Noorwegen...een gevaarlijke liefde!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Noorwegen...een gevaarlijke liefde!"

Transcriptie

1 Noorwegen...een gevaarlijke liefde! Voor ons als vogelliefhebbers staat de vakantie bijna altijd voor een zeer belangrijk deel uit het op zoek gaan en kijken naar vogels. Hoewel de dichtheid in verband met de uitgetrektheid van het land niet zo groot is dan bij ons kun je in Noorwegen toch je hart ophalen, hierbij dan ook een kort verslag van onze vakantie's welke we in dit land doorbrachten. Wij zijn van kind af aan reeds 'Scandinavië gek' en gingen jaar op jaar met onze ouders mee naar Denemarken. In 1992 besloten we echter de 'grote oversteek' naar Noorwegen eens te gaan maken. Na een jaar van gedegen voorbereiding in de vorm van met name informatie inwinnen bij vrienden en kennissen die reeds eerder in Noorwegen waren geweest gingen we met acht mensen op pad. Twee caravans en twee kleine tentjes moesten ons vier weken lang onderdak gaan bieden. Deze vakantie zou het begin van onze liefde voor Noorwegen worden. De hele vakantie, dag in dag uit, klonk het van 'ohh' en 'goh' tot 'onvoorstelbaar' en 'prachtig'. Het resultaat was dat we, zij het af en toe in een wat andere samenstelling, nu 5 jaar door het best bewaarde geheim van Europa zijn getrokken. In die 5 jaar hebben we ons vanwege de grote afstanden beperkt tot het zuiden, dat wil zeggen tot ter hoogte van Trondheim. Hier is echter zo onvoorstelbaar veel aan natuurschoon te zien dat het gewoonweg onmogelijk is dit in een paar zinnen te omschrijven. Van onze eerste vier bezoeken aan Noorwegen hebben we echter een prachtige videofilm gemaakt die een schitterend beeld geeft van onder andere de bekende nationale parken Jotunheimen, Hardangervidda en het vogeleiland Runde. De met semi-professionele apparatuur opgenomen en afgemonteerde band voorzien van titels en gesproken tekst bevat geen gebruikelijke vakantiekiekjes maar vooral prachtige natuuropnames. Voor een geringe onkostenvergoeding ben ik graag bereid voor belangstellenden een kopie te draaien en op te sturen. De film heeft overigens al meerdere keren voor volle zalen en voor een lokaal televisiestation gedraaid. Een globale omschrijving van enkele gebieden die wij bezochten:

2 Het Setesdal Als je met de veerboot aankomt in de haven van Kristiansand en vervolgens noordelijk rijdt, komt je al vrij snel in het Setesdal. Wij bezochten onder andere de oostelijke hoogvlakte, Austheiene. We hebben hier met onze zeekajaks een schitterende kanotocht gemaakt op één van de zogenaamde ijsmeren. Kraakhelder en ijskoud smeltwater droeg onze boten langs metershoge sneeuwhellingen. Ten westen van het Setesdal (Ryfylke) kan door mensen met een lange adem de zware klimwandeling naar de 'preekstoel' worden gemaakt. Deze hachelijke onderneming eindigt bij een platte rots welke niet minder dan 600 meter boven de Lysefjord uittorent. Plat op je buik liggend zie je loodrecht onder je grote boten als speldenknopjes ronddobberen. Zorg echter wel voor goed schoeisel daar je hier geen keurig wandelpad hoeft te verwachten maar wel een oude gletsjerloop met erg grote keien waar je overheen moet. Wij kwamen meerdere personen tegen die het eventjes niet meer zagen zitten om het maar voorzichtig uit te drukken.

3 Aan de rand van de setesdal hoogvlakte hebben we enkele kanotochten gemaakt op riviertjes welke hier en daar verbreden tot kleine meertjes. Op de oever konden we aan alle kanten sporen zien van de aanwezigheid van bevers, vele berken hadden ze hier met hun immens sterke gebit om zeep geholpen. Nu we eenmaal wisten dat hier bevers aanwezig waren konden we het er dus ook 's nachts een keer op wagen. En zo geschiede; zo stil mogelijk lieten we onze kano in het water glijden, niet veel later dobberden we inderdaad tussen een paartje bevers, zo af en toe slaan ze met hun platte staart met een harde klap op het water; een ervaring die we niet licht zullen vergeten. Hardangervidda Een stukje noordelijker van het Setesdal ligt het nationale park de Hardangervidda, Europa's grootste fjellhoogvlakte met bergheidevelden en woeste gronden in het oosten en een groot gletsjergebied in het noorden. Het park, dat een oppervlakte heeft waar Friesland twee keer in kan, bezit de grootste Europese populatie wilde rendieren en vormt een eldorado voor plantenliefhebbers; liefst 450 verschillende soorten bloemen en planten kun je hier aantreffen.

4 Wij maakten er een prachtige wandeling naar de op 1674 meter gelegen Solfonnberg in het noorden van de vidda. Aan de voet van de berg zien we hoe een grote kudde schapen met vrachtwagens aangevoerd wordt om vervolgens te rest van de hier korte zomer in de bergen door te brengen. De wandeling begon met prachtige planten als vetblad en orchideeën om vervolgens over te gaan naar bergdwergberk en de nog hoger voorkomende diverse steenbreeksoorten en nog enkele minuscuul kleine plantjes. Eenmaal boven gekomen konden we genieten van een prachtig uitzicht over de besneeuwde toppen van de Hardangervidda. Jotunheimen Nog verder noordelijk tref je in het nationale park Jotunheimen de hoogste en grilligste bergtoppen van Noorwegen aan; de Jotunheimen. Dit is het huis van de bergreuzen en wordt gevormd door een fjellgebied met een sterk alpien karakter. Het gebied wordt gekarakteriseerd door de maar liefst 250 bergtoppen die hoger zijn dan 1900 meter, gletsjers, hoogvlaktes, meren, rivieren, watervallen en valleien. De hoogste toppen zijn die van de Galdhoppigen (2469 m) en die van de Glittertind die inclusief de 12 meter dikke ijskap welgeteld één meter hoger is. In de omgeving van deze laatste puist maakten wij verschillende wandelingen over de hoogvlaktes welke de rendieren bleken te gebruiken om hun geweien af te stoten. Drie flinke wandelingen leverden maar liefst 53 grote en kleine van deze originele souvenirs op. Voor de terugweg van deze wandelingen maakten we gretig gebruik van de grote sneeuwvlakten; een grote plastic zak onder je achterste, beentjes omhoog, en in hoog tempo naar beneden. Heerlijk maar soms ook erg pijnlijk. Op enkele plaatsen is de bodem slechts één maand per jaar vrij van sneeuw zodat de daar groeiende planten zeer snel moeten groeien om voor de verspreiding van het zaad te zorgen. Extreem voorbeeld hiervan is de sneeuwboterbloem die het klaarspeelt om in vijf dagen na het verdwijnen van de laatste sneeuw in volle bloei te staan.

5 Aan de noordwest kant van de jotunheimen kun je over de Sognefjell rijden; een hoogvlakte die hartje zomer nog voor een groot deel bedekt is met sneeuw. Op enkele plaatsen, vooral op de wat kleinere zijwegen, ligt de sneeuw enkele meters hoog aan weerszijden van de auto; een ervaring op zich. Runde Hoogtepunt voor ons als vogelliefhebbers vormt het aan de westkust bij Ålesund gelegen vogeleiland Runde. Dit rotseiland meet een kustlijn van slechts 20 kilometer maar zit boordevol met vogels als papagaaiduikers, zeekoeten, alken, dieteenmeeuwen, grote jagers en jan van genten. Als je vanaf de kleine camping in Goksöyr aan de vaak glibberige beklimming begint naar het 330 meter hoger gelegen hoogste punt kijk je langs de robuuste rotsen op de vogels die in Runde vanwege de vooruitgeschoven ligging in zee een prima broedplek vinden.

6 Tot begin juli zie je de Papagaaiduikers met hun clowneske snavels af en aan vliegen met zandspiering voor hun jongen. Als je dit eenmaal hebt meegemaakt moet je er niet aan denken dat hier ooit een olietanker aan de grond zal lopen.

7 Diverse overige gebieden helaas niet meer na vertellen. Verder hebben we nog een bezoek gebracht aan de Jostedalsbreen, een gletsjer met zeer veel prachtige uitlopers, hebben we een wandeling gemaakt in Dovrefjell waar we op veilige afstand hebben kunnen genieten van de enigste populatie muskusossen van het vaste land van Europa. Dat deze kolossen niet bang zijn voor mensen wordt je duidelijk gemaakt op de vele bordjes zodra je hun gebied nadert. Tot dusverre mocht het voor enkele mensen niet baten; zij werden aangevallen en konden het Geiranger aan de geiranger fjord is natuurlijk een van de grootste trekpleisters van Noorwegen. Wij kampeerden aan de fjord en maakten er enkele kanotochten langs de vele watervallen.

8 Ook een bezoek aan het nationale park Rondane kunt u eigenlijk niet overslaan. Wij hebben hier genoten van een paartje taigagaaien. Ik heb dit gebied al eens omschreven als één groot kerstbakje; 80% van het park is namelijk bedekt met korstmossen waardoor het een mintgroene kleur krijgt. Als je hier de bergen in trekt kom je boomstammen in de meest kronkelige uitvoeringen tegen van enkele honderden jaren oud die bij ons allang weggerot zouden zijn maar hier echter geheel ingedroogd te bewonderen zijn.

9 U ziet wel, Noorwegen heeft veel te veel te bieden om op papier weer te geven en om in één vakantie te bezoeken. Over Noorwegen moet je veel lezen maar je moet er nog meer van gaan zien. Bent u belangstellend in nog veel meer informatie en mooie beelden dan kun je gerust contact met mij opnemen, ik regel dan een kopie van mijn film 'Noorwegen... een gevaarlijke liefde' voor je. Zo af en toe staat er in het gastenboek een reactie op de film. Ook als je aan- of opmerkingen aangaande mijn verhaal hebt is een tje of een opmerking in het gastenboek zeer welkom. Bedankt voor het lezen van dit reisverhaal; graag nodig ik je uit om ook mijn andere reisverhalen te gaan lezen. Groeten, Han Bouwmeester Foto's: Henri Bouwmeester Dit reisverhaal is gedownload vanaf en het copyright is er op van toepassing.

Dagprogramma. Hoogtepunten van Noorwegen. Dag 1 - Ferry van Hirtshals naar Stavanger. askja.nl

Dagprogramma. Hoogtepunten van Noorwegen. Dag 1 - Ferry van Hirtshals naar Stavanger. askja.nl Dagprogramma Hoogtepunten van Noorwegen Tijdens deze reis ontdekt u de hoogtepunten van zuidelijk Noorwegen; indrukwekkende fjorden, uitgestrekte hoogvlaktes, ruige hooggebergtes en gletsjers. U reist

Nadere informatie

Dagprogramma. Natuurparken & Fjorden. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.nl

Dagprogramma. Natuurparken & Fjorden. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.nl Dagprogramma Natuurparken & Fjorden Met je eigen auto rij je langs het prachtige Noorse hooggebergte en de legendarische fjorden. Je hebt ruim de tijd om de natuur te verkennen en voelt je klein naast

Nadere informatie

Dagprogramma. Natuurparken & Fjorden. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.be

Dagprogramma. Natuurparken & Fjorden. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.be Dagprogramma Natuurparken & Fjorden Met uw eigen auto rijdt u langs prachtig Noors hooggebergte en legendarische fjorden en heeft u ruim de tijd om de natuur te verkennen. U voelt zich klein naast hoge

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

November 2010. Nieuwsbrief 1

November 2010. Nieuwsbrief 1 Nieuwsbrief 1 Finse, Noorwegen Hallo! Welkom bij mijn eerste echte nieuwsbrief. Mijn intentie is om ongeveer elke 2 a 3 maanden een nieuwsbrief te maken met mijn belevenissen. Ik kreeg dit idee van mijn

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Reisverslag van onze Vakantie in NOORWEGEN. Bergen Noorwegen

Reisverslag van onze Vakantie in NOORWEGEN. Bergen Noorwegen Reisverslag van onze Vakantie in NOORWEGEN Bergen Noorwegen *Hoe wij bij Elk Trek zijn terecht gekomen dat is niet zo gek. Internet natuurlijk!!!!. Over Elk Trek niets dan goeds, prima begeleiding ze staan

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Noorwegen Gustav Vigeland 12-Daagse hotelrondreis

Noorwegen Gustav Vigeland 12-Daagse hotelrondreis Noorwegen Gustav Vigeland 12-Daagse hotelrondreis Al het natuurschoon dat Zuid-Noorwegen te bieden heeft ziet u tijdens deze reis: vele bergen, hoogvlaktes, diepe dalen en prachtige fjorden. Peer Gynt

Nadere informatie

Dagprogramma. Veelzijdig Noorwegen. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.nl

Dagprogramma. Veelzijdig Noorwegen. Dag 1 - Ferry van Kiel naar Oslo. askja.nl Dagprogramma Veelzijdig Noorwegen Maak kennis met de veelzijdigheid van het Noorse landschap. Reis langs de hoge bergtoppen van Jotunheimen, het diepe Hardanger- en Sognefjord, watervallen en diverse gletsjers.

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

Geld verdienen op internet

Geld verdienen op internet Geld verdienen op internet Zonder enige kosten en/of moeilijkheden. Copyright 2009: Niets in deze uitgave mag worden gekopieerd/overgenomen worden zonder toestemming van de auteur. 1 Hee! Leuk dat je mijn

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert juli 2008

Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert juli 2008 Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert juli 2008 Lieve familie en vrienden, Toen we vorige maand aankondigden dat we een paar weekjes op vakantie zouden gaan, vroegen sommige mensen zich af waar

Nadere informatie

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Rob Gordijn (28) is een fanatieke vogelaar, op zijn lijst staan al 3.100 soorten. Vogels zijn niet aaibaar, het is liefde op afstand. Maar het geeft een enorme

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

GALDHØPIGGEN NOORWEGEN

GALDHØPIGGEN NOORWEGEN GALDHØPIGGEN NOORWEGEN 18 TEKST EN FOTO S DOOR FRED GEERS Noorse Zee Noor- wegen Bergen Oslo Zweden Stockholm Botn t ische golf Finland Helsinki Finse golf Talin Estland Jotunheimen vormt hét hooggebergte

Nadere informatie

Dagprogramma. Op en top Noorwegen. Dag 1 - Ferryovertocht van Kiel naar Oslo. askja.nl

Dagprogramma. Op en top Noorwegen. Dag 1 - Ferryovertocht van Kiel naar Oslo. askja.nl Dagprogramma Op en top Noorwegen Deze reis staat in het teken van de indrukwekkende natuur die het zuidelijke deel van Noorwegen te bieden heeft: het hooggebergte van nationaal park Jotunheimen, het fjordengebied

Nadere informatie

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2015 Ds. W.E. den Hertogschool Lichtjes, lichtjes overal Kerstfeest is het nu Jezus is geboren Zeggen zij aan U Groep 1/2 Welkom Kim & Jake Openingsgebed Gebed door groep 6 (1) Lieve Here God,

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

4 0 0 2 ALDUS. 07 R vakantie E B M PTE SE

4 0 0 2 ALDUS. 07 R vakantie E B M PTE SE SEPTEMBER 2004 ALDUS.07 vakantie Iedereen doet het en we willen niet achterblijven bij de rest. Bingo. Eindelijk een waar woord. We hebben het geld, de mogelijkheden en de vrienden om de foto's te laten

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Noorse Fjorden 8D/7N

Noorse Fjorden 8D/7N VERTREK OP : 10 MEI 2014 10/05 Zat Inscheping en vertrek van de cruise vanuit Rotterdam, Nederland 11/05 Zon Op zee 12/05 Maa Eidfjord, Noorwegen 13/05 Din Alesund, Noorwegen 14/05 Woe Geiranger, Noorwegen

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Zo wil ik afscheid nemen Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Uitvaartbegeleidster: Marja van Rijn Tel.: 0174-613365 b.g.g. Mobiel: 06-13550369 Dag en nacht bereikbaar Internet: www.uitvaartbegeleidingsamen.nl

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Gedichtendossier. Datum: 8 januari 2015. Pagina 1 van 8

Gedichtendossier. Datum: 8 januari 2015. Pagina 1 van 8 Gedichtendossier Gemaakt door: Sophie Leusink Klas: 4T3 Vak: Nederlands Datum: 8 januari 2015 Docent: mvr. Scholten Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave Blz. Gedicht 3 Gedicht analyse 4 Overige gedichten 6 Pagina

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Avondsluiting Relaxatie

Avondsluiting Relaxatie Avondsluiting Relaxatie Auteur: Pieter Dejaeger Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: 20 minuten Terrein: Rustig zaaltje, zonder lawaai! Benodigde begeleiders: Min 2 (Eén lezer en iemand die tussen

Nadere informatie

Van Innsbruck naar Bruneck en Würzjoch

Van Innsbruck naar Bruneck en Würzjoch Van Innsbruck naar Bruneck en Würzjoch Innsbruck - Brenner - Bruneck - Antermoia - Würzjoch - Brixen - Innsbruck Deze rondrit is een dagtocht van ongeveer 250 kilometer vanuit Oostenrijk, via de Brenner

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2018 5 KM ROUTE 5 km 20 18 Fijne (familie)wandeling door prachtig winterlandschap, ook na de kerst leuk om te wandelen! Met haar zandvlaktes, heide, bos en bronnetjes, is de Lemelerberg

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Fjäll-wandeling: Fulufjället

Fjäll-wandeling: Fulufjället Fjäll-wandeling: Fulufjället 5-daagse wandeling in nationaalpark Fulufjället, Midden-Zweden Tijdens dit avontuur wandelen we 5 dagen over de verlaten, woeste hoogvlakte die het nationaalpark Fulufjället

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

11- daagse studierondreis door Amerika

11- daagse studierondreis door Amerika 11- daagse studierondreis door Amerika Van San Francisco via Death Valley, Grand Canyon naar Las Vegas 8-18 februari 2014 Met onderweg bezoek aan o.a.: World Ag Expo, grote landbouwbeurs in Tulare Boerderijen

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

wildernistrails De 5 mooiste

wildernistrails De 5 mooiste Foto: Jeroen Bruil De 5 mooiste wildernistrails Een avontuurlijke trektocht door spectaculaire natuur is een goede manier om wildernis te ervaren. Al lopend dompelt u zich onder in het landschap, al dan

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert april 2008

Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert april 2008 Maandelijkse nieuwsbrief van Beatrix & Albert april 2008 Lieve familie en vrienden, Inmiddels is het hier in Trondheim lente geworden. Maar ook in april hebben we nog genoten van de sneeuw en we kunnen

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders

VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders Als net afgestudeerde bio-ingenieur trok ik dit jaar voor zes maanden naar Ethiopië, land van bergen en koffie, en van prachtige

Nadere informatie

Kringgesprek. op 20 december rond 18.30 uur. Juf Nielza Wijks neemt afscheid van het onderwijs en gaat per 1 januari 2013 met pensioen.

Kringgesprek. op 20 december rond 18.30 uur. Juf Nielza Wijks neemt afscheid van het onderwijs en gaat per 1 januari 2013 met pensioen. Kringgesprek Vanavond afscheid van Juf Nielza Wijks! op 20 december rond 18.30 uur Nummer 8 2012-2013 2013 Juf Nielza Wijks neemt afscheid van het onderwijs en gaat per 1 januari 2013 met pensioen. ruim

Nadere informatie

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand!

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand! STAL T REELAER NIEUWSBRIEF Interessante informatie: De nieuwe cross hindernissen zijn inmiddels in gebruik genomen. Op 17 april is het lente concours. Nog niets te doen in de mei vakantie? Kijk op pagina

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan.

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. Donderdag 4 december 2014 Soort Plaats Afstand Duur : Luswandeling (Cañada

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

ANDERS REIZEN Reisinfo

ANDERS REIZEN Reisinfo ANDERS REIZEN Reisinfo NOORWEGEN Dagwandelen van Oslo naar Bergen DATUM Van 10 tot 19 juli 13 reisnummer 13NO088 WAAROM DEZE REIS? Deze 10-daagse reis toont je het allermooiste van Noorwegen. Van de Hedmarksvidda

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Zaterdag 18 oktober 2003 Om 5 uur loopt de wekker af. Gisteravond hebben we de camper al ingepakt dus blijft vanmorgen

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli IJsland Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli En daar sta je dan, op het vliegveld van Keflavik, je kent niemand en hebt geen idee waar je heen moet. Iedereen om je heen spreekt in een vreemde taal waar geen

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk)

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Onze reis werd gepland van 1 juli tot 31 juli. Voor aanvang van onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk treinen te reserveren. Gedurende onze

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion;

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion; jaargang 17 nummer 13 donderdag 04-06-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Gologone - (Italië Sardinië Oliena) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Son Sama - (Spanje Mallorca Llucmajor) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Dagprogramma. Op en top Noorwegen. Dag 1 - Ferryovertocht van Kiel naar Oslo. askja.nl

Dagprogramma. Op en top Noorwegen. Dag 1 - Ferryovertocht van Kiel naar Oslo. askja.nl Dagprogramma Op en top Noorwegen Deze reis staat in het teken van de indrukwekkende natuur die het zuidelijk deel van Noorwegen te bieden heeft; het hooggebergte van nationaal park Jotunheimen, het fjordengebied

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Vijfde leerjaar: Opdracht 1

Vijfde leerjaar: Opdracht 1 Vijfde leerjaar: Opdracht 1 Toon een foto uit San Marino. Dit is een dwergstaat in Italië en één van de kleinste landen ter wereld. Het landje is 61 km² groot en is volledig omgeven door Italië, maar geen

Nadere informatie

(Naar Antoine de Saint- Exupéry)

(Naar Antoine de Saint- Exupéry) (Naar Antoine de Saint- Exupéry) Tekst: Yvon Haan Toegevoegde teksten verteller: Pieter Kromhout Personages 1. Kleine prins 2. Piloot (de volgende personages kunnen dubbelrollen spelen) 3 Bloem 4. Koning

Nadere informatie

Catalogus. enamels Pim van Vliet TE KOOP

Catalogus. enamels Pim van Vliet TE KOOP Catalogus enamels Pim van Vliet TE KOOP Te Koop Catalogus Pim van Vliet Nr. 19780601 'Zomer' enamel on copper 25*25 cm Dit paneel getiteld ''Zomer" is ontstaan na een bezoek aan het wad bij de Waddenzee

Nadere informatie

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta das Vinhas - (Portugal Madeira Estreito da Calheta) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

Medley 4: Liefdes medley

Medley 4: Liefdes medley Medley 4: Liefdes medley Wordt nooit verliefd - De Jantjes Zodra ik zestien jaren werd Heeft moeder me gezegd: "Mijn kind, vertrouw het manvolk niet Die kerels zijn zo slecht Ze maken al de meisies gek

Nadere informatie

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? WAAROM BEVRIEZEN ZADEN NIET? 1. Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2. Ze bevatten veel vet. 3. Ze bevriezen wel, maar daar kunnen ze wel tegen. WAAR

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Las Longueras - (Spanje Gran Canaria Valle de Agaete) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie