Bepaling fysisch-chemische veldparameters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bepaling fysisch-chemische veldparameters"

Transcriptie

1

2 Pagina 2 van 32 Uigegeven door RWS Waerdiens Deze RWSV is een gezamenlijke uigave van de Mee- en Informaiediensen van de Regionale Diensen van Rijkswaersaa. Hoewel bij deze uigave de uierse zorg is nagesreefd kunnen fouen en onvolledigheden nie geheel worden uigesloen. Rijkswaersaa aanvaard daarom geen aansprakelijkheid, ook nie voor direce of indirece schade onsaan door of verband houdend me oepassing van deze gepubliceerde uigave. wijzigingen in deze versie en opziche van de vorige versie: Di RWSV fysisch-chemische veldparameers is er vervanging van ondersaande RWSV s die me inwerking reden van di RWSV zijn ingerokken [li. 1 /m 9] E001 Beheer en onderhoud van de WTW ph-meers E002 Beheer en onderhoud van de WTW zuursofmeers E003 Beheer en onderhoud van de WTW-geleidendheidmeer LF E006 Beheer en onderhoud van de ME muliparameer probe W006 Bepaling van de zuurgraad-veldmeing W007 Bepaling van he gehale aan opgelos zuursof (elekrochemische mehode)- veldmeing W008 Bepaling van de geleidendheid en saliniei-veldmeing W009 Bepaling van de emperauur-veldmeing W012 Bepaling van de exinciecoëfficiën-veldmeing De RWSV beschrijf de kwalieisborging en bepaling van meerdere fysisch-chemische veldparameers en is opgeseld conform NEN- of NEN-ISO-normen zoals vermeld onder [li. 10 /m 14]. Aanvullend hierop is een digiaal logboek onwikkeld waarmee de beschrijving van de kwaliei van de meing dien e worden geborgd. Di logboek is een inegraal onderdeel van di RWSV. Bijlage 1 geef de inerneverwijzing voor he logboek Kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers. Temperauurcompensaie formules geleidendheid zijn aangepas conform Unesco [li. 17], RMI [li. 18], NEN-ISO 7888 [li. 11] en de sandaardmehode [li.16].

3 Pagina 3 van DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Di RWSV beschrijf de bepaling van fysisch-chemische veldparameers en de kwalieisborging daarvan. De veldparameers welke in di documen zijn gebundeld, bereffen sensorhooge, exincie, emperauur, zuurgraad, geleidendheid en opgelos zuursof. 2. TERMEN EN DEFINITIES Veldparameer Een eigenschap (sof, sofgroep of grooheid) van een syseem, medium, organisme of objec die in siu of in loco - kan worden gemeen of bepaald. In siu He uivoeren van een handeling op de oorspronkelijke plaas, zonder he naar een speciaal medium e verplaasen of de handeling op een andere locaie ui e voeren. Een voorbeeld is een analyse van oppervlakewaer op de plek van de mee of monserlocaie. [li.15]. In loco De aanduiding van een fysieke plaas waar een handeling is of word verrich. Di kan bijvoorbeeld zijn in een pompsyseem of emmer waar de bepaling van veldparameers gebeur [li.15]. Exincie De verzwakking van de sraling door absorpie en versrooiing wanneer ze door een medium gaa. De uidoving (verzwakking) van diffuus lich in de vericale riching in de waerkolom [li.15]. Lichflux Lichflux of lichinensiei: De grooe van de lichsroom die per seconde op he meeoppervlak van een lichsensor val [li.9]. Exinciecoëfficiën Maa voor de exincie [li.15]. Phoosynheic Acive Radiaion (PAR) Zuurgraad Geleidendheid Prakische saliniei He golflengebereik me voor foosynhese acieve elekromagneische sraling. He golflengebereik is ussen de 400 o 700 nanomeer. Zichbaar lich heef een bereik van 380 o 780 [li.15]. ph; de negaieve waarde van de logarime van de relaieve concenraie van H3O+. ph = -10log [H+] - Schaal van 1 o 14 waarbij ph7 neurale.basisch milieu ph>7zuur milieu ph<7 [li.15]. Een maa voor he vermogen van een sof (vas, vloeibaar, gas of in oplossing) om de elekrische sroom e geleiden [li.15]. De saliniei die berekend word ui de geleidendheid bij 25 graden Celcius. De omrekening van he geleidend vermogen naar een saliniei is gedefinieerd op de geleidbaarheid van he sandaard zeewaer (he zogenoemde Kopenhagener waer). [li.17].

4 Pagina 4 van 32 Opgelos zuursof Hoedanigheid Eenheid Resoluie Bereik Meeonzekerheid Toesing Seilheid Kalibraie Juseren Daalogger In waer opgelos zuursofgas onder een aanwezige druk en emperauur. Voor he aquaische milieu geld da opgelose zuursof essenieel is voor he zelfhersel proces van waer en aquaische organismen. Facoren zoals waeremperauur, amosferische druk en zougehale beïnvloeden de hoeveelheid opgelose zuursof [li.15]. De vorm waarin de eenheid behorend bij een meewaarde word uigedruk of de fracie van de parameer waarop de meewaarde berekking heef. De vorm van de eenheid kan een equivalen zijn waarin de meewaarde word uigedruk, als ware he een andere vergelijkbare parameer. Voorbeeld hiervan is 'bij 20 C' voor geleidendheid [li.15]. De dimensie van de grooheid waarin een parameer word uigedruk [li.15]. He kleins waarneembare deail [li.15]. In di RWSV is de resoluie he deailniveau die in de meeaanvraag word gevraagd. De bandbreede van he meeinsrumen voor de meing, begrens door een laagse en hoogse meebare waarde [li.15]. Een grooheid, in verband me he resulaa van een meing, die de spreiding van waarden, die redelijkerwijs aan de meegrooheid kunnen worden oegekend, karakeriseer [li. 24]. Rekensap waarin de waarnemingen worden geconroleerd door he vergelijken van de oesingsgrooheid (kriieke waarde) me de waarneming [li.15]. In di RWSV is de oesing de conrole van he meeinsrumen op de randvoorwaarden. Richingscoëfficiën; de richingscoëfficiën van een reche lijn in een vlak me een rechhoekig xy-assenselsel. De seilheid of richingscoëfficiën is een maa voor de helling van de lijn en opziche van de x-as. De seilheid is ook e bepalen via de angens van de hoek die de reche maak me de posiieve x-as [li.15]. He vergelijken van een syseem of insrumen me een sandaard om de eigenschappen vas e sellen en he vasleggen van de afwijking en opziche van deze sandaard [li. 24]. He af- of insellen van een syseem of insrumen om he in overeensemming e brengen me de specificaie [li. 24]. He syseem of apparaa da gegevens mee en opslaa over een vasgeselde periode [li. 15].

5 Pagina 5 van PROCESBESCHRIJVING In de procesbeschrijving word de kwalieisborging van de meing vasgelegd. De randvoorwaarden van de meeaanvraag saan in paragraaf 3.1 beschreven. In de paragraven 3.2 o en me 3.7 word per fysisch-chemische veldparameer he gehele proces van de meing beschreven inclusief de kwalieisborging. Hieronder word uileg gegeven over de oesing en aandachspunen voor alle fysisch-chemische veldparameers. Toesing In de meeaanvraag saan de randvoorwaarden als resoluie, bereik en meeonzekerheid. De sensoren van he meeinsrumen worden geconroleerd door middel van een oesing. De meing word uigevoerd. Acheraf word wederom he meeinsrumen geconroleerd door middel van een oesing. De oesing voor en na de meing maak deel ui van de kwalieisborging. He processchema op pagina 5 geef he proces van he meen van fysischchemische veldparameers schemaisch weer. Voor de kwalieisborging is he Logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers onwikkeld (bijlage 1). He logboek besaa ui een aanal werkbladen. Randvoorwaarden Exincie Diepe Temperauur Geleidendheid Zuursof Zuurgraad In he logboek zijn de grijze invulvelden de randvoorwaarden ui de meeaanvraag. De gele invulvelden worden gebruik voor de oesing. In he logboek is een auomaische oesing ingebouwd op basis van de randvoorwaarden. De oesing word goedgekeurd (groen) of afgekeurd (rood). In he logboek kunnen regels voor oesing bijgemaak worden door ondersaande buon aan e klikken me de muis. Meing Aandachspunen voor de meing van fysisch-chemische velparameers: Geef de sensor voldoende ijd om de emperauur van he waer aan e nemen. Lees, als de aanwijzing consan is de waarde af. Als er een berekening en grondslag lig aan de veldparameer dan in di RWSV vermelde formule gebruiken. Le op of in de meeaanvraag een voorkeur is aangegeven. He meen dien me de voorkeursmehode e worden gemeen. De volgende mehodes zijn mogelijk:

6 Pagina 6 van Meing op aangegeven diepe (in siu). 2. Meing in waer afkomsig van aangegeven diepe (in loco). Indien de meingen nie in-siu plaas vinden maar in een me bijvoorbeeld een pomp of emmer genomen monserwaer (in loco): neem he monser conform he daarvoor vigerende RWSV. Indien geen voorkeursmehode is aangegeven heef mehode 1. de voorkeur. o He in loco bemonserde waer na de meingen van de veldparameers nie meer gebruiken voor he afvullen van monserflessen en behoeve van laboraoriumonderzoek i.v.m. kans op conaminaie.

7 Pagina 7 van 32 Randvoorwaarden 3.1 (Logboek kwalieisborging) Keuze meeinsrumen 3.1 Meeinsrumen gebruiksklaar 3.1 (Handleiding insrumen) Conrole 3.2 /m 3.7 (Logboek kwalieisborging) Uivoerder Alles in orde? nee Juseren of Reparaie ja Meen Conrole 3.2 /m 3.7 (Logboek kwalieisborging) Alles in orde? nee Meeresulaa regisreren me opmerking ja Meeresulaa regisreren

8 Pagina 8 van Randvoorwaarden In de meeaanvraag saan de randvoorwaarden voor de meing vermeld. Deze randvoorwaarden zijn projecafhankelijk. In he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers is hiervoor he eerse werkblad gereserveerd. Voer de randvoorwaarden ui de meeaanvraag in de grijze velden in. In figuur 1 is een voorbeeld van een ingevuld werkblad gegeven. Tabel 1 geef de inernaionale sandaard weer van de verschillende fysisch-chemische veldparameers. Deze dien als leidraad voor de randvoorwaarden. De uivoerder kies een meeinsrumen welke voldoe aan de randvoorwaarden van de meeaanvraag. In he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers worden per veldparameer de specificaies van he meeinsrumen gevraagd. Deze worden auomaisch geoes aan de randvoorwaarden. De aangegeven specificaies moeen aanoonbaar zijn door bijvoorbeeld fabrieksspecificaies of eigen onderzoek. Veranwoording voor de gekozen oesfrequenie moe zijn beschreven. De seilheid is voor sommige sensoren een indicaie voor de levensduur van de sensor. De frequenie van oesing en seilheidsregisraie kan per veldparameer worden aangegeven in he bereffende werkblad. Figuur 1 Voorbeeld ingevuld werkblad Randvoorwaarden #$ %&$ lichinensiei mols 1 m % coëfficiën(berekend) m 1 0, cm cm C 0, ,1 C 20ºC ms/m 0, %! 0, ,1 " absoluu mg/l 0, ,2 mg/l verzadiging % % Tabel 1 Inernaionale sandaard [li. 10, 11, 12 en 14] Inernaionale Sandaard Resoluie Bereik Meeonzekerheid van o Temperauur NEN 6414:2008 (emperauur) 0,1 25 0,5 ISO 7888:1985 (geleidendheid) 0,1 0,5 NEN-ISO 10523:2008 (zuurgraad) 0,5 ISO 5814:1990 (zuursof) 0,5 Zuurgraad (ph) NEN-ISO 10523:2008 0,01 0,03 Zuursof absoluu ISO 5814:1990 0,1

9 Pagina 9 van Sensorhooge Deze paragraaf beschrijf de oesing van de sensorhooge (meediepe). De sensor voor de meing van de sensorhooge dien elk jaar geconroleerd e worden door de leverancier. In figuur 2 saa he werkblad Sensorhooge van he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers. Bepaling sensorhooge volgens handleiding insrumen. Figuur 2 Voorbeeld ingevuld werkblad Sensorhooge ' ( ' ) cm cm cm $ YSI YSI 6600V2 ' &$ ,001 #$ van 0 0 o * jaarlijks * geconroleerd geconroleerd geconroleerd

10 Pagina 10 van Exincie Deze paragraaf beschrijf de oesing en bepaling van de exinciecoëfficiën als maa voor de exincie (uidoving, verzwakking) van diffuus lich in de verikale riching in de waerkolom. De exincie coëfficiën word berekend ui de lichinensiei (lichflux) van wee lichcellen (PAR). De lichcellen dienen jaarlijks voor onderhoud en kalibraie e worden eruggesuurd naar de leverancier. Elke lichcel heef een unieke kalibraieconsane voor luch en waer (1/muliplier=negaieve waarde!); Deze waarde word bij elke kalibraie op he kalibraiecerificaa vermeld. Figuur 3 geef he werkblad Exincie weer ui he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers. In he logboek worden de specificaies van de lichcellen, he insrumen en de coëfficiën afzonderlijk gevraagd. Figuur 3 Voorbeeld ingevuld werkblad Exincie +,"", ( ' ' ) ( #$ -. mols 1 m 2 mols 1 m 2 mols 1 m 2 m 1 m 1 Brak/Zou Brak/Zou * Waer Waer $ LICOR LICOR LICOR LI192 LI192 LI1000 ' %&$ / ,01 0,01 #$ van 1 0,03 0 0,00 o ,00 * Jaarlijks * vanaf ,00 ja ,10 ja vanaf ,00 ja ,14 ja vanaf ,15 nee ,15 nee vanaf Een exinciemeing kan alleen overdag uigevoerd worden als de zonne-insraling groer is dan 50 (zou waer) of 0,5 (zoe waer) mol m -2 s -1. Er zijn wee mehodes om vericale lichexincie e bepalen. In roebele binnenwaeren kan de exincie alleen nauwkeurig gemeen worden als de afsand ussen beide sensoren kleiner is dan 0,5 m. In brak en zou waer verander de lichinensiei over deze afsand e weinig om nauwkeurig de vericale exincie e bepalen. In di geval word de exinciemeing uigevoerd door de afsand ussen beide lichsensoren e variëren.

11 Pagina 11 van 32 Voorbereiding De exinciemeing kan worden uigevoerd vanaf een vase meeopselling, vaaruig of de wal. 1. Neem wee lichsensoren die nie langer dan wee jaar geleden zijn gekalibreerd; bij gebruik geld een periode van een jaar. 2. Door de eigen vaarbeweging of voorbijgaande vaaruigen kunnen opwervelingen van slib van de bodem onsaan. Wach enige ijd o he waer o rus gekomen is. 3. Zoek een geschike plaas die nie overschaduwd word door objecen (anennes, gebouwen, vaaruigen e.d.) of versoord zijn me diffuus zonlich (bomen e.d.). 4. Slui de lichsensoren aan op de daalogger of he gegevensinwinsyseem; Le er op da de juise kabel op he juise kanaal is aangesloen; 5. Conroleer of de daalogger of he gegevensinwinsyseem correc geconfigureerd is; Le o.a. op de correce invoer van de kalibraieconsane (1/muliplier=negaieve waarde!) per lichcel. 6. Verwijder de beschermkapjes van de lichsensoren. Reinig de sensoren me demiwaer, mild deergen (normaal afwasmiddel) of schoonmaakazijn bij hardnekkige veronreiniging als kalkaanslag. Afwasmiddel of schoonmaakazijn weer afspoelen me demiwaer. Gebruik bij voorkeur lenspapier of een zach issue (zonder houvezels). 7. Conrolemeingen; o Conrole 1: Verrich een meing boven waer en conroleer of op de kanalen 1 en 2 binnen een onderling verschil van 3% dezelfde waarde ingelezen word: is di nie he geval conroleer dan of de sensoren schoon zijn en of ze goed aangesloen zijn; indien nog o geen gelijke waarden ingelezen worden raadpleeg dan de leverancier; Conrole 2: dek de onderwaer sensoren af me he kapje, de meewaarden moeen dan lager worden: is di nie he geval conroleer dan of de sensoren schoon zijn en of ze goed aangesloen zijn; Indien nog geen juise waarden ingelezen worden, raadpleeg dan de leverancier; Als bij beide conroles geen afwijkingen geconsaeerd zijn, dan is de meeopselling gereed voor de meing 8. Tijdens he meen moeen de sensoren loodrech naar boven gerich zijn, le hierbij op de sroming, gebruik evenueel een exra reklijn. Saische plae cel mehode Deze mehode word uigevoerd me wee plae lichsensoren en word meesal uigevoerd in zoe waer. Op de locaie worden minimaal 20 meingen uigevoerd; deze serie word als 1 exinciebepaling beschouwd. De exinciecoëfficiën E word berekend volgens formule 1. De d bedraag hierbij 0,3 m. De gemiddelde E word gerapporeerd. Bij meer dan 25% uischieers (geoes volgens de Grubbsmehode; zie bijlage 2) dien er opnieuw gemeen e worden. Bij een blijvend hoog aanal uischieers dien de meeopselling en haar onderdelen geconroleerd e worden. 1. Bevesig de lichsensoren me he meeoppervlak loodrech naar boven gerich aan een dofzwar frame. De vericale afsand ussen beide sensoren dien 30 cm e bedragen en de sensoren mogen elkaar nie overschaduwen (figuur 4). 2. Mee egelijkerijd de lichinensieien van beide sensoren waarbij de bovense sensor zich 0,5 m onder de waerspiegel dien e bevinden.

12 Pagina 12 van 32 Ui de meing word de exinciecoëfficiën (diffuse uidovingscoëfficiën) berekend me behulp van formule 1. Formule 1 ln(i/i E = d 0 ) E [m -1 ] = exinciecoëfficiën I [mol s -1 m -2 ] = lichinensiei (lichflux) van de onderse lichsensor I 0 [mol s -1 m -2 ] = lichinensiei (lichflux) van de bovense lichsensor d [m] = de afsand ussen beide lichsensoren ln = nauurlijk logarime Figuur 4 Frame voor lichsensoren zoe waer Dynamische sferische cel mehode Deze mehode word uigevoerd me wee bolle lichsensoren en word meesal uigevoerd in helder zou waer. In roebel zou waer is deze beschreven mehode nie geschik en word verwezen naar [li. 19, 20 en 21]. De bepaling van de exincie besaa ui een serie meingen waarbij de onderlinge afsand ussen de sensoren varieer. Een diepesensor is vereis om vas e sellen op welke afsand onder de waeroppervlake de onderse lichsensor zich bevind. 1. Bevesig een PAR sensor op he dek of in de mas en bevesig de andere sensor op een meevis, meeframe of rosee-sampler die ook uigerus is me een diepesensor, waarbij de sensoren loodrech naar boven gerich zijn. 2. Mee egelijkerijd de lichinensieien van beide sensoren waarbij de meevis of roseesampler een diepeprofiel mee; gebruik de downcas (meing naar beneden oe) voor de exinciemeing (opwerveling van bodemslib kan de upcas meing versoren). Gebruik 1 keer per week de upcas -meing er conrole van de downcas -meing.

13 Pagina 13 van 32 Bepaal de lichinensiei op waerniveau als refereniewaarde. Di is de I 0 -waarde. Laa de sensor me zodanige snelheid door de waerkolom dalen, da enminse 20 meewaarden worden verkregen die min of meer regelmaig verspreid liggen over de range me een uidoving ussen de 20% en 80%. Bij groe uidoving kan he nodig zijn eers een proef e doen om de daalsnelheid e bepalen eneinde voldoende meewaarden e verkrijgen. Meepunen waarvoor geld da I/I 0 > 0,8 en I/I 0 < 0,2 worden verder buien beschouwing gelaen. De nauwkeurigheid van de bepaling is voor deze gebieden onvoldoende. De overige punen kunnen grafisch worden uigeze. Hierbij geld volgens formule 2: Formule 2 - ln( I/I0 ) = E * d Deze relaie geef een lineair verband ussen ln(i/i 0 ) en de diepe d. Wijken de uigezee punen {ln(i/i 0 ); d} eveel af van een reche lijn, dan dien de meing opnieuw e worden uigevoerd. Bij versoring van de meing bij uivoering (e zien in de grafiek) word deze opnieuw uigevoerd. Indien er meer dan 25% uischieers aanwezig zijn (geoes volgens de Grubbs-mehode; zie bijlage 2) word de meing herhaald. De geschae E-waarde is de helling van de regressielijn door de uigezee punen, waarbij deze lijn gedwongen word door he pun {0;0} e gaan. Op grond van een kleinse kwadraenbenadering kan E als volg worden gescha; Formule 3 Σ E = { d * ln( I/I )} i Σd 2 i 0 d i [m] = de afsand van waeroppervlak o lichsensor onder waer De voornaamse wijzigingen en opziche van de sandaard dynamische sferische cel mehode voor roebel zou waer zijn [li. 20]: He acherwege laen van een afbakening ussen de 20 en 80 procen van de relaieve lichinensiei. Een beere beschrijving van he model waarbij de regressielijn nie alijd door de oorsprong loop. Een uigebreide beschrijving van een bepaald inwinsyseem. Een meer gedeailleerde beschrijving van de meeopselling. He gebruik van zowel de upcas als downcas meegegevens.

14 Pagina 14 van Temperauur Deze paragraaf beschrijf de oesing van de emperauur. De veldparameers zuurgraad en geleidendheid zijn emperauur afhankelijk. Temperauur word geoes aan een gekalibreerde hermomeer, voorzien van een geldig cerificaa 1. Figuur 5 geef he werkblad Temperauur weer ui he logboek kwalieisborging veldparameers. In he logboek worden de specificaies van de sensor en he insrumen gevraagd naas de gemeen emperauur. Leidingwaer kan gebruik worden om de oesing ui e voeren. Bepaling emperauur volgens handleiding insrumen. Figuur 5 Voorbeeld ingevuld werkblad Temperauur wekelijks ( ' ) C C C $ YSI YSI 6600V2 ' &$ 0,1 0,10 0,1 0,01 #$ van 4 5 o " 3* 3* 3* Sar ,1 15,0 0,1 Einde 15,1 15,2 0,1 Sar ,0 16,0 0,0 Einde 16,0 16,1 0,1 Sar ,0 15,1 0,1 Einde 15,0 15,2 0,2 Sar 0,0 Einde 0,0 1 In verband me een veiligheidsrisico word geadviseerd geen kwikhermomeer e gebruiken. Kwik is een meaal da gifig is voor mens en milieu.

15 Pagina 15 van Geleidendheid Deze paragraaf beschrijf de oesing van de geleidendheid. Figuur 6 geef he werkblad Geleidendheid weer ui he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers. In he logboek worden de specificaies van de sensor, he insrumen en de kalibraievloeisof gevraagd. Voor zoe en zou waer word de oesing van de sensor me verschillende kalibraievloeisoffen uigevoerd welke overeenkomen me de verwache geleidendheid. Voor zoe waer word gekozen voor KCl 0,01 mol/l en voor zou waer KCl 0,2 mol/l zie abel in bijlage 3 en 4. Kalibraievloeisof heef een beperke houdbaarheid. Daarnaas kan de kalibraievloeisof vervuild raken door gebruik. Geef de daum van openen aan op de fles. Volg he processchema voor oesing. In de randvoorwaarde word de frequenie van oesing aangegeven. Als de oesing word afgekeurd herhaal de oesing dan me verse kalibraievloeisof en gooi de oude weg. Word de oesing wederom afgekeurd, juseer dan de sensor opnieuw en voer de oesing opnieuw ui. Als de sensor na juseren geen goede oesing lever, dien de sensor e worden eruggesuurd naar de leverancier. De oesing word na de meing herhaald om de kwaliei van de meing e borgen. Bepaling geleidendheid volgens handleiding insrumen. Figuur 6 Voorbeeld ingevuld werkblad Geleidendheid ' Eenheid onderhoud ja van 4 o 6 40" ( ' ) ms/m ms/m KClmol/l KClmol/l 20ºC 0,01 0,2 $ YSI YSI Hanna Hanna 6600V2 HI7031L/C HI7000L/C ' %&$ / 2 0, ,5 0,001 #$ van 0 0 o #"" 4* #"" 4* ' 2 2 3* '7 '7 / 3* '7 '7 / Sar ,0 109,0 111,2 2,0 15,0 2005,6 1965,0 2,0 Einde 22,0 133,2 133,0 0,2 12,0 1869,2 1860,0 0,5 Sar ,0 127,8 126,0 1,4 20,0 2239,2 2240,0 0,0 Einde 20,0 127,8 130,4 2,0 20,0 2239,2 2230,0 0,4 Sar ,3 25,0 141,2 141,0 0,1 25,0 2480,0 2490,0 0,4 Einde 25,0 141,2 137,0 3,0 25,0 2480,0 2550,0 2,8 Sar 74,1 100,0 1357,0 100,0 Einde 74,1 100,0 1357,0 100,0

16 Pagina 16 van 32 De geleidendheid van oppervlakewaer is afhankelijk van de emperauur van he waer. Voor de vergelijking van de gegevens word er emperauurcompensaie oegepas. Temperauurcompensaie beeken in di verband da de geleidendheid bij de waeremperauur waarbij de meing is uigevoerd (absoluu), word omgerekend naar geleidendheid bij een referenieemperauur. Deze referenieemperauur is 20 C of 25 C. In de meeaanvraag saa de gewense referenieemperauur gegeven en deze word overgenomen in de randvoorwaarden (hoedanigheid). Temperauurcompensaie kan bij veel meeinsrumenen inern worden uigevoerd. Als de absolue geleidenheid gemeen is kan geleidendheid me de gewense referenieemperauur berekend worden. Deze berekening is verschillend voor zoe en zou waer en word uigevoerd me de volgende empirische formules: Temperauurcompensaie zoe waer bij geleidendheid G 25 6 o 100 ms/m [li. 11,16,22] Formule 4 G G25 = ( 1+ 0,0191* ( 25) ) Formule 5 1 G 20 G25 * 1,116 G [ms/m] = de gemeen geleidendheid bij de waeremperauur van C G 25 [ms/m] = de gemeen geleidendheid bij de waeremperauur van 25 C G 20 [ms/m] = de gemeen geleidendheid bij de waeremperauur van 20 C Temperauurcompensaie zou/brak waer bij geleidendheid G 25 > 100 ms/m [li. 11,17,22] Formule 6 Formule 7 G = 20 = Gszw,15 C * R * r20 * Rp 4291,4 * R *1,11649 * Rp G = 25 = Gszw,15 C * R * r25 * Rp 4291,4 * R *1,23654 * Rp Waarin: Formule 8 G m = R * Rp * r of s,15 G R = Gm 4291* R p * r Formule r = c 0 + c1 + c 2 + c 3 + c 4 4 C 0 = 0, C 1 = 0, C 2 = 1, C 3 = -6, C 4 = 1,

17 Pagina 17 van 32 Formule 10 R p = 2 1+ { p( e1 + e2p + e3p )} 2 2 { 1+ d + d + ( d + d ) * R} Bij oppervlakemeingen is p gelijk aan nul dus R p =1. Voor de vloeisof waer neem de hydrosaische druk me elke 10 meer diepe oe me ongeveer 1 am 1 Bar ( Pascal) Formule 11 G R = G e 1 = 2, d 1 = 3, e 2 = -6, d 2 = 4, e 3 = 3, d 3 = 4, m s,15 d 4 = -3, G m [ms/m] = de geleidendheid van he gemeen zoue waer bij een emperauur van en een druk van p am G s,15 [ms/m] = 4291,4 ms/m = de geleidendheid van sandaard zeewaer (prakische saliniei van 35) gemeen bij 15 C en een druk van 1 am r 20 = 1,11649 = correcie voor de emperauur bij = 20 C volgens formule 9 r 25 = 1,23654 = correcie voor de emperauur bij = 25 C volgens formule 9 R = de verhouding van de geleidendheid van he gemeen zoue waer o de geleidendheid van zeewaer me een prakische saliniei van 35 bij een emperauur van C en een druk van p am r = correcie voor de emperauur R p = correcie voor de waerdruk p [bar] = druk boven 1 sandaard amosfeer, in bars (10 5 Pa) [ C] = gemeen emperauur

18 Pagina 18 van Prakische saliniei De prakische saliniei word berekend ui de gemeen geleidendheid, emperauur en bij diepemeing de druk van he oppervlakewaer volgens de Unesco-formule [li.17]. De berekeningswijze is geldig voor een emperauurrange van -2 o 35 C, een druk van 0 o 1000 bar en een saliniei van 2 o 42. De nauwkeurigheid van de bepaling is afhankelijk van de gebruike meeinsrumenen. Formule 12 0,5 1,5 2 2,5 0 + a1r + a2r + a3r + a4r + a5r Sd S = a + a 0 = 0,0080 a 1 = -0,1692 a 2 = 25,3851 a 3 = 14,0941 a 4 = -7,0261 a 5 = 2,7081 Waarin: Formule 13 ( 15) { 1+ 0,0162 ( 15) } 0,5 1,5 2 S d = * b0 + b1r + b2r + b3r + b 4R + b 5 R 2,5 S = prakische saliniei R = zie paragraaf 3.5 = zie paragraaf 3.5 b 0 = 0,0005 b 1 = -0,0056 b 2 = -0,0066 b 3 = -0,0375 b 4 = 0,0636 b 5 = -0,0144

19 Pagina 19 van Zuursof Deze paragraaf beschrijf de oesing van opgelos zuursof. Opgelos zuursof in waer kan gemeen worden me een elekrochemische mehode, opische mehode of via bepaling me iodomerische mehode (Winkler- iraie). Deze RWSV is oegespis op een meing me een sensor via een elekrochemische of opische mehode. Voor een bepaling van de concenraie aan opgelose zuursof me de iodomerische mehode word verwezen naar NEN-ISO 5813:1993 [li. 13]. Figuur 8 geef he werkblad Zuursof weer ui he logboek kwalieisborging veldparameers. In he logboek worden de specificaies van de sensor en he insrumen gevraagd. Opgelos zuursof word uigedruk in mg/l of %. Volg he processchema voor oesing. Toesing word uigevoerd me waer verzadigd me luch of luch verzadigd me waer 1. Zuursof-verzadigd waer: Laa luch door drinkwaer borrelen o he waer verzadigd is me zuursof. Sel experimeneel vas (b.v. iodomerisch [li. 13]) of de oegepase beluchingsijd en wijze van luchdosering leid o een 100% verzadigde oplossing van zuursof. Waer-verzadigd luch: Gebruik de mehode welke in de handleiding van he insrumen word aangegeven. Figuur 8 Voorbeeld ingevuld werkblad Zuursof " dagelijks ' ja Eenheid van 0,75 o 1,4 & " &"& ' ) mg/l % mg/l % $ YSI YSI ROXOpical 6600V2 ' &$ 0,2 2 0,2 2 0,02 1 0,01 0,1 #$ van o ' +$ 2 2 -! -! 8 3* / / / Sar , ,0 10,08 10,28 0,20 100,0 98,0 2,0 Einde ,0 9,78 9,80 0,02 96,7 98,0 1,3 Sar , ,0 9,18 9,00 0,18 97,2 97,0 0,2 Einde ,0 9,18 9,10 0,08 96,7 96,0 0,7 Sar , ,0 9,00 9,11 0,11 98,7 98,0 0,7 Einde ,0 9,09 9,29 0,20 100,0 102,0 2,0 Sar #DEEL/0! #DEEL/0! 0,0 0,0 Einde #DEEL/0! #DEEL/0! 0,0 0,0 1 Toesing op waer-verzadigd luch of zuursof verzadigd waer, heoreische waarde in mg/l de saliniei op 0 geseld. Theoreische waarde % bij 1 am (1013 mbar) = 100 %. Gemeen waarde in mg/l is gemeen bij huidige luchdruk. De waarde in % word weergegeven ov van de verzadigingswaarde bij 1 am. (980/1013*100%=96,7%)

20 Pagina 20 van 32 In de oesing is een conrole op de zuursofconcenraie in mg/l. Deze is afhankelijk van de luchdruk (nauwkeurigheid 5 hpa) en emperauur zie bijlage 5. In he logboek kwalieisborging word na he invullen van de luchdruk en emperauur de zuursofconcenraie berekend. De zuursofconcenraie in % van waer verzadigd me luch of luch verzadigd me waer leid o een 100% verzadigde oplossing van zuursof (zie ook formule 19). Le op de inselling van he insrumen. Een aanal apparaen kunnen ingeseld worden op verzadiging in % bij 1 amosfeer of bij de huidige luchdruk. De 100% verzadiging geld bij een inselling bij de huidige luchdruk. Sandaard word gecompenseerd naar 1 amosfeer. Conroleer de goede werking van he insrumen. Als de oesing word afgekeurd dien de sensor e worden gejuseerd zoals in de handleiding van he insrumen is aangegeven. Als de oesing wederom word afgekeurd dien he insrumen en sensor e worden eruggesuurd naar leverancier. De oesing word na de meing herhaald om de kwaliei van de meing e borgen. Bepaling opgelos zuursof volgens handleiding insrumen. Le op bij de bepaling van de concenraie aan opgelos zuursof. Bij de elekrochemische mehode (membraan) dien he waer in beweging e zijn. Aangezien zuursof word verbruik ijdens de meing is aanvoer van vers waer essenieel. Di kan door middel van he rusig rond bewegen van de sensor. Een aanal leveranciers leveren een houder voor de sensor waar he waer door heen word geleid of een roeraccessoire. Membraan en elekroly dienen regelmaig e worden vervangen (zie handleiding insrumen). Bij de opische mehode kan de sensor sil worden gehouden. Beweging van waer heef geen invloed op de meing. Bij oppervlakewaeren me een zouconcenraie >500 mg/l chloride is een meing van geleidendheid/saliniei noodzakelijk voor een correcie op de zuursofconcenraie in verband me de verminderde oplosbaarheid van zuursof bij oenemende zouconcenraies. Voor de bepaling van he zuursofverzadigingspercenage moe de amosferische druk, de waeremperauur en de saliniei op momen van de meing bekend zijn. Zuursofmeeinsrumenen kunnen uigerus zijn me: Ingebouwde druksensor voor auomaische luchdrukcorrecie en een emperauuropnemer. Keuze mogelijkheid voor correcie (handmaig inselbaar) voor zouinvloed. Bij gegevensinwinning me behulp va Aqua-DAS (RWS-sofware) word direc sofwaremaig voor de invloed van zou gecorrigeerd. Le er op da dan de correcie in he insrumen ui saa. Zuursofverzadingswaarde [li.12] p(o Formule 19 %O = 2 2 * 100 C pz,ps ) %O 2 [%] = opgelos zuursof concenraie, verzadiging p(o 2 ) [mg/l] = de gemeen zuursofconcenraie na zoucorrecie C pz,ps [mg/l] = de concenraie van me zuursof verzadigd waer bij de gemeen emperauur, druk en saliniei van zoe respecievelijk zou/brak waer. Waarbij: C pz voor zoewaer is af e lezen in bijlage 5. C ps voor zou/brak waer is e berekenen volgens de formule ui bijlage 5

21 Pagina 21 van Zuurgraad (ph) Deze paragraaf beschrijf de oesing van de zuurgraad (ph). Figuur 9 geef he werkblad Zuurgraad weer ui he logboek kwalieisborging fysisch-chemische veldparameers. De ph-meers zijn uigerus me een emperauuropnemer welke auomaisch voor de emperauurinvloed op de sensor (elekrodekeen) word gecorrigeerd. Deze correcie kan ook via een daa-aquisiiesyseem (bv. Aquadas) worden uigevoerd. Le er op da dan de correcie in he insrumen ui saa. In he logboek worden de specificaies van de sensor en he insrumen gevraagd. Volg he processchema voor oesing. Figuur 9 Voorbeeld ingevuld werkblad Zuurgraad! 2 9 dagelijks ' ja Eenheid : ; " -5 van 6,07 o 4,22 ( ' ) 40" #""! $ YSI Hanna Hemisphere 6600V2 HI5007 HI5010 HI5008 ' %&$ 0,1 0,2 0,1 0,01 0,01 #$ + van 6 2 C o ,0 7,12 10,65 8,18 5,0 7,09 10,52 8,14 10,0 7,06 10,39 8,11 15,0 7,04 10,26 8,07 20,0 7,02 10,13 8,03 25,0 7,00 10,00 8,00 30,0 6,99 9,87 7,97 35,0 6,98 9,74 7,94 40,0 6,97 9,61 7,91 * ' 2 3* 8 Sar , ,2 8,03 8,04 0,01 8 Einde 22,0 8,02 8,03 0,01 7 Sar 20,5 7,02 7,03 0,01 10 Sar 20,2 10,12 10,12 0,00 8 Sar ,0 8,09 8,18 0,09 8 Einde 20,0 8,03 8,09 0,06 8 Sar ,2 8,07 8,07 0,00 8 Einde 16,3 8,06 8,17 0,11

22 Pagina 22 van 32 Toesing word uigevoerd rond de verwache meewaarden van he e meen oppervlakewaer. In he logboek is buffer ph 8 vasgeseld als verpliche oeswaarde. Daarnaas kan op wee exra buffers een conrole worden uigevoerd. Voor he maken van exra regels voor oesing zijn wee buons aangemaak in he logboek: 1. ph 8 2. ph 7 en 9 of 10. Doorda de zuurgraad emperauurafhankelijk is, worden in he kwalieislogboek de specificaies van de buffers gevraagd. Di schema me zuurgraad en emperauur saa meesal op de bufferflessen gegeven. In de kolom voor de heoreische waarde word de juise waarde geïnerpoleerd me behulp van deze abel. Bij oesing word de emperauur en zuurgraad van de buffer ingevuld in he logboek. He logboek geef aan of de gemeen zuurgraad is goedgekeurd of afgekeurd. Le op de houdbaarheidsdaum van de buffer zelf. Buffers me een ph-waarde van 8 zijn na openen van de fles beperk houdbaar (reageren me koolzuurgas ui de luch). Geef de daum van openen aan op de fles. Daarnaas kan buffervloeisof vervuild raken door gebruik. Als de oesing word afgekeurd, herhaal de oesing dan me verse buffer en gooi de oude weg. Word de oesing wederom afgekeurd, juseer dan de sensor opnieuw en voer de oesing opnieuw ui. Als de sensor na juseren geen goede oesing lever, dien de sensor e worden eruggesuurd naar de leverancier. De oesing word na de meing herhaald om de kwaliei van de meing e borgen. Juseren is nodig als de sensor na oesing op buffer ph 8 is afgekeurd. De sensor dien gejuseerd e worden op wee verschillende buffers, waarbij één van de punen alijd ph 7 is. In he insrumen is di of de sandaard mehode of kan worden gekozen voor de 2 punen mehode. Weeg af of de seilheid na juseren dien e worden geregisreerd. Een sensor voor he meen van de zuurgraad heef een beperke houdbaarheid. Di is e zien aan de seilheidswaarde die afloop. Als de seilheidswaarde onder he minimum kom, geef he insrumen een foumelding bij he juseren. In he logboek word bij de seilheid de range gevraagd welke voor he insrumen geld. Na juseren kan de seilheidswaarde worden ingevuld bij de oesing en word de sensor evens goed of afgekeurd. Als na juseren de seilheid word goedgekeurd kan een oesing opnieuw worden uigevoerd. Bepaling zuurgraad volgens handleiding insrumen.

23 Pagina 23 van UITVOERINGSOPDRACHT EN RAPPORTAGE In de meeaanvraag dien beschreven e worden op welke wijze gegevens gerapporeerd dien e worden. 6. WERKWIJZE Nie van oepassing, zie per veldparameer in procesbeschrijving. 7. KWALITEITSBORGING Nie van oepassing, zie per veldparameer in procesbeschrijving.

24 Pagina 24 van REFERENTIES Rijkswaersaa Voorschrifen E001 Beheer en onderhoud van de WTW ph-meers E002 Beheer en onderhoud van de WTW zuursofmeers E003 Beheer en onderhoud van de WTW-geleidendheidmeer LF E006 Beheer en onderhoud van de ME muliparameer probe W006 Bepaling van de zuurgraad-veldmeing W007 Bepaling van he gehale aan opgelos zuursof (elekrochemische mehode)-veldmeing W008 Bepaling van de geleidendheid en saliniei-veldmeing W009 Bepaling van de emperauur-veldmeing W012 Bepaling van de exinciecoëfficiën-veldmeing Naionale en Inernaionale Sandaarden 10 NEN 6414 nl Waer en slib-bepaling van de emperauur NEN-ISO 7888 en, Waer Qualiy, Deerminaion of elecrical conduciviy (ISO 7888:1985,IDT) NEN-ISO 5814 Waer, Bepaling van he gehale aan opgelose zuursof, Elecrochemische mehode (ISO 5814:1990) NEN-ISO 5813 Waer, Bepaling van he gehale aan opgelose zuursof, Iodomerische mehode (ISO 5813:1983) NEN-ISO en Waer, Bepaling van de ph (ISO 10523:2008,IDT) Overig 15 Aquo-lex hp:// per Sandard mehods for examninaion of waer and wase-waer, 21s Ediion The Pracical Saliniy Scale 1978 and he Inernaional Equaion of Sae of Seawaer 1980; UNESCO 1981, UNESCO echnical papers in Marine Science 36. De Rijkswaersaasandaard voor de inwinning, verwerking en uigife van hydrologische en meeorologische gegevens ui operaionele meeneen (RMI), Miniserie van V&W, paragraaf J.R. Roberi, Exincie meen in roebel waer me RWSV in de hand, RIKZ/IT Werkdocumen X M.D. Harogs, Advies exincie meediens Noord-Nederland RIKZ/IT Werkdocumen X Exincie AMD Handleiding uivoeren exinciemeing Oor, R.C. van, H.A.J. van Rodijnen, Gevolgen sandaardisaie rekenformules voor milieuparameers in Aquadas. Werkdocumen RIKZ X RIZA X Funk, W., V. Dammann, C. Vonderheid, G. Oehlmann, GDCh-Fachgruppe Wasserchemie, Saisische Mehoden in der Wasseranalyik; Begriffe, Sraegien, Anwendingen, Umwelbundesames (BRD), 1985 ISBN Uidrukken van de meeonzekerheid van kalibraies, Raad voor Accrediaie (RvA), RvA-Tk BIJLAGEN Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4 Bijlage 5 Logboek kwalieisborging veldparameers Toesen op uischieers in meeresulaen me Grubbs-uischieeres Geleidendheid in ms/m van kaliumchloride-oplossing 0,01 mol/l, in afhankelijkheid van de emperauur Geleidendheid in ms/m van kaliumchloride-oplossing 0,20 mol/l, in afhankelijkheid van de emperauur Zuursof

25 Pagina 25 van 32 Bijlage 1 Logboek kwalieisborging veldparameers hp://

26 Pagina 26 van 32 Bijlage 2 Toesen op uischieers in meeresulaen me Grubbs-uischieeres Deze bijlage beschrijf een mehode voor he bepalen van uischieers in meeresulaen me de Grubbs-uischieeres zoals beschreven door Funk e al [li. 23]. Gebruik ondersaand sroomschema voor he vassellen van een individuele uischieer. Verwijder de uischieer en sar de procedure opnieuw. Volgnummer i Meewaarde 1 x 1 2 x 2 3 x 3 4 x 4 5 x 5 6 x 6 7 x 7 8 x 8 9 x 9 10 x x x x x x x x x x = N x 20 = x N x i 6 Gemiddelde = x i= 1 x Sandaardafwijking = s 2 N Aanal waarden = N 3 Aanal vrijheidsgraden = f 4 f=n-1 Tabel waarde (berekend) = rm 5 zie formule onder Te onderzoeken x -waarde = x i 6 N x = 1 i N ( ) 2 xi x i= 1 s = N 1 Toeswaarde TW = x i 6 - x 1 TW = x i s x s 2 = TW als TW rm x i geen uischieer Toes de volgende x-waarde als TW > rm x i is uischieer! Verwijder x i en sar opnieuw x i+1

27 Pagina 27 van 32 Voor de M-waarden zijn abellen vasgeseld. Door Funk e al [li. 23] is een afgeleide formule aangereik voor berekening van de rm (me voor di RWSV verwaarloosbare verschillen.o.v. de officiële abelwaarden). In di RWSV word de volgende formule voor weezijdige oesing me α 2=10% gehaneerd (voor eenzijdige oesing geld overigens dezelfde rm me α 1=5%): rm(α 2 =10%,N,) = 0, , * ln(n) + 3, * ln(n) 2 2, * ln(n) 3 + 1, * ln(n) 4 0, * ln(n) 5 + 0, * ln(n) 6 0, * ln(n) 7 + 0, * ln(n) 8 Voorbeeld voor 20 meewaarden: 29,28 25,19 25,16 25,19 25,16 25,12 25,15 25,18 25,14 25,11 25,01 24,88 24,97 24,94 24,97 24,91 24,86 24,87 24,9 24,88 x = 25,2435 s = 0,9582 N = 20 rm = 2,5566 TW = 29,28-25,2435 / 0,9582 = 4,2125 (voor de 1e meewaarde) Conclusie: TM is groer dan rm dus 29,28 is een uischieer. Acie: Verwijder deze waarde ui de reeks en sar de uischieerprocedure opnieuw (nu me 19 meewaarden).

28 Pagina 28 van 32 Bijlage 3 Geleidendheid in ms/m van kaliumchloride-oplossing 0,01 mol/l, in afhankelijkheid van de emperauur T in C decimale C 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0, ,4 114,6 114,9 115,2 115,4 115,7 116,0 116,2 116,5 116, ,1 117,3 117,6 117,9 118,1 118,4 118,7 118,9 119,2 119, ,7 120,0 120,3 120,5 120,8 121,1 121,3 121,6 121,9 122, ,4 122,7 123,0 123,2 123,5 123,8 124,0 124,3 124,6 124, ,1 125,4 125,6 125,9 126,2 126,4 126,7 127,0 127,2 127, ,8 128,1 128,3 128,6 128,9 129,1 129,4 129,7 129,9 130, ,5 130,7 131,0 131,3 131,5 131,8 132,1 132,3 132,6 132, ,2 133,4 133,7 134,0 134,2 134,5 134,8 135,0 135,3 135, ,8 136,1 136,4 136,6 136,9 137,2 137,4 137,7 138,0 138, ,5 138,8 139,1 139,3 139,6 139,9 140,1 140,4 140,7 140, ,2 141,5 141,7 142,0 142,3 142,5 142,8 143,1 143,3 143, ,9 144,2 144,4 144,7 145,0 145,2 145,5 145,8 146,0 146, ,6 146,8 147,1 147,4 147,6 147,9 148,2 148,4 148,7 149, ,2 149,5 149,8 150,1 150,3 150,6 150,9 151,1 151,4 151, ,9 152,2 152,5 152,7 153,0 153,3 153,5 153,8 154,1 154, ,6 154,9 155,2 155,4 155,7 156,0 156,2 156,5 156,8 157,0 Berekeningswijze: = G * { 1+ 0,0191* ( 25) } G 25 G 25 [ms/m] = 141,2

29 Pagina 29 van 32 Bijlage 4 Geleidendheid in ms/m van kaliumchloride-oplossing 0,20 mol/l, in afhankelijkheid van de emperauur T in C decimale C 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0, Berekeningswijze [li. 17] G = G 25 r * r 25 G 25 [ms/m] = 2480 r 25 = 1, r = 0, ,00564* ,104259*10-4 * 2-6,9698* ,0031* [ C] = gemeen emperauur

30 Pagina 30 van 32 Bijlage 5 Zuursof Oplosbaarheid van zuursof in zoe waer in mg/l (verzadigingswaarde C pz,ps ), in afhankelijkheid van emperauur en druk [li. 12 abel A2 uigewerk ussen luchdruk 97 en 104 kpa] Temperauur Luchdruk kpa C 97,0 97,5 98,0 98,5 99,0 99,5 100,0 100,5 0,0 13,99 14,07 14,14 14,21 14,28 14,36 14,43 14,50 1,0 13,61 13,68 13,75 13,82 13,89 13,96 14,03 14,10 2,0 13,24 13,31 13,37 13,44 13,51 13,58 13,65 13,72 3,0 12,88 12,95 13,02 13,08 13,15 13,22 13,28 13,35 4,0 12,55 12,61 12,68 12,74 12,81 12,87 12,94 13,00 5,0 12,22 12,29 12,35 12,41 12,48 12,54 12,60 12,67 6,0 11,91 11,97 12,04 12,10 12,16 12,22 12,28 12,35 7,0 11,62 11,68 11,74 11,80 11,86 11,92 11,98 12,04 8,0 11,33 11,39 11,45 11,51 11,57 11,63 11,69 11,75 9,0 11,06 11,12 11,18 11,23 11,29 11,35 11,41 11,46 10,0 10,80 10,86 10,91 10,97 11,03 11,08 11,14 11,20 11,0 10,55 10,61 10,66 10,72 10,77 10,83 10,88 10,94 12,0 10,31 10,37 10,42 10,47 10,53 10,58 10,63 10,69 13,0 10,08 10,13 10,19 10,24 10,29 10,34 10,40 10,45 14,0 9,86 9,91 9,96 10,01 10,07 10,12 10,17 10,22 15,0 9,65 9,70 9,75 9,80 9,85 9,90 9,95 10,00 16,0 9,44 9,49 9,54 9,59 9,64 9,69 9,74 9,79 17,0 9,25 9,29 9,34 9,39 9,44 9,49 9,54 9,58 18,0 9,06 9,10 9,15 9,20 9,25 9,29 9,34 9,39 19,0 8,87 8,92 8,97 9,01 9,06 9,11 9,15 9,20 20,0 8,70 8,74 8,79 8,83 8,88 8,93 8,97 9,02 21,0 8,53 8,57 8,62 8,66 8,71 8,75 8,80 8,84 22,0 8,36 8,41 8,45 8,49 8,54 8,58 8,63 8,67 23,0 8,20 8,25 8,29 8,33 8,38 8,42 8,46 8,51 24,0 8,05 8,09 8,13 8,18 8,22 8,26 8,31 8,35 25,0 7,90 7,94 7,98 8,03 8,07 8,11 8,15 8,19 26,0 7,76 7,80 7,84 7,88 7,92 7,96 8,00 8,05 27,0 7,62 7,66 7,70 7,74 7,78 7,82 7,86 7,90 28,0 7,48 7,52 7,56 7,60 7,64 7,68 7,72 7,76 29,0 7,35 7,39 7,43 7,47 7,51 7,55 7,59 7,63 30,0 7,22 7,26 7,30 7,34 7,38 7,42 7,46 7,49 31,0 7,10 7,14 7,18 7,21 7,25 7,29 7,33 7,37 32,0 6,98 7,02 7,05 7,09 7,13 7,17 7,20 7,24 33,0 6,86 6,90 6,94 6,97 7,01 7,05 7,08 7,12 34,0 6,75 6,78 6,82 6,86 6,89 6,93 6,97 7,00 35,0 6,64 6,67 6,71 6,74 6,78 6,82 6,85 6,89

31 Pagina 31 van 32 Temperauur Luchdruk kpa C 101,0 101,5 102,0 102,5 103,0 103,5 104,0 0,0 14,57 14,65 14,72 14,79 14,86 14,94 15,01 1,0 14,17 14,24 14,31 14,38 14,45 14,52 14,59 2,0 13,79 13,85 13,92 13,99 14,06 14,13 14,20 3,0 13,42 13,48 13,55 13,62 13,68 13,75 13,82 4,0 13,07 13,13 13,20 13,26 13,33 13,39 13,46 5,0 12,73 12,79 12,86 12,92 12,98 13,05 13,11 6,0 12,41 12,47 12,53 12,59 12,66 12,72 12,78 7,0 12,10 12,16 12,22 12,28 12,34 12,40 12,46 8,0 11,80 11,86 11,92 11,98 12,04 12,10 12,16 9,0 11,52 11,58 11,64 11,70 11,75 11,81 11,87 10,0 11,25 11,31 11,36 11,42 11,48 11,53 11,59 11,0 10,99 11,05 11,10 11,16 11,21 11,27 11,32 12,0 10,74 10,80 10,85 10,90 10,96 11,01 11,06 13,0 10,50 10,56 10,61 10,66 10,71 10,77 10,82 14,0 10,27 10,32 10,38 10,43 10,48 10,53 10,58 15,0 10,05 10,10 10,15 10,20 10,25 10,30 10,35 16,0 9,84 9,89 9,94 9,99 10,04 10,09 10,14 17,0 9,63 9,68 9,73 9,78 9,83 9,88 9,92 18,0 9,44 9,48 9,53 9,58 9,63 9,67 9,72 19,0 9,25 9,29 9,34 9,39 9,43 9,48 9,53 20,0 9,06 9,11 9,15 9,20 9,25 9,29 9,34 21,0 8,89 8,93 8,98 9,02 9,07 9,11 9,16 22,0 8,71 8,76 8,80 8,85 8,89 8,94 8,98 23,0 8,55 8,59 8,64 8,68 8,72 8,77 8,81 24,0 8,39 8,43 8,48 8,52 8,56 8,60 8,65 25,0 8,24 8,28 8,32 8,36 8,40 8,45 8,49 26,0 8,09 8,13 8,17 8,21 8,25 8,29 8,33 27,0 7,94 7,98 8,02 8,06 8,10 8,15 8,19 28,0 7,80 7,84 7,88 7,92 7,96 8,00 8,04 29,0 7,67 7,71 7,74 7,78 7,82 7,86 7,90 30,0 7,53 7,57 7,61 7,65 7,69 7,73 7,77 31,0 7,41 7,44 7,48 7,52 7,56 7,60 7,63 32,0 7,28 7,32 7,36 7,39 7,43 7,47 7,51 33,0 7,16 7,20 7,23 7,27 7,31 7,35 7,38 34,0 7,04 7,08 7,11 7,15 7,19 7,22 7,26 35,0 6,93 6,96 7,00 7,03 7,07 7,11 7,14

32 Pagina 32 van 32 Zoucorrecie op de zuursofconcenraie [li.16 blz 4-139] 1. Bereken de zuursofconcenraie bij de verzadigingswaarde bij de gegeven emperauur/saliniei en bereken de zuursofconcenraie bij de verzadigingswaarde van zoe waer (waarbij S=0) volgens: Formule Ln Cs,z = 139, ( 1,575701* 10 / T) ( 6, * 10 / T ) + ( 1, * 10 / T ) ( 8, * 10 / T ) S[ ( 1,7674 *10 ) ( 10,754 / T) + ( 2,1407 *10 / T )] C s,z [mg/l] = de maximaal verzadigd zuursofconcenraie in waer me een saliniei S respecievelijk in zoe waer (waarbij S=0) bij een luchdruk van 1013 mbar C s [mg/l] = de maximaal verzadigd zuursofconcenraie in waer me een saliniei S bij een luchdruk van 1013 mbar C z [mg/l] = de maximaal verzadigd zuursofconcenraie in zoe waer (S=0) bij een luchdruk van 1013 mbar T [K] = gemeen emperauur (Kelvin K = C + 273,15) S = gemeen saliniei 2. Corrigeer voor de heersende luchdruk en ijde van de meing volgens: Formule 15 Waarin: C ps,pz = C s,z * P ( 1 PWV /P)* ( 1 ΘP) ( 1 P )* (1 Θ) 2 Formule 16 LnPwv = 11,8571 ( 3840,70 / T) ( / T ) Formule 17 Θ = 0, ( 1,426 *10 ) + ( 6,436 *10 ) WV C pz,ps [mg/l] = de concenraie van me zuursof verzadigd waer bij de gemeen emperauur, druk en saliniei van zoe respecievelijk zou /brak waer C pz [mg/l] = de maximaal verzadigd zuursofconcenraie in zoe waer (waarbij S=0) bij de gemeen luchdruk, af e lezen ui abel bijlage 5 of formule 15 C ps [mg/l] = de maximaal verzadigd zuursofconcenraie in waer me een saliniei S bij de gemeen luchdruk, e berekenen volgens formule 15 [ C] = gemeen emperauur P wv [am] = verdampingswaarde, berekend ui formule 16 P [am] = heersende luchdruk, gemiddelde amosferische druk is 76 cm Hg (760 mm Hg) = 1013 hpa = 1,013 bar = 1 amosfeer Bereken de zuursofconcenraie in he brakke/zoue waer(monser)volgens: p O = 2 po * C / C Formule 18 ( ) 2,meew ps pz p(o 2) [mg/l] = de zuursofconcenraie in brak/zou waer na zoucorrecie po 2,meew [mg/l] = de gemeen zuursofconcenraie in brak/zou waer zonder zoucorrecie

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1 (nieuwe stijl) Wiskunde B (nieuwe sijl) Examen VW Voorbereidend Weenschappelijk nderwijs Tijdvak Donderdag 22 mei 3.30 6.30 uur 20 03 Voor di examen zijn maximaal 83 punen e behalen; he examen besaa ui 20 vragen. Voor

Nadere informatie

2.4 Oppervlaktemethode

2.4 Oppervlaktemethode 2.4 Opperlakemehode Teken he --diagram an de eenparige beweging me een snelheid an 10 m/s die begin na 2 seconden en eindig na 4 seconden. De afgelegde weg is: =. (m/s) In he --diagram is de hooge an de

Nadere informatie

1 Inleidende begrippen

1 Inleidende begrippen 1 Inleidende begrippen 1.1 Wanneer is een pun in beweging? Leg di ui aan de hand van een figuur. Rus en beweging (blz. 19) Figuur 1.1 Een pun in beweging 1.2 Wanneer is een pun in rus? Leg di ui aan de

Nadere informatie

Gebruik van condensatoren

Gebruik van condensatoren Gebruik van condensaoren He spanningsverloop ijdens he laden Als we de schakelaar s sluien laden we de condensaor op. De condensaorspanning zal oenemen volgens een exponeniële funcie en de spanning over

Nadere informatie

Deel 2. Basiskennis wiskunde

Deel 2. Basiskennis wiskunde Deel 2. Basiskennis wiskunde Vraag 26 Definieer de funcie f : R R : 7 cos(2 ). Bepaal de afgeleide van de funcie f in he pun 2π/2. (A) f 0 ( 2π/2) = π (B) f 0 ( 2π/2) = 2π (C) f 0 ( 2π/2) = 2π (D) f 0

Nadere informatie

Bijlage V Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van woongebouwen

Bijlage V Bepalingsmethode van het peil van primair energieverbruik van woongebouwen VEA 1 Bepalingsmehode van he peil van primair energieverbruik van woongebouwen bvr 19//21 b.s. 8/12/21 wijz. bvr 2/5/2 b.s. 29/8/2 (inwerkingreding 8/9/2) Deze bijlage is enkel van oepassing op dossiers

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B,2 (nieuwe sijl) Examen VW Voorbereidend Weenschappelijk nderwijs Tijdvak Donderdag 22 mei 3.30 6.30 uur 20 03 Voor di examen zijn maximaal 86 punen e behalen; he examen besaa ui 9 vragen. Voor

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1

GEBRUIKSAANWIJZING. Binnenunit voor lucht-waterwarmtepompsysteem EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 GEBRUIKSAANWIJZING Binnenuni voor luch-waerwarmepompsyseem en opies EKHBRD011ABV1 EKHBRD014ABV1 EKHBRD016ABV1 EKHBRD011ABY1 EKHBRD014ABY1 EKHBRD016ABY1 EKHBRD011ACV1 EKHBRD014ACV1 EKHBRD016ACV1 EKHBRD011ACY1

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B 1 vwo 2003-I

Eindexamen wiskunde B 1 vwo 2003-I Eindexamen wiskunde B vwo 2003-I Lenge Ui saisisch onderzoek is gebleken da de volwassen Nederlandse mannen in 999 gemiddeld 80,0 cm lang waren, en da er een sandaardafwijking van 2,8 cm was in de lengeverdeling.

Nadere informatie

Krommen in het platte vlak

Krommen in het platte vlak Krommen in he plae vlak 1 Een komee beschrijf een baan om de zon. We brengen een assenselsel aan in he vlak van de baan van de komee, me de zon als oorsprong. Als eenheid in he assenselsel nemen we de

Nadere informatie

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof

. Tijd 75 min, dyslecten 90min. MAX: 44 punten 1. (3,3,3,3,2,2p) Chemische stof RUDOLF STEINERCOLLEGE HAARLEM WISKUNDE HAVO CM/EM T112-HCMEM-H579 Voor elk onderdeel is aangegeven hoeveel punen kunnen worden behaald. Anwoorden moeen alijd zijn voorzien van een berekening, oeliching

Nadere informatie

Rekenen banken te veel voor een hypotheek?

Rekenen banken te veel voor een hypotheek? Rekenen banken e veel voor een hypoheek? J.P.A.M. Jacobs en L.A. Toolsema Me enige regelmaa word door consumenen en belangenorganisaies gesuggereerd da banken de hypoheekrene onmiddellijk naar boven aanpassen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden Hoofdsuk - Overige verbanden bladzijde < a D 4 4,, 8 dus heef de vergelijking 4p p +, geen oplossingen en zijn er geen snijpunen van de grafiek me de horizonale as. b 4p p +,, p 4p p of p 4 + c Voor p

Nadere informatie

Opgave 1 (30 punten) + + = B h Z

Opgave 1 (30 punten) + + = B h Z Tenamen CT222 Dynamica van Sysemen 25 juni 212 14.-17. Le op: - Vermeld op ieder blad je naam en sudienummer - Maak elk van de drie opgaven op een apar vel Opgave 1 (3 punen) 2 Een bekken (links) me berging

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 2013 IB 275-1T31FD Volg u in 2013 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Compeenies)?

Nadere informatie

Tentamen Golven en Optica

Tentamen Golven en Optica Tenamen Golven en Opica woensdag 9 juni 011, 15.00-18.00 uur Maak elke opgave op een apar vel voorzien van uw naam en sudennummer. Gebruik van een (grafische) rekenmachine is oegesaan. Verdeel uw ijd opimaal

Nadere informatie

Uw auto in 3 simpele stappen

Uw auto in 3 simpele stappen Uw auo in 3 simpele sappen 1 Als financieringsmaaschappij van Fia Group Auomobiles SA is Fia Financial Soluions als geen ander op de hooge van he Ialiaanse auoaanbod. Daarnaas beschik Fia Financial Soluions

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden

Hoofdstuk 2 - Overige verbanden Moderne Wiskunde Uiwerkingen bij vwo C deel Hoofdsuk Overige verbanden Hoofdsuk - Overige verbanden bladzijde < a D 4 4,, 8 dus heef de vergelijking 4p p +, geen oplossingen en zijn er geen snijpunen van

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde 1 HAVO Beweging

Samenvatting Natuurkunde 1 HAVO Beweging Beweging Samenvaing Nauurkunde HAVO Eenparig rechlijnige beweging a Eenparig versnelde rechlijnige beweging a a = consan a = 0 m/s Oppervlake = v = 0 m/s Oppervlake = v v v v = consan v() = a Oppervlake

Nadere informatie

Uitslagen voorspellen

Uitslagen voorspellen Eindexamen vwo wiskunde A pilo 04-I Vraag Anwoord Scores Uislagen voorspellen maximumscore 3 De afsand ussen Wilders en Thieme is 4 De conclusie: nie meer dan wee maal zo groo maximumscore 3 Bij gelijke

Nadere informatie

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer

Outsourcing. in control. kracht geworden. Ad Buckens en Dennis Houtekamer IT-audi & Ousourcing in conrol Leveranciersmanagemen en hird pary reporing Via ousourcing van sandaardprocessen proberen veel organisaies hun diensverlening aan de klan e verbeeren. Om in conrol e blijven

Nadere informatie

C. von Schwartzenberg 1/11

C. von Schwartzenberg 1/11 G&R havo A deel C von Schwarzenberg 1/11 1a m 18:00 uur He verbruik was oen ongeveer 1150 kwh 1b Minimaal ongeveer 7750 kwh (100%), maimaal ongeveer 1150 kwh (145,%) Een oename van ongeveer 45,% 1c 1d

Nadere informatie

INSTALLATIE-, GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN

INSTALLATIE-, GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN INSTALLATIE-, GEBRUIKS- ONDERHOUDSVOORSCHRIFT N / N / N NL INHOUDSTAFEL INLEIDING Gebruikers van di handleiding Symbolen Geldende normen Waarschuwingen GEBRUIKERSHANDLEIDING Gebruik van de keel Vergrendeling

Nadere informatie

Blok 1 - Vaardigheden

Blok 1 - Vaardigheden 6 Blok - Vaardigheden Blok - Vaardigheden Exra oefening - Basis B-a Bij abel A zijn de facoren achereenvolgens 8 : = 6 ; 08 : 8 = 6 en 68 : 08 = 6. Bij abel A is sprake van exponeniële groei. Bij abel

Nadere informatie

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten?

Hoe goed bent u in control over de robuustheid van uw ICT-keten? IT-audi & Hoe goed ben u in conrol over de robuusheid van uw ICT-keen? Mehodiek voor bepalen van mae van beheersing van robuusheid in ICT-keens ICT-keens worden enerzijds seeds complexer en anderzijds

Nadere informatie

wiskunde A bezem havo 2017-I

wiskunde A bezem havo 2017-I Disribuieriem Een disribuieriem is een geribbelde riem die in een moderne verbrandingsmoor van een auo zi. Zo n riem heef en opziche van een keing voordelen: hij maak minder lawaai en er is geen smering

Nadere informatie

Etagevloeren. Ruimte creëren doe je met Nolte Opslag Systemen. www.nolteopslagsystemen.nl

Etagevloeren. Ruimte creëren doe je met Nolte Opslag Systemen. www.nolteopslagsystemen.nl Eagevloeren Ruime creëre g Sysemen g Sysemen is gespecialiseerd in de producie en levering van Eagevloeren. Een eagevloer ook wel enresol, mezzanine, ussenvloer, verdiepingsvloer of bordes genoemd, is

Nadere informatie

Oefeningen Elektriciteit I Deel Ia

Oefeningen Elektriciteit I Deel Ia Oefeningen Elekriciei I Deel Ia Di documen beva opgaven die aansluien bij de cursuseks Elekriciei I deel Ia ui he jaarprogramma van de e kandidauur Indusrieel Ingenieur KaHo Sin-Lieven.. De elekrische

Nadere informatie

Master data management

Master data management meadaa Maser daa Aanpak voor opzeen van maserdaa-programma De kwaliei van de oenemende hoeveelheid daa in ondernemingen is van groo belang. Om die kwaliei e waarborgen kan maser daa worden oegepas. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Rust en beweging

Hoofdstuk 1: Rust en beweging Hoofdsuk 1: Rus en beweging 1.1 Rus en beweging zijn relaief Ten opziche van he vlieguig is de passagier in................................................ Ten opziche van he aardoppervlak is he vlieguig

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Lineaire en exponentiële verbanden

Hoofdstuk 1 Lineaire en exponentiële verbanden Hoofsuk Lineaire en exponeniële veranen lazije A: Geen lineair veran, als x me oeneem, neem y nie sees me ezelfe waare oe. B: Lineair veran, als x me oeneem, neem y sees me, oe. C: Geen lineair veran,

Nadere informatie

digitale signaalverwerking

digitale signaalverwerking digiale signaalverwerking deel 2: sampling en digiale filerechniek Hoewel we de vorige keer reeds over he samplen van signalen gesproken hebben, komen we daar nu op erug, om de ermee samenhangende effecen

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv a b c d e a Analyse De omze was in 987 ongeveer, miljard (de recher as) De wins was ongeveer 6 miljoen (linker as) 6 miljoen 6 miljoen = %, % Er is sprake van verlies als de wins/verlies-grafiek negaief

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2015

Correctievoorschrift VWO 2015 Correcievoorschrif VWO 205 ijdvak wiskunde C (pilo) He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

4.9 Berekening van dragend metselwerk onderworpen aan verticale belasting

4.9 Berekening van dragend metselwerk onderworpen aan verticale belasting De radioaciviei die mogelijk word uigesraald in consrucies, is hoofdzakelijk e wijen aan de aanwezigheid van radium (Ra 226) en/of horium (Th 232) in de kelder en in de gebruike maerialen. Ui de ondersaande

Nadere informatie

1800W. 2. De klemspanning van een batterij daalt van 14,4V naar 8V bij het belasten met 100A. Hoe groot is de inwendige weerstand van de batterij?

1800W. 2. De klemspanning van een batterij daalt van 14,4V naar 8V bij het belasten met 100A. Hoe groot is de inwendige weerstand van de batterij? Basisleersof vragen: oplossingmodel. Een accu van ol lever een sroom van 50A aan een moor. Hoe groo is de weersand (impedanie) van de moor? Hoe groo is he geleverde vermogen in W en PK? Geg. Ω 4 Gevr.?

Nadere informatie

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis

De Woordpoort. De besteksverwerker van Het Digitale Huis De Woordpoor De beseksverwerker van He Digiale Huis Een STABU-beseksverwerker zonder weerga. Verfrissend eenvoudig en och me meer mogelijkheden dan welke andere beseksverwerker ook. Zeer uigebreide mogelijkheden

Nadere informatie

Hoofdstuk 11:Reactiesneleid 1.waarom van het waarom De reactiesnelheid kan afhankelijk zijn van verschillende factoren:

Hoofdstuk 11:Reactiesneleid 1.waarom van het waarom De reactiesnelheid kan afhankelijk zijn van verschillende factoren: Hoofdsuk :eaciesneleid.waarom van he waarom De reaciesnelheid kan afhankelijk zijn van verschillende facoren:. aard van de reagerende producen(uigangssoffen) A + B AB A + B AB Hoeveel kans op bosing? ~[

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2014

Correctievoorschrift VWO 2014 Correcievoorschrif VWO 04 ijdvak nauurkunde He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 13 opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier

Dit examen bestaat uit 13 opgaven Bijlage: 1 antwoordpapier MAVO-D Il EXAMEN MIDDEBAAR AGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1986 D - niveau Donderdag 5 juni, 9. 00-11. 00 uur '-,, NATUURKUNDE Di examen besaa ui 13 opgaven Bijlage: 1 anwoordpapier Waar nodig mag bij

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correcievoorschrif VWO 009 ijdvak wiskunde A, He correcievoorschrif besaa ui: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor de beoordeling

Nadere informatie

Evolueren met portfoliomonitoring

Evolueren met portfoliomonitoring sofware-engineering Evolueren me porfoliomonioring Toolki analyseer en visualiseer sofwaresysemen Door gebrek aan inzich beschouwen bedrijven hun sofwareporfolio vaak als weerbarsige en onbeheersbare doos

Nadere informatie

Testgedreven projectvoering

Testgedreven projectvoering esen Tesgedreven projecvoering Uiloop en budgeoverschrijding voorkomen In veel i-projecen worden fouen in requiremens en documenaie pas bij de esvoorbereiding ondek. Di is duur omda de fouen pas laa in

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1TFD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure (Erkenning

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing IB 266-1T02FD (2464) Sudiekosen of andere scholingsuigaven Volgde u in een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 vwo I

Eindexamen wiskunde B1 vwo I indeamen wiskunde B vwo 009 - I Over een parabool gespannen In figuur is de grafiek van de funcie f me f ( ) = 3 geekend. Tussen wee punen en S die even ver van O op de -as liggen, word denkbeeldig een

Nadere informatie

OEFENTOETS HAVO B DEEL 1

OEFENTOETS HAVO B DEEL 1 EFENTETS HAV B DEEL 1 HFDSTUK 2 VERANDERINGEN PGAVE 1 Een oliehandelaar heef gedurende 24 uur nauwkeurig de olieprijs bijgehouden. Zie de figuur hieronder. Hierin is P de prijs in dollar per va. P 76 75

Nadere informatie

Examen beeldverwerking 10/2/2006

Examen beeldverwerking 10/2/2006 Richlijnen Examen beeldverwerking 10/2/2006 Di is een gesloen boek examen. Communicaieapparauur en beschreven of bedruk papier of andere voorwerpen zijn dus nie oegelaen. Schrijf je naam op elk blad. Schrijf

Nadere informatie

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS

Wind en water in de Westerschelde. Behorende bij de Bacheloropdracht HS Behorende bij de Bacheloropdrach HS Door: Julia Berkhou Lena Jezuia Sephen Willink Begeleider: Prof.dr. A.A. Soorvogel Daum: 17 juni 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Achergrondinformaie 3 2.1 He geij.................................

Nadere informatie

Geen enkel lakproces is gelijk aan andere systemen.

Geen enkel lakproces is gelijk aan andere systemen. My of i l er ec hni eki n er na i ona l T : +31( 0) 481461191 E : i nf o@my ogend. c om W: www. my ogend. c om Pos a dr es Wi l l em Al e x a nder s r a a 23c 6691E EGend Geen enkel lakproces is gelijk

Nadere informatie

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis

De Droomstroom. Het project/document-beheerprogramma van Het Digitale Huis De Droomsroom He projec/documen-beheerprogramma van He Digiale Huis In he bouwvoorbereidingsproces spelen seeds meer gegevens een rol. We produceren als bezeenen informaie me een keur aan compuerprogramma

Nadere informatie

Analoge Elektronika 1 DE KOMPARATOR

Analoge Elektronika 1 DE KOMPARATOR naloge Elekronika DE KOMPRTOR De mees eenvoudige oepassing van de operaionele verserker is de komparaor. Om de werking van de komparaor e begrijpen, bekijken we de karakerisiek van de opamp, zoals geekend

Nadere informatie

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2

Uitwerkingen Toets 1 IEEE, Modules 1 en 2 Uiwerkingen Toes IEEE, Modules en Daum: 9 sepember 007 Tijd: 0.40.0 (90 minuen) Opgave I) Di is een warmmakerje. In woorden is V is de serieschakeling van, en (de parallelschakeling van 3 en 4) of V =

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Formules voor groei

Hoofdstuk 2 - Formules voor groei Moderne wiskunde 9e ediie Havo A deel Uiwerkingen Hoofdsuk - Formules voor groei bladzijde 00 V-a = 08, ; 870 08, ; 70 0, 8; 60 00 00 870 70 08,, gemiddeld 0,8 b De beginhoeveelheid is 00 en de groeifacor

Nadere informatie

Digitale Systeem Engineering 1

Digitale Systeem Engineering 1 Digiale Syseem Engineering 1 Week 5 Timing, daaoverdrach Jesse op den Brouw DIGSE1/2017-2018 Timing (revisied) Een verandering op de ingang van een componen geef als resulaa een verandering op de uigang.

Nadere informatie

Examen beeldverwerking 30/1/2013

Examen beeldverwerking 30/1/2013 Richlijnen Examen beeldverwerking 30//03 Di is een gesloen boek examen. Communicaieapparauur en beschreven of bedruk papier of andere voorwerpen zijn dus nie oegelaen. Schrijf je naam op elk blad. Schrijf

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 IB 266-1T12FD (2576) Sudiekosen en andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen

Nadere informatie

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID. = gekende spanning = corresponderende gemeten stroom als maat voor de geleidbaarheid.

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID. = gekende spanning = corresponderende gemeten stroom als maat voor de geleidbaarheid. 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED GELEIDBAARHEID De geleidbaarheid is een maasaf voor de ionenaciviei in waer of voor de aanwezigheid van gedissocieerde soffen in een waerige oplossing. Oplossingen van de meese

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Meten van vermogen in een driegeleidernet. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Meten van vermogen in een driegeleidernet. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elekriciei OPGAVE: Meen van vermogen in een driegeleiderne Daum van opgave:.../.../ Daum van afgife: Verslag nr. : 8 Leerling: Assisenen: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluaie :.../10 Theorie :.../10 Meeopselling

Nadere informatie

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis

De Knaakbaak. Het begrotingsprogramma van Het Digitale Huis De Knaakbaak He begroingsprogramma van He Digiale Huis De Knaakbaak - gemaak door De Twee Snoeken Auomaisering - is een nieuwkomer in begroingsland, waarvan he markaandeel gesaag begin e groeien. He programma

Nadere informatie

Het wiskunde B1,2-examen

Het wiskunde B1,2-examen Ger Koole, Alex van den Brandhof He wiskunde B,2 examen NAW 5/4 nr. 2 juni 2003 65 Ger Koole Faculei der Exace Weenschappen, Afdeling Wiskunde, Vrije Universiei, De Boelelaan 08 a, 08 HV Amserdam koole@cs.vu.nl

Nadere informatie

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten

Juli 2003. Canonpercentages Het vaststellen van canonpercentages bij de herziening van erfpachtcontracten Canonpercenages He vassellen van canonpercenages bij de herziening van erfpachconracen Juli 23 SBV School of Real Esae Drs. L.B. Uienbogaard Drs. J.P. Traudes Inhoud Blz. 1. Inleiding... 3 2. Toeliching

Nadere informatie

dwarsrichting Doelstellingen van dit hoofdstuk

dwarsrichting Doelstellingen van dit hoofdstuk 7 Afschuiving HOOFDSTUK in langs- en dwarsriching Ga naar www.pearsonmylab.nl voor sudiemaeriaal en oesen om je begrip en kennis van di hoofdsuk ui e breiden en e oefenen. Ook vind je daar videouiwerkingen

Nadere informatie

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen.

Door middel van deze memo informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot het dossier hoogspanningslijnen. Gemeene Ede Memo Aan : Gemeeneraad Van : College van burgemeeser en wehouders Daum : 5 okober 203 Zaaknummer : 594 Opgeseld door : Rikker Sniselaar, Adviseur geluid, luchkwaliei en exerne veiligheid Bijlagen

Nadere informatie

Testen aan de voorkant

Testen aan de voorkant esen als kriische Tesen aan de voorkan Opimaal rendemen halen ui s De meese organisaies zien esen als noodzakelijke en effecieve maaregel om de kwaliei van sysemen e bepalen en fouen erui e halen voorda

Nadere informatie

Labotekst. Meetsystemen

Labotekst. Meetsystemen Labo Meesysemen dr ir J.Baeen Laboeks Meesysemen MSYSL 2006 3 II Elekronica 3 II Elekromechanica (opie au) EK Elo EK EL - - J. Baeen Labo Meesysemen Doelsellingen - Inhoud - Evaluaie Doelsellingen Op basis

Nadere informatie

op het interval 5, 15 betekent 5 x 15. 4b x op het interval 6, 10 betekent 6 x < 10. 5d Bij 3 < x π hoort het interval 3, π

op het interval 5, 15 betekent 5 x 15. 4b x op het interval 6, 10 betekent 6 x < 10. 5d Bij 3 < x π hoort het interval 3, π G&R havo B deel Veranderingen C. von Schwarzenberg / a b c Tussen en uur. Van en uur neem de sijging oe. Van o 6 uur neem de sijging af. Van o 8 uur neem de daling oe. Van 8 o uur neem de daling af. 6,,,,,

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven 12345 20 Aanvullende oeliching Bij voorlopige aanslag inkomsenbelasing 20 Volg u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Dan mag u de uigaven hiervoor, zoals lesgeld en de uigaven

Nadere informatie

Privacy en cloud computing

Privacy en cloud computing legale kaders Privacy en cloud compuing Beveiliging van persoonsgegevens in de cloud E-mail leen zich goed als cloudservice. He voordeel is da de ICT-afdeling geen eigen mailserver hoef op e zeen, wa efficiëner

Nadere informatie

Labotekst. Meetsystemen

Labotekst. Meetsystemen Labo Meesysemen dr ir J.Baeen Laboeks Meesysemen 2004 3 II Elekronica 3 II Elekromechanica (opies au/el) - - J. Baeen Labo Meesysemen Proef 1: Digiale opische meesysemen Proef I: Digiale opische meesysemen

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholings uitgaven

Studiekosten of andere scholings uitgaven 20 Aanvullende oeliching bij aangife inkomsenbelasing 20 Sudiekosen of andere scholings uigaven Volgde u in 20 een opleiding of een sudie voor uw (oekomsige) beroep? Of had u kosen voor een EVCprocedure

Nadere informatie

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering

Er zijn deeloplossingen voor de verschillende architectuurterreinen beschikbaar, zoals de Unified Modeling Language (UML) voor softwaremodellering business alignmen case Overkoepelende aal en echnieken ArchiMae-mehode verbind archiecuurdomeinen In juli 2002 sare een aanal Nederlandse insiuen en bedrijven he projec ArchiMae. He doel is een aal voor

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2003-I

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2003-I Eindexamen wiskunde A- vwo 003-I 4 Anwoordmodel Levensduur van kfiezeapparaen Maximumscore 4 Na,5 jaar zijn er 500 0,99 0,97 apparaen Na 3,5 jaar zijn er 500 0,99 0,97 0,87 apparaen He verschil hierussen

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Polarisatie

Hoofdstuk 8 Polarisatie Hoofdsuk 8 Polarisaie lecromagneische Sraling is Gepolariseerd Iedere ransversale rilling is gepolariseerd To nu alleen rillingen beschouwd waarvan (en B) in één vlak ril: Lineair gepolariseerd lich. (In

Nadere informatie

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel

Transparantie: van bedreiging tot businessmodel rends Impac op organisaie en informaievoorziening Transparanie: van bedreiging o businessmodel Transparanie is een rend die zowel in he bedrijfsleven als in de publieke secor langzaam maar zeker in krach

Nadere informatie

1 Herhalingsoefeningen december

1 Herhalingsoefeningen december 1 Herhalingsoefeningen december Een lichaam word vericaal omhoog geworpen. Welke van de ondersaande v, diagrammen geef dan he juise verloop van de snelheidscomponen weer? Jan rijd me de fies over een lange

Nadere informatie

Bij het bewerken van plaatmateriaal ontstaat vaak de situatie dat materiaal langs

Bij het bewerken van plaatmateriaal ontstaat vaak de situatie dat materiaal langs 12_DRUK_nr2_2005 19-04-2005 11:33 Pagina 12 Druk op de INLEIDING Bij he bewerken van plaamaeriaal onsaa vaak de siuaie da maeriaal langs een radius moe bewegen. Meesal heef men dan van doen me he maken

Nadere informatie

Bijverdiensten of opbrengsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter

Bijverdiensten of opbrengsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter bij aangife inkomsenbelasing 2014 voor buienlands belasingplichigen IB 264-1T41FD BUI Bijverdiensen of opbrengsen als Werke u in 2014 als freelancer of gasouder of had u bijverdiensen? Selde u een beziing,

Nadere informatie

Snelheid en richting

Snelheid en richting Snelheid en riching Di is een onderdeel van Meekunde me coördinaen en behoeve van he nieuwe programma (05) wiskunde B vwo. Opgaven me di merkeken kun je, zonder de opbouw aan e asen, overslaan. * Bij opgaven

Nadere informatie

X Y e. p n+ e. X Y e. Y(stabiel)

X Y e. p n+ e. X Y e. Y(stabiel) Faculei Bèaweenschappen Ioniserende Sralen Pracicum chergrondinformaie Eigenschappen van ioniserende sraling Bij he uizenden van ioniserende sraling röngensraling en α-, β- en γ-sraling door maerie gaa

Nadere informatie

www.aarde nu Voor een profielwerkstuk over de aarde Tweede Fase havo/vwo Leerlingenboekje wiskunde

www.aarde nu Voor een profielwerkstuk over de aarde Tweede Fase havo/vwo Leerlingenboekje wiskunde Voor een profielwerksuk over de aarde www.aarde nu In opdrach van: Vrije Universiei Amserdam Universiei van Amserdam Technische Universiei Delf Universiei Urech Wageningen Universiei Teksen: Gerard Heijmeriks

Nadere informatie

Belasting en schenken 2013

Belasting en schenken 2013 Belasing en schenken 2013 Krijg u een schenking? Dan moe u misschien schenkbelasing bealen. Doe u een schenking? Dan kun u die schenking mogelijk als gif van de belasing afrekken. In deze brochure lees

Nadere informatie

Dit document beschrijft de methode voor de waarneming van de Dienstenprijzen; commerciële dienstverlening (Dienstenprijzenindex, DPI).

Dit document beschrijft de methode voor de waarneming van de Dienstenprijzen; commerciële dienstverlening (Dienstenprijzenindex, DPI). 1. nleiding Di documen beschrijf de mehode voor de waarneming van de Diensenprijzen; commerciële diensverlening (Diensenprijzenindex, DP). 2. Doel De DP heef als doel om de gemiddelde prijsonwikkeling

Nadere informatie

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn.

Lees deze bijsluiter op een rustig moment aandachtig door, ook als dit geneesmiddel al eerder aan u werd toegediend. De tekst kan gewijzigd zijn. I B2.4. Onwerp van de bijsluier voor HepBQuin Informaie voor de paiën Lees deze bijsluier op een rusig momen aandachig door, ook als di geneesmiddel al eerder aan u werd oegediend. De eks kan gewijzigd

Nadere informatie

BIJLAGE A BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT

BIJLAGE A BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Diens uivoering en oezich Energie BIJLAGE A BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Nummer: 100947- Beref: Bijlage A bij beslui o vasselling van de mehode o vasselling van de walieiserm ingevolge ariel 41, eerse lid,

Nadere informatie

Invloed overzetverhouding op gedrag transformatoren

Invloed overzetverhouding op gedrag transformatoren nvloed overzeverhouding op gedrag ransformaoren 08-64 pmo 16 december 008 Phase o Phase B rechseweg 310 Posbus 100 6800 AC Arnhem T: 06 356 38 00 F: 06 356 36 36 www.phaseophase.nl 08-64 pmo Phase o Phase

Nadere informatie

Investeringsbeslissingen

Investeringsbeslissingen Inveseringsbeslissingen 1. Begrippen 1.1. Wa is inveseren? Een dadelijke (zekere) beschikbare koopkrach inruilen egen: 1. een oekomsige onzekere inkomenssroom; 2. besparingen van uigaven; 3. een nie-financieel

Nadere informatie

Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters

Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters Mfnlsterie van Verkeer ed Waterstaat Beheer en onderhoud van de W T W ph-meters nr. 723.00.E001 Serie en ISSN nr. 1383-6749. Goede Meet Praktijk (GMP) is een samenwerkingsverband tussen specialistische

Nadere informatie

Eenparig rechtlijnige beweging. Eenparig versnelde rechtlijnige beweging a. x Steilheid van de raaklijn= v(t) Samenvatting Natuurkunde 1 VWO.

Eenparig rechtlijnige beweging. Eenparig versnelde rechtlijnige beweging a. x Steilheid van de raaklijn= v(t) Samenvatting Natuurkunde 1 VWO. Beweging Samenvaing Nauurkunde VWO Eenparig rechlijnige beweging a Eenparig versnelde rechlijnige beweging a a = consan a = 0 m/s Oppervlake = v = 0 m/s Oppervlake = v v v v = consan v() = a Oppervlake

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Eindexamen vwo nauurkunde 04-I Vraag Anwoord Scores Opgave Tsunami maximumscore 4 voorbeeld van een anwoord: Voor de zwaare-energie van de waerberg geld: Ez = mgh. Voor de massa van he waer geld: m= ρv.

Nadere informatie

BIJLAGE A BIJ BESLUIT

BIJLAGE A BIJ BESLUIT Diens uivoering en oezich Energie BIJLAGE A BIJ BESLUIT Nummer: 100947-183 Beref: Bereeningsmodel bij beslui o vasselling van de mehode o vasselling van de walieiserm ingevolge ariel 41, eerse lid, van

Nadere informatie

TECHNISCHE DATA BOUWSTOFFEN

TECHNISCHE DATA BOUWSTOFFEN TECHISCHE DATA BOUWSTOE BETO De mees voorkomende bouwsof. Vanwege de specifieke serke-eigenschappen en veelzijdige oepasbaarheid word beon gebruik voor de mees uieenlopende oepassingen. Beon kan op de

Nadere informatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie

Efficiënter zakendoen en innoveren met mobiele communicatie Whiepaper One Ne Efficiëner zakendoen en innoveren me mobiele communicaie One Ne is een complee oplossing voor hosed elefonie die kosen helder en beheersbaar maak, zorg voor eenvoud en de bereikbaarheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 - Differentiaalvergelijkingen

Hoofdstuk 5 - Differentiaalvergelijkingen Hoofdsuk 5 - Differeniaalvergelijkingen 5. Differenievergelijkingen ladzijde a 0 3 4 5 A 00 0 04 06 08 0 oename B 00 30 69,00 9,70 85,6 37,9 oename 30 39 50,70 65,9 85,68 C 00 3 73,60 7,68 97,98 389,38

Nadere informatie

Antwoordmodel VWO 2003-I wiskunde A (oude stijl) Levensduur van koffiezetapparaten. Maximumscore 4 1 Na 2,5 jaar zijn er ,99 0,97 apparaten 1

Antwoordmodel VWO 2003-I wiskunde A (oude stijl) Levensduur van koffiezetapparaten. Maximumscore 4 1 Na 2,5 jaar zijn er ,99 0,97 apparaten 1 Anwoordmodel VWO 3-I wiskunde A (oude sijl) Levensduur van kfiezeapparaen Na,5 jaar zijn er 5,99,97 apparaen Na 3,5 jaar zijn er 5,99,97,87 apparaen He verschil hierussen bedraag 87 apparaen de kansen,99

Nadere informatie

Simulatiestudie naar Methodebreuken in het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland

Simulatiestudie naar Methodebreuken in het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland Simulaiesudie naar Mehodebreuken in he Onderzoek Verplaasingen in Nederland Bianca Wouers Cenraal Bureau voor de Saisiek bias@cbs.nl Jan van den Brakel Cenraal Bureau voor de Saisiek jbrl@cbs.nl Bijdrage

Nadere informatie

Boek 3 hoofdstuk 10 Groei havo 5

Boek 3 hoofdstuk 10 Groei havo 5 Boek 3 hoofdsuk 0 Groei havo 5. Lineaire en exponeniële groei. a. Opp = 750 + 50 me = 0 op juni, per week en opp. in m. Y =750 + 50 Y (3) = 00 m en Y (5) = 500 m (mehode : voer in Y, daarna rekenscherm,

Nadere informatie

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen

Toelichting Hoe gebruikt u deze toelichting? Correspondentieadres Wat is een schenking? Voor meer ontvangers samen aangifte doen 2011 Toeliching Aangife schenkbelasing Di is een oeliching bij he formulier Aangife schenkbelasing. Deze oeliching besaa ui vier onderdelen: A Algemene informaie over de schenkbelasing B Uileg bij de vragen

Nadere informatie

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur

software Architectuur en dynamiek van productsoftware Architectuur productsoftware ontwikkelt evolutionair architectuur archiecuur sofware Archiecuur producsofware onwikkel evoluionair Archiecuur en dynamiek van producsofware Producsofwareonwikkeling ken een voorgeschreven dynamiek waarin produc- en procesverbeeringen een

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Draadloze communicatie

Hoofdstuk 6: Draadloze communicatie Elekronica: Tweede kandidauur indusrieel ingenieur 1 Hoofdsuk 6: Draadloze communicaie 1: Principewerking He is de bedoeling in di hoofdsuk de elemenaire principes van draadloze communicaie e besuderen.

Nadere informatie