Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz Spaarplan 2 blz Spaarplan 3 blz Spaarplan 4 blz.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz."

Transcriptie

1 Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz Spaarplan 2 blz Spaarplan 3 blz Spaarplan 4 blz Spaarplan 5 blz Voorbeeld Contract blz. 23 Contracten 1 blz. 24 Contracten 2 blz. 25 Contracten 3 blz. 26 Contracten 4 blz. 27 Contracten 5 blz. 28 Moeilijke woorden lijst blz

2 De EuriSafe is bedoeld om jou te leren sparen! Dit ga je doen door de spaarpoen en dit kasboekje te gebruiken. Het is de bedoeling dat je voor iets gaat sparen wat je graag wilt hebben, dit kun je heel makkelijk doen door het stappenplan in dit boekje te volgen. STAP 1: op bladzijde 8 vind je het spaarplan, hier kun je een tekening maken of plaatje op plakken van iets dat jij graag wilt hebben en voor wilt sparen. Onder en naast het spaarplan kun je invullen hoeveel geld je nodig hebt en uitrekenen hoelang je hiervoor moet sparen. samen met je ouders ga je de cijfers op de thermometer invullen, je mag de thermometer stukje voor stukje inkleuren als je genoeg hebt gespaart. STAP 2: in de EuriSafebox zien twee spaarpoen, de rode spaarpot is voor de bank hier mag je niks uithalen, alleen als je genoeg geld heb gespaard voor je spaarplan en de blauwe spaarpot hier mag je zelf geld in en uit halen om dingen te kopen wat jij zelf kunt bepalen. STAP 3: elke keer als je iets in het bank spaarpot stop, noteer je dit in het bankboek. Als je dit netjes invult, kun je aljd overzichtelijk zien hoeveel geld er in de bank spaarpot zit en hoeveel geld je nog nodig hebt voordat je kan kopen wat je graag wilt hebben. STAP 4: in het kasboek kun je invullen hoeveel geld er in je blauwe spaarpot zit en waar je het geld aan uit gee. Zo heb je het aljd overzichtelijk zien, waar je het geld aan uitgegeven hebt. STAP 5: door het ps en tricks boekje goed door te lezen, kom je handige dingen te weten. Zo hoef je niet alleen je zakgeld op te sparen voor iets waar je voor spaart, maar kun je natuurlijk ook extra klusjes doen. Zo vind je bij Heitje voor karweitje klusjes die jij kunt doen, om extra geld te verdienen. STAP 6: als je extra klusjes gaat doen oewel een heitje voor een karweitje, kun je het beste een contract met iemand afsluiten, deze contracten vind je achter in dit boekje. Een contract is een soort afspraak

3 die je met iemand maakt. Je spreekt af bijvoorbeeld om een maand lang voor papa de auto te wassen voor 5,- jij moet je er wel aan houden dan om elke zaterdag de auto schoon te maken en papa moet zich er aan houden om jou 5,- te betalen hiervoor. Omdat het de eerste keer is dat jullie dit zien en ermee gaan werken is dit natuurlijk best wel lasg. Om het voor jullie wat makkelijker te maken hebben wij wat voorbeelden gemaakt een kasboek en een contract. Het voorbeeld van het kasboek zie je op de volgende bladzijde en die van het contract op bladzijde 23. Ga voor de moeilijke woorden die jij niet begrijpt achterin het boek kijken wat daarvan de betekenis is in de begrippenlijst op bladzijde 29 en 30. Hup aan de slag! spelenderwijs kennis met geld

4 Ik krijg zoveel zakgeld per week: 2.50., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer: 2.50., in totaal is dat 5.0. Per week. Ik geef ongeveer uit, dus houdt ik over om te sparen per week. Ik heb nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik 5. weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

5 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal zakgeld 3,00 3,00 Afgesproken klusje met de buurman 5,00 8, zakgeld 3,00 11, Klusje voor papa 2,00 13, Afgesproken klusje met de buurman 5,00 18,00

6 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal zakgeld 2,00 2,00 snoepjes 1,50 0,50 klusjes 3,00 3,50 voetbalkaartjes 3,50 0,00 zakgeld 2,00 2,00

7 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

8 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

9 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

10 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

11 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

12 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

13 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

14 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

15 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

16 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

17 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

18 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

19 Ik krijg zoveel zakgeld per week:...., het geld dat ik met klusjes verdien is per week ongeveer:...., in totaal is dat.... Per week. Ik geef ongeveer..... uit, dus houdt ik.... over om te sparen per week. Ik heb.... nodig om mijn spaardoel te bereiken, dus heb ik.... weken nodig om dit bij elkaar te sparen. Ga zo door!

20 bankboek spaarpot Datum Activiteiten In Totaal

21 kasboek betaalspaarpot activiteit in uit totaal

22 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, Euri..., zal iedere.. zatedag... tot de datum 10 jnri. het volgende klusje doen: o wae.. Dit klusje doe ik voor: Pp Euri... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik: Ondertekend door: Naam: Euri Handtekening: Naam: Pp Euri Handtekening: Aan de slag!

23 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

24 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

25 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

26 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

27 Hierbij verklaren de personen die hun handtekening hieronder gezet hebben dat zij zich houden aan dit contract. Ik, , zal iedere tot de datum het volgende klusje doen: Dit klusje doe ik voor:..... Per keer dat ik dit klusje doe ontvang ik:... Ondertekend door: Naam: Handtekening: Naam: Handtekening: Aan de slag!

28 Contract: Een contract is eigenlijk gewoon een afspraak tussen twee of meer personen. De eerste persoon moet doen wat hij in het contract beloofd hee, de andere persoon hee er recht op dat je het ook doet. Verplichng: Een verplichng is iets wat je moet doen. Betaal-pot: De betaal-pot is de blauwe spaarpot. Het geld wat in deze spaarpot zit is bedoeld om dingen van te kopen waar je niet voor hoe te sparen. Vaak zullen dit niet zulke dure dingen zijn, zoals snoep of een ijsje. Spaar-pot: De Spaar-pot is de rode spaarpot. Het geld dat in deze spaarpot zit mag je er niet uithalen totdat jij je spaardoel bereikt hebt. Kasboek: In een kasboek kun jij je inkomsten en uitgaven bijhouden. Het kasboek wat je vindt in dit boekje laat je ook zien hoeveel geld er in jouw spaarpot zit, je kunt op deze manier goed zien hoever jij bent met sparen voor jouw spaardoel. Spaarplan: Door middel van het spaarplan kun je zien hoeveel inkomsten je hebt, hoeveel je uitgee en hoelang het ongeveer gaat duren tot jij je spaardoel gehaald hebt. Acviteit: In het kasboek zie je ook een kolom waar acviteit boven staat. Het is de bedoeling dat je in deze kolom schrij hoe jij je geld verdiend of uitgegeven hebt. (een paar voorbeelden zijn: zakgeld, auto wassen, snoep, verjaardag, natuurlijk kun je zelf nog veel meer dingen verzinnen!)

29 spelenderwijs kennis met geld

30 Uitgever Student Soluons, Amersfoort spelenderwijs kennis met geld

31 Spaardoel: Je spaardoel is hetgeen waarvoor je gaat sparen of aan het sparen bent. Saldo: Het saldo is het bedrag dat in je spaarpot zit. Als er 3,50 in je spaarpot zit, is het saldo 3,50. Inkomsten: Inkomsten zijn alle bedragen die jij in geld ontvangt, dit kan zijn door zakgeld, maar ook door klusjes die je gedaan hebt. Uitgave: Een uitgave is een bedrag wat jij hebt moeten betalen. Als jij snoep koopt voor 1 euro, is dat een uitgave van 1 euro.

32 spelenderwijs kennis met geld

33 Colofon blz. 1 Inleiding blz. 4 Sparen blz. 5-6 Lenen blz. 7 Tips & Tricks blz. 8 Reclame de baas blijven blz. 9 Heitje voor een karweitje blz Onderhandelen en ondernemen blz Handleiding voor ouders blz

34 Euri vind het heel erg leuk dat je samen met hem wil leren sparen. Euri wil graag aan jou uitleggen hoe jij dit boekje met ps & tricks moet gebruiken. Euri legt stap voor stap uit hoe je moet sparen en waar jij voor op moet passen. Ook gee Euri leuke ps hoe je geld kunt verdienen en hoe je het best met je geld om kan gaan. In het andere boekje, het kasboek, kun jij je eigen administrae bijhouden. In dit boekje wordt ook duidelijk uitgelegd waarom sparen heel belangrijk is. Je kunt namelijk leukere en duurdere dingen kopen als je spaart dan wanneer je niet spaart. De gevaren van geld lenen legt Euri ook uit, hij vertelt jou dat je geleend geld ook weer een keer terug moet betalen. Euri vraagt vaak hulp aan mama en papa Euri. Als jij er niet uitkomt, mag jij ook aljd hulp vragen aan papa en mama. Heel veel succes met sparen! spelenderwijs kennis met geld

35 Euri krijgt iedere week zakgeld en doet elke zaterdag klusjes om extra geld te verdienen. Dit geld gee Euri niet gelijk uit aan dingen die hij leuk vind, maar hij stopt het geld netjes in zijn spaarpot of brengt het naar de bank. Doordat Euri zijn geld spaart, wordt het bedrag dat in zijn spaarpot zit en op zijn bankrekening staat steeds hoger. Daarom hee Euri bijna aljd geld wanneer hij dit nodig hee. Je kunt dus op verschillende manieren sparen. Één van de beste manieren is om gebruik te maken van de twee spaarpoen. Je hebt een rode en een blauwe spaarpot gekregen. De rode spaarpot is eigenlijk een soort bankrekening, je kunt er geld in doen, maar je mag er niets uithalen totdat je jouw spaardoel hebt bereikt. De blauwe spaarpot noemen we de betaalpot, hier mag je geld uithalen wanneer jij dat wilt. Denk er wel goed aan, het geld wat je uitgee kun je maar één keer uitgeven en op is op. Het is slim om iedere keer dat je zakgeld krijgt of als je een klusje hebt gedaan het geld over deze spaarpoen te verdelen; net als Euri. Euri hee ook deze twee spaarpoen. Hij krijgt elke week 3,00 zakgeld, hiervan doet hij 2,00 in de rode (bank) spaarpot en 1,00 in de betaalpot (de blauwe spaarpot). Met het geld in de rode spaarpot spaart Euri voor een doos speelgoed en het geld in de blauwe spaarpot gebruikt Euri als hij af en toe een snoepje wil kopen. Papa Euri hee gezegd, dat Euri het geld uit de rode spaarpot beter op zijn bankrekening kan storten. Als Euri dit doet, krijgt hij hier rente over. Rente betekend dat de bank jou een kleine vergoeding betaalt over het bedrag dat jij op je rekening hebt staan. Dit betekent dus dat jouw geld meer wordt, terwijl je er niets voor hoe te doen. Ook is het veilig om je geld op de bank te zeen, want zo kan niemand iets van je pikken.

36 Euri zou graag een doos speelgoed willen hebben, alleen kost zoiets heel veel centjes en dat hee Euri niet zomaar. Euri kan twee dingen doen om dat speelgoed kopen. Hij kan hiervoor sparen of hij leent het geld van papa en mama. Papa Euri hee tegen Euri gezegd dat lenen gevaarlijk is en hee Euri de opdracht gegeven om voor zijn speelgoed te sparen. Euri hee bedacht om een deel van de centjes die hij verdient te sparen voor het speelgoed. Hierbij gebruikt Euri zijn administrae boekje, hier vult hij in hoeveel zakgeld hij krijgt en hoeveel hij verdiend met klusjes. Van alle centjes die Euri per week krijgt en verdient, spaart hij een deel voor de doos speelgoed en het andere deel stopt hij in een aparte spaarpot. Euri kan nu zien hoelang hij moet sparen om het speelgoed te kopen. Hij deelt het bedrag dat hij spaart door het bedrag dat een doos speelgoed kost. (in het kasboekje kun je zien hoe dat werkt) Het antwoord wat hier uit komt is het aantal weken dat hij moet sparen om zijn spaardoel te bereiken. Net zoals Euri kun jij ook sparen voor iets wat je graag wil hebben. Vraag aan papa of mama of ze je willen helpen bij het invullen van het administraeboekje, zo kun je je eigen spaarplan opstellen. Sparen is leuk!

37 Hee papa Euri gelijk dat lenen slecht is? Papa Euri hee hier helemaal gelijk in. Het voordeel van geld lenen is dat je meteen kunt kopen wat je graag wilt hebben. Alleen zien hier veel nadelen aan: je moet aljd het geleende geld terug betalen en als je van de bank geld leent wil de bank hier graag geld aan verdienen, dus moet je rente betalen. Je moet dus aljd meer geld terug betalen dan dat je geleend hebt van de bank. Bijvoorbeeld: Euri leent 10,- van de bank om snoepjes van te kopen, Euri hee met de bank afgesproken dat hij die 10,- precies over een jaar terugbetaald hee met 20% rente. Elke maand moet Euri 1,00 terug betalen, een jaar hee 12 maanden, dus hee Euri na een jaar niet 10,00 betaald maar 12,00. Achteraf hee Euri dus eigenlijk 2,00 meer betaald dan dat de snoepjes hebben gekost. Papa Euri hee dus gelijk dat je beter eerst kunt sparen voor iets dat je mooi vind dan dat je het geld gaat lenen. Denk er ook goed aan dat, wanneer je het geleende geld niet terug kunt betalen, de bank er iets voor terug wil krijgen dat dezelfde waarde hee. Het kan dus zo zijn dat, wanneer je het niet terug kunt betalen, de bank jouw ets ophaalt en deze verkoopt. Van het geld dat de bank voor jouw ets krijgt, wordt je schuld aetaald. Pas op met lenen!

38 Euri hee een aantal ps voor je opgesteld. Zo is het verstandig om eerst de prijzen van verschillende winkels te vergelijken als je iets wil kopen. Het kan namelijk zijn dat hetzelfde product bij verschillende winkels in prijs verschillen. Zo koop je aljd het goedkoopste product. Denk er aan dat je geld maar 1 keer kunt uitgeven, denk dus goed na waaraan je het geld uitgee. Doe klusjes om extra geld te verdienen. Als je klusjes doet voor iemand, mag je gerust meer geld vragen dan mensen je aanbieden. Kom alleen wel met een goede reden, zoals ik doe ook de binnenkant van de auto uitzuigen voor 2 euro extra. Geld kan je maar één keer uitgeven!

39 Als Euri tv kijkt ziet hij vaak kleine lmpjes over speelgoed. Deze lmpjes noemen we reclame. Veel dingen die Euri in de reclame lmpjes ziet zou hij graag willen hebben. Natuurlijk kost het heel veel als Euri alles zou kopen, dit kan hij nooit betalen. Papa Euri vertelt waarom Euri niet moet luisteren naar reclame. Als Euri al zijn geld uitgee kan hij de doos speelgoed die hij zo graag wil hebben en waar hij voor spaart niet meer kopen. Omdat Euri de doos speelgoed erg graag wil hebben koopt hij het speelgoed van de reclame niet. Euri hee geleerd dat hij niet moet luisteren naar reclame, omdat hij dan zijn spaargeld gaat uitgeven. Hij kan maar voor één ding tegelijk sparen: de doos speelgoed. Denk er goed aan dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Denk dus goed na, waaraan je dit uitgee. laat je niet verleiden!

40 Je hebt vast en zeker papa en mama wel eens geholpen met verschillende klusjes. Als je aan het sparen bent en je wilt graag dat het sneller gaat, kun je natuurlijk extra geld verdienen met klusjes. Hieronder volgt een lijstje met voorbeelden van klusjes die je kunt doen voor papa en mama, opa en oma of mensen uit de buurt. Euri doet ook klusjes voor papa en mama, zo hee Euri samen met papa Euri een contract ondertekend. Hierin spreekt Euri met papa af, dat hij de komende twee maanden elke zaterdag de auto zal wassen voor 5 euro per keer. Een voorbeeld van dit contract kun je in het administraeboekje vinden. Hier kun je met iemand waar jij klusjes voor gaat doen afspraken maken om bijvoorbeeld voor een maand lang een bepaald klusje te doen. Onder het contract zeen jullie allebei een handtekening. Omdat de handtekening eronder staat moet je je aan deze afspraken houden. Euri waarschuwt wel dat je niet zomaar voor alle klusjes geld kunt vragen. Euri vraagt natuurlijk niet overal geld voor als hij iets hee gedaan voor papa en mama Euri. Daarom moet je bij elk klusje goede afspraken maken met de mensen waar je het klusje voor gaat doen. Klussen gee plezier!

41 Euri hee een paar klusjes opgeschreven waar je extra geld mee kan verdienen: Auto wassen en schoonmaken Mama/Papa helpen met schoonmaken Boodschappen doen Lege essen weg brengen Kamer schoonmaken Werkzaamheden in de tuin Hond uitlaten Glas naar de glasbak brengen Kooi van het huisdier schoonmaken Weet jij er nog meer? Als je geld hebt verdiend kun je het geld in het spaarpotje doen en sparen voor iets wat je al heel lang wilt hebben. Het geld wat je hebt verdiend kun je in je kasboekje opschrijven. Euri hee al een contract met papa Euri en Opa Euri, elke week kan Euri wat geld in zijn spaarpotje doen. Doe jij ook mee met Euri? Niet voor alles geld vragen, hoor!

42 Als je klusjes gaat doen voor papa, mama, opa, oma of mensen uit de buurt wil je er natuurlijk wel geld mee verdienen. Als iemand een klusje voor je hee, moeten er afspraken gemaakt worden over het bedrag dat jij ervoor krijgt en wat je precies moet doen. Eigenlijk begint nu begint het onderhandelen. Maak voor jezelf een lijstje met klusjes en zet achter elk klusje wat je er minimaal aan wilt verdienen. Denk er aan dat je niet aljd het klusje hoe te doen voor het bedrag dat iemand je aanbiedt. Als jij dit te weinig vind kun je dat netjes zeggen. Denk er wel aan dat je aljd netjes blij. Ook Euri doet dit. Euri gaat regelmag bij mensen die hij kent langs om te vragen of zij een klusje voor hem hebben waar hij iets mee kan verdienen. Bijna aljd zijn er wel mensen die klusjes voor Euri hebben. Soms kan hij de stoep vegen of bladeren bij elkaar harken, een andere keer mag hij weer de auto wassen. Nu zijn jullie aan de beurt!

43 Hieronder geven wij een voorbeeld om het onderhandelen en ondernemen voor jou duidelijker te maken: Als er afspraken gemaakt worden over het geld wat Euri voor een klusje krijgt, bieden deze mensen Euri 50 eurocent, maar Euri wil eigenlijk minimaal 1,50 voor dit klusje hebben omdat het best veel werk is. Euri zegt dan heel netjes en beleefd: eigenlijk wil ik er graag 1,50 voor hebben want ik ben hier al gauw een uur mee bezig. Je mag ook gerust onderhandelen met papa en mama over je zakgeld. Als je vindt dat jij te weinig zakgeld krijgt kun je dit best tegen papa of mama zeggen. Je kunt natuurlijk niet zomaar om meer geld vragen, maar als je een goede reden hebt zal papa of mama het meestal geen probleem vinden. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je een jaar ouder bent geworden, dat je het hele jaar goed je best hebt gedaan of dat je een goed rapport hebt. Iedereen kan het, het is leuk!

44 Inleiding Gefeliciteerd met de aanschaf van uw Eurisafe spaarbox. De Eurisafe spaarbox gaat u kind spaar bewust, geldbewust en ondernemender maken. De Eurisafe spaarbox is een nieuwe methode die ontwikkelt is door studenten. Het doel dat we willen bereiken met de Eurisafe is u kind op een jonge leeijd geld en spaar bewust te maken zodat hij of zij geen geld problemen in hun latere leven zullen krijgen. Natuurlijk kan u kind dit niet alleen. Het succes van de Eurisafe spaarbox hangt samen met de parcipae van de ouders in het proces. Als ouder zal u, u kind begeleiden in zijn of haar spaar proces. Inhoud van de spaarbox - Kasboekje - Tips & tricks boekje - Rode spaarpot - Blauwe spaarpot Kasboekje In het kasboekje zal u kind zijn spaarproces uitschrijven. Om het leuk te maken voor u kind kan hij of zij een plaatje of een tekening van het spaardoel boven zijn of haar spaarplan zeen. In het spaarplan zit ook een invul tekst vul deze samen met u kind in. In ieder spaarplan zit een thermometer deze thermometer is bedoeld om het spaarproces duidelijk te maken. Het kind kleurt de thermometer in hij begint onder. Als de thermometer helemaal is ingekleurd hee het kind zijn of haar spaardoel bereikt. De taak van de ouder is om samen met het kind de getallen naast de thermometer te zeen. bij het inkleuren van de thermometer hee u de taak om het kind te wijzen hoever hij of zij deze mag inkleuren. Na de thermometer komt het bankboek dit is een simpel kasboekje. Hierin schrij u samen met u kind de datum, de acviteit en hoeveel geld er binnen komt. Bijv. 24 september (datum) zakgeld (acviteit) 5 euro (in) (totaal)

45 spelenderwijs kennis met geld

46 Uitgever Student Soluons, Amersfoort spelenderwijs kennis met geld

47 het totaal bedrag loopt dus aljd samen met de thermometer. In het kasboekje vind u ook een aantal contracten deze zijn bedoeld om u kind ondernemender te maken. Omdat een spaarproces soms lang kan duren kan u u kind klusjes laten doen voor extra geld. Denk hierbij aan de autowassen of de stoepvegen. Maak met u kind een afspraak welk klusje voor hoeveel geld het is belangrijk dat u een beetje onderhandeld met u kind. Zo leert het kind enerzijds dat niet alles vanzelf gaat en anderzijds wat onderhandelen is. Tips & trick boekje In het ps & tricks boekje staat een uitleg voor u kind. Lees het ps & tricks boekje samen met u kind door maar lees het niet voor! Laat u kind dit boekje aan u voorlezen en stel op een leuke manier gerichte vragen over wat u kind net hee voorgelezen. Spaarpotjes In de Eurisafe zijn er 2 spaarpotjes een groene en een rode. Deze spaarpotjes hebben ook allebij een eigen funce. Rode spaarpot: Hierin stopt u kind het geld dat is bedoeld voor het spaardoel hier komt het kind dan ook niet aan! Blauwe spaarpot: Omdat een spaardoel soms lang duurt en u kind ook eens iets kleins wilt kopen bijv. een snoepje kan u kind geld dat ze niet willen gebruiken voor het spaardoel in het groene potje gooien. Dit geld word niet opgeschreven in het kasboekje en staat los van alles. Tips voor ouders: Hier zijn nog wat handige ps voor het gebruik van de Eurisafe: - Hou het spaardoel klein. Laat u kind sparen voor iets niet duurder dan 50 euro. Een spaarproces kan lang duren. Als het te lang duurt verliest een kind zijn interesse. - Geef het kind rente op het gespaarde geld. Rente is normaal bij iedere spaar rekening. Laat u kind zien dat als hij veel geld spaart, er ook geld aan kan verdienen.

48 spelenderwijs kennis met geld

door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld

door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld door: R-Newt jongerenwerk de Twern Werkboek Omgaan met Geld Les 1 Omgaan met Geld eze les leren jullie een aantal woorden die met het omgaan van geld te maken hebben, gaan jullie praten over geld en gaan

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Loen Educatie & Schrijfwerk www.economieweb.nl. (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen Het is makkelijk en verstandig om geld achter de hand te hebben. Er kan bijvoorbeeld iets kapot gaan in huis, of je spaart voor iets dat je graag wil hebben.

Nadere informatie

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag

Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag Spaarpot van de Toekomst lesbrief en prijsvraag In 2009 bestond het Nibud 30 jaar. Tijdens het jubileumjaar heeft het Nibud geld ingezameld om binnen het onderwijs extra aandacht te kunnen besteden aan

Nadere informatie

Gastles: Hoe word ik rijk?

Gastles: Hoe word ik rijk? Gastles: Hoe word ik rijk? Hoe word je rijk? Dat willen we natuurlijk allemaal weten. In deze presentatie krijg je veel tips. Eerst een quiz om te kijken hoe veel jullie weten. Wie weet er veel? Pak je

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een

Ga naar www.nibud.nl klik bij Test en spel op: Alle tests en spellen Doe de test: Wat voor geldtype ben jij? Uitslag: je bent een kritisch consument Geld genoeg? In deze opdracht ga je je eigen inkomsten vergelijken met leeftijdgenoten, je maakt een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna laat je zien hoe belangrijk reclame

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas INFORMATIE VOOR NIEUWE CLIËNTEN GELD EN GELDZAKEN: SOMS BEST LASTIG Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel!

Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Je geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel! Samen je centen de baas GELD EN GELDZAKEN. SOMS BEST LASTIG. Het gebeurt iedereen wel eens. Dat je een brief krijgt die je niet goed begrijpt. Of dat je een

Nadere informatie

Een instructietekst is een doe-tekst. In een instructietekst lees je hoe je iets moet doen of wat je moet doen. Je krijgt ergens aanwijzingen voor.

Een instructietekst is een doe-tekst. In een instructietekst lees je hoe je iets moet doen of wat je moet doen. Je krijgt ergens aanwijzingen voor. Hoe maak ik een spaarplan? 1. Bedenk waarvoor je wilt sparen. Als je gaat sparen heb je eerst een doel nodig. Je kunt sparen voor iets leuks, bijvoorbeeld een computerspel of een stripboek, of voor extra

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Rondkomen

Ik en de maatschappij. Rondkomen Ik en de maatschappij Rondkomen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Jacobien Ubbink, Tessel Mulder Philein Educatieve Teksten Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland

Pinniemaat. Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland Pinniemaat Zo werkt de leukste spaarpot van Nederland 302097_0913.indd 1 27-08-13 14:48 Pinniemaat Gefeliciteerd! Je hebt nu de leukste spaarpot van Nederland: de Pinniemaat. Met jouw Pinniemaat kun je

Nadere informatie

Kinderen leren omgaan met geld

Kinderen leren omgaan met geld Kinderen leren omgaan met geld Een onderzoek onder ouders van kinderen in groep 7 en 8 Rapportage November 2012 Samenvatting (1/4) 1.Negen op de tien kinderen in groep zeven en acht krijgen zakgeld Het

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Hoe ga ik met geld om?

Hoe ga ik met geld om? Hoe ga ik met geld om? Een onderzoek onder alle leerlingen uit het 3e lesjaar van het Stellingwerf College Ouderraad Stellingwerf College 1 Inhoudsopgave 1. Geld krijgen van ouders 2. Bijbaantjes 3. Koopgedrag

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 4: Kinderen en geld Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

Een breuk is een getal dat kleiner is dan 1. Als je iets in tweeën, drieën, vieren enz. breekt, dan krijg je een breuk.

Een breuk is een getal dat kleiner is dan 1. Als je iets in tweeën, drieën, vieren enz. breekt, dan krijg je een breuk. Breuken Wat is een breuk Wat is een breuk? Een breuk is een getal dat kleiner is dan. Als je iets in tweeën, drieën, vieren enz. breekt, dan krijg je een breuk. Stel, je breekt één stukje krijt in tweeën,

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

welkom bij De De Thema s Hoe te gebruiken Over ABN AMRO en NIBUD

welkom bij De De Thema s Hoe te gebruiken Over ABN AMRO en NIBUD welkom bij De De Thema s Hoe te gebruiken Over ABN AMRO en NIBUD welkom bij De ABN AMRO en Financiële Educatie ABN AMRO heeft de ambitie om een belangrijke rol te spelen op het terrein van duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Lees de tekst met het stappenplan. Zet een lijn onder de woorden die jij moeilijk vindt. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je niet kent. Op de woordhulp

Nadere informatie

Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8

Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8 Onderzoek onder kinderen groep 5 t/m 8 februari/maart 2015 Bewaren van geld Hoe bewaar jij je geld? (meerdere antwoorden mogelijk) In mijn spaarpot Op de bank In mijn portemonnee Op een speciale plek,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank!

Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over De Bank! Jouw spreekbeurt over De Bank! Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk op die bank? En wat gebeurt er met jouw

Nadere informatie

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels Stefanie Rohner + Christian Wolf Spelregels 00174 hld nl 00174.indd 6 28-11-2006 11::25 ZAKGELDSPEL Een spel van Stefanie Rohner en Christian Wolf. Inhoud: speelbord in de doos, winkelcentrum, 4 pionnen,

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 28. De belastingaanslag. Wat leert u in deze les? Informatie over uw inkomsten begrijpen. Informatie over uw uitgaven begrijpen.

Nadere informatie

Kinderen. Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst.

Kinderen. Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst. Kinderen Uitbreiding van uw gezin. Uw kind op school. Een gezonde f inanciële toekomst. Een goede financiële start Kinderen. Voor u t weet, zijn ze groot en leiden ze hun eigen leven. Maar voor het zover

Nadere informatie

Management en Organisatie. Proefles

Management en Organisatie. Proefles Management en Organisatie Proefles I. Geld lenen. Stel: je wordt 18 jaar, je haalt je rijbewijs en je wilt dan direct een auto hebben. Die kost 25.000, maar jij hebt geen cent. Je kijkt naar de TV en je

Nadere informatie

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken

Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Rabobank s-hertogenbosch en omstreken Jouw spreekbeurt over de bank Wie aan de bank denkt, denkt waarschijnlijk aan veel geld. Grote gebouwen en mannen en vrouwen in pak. Maar wat doen ze nou eigenlijk

Nadere informatie

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie bloeien op. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. De

Nadere informatie

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie:

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina raadt Wesley aan om wat vaker bij zijn ouders te gaan eten. Welke tips kun je nog meer bedenken om geld te besparen op het moment dat je wat krapper zit? Wesley woont op kamers.

Nadere informatie

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen Het is verstandig om geld achter de hand te hebben. Sparen betekent het niet uitgeven van een deel van je inkomen. Je kunt verschillende redenen

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Waarom is deze brochure voor u belangrijk? U heeft binnenkort een hypotheekadviesgesprek met ons. Hiervoor is al een afspraak gemaakt. Het is belangrijk om

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS Schooljaar 008/009 Inhoud Uitleg bij het boekje Weektaak voor e week: optellen en aftrekken Weektaak voor e week: vermenigvuldigen Weektaak voor e week: delen en de staartdeling

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

KIEZEN OF DELEN? Opdrachtenblad Niveau:

KIEZEN OF DELEN? Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat vind je van de aankoop van Melanie? Snap je waarom Melanie een nieuwe tablet heeft gekocht? Melanie heeft het geld voor de tablet geleend. Zou jij geld aan Melanie uitlenen als

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Ik zie, ik zie... Wat ga je leren? Je leert waarom foto's en plaatjes belangrijk zijn voor een tijdschrift. Hoelang ben

Nadere informatie

Vastenactie 2014. Prins Willem Alexanderschool Ermelo

Vastenactie 2014. Prins Willem Alexanderschool Ermelo Vastenactie 2014 Prins Willem Alexanderschool Ermelo Deze nieuwsbrief geeft je informatie over de Vastenactie van de RK Prins Willem Alexanderschool. Jaarlijks wordt gezocht naar een goed doel voor de

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

MOTIVEREN & STIMULEREN

MOTIVEREN & STIMULEREN INLEIDING INLEIDING Dit boekje hoort bij de vervolgtraining 'motiveren en stimuleren'. In dit boekje gaat het voornamelijk over kunnen, willen en doen. Probeer de stof die we hier beschrijven vooral als

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Sparen of niet. Wil je weten hoe je goedkoop kan reizen? Wanneer en hoe moet je je aansluiten bij een mutualiteit? Wat is voor jou het goedkoopste gsmabonnement? Wat is krediet en wanneer kan dit zinvol

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand

Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand Overeenkomst en voorwaarden Zakelijke Roodstand Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 1 VOORWAARDEN ZAKELIJKE ROODSTAND... 3 1. Wat hoort er bij zakelijke roodstand?... 3 2. Hoe werkt zakelijke roodstand?...

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Kinderen en geld. Februari 2015

Resultaten onderzoek Kinderen en geld. Februari 2015 Resultaten onderzoek Kinderen en geld Februari 2015 Resultaten onderzoek kinderen en geld 2015 2 Inleiding De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) organiseert ieder jaar in De week van het geld gastlessen

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Sparen voor je hartenwens

Sparen voor je hartenwens Sparen voor je hartenwens Vooraf Onderwerp: Sparen voor je hartenwens Strategie: Ophelderen van onduidelijkheden CLIB-niveau van de tekst: 62\8 MI-tip: de studenten maken een portret van een mede-student.

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je als

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl Studeren in 2015-2016 Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten www.wijzeringeldzaken.nl Alles over studeren en geldzaken op een rij: Zorgen over geld, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Sparen voor je hartenwens

Sparen voor je hartenwens Sparen voor je hartenwens Woorden van deze les de periode de rente iets lenen aan iemand de overuren sparen bepaald carrière maken de optie het contract het inkomen Wat weet je al? Lees het woord. Kun

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Roodstand

Overeenkomst en voorwaarden Roodstand Overeenkomst en voorwaarden Roodstand Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 3 VOORWAARDEN ROODSTAND... 4 1. Wat hoort er bij roodstand?... 4 2. Hoe werkt roodstand?... 4 3. Je betaalt rente... 5 4. Wij geven

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld

Vroeg wijs met geld. gemeente www.heumen.nl. Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld Vroeg wijs met geld Informatie over hoe u uw kind helpt slim en verstandig om te gaan met geld gemeente www.heumen.nl Heumen HU.090 brch vroeg wijs met geld.indd 1 04-02-14 09:30 Inhoudsopgave Zakgeld

Nadere informatie

1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2. Er staan een aantal moeilijke woorden in de tekst. Hieronder staat een rijtje.

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

* Dit is belangrijk. Voorspellen en tekst lezen. Een tekstschema maken. Nieuwsbegrip Extra over auteursrecht opdrachten niveau B

* Dit is belangrijk. Voorspellen en tekst lezen. Een tekstschema maken. Nieuwsbegrip Extra over auteursrecht opdrachten niveau B Voorspellen en tekst lezen 1. Zet stap 1 van het stappenplan. Wat gaat de tekst over het onderwerp vertellen, volgens jou? 2. Wat weet je er al van? Foto: ANP/L. van Lieshout Boeken en andere artikelen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

Antwoord: Koning Willem-Alexander maar er zijn ook nog munten met het portret van prinses Beatrix in omloop.

Antwoord: Koning Willem-Alexander maar er zijn ook nog munten met het portret van prinses Beatrix in omloop. Voordat je met de gastles begint is het prettig als je de volgende stappen neemt: 1. Stel jezelf voor en vertel welk werk je doet bij DNB. 2. Maak afspraken met de kinderen. Als ze een vraag hebben, moeten

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie