Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013"

Transcriptie

1 Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013

2 Programma Deel 1: Contouren van het pensioenakkoord Pauze Deel 2: Consequenties voor het beleggingsbeleid Deel 3: Selectiecriteria en stappenplan

3 Inhoud deel 1 Het pensioenakkoord, de stand van zaken. - De aanleiding - De onderzoeken - De uitwerkingen - De toekomst

4 Wat is de aanleiding? De aanleiding van het pensioenakkoord kan gevonden worden in: - De nota Naar een modern en betaalbaar pensioen van de werkgevers. (februari 2008) - De kredietcrisis van 2008

5 Wat is de aanleiding? Enkele punten uit de nota: - Het fondsrisico moet van de werkgever naar de deelnemers. - Kosten moeten omlaag door het opbouwpercentage, de pensioenleeftijd en de indexatieambitie sturingselementen te maken. - Heroverweging intergenerationele solidariteit. - Betaalbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar.

6 Wat is de aanleiding? De kredietcrisis leidde tot onverwachte zaken zoals: - Faillissement van Lehman Brothers, AIG en, veelal met minimaal AA-rating. - Het niet kunnen beschikken over beleggingen/gelden bij zakenbanken en hedge funds. Maar ook tot een daling van de veilige rente waardoor: - De dekkingsgraden daalden; - De premies stegen; - Er niet geïndexeerd werd en; - Er korting dreigde.

7 De onderzoeken Er zijn vier rapporten geweest die relevant waren voor het Pensioenakkoord: - Commissie Parameters (DON); - Commissie Beleggingsbeleid en Risicobeheer (Frijns); - Commissie Toekomstbestendigheid Aanvullende Pensioenregelingen (Goudswaard); - Rapport Evaluatie FTK. Inclusief bijlagen 253 pagina s

8 Don De commissie Parameters (Don) kwam op met een verdeeld advies. De voorzitter en de leden van DNB en CPB dachten anders over de verwachte rendementen dan de StvdA-leden. Verwacht rendement vastrentende waarde nog niet aangepakt.

9 Frijns Rapport van 19 januari 2010: Pensioen: Onzekere zekerheid De commissie heeft in opdracht van SZW onderzoek gedaan naar de wijze waarop het beleggingsbeleid, het risicobeheer, de uitvoering en governance van pensioenfondsen zich sinds 1990 heeft ontwikkeld in relatie tot de doelstelling en het risicodraagvlak van pensioenfondsen.

10 Frijns Conclusies: - De pensioenfondssector is heterogeen en wordt steeds complexer. - De pensioenfondsen worden mede door ontgroening en vergrijzing steeds kwetsbaarder. - Pensioenfondsen hebben structureel te weinig aandacht voor risicobeheer en voor uitvoering van het beleggingsbeleid.

11 Frijns Conclusies: - Het reëel kader dient leidend te zijn; nu ligt door het Financieel toetsingskader (FTK) te veel nadruk op nominale dekkingsgraad. - Specifieke kenmerken van pensioenfondsen worden onvoldoende vertaald in beleggingsbeleid. - Het governance model behoeft verbetering.

12 Frijns Maar ook: - FTK is een gegeven, geen normatief uitgangspunt. - Kritische dekkingsgraden mogen niet onderschreden worden. - Uitgaan van actuele en realistische verwachtingen, mits er normale marktomstandigheden zijn. - De huidige lage rente is het gevolg van verstoorde marktverhoudingen.

13 Stelling Door de invoering van het FTK is de rekenrente, bij het huidige niveau van de marktrente: 1. Hoger 2. Lager 3. Geen van beide is juist

14 Frijns When the task is complex, when efforts will span a substantial time,.a detailed contract would be silly

15 Frijns Opdracht aanvaarding: Besturen dienen uitsluitend pensioencontracten te accepteren die niet alleen expliciet en evenwichtig zijn met betrekking tot de pensioentoezeggingen en de premieafspraken maar ook over de toedeling van risico s.

16 Stelling Ons pensioencontract is expliciet en evenwichtig. 1. Ja 2. Nee 3. Weet niet

17 Frijns Dynamisch beleggingsbeleid, afhankelijk van de dekkingsgraad.

18 Frijns Verantwoording: Het bestuur dient zich over het gevoerde beleid te verantwoorden, onder meer door de deelnemers in expliciete en specifieke termen via de website en ten minste jaarlijks via het jaarverslag te informeren over het beleid en de resultaten van risicobeheer en vermogensbeheer.

19 Frijns Communicatie: Over de risico s van de regeling en wat die betekenen voor de belanghebbende. Het fonds dient ook volstrekt helder te zijn over de mate waarin het waardevast pensioen gerealiseerd kan worden.

20 Stelling Veel pensioenfondsen, met een dekkingsgraad onder de 100% en een premie onder de kostendekkende premie, vermelden nog steeds een indexatieambitie gelijk aan de prijsindex of hoger. Dit is: 1. Correct, de ambitie is immers niet veranderd. 2. Bizar, omdat dit absoluut geen afspiegeling is van een realistische verwachting. 3. Niet relevant, zolang het indexatielabel niet gepubliceerd hoeft te worden.

21 Goudswaard Aanleiding: - Fondsen worden te groot t.o.v. de ondernemingen, dus werkgever kan niet meer garant staan. - De premie is te hoog. - De premie is te volatiel. - De indexatieambitie wordt niet waargemaakt. - Pensioenen zijn niet schokbestendig. - Pensioencontracten zijn vaag.

22 Goudswaard Nederlands pensioensysteem is kwetsbaar voor - Daling van de rente. - Stijging levensverwachting. - Stijging van de pensioenpremies.

23 Goudswaard Gevolgen sturing pensioenfondsen: - Fondsen moesten meer risico nemen - Het risico wordt overgedragen van de werkgever naar de deelnemers. - Stelsel is onvoldoende toekomstbestendig. Oplossingen: - Beperken pensioenambitie. - Stijgende levensverwachting verwerken in pensioenambitie. - Harde en zachte pensioenrechten.

24 Stelling De vervangingsratio van ruim 80% uit het rapport van de commissie Goudswaard geeft een goed beeld van de kwaliteit van ons pensioenstelsel. 1. Waar 2. Niet waar

25 Inkomen voor en na 65 jaar

26 Vervangingsratio

27 Conclusie vervangingsratio Verlaging van ambitie niet op basis van hoogte vervangingspercentage: Meeste categorieën 70% Percentage 112% niet door pensioen, maar AOW Inkomen 55+ al verlaagd Prepensioen- en vutleeftijd in onderzoeksperiode meest 61 jaar

28 Evaluatie FTK Bij introductie FTK: Eind 2008: 7 fondsen met reservetekort 50 fondsen met reservetekort en 300 fondsen met dekkingstekort. De gemiddelde dekkingsgraad daalde in 2008 van 144% naar 95%.

29 Evaluatie FTK Bron: evaluatie FTK

30 Stelling Wat zouden we nu doen als de dekkingsgraden nog steeds boven de 150% waren? 1. Het overschot gebruiken voor toekomstige indexatie of meer zekerheid voor de deelnemers. 2. Het overschot gebruiken voor premieverlaging, crisisbestrijding of andere externe doelen.

31 Evaluatie FTK Problemen: - FTK is een nominaal kader, zonder plaats voor de reële ambitie. - Onvoldoende evenwicht tussen rendement en risico. - Volatiele dekkingsgraden leiden tot volatiele beleidsreacties. - Tekortkomingen in het model. Zoals ontbrekende risico s en kalibratie van risico s.

32 Evaluatie FTK Oplossingen: - Communiceren in reële termen. - Indexatieopslag in de premie. - Slecht weer scenario s en contingency plan. - Geen risicopremie in de kostendekkende premie. - Wachttijd of middeling van de dekkingsgraad. - Nieuwe parameters en nieuwe risico s.

33 De uitwerking Er zijn de volgende rapporten verschenen: - Het Pensioenakkoord voorjaar juni Uitwerkingsmemorandum 9 juni Hoofdlijnennota herziening FTK 30 mei 2012 Inclusief bijlagen 248 pagina s

34 De uitwerking Er zijn de volgende documenten, wetten en regels verschenen: - Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 21 juni Septemberpakket 24 september Regeerakkoord 29 oktober Sociaal akkoord 11 april 2013 Inclusief bijlagen 209 pagina s

35 Pensioenakkoord Drie delen: - De AOW-leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie

36 Pensioenakkoord Kabinet en Sociale partners onderschrijven de rapporten van Frijns en Goudswaard. Fundamentele kenmerken moeten behouden blijven: - Collectiviteit - Solidariteit en - Verplichtstelling

37 Pensioenakkoord Nieuwe balans tussen: ambitie, zekerheid, solidariteit en kosten.

38 Pensioenakkoord Twee problemen: - Stijgende levensverwachting leidt tot langer pensioen. - Onvoldoende schokbestendig voor rente, inflatie en rendementen. Sturingsmiddelen zijn onvoldoende. Indexatie staat op nul, de premie is al maximaal en korten mag alleen als ultimum remedium.

39 Pensioenakkoord Verdergaande automatische kostenstijging van pensioenen moet worden voorkomen. Doelstelling is de pensioencontracten, uitgaande van een stabiele kostendekkende premie, aan te passen aan de stijgende levensverwachting en schokbestendig te maken voor ontwikkelingen op de financiële markten. Met dit pensioenakkoord leggen sociale partners de uitgangspunten vast voor een nieuw, meer transparant pensioencontract dat rekening houdt met de ontwikkelingen van de levensverwachting en financiële markten.

40 Wat betekent stabiele KDP? Kostendekkende premie in reëel pensioen: Actuarieel benodigde premie op prudente grondslagen: RTS (DNB) + risico-opslag + indexatie-afslag en sterftegrondslagen (AG-prognosetafels) + Uitvoeringskosten Tot nu toe: Inkoop pensioenaanspraak leidend => variabele kostendekkende premie

41 Wat betekent stabiele KDP? Pensioenakkoord: Stabiele kostendekkende premie => Variabele inkoop pensioenaanspraken => CDC Prudente grondslagen bepalen in te kopen pensioenaanspraken, die hierdoor variabel worden.

42 Wat betekent stabiele KDP?

43 Wat betekent stabiele KDP? Variabel opbouwpercentage; Collectief opbouwpercentage is mede afhankelijk van de leeftijden van de deelnemers; Partnerpensioen in opbouwregeling wordt lager indien er korting wordt toegepast op opbouwpercentage.

44 Wat betekent stabiele KDP? Generatie-effecten: Deelnemers van bouwen minder op dan waar premie voor betaald is; Deelnemers van bouwen meer op dan waar premie voor betaald is. Maar Witteveen werkt ook door. Deelnemers van dragen groot deel premie af aan Deelnemers van dragen geen premie af aan

45 Pensioenakkoord De pensioenambitie en -verwachtingen van deelnemers moeten meer in lijn komen met de realistisch ingeschatte financiële mogelijkheden zodat verrassingen bij deze deelnemers zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Dus niet meer beloven, dan wat je waar kunt maken.

46 Pensioenakkoord Het nieuwe pensioencontract moet: - transparant; - zo compleet mogelijk; - eenvoudig te begrijpen en; - uitvoerbaar zijn; - tegen zo laag mogelijke kosten. Twee opties: Nominaal met harde garanties of reëel

47 Pensioenakkoord Pensioenleeftijd: Voor verschillende generaties hetzelfde aantal pensioenjaren bij hetzelfde aantal opbouwjaren. Eén jaar langer leven betekent tot 8 maanden langer werken. Overschotten zijn voor verbeteren indexatiekwaliteit / schokbestendigheid of vervroeging.

48 Stelling Hoeveel maanden extra pensioen levert, in de huidige wetgeving, 1 jaar langer leven op? 1. 0 maanden 2. 4 maanden maanden

49 Het grote verschil Het huidige systeem kent aanspraken. De belangrijkste vraag voor de deelnemer is: Is er voldoende vermogen of garantie om mijn aanspraak en indexatie veilig te stellen?

50 Pensioenfonds vroeger Voorziening Rendement Indexatie Premie Uitkering

51 Pensioenfonds 2006 Rendement Voorziening Vereist E.V. Gewenst E.V. Extra premie Indexatie Premie Korting Uitkering Extra s

52 Het grote verschil In het Pensioenakkoord is de premie geen stuurinstrument meer. Al het pensioenvermogen, niks meer en niks minder, is voor de deelnemers. De belangrijkste vraag voor de deelnemer is: Welke uitkeringen kan ik verwachten voor mijn aandeel in het pensioenvermogen? Iemands aanspraak bepaalt mede zijn aandeel in het Pensioenvermogen.

53 Pensioenfonds na akkoord Rendement Pensioenvermogen Uitkering Premie Indexatie Korting Herstel en extra indexatie

54 Dekkingsgraad = 100% Aangezien al het vermogen bedoeld is voor pensioen en er geen ander vermogen beschikbaar is, is de feitelijke dekkingsgraad per definitie 100%. De berekende dekkingsgraad geeft dan aan welk deel van het pensioenvermogen al is toegekend.

55 Openstaande punten in het PA - Hoe moet de toezegging vorm gegeven worden? - Leidt het pensioenakkoord tot een risicovoller beleggingsbeleid? - Hoe wordt het FTK2 ingericht? - Wat is een collectief risicoprofiel? - Hoe en wat communiceren we met de deelnemers? - Wat wordt het alternatief voor het indexatielabel? (de kortingsbon?)

56 Uitwerkingsmemorandum Uitgangspunten: - een reële en loongerelateerde pensioenambitie op basis van een stabiele premie en realistische, prudent gehanteerde parameters ten aanzien van verwachte rendementen en de loon- en prijsontwikkeling, zodat vooraf sprake is van consistentie tussen de pensioenambitie en de financiering daarvan; - een transparante samenhang tussen het risicoprofiel en de gewenste zekerheid ;

57 Uitwerkingsmemorandum Pensioenpremie in % brutoloon Bron: Uitwerkingsmemorandum

58 Stelling Consistentie tussen pensioenambitie en financiering betekent: a. De financiering wordt afgeleid van de ambitie. b. De ambitie wordt afgeleid van de financiering.

59 Uitwerkingsmemorandum Uitgangspunten: - een evenwichtige toedeling van de risico s; - een zo compleet mogelijk pensioencontract waarbij het vooraf duidelijk is wie de risico s draagt; - een goed communiceerbaar en transparant pensioencontract (consequenties); - voldoende keuzemogelijkheden voor de deelnemers;

60 Uitwerkingsmemorandum Uitgangspunten: - minimaliseren van de overgangsproblematiek; - zo veel mogelijk gelijke structuur van het nieuwe pensioencontract.

61 Uitwerkingsmemorandum Vernieuwd contract: - Op basis van reële ambitie - Zonder nominale garantie - Op risicoprofiel afgestemde beleggingsmix - Opvangen van hogere levensverwachting.

62 Uitwerkingsmemorandum De onderdelen van het nieuwe contract: - het premieniveau; - rendementsparameters en beleggingsportefeuille; - de franchise, het opbouwpercentage en de indexatie; - het aanpassingsmechanisme aan de ontwikkeling van de levensverwachting; - het aanpassingsmechanisme voor verwerking van dekkingstekorten resp. overschotten.

63 Uitwerkingsmemorandum Stabiel premieniveau: Geen aanpassingen in verband met schokken in levensverwachting of op de financiële markten. Geen bijstortverplichtingen of premiekortingen. Als de samenhang tussen premie, rendementsverwachting en pensioenopbouw onhoudbaar wordt, dan volgt overleg.

64 Uitwerkingsmemorandum Rendementsparameters en beleggingsportefeuille De discontovoet wordt gebaseerd op het verwachte gemiddelde langetermijnrendement die op lange termijn voldoende robuust is. Hiermee kan het huidige probleem van de dalende trend van de rente-swap-curve worden vermeden.?

65 Uitwerkingsmemorandum Franchise, opbouwpercentage en indexatie Franchise: aanpassen aan lonen. Indexatie: loonindex voor actieven; prijsindex voor gepensioneerden.

66 Stelling De voorziening voor een pensioenfonds met een hoog verloop kan lager worden vastgesteld dan de voorziening voor een pensioenfonds met een laag verloop? 1. Waar 2. Niet waar

67 Uitwerkingsmemorandum Levensverwachtingsaanpassingsmechanisme (LAM) Aanpassing voor nieuwe pensioenopbouw: De effecten van de pensioenrekenleeftijd en de sterftetafel wordt verwerkt in het opbouwpercentage. Aanpassing voor bestaande rechten: Effect van levensverwachting compenseren door het beperken van de indexatie over maximaal 10 jaar.

68 Stelling Als een fonds het LAM-mechanisme toepast, dan mag men daarmee in de reservering rekening mee houden. Dus voor een toezegging op 67 aan een 40-jarige mag men reserveren op basis van pensioenleeftijd Waar 2. Niet waar

69 Uitwerkingsmemorandum Rendementsaanpassingsmechanisme (RAM) Een tekort kan gespreid worden over max. 10 jaar. Waarna de indexatie negatief kan uitvallen. Alternatief: indexatiestaffel. Egalisatiereserve

70 Stelling Als de RAM periode 10 jaar is en op t=0 ontstaat een tekort. Waarop adviseert de StvdA om het tekort in mindering te brengen? 1. Uitsluitend op de op t=0 bestaande rechten. 2. Op alle rechten in de komende 10 jaar. 3. Anders

71 Spreiding van korting Wat betekent het spreiden van kortingen op aanspraken? Langzaam doorvoeren korting Meer korten op aanspraak VPV moet direct gekort worden

72 Spreiding van korting 6% Jaarlijkse korting door spreiden korting 5% 4% 3% Percentage man Percentage vrouw 2% 1% 0% Leeftijd

73 Spreiding van korting 10% direct korten op de VPV Korting op aanspraak bij directe korting 10% Korting door spreiden: 12% Generatie-effecten: Aan (bijna) pensioentrekkenden wordt 9 jaar te veel betaald; Deelnemers met meer dan 9 jaar pensioenopbouw in de toekomst worden meer gekort dan op basis van tekort nodig is.

74 Egalisatiereserve Doel egalisatiereserve: Opvangen lage rendementen van het fonds (ten behoeve van indexatie) Niet: opvangen lang leven risico

75 Egalisatiereserve Wat betekent de egalisatiereserve voor de solidariteit? Waardoor wordt egalisatiereserve aangevuld? Waar wordt egalisatiereserve aan besteed?

76 Egalisatiereserve Aanvulling egalisatiereserve: Goede rendementen Kostenvoordeel uit premie: Direct te bestemmen of als onderdeel van premieruimte Beperking door Witteveenkader Gebruik (reële) indexatiestaffel Besteding egalisatiereserve: Schokdemper voor rendementen Beperken kortingen bij negatieve resultaten

77 Egalisatiereserve Generatie-effecten Een deel van de beschikbare premie wordt gebruikt voor indexatie: Voorbeeld: op basis van de KDP kan 3% pensioen worden opgebouwd; Witteveen beperkt dit tot 2,15% Er wordt bijgedragen aan de egalisatiereserve: (3% 2,15%) / 3 % * 18% van de PG = 0,28 * 18% van de PG = 5% van de PG. Deelnemers rond pensioenleeftijd ontvangen hoogste bijdrage uit egalisatiereserve.

78 Uitwerkingsmemorandum Te bepalen voor FTK2: - Haalbaarheidstoets; - Stabiele dekkingsgraad, 12 maands middeling; - Discontovoet; - Realistische scenario analyses voor inzicht in het individuele pensioenresultaat. - Nieuwe procedure voor vaststelling parameters.

79 Uitwerkingsmemorandum Invaren: De StvdA vindt dat invaren wenselijk is, omdat dit leidt tot betere pensioenuitkomsten.

80 Stelling Invaren leidt tot betere pensioenuitkomsten: 1. Waar, want de nominale garantie kost geld. 2. Niet waar, want rendement blijft gelijk. 3. Waar, want de kosten worden lager.

81 Uitwerkingsmemorandum

82 Stelling risico Als een pensioentoezegging gebaseerd is op een hoger risico, dan dient dit helder gecommuniceerd te worden. 1. Eens 2. Niet eens

83 Hoofdlijnennota FTK Aanpak: 1. Meer expliciete afspraken over de toedeling van risico s. Noodzakelijk voor herstel van vertrouwen. 2. Fondsen moet helder communiceren, zodat deelnemers beslissingen kunnen nemen. 3. Er komt een stabiel FTK. 4. Het FTK houdt beter rekening met de ambitie. 5. Schokken kunnen geleidelijk doorwerken. 6. Er komt één FTK.

84 Hoofdlijnennota FTK Voor nominale contracten moet het bestuur een indexatiestaffel opstellen. Volledige indexatie is pas mogelijk vanaf de normdekkingsgraad. De normdekkingsgraad is naar verwachting % Het vereist vermogen is naar verwachting 125%

85 Hoofdlijnennota FTK

86 Hoofdlijnennota FTK De risico-opslag en de wijze waarop het risico in de te verwachten pensioenuitkeringen doorwerkt, moeten onderling consistent zijn. De opslag is voor alle fondsen gelijk en daardoor niet afhankelijk van de beleggingsmix Zo wordt voorkomen dat fondsen de discontovoet kunnen beïnvloeden door hun beleggingsmix aan te passen, zodat de dekkingsgraad van de bestaande verplichtingen stijgt en er te snel meer indexatie kan worden toegekend.

87 Hoofdlijnennota FTK De discontovoet voor de verplichtingen bestaat uit: Risicovrije rente, zonder middeling, met UFR + risico-opslag - verwachte inflatie

88 Stelling Jongeren hebben tijd genoeg om slechte rendementen goed te maken. 1. Ja 2. Nee 3. Weet niet

89 Rendementen

90 Generatie-effecten rendement Jongeren zullen een lager rendement met minder fluctuatie ontvangen. Ouderen zullen een hoger rendement met meer fluctuatie ontvangen.

91 Hooflijnennota FTK Haalbaarheidstoets met - een minimale toekenningsverwachting en - een maximale onderschrijdingskans.

92 Stelling Sommige generaties zijn beter af als ze nu uit de collectiviteit stappen: 1. Waar 2. Niet waar

93 Korten pensioenen Wat zijn de generatie-effecten bij het korten van pensioen: De omvang van de korting De kans dat er gekort wordt en De omstandigheden bij korten.

94 Korten pensioenen Korten pensioen is niets anders dan negatieve indexatie.

95 Korten pensioenen

96 Korten pensioenen Kans tekort vóór indexatie Kans op tekort vóór indexatie % 80% 70% 70% 60% 60% 50% 50% 40% 40% 30% 20% 10% 50% 30% 20% 10% 52% 32% 24% 20% 17% 16% 14% 14% 13% 12% 12% 12% 12% 12% 11% 33% 25% 22% 19% 17% 15% 14% 13% 12% 12% 11% 10% 10% 9% 0% ultimo jaar 0% ultimo jaar Kans op tekort vóór indexatie Kans op tekort ,0% 80% 70,0% 70% 60,0% 60% 50,0% 50% 40,0% 40% 30,0% 20,0% 10,0% 68% 49% 39% 35% 31% 29% 27% 25% 24% 22% 21% 20% 19% 19% 17% 30% 20% 10% 40% 31% 24% 20% 17% 15% 13% 11% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 0,0% ultimo jaar 0% ultimo jaar

97 Korten pensioenen

98 Korten pensioenen Conclusies Vanuit een evenwichtssituatie: Jongeren grootste korting opgebouwd pensioen Vanuit alle situaties: Middengroep grootste kans op korten Jongeren meer gevoelig voor lage rentestanden dan ouderen

99 Hoofdlijnennota FTK Aanpassingen als gevolg van kortingen of bijschrijvingen dienen binnen het Witteveenkader te blijven. Een fiscaal maximale regeling kan dus wel gekort, maar niet verbeterd worden. For better and for worse krijgt dan een andere betekenis.

100 Hoofdlijnennota FTK Bron: Hoofdlijnennota

101 Hoofdlijnennota FTK

102 Hoofdlijnennota FTK Invaren volgens het CPB: Leidt tot iets vaker korten, maar wel substantieel minder diep. Geen excessieve herverdeling tussen generaties.

103 Hoofdlijnennota FTK Invaren is in beginsel juridisch mogelijk. Invaren is in de uitvoering een zaak voor pensioenfondsen en sociale partners. SZW zal waarborgen opnemen om dit zorgvuldig te laten gebeuren.

104 Hoofdlijnennota FTK Voorwaarden aan de besluitvorming over collectief invaren: - een voorgeschreven procedure voor het besluitvormingsproces bij invaren; - toetsingscriteria voor een zorgvuldige afweging van de betrokken belangen door het pensioenfonds, waarbij rekening zal moeten worden gehouden met de dekkingsgraad; - eisen omtrent de toezichtregels die de toezichthouder (DNB) hanteert.

105 AOW en pensioenrichtleeftijd De nieuwe wet is inmiddels door de eerste kamer. AOW- en pensioenrichtleeftijd worden jaarlijks beoordeeld. AOW-leeftijd vanaf 2019 met stapjes van 3 maanden. Pensioenrichtleeftijd vanaf 2015 met stapjes van 1 jaar.

106 Septemberpakket Maatregelen van SZW van september 2012 Uitgangspunt is dat het pakket als geheel evenwichtig is. Voorkomen dat meer gekort wordt dan nodig is.

107 Septemberpakket Maatregelen: 1. Invoering UFR 2. Adempauze voor de eis dat de premie moet bijdragen aan herstel 3. Gespreide korting over 2013, 2014 en 2015 (max.7%) 4. Stimulans om de regelingen toekomstbestendiger te maken.

108 Septemberpakket Stimulans, voorwaarden voor 2 en 3: 1. Pensioenrichtleeftijd naar Invoering pseudo-lam 3. Ondergrens voor indexeren wordt verhoogd naar 110%

109 Septemberpakket De voornaamste conclusie van het CPB is dat het totaalpakket leidt tot beperkte positieve herverdelingseffecten ten gunste van de huidige oudere generaties

110 Regeerakkoord Bruggen slaan De fiscale opbouw (Witteveenkader) wordt in 2015 beperkt tot: - 1,75% middelloon en; - een maximumsalaris van ,-.

111 Sociaal akkoord Sociale partners pleiten voor: 1. Invaren wordt verplicht. 2. Er komt een macrostabiele discontovoet die meer conjunctuurneutraal wordt vastgesteld. 3. Er komt één integraal FTK met een flexibele indexatie ambitie. Het nominaal FTK kan vervallen. 4. Er komt een aanvullend pakket voor overgangsjaar 2014, waarmee afstempelen en premieverhoging zoveel mogelijk wordt voorkomen.

112 Sociaal akkoord Beperking Witteveenkader: Sociale partners kregen tot 1 juni om met plannen te komen om de beperking van de fiscale opbouw te beperken. De maximale kosten hiervan zijn 250 miljoen. T.o.v. de miljoen besparing.

113 Sociaal akkoord Het sociaal akkoord is een onderhandelaarsakkoord. De achterbannen moeten nog akkoord gaan. Het kabinet gaat het parlement steun vragen voor het akkoord. De hoofdlijnennota van mei 2012 blijft uitgangspunt. De voorstellen kunnen aan de orde komen.

114 Planning SZW Onderwerp Planning Onderzoek naar doorsneepremie Tweede kwartaal 2013 Aanvullende maatregelen 2014 Tweede kwartaal 2013 Wetsvoorstel aanpassing Witteveenkader Tweede kwartaal 2013 Evaluatie beleid op het vlak Tweede kwartaal 2013 van aanvullende pensioenen

115 Planning SZW Onderwerp Planning Toezicht 1 Derde kwartaal 2013 Wetsvoorstel doorwerken na Derde kwartaal 2013 AOW-gerechtigde leeftijd Wetsvoorstel tot wijziging Vierde kwartaal 2013 van het Financieel Consultatie: juni 2013 Toetsingskader Concept Wetsvoorstel tot wijziging van communicatievoorschriften Vierde kwartaal 2013 Consultatie: juni 2013

116 Planning SZW Onderwerp Wetsvoorstel herziening waardeoverdracht Verzamelwet pensioenen 2014 Wetsvoorstel tot wijziging van de AOW-leeftijd Planning Vierde kwartaal 2013 Consultatie: juni 2013 Vierde kwartaal 2013 Eerste kwartaal 2014

117 Waar staan we nu? Nieuw nominaal contract Reëel contract 0-3 jaar 0-10 jaar? Uitstel tot korting Huidig nominaal contract

118 drs. Henk Bets, AAG Astrid Binnekamp, Actuarieel Analist AG Tel.:

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen.

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. De Bazel 24 mei 2012 Het Pensioenakkoord Drie delen: - De AOW-leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie Wat is de aanleiding?

Nadere informatie

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012 De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt Workshop 9 mei 2012 Programma De aanleiding en het pensioenakkoord op hoofdlijnen Aanpassingsmechanismes Fiscale pensioenkader

Nadere informatie

reëel financieel toetsingskader (FTK2)

reëel financieel toetsingskader (FTK2) nominaal financieel toetsingskader (FTK1) - bestaande contract - nominale contract - uitkeringsovereenkomst - onderscheid tussen nominale opbouw en indexatie - 2,5% onderdekkingskans maatstaf voor nominale

Nadere informatie

Fiscale aspecten pensioenmaatregelen

Fiscale aspecten pensioenmaatregelen www.pwc.nl Fiscale aspecten pensioenmaatregelen regeerakkoord Studiebijeenkomst Vereniging voor Pensioenrecht 21 november 2012 Agenda 1. Aanleiding 2. Ontwikkelingen wet- en regelgeving pensioen 3. Wet

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1 RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL Vraag 1 Onder het huidige FTK krijgen pensioenfondsen te maken met de zogenaamde beleggings -spagaat: aan de ene kant kan er weinig risico worden genomen

Nadere informatie

Nieuw pensioencontract. DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012

Nieuw pensioencontract. DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012 Nieuw pensioencontract DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012 Kernpunten 1. Eén ftk met twee soorten contracten (nominale contract en reële contract) 2. Contracten

Nadere informatie

Pensioen in beweging. Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket

Pensioen in beweging. Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket Pensioen in beweging Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam door Peter Janssen 27 september 2012 2012 Towers Watson.

Nadere informatie

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 KORTE TERUGBLIK Kabinet Balkenende gevallen: sociale partners pakken kansen Het pensioen is van sociale partners samen, dus moeten wij ook samen naar

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden

Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden opgericht in 1986 gevestigd in Utrecht De NVOG en de Pensioendossiers 2 NVOG : wie

Nadere informatie

Actualiteiten pensioen

Actualiteiten pensioen Actualiteiten pensioen Stichting Pensioenfonds Thales Nederland 20 juni 2013 2013 Towers Watson. All rights reserved. Wat speelt er allemaal? Sociaal akkoord AOW-leeftijd gaat omhoog AOW-gat Nominaal versus

Nadere informatie

Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK

Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK 2 De essentie: Eerlijke verdeling van lasten en lusten tussen generaties krijgt volop aandacht; Er worden twee contracten voorgesteld. Beide behoeven verdere

Nadere informatie

Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011

Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011 Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011 Op 10 juni jl. heeft het kabinet met de Stichting van de Arbeid een akkoord gesloten over de oudedagsvoorziening en ouderenparticipatie. In de kern gaat het akkoord

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

Het nieuwe FTK Hoe gaat het er uit zien? Wordt het transparant?

Het nieuwe FTK Hoe gaat het er uit zien? Wordt het transparant? Het nieuwe FTK Hoe gaat het er uit zien? Wordt het transparant? Adri Jansen en Diede Panneman VSAE workshop 5 maart 2014 Copyright 2012 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010 Welkom Waar willen wij het met elkaar over hebben? Pensioen anno 2010 Stand van Zaken AOW en Pensioenakkoord 4

Nadere informatie

Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen. drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG. Aon Hewitt Consulting Retirement Actuarial Services

Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen. drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG. Aon Hewitt Consulting Retirement Actuarial Services Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG Agenda Waarom Pensioenakkoord? Inhoud Pensioenakkoord Wat doen we ermee? Oplossingsrichtingen Hoe nu verder?

Nadere informatie

Herziening pensioenstelsel

Herziening pensioenstelsel Herziening pensioenstelsel Het pensioenstelsel staat al een tijdje onder druk. Dat geldt niet alleen voor de AOW, maar ook voor de tweede pijler. De toenemende vergrijzing en de stijging in de levensverwachting

Nadere informatie

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG

Huidige stand van zaken nftk. drs. Lonneke Thissen AAG Huidige stand van zaken nftk drs. Lonneke Thissen AAG juli 2014 1. Huidige stand van zaken nftk Wetsvoorstel naar de Raad van State op 4 april 2014 Gebaseerd op nominaal kader - De komende tijd wordt gekeken

Nadere informatie

Afdeling Gouda Senioren Pensioenakkoord; stand van zaken 27 Mei 2011

Afdeling Gouda Senioren Pensioenakkoord; stand van zaken 27 Mei 2011 Afdeling Gouda Senioren Pensioenakkoord; stand van zaken 27 Mei 2011 Rob Barnhoorn Beleidsadviseur ABVAKABO FNV Rbarnhoorn@abvakabo nl Expertgroep Pensioenakkoord juni 2010 1. Waarom was dat nodig? Onderdelen:

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Stichting Pensioenfonds DHV Informatiebijeenkomst 24 september 2013 2013 Royal HaskoningDHV, All rights reserved Alleen voor intern gebruik Agenda Opening Jaarverslag 2012 Paul Canisius Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Sociale Partners en Pensioen

Sociale Partners en Pensioen Sociale Partners en Pensioen door Harry Govers Delft, 11 november 2014 Heerlen, 12 november 2014 Zwolle, 14 november 2014 Onderwerpen Witteveen kader. In te voeren per 1 jan 2015 nieuw Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Pensioenactualiteiten

Pensioenactualiteiten Pensioenactualiteiten Medezeggenschap Waterbedrijven, Waterschappen, Netwerkbedrijven 16-05-2013 Agenda Dekkingsgraad en financiële positie fonds Wijzigingen in 2012 Ontwikkelingen en gevolgen voor ABP

Nadere informatie

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen 12 juni 2011 PGGM, Bestuurlijke Advisering 1 Inleiding De Stichting van de Arbeid heeft het Pensioenakkoord 2010 uitgewerkt

Nadere informatie

Samenvatting uitwerking Pensioenakkoord

Samenvatting uitwerking Pensioenakkoord Samenvatting uitwerking Pensioenakkoord 14 juni 2011 Aon Hewitt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 AOW... 1 3 Tweede pijler pensioenen... 1 4 Duurzame inzetbaarheid... 4 Contactgegevens...

Nadere informatie

Pensioenactualiteiten

Pensioenactualiteiten Pensioenactualiteiten Vereniging van DSM Gepensioneerden 27 maart 2013 Toelichting door Gerard Rutten 2013-001773 Nederlandse Pensioenfondsen: sterke daling van de dekkingsgraad 1 Mutation 25 Funding ratio

Nadere informatie

Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 20 juni 2014 Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Minsterie van SZW Centraal Planbureau

Nadere informatie

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen?

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen? Veelgestelde vragen DE KORTINGEN Gelden de kortingen op het pensioen per 1-9-2016 en 1-3-2017 voor beide regelingen? Ja, de kortingen gelden zowel voor de middelloon als de CDC regeling, ongeacht het afgesproken

Nadere informatie

Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader. Juni 2014

Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader. Juni 2014 Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader Juni 2014 Inhoudsopgave Wetsvoorstel aanpassing FTK Beleidsdekkingsgraad Premievaststelling Toekomstbestendig indexeren Inhaalindexatie Hersteltermijn

Nadere informatie

Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO. November 2013 Hans de Ruiter

Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO. November 2013 Hans de Ruiter 1 Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO November 2013 Hans de Ruiter 2 Inhoud Inleiding pensioencontract De marsroute naar het nieuwe contract Tien vragen en antwoorden

Nadere informatie

Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014

Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014 Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014 Wat doet het ftk? Wat zit er in de pot? Wat is er beloofd? Generatiebalans FTK = beheersingssysteem Indicator Nominale dekkingsgraad

Nadere informatie

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Commissie Toekomstbestendigheid Aanvullende Pensioenregelingen Prof. dr. K.P. Goudswaard (voorzitter) Prof. dr. R.M.W.J.

Nadere informatie

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij Welkom OWASE Pensioenforum 26 juni 2013 OWASE 3 juli 2013 bij Pensioenfonds en solidariteit: één voor allen, allen voor één! www.owase.nl PFO20130626/20130703 2 Programma Pensioenforum De bedoeling van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds KPN Pensioengerechtigden Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

Pensioenambitie onder druk?

Pensioenambitie onder druk? JAARGANG JULI 2010 NUMMER 4 PENSIOENBULLETIN Pensioeninformatie voor werkgevers en pensioenfondsen Pensioenambitie onder druk? Op 4 juni maakten de sociale partners in hun pensioenakkoord afspraken over

Nadere informatie

Indexatie-IQ. Een intelligente en. innovatieve oplossing. voor een transparant. en stabiel pensioen.

Indexatie-IQ. Een intelligente en. innovatieve oplossing. voor een transparant. en stabiel pensioen. Indexatie-IQ Een intelligente en innovatieve oplossing voor een transparant en stabiel pensioen. Het Pensioenakkoord: - AOW leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie Confident B.V.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA. Datum Betreft Septemberpakket pensioenen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA. Datum Betreft Septemberpakket pensioenen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Lunch & Learn 27 september / 2 oktober / 8 oktober 2012 Internal use only Programma Wat komt er vandaag aan bod? Van premie tot pensioen 1 Een goede pensioenregeling

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Pensioen: Onzekere zekerheid

Pensioen: Onzekere zekerheid Commissie Beleggingsbeleid en Risicobeheer Pensioen: Onzekere zekerheid Analyse en aanbevelingen Beleggingsbeleid en Risicobeheer van Nederlandse pensioenfondsen Vereniging van Pensioenrecht 9 maart 2010

Nadere informatie

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks Infosessies PENSIOENEN 2012 20-22 en 26 november 2012 door Peter Boonen en Jan Lodewijks 1 AGENDA Toelichting huidige situatie Septemberpakket en Regeerakkoord Overleg met vakorganisaties Communicatie

Nadere informatie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Team Pensioenen T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 wwwfnvbondgenotennl Datum 30 september 2015 008/LJ/AH Onderwerp FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Human Resources Stichting Pensioenfonds Nederland Toelichting Witteveenkader II en nieuw Financieel Toetsingskader 30 september 2014 kantoor Amsterdam Identifier Presentatie Seminar DNB 28 en 30 mei 2013

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Pensioenakkoord StAr en de gevolgen voor de aanvullende pensioenregelingen. Jan Neven VVP 14 september 2010

Pensioenakkoord StAr en de gevolgen voor de aanvullende pensioenregelingen. Jan Neven VVP 14 september 2010 Pensioenakkoord StAr en de gevolgen voor de aanvullende pensioenregelingen Jan Neven VVP 14 september 2010 Het akkoord gaat met name over.. Incorporeren stijgende levensverwachting in AOW en aanvullend

Nadere informatie

134 De Pensioenwereld in 2015

134 De Pensioenwereld in 2015 14 134 De Pensioenwereld in 2015 Ontwikkelingen in de pensioenmarkt 135 Het nieuwe FTK: oude wijn in nieuwe zakken? Auteurs: Gijs Hoedemaker, Machiel Koper en Alexander van Stee Na de crisis leek er een

Nadere informatie

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten Dames en heren, Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag op uw symposium te komen spreken. Als koepel van verenigingen van gepensioneerden wil de KNVG de belangen van gepensioneerden behartigen

Nadere informatie

Presentatie met uitleg per slide

Presentatie met uitleg per slide Presentatie met uitleg per slide 1 Terug- en vooruitblik In het principe cao-akkoord van december 2012 hebben we afspraken gemaakt over de noodzaak van een nieuwe en toekomstbestendige pensioenregeling

Nadere informatie

68 De Pensioenwereld in 2014

68 De Pensioenwereld in 2014 09 68 De Pensioenwereld in 2014 Pensioenregeling 69 Aanpassingen van het fiscale (Witteveen-)kader Auteurs: Ivar Sintemaartensdijk en Jan Stigter Pensioenen mogen zich nog altijd verheugen in de warme

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 33 972 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet in verband met aanpassing

Nadere informatie

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN 1 GEVOLGEN DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELINGEN 2 REKENRENTE,

Nadere informatie

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1.B Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Waarom een nieuwe regeling bij Cosun? Pensioenpremie Toeslagverlening (indexatie) Discussie

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Aanscherping en verruiming

Aanscherping en verruiming Aanscherping en verruiming Pensioen: garantie voor de toekomst? Ronald Doornbos 28 april 2010 2010 Towers Watson. All rights reserved. Agenda 1. Wat vooraf ging 2. Voorstellen van 7 april 1. Kabinetsinzet

Nadere informatie

Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioenfonds DSM Nederland Pensioenfonds DSM Nederland door Ton de Boer op verzoek van VDP 12-12-2016 Pensioenfonds DSM Nederland 1 AGENDA 1. Inleiding 2. Huidige situatie a) Financieel b) Uitkomsten deelnemersonderzoek c) Besluiten

Nadere informatie

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk)

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) 1. De waarborgfunctie van het ftk Het ftk is het stelsel van financiële normen voor pensioenfondsen dat moet waarborgen dat fondsen het afgesproken

Nadere informatie

Uw pensioen in onzekere tijden

Uw pensioen in onzekere tijden Uw pensioen in onzekere tijden Stichting Pensioenfonds 1 Inleiding Dekkingsgraad per 31 december 2011 is 83,7%. Het pensioenfonds loopt (ver) achter op herstelplan. Voorlopig kortingsbesluit is noodzakelijk.

Nadere informatie

Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk

Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde op vrijdag 12 juli 2013 het lang verwachte consultatiedocument over de uitwerking

Nadere informatie

Datum: 5 december 2014 Betreft: Generatie- en premie-effecten aanpassing pensioenregels 2015

Datum: 5 december 2014 Betreft: Generatie- en premie-effecten aanpassing pensioenregels 2015 CPB Notitie Aan: Dhr. Omtzigt en dhr. Hoekstra, Kamerleden voor het CDA Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon M.H.C. Lever en Th.

Nadere informatie

Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI

Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI Pensioenactualiteiten Robert Deddens 19 november 2013 Copyright 2012 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document of een deel van het

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Agenda 1. Rol klankbordgroep 2. Waarom een nieuwe pensioenregeling?

Nadere informatie

Martin Gast. Edmond Halley BV Increase PensioenKnowHow BV. Increase Pensioen KnowHow

Martin Gast. Edmond Halley BV Increase PensioenKnowHow BV. Increase Pensioen KnowHow Martin Gast Edmond Halley BV Increase PensioenKnowHow BV Even voorstellen Wat is er aan de hand in lijfrenteland? Pensioenactualiteiten Kansen 3e pijler Ik ben Martin Gast Edmond Halley BV Pensioenconsultants

Nadere informatie

P O S I T I O N P A P E R

P O S I T I O N P A P E R Pensioenfederatie Prinses Margrietplantsoen 90 2595 BR Den Haag Postbus 93158 2509 AD Den Haag T +31 (0)70 76 20 220 info@pensioenfederatie.nl www.pensioenfederatie.nl P O S I T I O N P A P E R KvK Haaglanden

Nadere informatie

DNB Pensioenseminar 2013

DNB Pensioenseminar 2013 DNB Pensioenseminar 2013 Workshop: Invaren Tomas Wijffels & Wim Witjes (Pensioenfederatie) Peter Borgdorff (PFZW) DNB 1 Workshop Invaren: Transitie naar een nieuwe pensioenregeling Tomas Wijffels / Wim

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomst

Deelnemersbijeenkomst Deelnemersbijeenkomst Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 2 juli 2015 1 Agenda Opening 2014 Financiën: Dekkingsgraad en financiële situatie Henk nftk Henk Herstelplan Henk Beleggingsbeleid Bert

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014 Stand van zaken SVG 1 van 20 Programma Pensioenfonds SVG Wat speelt er rond de pensioenen? Financiële positie SVG Kortingsmaatregel Vooruitblik 2014-2015

Nadere informatie

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk)

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) 1. De waarborgfunctie van het ftk Het ftk is het stelsel van financiële normen voor pensioenfondsen dat moet waarborgen dat fondsen het afgesproken

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen?

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Casper van Ewijk, Netspar & University of Amsterdam KNAW Symposium, 9 januari 2014, Amsterdam Agenda Wat is een pensioen? Goed pensioen is een risicovol pensioen

Nadere informatie

Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 25 november 2013 Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Ministerie van SZW Centraal

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Pensioenbijeenkomst werkgevers, Utrecht, 31 mei 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Persbericht Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Hoofdpunten: Dekkingsgraad van 94% is te laag: aanvullende maatregelen nodig Beschikbaar vermogen stijgt met ruim 11 miljard Door gedaalde rente nemen

Nadere informatie

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord van 4 juni 2010

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord van 4 juni 2010 9 juni 2011 Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord van 4 juni 2010 1. Inleiding 1.1 Algemeen Het Nederlandse pensioenstelsel behoort volgens deskundigen tot de betere stelsels ter wereld. Wel bestaat de

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Agenda 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Pensioenregeling uitgevoerd door BNPF 3. Vergelijking andere pensioenfondsen 4. Herstelplan

Nadere informatie

Herstelplan PME 2015. Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015

Herstelplan PME 2015. Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015 Herstelplan PME 2015 Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015 1 PME Herstelplan 2015 dekkingraadsjabloon inclusief onderbouwing Dit document bevat het dekkingsgraadsjabloon dat deel uitmaakt

Nadere informatie

Spoorboekje. Pensioenakkoord Waar ging dat ook al weer over? Hoofdlijnen no33e Welke type contracten zijn denkbaar? Lenteakkoord Wat betekent dat?

Spoorboekje. Pensioenakkoord Waar ging dat ook al weer over? Hoofdlijnen no33e Welke type contracten zijn denkbaar? Lenteakkoord Wat betekent dat? Spoorboekje 1 Pensioenakkoord Waar ging dat ook al weer over? 2 Hoofdlijnen no33e Welke type contracten zijn denkbaar? 3 Lenteakkoord Wat betekent dat? 4 Cao onderhandelingstafel Werk aan de winkel! 1

Nadere informatie

Pensioen actualiteit. VHP Tata Steel ALV 13 november 2014

Pensioen actualiteit. VHP Tata Steel ALV 13 november 2014 Pensioen actualiteit VHP Tata Steel ALV 13 november 2014 Agenda Overheidsmaatregelen in vogelvlucht AOW : langer werken Witteveenkader : minder opbouwen, gecompenseerd door langer werken nftk : meer zekerheid

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK

RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK PPF APG Pieter Kasse / Manja Rietjens 15/16/17 januari 2014 RISICOBEREIDHEIDSONDERZOEK ONDER DEELNEMERS AANLEIDING ONDERZOEK Inzicht in (risico)voorkeuren van deelnemers en gepensioneerden

Nadere informatie

van het pensioenstelsel moet verbeteren en de procyclische werking ervan moet verkleinen.

van het pensioenstelsel moet verbeteren en de procyclische werking ervan moet verkleinen. 12 september 2013 Verklaring van de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie, FNV-Jong, CNV Jongeren, CSO (Unie KBO, PCOB, NVOG en Noom), ANBO, KNVG en FNV Senioren over de verdere uitwerking van

Nadere informatie

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Agenda Stand van zaken PPF APG: kerngegevens, beleggingsresultaten dekkingsgraadontwikkeling Deelnemerstevredenheidsonderzoek Effecten

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Het nieuwe FTK: Een rem op de toekomst

Het nieuwe FTK: Een rem op de toekomst Het nieuwe FTK: Een rem op de toekomst Na jaren discussie over het FTK maakt Staatssecretaris Klijnsma een pas op de plaats. Zij stelt slechts aanpassingen van het huidige FTK voor. Deze aanpassingen leiden

Nadere informatie

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds is bijna elke maand anders. Dat komt vooral door de rentestand en onze beleggingsopbrengsten. Nieuwsbrief Ballast Nedam Pensioenfonds September 2013 Tijd voor een nieuwsbrief van uw Pensioenfonds. Er gebeurt veel in de Nederlandse pensioenwereld; dat kan u bijna niet zijn ontgaan. In onze vorige

Nadere informatie

DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen

DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen DNBulletin DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen Datum 18 mei 2017 Thema Pensioenen Pensioenfondsen verwachten uit hun financiële tekorten te komen door hoge rendementen

Nadere informatie

CPB Notitie. 1 Inleiding. 2 Evaluatie Wet aanpassing FTK. Vaste Commissie voor SZW

CPB Notitie. 1 Inleiding. 2 Evaluatie Wet aanpassing FTK. Vaste Commissie voor SZW CPB Notitie Aan: Vaste Commissie voor SZW Centraal Planbureau Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den Haag Postbus 80510 2508 GM Den Haag T 088 9846000 I www.cpb.nl Contactpersoon Marcel Lever Datum: 16 mei 2018

Nadere informatie

Het Financieel Toetsingskader wijzigt

Het Financieel Toetsingskader wijzigt Het Financieel Toetsingskader wijzigt Wat zijn de consequenties en welke keuzes kunt u maken? Dit document is gebaseerd op het wetsvoorstel van 25 juni 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden. Februari 2012. Ferry Pereboom Angelique Kansouh

Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden. Februari 2012. Ferry Pereboom Angelique Kansouh Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden Ferry Pereboom Angelique Kansouh Februari 2012 De AC Rijksvakbonden zijn een initiatief van NCF, Juvox, VPW en VCPS Inhoudsopgave 0. Voorwoord......... 3 1. Lage dekkingsgraad

Nadere informatie

CRISISPLAN - SAMENVATTING

CRISISPLAN - SAMENVATTING CRISISPLAN - SAMENVATTING MAATREGELEN ALS DE FINANCIËLE POSITIE IN GEVAAR IS 1 juli 2015 Inleiding Dit crisisplan beschrijft wat het Algemeen Bestuur gaat doen als het Pensioenfonds in een crisissituatie

Nadere informatie

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM Senioren Toetsingscriteria Debatmanifestatie Volgens welke criteria toetsen seniorenorganisaties een nieuw pensioenstelsel? 1. Ambitie 2. Solidariteit en collectiviteit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 32 043 Toekomst pensioenstelsel Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

had ik (misschien) al iets meer details over het zogenaamde septemberpakket kunnen vertellen,

had ik (misschien) al iets meer details over het zogenaamde septemberpakket kunnen vertellen, Inleiding Maarten Camps DNB seminar 12 september 2012 Dames en heren, Ik ben met plezier naar Bussum gekomen, maar dacht wel even: jammer dat dit seminar niet een week later wordt gehouden. Dan had ik

Nadere informatie

Pensioenakkoord. Spelregels vanuit de accountant bezien. Nico Pul Ernst & Young

Pensioenakkoord. Spelregels vanuit de accountant bezien. Nico Pul Ernst & Young Pensioenakkoord Spelregels vanuit de accountant bezien Nico Pul Ernst & Young Pensioenakkoord Korte vergelijking oud versus nieuw Gevolgen voor de jaarrekening Bijdrage accountants aan het debat Oud versus

Nadere informatie

Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst

Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst Jaarvergadering DNP 25 maart 2015 Frans Dooren, directeur 1 Agenda - Even voorstellen - Terugblik 2014 - Organisatie, Dekkingsgraad, Rente, Verplichtingen,

Nadere informatie