Digitale Hulpmiddelen voor Dyslexie. hulpmiddelen. Problemen met. Lezen én spelling. Sprint-Plus. ReadingPen/Irispen. Spika.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale Hulpmiddelen voor Dyslexie. hulpmiddelen. Problemen met. Lezen én spelling. Sprint-Plus. ReadingPen/Irispen. Spika."

Transcriptie

1 hulpmiddelen Problemen met Lezen Problemen met Lezen én spelling Problemen met Spelling Tekst naar spraak Spraak naar tekst Deskbot Kurzweil 3000 Spellingcontrole Readplease/textaloud Sprint-Plus Dragon Naturally Speaking Daisy Leesboek (ontspanning) FNB: Anders Lezen ReadingPen/Irispen Spika Alpha smart Skippy/let me type FNB: Daisy Voice Recorder, Structureren mindmapping Adobe (alleen engels) Fluency leeshulp Woordjes leren Teach 2000 Overhoor (jezelf met Charlie)

2 Tekst naar spraak Wanneer is een digitaal hulpmiddel nodig? Als leerling meer dan 20% van de tekst fout leest en/of langzamer dan 175 minuten per minuut. Voorwaarden aan een computerprogramma dat teksten voorleest: 1. Het woord dat voorgelezen wordt moet met een kleur gemarkeerd worden (De markering stuurt de blik van de lezer en stimuleert de lezer mee te lezen) 2. Het moet mogelijk zijn om stukjes tekst over te slaan of om te herlezen. 3. De snelheid van het voorlezen moet kunnen worden aangepast. 4. Kwaliteit van de stem en eventueel keuzemogelijkheid tussen stemmen. Deskbot Deskbot kan alle tekst vanuit het klembord voorlezen. Dus tekst die je vanuit een willekeurig programma naar het klembord kopieert, kan worden voorgelezen door een zelf gekozen figuurtje (= Agent). Standaard leest Deskbot de op het klembord geplaatste tekst voor als je dubbelklikt op de Agent. Je kunt het ook zo instellen, dat de tekst automatisch wordt voorgelezen, nadat je die op het klembord hebt gezet. In het 'Desktop Options Menu' kan je de taal veranderen, de spraaksnelheid anders instellen, het figuurtje wijzigen,... Deskbot werkt enkel samen met MS Agent. Waar bestellen: Een goede Nederlandstalige handleiding voor het installeren vind je op te downloaden: gratis

3 Readplease ReadPlease is een text-to-speech software programma, het leest alle tekst voor uit ieder gewenst programma. Na de installatie de gewenste taalmodule installeren en je opent het programma. Nu moet je even de tekst selecteren in je andere programma met de muis, (wat je wilt horen) en klik op de rechtermuisknop en klik dan op kopieren. Ga nu naar ReadPlease en plak de gekopieerde tekst in het witte tekst gedeelte en druk op play. Niet schrikken van de blikken computer stem! Waar bestellen: gratis (let wel op dat je NIET readplease plus download, voor plus moet je betalen) TextAloud TextAloud is een programma waarmee geschreven tekst kan worden omgezet in gesproken tekst.. Je download eerst het hoofdprogramma en daarna de Nederlandse spraakmodule. Wanneer je de spraakmodule hebt geïnstalleerd start je het programma opnieuw op en dit herkent de module vanzelf. De uit te spreken tekst kopieer je naar een venster binnen het programma en druk op de spreektoets. Een man of vrouw ( afhankelijk van de instelling ) spreekt de tekst met een licht Vlaams accent. Dit accent komt door de inbreng van het bedrijf Lernout & Hauspie uit België dat een voortrekkersrol vervuld heeft bij de ontwikkeling van spraak software. Extra optie : de gesproken tekst is op te slaan als MP3 en zo op een harde schijf te bewaren. Nadeel: snelheid niet aan te passen. Bestellen: De trial versie is gedurende 20 dagen te gebruiken daarna is het programma voor $ 29,95 aan te schaffen. Fluency leeshulp Tekst laten voorlezen in Internet Explorer De Leeshulp werkt direct vanuit Internet Explorer (versie 4 of hoger). Je kunt met de muis een woord, een zin of een stuk tekst selecteren, en vervolgens via het contextmenu (onder de rechter muisknop) laten voorlezen. Tijdens het voorlezen wordt elk woord gemarkeerd, zodat je precies ziet wat er voorgelezen wordt. Dit helpt ook om de koppeling tussen schrift en uitspraak te oefenen.

4 De tekst wordt voorgelezen door de tekst-naar-spraaksoftware van Fluency, die in de Leeshulp is ingebakken. Je kunt kiezen uit een vrouwen- en een mannenstem. Beide zijn helder, en goed verstaanbaar. De tekst kan op verschillende manieren worden voorgelezen: aan één stuk door, of woordvoor-woord (met een korte pauze tussen de woorden), of zelfs lettergreep-voor-lettergreep. Het laatste kan nuttig zijn bij het leren lezen. Ook kun je de spreeksnelheid aanpassen. De Leeshulp kan tevens worden gebruikt om Word-documenten (of andere bestanden) te laten voorlezen. Je kunt namelijk vanuit Microsoft Word een bestand opslaan als HTML, en het vervolgens in Internet Explorer openen. Op deze manier kan bijvoorbeeld lesmateriaal toegankelijk worden gemaakt voor kinderen met dyslexie. Waar bestellen: zie ongeveer 70 euro Daisy Daisy staat voor: Digital Accessible Information System. Daisy biedt op cd-rom gesproken lectuur in een digitale vorm. De teksten worden met menselijke stem voorgelezen in studio's maar opgenomen en afgespeeld met behulp van digitale technieken. FNB en haar collegabibliotheken leveren de voorgelezen teksten nu als Daisy cd-roms. Voor Daisy is gekozen vanwege de vele voordelen die het systeem biedt Ze hebben een grote opnamecapaciteit. Een gesproken boek, dat voorheen gemiddeld 7 cassettes besloeg, past nu op één cd-rom De cd-rom bevat een structuur die het mogelijk maakt gewenste passages of paginas gemakkelijk te vinden De geluidskwaliteit is aanmerkelijk beter en constanter dan die van de vroegere cassettes er kunnen bladwijzers geplaatst worden om aan te geven waar men later nog eens naar wil terugkeren in de tekst Om daisy af te spelen heb je een daisyspeler nodig Prijs van een daisyspeler varieert tussen de 351 euro (alleen afspelen) en (ook opnemen) (wordt soms vergoed door de ziektekosten verzekeraar, vraag naar de voorwaarden bij de ziektekosten verzekering)

5 Je kunt daisy-cdrom echter ook op de computer afspelen. Je kunt daarvoor een gratis programma downloaden of http Daisy Leesboek (ontspanning) Romans, reisgidsen, kookboeken, etc. kunnen besteld worden bij de loketten NLBB, CBB en LSB. De productie van deze boeken wordt door FNB verzorgd. Ze zijn gratis te bestellen in daisy vorm. Je moet wel lid worden van een van deze bibliotheken. NLBB, Nederlandse Luister- en Braille Bibliotheek Postbus 84010, 2508 AA Den Haag Tel.: (070) Website: - Romans en informatieve boeken - Maatwerk LSB, Bibliotheek Le Sage ten Broek Postbus 30012, 6503 HP Nijmegen Tel.: (024) Website: - Romans en informatieve boeken - R.K. lectuur - Maatwerk - Reliëfproducten CBB, Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden Postbus 131, 3850 AC Ermelo Tel.: (0341) Website: - Romans en informatieve boeken - Kranten / tijdschriften - Prot.-Chr. lectuur - Maatwerk

6 FNB: Anders Lezen Anderslezen.nl is de internetservice voor mensen met een leeshandicap. Het is een gezamenlijke dienstverlening van FNB en de collega's van de loketten NLBB, CBB en LSB, verzorgd door FNB. Via hun PC met een aanpassing krijgen geregistreerde klanten toegang tot Anderslezen.nl en daarmee tot het complete lectuuraanbod. Daarnaast kan men via clubs en forums met andere bezoekers kennis en informatie uitwisselen. Afhankelijk van de aanpassingen die de klant op zijn of haar PC heeft, kan er via Anderslezen gelezen worden via de brailleleesregel; met behulp van vergrotingssoftware gelezen worden met vergrote letters op het scherm; of met behulp van spraaksynthese naar een tekst geluisterd worden. Bestellen: Je kunt de site een maand gratis uitproberen. Je kunt alleen maar toegang krijgen tot deze website als je lid bent van de FNB. (kopie van dyslexieverklaring opsturen en 100 per jaar lidmaatschap) FNB: Daisy Studieboek FNB maakt informatie toegankelijk voor mensen met een leeshandicap. Dat doet zij door aangepaste leesvormen te maken en aan te bieden. Zo worden kranten en tijdschriften, studieen vaklectuur en zelfs bladmuziek omgezet in gesproken vorm, in digitale vorm, in grootletterdruk en in braille. Voor iedereen die een opleiding volgt of een beroep uitoefent, zet FNB alle benodigde lectuur en literatuur om in een aangepaste leesvorm. Veel studiemateriaal is uit voorraad leverbaar. Is dat niet het geval, dan wordt de gewenste titel in de juiste leesvorm geproduceerd. Voor dyslecten in daisy vorm. Indien nodig wordt de klant gevraagd het gedrukte materiaal tijdelijk af te staan aan FNB.. De klant krijgt het omgezette materiaal per post, het wordt uitgeleend zolang dat voor studie of beroep nodig is. Bestellen: FNB, Centrale informatiebalie Postbus 24, 5360 Grave Telefoon: per jaar

7 Voice recording/mp3 Jongeren beschikken tegenwoordig vaak over een mp3 speler. Soms is hiermee mogelijk om zelf teksten op te nemen en af te luisteren. In combinatie met het programma Textaloud zouden ook ingescande teksten voorgelezen kunnen worden. Alleen is de stem niet zo prettig. Adobe Vanaf versie 6.01 zit er een standaard voorleesmogelijkheid in ADOBE. Tot nu toe alleen in het Engels. Met Adobe kun je pdf bestanden laten voorlezen. Ga naar beeld, ga naar hardop lezen, ga naar pagina Snelheid en de stemhoogte zijn aan te passen. Bestellen: Gratis Kurzweil 3000 Kurzweil 3000 is een computerprogramma ter ondersteuning van dyslectici bij het lezen, schrijven en studeren. Kurzweil 3000 bevat onder meer uitgebreide voorleesfuncties, 27 elektronische woordenboeken, spellingshulp, woordvoorspelling, markeerstiften, notitieblaadjes, Kurzweil 3000 kan teksten makkelijk voorlezen. Deze teksten kunnen digitale documenten zijn (Word, PDF, Internet, ). Ook gedrukte documenten (boeken, kranten, tijdschriften, toets- en werkbladen) kunnen rechtstreeks worden voorgelezen na inscannen (scan versie). Het programma spreekt Nederlands (Vlaams) (Realspeak), Frans, Engels (Realspeak), Duits, Spaans en Italiaans. Meer informatie en bestellen:

8 Kurzweil leerstation (zonder scanoptie): 517 Kurzweil met scannen: tussen 955 en 1487,50 (alle versies: 2 installaties per licentie.) Sprint en Sprint plus Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingproblemen. Sprint zorgt voor een werkbalk in MS Word. Het programma kan digitale teksten voorlezen met uitgebreide voorleesfuncties in het Nederlands (Vlaams) en Frans (Realspeak). De Plus versie spreekt ook Engels. Deze versie heeft ook een woordvoorspelling. Sprint herkent gelijkklinkende woorden (zoals zei en zij) en maakt deze duidelijk door tekeningen Meer informatie en bestellen: (nl en fa) 450 (nl, fa, en) Reading pen De ReadingPen is een leespen die hardop spreekt, spelt, verklaart en vertaalt. De ReadingPen stelt dyslectici in staat om zelfstandig te lezen zonder hulp van anderen. Het is een intelligente microcomputer met scanner en spraakfunctie die meer dan woorden herkent. Je kunt Nederlandse of Engelse woorden, getallen of zinnen beluisteren. De ReadingPen bevat drie complete woordenboeken: het van Dale groot woordenboek van het hedendaags Nederlands, Engels-Nederlands vertalend en Nederlands-Engels vertalend. De ReadingPen is klein en compact, gemakkelijk mee te nemen en overal te gebruiken: thuis, op school en bij het werk. Meer informatie en bestellen: (zonder link naar computer) (met link naar computer) Spika Spika is een geschikt hulpmiddel als je problemen hebt met lezen en schrijven. Spika kan tekst voorlezen die je aanwijst, selecteert, of zelf typt

9 Spika wordt geleverd op een Flash Drive. Die steek je in een vrije USB-poort van je pc of notebook, en je start Spika meteen vanaf de Flash Drive. Je hoeft dus geen software te installeren. En je kunt Spika op meerdere pc's gebruiken. Alle instellingen, zoals de stem die je gekozen hebt, worden ook op de Flash Drive bewaard. Als je Spika afsluit blijft er niets achter op de pc. De Flash Drive heeft extra ruimte die je kunt gebruiken om je eigen bestanden mee te nemen. Je huiswerk bijvoorbeeld, of je digitale foto's. Een stem kiezen Spika bevat de light-versie van Fluency TTS, de tekst- naar-spraak software van Fluency. Je kunt kiezen uit negen verschillende stemmen. Verder kun je onder andere de spreeksnelheid veranderen, en de manier van voorlezen (normaal, woord-voor-woord, of zelfs lettergreepvoor-lettergreep). Meer informatie en bestellen: of 179,=

10 Spraak naar tekst. Wanneer is een digitaal hulpmiddel nodig? Als het spellingniveau van de leerling lager ligt dan dat van groep 5. Daarnaast moet opgemerkt worden dat dyslectische leerlingen vaak op schrift een beperkte woordenschat gebruiken omdat ze bang zijn om fouten te maken. Daarnaast kunnen ze vaak hun eigen schrift niet goed nakijken/nalezen omdat ze zoveel schrijffouten maken. Dit vormt een belemmering bij het leren van de stof. Het werk van deze leerlingen wordt vaak negatief beoordeeld, omdat het door de beperkte woordenschat en de zwakke formulering niet alleen qua spelling, maar ook inhoudelijk arm lijkt. Gebruik van de computer zou deze belemmering aanzienlijk kunnen verminderen. Tekstverwerker met spellingcontrole Vooral voor dyslectische leerlingen met een slecht leesbaar handschrift is het gebruik van een tekstverwerker aan te raden. Spraakherkenningssoftware (o.a. dragon) Vooral voor dyslectische leerlingen die zeer moeizaam tot het schrijven van teksten komen. Uit onderzoek blijkt dat dyslectische kinderen met Dragon langere teksten produceren, zinnen beter opbouwen en moeilijkere woorden gebruiken die ze anders vermijden omdat ze niet weten hoe ze moeten spellen. Spellingcontrole In Word (of gelijkaardige tekstverwerkers) zit spellingcontrole. De Van Dale spellingcorrector kan je eventueel als extra gebruiken. Nadelen Je moet leren typen. Hier bestaat gelukkig ook software voor. De spellingfouten bij werkwoorden in het Nederlands merkt de computer niet op. Ook gelijkklinkende woorden wij of wei, woordverbindingen boeken kast of boekenkast en foutief geschreven bestaande woorden vont i.p.v. vond kan je niet met een spellingcorrector uit de tekst halen. Je laat dus toch nog heel wat fouten staan. Je moet bovendien kiezen uit verschillende woorden als je een fout schrijft. Je moet de spellingregels toch vrij goed kennen. Meer informatie en bestellen: Spellingcontrole Word zit in het computerprogramma op je PC Van dale: 57 (van dale spellingcorrector)

11 Alpha smart De AlphaSmart is een draagbare, gemakkelijk te bedienen tekstverwerker met spellingcontrole. Het geheugen biedt ruimte voor het opslaan van honderd pagina's A4. De AlphaSmart kan worden aangesloten op de PC om informatie mee uit te wisselen. De ingebouwde typecursus stelt leerlingen met dyslexie in staat zich deze belangrijke vaardigheid zelfstandig eigen te maken, in eigen tempo en aangepast aan het eigen niveau. De AlphaSmart onthoudt precies waar de leerling is gebleven zodat hij daar de volgende keer weer verder kan. Indien de AlphaSmart in de klassensituatie wordt gebruikt, kunnen acht leerlingen met een eigen wachtwoord individueel toegang tot de typecursus en de eigen documenten krijgen. De AlphaSmart 3000 kan overal mee naar toe worden genomen, hij weegt minder dan een kilo en is gemaakt van vrijwel onbreekbaar materiaal. De batterijen gaan wel 700 uur mee. Meer informatie: en /of bestellen: 285,= Skippy Woordvoorspeller Skippy is een zeer krachtige woordvoorspeller. Enkele toetsaanslagen zijn genoeg om Skippy de rest van het woord te laten voorspellen. Het programma laat tijdens het typen voorspellingen zien. Met één toetsaanslag kan de rest van het woord, juist gespeld, op het scherm worden gezet (vergelijkbaar met sms op mobiele telefoontoestellen) Woorden die Skippy nog niet kent, moeten wel nog volledig worden ingetypt, maar de volgende keer staan ze ook bij de voorspellingen. Zo bespaart Skippy je voor een gemiddelde tekst een heleboel toetsaanslagen. Dit programma heeft diverse instellingen om de werking op de gebruiker af te stemmen. Meer informatie: Bestellen en prijs: aparte prijs heb ik niet kunnen vinden. Het is toegevoegd aan Sprint plus.(lexima) Let me type Word prediction, zoals het in het Engels heet, is een belangrijk hulpmiddel voor de beperkte typer. Beperkt vanwege de motoriek, het taalvaardigheid of welke reden dan ook. Soms is het niet belangrijk dat iemand goed spelt, maar dat ie zich vlot en zo rijk mogelijk uit kan drukken. Hierbij is software, die woordsuggesties geeft van grote waarde. Hierbij een programma, dat niet alleen gratis is, maar ook andere grote voordelen heeft: iedere gebruiker kan zijn eigen woordenlijst gebruiken je kunt de woordenlijsten laten groeien tijdens het typen, doordat het vanzelf de woorden opneemt, die je typt je kunt typerende teksten laten scannen, zodat het programma binnen de kortste keren vertrouwd is met je eigen taalgebruik

12 je kunt kiezen hoe je wilt laten voorspellen, zinsdelen of alleen woorden; al na twee letters of later en hoeveel letters minimaal; hoeveel woorden je wilt laten voorspellen waar het woordvoorspelvenster moet komen, hoe het er uit moet zien, welk font en belangrijker ook de lettergrootte is aanpasbaar Informatie: Downloaden: gratis Dragon Naturally Speaking Preferred Dragon Naturally speaking is een computerprogramma. Met Dragon Naturally Speaking is het mogelijk tekst te dicteren in allerlei programma's, zoals tekstverwerkers, programma's, enz. Je kan ook de tekst laten voorlezen. Sinds 2004 bestaat er een Dyslexie pakket Spraakherkenning. Met deze Dragon versie zijn de leesteksten die men moet gebruiken voor de stemtraining gemakkelijker. Men kan kiezen tussen de volgende leesniveaus: AVI 1,3,7 of 9. Meer informatie en bestellen

13 Structureren d.m.v. mindmapping Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden De techniek van MindMapping laat toe om informatie visueel weer te geven met tekeningen, woorden en diagrammen. Een spindiagram bestaat uit een takkenstructuur waarbij elke tak een idee, concept of vraag verder uitspint. We maakten hieronder een eenvoudig voorbeeld. Het helpt je bij het ordenen van je gedachten. Dit heeft voordelen voor personen met dyslexie. Ideeën moeten niet meteen in zinnen worden weergegeven. Ideeën kunnen gemakkelijk gereorganiseerd worden in een coherente structuur. De visuele representatie toont waar voldoende informatie van is en waar er nog informatie ontbreekt. Bovendien kunnen zelfgemaakte spindiagrammen beter worden onthouden. Meer informatie en bestellen: prijs: 150 of: prijs: 80,00 (waarbij u eerst een gratis demoversie kunt downloaden) informatie over cursussen: Woordjes overhoren (gratis) met spraak: ( 20) (gratis) / (gratis) het voordeel is dat het met een internetverbinding werkt dus je hoeft het maar één keer in te typen en dan kan je op alle computers met internet oefenen. Ook kun je de woorden laten printen op kaartjes. Laptop adressen Hier schijn je goedkoop laptops te kunnen kopen (tweede hands met halfjaar garantie)

Digitale Hulpmiddelen Gids Dyslexie DIGITALE HULPMIDDELEN GIDS DYSLEXIE. DyslexieTeam Koningin Wilhelmina College, Culemborg Pagina 1 van 36

Digitale Hulpmiddelen Gids Dyslexie DIGITALE HULPMIDDELEN GIDS DYSLEXIE. DyslexieTeam Koningin Wilhelmina College, Culemborg Pagina 1 van 36 DIGITALE HULPMIDDELEN GIDS DYSLEXIE DyslexieTeam Koningin Wilhelmina College, Culemborg Pagina 1 van 36 DyslexieTeam Koningin Wilhelmina College, Culemborg Pagina 2 van 36 Totaal overzicht digitale hulpmiddelen

Nadere informatie

HULPMIDDELEN bij DYSLEXIE

HULPMIDDELEN bij DYSLEXIE HULPMIDDELEN bij DYSLEXIE Ruurdje van Laar en Tom Braams Braams&Partners bv, Deventer-Apeldoorn-Zwolle www.tbraams.nl September 2011 Wanneer? Als ondersteuning nodig is, omdat: Er een leerachterstand ontstaat

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven

Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven Hoofdstuk 14 - Sneller en beter een tekst schrijven 14.1. Inleiding 199 14.2. Sneller typen met woordvoorspelling 201 14.3. Beter spellen en schrijven zonder typen 203 Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen

Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen Beste leerling, Leren, lees- en luistertoetsen, voor dyslecten vaak erg lastig. Om jullie te helpen

Nadere informatie

Wie ben ik? Mieke Urff

Wie ben ik? Mieke Urff Wie ben ik? Mieke Urff Week van de IB-er 7-11-12 Overzicht van deze bijeenkomst: Intro Wat is/doet Dedicon (en wat niet)? ICT en dyslexie Welke programma s zijn er / welke software? AMIS Lezen van jeugdliteratuur

Nadere informatie

Overzicht van hulpmiddelen, te leen voor studenten met dyslexie, een functiebeperking of een (chronische) ziekte

Overzicht van hulpmiddelen, te leen voor studenten met dyslexie, een functiebeperking of een (chronische) ziekte Overzicht van hulpmiddelen, te leen voor studenten met dyslexie, een functiebeperking of een (chronische) ziekte 1. Soft- en hardware bij de UC-IT Servicedesk 2. Muizen en toetsenborden in het AVC 3. Gratis

Nadere informatie

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig.

Vanuit Kurzweil 3000: Open een Word- of een Kes-bestand. Om andere formaten te openen heb je de Scanversie van Kurzweil nodig. 1. Teksten laten voorlezen Kurzweil3000 leest alle digitale teksten voor. Teksten die met Word zijn gemaakt, PDF s, gescande teksten, email, teksten op internet, e.a. Manier van lezen, snelheid en leeseenheid

Nadere informatie

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden.

Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 dyslexie software: alles-in-een oplossing voor technisch en begrijpend lezen, spellen, strategisch schrijven en studievaardigheden. Kurzweil 3000 is het meest geavanceerde en meest succesvolle

Nadere informatie

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren 1 Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK De computer, mijn surfplank bij het leren Een hefboom als instrument tot integratie Deelmap Sprint : fiches met stappenplan

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

MODEMinfo. Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen ENKELE MANIEREN OM TE COMPENSEREN 3

MODEMinfo. Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen ENKELE MANIEREN OM TE COMPENSEREN 3 MODEMinfo Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen ENKELE MANIEREN OM TE COMPENSEREN 3 1 Tekst naar spraak (voor personen met leesproblemen) 3 2 Spellingcontrole (voor personen

Nadere informatie

Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen

Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen Handvatten voor dyslecten (en andere leerlingen) bij het leren en het maken van lees- en luistertoetsen 1. Kurzweil Zie p. 2. 2. Claroread. Zie p. 3. 3. Tips voor talen Zie p. 7 4. Malmberg Rekentoets

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 - Memoriseren, overhoren en studeren

Hoofdstuk 17 - Memoriseren, overhoren en studeren Hoofdstuk 17 - Memoriseren, overhoren en studeren 17.1. Inleiding 225 17.2. Uit het hoofd leren, met uitspraak erbij 227 17.3. Studeren door het maken van een Mindmap 229 17.4. Tekst markeren, samenvatten

Nadere informatie

Beknopte handleiding Sprint

Beknopte handleiding Sprint Beknopte handleiding Sprint Sprint helpt kinderen, jongeren en volwassenen met lees-, schrijf- en spellingsproblemen, zoals dyslexie 1 Algemene info Dit is een beknopte handleiding in functie van. de Sprinto

Nadere informatie

Wie ben ik? Mieke Urff

Wie ben ik? Mieke Urff Wie ben ik? Mieke Urff Overzicht van deze bijeenkomst: Wat is/doet Dedicon (en wat niet)? ICT en dyslexie Schoolboeken bestellen bij Dedicon AMIS Lezen van (jeugd)literatuur met audio-ondersteuning Vragen

Nadere informatie

GROEPSAANKOOP SCHOLEN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

GROEPSAANKOOP SCHOLEN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS MAATSCHAPPELIJK PROJECT CERA: DYSLEXIESOFTWARE IN DE SCHOOL GROEPSAANKOOP SCHOLEN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS In samenwerking met Cera en Technologie en Integratie (T&I) en Sensotec kunnen we al onze

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Hoe kan ik vreemde talen overhoren en beluisteren met Overhoor?

Hoe kan ik vreemde talen overhoren en beluisteren met Overhoor? Deze tekst is auteursrechterlijk beschermd Artikel: Auteur: Hoe kan ik vreemde talen overhoren en beluisteren met Overhoor? Lieven Coppens Die- s-lekti-kus vzw, Diestsesteenweg 722, 3010 Kessel-Lo E-mail:

Nadere informatie

DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE

DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE Voor ouders van kinderen met dyslexie Marjolein Smit Marjolein van Etten Heleen van der Velde INHOUD I. Verschillende informatiekanalen II. Doel van hulpmiddel

Nadere informatie

Informatie over dyslexie op de OSG Dyslexiecoaches Brugklasleerlingen Mogelijkheden op school

Informatie over dyslexie op de OSG Dyslexiecoaches Brugklasleerlingen Mogelijkheden op school Informatie over dyslexie op de OSG Hieronder vind je tips die je kunt gebruiken wanneer je dyslectisch bent. Ook wordt kort uitgelegd hoe de begeleiding op de OSG is wanneer je dyslexie hebt. Deze informatie

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over Dyslexie. Zelf heb ik ook dyslexie. Ik hoop dat jullie mij beter begrijpen wat dyslexie is en wat het betekent om dyslexie te hebben. Ook waarom ik een laptop en

Nadere informatie

Welkom bij BOEKLEZER

Welkom bij BOEKLEZER Welkom bij BOEKLEZER Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale

Nadere informatie

Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit en beperking Ernstige lees-, spelling- en studeerproblemen compenseren met speciale software

Deel 4 - ICT als brug tussen capaciteit en beperking Ernstige lees-, spelling- en studeerproblemen compenseren met speciale software Deel 4 ICT als brug tussen capaciteit en beperking Ernstige lees, spelling en studeerproblemen compenseren met speciale software Deel 4 ICT als brug tussen capaciteit en beperking 167 168 Deel 4 ICT als

Nadere informatie

Hoofdstuk 11 - Wegwijzers Oefen in een tabel in Word en Oefen met Overhoor

Hoofdstuk 11 - Wegwijzers Oefen in een tabel in Word en Oefen met Overhoor Hoofdstuk 11 - Wegwijzers Oefen in een tabel in Word en Oefen met Overhoor Oefen in een tabel in Word 11.1. Oefenen en controleren door te werken in een tabel en tekst onzichtbaar te maken 153 Oefen met

Nadere informatie

Wat zijn dyslexie hulpmiddelen? Waar moet ik op letten? door onze psychologe Marrith

Wat zijn dyslexie hulpmiddelen? Waar moet ik op letten? door onze psychologe Marrith Wat zijn dyslexie hulpmiddelen? Waar moet ik op letten? door onze psychologe Marrith Hulpmiddelen bij dyslexie zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs, duizenden leerlingen hebben er al profijt

Nadere informatie

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren

Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK. De computer, mijn surfplank bij het leren 1 Eerste hulp bij leerstoornissen en problemen bij het leren WERKMAP SURFPLANK De computer, mijn surfplank bij het leren Een hefboom als instrument tot integratie Deelmap Kurzweil 3000 : fiches met stappenplan

Nadere informatie

DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE

DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE DYSLEXIESOFTWARE VOORLICHTING & DEMONSTRATIE Voor ouders van kinderen met dyslexie Marjolein Smit Marjolein van Etten INHOUD Presentatie: 1. Verschillende informatiekanalen 2. Doel van hulpmiddel 3. Stappen

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen 15.1. Inleiding 205 15.2. Hoorfouten opsporen met voorleessoftware 207 15.3. Gelijkende woorden controleren met de homofonenfunctie 209 Deel 4 - ICT als brug tussen

Nadere informatie

Voor ouders van kinderen met dyslexie ICT VOORLICHTING. Marjolein Smit Marjolein van Etten Heleen van der Velde

Voor ouders van kinderen met dyslexie ICT VOORLICHTING. Marjolein Smit Marjolein van Etten Heleen van der Velde ICT VOORLICHTING Voor ouders van kinderen met dyslexie Marjolein Smit Marjolein van Etten Heleen van der Velde AANBOD ICT HULPMIDDELEN www.masterplandyslexie.nl www.balansdigitaal.nl www.ikhebdyslexie.nl

Nadere informatie

Dyslexie. Ict ondersteunende hulpmiddelen. Sjaak Janssen

Dyslexie. Ict ondersteunende hulpmiddelen. Sjaak Janssen Dyslexie Ict ondersteunende hulpmiddelen Sjaak Janssen Doel: Informeren Inzicht uitslag Vragenlijst. Vergelijking van 3 meest gebruikte pakketten. Informatie over bovenschool arrangement. Slotvraag Ict

Nadere informatie

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT

Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT ICT- coördinator BVL Marc De Waele Sint-Laurens Wachtebeke en Zelzate Sint-Gregorius Gentbrugge Sint-Jozef Gent Toelichting bij dyslexie-programma SPRINT Werken met Sprint op vier manieren: - in Word:

Nadere informatie

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com

Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Infosessies en opleidingen ter plaatse: liesbeth.verlaet@jabbla.com Democd s, opleidingen, FAQ: www.sprintplus.be Problemen: support@jabbla.com Bestellingen: sales@jabbla.com Recht op redelijke aanpassingen

Nadere informatie

Studeren met Dyslexie. Informatiemap voor Docenten en Studiebegeleiders

Studeren met Dyslexie. Informatiemap voor Docenten en Studiebegeleiders Studeren met Dyslexie Informatiemap voor Docenten en Studiebegeleiders Hij is ontzettend stom hij is gewoon oerdom hij spant zich niet in hij heeft gewoon geen zin. Dat werd allemaal over mij gezegd en

Nadere informatie

Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen

Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen Compenserende hulpmiddelen bij ernstige lees- en spellingproblemen Inleiding Het gebruik van compenserende hulpmiddelen voor personen met ernstige lees- en spellingsproblemen is niet meer weg te denken.

Nadere informatie

Lees mee! Plus Auteurs: Bart Caris en Ser Debie

Lees mee! Plus Auteurs: Bart Caris en Ser Debie Lees mee! Plus Auteurs: Bart Caris en Ser Debie 2005-2006 v. 12-12-2006: 15:40 Copyright OWG 2005-2006. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 Inleiding...2 1. Functionaliteit programma...3

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren.

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren. Hoofdstuk 4: beginselen van Dragon Overzicht In het voorgaande hoofdstuk heeft u Dragon NaturallySpeaking geïnstalleerd. In dit hoofdstuk worden de beginselen uitgelegd van het werken met Dragon NaturallySpeaking.

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

Bijlage 1. Specificaties Leesvormen I. Gesproken Documenten I.1 Productbeschrijving Gesproken documenten Gesproken Documenten zijn documenten die zijn omgewerkt naar een gesproken vorm door voorlezing

Nadere informatie

Onafhankelijke vergelijking van software voor ondersteuning bij lezen, schrijven en spelling

Onafhankelijke vergelijking van software voor ondersteuning bij lezen, schrijven en spelling Onafhankelijke vergelijking van software voor ondersteuning bij lezen, schrijven en spelling December 2013 In opdracht van: Expertisecentrum handicap + studie Postbus 1585 5200 BP s Hertogenbosch T +31

Nadere informatie

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten:

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Pakket van maatregelen bij Dyslexie en Dyscalculie Dyslexie Algemeen: Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Stimuleren Schriftelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint

Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint Hoofdstuk 19 - Wegwijzers DeskBot, Kurzweil 3000 en Sprint DeskBot 19.1. DeskBot - Ophalen van het internet en installeren 241 19.2. DeskBot - Goed instellen voor gebruik 243 19.3. DeskBot - Laten voorlezen

Nadere informatie

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites.

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites. Handleiding WORD Elektronisch Portfolio UM - FdGW 1 1 Deze handleiding is een bewerking van de binnen de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Maastricht ontwikkelde handleiding over het gebruik van

Nadere informatie

Help! Welke aangepaste schoolboeken moet ik bestellen?

Help! Welke aangepaste schoolboeken moet ik bestellen? Help! Welke aangepaste schoolboeken moet ik bestellen? Dedicon. Webinar. Welkom Ik ben Iris Knuit Communicatiespecialist Dedicon Host webinar Anneke Wijtvliet Productmanager Educatief Ontwikkelt producten

Nadere informatie

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies

ClaroRead Handleiding DVD installatie. Opdidakt. supplies ClaroRead Handleiding DVD installatie Opdidakt supplies Inhoudsopgave Installatie pag. 04 Opstarten pag. 06 Eenmalige instellingen pag. 07 Voorlezen van teksten pag. 08 In Word pag. 08 In Adobe Reader

Nadere informatie

Best practice: ICT voor leerlingen met dyslexie "

Best practice: ICT voor leerlingen met dyslexie Best practice: ICT voor leerlingen met dyslexie " Kansen bieden met moderne compenserende technologie 'M Sr Ria J.G. Janssen "Meer dan eenderde van de Nederlanders beheerst het lezen en schrijven niet

Nadere informatie

1. Installeren Update 2.4.7

1. Installeren Update 2.4.7 1. Installeren Update 2.4.7 De update kan rechtstreeks geïnstalleerd worden vanaf internet. U moet altijd wel MeaFinance afsluiten alvorens de update te draaien Let op: maak voordat u de update uitvoert

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Projecten en producten voor aangepast lezen

Projecten en producten voor aangepast lezen Projecten en producten voor aangepast lezen December 2013 Streamen van Daisy gesproken boeken Voor het lezen van Daisy gesproken boeken kan men naast een Daisyspeler ook gebruikmaken van een online-speler.

Nadere informatie

1 Wat is het probleem? 3.1 Kies ik de goede manier van leren? Hoofdstukken

1 Wat is het probleem? 3.1 Kies ik de goede manier van leren? Hoofdstukken 1 Dyslexie de baas! Hoofdstukken Schema Studieproblemen oplossen 1 Wat is het probleem? 2 Wil ik er wat aan veranderen? 3 Heeft mijn studieprobleem te maken met: leren? (ga door naar 3.1) het niet goed

Nadere informatie

Info@dyslexiecentrumrotterdam.nl

Info@dyslexiecentrumrotterdam.nl Info@dyslexiecentrumrotterdam.nl INHOUD 1. Vergoede behandeling 2. Problemen dyslectici 3. Sterke kanten 4. Doelstellingen begeleiding 5. Mogelijkheden: faciliteiten 6. Mogelijkheden: spelling 7. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB

Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead Standaard op USB Welkom bij ClaroRead. ClaroRead is speciaal ontwikkeld om het werken met de computer te vereenvoudigen. De volledige integratie met Microsoft Word helpt u bij het

Nadere informatie

Dyslexie ICT. Passend onderwijs? vanzelfsprekend dyslexiesoftware! Advies op maat: 24

Dyslexie ICT. Passend onderwijs? vanzelfsprekend dyslexiesoftware! Advies op maat: 24 Als een kind in mijn klas slecht ziet, krijgt hij toch ook een bril? Sanne (10) Dyslexie ICT Passend onderwijs? vanzelfsprekend dyslexiesoftware! Advies op maat: 24 Dyslexiesteunpunt klas24 Diënne Kamphuis

Nadere informatie

Documenten scannen met OCR

Documenten scannen met OCR Documenten scannen met OCR Wat betekent OCR eigenlijk? OCR staat voor: "Optical Character Recognition" in het Nederlands optische tekenherkenning. Je kunt er papieren documenten mee scannen, die dan niet

Nadere informatie

Beleid Dyslexie. Lorentz Casimir Lyceum

Beleid Dyslexie. Lorentz Casimir Lyceum Beleid Dyslexie Lorentz Casimir Lyceum 1 Dyslexiebeleid op het Lorentz Casimir Lyceum Het Lorentz Casimir Lyceum is een school met ambitie, die talenten maximaal wil ontplooien in een goede werk- en leeromgeving

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Werkt Bookshelf met voorleessoftware?

Werkt Bookshelf met voorleessoftware? Werkt Bookshelf met voorleessoftware? December 2013 In opdracht van: Expertisecentrum handicap + studie Postbus 1585 5200 BP s Hertogenbosch T +31 (0)30 2753300 E algemeen@handicap-studie.nl W http://www.handicap-studie.nl/

Nadere informatie

Protocol. Leesproblemen en. Dyslexie

Protocol. Leesproblemen en. Dyslexie Informatiemap Protocol Leesproblemen en Dyslexie Groep 5 8 SWV WSNS Salland 0 Inhoudsopgave Voorwoord 2 Toelichting regels en afspraken m.b.t. dyslexie protocol 3 Regels en afspraken m.b.t. dyslexieprotocol

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

ZoomText ImageReader Website Info

ZoomText ImageReader Website Info ZoomText ImageReader Website Info ZoomText ImageReader is een software- en cameraoplossing die gedrukte tekst toegankelijk maakt voor slechtzienden: boeken, tijdschriften, zakelijke documenten en meer.

Nadere informatie

Wrts.nl. Woordenschat leer je zo!

Wrts.nl. Woordenschat leer je zo! Wrts.nl Woordenschat leer je zo! Vroeger toen ik studeerde aan het secundaire onderwijs gaf ons leerkracht van Frans overhoringen op vrijdagen. Ik vond het heel lastig om 500 Franse woordjes te blokken

Nadere informatie

Ipad: hulp bij dyslexie

Ipad: hulp bij dyslexie Ipad: hulp bij dyslexie Sammenvatting na evaluatie verschillende hulpmiddelen Vooraf: Een annotatie is een aantekening die je maakt in een document op de computer. Je kan het het best vergelijken met een

Nadere informatie

Spraakhulpmiddelen Accessoires advies - verkoop - training

Spraakhulpmiddelen Accessoires advies - verkoop - training Spraakhulpmiddelen Accessoires advies - verkoop - training Postbus 490 5400 AL Uden tel.: 0413-28 70 52 E-mail: info@commap.nl Website : K.v.K. nr. 320 499 38 Bankrek.nr ING. 67.62.73.920 Grid Player for

Nadere informatie

*Bestelde luisterboeken van reeds aanwezige digitale versie op de laptop, worden niet vergoed.

*Bestelde luisterboeken van reeds aanwezige digitale versie op de laptop, worden niet vergoed. Beste ouder/verzorger. Heeft uw kind moeilijkheden met lezen? Wij kunnen uw kind, ter ondersteuning, het gebruik van gesproken boeken aanbieden. In het verleden verzorgde de school de aanvraag van deze

Nadere informatie

Handleiding ICT. McAfee Antivirus

Handleiding ICT. McAfee Antivirus Handleiding ICT Inleiding SDW biedt medewerkers de mogelijkheid om op hun privé laptop of computer, antivirus software te installeren. De antivirus software geleverd door McAfee zorgt ervoor dat uw laptop

Nadere informatie

Dyslexie. Dyslexieprotocol Sweelinck College 2015-2016

Dyslexie. Dyslexieprotocol Sweelinck College 2015-2016 Dyslexie Dyslexieprotocol Sweelinck College 2015-2016 Wat is dyslexie? Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van

Nadere informatie

Schoolinformatiepakket VO / MBO / HBO / WO

Schoolinformatiepakket VO / MBO / HBO / WO Schoolinformatiepakket VO / MBO / HBO / WO Geachte heer/ mevrouw, Dank voor de aanvraag van informatie over de spraaksoftware L2S. Op de pagina's hierachter hebben we het nodige voor u bij elkaar gebracht.

Nadere informatie

Zorg om je toekomst. Wat is. dyslexie?

Zorg om je toekomst. Wat is. dyslexie? Zorg om je toekomst Wat is dyslexie? 2 Inleiding Dyslexie is een complex probleem. Dyslectische leerlingen zijn niet dom of lui, hun falen is geen onwil. Deze leerlingen doen vaak extra hun best, besteden

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Bibliotheek.nl, februari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01

BrowseAloud. Gebruikershandleiding. Versie 1.01 BrowseAloud Gebruikershandleiding Versie 1.01 Inhoudsopgave BrowseAloud blz. 3 Het opstarten van BrowseAloud blz. 4 Herkennen van websites die met BrowseAloud werken blz. 5 Voorlezen van websites blz.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1)

Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1) Handleiding bij begeleiding van studenten die beginnen met het leren van Nederlands (A1). (ontworpen voor het basisexamen inburgering A1) Instructieboek voor begeleiders en docenten. Ad Appel Uitgave:

Nadere informatie

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Inhoud 1 Lees dit eerst... 2 2 Voorbereiding... 2 Op school... 2 Thuis... 3 Updates... 3 3 Aan de

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Library en Wrts.nl. U kunt hiervoor de volgende websites gebruiken: Library jaar 1: www.library1.wrts.nl. Library jaar 2: www.library2.wrts.

Library en Wrts.nl. U kunt hiervoor de volgende websites gebruiken: Library jaar 1: www.library1.wrts.nl. Library jaar 2: www.library2.wrts. Library en Wrts.nl Op dit moment zijn alle woordjes en phrases you can use uit de onderbouwmodules (jaar 1 en 2) beschikbaar in het gratis online overhoorprogramma Wrts.nl. U kunt hiervoor de volgende

Nadere informatie

TOOLKID_BINNENWERK.indd 1 03-01-13 12:20

TOOLKID_BINNENWERK.indd 1 03-01-13 12:20 TOOLKID_BINNENWERK.indd 1 03-01-13 12:20 10 Tips&Tools om kids met dyslexie te ondersteunen TOOLKID_BINNENWERK.indd 2 TOOLKID_BINNENWERK.indd 03-01-13 12:20 3 03-01-13 12:20 Help, een leerling met dyslexie

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud Handleiding Gebruik Veilig Mailen Portal voor Externe partijen Inhoud Een beveiligde mail? Ik zie alleen een PDF in de bijlage...... 1 Hoe kan ik de mail lezen? Hoe weet ik het wachtwoord van de PDF?...

Nadere informatie

Begeleidingswijzer Dyslexie

Begeleidingswijzer Dyslexie Begeleidingswijzer Dyslexie Dyslexie Ongeveer 5% van de studenten in het mbo heeft dyslexie. Dit is één op de twintig studenten. Iedereen die bij Rijn IJssel werkt, kan dus te maken krijgen met studenten

Nadere informatie

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal Handleiding bij de cd-rom `Anatomie digitaal Inhoudsopgave (Klik op het betreffende onderdeel om er rechtstreeks naar toe te gaan.) Systeemeisen 3 Installatie 4 Software verwijderen 4 Copyrights 5 Keuzescherm

Nadere informatie

Als je op de school in Heeten dyslexie hebt kun je kiezen voor begeleiding door Obalo.

Als je op de school in Heeten dyslexie hebt kun je kiezen voor begeleiding door Obalo. Meike Gerritsen groep 6a Ik koos het onderwerp dyslexie om dat ik dyslexie heb. Twee jaar geleden heb ik een onderzoek gedaan en daar kwam uit dat ik dyslectisch ben. Nu lees ik er meer over zodat ik ook

Nadere informatie

Project ondersteuning dyslectische leerlingen

Project ondersteuning dyslectische leerlingen L.S. Naar aanleiding van uw verzoek om informatie over het project ondersteuning dyslectische leerlingen ontvangt u bijgaand het informatiepakket. Het pakket bevat: 1. Beschrijving van het project. 2.

Nadere informatie

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S

L2S Help L2S 7. Mikro Værkstedet A/S L2S Help L2S 7 Mikro Værkstedet A/S L2S Help: L2S 7 Mikro Værkstedet A/S Inhoudsopgave Introductie... vii 1. L2S in Windows toepassingen... 1 2. De werkbalk... 3 3. Profielen... 11 3.1. Standaard profielen...

Nadere informatie

ScanSnap 1. ScanSnap: installatie en instellingen. 1.2 Instellingen van de ScanSnap manager. 1.1 Installatie van de meegeleverde software

ScanSnap 1. ScanSnap: installatie en instellingen. 1.2 Instellingen van de ScanSnap manager. 1.1 Installatie van de meegeleverde software ScanSnap 1 ScanSnap: installatie en instellingen Het inscannen van een document kan vergeleken worden met het maken van een foto van een document. Een document dat ingescand wordt zonder dat er tekstherkenning

Nadere informatie

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUCT BESCHRIJVING ] [ Dit vernuftige on-screen toetsenbord met virtuele muis klik mogelijkheden en spraak uitvoer maakt snel typen

Nadere informatie

Scannen met ClaroRead Pro

Scannen met ClaroRead Pro Scannen met ClaroRead Pro Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384 AK Heesch Alle

Nadere informatie

Theorie Toets 1 voor Klas 3

Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Toets 1 voor Klas 3 - Pagina 1 Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Schrijven voor Print & Web Een goede tekst maken is moeilijk. Tekst-schrijver is daarom ook een beroep. Tekst-schrijvers schrijven

Nadere informatie

BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites! 1

BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites! 1 BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites! 1 INFORMATIE VOOR COMMUNICATIEMANAGERS EN WEBMASTERS INHOUD Informatie voor communicatiemanagers en webmasters... 2 BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites!

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie