Bestuur. Anne Franssens. José de Zeeuw Saskia Ton Linda Nalis COLOFON. Turnvereniging Linea Recta Sportcentrum UT Postbus AE Enschede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestuur. Anne Franssens. José de Zeeuw Saskia Ton Linda Nalis COLOFON. Turnvereniging Linea Recta Sportcentrum UT Postbus 217 7500 AE Enschede"

Transcriptie

1

2 COLOFON & COMMISSIES Bestuur Anne Franssens Floortje Euser José de Zeeuw Saskia Ton Linda Nalis COLOFON Turnvereniging Linea Recta Sportcentrum UT Postbus AE Enschede ABN AMRO: Bestuursmail: Website: Mailinglist: COMMISSIES Verrek Ada Drost José de Zeeuw Joost van Putten Christina de Jonge AcCo Joran Sanders Marcel Otto Timor Post Kascommissie Stijn Chapelle Albert op de Hoek Barry Nijkamp Websitecommissie Barry Nijkamp Ada Drost Floortje Euser Kampcommissie Janneke van Twisk Ada Drost Sponsorcommissie Barry Nijkamp Saskia Ton Saara Maarit Reijn NSK commissie Janneke van Twisk Anne Franssens Peter van Es Albert op de Hoek Lotte Homan Lidia Ferrari Lustrumcommissie Janneke van Twisk Floortje Euser Anne Franssens Lidia Ferrari Robin Groenen

3 Verrekcommissie VOORWOORD Beste leden, Het collegejaar is weer in volle gang, dus de hoogste tijd voor een nieuwe Verrek! Er zijn dit jaar veel nieuwe leden die al een tijdje enthousiast in grote getale op de training zijn verschenen. Zulke grote getale, dat we door de nieuwe leden de toestellen soms niet meer zien! Gelukkig hebben we nu verenigingstrainers en ook de extra training in de vorm van het bestuursuur op vrijdag is inmiddels vaste prik. Nu de nieuwe leden wat gewend zijn aan de trainingen, is het tijd om kennis te maken met het fenomeen de Verrek, dus hier een kleine toelichting. Al 26 jaar is de Verrek het huisblad van Linea Recta, waarmee de leden op regelmatige basis elkaar informeren en geïnformeerd worden over alles wat er binnen Linea Recta speelt. Ben je benieuwd wat er zoal aan bod komt, blader dan snel verder! Schroom ook vooral niet om je avonturen met de rest van Linea Recta te delen: kopij is altijd welkom. En als je het niet uit jezelf doet, dan zorgt de Verrekcommissie er wel voor dat je niet gepasseerd zult worden. Ook maken wij al geruime tijd gebruik van de diensten van Lina: in haar rubriek Lieve Lina worden de meest uiteenlopende problemen op onovertroffen wijze aan de kaak gesteld. Veel mensen zijn je al voorgegaan, dus twijfel niet en vraag haar om advies als je ergens mee zit. Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor de nieuwe leden, maar ook voor de oudere leden, want Lina verveelt zich op dit moment een beetje. In deze Verrek vind je onder andere een voorstelstukje van de verenigingstrainers en oh! We moeten eten. Lees dan zelf maar verder. LINEA RECTIFICATIE In de vorige Verrek! maakten wij melding van de vermeende luiheid van onze voorzitter, aangezien wij zijn voorwoord niet optijd hadden ontvangen. Na het drukken van de Verrek bleek echter dat het geen luiheid van de voorzitter was, maar van de mailserver, die blijkbaar had verzuimd het mailtje bij ons af te leveren. Daarom vonden wij deze rectificatie wel op zijn plaats om de leden op de hoogte te brengen, en uiteraard namens de Verrekcommissie onze excuses aan Anne.

4 Anne Franssens VAN DE VOORZITTER Welkom in deze Verrek, de laatste editie van het huidige bestuur. Ik denk dat dit de eerste keer is, dat zóveel nieuwe mensen dit stuk gaan lezen. Zoals jullie ongetwijfeld opgevallen is, hebben we namelijk heel erg veel nieuwe leden mogen verwelkomen de laatste tijd. Dit komt voor een deel door de intro, waar we weer prima vertegenwoordigd waren, maar ook door de instelling van de eerstejaars. Die zijn dit jaar véél actiever dan voorgaande jaren, bijna elke vereniging heeft dat wel gemerkt. Sinds de vorige Verrek hebben we veel dingen gedaan. In de zomervakantie zijn de bestuursuren bijna continu doorgegaan. Met regelmatig boven de 10 mensen was dat een onverwacht groot succes! Vervolgens de intro, waar we weer goed vertegenwoordigd waren met onze luchttumbling op de campus, en de stand in de stad. Het bestuur is ook druk bezig geweest de afgelopen tijd. Het opzetten van de verenigingstrainers, samen met Joost, was een van de belangrijkste dingen. Met het huidige aantal mensen in de zaal, regelmatig boven de 30, blijkt dat net op tijd te zijn geweest. Zonder verenigingstrainers was het anders onmogelijk geweest om op een effectieve manier te kunnen trainen. Er is nieuw materiaal aangevraagd bij het sportcentrum, in de vorm van matten en een balkverbreder. Hier kijkt het sportcentrum momenteel naar. Verder heeft de Nederlandse Studenten Turn Bond al het papierwerk rond, en is hun oprichting definitief. Hierdoor hebben we nu een overkoepelende bond voor alle Nederlandse studenten turnverenigingen! Ook zijn we bezig geweest met het nadenken over nieuwe kleding; de voorraden zijn zo ongeveer op, en er is commentaar op een aantal kledingstukken. Misschien kan je straks zelfs wel met je stoere Linea Recta sporttas over straat. De komende tijd staan er ook weer leuke dingen op het programma. Bijvoorbeeld de externe training in Amersfoort, die Linea Recta organiseert. Alle andere studententurnverenigingen komen ook, dus zorg dat je er bij bent! Heel erg gezellig, een gave hal, en dat allemaal samen met alle mensen die ook op het NSTC zullen zijn; netwerken dus! Het NSTC vindt 29 november plaats in Rotterdam. Binnenkort staat ook de ALV weer op het programma. Hierin zal het bestuur vertellen wat ze hebben gedaan, en is het aan jullie om een nieuw bestuur te kiezen. Het nieuwe bestuur zal jullie bijvoorbeeld hun beleidsplan presenteren. Wees er daarom bij, want ook jij kan daar de koers van Linea Recta voor het komende jaar helpen bepalen! 17 november, na de training, is het zover. Mij rest niets meer dan te zeggen; ik ben trots dat ik deze rubriek heb mogen vullen het afgelopen jaar. Ik hoop dat we komend jaar een geweldig bestuur krijgen, en dat de commissies zich weer vol overgave op hun taak gaan storten. Ik heb ervan genoten het afgelopen jaar! Van mij, namens het bestuur, bedankt!

5 Verrekcommissie DE BIERVILTJES-CONVERSATIE Het was een mooie zomeravond. De training van Linea Recta zat erop en een aantal leden zat nog even na te genieten bij de Vestingbar. Anne dronk bier, Joran viste naar roddels en Ada hield zich wijselijk stil... kortom: de normale beslommeringen van Linea Recta-ers in de zomer. Echter twee leden hadden een non-verbale conversatie, waar de rest van de groep blijkbaar niks van mocht weten. Wat was het onderwerp van deze conversatie? Waarom vond deze plaats zonder woorden? Gelukkig was de Verrekcommissie ook aanwezig en wisten we beslag te leggen op belangrijk bewijsmateriaal. Maar of dat alle vragen beantwoordt...?

6 EVEN VOORSTELLEN: EILIEN Eilien Knook Als nieuw lid zal ik hier even wat over mezelf vertellen. Ik ben Eilien Knook, 18 jaar en ben dit jaar begonnen met de studie Industrieel Ontwerpen. Ik kom uit Driebergen, maar woon nu al 2 maanden in Enschede op de campus. Ik heb eigenlijk mijn hele leven al gesport en wilde dit ook tijdens mijn studentijd nog blijven doen. Ik ben begonnen met kleutergym en ben daarna doorgegaan met turnen. Dat heb daarna tot nu toe met veel plezier gedaan. Ik heb ook vier jaar gedanst, maar in Enschede is het niet mogelijk om te showdansen, dus dit kon ik hier niet gaan doen. Toen ik in Enschede kwam wist ik nog niet welke sporten ik wilde gaan beoefenen. Ik vind veel dingen leuk en vond het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Tijdens de introductie kwam ik in aanraking met de wind- en kitesurfvereniging Hardboard en hier ben ik ook bij gegaan. Ook heb ik in de eerste weken de introtrainingen van tennis gevolgd en ben een keertje gaan klimmen met een huisgenote. Om alles te doen zou een beetje te druk worden, dus heb ik besloten dat ik blijf turnen.

7 Marlies Verbruggen EVEN VOORSTELLEN: MARLIES Omdat dit mijn eerste jaar is bij Linea Recta en ik de eerste trainingen echt te veel dezelfde vragen gesteld kreeg, heb ik nu de eer een stukje te schrijven voor de Verrek! Ik vrees alleen dat het niet zo n heel lang stukje word. Als mensen echt dingen willen weten moeten ze het toch maar vragen ;). Ik ben Marlies Anne Verbruggen, 18 jaar oud en in september begonnen als eerstejaars werktuigbouwkunde, wat tot nu toe erg goed bevalt. Oorspronkelijk kom ik uit Naarden (dat ligt vlakbij Hilversum), dus ik ben meteen op kamers gegaan. Nu woon ik op de campus, de Witbreuksweg. Nadat ik hiernaartoe ben verhuisd ben ik al vrij snel voor een sport gaan kijken en aangezien een balsport echt niks voor mij is, kreeg ik de tip om eens bij turnen te gaan kijken. Ondanks dat ik na de eerste training zo veel spierpijn had dat ik 3 dagen bijna geen trappen kon lopen, vond ik het erg leuk ^^. Voordat ik hier kwam had ik nog nooit geturnd. Nouja, op school gingen we wel eens trampoline springen, maar daar bleef het dan ook echt bij... Ik heb wel een tijdje op judo gezeten (toen ik nog heel heel klein was :P), 3 jaar paardgereden, rope skipping (ja dat is gewoon touwtje springen), gezwommen en van de zomer voor het eerst geprobeerd te windsurfen. Verder ga ik in het weekend wel eens een rondje skaten. Het laatste half jaar is sporten er helaas bij ingeschoten, waardoor mijn conditie echt tot een nulpunt gedaald was... Naast het studeren en turnen verdrijf ik mijn tijd met wat lezen, msn-en, muziek maken (ik heb laatst mijn accordeon meegenomen naar Enschede ^^) en uitgaan.

8 Sheng-he Chen PLEASED TO MEET: SHENG-HE My Chinese name is Sheng-he Chen. (he pronounced like her) My English nick name is Lucky, which you can call only if you find the Chinese name too difficult to remember. Speak the same language as the Mainland Chinese, I come from Taiwan, which used to be part of China. One interesting thing about Taiwan is that it is almost as big as the Netherlands, has ever been dominated by the Dutch around 300 years ago! But they didn t stay long but about 30 years. Afterwards, Chinese people came to the island. Japanese also colonized Taiwan as well. Now, it is an independent island as an industrial country which has some famous brands for instance, ASUS, ACER, Giant, etc. I had been working as a sales person before I came here to study Business Administration in UT. However, I didn t really like sports until I entered Sport University of Taiwan where I majored in Recreation and Leisure industry Management. Before that I also went to the army for almost two years. After my military duties, I decided to take further advantage of time and my youth and continue with my education oversea. I also participated in a program sponsored by the American government which was called Work and Travel. This program gave me the opportunity to take up a part time internship in a marketing survey company in Seattle, Washington, USA. My job entailed providing data processing support using SPSS, statistical software. Since I have been living in the US, I wanted to explore more about Europe; therefore, I choose to come to the Netherlands where I can speak English to survive. In my free time, I enjoy mountaineering, yoga as well as swimming. I have a license of life guard and a yoga teacher certificate. I do practice yoga a lot and teach at the same time when I was in Taiwan. And I usually go swimming on the weekend. As for mountaineering, that s one of the most amazing thing I have been doing in my life. There are many high mountains in Taiwan. We carry a big back with tents, food, clothes and spend a few days on the mountain for the breathtaking view at the top of the world. We have valuable friendship by sticking together through thick and thin in the desolate mountain trip. I wish I could go camping somewhere in Europe too.

9 Saskia Ton DE INTRODUCTIE Op het moment van schrijven zijn we alweer ruim een maand na de intro, en lijkt dit dan ook al erg lang geleden. We hebben best veel nieuwe leden erbij, hebben een nieuwe bowlingkampioen en is de spelletjesavond ook al achter de rug. Het is dus even hard nadenken over wat er toen allemaal is gebeurd. De eerste dag hadden we natuurlijk weer de luchttumbling op het veld getoverd. Najah, getoverd.. we moesten het (=luchttumbling, matjes en blower) zelf uit het sportcentrum halen. Dit is overigens levensgevaarlijk! Marcel2 was met de blower aan het wandelen, toen hij van achter werd aangevallen door de kar met zwarte matten. Gelukkig is hij een turner, dus bij het moment van aanrijding maakte hij een koprol, en was hij dus snel ver weg van de grote boze mattenkar. Zo kwam hij er met een schaaf van af. Ja ja, liever Verrek-lezertjes, in de intro gebeurt meer dan je denkt! Na wat posters te hebben opgehangen, boeken klaar gelegd en foldertjes uitgespreid over de tafel was het tijd voor het nog leukere gedeelte: spelen op de tumbling / grondherenbrug (is dat de goeie benaming?). Synchroon springen, snel achter elkaar of juist allebei een radslag maken vanuit de tegengestelde kant. Het is allemaal geprobeerd. Gelukkig heeft het niet veel geregend die dag, en ging het schoonmaken dan ook een stuk makkelijker/sneller dan vorig jaar. Op de sportdag hadden we weer een kraampje, maar dan op een ander grasveld, namelijk net achter de Spiegel. Hier hadden we geen luchttumbling, maar toch leuk speelgoed. Anne had namelijk zijn slackline meegenomen. Dit is een brede band die je tussen 2 bomen spant, en er dan overheen probeert te lopen. Natuurlijk denkt iedereen: oh, ik zit op turnen, sta wel eens op een balk, dus dat is niet zo moeilijk. Dat dacht ik in ieder geval, maar dat valt tegen. Na een tijdje oefenen kan je een paar pasjes, met wat geluk een draai, en heb je een hoop lol gehad. Later in de intro is er nog een kraampje in de stad geweest die is bemand door LR ers, maar hier kon ik niet bij zijn dus kan ik ook niets over zeggen. Waar ik nog wel bij was, was het etentje bij Anne thuis. Dit was bedoeld als bedankje voor iedereen die bij de intro had geholpen, maar er waren helaas weinig mensen die bedankt wilde worden. Het was gezellig en lekker, dus jullie hebben wat gemist. Bij de volgende intro is er een nieuw bestuur, die er ongetwijfeld een mooie tijd van maakt.. dus volgend jaar ben ik er weer bij om lekker rond het kraampje te spelen.

10 VERENIGINGSTRAINERS Verenigingstrainers Joris is al ruim 15 jaar aan het turnen en daarbij heeft hij al drie jaar les gegeven aan jongens tussen de zes en zestien jaar. Daarnaast is hij al twee maal begonnen met de vlg cursus welke hij helaas niet heeft afgemaakt, maar natuurlijk wel veel van heeft geleerd wel heeft hij een assistent vangcursus gevolgd. Verder heeft hij een groot aantal toestel infodagen gevolgd waardoor hij wel goed op de hoogte is wat je wel en niet kan met een toestel en hoe je elementen aan leert. Zijn kennis van een toestel op zich heeft zich nog uitgebreid tijdens zijn tijd in het bestuur als Wedstrijd- en Materiaalcommissaris. Toen ik 8 was ben ik begonnen met turnen bij de gymnastiekvereniging in Harlingen. Al snel kwam daar ook het groepsspringen bij, waar we aparte trainingen en wedstrijden voor hadden. Toen ik wat ouder was en het turnen nog steeds leuk vond, begon ik me ook te verdiepen in de achtergrond. Ik hielp wel eens bij de lessen van de allerkleinste turnstertjes en ik heb cursussen gedaan voor het jureren van damesturnen en groepsspringen. Hier leer je goed kijken naar de techniek van het turnen, wat voor mijzelf natuurlijk handig was, maar ook bij het helpen van anderen goed van pas kwam. Het leuke bij Linea Recta vind ik de verschillende niveaus, omdat dat lekker afwisselend is. Het ene moment help je bij een borstwaartsom en daarna sta je te vangen bij een filk-flak salto. Mijn oud-trainer in Harlingen hamerde altijd op de handstand als basis van het hele turnen, dus dat is mijn excuus voor het feit dat ik iedereen lastigval om een goede handstand aan te leren. Mijn naam is Sabine van der Snoek, 26 jaar en al heerlijk lang lid bij Linea Recta. Naast het verenigingstrainer zijn bij LR geef ik ook nog 8 tot 10 uur les in Hengelo. Aan 3 verschillende selectiegroepen met meisjes van 7 t/m 18jaar. Daarnaast val ik nog regelmatig in bij mijn oude vereniging in Woerden waar ik dan de talentdivisie en jong talent les geef. Eigenlijk ben ik mijn hele leven al te vinden in de turnhal. Als klein meisje zelf begonnen met turnen. En vanaf een jaar of 10 assistent geworden bij diverse groepen. Ik denk rond mijn 16e begonnen met mijn eigen kleuterlessen en als tweede leiding op selectie uren.dit is uitgegroeid tot mijn eigen selectie uren tot op landelijk niveau. Of ik nu in de zaal sta als trainer of dat ik zelf aan trainen ben, je mag me altijd vragen voor tips, vangen enzo.

11 Verenigingstrainers VERENIGINGSTRAINERS Ik heb geturnd vanaf mijn 8e tot mijn 13e bij FC Meppel. Eerst in een klein zaaltje wat ze huurden. Toen ik 10 was hadden ze genoeg geld om hun eigen zaaltje te kopen, zo'n klein eenvoudig gymzaaltje. Ik heb van 2 trainers les gehad, en mocht "selectie" gaan doen toen ik 10 was. Vanaf toen als proefkonijn mee geweest naar vangcursussen voor "grote mensen". Ik heb goed les gehad, dus alle basistechniek heb ik van begin af aan goed geleerd. De laatste jaren daar heb ik af en toe ook wel mensen geholpen te vangen, maar niet zoveel. Ik heb een vangcursus gedaan, die gegeven werd door onze trainers. Oja, op de middelbare school ook regelmatig gevangen bij gym, 3x gewestelijk kampioen van Drenthe, categorie E, enuh, naja, nog stel medailles. Door m'n ervaring van vroeger wel gevangen en tips gegeven, maar niet bijzonder. Mijn turnen begon met gymlessen op mijn 5 de waarbij ik in het begin mee gymde met de meisjesgroepen omdat er te weinig jongens waren om een groep mee te beginnen. Dit veranderde gelukkig toen ik een jaar of negen was. Ik kreeg eindelijk les op herentoestellen, iets wat ik toch wel veel leuker vond. Dit heb ik verder gedaan tot ik achttien jaar was. Ondertussen ben ik ook begonnen met lesgeven aan jongens groepen in twee groepen met een leeftijd van 6-11 jaar. Door gebrek aan leiding ben ik ook mijn eigen groep gaan lesgeven. Jongens van jaar en trainde ik in de 25+ groep. Ik ben begonnen met een vlg cursus, maar deze heb ik niet afgemaakt. Ik heb ook geassisteerd bij meisjes van 5 tot 15 jaar. Dit alles heb ik gestopt toen ik naar Enschede verhuisde en hier ben ik gedwongen door een rugblessure begonnen met aanwijzingen geven i.p.v. zelf turnen. En zo ben ik in het verenigingstrainerschap terecht gekomen.

12 (advertentie)

13 Floortje Euser VERJAARDAGEN AGENDA Di 4 november [Acco] Tentamenbreak Vr 7 november Bestuursuur 13:00-14:30 uur Zo 9 november Externe training Amersfoort (14:00-16:00 uur) Di 11 november [Acco] Zwemmen in Aquadrome Vr 14 november Bestuursuur (13:00-14:30 uur) Ma 17 november Algemene Ledenvergadering (21:00 uur) Vr 21 november Bestuursuur (13:00-14:30 uur) Vr 28 november Bestuursuur (13:00-14:30 uur) Za 29 november NSTC1 wedstrijd in Rotterdam Do 4 december [Acco] Sinterklaas Zo 14 december Bardienst 20 december- 4 januari Kerstvakantie Zo 4 januari Bardienst Wo 7 januari [Acco] Nieuwjaarsborrel Vr 6 februari bardienst Za 14 maart NSTC 2 wedstrijd in Eindhoven 27 april 3 mei Lustrumweek Linea Recta Za 6 juni NSK turnen in Nijmegen Coming soon: Eerstejaarsfeest 7 november Floortje 12 november - Lieuwkje 19 novemer Lidia 22 november - Janine 25 november Barry 29 december Juan Carlos 2 januari - Marion 9 januari - Sabine 13 januari Lotte 16 januari Gerben Jan 26 januari Corné

14 Joost van Putten SPELLETJESAVOND Wij waren op donderdag twee oktober uitgenodigd om mee te doen met een spelletjesavond op het thuisadres van Joran. Na enig zoeken (nee niet iedereen is al volledig bekend met de campus, zelfs niet na twee jaar) toch het huis gevonden. Het was zo dat we uitgenodigd waren, maar dat we wel onze eigen spelletjes moesten meebrengen. Net als de andere vier mensen die daar als eerste aankwamen had er echter geen bij me behalve een spel kaarten. Daarbij hebben wij als echte Linea Recta-ers natuurlijk geen spelletjes nodig om het gezellig te maken, maar gelukkig had Joran enkele huisgenoten hierom gevraagd. Later kwamen er wel mensen met spelletjes en werd het alleen maar gezelliger. Ik ben daarbij eenmaal als winnaar uit de bus gekomen (geheel per ongeluk natuurlijk) en eenmaal geheel vernederd met een punten aantal van minstens min 25. Er is van alles gespeeld, van bord- tot kaartspellen tot tafelvoetbal, waarbij bleek dat Marcel2 niet eens twee dames de baas kon.

15 Sabine van der Snoek NSTC 1: JIJ GAAT TOCH OOK MEE? 29 NOV 2008 NSTC 1 IN ROTTERDAM: jij gaat toch ook mee??? Een jaar of 6 terug startte ik met heel af en toe trainen bij Linea Recta. Gewoon alleen als ik er zin had om weer eens te trainen. Geen verplichtingen meer (verplicht moeten trainen en wedstrijden draaien, enz.) Na een jaar heel schaars geweest te zijn (max 15 keer) toch besloten wat vaker te komen. En dan word je een vast gezicht in de zaal. En ja hoor daar kwam de vraag: jij gaat toch ook mee naar de NSTC??? Nou, liever niet, dan moet ik een wedstrijd draaien, elementen goed beheersen, oefening uit mijn hoofd leren, verplichte dingen doen, stil zijn op de wedstrijd vloer... Daar had ik allemaal geen zin meer in, maar ik heb me laten overhalen en ben mee afgereisd naar Groningen, om daar mijn eerste NSTC te turnen. Wat heb ik m n ogen uitgekeken: Heren en dames tegelijk op de wedstrijdvloer, beginners en gevorderde turnsters in dezelfde wedstrijd. Mensen die hun oefening kunnen dromen, mensen die hun oefening ter plekke staan te verzinnen, maar ook mensen die omkijken en vragen Nog meer of ben ik klaar?. Iedereen loopt door de zaal en moedigt elkaar aan. Of het nou voor een schroefsalto is of een overhurken over pegasus. Een heerlijk ontspannen sfeer, samen met je concurenten nog even beslissen of je dat toestel nou wel of niet zal gaan doen. Je mag immers zelf weten op hoeveel toestellen je mee doet. Na de wedstrijd en prijsuitreiking nog een workshop, gezellig met zijn allen de meest rare/leuke/aparte dingen uitproberen: paaldansen, salsa dansen, springtouwen, knotsbal en een omgekeerde wedstrijd (dames op de herentoestellen en de heren op de damestoestellen). En dan nog is het festijn NSTC niet voorbij, want de dag wordt afgesloten met een diner en een spetterend feest. Waarna iedereen blijft slapen en zondag s morgens vroeg brak maar voldaan terug naar Enschede vertrekt en alweer begint af te tellen naar de volgende wedstrijd. In een collegejaar vinden 3 wedstrijden plaats. Twee keer een Nederlands Studenten TurnCompetie en een Nederlands Studententurn Kampioenschap. Iedere wedstrijd wordt georganiseerd door een andere studententurnverening in Nederland. Op dit moment kennen we er 7, namelijk in Enschede, Nijmegen, Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Wageningen (en Delft is net opgericht). Sinds die eerste NSTC heb ik weinig wedstrijden gemist en als ik er 1 mis dan heb ik een goede reden (bijvoorbeeld KNGU wedstrijden met de meiden die ik training geef). Je wilt dit gewoon mee maken en ik zal zeggen: ga 29 november mee en ervaar het zelf!!!

16 QUOTES WIST U DAT... Wist u dat we al bijzonder veel activiteiten hebben gehad sinds het begin van het collegejaar?... de activiteiten zelfs in de zomervakantie gewoon doorgingen?... de huidige leden blijkbaar erg houden van activiteiten buiten het turnen?... een van de eerstvolgende activiteiten de 1 e NSTC-wedstrijd in Rotterdam is?... er veel mensen voor het eerst kennis gaan maken met dit fenomeen?... er al hard wordt getraind op de oefeningen?... Anne onze nieuwe bowlingkampioen is?... hij met een duizelingwekkend aantal punten de nieuwe bowlingtroffee in ontvangst mocht nemen?... nog niet alle nieuwe leden het forum hebben ontdekt?... het aanmelden en inloggen echt niet zo moeilijk is?... het wegens de verslavende aspecten van het forum echter misschien ook niet zo n goed idee is om je aan te melden?... Marcel2 zijn tafelvoetbal skills wel een opfriscursus kunnen gebruiken?... hij tijdens de spelletjesavond volledig is ingemaakt door twee dames?... deze dames tot twee keer toe kansloos van Joran hadden verloren?... Joran tegen Marcel2 waarschijnlijk dus een nogal saai potje zou zijn?... Janneke het met een glas doet?... ze daarna volgens Anne wel zoet is?... Joris wel met Marcel1 de bosjes in wil?... Saara-Maarit Anne aan het trekken was?... Saara nat wordt van Anne?... Anne Saara heet vindt?... Lotte en Ada elkaar wel in hun top 3 willen?... Marcel2 en Robin echt niet 8 uur achter elkaar kunnen naaien?... Roy het nut van boerka's tijdens het LR kamp heeft ontdekt?... Marcel2 wel weet dat hij hot is?... sommige mensen echter blij zijn dat hij het nog even duidelijk maakt?... Lidia haar benen over elkaar heeft?... dit het geval is omdat zij is uitgescheurd?... dit haar er niet van weerhoudt om iedereen op de foto te zetten?... Marcel2 Puck gaat scoren?... hij Joran hiervoor nodig heeft?... Joran eindelijk Ada s ware aard heeft ontdekt?... hij dit als Roddelkoning eigenlijk allang had moeten weten? Quotes: Lidia: "Oh Marcel, wat heb jij een grote!! Die van mij is maar klein..." Marcel2: Christina, lust je bier? Christina: Weet ik eigenlijk niet Marcel2: Ik smaak naar bier Tjerk: Stel je voor, ben je net lekker bezig en dan zakt hij naar beneden. Marcel tegen Lidia: Was jij nou degene die zo van hard houdt?

17 Ada Drost D.S.T. PEGASUS Sinds kort is Nederland weer een studententurnvereniging rijker! Een aantal enthousiaste mensen heeft in Delft D.S.T Pegasus opgericht voor de turnende studenten in Delft. Op hun website (www.dstpegasus.nl) presenteren zij zich als volgt: D.S.T. Pegasus staat voor Delftse Studenten Turnvereniging Pegasus. Deze vereniging is in 2008 opgericht met als doel om ook in Delft een turnvereniging te hebben waar studenten terecht kunnen om te sporten, maar daarnaast ook vooral om mee te doen aan vele andere activiteiten. Zo zullen we mee doen aan de Nederlandse Studenten TurnCompetitie (NSTC) die iedere keer weer bij een andere studenten turnvereniging gehouden wordt. Ook zullen we zelf andere activiteiten zoals borrels en feestjes organiseren, houdt hiervoor de agenda in de gaten! Het bestuur bestaat uit: Carla Velraeds voorzitter Denise Stoeller secretaris Evelien van der Meel penningmeester Witek Nawara commisaris der activiteiten Verder is op de website een agenda te vinden waarin de externe training in Amersfoort en de NSTC wedstrijd in Rotterdam al worden vermeld! Ook is er een goedgevuld fotoalbum, waar je een kijkje kunt nemen als je nieuwsgierig bent naar de nieuwe gezichten. Wij willen deze nieuwe vereniging van harte welkom heten bij de turnende studenten en het bestuur en de leden veel succes en plezier wensen!

18 Ada Drost ZOMERACTIVITEITEN Gewoonlijk is de zomervakantie een periode van rust bij Linea Recta. In de weken voor de vakantie wordt er al minder fanatiek getraind, omdat er toch geen wedstrijden meer zijn en als de zomervakantie dan daadwerkelijk begint, vertrekt iedereen naar ouders, kennissen en vakantieadresjes om te genieten van een paar weken zonder verplichtingen. Enschede is best mooi, maar zonder medestudenten en huisgenoten is het vooral saai in je studentenkamertje. Als de vakantie is afgelopen, is het vroeg genoeg om je sociale contacten te hervatten en weer met frisse moed aan de trainingen te beginnen om je in het slop geraakte conditie weer wat op te vijzelen. Deze zomer was dat echter helemaal anders! Om te beginnen voor mijzelf, omdat mijn afstudeeropdracht in een zo vergevorderd stadium was dat een vakantie niet goed in te passen was. Daardoor zag ik mij genoodzaakt de hele zomer door te brengen in mijn kamertje in de Zuidhorst, ploeterend en zwoegend op de laatste loodjes. De airconditioning maakte veel goed, maar door alle vakantiegangers om mij heen leek deze vakantieloze zomer mij toch eindeloos lang. Groot was dan ook mijn blijdschap toen ik hoorde dat het bestuur plannen had om in de vakantie wat extra trainingen aan te bieden in de vorm van bestuursuren. Wat is er lekkerder na een dag hard werken dan een paar uurtjes turnen? Blijkbaar vonden meer LR-ers dat, want elke training werd goed bezocht. Een reden voor het bestuur om deze trainingen twee maal per week door te laten gaan tot het einde van de zomervakantie. Fijn! Dat scheelde in elk geval al veel spierpijn, wat we anders na de zomervakantie ongetwijfeld hadden gehad. Ook fleurde het mijn weken van hard werken op, mede dankzij de bezoekjes aan de Vestingbar die na de dinsdagtraining regelmatig plaatsvonden. Linea Recta heeft daar een onuitwisbare indruk gemaakt bij de pubquiz, door steeds een beetje hoger te eindigen (niet heel moeilijk als je onderaan begint...). Daarnaast had de AcCo het initiatief genomen voor de zogenaamde zomeractiviteiten. Gewoonlijk is de eindejaarsbarbecue de afsluitende activiteit (de naam zegt het al), maar nu werd er vrolijk doorgegaan voor de enthousiaste Enschede-blijvers. Zo werd er een keer gezamenlijk gedineerd bij Marcel2 thuis, in het mooie weer afgesloten met een wijntje en/of biertje. De tweede activiteit was een uitje naar de bioscoop, waar een hele groep gegadigden voor bleek te zijn. Het was dan ook moeilijk om het eens te worden over een film, maar ondanks dat er een mannenfilm werd uitgekozen, was het een gezellig uitje. Of misschien kwam dat doordat ik het voorrecht had om een love seat met Gido te delen... De laatste activiteit was een cabaretnight, waar ook weer veel mensen zich voor hadden opgegeven. Ondanks de introtrainingen die die avond plaatsvonden zat Timor zijn woonkamer helemaal vol. Terwijl buiten de regen gestaag viel, werd er binnen genoten van alle grote cabaretiers. Buiten alle georganiseerde activiteiten wisten de LR-ers elkaar op onbewaakte ogenblikken ook te vinden. Zo kon je bij mooi weer gerust in je eentje naar het buitenbad gaan, want er was altijd wel iemand van Linea Recta waar je je handdoekje bij uit mocht spreiden. Er werd dan ook weer naar hartelust gepatst op de duikplank en zelfs baantjes zwemmen werd leuk met meerdere mensen. Met zoveel mentale steun kon het met mijn afstudeeropdracht niet anders dan goed komen. En jawel: op 19 september mocht ik mijn afsluitende praatje houden. Het leek bijna wel een Linea Recta activiteit, zoveel LR-ers kwamen er kijken. Dankjulliewel voor de gezellige zomer en voor de mooie afsluiting!

19 In de vorige verrek hebben we jullie allemaal gevraagd om Linea Recta op vakantie op de foto s te zetten in wat voor ludieke manier je zelf kon bedenken. We hebben daar welgeteld één reactie op gekregen, namelijk van Floortje (zie foto). Dit is natuurlijk zwaar onder de maat! Nu moeten we er natuurlijk rekening mee houden dat sommige mensen op vakantie zo relaxed bezig waren dat ze de rest van de wereld vergeten waren. Toch hopen we op de volgende wedstrijden meer respons te krijgen! LINEA RECTA OP VAKANTIE

20 KOE-WEDSTRIJD RECEPT Deze taart is makkelijk te maken en toch heel anders dan de doorsnee appeltaart, doordat er kwark in zit (ja, dat kan in de oven!). Ideaal dus als je iets te vieren hebt, of gewoon indruk wilt maken op iemand. Echter, als je tijd hebt is het aan te raden om een keer te oefenen, om te kijken hoe lang hij precies in jouw oven moet. Vinden je huisgenoten ook vast niet erg. Appel-kwarktaart Ingrediënten: 100 g boter 150 g suiker 1 zakje vanillesuiker 3 eieren 250 g kwark 1 el citroensap 150 g cakemeel 500 g appels 1 tl kaneel 2 el gembersnippers 2 el gembervocht 2 el suiker evt. 50 g geschaafde amandelen springvorm ø 24 cm Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 160ºC en vet de springvorm in. Roer de boter, suiker en vanillesuiker tot een luchtige creme. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng de kwark erdoor. Spatel het cakemeel er luchtig door. Schil de appels, snij ze in kleine stukjes, strooi de kaneel erover en meng het citroensap erdoor. Meng de appels met de cakemix. Bereiding: Vul de bakvorm met het beslag. Strijk het iets glad en verdeel de appelpartjes erover, samen met de gembersnippers en het gembernat. Bestrooi het geheel met de suiker en eventueel het amandelschaafsel. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin gaar. Even laten afkoelen en... smakelijk eten! In de vorige Verrek deden wij een oproep om een naam te bedenken voor onze spaarkoe. Hij gaat namelijk helaas nog steeds naamloos door het leven, en met zo n belangrijke functie kan dat natuurlijk niet! Zonder de koe zouden wij niet elke training onder het genot van melk en koekjes onze sociale contacten met mede-linea Recta-ers kunnen onderhouden. Gelukkig kregen we een overweldigend aantal reacies binnen en hebben we na rijp beraad uit alle mooie namen een winnende naam kunnen kiezen. De winnende naam is geworden: Bertha 2205 Deze naam is bedacht door Saskia Ton. Zij zal dan ook binnenkort in een ceremonie de naam van de koe op zijn halsband mogen schrijven, zodat de koe voortaan met de door haar bedachte naam door het leven zal gaan.

21 UIT DE OUDE DOOS Tja, iets met een wedstrijd Televisie is zo verderfelijk nog niet zoals met zoveel dingen hangt t van de gebruiker af. Je kunt er inderdaad een konijn mee doodslaan, maar ernaar kijken kan best leerzaam zijn: discovery channel, Teleac, RTL5 op vrijdagavond na elven. Je krijgt toch een stukje ontwikkeling mee van Hanneke Groenteman (niet te verwarren met die op de hoek) en Michael Zeeman. En TV motiveert: ze is de Emile Ratelband van de media. Zo had ik dat met turnen; weken lang beelden van de Olympische Spelen deze zomer. Dat geschommel tussen die gelijke leggers leek me wel wat, op de basisschool blonk ik immers ook al uit in schommelen. Een salto van de duikplank, een handstandje tegen de muur ervaring genoeg. Zo kom je dus bij Linea Recta terecht. Een studentenvereniging pur sang waar je als nieuwkomer snel wordt ingelijfd, waar gelachen wordt om domme grappen, waar meer geleuterd wordt dan de trainer mooi vindt, maar waar ook gesport wordt. Dus na een aantal maanden van gespring, geslinger en gehang onder begeleiding van Job s analytisch vermogen (en lichaamstaal), Roy s ervaring (en bronstige stem) en het motiverende kunnen van de medeturners was ik wel gereed voor een studentenwedstrijd in Eindhoven. En natúúrlijk ga je dan op je bek bij de voltige die je nog nooit eerder hebt aangeraakt, waardoor je een week niet meer op je linkerbil kan zitten. En natúúrlijk val je dan in het niets bij een talent als Corné. En natúúrlijk gooi je met het gezellige trefbal een klein turnmeisje vol in het gezicht, zodat je eingelijk niet meer naar het eindfeest durft. Maar het was gezellig, en dat telt. Het sportgedeelte werd in stijl afgesloten met het incasseren van enkele medailles: bravo Daniël voor je brugoefening! Bravo Corné, ookal verwachten we niet anders van zo n groot talent! Bravo Diana, bravo Marion! Fotootje geknipt voor het nageslacht, op naar het eetfestijn. Nu ben ik best wat gewend bij studentenwedstrijden. Boerenkool met een ondefinieërbaar stukje vlees, bami à la blender, of zelfs niet beter te omschrijven dan een grijs prakje. In Eindhoven was het echter goed. En dan bedoel ik gewoon een tweede-keer-opscheppen-goed! Gezellig tafelen met naast me Thies, tegenover twee prachtige turndames uit Nijmegen ( Mengen moet! ) en een aantal hete gehaktballetjes onder de neus... het is vast al duidelijk. Een studentenwedstrijd mag die naam niet dragen zonder aansluitend studentenfeest. In een best heel gezellige bovenverdieping van een café verzamelden de ongeveer vijftig overgebleven studententurners om een biertje of twee te nuttigen. Ook hier bleek Corné weer een supertalent. Het dansen hebben we maar even laten schieten voor een volgende keer (je wil toch vrienden maken), maar de avond was te snel voorbij. Voor je het weer word je wakker op een eersteklas studentenbank wat nou Nederlanders zijn niet gastvrij -, zijn de tosti s weggespoeld met Nescafé en rest slechts de terugreis. t Is voorbij, maar één gedachte overheerst: een betere besteding van je weekend bestaat niet! Tijmen

22 Lina LIEVE LINA Lieve Lina, Sinds een tijdje heb ik een lieve vriendin en we wonen nu ook samen. Ik ben heel gelukkig met haar en vind het ook heerlijk om veel tijd met haar door te brengen. Het komt tegenwoordig maar zelden voor dat een van ons s avonds weg is. Alleen als we samen ergens heen kunnen, of toevallig beide voor dezelfde avond een afspraak hebben staan, gaan we ons huisje uit. Verder zeg ik dingen af, of nodig ik mensen bij ons thuis uit. Ik vind het gewoon fijn om veel tijd met mijn vriendin door te brengen! Het probleem is alleen dat mijn vrienden bij Linea Recta klagen dat ik nooit meer op de trainingen ben. Ook kom ik niet meer bij zoveel activiteiten, omdat die vaak gepland zijn op avonden dat mijn vriendin thuis is en ik wil haar niet alleen thuis laten zitten. Ik ben bang dat het nu lijkt alsof ik van mijn vriendin niet weg mag, maar dat is echt niet zo! Hoe vertel ik dat mijn vrienden? Een thuiszittertje Beste thuiszitter, Jouw situatie lijkt voor jou misschien volkomen normaal, maar is dat niet! Sociale contacten zijn belangrijk en je kunt altijd nog thuiszitten met je vriendin. Om die avondjes samen speciaal te houden, is het juist beter om ze niet elke avond te houden. Plan in elk geval één avond per week waarin jij in je eentje de deur uitgaat, en één avond per week waarin jouw vriendin alleen de deur uitgaat. Je zult zien dat het na die avond extra leuk thuiskomen is, ook doordat je vriendin dan tijd heeft gehad om eindelijk die stapel wasgoed en/of afwas weg te werken. Ook kun je het avondje voor jezelf vast goed gebruiken om weer eens een mannenfilm te kijken en bier te drinken. Verder moet je je trainingen ook absoluut niet verwaarlozen! Je denkt misschien dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, maar zo nu en dan lichaamsbeweging buiten de slaapkamer is heel belangrijk! Je gebruikt dan toch weer heel andere spieren. Lieve Lina, Ik weet niet zeker of deze rubriek hier wel voor bedoeld is, maar ik heb niet echt een vraag. Het is meer een voorstel wat ik op deze manier bij alle LR-ers neer wil leggen. Het zit namelijk zo: Nog niet zo lang geleden ben ik lid geworden van Linea Recta, maar sinds de afgelopen zomervakantie zijn er alweer een heleboel nieuwe leden bij gekomen. Ik had net zo n beetje alle ins en outs van de huidige leden leren kennen en nu zijn er weer een heleboel mensen die ik totaal nog niet ken. Nu ben ik wel van plan om in het nieuwe bestuur te gaan, maar ik ben bang dat dat nog niet op al mijn vragen antwoord zal geven. Ik ben namelijk stiekem heel benieuwd naar de burgelijke staat van alle leden: zijn ze vrijgezel, zoekende, bezet of druk bezig om hun vriend/vriendin te dumpen? Dit zou niet alleen makkelijker zijn voor mijn eigen hernieuwde vrijgezellenbestaan (voor de duidelijkheid: ik ben zoekende), maar ook erg handig zijn om mede-lr-ers een handje te helpen, oftewel te koppelen! Daarom heb ik het volgende bedacht: een kledingcode. Dit houdt in dat iedereen door middel van kleding zijn/haar status bekend kan maken. Dus bijvoorbeeld rood of roze als je hard op zoek bent naar een relatie (of gewoon seks), geel of oranje als je iets minder dringend op zoek bent, maar wel weer eens zin in een date hebt, blauw als je bezet bent en neutraal wit of zwart als je geen zin in dit gedoe hebt. Bijna iedereen heeft wel meerdere kleuren shirts in zijn kast en op zo n manier heb je in een keer overzicht wie er mogelijk bij elkaar zouden passen. Is dit een goed idee? Klinkt goed! Ik zou zeggen: gooi het als nieuw bestuurslid eens in de groep tijdens de ALV. Dan kun je meteen zien hoe het wordt ontvangen en kun je het als actiepunt voor het nieuwe bestuur aanvoeren. Weer eens wat anders dan de gewoonlijke ALV perikelen. Vergeet het ook niet in het nieuwe infoboekje te zetten, voor de nieuwste leden.

23 Lina LIEVE LINA Lieve Lina, Ik ben een tijdje gek geweest op een meisje van Linea Recta, maar daar ben ik nu helemaal overheen! Er zijn sinds de zomervakantie namelijk veel nieuwe leden, waaronder een superleuk meisje. Tijdens de trainingen heb ik haar al een beetje leren kennen en ik vind haar echt heel leuk. Volgens mij vindt ze mij ook wel aardig, maar ik weet niet HOE aardig. Ik wil haar namelijk heel graag eens mee uit vragen, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat aan moet pakken. Ik heb nog niet zoveel ervaring op het gebied van meisjes en ik ben bang dat ik dingen verkeerd aanpak, bijvoorbeeld als ik haar wil zoenen terwijl zij daar helemaal geen zin in heeft. Lieve Lina, u als ervaren vrouw kunt mij vast goede tips geven: hoe kan ik dit het beste aanpakken? Groetjes van een onzekere jongen Hoi onzekere jongen, Wat fijn dat je een leuk meisje hebt leren kennen! Je schrijft dat je helemaal over je vorige liefde heen bent, maar het is echt heel belangrijk dat je haar ook helemaal loslaat! Anders krijg je scheve gezichten. Dus je maakt je bijvoorbeeld niet meer druk over haar liefdesleven, want dat doet je niks meer. Bovendien heb je nu je eigen liefdesleven om je druk over te maken! De eerste date is altijd lastig, maar dat geldt voor iedereen. Het meisje in kwestie zal je dan ook in eerste plaats bewonderen als je het lef hebt om haar mee uit te vragen, of ze nou wel of niet wil. Om het wat makkelijker te maken kun je haar vragen voor een activiteit die niet direct op een date lijkt. Ga bijvoorbeeld eens samen een taart bakken (zie voor het recept elders in deze Verrek). Dan zal ze minder snel nee zeggen en het neemt een boel onnodige zenuwen weg. Als je je dan beide op je gemak voelt, kun je beginnen om haar zo nu en dan eens aan te raken. Gewoon een hand op haar arm, een arm om haar schouder. Let hierbij echter wel goed op haar reactie! Als ze verstijft en direct het contact verbreekt, kan dit een indicatie zijn dat ze het niet wil. Vrouwen zijn vaak moeilijk te peilen, maar in dit geval is het not done om het ter sprake te brengen. Dan kom je over als een weirdo die alles direct tijdens de eerste date wil doen. En dat wil je niet, want als het goed gaat, volgt er vanzelf een tweede keer. Wees zeer geduldig als het lijkt alsof ze zich nog niet helemaal op haar gemak voelt, want dit kunnen zenuwen zijn. Vrouwen vallen voor attente mannen, dus wals niet over haar heen! Wees echter ook niet te afwachtend, maar doe net alsof je jezelf volledig onder controle hebt. Eerlijkheid komt later wel. Voor de eerste zoen is sfeer heel belangrijk. Die moet je zelf creeëren; die zoen komt niet uit het niets. Uiteraard is een frissen adem heel belangrijk. Verder moet je ervoor zorgen dat jullie beide comfortabel zitten, liefst niet te ver van elkaar af. Door een gesprek met elkaar te voeren, kun je haar zo nu en dan diep in de ogen kijken. Zorg er wel voor dat je geen verhitte discussie met haar aangaat. Dit kan verderop in de relatie wel vuurwerk geven, maar is bij de eerste zoen niet van toepassing. Als er dan een stilte valt, kijk je haar weer diep in de ogen en als ze haar blik niet afwendt, zorg je voorzichtig voor lichamelijk contact, bijvoorbeeld in de vorm van een hand op haar wang en een hand op haar been. Deze handen zijn echter niet bedoeld om haar te beletten om op te staan en om haar hoofd op de juiste plaats te houden. Je dient hier nog steeds goed op haar reacties te letten! De echte zoen is dan alleen nog een kwestie van het volgen van je gevoel en er vooral niet doorheen te praten. Succes ermee!

24 Lina HOROSCOOP Leeuw Beste koning Leeuw, je bent de laatste tijd goed bezig, ondanks dat je dat van jezelf misschien niet zo snel zou zeggen. Het weer zit je de komende tijd alleen niet echt mee, aangezien je natuurlijk het lekkere warme savanneweer gewend bent. Maar blijf op de zelfde manier door gaan en je zult er bijna niets van merken. Het kan zijn dat dit je wat moeilijk gemaakt wordt door de ruis van de regen, hagel en sneeuw. Kijk tijdens neerslag dus goed uit met wat je doet. Maagd Het is niet de juiste tijd van het jaar voor de mooie schone Maagd. Alles gaat van hot naar her en je springt van de hak op de tak. Je agenda staat boordevol en dit is op zich niets bijzonders, maar het lijkt alsof je er binnenkort weinig raad mee zult weten. Zit niet direct met je handen in het haar, maar blijf kalm en probeer rustig na te denken. Neem niet teveel hooi op je vork en alles komt op z n pootjes terecht. Weegschaal Wikken en wegen zit er bij jou van nature al in, maar de komende tijd zijn er veel belangrijke beslissingen die je moet nemen. Ga hier even rustig voor zitten, want zo te zien gaat het helemaal de verkeerde kant op als je een intuïtieve beslissing maakt. Het is een goed idee om je creatieve kant eens te gaan ontdekken, want het blijkt dat je daar wat rust uit kunt putten. Dit het je helpt beslissingen eens van een andere kant te bekijken, waardoor ze makkelijker worden. Schorpioen Voor jou valt er weinig te doen de komende tijd. Blijf uit de buurt van mensen, want je opmerkingen zijn giftig zonder dat je het zelf beseft. Mensen zullen al je antwoorden proberen verkeerd uit te leggen en dat verslechtert jouw humeur alleen maar. Als je toch wat moet zeggen, denk dan vooraf goed na. Dit is niet een excuus om niet mee te doen aan allerlei activiteiten, want juist daar heb je kans dat het allemaal wel goed gaat. Boogschutter Voor jou zijn de rollen nu eens omgedraaid, beste Boogschutter. De pijlen vliegen je om de oren en het wordt tijd dat je beschutting gaat zoeken. Het lijkt prima te gaan als jij je verbergt achter een aantal goede vrienden of familie. Het kan ondanks deze waarschuwingen wel zo zijn dat je geraakt wordt met een aantal scherpe opmerkingen. Trek je hier niet te veel van aan en probeer gewoon op de been te blijven. Je weet: een bewegend doelwit is vaak veel moeilijker te raken. Steenbok Het lijkt wel alsof jij al aan je winterslaap bent begonnen. Je kruipt het liefst zo ver mogelijk weg van de regen en het gure weer. Je moet echter uitkijken dat je je niet helemaal vol gaat proppen en er weinig energie wordt verbruikt. Zeker voor later is het belangrijk om nog in beweging te blijven, want anders lijken de sterren te zeggen dat je nog maar met heel veel moeite uit een diepe onderbewuste slaap komt.

25 Lina HOROSCOOP Waterman Beste Waterman, dit is een goed moment om op je intuïtie te vertrouwen. Het voelt misschien raar om dit toe te passen op belangrijke vraagstukken, maar hiermee zul je nu met briljante oplossingen en ideeën komen. Echter, als het te lang duurt voordat je met een intuïtief idee komt, vergeet dan niet alsnog je gezonde verstand te gebruiken: intuïtie is niet zaligmakend! Vissen De laatste tijd ben jij vooral bezig met vissen naar complimentjes. Je verwacht dat anderen jou wel even gelukkig kunnen maken, terwijl zij inmiddels complimentjes geven om van jouw gezeur af te zijn. Dit werkt echt niet, dus het is tijd voor een omslag! Ga er eens rustig voor zitten, gooi je hengel uit en vis voortaan geduldig en afwachtend naar mooie inzichten en ideeën. De complimentjes volgen dan vanzelf wel. Ram De prins op de witte scooter, Sneeuwwitje die zich verslikt in een giftige Snickers en Doornroosje in het ziekenhuis wegens comazuipen: jouw leven lijkt wel een modern sprookje. Dit ligt echter volledig aan jouw verbeelding, wees dus niet bang dat het aan je omgeving ligt. Het is alleen geen slecht plan om deze creativiteit voor meer nuttige zaken aan te wenden. Stier Tegen je natuur in heb je de laatste tijd veel geduld gehad met mensen. Heel veel geduld. Zelfs de meest onduidelijke communicatie en eindeloos afwachtende houdingen konden je niet van je stuk brengen. Probeer daar echter niet in door te slaan, want het zit nu eenmaal niet in je aard. De kans is groot dat je met jezelf in de knoei komt als je zo doorgaat en nu is een geschikte tijd om weer voor jezelf te kiezen. Tweelingen Liefde hangt in de lucht! Door de stand van Mars is de kans groot dat die blonde schoonheid jouw ware liefde is, beste Tweelingen. De vraag is natuurlijk of dit een kans van slagen heeft, maar intussen geeft dit gevoel jou vleugels en heb je het idee dat je de hele wereld aankunt. Maak hier direct gebruik van, want er liggen nog veel onafgemaakte klussen op je te wachten. Kreeft Je staat op het punt om een periode vol tegenslagen af te sluiten en je ziet nu in dat het niet voor niks is geweest. Soms leek het alsof iedereen zijn best deed om je zoveel mogelijk tegen te werken, maar juist door het contrast lijkt je leven nu lichter. Toch heb je s nachts nog regelmatig met nachtmerries te kampen. Blijkbaar werden de problemen toch niet alleen door je omgeving veroorzaakt, dus neem eens de tijd om bij jezelf te rade te gaan.

26

27 BEDANKT! Deze Verrek! is tot stand gekomen met de hulp van: Sheng-he Chen Eilien Knook Lina Joris Mosheuvel De oude doos Sabine van der Snoek Marlies Verbruggen

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering Woensdag 19 December 2007

Notulen Algemene Ledenvergadering Woensdag 19 December 2007 Notulen Algemene Ledenvergadering Woensdag 19 December 2007 Aanwezig: Timor Post, Saara-Maarit Reijn, Lidia Ferrari, Ilka schwütke, Pino, Lotte Homan, Joris Mosheuvel, Gerben Jan Vos, Albert op de Hoek,

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Colofon. Page Turner is het clubblad van D.S.T. Pegasus

Colofon. Page Turner is het clubblad van D.S.T. Pegasus Colofon Page Turner is het clubblad van D.S.T. Pegasus Bestuur D.S.T. Pegasus Bianca Willems, Elke Miedema, Fieke Beemster & Thomas Schotte Vormgeving & Eindredactie Elke Miedema Judith van Tol, Marcel

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op

Uitgeverij Jes! Is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op Vluggertjes Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC) draagt. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

Hu? Hoge Hakken Witte Vloeren? Wat dat is, leggen we je zo uit. Allereerst: Whoo we re going to Ibiza! Waarom dit weekend?

Hu? Hoge Hakken Witte Vloeren? Wat dat is, leggen we je zo uit. Allereerst: Whoo we re going to Ibiza! Waarom dit weekend? Hu? Hoge Hakken Witte Vloeren? Wat dat is, leggen we je zo uit. Allereerst: Whoo we re going to Ibiza! Het komt al snel dichterbij, nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het zover. We gaan genieten

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol?

Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? Sporten Hoe begin je en hoe houd je het vol? De norm is om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Veel mensen weten dat sporten gezond is en nemen zichzelf steeds weer voor om het op te pakken. Maar

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

&, / 0 / 1 2 0, 30 34 0 5 #, 6 4 # * 4 4 # 7 4 # # 8 #

&, / 0 / 1 2 0, 30 34 0 5 #, 6 4 # * 4 4 # 7 4 # # 8 # !" $ &' ( ) *! +,- + -.0 + ) 2 + 2-3 4 + 4-5!" 6 + - 7 + -*!$ + 6-" 8$ &- 3 + 9: ; < $ 6 + 7- -& '' 9 + -= = 8-3 > - & +? ;

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical)

Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) 1. Jip en Janneke - Kindermusical (Children musical) Ik ben Jip - I am Jip Ik ben Janneke - I am Janneke En we wonen naast elkaar - And we live beside each other Hij heet Jip - His name is Jip - He is

Nadere informatie

Nieuwsbrief Simius Hircus December en Januari 2016

Nieuwsbrief Simius Hircus December en Januari 2016 Nieuwsbrief Simius Hircus December en Januari 2016 Beste leden, Iedereen is al goed bezig geweest bij verschillende runs en natuurlijk topfit getraind. De winterkou is teruggekomen en de kerstdrukte is

Nadere informatie

Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht

Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht Verhalen, informatie en nieuwtjes van het meditatiecentrum Bestemd voor kinderen en tieners Zomer 2015 Wat zeggen deelnemers over de 1-daagse cursus in Utrecht Als je vindt dat je te druk bent, dan kun

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Kunstweek Piet Mondriaan

Kunstweek Piet Mondriaan Agenda Do 18 apr Studiemiddag kinderen vrij vanaf 13.00 uur Vr 19 apr Boerderijschool klas 3/4 Ma 22 apr Klassen 4, 5 en 6 atletiek bij Archeus Do 25 apr 12.30 afsluiting Mondriaan weken, ouders welkom!

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze.

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze. 1 Ik wou dat ik een vriendje had. Ik wou dat hij in mijn kast zat. Dan kon ik hem tevoorschijn halen wanneer ik maar wilde. Hij zou naar me kijken alsof ik mooi ben. Zwijgend. Hij zou zijn leren jack uittrekken

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Boventallig? Pech. Of toch niet?

Boventallig? Pech. Of toch niet? Boventallig? Pech. Of toch niet? Op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Harriët (37, foto) werkt drie jaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerst als projectleider ICT. Maar de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Take a look at my life 14

Take a look at my life 14 Take a look at my life 14 Een week van een hoop geregel en stress omdat ik graag een behandeling wil gaan volgen. Hoop gedoe met geld en vergoedingen. Maar ik ben er gelukkig uit. Toch ben ik er nog niet

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END 4 TIPS voor een TOP jaarafsluiting 2014 Anja Lefeber Vit4Life 2 Dank je voor je interesse in dit e-book! Hartelijk bedankt voor het downloaden van mijn e-book In topvorm tijdens

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

WELKE LIEFDESTAAL HEB JIJ?

WELKE LIEFDESTAAL HEB JIJ? WELKE LIEFDESTAAL HEB JIJ? Volgens psycholoog Gary Chapman zijn er vijf universele liefdestalen, waarin mensen liefde kunnen en ontvangen. Iedereen heeft een of twee liefdestalen waardoor hij of zij zich

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken speciale editie 2008 vriendinnen 29 Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken Zo maak je vrienden bladzijde 3 Zo blijf je vrienden bladzijde 10 Geef je op voor het

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

In deze eerste nieuwsbrief vele onderwerpen, leuk en informatief!

In deze eerste nieuwsbrief vele onderwerpen, leuk en informatief! Ouderkerk aan de Amstel, 18 september 2015 Nieuwsbrief 1, seizoen 2015-2016 Beste ouders/verzorgers en overige leden, We zijn weer begonnen! In deze eerste nieuwsbrief vele onderwerpen, leuk en informatief!

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen.

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als alles tegenzit, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie