmgr.exe een gewoon Windows-programma dat nodig is voor de juiste werking van bepaalde onderdelen van Windows. Een kettingbrief is een waarin u dringend wordt verzocht deze door te sturen naar anderen. Bijvoorbeeld omdat het doorsturen geluk brengt en niet doorsturen ongeluk. Of om geld naar vorige verstuurders te laten sturen als bij een piramidespel. Stuur kettingbrieven en hoaxes nooit door. Geef deze informatie ook door aan de verzenders van deze hoaxes en kettingbrieven. U kunt bij dit soort dubieuze s altijd op internet via even zoeken op het onderwerp. Vaak ontdekt u dan al snel waar u mee te maken heeft via de diverse websites over hoaxes. Spam is ongewenste reclame- . Spam wordt in grote hoeveelheden verstuurd. Versturen van spam is een goedkope en eenvoudige handeling voor de afzender: één druk op de knop en er worden honderdduizenden reclam tjes rondgestuurd. Het verkeer wordt hierdoor in toenemende mate ernstig vervuild en daardoor wordt internet weer een stukje trager en duurder. Om spam uit uw Postvak IN te weren, kunt u een spamfilter instellen. Veel internetproviders bieden een gratis spamfilter als service aan hun abonnees aan. Zorg er ook voor dat u niet overal uw adres achterlaat op internet. Er zijn speciale programmaatjes die adressen verzamelen met als doel spam versturen.

16 16 Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Hoe kunt u virussen voorkomen? U kunt er zelf veel aan doen om een virusinfectie te voorkomen op uw computer als u let op de volgende dingen: Kijk kritisch naar s met bijlagen. Open nooit een bijlage als u niet zeker weet wat erin zit en waar hij vandaan komt. Verwijder de als u het niet vertrouwt of vraag om bevestiging van de afzender. Let bij het downloaden van bestanden op internet op de betrouwbaarheid van de website. Een bekende, professionele website zal de inhoud zelf al controleren op virussen. Bestanden die u downloadt via programma s als Kazaa moet u beschouwen als onbetrouwbaar. Ook in kopieën van programma s die u krijgt van bekenden, schuilt een risico. Controleer deze bestanden altijd eerst met een antivirus-programma. Zorg ervoor dat er een antivirus-programma geïnstalleerd is op uw computer. Gebruik dit programma regelmatig om uw computer te scannen op virussen en/of laat het op de achtergrond uw computer constant controleren. Zorg ervoor dat u de virusinformatie regelmatig update. Installeer een firewall-programma op uw computer, zodat onbevoegden geen toegang kunnen krijgen. Installeer een anti-spywareprogramma op uw computer. Update en draai dit regelmatig om spyware te laten verwijderen. Stuur geen hoaxes door. Houd uw Windows-versie up to date door altijd de nieuwste Windows updates te installeren. Handige websites tegen virussen Uitgebreide Nederlandstalige virusinformatie Startpagina met veel antivirus-links Norton antivirus-website McAfee antivirus-website Online op virussen laten scannen licence.php Antispyware-programma Ad-aware downloaden trojanhunter Antitrojaanse-paarden-programma TrojanHunter downloaden Hoaxes en kettingbrieven herkennen

Addo Stuur AZERTY toetsenbord

Addo Stuur AZERTY toetsenbord Addo Stuur AZERTY toetsenbord Typen van accenten, trema s en cijfers Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer

Studio Visual Steps. Beveiliging op uw Windows 10-computer Studio Visual Steps Beveiliging op uw Windows 10-computer Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2016

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in Studio Visual Steps Richt uw pc of laptop in Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2012 Alle rechten

Nadere informatie

Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds

Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds Studio Visual Steps Abonneren op gratis RSS feeds Computertips van Visual Steps Nieuws van Visual Steps Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. B.V. Opmaak/redactie: Marleen Vermeij

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Antivirusapp downloaden op Android-tablet

Studio Visual Steps. Antivirusapp downloaden op Android-tablet Studio Visual Steps Antivirusapp downloaden op Android-tablet 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: mei

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Overstapgids Internet Explorer 8

Studio Visual Steps. Overstapgids Internet Explorer 8 Studio Visual Steps Overstapgids Internet Explorer 8 2008 Visual Steps B.V. Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak / redactie: Jolanda Ligthart Eindredactie: Ria Beentjes Publicatie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail Studio Visual Steps Webmail met Windows Live Hotmail Overal ter wereld uw e-mail versturen en ontvangen 2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. B.V. Opmaak/redactie: Jolanda Ligthart

Nadere informatie

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl

Wilt u meer informatie? www.visualsteps.nl 2008 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Jolanda Ligthart en Dominique Feenstra Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief

Abonneren op de gratis Visual Steps Nieuwsbrief: www.visualsteps.nl/nieuwsbrief Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2006 Visual Steps B.V. Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno Opmaak/redactie: Marleen Vermeij Eindredactie: Ria Beentjes Eerste druk: april

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Les 7 Doen: Windows Live Mail

Les 7 Doen: Windows Live Mail Wegwijs in Windows 7 Les 7 Doen: Windows Live Mail Vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 Hannie van Osnabrugge bussum 2011 Deze vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 hoort bij

Nadere informatie

Microsoft Security Essentials downloaden

Microsoft Security Essentials downloaden Wegwijs in internet Thuis in Windows Vista Thuis in Windows 7 Microsoft Security Essentials downloaden Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze handleiding Microsoft Security

Nadere informatie

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer

3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer 108 Basisboek Internet en e-mail met Windows XP 3.12 Zoeken op een pagina door Internet Explorer Soms heeft een webpagina zoveel tekst dat u uw trefwoord niet terugvindt. Dan kunt u een handig trucje gebruiken.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4

Studio Visual Steps. Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4 Studio Visual Steps Surfen op internet met de Samsung Galaxy Tab 4 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: augustus

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren

Studio Visual Steps. Creatief met digitale foto s voor senioren Studio Visual Steps Creatief met digitale foto s voor senioren 2012 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Emma Schipper Opmaak / bureauredactie:

Nadere informatie

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd!

Studio Visual Steps. E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Studio Visual Steps E-mail in Outook Gebruik Outlook effectief en bespaar tijd! Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2

Studio Visual Steps. Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2 Studio Visual Steps Surfen op internet met uw tablet met Android 4.2 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Beveiliging van de computer

Hoofdstuk 5 Beveiliging van de computer Studio Visual Steps Hoofdstuk 5 Beveiliging van de computer Gratis hoofdstuk uit het boek Windows Vista voor senioren deel 2 Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2008 Visual Steps B.V.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Webmail met Windows Live Hotmail

Studio Visual Steps. Webmail met Windows Live Hotmail Studio Visual Steps Webmail met Windows Live Hotmail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2

Studio Visual Steps. Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2 Studio Visual Steps Surfen op uw Samsung telefoon met Android 4.2 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Nieuwsbrief 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Nieuwsbrief... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl

Studio Visual Steps. Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl Studio Visual Steps Online bestellen en betalen bij www.visualsteps.nl Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Publicatiedatum: september 2013 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beveiliging van de computer

Hoofdstuk 1 Beveiliging van de computer Addo Stuur Hoofdstuk 1 Beveiliging van de computer Gratis hoofdstuk uit het boek Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2008 Visual Steps

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc

Studio Visual Steps. Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc Studio Visual Steps Ordenen en terugvinden van mappen en bestanden op uw pc Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Omslagontwerp: Studio Willemien Haagsma bno 2012 Visual Steps B.V.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Surfen op internet op uw iphone

Studio Visual Steps. Surfen op internet op uw iphone Studio Visual Steps Surfen op internet op uw iphone Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2016 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart 2016 Alle

Nadere informatie

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Computerbegeleiding Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Onderwerpen Wie of wat vergalt ons computerplezier Hoe merk je dat er iets mis is Hoe kunnen we ons wapenen Algemene

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Firmware Upgrade Utility

Firmware Upgrade Utility Firmware Upgrade Utility Inhoudsopgave Firmware Upgrade Procedure Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Wat moet er na de installatie gebeuren?...4 1.1.1 Abonnement beheren...4 1.1.2 Het product openen...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor

Nadere informatie

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools) Firmware Upgrade Upgrade Utility (Router Tools) Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie in Windows 8/8.1 4 Computer configuratie

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Windows Live Mail downloaden en een e-mailadres instellen

Windows Live Mail downloaden en een e-mailadres instellen Wegwijs in Windows 7 Wegwijs in internet Windows Live Mail downloaden en een e-mailadres instellen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze handleiding Windows Live Mail downloaden

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Een eigen weblog met WordPress

Studio Visual Steps. Een eigen weblog met WordPress Studio Visual Steps Een eigen weblog met WordPress Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8

Studio Visual Steps. Starten met Windows 8 Studio Visual Steps Starten met Windows 8 2013 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Yvette Huijsman Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum:

Nadere informatie

4. Beveiligen en instellen

4. Beveiligen en instellen 111 4. Beveiligen en instellen Ook in Windows 10 is beveiliging een belangrijk onderwerp. Daarom is het belangrijk Windows regelmatig te laten updaten met de laatste aanpassingen. Hiervoor gebruikt u Windows

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tekstverwerking met de Word-app op de ipad

Studio Visual Steps. Tekstverwerking met de Word-app op de ipad Studio Visual Steps Tekstverwerking met de Word-app op de ipad Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: maart

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab 3

Studio Visual Steps. Samsung Galaxy Tab 3 Studio Visual Steps Samsung Galaxy Tab 3 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2014 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: februari 2014 Alle rechten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Windows Live OneCare downloaden en installeren

Windows Live OneCare downloaden en installeren 1 Windows Live OneCare downloaden en installeren Als u geen antivirusprogramma op uw computer heeft geïnstalleerd, is uw computer in gevaar. Ook als de licentie van uw huidige antivirusprogramma verlopen

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in de wereld van internet Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in de wereld van internet van Hannie van

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail

Studio Visual Steps. Werken met Windows Live Mail Studio Visual Steps Werken met Windows Live Mail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juli 2013 Alle

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet 125 5. Veilig e-mailen en bestellen op internet Mogelijk ontvangt u regelmatig ongewenste e-mail. Voorbeelden daarvan zijn phishingmails, spam, hoaxes en kettingbrieven. Veel van deze e-mails worden tegenwoordig

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Ontdek Gmail

Studio Visual Steps. Ontdek Gmail Studio Visual Steps Ontdek Gmail Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2017 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: 4e kwartaal 2017 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Spyware Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan u niet weet waar ze vandaan

Nadere informatie

Address Mapping Address Mapping regels:

Address Mapping Address Mapping regels: Address Mapping Address Mapping Met de optie Address Mapping kunt u het uitgaande publieke IP-adres instellen voor bepaalde interne IP-adressen. Het verkeer afkomstig van dit desbetreffende interne IP-adres

Nadere informatie

Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren

Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren Wegwijs in Windows 8 Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze handleiding over het downloaden en installeren

Nadere informatie

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2.

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2. 1 PROXSYS Spamfilter Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface Auteur: Marcel van Leur Datum: 31 oktober 2012 Pagina 1 van 1 Versie: 2.0 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding. pagina 3 2 Spamfilter rapport......

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Thuis in Windows 7 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge bussum 2010 Deze antwoorden horen bij de vragen in Thuis in Windows 7 van Hannie van Osnabrugge. 2010 Hannie van Osnabrugge Alle rechten

Nadere informatie

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze lezing zullen we ons eerst afvragen wat er

Nadere informatie

Syslog / Mail Alert Setup

Syslog / Mail Alert Setup Syslog / Mail Alert Setup Syslog Wat is Syslog? Syslog is een utility waarmee de router activiteit kan worden bijgehouden. Tevens kan de utility worden gebruikt als debug utility. Wanneer gebruikt u Syslog?

Nadere informatie

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

F-Secure Mobile Security for S60

F-Secure Mobile Security for S60 F-Secure Mobile Security for S60 1. Installeren en activeren Vorige versie Installatie U hoeft de vorige versie van F-Secure Mobile Anti-Virus niet te verwijderen. Controleer de instellingen van F-Secure

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met iphoto en imovie

Studio Visual Steps. Werken met iphoto en imovie Studio Visual Steps Werken met iphoto en imovie Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2013 Alle

Nadere informatie

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen AVG Anti-Virus Free Edition (inmiddels is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar) is een voor thuisgebruik gratis virusscanner en anti-spyware tool,

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw tablet

Studio Visual Steps. Fotobewerking op uw tablet Studio Visual Steps Fotobewerking op uw tablet 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: september 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Lesbrief 1 Inleiding Digiveilig en Mediawijs Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Nadere informatie

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ...

3. Zoeken naar informatie ... 4. Surfen op internet met de app Internet Explorer 99... 5. Werken met e-mail 109 ... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tablet beveiligen

Studio Visual Steps. Tablet beveiligen Studio Visual Steps Tablet beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail Wegwijs in internet Webmail met Windows Live Hotmail Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze handleiding Webmail met Windows Live Hotmail hoort bij Wegwijs in internet van

Nadere informatie

FlexSCAN Installatie

FlexSCAN Installatie FlexSCAN Installatie Copyright Copyright 2007 Dicon development center BV. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde gegevensbestand,

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7

Studio Visual Steps. Tips en trucs in Windows 7 Studio Visual Steps Tips en trucs in Windows 7 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: december 2013 Alle

Nadere informatie

Handleiding. Voorkom infiltratie met ongewenste programma s: Outlook Express. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 8 november 2010 Wijzigingen:

Handleiding. Voorkom infiltratie met ongewenste programma s: Outlook Express. Auteur: Henk Schuurman eerste uitgave: 8 november 2010 Wijzigingen: VOIP - SOFTWARE - HARDWARE - INTERNET - CONSULTANCY Soft Solutions Ruijslaan 49 7003 BD Doetinchem Nederland Telefoon : 0314 36 04 47 Gsm : 06 55 806 940 Handelsreg. Arnhem nr. : 09051259 BTW : NL 0658

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows Live Essentials

Studio Visual Steps. Visuele stappengids Windows Live Essentials Studio Visual Steps Visuele stappengids Windows Live Essentials Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober

Nadere informatie

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt.

Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt. Bind IP to MAC Met de functie 'Bind IP to MAC' heeft u meer controle over het gebruik van LAN IP-adressen die in het netwerk worden gebruikt. Het is lastig om in de router functies toe te passen op IP

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

Beheer(s) je LinkedIn

Beheer(s) je LinkedIn Beheer(s) je LinkedIn Titel Beheer(s) je LinkedIn Eerste druk juli 2014 Auteur Redactie Druk Fred Beumer TekstFontein Hollandridderkerk, Ridderkerk Digitaal Leerplein Postbus 50, 6990 AB Rheden website:

Nadere informatie

Port Redirection NAT >> Port Redirection Enable.

Port Redirection  NAT >> Port Redirection Enable. Port Redirection Port Redirection Door middel van Port Redirection (ook wel Port Forwarding genoemd), kunt u bepaalde externe poorten doorsturen naar een interne poort. Het verschil tussen Open Ports en

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Werken met het bureaublad in Windows 10

Studio Visual Steps. Werken met het bureaublad in Windows 10 Studio Visual Steps Werken met het bureaublad in Windows 10 Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013 Veilig Internetten Rob van Geuns April 2013 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er allemaal? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet ik dat ik

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Tips en trucs op de ipad

Studio Visual Steps. Tips en trucs op de ipad Studio Visual Steps Tips en trucs op de ipad Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2013 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: juni 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren

Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren Wegwijs in Windows 8.1 Handleiding Windows Live Mail 2012 downloaden en installeren Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze handleiding over het downloaden en installeren

Nadere informatie