11:55 AM ARTS EN APPS GIDS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11:55 AM ARTS EN APPS GIDS"

Transcriptie

1 INTRO 1 11:55 AM ARTS EN APPS GIDS Speciaal voor zorgprofessionals. Veel gebruikte apps, de 10 beste apps van de Health App Award 2014 en tips bij de keuze van een app.

2 INTRO Waar beginnen? Smartphones, tablets en apps spelen een steeds belangrijkere rol binnen de zorg. Toch maken veel zorgprofessionals nog geen gebruik van de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden. Volgens Erich Taubert, uroloog en app-ontwikkelaar, is dit logisch: Innovatie in de zorg gaat nu eenmaal langzaam. We kunnen niet als een stel cowboys de nieuwste gadgets op onze patiënten uitproberen. Zorg moet veilig zijn en evidence based. In een wereld waarin het aantonen van validiteit vaak langer duurt dan de levensduur van een app, kan dat best een uitdaging zijn. Daarom stelden we deze Gids samen. Met tips, best practices, broodnodige info over de veiligheid en privacy en de aanbevelingen van Mobile Doctors, zeven vakgenoten die de onomkeerbaarheid van mobile health al dagelijks ervaren. Een uitgebreidere selectie van apps op uw vakgebied vindt u op artsenapps.nl Bent u geïnspireerd geraakt door deze Gids? Via of ontvang ik graag uw vragen of ideeën over mobile health. Veel leesplezier! Richard Faas manager VvAA Mobiel

3 4 INHOUDSOPGAVE DE TOP VAN... 5 In deze gids 1. De top van... Apps die u volgens Mobile Doctors niet mag missen. 2. De 10 beste apps van de Health App Award 2014 Winnaars en genomineerden.. Hoe kiest u een app? 10 tips van Erich Taubert, uroloog en app-ontwikkelaar. 4. Veiligheid en privacy Zo stelt u vast of een app veilig is De top van... Op de volgende pagina s geven deze Mobile Doctors hun top huisarts Bart Timmers chirurg Marlies Schijven verloskundige Simone Valk tandarts Dennis Webhofer fysiotherapeut Fer van den Hurk diëtist Kathleen Paal SEH-arts Michiel Tebbes

4 6 HUISARTS MEDISCH SPECIALIST 7 De top van huisarts Bart Timmers ipad air 120 GB wifi/g iphone 5 60 GB De top van chirurg Marlies Schijven iphone 5 Google Glass Evernote Hospitality App 1 1 Ontwikkelaar: Evernote Ontwikkelaar: Application Builders B.V. Met Evernote op mijn ipad kan ik papierloos vergaderen. In mijn dagelijkse medische praktijk sla ik er alles in op én vind het zo weer terug: van relevante aantekeningen, scans en artikelen tot lijstjes, plaatjes en webpagina s. De synchronisatie tussen computer, smartphone en tablet maakt het allemaal nog gemakkelijker. Het ziekenhuis is een groot instituut waar patiënten de weg vaak moeilijk vinden. Zij verschijnen daardoor vaak te laat of gestresst op hun poli-afspraak. De Hospitality app ondersteunt op de route naar, van én in het ziekenhuis met persoonlijke begeleiding door medisch studenten. D Human Anatomy Atlas MedCalc 2 2 Prijs: 22,78 / 21,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Argosy Publishing Ontwikkelaar: Mathias Tschopp & Pascal Pfiffner Eigenlijk gewoon een anatomische atlas, maar dan Deze app maakt verschillende medische berekeningen. wel eentje die volledig interactief is en alle mogelijkheden van de tablet en smartphone gebruikt. Ik gebruik open zorg PC weer eens vastloopt - dat doet die vaker Snel even iets opzoeken werkt erg prettig, zeker als de de app voor uitleg aan patiënten, voor onderwijs aan dan mijn mobieltje. mijn huisarts in opleiding en voor mijn eigen inzicht. Pocket FK Ontwikkelaar: Read It Later Inc. Ontwikkelaar: Zorginstituut Nederland Met de almaar versnellende informatiestroom, kom je Het Farmacotherapeutisch Kompas is meer een pdf allerlei interessante artikelen, links en filmpjes tegen. Daar achter glas dan een app, maar wél erg handig en altijd heb je niet altijd direct tijd voor. Pocket toont een button up-to-date! in je browser: je klikt erop, het artikel wordt opgeslagen. Zo heb je die artikelen altijd op je tablet of smartphone en kun je ze lezen wanneer het je uitkomt.

5 8 VERLOSKUNDIGE TANDARTS 9 De top van verloskundige Simone Valk iphone 4s De top van tandarts Dennis Webhofer iphone 5s Partogram Mijn Tandarts 1 1 Ontwikkelaar: Apparent Apps B.V. Ontwikkelaar: DtD B.V. Een echt hulpmiddel in de communicatie. Door de uitgebreide uitleg kunnen cliënten gerichter vragen stellen. Ook wordt de professional meer gedwongen te reflecteren op zijn of haar handelen en om duidelijker uitleg te geven. Ik noem de app bij vele patiënten. Een unieke app met waardevolle informatie en talloze functies voor cliënten. De app draagt bij aan de patiënten loyaliteit, klantenbinding en het verminderen van de no shows in de praktijk. Bekkenbodem Gezondemond 2 2 Ontwikkelaar: Mobowski Ontwikkelaar: Eburo B.V. De bekkenbodem app geeft uitgebreide uitleg over de Deze app toont praktische instructies voor elektrisch en functie van de bekkenbodem en de verschillen tussen handmatig tandenpoetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en het gebruik van mondspoelmiddelen. mannen en vrouwen. De app heeft een aantal mooie filmpjes en oefeningen. Vooral na de zwangerschap en Bovendien geeft de app de juiste voedingsadviezen om bevalling zien we veel bekkenbodem klachten en deze de mond gezond te houden. Een handig hulpmiddel bij app is een handig hulpmiddel. de dagelijkse mondhygiëne. EHBO - Rode Kruis Dental Trauma Prijs: 2,69 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Het Nederlandse Rode Kruis Ontwikkelaar: Ulf Glendor Wat te doen bij de meest voorkomende plotselinge Kennis op het gebied van eerste hulp bij tandletsel situaties? Bloeding, brandwond etc. De app geeft een ontbreekt bij het grote publiek. Vaak weten mensen niet stappenplan. Je kunt het lezen of laten voorlezen, hoe zij moeten handelen bij een ongeluk waarbij de zodat je je handen vrij hebt om te handelen. Heel tanden betrokken zijn. Deze app toont hoe men moet bruikbaar, voor iedereen. In het dagelijks leven, maar handelen en of een bezoek aan een tandarts al dan ook op vakantie. niet dringend is.

6 10 FYSIOTHERAPEUT DIETIST 11 De top van fysiotherapeut Fer van den Hurk iphone 5 De top van diëtist Kathleen Paal iphone 5s Gold 65 GB FysiOtherappy Voedingswaardetabel 1 1 Prijs: 0,89 ) Ontwikkelaar: Synappz B.V. Ontwikkelaar: Roger van der Voort FysiOtherappy is een ideale app voor huiswerkoefeningen in de fysiotherapie, gebruiksvriendelijk en met duidelijke animaties. Deze app adviseer ik aan al mijn patiënten voor het bijhouden van de inname van vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Pijndagboek Mijn Eetmeter 2 2 Ontwikkelaar: Merck Sharp & Dohme B.V. Ontwikkelaar: Voedingscentrum Nederland Deze app geef ik mee wanneer ik wil dat patiënten Mijn Eetmeter is veel uitgebreider dan de voedingswaardetabel. Deze app houdt ook bij of je niet te veel een pijndagboek bijhouden. Op deze manier wordt het duidelijk en goed gemonitord. Het geeft mij een duidelijk hebt geconsumeerd. Ook kun je je BMI berekenen. beeld over de pijn in een bepaalde periode. Pedometer HelpDiabetes Ontwikkelaar: Runtastic Ontwikkelaar: Johan Degreave Ideaal om de activiteit van een patiënt in beeld te De app telt koolhydraten met behulp van een brengen en de patiënt bewust te maken van zijn of haar voedingstabel en biedt de mogelijkheid om aan de bewegingsgedrag. hand van de voeding een advies te krijgen over de benodigde eenheden insuline.

7 12 SPOEDEISENDE HULP HEALTH APP AWARD De top van SEH-arts Michiel Tebbes iphone 5s en ipad2 2. De 10 beste apps van de Health App Award QxCalculate / Blackberry Ontwikkelaar: QxMD Software Inc. De (acute) geneeskunde bevat heel veel flowcharts en risico-inschattingen. Voor vele (acute) zaken is er een berekening. Eén van de meest complete applicaties voor deze berekeningen is Calculate van QxMD. Bij alle rekenmethoden vindt u de wetenschappelijke verantwoording. Op 4 juni 2014 reikten de KNMG, VvAA Mobiel en de NPCF de awards voor de beste apps voor zorgprofessionals en patiënten uit. De vakjury beoordeelde de apps op gebruiksvriendelijkheid, design, toegevoegde waarde, innovativiteit, communicatie, privacy/security en een CE-keurmerk. Op de volgende pagina vindt u de winnaars en genomineerden met jury-oordeel en patiëntreacties. Om er uw voordeel mee te doen! Meer weten over alle apps van de Health App Award 2014? Ga naar: artsenapps.nl/happ14 2 Essential Anatomy Prijs: 21,99 Platform: Android / ios / Windows Ontwikkelaar: D4Medical.com Essential Anatomy is de beste app op anatomisch gebied. Door de eenvoudige besturing kun je makkelijk roteren en inzoomen. Ook kun je extra lagen spieren, of een ander orgaansysteem toevoegen om de relatie van systemen aan de patiënt te tonen. ERres Prijs: 4,49 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Denali Apps, LLC Deze app is een zeer volledige referentietool voor de SEH. Van trauma tot echografie. Van toxicologie tot acute kindergeneeskunde, het is er allemaal in te vinden. Naast al het referentiemateriaal is er een notitieboekje en een lijstje voor het meest gebruikte referentiemateriaal.

8 14 HEALTH APP AWARD 2014 HEALTH APP AWARD Apps voor zorgprofessionals Apps voor patiënten Constamed PRO EHBO - Rode Kruis 1 1 Ontwikkelaar: Constamed B.V. Ontwikkelaar: Het Nederlandse Rode Kruis. Jury-oordeel: Constamed PRO is een app waarmee huisartsen vragen kunnen beantwoorden van patiënten. Het is een mooie tool voor wie wil starten met een e-consult. De tool is innovatief en heeft veel potentie. Reactie patiënt: Ik vind de app heel helder en vind gemakkelijk een oplossing voor een probleem. Verder kun je je eigen kennis testen en zo nodig bijspijkeren. FK Constamed Ontwikkelaar: Zorginstituut Nederland Jury-oordeel: Het Farmacotherapeutisch Kompas biedt onafhankelijke geneesmiddeleninformatie en is een begrip in de medische sector. Gebruikers hoeven niet langer het enorme boekwerk mee te slepen, maar kunnen eenvoudig gebruikmaken van de app op hun smartphone. NHG - Standaarden Ontwikkelaar: 4Net ICT Solutions B.V. Jury-oordeel: De app bevat de NHG - Standaarden in de vorm van samenvattingskaartjes. Nuttige informatie die op een toegankelijke manier wordt weergegeven. Orfeus Verloskundigen Prijs: E 9,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Orfeus B.V. Jury-oordeel: De app geeft verloskundigen toegang tot zwangerschapsdossiers van cliënten. Prettig wanneer je bij de patiënt bent. Zeker als je alle informatie, inclusief lab-uitslagen en echo s, kan bekijken. D Human Anatomy Atlas Thuisarts 5 5 Prijs: E 22,78 / E 21,99 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Argosy Publishing Jury-oordeel: De D-atlas is een gebruiksvriendelijk overzicht van het menselijk lichaam. Zowel interessant voor patiënten als artsen. Mooi grafisch weergegeven en goed te navigeren. Het is een handig naslagwerk en prettig om patiënten uitleg te geven over hun situatie. Ontwikkelaar: Constamed B.V. Reactie patiënt: Ik ben blij dat er zo n app bestaat, want ik heb niet altijd tijd of zin om naar de dokter te gaan. Zeker als ik net ben geweest en ik me toch nog niet helemaal goed voel. Hospitality App Ontwikkelaar: Application Builders B.V Reactie patiënt: Deze app kan ik van harte aanbevelen. Ik werd twee weken geleden erg aardig ontvangen in het AMC door student Ewout. Hij vond mij binnen enkele minuten bij de ingang. Van harte aanbevolen aan eenieder die in zijn eentje naar een afspraak in het ziekenhuis moet. RheumaTrack Ontwikkelaar: mutterelbe medical UG Reactie patiënt: Gemakkelijk om de historie van je persoonlijke gevoel van de pijn bij te houden. Prijs: E 0,89 Platform: Android / ios Ontwikkelaar: Nederlands Huisartsen Genootschap Reactie patiënt: Deze app is gebruikersvriendelijk en heeft een goede look and feel. Info die relevant is voor mij en mijn huisarts kan ik hiermee makkelijk invoeren en bewaken. Daarnaast zit er een aantal handigheden in zoals een herinnering voor herhaalrecepten. 4

9 16 HOE KIEST U EEN APP?. Tien tips van Taubert Believe HOE KIEST U EEN APP? 17 Doet de app wat hij belooft? Klopt de techniek? Geloof 5 berekeningen niet klakkeloos en controleer eerst een aantal formules. Hoe kiest u een app? 6 Idealiter is een medische app gevalideerd door wetenschappelijk onderzoek en in ieder geval door transparante testresultaten. Erich Taubert, Uroloog Slingeland ziekenhuis en CMO Synappz medical apps iphone 5s Gold Om binnen het enorme aanbod van apps het kaf van het koren te scheiden, hanteer ik het See, Believe, Trust, Do & Connect -principe. Hieronder 10 tips volgens dit principe. Ik wens u veel plezier bij uw keuze! Leer van collega s en vraag naar ervaringen. Meestal 7 heeft een gebruiker al een paar apps weggegooid, voordat hij de juiste vond. Trust Controleer in de informatie over de app of deze gecertificeerd (CE) is. Dit is noodzakelijk bij apps die data 8 verwerken tot informatie. Bijvoorbeeld een app die via Bluetooth in verbinding staat met een weegschaal. Voor het aangeven van het gewicht is geen CE nodig, voor het aangeven dat het gewicht te hoog is wél. See 1 Wanneer je de app opent, moet deze er vriendelijk uitzien. Je moet zin krijgen ermee te beginnen! 2 Een echt goede app kan één ding heel goed. Vraag jezelf af of de app doet wat jij nodig hebt. Apps die alles kunnen, zijn niet handig binnen de beperkingen van een mobiel apparaat. Een tutorial (handleiding) bij het starten van een app is 9 zeer waardevol. Het laat zien dat de ontwikkelaar écht vanuit de gebruikers heeft nagedacht. Ook bij apps is educatie onmisbaar. Do & Connect Op dit moment staan apps nog vaak op zichzelf. Alle 10 goede apps bieden de mogelijkheid om contact te maken met andere diensten zoals het HIS/ZIS. Maar laat u zich door het ontbreken hiervan niet ontmoedigen om te starten met het gebruik van apps! De navigatie moet direct duidelijk maken waar de app voor is. En altijd laten zien waar je vandaan kwam en waar je naartoe gaat. 4 Kijk of de ontwikkelaar meer apps heeft in de App Store. En kijk ook eens op de eigen website van de app-ontwikkelaar.

10 18 VEILIGHEID EN PRIVACY VEILIGHEID EN PRIVACY Veiligheid en privacy Privacy en de omgang met patiëntengegevens zijn zeer goed geregeld in Nederland. De vereisten hiervoor zijn gedetailleerd beschreven en worden strikt gehandhaafd. Onderzoek toont echter aan dat de eisen nog lang niet altijd worden nageleefd door ontwikkelaars. Deloitte Rob Peters iphone 4 en ipad air Medische apps en apps die de relatie tussen cliënt en zorgverlener ondersteunen, moeten voldoen aan HIPAA, NEN7510 en meer standaarden, die momenteel in hoog tempo ontwikkeld en vastgesteld worden (zie ook Onderstaande vragen helpen u vast te stellen of een app rekening houdt met de standaarden op het gebied van de beveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Heeft de app een duidelijk beveiligingsbeleid dat beschikbaar is voor u als gebruiker? Kunt u eventuele beveiligingsproblemen makkelijk melden aan de ontwikkelaar? Heeft de app de mogelijkheid om een (pin)code voor toegang in te stellen? Maakt de app gebruik van diensten van derde partijen en is daarbij de bescherming van uw gegevens gewaarborgd? Het antwoord vindt u in de gebruiksovereenkomst of het privacybeleid van de app. Vraagt de app expliciet toestemming voor het gebruik van ingevoerde gegevens? Is de app transparant over het gebruik van uw gegevens? Vraagt de app meer gegevens dan strikt noodzakelijk voor de functionaliteit? Is het mogelijk om zowel de app als het bijbehorend account volledig te verwijderen? Toch herkennen we allemaal wel de volgende situatie: je downloadt een app en opent hem meteen zonder de voorwaarden te lezen en te accepteren. Hierin staat echter zeer vaak dat de app data mag gebruiken of delen met derden. Het is dus niet verstandig klakkeloos aan te nemen dat een app voldoet aan de nodige standaarden. Deze vragen geven geen volledige garantie voor het kiezen van de juiste apps. Wel helpen ze om vast te stellen of in de ontwikkeling van de app rekening is gehouden met de beveiliging en bescherming van persoonsgegevens. Meer informatie vindt u op

11 20 INTRO Handige informatie Wilt u zich verder verdiepen in mobile health? Zoekt u praktische tips, ervaringen of beoordelingen? Hier vindt u handige informatie: LinkedIn Groep: Mobile Doctors Google +Mobile Doctors Bent u geïnspireerd geraakt door deze Gids? Via of ontvangen wij graag uw vragen of ideeën over mobile health.

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

ICT&health. Jeroen Tas. We hebben een ander model nodig. Philips Healthcare. Niet meegaan met elke hype In gesprek met Theo Hooghiemstra van RV&S

ICT&health. Jeroen Tas. We hebben een ander model nodig. Philips Healthcare. Niet meegaan met elke hype In gesprek met Theo Hooghiemstra van RV&S De knutselfase voorbij E-Health in de praktijk, door Dr. Bart Timmers Niet meegaan met elke hype In gesprek met Theo Hooghiemstra van RV&S Van Mobile Health tot Bush Een persoonlijk verslag van HIMSS 2015

Nadere informatie

Eigen online patiënten omgeving

Eigen online patiënten omgeving Eigen online patiënten omgeving voor het Martini Ziekenhuis in opdracht van Tam Tam Door Rolf Thijsen Colofon Auteur Naam: Rolf Thijsen Studentnummer: 0801205 E-mailadres: rolf@rolfthijsen.nl Major: Communication

Nadere informatie

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl #12onlinetools voor ambitieuze ondernemers Sophie Fischer www.sponiza.nl 1 2 Voor Fred, Claudia en Joost Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 8 Fase 1 Tools voor zichtbaarheid en interactie 13 1 De website

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Ferry de Bruin Masterscriptie Informatiekunde Radboud Universiteit Nijmegen Begeleider RU prof. dr. Frits W. Vaandrager Begeleider IT&T ing.

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Je Wervende Website

Hoofdstuk 15 Je Wervende Website Hoofdstuk 15 Je Wervende Website 15.1 Je website is niet je visite kaartje! Klanten aantrekken dat wil je! Dit is de reden dat jij een website hebt! Toch lijkt het alsof de meeste therapeuten zich dit

Nadere informatie

Communiceren vanuit één applicatie

Communiceren vanuit één applicatie Communiceren vanuit één applicatie Unify Nieuwe naam, grote historie. U kunt OpenScape Business integreren in bestaande netwerksystemen als flexibele communicatie oplossing, als stand alone service implementeren

Nadere informatie

SPELEN MET DE ZORG VA N MOR G E N. Trendboek ehealth in de eerste lijn

SPELEN MET DE ZORG VA N MOR G E N. Trendboek ehealth in de eerste lijn SPELEN MET DE ZORG VA N MOR G E N Trendboek ehealth in de eerste lijn 1 Inhoud Eerste lijn maakt zich op voor een golf van veranderingen 5 Inleiding 8 Wat als in 2020 alle zorgconsulten online plaatsvinden?

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1

Inleiding. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Inleiding Toen Apple in januari 2010 de ipad presenteerde aan het publiek, zagen de medewerkers de ipad helemaal niet als een apparaat voor business. Ze hadden de ipad toch echt bedacht voor

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden In het kort 1. Als verpleegkundige/verzorgende

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

Nieuw internet, van zelf naar vanzelf.

Nieuw internet, van zelf naar vanzelf. Nieuw internet, van zelf naar vanzelf. Auteur: Simone Vissers Dit is een gratis uitgave van Freshheads B.V. Aantal pagina s: 25 Inhoudsopgave 1. Wat is dat nou, the Internet of Things? 3 2. Vier niveaus

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT VILANS. Communicatie in Context. Studenten: Roy Boerhof s4375653. Mark Dunnewind s4349660

ADVIESRAPPORT VILANS. Communicatie in Context. Studenten: Roy Boerhof s4375653. Mark Dunnewind s4349660 ADVIESRAPPORT VILANS Cursus: Communicatie in Context Studenten: Roy Boerhof s4375653 Maarten van Bun s4380649 Mark Dunnewind s4349660 Rick Haukes s4379527 Opdracht: Het ontwikkelen van een reviewinstrument

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN In opdracht van HU en Rabobank Utrecht, Oktober 2012 Het team David Hutten info@davidhutten.nl y INHOUDSOPGAVE 06 41 40 42 90 Debriefing Pag. 4 Vincent Wielders

Nadere informatie

Management special. TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen

Management special. TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen Management special TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen TableTs op het netwerk: De voor- en nadelen Steeds vaker besluiten organisaties tablets en ipads te gebruiken in plaats van laptops. Welke

Nadere informatie

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding

Professionaliseren met Skool. Training en onderwijsbegeleiding Professionaliseren met Skool Training en onderwijsbegeleiding Inhoud ICT effectief Alles start met een visie Coaching ICT-coördinator Werken met SkoolControl SkoolControl, overal en altijd Mediawijsheid

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

perfect LinkedIn profiel

perfect LinkedIn profiel f 20 geheimen voor een perfect LinkedIn profiel Maaike Gulden Inhoudsopgave Voorwoord 3 Wat kun je met LinkedIn? 4 Voordeel van een goed LinkedIn profiel 5 Een 100% LinkedIn profiel 5 20 Tips voor een

Nadere informatie

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen Algemene Handleiding & Handleiding Betalen & HANDLEIDING BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING... 3 HANDLEIDING BETALEN...29 VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015 2 Algemene Handleiding VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015

Nadere informatie

Bereid je voor op het internet van de toekomst

Bereid je voor op het internet van de toekomst Bereid je voor op het internet van de toekomst whitepaper Project De toekomst van het internet: de API Auteur Bernie van Hegelsom bernie.van.hegelsom@freshheads.com Producent Freshheads BV Aantal pagina

Nadere informatie

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010

UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 UNUSUALLY SMART 14 oktober 2010 Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven anno 2010. Zakelijk nemen ze een steeds belangrijkere rol in. Maar hoe gebruiken mensen die nieuwe gadgets?

Nadere informatie

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence

Handleiding LinkedIn. Interim Intelligence Handleiding LinkedIn Interim Intelligence Inhoud 1. Wat is LinkedIn? 2 2. Profiel 3 Registreren 3 Profiel aanmaken 3 Settings 5 Personaliseren en optimaliseren 5 3. Netwerk bouwen 7 Adresboek koppelen

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie