Verslag gemaakt door Giel Dekkers. Aangevuld door Huub Rijkers en David Driessen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag gemaakt door Giel Dekkers. Aangevuld door Huub Rijkers en David Driessen"

Transcriptie

1 Verslag bezoek Izegem d.d : Verslag gemaakt door Giel Dekkers. Aangevuld door Huub Rijkers en David Driessen Gemeente: De schepen met milieu in haar portefeuille en haar medewerker geven een kort overzicht van de doorlopen procedures van N.V.Danis. Ter verduidelijking heb ik hier en daar gegevens overgenomen uit de verleende vergunning: In 1994 vroeg Danis de eerste vergunning aan. Dit was voor mestverwerking d.m.v. pyrolyse(verhitten). Door bezwaren die werden ingediend gaf de gemeente een negatief advies naar de provincie die bevoegd gezag was. Dit kwam vooral ook door de gesloten houding die het bedrijf innam en doordat er veel onduidelijkheden in de aanvraag zaten.(op wordt het beroep op het Milieubesluit gedeeltelijk bevestigd en op wordt het arrest bij de Hoge Raad verworpen) In 2002 komt de vergunning tot uitbreiding(geldig tot ) en een vergunning voor vervanging van de condensatiedrogers (proef tot ) tot 3 conventionele drogers. Deze proefvergunning wordt op een definitieve vergunning geldig tot In 2008 wordt wederom een vergunning verleend voor de verandering van de installatie (geldig tot ). In 2009 volgt er een besluit waarbij de lozingsvoorwaarden worden gewijzigd. Vanaf 2002 komen er vrij regelmatig geurklachten bij de gemeente binnen. Niet zeker is of al die klachten veroorzaakt worden door Danis, omdat er nog zeker 3 geuroverlastgevoelige bedrijven in de buurt liggen en men op zoek is naar een vierde bedrijf dat geuroverlast zou veroorzaken. In 2013 volgt een nieuwe aanvraag. Deze wordt op ontvankelijk en volledig verklaart. Mede door berichtgeving in de pers worden de omwonenden gealarmeerd. Op houdt het bedrijf een informatieavond hier zijn 20 mensen bij aanwezig. Vervolgens wordt er op een openbaar onderzoek gehouden waaruit blijkt dat er 144( 135 middels een petitie) schriftelijke en mondelinge bezwaren en opmerkingen zijn ingediend, allen m.b.t. geuremissie die nog steeds frequent aanwezig is en men vreest voor de waardedaling van de eigendommen. Opgemerkt moet worden dat de gemeente niet het bevoegd gezag is in de hele kwestie. Op verleent de provincie West Vlaanderen de vergunning onder voorwaarden; 1. Men moet regelmatig luchtmonsters nemen voor een chemische analyse uitgevoerd door een MER deskundige op dit gebied.

2 2. Er moet onderzoek verricht worden naar de meerwaarde van een tweede actieve koolstoffilter i.v.m. de verzadiging van het eerste filter. 3. Er worden voorwaarden gesteld aan het afvalwater door de Vlaamse Milieumaatschappij voor lozen afvalwater. 4. Het organiseren van snuffelmetingen en het vastleggen van de overlegprocedure. De gemeente heeft de ervaring dat het bedrijf alle medewerking verleent en open is in de plannen en de werking van de fabriek. Bekend is dat het bedrijf al geruime tijd niet op volle capaciteit werkt en dat er de komende 6 maanden veel snuffelmetingen gedaan worden, waarbij ook twee burgers uit de buurt worden ingeschakeld(waren moeilijk te vinden). Daarna volgt er een gesprek met alle betrokkenen over de stand van zaken. De gemeente is niet betrokken bij die snuffelmetingen omdat zij ook geen bevoegd gezag is. Vragen: Zijn er vragen gesteld t.a.v. het aspect gezondheid, is daar rekening mee gehouden? Die spelen niet of nauwelijks. Uit metingen blijkt dat er geen schadelijke gassen vrijkomen. Het aspect volksgezondheid is niet meegenomen in de overwegingen bij de vergunningverlening. Hoe gaat men om met de klachten over geurhinder? Omdat de gemeente geen bevoegd gezag is worden deze doorgespeeld naar de provincie. De klachten komen vanuit een straal van max. 200 meter. Het fabrieksterrein ligt ingeklemd tussen woonwijken, Izegem, Emelgen en Kachtem. Zijn er problemen m.b.t. het transport? Er zijn geen transportproblemen ook niet m.b.t. het vervoer van gevaarlijke stoffen omdat het industrieterrein beschikt over een op en afrit naar de snelweg. Zijn er problemen m.b.t. het afvalwater van de fabriek? Het riviertje de Mandel is ter plaatse overkluisd. Danis heeft zelf een open waterzuivering. Het water daarvan mag niet worden geloosd op open water. De Mandel gaat naar een waterzuiveringsinstallatie en wordt daar gezuiverd. Er is bij de laatste vergunning een MER rapport gemaakt, was dit verplicht? De gemeente geeft aan dit niet zeker te weten. Wat wordt er gedaan aan de geconstateerde bodemverontreiniging?(ortho fosfaat, nitriet, chloride, ammonium,kalium, ijzer en mangaan)

3 Hier heeft de gemeente niets over te zeggen. Dat is een kwestie van de Overkoepelende organisatie voor de Vlaamse Milieu Maaatschappij(OVAM). (citaat vergunning: Omdat er echter geen duidelijke aanwijzing is dat de verhoogde concentraties een ernstige bodemverontreiniging vormen voor mens en milieu, werd door het OVAM besloten dat er geen beschrijvend bodemonderzoek diende uitgevoerd te worden.) Bezoek N.V.Danis: N.V.Danis is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de bewerking van soja. De bewerkte soja wordt aan veel veevoederbedrijven in binnen en buitenland geleverd. Men maakt ook zelf veevoer. Het bedrijf heeft eigen landbouwbedrijven, waaronder varkensbedrijven, een eigen slachterij en een eigen mestverwerking waarin uitsluitend varkensmest wordt verwerkt. Al geruime tijd staat een deel van de fabriek stil(indamper/droger) als gevolg van te weinig aanvoer van varkensmest. De oorzaken hiervoor zijn; A) Sinds enige tijd zijn er boeren die hun mest zelf verwerken. In België mag dat tot ton. Daarboven moet men naar een industrieterrein. B) Door de goede weersomstandigheden was er dit jaar veel mogelijkheid om het kaliumrijke effluent (potash) op het land uit te rijden. Uitrijden kost aanzienlijk minder energie dan verdampen. C) Het aantal varkens in West Vlaanderen is spectaculair gedaald. Dan volgt het verhaal over de vergunningsprocedures. Dit is nagenoeg gelijk aan dat van de gemeente. Vragen die op kantoor en in de fabriek gesteld zijn: Was bij de laatste vergunningaanvraag een MER rapportage verplicht? Ja, die is verplicht als je boven de ton komt. Is er een calamiteitenplan? Er is i.v.m. de mogelijke risico s een vergunning van de brandweer verleend. Bovendien wordt er veel gecontroleerd en gemonitord, ook m.b.v. computers. Een strikte voorwaarde voor het goed functioneren van het hele proces is goed, op elkaar ingespeeld, gekwalificeerd personeel. Als de fabriek in bedrijf is zijn er minimaal 6 mensen aanwezig, waaronder 2 chemici, 2 technici(operators), 1 elektrotechnicus en 1 algemeen medewerker. Het bedrijf werkt op normale werktijden. Er zijn procedures voor de opslag van o.a. zwavelzuur en het personeel kent de risico s.

4 Mocht er zich een calamiteit voordoen, wat nog nooit is voorgekomen) dan kan het gehele systeem onder stoom gezet worden (dan komt er een automatische stoomdosering in werking) waardoor de gevolgen van brand zeer beperkt worden. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van actieve alarmering (Dus met geluid en licht signalen) In hoeverre speelt het aspect gezondheid een rol binnen of buiten het bedrijf? Buiten de fabriek niet, men voldoet ruimschoots aan alle normen. Binnen de fabriek is men zich goed bewust van waar men mee bezig is. Nogmaals wordt de nadruk gelegd op het belang van goed en gekwalificeerd personeel. Wat is er gedaan aan de geurhinder? We krijgen hetzelfde verhaal als dat van de gemeente. Er is naast de chemische en biologische luchtwasser(koolstof) een tweede koolstoffilter geplaatst. Als de eerste filter verzadigd raakt (2 weken) zorgt de tweede filter voor een goede zuivering en kan men direct de eerste filter vervangen. Dit is een soort container die men betrekt van een naburig bedrijf. Zonder koolstoffilter loop je teveel kans op geur. Je moet chemisch(ammoniak/zwavelzuur) en biologisch filteren. Er is een geurstudie gedaan in de schouw(schoorsteen, uitlaat 42 m.).hierbij bleek dat men aan de normen voldeed. Men controleert zelf wekelijks/meerdere malen per week door in de schoorsteen te gaan ruiken. Dit gebeurt ook door kantoorpersoneel dat op een andere locatie werkzaam is. Waarom wordt er geen stripper gebruikt? (MACE doet dit wel) Bij een stripper zijn enorme hoeveelheden zwavelzuur nodig. Het gebruik daarvan geeft veel risico s. Je bent dan een chemische fabriek en dat willen wij niet. De kosten en risico s van strippen m.b.v. zwavelzuur wegen niet op tegen de kosten/opbrengst van het product dat men dan verkrijgt. De kunstmest die daardoor verkregen wordt is kunstmest van dierlijke oorsprong en mag volgens EU richtlijnen niet als kunstmest verkocht worden; m.a.w. het blijft dierlijke mest. Waarvoor gebruikt men dan zwavelzuur? Danis gebruikt ongeveer 2000 liter zwavelzuur per week voor de chemische luchtwasser. Het zuur wordt opgeslagen in een tank van liter. Ongeveer 1 keer per maand heeft men een volle tankauto zwavelzuur nodig. Deze wordt via de snelweg aangevoerd.(mace gebruikt liter per week/ongeveer 4 of 5 tankauto s) Ondervindt men problemen aangaande het transport van en naar de fabriek?

5 Nee, geen enkele.95% van het transport vindt via de snelweg plaats. We hebbe hierop het industrieterrein een directe op en afrit. De overige 5% is mestaanvoer van boeren uit de directe omgeving. Hoeveel kost de verwerking van de mest? Wij rekenen 17 a 18 euro per ton, met transport erbij komt dat op 20 euro. Wat vindt men van de prijs van 8 euro die MACE zegt te gaan bereken? Hierbij worden de wenkbrauwen gefronst, men vindt die wel aan de erg scherpe kant en kan zich niet voorstellen dat dat haalbaar is, maar met die aangepaste hoeveelheden kan het wel minder als bij Danis zelf. Waarom composteren jullie niet zelf? Omdat bij compostering veel meer ammoniakuitstoot is. Bovendien komen er andere gassen vrij,waaronder lachgas en methaangas. Opm.Henk Jans; bovendien kunnen er allerlei moeilijk controleerbare reacties optreden. Wij verwerken de droge fractie die overblijft(als de droger werkt) tot korrels. Deze worden met bulkwagens of Big Bags afgezet in het buitenland ton mest levert ongeveer ton korrels op. De prijs daarvan schommelt tussen de 60 en 80 euro per ton. De droge fractie die momenteel geproduceerd wordt gaat naar een composteerbedrijf. Die voegt het toe aan GTF afval en andere zaken om er compost/tuin of potgrond van te maken. Maken jullie winst? Soms wel en soms niet. Dat is erg afhankelijk van de gasprijs in verhouding tot de korrelprijs. Het eerste gedeelte van het proces, het centrifugeren, komt overeen met het proces zoals MACE voornemens is te doen, echter de stappen daarna zijn anders. Ofwel het proces van MACE is niet vergelijkbaar met Izegem. De werking van de fabriek werd m.b.v. een sheet uitgelegd. Dit komt in grote lijnen overeen met wat MACE zegt te gaan doen, behalve het strippen en composteren. Danis werkt als volgt(uit vergunningaanvraag overgenomen): De mest wordt in een gesloten vrachtwagen in de gesloten ontvangstloods d.m.v. een snelkoppeling overgepompt naar de overdekte mestbekkens. D.M.V. centrifuge wordt de mest gescheiden in een dikke en een dunne fractie. De dunne fractie gaat naar de biologie en de dikke fractie wordt deels afgevoerd en deels gedroogd.

6 De opslag van de dikke fractie welke wordt nu opgeslagen in de loods en wordt afgevoerd naar derden voor verwerking in compost ruikt flink. De dunne fractie wordt, samen met het condenswater van de droger en het reinigingswater van de mestverwerkingsloods verwerkt in de biologische zuivering (omgekeerde osmose). Deze bestaat uit twee denitrificatiebekkens. De bekkens van de biologie(=waterzuivering) zijn de enige onderdelen van het proces die niet overdekt zijn (Je ruikt niets!) Het effluent van de biologische zuivering wordt in de indamper tot loosbaar water verwerkt. Hierbij wordt het effluent verdampt en de ontstane waterdampen worden nabehandeld om eventuele sporen van N verbindingen(stikstof) te verwijderen. De niet condenseerbare dampen worden behandeld in de luchtzuiveringsinstallatie. De indamper(droger) bevindt zich binnenin de procesloods. Deze is volledig afgesloten en staat onder onderdruk, aangezien alle proceslucht wordt afgezogen via een sproeier naar de zure wasser en actief koolfilter. Na de actief koolfilter wordt de lucht geloosd via een schouw met een hoogte van 42 meter. De dikke fractie en het concentraat van de indamper wordt samen gedroogd in een indirecte droger. De gedroogde fractie wordt opgeslagen in een opslagtank. Op regelmatige tijdstippen wordt de gedroogde fractie gekorreld met behulp van de korrelpers. Zowel de droger als de korrelpers zijn in de procesloods opgesteld. De lucht, afkomstig van de droger, wordt gecondenseerd met een sproeier en gaat daarna naar de zure wasser en actief koolfilter. Om de volle capaciteit ( ton) te kunnen benutten( nu ton) zou er volcontinu gewerkt moeten worden i.p.v. van maandag 5 u tot zaterdag van 5u, zoals nu het geval is. Voor alle duidelijkheid de fabriek draaide zeer beperkt. Alleen de centrifuge stap was in werking, de rest van het proces lag stil. Hierdoor is het moeilijk om een eerste indruk te krijgen met betrekking tot geur. Uitleg op bedrijf: De uitleg op het bedrijf zowel op kantoor als in de fabriek en op het terrein was zeer duidelijk en open. Zij waren ook zeer geïnteresseerd in de situatie zoals deze in Nederland is.

7

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014

Mestverwerking MACE in Landhorst. Henk Jans, arts MG, MMK 3 juli 2014 Mestverwerking MACE in Landhorst Henk Jans, arts MG, MMK Introductie Rol van de GGD: toelichting op risico s mestverwerkingsbedrijf MACE nav vragen van werkgroep MACE en andere betrokkenen, besproken tijdens

Nadere informatie

Visie en activiteiten KUMAC B.V. Even voorstellen: John Van Paassen

Visie en activiteiten KUMAC B.V. Even voorstellen: John Van Paassen 3/24/ CONFERENTIE Een nieuwe markt voor mest. Woensdag 16 maart Prov. Admin. Centrum, Gent Van drijfmest naar kunstmest door John van Paassen, Kumac 1 Kumac B.V. Lupinenweg 8a 5753 SC Deurne T: 0493-312721

Nadere informatie

VL AKO B.V. OVERLOON

VL AKO B.V. OVERLOON DUURZAME Duurzame Mestverwerking in invlakoverloon Fam. Alders uit Overloon neemt initiatief tot meest innovatieve en duurzame manier van mestverwerking in Nederland. Capaciteit: 135.000 m3 per jaar. Mestverwerking

Nadere informatie

Aanpak hemelwater Chemie-Pack

Aanpak hemelwater Chemie-Pack Aanpak hemelwater Chemie-Pack Commissie Bestuur en Middelen, 7 juni 2012 Jeroen de Vugt Projectleider Uitvoering Chemie-Pack Onderwerpen Situatie en omstandigheden Algemene aanpak Aanpak (hemel)water Zuiveringsstudie

Nadere informatie

Inhoud. Studie-avond spuiwater 16/03/2015

Inhoud. Studie-avond spuiwater 16/03/2015 Inhoud Studie-avond spuiwater Viooltje Lebuf Geel 11 maart 2015 Wat is spuiwater en waarvoor wordt het gebruikt? Rekenvoorbeeld Luchtwassers: wettelijke verplichtingen Bemesting met spuiwater 2 VCM = Vlaams

Nadere informatie

GroenLinks Bronckhorst. Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015

GroenLinks Bronckhorst. Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015 GroenLinks Bronckhorst Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015 Waarom co-vergisten Omdat de meststoffenwet veehouders verplicht de overtollige (mineralen in de) mest te ver(be)werken

Nadere informatie

Invulling verplichte mestverwerking

Invulling verplichte mestverwerking Invulling verplichte mestverwerking Ondernemersdag intensief Ben Rooyackers (Mestac), Jos van Gastel (ZLTO) Wat gaan we doen? Korte inleiding Behoefte aanvullende export fosfaat Inventarisatie Mestverwerkingscapaciteit

Nadere informatie

Totale verwerking van mest en/of digestaat

Totale verwerking van mest en/of digestaat Totale verwerking van mest en/of digestaat Verwerking van slib, mest en/of digestaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet wanneer het doel is deze te verwerken tot loosbaar water en fracties die een toegevoegde

Nadere informatie

Notitie: Toelichting op de mestverwerkingsinstallatie aan de Lage Haghorst 15 / 15a te Haghorst

Notitie: Toelichting op de mestverwerkingsinstallatie aan de Lage Haghorst 15 / 15a te Haghorst Notitie: Toelichting op de mestverwerkingsinstallatie aan de Lage Haghorst 15 / 15a te Haghorst Ulicoten, 27-01-2017 Status: Definitief Kenmerk: TJ/031139.139 1. Opslag (verse) ruwe mest in mestput De

Nadere informatie

(CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving

(CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving (CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving Compositie van beelden en uitspraken van verschillende bronnen Tbv verduidelijking en discussie, niet om er rechten aan te ontlenen Het speelveld

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake Reiling Sterksel BV te Sterksel, gemeente Heeze-Leende Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) De heer R. van Zeeland,

Nadere informatie

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver

voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver Mobiele waterzuivering voor de deur Mobiele opvangmiddelen voor afvalwater Opslag van afvalwater Clean Water Mobiele waterzuiver ing Afvalwater zuiveren voor de deur Afvalwater zuiveren voor de deur? Niet

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 - Voorjaar 2003

Nieuwsbrief 1 - Voorjaar 2003 Nieuwsbrief 1 - Voorjaar 2003 Voorwoord Beste, Voor u ligt onze eerste nieuwsbrief Mestverwerking. Het is de bedoeling om u via deze weg op regelmatige basis te informeren over nieuwe realisaties en evoluties

Nadere informatie

Biomineraleninstallatie: veelgestelde vragen

Biomineraleninstallatie: veelgestelde vragen Biomineraleninstallatie: veelgestelde vragen Bij SUEZ ReEnergy krijgen wij regelmatig vragen over de voorgenomen bouw van de biomineraleninstallatie en over de koppeling met onze afval-energiecentrale.

Nadere informatie

5-3-2012. Mestverwerking in Nederland. Wat doet de afdeling Milieu: Kunstmestvervanging door stikstof uit mest. Waarom mestverwerken?

5-3-2012. Mestverwerking in Nederland. Wat doet de afdeling Milieu: Kunstmestvervanging door stikstof uit mest. Waarom mestverwerken? Mestverwerking in Nederland Wat doet de afdeling Milieu: Wageningen, 6 maart 2012 Fridtjof de Buisonjé, Afdeling Milieu gasvormige emissies, fijnstof, emissiearme huisvestingssystemen; bodemkwaliteit,

Nadere informatie

Resultaten VCM-enquête 2009: Stand van zaken mestverwerking in Vlaanderen periode 1 juli juni Persconferentie 14 januari 2010

Resultaten VCM-enquête 2009: Stand van zaken mestverwerking in Vlaanderen periode 1 juli juni Persconferentie 14 januari 2010 Resultaten VCM-enquête 2009: Stand van zaken mestverwerking in Vlaanderen periode 1 juli 2008-30 juni 2009 Persconferentie 14 januari 2010 Operationele verwerkingscapaciteit (hoeveelheid verwerkte N en

Nadere informatie

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017

Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Méér uit mest halen Stand van zaken anno 2017 Jaap Uenk DOFCO BV, Twello VAB, 5 oktober 2017 Inhoud Introductie Opties op bedrijfsniveau Mestmarkt in Nederland Export van onbehandelde mest Stand van zaken

Nadere informatie

Mestverwerking in De Peel

Mestverwerking in De Peel Mestverwerking in De Peel Mestverwerking Jan van Hoof, Jeanne Stoks, Wim Verbruggen Maart 2012 Agenda Doel van de avond Wat is mest? Wat is het mestprobleem? Waar komt mest vandaan? Hoeveel mest is er?

Nadere informatie

ONTWERP VERGUNNING. Zaaknummer: Z

ONTWERP VERGUNNING. Zaaknummer: Z Wijziging van vergunning MVI Willems America BV te H orst a/d M aas 2 december 2016 Ja Wijziging van vergunning MVI Willems America BV te ARCHIEF *2016-004-220937* i.a.a. PaVH/PACA/2016-004-220937 Zaaknummer:

Nadere informatie

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen.

Amitec. Het aanvraagformulier is aangepast en het lozen van huishoudelijk afvalwater en hemelwater is in de aanvraag opgenomen. Reactie op opmerkingen naar aanleiding van opmerkingen op concept Aanvraagformulier 1 de bijlage van de aanvraag is een volgens de NRB toegevoegd. de bedrijfsafvalcontainer met het nummer 22 w o r d t

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

inbreng en heeft als gevolg minder scaling (kalkafzetting in de vorm van calciumcarbonaat).

inbreng en heeft als gevolg minder scaling (kalkafzetting in de vorm van calciumcarbonaat). Mest verwerken Dierlijke mest is vaak vloeibaar en bevat onder andere ammoniak en ammoniumzouten. Men kan uit deze drijfmest ammoniumsulfaat maken dat als meststof kan dienen. Omdat de prijs van kunstmest

Nadere informatie

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015 Studie-avond spuiwater Viooltje Lebuf Geel 11 maart 2015 Inhoud Wat is spuiwater en waarvoor wordt het gebruikt? Rekenvoorbeeld Luchtwassers: wettelijke verplichtingen Bemesting met spuiwater 2 VCM = Vlaams

Nadere informatie

SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV. 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout

SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV. 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout Communicatie: we hebben wat uit te leggen Waarom nu? We bereiden een Milieu Effect Rapportage-aanmeldnotitie voor om een alternatief

Nadere informatie

Van pot naar pan. Groen gas uit Tilburg

Van pot naar pan. Groen gas uit Tilburg Van pot naar pan Groen gas uit Tilburg Even ten noorden van de stad Tilburg ligt de gelijknamige locatie van Attero. De locatie bestaat uit een stortplaats, een overslagstation en een grondbank. Er zijn

Nadere informatie

BUURTONDERZOEK BP. BP Buurtonderzoek 2014

BUURTONDERZOEK BP. BP Buurtonderzoek 2014 BUURTONDERZOEK BP 2014 1 INHOUDSTAFEL Inleiding Doelstelling Methodologie Bespreking resultaten Besluit Aanbevelingen 2 INLEIDING 2 à 3 jaarlijks onderzoek Veiligheid- en communicatiebeleid 600 enquêtes

Nadere informatie

Datum 17 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht

Datum 17 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht 1 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bijlagen 1 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht Hierbij

Nadere informatie

Luchtbalans - NGB BEC

Luchtbalans - NGB BEC BIJLAGE 8 Balansen Luchtbalans - NGB BEC - 17-12-2013 Gebouw 9 en 10 61.477 m 3 /h (dag) 44.047 m 3 /h (nacht) (vulhal) (compostering) Slachterij, AWZI en slachtafvalvergister 30.000 m 3 /h (dag) 15.000

Nadere informatie

Innoveren doe je Samen

Innoveren doe je Samen Innoveren doe je Samen Deep in the shit Ervaringen van een innovatieve ondernemer in een hooggereguleerde sector Ir Roger A.B.C. Rammers CMC 1 Agenda 1. Introductie AquaPurga 2. Mestmarkt: mestproblematiek

Nadere informatie

VCM ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN

VCM ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN VCM ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN 2011 Juli 2012 i ii Inhoudsopgave SAMENVATTING... 1 INLEIDING... 2 1. RESPONS... 3 2. OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN (PERIODE VAN 1 JANUARI

Nadere informatie

Kosten/baten-analyse MC-installaties en gebruikerservaringen MC

Kosten/baten-analyse MC-installaties en gebruikerservaringen MC Kosten/baten-analyse MC-installaties en gebruikerservaringen MC LEI Wageningen UR: Co Daatselaar Aanleiding en doelstellingen onderzoek Veel mest elders af te zetten tegen hoge kosten, druk verlichten

Nadere informatie

Be- en verwerken van mest: een zegen voor water en milieu?

Be- en verwerken van mest: een zegen voor water en milieu? Kennisdag emissies, vergroening en verduurzaming in de landbouw Be- en verwerken van mest: een zegen voor water en milieu? Mark Heijmans 2 december 2014 Het speelveld: schaken op meerdere borden Opzet

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nummer : 2009.09833V Venlo, Bijlage(n) : Het Dagelijks Bestuur heeft op 12 augustus 2009 een aanvraag om vergunning op grond van de Wet verontreiniging

Nadere informatie

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen Antwoorden oefeningen agrarische lozingen 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of de genoemde lozingsroute is

Nadere informatie

38002/140/2/S/1. De deputatie van de Provincieraad,

38002/140/2/S/1. De deputatie van de Provincieraad, 38002/140/2/S/1 Besluit van de deputatie van de Provincieraad, inzake milieuvergunningssituatie van het mestverwerkend bedrijf nv SAMAGRO gelegen te Beverenstraat 78 te Leisele (Alveringem) De deputatie

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum. 25 maart 2017

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE) Groen Gas Burgum. 25 maart 2017 TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum 25 maart 2017 Centrale Bergum: zonnepanelen park Realisatie medio 2017 5 MW Ontwikkeling drijvende zonnepanelen

Nadere informatie

WATER FACTORY. Productinformatie»

WATER FACTORY. Productinformatie» WATER FACTORY Productinformatie» » Drinkwater... Kwaliteit van uw drinkwater Hoeveel water drinkt u per dag? U drinkt het misschien zo uit de kraan, maakt er koffie, thee of limonade van en u kookt er

Nadere informatie

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+ Bijlage 1 Leidraad toepassing handhavinginstrument 'last onder ' BODEM Keuring tank niet (op tijd) uitgevoerd Geen vloeistofdichte vloer of (lek)bak aanwezig Vloer of (lek)bak niet bestand tegen chemische

Nadere informatie

Innovatieve mestverwerking op de boerderij

Innovatieve mestverwerking op de boerderij Innovatieve mestverwerking op de boerderij Groen gas productie en nutriëntenterugwinning René Cornelissen (CCS) 7 juni 2017 Inhoudsopgave CCS Mest Kleinschalige mono-mestvergisting Bio-Up, Groen Gas op

Nadere informatie

Perspectieven mest verwerken

Perspectieven mest verwerken Perspectieven mest verwerken Jan Pijnenburg DLV Intensief Advies BV 06 26 54 87 88 j.pijnenburg@dlv.nl Wetsvoorstel Mogelijke uitwerkingen Het gaat om het overschot op bedrijfsnivo Rekeneenheid is fosfaat.

Nadere informatie

BioMethanol Chemie Nederland B.V (BioMCN)

BioMethanol Chemie Nederland B.V (BioMCN) VERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (MILIEU) verleend aan BioMethanol Chemie Nederland B.V (BioMCN) ten behoeve van de installatie van een (mobiele) zuiveringsinstallatie voor glycerol Locatie:

Nadere informatie

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Opbrengstproeven De Marke en Den Eelder 2015 en 2016 Meting NH 3 emissie De Marke

Nadere informatie

De business case: Mest verwaarden. Hans van den Boom Sectormanager Food & Agri Rabobank Nederland

De business case: Mest verwaarden. Hans van den Boom Sectormanager Food & Agri Rabobank Nederland De business case: Mest verwaarden Hans van den Boom Sectormanager Food & Agri Rabobank Nederland Hengelo 28 maart 2014 mln. kg fosfaat Export van fosfaat moet met 50% stijgen 200 175 150 125 100 75 50

Nadere informatie

Akoestische onderbouwing. Champignonkwekerij Gemert B.V. Beeksedijk 10 te Gemert

Akoestische onderbouwing. Champignonkwekerij Gemert B.V. Beeksedijk 10 te Gemert Akoestische onderbouwing Beeksedijk 10 te Gemert Projectgegevens Initiatiefnemer Naam : H. van den Boomen Adres : Beeksedijk 10 Postcode, plaats : 5421 XC Gemert Telefoon : 0492-364941 Handelsnaam en locatie

Nadere informatie

Mestscheiding Annelies Gorissen

Mestscheiding Annelies Gorissen Mestscheiding Annelies Gorissen 16/05/2017, Kinrooi Dunne fractie Rijk aan N & K Drijfmest Rijk aan N, P en K Mestscheider Dikke fractie Rijk aan P Waarom scheiden? Beperken mestafvoer: concentreren van

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Handleiding voor het indienen van een massaprotocol van een mestverwerkingsinstallatie

Handleiding voor het indienen van een massaprotocol van een mestverwerkingsinstallatie Handleiding voor het indienen van een massaprotocol van een mestverwerkingsinstallatie Sara Van Elsacker VCM/VLM Informatievergadering Januari 2013 Brugge Herentals Waarvoor en wanneer heeft u een MP nodig?

Nadere informatie

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Presentatie Ing. Jaap Uenk MAB LTO Noord afdeling De Liemers, 3 november 2010 Inhoud presentatie Ontwikkeling mestsituatie in Nederland Ontwikkeling

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Arbeid inzake "Sanering terrein Chemie-Pack" Schriftelijke vragen van het lid

Nadere informatie

OPTIES VOOR MESTVERWERKING

OPTIES VOOR MESTVERWERKING OPTIES VOOR MESTVERWERKING Wim Rulkens, Sectie Milieutechnologie, WUR, wim.rulkens@wur.nl Focus: Verwerken van mest met als doel: Productie van waardevolle componenten voor hergebruik Productie van energie

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010 Aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Afdeling Ruimtelijk Ordening T.a.v. de heer S. Olschewsky Postbus 290 5720 AG Asten Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 100486-002-verzoek

Nadere informatie

Watervergunning. Inhoudsopgave

Watervergunning. Inhoudsopgave Watervergunning Datum: Veendam, 25 oktober 2018 Nummer: HAS2018_Z11430 Onderwerp: Coöperatie AVEBE U.A., locatie Ter Apelkanaal; wijziging van de vergunning op grond van de Waterwet voor het brengen van

Nadere informatie

-. Verzoek herziening bestemmingsplan ten behoeve van mestbewerking van meerdere agrarische bedrijven op de locatie Piksenweg 5a te Daarle.

-. Verzoek herziening bestemmingsplan ten behoeve van mestbewerking van meerdere agrarische bedrijven op de locatie Piksenweg 5a te Daarle. Gemeente Hellendoorn Nota Voor burgemeester en wethouders Datum vergadering: Ä 4j Nummer: 16INT01807 Nota openbaar: En JUNI ZUU III III IIIIIMIIIIIIMMI. -. Verzoek herziening bestemmingsplan ten behoeve

Nadere informatie

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V.

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. REPORT Weesp, The Netherlands Health, Safety & Environment Issue Date: 19 mei 2016 Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. COPYRIGHT AND PROPERTY ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS

Nadere informatie

SEPARATOR S 655 / S 855

SEPARATOR S 655 / S 855 SEPARATOR S 655 / S 855 SEPARATOR S 655 / S 855 Beschikbare middelen nuttig toepassen. Met de meest moderne technologie. Traditionele mestverwerking een probleem Wettelijke voorschriften, hoge afzetkosten

Nadere informatie

Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk

Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk Resultaten in vogelvlucht Gebaseerd op de Milieumonitoringrapportage Haven- en industrieterrein Moerdijk 2014 9 december 2015 Wat u vooraf

Nadere informatie

Acceptatievoorwaarden Afval Energie Bedrijf

Acceptatievoorwaarden Afval Energie Bedrijf Bezoekadres Australiëhavenweg 21 1045 BA Amsterdam Postbus 58292 1040 HG Amsterdam Telefoon 020 587 6250 Fax 020 587 6270 wcs@afvalenergiebedrijf.nl www.afvalenergiebedrijf.nl Acceptatievoorwaarden Voor

Nadere informatie

Regelgeving effluent en restmateriaal uit biobedden. H.A.E. de Werd

Regelgeving effluent en restmateriaal uit biobedden. H.A.E. de Werd Regelgeving effluent en restmateriaal uit biobedden H.A.E. de Werd Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit PPO nr. 3261074007_3 december 2007 2007 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied

Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied Mestsituatie en de verwerkingsplicht Gelderse Vallei en Utrechts zandgebied Jaap Uenk DOFCO Beheer BV, Ruurlo, 27 februari 2014, Barneveld j.uenk@dofco.nl INHOUD Introductie Mest- en mineralensituatie

Nadere informatie

Bio-energie en een milieuvergunning?

Bio-energie en een milieuvergunning? Bio-energie en een milieuvergunning? Henkjan Schutte Senior medewerker milieu / specialist afvalstoffen hj.schutte@overijssel.nl Inhoud presentatie WM / Wabo Bevoegde gezag Route tot vergunning MER Milieuvergunning

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 4 april 2017) Nummer Onderwerp Risico s mestverwerking als energiebron

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 4 april 2017) Nummer Onderwerp Risico s mestverwerking als energiebron van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 4 april 2017) Nummer 3283 Onderwerp Risico s mestverwerking als energiebron Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Vrijdag

Nadere informatie

BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK

BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK Referentie provincie: 37011/206/2/A/1 BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK Door de gemeente Pittem Gegevens over de bevoegde overheid de deputatie van de provincieraad Gegevens

Nadere informatie

Bijlage 13 Bodem risico analyse Komeco BV

Bijlage 13 Bodem risico analyse Komeco BV Bijlage 3 Bodem risico analyse Komeco BV Uitgevoerd via het stappenplan van de NRB. 200 & 202. Opgemaakt: Komeco BV, augustus 203 De volgende activiteiten vinden plaats bij Komeco BV aan de Colijnweg 2

Nadere informatie

SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING

SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING UW PARTNER IN SANERINGEN ZORG VOOR DE AARDE Met de opgedane kennis en ervaring in binnen- en buitenland kan op het

Nadere informatie

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015 Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen A. Visser Maart 2015 André Visser Sinds 1999 bij Royal HaskoningDHV Actief op het vlak duurzaamheid en circulaire economie - energiefabriek - grondstoffenfabriek

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Mestmarkt en mestverwerking

Mestmarkt en mestverwerking Mestmarkt en mestverwerking Jaap Uenk DOFCO BV, Twello VAB, 22 september 2015 Inhoud Introductie Stand van zaken mestverwerking (Technieken, producten, markten en capaciteit) (8) Waarom is verwerking nog

Nadere informatie

Checklist Mestverwerking

Checklist Mestverwerking Checklist Mestverwerking Aandachtspunten bij de beoordeling van kosten en risico's van mestverwerkingstechnieken en -initiatieven 1 Aanvoer van mest 1.1 Transportkosten 1.2 Bemonstering & 1.3 Tussenopslag

Nadere informatie

G E M E E N T E V E L S E N

G E M E E N T E V E L S E N Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 19-9-2017 Registratienummer Rs17.00627 Naam raadslid Peter Stam Fractie Velsen Lokaal Portefeuillehouder(s) A.V. Baerveldt F. Bal Onderwerp: berichtgeving

Nadere informatie

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen.

Dit document is van toepassing op de vergunningaanvraag lozing brijn en reststromen waarbij effluent AWZI Suiker Unie als grondstof wordt ingenomen. Toelichting vergunningaanvraag Effluent lozing brijn en reststromen BEM1301457 gemeente Steenbergen Gietwaterfabriek TOM 1. Inleiding Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) ontwikkelt het glastuinbouwgebied

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING BENZEEN. Standaards voor professionals, wees alert! VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Montessori High School Minor

Montessori High School Minor Montessori High School Minor Titel: Waterzuivering Korte beschrijving van de Minor: Het begrip duurzaamheid kom je steeds vaker tegen in de maatschappij. Bij deze minor ga je zelf een product ontwerpen

Nadere informatie

Workshop. Mestverwerking: een bron van emissies of een kans voor emissie reductie? Ellen van Voorthuizen Wim van der Hulst Gerard Rijs

Workshop. Mestverwerking: een bron van emissies of een kans voor emissie reductie? Ellen van Voorthuizen Wim van der Hulst Gerard Rijs Workshop Mestverwerking: een bron van emissies of een kans voor emissie reductie? Ellen van Voorthuizen Wim van der Hulst Gerard Rijs Programma Welkom en opening Introductie mestverwerking MVI s Achtergronddocument:

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

LSDC nv, Kempische Steenweg 311 bus 4.01 te 3500 Hasselt, heeft een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van een milieuvergunning voor het

LSDC nv, Kempische Steenweg 311 bus 4.01 te 3500 Hasselt, heeft een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van een milieuvergunning voor het LSDC nv, Kempische Steenweg 311 bus 4.01 te 3500 Hasselt, heeft een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van een milieuvergunning voor het exploiteren van een biomedisch onderzoeksinstituut en de bijhorende

Nadere informatie

Varkenshouderij: Wat zijn de nieuwe wettelijke kantlijnen? En de gevolgen? 24 november 2017 Ir Isabelle Vermander gsm 0497/

Varkenshouderij: Wat zijn de nieuwe wettelijke kantlijnen? En de gevolgen? 24 november 2017 Ir Isabelle Vermander gsm 0497/ Varkenshouderij: Wat zijn de nieuwe wettelijke kantlijnen? En de gevolgen? 24 november 2017 Ir Isabelle Vermander gsm 0497/974443 iv@dlv.be 2017: het jaar van de veranderingen Omgevingsvergunning: jonge

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

djksdienst voor de ijsselmeerpolders

djksdienst voor de ijsselmeerpolders ,-- L,.a-.* mlnlsterle van verkeer en waterstaat ".Is djksdienst voor de ijsselmeerpolders 8161..10T i.-etu R1JKYDlt:t3 i V

Nadere informatie

Op 19 april 2011 is een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd welke op 22 maart 2011 is ingediend.

Op 19 april 2011 is een melding Activiteitenbesluit geaccepteerd welke op 22 maart 2011 is ingediend. Controlerapport Gegevens controle Zaaknummer 021433213 Zaaktype Controle uitvoeren Zaakomschrijving een inventarisatie worden uitgevoerd van de bestaande (bedrijfs)activiteiten c.q. het gebruik en de inrichting

Nadere informatie

I. SAMENVATTING BESLUIT

I. SAMENVATTING BESLUIT Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESLUIT van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 16 november 2010 Team Milieubeheer Nummer 8087955C

Nadere informatie

Klaar voor de praktijk!

Klaar voor de praktijk! Biologische zuivering afvalwater reiniging spuit Rik de Werd, mei 2014 Klaar voor de praktijk! Foto s: PPO, TOPPS, PC Fruit Scheidingstechnieken Adsorptie: binden aan een oppervlak Bijv. koolstoffilter

Nadere informatie

*Z0156E83AA3* documentnr.: INT/M/16/24023 zaaknr.: Z/M/15/17802

*Z0156E83AA3* documentnr.: INT/M/16/24023 zaaknr.: Z/M/15/17802 *Z0156E83AA3* documentnr.: INT/M/16/24023 zaaknr.: Z/M/15/17802 Raadsvoorstel Onderwerp : Verklaring Van Geen Bedenkingen Volkelseweg 57, Wilbertoord Datum college : 30 augustus 2016 Portefeuillehouder

Nadere informatie

11 PREVENTIE II 12 ONVEILIGE PLEKKEN 13 AANVULLENDE VRAAG ONVEILIGE PLEKKEN. pagina 31. Komt het wel eens voor dat u:

11 PREVENTIE II 12 ONVEILIGE PLEKKEN 13 AANVULLENDE VRAAG ONVEILIGE PLEKKEN. pagina 31. Komt het wel eens voor dat u: PREVENTIE II Komt het wel eens voor dat u:. s avonds of s nachts niet open doet, omdat u het niet veilig vindt? 2. in uw eigen buurt omloopt of omrijdt om onveilige plekken te vermijden? 3. uw kind(eren)

Nadere informatie

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken

Een mengsel van lucht, hete verbrandingsgassen en kleine deeltjes vaste stof In rook zitten ook soms vonken Hoofdstuk 5 In vuur en vlam 5.1 Brand! Voorwaarden voor verbranding Ontbrandingstemperatuur De temperatuur waarbij een stof gaat branden De ontbrandingstemperatuur is ook een stofeigenschap. Er zijn drie

Nadere informatie

VCM-ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN

VCM-ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN VCM-ENQUETE OPERATIONELE STAND VAN ZAKEN MESTVERWERKING IN VLAANDEREN 2014 Juni 2015 i Copyright/Disclaimer Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van VCM vzw verveelvoudigd

Nadere informatie

Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel

Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel. 030-2589111 Afdeling : VVM Nummer : 80865D49 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen ex art. 47 van het Reglement van Orde aan het College van Gedeputeerde

Nadere informatie

Besluit lozing afvalwater huishoudens

Besluit lozing afvalwater huishoudens Besluit lozing afvalwater huishoudens Ontheffing voor de lozingssituatie van: W.R. Bouma Lozingsadres: Luttelgeesterweg 21 Luttelgeest Waterschap Zuiderzeeland Team Waterprocedures Postbus 229 8200 AE

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake mestbewerkingsbedrijf Koolen te Asten Vragen van het lid van Provinciale Staten ir. M. van der Wel d.d. 16 januari 2012 Bijlage(n)

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

Quickscan energie uit champost

Quickscan energie uit champost Quickscan energie uit champost Paddenstoelenpact 27 juni 2018 Stijn Schlatmann en Erik Kosse Achtergrond Wekelijks 16.000 ton champost Strengere regelgeving in Duitsland Kosten voor afvoer ca 15 per ton

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

sectorplan 27 Industrieel afvalwater

sectorplan 27 Industrieel afvalwater sectorplan Industrieel afvalwater 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Industriële afvalwaterstromen (niet reinigbaar in biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties) 2. Belangrijkste bronnen

Nadere informatie

Fractie in de gemeenteraad van Emmen

Fractie in de gemeenteraad van Emmen ra EM Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Emmep- 10-OB363. Betreft Onderwerp Datum Schriftelijke vragen Ex Art 38 Reglement van Orde U Mti ZUIU Transportbedrijf Louis Wittendorp,

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 10 november 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT250700

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/238

Rapport. Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/238 Rapport Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/238 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de brandweer van Weert op 23 november 2004 niet of niet voldoende handhavend heeft opgetreden naar aanleiding

Nadere informatie

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend.

Nadere informatie