MEMORA NDUMGE MEENTE RAADS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEMORA NDUMGE MEENTE RAADS"

Transcriptie

1 MEMORA NDUMGE MEENTE RAADS VERKIE ZINGEN 2018

2 1 Rekening houden met diversiteit 2 Een nieuw subsidiemodel voor jeugdhuizen 3 Inspraak en participatie 4 Meer professionele jeugdwerkers 5 Jeugdambtenaren op het terrein 6 Breed inzetbare jeugdinfrastructuur 7 Breed jeugdbeleid MEMORA NDUMGE MEENTE RAADS VERKIE ZINGEN 2018

3 JEUGD(HUIS)WERK IS WAT WERKT VOOR JONGE MENSEN Er zijn anno 2018 meer dan 420 jeugdhuizen in Vlaanderen. De grootste kracht van deze organisaties is dat ze vertrekken vanuit wat jongeren bezig houdt. Jongereninitiatieven groeien alleen maar wanneer er geluisterd wordt naar de jonge mensen die ze opzetten. Meer dan kwaliteitsvolle vrijetijdsinvulling De unieke positie van het jeugdhuis ligt allang niet meer alleen in een veilige en afgesloten jongerenplek, maar ook in het mee ondersteunen van levendige buurten en zorgzame gemeenschappen. Jeugdhuizen zijn immers meer dan een kwaliteitsvolle vrijetijdsinvulling voor jongeren. Ze kiezen ook voor levensbrede ondersteuning die gaat over welzijn, jongereninformatie, werk, sport LOKALE OVERHEDEN HEBBEN DE SLEUTEL IN HANDEN VOOR STERK EN RELEVANT JEUGD(HUIS)WERK Lokale overheden inspireren, adviseren en ondersteunen jongeren bij het vormen en sterker maken van hun jeugdhuis. Ze bieden subsidies aan, stellen gebouwen ter beschikking, ondersteunen jeugdhuismedewerkers bij inhoudelijke vragen Ook jeugdhuizen zelf zijn essentiële spelers binnen het lokaal jeugdbeleid. Zij kunnen de stem van jongeren doen weerklinken en versterken en een actieve rol spelen bij de opmaak van de lokale masterplannen Sterke positie voor jongeren Formaat stelt zich op als partner voor een sterk lokaal jeugdbeleid. We schuiven zeven thema s naar voren die onontbeerlijk zijn om te komen tot een relevant jeugdbeleid met succesvolle jeugdhuizen en een sterke positie van jongeren in de gemeente.

4 1 REKENING HOUDEN MET DIVERSITEIT We leven in een superdiverse en multiculturele samenleving. Dat heeft ook gevolgen voor het jeugdwerk, waar verschillende culturen elkaar steeds meer ontmoeten. Een belangrijk element van de jeugdhuismethodiek (*) is dat jeugdhuizen er zijn voor álle jongeren. Jeugdhuizen staan open voor diversiteit en beleven dat zelfs als een meerwaarde. Erkenning als basis (*) lees meer over de jeugdhuismethodiek op formaat.be/jeugdhuismethodiek De laatste decennia ontstonden heel wat jeugdhuizen voor en door jongeren uit etnisch-cultureel diverse minderheden. Zij bereiken heel wat jongeren, organiseren laagdrempelige activiteiten en bouwen mee aan sterk lokaal jeugd(huis)werk. Deze jeugdhuizen vinden echter moeilijk de weg naar erkenning als jeugdwerkinitiatief. Daardoor kunnen ze te weinig gebruik maken van de ondersteuningskanalen van de gemeente (infrastructuur, subsidies ). Specifieke gemeenschap Jeugdhuizen voor en door jongeren uit etnisch-cultureel diverse minderheden bereiken vooral jongeren uit een specifieke gemeenschap (Turks, Marokkaans ) of uit een specifieke buurt. Deze jongeren voelen zich minder aangesproken door het aanbod van andere organisaties. Zij zijn vooral op zoek naar een plek die afgestemd is op hun interesses. Meer diversiteit = meer tevredenheid Diversiteit zorgt voor meer tevredenheid bij vrijwilligers, bezoekers en jongerenwerkers. Meer jongeren met etnisch-cultureel diverse roots zorgt daarnaast voor meer openheid voor andere culturen. Zorg voor financiële en infrastructurele ondersteuning bij jeugdhuizen voor en door etnisch-culturele minderheden. Erken en ondersteun jongereninitiatieven die jongeren met diverse roots bereiken. Ook al passen ze niet in de klassieke opvatting van een jeugdhuis. Stimuleer jeugdhuizen om kleinere initiatieven te helpen door samen te werken, infrastructuur te delen Help jeugdhuizen bij het herkennen en wegwerken van drempels wanneer ze hun werking willen openstellen voor álle jongeren. Luister naar álle stemmen ook de minder luide wanneer je het lokaal beleid vormgeeft.

5 2 EEN NIEUW SUBSIDIEMODEL VOOR JEUGDHUIZEN Jeugdhuizen worden vandaag vaak beoordeeld op het aantal openingsuren, het aantal activiteiten, het aantal deelnemers, de aard van de activiteiten, enzovoort. Criteria die hen vaak opgelegd zijn en die niet uit dialoog zijn ontstaan. Zulke subsidiemodellen zorgen bovendien voor veel administratieve overlast voor jeugdhuizen. Dialoog als basis Een subsidiemodel dat ontstaat uit dialoog tussen de lokale overheid, het jeugdhuis én de jongeren die het jeugdhuis (nog) niet bereikt, is het meest succesvol. Dan vertrekt het immers vanuit de ambities en dromen van jongeren. Zo n subsidiemodel geeft ook meer mogelijkheden om nieuwe initiatieven te erkennen en ondersteunen. Zij vinden gemakkelijker een plek in een open subsidiekader, dan in een keurslijf met strakke criteria. Meer ademruimte voor jeugdhuizen Een lokale overheid gaat er vaak van uit dat een jeugdhuis extra inkomsten heeft. Dat maakt een jeugdhuis kwetsbaar en weinig flexibel in hun werking. Zo moeten ze zorgen voor inkomsten uit drankverkoop en/of zaalverhuur om te blijven bestaan. Een uitgebreidere financiering zorgt voor sterkere jeugdhuizen die meer kunnen inspelen op processen (bijvoorbeeld vrijwilligers werven), in plaats van enkel op output in te zetten. Voorzie werkbare budgetten voor ondersteuning, vorming, inhoudelijke werking en infrastructuur. Zo maak je inkomsten uit drankverkoop of zaalverhuur niet nood zakelijk voor de werking van het jeugdhuis. Beperk de administratieve rompslomp voor het jeugdhuis en de jeugddienst en maak tijd voor gesprekken over de inhoud. Zorg voor meer middelen om een meer heterogene groep jongeren inhoudelijk beter te ondersteunen. Betrek jongeren bij het bepalen van de subsidiecriteria. Dat zorgt voor een uitdagend en toch gedragen subsidiebeleid. Zorg ervoor dat nieuwe projecten gemakkelijker in het subsidiekader kunnen instappen. Dat lukt met een open en transparant model, niet met een strak keurslijf.

6 3 INSPRAAK EN PARTICIPATIE Goed lokaal jeugdbeleid laat jongeren mee het beleid maken. Een van de voornaamste experten wanneer het gaat over kinderen en jongeren, zijn immers kinderen en jongeren zelf. De jeugdraad is als motor van participatie een goed platform om meningen te verzamelen. Betrokkenheid als basis Kinderen, jongeren en hun verenigingen staan te popelen om mee te denken, mee te dromen en mee te bouwen aan een goed lokaal beleid. Het initiatief ligt bij de gemeente: Ga actief op zoek naar de stem van alle kinderen en jongeren. Sterke jeugdraad, sterke gemeente De jeugdraad zorgt ervoor dat het (jeugd)beleid eerlijk is voor iedereen. De jeugdraad is er dus ook voor iedereen die er (nog) niet in vertegenwoordigd is. Dat kan door initiatieven op te zetten om álle kinderen en jongeren bij het beleid te betrekken. Zo krijgen zij allemaal het gevoel dat ze thuishoren in hun stad of gemeente. Kinderen en jongeren zijn partners, niet louter consumenten. Bouw dus samen aan een visie voor de stad of gemeente van de toekomst. Werk bottom-up. Vertrek écht vanuit de leefwereld van alle kinderen en jongeren. Luister naar hen en doe ook echt iets met hun meningen en ideeën. Stimuleer jongeren om in dialoog te gaan met elkaar, met anderen en ook met het bestuur. Co-creatie is het codewoord. Werk samen met kinderen en jongeren aan een aanbod voor hen. Let er op dat alle doelgroepen participeren. Anders bereik je enkel diegenen die de weg tot participatie al vinden.

7 4 MEER PROFESSIONELE JEUGDWERKERS Een team van professionele jeugdwerkers in dienst van de jeugdhuis-vzw versterkt en verbreedt het jeugdhuiswerk in de stad of gemeente. Vrijwilligersengagement versterkt Een team van jeugdwerkers ondersteunt en versterkt het engagement van de jeugdhuisvrijwilligers. Jeugdhuizen met een professional hebben meer bezoekers, meer vrijwilligers, een meer uitgebouwde werking en een betere relatie met de buurt en met de lokale overheid. Meer dan vrije tijd Professionele jeugdwerkers zorgen ervoor dat jeugdhuizen hun werking kunnen uitbreiden. Zo kunnen ze inzetten op jeugdinformatie, artistieke expressie, ondernemerschap, sport, armoede, welzijn, werk Professionals verhogen de knowhow in de gemeente en zetten samenwerkingen op. Dat heeft een positieve invloed op het hele verenigingsleven. Subsidieer jeugdwerkers in dienst van het jeugdhuis vanuit de stad of gemeente. Dit opent de mogelijkheid om bovenlokale projecten aan te vragen, gesubsidieerd door Vlaanderen. Professionele jeugdwerkers zijn partners in het (jeugd)beleid. Werk met hen samen en versterk elkaars plannen. Geef jeugdwerkers meer tijd en mandaat voor basiswerk, het uitbouwen van een vertrouwensrelatie, vindplaatsgericht werken en voor het beantwoorden van hulpvragen. Subsidieer de volledige personeelskost van professionele jeugdwerkers. Voorzie ook een budget voor werkingsmiddelen en voor de uitrusting van de jeugdwerker (kantoor, laptop, opleiding ).

8 5 JEUGDAMBTENAREN OP HET TERREIN Jeugdambtenaren brengen mensen en organisaties met elkaar in verbinding. Ze stimuleren en ondersteunen projecten en initiatieven. Zo werken ze samen met jongeren en jeugdorganisaties het jeugdbeleid uit. Afstand verkleinen De afstand tot het beleid is groot voor jongeren. Vooral voor zij die sowieso al moeilijk de weg naar het jeugdwerk vinden. Door jongeren actief te betrekken in het jeugdbeleid, wordt die afstand kleiner. Divers jeugdwerk Een jeugdambtenaar zorgt voor een voldoende divers jeugdwerk. Zij/hij zoekt actief naar nieuwe initiatieven en nieuwe vormen van jeugdwerk. Zelf initiatieven opzetten is geen prioriteit. Andere organisaties en projecten ondersteunen en samenbrengen is dat wel. Ga en blijf actief in gesprek met verschillende jongereninitiatieven. Ondersteun hen inhoudelijk, financieel en op vlak van infrastructuur. Zorg voor laagdrempelige en herkenbare aanspreekpunten per wijk waar kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen, bezorgdheden en ideeën. Dat zijn tegelijk centrale aanspreekpunten voor het lokaal bestuur. Wees als jeugddienst zowel de voelsprieten van het lokaal bestuur, als de spreekbuis voor jongeren. Neem voldoende tijd en ruimte om met kinderen en jongeren in dialoog te gaan en hen persoonlijk te leren kennen. Zo krijg je ondersteuning op maat. Hou rekening met een specifieke doelgroep die uit de boot dreigt te vallen: tieners.

9 6 BREED INZETBARE JEUGDINFRASTRUCTUUR Om elkaar te kunnen ontmoeten en een goeie, gezellige werking uit te bouwen, hebben jongeren nood aan een eigen plek. Een kwaliteitsvolle plek in de buurt die veilig, flexibel en multifunctioneel is. Multifunctionele lokalen in de buurt Een infrastructuur die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden geeft letterlijk ruimte aan nieuwe initiatieven van jonge creatievelingen. Zo n multifunctionele ruimte is niet los te koppelen van alle andere ruimte in de gemeente. Jeugdlokalen horen thuis in de buurt, niet in een uithoek van de gemeente. Sharing is caring Gedeeld ruimtegebruik geeft ruimte aan activiteiten die geen plek vinden, bespaart kosten, vermindert de impact op het milieu, stimuleert ontmoeting en diversiteit, geeft kansen aan nieuwe organisaties, stimuleert mede-eigenaarschap en geeft identiteit aan de buurt. Daar is uiteraard een duidelijke visie én een professional voor nodig die zorgt dat alles vlot verloopt. Werk in dialoog met het jeugdhuis een doordacht kader uit waarbinnen afspraken gemaakt worden voor gedeeld ruimtegebruik. Voorzie voldoende middelen voor jeugdhuizen om hun infrastructuur te kunnen delen. Een ondersteunende professionele jeugdwerker is nodig bij grotere infrastructuur. De infrastructuur en het interieur moet ook ruimte bieden voor het aanbod dat (nog) niet in het jeugdhuis aanwezig is. Zo geef je letterlijk én figuurlijk ruimte aan nieuwe ideeën. Zorg ervoor dat jeugdhuisvrijwilligers zich mede-eigenaar voelen van de infrastructuur.

10 7 BREED JEUGDBELEID Lokaal jeugdbeleid is de verantwoordelijkheid van het voltallige lokaal bestuur. Jeugdbeleid gaat immers over domeinen heen. Alle beleidsdomeinen moeten dus permanent rekening houden met alle kinderen en jongeren. Weg met de schotten De schotten tussen jeugdwerk, sport, cultuur, welzijn, werk, onderwijs zullen moeten worden opgeheven. Jeugdbeleid is sterk gelinkt met al deze thema s. Elke beslissing op elk domein heeft dus vroeg of laat een impact op hen. Het domein jeugd Niet enkel de schepen van jeugd en de jeugddienst zorgen voor een goed jeugdbeleid. Elke beleidsmaker draagt een steen bij. Kinderen en jongeren zijn immers een aanzienlijk deel van de bevolking. En zij komen logischerwijze in aanraking met meer domeinen dan enkel dat van jeugd. Informeer, sensibiliseer en stimuleer al het personeel om bij de opmaak van beleid, acties, evenementen en projecten rekening te houden met de impact hiervan op het leven van kinderen en jongeren. Stimuleer participatie van alle kinderen en jongeren binnen alle diensten en domeinen binnen de gemeente. Zorg voor begrijpbare communicatie: Vertaal de inhoud van alle beleidsdomeinen op maat van kinderen en jongeren. Werk projectmatig om de schotten tussen diensten en beleidsdomeinen te doorbreken.

11 De gemeente maakt plannen Op 14 oktober 2018 trekken we massaal naar de stembussen. We kiezen wie het bestuur van onze gemeentes zal vormen tijdens de komende zes jaren. Ook heel veel jongeren brengen hun stem uit. Zij geven aan welke politici zij vertrouwen om hun dromen, plannen en aspiraties een kans te geven. 14 oktober 2018 is echter slechts het begin. In 2019 schrijven alle gemeentes aan een meerjarenplan. In het meerjarenplan worden de algemene beleidslijnen uitgezet. Het bestuur moet voor zichzelf een aantal prioritaire doelstellingen bepalen die het gedurende de legislatuurperiode wil bereiken. Luister naar kinderen en jongeren Formaat roept zoals steeds op om kinderen en jongeren een cruciale plaats te geven in de meerjarenplannen. Want kinderen en jongeren nemen een cruciale plaats in de gemeente in. Betrek hen op alle mogelijke vlakken, zowel bij de opmaak als bij de uitvoering van de plannen. Maak werk van een sterk jeugdbeleid waarin echt geluisterd wordt naar kinderen en jongeren. Een jeugdbeleid waarin zij hun ding kunnen doen, waarin hun enthousiast engagement naar waarde wordt geschat en waarin jeugdhuiswerk kan groeien en bloeien.

12 Meer info? Heb je vragen? V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox De Wittestraat 2, 2600 Berchem

MEMORANDUM GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018

MEMORANDUM GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 MEMORANDUM GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Jeugd(huis)werk is wat werkt voor jonge mensen. De grootste kracht van het jeugdwerk zit in het organiseren en beheren van common goods zonder vast te hangen aan

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050

Programma. 1. Kennismakingsronde. 2. Korte Toelichting globale werking Formaat. 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 Programma 1. Kennismakingsronde 2. Korte Toelichting globale werking Formaat 3. Een blik op Linkeroever Jeugdhuis 2050 4. Ouderbetrokkenheid (focus moeders) Missie Formaat is de federatie van jeugdhuizen,

Nadere informatie

#JEUGDWERKWERKT vandaag en in de toekomst

#JEUGDWERKWERKT vandaag en in de toekomst #JEUGDWERKWERKT vandaag en in de toekomst Over de missie, DNA en uitdagingen van het jeugdwerk < 2 > < 3 > E r zijn momenten die je nooit zal vergeten. Er zijn geuren, gevoelens en gezichten als herinnering.

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs

Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs Naar een nieuw organisatiemodel voor de Brusselse Jeugdhuizen- en clubs p. 1 Doelstellingen reorganisatie > Sterkere jeugdhuizensector in Brussel > Meer jeugdhuizen > Beter en gelijkwaardig statuut voor

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie

Kracht van kruispunten

Kracht van kruispunten Kracht van kruispunten 1 1 jaar samen met het jeugdwerk op kruispuntentocht Met het hele jeugdwerk samen 2 debatten 25 good en bad practices 5 opiniestukken Op zoek naar antwoorden voor: Jeugdwerkers en

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Iedereen jeugdwerker!

Iedereen jeugdwerker! Iedereen jeugdwerker! I n s p irat ie van u it h e t j e u g d w e r k vo o r a l w ie k in d e r e n e n j o n g e r e n o n d e rs t e u n t. E x p o o C o n g r e s 4 d e c e m b e r 2 0 1 8 1 De Ambrassade

Nadere informatie

Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport

Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport Identiteit van Antwerpse jeugdcentra Rapport 20 november 2009 De Antwerpse jeugdcentra legden een intensief proces af om tot deze nota te komen over hun identiteit

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017 Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 NIS-code: 37017 Rijksweg 314 8710 Wielsbeke info@wielsbeke.be Secretaris: Debrabandere Bruno Financieel beheerder: Seyns Guy Strategisch meerjarenplan 2014-2019 STRATEGISCHE

Nadere informatie

VR DOC.0001/1

VR DOC.0001/1 VR 2019 1101 DOC.0001/1 DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring ontwerp van

Nadere informatie

Kinderen Baas Samen aan de slag

Kinderen Baas Samen aan de slag 1. KENNISMAKING Kinderen Baas Samen aan de slag TOOLKIT KINDEREN BAAS Neem tijd als cultuurwerker en jeugdwerker om uitgebreid kennis te maken, nog voor je kinderen bij de activiteit betrekt. Ga eens samen

Nadere informatie

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet Het Vlaams parlement vraagt advies aan de Vlaamse Jeugdraad rond de voorgestelde wijzigingen in het DAC-decreet. De wijzigingen

Nadere informatie

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE.

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE. DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE www.vlaamsejeugdraad.be DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE WAT IS DE VLAAMSE JEUGDRAAD? DEMOCRATIE VOOR JONGEREN VANDAAG DE VLAAMSE JEUGDRAAD DE VLAAMSE

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016 Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad Een overzicht 27 september 2016 Aanleiding Cf. Heterogeen samengestelde samenleving superdiversiteit Twee vaststellingen: Participatie MKKJ lager dan

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE Vanuit jeugddienstperspectief VVJ Vereniging Vlaamse Jeugddiensten vzw Ossenmarkt 3 2000 Antwerpen T 03 821 06 06 F 03 821 06 09 E info@vvj.be W www.vvj.be Eenvrijetijdsbeleidvoorkinderen

Nadere informatie

10 tips voor meer diversiteit in overleg

10 tips voor meer diversiteit in overleg 10 tips voor meer diversiteit in overleg Changemakers: 10 tips voor meer diversiteit in overleg Parlement, gemeenteraad, oudercomité, sportraad ze blinken zelden uit in diversiteit. Nochtans is onze samenleving

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie

Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd:

Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd: Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd: aan de slag met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren ondersteunen/versterken om verandering te realiseren : VPGW --------- vrijetijdswerking

Nadere informatie

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Wat is Karuur? Ontstaan in 2009 Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid (decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid) 3 vaste stafmedewerkers,

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie van MIA Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Tatjana Van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sportparticipatie tatjana@demos.be Inge Van de Walle

Nadere informatie

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Heb vertrouwen in wat burgers (samen) kunnen. Schenk vertrouwen. Creëer wederzijds vertrouwen. Stel je niet defensief op, voel je niet tekort gedaan. Waardeer

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Mei Yves De Backer Lynn Moerenhout

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Mei Yves De Backer Lynn Moerenhout Participatieprojecten voor kansengroepen: cultuur, jeugd & sport Yves De Backer Lynn Moerenhout Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media: afdeling Sociaal-Cultureel Werk Mei 2016 Inhoud Regelgeving Wat

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Foto: Wijkcentrum De Kring, Eeklo Kader: sterk Centraal: realiseren recht mensen in armoede op vrijetijds. Keuzevrijheid

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013

TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013 TUSSENTIJDSE EVALUATIE YOUTH in Action 2007 2013 In 2010 is het Europese programma Youth in Action halfweg. Het programma wordt door de Europese Commissie geëvalueerd. De Vlaamse Jeugdraad geeft zijn aanbevelingen

Nadere informatie

Boekvoorstelling Verbinding in de vrije tijd Recyclart 17 juni 2014

Boekvoorstelling Verbinding in de vrije tijd Recyclart 17 juni 2014 Boekvoorstelling Verbinding in de vrije tijd Recyclart 17 juni 2014 Armoede tegengaan, betekent dan ook werkelijk inzetten op een egalitaire samenleving, op het voor iedereen toegankelijk maken van de

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2)

Meeuwen- Gruitrode. 5 kerkdorpen inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha. oppervlakte (km2) Meeuwen- Gruitrode Meeuwen- Gruitrode 5 kerkdorpen 13.049 inwoners aantal jongeren 0-18j: 2599 Oppervlakte: 9126 ha inwoners Sint- Truiden 39.769 106,9 Lommel 33.636 102,37 oppervlakte (km2) Hasselt 75.579

Nadere informatie

LOKALE OVERHEDEN EN HET JONGERENWERK VAN DE TOEKOMST. Inspiratie voor lokale besturen om jeugdhuiswerk en jongereninitiatieven te ondersteunen

LOKALE OVERHEDEN EN HET JONGERENWERK VAN DE TOEKOMST. Inspiratie voor lokale besturen om jeugdhuiswerk en jongereninitiatieven te ondersteunen LOKALE OVERHEDEN EN HET JONGERENWERK VAN DE TOEKOMST Inspiratie voor lokale besturen om jeugdhuiswerk en jongereninitiatieven te ondersteunen Inleiding Hoe kan de lokale overheid jeugdhuiswerk zo goed

Nadere informatie

Jeugdwerker Ninove (M/V)

Jeugdwerker Ninove (M/V) VACATURE vzw LEJO Jeugdwerker Ninove (M/V) Voltijdse betrekking Contract bepaalde duur tot en met 31/12/2015 met kans op verlenging Standplaats: Ninove De samenwerking vzw LEJO en stad Ninove Een onderzoeksrapport

Nadere informatie

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid

Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid STAPPENPLAN fiche 4 Gericht gegevens verzamelen die je jeugdbeleid richting kunnen geven. Waarover gaat het? Het jeugdbeleid in jouw gemeente is geen blanco blad. Bij de opmaak van een nieuw jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

FORMAAT EN ALLOCHTOON JONGERENWERK ANNO 2012 OVER VANDAAG EN MORGEN Gerd Vanmeenen

FORMAAT EN ALLOCHTOON JONGERENWERK ANNO 2012 OVER VANDAAG EN MORGEN Gerd Vanmeenen FORMAAT EN ALLOCHTOON JONGERENWERK ANNO 2012 OVER VANDAAG EN MORGEN Gerd Vanmeenen Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, de Vlaamse federatie van jeugdhuizen en jongerencentra, ondersteunt zo n 380 jeugdhuizen

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

JONGEREN IN DILBEEK?

JONGEREN IN DILBEEK? VRIJETIJDSAANBOD VOOR KINDEREN EN JONGEREN IN DILBEEK? Historiek van de gemeentelijke jeugddienst naar een nieuwe structuur met doelgroepenwerking en zelfsturende teams Een verhaal in ontwikkeling Mijn

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

ADVIES CONCEPTNOTA MEDIAWIJSHEID

ADVIES CONCEPTNOTA MEDIAWIJSHEID ADVIES CONCEPTNOTA MEDIAWIJSHEID De conceptnota tekent het beleid rond mediawijsheid uit voor de volgende jaren en gaat in op de rol die de Vlaamse overheid in dit beleidsdomein zal spelen. De Vlaamse

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Van: Aan: Betonne Jeugd Chirojeugd Vlaanderen FOS Open Scouting Formaat JES JC Kavka / JCC Zappa Kras Jeugdwerk Platform Allochtone Jeugdwerkingen Recht-Op Jongeren

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie Afsprakennota 2014-2019 Stad Antwerpen 11.02.2014

Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie Afsprakennota 2014-2019 Stad Antwerpen 11.02.2014 Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie Afsprakennota 2014-2019 Stad Antwerpen 11.02.2014 Participatiedecreet afd III subsidiëring lokale netwerken voor de bevordering van de vrijetijdsparticipatie van mensen

Nadere informatie

LOKAAL MEMORANDUM 2018

LOKAAL MEMORANDUM 2018 LOKAAL MEMORANDUM 2018 lokaal memorandum 2018 inleiding Het lokale memorandum van de Vlaamse Jeugdraad wil politici en lokale besturen handvaten aanreiken om te komen tot een lokaal strategisch meerjarenplan

Nadere informatie

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN De stad Antwerpen Antwerpen = stad + 9 districten Stad : bovenlokale bevoegdheden: ruimtelijk structuurplan, Districten: lokale bevoegdheden: cultuur, sport, jeugd, senioren,

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Hier komt de titel van de presentatie

Beleidsparticipatie.  Hier komt de titel van de presentatie Beleidsparticipatie hannes.jossart@bataljong.be ellen.degrauwe@bataljong.be zita.depauw@bataljong.be Hier komt de titel van de presentatie 1 Participatie is een fundamenteel recht van kinderen en jongeren

Nadere informatie

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden.

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden. Subsidiereglement jeugdbeleid gemeente Borsbeek Inhoud Art. 1: Begrippen p.1 Art. 2: Subsidies jeugd p.2 Art. 3: Uitbetaling p.2 Art. 4: Voorwaarden tot uitbetaling p.2 Art. 5: Inwerkingtreding p.7 Art.

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action

JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action JINT zoekt assessoren voor projecten in Erasmus+/Youth in Action Het programma Erasmus+ is het nieuwe programma van de Europese Commissie. Dit programma loopt van 2014 tot 2020. Door te investeren in onderwijs,

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

PROJECTEN BRUGGENBOUWERS

PROJECTEN BRUGGENBOUWERS PROJECTEN BRUGGENBOUWERS Dag van de Diversiteit / 23.02.2018 cjm.vlaanderen.be 1 SITUERING Met de projectoproep Bruggenbouwers wil de minister van Jeugd op lokaal niveau impulsen geven aan bruggenbouwers

Nadere informatie

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Juni Yves De Backer Lynn Moerenhout

Participatieprojecten voor. kansengroepen: cultuur, jeugd & sport. Juni Yves De Backer Lynn Moerenhout Participatieprojecten voor kansengroepen: cultuur, jeugd & sport Yves De Backer Lynn Moerenhout Departement Cultuur, Jeugd en Media Afdeling Sociaal-Cultureel Werk Juni 2017 Inhoud Regelgeving Wat en voor

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid)

Participatiedecreet. Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Participatiedecreet Projecten voor kansengroepen Toelichting bij de regeling aangaande participatieprojecten voor kansengroepen door Peter Heyns (Vlaamse overheid) Deze presentatie behandelt: Situering

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid 6 juli 2012 Decreet van 19 december 2014 houdende

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat

Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Toespraak van Sven Gatz Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Bij de voorstelling van het Jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat Brussel, Vlaams Parlement, 19 november 2014 Geachte voorzitter,

Nadere informatie

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen /

FAQ. Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / / FAQ FAQ Geprofessionaliseerde jeugdhuizen / 3.04.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 Wie kan aanvragen?... 4 1.1 KAN EEN CAW OF EEN OVERKOPHUIS EEN DOSSIER INDIENEN? 4 2 Hoe aanvragen?... 4 2.1 MOET ER PER

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Nota Strategische Meerjarenplannen Jeugd

Nota Strategische Meerjarenplannen Jeugd Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Arenbergstraat 9 1000 Brussel T 02 553 42 45 F 02 553 42 39 www.sociaalcultureel.be sociaalcultureel@vlaanderen.be Afdeling Jeugd uw contactpersoon

Nadere informatie

Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet

Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet Phile Deprez De Bijlokesite is een cultuurplek in volle ontwikkeling. Zowel de Stad Gent als de vele culturele spelers op de site hebben

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Identiteit van het jeugdwerk

Identiteit van het jeugdwerk Identiteit van het jeugdwerk Praktijknamiddag jongeren, vrije tijd en erfgoed 7 maart 2012 Bram Vermeiren Directeur Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T 02 551 13 50 I F 02 551 13 85

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen

Beleidsparticipatie. Van inspraak tot actieve participatie. Weten, zeggen en doen Beleidsparticipatie Van inspraak tot actieve participatie Weten, zeggen en doen Ge moogt het weten Informeren via nieuwsbrieven, infovergaderingen, infomarkten, informatieve tentoonstellingen en geleide

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Kijk je doelgroepin de ogen

Kijk je doelgroepin de ogen Provinciale bijeenkomst 3 oktober Kijk je doelgroepin de ogen Zijn we met z n allen niet te veel aan het vergaderen? Zitten we niet te veel aan onze bureau en te weinig op straat? Moeten we onze doelgroep,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 5 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 5 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 22 december 2017 houdende de subsidiëring van bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen DE

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013 Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit Antwerpen, 14 mei 2013 Lokale jeugdbeleidsplanning 2011-2013 als opstap Advies bij de opmaak van lokale jeugdbeleidsplannen

Nadere informatie

Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken?

Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken? Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken? Tijs Van Steenberghe, vakgroep sociaal werk, expertisecentrum Quality of Life Jessica De Maeyer, vakgroep orthopedagogiek,

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

A DVIES JEUGDHUIS. JEUGDRAAD BLANKENBERGE Van Monsstraat Blankenberge Tel

A DVIES JEUGDHUIS. JEUGDRAAD BLANKENBERGE Van Monsstraat Blankenberge Tel A DVIES JEUGDHUIS JEUGDRAAD BLANKENBERGE Van Monsstraat 19 8370 Blankenberge Tel. 050 42 82 23 info@jeugdraadblg.be INHOUD 1.1 Inleiding 1.2 Motivatie 2.1 Structuur en ondersteuning 2.2 Invulling Jeugdhuis

Nadere informatie

Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019

Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019 Subsidies netwerken rond voedselverspilling 19/02/2019 Overzicht 1. Duurzame wijken 2. Tijdelijke invullingen 3. Klimaatprojecten 4. OOG - Ondersteuningspunt Ondernemers Gent 5. Startersfabriek 6. Wijk

Nadere informatie

Versterken coöperatieve impact

Versterken coöperatieve impact Versterken coöperatieve impact Wat gaan we doen om samen een dam op te werpen tegen de gevolgen van dementie? ledenbijeenkomst dinsdag 7 februari 2017 9.30 uur Welkom en introductie (Mijke Nouwen) 9.40

Nadere informatie

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar

Voor ik naar hier kwam, heb ik nog even een kijkje genomen op de. organisaties, vzw s die al dan niet dringend op zoek zijn naar Vrijdag 3 december 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Belgische medialaunch Europees Jaar 2011 Vrijwilligerswerk (enkel het gesproken woord telt) Dames

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

Over de plaats van speelpleinwerk na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Juni 2017, Wim Van Leeuwen

Over de plaats van speelpleinwerk na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Juni 2017, Wim Van Leeuwen SPEELPLEINWERK IS EEN STERK MERK Met deze slogan gaat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk positief de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 tegemoet. Het is onze kijk op de toekomst, hoe wij speelpleinwerkingen

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie