12 e jaargang nr februari 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "12 e jaargang nr.172 6 februari 2015"

Transcriptie

1 Meentweide JG Reeuwijk Tel e jaargang nr februari 2015 Op de studiedag van woensdag 28 januari heeft het team weer een paar stappen verder gezet in de ontwikkeling naar een volledige daltonschool. Het ontwikkelen van een weektaak die leerlingen de mogelijkheid biedt daadwerkelijk eigen keuzes te maken, stond deze dag centraal. Daaraan gekoppeld het ontwerp van een heel nieuw planbord dat de leerlingen de mogelijkheid biedt om in één oogopslag te kunnen zien op welke tijden van de week er instructie plaats vindt en wanneer zij hun eigen momenten kunnen kiezen voor zelfstandig (ver)werken. Na de voorjaarsvakantie zullen we met deze nieuwe weektaken gaan starten. Voor de leerlingen is het belangrijkste verschil dat de stof voor de hele week per vak is ingedeeld en er niet meer per dag wordt aangegeven wanneer welke opgave of welk lesje op welk uur van de dag gemaakt wordt. De instructiemomenten liggen vast in de weekplanning op het planbord. De kinderen kunnen dus zelf zien wanneer de instructie van een les of onderwerp aan de orde komt. De leerkracht geeft vooraf al aan of de instructie voor iedereen is (klassikaal) of dat er een kleiner groepje op dat moment instructie krijgt. In hun eigen planning moeten de kinderen hier rekening mee houden. Voor de kinderen zal de invoering stapsgewijs gaan. Je kunt niet verwachten dat de kinderen dit vanaf dag één allemaal kunnen overzien. De leerkracht heeft de belangrijke taak om de kinderen in deze ontwikkeling naar meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid stap voor stap te begeleiden. Wij willen u graag meer vertellen over de nieuwe weektaken, de planborden, de verschillende werkvormen die we toepassen in het kader van daltononderwijs. Daarom organiseren we op dinsdag 24 maart een thema-avond over dalton. Op deze avond willen we u verder kennis laten maken met de alle nieuwe zaken van de afgelopen periode, zoals het onderwijs met de tablets van Snappet, de kinderraad en nog vele andere zaken. Dit doen we niet door er alleen maar over te vertellen, maar door het te laten ervaren. 8 februari: om 9.00 uur presentatieviering in de kerk van Reeuwijk-Dorp, de kinderen die op 31 mei hun Eerste Heilige Communie gaan doen stellen zich voor. 13 februari: Carnaval op school (zie bijlage 1). 15 februari: om uur Carnavalsviering in de kerk Reeuwijk-Dorp. 18 februari: start Vastenaktie, uitdelen Vastenaktie doosjes(zie bijlage 2) 18 februari: schooldamtoernooi in de aula van onze school. 20 februari t/m 27 februari: voorjaarsvakantie. 1 maart: Kinderwoorddienst om 9.00 uur in de kerk Reeuwijk-Dorp. 4 maart: groep 3/4 gaan boeken ruilen in de bibliotheek. 6 maart: spelletjesochtend groep 1/2. 9 en 10 maart: 10-minutengesprekken groep 1 t/m 7 (brief volgt).

2 Na de voorjaarsvakantie komt Gina Holthuijsen in groep 1/2 bij Juf Irene en juf Marja Zij is dan net verhuisd van Gouda naar Reeuwijk. (KERST) KAART IN ACTIE: In december waren de kinderen druk in de weer met het maken en verkopen van hun eigen kerstkaarten. De 10 kinderen die alle setjes hadden verkocht ontvangen binnenkort een puzzel van hun tekening. De opbrengst is bekend; er zijn 351 setjes kerstkaarten verkocht door de kinderen, een totaal bedrag van 702,00. Alle kinderen bedankt! VASTENAKTIE 2015: wat is nu vasten? In het katholieke geloof is vasten een periode van 40 dagen voor Pasen. De tijd waarin men zich voorbereidt op Pasen door een grote schoonmaak te houden. De veertigdagentijd start op Aswoensdag 18 februari, de dag na Carnaval. Tijdens Carnaval springen we nog even uit de band omdat we weten dat het daarna 40 dagen vasten is. In de vastentijd proberen we ons te beperken en bezig te zijn met wat echt belangrijk is. Om dat te kunnen zien, zorgen we dat we tijd en aandacht vrij maken. We ordenen en ruimen op. Dat is heilzaam maar niet makkelijk. Echt belangrijk is de liefde voor elkaar (zie bijlage 2 over het project Sri Lanka). BRAVO: De kinderen krijgen vandaag de Bravo folder mee naar huis. Deze keer is het alleen mogelijk om digitaal aan te melden voor activiteiten. Aanmelden voor 16 februari via de website van het Evertshuis, BOEKENMARKT: vrijdag 30 januari was er als afsluiting van de Nat. voorleesdagen weer een boekenmarkt in onze aula. Elke groep had rustig de tijd om de boeken te kunnen bekijken en voor een klein prijsje te kopen!

3 Hallo allemaal, Ik zal me even voorstellen; ik ben Naomie Sturkenboom en ik ben 17 jaar oud. Ik doe de opleiding onderwijsassistent en moet daarvoor stage lopen. Ik heb zelf op de GMS gezeten en vond dat er leuk dus wilde ik hier erg graag stage lopen. Ik loop hier nu al een tijdje op dinsdag stage in groep 5/6 en heb het erg naar mijn zin. Mijn stage loopt tot de zomervakantie. Later dit jaar zal ik ook op de donderdag stage komen lopen. Groetjes Naomie Beste ouders, Mijn naam is Wendy Agterof, ik ben 19 jaar oud en kom uit Gouda. Mijn hobby s zijn hardlopen en piano spelen. Ik zit in mijn 2 e jaar van de Pabo aan de Hogeschool Utrecht Instituut Theo Thijssen. In mijn eerste jaar heb ik eerst een halfjaar stage gelopen in groep 7 en daarna in groep 4. Afgelopen halfjaar liep ik stage in groep 1/2. En vanaf 3 februari t/m 9 juni loop ik stage op de GMS in groep 6/7. Groep 6/7 is dus weer heel anders, maar ik heb er ontzettend veel zin in! Groeten Wendy Agterof HET VOLGENDE GMS BULLETIN VERSCHIJNT VRIJDAG 6 MAART 2015

4 Bijlage 1: Carnavalsviering Op vrijdag 13 februari is het weer zover; dan gaan we het carnavalsfeest vieren op school! Hieronder wat praktische mededelingen over hoe de dag zal verlopen: - De leerlingen mogen natuurlijk allemaal verkleed en/of geschminkt naar school komen! - De groepen 1/2, 3/4, 5/6 mogen gezelschapsspelletjes meenemen. - We zullen een lawaaioptocht over de Moerweide gaan lopen. Hiervoor mogen alle leerlingen iets meenemen, denk aan een blokfluit, pannen en lepels, toeters Gebruik je creativiteit! - Ouders zijn vanaf van harte welkom met de kinderen mee te feesten, uiteraard mogen die ook verkleed komen! - Speelgoedwapens, spuitbussen, confetti en spuitserpentine zijn niet toegestaan. Serpentine om mee te gooien mag wel. We kijken ernaar uit het carnavalsfeest met elkaar in te luiden! Namens de carnavalscommissie: Alaaf!

5 Bijlage 2: Vastenaktie 2015: De theeplantages van Sri Lanka Het is de parel van de Indische Oceaan. En de meeste toeristen die Sri Lanka bezoeken, zullen dat beamen: hagelwitte palmstranden, uitgestrekte oerwouden, wilde olifanten, schitterende tempels en eeuwenoude heilige koningssteden vormen de hoogtepunten van menig rondreis over het eiland. Het voormalige Ceylon is ook beroemd vanwege de prachtige theeplantages, waar fotogenieke thee-pluksters vrolijk lachend voor je poseren in de stralende zon. Lotusbloemen op je hotelbed en een vriendelijk brandend kokosolielampje op je nachtkastje; hier lijkt alles inderdaad schoonheid, vrede en harmonie. Ca 2015: de va Schrijnende werkelijkheid Achter die glanzende toeristenfolders gaat echter een schrijnende werkelijkheid schuil. Pas in 2009 is de bloedige, jarenlange burgeroorlog geëindigd, nadat het regeringsleger de resterende Tamiltijgers in een hoek had gedreven en gedood. De oorlog tussen de twee belangrijkste bevolkingsgroepen op het eiland de Boeddhistische Singalezen en de Hindoeïstische Tamils - heeft diepe wonden geslagen die nog lang niet zijn genezen en die het land nog altijd splijten langs etnische en religieuze grenzen. Daarnaast verhullen de mooie beelden ook dat veel mensen in Sri Lanka moeten leven van een paar euro per dag. Wie buiten de gebaande toeristenwegen kijkt, ziet dan ook de armoede: sloppenwijken, mensen die op straat leven, piepkleine lemen hutten, gebrek aan schoon water, gebrek aan deugdelijk sanitair, levensgevaarlijke elektrische voorzieningen Zeker op de theeplantages zijn de omstandigheden vaak schrijnend. De mensen hier leven zeer geïsoleerd in de beruchte linerooms - meestal weinig meer dan aan elkaar gebouwde kamers - ze hebben nauwelijks toegang tot de wereld buiten de plantage, schoon water en goed sanitair ontbreken en ondanks hun lange werkdagen en het zware werk, verdienen ze onvoldoende om hun kinderen goed te eten te geven en naar school te sturen.

6 Campagneproject 2015: SETIK Het campagneproject van Vastenaktie 2015 richt zich op het jongerenwerk van SETIK in Sri Lanka. SETIK is de caritasorganisatie van het bisdom Kandy. SETIK staat voor: Socio Economic Training Institute of Kandy. Het bisdom Kandy ligt in het midden van het eiland: het beroemde theeplantagegebied. Via het jongerenwerk wil SETIK de kinderen en jongeren van de theeplantages zelfstandig en zelfbewust maken. Door middel van een groot aanbod aan trainingen en workshops stimuleren de stafmedewerkers van SETIK kinderen en jongeren hun schoolopleiding af te maken en een voorbeeldfunctie in de samenleving te vervullen. Zo worden ze voorbereid op een volwaardig lidmaatschap van de maatschappij. Concreet betekent dit dat SETIK bijvoorbeeld kinderarbeid ontmoedigt, bijeenkomsten en trainingen organiseert over thema s als persoonlijk leiderschap en geweldloos samenleven, maar ook computercursussen en bloeddonatiecampagnes initieert. Daarnaast zorgt SETIK bijvoorbeeld voor extra opvang en begeleiding voor basisschoolleerlingen na schooltijd en worden kleine bibliotheekjes ingericht in de dorpjes op de theeplantages. De kinderen kunnen hier na schooltijd terecht voor bijvoorbeeld extra lessen en hulp bij hun huiswerk. Deze opvang gebeurt door jongeren die zelf deel uitmaken van de programma s van SETIK. Financiële steun Voor 50,00 kan een jongere een computertraining van een week volgen. Voor 150,00 kan een cursus gegeven worden over geweldloos samenleven voor 25 personen. Voor 275,00 kan een bloeddonatieprogramma georganiseerd worden. Spaardoosjes Woensdag 18 februari worden de Vastenaktie spaardoosjes op school uitgedeeld en we hopen dat alle kinderen mee willen sparen voor deze mooi Aktie. De kinderen kunnen bijvoorbeeld klusjes doen of binnen de familie over de Vastenaktie vertellen. Het is niet de bedoeling dat kinderen langs de deuren gaan. De Vastenaktie loopt van 18 februari tot 3 april. Alvast bedankt namens de Vastenaktie voor scholen:

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12 februari 2015

Nieuwsbrief 12 februari 2015 Nieuwsbrief 12 februari 2015 Belangrijke data: 13 februari s middags Carnavalsfeest groep 1 t/m 8 15 februari Kindernevendienst 16 februari t/m 20 februari Voorjaarsvakantie 23 februari Gesprekken groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2014

Nieuwsbrief November 2014 Nieuwsbrief November 2014 Beste ouders / verzorgers, In deze nieuwsbrief informeren wij u over de volgende onderwerpen: De lat omhoog bij de vakken rekenen, lezen, begrijpend lezen en spelling. Voor uw

Nadere informatie

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en nieuwsbrief 4 oktober 2014 Agenda 6 oktober dag van de leraar! 9 oktober informatieavond met verschillende workshops 10 oktober studiedag: alle kinderen zijn vrij! 11 t/m 19 oktober herfstvakantie Kijk

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Schoolkamp groep 8 Volgende week maandag, dinsdag en woensdag gaan de 40 kinderen van groep 8 naar Markelo.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD

NIEUWSBRIEF. V Biebhouders. V Pasen V. In dit nummer: Interessante Informatie: DE DIRECTEUR AAN HET WOORD NIEUWSBRIEF Jaargang 6, nr. 17 Donderdag 21 februari 2008 DE DIRECTEUR AAN HET WOORD Beste ouders/verzorgers, In dit nummer: V De directeur aan het woord V Biebhouders gezocht V Een trefwoordje Interessante

Nadere informatie

Jaargang 14/ 15 Nr. 10 30 januari 2015

Jaargang 14/ 15 Nr. 10 30 januari 2015 Belangrijke data 6 februari Rapport mee gr. 3 t/m 8 9 februari Cultuureducatie gr.5 & 6 13 februari Schaatsen gr.3 t/m 8 Volgende nieuwsbrief 17 t/m 19 februari Oudergesprekken gr. 3 t/m 8 Groep 8: alleen

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015

Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015 Schooljaar 2014-2015 Nummer 16, 22 mei 2015 Kalender: 25 mei Tweede Pinksterdag 26 mei Waardendag studiedag voor de leerkrachten, alle leerlingen vrij 28 mei Verjaardag juf Mascha 28 mei Hercontrole hoofdluis

Nadere informatie

KidzFlitz 28 november 2011

KidzFlitz 28 november 2011 KidzFlitz 28 november 2011 Beste ouders, Jaarthema Liefde Het jaarthema van dit schooljaar is liefde. De geweldige liefde van God is te zien in Zijn Zoon Jezus. We zijn blij dat we juist ook op onze school

Nadere informatie

Aeresteijn mededelingen

Aeresteijn mededelingen Aeresteijn mededelingen 2014-2015 nr. 14 2 april 2015 Ouders. Tijdens de pizzasessie op 19 maart jongstleden heb ik onze gasten kort wat mogen vertellen over onze mooie school. Zoals verwacht waren veel

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

Beste ouders, 13 februari 2015

Beste ouders, 13 februari 2015 Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 13 februari 2015 Hierbij ontvangt u van ons de info, de laatste

Nadere informatie

Carnaval. Verkiezingen van de Prins, Nar en Sjampetter. Het kaokelswaree

Carnaval. Verkiezingen van de Prins, Nar en Sjampetter. Het kaokelswaree In dit Blaadje: Carnaval... 1 Even voorstellen... 3 Europa-kinderhulp... 3 Studiemiddag... 4 Opvang nodig tijdens de studiedag op dinsdag 25 februari?... 4 Meziekmeneer Ronalds MEESPEULSIRREKUS!... 4 Uitnodiging

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14 5 maart 2015

Nieuwsbrief 14 5 maart 2015 Westervalge 5 9989 EB Warffum Telefoon: 42 2330 email: obsjanseniusdevries@lauwerseneems.nl http://www.janseniusdevries.nl Nieuwsbrief 14 5 maart 2015 Agenda. 9 maart Oudergesprekken groep 1 t/m 7 11 maart

Nadere informatie

Het Blaadje. Schooljaar 2009-2010 editie september. Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Het Blaadje digitaal. Deze maand...

Het Blaadje. Schooljaar 2009-2010 editie september. Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Het Blaadje digitaal. Deze maand... Het Blaadje Schooljaar 2009-2010 editie september mededelingenblad voor ouders/verzorgers van leerlingen van De Wingerd Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Deze maand.... Het eerste Blaadje van dit schooljaar...

Nadere informatie

PASEN AGENDA. nieuwsbericht voor ouders en leerlingen

PASEN AGENDA. nieuwsbericht voor ouders en leerlingen nieuwsbericht voor ouders en leerlingen Ds. Kuypersstraat 3 3863 CA Nijkerk T 033 245 64 34 F 033 245 20 23 corlaer@corlaercollege.nl www.corlaercollege.nl Jaargang 13 nummer 13 27 maart 2015 PASEN Het

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

8 juni 2015. Beste ouders en verzorgers,

8 juni 2015. Beste ouders en verzorgers, 8 juni 2015 14 Beste ouders en verzorgers, Vertrek In dit Schoolnieuws wil ik maar meteen met de deur in huisvallen met het volgende bericht: Afgelopen week heb ik het bestuur gevraagd mij ontslag te verlenen,

Nadere informatie

De Wijckwijzer. Deze week was de Avondvierdaagse. Alle kinderen die meededen: gefeliciteerd met deze sportieve prestatie!

De Wijckwijzer. Deze week was de Avondvierdaagse. Alle kinderen die meededen: gefeliciteerd met deze sportieve prestatie! De Wijckwijzer is de nieuwsbrief van onze school en wordt maandelijks per mail verstuurd aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van de van Asch van Wijckschool. Ook is de Wijckwijzer te vinden op het

Nadere informatie

Nieuwsbrief week 13 Dinsdag 24 maart 2015

Nieuwsbrief week 13 Dinsdag 24 maart 2015 Nieuwsbrief week 13 Dinsdag 24 maart 2015 Formatie Zoals ieder jaar zijn we in deze periode druk met de formatie voor volgend schooljaar. Dit houdt in dat we eerst bespreken hoe we de groepen voor volgend

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie