Bestuur Android via je pc met AirDroid. Door Henk Verbeek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestuur Android via je pc met AirDroid. Door Henk Verbeek"

Transcriptie

1 Bestuur Android via je pc met AirDroid Door Henk Verbeek

2 AirDroid Android besturen met de pc Inleiding Doordat Android een open systeem is, hebben applicatieontwikkelaars veel mogelijkheden om nieuwe dingen te creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is AirDroid. De ontwikkelaars achter deze gratis app hebben de filosofie: een kabel minder, een scherm minder. Met AirDroid stuur je je Android smartphone of tablet aan met je pc. Het maakt niet uit waar deze zich bevinden, zolang je Android en pc maar verbonden zijn met internet. Inleiding Nieuwe versie Afgelopen zondag toen ik deze presentatie nog even wilde doornemen, zag ik tot mijn verbazing dat gedurende nacht een update van versie 2 naar versie 3 had plaats gevonden. AirDroid 3 brengt, naast de bestaande web based functionaliteit, een nieuwe native apps voor Windows en Mac, waarmee je via de AirDroid server in kunt loggen en jouw telefoon vanaf je pc of laptop kunt besturen. Zie het als een soort remote desktop, die je via muisklikken en het toetsenbord kunt besturen. Helaas heb je hier nog wel rootrechten voor nodig, maar AirDroid werkt eraan om de feature ook voor niet geroote toestellen beschikbaar te maken Dat betekende dat ik mij nog snel moest gaan verdiepen in de nieuwe versie en mijn presentatie moest controleren, aanpassen en aanvullen. Mijn presentatie heb ik voor de web based functionaliteit gelukkig nog kunnen aanpassen maar de nieuwe functies van versie 3 heb ik nog niet kunnen opnemen. Ik zal proberen een en ander van deze nieuwe functies aan het eind van de presentatie te laten zien.

3 01 App installeren Ga achter je pc zitten en zorg dat je je smartphone of tablet (met wifi verbonden op hetzelfde netwerk) bij de hand hebt. Ga naar log in met het Google account dat je gebruikt op je Android apparaat en installeer de app op je Android door op Installeren te drukken, je apparaat uit de lijst te selecteren en nogmaals op Installeren te drukken. Pak je Android erbij en start de app. Je ziet in het notificatiegedeelte de melding Service is running verschijnen.

4 02 Verbinden via wifi Nu gaan we je Android in contact brengen met de pc. In de app zie je (onder andere) twee hyperlinks staan en de knop Scan QR Code. Druk op Scan QR Code en ga met de browser van je pc naar Op je scherm verschijnt een desktop achtige interface en een inlogvenster met een QR code. Scan deze met de camera van je Android. Werkt dit niet of heeft je Android geen camera? Geen zorgen. Ga met de pc browser naar het andere webadres dat in de app getoond wordt (in ons geval De browser stuurt een koppelingsverzoek, druk in de app op Accept.

5 03 Verbinden via internet Ook als je Android niet op hetzelfde netwerk zit als de pc, kan je deze twee verbinden. Hier heb je wel een account voor nodig. Ga naar de app en druk rechtsboven op het poppetje. Hier kan je een account aanmaken of inloggen met een Google, Facebook of Twitter account. Wij registreren een nieuw account door op Register te drukken. Voer een e mailadres en wachtwoord in en druk nogmaals op Register. Je Android vraagt nu administratortoegang, kies voor Inschakelen. Ga met de pc naar en log in. Je hebt nu je Android verbonden met de pc.

6 04 Interface Je krijgt een desktop achtige interface te zien in de pc browser. Hiervandaan stuurt je je Android aan, en je krijgt ook actuele informatie. Rechtsonder zie je de batterijstatus en de verbinding. Rechtsboven het model van je Android en het versienummer en daaronder de gebruikte opslagruimte op het apparaat en de geheugenkaart. Druk op Detail voor meer info over het aantal contacten, berichten, apps en soorten bestanden. Onder de toestelinformatie vind je een gereedschapskist met functies, bovenin een zoekfunctie en menu en ten slotte op het bureaublad zelf snelkoppelingen naar applicaties.

7 05 Bericht sturen Een leuke gimmick is het lezen en sturen van sms berichten. Druk op Messages en je ziet al je smsconversaties in een venster verschijnen. Je kunt een conversatie voortzetten door in de linker kolom een gesprek te kiezen en rechtsonder in het tekst vak je sms te typen, gevolgd door een druk op Send. Je start een nieuwe conversatie door rechtsboven op New Message te drukken en achter To je contact(en) uit je telefoonboek te kiezen. Deze functie werkt alleen als je een simkaart in je Android hebt. Let er ook op dat je gewoon een sms verzendt en hier dus kosten aan verbonden zijn.

8 06 Bellen Druk op het icoontje Call Logs om een overzicht te krijgen van je telefoon oproepen. Je kunt ze met de tabbladen sorteren op alle oproepen, inkomende oproepen, uitgaande oproepen en gemiste oproepen. Door op het telefoon icoontje achter de naam te drukken bel je de betreffende persoon op. Ook kan dat door boven in het bureaublad op het telefoontje te drukken en de persoon handmatig op te zoeken. Bellen doe je echter niet met de computer, je moet de smartphone tegen je oor houden. Dit maakt het een wat onzinnige functie van AirDroid.

9 07 Toolbox De gereedschapskist, ook wel Toolbox, rechts in beeld heeft vier functies. Met File kan je bestanden van je pc naar een opgegeven locatie op je smartphone verplaatsen door deze naar het browservenster te slepen. Met Url kan je de ingevulde website openen op je Android. Clipboard toont wat er in het klembord van de smartphone zit en geeft tevens de mogelijkheid dit te bewerken. Met App kan je handmatig apps op je smartphone installeren door apk installatiebestanden hierheen te slepen. Wees wel voorzichtig, apps buiten de Play Store om kunnen mallware bevatten!

10 08 Bestandsverkenner In de vorige stap zag je hoe je bestanden van je pc op je Android krijgt. Dat kan via de bestandsverkenner ook gemakkelijk andersom. Klik op het icoontje Files en je krijgt een complete bestandsverkenner te zien met de inhoud van je Android. Alle basisfuncties zitten erin, zoals mappen aanmaken, knippen, plakken, kopiëren, verwijderen en een zoekfunctie. Je downloadt bestanden op de pc door de ze te selecteren en rechtsboven op Download te drukken. Met Upload verplaats je tevens bestanden van de pc naar de geopende map in de verkenner op Android.

11 09 Foto s Het icoontje Foto s geeft toegang tot alle afbeeldingen op je Android, niet alleen de foto s die je met de camera hebt gemaakt. Uiteraard kan je geselecteerde afbeeldingen verplaatsen naar je pc. Een handige functie dus om back ups van je foto s mee te maken, maar ook om je foto s overzichtelijk in te delen in mappen. Als je een afbeelding selecteert krijg je tevens de optie om deze als achtergrond in te stellen van je Android, of om deze te verwijderen.

12 10 Muziek Door Music te openen krijg je een venster te zien met alle audiobestanden die op je Android staan. Door met je muiscursor boven een bestand te hangen, krijg je de opties te zien. Het driehoekje speelt het audiobestand op je computer af, een handige manier om muziek op je Android via de (betere) boxen van je pc af te spelen. Het pijltje downloadt het muziekbestand naar je pc, het vuilnisbakje verwijdert het bestand en het tandwiel geeft de mogelijkheid om het geluid in te stellen als ringtone, alarm of notificatiegeluid.

13 11 Video s De Video s optie is vergelijkbaar met de muziek en foto s. Je ziet een overzicht van alle video s op je Android, die je kunt ordenen, downloaden of verwijderen. Er is een afspeelmogelijkheid, waarvoor wel QuickTime nodig is op je pc. Verbazingwekkend dat een app voor Android juist Apple software nodig heeft, maar mocht je hier gebruik van willen maken, dan download je QuickTime via Wil je QuickTime niet installeren, dan download je het videobestand door het te selecteren en op het pijltje te drukken. Je kunt het bestand nu openen op je pc.

14 12 Beltonen Heb je leuke audiobestanden die je als ringtone, alarm of notificatiegeluid wilt gebruiken? Dan is de uploadfunctie in het Beltonen gedeelte erg handig. Dit gedeelte is opgedeeld in drie tabbladen voor Ringtones, Notificaties en Alarmen. Door een geluid te selecteren kan je het afspelen, verwijderen, downloaden of instellen als geluid voor het bijbehorende tabblad. Geluidjes die achter hun bestandsnaam een slotje hebben, maken onderdeel uit van het systeem en kunnen niet verwijderd worden.

15 13 Contactpersonen Als je op Contacten drukt, verschijnt een klein venstertje met alle personen uit je telefoonboek. Via de zoekfunctie kan je eenvoudig contactgegevens van personen opzoeken of bewerken. Het is ook mogelijk nieuwe personen in te voeren door linksboven op New Contact te drukken, de gegevens in te voeren en af te sluiten met Create. Heb je je contactgegevens al online staan, bijvoorbeeld op Google Contacts, dan kan je ze beter in daar aanpassen of bijwerken, zodat je zeker weet dat alles goed wordt gesynchroniseerd.

16 14 Applicatiebeheer Het icoontje Apps leidt naar een overzicht van alle geïnstalleerde apps, onderverdeeld in twee tabbladen: User (door jou geïnstalleerde apps) en System (systeemapps). Je kunt hier makkelijk apps verwijderen of zelfs back uppen, selecteer hiervoor een app en druk op het pijltje. Het apkinstallatiebestand wordt gedownload naar je pc. Je kunt via apk bestanden ook installeren op Android, bijvoorbeeld door in AirDroid in de app omgeving op Install App te drukken en het apkbestand te selecteren. Alleen de app wordt geback upt, en niet de opgeslagen appdata.

17 15 Telefoon terugvinden Smartphone of tablet kwijt? Met de functie Find Phone kan je op een kaart zien waar het apparaat zich bevindt, indien daarop locatie instellingen zijn ingeschakeld. Je krijgt alleen de globale locatie te zien, dus als het toestel onder de bank is gevallen, blijft terugvinden lastig. Voor deze dienst heb je een AirDroid account nodig (zie stap 3). Voer je gegevens in en druk op Sign in. Je krijgt een Google Maps venster te zien waarop staat aangegeven waar je Android zich bevindt. Heb je meerdere Androids in je account, dan kan je linksboven selecteren welke op de kaart wordt weergegeven.

18 16 Camera De camera functie werkt helaas niet als je via internet verbonden bent, maar alleen bij een lokale verbinding. Je hebt hiervoor een Premium account nodig (zie stap 20). Als je Camera opent, zie je op je pc het beeld dat de camera van je Android produceert. Je kunt niet tegelijkertijd met je Android filmen of fotograferen. Via de interface kan je foto s nemen, filmen en schakelen tussen de camera s van je Android. De refresh knop is aanwezig voor als het beeld vastloopt. De cameramogelijkheid lijkt wat beperkt, maar kan wel handig zijn als een soort babyfoon of bewakingscamera.

19 17 Screenshot Als je roottoegang hebt op je Android, kan je gebruikmaken van de screenshot functie. Let wel even op dat wanneer je op Screenshot drukt, je je Android eenmalig uit de slaapstand moet halen om de roottoegang toe te kennen. Daarna kan je screenshots maken en deze direct delen. Heel veel voegt deze functie niet toe. Sinds Android versie 4 kan je namelijk zonder roottoegang screenshots maken door tegelijkertijd op Volume omlaag+home te drukken (Samsung) of Volume omlaag+power (overige Androids).

20 18 Accountbeheer In het grijze menu bovenin zie je een knop met drie horizontale streepjes. Als je hierop drukt zie je onder andere de instellingen (Settings) en de geregistreerde Androids op je account. Druk op Settings. Bij Account zie je het Data Usage gedeelte. Hier zie je hoeveel verkeer je deze maand hebt gegenereerd door AirDroid over een internetverbinding (dus niet lokaal) te gebruiken. Dit verkeer loopt namelijk via AirDroid servers en mag maximaal 100 MB per maand zijn. Je kunt in dit Settingsgedeelte ook terecht voor wijziging van je account(naam), e mailadres of wachtwoord.

21 19 App instellingen wijzigen In principe hoef je niets te wijzigen in de instellingen van AirDroid op je Android, maar er is wel het één en ander te sleutelen. Open de app op je Android en druk rechtsboven op de drie horizontale streepjes gevolgd door Settings. Door schuifjes om te zetten, pas je instellingen naar wens aan. Het beste zet je onder Lite Mode het schuifje aan bij HTTPS connection. Hierdoor wordt het dataverkeer tussen je Android en je pc versleuteld, zodat je pottenkijkers buiten de deur houdt.

22 20 Betaald account Er is ook een Premium versie van AirDroid voor je account. Premium geeft je 1 GB aan dataverkeer (in plaats van 100 MB) en maakt het mogelijk om bestanden van meer dan 100 MB via internet te verplaatsen. Tevens kan je de camerafunctie ook via internet gebruiken en kan je via het web bellen. Gek genoeg is op het moment van schrijven nergens te vinden hoe je je voor AirDroid Premium aanmeldt of wat de kosten hiervan zijn. Bizar, maar omdat AirDroid onlangs een grote update heeft gekregen met veel van deze functies, verwachten we op korte termijn hier meer over te weten komen.

23 21 Premium versie uitproberen Ondanks dat je geen Premium account kunt aanschaffen, kan je het wel twee maanden kosteloos uitproberen. Ga hiervoor naar en druk rechtsboven op Go Premium. Hiervoor willen de ontwikkelaars wel dat je een AirDroid promotieboodschap deelt via Twitter of Facebook. Druk hierop, log in met je AirDroid account en deel het bericht via de sociale media om AirDroid Premium twee maanden gratis te gebruiken. Hopelijk is er na die twee maanden meer bekend over de kosten van zo n account.

24 22 Bugs AirDroid heeft recentelijk een grote update gekregen naar versie 2. Veel van de nieuwe functies die we hier bespreken zijn toegevoegd met deze nieuwe versie. We zijn tijdens het gebruik wel tegen enkele bugs aangelopen. Zo bleef Firefox foutmeldingen generen (Chrome en Internet Explorer werkten prima). Ook lukte verbinden via internet niet altijd, toonde het loginscherm niet altijd de benodigde QR code en viel de verbinding af en toe weg. Gek genoeg hadden we in Chrome nergens last van. Het kan dus voorkomen dat je tegen een foutje aanloopt, hopelijk weten de ontwikkelaars dit snel recht te zetten. De nieuwe versie 3 heeft een aantal verbeteringen ondergaan: Beter gefocust Oproepen, SMS berichten en de app notificaties die jij toestaat worden door gestuurd naar het grote computerscherm waar je naar kijkt. Beter uitgerust Typ met een volledig, fysiek toetsenbord en bestuur je telefoon met je muis. Zet bestanden sneller over zonder te zoeken naar een kabel. Betere uitrusting, beter leven. Beter verbonden Neem de controle over je Android en gebruik elke app vanaf je computer, zoals WhatsApp, WeChat en Line. (een root is nodig voor sommige toestellen)

25 23 Pc besturen met Android Met AirDroid stuur je je Android aan via de browser van de pc, maar het kan ook andersom. Met de app van TeamViewer (een bekende naam uit de pc wereld) tover je de desktopomgeving van je pc op het scherm van je Android. In praktijk werkt het wat houterig omdat het veel dataverkeer kost en je met de grote pc interface op een klein scherm werkt. Maar voor noodzakelijke hulp op afstand kan het grote voordelen bieden. TeamViewer is gratis voor thuisgebruik en de Android app is te downloaden via TeamViewer is ook beschikbaar voor ios.

26 24 Wat is er nieuw? AirDroid 3, de grootste update sinds de eerste release! 1. Desktop programma voor Windows en Mac: Directe waarschuwingen van de telefoon meldingen op de PC End to end encryptie. Hoogste veiligheidsstandaard Echte afstandsbediening, dus u kunt geen de telefoon apps gebruiken zoals op computer. (hiervoor is een Root & compatibele Android versie vereist) Bestandsoverdracht SMS Oproep waarschuwingen Bekijk contacten 2. Nieuwe interface op Android en de Booster functie voor het vrijgeven van geheugen 3. Veel bug fixes en verbeteringen

27 25 Airdroid Desktop programma Je installeert de app zoals eerder beschreven op je smartphone of tablet en vervolgens de software of je pc, waarna je via de AirDroid servers inlogt en direct het scherm van je smartphone ziet. Dit biedt de mogelijkheid om van achter je toetsenbord te reageren Het nieuwe Airdroid desktop programma voor zowel Windows als Mac OS X kan gedownload worden van de site

28 26 Aanmelden Na de installatie van het Airdroid programma kan het direct worden gestart en moet het worden aangemeld met je e mailadres en wachtwoord. Waarna de Windows Firewall wordt geopend en de toegang voor Airdroid 3 moet worden toegestaan.

29 26 Controle Update naar Airdroid 3 Waarna Airdroid controleert of alle aangemelde apparaten van een update naar Airdroid 3 zijn voorzien. In dit geval is mijn Samsung Galaxy S5 smartphone wel van de update voorzien en mijn Galaxy Tab 10,1 tablet niet. Als mijn Tablet is ingeschakeld wordt als ik op de afbeelding klik de app geïnstalleerd.

30 27 De desktop Interface (Account)

31 28 File Transfer

32 29 SMS berichten

33 30 Telefoon gesprekken

34 31 Contacten

35 32 Meldingen

36 33 Afstandbediening

37 35 Bonus

38 36 Web based funkties

39 37 Verbonden met Apparaat

40 38 Feedback

41 39 Instellingen

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl

Handleiding. Voor Windows en Mac. LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Handleiding Voor Windows en Mac LiveSchijf Burgemeesterlaan 14 3971 CS DRIEBERGEN-RIJSENBURG info@liveschijf.nl liveschijf.nl Voor vragen stuurt u een e-mail naar support@liveschijf.nl Inhoud Online Backup

Nadere informatie

Uw HTC Flyer Handleiding

Uw HTC Flyer Handleiding Uw HTC Flyer Handleiding 2 Inhoud Inhoud Aan de slag Inhoud van doos 8 HTC Flyer 8 Bovenkap 10 SIM-kaart 11 Geheugenkaart 12 Batterij 13 Het toestel in- of uitschakelen. 14 Uw pincode invoeren 14 Vingerbewegingen

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig?

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig? 1: Getting started 1.1 Wat heeft u nodig? Een TV met een HDMI aansluiting (bij voorkeur een Full HD TV) Een netwerkkabel en een breedband internetverbinding (bij voorkeur > 20 mb/s) Een afstandsbediening.

Nadere informatie

T-MOBILE CLOUD Windows Handboek. Private Planet, Ltd.

T-MOBILE CLOUD Windows Handboek. Private Planet, Ltd. T-MOBILE CLOUD Windows Handboek Private Planet, Ltd. Copyright 2013 Private Planet Ltd. Sommige applicaties zijn niet beschikbaar in alle gebieden. De beschikbaarheid van de applicatie varieert. Bedrijfs-

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Jorg Kennis www.kennisonline.com Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Overstappen van Windows naar Mac Over dit e-book 1. Inleiding 2. Het Dock en Launchpad

Nadere informatie

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77

VOIP Desktop Toolbar handleiding. Industrieweg 99c 3044 AS Rotterdam Tel: 010-245 77 61 Fax: 010-462 60 77 VOIP Desktop Toolbar handleiding Industrieweg 99c 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE 2 2 INTRODUCTIE 4 2.1 Optimale controle 4 2.2 Mobiliteit 5 3 INSTALLATIE 6 3.1 Systeemvereisten 6 3.2 Nieuwe installatie

Nadere informatie

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17 ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 2 van 17 Gebruik gmail Binnen

Nadere informatie

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011

HIP Toolbar. Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 HIP Toolbar Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 5 Oktober 2011 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Introductie... 4 2.1 Optimale controle... 4 2.2 Mobiliteit... 5 3 Installatie... 6 3.1 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers

Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Installatie-instructie van een AMICE certificaatback-up in gangbare browsers Dit is een publicatie van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Deze publicatie

Nadere informatie

Team Informatietechnologie Sector Interne Dienstverlening

Team Informatietechnologie Sector Interne Dienstverlening HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET Oktober 2007 INLEIDING Deze handleiding beschrijft het gebruik van de telewerk-voorziening Remote Leeuwnet. Remote Leeuwnet biedt via een beveiligde internet verbinding toegang

Nadere informatie

Windows Phone 8X van HTC Handleiding

Windows Phone 8X van HTC Handleiding Windows Phone 8X van HTC Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uitpakken Je telefoon 8 SIM-kaart 9 Batterij 11 Het toestel in- of uitschakelen 12 Je telefoon instellen Je pincode invoeren 13 De telefoon voor het

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg CURSUS ANDROÏD Frank Missotten CVO Zuid-Limburg Wist je al dat de aarde binnenkort bevolkt zal zijn met leuke, vriendelijke groene robotjes die gratis zijn en naar de naam Android luisteren? Deze groene

Nadere informatie

HIPIN Desktop Integratie

HIPIN Desktop Integratie HIPIN Desktop Integratie Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 18-11-2013 Pagina 2 van 21 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Installeren... 4

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Datum: 23 september 2013 Copyright 2013 Xelion b.v. Alle rechten voorbehouden. Xelion is een geregistreerd handelsmerk. Alle in dit document genoemde

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie