Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz Spaarplan 2 blz Spaarplan 3 blz Spaarplan 4 blz.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz."

Transcriptie

1 Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz Spaarplan 2 blz Spaarplan 3 blz Spaarplan 4 blz Spaarplan 5 blz Voorbeeld Contract blz. 23 Contracten 1 blz. 24 Contracten 2 blz. 25 Contracten 3 blz. 26 Contracten 4 blz. 27 Contracten 5 blz. 28 Moeilijke woorden lijst blz

2 De EuriSafe is bedoeld om jou te leren sparen! Dit ga je doen door de spaarpoen en dit kasboekje te gebruiken. Het is de bedoeling dat je voor iets gaat sparen wat je graag wilt hebben, dit kun je heel makkelijk doen door het stappenplan in dit boekje te volgen. STAP 1: op bladzijde 8 vind je het spaarplan, hier kun je een tekening maken of plaatje op plakken van iets dat jij graag wilt hebben en voor wilt sparen. Onder en naast het spaarplan kun je invullen hoeveel geld je nodig hebt en uitrekenen hoelang je hiervoor moet sparen. samen met je ouders ga je de cijfers op de thermometer invullen, je mag de thermometer stukje voor stukje inkleuren als je genoeg hebt gespaart. STAP 2: in de EuriSafebox zien twee spaarpoen, de rode spaarpot is voor de bank hier mag je niks uithalen, alleen als je genoeg geld heb gespaard voor je spaarplan en de blauwe spaarpot hier mag je zelf geld in en uit halen om dingen te kopen wat jij zelf kunt bepalen. STAP 3: elke keer als je iets in het bank spaarpot stop, noteer je dit in het bankboek. Als je dit netjes invult, kun je aljd overzichtelijk zien hoeveel geld er in de bank spaarpot zit en hoeveel geld je nog nodig hebt voordat je kan kopen wat je graag wilt hebben. STAP 4: in het kasboek kun je invullen hoeveel geld er in je blauwe spaarpot zit en waar je het geld aan uit gee. Zo heb je het aljd overzichtelijk zien, waar je het geld aan uitgegeven hebt. STAP 5: door het ps en tricks boekje goed door te lezen, kom je handige dingen te weten. Zo hoef je niet alleen je zakgeld op te sparen voor iets waar je voor spaart, maar kun je natuurlijk ook extra klusjes doen. Zo vind je bij Heitje voor karweitje klusjes die jij kunt doen, om extra geld te verdienen. STAP 6: als je extra klusjes gaat doen oewel een heitje voor een karweitje, kun je het beste een contract met iemand afsluiten, deze contracten vind je achter in dit boekje. Een contract is een soort afspraak

3 die je met iemand maakt. Je spreekt af bijvoorbeeld om een maand lang voor papa de auto te wassen voor 5,- jij moet je er wel aan houden dan om elke zaterdag de auto schoon te maken en papa moet zich er aan houden om jou 5,- te betalen hiervoor. Omdat het de eerste keer is dat jullie dit zien en ermee gaan werken is dit natuurlijk best wel lasg. Om het voor jullie wat makkelijker te maken hebben wij wat voorbeelden gemaakt een kasboek en een contract. Het voorbeeld van het kasboek zie je op de volgende bladzijde en die van het contract op bladzijde 23. Ga voor de moeilijke woorden die jij niet begrijpt achterin het boek kijken wat daarvan de betekenis is in de begrippenlijst op bladzijde 29 en 30. Hup aan de slag! spelenderwijs kennis met geld

4 Ik krijg zoveel zakgeld per week: 2.50., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer: 2.50., in totaal is dat 5.0. Per week. Ik geef ongeveer uit, dus houdt ik over om te sparen per week. Ik heb nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik 5. weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

5 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal zakgeld 3,00 3,00 Afgesproken klusje met de buurman 5,00 8, zakgeld 3,00 11, Klusje voor papa 2,00 13, Afgesproken klusje met de buurman 5,00 18,00

6 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal zakgeld 2,00 2,00 snoepjes 1,50 0,50 klusjes 3,00 3,50 voetbalkaartjes 3,50 0,00 zakgeld 2,00 2,00

7 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

8 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

9 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

10 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

11 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

12 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

13 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

14 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

15 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

16 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

17 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

18 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

19 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

20 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

21 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

22 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, Euri..., zal iedere.. zatedag... tot de datum 10 jnri. het volgende klusje doen: o wae.. Dit klusje doe ik voor: Pp Euri... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik: Ondertekend door: Naam: Euri Handtekening: Naam: Pp Euri Handtekening: Aan de slag!

23 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

24 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

25 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

26 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

27 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

28 Contract: Een contract is eigenlijk gewoon een afspraak tussen twee of meer personen. De eerste persoon moet doen wat hij in het contract beloofd hee, de andere persoon hee er recht op dat je het ook doet. Verplichng: Een verplichng is iets wat je moet doen. Betaal-pot: De betaal-pot is de blauwe spaarpot. Het geld wat in deze spaarpot zit is bedoeld om dingen van te kopen waar je niet voor hoe te sparen. Vaak zullen dit niet zulke dure dingen zijn, zoals snoep of een ijsje. Spaar-pot: De Spaar-pot is de rode spaarpot. Het geld dat in deze spaarpot zit mag je er niet uithalen totdat jij je spaardoel bereikt hebt. Kasboek: In een kasboek kun jij je inkomsten en uitgaven bijhouden. Het kasboek wat je vindt in dit boekje laat je ook zien hoeveel geld er in jouw spaarpot zit, je kunt op deze manier goed zien hoever jij bent met sparen voor jouw spaardoel. Spaarplan: Door middel van het spaarplan kun je zien hoeveel inkomsten je hebt, hoeveel je uitgee en hoelang het ongeveer gaat duren tot jij je spaardoel gehaald hebt. Acviteit: In het kasboek zie je ook een kolom waar acviteit boven staat. Het is de bedoeling dat je in deze kolom schrij hoe jij je geld verdiend of uitgegeven hebt. (een paar voorbeelden zijn: zakgeld, auto wassen, snoep, verjaardag, natuurlijk kun je zelf nog veel meer dingen verzinnen!)

29 spelenderwijs kennis met geld

30 Uitgever Student Soluons, Amersfoort spelenderwijs kennis met geld

31 Spaardoel: Je spaardoel is hetgeen waarvoor je gaat sparen of aan het sparen bent. Saldo: Het saldo is het bedrag dat in je spaarpot zit. Als er 3,50 in je spaarpot zit, is het saldo 3,50. Inkomsten: Inkomsten zijn alle bedragen die jij in geld ontvangt, dit kan zijn door zakgeld, maar ook door klusjes die je gedaan hebt. Uitgave: Een uitgave is een bedrag wat jij hebt moeten betalen. Als jij snoep koopt voor 1 euro, is dat een uitgave van 1 euro.

32 spelenderwijs kennis met geld

33 Colofon blz. 1 Inleiding blz. 4 Sparen blz. 5-6 Lenen blz. 7 Tips & Tricks blz. 8 Reclame de baas blijven blz. 9 Heitje voor een karweitje blz Onderhandelen en ondernemen blz Handleiding voor ouders blz

34 Euri vind het heel erg leuk dat je samen met hem wil leren sparen. Euri wil graag aan jou uitleggen hoe jij dit boekje met ps & tricks moet gebruiken. Euri legt stap voor stap uit hoe je moet sparen en waar jij voor op moet passen. Ook gee Euri leuke ps hoe je geld kunt verdienen en hoe je het best met je geld om kan gaan. In het andere boekje, het kasboek, kun jij je eigen administrae bijhouden. In dit boekje wordt ook duidelijk uitgelegd waarom sparen heel belangrijk is. Je kunt namelijk leukere en duurdere dingen kopen als je spaart dan wanneer je niet spaart. De gevaren van geld lenen legt Euri ook uit, hij vertelt jou dat je geleend geld ook weer een keer terug moet betalen. Euri vraagt vaak hulp aan mama en papa Euri. Als jij er niet uitkomt, mag jij ook aljd hulp vragen aan papa en mama. Heel veel succes met sparen! spelenderwijs kennis met geld

35 Euri krijgt iedere week zakgeld en doet elke zaterdag klusjes om extra geld te verdienen. Dit geld gee Euri niet gelijk uit aan dingen die hij leuk vind, maar hij stopt het geld netjes in zijn spaarpot of brengt het naar de bank. Doordat Euri zijn geld spaart, wordt het bedrag dat in zijn spaarpot zit en op zijn bankrekening staat steeds hoger. Daarom hee Euri bijna aljd geld wanneer hij dit nodig hee. Je kunt dus op verschillende manieren sparen. Één van de beste manieren is om gebruik te maken van de twee spaarpoen. Je hebt een rode en een blauwe spaarpot gekregen. De rode spaarpot is eigenlijk een soort bankrekening, je kunt er geld in doen, maar je mag er niets uithalen totdat je jouw spaardoel hebt bereikt. De blauwe spaarpot noemen we de betaalpot, hier mag je geld uithalen wanneer jij dat wilt. Denk er wel goed aan, het geld wat je uitgee kun je maar één keer uitgeven en op is op. Het is slim om iedere keer dat je zakgeld krijgt of als je een klusje hebt gedaan het geld over deze spaarpoen te verdelen; net als Euri. Euri hee ook deze twee spaarpoen. Hij krijgt elke week 3,00 zakgeld, hiervan doet hij 2,00 in de rode (bank) spaarpot en 1,00 in de betaalpot (de blauwe spaarpot). Met het geld in de rode spaarpot spaart Euri voor een doos speelgoed en het geld in de blauwe spaarpot gebruikt Euri als hij af en toe een snoepje wil kopen. Papa Euri hee gezegd, dat Euri het geld uit de rode spaarpot beter op zijn bankrekening kan storten. Als Euri dit doet, krijgt hij hier rente over. Rente betekend dat de bank jou een kleine vergoeding betaalt over het bedrag dat jij op je rekening hebt staan. Dit betekent dus dat jouw geld meer wordt, terwijl je er niets voor hoe te doen. Ook is het veilig om je geld op de bank te zeen, want zo kan niemand iets van je pikken.

36 Euri zou graag een doos speelgoed willen hebben, alleen kost zoiets heel veel centjes en dat hee Euri niet zomaar. Euri kan twee dingen doen om dat speelgoed kopen. Hij kan hiervoor sparen of hij leent het geld van papa en mama. Papa Euri hee tegen Euri gezegd dat lenen gevaarlijk is en hee Euri de opdracht gegeven om voor zijn speelgoed te sparen. Euri hee bedacht om een deel van de centjes die hij verdient te sparen voor het speelgoed. Hierbij gebruikt Euri zijn administrae boekje, hier vult hij in hoeveel zakgeld hij krijgt en hoeveel hij verdiend met klusjes. Van alle centjes die Euri per week krijgt en verdient, spaart hij een deel voor de doos speelgoed en het andere deel stopt hij in een aparte spaarpot. Euri kan nu zien hoelang hij moet sparen om het speelgoed te kopen. Hij deelt het bedrag dat hij spaart door het bedrag dat een doos speelgoed kost. (in het kasboekje kun je zien hoe dat werkt) Het antwoord wat hier uit komt is het aantal weken dat hij moet sparen om zijn spaardoel te bereiken. Net zoals Euri kun jij ook sparen voor iets wat je graag wil hebben. Vraag aan papa of mama of ze je willen helpen bij het invullen van het administraeboekje, zo kun je je eigen spaarplan opstellen. Sparen is leuk!

37 Hee papa Euri gelijk dat lenen slecht is? Papa Euri hee hier helemaal gelijk in. Het voordeel van geld lenen is dat je meteen kunt kopen wat je graag wilt hebben. Alleen zien hier veel nadelen aan: je moet aljd het geleende geld terug betalen en als je van de bank geld leent wil de bank hier graag geld aan verdienen, dus moet je rente betalen. Je moet dus aljd meer geld terug betalen dan dat je geleend hebt van de bank. Bijvoorbeeld: Euri leent 10,- van de bank om snoepjes van te kopen, Euri hee met de bank afgesproken dat hij die 10,- precies over een jaar terugbetaald hee met 20% rente. Elke maand moet Euri 1,00 terug betalen, een jaar hee 12 maanden, dus hee Euri na een jaar niet 10,00 betaald maar 12,00. Achteraf hee Euri dus eigenlijk 2,00 meer betaald dan dat de snoepjes hebben gekost. Papa Euri hee dus gelijk dat je beter eerst kunt sparen voor iets dat je mooi vind dan dat je het geld gaat lenen. Denk er ook goed aan dat, wanneer je het geleende geld niet terug kunt betalen, de bank er iets voor terug wil krijgen dat dezelfde waarde hee. Het kan dus zo zijn dat, wanneer je het niet terug kunt betalen, de bank jouw ets ophaalt en deze verkoopt. Van het geld dat de bank voor jouw ets krijgt, wordt je schuld aetaald. Pas op met lenen!

38 Euri hee een aantal ps voor je opgesteld. Zo is het verstandig om eerst de prijzen van verschillende winkels te vergelijken als je iets wil kopen. Het kan namelijk zijn dat hetzelfde product bij verschillende winkels in prijs verschillen. Zo koop je aljd het goedkoopste product. Denk er aan dat je geld maar 1 keer kunt uitgeven, denk dus goed na waaraan je het geld uitgee. Doe klusjes om extra geld te verdienen. Als je klusjes doet voor iemand, mag je gerust meer geld vragen dan mensen je aanbieden. Kom alleen wel met een goede reden, zoals ik doe ook de binnenkant van de auto uitzuigen voor 2 euro extra. Geld kan je maar één keer uitgeven!

39 Als Euri tv kijkt ziet hij vaak kleine lmpjes over speelgoed. Deze lmpjes noemen we reclame. Veel dingen die Euri in de reclame lmpjes ziet zou hij graag willen hebben. Natuurlijk kost het heel veel als Euri alles zou kopen, dit kan hij nooit betalen. Papa Euri vertelt waarom Euri niet moet luisteren naar reclame. Als Euri al zijn geld uitgee kan hij de doos speelgoed die hij zo graag wil hebben en waar hij voor spaart niet meer kopen. Omdat Euri de doos speelgoed erg graag wil hebben koopt hij het speelgoed van de reclame niet. Euri hee geleerd dat hij niet moet luisteren naar reclame, omdat hij dan zijn spaargeld gaat uitgeven. Hij kan maar voor één ding tegelijk sparen: de doos speelgoed. Denk er goed aan dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Denk dus goed na, waaraan je dit uitgee. laat je niet verleiden!

40 Je hebt vast en zeker papa en mama wel eens geholpen met verschillende klusjes. Als je aan het sparen bent en je wilt graag dat het sneller gaat, kun je natuurlijk extra geld verdienen met klusjes. Hieronder volgt een lijstje met voorbeelden van klusjes die je kunt doen voor papa en mama, opa en oma of mensen uit de buurt. Euri doet ook klusjes voor papa en mama, zo hee Euri samen met papa Euri een contract ondertekend. Hierin spreekt Euri met papa af, dat hij de komende twee maanden elke zaterdag de auto zal wassen voor 5 euro per keer. Een voorbeeld van dit contract kun je in het administraeboekje vinden. Hier kun je met iemand waar jij klusjes voor gaat doen afspraken maken om bijvoorbeeld voor een maand lang een bepaald klusje te doen. Onder het contract zeen jullie allebei een handtekening. Omdat de handtekening eronder staat moet je je aan deze afspraken houden. Euri waarschuwt wel dat je niet zomaar voor alle klusjes geld kunt vragen. Euri vraagt natuurlijk niet overal geld voor als hij iets hee gedaan voor papa en mama Euri. Daarom moet je bij elk klusje goede afspraken maken met de mensen waar je het klusje voor gaat doen. Klussen gee plezier!

41 Euri hee een paar klusjes opgeschreven waar je extra geld mee kan verdienen: Auto wassen en schoonmaken Mama/Papa helpen met schoonmaken Boodschappen doen Lege essen weg brengen Kamer schoonmaken Werkzaamheden in de tuin Hond uitlaten Glas naar de glasbak brengen Kooi van het huisdier schoonmaken Weet jij er nog meer? Als je geld hebt verdiend kun je het geld in het spaarpotje doen en sparen voor iets wat je al heel lang wilt hebben. Het geld wat je hebt verdiend kun je in je kasboekje opschrijven. Euri hee al een contract met papa Euri en Opa Euri, elke week kan Euri wat geld in zijn spaarpotje doen. Doe jij ook mee met Euri? Niet voor alles geld vragen, hoor!

42 Als je klusjes gaat doen voor papa, mama, opa, oma of mensen uit de buurt wil je er natuurlijk wel geld mee verdienen. Als iemand een klusje voor je hee, moeten er afspraken gemaakt worden over het bedrag dat jij ervoor krijgt en wat je precies moet doen. Eigenlijk begint nu begint het onderhandelen. Maak voor jezelf een lijstje met klusjes en zet achter elk klusje wat je er minimaal aan wilt verdienen. Denk er aan dat je niet aljd het klusje hoe te doen voor het bedrag dat iemand je aanbiedt. Als jij dit te weinig vind kun je dat netjes zeggen. Denk er wel aan dat je aljd netjes blij. Ook Euri doet dit. Euri gaat regelmag bij mensen die hij kent langs om te vragen of zij een klusje voor hem hebben waar hij iets mee kan verdienen. Bijna aljd zijn er wel mensen die klusjes voor Euri hebben. Soms kan hij de stoep vegen of bladeren bij elkaar harken, een andere keer mag hij weer de auto wassen. Nu zijn jullie aan de beurt!

43 Hieronder geven wij een voorbeeld om het onderhandelen en ondernemen voor jou duidelijker te maken: Als er afspraken gemaakt worden over het geld wat Euri voor een klusje krijgt, bieden deze mensen Euri 50 eurocent, maar Euri wil eigenlijk minimaal 1,50 voor dit klusje hebben omdat het best veel werk is. Euri zegt dan heel netjes en beleefd: eigenlijk wil ik er graag 1,50 voor hebben want ik ben hier al gauw een uur mee bezig. Je mag ook gerust onderhandelen met papa en mama over je zakgeld. Als je vindt dat jij te weinig zakgeld krijgt kun je dit best tegen papa of mama zeggen. Je kunt natuurlijk niet zomaar om meer geld vragen, maar als je een goede reden hebt zal papa of mama het meestal geen probleem vinden. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je een jaar ouder bent geworden, dat je het hele jaar goed je best hebt gedaan of dat je een goed rapport hebt. Iedereen kan het, het is leuk!

44 Inleiding Gefeliciteerd met de aanschaf van uw Eurisafe spaarbox. De Eurisafe spaarbox gaat u kind spaar bewust, geldbewust en ondernemender maken. De Eurisafe spaarbox is een nieuwe methode die ontwikkelt is door studenten. Het doel dat we willen bereiken met de Eurisafe is u kind op een jonge leeijd geld en spaar bewust te maken zodat hij of zij geen geld problemen in hun latere leven zullen krijgen. Natuurlijk kan u kind dit niet alleen. Het succes van de Eurisafe spaarbox hangt samen met de parcipae van de ouders in het proces. Als ouder zal u, u kind begeleiden in zijn of haar spaar proces. Inhoud van de spaarbox - Kasboekje - Tips & tricks boekje - Rode spaarpot - Blauwe spaarpot Kasboekje In het kasboekje zal u kind zijn spaarproces uitschrijven. Om het leuk te maken voor u kind kan hij of zij een plaatje of een tekening van het spaardoel boven zijn of haar spaarplan zeen. In het spaarplan zit ook een invul tekst vul deze samen met u kind in. In ieder spaarplan zit een thermometer deze thermometer is bedoeld om het spaarproces duidelijk te maken. Het kind kleurt de thermometer in hij begint onder. Als de thermometer helemaal is ingekleurd hee het kind zijn of haar spaardoel bereikt. De taak van de ouder is om samen met het kind de getallen naast de thermometer te zeen. bij het inkleuren van de thermometer hee u de taak om het kind te wijzen hoever hij of zij deze mag inkleuren. Na de thermometer komt het bankboek dit is een simpel kasboekje. Hierin schrij u samen met u kind de datum, de acviteit en hoeveel geld er binnen komt. Bijv. 24 september (datum) zakgeld (acviteit) 5 euro (in) (totaal)

45 spelenderwijs kennis met geld

46 Uitgever Student Soluons, Amersfoort spelenderwijs kennis met geld

47 het totaal bedrag loopt dus aljd samen met de thermometer. In het kasboekje vind u ook een aantal contracten deze zijn bedoeld om u kind ondernemender te maken. Omdat een spaarproces soms lang kan duren kan u u kind klusjes laten doen voor extra geld. Denk hierbij aan de autowassen of de stoepvegen. Maak met u kind een afspraak welk klusje voor hoeveel geld het is belangrijk dat u een beetje onderhandeld met u kind. Zo leert het kind enerzijds dat niet alles vanzelf gaat en anderzijds wat onderhandelen is. Tips & trick boekje In het ps & tricks boekje staat een uitleg voor u kind. Lees het ps & tricks boekje samen met u kind door maar lees het niet voor! Laat u kind dit boekje aan u voorlezen en stel op een leuke manier gerichte vragen over wat u kind net hee voorgelezen. Spaarpotjes In de Eurisafe zijn er 2 spaarpotjes een groene en een rode. Deze spaarpotjes hebben ook allebij een eigen funce. Rode spaarpot: Hierin stopt u kind het geld dat is bedoeld voor het spaardoel hier komt het kind dan ook niet aan! Blauwe spaarpot: Omdat een spaardoel soms lang duurt en u kind ook eens iets kleins wilt kopen bijv. een snoepje kan u kind geld dat ze niet willen gebruiken voor het spaardoel in het groene potje gooien. Dit geld word niet opgeschreven in het kasboekje en staat los van alles. Tips voor ouders: Hier zijn nog wat handige ps voor het gebruik van de Eurisafe: - Hou het spaardoel klein. Laat u kind sparen voor iets niet duurder dan 50 euro. Een spaarproces kan lang duren. Als het te lang duurt verliest een kind zijn interesse. - Geef het kind rente op het gespaarde geld. Rente is normaal bij iedere spaar rekening. Laat u kind zien dat als hij veel geld spaart, er ook geld aan kan verdienen.

48 spelenderwijs kennis met geld

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Zo maak je een spreekbeurt over geld

Zo maak je een spreekbeurt over geld Zo maak je een spreekbeurt over geld Veel succes! Uittrekselsheets De bank FUN Het ontstaan van de euro SPAAR- TIPS Het eerste geld HOE Test je klas Spreekbeurttips TIPS Spreekwoorden Sparen en lenen Goed

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks Lesbrief Lesvorm : workshop Doelgroep : vmbo GL/TL klas 2 havo en vwo klas 2 mbo niveau 1 en 2, studiejaar 1 Duur : 90-100 minuten Gastdocent : mogelijk Inleiding lesbrief Snoep & Snacks De workshop Snoep

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Eenvoudig. en snel. boekhouden

Eenvoudig. en snel. boekhouden Eenvoudig en snel boekhouden Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Woord vooraf... 3 2. Ken je bedrijf!... 3 3. Doe het voor je zelf!... 4 4. Natuurlijk!... 4 5. Je vakgebied en financiën... 5 6. Welke kennis

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

In & Out! voor scholieren. Docentenhandleiding

In & Out! voor scholieren. Docentenhandleiding In & Out! voor scholieren Docentenhandleiding In & Out voor scholieren Docentenhandleiding Nibud Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijke stichting die consumenten

Nadere informatie

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van:

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van: Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline Nudge! is een gratis uitgave van: Nr. 1-2015 Goede voornemens volhouden zonder discipline Het is niet toegestaan de inhoud van dit document elders te

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen.

Welkom bij de online training Schrijf je ebook in 12 stappen. Transcriptie Welkom bij de online training. Stap 1: Vooroordelen Misschien heb jij ze niet, maar bij veel mensen speelt er iets wat ze tegenhoudt om aan een ebook te beginnen. De vier meest voorkomende

Nadere informatie

2. OVERZICHT HOUDEN...

2. OVERZICHT HOUDEN... 18 plus en je geld Inhoud 1. 18 WORDEN... 3 WIE GAAT DAT BETALEN?... 3 JE EIGEN ZORGVERZEKERING... 5 2. OVERZICHT HOUDEN... 7 POST OPRUIMEN... 7 WAAR BLIJFT JE GELD?... 9 BETALINGEN REGELEN... 11 EXTRA

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo. AN nr. 3.4044.0006

Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo. AN nr. 3.4044.0006 Module Rekenvaardigheid in havo als voorbereiding op pabo AN nr..4044.0006 Inleiding Beste leerling, Wanneer je naar de PABO gaat is het belangrijk dat je een goede beheersing hebt van de Nederlandse

Nadere informatie

Het kind leren vragen om de dingen die hij wil

Het kind leren vragen om de dingen die hij wil Het kind leren vragen om de dingen die hij wil Zodra je erin geslaagd bent contact te maken met je kind en hij wil dat jij met hem speelt, ga je hem leren vragen om de dingen die hij (van jou) wil. We

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

Handreiking STUDENT & FINANCIËN. voor advies & voorlichting aan studenten NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING

Handreiking STUDENT & FINANCIËN. voor advies & voorlichting aan studenten NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING Handreiking voor advies & voorlichting aan studenten STUDENT & FINANCIËN NATIONAAL INSTITUUT VOOR BUDGETVOORLICHTING Handreiking STUDENT & FINANCIËN Colofon Aan deze uitgave hebben meegewerkt: Annemarie

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009

Handleiding Handleiding- DiscoManager 2009 Handleiding Welkom bij deze korte introductie in DiscoManager. Met deze handleiding zullen we je de dingen leren die nodig zijn om je discotheek op de rails te krijgen en deze te onderhouden. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie