Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver. Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver. Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december"

Transcriptie

1 E-Brief 13 december Personeel Personeel Nog twee nachtjes slapen. en de Vrije Universiteit Brussel lanceert haar nieuwe huisstijl! Op woensdag 15 december zal je kennismaken met onze nieuwe look. Dit is dus de laatste e-brief in de oude verpakking Anti-Spam oplossing operationeel op de centrale mailserver Sinds juni 2004 biedt het Rekencentrum op de centrale mailserver (MACH/POP/IMAP/Webmail) een anti-spam oplossing aan -SpamAssassin (TM). Aan alle kleine berichten wordt automatisch een spam-waarde toegekend. U beslist zelf of u deze extra informatie wenst te gebruiken voor het automatisch opzij zetten van vermeende ongewenste . Dit kan u doen door rechtstreeks via Webmail de antispam filter te activeren op de mailserver, ofwel door te filteren op (de) X-Spam-Status (header) in Outlook of Eudora op uw eigen computer (PC, Mac). Hoe en wat kan u lezen op de volgende webpagina: Fitnesscentrum vroeger dicht en jaarlijkse zwemmarathon op 15 december In de e-brief van 22 november stond dat het fitnesscentrum van de Vrije Universiteit Brussel zou sluiten op 1 januari Deze sluitingsdatum is nu vervroegd naar vrijdag 17 december! Woensdag 15 december vindt in het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel de jaarlijkse zwemmarathon plaats in het kader van de sporttrofee. Hierdoor zal het zwembad uitzonderlijk gesloten blijven voor het publiek van 17u00 tot 21u00. Het diepzeeduiken in het kader van het sportprogramma, van 21u00 tot 22u00, gaat wel door. Hulde aan personeelsleden met 20 en 30 jaar dienst, emeriti, gepensioneerden en uitstappers 2004, 10 januari om 10u00 Maandag 10 januari 2005 brengt de Vrije Universiteit Brussel hulde aan de personeelsleden die in de loop van 2004 respectievelijk 20 en 30 jaar dienst hebben evenals de personeelsleden die in 2004 met emeritaat of pensioen gingen of uitstapten. Daarvoor worden alle personeelsleden uitgenodigd om 10u00 in Auditorium C op de Campus Etterbeek. Aansluitend op de huldiging volgt de nieuwjaarsreceptie. Vanaf 16u00 kan je vervolgens terecht in het Kultuurkaffee voor een spetterende Nieuwjaarsfuif.

2 Reiniging van computers De medewerkers van Facility Management/dienst reiniging zijn onlangs opnieuw gestart met het reinigen van computers. Met aangepaste producten wordt stof en vuil verwijderd aan de buitenkant van computerapparatuur, onder andere muis, klavier, toetsenbord, beeldscherm, Diensten die van deze service gebruik willen maken kunnen contact opnemen met Rita De Brabanter op het nummer 02/ of of met Sandra Crabbé op het nummer 02/ of Studenten Belangrijk bericht: Blackboardsysteem wordt stopgezet! Blackboard, het oude teleleerplatform van de Vrije Universiteit Brussel, wordt op het einde van het eerste semester stopgezet. Het is daarom uiterst belangrijk dat iedereen die nog materiaal op Blackboard heeft staan, dit migreert naar PointCarré. Na 11 februari om 15u00 zal alle cursusmateriaal samen met de Blackboardserver onherroepelijk verdwijnen! Om de laatste Blackboardgebruikers te helpen om over te schakelen, organiseert het OSC van 17 januari tot 21 januari een migratieweek. Meer informatie over deze week leest u hier. Meer informatie omtrent het nieuwe PointCarrésysteem lees je hier. Blackboard kende een ongelofelijk succes, het bezoekersaantal groeit nog steeds. Aan de Vrije Universiteit Brussel waren er op 9 december 6472 gebruikers van het teleleerplatform, een absoluut record. 24 december: lessen geschorst vanaf 16u00 We willen er nogmaals aan herinneren dat naar aanleiding van Kerstavond op vrijdag 24 december de lessen geschorst worden vanaf 16u00. Foto s Galabal 2004 van de Farmaceutische Kring OSAB en Ouwe Geuzen on line De foto s van het Galabal 2004 van de Farmaceutische Kring - OSAB en de Ouwe Geuzen staan on line. Je vindt ze hier. Toyota stelt programma voor pas-afgestudeerden voor op jobbeurzen in 2005 De autofabrikant Toyota zal in 2005 op verschillende jobbeurzen een programma voorstellen over de ontwikkeling van jong-gediplomeerden. Het programma is speciaal bedoeld voor laatstejaarsstudenten en pas-afgestudeerden. Exacte data zijn nog niet bekend, maar Toyota heeft de bedoeling haar programma voor te stellen tussen januari en maart volgend jaar, om dan mensen aan te trekken voor de start van het programma in september 2005.

3 Onderwijs Dinsdagen van de kinesitherapie, door de vakgroep KINE vanaf 15 februari 2005 Vanaf 15 februari 2005 organiseert de vakgroep KINE van de Vrije Universiteit Brussel een reeks van 4 Dinsdagen van de kinesitherapie, gespreid over de maanden februari tot mei. Het zijn informatiesessies met thema s als spierfunctie op hogere leeftijd: ouderdomsprocessen, inflammatie en training en stretching. Een volledig programma van de reeks en meer informatie over inschrijven vind je hier. De sessies vinden telkens plaats van 18u30 tot 21u30 op de campus Jette van de Vrije Universiteit Brussel. Voor algemene informatie kan je terecht op het secretariaat (tel: 02/ of Lezing: Voldoen aan het protocol van Kyoto. Kan het ethisch?, dinsdag 14 december vanaf 12u00 in het Vlaams Parlement Op dinsdag 14 december komt Riccardo Petrella (Université Catholique de Louvain-la- Neuve en voormalig directeur van het programma FAST van de Europese Commissie) in het Vlaams Parlement spreken over The Kyoto Protocol: a Human Ethics Failure. Towards alternative principles and actions (Het Protocol van Kyoto: een mislukking van de menselijke ethiek. Naar alternatieve principes en acties). Riccardo Petrella zal zijn voordracht in het Engels houden. Na afloop is er een debat onder leiding van Prof. Etienne Vermeersch. Het geheel begint om 12u00 en eindigt om 14u00. Het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek (viwta) biedt de aanwezigen een broodjeslunch aan. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel wenselijk. Dat kan via de website van het viwta. De lezing heeft plaats in het Vlaams Parlement, Hertogstraat 2, 1000 Brussel. TOEFL Cursus, door Interfacultair Departement voor Taalonderwijs, juni 2005 Het Interfacultair Departement voor Taalonderwijs (ITO) organiseert een cursus als voorbereiding op de Test Of English as a Foreign Language (TOEFL). De cursus zal plaatsvinden in de week van 6 juni 2005 en omvat training in de relevante vaardigheden listening, reading, structure and writing. Een volledig programma in het Nederlands en het Engels en alle inschrijvingsvoorwaarden en -prijzen vind je hier.

4 Onderzoek Verblijfsbijzonderheden voor buitenlandse onderzoekers Promotoren die een buitenlandse onderzoeker willen aanstellen in hun vakgroep, kunnen terecht op de intranetpagina voor personeel onder de rubriek Buitenlandse onderzoekers in het kader van een lang verblijf voor een uitgebreide samenvatting, waarin alle voorwaarden en bijzonderheden die daarmee gepaard gaan worden uiteengezet. Dit is bijvoorbeeld handig voor onderzoekers uit de nieuwe EU-lidstaten. Dienstbetoonovereenkomsten: boven 1250 euro is een overeenkomst vereist Nog vaak worden opdrachten tot facturatie aan de financiële dienst worden gegeven voor bedragen boven de 1250 euro, zonder dat hiervoor een overeenkomst werd ondertekend tussen Vrije Universiteit Brussel en de opdrachtgever. Dit is een afwijking van het reglement op de dienstbetoonactiviteiten (te raadplegen op de intranetpagina van onze universiteit). Samengevat zegt het reglement dat de Vrije Universiteit Brussel toelaat dat kleine opdrachten -factuur onder de 1250 euro - zonder contract worden uitgevoerd en dat deze inkomsten op een 'open overeenkomst-rekening' (WDOO) worden geboekt. Voor bedragen boven de 1250 euro moet een overeenkomst worden afgesloten, te tekenen door de promotor en de rector die de instelling bindt (verplicht!). Voor de promotor is dit een bescherming en de Vrije Universiteit Brussel heeft een contract nodig om haar risico juridisch in te dekken. Bij niet-betaling door de opdrachtgever is immers geen verhaal mogelijk zonder getekend document. De juristen van R&D stellen de contracten op in samenspraak met de promotor en kunnen desgevallend ook in de negotiatie tussenkomen. Voor elk van deze projecten wordt een aparte fiche opgesteld: op die manier houden zowel de promotor als de financiële administratie een goed overzicht over de projecten. Let wel: WDOO rekeningen voor dienstbetoonprestaties onder de 1250 euro kunnen niet gebruikt worden om andere dan dienstbetooninkomsten op te laten boeken. Vanaf 1 januari 2005 zullen geen facturen meer geboekt worden zonder contract voor bedragen boven de 1250 euro. Je kan voor het opstellen van overeenkomsten contact opnemen met de Interface cel van R&D en voor informatie met betrekking tot BTW kan je de financiële administratie contacteren ).

5 BESTIN seminarie, vrijdag 17 december vanaf 9u30 in de lokalen van DISC Het Brussels Electronic Scientific & Technical Information Network (BESTIN) is een gemeenschappelijk project van de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en DISC, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met het oog op een optimale ontwikkeling van het wetenschappelijk onderzoek in de Brusselse Regio, wil BESTIN een eenvoudige toegang tot wetenschappelijke informatie creëren, de onderzoeksresultaten van wetenschappers in de Brusselse regio beter toegankelijk maken en ook de onderzoekscompetentie in de regio in kaart brengen. Het eerste doel is gerealiseerd: Article Database geeft toegang tot de artikelbeschrijvingen van internationale wetenschappelijke tijdschriften. Bovendien biedt de link resolver V-Link voor een tijdschrift of een tijdschriftartikel contextgevoelige links aan naar andere bronnen. Met het oog op de valorisatie van onderzoeksresultaten is een ETD-server (Electronic Theses & Dissertations) operationeel voor de publicatie van doctoraatsthesissen op het web evenals een e-print server voor rapporten en wetenschappelijke artikelen. Ondertussen is ook de ontwikkeling van de Cartography of Research Actors in Brussels (CRAB) begonnen. BESTIN nodigt bedrijven en onderzoekscentra uit op een seminarie rond dit project op vrijdag 17 december 2004 in de lokalen van DISC, Flageyplein 18 (2e verdieping), 1050 Brussel. Indien je wil deelnemen aan dit seminarie, stuur je best een bericht met je gegevens naar Voor meer informatie, kan je terecht op hetzelfde mailadres. Je kan ook telefonisch contact opnemen met Karla De Vuyst 02/ of Rosette Vandenbroucke 02/ Oproep voor DISC lunchdiscussie, donderdag 16 december om 12u00 in het Convivium Op donderdagmiddag 16 december nodigt DISC alle studenten en personeelsleden van de Vrije Universiteit Brussel uit voor een lunchdiscussie. Het Brussels expertisecentrum DISC werd iets meer dan een jaar geleden opgericht door de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles met het oog op de promotie en realisatie van gezamenlijke interdisciplinaire projecten. De korte presentaties van vice-rector Jan Cornelis, Karla De Vuyst (e-bib), Marc Verpoorten (BeSTin) en Marleen Wynants zijn een aanzet tot feedback en een open discussie met het oog op toekomstige projecten. De DISC ontmoetingsmiddag vindt plaats van 12u00 tot 14u00 in het Convivium op de Campus Etterbeek. Een gedetailleerd programma vind je hier. Inschrijven kan nog tot woensdagmiddag 15 december bij Sara Engelen via of 02/

6 Seminariereeks: Patents: burdens or benefits? Het octrooitraject van A tot Z, voor beginners en gevorderden, vanaf 13 januari Wat is een octrooi? Komt jouw onderzoek ervoor in aanmerking? Eerst publiceren of octrooieren? Wat is het industrieel onderzoeksfonds? Je komt het allemaal te weten tijdens de seminariereeks Patents: burdens or benefits?. Publiceren én octrooieren: wat is je creativiteit waard in de praktijk? Deze reeks gaat van start op 13 januari 2005 en is gericht naar academici, doctorandi, vorsers en studenten van de Vrije Universiteit Brussel. Voor beginners is het een stoomcursus doorheen de verschillende aspecten van de octrooieringsproblematiek, voor gevorderden een opfrisser van hun parate kennis. In een dagvullend startpakket krijg je een algemeen overzicht van intellectuele eigendomsrechten (IPR) en word je ingeleid in de betrokkenheid van IPR in contractonderzoek en de belangrijkste aspecten van octrooirecht. Daarna kan je kiezen uit 5 verschillende workshops, die de octrooiproblematiek per specifiek technologisch platform verder uitspitten. Deze workshops bevatten telkens een theoretisch pakket in de voormiddag, waarin de octrooirealiteit voor die specifieke sector bekeken wordt, waarna aan de hand van case studies de octrooieringsmogelijkheden van enkele onderzoekstopics van de Vrije Universiteit Brussel worden geanalyseerd. Na een broodjeslunch delen twee autoriteiten uit de sector hun visie en ervaring met octrooieringspraktijken in hun sector. Een overzicht van de workshops en programma s in detail kan je hier bekijken. Inschrijven doe je best snel via dezelfde website, want het aantal plaatsen is beperkt! Voor meer informatie kan je terecht bij Sara Engelen (Interface Cel) via een mailtje naar of op nr. 02/ Nieuwe procedure en oproep beurzen Vrije Universiteit Brussel Sinds 2002 werd de rekrutering van nieuwe studenten, afkomstig uit derdewereldlanden, voor een beurs van de Vrije Universiteit Brussel (vroegere VUBAROS-beurs) opgeschort. Bedoeling was om ruimte te creëren voor de uitwerking van een nieuwe procedure. Vanaf het academiejaar worden er opnieuw buitenlandse studenten (afkomstig van de landen op de OESO-DAC-landenlijst gehanteerd door de Vlaamse Interuniversitaire Raad- Universitaire Ontwikkelingssamenwerking - Least Developed Countries tot en met Lower Middle Income Countries) aangetrokken binnen het vernieuwde kader van de beurzen van de Vrije Universiteit Brussel. Er wordt getracht een mogelijke continuïteit en doorvloeiing naar een PhD-opleiding, met ontwikkelingsrelevant onderzoek, te bewerkstelligen. Daarom worden programmadirecteurs (exclusief VLIR-gefinancierde opleidingen) via een interne oproep gevraagd om een 'opleidingstraject(en)' uit te stippelen voor bursalen. Vervolgens worden er aan één of meerdere master- of master-na-masteropleidingen beurzen toegekend, overeenkomstig de geselecteerde opleidingstrajecten. De oproep tot kandidaten wordt op de Engelstalige homepage geplaatst. Voor werden er aan het masterprogramma Environmental Science and Technology - specialisatie Biologie 3 masterbeurzen toegekend.

7 VLIR-oproep voor doctoraatsbeurzen voor onderzoekers verbonden aan een Vlaamse universiteit 2005 De oproep tot het indienen van kandidaturen voor het programma 'Doctoraatsbeurzen voor onderzoekers verbonden aan een Vlaamse universiteit 2005' (met aanvangsdatum 1 oktober 2005) werd recent gelanceerd. Dit programma heeft tot doel de expertise inzake Derde Wereld en ontwikkelingssamenwerking aan de Vlaamse universiteiten te handhaven en te vergroten. Graag vestigen wij de aandacht op de wijziging in de manier van indiening van de dossiers bij de VLIR. De aanvraagdossiers moeten door de verantwoordelijke coördinator van de Vlaamse universiteit ingediend worden bij de VLIR uiterlijk op 15 maart 2005, zowel in hard copy (één exemplaar) als in elektronische vorm. Tot dusver werden de dossiers rechtstreeks door de kandidaten bij de VLIR ingediend. Dit systeem wijzigt dus vanaf Aangezien de ontvankelijkheid door de Vlaamse universiteit wordt gecontroleerd, wordt er een interne deadline uitgeschreven. Ook de referees moeten voortaan hun commentaren rechtstreeks naar de coördinator van de Vlaamse universiteit sturen, eveneens binnen de interne deadline. Er dient rekening te worden gehouden met het doorlopen van de eigen gangbare procedure voor het bekomen van een formele toelating tot het doctoraat. Ook dit document - de officiële toelating door de bevoegde doctoraatscommissie - dient deel uit te maken van het dossier. Interne deadline van de Vrije Universiteit Brussel voor het volledige dossier is 3 maart 2005, bij mevr. J. Couder, gebouw M, lokaal M003, Deze deadline zal zeer strikt worden gehanteerd. Je vindt de oproep hier. Associatie Theater: De ziekte die jeugd heet, door de studenten van het Koninklijk Conservatorium Brussel, afdeling musical De studenten van de musicalafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel nodigen iedereen uit voor het stuk De ziekte die jeugd heet, een bewerking van Krankheit der Jugend van Ferdinand Bruckner, een klassieker uit De vertwijfeling van de jeugd is van alle tijden, en elk tijdsgewricht heeft zijn eigen verloren generatie. Zeven jonge mensen, de meeste onder hen studenten medicijnen. Zeven biografieën met schijnbaar gelijklopende doelstellingen. Maar Bruckner houdt zijn figuren onder de loep en zoekt naar hun ware beweegredenen. In hun alledaagse woonomgeving onthult hij de menselijke afgronden. Genadeloos wordt met het gevoelsleven van de ander geëxperimenteerd. De zoektocht naar liefde en erotiek wordt een spel van wederzijdse vernietiging en vernedering. Het stuk werd bewerkt en geregisseerd door Carl Ridders en Peter De Smet is coördinator. Op het podium acteren Fleur Brusselmans, Cleo Casselman, Caroline Ceulemans, Kevin De Bruyne, Guillaume Devos, Pieter Van Nieuwenhuyze en Katrien Pierlet. Zij spelen het stuk De ziekte die jeugd heet nog op 18,19,20,21 en 22 december om 20u00 (op 19 december ook om 14u30) in het Theater Arte, Lakenstraat 159, Brussel (tegenover KVS). De toegang is gratis, maar gezien het beperkt aantal plaatsen moet je wel reserveren op het nummer 02/

8 Studente Erasmushogeschool helpt met gelauwerd eindwerk malaria uitroeien Manon Vivier, tot vorig academiejaar studente aan het departement Gezondheidszorg van de Erasmushogeschool Brussel werkte voor haar eindwerk mee aan de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen malaria. Voor het baanbrekend werk dat ze hiermee verrichtte, samen met het laboratorium Farmaceutische Technologie en Fysische Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, kreeg ze in het studiegebied Gezondheidszorg de afstudeerprijs 2004 van de vzw-bachelor.be, een organisatie die een brug vormt tussen het professioneel gericht hoger onderwijs en het beroepsveld. Elke 12 seconden sterft een kind aan malaria. Bovendien wordt het altijd maar moeilijker om malaria te stoppen, omdat ons lichaam resistent is geworden aan de huidige geneesmiddelen tegen deze ziekte. Als we ons willen blijven beschermen tegen de malariaparasiet, hebben we dus dringend nood aan een nieuw geneesmiddel. Manon werkte voor haar eindwerk mee aan een analysetechniek van bewaarmiddelen voor een nieuw geneesmiddel tegen malaria. Onder de titel 'Ontwikkeling van een analysemethode en validatiemethode voor nipagine en nipasol in een droge antimalariasuspensie', voerde de studente Biomedische Laboratoriumtechnologie onderzoek dat op termijn zal moeten leiden tot een stabiel en niet-resistent antimalaria geneesmiddel. Cultuur Vandaag, 13 december om 21u00, Vrij Podium in het Kultuurkaffee Vandaag, maandag 13 december spelen Sodatune, Vita Brevis en Camaro op het wekelijkse vrij podium van het Kultuurkaffee van de Vrije Universiteit Brussel. De optredens starten om 21u00 en de toegang is zoals steeds gratis. Kultuurkaffee presents Sukilove, donderdag 16 december om 22u00 Sukilove is de groep van ex-metal Molly bassist Pascal Deweze. Wie na hun titelloze debuut in 2002 dacht te weten waar de groep muzikaal voor staat, zal na een eerste kennismaking met 'You Kill Me' (PIAS) wel even opkijken. De melodieuze, organische popliedjes van weleer hebben op de nieuwe langspeler immers plaats geruimd voor een rauw, grofkorrelig geluid, dat geheel in het teken staat van vervormde stemmen, noisy elektrische gitaren en grillige keyboards. De CD is opgenomen met de Amerikaanse producer John Morand (Cracker, Sparklehorse). De tweede single Start A Life werd zopas gereleased. Carol Van Dyk en Pascal Deweze maakten eerder samen een countryplaat onder de naam Chitlin Fooks en creëerden samen met Mauro Pawlowski het project Shadowgraphic City. Het mag voor iedereen duidelijk zijn: You Kill Me van Sukilove is een gelaagd werkstuk dat zijn geheimen pas na meerdere draaibeurten prijsgeeft. Maar hoe dieper de luisteraar durft te graven, hoe meer kostbaars hij vroeg of laat zal opdelven. Haal die spade maar al uit de schuur: de schattenjacht is geopend. Hoog bezoek dus in het Kultuurkaffee en jij kan erbij zijn op donderdag 16 december om 22u00. De toegang is gratis.

9 UCOS Filmsalon: La face cachée du Vlaams Blok, 16 december om 12u00 in de STOA Op donderdag 16 december organiseert de vzw UCOS in samenwerking met de Studiekring Vrij Onderzoek en de Cercle d Etudiants Arabo-Européens een filmsalon. Op de affiche staat La face cachée du Vlaams Blok. Gebaseerd op archiefbeelden van RTBf en VRT, toont deze documentaire het ware (extreem-rechtse) gelaat van het Vlaams Blok. De documentaire is in het Frans maar wordt in het Nederlands ondertiteld. Aansluitend is er een debat in het bijzijn van de regisseur/journalist Jean-Claude Defossé(RTBF) en Jo Buelens (Vakgroep Politicologie Vrije Universiteit Brussel). Het filmsalon vindt plaats op donderdag 16 december om 12u00 in de STOA, Campus Etterbeek. Meer informatie vind je op Tentoonstelling Out of Control goes Wide in het cultureel centrum Hasselt Het cultureel centrum Hasselt organiseert in samenwerking met de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel de tentoonstelling Out of Control goes Wide. Je vindt er werk van Ken De Keyser, Katrien Gaethofs, Bart Geerts, Natalie Graff, Jozefien Jocqué, Anouk Kerkhofs, Hanne Lamon, Griet Nys, Jan Ockerman, Lore Suls, Bart Ulens, Peter Van Loon, Gwenny Van Rysselberghe, Hans Wuyts en Hironobu Yokochi. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 30 januari 2005 van dinsdag tot en met vrijdag van 10u00 tot 17u00, zaterdag en zondag van 13u00 tot 17u00. De tentoonstelling is gesloten van 24 tot en met 27 december en op 1 en 3 januari Plaats van het gebeuren is het cultureel centrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, tel:011/ Theatervoorstelling: Mieke Maaike s obscene jeugd, 21 december om 20u00 Om het Louis Paul Boon-jaar in schoonheid af te sluiten organiseren de Dienst Uitstraling en Permanente Vorming (UPV) en de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel de theatervoorstelling Mieke Maaike s obscene jeugd, een productie van theater Tinnenpot naar het boek van Louis Paul Boon. Het verhaal van Mieke Maaike, ontsproten aan het brein van Louis Paul Boon, heeft generaties geïnspireerd of geïrriteerd. Is het enkel een pornografisch verhaal of gaat er meer schuil achter deze mythe van de Nederlandstalige literatuur? Mieke Maaike is één van die diep in het '68- patroon verankerde werken waarin aan de mythe van onschuldige, ongerepte seksuelevrijheids-kind en de idem dito Vlaamse natuur, getimmerd wordt door iemand die levenslang gewerkt heeft aan genot. Genot is niet zomaar het enkelvoud van genieten. Wij genieten allemaal, zoveel mogelijk. Maar genot beleven is iets anders. Er kleeft iets zondigs, iets ontoelaatbaars en frivools aan het woordje genot. Ontdek het genot terwijl je geniet van dit voortreffelijk theaterstuk. Het stuk Mieke Maaike s obscene jeugd met Lucinda Dusoleil vindt plaats op dinsdag 21 december om 20u00 stipt in de Aula QA van de campus Etterbeek en wordt ingeleid door Prof.dr.Willem Elias. Kaarten kosten 6,20 euro of 1 cultuurwaardebon. Inschrijven is noodzakelijk bij UPV op 02/ of (max. 200 personen). Hier kan je bovendien gratis cultuurwaardebons aanvragen. Op 21 december wordt tevens de hele dag door (van 12u00 tot 17u00) de film

10 'Vergeten straat' van Louis Paul Boon geprojecteerd in het Kultuurkaffee van de Vrije Universiteit Brussel. Personalia Prof. Dr. Johan Schoukens ontvangt 2003 Society Distinguished Service Award De IEEE Instrumentation and Measurement Society heeft de 2003 Society Distinguished Service Award toegekend aan Prof. Dr. Johan Schoukens van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij kreeg de award voor zijn professionele leiding van de IEEE Instrumentation and Measurement Society. Jurij Zupan is minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap en Techniek in de nieuwe Sloveense regering Op 3 december 2004 is Jurij Zupan benoemd tot minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap en Techniek in de nieuwe regering in Slovenië. Prof. Zupan was in de jaren 80 verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel als postdoc op de dienst Analytische scheikunde en farmaceutische technologie van prof. Desire Massart. Gezocht Zaaddonoren Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het AZ van de Vrije Universiteit Brussel zoekt dringend zaaddonoren. Ondanks de vooruitgang in de behandeling van onvruchtbaarheid zijn er nog steeds vele kinderloze paren die enkel geholpen kunnen worden met anoniem donorzaad. We worden momenteel geconfronteerd met een nijpend tekort aan nieuwe zaaddonoren. Vandaar de oproep tot solidariteit. Een kandidaat donor moet meerderjarig zijn, gezond zijn en ermee akkoord gaan dat zijn zaad voor kunstmatige doeleinden aangewend zal worden. Kandidaat donoren kunnen zich steeds aanmelden op het labo andrologie in het kinderziekenhuis van het AZ in Jette (2e verdieping, ingang 3) en dit elke werkdag tussen 8u00 en 15u00. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht op het nummer 02/ eveneens tussen 8u00 en 15u00.

11 Vacatures Deeltijdse stafmedewerk(st)er (50%) voor UCOS Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS-vzw) is een NGO met 4 deeltijdse stafleden. Het werd in 1980 opgericht in de marge van de Vrije Universiteit Brussel en richt zich hoofdzakelijk naar de academische en vrijzinnige wereld. UCOS is een educatieve NGO met vier centrale pijlers: gendergelijkwaardigheid, duurzame ontwikkeling, Noord-zuidrelaties en kleinschaligheid. De vzw is momenteel op zoek naar een deeltijdse stafmedewerk(st)er (50%). Een volledige functieomschrijving en voorwaarden tot kandidaatstelling vind je hier. Directeur Universitaire Ontwikkelingssamenwerking VLIR, verlenging van de termijn voor de indiening van de kandidaturen De VLIR-opdrachten inzake universitaire ontwikkelingssamenwerking (UOS) zijn op korte tijd geëvolueerd van alleen adviesverlenend naar management en beheer. De VLIR- UOS beheert nu een globaal programma van 30 miljoen euro. Om de ondersteuning van een ontwikkelingsrelevante, deskundige en efficiënte besteding van dit krediet verder te professionaliseren werft de VLIR een directeur aan. Voor een volledige functieomschrijving en voorwaarden voor kandidaatstelling klik je hier. Junior Surveyor voor Cushman & Wakefield Healy & Baker Cushman & Wakefield Healey & Baker is de afdeling Europa, Midden-Oosten en Afrika van Cushman & Wakefield, de toonaangevende wereldwijde vastgoedonderneming die via 178 kantoren in 48 landen over de hele wereld actief is. Cushman & Wakefield werd in 1917 opgericht en biedt totaaloplossingen die bestaan uit strategisch advies, projectopvolging en beheer van vastgoed voor rekening van eigenaars, huurders en investeerders en dit in elk stadium van het vastgoedproces. De onderneming staat klanten bij in het aankooptraject, de financiering, de verhuur en het beheer van vastgoed. Ze verzorgt ook andere vastgoeddiensten zoals schattingen, strategische planning, research, locatieadvies enz.. In België heeft Cushman & Wakefield Healey & Baker een departement Vastgoedwaarderingen en financieel advies voor professioneel vastgoed dat actief is in kantoren, winkels en semi-industrieel in België en Luxemburg. Ze schat o.a. voor banken, verzekeringsmaatschapijen, immobiliënfondsen, internationale investeringsfondsen, ontwikkelaars, bevaks, internationale en regionale instellingen, openbare bedrijven, multinationals, enz. Om de uitbreiding van het departement te ondersteunen zoekt de onderneming een enthousiaste Junior Surveyor (M/V). Voor een volledige functieomschrijving en voorwaarden tot kandidaatstelling klik je hier of surf je naar de website van Cushman & Wakefield.

E-Brief 21 februari Personeel. Personeel. Studenten. Verkiezingen ATP-afgevaardigden Raad van Bestuur

E-Brief 21 februari Personeel. Personeel. Studenten. Verkiezingen ATP-afgevaardigden Raad van Bestuur E-Brief 21 februari Personeel Personeel Verkiezingen ATP-afgevaardigden Raad van Bestuur Het is sinds 2002 geleden dat U nog ATP-afgevaardigden voor de Raad van Bestuur heeft verkozen. Dit jaar zullen

Nadere informatie

2.1. Regionale mutualiteiten. 24 uur van dementie. CM Antwerpen

2.1. Regionale mutualiteiten. 24 uur van dementie. CM Antwerpen 2.1. Regionale mutualiteiten 24 uur van dementie CM Antwerpen Op 20 september 2013 organiseerde CM Antwerpen, in de aanloop naar de Werelddag Dementie, de 24 uur van dementie : een ganse dag en avond met

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

Politieke communicatie

Politieke communicatie masteropleiding Politieke communicatie faculteit politieke en sociale wetenschappen 2009 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Departement studentgerichte diensten en de faculteiten Ann Engelen (kaft)

Nadere informatie

DEEL 2 DE COMMISSIE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING VAN DE NATIONALE VROUWENRAAD

DEEL 2 DE COMMISSIE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING VAN DE NATIONALE VROUWENRAAD 1 sur 93 25/07/2007 19:38 Vrouwen en Ontwikkelingssamenwerking in Vlaanderen. De Commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) van de Nationale Vrouwenraad (1979-1993). (Daniëlle De Vooght) home lijst scripties

Nadere informatie

ECHO ABVV INHOUD. Controle over de energieprijzen moet inflatie drukken. Aan de index raken is geen optie!

ECHO ABVV INHOUD. Controle over de energieprijzen moet inflatie drukken. Aan de index raken is geen optie! Nummer 01, januari 2011 verschijnt niet in juli en augustus. V.U.: Luc Voets Hoogstraat 42 1000 BRUSSEL Afgiftekantoor: Brussel X De nieuwsbrief van de Federale en Intergewestelijke studiediensten van

Nadere informatie

Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging

Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging nr. 3 augustus - september 2012 Jongeren winnen voor wetenschap en technologie blijft de uitdaging Frans Dieryck 18 IN DE KIJKER 02 Smurfit Kappa Turnhout 17 oktober VIK-Kempen Gerechtsgebouw en MAS Antwerpen

Nadere informatie

D'Ieteren, what's next?

D'Ieteren, what's next? n 9 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry CEO s Thierry Van Kan & Jean-Pierre Bizet D'Ieteren, what's next? 1 Sociale verkiezingen 2012 LATEN WE ELEKTRONISCH STEMMEN Dossier Energie

Nadere informatie

Toekomstgerichte studie over de potentiële economische mogelijkheden van het gebruik van de elektronische identiteitskaart en de elektronische

Toekomstgerichte studie over de potentiële economische mogelijkheden van het gebruik van de elektronische identiteitskaart en de elektronische Studie Toekomstgerichte studie over de potentiële economische mogelijkheden van het gebruik van de elektronische identiteitskaart en de elektronische handtekening Toekomstgerichte studie over de potentiële

Nadere informatie

berichten Interview Prof. Raymond De Bondt P. 4 Herman Van Rompuy Meer dan ooit Europa p. 7

berichten Interview Prof. Raymond De Bondt P. 4 Herman Van Rompuy Meer dan ooit Europa p. 7 EKONOMIKA Magazine van de Ekonomika Alumni Driemaandelijks 66 ste jaargang oktober - november - december 2010 Afgiftekantoor 3000 Leuven 1 berichten Interview Prof. Raymond De Bondt P. 4 Herman Van Rompuy

Nadere informatie

nieuws nieuwsbrief EDITORIAAL

nieuws nieuwsbrief EDITORIAAL nieuws DRIEMAANDELIJKS JAARGANG 12 MAART - APRIL - MEI 2010 AFGIFTEKANTOOR GENT X - P2A8099 nieuwsbrief België-Belgique P.B. GENT 3/6221 Editoriaal 1 Vernieuwd toezicht op de financiële sector krijgt vorm

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon 2010 Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon Voorwoord:"samen staan we sterk" 4 Bruggen slaan: het Europese voorzitterschap als waardevolle samenwerking 13 Het sociale en het economische verzoenen

Nadere informatie

I-mag INGENIEURSMAGAZINE MAANDBLAD VAN DE VLAAMSE INGENIEURSKAMER

I-mag INGENIEURSMAGAZINE MAANDBLAD VAN DE VLAAMSE INGENIEURSKAMER I-mag INGENIEURSMAGAZINE Studiepunten vervangen studiejaren in Nederland Vierjarige masters ingeburgerd MAANDBLAD VAN DE VLAAMSE INGENIEURSKAMER landmeterexperts Nieuwe duo-wet voor de adreswijzigingen:

Nadere informatie

Boekjes zijn te verkrijgen bij de P-adviseurs van iedere faculteit, het kantoor van PromoVE of het Bureau Promoties en Plechtigheden:

Boekjes zijn te verkrijgen bij de P-adviseurs van iedere faculteit, het kantoor van PromoVE of het Bureau Promoties en Plechtigheden: Promoveren? 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor vierjarige promovendi verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en voor diegenen die overwegen promovendus te worden. Het

Nadere informatie

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur

Economie Toegepaste economie Handelsingenieur Economie Toegepaste economie Handelsingenieur 0 9 7 8 9 0 Intro Kiezen voor... Opbouw En verder (studeren)... Studieprogramma Inhoud vakken eerste jaar Weekschema eerste jaar Studieondersteuning Gewikt

Nadere informatie

Faculteit Wijsbegeerte

Faculteit Wijsbegeerte Faculteit Wijsbegeerte Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Wijsbegeerte Oude Boteringestraat 52 9712 GL Groningen telefoon 31 (0)50 3636161 fax 31 (0)50 3636160 www.rug.nl/filosofie/ Openingstijden voor

Nadere informatie

Aanontwikkelingssamenwerking doen

Aanontwikkelingssamenwerking doen Aanontwikkelingssamenwerking doen Inhoudsopgave Inleiding I. Wat is ontwikkelingssamenwerking? 1. Definities en doelstellingen 2. De Belgische wetgeving II. Institutionele ontwikkelingssamenwerking 1.

Nadere informatie

JAAR VERSLAG CIRB EN IRISTEAM : SAMEN IN DIENST VAN DE INFORMATICA VAN HET GEWEST CIBG CIBG CENTRUM VOOR INFORMATICA VOOR HET BRUSSELSE GEWEST

JAAR VERSLAG CIRB EN IRISTEAM : SAMEN IN DIENST VAN DE INFORMATICA VAN HET GEWEST CIBG CIBG CENTRUM VOOR INFORMATICA VOOR HET BRUSSELSE GEWEST JAAR VERSLAG 2010 CIRB EN IRISTEAM : SAMEN IN DIENST VAN DE INFORMATICA VAN HET GEWEST CIBG CENTRUM VOOR INFORMATICA VOOR HET BRUSSELSE GEWEST CIBG INHOUDSTAFEL 1. VOORWOORD 5 2. CIBG EN IRISTEAM: SAMEN

Nadere informatie

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

september magazine 2008

september magazine 2008 portimagazine september 2008 Editoriaal Beste makelaar, 3 Voorwoord 4 Even voorstellen Claude Rapoport, Afgevaardigd Bestuurder Pina Vitanza, directeur Marketing en Producten 6 ISS Full Care Een uiterst

Nadere informatie

AIG-nieuws. Ondertussen wensen we eenieder alvast een welverdiende en prettige vakantie toe. zaterdag 21 oktober 2006

AIG-nieuws. Ondertussen wensen we eenieder alvast een welverdiende en prettige vakantie toe. zaterdag 21 oktober 2006 AIG-nieuws AIG-nieuws Tijdschrift Jaargang 18 Nr. 2006/3 Verschijnt 4 x per jaar 3e Trim. 2006 juli - augustus - september Afgiftekantoor Gent X 1 juli 2006 verantw. uitg.: Prof. dr. ir. P. De Baets -

Nadere informatie

wet overheids - opdrachten de nieuwe DECEMBER 2013 IN DE KIJKER de overheid: een opdracht?

wet overheids - opdrachten de nieuwe DECEMBER 2013 IN DE KIJKER de overheid: een opdracht? contact 08 DECEMBER 2013 Het magazine voor openbare besturen, socialprofitorganisaties en ondernemingen IN DE KIJKER de overheid: een opdracht? KNOWING YOURSELF interactive city: de openbare ruimte wordt

Nadere informatie

Ministerie van Financiën de Regeringscommissaris Naar een nieuwe fiscale cultuur Vereenvoudiging van de fiscale procedures en de strijd tegen de grote fiscale fraude Actieplan van de Regeringscommissaris

Nadere informatie

Informatiemap Stichting e-hulp.nl

Informatiemap Stichting e-hulp.nl Informatiemap Stichting e-hulp.nl jan-11 info@e-hulp.nl. 020-6884981. Van Diemenstraat 88. 1013 CN Amsterdam Inhoudsopgave OVER STICHTING E-HULP.NL... 2 OVER STICHTING E-HULP.NL... 2 DIENSTEN... 4 KENNIS

Nadere informatie

Open Data Handleiding 2.0

Open Data Handleiding 2.0 Open Data Handleiding 2.0 Praktijkgerichte handleiding voor de publicatie en het beheer van Open Data mbv het Vlaams Open Data Platform Contactpersoon: Noël Van Herreweghe Programma-manager Open Data bij

Nadere informatie

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken Welkom in ons

Nadere informatie

magazine ICH Armen en benen van een fabrieksrobot Van der Plaat Accountants & Adviseurs Een proactieve accountant INTERVIEW PAGINA 10

magazine ICH Armen en benen van een fabrieksrobot Van der Plaat Accountants & Adviseurs Een proactieve accountant INTERVIEW PAGINA 10 magazine 22e Jaargang No.1 Juli 2014 ICH Armen en benen van een fabrieksrobot INTERVIEW PAGINA 4 Experts aan het woord Een goede website EXPERT PAGINA 8 Van der Plaat Accountants & Adviseurs Een proactieve

Nadere informatie

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand Samenvatting en aanbevelingen 1. Inleiding Studentenmobiliteit en interuniversitaire uitwisselingsprogramma s krijgen een prominente plaats op

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2013-2014 NR.1 BULLETIN VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN 23 mei 2014 INHOUD Blz. I. Vragen waarop werd geantwoord binnen de reglementaire termijn (R.v.O., art. 58,3)

Nadere informatie