De Compobok Door Jeroen Vogels en Simon Verlinden TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Compobok Door Jeroen Vogels en Simon Verlinden TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek 25-06-2010"

Transcriptie

1 De Door en TWOPC Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek

2 P a g i n a 2 Inhoud Samenvatting... 3 Inleiding Oriëntatiefase Analyse fase Programma van eisen Concepten Conceptkeuze Synthesefase Ideevorming Technische detaillering Productieproces Sterkteberekening Kostprijsberekening Ecospinnewiel Van idee tot product Evaluatiefase Notulen Evaluaties samenwerking Evaluatie Proces Bijlage Programma van eisen Kostprijs Sterkteberekening Ecospinnewiel Notulen Maattekeningen... 23

3 P a g i n a 3 Samenvatting Wij zijn en, van Fontys Hogeschool Venlo. In dit verslag zullen we vertellen over ons groepproject. De opdracht was voor ons om een schraag te ontwerpen met als hoofdmateriaal composiet kunststof. De schraag moest aan de eisen voldoen dat hij minimaal 50kg moest kunnen dragen, dat bij een hoogte 70cm en van 90cm. We hebben eerst allemaal een stel schetsen gemaakt en daaruit hebben we de drie besten uitgewerkt tot concepten. Vervolgens hebben we de sterkste punten van de eerste twee concepten gepakt en daaruit ons uiteindelijk ontwerp gemaakt. We hebben de voeten gemaakt door een kern van PUR-schuim te bekleden met glasvezelmatten en polyesterhars. We hebben een MDF plaat uitgelaserd en om te zorgen dat hij zeker zou passen hebben we een stalen houder in beide voeten gezet waar de plaat op rust. Het hoogte verschil creëren we met de plaat. Hij is er op twee manieren in te zetten waardoor zowel de hoogt van 70cm als die van 90cm word bereikt. De schraag zou voor de consument 101,10 gaan kosten.

4 P a g i n a 4 Inleiding In dit verslag zal worden verteld over een groepsproject op Fontys Hogeschool Venlo, van en. Het verslag is geordend in een aantal fases, namelijk de Oriëntatie, Analyse, Synthese en Evaluatiefase. In de eerste zal de opdracht uitgelegd worden. In de tweede zal worden verteld over de ontwerpen die we hadden. Het derde hoofdstuk zal over de productie gaan en het laatste gaat over hoe wij erover terug denken.

5 P a g i n a 5 1. Oriëntatiefase De opdracht is om met je projectgroep een schraag te ontwerpen en een prototype te produceren. De schraag moet een belasting van 50 kg aan kunnen en moet in hoogte verstelbaar zijn. Namelijk de hoogte van 70 en 90 cm. Als groep moet je samen tot een goed ontwerp komen en een werkend prototype. Het is de bedoeling dat iedere groep een voorzitter aanwijst, een notulist, en enkele leden. Iedere groep heeft een bepaald materiaal toegewezen gekregen. In ons geval is dit het materiaal composiet kunststof. Het is de bedoeling dat de schraag hoofdzakelijk van dit materiaal word vervaardigd.

6 P a g i n a 6 2. Analyse fase In dit hoofdstuk zullen we uitleggen waar onze schraag aan moest voldoen, welke ideeën we hadden voor dit project en welke we uiteindelijk gekozen hebben. 2.1 Programma van eisen De schraag moet aan een aantal eisen voldoen, zoals dat het voor binnenshuis moet zijn. Dat het opvalt dat het van composiet materiaal gemaakt is. Ook moet het een nieuw product zijn, dus niet een verbetering van een al bestaand product. Er zijn ook nog een aantal technische eisen, dat zijn dat de schraag een hoogte moet kunnen hebben van 700mm en 900mm, ook moet de schraag 50kg kunnen dragen. Voor het volledige programma van eisen zie bijlage Concepten Concept 1 Dit ontwerp, figuur 2.1, bestaat uit een verticale plaat met 2 houders. Om de schraag in hoogte te kunnen verstellen zitten er gaten in de plaat en kun je d.m.v. twee pinnen de plaat in verschillende hoogtes vast zetten. Figuur 2. 1 Concept 2 Dit ontwerp, figuur 2.2, is een blok met 4 platte zijdes. De rest van het ontwerp is een vrije vorm. Het blok is niet gelijkzijdig, als het op 1 zijde ligt is het 90 cm hoog, op een andere zijde is het 70 cm hoog. Figuur 2. 2 Concept 3 Dit ontwerp, figuur 2.3, bestaat uit 2 identieke platen met dezelfde kromming aan beide kanten. In het midden zit bij allebei een uitsparing waardoor ze in elkaar kunnen schuiven. Rechtop is dit ontwerp 70cm, als je dit ontwerp op zijn zij legt heeft het een hoogte van 90cm. Figuur 2. 3

7 P a g i n a Conceptkeuze Wij hebben ervoor gekozen om geen van deze concepten te gebruiken, maar om concept 1 en 2 te combineren. We gebruiken namelijk de vrije vorm van concept 2 en gebruiken die als voeten voor de plaat van concept 1. Wij wilden namelijk het liefst vrije vormen gebruiken, omdat juist dat heel gemakkelijk gaat met composiet. Zowel concept 1 en 3 maken gebruik van rechte platen, dus dan blijft concept 2 over. Het nadeel van dat concept is dat het erg groot en lomp is. Door de eerste en tweede concepten te combineren maken we nog steeds gebruik van vrije vormen en de schraag word veel compacter.

8 P a g i n a 8 3. Synthesefase In dit hoofdstuk zal veel uitgelegd worden over de productie van het prototype. Ook die van het uiteindelijk product, mocht het ontwerp in productie genomen worden, zal hier besproken worden. 3.1 Ideevorming We hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van een rechte plaat, ondersteund door 2 voeten van composiet kunststof. Maar we hebben wel een aantal aanpassingen gemaakt. De grootste is dat we de manier waarop we het hoogte verschil kunnen creëren hebben aangepast. Het was namelijk eerst zo dat de plaat horizontaal bleef en omhoog werd gehouden door een stel pinnen. Dat is een relatief dure oplossing. We hebben het nu opgelost door de plaat 20cm langer te maken dan dat hij breed is. Op die manier als je de plaat er op de zijkant inzet is hij 20 cm hoger. Ook hebben we gekozen om gebruik te maken van een schuimkern en die te bekleden met glasvezel en polyesterhars. We waren eigenlijk van plan gebruik te maken van een negatieve mal en die aan de binnenkant te bekleden met glasvezel. Maar dat is erg lastig en arbeidsintensief. Omdat we anders niet genoeg tijd zouden hebben, hebben we voor een positieve mal gekozen. Deze is gemaakt van PUR-schuimplaten. Het ontwerp van de plaat stond nog niet vast. We hebben ervoor gekozen om hier sleuven in te maken. Deze zijn gemakkelijk te gebruiken als handvaten waardoor de schraag makkelijker mee te nemen word. 3.2 Technische detaillering We hebben een maat tekening gemaakt van ons prototype. Helaas kan het programma waarmee dat gedaan is alleen metrische vormen maken. Dus de voeten die een vrije vorm hebben kunnen niet uitgetekend worden zoals ze zijn. Deze hebben een symbolische vorm gekregen waar de buitenmaten en de positie van de sleuf aangegeven zijn. De tekeningen zijn te vinden in bijlage Productieproces De schraag bestaat uit twee verschillende onderdelen. De van composiet vervaardigde voeten en de plaat waar het tafelblad op rust. De plaat zal worden uitgelaserd op een CNC laserbank. Omdat het een redelijk complexe plaat is, is dit de makkelijkste productie methode. Door het gebruik van een laserbank ontstaat een strakke snede wat leidt tot een net uitziend geheel. De tekening van de plaat kan eenvoudig in een CAD-programma worden getekend. Als dit klaar is kan de tekening naar de laserbank worden gestuurd en kan het proces beginnen.

9 P a g i n a 9 Als de plaat van de CNC laserbank afkomt, moet de plaat nog gespoten worden. Het spuiten gebeurd in een grote spuitcabine waar vele producten tegelijk kunnen worden gespoten. De plaat wordt voorzien van een grondlaag voor een goede dekking. De tweede laag is een hoogglans laklaag waardoor een glanzend strak geheel ontstaat. De van composiet gemaakte voeten moeten helaas voor een groot deel met de hand worden geproduceerd. Dit leidt echter tot een duur product. Omdat het een exclusief product is met een mooi design is de wat hoge prijs echter geen probleem. De schraag is dan ook een echte aanwinst voor het interieur. De voeten zullen worden vervaardigd in een negatieve mal van aluminium of gips die in twee delen kan worden gesplitst. Een aluminium mal kan worden gemaakt op een CNC freesbank dit is echter wel een duur proces en wordt pas aantrekkelijk bij een hoog productie aantal (v.a. ongeveer 2500 stuks). Bij een lager productie aantal is het beter om een mal te gieten uit gips. Een negatieve mal kan aan de binnenkant worden bekleedt met glasvezelmatten en daarna worden besmeerd met hars. Door het werken met een negatieve mal ontstaat een strakke buitenkant aan het product. Hierdoor is er maar weinig nabewerking nodig en kan het product meteen worden gespoten. 3.4 Sterkteberekening We hebben een sterkteberekening uitgevoerd op ons product. Daar kwam uit dat bij een belasting van 2*250 N, de plaat een afschuifspanning heeft van N/m² en de voet een afschuifspanning van N/m². De volledige berekening staat in bijlage Kostprijsberekening Composietenproducten zijn meestal dure producten, dit komt omdat het een arbeidsintensieve productie methode is. Dit is dan ook in onze kostprijs meegenomen. In onze kostprijs is rekening gehouden met Nederlandse lonen, omdat het product nogal groot is het niet handig om het vanuit bijvoorbeeld China te transporteren. In de kostprijsberekening is rekening gehouden met een relatief goedkope mal van gips. Dit is mogelijk omdat men uitgaat van een lage productie(1000 stuks) en dus de mal niet heel sterk hoeft te zijn. Het spuiten gebeurd in grote spuitcabine`s en is dus redelijk goedkoop. De volledige berekening staat in bijlage Ecospinnewiel Met het Ecospinnewiel moet men over 8 verschillende factoren een cijfer geven tussen de 0 en de 6. Zo ontstaat er een bepaalde grafiek die een beeld geeft over deze eigenschappen.

10 P a g i n a 10 De eigenschappen zijn: - concept - materiaalkeuze - gewicht, volume - productie kosten - verpakkingsgrote - gebruiksenergie -reparatie -recycling Wat betreft onze schraag met als toegewezen materiaal composiet, scoort het op alle punten voldoende, behalve als het gaat om verpakking, volume en productie kosten. We hebben er namelijk voor gekozen om een vrije ruimtelijke vorm in de schraag te verwerken. Dit leidt echter tot grotere transportkosten. Tevens is het zo dat composieten producten zeer arbeidsintensieve producten zijn. Het is echter wel zo dat het een speciaal product is. Wat de wat hogere kosten weer opheft. De volledige grafiek staat in bijlage Van idee tot product In dit stuk zullen we door middel van foto s laten zien hoe het proces is verlopen van de eerste tekeningen tot het uiteindelijk prototype. We zijn begonnen met 2 concepten, figuur 3.1 en 3.2, die we uiteindelijk hebben gecombineerd. Figuur 3. 1 Figuur 3. 2

11 P a g i n a 11 Daarna zijn we overgegaan op een 3D computer model in Solidworks. Deze hebben we ook gebruikt om de kleur te bepalen van het uiteindelijke product. Doormiddel van een programma, genaamd Photoview, kunnen we als het ware een foto maken van het 3D model, alsof we het al gemaakt hadden en in een studio neer hadden gezet. Enkele voorbeelden zijn figuur 3.2 t/m 3.6. Figuur 3. 3 Figuur 3. 4 Figuur 3. 6 Figuur 3. 5

12 P a g i n a 12 Hierna zijn we begonnen met het produceren van de schraag. Hier hebben we nog enkele foto s van de voeten zonder glasvezel, figuur 3.7 en 3.8. En met glasvezel voordat het afgewerkt is, figuur 3.9 en Figuur 3. 7 Figuur 3. 7 Figuur 3. 9 Figuur 3. 10

13 P a g i n a 13 Uiteindelijk hebben we dan nog een paar foto s van de schraag als hij helemaal af is. Een in de positie met een hoogte van 70cm, figuur En een met een hoogt van 90cm, figuur Figuur 3.13 is een detail foto van een van de glasvezel voeten. Figuur Figuur Figuur 3. 13

14 P a g i n a Evaluatiefase In dit hoofdstuk zullen we vertellen hoe we het project zelf vonden gaan. We zullen ingaan op wat precies de plus en min punten zijn geweest. 4.1 Notulen Omdat dit een groepproject was moesten we ook notulen bij houden. Hier is in te vinden hoe het project is verlopen en wie, wat, welke les heeft gedaan. Deze zijn terug te vinden in bijlage Evaluaties samenwerking Jeroen Vergaderen Het vergaderen over verschillende onderwerpen verliep steeds erg goed, we kwamen beide met ideeën en door te discussiëren kwamen we steeds tot wat ons het beste leuk. Door middel van argumenten tegen elkaar af te wegen hebben we steeds onze keuzes gemaakt. Taakverdeling We hebben de taken steeds verdeeld over elkaar. Hierbij werd gelet op wat de kwaliteiten van iedere persoon waren. Simon is bijvoorbeeld wat beter in vormgeven en heeft daarom wat meer invloed gehad op de vormen van het product. Ik heb daar tegenover wat meer technische ervaring en heeft daarom de metalen sleuven gemaakt en de houten plaat nabewerkt. Omdat we maar met twee personen zijn was het belangrijk dat de taken goed verdeel werden. Uiteraard waren we het ook wel eens oneens met elkaar. Maar doordat we gewoon op een juiste manier met elkaar discussieerden werden we het toch eens. Door goed overleg en goed naar elkaar te luisteren ben je al goed op weg in een groepsproject! Simon Ik vind dat dit project goed verlopen is. Wij begonnen als de grootste groep met vijfde personen aan het begin van het project. Toen bleek al meteen dat twee personen daarvan alweer gestopt waren met de studie. Een paar weken later stopte ook de derde persoon in onze groep, Hannah. Dus dat was voor ons nog wel een tegenslag. We moesten nu het groepsproject doen, wat bedoeld was voor vier of vijf personen, met zijn tweeën. Maar ik denk dat we uiteindelijk toch, ondanks dat, een goed product hebben geleverd. De samenwerking verliep goed. Een voordeel dat we met zijn tweeën waren was wel dat we nu een volledig Nederlandse groep waren.

15 P a g i n a 15 Dit maakt het wel makkelijker te communiceren. Die paar keren dat we het oneens waren hebben we het wel goed opgelost denk ik. We hebben steeds goede afspraken gemaakt over wie wat doet. We zijn elke les even bij elkaar gaan zitten en hebben gekeken wat gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. Dat werkte goed. 4.3 Evaluatie Proces Begin fase We zijn begonnen met onderzoek naar wat nu allemaal mogelijk is met composiet. Dit is een goed begin geweest, want hierdoor weet men wat mogelijk is. Na wat onderzoek is iedereen met verschillende ideeën/schetsen gekomen. Uit deze ideeën hebben we 3 concepten gekozen. Doordat iedereen individueel ideeën meebrengt creëer je een veel groter veld aan verschillende gedachtes. Zo blijft je dus niet met een groep om een idee draaien. Uit de drie concepten hebben we in plaats van er een uit te kiezen, de sterke punten van twee concepten gecombineerd. Hieruit is ons uiteindelijk concept ontstaan. Na de conceptkeuze is begonnen met de technische tekening en het bestellen van het materiaal. Het materiaal bestellen is echter wat moeizaam verlopen, en we zijn hier dan ook enkele vertraging door opgelopen. Productie. Toen het materiaal binnen is gekomen kon begonnen worden met de productie. Het laseren van de plaat was geen enkel probleem en was binnen enkele minuten klaar. Toen kon begonnen worden met het maken van de mallen die later met composiet bekleed konden worden. We hebben er voor gekozen om in het prototype een metalen gleuf aan te brengen zodat deze mooi aan de maat zou zijn en we dus niet afhankelijk waren van het composiet. Achter af hadden we wat meer speling aan de gleuf moeten geven omdat de plaat er na het spuiten wat moeilijk in zakte. Het bekleden van de PUR-schuimen mallen ging goed. We werden in Eindhoven goed begeleid en hebben veel geleerd over de mogelijkheden met het materiaal composiet. Eindresultaat Het eindresultaat is een bijzondere maar dure schraag. Composiet is naar onze mening niet geschikt om een schraag mee te maken dit zou je veel beter kunnen doen met bekendere materialen zoals staal of hout. Composiet is echter wel zeer geschikt om unieke producten te maken of waar er maar 2 of 3 van gemaakt worden. Voor massaproductie is het namelijk niet geschikt vanwege de grote arbeidsintensiviteit. Ook is het voor een schraag niet nodig om een materiaal te gebruiken met zo`n hoge eigenschappen.

16 P a g i n a 16 Bijlage 1 Programma van eisen Er moet een schraag geproduceerd worden voor binnenshuis. Binnenshuis word in dit geval mee bedoeld voor in leefruimtes zoals woonkamer en keuken. De schraag moet een nieuw product zijn. Het mag dus niet nagemaakt worden van al een bestaand product. De schraag moet er dus netjes uit komen zien zodat het een meubel wordt met een toevoegende waarde voor het interieur zijn. Dit moet bereikt worden door middel van een mooi design en een net uiterlijk. Het design moet aanspreken en moet een interessant uiterlijk krijgen. De design moet een typisch design worden voor een composiet, er wordt dus gekozen voor een product wat met andere materialen niet is te produceren. Aan het product moet te zien zijn dat het van composiet is gemaakt. Hierdoor kan men zien dat het een product is met hoge kwaliteit. Ook kan men dan zien dat het iets speciaals is en dus niet een doorsnee meubel die je net zo goed bij Ikea had kunnen kopen. Uiteraard moet het product veilig zijn. Het composiet zal dus netjes geschuurd moeten worden zodat er geen splinters meer vrijkomen. Het product moet ook stabiel zijn zodat een tafel met borden en vazen na een stootje niet zomaar omvalt. Technische eisen: De schraag moet in twee hoogtes verstelbaar zijn, in de hoogte van 700mm en de hoogte van 900mm. Ook moet het een massa van 50 kg kunnen verdragen.

17 P a g i n a 17 2 Kostprijs Materiaal kosten: Materiaal Hoeveel nodig totaal kosten product Mal 0,45 m³ 1,00 Glasvezel 1,86 m² 2,50 MDF plaat 850x605x9 mm 1,25 Hars 1,86 m² 2,50 Totaal: 7,25 Machine Kosten: Machines nodig prijs totaal kosten product verfcabine 1,10 / m² 1,20 Lasersnijder 100 / uur 1,67 1,67 Totaal: Loonkosten: nodig voor prijs per uur totaal kosten product lasersnijder 23,94 0,40 mal bekleden 23,94 11,97 schuren en verven 23,94 3,99 Totaal: 16,36 Totale kosten: per 1000 stuks per product Materiaal kosten 7.250,00 7,25 Machine kosten 1.666,67 1,67 Loon kosten ,00 16,36 Totaal: ,67 25,28 Kost prijs: 25,28 Prijs voor winkel: 50,55 Prijs voor consument: 101,10

18 P a g i n a 18 3 Sterkteberekening

19 P a g i n a 19 4 Ecospinnewiel Eco - wiel Concept 6 Recycle 5 4 Materiaalkeu ze Reparatie Gewicht, volume Profiel/ metaal Karton Kunststof Metaalplaat Composiet Gebruiks energie Productie kosten Hout Verpakkings grote

20 P a g i n a 20 5 Notulen Start project, uitleg van opdracht en eerst ontmoeting project groep. Afspraken: We maken allemaal 10 schetsen van mogelijk schragen We hebben alle schetsen bij elkaar gelegd en gekeken welke de beste zijn. Hiervan hebben we 3 schetsen gekozen. Ook hebben we onderzoek gedaan naar wat mogelijk is met composiet kunststof Afspraken: Voor de volgende les zullen we alle drie een concept uitwerken We hebben een concept gekozen. We hebben productie methode gekozen en zullen volgende les beginnen met produceren Hannah afwezig, ze heeft een mail gestuurd dat ze ziek is. Metalen sleuven zijn gefabriceerd, met kleine aanpassingen. Zijn naar Formido geweest om te kijken voor PUR platen voor de mal. Werden daar niet verkocht. Met Dave overlegt, hij zal ze meebrengen. Afspraken: We brengen alle drie ideeën mee voor zowel de plaat als de houders. Volgende les zullen we beslissen welk ontwerp we gaan maken en zullen we beginnen met maken van de mallen en het uitlaseren van de plaat. Jeroen zal naar Arno Jacobs mailen om te vragen wat mogelijk is welke materialen daar voorradig zijn. Ook zulle we af spreken wanneer we daar naar toe gaan.

21 P a g i n a Hannah afwezig, zonder bericht. Het uiteindelijke ontwerp is besloten. We konden helaas niet aan de slag met de mallen omdat Dave de PUR platen niet gehaald had. Opnieuw besproken en opnieuw afgesproken dat Dave de platen voor de volgende les zal halen. We hebben samen in de les naar Arno Jacobs g d met uitleg wat we willen doen en de vraag welk soort composiet we het best kunnen gebruiken en wanneer we daar aan de slag zouden kunnen. We kregen ook al meteen antwoord terug dat we het best glasvezel matten samen met polyesterhars konden gebruiken. Deze stoffen zijn daar voorradig. Verder zijn we begonnen met de schraag uittekenen Solidworks. Afspraken: Jeroen zal de sleuven verven met grondverf thuis, om roesten tegen te gaan. Simon zal het model in Solidworks helemaal afmaken Hannah afwezig, met bericht dat ze gestopt is met de studie. Vanaf nu nog maar 2 mensen in onze groep. Vandaag het model in Solidworks nog een klein beetje aangepast. De MDF plaat hebben we uitgelaserd en daarna afgewerkt. We konden vandaag nog steeds niet aan de mallen beginnen. Dave had de platen nog niet gehaald. Opnieuw met Dave afgesproken dat hij voor de PUR platen zal zorgen. Afspraken: Jeroen zal MDF plaat mee naar huis nemen om te verven. De plaat wordt hoogglans gebroken wit De basisvorm voor de mallen uitgezaagd, uitgelijnd en gelijmd. De mallen moeten nog 4 uur drogen. Afspraken: Jeroen zal de plaat aan elke zijde 0,5 cm aan passen en daarna verven. Ook zal Jeroen aan de slag gaan met productieproces en Simon zal aan de omschrijving van materiaalkeuze en conceptkeuze beginnen Mallen zijn af, afspraak gemaakt om in Eindhoven te bekleden

22 P a g i n a Vandaag op school gewerkt Mallen bekleed in Eindhoven. Ze waren nog nat dus konden ze nog niet mee nemen naar school. Afspraken: We hebben afgesproken om volgende les terug te gaan om de voeten op te halen Vandaag naar Eindhoven geweest om de voeten op te halen Afspraken: We hebben allebei een voet naar huis genomen om ze daar af te werken. Zo kunnen we ze de laatste les nog verven op school Vandaag de voeten passend gemaakt en geverfd aan het eind van de les nog foto s kunnen maken. De rest van de les hebben we aan het verslag gewerkt. Afspraken: We hebben afspraken gemaakt over wie wat maakt in het verslag. Simon zal het hele verslag in elkaar zetten omdat hij beter is in lay-out bewerken. Jeroen zal zorgen dat hij zijn delen naar Simon opstuurt.

23 P a g i n a 23 6 Maattekeningen

Project 1 - Rob van der Heijden

Project 1 - Rob van der Heijden Inhoud Oriëntatie 1. Analyse 2. Synthese 4. Evaluatie 11. 1. Oriëntatie Gedetailleerde probleemstelling. Fontys Venlo is mijn opdrachtgever. Zij hebben op korte termijn behoefte aan een nieuwe lamp, bestemd

Nadere informatie

RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden

RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden K RAK! Project 2b Notenkraker Rob van der Heijden - 2009 Inhoud Oriëntatie -1- Analyse -2- Synthese -6- Evaluatie -7- Oriëntatie Gedetailleerde probleemstelling De opdracht. Ontwerp een notenkraker op

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art

Design Document If This Then That. HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Design Document If This Then That HSP moodlight Liad Damhuis G&I1B Game Art Concept Iedereen ervaart wel eens stress of een drukke ruimte die ze even teveel wordt waar ze even weg van moeten gaan om tot

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie Evaluatie 11 8.

Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie Evaluatie 11 8. 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Oriëntatie 4 3. Inspiratie 6 4. Gebruiksomgeving 7 5. Concept 8 6. Productie 10 7. Evaluatie 11 8. Kostprijsberekening 12 9. Bronnen 18 2 1. Voorwoord Tijdens het 2e semester

Nadere informatie

Project If This Then That

Project If This Then That Project If This Then That WiFi bestuurbare woonhuis ventilator Cairan Steverink G&I1D 17-01-2016 Johan Otten E 17-1-2016 Conceptbeschrijving Een woonhuis ventilator is tegenwoordig aanwezig in bijna alle

Nadere informatie

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 Deelnamenummer: H-2012-3943 Deelname Report Muffinhouder wie zijn wij? Wij zijn Anna Lena van Iersel, Jeannette Koenis,Pim Ostendorf en Max Weetzel, eerstejaars studenten Industrial

Nadere informatie

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be 14 inch Dobson enkele technische details paul.hellings@groept.be 1 ENIGE TECHNISCHE DETAILS Hoe bepaalde onderdelen gemaakt werden of aan elkaar bevestigd werden. Secundaire kooi Bestaat uit twee houten

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL

IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL IC VAN WERKPLEK TOT VERGADERTAFEL INLEIDING Het minimalistische bureau-en vergadertafelprogramma met ranke open frames en zwevend blad dat de omgeving visueel open houdt. Ruime bladafmetingen maken de

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

Omvalbeveiliging. Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen

Omvalbeveiliging. Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen Omvalbeveiliging 1 Omvalbeveiliging Naam: Wouter Plak Studie: ace mechanical designer Naam begeleider: R. Boeklagen 2 Voorwoord: Dit verslag gaat over misschien wel het grootste probleem van iedereen die

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo MEALHELP Inzending Support Innovatieprijs 2012 Eric van den Munckhof Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo Het concept De essentie van de mealhelp is kort samen te vatten met de volgende

Nadere informatie

P R O J E C T B U R E A U STOEL

P R O J E C T B U R E A U STOEL P R O J E C T B U R E A U STOEL EI NDOPDRACHT 3 D MOD E L LER EN Student: Nikki den Hollander Student nr.: 14071479 Datum: 27 januari 2015 Docent: Dhr. L.J.M. Koeleman Vak: 3D Modelleren Versie: 1 e 1

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

KOOPHULP TAFELBLADEN. IKBE16_VIKA_bg_NL_R1

KOOPHULP TAFELBLADEN. IKBE16_VIKA_bg_NL_R1 KOOPHULP TAFELBLADEN VEILIGHEID Alle tafelbladen, schragen, poten en frames zijn getest en goedgekeurd voor een maximale belasting van 50 kg. Met gehard glas moet voorzichtig worden omgesprongen. Een beschadigde

Nadere informatie

Florence. Badkamers Woonkamers Keukens Slaapkamers. wanden en plafonds met stijl. www.heering.eu

Florence. Badkamers Woonkamers Keukens Slaapkamers. wanden en plafonds met stijl. www.heering.eu Florence wanden en plafonds met stijl www.heering.eu Badkamers Woonkamers Keukens Slaapkamers Wanden en plafonds met stijl... De interieurpanelen van Florence worden al jarenlang succesvol toegepast. Van

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HOE KUN JE JEZELF EEN NIEUW GEZICHT GEVEN? Jullie gaan een exhibit ontwerpen waarbij jullie de bezoekers kennis laten maken met de eigenschappen van spiegels. Met de exhibit kunnen de bezoekers een nieuw

Nadere informatie

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr.

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr. Het nieuwe jaar is pas begonnen. Hoe kunnen we nu weten welke datum het vandaag is? Inderdaad door te kijken op de kalender! Hebben we er één? Misschien wel, misschien niet! Ieder jaar hetzelfde op zoek

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Een grote vis vangen. Notities voor de leerkracht

Een grote vis vangen. Notities voor de leerkracht Notities voor de leerkracht Een grote vis vangen Wetenschap Krachten Machines die werk gemakkelijker maken Eigenschappen van materialen en magneten Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Mechanismen

Nadere informatie

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 *

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Verwijder het afdekdopje achter het portierhendel door er een kleine schroevendraaier achter te zettten en het dopje omhoog te wippen. Datum:

Nadere informatie

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285 1 2 Pittig Potje Met de vele verschillende dozen en bakjes van de HEMA kan iedereen gemakkelijk zijn spulletjes ordenen. Behalve het kruidenrekje. Hiervoor heeft de HEMA (nog) geen handige bakjes, waardoor

Nadere informatie

Fascino-2. Milieu: Product design Elzenbeck/Haar, Steinheim. Kwaliteit: milieuvriendelijk geproduceerde kwaliteit. 7 jaar garantie Golden M

Fascino-2. Milieu: Product design Elzenbeck/Haar, Steinheim. Kwaliteit: milieuvriendelijk geproduceerde kwaliteit. 7 jaar garantie Golden M Kwaliteit: Milieu: Product design Elzenbeck/Haar, Steinheim 7 jaar garantie Golden M milieuvriendelijk geproduceerde kwaliteit 149 Conferentietafels met houten tafelblad tafel ² rond tafel ² rond 1,5 F105

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

1 Marketingplan. 1.1 Product. Assortiment

1 Marketingplan. 1.1 Product. Assortiment 1 Marketingplan 1.1 Product Assortiment TTA Truckland is altijd bezig om de klant tevreden te stellen. Ze stellen de klanten tevreden met de kwaliteit die ze altijd leveren. Ook staat TTA Truckland bekend

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen Freeshandleiding Algemene richtlijnen Introductie Welkom in de PMB! Veiligheid is hier het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een stofjas draagt. Lang

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

De concept ideeën voor de Green Tree

De concept ideeën voor de Green Tree De concept ideeën voor de Green Tree 1. Green Tree concept 1.0 HighTech SolarTree Een stalen Green Tree, waarbij de takken de luchtkwaliteit data visualiseren in kleur verlichting door lampen. Dit is ons

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? MILLY S MOZAIEKKRANT, UITGAVE SEPTEMBER 2015 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b, 3194 DG te Hoogvliet (geen pinautomaat) Webwinkel: www.millyswinkel.nl E-mailadres: info@millyswinkel.nl Milly s Mozaiek Startpagina:

Nadere informatie

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen)

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3.1 Inleiding: In deze paragraaf wordt besproken hoe deze onderdelen van de lijmklem tot stand zijn gekomen, bijvoorbeeld het verwerkingsproces. Hoe krijgt het onderdeel

Nadere informatie

Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven.

Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven. Notulen Informatieavond Lighting donderdag 10 september, Eindhoven. 1. VOSP (Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan). In het stedenbouwkundige plan wordt de ruimtelijke ordening geregeld en het vormt

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Geschakelde woning met een persoonlijke

Geschakelde woning met een persoonlijke Geschakelde woning met een persoonlijke inbreng Hans en Wilma hebben lang getwijfeld, verhuizen of verbouwen. De keuze is op het laatste gevallen. Met hulp van Het Fundament Architectuur en Slijkhuis Interieur

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen.

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen. Evaluatie: Usability test Inleiding We hebben verschillende testpersonen gebruikt om in het platform FRIS community onduidelijkheden weg te nemen. Het testen hebben we gedaan door middel van een prototype.

Nadere informatie

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0

Procesverslag. Save Energy Leiden. Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 Procesverslag Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 18-04-10 v 1.0 1 Inleiding In dit procesverslag leg ik uit hoe het project is verlopen en wat ik er van geleerd heb. Ik geef een reflectie op hoe ik dingen

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens?

Hoe zou je dit vertellen aan iemand die er vandaag niet bij is? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: Vragen die: Ben je het er mee eens? Leerlingen helpen om wiskunde te begrijpen: 1 2 Welke strategie heb je gebruikt? 3 Ben je het er mee eens? Ben je het er mee oneens? 4 Zou je die vraag aan de klas kunnen stellen? 5 Kun je je 6 Wil 7 oplosmethode

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Waarom ZitSta voor rolstoelgebruikers?

Waarom ZitSta voor rolstoelgebruikers? BiVO CARE Waarom ZitSta voor rolstoelgebruikers? Rolstoelgebruikers hebben vaak problemen om comfortabel aan een vaste tafel plaats te nemen. Knelpunten zijn: moeilijk reiken aan objecten verder op de

Nadere informatie

your style? your style? www.bentlon.com Bentlon: functionaliteit gecombineerd met design

your style? your style? www.bentlon.com Bentlon: functionaliteit gecombineerd met design your style? Met een export naar meer dan 60 landen is Bentlon al ruim 30 jaar een begrip voor high class salon inrichting en apparatuur binnen de Beauty, Wellness, Manicure en Pedicure branche. Bentlon

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Het kubus project. De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen.

Het kubus project. De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen. Het kubus project De ongezochte vondst Deel II Simon Verlinden, 2151992 Fontys hogeschool Venlo, Industrieel product ontwerpen. 23 januari 2012 Samenvatting deel 1 nevermindlions.jimdo.com Dit is het tweede

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

OntdekZelf - magnetisme

OntdekZelf - magnetisme Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 Spreekbeurt week: Kwade Hoek Jack en ik deden een spreekbeurt over De Kwade Hoek. We zijn begonnen met werken tijdens docu. Later kregen we te horen dat we hem op vrijdag 16 mei

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18 Stage Atom-Retail. Arwen de Vries 217856 2MC4O 10/09/18-16/11/18 Voorwoord. In dit verslag vertel ik over hoe mijn stageperiode is verlopen, wat ik geleerd heb en welke keuzes ik gemaakt heb. Deze stages

Nadere informatie

Gezellige eenheid met speelse variatie

Gezellige eenheid met speelse variatie 130 Gezellige eenheid met speelse variatie Spelen met ruimtes, hoogtes en materialen is een gedurfde keuze die de nodige dosis lef vereist, maar als de stap daadwerkelijk gezet is, kan dat uitmonden in

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst BEWAREN EN BEHOUDEN Wij vinden het heel normaal dat de supermarkt vol eten ligt. Vandaag, morgen, volgende week en daarna. Dat is mogelijk doordat

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Ik zie altijd de gekste kleine dingen

Ik zie altijd de gekste kleine dingen Ik zie altijd de gekste kleine dingen Als ik met iemand door de winkel loop, ben ik constant dingen aan het aanwijzen, lacht Anna. Deze productontwerper en TU-docente uit Delft heeft een oog voor detail

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Groeidocument trainingen blok 1

Groeidocument trainingen blok 1 Groeidocument trainingen blok 1 Jeroen Dusseldorp 11-10-2013 Inleiding... 3 Training 1 Competenties... 4 Training 2 Reflecteren... 5 Training 3 Overtuigen... 6 Training 4 Intake (deel 1)... 7 Training

Nadere informatie

PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG

PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG Komende 20 weken ga ik me bezig houden met een onderzoek waarbij 3D printen een onderdeel is, maar niet het eind resultaat. Ik heb mezelf

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Discussiëren Kun Je Leren:

Discussiëren Kun Je Leren: Chantal Deken Discussiëren Kun Je Leren: discussielessen voor groep 3 t/m 8; sluit aan bij referentieniveaus Mondelinge taal; versterkt 21 e -eeuwvaardigheden als communiceren en samenwerken; compleet

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding hout Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding Kant en klare wand- en plafondbekleding MDF en houten schroten om zelf af te werken Bekleding van wanden en plafonds in vochtige ruimtes Wand- en plafondbekleding

Nadere informatie

Offerte s maken en aanmaken.

Offerte s maken en aanmaken. Offerte s maken en aanmaken. U gaat een nieuwe offerte maken en versturen via de mail. Start GA op. Calculatie (hier maken we de offerte s aan) Kozijn teken 1. Tekening maken. Nu geeft u een unieke code

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HOE KRIJG JE EEN RECHTE STOK DOOR EEN KROMME GLEUF? Het antwoord op de vraag lijkt simpel: je steekt de stok gewoon met één van de uiteinden voorop door de kromme gleuf. Loodrecht op elkaar. Maar dat is

Nadere informatie

Prijslijst 2011 Preisliste 2011

Prijslijst 2011 Preisliste 2011 Ghyczy_broch_prijslijst 29-12-2010 12:00 Pagina 1 Prijslijst 2011 Preisliste 2011 Reubenberg 25 NL- 6071 PS Swalmen T +31 (0)475 50 44 22 F +31 (0)475 50 45 50 info@ghyczy.com www.ghyczy.com Inhoud T Tafels

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5 Conceptenrapport Groep 5 Module (vakcode) : THSP2 Beroepsproduct: Verbetert Conceptenrapport Groep: WP11 groep 5 Projectieleden: A. J. Houweling, J. Hop, M. van der Jagt, S. Kaptein, T. Jansen, D. Janse,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief januari 2013 Nieuwsbrief januari 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief januari 2013 Barendrecht, 14-01-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie