11:55 AM ARTS EN APPS GIDS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11:55 AM ARTS EN APPS GIDS"

Transcriptie

1 INTRO 1 11:55 AM ARTS EN APPS GIDS Speciaal voor zorgprofessionals. Veel gebruikte apps, de 10 beste apps van de Health App Award 2014 en tips bij de keuze van een app.

2 INTRO Waar beginnen? Smartphones, tablets en apps spelen een steeds belangrijkere rol binnen de zorg. Toch maken veel zorgprofessionals nog geen gebruik van de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden. Volgens Erich Taubert, uroloog en app-ontwikkelaar, is dit logisch: Innovatie in de zorg gaat nu eenmaal langzaam. We kunnen niet als een stel cowboys de nieuwste gadgets op onze patiënten uitproberen. Zorg moet veilig zijn en evidence based. In een wereld waarin het aantonen van validiteit vaak langer duurt dan de levensduur van een app, kan dat best een uitdaging zijn. Daarom stelden we deze Gids samen. Met tips, best practices, broodnodige info over de veiligheid en privacy en de aanbevelingen van Mobile Doctors, zeven vakgenoten die de onomkeerbaarheid van mobile health al dagelijks ervaren. Een uitgebreidere selectie van apps op uw vakgebied vindt u op artsenapps.nl Bent u geïnspireerd geraakt door deze Gids? Via richard.faas@vvaa.nl of ontvang ik graag uw vragen of ideeën over mobile health. Veel leesplezier! Richard Faas manager VvAA Mobiel

3 4 INHOUDSOPGAVE DE TOP VAN... 5 In deze gids 1. De top van... Apps die u volgens Mobile Doctors niet mag missen. 2. De 10 beste apps van de Health App Award 2014 Winnaars en genomineerden.. Hoe kiest u een app? 10 tips van Erich Taubert, uroloog en app-ontwikkelaar. 4. Veiligheid en privacy Zo stelt u vast of een app veilig is De top van... Op de volgende pagina s geven deze Mobile Doctors hun top huisarts Bart Timmers chirurg Marlies Schijven verloskundige Simone Valk tandarts Dennis Webhofer fysiotherapeut Fer van den Hurk diëtist Kathleen Paal SEH-arts Michiel Tebbes

4 6 HUISARTS MEDISCH SPECIALIST 7 De top van huisarts Bart Timmers ipad air 120 GB wifi/g iphone 5 60 GB De top van chirurg Marlies Schijven iphone 5 Google Glass Evernote Hospitality App 1 1 Ontwikkelaar: Evernote Ontwikkelaar: Application Builders B.V. Met Evernote op mijn ipad kan ik papierloos vergaderen. In mijn dagelijkse medische praktijk sla ik er alles in op én vind het zo weer terug: van relevante aantekeningen, scans en artikelen tot lijstjes, plaatjes en webpagina s. De synchronisatie tussen computer, smartphone en tablet maakt het allemaal nog gemakkelijker. Het ziekenhuis is een groot instituut waar patiënten de weg vaak moeilijk vinden. Zij verschijnen daardoor vaak te laat of gestresst op hun poli-afspraak. De Hospitality app ondersteunt op de route naar, van én in het ziekenhuis met persoonlijke begeleiding door medisch studenten. D Human Anatomy Atlas MedCalc 2 2 Prijs: 22,78 / 21,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Argosy Publishing Ontwikkelaar: Mathias Tschopp & Pascal Pfiffner Eigenlijk gewoon een anatomische atlas, maar dan Deze app maakt verschillende medische berekeningen. wel eentje die volledig interactief is en alle mogelijkheden van de tablet en smartphone gebruikt. Ik gebruik open zorg PC weer eens vastloopt - dat doet die vaker Snel even iets opzoeken werkt erg prettig, zeker als de de app voor uitleg aan patiënten, voor onderwijs aan dan mijn mobieltje. mijn huisarts in opleiding en voor mijn eigen inzicht. Pocket FK Ontwikkelaar: Read It Later Inc. Ontwikkelaar: Zorginstituut Nederland Met de almaar versnellende informatiestroom, kom je Het Farmacotherapeutisch Kompas is meer een pdf allerlei interessante artikelen, links en filmpjes tegen. Daar achter glas dan een app, maar wél erg handig en altijd heb je niet altijd direct tijd voor. Pocket toont een button up-to-date! in je browser: je klikt erop, het artikel wordt opgeslagen. Zo heb je die artikelen altijd op je tablet of smartphone en kun je ze lezen wanneer het je uitkomt.

5 8 VERLOSKUNDIGE TANDARTS 9 De top van verloskundige Simone Valk iphone 4s De top van tandarts Dennis Webhofer iphone 5s Partogram Mijn Tandarts 1 1 Ontwikkelaar: Apparent Apps B.V. Ontwikkelaar: DtD B.V. Een echt hulpmiddel in de communicatie. Door de uitgebreide uitleg kunnen cliënten gerichter vragen stellen. Ook wordt de professional meer gedwongen te reflecteren op zijn of haar handelen en om duidelijker uitleg te geven. Ik noem de app bij vele patiënten. Een unieke app met waardevolle informatie en talloze functies voor cliënten. De app draagt bij aan de patiënten loyaliteit, klantenbinding en het verminderen van de no shows in de praktijk. Bekkenbodem Gezondemond 2 2 Ontwikkelaar: Mobowski Ontwikkelaar: Eburo B.V. De bekkenbodem app geeft uitgebreide uitleg over de Deze app toont praktische instructies voor elektrisch en functie van de bekkenbodem en de verschillen tussen handmatig tandenpoetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en het gebruik van mondspoelmiddelen. mannen en vrouwen. De app heeft een aantal mooie filmpjes en oefeningen. Vooral na de zwangerschap en Bovendien geeft de app de juiste voedingsadviezen om bevalling zien we veel bekkenbodem klachten en deze de mond gezond te houden. Een handig hulpmiddel bij app is een handig hulpmiddel. de dagelijkse mondhygiëne. EHBO - Rode Kruis Dental Trauma Prijs: 2,69 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Het Nederlandse Rode Kruis Ontwikkelaar: Ulf Glendor Wat te doen bij de meest voorkomende plotselinge Kennis op het gebied van eerste hulp bij tandletsel situaties? Bloeding, brandwond etc. De app geeft een ontbreekt bij het grote publiek. Vaak weten mensen niet stappenplan. Je kunt het lezen of laten voorlezen, hoe zij moeten handelen bij een ongeluk waarbij de zodat je je handen vrij hebt om te handelen. Heel tanden betrokken zijn. Deze app toont hoe men moet bruikbaar, voor iedereen. In het dagelijks leven, maar handelen en of een bezoek aan een tandarts al dan ook op vakantie. niet dringend is.

6 10 FYSIOTHERAPEUT DIETIST 11 De top van fysiotherapeut Fer van den Hurk iphone 5 De top van diëtist Kathleen Paal iphone 5s Gold 65 GB FysiOtherappy Voedingswaardetabel 1 1 Prijs: 0,89 ) Ontwikkelaar: Synappz B.V. Ontwikkelaar: Roger van der Voort FysiOtherappy is een ideale app voor huiswerkoefeningen in de fysiotherapie, gebruiksvriendelijk en met duidelijke animaties. Deze app adviseer ik aan al mijn patiënten voor het bijhouden van de inname van vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Pijndagboek Mijn Eetmeter 2 2 Ontwikkelaar: Merck Sharp & Dohme B.V. Ontwikkelaar: Voedingscentrum Nederland Deze app geef ik mee wanneer ik wil dat patiënten Mijn Eetmeter is veel uitgebreider dan de voedingswaardetabel. Deze app houdt ook bij of je niet te veel een pijndagboek bijhouden. Op deze manier wordt het duidelijk en goed gemonitord. Het geeft mij een duidelijk hebt geconsumeerd. Ook kun je je BMI berekenen. beeld over de pijn in een bepaalde periode. Pedometer HelpDiabetes Ontwikkelaar: Runtastic Ontwikkelaar: Johan Degreave Ideaal om de activiteit van een patiënt in beeld te De app telt koolhydraten met behulp van een brengen en de patiënt bewust te maken van zijn of haar voedingstabel en biedt de mogelijkheid om aan de bewegingsgedrag. hand van de voeding een advies te krijgen over de benodigde eenheden insuline.

7 12 SPOEDEISENDE HULP HEALTH APP AWARD De top van SEH-arts Michiel Tebbes iphone 5s en ipad2 2. De 10 beste apps van de Health App Award QxCalculate / Blackberry Ontwikkelaar: QxMD Software Inc. De (acute) geneeskunde bevat heel veel flowcharts en risico-inschattingen. Voor vele (acute) zaken is er een berekening. Eén van de meest complete applicaties voor deze berekeningen is Calculate van QxMD. Bij alle rekenmethoden vindt u de wetenschappelijke verantwoording. Op 4 juni 2014 reikten de KNMG, VvAA Mobiel en de NPCF de awards voor de beste apps voor zorgprofessionals en patiënten uit. De vakjury beoordeelde de apps op gebruiksvriendelijkheid, design, toegevoegde waarde, innovativiteit, communicatie, privacy/security en een CE-keurmerk. Op de volgende pagina vindt u de winnaars en genomineerden met jury-oordeel en patiëntreacties. Om er uw voordeel mee te doen! Meer weten over alle apps van de Health App Award 2014? Ga naar: artsenapps.nl/happ14 2 Essential Anatomy Prijs: 21,99 Platform: Android / ios / Windows Ontwikkelaar: D4Medical.com Essential Anatomy is de beste app op anatomisch gebied. Door de eenvoudige besturing kun je makkelijk roteren en inzoomen. Ook kun je extra lagen spieren, of een ander orgaansysteem toevoegen om de relatie van systemen aan de patiënt te tonen. ERres Prijs: 4,49 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Denali Apps, LLC Deze app is een zeer volledige referentietool voor de SEH. Van trauma tot echografie. Van toxicologie tot acute kindergeneeskunde, het is er allemaal in te vinden. Naast al het referentiemateriaal is er een notitieboekje en een lijstje voor het meest gebruikte referentiemateriaal.

8 14 HEALTH APP AWARD 2014 HEALTH APP AWARD Apps voor zorgprofessionals Apps voor patiënten Constamed PRO EHBO - Rode Kruis 1 1 Ontwikkelaar: Constamed B.V. Ontwikkelaar: Het Nederlandse Rode Kruis. Jury-oordeel: Constamed PRO is een app waarmee huisartsen vragen kunnen beantwoorden van patiënten. Het is een mooie tool voor wie wil starten met een e-consult. De tool is innovatief en heeft veel potentie. Reactie patiënt: Ik vind de app heel helder en vind gemakkelijk een oplossing voor een probleem. Verder kun je je eigen kennis testen en zo nodig bijspijkeren. FK Constamed Ontwikkelaar: Zorginstituut Nederland Jury-oordeel: Het Farmacotherapeutisch Kompas biedt onafhankelijke geneesmiddeleninformatie en is een begrip in de medische sector. Gebruikers hoeven niet langer het enorme boekwerk mee te slepen, maar kunnen eenvoudig gebruikmaken van de app op hun smartphone. NHG - Standaarden Ontwikkelaar: 4Net ICT Solutions B.V. Jury-oordeel: De app bevat de NHG - Standaarden in de vorm van samenvattingskaartjes. Nuttige informatie die op een toegankelijke manier wordt weergegeven. Orfeus Verloskundigen Prijs: E 9,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Orfeus B.V. Jury-oordeel: De app geeft verloskundigen toegang tot zwangerschapsdossiers van cliënten. Prettig wanneer je bij de patiënt bent. Zeker als je alle informatie, inclusief lab-uitslagen en echo s, kan bekijken. D Human Anatomy Atlas Thuisarts 5 5 Prijs: E 22,78 / E 21,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Argosy Publishing Jury-oordeel: De D-atlas is een gebruiksvriendelijk overzicht van het menselijk lichaam. Zowel interessant voor patiënten als artsen. Mooi grafisch weergegeven en goed te navigeren. Het is een handig naslagwerk en prettig om patiënten uitleg te geven over hun situatie. Ontwikkelaar: Constamed B.V. Reactie patiënt: Ik ben blij dat er zo n app bestaat, want ik heb niet altijd tijd of zin om naar de dokter te gaan. Zeker als ik net ben geweest en ik me toch nog niet helemaal goed voel. Hospitality App Ontwikkelaar: Application Builders B.V Reactie patiënt: Deze app kan ik van harte aanbevelen. Ik werd twee weken geleden erg aardig ontvangen in het AMC door student Ewout. Hij vond mij binnen enkele minuten bij de ingang. Van harte aanbevolen aan eenieder die in zijn eentje naar een afspraak in het ziekenhuis moet. RheumaTrack Ontwikkelaar: mutterelbe medical UG Reactie patiënt: Gemakkelijk om de historie van je persoonlijke gevoel van de pijn bij te houden. Prijs: E 0,89 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Nederlands Huisartsen Genootschap Reactie patiënt: Deze app is gebruikersvriendelijk en heeft een goede look and feel. Info die relevant is voor mij en mijn huisarts kan ik hiermee makkelijk invoeren en bewaken. Daarnaast zit er een aantal handigheden in zoals een herinnering voor herhaalrecepten. 4

9 16 HOE KIEST U EEN APP?. Tien tips van Taubert Believe HOE KIEST U EEN APP? 17 Doet de app wat hij belooft? Klopt de techniek? Geloof 5 berekeningen niet klakkeloos en controleer eerst een aantal formules. Hoe kiest u een app? 6 Idealiter is een medische app gevalideerd door wetenschappelijk onderzoek en in ieder geval door transparante testresultaten. Erich Taubert, Uroloog Slingeland ziekenhuis en CMO Synappz medical apps iphone 5s Gold Om binnen het enorme aanbod van apps het kaf van het koren te scheiden, hanteer ik het See, Believe, Trust, Do & Connect -principe. Hieronder 10 tips volgens dit principe. Ik wens u veel plezier bij uw keuze! Leer van collega s en vraag naar ervaringen. Meestal 7 heeft een gebruiker al een paar apps weggegooid, voordat hij de juiste vond. Trust Controleer in de informatie over de app of deze gecertificeerd (CE) is. Dit is noodzakelijk bij apps die data 8 verwerken tot informatie. Bijvoorbeeld een app die via Bluetooth in verbinding staat met een weegschaal. Voor het aangeven van het gewicht is geen CE nodig, voor het aangeven dat het gewicht te hoog is wél. See 1 Wanneer je de app opent, moet deze er vriendelijk uitzien. Je moet zin krijgen ermee te beginnen! 2 Een echt goede app kan één ding heel goed. Vraag jezelf af of de app doet wat jij nodig hebt. Apps die alles kunnen, zijn niet handig binnen de beperkingen van een mobiel apparaat. Een tutorial (handleiding) bij het starten van een app is 9 zeer waardevol. Het laat zien dat de ontwikkelaar écht vanuit de gebruikers heeft nagedacht. Ook bij apps is educatie onmisbaar. Do & Connect Op dit moment staan apps nog vaak op zichzelf. Alle 10 goede apps bieden de mogelijkheid om contact te maken met andere diensten zoals het HIS/ZIS. Maar laat u zich door het ontbreken hiervan niet ontmoedigen om te starten met het gebruik van apps! De navigatie moet direct duidelijk maken waar de app voor is. En altijd laten zien waar je vandaan kwam en waar je naartoe gaat. 4 Kijk of de ontwikkelaar meer apps heeft in de App Store. En kijk ook eens op de eigen website van de app-ontwikkelaar.

10 18 VEILIGHEID EN PRIVACY VEILIGHEID EN PRIVACY Veiligheid en privacy Privacy en de omgang met patiëntengegevens zijn zeer goed geregeld in Nederland. De vereisten hiervoor zijn gedetailleerd beschreven en worden strikt gehandhaafd. Onderzoek toont echter aan dat de eisen nog lang niet altijd worden nageleefd door ontwikkelaars. Deloitte Rob Peters iphone 4 en ipad air Medische apps en apps die de relatie tussen cliënt en zorgverlener ondersteunen, moeten voldoen aan HIPAA, NEN7510 en meer standaarden, die momenteel in hoog tempo ontwikkeld en vastgesteld worden (zie ook Onderstaande vragen helpen u vast te stellen of een app rekening houdt met de standaarden op het gebied van de beveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Heeft de app een duidelijk beveiligingsbeleid dat beschikbaar is voor u als gebruiker? Kunt u eventuele beveiligingsproblemen makkelijk melden aan de ontwikkelaar? Heeft de app de mogelijkheid om een (pin)code voor toegang in te stellen? Maakt de app gebruik van diensten van derde partijen en is daarbij de bescherming van uw gegevens gewaarborgd? Het antwoord vindt u in de gebruiksovereenkomst of het privacybeleid van de app. Vraagt de app expliciet toestemming voor het gebruik van ingevoerde gegevens? Is de app transparant over het gebruik van uw gegevens? Vraagt de app meer gegevens dan strikt noodzakelijk voor de functionaliteit? Is het mogelijk om zowel de app als het bijbehorend account volledig te verwijderen? Toch herkennen we allemaal wel de volgende situatie: je downloadt een app en opent hem meteen zonder de voorwaarden te lezen en te accepteren. Hierin staat echter zeer vaak dat de app data mag gebruiken of delen met derden. Het is dus niet verstandig klakkeloos aan te nemen dat een app voldoet aan de nodige standaarden. Deze vragen geven geen volledige garantie voor het kiezen van de juiste apps. Wel helpen ze om vast te stellen of in de ontwikkeling van de app rekening is gehouden met de beveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Meer informatie vindt u op

11 20 INTRO Handige informatie Wilt u zich verder verdiepen in mobile health? Zoekt u praktische tips, ervaringen of beoordelingen? Hier vindt u handige informatie: LinkedIn Groep: Mobile Doctors Google +Mobile Doctors Bent u geïnspireerd geraakt door deze Gids? Via richard.faas@vvaa.nl of ontvangen wij graag uw vragen of ideeën over mobile health.

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren Inhoud Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren LET OP! Vul alleen uw gegevens in wanneer de adresregel begint met dit https://www.mijnnvd.nl. Alleen dan weet u zeker dat u inlogt

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave

Meest gestelde vragen en antwoorden. Inhoudsopgave Meest gestelde vragen en antwoorden Inhoudsopgave Door wie is Taxatieweb gebouwd?... 2 Voor wie is Taxatieweb beschikbaar?... 2 Hoe moet ik dit programma op mijn PC installeren?... 2 Waarom hoef ik nu

Nadere informatie

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl Uw cliënt verdient toch maatwerk zorg? Waarom Webfysio? Uw eigen online en blended maatwerk educatie- & zorgpakketten aanbieden Online communicatie via cliënt specifieke agenda, notificaties en email Direct

Nadere informatie

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl Uw cliënt verdient toch maatwerk zorg? Waarom Webfysio? Uw eigen online en blended maatwerk zorgpakketten aanbieden Uw cliënten ondersteunen met online agenda, notificaties en herinneringen Direct online

Nadere informatie

De strijd van de mobiele formulieren apps

De strijd van de mobiele formulieren apps ONDERZOEK: De strijd van de mobiele formulieren apps Door Kristina Meelind De strijd van de mobiele formulieren apps 9 april 2015 - Tegenwoordig is iedereen vooral bezig met duurzaam wonen en afval recycling.

Nadere informatie

Handleiding. Social Media Management Software

Handleiding. Social Media Management Software Handleiding Social Media Management Software Wat is het en waarom gebruiken? 3 Hoe aanloggen? 4 Hoe een sociaal netwerk profiel toevoegen? 5 Hoe berichten toevoegen en klaarzetten om uit te voeren? 7 Hoe

Nadere informatie

ZorgPunt. Brengt neonatale zorg dichtbij

ZorgPunt. Brengt neonatale zorg dichtbij ZorgPunt Brengt neonatale zorg dichtbij Toen ik wakker werd zag ik een nieuwe foto van een tevreden, slapende Stijn. Ik kon gerust naar het ziekenhuis en beter kon mijn dag niet beginnen! Marloes, moeder

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

Innovatieve oplossingen in de zorg

Innovatieve oplossingen in de zorg Innovatieve oplossingen in de zorg Zoekt u E-Health oplossingen die op korte termijn inzetbaar zijn binnen het primaire zorgproces? Of die uw medewerkers ontlasten in de dagelijks registratieverplichtingen?

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps. Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl

CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps. Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl Agenda 1. Inleiding 2. App Check 1: zoek geschikte medische app 3. App Check 2: beoordeel kwaliteit 4. App Check 3: beoordeel

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal

Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal In deze folder leest u hoe Mijn SKB werkt, welke gegevens u kunt inzien en wat u kunt doen met Mijn SKB. Mijn SKB Uw persoonlijke online zorgportaal Als patiënt

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

MC Slotervaart. Handleiding Thuiswerken

MC Slotervaart. Handleiding Thuiswerken MC Slotervaart Handleiding Thuiswerken Via het internet kunt u verbinding maken met het MC Slotervaart netwerk. Afhankelijk van de aan u toegekende rechten kunt u toegang krijgen tot uw e-mail, bestanden,

Nadere informatie

Een route invoeren en rijden met Sygic

Een route invoeren en rijden met Sygic Een route invoeren en rijden met Sygic 1. Eenmalig... 2 a. Instellen van Sygic routeplanning... 2 b. Maak een (korte) testroute en sla deze op... 3 2. De route naar je mobiele apparaat kopiëren.... 6 a.

Nadere informatie

Introductie Workshop

Introductie Workshop Introductie Workshop Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: WINDOWS 8.1 Wat zijn de belangrijkste veranderingen? DEEL 2: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? Inhoud DEEL 1: WINDOWS 8.1

Nadere informatie

03. Statistieken van Mobiele apps

03. Statistieken van Mobiele apps W H I T E PA P E R I N 5 M I N U T E N J U L I 2 0 1 2 03. Statistieken van Mobiele apps Apps zijn er in vele soorten en maten. Een app met één simpele functionaliteit, een uitgebreide service-app, een

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden

owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden owncloud centraliseren, synchroniseren & delen van bestanden official Solution Partner of owncloud Jouw bestanden in de cloud Thuiswerken, mobiel werken en flexwerken neemt binnen organisaties steeds grotere

Nadere informatie

De leukste opleidingen

De leukste opleidingen Basis cursus Windows en papierloos vergaderen incl. Surface 3-64 of Pro 4 wifi tablet Steeds meer consumenten en beroepsprofessionals maken tijdens hun dagelijkse werkzaamheden gebruik van een tablet.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Visio: voor al uw vragen Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid, kost het

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV

Bridgemate App. Informatie voor spelers. Bridge Systems BV Bridgemate App Informatie voor spelers Bridge Systems BV Bridgemate app Informatie voor spelers Pagina 2 Inhoud Inleiding... 3 De Bridgemate app downloaden... 3 App opstarten en account aanmaken... 4 Inloggen

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG

VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG PROGRAMMA GOED BEZIG VRAGEN EN ANTWOORDEN GEBRUIKER GOED BEZIG Wat is het programma Goed Bezig? Goed Bezig geeft inzicht in wat er in jouw team speelt en verhoogt het probleemoplossend vermogen. Samen

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart.

Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart. Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart. PasNL app. 1.1. Installeren van PasNL app De PasNL app is beschikbaar voor iphone en

Nadere informatie

De alles-in-1 Zorgapp

De alles-in-1 Zorgapp De alles-in-1 Zorgapp Tevreden cliënten en medewerkers Impact van zorgapps op de zorgverlening Meerwaarde van zorgapps in het zorgproces De rol van de zorgverlener verandert in rap tempo door nieuwe technologie

Nadere informatie

Is uw webshop geschikt voor mobiel?

Is uw webshop geschikt voor mobiel? Is uw webshop geschikt voor mobiel? vanaf 69,95 per maand Werkt op alle smartphones en tablets Docdata Mobile Shop dé complete webshop voor mobiel! Docdata Mobile Shop is powered by Qweery Uitbreiden van

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch?

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch? Inhoud Inleiding... 1 Aanmelden bij Office 365... 2 Werken met Office 365 Outlook... 2 Agenda delen... 2 Gedeelde agenda inzien... 2 Gedeelde postbus inzien... 2 Een handtekening instellen... 3 Conversatieweergave

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

In gesprek over digitale zorg

In gesprek over digitale zorg In gesprek over digitale zorg Ervaringen en meningen van cliënten en zorgprofessionals met digitale zorg. 2 oktober 2015 Programma Welkom Brengen en halen Wat weten we al? Wat vind jij? Nagesprek 2 cliënten

Nadere informatie

MED-APP uw eigen congres app

MED-APP uw eigen congres app MED-APP uw eigen congres app HTML5 website Compatibel met: Smartphone Tablets PC Apple Computer ios Compatibel met ipod iphone ipad Android Compatibel met Android smartphone Android tablet A Waarom een

Nadere informatie

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone.

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone. Instructie Employee Self Service (ESS) Versie 22-6-2015 ESS wordt onder ander gebruikt om digitaal de loonstroken aan te bieden. Deze service heeft echter nog meer mogelijkheden voor de toekomst zoals

Nadere informatie

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN

RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN EN BESTANDEN VERWIJDEREN RUBRICEREN, UPDATEN, VERWIJDEREN Met dit werkblad ga je oefenen met het rubriceren van apps, het updaten van apps en het verwijderen van bestanden van je smartphone

Nadere informatie

THUISWERKPLEK INSTELLEN

THUISWERKPLEK INSTELLEN THUISWERKPLEK INSTELLEN Inhoud thuiswerkomgeving... 3 Installeren software op thuiswerkplek(eenmalig)... 5 Verbinding maken met de werkplek vanaf thuis... 7 Ondersteuning... 10 2 THUISWERKOMGEVING In deze

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 09. ibeacons

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 09. ibeacons WHITEPAPER IN 5 MINUTEN A P R I L 2 0 1 4 09. ibeacons ibeacons vormen een nieuwe manier waarop apparaten met elkaar kunnen communiceren; met verrassende toepassingen. Bij Oberon zijn we altijd op zoek

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E 56 responses Summary See complete responses Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E Groep Groep 1: Pro vs. Am 19 34% Groep 2: Politiek

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

mobile recruitment solutions

mobile recruitment solutions mobile recruitment solutions 1OP DE 5 zoekt via een smartphone naar een nieuwe baan. Bent u klaar voor de mobiele sollicitant? Wat krijgt uw kandidaat te zien als hij of zij deze op een smartphone bekijkt?

Nadere informatie

Mijn.loondossier.nl voor cliënten administratiekantoor

Mijn.loondossier.nl voor cliënten administratiekantoor Mijn.loondossier.nl voor cliënten administratiekantoor Inhoud Wat hebt u als werkgever aan mijn.loondossier.nl?...1 Aanmelden voor mijn.loondossier.nl...1 Loonstroken werknemers...2 Overzichten voor u

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Docnet handleiding 1

Docnet handleiding 1 Docnet handleiding 1 Inleiding... page 3 Homepagina.. page 4 Profiel...........page 5 Docbox..........page 6 Ontdek........page 7 Vraag en antwoord..... page 8 Contactgegevens........page 10 2 Ontdek Docnet

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tropaz app

Gebruikershandleiding Tropaz app Gebruikershandleiding Tropaz app 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Installatie van Tropaz app... 3 2.1 Installatie op Android telefoon en tablet... 3 2.2 Installatie op iphone/ ipad... 3 3 Activatie van

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Magister 6

Veel gestelde vragen Magister 6 Veel gestelde vragen Magister 6 De Magistersite draait extern, bij de leverancier Schoolmaster in Leeuwarden. De school kan hier geen invloed op uitoefenen. Bij en aantal ouders geeft Magister soms echter

Nadere informatie

Handleiding Installatie Mobiele Token

Handleiding Installatie Mobiele Token Handleiding Installatie Mobiele Token Versie: 1.1 Datum: 31-12-2014 Inhoud Uitleg... 3 Installatie Digipass for Mobile ES App... 4 Installatie op een Apple apparaat... 4 Installatie op een Android apparaat...

Nadere informatie

Hoe werkt het patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht?

Hoe werkt het patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht? Hoe werkt het patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht? Je kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per e-mail: patientenportaal@umcutrecht.nl Wat staat er in deze folder Voor ouders 2 Wat

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Handleiding Web viewer Huisartsen Antwerpse Regionale Hub

Handleiding Web viewer Huisartsen Antwerpse Regionale Hub Handleiding Web viewer Huisartsen Antwerpse Regionale Hub Versie 1.0 Antwerpse regionale hub Handleiding Web viewer Huisartsen 1 INHOUD Algemene informatie rond de HUB... 2 Voorwaarden... 3 Hoe de hub

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden

Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Handleiding TROPAZ - APP voor Android Trombosedienst Leiden Algemene inleiding en informatie De Tropaz-app van de trombosedienst Leiden is alleen beschikbaar voor patiënten die onder behandeling zijn bij

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor totaalcommunicatie Communicatiemogelijkheden nemen toe en groeien ook steeds meer naar elkaar toe. Dat biedt praktische voordelen en zakelijke kansen. Toegang tot de

Nadere informatie

Krukken. Voor wie is de app? Iedereen die gebruikmaakt van krukken.

Krukken. Voor wie is de app? Iedereen die gebruikmaakt van krukken. Krukken Beschrijving De app laat op een eenvoudige en overzichtelijke manier zien hoe je je krukken kan instellen en hoe je ADL-taken als bijv. traplopen en het in/uit een auto stappen kan uitvoeren met

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen zorgwijzer 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Toen mijn vriendin

Nadere informatie

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3

1. Inloggen... 3. 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3. 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 Inhoud 1. Inloggen... 3 1.1. Inloggen via de website of mobiele app... 3 1.2 Inloggegevens wijzigen of opvragen... 3 1.3 Inloggen met pincode op mobiele app... 4 2. Berichtenservice... 5 3. Bedrijfsmonitor...

Nadere informatie

Handleiding Magister App Leerlingen

Handleiding Magister App Leerlingen Handleiding Magister App Leerlingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Meta... 2 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat... 2 2.1 Land/regio... 2 2.2 Datum/tijd... 2 Hoofdstuk 3 Meta-installatie... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13

Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13 INHOUDSOPGAVE De smartphone, de ideale altijd-bij-je-camera xi Hoofdstuk 1: Wat biedt Google Foto s? 12 Wat kun je allemaal in Google Foto s? 13 Hoofdstuk 2: Google Foto s instellen 14 Google-account 15

Nadere informatie

Handleiding La mosca games via HockeyApp

Handleiding La mosca games via HockeyApp Handleiding La mosca games via HockeyApp Vanaf nu zal La mosca haar spelletjes niet meer via de Play Store, maar via HockeyApp verdelen. Nu zal je nieuwe versies en updates van de huidige spellen enkel

Nadere informatie

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator Helpt je op weg met de upgrade Augustus 2015 - Presentator 1 1. Controle compatibiliteit van het systeem en programmatuur Windows 7 en 8.1 Als het Windows 10 downloaden icoon in het systeem vak staat:

Nadere informatie

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Maart 2015 Aan de slag Mobiele toegang tot de Novell Vibe-site kan door uw Vibe-beheerder worden gedeactiveerd. Raadpleeg uw Vibe-beheerder als u geen toegang kunt

Nadere informatie

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen.

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen. Handleiding Mobiel Printen via Xerox App 18-9-15 1. Voorwaarden - app vereist ios 7.0 of nieuwer - app vereist Android versie 4 of hoger. - er is momenteel nog geen app voor Windows Phone/MS Surface tablet.

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

Patiënten handleiding

Patiënten handleiding Patiënten handleiding Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal Ondiep. Diensten die wij met dit portaal aanbieden zijn: 1. rechtstreeks een afspraak maken in

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Voorwoord Zo maakte ik kennis met Evernote 9

Voorwoord Zo maakte ik kennis met Evernote 9 Inhoud Voorwoord Zo maakte ik kennis met Evernote 9 Hoofdstuk 1 Wat is Evernote? 11 1.1 Waarom zou ik Evernote gebruiken? 11 1.2 Waar gebruik je Evernote? 11 1.3 Is Evernote veilig? 12 1.4 Evernote abonnementen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tropaz app

Gebruikershandleiding Tropaz app Gebruikershandleiding Tropaz app 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Installatie van Tropaz app... 3 2.1 Installatie op Android telefoon en tablet... 3 2.2 Installatie op iphone/ ipad... 3 3 Activatie van

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg

Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Handleiding Digicampuz voor Stichting Onderwijs Midden-Limburg Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Voorwoord 3 2 Belangrijke gegevens 4 2.1 Aanmeldgegevens 4 2.2 De Digicampuz 4 3 Aan de slag 5 3.1 Aanmelden

Nadere informatie