Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver. Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver. Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december"

Transcriptie

1 E-Brief 13 december Personeel Personeel Nog twee nachtjes slapen. en de Vrije Universiteit Brussel lanceert haar nieuwe huisstijl! Op woensdag 15 december zal je kennismaken met onze nieuwe look. Dit is dus de laatste e-brief in de oude verpakking Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver Sinds juni 2004 biedt het Rekencentrum op de centrale mailserver (MACH/POP/IMAP/Webmail) een anti-spam oplossing aan -SpamAssassin (TM). Aan alle kleine berichten wordt automatisch een spam-waarde toegekend. U beslist zelf of u deze extra informatie wenst te gebruiken voor het automatisch opzij zetten van vermeende ongewenste . Dit kan u doen door rechtstreeks via Webmail de antispam filter te activeren op de mailserver, ofwel door te filteren op (de) X-Spam-Status (header) in Outlook of Eudora op uw eigen computer (PC, Mac). Hoe en wat kan u lezen op de volgende webpagina: Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december In de e-brief van 22 november stond dat het fitnesscentrum van de Vrije Universiteit Brussel zou sluiten op 1 januari Deze sluitingsdatum is nu vervroegd naar vrijdag 17 december! Woensdag 15 december vindt in het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel de jaarlijkse zwemmarathon plaats in het kader van de sporttrofee. Hierdoor zal het zwembad uitzonderlijk gesloten blijven voor het publiek van 17u00 tot 21u00. Het diepzeeduiken in het kader van het sportprogramma, van 21u00 tot 22u00, gaat wel door. Hulde aan personeelsleden met 20 en 30 jaar dienst, emeriti, gepensioneerden en uitstappers 2004, 10 januari om 10u00 Maandag 10 januari 2005 brengt de Vrije Universiteit Brussel hulde aan de personeelsleden die in de loop van 2004 respectievelijk 20 en 30 jaar dienst hebben evenals de personeelsleden die in 2004 met emeritaat of pensioen gingen of uitstapten. Daarvoor worden alle personeelsleden uitgenodigd om 10u00 in Auditorium C op de Campus Etterbeek. Aansluitend op de huldiging volgt de nieuwjaarsreceptie. Vanaf 16u00 kan je vervolgens terecht in het Kultuurkaffee voor een spetterende Nieuwjaarsfuif.

2 Reiniging van computers De medewerkers van Facility Management/dienst reiniging zijn onlangs opnieuw gestart met het reinigen van computers. Met aangepaste producten wordt stof en vuil verwijderd aan de buitenkant van computerapparatuur, onder andere muis, klavier, toetsenbord, beeldscherm, Diensten die van deze service gebruik willen maken kunnen contact opnemen met Rita De Brabanter op het nummer 02/ of of met Sandra Crabbé op het nummer 02/ of Studenten Belangrijk bericht: Blackboardsysteem wordt stopgezet! Blackboard, het oude teleleerplatform van de Vrije Universiteit Brussel, wordt op het einde van het eerste semester stopgezet. Het is daarom uiterst belangrijk dat iedereen die nog materiaal op Blackboard heeft staan, dit migreert naar PointCarré. Na 11 februari om 15u00 zal alle cursusmateriaal samen met de Blackboardserver onherroepelijk verdwijnen! Om de laatste Blackboardgebruikers te helpen om over te schakelen, organiseert het OSC van 17 januari tot 21 januari een migratieweek. Meer informatie over deze week leest u hier. Meer informatie omtrent het nieuwe PointCarrésysteem lees je hier. Blackboard kende een ongelofelijk succes, het bezoekersaantal groeit nog steeds. Aan de Vrije Universiteit Brussel waren er op 9 december 6472 gebruikers van het teleleerplatform, een absoluut record. 24 december: lessen geschorst vanaf 16u00 We willen er nogmaals aan herinneren dat naar aanleiding van Kerstavond op vrijdag 24 december de lessen geschorst worden vanaf 16u00. Foto s Galabal 2004 van de Farmaceutische Kring OSAB en Ouwe Geuzen on line De foto s van het Galabal 2004 van de Farmaceutische Kring - OSAB en de Ouwe Geuzen staan on line. Je vindt ze hier. Toyota stelt programma voor pas-afgestudeerden voor op jobbeurzen in 2005 De autofabrikant Toyota zal in 2005 op verschillende jobbeurzen een programma voorstellen over de ontwikkeling van jong-gediplomeerden. Het programma is speciaal bedoeld voor laatstejaarsstudenten en pas-afgestudeerden. Exacte data zijn nog niet bekend, maar Toyota heeft de bedoeling haar programma voor te stellen tussen januari en maart volgend jaar, om dan mensen aan te trekken voor de start van het programma in september 2005.

3 Onderwijs Dinsdagen van de kinesitherapie, door de vakgroep KINE vanaf 15 februari 2005 Vanaf 15 februari 2005 organiseert de vakgroep KINE van de Vrije Universiteit Brussel een reeks van 4 Dinsdagen van de kinesitherapie, gespreid over de maanden februari tot mei. Het zijn informatiesessies met thema s als spierfunctie op hogere leeftijd: ouderdomsprocessen, inflammatie en training en stretching. Een volledig programma van de reeks en meer informatie over inschrijven vind je hier. De sessies vinden telkens plaats van 18u30 tot 21u30 op de campus Jette van de Vrije Universiteit Brussel. Voor algemene informatie kan je terecht op het secretariaat (tel: 02/ of avhellep@vub.ac.be Lezing: Voldoen aan het protocol van Kyoto. Kan het ethisch?, dinsdag 14 december vanaf 12u00 in het Vlaams Parlement Op dinsdag 14 december komt Riccardo Petrella (Université Catholique de Louvain-la- Neuve en voormalig directeur van het programma FAST van de Europese Commissie) in het Vlaams Parlement spreken over The Kyoto Protocol: a Human Ethics Failure. Towards alternative principles and actions (Het Protocol van Kyoto: een mislukking van de menselijke ethiek. Naar alternatieve principes en acties). Riccardo Petrella zal zijn voordracht in het Engels houden. Na afloop is er een debat onder leiding van Prof. Etienne Vermeersch. Het geheel begint om 12u00 en eindigt om 14u00. Het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek (viwta) biedt de aanwezigen een broodjeslunch aan. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel wenselijk. Dat kan via de website van het viwta. De lezing heeft plaats in het Vlaams Parlement, Hertogstraat 2, 1000 Brussel. TOEFL Cursus, door Interfacultair Departement voor Taalonderwijs, juni 2005 Het Interfacultair Departement voor Taalonderwijs (ITO) organiseert een cursus als voorbereiding op de Test Of English as a Foreign Language (TOEFL). De cursus zal plaatsvinden in de week van 6 juni 2005 en omvat training in de relevante vaardigheden listening, reading, structure and writing. Een volledig programma in het Nederlands en het Engels en alle inschrijvingsvoorwaarden en -prijzen vind je hier.

4 Onderzoek Verblijfsbijzonderheden voor buitenlandse onderzoekers Promotoren die een buitenlandse onderzoeker willen aanstellen in hun vakgroep, kunnen terecht op de intranetpagina voor personeel onder de rubriek Buitenlandse onderzoekers in het kader van een lang verblijf voor een uitgebreide samenvatting, waarin alle voorwaarden en bijzonderheden die daarmee gepaard gaan worden uiteengezet. Dit is bijvoorbeeld handig voor onderzoekers uit de nieuwe EU-lidstaten. Dienstbetoonovereenkomsten: boven 1250 euro is een overeenkomst vereist Nog vaak worden opdrachten tot facturatie aan de financiële dienst worden gegeven voor bedragen boven de 1250 euro, zonder dat hiervoor een overeenkomst werd ondertekend tussen Vrije Universiteit Brussel en de opdrachtgever. Dit is een afwijking van het reglement op de dienstbetoonactiviteiten (te raadplegen op de intranetpagina van onze universiteit). Samengevat zegt het reglement dat de Vrije Universiteit Brussel toelaat dat kleine opdrachten -factuur onder de 1250 euro - zonder contract worden uitgevoerd en dat deze inkomsten op een 'open overeenkomst-rekening' (WDOO) worden geboekt. Voor bedragen boven de 1250 euro moet een overeenkomst worden afgesloten, te tekenen door de promotor en de rector die de instelling bindt (verplicht!). Voor de promotor is dit een bescherming en de Vrije Universiteit Brussel heeft een contract nodig om haar risico juridisch in te dekken. Bij niet-betaling door de opdrachtgever is immers geen verhaal mogelijk zonder getekend document. De juristen van R&D stellen de contracten op in samenspraak met de promotor en kunnen desgevallend ook in de negotiatie tussenkomen. Voor elk van deze projecten wordt een aparte fiche opgesteld: op die manier houden zowel de promotor als de financiële administratie een goed overzicht over de projecten. Let wel: WDOO rekeningen voor dienstbetoonprestaties onder de 1250 euro kunnen niet gebruikt worden om andere dan dienstbetooninkomsten op te laten boeken. Vanaf 1 januari 2005 zullen geen facturen meer geboekt worden zonder contract voor bedragen boven de 1250 euro. Je kan voor het opstellen van overeenkomsten contact opnemen met de Interface cel van R&D (Christa.De.Permentier@vub.ac.be en Kristel.Mommaerts@vub.ac.be), voor informatie met betrekking tot BTW kan je de financiële administratie contacteren (vincent.spiessens@vub.ac.be ).

5 BESTIN seminarie, vrijdag 17 december vanaf 9u30 in de lokalen van DISC Het Brussels Electronic Scientific & Technical Information Network (BESTIN) is een gemeenschappelijk project van de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en DISC, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met het oog op een optimale ontwikkeling van het wetenschappelijk onderzoek in de Brusselse Regio, wil BESTIN een eenvoudige toegang tot wetenschappelijke informatie creëren, de onderzoeksresultaten van wetenschappers in de Brusselse regio beter toegankelijk maken en ook de onderzoekscompetentie in de regio in kaart brengen. Het eerste doel is gerealiseerd: Article Database geeft toegang tot de artikelbeschrijvingen van internationale wetenschappelijke tijdschriften. Bovendien biedt de link resolver V-Link voor een tijdschrift of een tijdschriftartikel contextgevoelige links aan naar andere bronnen. Met het oog op de valorisatie van onderzoeksresultaten is een ETD-server (Electronic Theses & Dissertations) operationeel voor de publicatie van doctoraatsthesissen op het web evenals een e-print server voor rapporten en wetenschappelijke artikelen. Ondertussen is ook de ontwikkeling van de Cartography of Research Actors in Brussels (CRAB) begonnen. BESTIN nodigt bedrijven en onderzoekscentra uit op een seminarie rond dit project op vrijdag 17 december 2004 in de lokalen van DISC, Flageyplein 18 (2e verdieping), 1050 Brussel. Indien je wil deelnemen aan dit seminarie, stuur je best een bericht met je gegevens naar Voor meer informatie, kan je terecht op hetzelfde mailadres. Je kan ook telefonisch contact opnemen met Karla De Vuyst 02/ of Rosette Vandenbroucke 02/ Oproep voor DISC lunchdiscussie, donderdag 16 december om 12u00 in het Convivium Op donderdagmiddag 16 december nodigt DISC alle studenten en personeelsleden van de Vrije Universiteit Brussel uit voor een lunchdiscussie. Het Brussels expertisecentrum DISC werd iets meer dan een jaar geleden opgericht door de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles met het oog op de promotie en realisatie van gezamenlijke interdisciplinaire projecten. De korte presentaties van vice-rector Jan Cornelis, Karla De Vuyst (e-bib), Marc Verpoorten (BeSTin) en Marleen Wynants zijn een aanzet tot feedback en een open discussie met het oog op toekomstige projecten. De DISC ontmoetingsmiddag vindt plaats van 12u00 tot 14u00 in het Convivium op de Campus Etterbeek. Een gedetailleerd programma vind je hier. Inschrijven kan nog tot woensdagmiddag 15 december bij Sara Engelen via of 02/

6 Seminariereeks: Patents: burdens or benefits? Het octrooitraject van A tot Z, voor beginners en gevorderden, vanaf 13 januari Wat is een octrooi? Komt jouw onderzoek ervoor in aanmerking? Eerst publiceren of octrooieren? Wat is het industrieel onderzoeksfonds? Je komt het allemaal te weten tijdens de seminariereeks Patents: burdens or benefits?. Publiceren én octrooieren: wat is je creativiteit waard in de praktijk? Deze reeks gaat van start op 13 januari 2005 en is gericht naar academici, doctorandi, vorsers en studenten van de Vrije Universiteit Brussel. Voor beginners is het een stoomcursus doorheen de verschillende aspecten van de octrooieringsproblematiek, voor gevorderden een opfrisser van hun parate kennis. In een dagvullend startpakket krijg je een algemeen overzicht van intellectuele eigendomsrechten (IPR) en word je ingeleid in de betrokkenheid van IPR in contractonderzoek en de belangrijkste aspecten van octrooirecht. Daarna kan je kiezen uit 5 verschillende workshops, die de octrooiproblematiek per specifiek technologisch platform verder uitspitten. Deze workshops bevatten telkens een theoretisch pakket in de voormiddag, waarin de octrooirealiteit voor die specifieke sector bekeken wordt, waarna aan de hand van case studies de octrooieringsmogelijkheden van enkele onderzoekstopics van de Vrije Universiteit Brussel worden geanalyseerd. Na een broodjeslunch delen twee autoriteiten uit de sector hun visie en ervaring met octrooieringspraktijken in hun sector. Een overzicht van de workshops en programma s in detail kan je hier bekijken. Inschrijven doe je best snel via dezelfde website, want het aantal plaatsen is beperkt! Voor meer informatie kan je terecht bij Sara Engelen (Interface Cel) via een mailtje naar sara.engelen@vub.ac.be of op nr. 02/ Nieuwe procedure en oproep beurzen Vrije Universiteit Brussel Sinds 2002 werd de rekrutering van nieuwe studenten, afkomstig uit derdewereldlanden, voor een beurs van de Vrije Universiteit Brussel (vroegere VUBAROS-beurs) opgeschort. Bedoeling was om ruimte te creëren voor de uitwerking van een nieuwe procedure. Vanaf het academiejaar worden er opnieuw buitenlandse studenten (afkomstig van de landen op de OESO-DAC-landenlijst gehanteerd door de Vlaamse Interuniversitaire Raad- Universitaire Ontwikkelingssamenwerking - Least Developed Countries tot en met Lower Middle Income Countries) aangetrokken binnen het vernieuwde kader van de beurzen van de Vrije Universiteit Brussel. Er wordt getracht een mogelijke continuïteit en doorvloeiing naar een PhD-opleiding, met ontwikkelingsrelevant onderzoek, te bewerkstelligen. Daarom worden programmadirecteurs (exclusief VLIR-gefinancierde opleidingen) via een interne oproep gevraagd om een 'opleidingstraject(en)' uit te stippelen voor bursalen. Vervolgens worden er aan één of meerdere master- of master-na-masteropleidingen beurzen toegekend, overeenkomstig de geselecteerde opleidingstrajecten. De oproep tot kandidaten wordt op de Engelstalige homepage geplaatst. Voor werden er aan het masterprogramma Environmental Science and Technology - specialisatie Biologie 3 masterbeurzen toegekend.

7 VLIR-oproep voor doctoraatsbeurzen voor onderzoekers verbonden aan een Vlaamse universiteit 2005 De oproep tot het indienen van kandidaturen voor het programma 'Doctoraatsbeurzen voor onderzoekers verbonden aan een Vlaamse universiteit 2005' (met aanvangsdatum 1 oktober 2005) werd recent gelanceerd. Dit programma heeft tot doel de expertise inzake Derde Wereld en ontwikkelingssamenwerking aan de Vlaamse universiteiten te handhaven en te vergroten. Graag vestigen wij de aandacht op de wijziging in de manier van indiening van de dossiers bij de VLIR. De aanvraagdossiers moeten door de verantwoordelijke coördinator van de Vlaamse universiteit ingediend worden bij de VLIR uiterlijk op 15 maart 2005, zowel in hard copy (één exemplaar) als in elektronische vorm. Tot dusver werden de dossiers rechtstreeks door de kandidaten bij de VLIR ingediend. Dit systeem wijzigt dus vanaf Aangezien de ontvankelijkheid door de Vlaamse universiteit wordt gecontroleerd, wordt er een interne deadline uitgeschreven. Ook de referees moeten voortaan hun commentaren rechtstreeks naar de coördinator van de Vlaamse universiteit sturen, eveneens binnen de interne deadline. Er dient rekening te worden gehouden met het doorlopen van de eigen gangbare procedure voor het bekomen van een formele toelating tot het doctoraat. Ook dit document - de officiële toelating door de bevoegde doctoraatscommissie - dient deel uit te maken van het dossier. Interne deadline van de Vrije Universiteit Brussel voor het volledige dossier is 3 maart 2005, bij mevr. J. Couder, gebouw M, lokaal M003, jcouder@vub.ac.be. Deze deadline zal zeer strikt worden gehanteerd. Je vindt de oproep hier. Associatie Theater: De ziekte die jeugd heet, door de studenten van het Koninklijk Conservatorium Brussel, afdeling musical De studenten van de musicalafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel nodigen iedereen uit voor het stuk De ziekte die jeugd heet, een bewerking van Krankheit der Jugend van Ferdinand Bruckner, een klassieker uit De vertwijfeling van de jeugd is van alle tijden, en elk tijdsgewricht heeft zijn eigen verloren generatie. Zeven jonge mensen, de meeste onder hen studenten medicijnen. Zeven biografieën met schijnbaar gelijklopende doelstellingen. Maar Bruckner houdt zijn figuren onder de loep en zoekt naar hun ware beweegredenen. In hun alledaagse woonomgeving onthult hij de menselijke afgronden. Genadeloos wordt met het gevoelsleven van de ander geëxperimenteerd. De zoektocht naar liefde en erotiek wordt een spel van wederzijdse vernietiging en vernedering. Het stuk werd bewerkt en geregisseerd door Carl Ridders en Peter De Smet is coördinator. Op het podium acteren Fleur Brusselmans, Cleo Casselman, Caroline Ceulemans, Kevin De Bruyne, Guillaume Devos, Pieter Van Nieuwenhuyze en Katrien Pierlet. Zij spelen het stuk De ziekte die jeugd heet nog op 18,19,20,21 en 22 december om 20u00 (op 19 december ook om 14u30) in het Theater Arte, Lakenstraat 159, Brussel (tegenover KVS). De toegang is gratis, maar gezien het beperkt aantal plaatsen moet je wel reserveren op het nummer 02/

8 Studente Erasmushogeschool helpt met gelauwerd eindwerk malaria uitroeien Manon Vivier, tot vorig academiejaar studente aan het departement Gezondheidszorg van de Erasmushogeschool Brussel werkte voor haar eindwerk mee aan de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen malaria. Voor het baanbrekend werk dat ze hiermee verrichtte, samen met het laboratorium Farmaceutische Technologie en Fysische Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, kreeg ze in het studiegebied Gezondheidszorg de afstudeerprijs 2004 van de vzw-bachelor.be, een organisatie die een brug vormt tussen het professioneel gericht hoger onderwijs en het beroepsveld. Elke 12 seconden sterft een kind aan malaria. Bovendien wordt het altijd maar moeilijker om malaria te stoppen, omdat ons lichaam resistent is geworden aan de huidige geneesmiddelen tegen deze ziekte. Als we ons willen blijven beschermen tegen de malariaparasiet, hebben we dus dringend nood aan een nieuw geneesmiddel. Manon werkte voor haar eindwerk mee aan een analysetechniek van bewaarmiddelen voor een nieuw geneesmiddel tegen malaria. Onder de titel 'Ontwikkeling van een analysemethode en validatiemethode voor nipagine en nipasol in een droge antimalariasuspensie', voerde de studente Biomedische Laboratoriumtechnologie onderzoek dat op termijn zal moeten leiden tot een stabiel en niet-resistent antimalaria geneesmiddel. Cultuur Vandaag, 13 december om 21u00, Vrij Podium in het Kultuurkaffee Vandaag, maandag 13 december spelen Sodatune, Vita Brevis en Camaro op het wekelijkse vrij podium van het Kultuurkaffee van de Vrije Universiteit Brussel. De optredens starten om 21u00 en de toegang is zoals steeds gratis. Kultuurkaffee presents Sukilove, donderdag 16 december om 22u00 Sukilove is de groep van ex-metal Molly bassist Pascal Deweze. Wie na hun titelloze debuut in 2002 dacht te weten waar de groep muzikaal voor staat, zal na een eerste kennismaking met 'You Kill Me' (PIAS) wel even opkijken. De melodieuze, organische popliedjes van weleer hebben op de nieuwe langspeler immers plaats geruimd voor een rauw, grofkorrelig geluid, dat geheel in het teken staat van vervormde stemmen, noisy elektrische gitaren en grillige keyboards. De CD is opgenomen met de Amerikaanse producer John Morand (Cracker, Sparklehorse). De tweede single Start A Life werd zopas gereleased. Carol Van Dyk en Pascal Deweze maakten eerder samen een countryplaat onder de naam Chitlin Fooks en creëerden samen met Mauro Pawlowski het project Shadowgraphic City. Het mag voor iedereen duidelijk zijn: You Kill Me van Sukilove is een gelaagd werkstuk dat zijn geheimen pas na meerdere draaibeurten prijsgeeft. Maar hoe dieper de luisteraar durft te graven, hoe meer kostbaars hij vroeg of laat zal opdelven. Haal die spade maar al uit de schuur: de schattenjacht is geopend. Hoog bezoek dus in het Kultuurkaffee en jij kan erbij zijn op donderdag 16 december om 22u00. De toegang is gratis.

9 UCOS Filmsalon: La face cachée du Vlaams Blok, 16 december om 12u00 in de STOA Op donderdag 16 december organiseert de vzw UCOS in samenwerking met de Studiekring Vrij Onderzoek en de Cercle d Etudiants Arabo-Européens een filmsalon. Op de affiche staat La face cachée du Vlaams Blok. Gebaseerd op archiefbeelden van RTBf en VRT, toont deze documentaire het ware (extreem-rechtse) gelaat van het Vlaams Blok. De documentaire is in het Frans maar wordt in het Nederlands ondertiteld. Aansluitend is er een debat in het bijzijn van de regisseur/journalist Jean-Claude Defossé(RTBF) en Jo Buelens (Vakgroep Politicologie Vrije Universiteit Brussel). Het filmsalon vindt plaats op donderdag 16 december om 12u00 in de STOA, Campus Etterbeek. Meer informatie vind je op Tentoonstelling Out of Control goes Wide in het cultureel centrum Hasselt Het cultureel centrum Hasselt organiseert in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel de tentoonstelling Out of Control goes Wide. Je vindt er werk van Ken De Keyser, Katrien Gaethofs, Bart Geerts, Natalie Graff, Jozefien Jocqué, Anouk Kerkhofs, Hanne Lamon, Griet Nys, Jan Ockerman, Lore Suls, Bart Ulens, Peter Van Loon, Gwenny Van Rysselberghe, Hans Wuyts en Hironobu Yokochi. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 30 januari 2005 van dinsdag tot en met vrijdag van 10u00 tot 17u00, zaterdag en zondag van 13u00 tot 17u00. De tentoonstelling is gesloten van 24 tot en met 27 december en op 1 en 3 januari Plaats van het gebeuren is het cultureel centrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, tel:011/ Theatervoorstelling: Mieke Maaike s obscene jeugd, 21 december om 20u00 Om het Louis Paul Boon-jaar in schoonheid af te sluiten organiseren de Dienst Uitstraling en Permanente Vorming (UPV) en de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel de theatervoorstelling Mieke Maaike s obscene jeugd, een productie van theater Tinnenpot naar het boek van Louis Paul Boon. Het verhaal van Mieke Maaike, ontsproten aan het brein van Louis Paul Boon, heeft generaties geïnspireerd of geïrriteerd. Is het enkel een pornografisch verhaal of gaat er meer schuil achter deze mythe van de Nederlandstalige literatuur? Mieke Maaike is één van die diep in het '68- patroon verankerde werken waarin aan de mythe van onschuldige, ongerepte seksuelevrijheids-kind en de idem dito Vlaamse natuur, getimmerd wordt door iemand die levenslang gewerkt heeft aan genot. Genot is niet zomaar het enkelvoud van genieten. Wij genieten allemaal, zoveel mogelijk. Maar genot beleven is iets anders. Er kleeft iets zondigs, iets ontoelaatbaars en frivools aan het woordje genot. Ontdek het genot terwijl je geniet van dit voortreffelijk theaterstuk. Het stuk Mieke Maaike s obscene jeugd met Lucinda Dusoleil vindt plaats op dinsdag 21 december om 20u00 stipt in de Aula QA van de campus Etterbeek en wordt ingeleid door Prof.dr.Willem Elias. Kaarten kosten 6,20 euro of 1 cultuurwaardebon. Inschrijven is noodzakelijk bij UPV op 02/ of upv@vub.ac.be (max. 200 personen). Hier kan je bovendien gratis cultuurwaardebons aanvragen. Op 21 december wordt tevens de hele dag door (van 12u00 tot 17u00) de film

10 'Vergeten straat' van Louis Paul Boon geprojecteerd in het Kultuurkaffee van de Vrije Universiteit Brussel. Personalia Prof. Dr. Johan Schoukens ontvangt 2003 Society Distinguished Service Award De IEEE Instrumentation and Measurement Society heeft de 2003 Society Distinguished Service Award toegekend aan Prof. Dr. Johan Schoukens van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij kreeg de award voor zijn professionele leiding van de IEEE Instrumentation and Measurement Society. Jurij Zupan is minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap en Techniek in de nieuwe Sloveense regering Op 3 december 2004 is Jurij Zupan benoemd tot minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap en Techniek in de nieuwe regering in Slovenië. Prof. Zupan was in de jaren 80 verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel als postdoc op de dienst Analytische scheikunde en farmaceutische technologie van prof. Desire Massart. Gezocht Zaaddonoren Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het AZ van de Vrije Universiteit Brussel zoekt dringend zaaddonoren. Ondanks de vooruitgang in de behandeling van onvruchtbaarheid zijn er nog steeds vele kinderloze paren die enkel geholpen kunnen worden met anoniem donorzaad. We worden momenteel geconfronteerd met een nijpend tekort aan nieuwe zaaddonoren. Vandaar de oproep tot solidariteit. Een kandidaat donor moet meerderjarig zijn, gezond zijn en ermee akkoord gaan dat zijn zaad voor kunstmatige doeleinden aangewend zal worden. Kandidaat donoren kunnen zich steeds aanmelden op het labo andrologie in het kinderziekenhuis van het AZ in Jette (2e verdieping, ingang 3) en dit elke werkdag tussen 8u00 en 15u00. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht op het nummer 02/ eveneens tussen 8u00 en 15u00.

11 Vacatures Deeltijdse stafmedewerk(st)er (50%) voor UCOS Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS-vzw) is een NGO met 4 deeltijdse stafleden. Het werd in 1980 opgericht in de marge van de Vrije Universiteit Brussel en richt zich hoofdzakelijk naar de academische en vrijzinnige wereld. UCOS is een educatieve NGO met vier centrale pijlers: gendergelijkwaardigheid, duurzame ontwikkeling, Noord-zuidrelaties en kleinschaligheid. De vzw is momenteel op zoek naar een deeltijdse stafmedewerk(st)er (50%). Een volledige functieomschrijving en voorwaarden tot kandidaatstelling vind je hier. Directeur Universitaire Ontwikkelingssamenwerking VLIR, verlenging van de termijn voor de indiening van de kandidaturen De VLIR-opdrachten inzake universitaire ontwikkelingssamenwerking (UOS) zijn op korte tijd geëvolueerd van alleen adviesverlenend naar management en beheer. De VLIR- UOS beheert nu een globaal programma van 30 miljoen euro. Om de ondersteuning van een ontwikkelingsrelevante, deskundige en efficiënte besteding van dit krediet verder te professionaliseren werft de VLIR een directeur aan. Voor een volledige functieomschrijving en voorwaarden voor kandidaatstelling klik je hier. Junior Surveyor voor Cushman & Wakefield Healy & Baker Cushman & Wakefield Healey & Baker is de afdeling Europa, Midden-Oosten en Afrika van Cushman & Wakefield, de toonaangevende wereldwijde vastgoedonderneming die via 178 kantoren in 48 landen over de hele wereld actief is. Cushman & Wakefield werd in 1917 opgericht en biedt totaaloplossingen die bestaan uit strategisch advies, projectopvolging en beheer van vastgoed voor rekening van eigenaars, huurders en investeerders en dit in elk stadium van het vastgoedproces. De onderneming staat klanten bij in het aankooptraject, de financiering, de verhuur en het beheer van vastgoed. Ze verzorgt ook andere vastgoeddiensten zoals schattingen, strategische planning, research, locatieadvies enz.. In België heeft Cushman & Wakefield Healey & Baker een departement Vastgoedwaarderingen en financieel advies voor professioneel vastgoed dat actief is in kantoren, winkels en semi-industrieel in België en Luxemburg. Ze schat o.a. voor banken, verzekeringsmaatschapijen, immobiliënfondsen, internationale investeringsfondsen, ontwikkelaars, bevaks, internationale en regionale instellingen, openbare bedrijven, multinationals, enz. Om de uitbreiding van het departement te ondersteunen zoekt de onderneming een enthousiaste Junior Surveyor (M/V). Voor een volledige functieomschrijving en voorwaarden tot kandidaatstelling klik je hier of surf je naar de website van Cushman & Wakefield.

BeSTin. Marc Verpoorten Bibliotheekmedewerker

BeSTin. Marc Verpoorten Bibliotheekmedewerker BeSTin Marc Verpoorten Bibliotheekmedewerker BeSTin BeSTin staat voor Brussels electronic Scientific and Technical information network Het is een bibliotheekproject dat in samenwerking met de ULB en Disc

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

CREG-prijs Voorstelling

CREG-prijs Voorstelling Voorstelling DOEL De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) reikt een prijs uit voor een innoverend eindwerk op het vlak van energie, en dit meer bepaald binnen de bevoegdheden

Nadere informatie

CREG-prijs

CREG-prijs CREG-prijs 2015-2016 DOEL De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) reikt dit jaar weer een prijs voor een innoverend eindwerk op het vlak van energie uit. Alle domeinen komen

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG!

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG! proefritten Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, worden de proefritten op maat ingericht voor leerlingen

Nadere informatie

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. DE DOELSTELLINGEN VAN BELCLIV... 2 2. DE BELCLIV-PRIJS... 2 3. AANMERKINGSCRITERIA... 3 4. BEOORDELINGSCRITERIA...

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT ARTIKEL 1 "Het steunkrediet voor humaan voedingsonderzoek" heeft als doel, in de schoot van Belgische Instellingen van universitair niveau, wetenschappelijke

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 Dit formulier dient in 5 exemplaren op papier + 1 elektronische versie te worden bezorgd

Nadere informatie

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL 1 Kan ik op de projectoproep antwoorden?... 1 2 Wat is het verschil tussen een projectleider en een partner?... 1 3 Heeft mijn kandidatuur meer kans op slagen als

Nadere informatie

BITO-eindwerkprijs Reglement

BITO-eindwerkprijs Reglement Reglement 2017-2018 Belgisch Instituut der Transportorganisatoren vzw Stapelhuisstraat 5a, 1020 Brussel T : [02/230.30.43 C : mail@bito-ibot.be Reglement 2017-2018 2 INHOUD BITO-eindwerkprijs 3 Eindwerken

Nadere informatie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie IMPACT (International Meeting in Performing Arts and Creative Technologies) lanceert een open call. De geselecteerde projecten worden

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN ONDERZOEK

DEELNEMEN AAN ONDERZOEK DEELNEMEN AAN ONDERZOEK DRAAG BIJ AAN DE WETENSCHAP Een bijdrage leveren aan de wetenschap? Dat kan! De KU Leuven doet onderzoek naar cognitieve beperkingen ten gevolge van een beroerte. Wij zijn steeds

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Versie n : 1 Laatste update: 17-03-2010 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Vanwaar komt de steun voor de deelname aan sociale,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Beleef eens een dag op de UHasselt!

Beleef eens een dag op de UHasselt! 2017 Beleef eens een dag op de UHasselt! Meeloopdagen Proefritten Coachingsdagen TAST-INGs Blijf op de hoogte van ons aanbod en bezoek regelmatig onze website www.uhasselt.be/uhasseltatschool. Ontdek op

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Beurzenprogramma voor masterstudenten 2019

Beurzenprogramma voor masterstudenten 2019 Beurzenprogramma voor masterstudenten 2019 Omdat eindwerken steeds meer het professionele visitekaartje zijn voor studenten, stelt deauteurs afstudeerbeurzen ter beschikking aan masterstudenten. Audiovisueel

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Kennismaking met computer en internet (3 lessen van 3 uur) Je hebt nog nooit op de computer gewerkt en

Nadere informatie

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen Master en master-na-master opleidingen Lees eerst zorgvuldig onderstaande informatie: Alle aanvragen worden behandeld door de Dienst Inschrijvingen. Dit neemt ongeveer twee maanden in beslag. We vragen

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde Department of Family Medicine Gebouw K, 1 e verdieping Laarbeeklaan 103 1090 Brussels (Belgium) Tel: Fax: Mail: Web: +32-2-477 43 11 +32-2-477

Nadere informatie

De VUB win-win(d)turbine

De VUB win-win(d)turbine De VUB win-win(d)turbine Vicerectoraat Innovatie & Valorisatie Prof. dr. ir. Hugo Thienpont Vicerector Innovatie & Valorisatie TOEKOMSTIGE INGENIEURS OPLEIDEN VOOR EEN DUURZAME SAMENLEVING Woord vooraf

Nadere informatie

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170 Scholarship 2016 District 2170 Objectief van de Rotary beurs Een jaar bijkomende studie (Master ) in het buitenland waar Rotary aanwezig is. De beursaal moet : een ambassadeur zijn van zijn land. Contact

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

PROEFRITTEN. Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie Data: woensdagen 18 februari, 25 maart en 22 april 2015 telkens van 13.45 tot 16.

PROEFRITTEN. Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie Data: woensdagen 18 februari, 25 maart en 22 april 2015 telkens van 13.45 tot 16. PROEFRITTEN Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, richten we de proefritten op maat in voor leerlingen

Nadere informatie

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1

Erasmus + 2015 2016. Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden. 10-12-2014 pag. 1 Erasmus + 2015 2016 Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden 10-12-2014 pag. 1 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO administratie door SAC 10-12-2014 pag. 2 Erasmus

Nadere informatie

Doctoraatsreglement van de FPPW

Doctoraatsreglement van de FPPW FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Doctoraatsreglement van de FPPW Unaniem goedgekeurd door de Faculteitsraad op 17 september 2014 1. Inleiding Dit reglement bevat faculteitsspecifieke

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN. Orthodontie O Eerste aanvraag O

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Koninkrijk België TANDARTSEN. Orthodontie O Eerste aanvraag O FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Koninkrijk België TANDARTSEN Aanvraag erkenning als stagemeester-coördinator en als universitair opleidingscentrum Orthodontie O Eerste

Nadere informatie

VERTAALBEURZEN - REGLEMENT (ENKEL GELDIG VOOR DE LIJN WALLIMAGE/BRUXELLIMAGE)

VERTAALBEURZEN - REGLEMENT (ENKEL GELDIG VOOR DE LIJN WALLIMAGE/BRUXELLIMAGE) VERTAALBEURZEN - REGLEMENT (ENKEL GELDIG VOOR DE LIJN WALLIMAGE/BRUXELLIMAGE) Van toepassing vanaf 1 Januari 2010 Met een akkoord, dat ondertekend werd in mei 2009 en geldig is voor 3 jaar, heeft het Brussels

Nadere informatie

Trainingen: Biologische effecten van straling Dosimetrie (in de ruimte)

Trainingen: Biologische effecten van straling Dosimetrie (in de ruimte) Alle opleidingen/studies (alle niveaus : bachelor, master, master na master, voortgezette opleiding, enz.) die door uw universiteit worden aangeboden, alsook de titels van de lessenreeksen die verband

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE

INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE INFORMATIEBROCHURE VOOR KANDIDAAT STUDENTEN MASTER OF SCIENCE IN DE REVALIDATIEWETENSCHAPPEN EN KINESITHERAPIE voor afgestudeerden van de masteropleiding lymfedrainage en oncologische fysiotherapie aan

Nadere informatie

Onderzoek naar de rol van ontsteking bij het ontstaan van bipolaire stoornissen

Onderzoek naar de rol van ontsteking bij het ontstaan van bipolaire stoornissen Onderzoek naar de rol van ontsteking bij het ontstaan van bipolaire stoornissen CAPRI Universiteit Antwerpen INFORMATIEBRIEF VOOR DEELNEMERS Versie voor patiënten Versie 3 22/04/2015 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Selecteer: leden van dit besluitvormend orgaan leden van de besluitvormingsorganen & de beleidsmedewerkers

Selecteer: leden van dit besluitvormend orgaan leden van de besluitvormingsorganen & de beleidsmedewerkers RECTORAAT INTERNATIONAAL BELEID NAAMSESTRAAT 22 3000 LEUVEN DATUM NR. NOTA 31/05/2011 AR Onderwerp: Prescreening van Chinese PhD studenten KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN NOTA AR Status Toegang na definitieve

Nadere informatie

BOUW EEN INTELLIGENTE ROBOT IN DE KLAS

BOUW EEN INTELLIGENTE ROBOT IN DE KLAS BOUW EEN INTELLIGENTE ROBOT IN DE KLAS Peter Bertels peter@dwengo.org http://www.dwengo.org WIE IS DWENGO VZW? Dwengo vzw wil iedereen helpen om echt aan de slag te gaan met micro-controllers. We hebben

Nadere informatie

nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken

nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 69 van KOEN VAN DEN HEUVEL datum: 21 november 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vlaams Supercomputer Centrum - Stand van zaken Het

Nadere informatie

Contactadres (enkel als dit verschilt van je officieel adres)

Contactadres (enkel als dit verschilt van je officieel adres) Gegevens student Naam * Q.1 Voornaam Familienaam Geslacht * Q.2 Man Vrouw Geboortedatum * Q.3 Dag Maand Jaar Officieel adres (domicilie) * Q.4 Straat Nummer bus Postcode Gemeente Contactadres (enkel als

Nadere informatie

R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S

R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S ARTIKEL 1 R E G L E M E N T G A L E N U S P R I J S 2 0 1 6 De jury van de Galenusprijs kent jaarlijks twee prijzen toe. De eerste prijs, een gouden medaille, bekroont het meest betekenisvolle geneesmiddel

Nadere informatie

BENELUX RESEARCH PROJECT.

BENELUX RESEARCH PROJECT. BENELUX RESEARCH PROJECT INTRODUCTIE Ben jij een enthousiaste en ambitieuze student aan de RSM, ESE of een andere faculteit *? Ben jij op zoek naar een elective of extracurriculaire activiteit, en wil

Nadere informatie

ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170

ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170 ROTARY INTERNATIONAL ROTARY FOUNDATION District 2170 Beurzen door Rotary aangeboden Academisch jaar 2018-2019 Informatiehandboek ter attentie van de peters van kandidaat-bursalen van het District 2170

Nadere informatie

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad Sociaal-Wetenschappelijke Koninklijke Nederlandse Raad Akademie van Wetenschappen 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar De islam aan de grenzen verkend Sociaal-Wetenschappelijke Raad Wie organiseert het Seminaar?

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 OC De Schelpe Elisabethlaan 32 Violierenlaan

Nadere informatie

Proeven van UHasselt!

Proeven van UHasselt! 2018-2019 Proeven van UHasselt! Openlesdagen Proefritten Coachingsdagen Cursussen excellente leerlingen Blijf op de hoogte van ons aanbod en bezoek regelmatig onze website www.uhasselt.be/proevenvanuhasselt

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden

Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Informatie voor deelnemers aan het onderzoek naar een zelfhulpcursus voor uw veerkracht en welbevinden Bent u gemotiveerd om het plezier in uw leven en uw persoonlijke ontwikkeling een impuls te geven?

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

! " #" $ % & $ & "! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 (

!  # $ % & $ & ! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 ( De tekst in cursief is het Aanvullend facultair reglement betreffende het doctoraat in de wetenschappen en het doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen De bijzondere bepalingen en criteria

Nadere informatie

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres

stamcelonderzoek eiceldonatie van tot Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres van stamcelonderzoek tot eiceldonatie Een ethische reflectie over de vermarkting van het vrouwelijke lichaam congres Zaterdag 8 december 2007 Hof van Liere Stadscampus Universiteit Antwerpen Op zaterdag

Nadere informatie

WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE ZORG EN WAT BETEKENEN ZE VOOR MIJ?

WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE ZORG EN WAT BETEKENEN ZE VOOR MIJ? GEÏNFORMEERDE TOESTEMMING VOOR HET DELEN VAN GEGEVENS IN DE PROJECTEN GEÏNTEGREERDE ZORG VOOR EEN BETERE GEZONDHEID Naam van het project: [naam van het pilootproject] WAT ZIJN DE PROJECTEN VOOR GEÏNTEGREERDE

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 3 oktober 2007 OWB/FO/07/ augustus 2007

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 3 oktober 2007 OWB/FO/07/ augustus 2007 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 3 oktober 2007 OWB/FO/07/32649 Uw brief van 30 augustus 2007 Uw kenmerk 2060724160 Onderwerp

Nadere informatie

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5

Revalidatie & MS Centrum vzw. V. Cuyvers Uitgavedatum: 12.05.2015 Pagina: 1 van 5 Pagina: 1 van 5 Het ondervragen van patiënten in het kader van een eindwerk voor het bekomen van een graad van bachelor of bachelor na bachelor komt neer op een prospectieve verzameling van gegevens met

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

PRIJS VAN DE EUROPESE REKENKAMER VOOR ONDERZOEK OP HET GEBIED VAN DE CONTROLE VAN DE OPENBARE FINANCIËN 2012

PRIJS VAN DE EUROPESE REKENKAMER VOOR ONDERZOEK OP HET GEBIED VAN DE CONTROLE VAN DE OPENBARE FINANCIËN 2012 PRIJS VAN DE EUROPESE REKENKAMER VOOR ONDERZOEK OP HET GEBIED VAN DE CONTROLE VAN DE OPENBARE FINANCIËN 2012 Dit is de tweede editie van de Prijs van de Europese Rekenkamer voor onderzoek op het gebied

Nadere informatie

StepStone in cijfers Juni 2015

StepStone in cijfers Juni 2015 StepStone in cijfers Juni 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.120.283 Aantal bezoeken 425.093 Unieke bezoekers 304.291 Aantal vacatures 1172

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

StepStone in cijfers Augustus 2014

StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone in cijfers Augustus 2014 StepStone feiten & cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 961,662 Aantal bezoeken 342,486 Unieke bezoekers 236,063 Aantal vacatures 957 Afgelopen maand in een notendop

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 e Editie van de belgische Landschapsprijs Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Gelet op de Conventie met betrekking tot het landschap door het Comité van Ministers

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

Regionale SOM-fora 1.2

Regionale SOM-fora 1.2 ORGANISEERT Regionale SOM-fora 1.2 SOM verbindt: 5 data - 5 locaties - 1 thema: WERKBAAR WERK - hoe zie jij dat? generaties op de werkvloer flexibiliteit diversiteit loopbaanpaden/trajecten creativiteit

Nadere informatie

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012 VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012 1. HET DECREET In de artikels tot en met 60 van het decreet van 30 april 2004 betreffende de flexibilisering

Nadere informatie

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel E-mail: subsidiedossierjeugd@cjsm.vlaanderen.be Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum)

Opnieuw op volgende locaties: Starten in januari februari maart april mei juni. Inschrijven vanaf 5 januari. Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) Albertschool Ooststraat 29 (Centrum) OC De Blomme Chrysantenstraat 30 (Stene/Konterdam) OC De Schelpe Elisabethlaan 32 (Mariakerke) t Viooltje Violierenlaan 3B (Mariakerke/Raversijde) De Spuikom Dokter

Nadere informatie

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Beste mensen, Uitnodiging Stichting Spanje 1936-1939 nodigt u uit om op donderdag 21 mei a.s. het Symposium

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, Niet op de openbare weg gooien open-school Opnieuw op volgende locaties: Chrysantenstraat 30 Steenovenstraat 86 Dokter Eduard Moreauxlaan 1A CVO

Nadere informatie

ten gevolge van enige overtreding door u van dit Reglement.

ten gevolge van enige overtreding door u van dit Reglement. Forumreglement DCN Reglement voor het gebruik van de forums op de website van de Dehler Club Nederland (verder te noemen het Reglement ) Door deel te nemen aan de forums op de website van de Dehler Club

Nadere informatie

Hogescholen en Universiteiten met een open blik

Hogescholen en Universiteiten met een open blik Editie 2009-2010 Hogescholen en Universiteiten met een open blik Om elkaar te begrijpen, moet je elkaar kennen. Vanuit die gedachte organiseert het Prins Filipfonds een project dat uitwisseling en samenwerking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70643 17 december 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2018, nr. HO&S/1439087,

Nadere informatie

Verdere informatie over de EHBO- cursus

Verdere informatie over de EHBO- cursus Verdere informatie over de EHBO- cursus Inhoud: 1. Programma 2. Persoonlijke gegevens Invullen en terugsturen naar: melanie.vanduren@student.kuleuven.be 3. Informed consent Invullen en ondertekend terugsturen

Nadere informatie

Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid

Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid 2018-2019 MiBEB 2018-2019 Wie is wie Studieprogramma en docenten Nuttige informatie 2 Wie is wie Programmacoördinator Programma-adviseur, onderwijsmedewerker

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, Niet op de openbare weg gooien open-school Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 OC De Blomme Chrysantenstraat 30 OC De Schelpe

Nadere informatie

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016)

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) ALGEMENE INFORMATIECYCLUS PROGRAMMA CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) DEEL I: VORMING WEEKEND 1 VAN ZATERDAG 09/01/2016 OM 08u30 TOT ZONDAG 10/01/2016 OM 18u00 WEEKEND 2 VAN ZATERDAG 23/01/2016 OM 09u00

Nadere informatie

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken

Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken 2011-2012 postgraduaat Bemiddeling in Sociale Zaken en in Familiale Zaken www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Het belang van bemiddeling Bemiddeling is vermoedelijk

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 Chrysantenstraat 30 Steenovenstraat 86 OC De

Nadere informatie

FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT

FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT FACULTEIT GENEESKUNDE EN FARMACIE VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Laarbeeklaan 103 1090 Brussel AANVULLEND FACULTAIR DOCTORAATSREGLEMENT Dit document is een aanvulling op het Centraal Reglement voor de toekenning

Nadere informatie

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten PP D r i e m a a n d e l i j k s t i j d s c h r i f t v a n O x f a m - S o l i d a r i t e i t a p r i l - m e i - j u n i 2 0 0 8 n u m m e r 1 1 Oxfam& Partners BC 10682 Brussel X P501325 - Afgiftekantoor

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange?

13/10/2014. Erasmus + Waarom exchange? Erasmus + 2015 2016 Erasmus+ 2015-2016 Erasmus + beleid door IRMO Mobiliteitsproject van de EU 2014 2020 en andere exchange mogelijkheden administratie door SAC 13-10-2014 pag. 1 13-10-2014 pag. 2 Waarom

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS

PRIKBORD 1TWEEWEKELIJKSE INFORMATIE VOOR OUDERS Uden, 11 september 2015 Beste ouders, De kop is eraf, het nieuwe schooljaar is met een razende vaart begonnen. Afgelopen maandag zijn we enthousiast gestart met IPC en daar hoor ik al mooie geluiden over.

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Toelichting. toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum

Toelichting. toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum Toelichting toegang tot de VCA opleiding + examen bij een erkend examencentrum 1. Situering Het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten geeft met de steun van de Vlaamse overheid aan alle werkzoekenden, uitzendkrachten

Nadere informatie

StepStone in cijfers September 2015

StepStone in cijfers September 2015 StepStone in cijfers September 2015 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 1.077.987 Aantal bezoeken 384.782 Unieke bezoekers 275.829 Aantal vacatures

Nadere informatie

Computercursussen en workshops

Computercursussen en workshops Computercursussen en workshops voorjaar 2015 Aan de slag met computers en tablets! De mogelijkheden van computers zijn eindeloos: chatten met familie aan de andere kant van de wereld, vakantiefoto s delen,

Nadere informatie

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Wat is DocToKeep? Als gebruiker van de computer krijgt u massa's informatie te verwerken. De informatiestroom aan internetpagina's, e-mails,

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie over een bericht opvragen, of reageren op

Nadere informatie

INHOUD. Geschiedenis Missie Structuur Personeel. Onderwijs Onderzoek Internationaal Netwerk Rankings

INHOUD. Geschiedenis Missie Structuur Personeel. Onderwijs Onderzoek Internationaal Netwerk Rankings INHOUD Geschiedenis Missie Structuur Personeel Onderwijs Onderzoek Internationaal Netwerk Rankings 2 200 JAAR GESCHIEDENIS 3 TIJDSLIJN 1817 Plechtige opening 1876-1890 Onderzoek wordt 1991 Naamsverandering

Nadere informatie