de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum"

Transcriptie

1 de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum December 2014

2 APK KeurIng 19,95 all In uw Peugeot EN haaima elly Hofstede - Peugeot 208,,Voor mijn werk als mediator moet ik veel rijden. Ik maak heel wat kilometers en kom op de vreemdste plaatsen. Gelukkig maakt de Peugeot 208 het auto-rijden tot een groot feest. De 208 is comfortabel, lekker wendbaar, efficiënt en niet te vergeten: stoer. De mooie vormgeving spreekt iedereen aan en roept veel positieve reacties op. Ja, ik ben blij met mijn auto. De nieuwe Peugeot 208 is dé auto waar ik al tijden naar op zoek was. Net zoals er over Wurdum, de Elfstedentocht, het fierljeppen of het skûtsjesilen wordt gesproken Zo wordt er ook over haaima gesproken. Want haaima, met vestigingen in Wurdum, Burgum, Leeuwarden en Franeker, is een begrip in Fryslân. Daar wordt iedere klant op maat bediend. Prachtige personenauto s, bestelwagens haaima lost elk mobiliteitsprobleem op. Bij haaima vindt u alles voor de heilige koe! Samen halen wij het beste uit uw auto. Dat is ècht haaima! Auto HAAIMA: niets Is Beter. HAAIMA Peugeot dealer Haaima Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) Haaima leeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) Haaima Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) Haaima Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - Tel.: (0511)

3 de 3 tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum en Swichum 46e jier gong nû december Abonneminten: Ynhâld Rob Broersma G. Emersonstrjitte 12 tel.: bankrekken: NL51 RABO Adfertinsjes: Redaksjeadres: Werpsterdyk 9, 9088 BZ Wurdum kopij volgend nummer inleveren voor de eerste van de maand Redaksje: Ale Postmus Anke Visser Bettie Jongbloed Tineke Wassenaar Tjitske Swierstra Doarpsbelang: skriuwer: Anneke Hijman G. Emersonstrjitte BG Wirdum. tel website: Typewurk en lay-out: Hendrik Hiemstra Fan e toer besjoen 5 Nijkommelinkjes 7 Aldkommelinkjes 8 Nieuwjaarsreceptie 10 Mededelingen Dorpsbelang 11 Sloepenroute is klaar 11 Regionale loterij 13 De Haak gaat open 15 Jaarvergadering Feestcommissie 16 World Wide Web 21 Intocht Sinterklaas 25 Kerstshow in de Golle 27 Krystkuier 28 Nijs fan de Nicolaestsjerke 29 Bezoek PvdA 31 Nieuws over de bibliotheek 33 Kaartenactie Amnesty 33 Column 34 Yoga in Wirdum 35 Donaties Golle Freonen 37 Donateurs UVV 37 Groot klaverjastoernooi 39 Koersbal toernooi 40 Nieuws van WWS 40 Maatschutjas 41 Afscheid directeur Uniaskoalle 43 Onzichtbare vijand 43 Bedankt 43 Verhuizingen Wirdum en Swichum 45 Agenda 46 Servicepagina 49 Foto foarside De E3 s van SJO WARGA WWS zijn kampioen en gaan op de zegekar door het dorp.

4 Boven Knipkeamer Rixt! Bel of mail voor een afspraak! Dinsdag, donderdag en vrijdag koopavond! OPENINGSTIJDEN: Di. t/m vrij: uur/ uur Di.-, don.- en vrij.avond: uur Zaterdag: uur Tevens: ZONNEBANK Behandeling op afspraak NAGELSTUDIO ZONNEBANK Lytse Buorren 11, Wirdum t weesliefvoorjehuid Openingstijden: Dinsdag uur Wo. t/m vr uur Zaterdag uur Lytse Buorren 11, Wirdum (Beëdige) oersettings en tolketsjinsten fanút en nei hast alle talen W.R. Fisherstrjitte BH Wurdum Till. (058) Faks (058) Thússide lid NGTV VERTAALBUREAU IT LJOCHT Frysk Dútsk Frânsk Ingelsk Poolsk Deensk Russysk Spaansk Sweedsk Italjaansk Tsjechysk Slowaaksk Nederlânsk en oare talen

5 5 Voetbalmoeder En voor je het weet, ben je opeens een voetbalmoeder. Niet te verwarren met een voetbalvrouw. Voetbalvrouw, een wereld vol glitter en glamour. Voetbalmoeder, een wereld vol grasvlekken, stinkende voetbalschoenen, scheenbeschermers en in weer en wind langs de lijn. Nu kom ik uit een echt mannengezin, dus voetbal is me niet vreemd. Als klein meisje ging ik elke week samen met Heit naar SC Heerenveen. Een mooie herinnering. En nu sta ik opnieuw langs de lijn. Mijn eigen mannetjes aan te moedigen. Prachtig. Wat is het fantastisch om al die emoties te zien. Vreugde, boosheid, verdriet, trots. Mooi wanneer FC Kluitje een doelpunt scoort en alle mannetjes gaan uit hun dak. Voetbalmoeders gaan bij een doelpunt ook uit hun dak. Als ze tenminste het doelpunt hebben gezien. We missen er ook nog wel eens eentje, omdat we zo gezellig aan het kletsen waren. Of we missen er eentje, omdat we van spanning niet durfden te kijken. De moeder van Edwin van der Sar had daar ook last van: kampioen E3 (foto van Elske Roorda)

6

7 7 Toen het op een gegeven moment 5-5 stond, dacht ik: weet je wat, ik kan er gewoon niet meer tegen. Ik kijk gewoon niet meer. Ik heb uiteindelijk tien jaar lang geen wedstrijden van Edwin gekeken. Ik ging dan in die tijd dat hij speelde, een rondje lopen door het dorp of strijken. En dan ging ik snel in de rust even kijken hoeveel het stond. Daarna ging ik nog een rondje lopen, de andere kant op. Totdat mijn man zei dat ik moest kappen, omdat iedereen die gekke moeder van Van der Sar ziet lopen in het dorp. Wie weet komt de nieuwe Van der Sar of Robben uit Wirdum. Want de voetbalvereniging van Wirdum floreert. SJO WARGA WWS heeft inmiddels 4 F-teams en 4 E-teams, het voetbalvirus heeft toegeslagen in Wirdum en omstreken. Geweldig om te zien dat er zoveel vrijwilligers zijn die zich voor de club inzetten. En succes is er ook bij SJO WARGA WWS. De E3 s hebben het rondje op de platte kar al achter de rug. Zoals het er nu uitziet, kan de kar volgende week opnieuw van stal. En ja, ook dan is de voetbalmoeder van de partij. Spandoeken verven en patat bakken. En mee kunnen praten over de eentweetjes, puntertjes, stiftjes, schwalbes, kapbewegingen en de buitenspelval. Want als je zoontje thuiskomt met de mededeling dat er in de wedstrijd een echte Hendrik is gescoord, moet je natuurlijk wel weten wat hij eigenlijk bedoelt! Anke Visser In en rond Wirdum/Swichum zijn net als in de rest van de gemeente paaltjes geplaatst om wandelroutes aan te geven. In januari volgt meer informatie. (foto Betty Jongbloed) De redactie wenst iedereen fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

8 Ald kommelinkjes 8

9 Dit keer bladzijden 10 en 11 uit de Tuorkefretter van december Veertig jaar geleden kenden de Tuorkefretter de rubriek Foroaringen in Wirdum. Ook al noemen we het nu Verhuizingen in Wirdum en Swichum, het wordt nog steeds mede verzorgd door Myn Dijkstra. Fantastisch!

10 10 Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie GOLLE, zaterdag, 10 jan, 16 uur Hierbij nodigen wij alle bewoners van Wirdum en Swichum en alle anderen betrokkenen uit voor de nieuwjaarsreceptie van Doarpsbelang. U bent van harte welkom vanaf 16 uur, zaterdag 10 januari in de Golle te Wirdum.

11 11 Nieuws en mededelingen vanuit Dorpsbelang Vergaderdata Dorpsbelang Maandag 5 januari Maandag 2 februari Maandag 2 maart Dinsdag 7 april De vergadering begint standaard, tenzij anders aangegeven om uur. Tussen en 20 uur is er inloop spreekuur in de Golle. Nieuwjaarsreceptie Dorpsbelang Zaterdag 10 januari. Aanvang 16 uur in de Golle. Bespreking fietsverbinding Wirdum Barrahûs In een gesprek met de heer Ridder en Feiko de Boer over de fietsverbinding Wirdum Barrahûs, is het één en ander besproken. Eerst kunnen de fietsers weer over de Werp totdat de tunnels onder het spoor klaar zijn. Daarna komt er zo het nu staat een tijdelijke fietsverbinding via de oude Swichumerdyk gelegen naast Nij Barrahûs richting Wirdum. Namens dorpsbelang, Bettie Jongbloed Sloepenroute Leeuwarden Grou klaar De sloepenroute tussen Leeuwarden en Grou is klaar. Afgelopen maand zijn de werkzaamheden op het traject Wurdum Grou afgerond. Daarmee heeft de route een doorvaarthoogte van 1.22 meter. Het gedeelte Wurdum Leeuwarden werd in mei 2013 al feestelijk opgeleverd. Dit jaar is in opdracht van de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden het gedeelte tussen Wurdum en Grou/Wergea gebaggerd. Dit in het kader

12 Anne de Jong U i t v a a r t z o r g Zorgvuldig en met aandacht Dag en nacht bereikbaar Buorren DK Raerd T Dag en nacht bereikbaar

13 13 van het baggerplan van voormalig gemeente Boarnsterhim. Ook zijn in dit gedeelte van de route twee bruggen verhoogd. De brug in Goutum is nu de laagste brug op het traject en bepaalt de doorvaarthoogte van 1.22 meter. De gemeente Leeuwarden streeft er naar om in de komende jaren de gehele vaarroute op een doorvaarthoogte van 1,50 meter te brengen. De sloepenroute is een initiatief van de gemeente Leeuwarden en Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân. Zij hebben in 2010 een overeenkomst gesloten om de Wurdumer Feart opnieuw geschikt te maken voor kleine recreatievaart. Regionale loterij voor regionale projecten Iedereen kan bijdragen aan de verwezenlijking van mienskips projecten in Fryslân. Onder de naam Warm Hart Loterij wordt een grootschalige loterij georganiseerd. Naast de kans op schitterende prijzen maakt de bijdrage van iedere deelnemer het mogelijk ambitieuze en innovatieve projecten in Fryslân ten uitvoer te brengen die een stimulans brengen aan de leefbaarheid. Om de leefbaarheid binnen de regio structureel te waarborgen, kent Fryslân een aantal grote uitdagingen. Hoe gaan we de krimp en leegloop te lijf? Hoe kunnen we onze regio economisch sterker maken? Hoe hunnen we wonen en werken binnen onze regio aantrekkelijker maken? Vanuit de samenleving ontbreekt het niet aan goede ideeën en een onbedwingbaar enthousiasme om deze uitdagingen aan te gaan. Het blijkt in de dagelijkse praktijk echter vaak moeilijk de fondsenwerving via (regionale) overheden in combinatie met private middelen volledig rond te krijgen. Hiervoor belanden spijtig genoeg veel goede ideeën op de spreekwoordelijke plank en zien nooit het daglicht. Om deze reden is onder het motto Leefbaarheid creëer je samen de Warm Hart Loterij in het leven geroepen. Zij wordt hierin ondersteund door vier Friese troubadours: Anneke Douma, Griet Wiersma, Gurbe Douwstra en Piter Wilkens. Natuurlijk zijn er schitterende prijzen te winnen. Wat te denken van de hoofdprijs: een Volkswagen Golf 7. Of één van de andere prijzen: reischeques ter waarde van 3.500,-; keuken- of sanitaircheques ter waarde van 2.000,- of een boodschappencheque van 250,-. En dat voor een lotprijs van slechts 10,-. Ga voor meer informatie en het kopen van loten naar: warmhartloterij.nl

14 Luchtfoto van knooppunt Werpsterhoek van september. Rechtsboven ziet u nog net de toren van Wirdum Bezoek de publieksmiddagen op 13 en 14 december Beleef de Haak 14

15 15 De nieuwe Haak gaat op 18 december open We zitten vlak voor de openstelling van de Haak om Leeuwarden en de Westelijke invalsweg. Op 18 december gaat in de loop van de middag het laatste hek van de weg en dan is ook dit deel in gebruik. Voorafgaand aan deze openstelling worden er tal van activiteiten georganiseerd. Speciale aandacht voor de twee publieksmiddagen op zaterdag 13 en zondag 14 december en voor de avondwandeling over de verlichte route op zaterdagavond 13 december. Voor beide evenementen is de projectboerderij van Rijkswaterstaat startpunt. Kijk voor meer info op In een vorige Tuorkefretter meldde ik dat we met de laatste loodjes bezig waren bij Wirdum. En we zijn er nog niet steeds niet helemaal. Onze aannemer is druk met het afronden van het werk en of het aanpakken van zogenaamde restpunten in het kader van de oplevering. De op- en afritten en de N32 komen strak in beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat, de aangrenzende rotondes met de Oenemadyk, het carpoolterrein-bushalte en het fietspad gaat over naar de gemeente Leeuwarden. Voordat de oplevering afgerond is, zullen er zeker tot de Kerst zichtbare werkzaamheden bij Wirdum worden uitgevoerd. Meest opvallende is de aanplant van nieuw groen (bomen en struiken) ten zuiden van de Legedyk waarmee vrijdag 30 november is gestart. Ook langs de Legedyk zelf worden nog bomen en struiken geplant. Half december moet dit alles klaar zijn. Verder moeten er naast het fietspad in de Melle Mol tunnel nog wat zaken worden aangepast. Nog niet bekend is wanneer dit precies wordt uitgevoerd. Door een misverstand is de verlichting bij de fietsoversteek Oenemadyk nog steeds niet klaar. Onze aannemer heeft beloofd dit zo spoedig mogelijk op te lossen. Tot slot worden er bij de zogenaamde retourbemalingen bij de tunnels nog extra filters geplaatst. Ook hieraan wordt de komende tijd nog gewerkt. In november is de noordzijde van het Knooppunt Werpsterhoek aangelegd en afgewerkt. Ook is de laatste asfaltlaag op de Werpsterdyk in de tunnels aangebracht. Alhoewel er een keurige bypass lag, zorgde dit werk op een paar dagen wel voor (teveel) hinder in de vorm van modder op de weg en ook op momenten voor druk werkverkeer vlakbij of op de fietsroute. Daarop is ingegrepen door verlichting te plaatsen en door verkeersregelaars in te zetten. Dirkje Hartmans Rijkswaterstaat

16 16 Jaarvergadering Feestcommissie Op vrijdag 24 oktober was de jaarvergadering van de Feestcommissie. Tijdens deze jaarvergadering hebben we samen met de dorpsgenoten het dorpsfeest 2014 geëvalueerd. Graag brengen wij u op de hoogte van de besproken punten. Lijstcollecte Afgelopen jaren is er tijdens het lopen van de lijstcollecte gewerkt met briefjes. In het geval dat de bewoners twee keer niet thuis waren tijdens de lijstcollecte, is er een briefje in de brievenbus gegooid. Deze methode is goed ontvangen door het dorp, zo blijkt uit de jaarvergadering. Er wordt echter wel geadviseerd komend jaar te werken met gekleurde en grotere briefjes zodat het beter opvalt en niet verdwijnt tussen de reclamefolders. Een feest voor jong en oud Afgelopen jaar hebben we ons als feestcommissie extra ingezet voor de ouderen. Ondanks dat er weinig tot geen 60-plussers op de jaarvergadering De Seize 9, Grou, Tel Vestiging Wirdum, Tel Utiliteitsbouw Woningbouw Waterbouwkundige werken Restauratie en renovatie Onderhoud en verbouw Diverse diensten - 24-uurs service - WVG aanpassing - zomer-/winterklaar service vakantiewoningen

17 17 waren, komt wel naar voren dat er dit jaar een betere balans was in de organisatie van activiteiten voor zowel jong als oud. Zo is er het praamvaren georganiseerd. Dit was een succes volgens de ouderen. Verder werd het cabaret Gedobber door enkele bewoners als schunnig ervaren. Dit blijft echter een persoonlijke mening. Het thema In 2014 was het thema Augustfest. Dit was een moeilijk thema voor de optocht. De volgende suggestie voor het thema voor 2015: Het Wilde Westen, Cowboys en Indianen. Een gemakkelijk thema en dit is goed toe te passen voor zowel de optocht als alle andere activiteiten. Donderdagavond Dit jaar was er weer een foarmerke georganiseerd. Dit was zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Optocht De duur van de optocht was afgelopen jaar te lang, vooral in de avond. Verder heeft men voorkeur voor de route, zoals die de afgelopen jarenwerd afgelegd. Tevens is het van belang dat de route duidelijker en goed aangegeven wordt in het feestboekje. Doordat dit afgelopen jaar onduidelijk was beschreven, ontstond er veel verwarring. Daarnaast moeten volgend jaar de auto s tijdens de optocht beter tegen gehouden worden en moet er meer actie ondernomen worden om geparkeerde auto langs de route weg te krijgen. Vrijdagavond Diverse mensen hebben aangegeven dat zij op vrijdagavond liever een band hebben spelen in plaats van een drive-in show of iets dergelijks. Zeskamp Graag zou men willen dat het laatste spelletje met water is en niet het op één na laatste spelletje. Men kan dan na het laatste spelletje naar huis en hoeft dan niet met natte kleren het laatste spelletje te spelen (dit jaar was een uitzondering en het was dan ook gedaan met een reden). Verkleden Het verkleden tijdens het matinee was een groot succes! Opvallend was, dat meerdere mensen ook al op de vrijdag- en de zaterdagavond verkleed waren. Een succes! Gaan we volgend jaar zeker weer toepassen!

18 HET BESTE VAN EIGEN BODEM Wijnproeverijen Relatiegeschenken Verjaardagsservice Internetwinkel Wijnadvies Nederwijn is leverancier van Nederlandse wijnen. We kopen in bij de beste Nederlandse wijnproducenten en leveren in heel Nederland. Bezoek onze webwinkel en bekijk ons assortiment Nederlandse wijnen en bijproducten. Wilt u een wijnproefavond organiseren? Ook dan bent u bij ons aan het goede adres. We zeggen niet voor niets: Nederwijn, het beste van eigen bodem! NEDERWIJN Jacob Algerasingel AV WIRDUM - T (058) F (084)

19 19 Vrijdag voorprogramma Tijdens de jaarvergadering kwam er naar voren dat men graag tijdens het voorprogramma op vrijdag iets wil zien waarin men vermaakt wordt. Bijvoorbeeld teamspellen of een cabaret waar men naar kan kijken. Vrijdagavond Er wordt geadviseerd om een hoekje voor de ouderen te maken, waar men ook rustig kan gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de muziek niet te luid staat, zodat men ook met elkaar kan praten. Door deze verandering kunnen we als feestcommissie de ouderen stimuleren langer te blijven op vrijdagavond. Matinee Tijdens de jaarvergadering is aangegeven dat de jongeren het matinee een groot succes vonden. Dit kwam zowel door het verkleden als door de juiste band. Bandjes vrijdag- en zaterdagavond Afgelopen jaar waren er meerder minderjarigen die in het bezit waren van een polsbandje voor 18+. Hierdoor zijn zij in de gelegenheid alcoholische dranken te kopen. Door meerdere personen is gezien dat bandjes werden losgeknipt en vastgeplakt. Ook werd er aangegeven dat er mensen met een verkeerd bandje zijn binnen gekomen. Dit onderdeel blijft een moeilijke kwestie. We zullen als feestcommissie en personeel van Duhoux volgend jaar alerter zijn bij de ingang en strenger toezien op het verwisselen of verwijderen van de bandjes. Financieel verslag 2013/2014 Veranderingen binnen financieel overzicht Afgelopen jaar zijn er met het oog op een beter financieel overzicht de volgende punten veranderd: Er is meer inzicht gegeven per categorie. Zo worden diverse categorieën niet meer als geheel gezien maar gesplitst, waardoor er in de toekomst beter per categorie beoordeeld kan worden. Afgelopen jaar is er meer oog geweest voor het budget. Belangrijk hierbij was/is dat er balans is. En hierbij kijken naar de kosten en inkomsten per categorie. Afgelopen jaar is er gestreefd naar een buffer van 5.000,-

20 20 Bijzondere inkomsten Dit jaar hebben we als feestcommissie van drie verschillende partijen een bijdrage gekregen. Bijdrage Dorpsbelang: 539,- Bijdrage de Schakel: 500,- Bijdrage Bonno (excl. BTW) 1.000,- Via deze weg willen we dan graag nogmaals onze dank uitspreken voor jullie bijdrage. Doel behaald Door de bijzondere inkomsten en doordat we op verschillende fronten kosten hebben bespaard, is het doel een buffer van 5.000,- behaald. Een voorbeeld van kostenbesparing was de feesttent. Er is dit jaar onderzoek verricht naar de goedkoopste aanbieder van tentenverhuur. Daarnaast hebben de feestcommissie en vrijwilligers uit het dorp geholpen met het opbouwen van de tent, waardoor de kosten zijn verlaagd. Opmerkingen 2014 Er is dit jaar een goede lijstcollecte gehouden. Hiervoor willen we alle dorpsgenoten hartelijk bedanken. De inkomsten afkomstig van de advertenties zijn afgelopen jaar afgenomen. Voor komend jaar gaan we kijken hoe we deze inkomstenbron weer kunnen verhogen. Benoeming (reserve) kascommissieleden Eelke van der Meer en Michel Zeinstra zaten afgelopen jaar in de kascommissie. Zij waren tevreden over het overzichtelijke kasboek. De kosten en baten waren beter verdeeld onder verschillende posten. En alle controles die uitgevoerd zijn, waren tot op de cent na correct. Michel Zeinstra was dit jaar voor het laatst in de kascommissie. Graag willen we hem bedanken voor zijn inzet. Voor komend jaar zitten Eelke van der Meer en Sanne van der Galiën in de kascommissie. Bestuurs- en ledenwisselingen: Uit de FC: Jesse Bouma, Angela Bosma, Lieuwe Kuperus en Griet Stoker. Graag willen we via deze weg de oude leden bedanken voor hun inzet en de gezellige jaren. Voordracht nieuwe leden: Tineke Groenewoud, Andries van der Veen, Laura Huijser en Wietse Reidinga. Douwina Bosch

21 21 World Wide Web Het is dinsdagmorgen en telefonisch spreekuur. Goedemorgen! Wat kost het om een hond bij u te laten steriliseren? Dat hangt van de grootte van de hond af, zo laat ik weten. Een grote hond, vervolgt de spreker aan de andere kant van de lijn, van tussen de veertig en vijftig kilo. Ik noem een bedrag wat we daarvoor ongeveer in rekening brengen. De beller zegt dat hij het eerst thuis even wil overleggen. Nog diezelfde middag staan mijn collega en ik met spoed een grote Bordeauxdog met baarmoederontsteking van haar ruim vier pond zware last af te helpen. Zo werkt het dus tegenwoordig steeds vaker. De baas stelt de (waarschijnlijke) diagnose via het internet en gaat dan shoppen waar hij zijn dier het goedkoopst kan laten helpen. Nog onpersoonlijker gaat het soms via de mail. Eventueel zelfs gelardeerd met linkjes naar consultatieve sites. Alsof ik mijn eigen kennis nog even zou moeten opfrissen

22 ELTS MINSKE IS OARS ELTS ÔFSKIE IS OARS Anna Bijlsma Jorwert Bas2wielers laat je rijden! Voor meer informatie kijk op onze nieuwe website: Bas van Brussel Jacob Algerasingel AV Wirdum

23 23 Of ik die zegeningen van deze tijd toejuich? Ach, het gros van onze klanten komt nog steeds gewoon trouw op het spreekuur. En als we het dan niet helemaal precies weten, googelen we zelf ook net zo goed. Ik vind het sowieso geen schande om bij bepaalde specifieke ziektebeelden even de vakliteratuur na te pluizen of een collega te raadplegen. Daar hebben we tegenwoordig toch specialisten voor? Ook in de diergeneeskunde. Met zoveel verschillende diersoorten kun je immers gewoon niet alles weten, laat staan onthouden. Internet en mail is dan een uitkomst. Toch blijf ik persoonlijk een voorkeur houden voor direct contact met het huisdier en zijn of haar eigenaar bij ons in de spreekkamer. De diagnose en de behandelmethodes bespreken en dan gezamenlijk een plan trekken. Wel zo prettig. Anderzijds duik ik zelf ook geregeld het net op om zaken waar ik geen verstand van heb uit te zoeken. Heb ik van onze eigen jeugd geleerd. Op internet kijken, zoeken, vergelijken en dan de beste c.q. de goedkoopste on line bestellen en door de pakketdienst thuis laten bezorgen. De zeperds kun je gewoon retour zenden. Werkt prima, zolang je maar een geldige creditkaart of genoeg saldo op je bankrekening hebt staan. Via fora en beoordelingssites toets je tevoren nog even extra de betrouwbaarheid. Want er liggen altijd lieden op de loer die er behoorlijke malafide praktijken op na houden. Ook daarin is het world wide web berucht. Wat betreft onze eigen branche is er sinds kort een nieuw fenomeen in de markt gezet. Dé veterinair verantwoorde online dierenwinkel: Doc & Booff. Met een uitgebreid assortiment aan kwaliteitsartikelen van bekende merken van hondenmanden tot tekenbanden. De bestelde spullen kun je thuis laten bezorgen of gratis afhalen bij de aangesloten dierenartspraktijken. Uiteraard doen we daar als praktijk Reduzum-Grou aan mee. Kijk gerust eens op de site welke overigens nog volop in ontwikkeling is. Vanzelfsprekend staan er ook items op deze webwinkel waar we niet helemaal achter staan. Dus: als u gewoon een goed advies van uw eigen dierenarts wilt, kunt u ons gerust ouderwets bellen of bij de balie langs komen. Net zo makkelijk als u natuurlijk ook bij Jan & Japke terecht kunt om spulletjes in hun dierenspeciaalzaak uit te zoeken. Menno J. Wiersma Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou

24 Wilt u onderhoud aan uw woning of schip? Martin s klusservice is van alle markten thuis. Timmerwerk, elektra, installatie- en tegelwerk. Alles is in vakkundige handen. badkamer plaatsen tegelwerk groepenkast uitbreiden CV-ketel plaatsen slaapkamer verbouwen WC-renovatie keuken plaatsen kastenwand slaapkamer badmeubel plaatsen nieuwe dakkapel lekkage verhelpen vaste trap plaatsen scheepselektronica ombouwen garage dakramen plaatsen glas plaatsen Hof 15, Wirdum Tel Timmer-, Installatie- en Onderhoudswerk

25 Intocht Sinterklaas 25 Op 22 november was het zover, de Goede Sint kwam weer op bezoek in Wirdum-Swichum. Om kwart voor tien kwam hij met zijn trouwe vriend Amerigo en zijn altijd vrolijke vrienden de pieten ons dorp binnen. Er stonden veel kinderen langs de kant van de weg om naar de Sint te zwaaien en uiteraard om veel pepernoten te krijgen! Na ontvangst op het dorpsplein zijn de kinderen samen met Sint en zijn pieten naar hotel restaurant Duhoux gegaan. In de bovenzaal was er een groots feest voor alle kinderen. Sinterklaas had van de kinderen post gekregen, die de kinderen hadden ingeleverd bij de Superrr. Verder waren er veel spelletjes voor de kinderen, o.a. wortel/appel gooien, snoep voelen, memory, een kleurtafel voor de kleintjes en een echte limonadefontein. Voor de oudere sinterklaasfans draaide er in de zaal beneden een prachtige sinterklaasfilm. Aan alle glunderende hoofdjes te zien, hebben de kinderen volop genoten. Wij willen dan ook iedereen die op welke manier dan ook heeft meegeholpen, bedanken voor zijn of haar inzet. Mede dankzij jullie hebben we er een geweldig feest van kunnen maken. Super bedankt! Ook willen we de inwoners van Wirdum-Swichum bedanken voor hun vrijgevige donaties. Dit heeft mede bijgedragen tot een succesvol feest. Hartelijke groet, De Sinterklaascommissie De sponsoren van de intocht: Ondernemersvereniging de Schakel Makro Leeuwarden Dorpsbelang Wirdum-Swichum Superrr Atelier Maskerade Hotel Restaurant Duhoux

26 26 Thuiszorg Het Friese Land, dorpsteam Wergea e.o. wenst u fijne feestdagen toe. Ook in 2015 staan wij graag voor u klaar!

27 27 Dorpshuis de Golle presenteert: Een geweldige kerstshow met Anneke Douma & Wietske Laverman!!! Aankondiging van Anneke en Wietske zelf. Op de valreep van het nieuwe jaar, zijn we erin geslaagd om Anneke Douma en Wietske Laverman te boeken op vrijdagavond 19 december aanstaande voor een sfeervolle Kerstshow in ons dorpshuis de Golle. Anneke en Wietske presenteren een geweldige en gezellige voorstelling gebaseerd op de Kerst met meezingers, luisterliedjes en een heuse kerstquiz. Waar Wanneer Kosten : dorpshuis de Golle te Wirdum : vrijdagavond 19 december, aanvang uur : 5,- inclusief een gratis bakje koffie of thee Namens het bestuur dorpshuis de Golle, Jappie de Kroon (secretaris)

28 28 Uitnodiging: Op een dag komt er een soldaat van de Romeinse keizer naar Nazareth. De soldaat heeft belangrijk nieuws: alle mensen moeten zich van de keizer laten inschrijven in hun geboortestad. Ook Jozef en Maria moeten op weg naar Bethlehem De Arke- en Uniaskoalle en de (PKN) kerk in Wirdum organiseren dit jaar voor het dorp en omliggende dorpen: De krystkuier in Wirdum, donderdag 18 december Gezamenlijk het kerstverhaal beleven in een krystkuier van iets meer dan een kilometer vol levende fragmenten uit het kerstverhaal, lichtjes en muziek! Tussen en uur kunnen jullie starten vanuit de Fikarij in Wirdum. Daar zal aangegeven worden hoe de route loopt en zullen jullie in groepen van ongeveer 15 mensen de kuier gaan beleven. Iedereen is welkom, jong en oud. Ieder kan op eigen gelegenheid komen en gaan. Kinderen graag onder begeleiding. De krystkuier duurt ongeveer anderhalf uur en kost niets. Tot ziens bij de krystkuier!

29 29 Herhaalde oproep i.v.m. de Krystkuier op 18 december! We roepen alle straten op langs de route (Hôf, G. Emersonstrjitte, W.R. Fisherstrjitte, Werpsterdyk, Greate Buorren en Lytse Buorren) om hun voortuin in de kerstsfeer te brengen tijdens dit mooie spektakel. Groet, Krystkuier commissie Nijs van de Nikolaestsjerke Bêste minsken, Tongersdei 18 desimber, dizze kear net hielendal de lêste tongersdei fan de moanne, mar wol Gezond Verstand Avond. Dizze kear komt Rob Heiligers praten oer Natuerlik genêze. Hoe t jo ienfâldich it selshelend fermogen aktivearje kinne by josels en oaren. Elts kin dat: ast ergens pine hast, leist dêr dyn hannen op of biedst in treastende earm, wy dogge it allegear wolris. Plak besprekke kin middels of Yntree 10,--. It begjint om 20 ûre, jo binne wolkom fanôf ûre. Sneon 20 desimber: Krystjûn yn de Nikolaestsjerke. Op dizze krystjûn treedt Koardinaasje út Eastermar op, dat in spesiaal Krystrepertoire ynstudearre hat. Yn de tsjerke stiet dy jûn de lange tafel klear. Nimme jim in hapke mei? Dan kinne wy yn it skoft gesellich efkes mei elkoar wat ite. Plak besprekke kin middels of Yntree 5,--. It begjint om 20 ûre, jo binne wolkom fanôf ûre. Graach oant sjen yn Swichum, Jan en Sietske Smidstra

30 30 specialist in robotmaaiers advies aanleg onderhoud Werpsterdyk 9, 9088 BZ Wurdum. Tel: / Voor je hele hebben en houden Hypotheken maar ook verzekeringen en pensioenen Als u een hypotheek afsluit, is het verstandig meteen uw andere financiële zaken onder de loep te nemen. Zijn uw hypotheeklasten nog te dragen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Maar ook uw pensioenvoorziening kan een factor zijn in het hypotheekadvies. Onze adviseurs zijn van alle financiële markten thuis en helpen u eventuele risico s af te dekken en onwelkome verrassingen uit te sluiten. Franklinstraat 21, Leeuwarden. (058) DUIDELIJK VERHAAL

31 31 Beste bewoners van Wirdum en Swichum, Onlangs is de PvdA afdeling Leeuwarden in uw dorp op bezoek geweest en zijn we met een aantal bewoners in gesprek gegaan om te horen wat u van uw dorp vindt. Aan het begin van de ochtend is er vanuit het Dorpsbelang, het Dorpshuis de Golle en het Dorpenteam een beeld neergezet van betrokken en actieve mensen in de beide dorpen. Alle drie de vertegenwoordigers van de genoemde organisaties spraken met enthousiasme over Wirdum en Swichum. Hierna zijn we met raadsleden en vrijwilligers de beide dorpen in gegaan, om bij bewoners aan te bellen en hen te vragen naar hun ervaringen. In de gesprekken op straat en bij mensen in huis kwam naar voren dat het prettig wonen is in Wirdum en Swichum. Men is blij met de supermarkt in Wirdum als voorziening en als ontmoetingsplaats, maar bijvoorbeeld bezorgd over het verkeer op de Tsjaerderdyk in Wirdum: een gevaarlijke weg qua breedte en de hoge snelheid waarmee automobilisten daar soms rijden. Fietsende kinderen zijn hun leven daar soms niet zeker was een reactie van een inwoner. Een ander punt van aandacht is dat er aan de Jacob Algerasingel een hoge concentratie auto s geparkeerd moeten worden. En dat daar veel werkbusjes geparkeerd staan in het zicht van de huizen. In Swichum kwam onder meer ter sprake dat de bewoners graag een speeltuin zouden willen, maar ook dat men graag andere straatlantaarns zou willen die beter bij het dorp zouden passen. Een aantal signalen en verhalen die van belang zijn voor Dorpsbelang zijn ook met de voorzitter besproken en ter informatie overgebracht. Door ons bezoek aan Wirdum en Swichum heeft de PvdA Leeuwarden een actueel beeld van de zaken die in de twee dorpen aandacht verdienen. Deze actuele informatie kunnen wij als lokale politieke partij meenemen in de afwegingen en beslissingen die we in de nabije toekomst moeten gaan nemen. Hartelijke groet, De vrijwilligers van de PvdA

32

33 33 Nieuws over de bibliotheek in de Golle Enige tijd geleden kregen wij een berichtje van het hoofd van de wijkvoorzieningen dat er een groot tekort is bij de centrale bibliotheek. De directie zou geen andere mogelijkheid zien dan de wijk-vestigingen en daarmee ook de uitleenposten in de dorpen te sluiten per 1 januari In overleg met dorpsbelang hebben we besloten de ontwikkelingen eerst af te wachten. Intussen kregen wij vragen hierover uit het dorp en van de leden, waarop we geen duidelijk antwoord konden geven. Zaterdag 22 november hebben we in de Leeuwarder Courant kunnen lezen dat het de gemeente en de bibliotheek is gelukt het tekort samen te dichten en dat de wijkvoorzieningen open blijven. Naar aanleiding hiervan hebben we contact gezocht met het hoofd van de wijkvoorzieningen, die te kennen gaf dat ook de uitleenposten voorlopig open blijven. Voor de duidelijkheid dus: Onze uitleenpost in Wirdum blijft voorlopig open. Nog even op een rijtje: De bibliotheek is iedere maandagmiddag open van uur. Een abonnement is voor de jeugd gratis en voor volwassenen 11,- euro per jaar. Aanvragen van boeken is gratis en een boete is slechts 10 cent per week per boek. Ieder half jaar komen er nieuwe boeken zowel voor kinderen als volwassenen. Namens de vrijwilligers van de bieb in Wirdum, Rinske Peenstra Tinke jo om ús kaarteaksje foar gefangenen op woansdei 17 desimber. Alfêst betanke, Myn Dijkstra

34 Column 34 De telefoon gaat vanochtend vaak bij Mienskipssoarch. Het is dan wel zorg om rustig te blijven en iedereen zorgvuldig en met aandacht te woord te staan. Er komen vandaag vragen over een her- indicatie van de thuiszorg maar ook andere vragen. Zo belt er vandaag een mevrouw die onlangs verhuisd is naar een van onze dorpen. Ze zegt dat ze eenzaam is en graag ergens vrijwilligerswerk wil doen. Als ik doorvraag is er veel meer aan de hand. Ze is verhuisd na een scheiding. Ook qua psychische gezondheid is er het nodige aan de hand maar daarvoor heeft ze al een verwijzing van de huisarts naar de GGZ. Ze klinkt wel vastberaden aan de telefoon en ik beloof haar iets uit te zoeken. We schakelen een freonskipper in. Zij heeft goede contacten in het dorp en is zelf als freonskipper betrokken bij een soort soos voor ouderen. Een paar weken later kan mevrouw al bij de ouderensoos aansluiten. Het is goed voor haar contacten. Het is ook goed voor de ouderen om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Na drie weken doet ze samen met een oudere dame de boodschappen. En gezien de nabije toekomst de zogenoemde participatie samenleving zullen we moeten zorgen voor hulp en zorg in de naaste omgeving. Misschien werkt dit naar twee kanten. Voor beide is er een netwerk, zowel voor de ouderen in het dorp als voor de wat eenzame anderen zonder netwerk. Ook kan het voor deze eenzame vrouw een oppepper zijn. Ze is weer nodig en wordt weer gezien en dat is goed voor haar zelfvertrouwen. (Het dorpenteam is er voor alle vragen op het gebied van welzijn, zorg, wonen en dienstverlening, zoals thuiszorg, aanpassingen in huis, bij financiële zorgen, relatieproblemen, opvoedingsvragen ed. Het dorpenteam werkt in de dorpen ten zuiden van Leeuwarden: Reduzum, Friens, Ideard, Eagum, Jirnsum, Warstiens, Warten, Wirdum, Swichum, Wytgaard, Wergea en Grou. U kunt de meitinkers bellen voor een afspraak en dan komen we bij u thuis. Ons telefoonnummer is: ) Sietske Visser Ek al sjoch ik net folle, it mist my net: it is ús Sietske. Ek al sit se no yn Jorwert, se lit Wurdum noch net hielendal los.

35 Yoga in Wirdum 35 Wil je op ontspannen wijze bouwen aan vitaliteit en souplesse van je lichaam? Wil je even tot jezelf komen en/of in een rustige omgeving even een uur voor jezelf hebben en tegelijk toch fysiek bezig zijn? Wel eens gedacht aan de lessen hatha-yoga in Wirdum? Soft of zweverig? Integendeel. Hatha-yoga is een fysieke vorm van yoga, maar geen gymnastiek. Tijdens de lessen worden lichaamsoefeningen gedaan die vragen om een selectieve aanspanning van spieren, concentratie en juiste ademtechniek. Deze combinatie zorgt voor een goede doorstroming in je lichaam; goed voor alle organen, spieren, bloedsomloop, spijsvertering, ademhalingsorganen, hart en nog veel meer. De oefeningen leren je spanning in je lichaam signaleren en ontspanning daarop toe te laten. Zo neem je op den duur een steeds meer ontspannen houding aan. Bepaald niet hoog over dus of stil op een matje zitten. Nee, hatha-yoga is een combinatie van fysiek bezig zijn en ontspanning, met als resultaat: energiek en ontspannen de nieuwe week weer in. Vanaf vrijdag 9 januari aanstaande start weer een hele nieuwe serie yogaavonden in De Fikarij in Wirdum. Er is een groep, telkens op vrijdagavond van uur. De avonden zijn toegankelijk voor ieder niveau van yogabeoefening, dus van beginnend tot (meer) gevorderd. De totale les-serie bestaat uit dertien avonden. Je kunt aan alle avonden deelnemen, maar je kunt ook kiezen om aan tien van de dertien avonden deel te nemen. De kosten zijn, bij deelname aan alle avonden, 90,-, bij deelname aan tien avonden 77,50. Voor meer informatie en opgave kun je bellen met Richard den Dunnen, docent hatha-yoga, , mailen kan ook naar Andere informatie over bijvoorbeeld andere leslocaties en/of lestijden zie Jaap de Boer

36 36 René Brouwer Timmer- en onderhoudsbedrijf mobiel Voor al uw timmer- en onderhoudswerk in huis en er buiten. Swichumerdyk AP Wirdum

37 37 Donaties Golle freonen De Golle freonen hebben een nieuw rekeningnummer. Het nieuwe nummer is: NL16 RABO t.n.v. Fonds Golle Freonen. Zou iedereen die de donaties van 2014 nog niet heeft overgemaakt, dit zo snel mogelijk willen doen? Ook is er een aantal mensen die afgelopen jaar via de overstapservice van de Frieslandbank hebben betaald. Deze mensen hebben een automatische betaling in hun banksysteem staan. Ik zou graag deze mensen willen vragen (voor zover dat nog niet is gebeurd) om zelf het oude Frieslandbanknummer te veranderen in het nieuwe (bovenstaande) Rabobank nummer. Het gaat hierbij namelijk om een wijziging die jullie zelf uit moeten voeren en ik helaas niet voor jullie kan wijzigen. Alvast heel erg bedankt. Tjitske Brouwer Penningmeester Golle Freonen Penningmeester, J. Peenstra Donateurs U.V.V. Wirdum Swichum Vriendelijk verzoek om het banknummer voor de automatische jaarlijkse donatie voor het U.V.V. bij uw bank aan te passen De overstapservice van de Frieslandbank gold alleen voor het afgelopen jaar. Ons banknummer is nu: NL97 RABO t.n.v. U.V.V. Wirdum Swichum.

38 Schrans NB Leeuwarden tel.: (058)

39 Groot Klaverjas-toernooi 39 Beste Klaverjassers van Wurdum, Goutum, Hempens, Wytgaard en de rest van Friesland Wij, familie Duhoux, willen op zaterdag 27 december een groot klaverjastoernooi organiseren in ons Café Restaurant Duhoux in Wurdum: De allereerste Oudejaars partij. De partij gaat over 5 ronden van 16 spelen, er wordt na iedere partij opnieuw geloot, dus geen maatklaverjassen. Iedereen speelt voor zichzelf. Vanaf 9.30 uur is de zaal open, staat de koffie klaar en is iedereen welkom. De start is om 10 uur s ochtends. We spelen dan twee partijen tot circa 12 uur. Hierna is er een gezamenlijke warme maaltijd, met groentesoep, stamppot boerenkool en hutspot met worst en spekjes. Voor ieder wat wils dus. Zo tegen 13 uur gaan we weer los met nog eens drie partijen. We hopen dan zo tegen 17 uur klaar te zijn en is het tijd voor de prijsuitreiking. We zeggen nog niet wat het is, maar zet de vriezer maar vast wat kouder. Inleg; De inleg van deze hele dag is 17,50 euro p.p. Dit is inclusief het eten. Opgeven; Kaarters moeten zich van tevoren opgeven zodat wij eventueel kunnen proberen om de tafels compleet te krijgen. Opgave uiterlijk tot dinsdagavond 23 december 18 uur. We spelen niet met stilzitters dus iedereen speelt vijf wedstrijden. Maximaal 40 personen kunnen meedoen. De volgorde van opgave bepaalt de deelnemerslijst. Wie te laat opgeeft, heeft pech. Stel dat er zich 34 man melden dan proberen wij er nog twee bij te krijgen. Lukt dat niet dan zijn de laatste twee reservespelers. Wil je wel reservespeler zijn, dan horen we dat ook graag. Opgave graag per , Dit is handig omdat we jullie dan op de hoogte kunnen houden van de stand van zaken. Bellen mag natuurlijk ook met Bonno tel; of Mochten er nog vragen zijn, dan beantwoorden wij die graag. We hopen op een grote opkomst en een zeer gezellige dag. Graag tot 27 december. O ja, heb je nog buren, vrienden of familie die dit leuk lijkt, laat ze zich opgeven. Iedereen is welkom. Groet, Bonno Duhoux

40 40 Koersbal toernooi Op woensdag 29 oktober was het weer zover: een competitie van drie clubs die vaker tegen elkaar spelen. Deze keer organiseerde de club van Ferwert dit gebeuren. Sint Annaparochie en Wirdum werden hartelijk door hen ontvangen en de koppels werden samengesteld. Met een tussenpauze werden er drie ronden gespeeld. Na afloop leverde de telling van de punten drie koppels op die allen 16 punten gescoord hadden. Het bestuur besloot de gelijk spelenden de prijzen te geven. Een loting wees degene aan en de eerste en de derde prijs viel in Wirdum. Na een kopje koffie en voor alle deelnemers nog een surprise, gingen we weer naar ons eigen dorp, met een tot ziens volgend jaar. Een deelneemster, G. Reitsma-Boesenkool Nieuws van WWS SJO Sinds dit najaar zijn de jeugdafdelingen van v.v. Warga en v.v. WWS samengegaan in een Samenwerkende Jeugd Organisatie (SJO). Zowel Warga als WWS blijven in deze samenwerking zelfstandige voetbalverenigingen. De F- en E- Pupillen trainen en spelen bij hun eigen club maar vanaf de D- Pupillen worden de teams samengesteld uit zowel Warga als WWS spelers. Wedstrijden van deze teams worden afwisselend in Warga en Wirdum gespeeld. Sponsoravond Vrijdag 14 november heeft WWS voor het eerst een sponsoravond georganiseerd. Op deze sponsoravond waren ongeveer 25 sponsoren aanwezig. Voorzitter Sietse Jorna heette alle sponsoren welkom en introduceerde Anne Tjeerd Haaima, die een bedrijfspresentatie gaf van onze trouwe hoofdsponsor: autobedrijf Haaima. Al dertig jaar prijkt de naam Haaima op de shirts als hoofdsponsor van WWS. Met een mooie opkomst, interessante presentatie, prima organisatie en

41 41 een gezellige borrel, kijken wij tevreden terug op een geslaagde eerste sponsoravond. 50 jarig Jubileum Voorjaar 2015 viert WWS haar 50 jarig jubileum. Uiteraard willen wij dit jubileum niet ongezien voorbij laten gaan. De jubileumcommissie zal zich bezig gaan houden met de organisatie van de festiviteiten! Peter Smit, Secretaris WWS Maatschutjassen In november werden er twee schutjaspartijen gespeeld. Steeds was er een goede deelname en werd er fel om de punten gestreden. Er waren teams die drie partijen wisten te winnen, wat de spanning verhoogde. Maar de streekjes voor en tegen bepaalden de uitslag. 7 november: 1e 2e 3e B. de Ruiter A. de Haan W. Brouwer A.J. Terpstra W. Duhoux O. Postmus 21 november: 1e 2e 3e A. Postmus K. Keizer E. ten Hove A. Bouma A. de Haan Y. Duhoux Op 19 december is de volgende schutjasavond. In 2015 zijn de data als volgt: 16 januari, 6 en 20 februari, 6 en 27 maart. Opgeven kan bij G. Kielstra ( ), B. Duhoux ( ) en A. Boomsma ( ). Tot ziens bij het schutjassen Griet en Arjen

42 B E H A N D E L I N G VA N : Likdoorns Eelt Schimmel (mycose) nagels Diabetische voet Reumatische voet Ingroeiende nagels Wellness Gellak (Orly) Ook voor kinderen! DECLARATIE BIJ ZORGVERZEKERAAR (VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN) ESMIRAS MEDISCH PEDICURE Jacob Algerasingel AV Wirdum FR tel

43 43 Afscheid directeur Uniaskoalle Na 8 jaar neemt de directeur van de Uniaskoalle, Sandra Smidt-de Haan, afscheid. Zij wordt directeur op de Wiardaskoalle in Goutum. We zullen haar enorm missen en haar afscheid laten we niet onopgemerkt voorbij gaan! Op vrijdag 19 december willen we haar als dorp, (oud)-leerlingen, MR/OR uitzwaaien en succes wensen met haar nieuwe uitdaging. Van 12 tot uur bent u van harte welkom om afscheid te nemen. Per 1 januari wordt ze opgevolgd door Sjoukje Kalsbeek. Merijn Ingelse Een onzichtbare vijand Op een dag merk je er is een vreemde in huis, Een ongenode gast, Zonder zich voor te stellen en zich bekend te maken: Alzheimer. Allemaal hartelijk dank voor de opbrengst en medewerking aan de Alzheimer collecte, die in Wirdum en Swichum 485,97 heeft opgebracht. Coördinator, Hester Wolter Betanke Nei in rappe behanneling yn it Fean, heal novimber, en revalidaasje thús bin ik der wêr aardich. It hat holpen. Nei thúskomst wie de belangstelling geweldich. Foar de kaarten mei goede winsken en besite mei goede gaven: it wie út de keunst. Alles like lekker en prachtige blommen. Tige tank allegearre, ynwenners fan Wurdum, Wytgaard en Swichum en sûnens tawinske no en yn Groetnis fan Jan en Alie Kalsbeek

44 FRL brengt het dichtbij Blijvend de goedkoopste in uw regio! Depot Wirdum Marty s Trend Legedyk 26 ( LEEUWARDEN Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften bedrijfseconomische adviezen bedrijfsoverdrachten samenwerkingsvormen subsidies Wismastate 9 Postbus AB Leeuwarden T (0888) F (0888) E

45 45 Verhuizingen in Wirdum en Swichum Na anderhalf jaar bezig te zijn geweest met het verbouwen van hun huis op Swichumerdyk 5 wonen Hinne Anne Visser en Anneke Okkinga hier nou met veel plezier. Tijdens het verbouwen, dat zij samen met familie en vrienden hebben gedaan, is bijna alles van zijn plaats geweest maar hebben zij ook veel oude materialen hergebruikt en zitten de bedsteden er met aanpassingen nog in. Hinne Anne werkt bij Tinga timmerbedrijf en Anneke werkt als verzorgende IG op een begeleid wonen in Leppehiem in Akkrum. Hinne Anne voetbalt in het eerste van WWS en Anneke onderneemt graag leuke activiteiten met haar vriendinnen. Ze skiën beide graag en elk jaar gaan ze met de familie op wintersport. Op It Blauwleech nummer 16 wonen sinds enige weken Fanny Lenting en Johanna Evertzen. Danny werkt bij de Omrin als chauffeur belader en Johanna studeert nog aan het Nordwin college afdeling paardenhouderij. Haar opa had paarden en zodoende heeft zij al vroeg met deze dieren kennis gemaakt en heeft zij er haar studie op afgestemd. Zij loopt stage bij WB stabels in Wergea en heeft een verzorgpaard op Lyts Tsjaerd. Danny doet veel aan krachttraining en dart graag. Spelen met de spelcomputer doet hij ook met plezier. Johanna is veel bij haar verzorgpaard en druk aan de studie. Ook zijn zij druk met hun huis bezig. Door problemen met de vloer en gordijnen kon dit niet eerder maar zij hopen er half december klaar mee te zijn. In november is Cor Nijp van de Kamp verhuisd naar de Sjouke van de Kooistrjittte nummer 4. Meint Hoekema is weer terug verhuisd naar Wirdum en woont nu in de Tjitze de Boerstrjitte nummer 14. Myn en Anneke

46 46 Agenda van 15 december 2014 tot 1 februari s middags Projectboerderij Beleef de Haak s middags Projectboerderij Beleef de Haak uur De Fikarij Kerstmaaltijd voor alle huis aan huis Kaartenactie Amnesty International uur Fikarij Krystkuier troch Wurdum uur Nikolaestsjerke Natuerlik geneze Duhoux Maatschutjas uur De Golle Kerstshow Anneke Douma en Wietske Laverman uur Uniaskoalle Afscheid directeur Uniaskoalle Sandra Schmidt-de Haan uur Nikolaestsjerke Krystjûn uur Golle Vrijwilligersbijeenkomst uur Duhoux Groot Klaverjas toernooi uur De Golle Nieuwjaarsreceptie Dorpsbelang Wilt u een vergadering, feestavond of iets anders organi seren, spreek dan de datum af met ons Ag enda bureau bij Baukje Dol, telefoon: Zo voor komt u, dat u met een lege zaal zit. Niemand kan op 2 plaat sen tegelijk zijn.

47 47 Kerkdiensten in de Sint Martinuskerk uur ds. W. de Boer-Romkema 3e zondag van advent uur ds. A. Wiebenga, Sneek 4 e zondag van de advent uur ds. W. de Boer-Romkema Kerstnacht. Na afloop wordt u verwacht bij de Kerststal op het kerkplein voor glühwein, warme chocolademelk en kerstbrood. Een ontmoeting tussen meer en minder bekenden, waar nieuwe banden worden gesmeed en oude worden hernieuwd uur ds. W. de Boer-Romkema Kerstmorgen, mmv de Brassband; Kinderoppas 0-4 jaar in de Fikarij uur Kerstfeest zondagsschool uur ds. B. Bloemink, Beetgum uur ds. W. de Boer-Romkema Avonddienst Oudjaar, herdenking overleden gemeenteleden en dorpsgenoten, mmv het Praethuys uur ds. P. Dijkstra, Grou. Na afloop koffiedrinken uur ds. W. de Boer-Romkema Op onze website vindt u meer informatie over onze gemeente. Het wekelijkse zon-dagboek bijvoorbeeld geeft een indruk (met foto s) van de dienst van de voorgaande zondagen.

48

49 Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Wirdum 49 Huisartsen: Dr. Bartels (maan-, woens- en donderdag) Dr. Bruinsma (dins- en vrijdag) Telefoonnummer 8-17 uur Spoedgevallen 8-17 uur Buiten praktijkuren: Dokterswacht Friesland Spreekuur 8.10 tot en 14 tot uur Terugbel spreekuur 13 tot 14 uur Visites op aanvraag 11 tot uur Assistente spreekuur tot 14 uur internetadres: Opmerkingen: - Voor een afspraak dezelfde dag graag bellen tussen 8 en 9 uur. Indien u meerdere problemen wilt bespreken, dient u dit vooraf te overleggen met de assistente. - Recepten ingediend voor uur kunnen de volgende werkdag na 16 uur gehaald of thuisbezorgd worden, voorkeur graag noteren via H(halen) of B(bezorgen). - De kosten voor het thuisbezorgen bedragen 50 cent binnen en 1 euro buiten de bebouwde van Wirdum. Bezorging vindt elke werkdag plaats tussen uur en tussen 19-19:30 uur door Jelmer ( ) en Folkert ( ) Vellinga. Bij 2x niet thuis doen ze een briefje in de bus en kunt u medicijnen de volgende werkdag na 16 uur halen in de apotheek. Woont u aan de andere kant van de snelweg dan worden de medicijnen bezorgd door Dana van der Wal ( ) of Fenna Hoekstra ( ). Mededelingen: - Bij afwezigheid van de dokter kunt u gewoon met de praktijk bellen en de assistente helpt u dan verder bij het maken van een afspraak.

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op Weg. April 2015

Nieuwsbrief Op Weg. April 2015 Nieuwsbrief Op Weg April 2015 Logo: Met trots hebben wij vandaag aan onze leerlingen ons nieuwe logo gepresenteerd. Nee, het is echt geen 1 april grap. Ons nieuwe logo is de moderne uitvoering van het

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015 Nummer 5 december 2015 Agenda Wo 2 dec Inloopochtend 8:15-8:30 uur Vrij 4 dec Sinterklaasviering, alle leerlingen om 12:00 uur vrij Do 17 dec Kinderen vrij om 12:00 uur i.v.m. kerstdiner 17:00-18:30 uur

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2017 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2017 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 oktober 2014

Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Belangrijke data - Oud papier: 11 oktober: Fam. Wilbrink (Jonathan) en Fam. Leegwater (Daan) - Oud papier: 25 oktober: Fam. Wijdenes (Luuk) en Fam. Neeteson Lemkes (Anna) - Vrijdag

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief CBS De Schalmei

Nieuwsbrief CBS De Schalmei Nieuwsbrief CBS De Schalmei Je mag zijn wie je bent en gebruik maken van je talent! Schooljaar 2014-2015 nieuwsbrief 18 vrijdag 12 juni 2015 Beste ouders, Het doet mij goed om te zien hoe actief vele mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Hodes en van Beek ARGO BV 2015 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van Huisartsenpraktijk Hodes en van Beek is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015 Patrijsstraat 2 4043MR Opheusden Tel: 0488-441451 Email: info@paletopheusden.nl www.paletopheusden.nl AFWEZIGHEID DIRECTIE Ik wil u informeren over mijn afwezigheid de komende periode. Helaas staat mij

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 2017 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2017

Nieuwsbrief juli 2017 1947 2017 Nieuwsbrief juli 2017 Feest Heikant 70 jarig bestaan 1947-2017 Datum 8 juli 2017 UITSTAPJE. Het belooft een avontuurlijke dag en avond te worden vol verrassingen en veel gezelligheid! We hopen

Nadere informatie

Vlierpraatjes

Vlierpraatjes Vlierpraatjes 5. 10-11 - 2016 Mededelingen van de school Het Nationaal Schoolontbijt Afgelopen dinsdag hebben we deelgenomen aan het Nationaal Schoolontbijt. Het belang van een goed ontbijt hebben we met

Nadere informatie

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 30 oktober 2015. Een eerste week na de herfstvakantie, waarbij

Nadere informatie

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016

Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 OBS De Lytse Mienskip Haulsterweg 2a 8506 BJ Haskerhorne Tel: 0513-416730 Mailadres: delytsemienskip@ogprimus.nl Nieuwsbrief schooljaar 2015/2016 No: 02 september Opbrengst flessen actie De opbrengst tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Hij volgt erg snel op de tweede nieuwsbrief. Dat doe ik om even digiduif te testen

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 17 december 2014 Alle locaties Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

nieuwsbrief Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Nummer 10, 20 juni 2014 Inhoud

nieuwsbrief Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Nummer 10, 20 juni 2014 Inhoud Inhoud Typelessen Gerritsen Afscheid OR-leden Even voorstellen Goede doelen actie Jaardag Formatie Schoolreis Theaterdag Vakantierooster 2014-2015 Formatie Schoolkamp groep 6/7/8 Rapportbesprekingen Volgende

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Infopunt november 2013

Infopunt november 2013 Infopunt 06 14 november 2013 Storm, wind en regen. Ja hoor, herfstweer. Het is een stormachtige opmaat naar de feestelijke decembermaand. Gelukkig was het maandag met Sint Maarten prachtig weer om te lopen,

Nadere informatie

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00 Belangrijke telefoonnummers. Trainingstijden en locatie. Boomtoppers mobiel: 06-37221619 Wij trainen in de gymzaal van de Focus. Annie Hart (voorzitter) 072-5744377 Umbriëllaan 1, 1702 AJ, Heerhugowaard.

Nadere informatie

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 Aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen, Onze school is afgelopen maandag weer in kerstsfeer gebracht. Zeker nu de ochtenden lang donker en schemerig zijn, geven

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede December 2015

Activiteiten programma De Meerstede December 2015 Dinsdag 1 december Mozaïek De laatste keer in dit jaar. Het wordt een kleurrijke middag. Locatie: 1 e etage creatief-centrum + materiaalgeld Kosten intern: materiaalgeld Zaal open 14.00 uur Aanvang 14.15

Nadere informatie

ACTIVITEITEN RONDEDANS

ACTIVITEITEN RONDEDANS ACTIVITEITEN In de RONDEDANS Dienstencentrum Rondedans Julianastraat 74 2316 NZ Leiden Tel: 071-7074200 E-mail: g.zanda@radiuswelzijn.nl Dienstencentrum Rondedans Weekoverzicht vaste activiteiten Maandag

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Theresia

Woonzorgcentrum Theresia zonnehuisgroep amstelland Woonzorgcentrum Theresia Het leeft hier. Er lopen altijd mensen rond. Net een dorp. Licht, vriendelijk en sfeervol. ruimte voor wensen Theresia is een kleinschalig woonzorgcentrum,

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk

Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk Activiteitenkrant december 2016 Zondag 11 december Kerstdiner bij Van der Valk Aanvang: 16:00 uur Einde: 20:30 uur Zaal open vanaf 15:30 uur. Uw bijdrage: 15,00. Deze uitnodiging is alléén voor onze vaste

Nadere informatie

Kringgesprek. Nummer 10 2013-2014

Kringgesprek. Nummer 10 2013-2014 Kringgesprek Nummer 10 2013-2014 2014 Beste ouders, De voorbereidingen van de verhuizing naar het gebouw van SO De Piloot aan de Nieuwe Ommoordseweg 30 is in volle gang. Afgelopen vrijdag hebben juf Sanneke

Nadere informatie

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus

Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus kindvriendelijkgoor@gmail.com www.kindvriendelijkgoor.nl kindvriendelijkgoor.facebook.com mei/juni 2015 Van dinsdag 11 augustus t/m vrijdag 14 augustus Is er weer jullie leukste week van het jaar het kinderkamp!!!

Nadere informatie

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER Iedereen die volgende week niet terug komt een hele fijne vakantie toegewenst! VAKANTIE Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND Vandaag extra veel tekeningen van de

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg'

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' NIEUWSBRIEF 3 JULI 2011 Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' Eikenlaan 34 9697 RW Blijham tel 0597-565500 www.blanckenborg.nl VRIJWILLIGERSPRAAT Clarie de Boer Vrijwilligerscoördinator clarie.deboer@blanckenborg.nl

Nadere informatie

Bouwdorp Sint pancras

Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint Pancras 2015 Hallo jongens en meisjes! De zomer is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Stom he?! Toch komen

Nadere informatie

Wekelijkse activiteiten Ontmoetingsruimte De Spil in Oss

Wekelijkse activiteiten Ontmoetingsruimte De Spil in Oss Wekelijkse activiteiten Ontmoetingsruimte De Spil in Oss Maandag 10.00 tot 21.30 uur / Inloop de Spil Loop eens binnen bij De Spil voor een kop koffie en een praatje. De krant ligt klaar om gelezen te

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week.

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. 28 november 2014 Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. Algemeen nieuws Sinterklaas Wij volgen de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal. De

Nadere informatie

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA

De Pollewop NR 4. In deze nieuwsbrief: AGENDA Nieuwsbrief mei 2010 Uitgave van Stichting Polliewollie De Pollewop NR 4 AGENDA 23 AUGUSTUS 1 e dag open! SEPTEMBER Openingsfeest In deze nieuwsbrief: Polliewollie Spring SALE groot succes! Verbouwing

Nadere informatie

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Openbare Dalton Basisschool De Belhamel Rudolfusdal 60 5551 EG Dommelen 040 204 25 88 info@obsdebelhamel.nl www.obsdebelhamel.nl De Kattebel jaargang 14 25 april nr. 17 TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN

Nadere informatie

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten

Woensdag 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Activiteitenkrant augustus 2015 12 en 19 augustus Bustocht en Pannenkoeken eten Bij Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve in Vianen Kijk voor meer informatie in deze krant. ZOMERMARKT 2015 GROOT SUCCES. Mooi

Nadere informatie

goede doelengeld 213.99

goede doelengeld 213.99 goede doelengeld 213.99 e-mail: beatrixschool@vpcoermelo.nl Website: www.beatrixschoolermelo.nl Nieuwsbrief 4 december schooljaar 2015-2016 AGENDA Woensdag 2 december Sinterklaas en zijn Pieten bezoeken

Nadere informatie

September 2015. Nieuws uit het team:

September 2015. Nieuws uit het team: September 2015 Aan alle kinderen en ouders/verzorgers van de Jasker: In deze nieuwsbrief kunt u informatie lezen over: Nieuws uit het team Start lesplein Extra vrije woensdagen Informatieavonden Algemene

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia We hebben de afgelopen tijd weer veel leuke activiteiten in de klas gedaan. In november was er een gezellige opa en oma middag. Het is leuk om te zien dat de opa s en oma s en de kinderen samen genieten

Nadere informatie

Buurthuis de Overzet Kemphaanstraat 24B Tel:

Buurthuis de Overzet Kemphaanstraat 24B Tel: Programma Jevak 2017 24 28 juli Thema Western (Cowboys en Indianen) Coördinatieteam Jevak 2017 Buurthuis de Overzet Kemphaanstraat 24B Tel: 636650 www.deoverzet.nl Maandag 24 juli 2017 Programmaoverzicht:

Nadere informatie

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen!

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen! 27 Februari 2015 1 Agenda Di 3 mrt Algemene ouderavond 20.00 Ma 9 mrt Kunstweek hout Za 14 mrt Klusdag Ma 16 mrt Studiedag BHV alle klassen vrij Di 17 mrt Ouderavond klas 1/2 Fonteintje wk 9 Aanwezigheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 23 november 2016

Nieuwsbrief 4 23 november 2016 Nieuwsbrief 4 23 november 2016 Beste ouders, Vol verwachting klopt ons hart.. Een zin uit een liedje voor Sinterklaas dat erg van toepassing is voor de kinderen, de ouders en het team van basisschool Olympia.

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014

KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014 KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014 De eerste bijeenkomst met de deelnemende dorpen ligt alweer een paar weken achter ons. Ook het 11/11 feest is achter de rug en de datum voor het Keinderkupkesfestival

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 11 december 2015 / NUMMER 524. Van harte gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag!!

NIEUWSBRIEF. 11 december 2015 / NUMMER 524. Van harte gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag!! 11 december 2015 / NUMMER 524 NIEUWSBRIEF In de komende weken zijn jarig: op 18-12 Mike van Bakel uit groep 4 op 20-12 Kim de Groot uit groep 7 op 21-12 Djuna Gersen uit groep 4 op 25-12 Senna de Waal

Nadere informatie

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bouwdorp Sint pancras

Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint pancras Bouwdorp Sint Pancras 2017 Hallo jongens en meisjes! De zomer is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Stom he?! Toch komen

Nadere informatie

KlimtorenNieuws. Maandopening december. Sinterklaasfeest

KlimtorenNieuws. Maandopening december. Sinterklaasfeest KlimtorenNieuws basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.nl Nr. 07 25-11-2015 In dit nummer: Maandopening Sinterklaasfeest Bieb-uitleen

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Mededelingen van het Bestuur Nieuwe trainer herhaalde oproep Na lang zoeken is het ons eindelijk gelukt om een nieuwe trainer te vinden. Voor het seizoen 2013/2014

Nadere informatie

Weekbericht o.b.s. De Eiber

Weekbericht o.b.s. De Eiber Weekbericht o.b.s. De Eiber De Kikkergroep werkt momenteel aan een winkelproject/voeding Voorjaarsmarkt De voorjaarsmarkt komt steeds dichterbij. Zaterdag 12 mei a.s. is het zover. Van 10.00 uur tot 13.00

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 februari 2015

Nieuwsbrief 9 februari 2015 Nieuwsbrief 9 februari 2015 Algemeen Vier keer wijzer Mensen leren op verschillende manieren. De een leert door doen, de ander moet het voor zich zien en een derde persoon moet de informatie eerst voor

Nadere informatie

Datum: vrijdag 22 juli 2016

Datum: vrijdag 22 juli 2016 Datum: vrijdag 22 juli 2016 Populierenblaadje Algemeen: Musical: Woensdag hebben we met alle kinderen gekeken naar de musical van groep 8: Herrie op het eland. Het was wederom een geweldige musical. De

Nadere informatie

Sint pancras. Thema: Sint pancras! Dit boekje is geprint door

Sint pancras. Thema: Sint pancras! Dit boekje is geprint door Bouwdorp Sint pancras Thema: Sint pancras! Herfstvakantie!! Maandag 17 t/m donderdag 20 oktober 2016 Dit boekje is geprint door www.copycentre.nl Bouwdorp Sint Pancras 2016 Hallo jongens en meisjes! De

Nadere informatie

De Springplank: info 15 juni 2016.

De Springplank: info 15 juni 2016. De Springplank: info 15 juni 2016. Nieuwe leerling. We willen Luuk, Diede en Yeliz, van harte welkom heten bij ons op school. Diede en Yeliz zijn nu aan het oefenen in groep 1/2. Luuk is er al voor vast.

Nadere informatie

Nieuwsberichten 2 november 2015

Nieuwsberichten 2 november 2015 Nieuwsberichten 2 november 2015 Terugblik blubberrun Nat, sloten, weilanden, goed doel oftewel de blubberrun! Door de beeldende werving van de ouderraad deden ook dit jaar weer zo n 75 deelnemers (leerlingen

Nadere informatie

Speech gegeven door de Voorzitter tijdens de Informatie avond.

Speech gegeven door de Voorzitter tijdens de Informatie avond. Speech gegeven door de Voorzitter tijdens de Informatie avond. Afgelopen vrijdagavond hebben wij als bestuur van Sportclub Franeker in een extra bestuursvergadering het besluit genomen om met ingang van

Nadere informatie

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt. KlimtorenNieuws basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.nl Nr. 8 10-12-2013 In dit nummer: Actie schoenendoos Kerstfeest Kerstbakjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10

Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Nieuwsbrief januari en februari 2015 2 e jaargang nr. 10 Beste leden, Vorige maand is er geen nieuwsbrief verstuurd. Deze is voor twee maanden. Kerstfeest op Speeltuin Schiewijk Ieder jaar vieren we op

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar!

Aldtsjerk, 14 augustus 2015. Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Aldtsjerk, 14 augustus 2015 Allerliefste familieleden, vrienden, bekenden en bridgevrienden, Vandaag wordt mijn allerliefste zusje Anneke 55 jaar! Tjonge jonge, wat worden we oud hè! Vandaag en morgen

Nadere informatie

Over De Veenbrug. Nog. vier. nachtjes. slapen

Over De Veenbrug. Nog. vier. nachtjes. slapen Over De Veenbrug Jaargang 16, nummer 8 30 november 2015 Nog vier nachtjes slapen Kind op maandag Week 49 30/11-04/12 Thema: Er komt een tijd We beginnen deze adventstijd met verhalen over Jesaja. Hij leeft

Nadere informatie

nieuwsbrief pagina 2 Nieuwe schoolshirts Groep 3 en 4 Studiereis Studiedagen

nieuwsbrief pagina 2 Nieuwe schoolshirts Groep 3 en 4 Studiereis Studiedagen 2015 2016 editie November 2015 A.C. onderwijs heeft een nieuwe penningmeester. Met in deze editie onder meer: Penningmeester A.C. Nieuwe schoolshirts Groep 3 4 Studiereis Bus opvang Interim Sint viering

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 6 november Verantwoordelijkheid. Samenwerken en Reflectie. Zelfstandigheid en Effectiviteit. 3 februari 2017

Nieuwsbrief. 6 november Verantwoordelijkheid. Samenwerken en Reflectie. Zelfstandigheid en Effectiviteit. 3 februari 2017 Verantwoordelijkheid Samenwerken en Reflectie Zelfstandigheid en Effectiviteit Nieuwsbrief 3 februari 2017 6 november 2015 Daltonschool de Touwladder Schoolstraat 27 7642 AS Wierden Postbus 266 7640 AG

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

BRONNIEUWS 18 december 2015

BRONNIEUWS 18 december 2015 BRONNIEUWS 18 december 2015 *Prettige feestdagen en een fijne jaarwisseling! We wensen iedereen dat van harte toe! Op maandag 4 januari gaat de school weer open. Er is tussen 8.15 uur en 8.45 uur in het

Nadere informatie

Han Bastiaanstoernooi E- en F- jeugd 24 mei 2014

Han Bastiaanstoernooi E- en F- jeugd 24 mei 2014 Han Bastiaanstoernooi E- en F- jeugd 24 mei 2014 Hoofdsponsor Voorwoord Teylingen toernooi Welkom op ons Han Bastiaanstoernooi. Al vele jaren is het Han Bastiaanstoernooi voor E- en F- junioren een begrip

Nadere informatie

Vrijwilligers-krant Midgard Oktober 2016

Vrijwilligers-krant Midgard Oktober 2016 Vrijwilligers-krant Midgard Oktober 2016 De maand oktober is alweer aan zijn laatst stukje begonnen. Komende zondag gaat de tijd alweer een uurtje terug! Wat gaat de tijd toch snel! Ik hoop van harte dat

Nadere informatie

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda:

de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Inhoud Pagina 1 Agenda: de Menkotoren Nieuwsbrief 8 oktober 2014 nr. 4 Bosuilstraat 11, 7523 BJ ENSCHEDE, 053 4368164 e mail menkotoren@skoe.nl Nieuwe datum Vormsel en ouderavond Er is een nieuwe datum voor de Vormselviering.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief December 2014 Babynieuws Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein Kerstkaarten Twenteranddictee Kerstfeest 18

Nadere informatie

VIERINGEN VOOR 4 DECEMBER Morgendienst: uur, Voorganger: Ds. J.B. Diermanse

VIERINGEN VOOR 4 DECEMBER Morgendienst: uur, Voorganger: Ds. J.B. Diermanse VIERINGEN VOOR 4 DECEMBER Morgendienst: 10.00 uur, Voorganger: Ds. J.B. Diermanse OM TE BEGINNEN - Orgelspel - Welkom - Stil worden - Kind ontsteekt Tweede Adventskaars: Vandaag steek ik de tweede kaars

Nadere informatie

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool 01-06-2015 Schoolbrief 18 Sint Bonifatiusschool Schooljaar 2015-2016 Beste ouders, Informatieavond voor ouders over de visie en missie van de Sint Bonifatiusschool Afgelopen maanden hebben we ons als team

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14 Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14 8 juli 2015 Personeel Nu alle sollicitatieprocedures afgerond zijn, kan ik u meedelen welke leerkrachten volgend schooljaar welke groepen gaan lesgeven: Groep 1/2

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief 06/2014 MBP

Nieuwsbrief 06/2014 MBP Nieuwsbrief 06/2014 MBP Beste lezers, Voor u ligt het 6 e exemplaar Van de nieuwsbrief van buurtpreventie Maasdijk weliswaar! Ook dit keer hebben we weer heel wat te vertellen, Zodat we het niet rond hoeven

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie