Handleiding. Prognosemodel SPP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding. Prognosemodel SPP"

Transcriptie

1 Handleiding Prognosemodel SPP

2 Inhoudsopgave 1 Handleiding Prognosemodel SPP 3 2 Toekomstvisie 6 3 Kwantitatieve analyse 11 4 Instellingen 13 5 Adviezen 15 6 Grafieken 16

3 3 Handleiding Prognosemodel SPP Handleiding Prognosemodel SPP Inleiding Op een strategische manier vooruit kijken naar de vorm waarin organisaties zich moeten ontwikkelen is vooral noodzakelijk bij grote innovaties of naderende crises. Dat laatste is aan de gang als we kijken naar de leeftijdsopbouw van onze beroepsbevolking. Ontgroening en vergrijzing zijn daarbij de kreten die ons moeten aanzetten tot ingrijpende acties. De sluipende vorm waarin arbeidsmarktproblemen en nadelen van een scheve leeftijdsopbouw op ons afkomen helpt niet mee. Daar komt bij dat er nu een concrete dreiging op overheidsinstellingen afkomt: er moet stevig bezuinigd worden. Dit beweegt veel managers ertoe om een vacaturestop in te stellen: een geleidelijke en weinig pijnlijke vorm van inkrimpen. Het lastige is echter dat er vaak geen discussie gevoerd wordt over afstoten van taken en de manier waarop de ontstane gaten in de bezetting worden opgevangen. Bovendien heeft het instellen van een (selectieve) vacaturestop nadelige gevolgen voor de opbouw van het personeelsbestand. De gemiddelde leeftijd kan snel oplopen en de aansluiting met de jeugd wordt problematisch. Dit hangt natuurlijk af van veel variabelen; een reden dat er in de praktijk alleen intuïtief mee om wordt gegaan. In het Prognosemodel SPP worden de relevantie variabelen ingevuld om de toekomstige leeftijdsopbouw en de totale loonsom te berekenen. Het berekent scenario s om te laten zien wat de gevolgen zijn van meerdere vormen van selectieve vacaturestops. Dit vormt een stevig fundament voor beleidskeuzes op het gebied van instroom, opleidingsbeleid, aantal externen en mobiliteit. Het Prognosemodel SPP is bedoeld als fundament voor een stevige beleidsdiscussie. Een strategische discussie in het MT of de Directieraad samen met P&O. Voor de begeleiding van deze discussie en de inbedding in een traject van Strategische Personeelsplanning kunt u contact opnemen met Bart Verhaagen via Aanwijzing bij het gebruik In deze handleiding staat beschreven op welke wijze u gebruik kan maken van alle mogelijkheden van het Prognosemodel SPP. De hoofdstukindeling is gebaseerd op de verschillende werkbladen van het model. Voordat u met het model aan de slag kunt dient u eerst het welkomscherm te passeren. De naam van uw organisatie vult u hier in en u drukt op login.

4 4 Handleiding Prognosemodel SPP 1 Voorbereiding Ter voorbereiding op het gebruik van het Prognosemodel worden een aantal gegevens gevraagd over de leeftijdsopbouw, het aantal externen en het ongeplande verloop. U klikt hiertoe op het vakje voorbereiding en vervolgens op een van de deelaspecten. Geboortedata invoeren In de meeste organisaties kan een uittreksel worden gemaakt uit het personeelsbestand. In dit werkblad wordt u gevraagd om de gegevens per persoon in te vullen: Naam of code (optioneel) Geboortedatum en - FTE: getal tussen 0 en 1. Als dit niet mogelijk is met uw personeelssysteem dan kunt u ook in het volgende werkblad de aantallen per leeftijd invullen (zie volgende paragraaf) U kunt in totaal 2000 namen en data invoeren. Ook vult u in op welke datum deze steekproef is genomen. Dit is van belang om vast te stellen hoe de personeelsopbouw zich vanaf dat moment ontwikkelt. Als u deze gegevens heeft ingevuld dan drukt u op verwerk gegevens. De geboortedata worden omgezet in een overzicht van aantallen medewerkers per leeftijd. Dit kunt u bij het werkblad aantallen per leeftijd invoeren terugzien. Aantallen per leeftijd invoeren Als u de geboortedata heeft ingevuld vindt u in dit werkblad de aantallen fte per leeftijdsjaar. Er staat bijvoorbeeld dat u 2,3 fte heeft met medewerkers van 28 jaar. Tevens ziet u hier de datum en het jaar van de steekproef terug In sommige gevallen is het makkelijker om uit het personeelsbestand een uittreksel te maken van aantal medewerkers per leeftijd. U kunt dit dan direct op dit werkblad in vullen. Als u dit heeft ingevuld gaat u verder met de voorbereiding door op verder te drukken. Aantallen externen per categorie De externe inhuur speelt bij SPP een grote rol. Want met externen kunnen wervingsproblemen, onderbezetting en kennislacunes worden opgevangen. De keerzijde van de medaille is dat externe inhuur vaak significant duurder is dan vast personeel. Een goede planning en transparante beheersinstrumenten zijn hiervoor nodig.

5 5 Handleiding Prognosemodel SPP In dit werkblad vullen we het aantal externen in per categorie. Er is een onderverdeling gemaakt naar de categorieën: Uitzendkrachten: administratief en laag opgeleid personeel dat via een uitzendbureau wordt ingehuurd; Externe professionals: worden ingezet voor productiewerk naast de vaste mede werkers omdat er tijdelijk extra handjes nodig zijn. Of omdat een bepaalde expertise uit het dagelijkse werk in de organisatie niet voorhanden is; Projectleiders en projectmanagers: tijdelijke inzet van externen op bijv. bouwprojecten, gebiedsontwikkeling, samenwerkingsverbanden, verzelfstandigingen. Interimmanagers: leidinggevenden die worden ingehuurd om het gat tussen de vertrekkende leidinggevende en de uitkomst van een wervingscampagne op te vullen. Of om even orde op zaken te stellen, een reorganisatie door te voeren. Er is gekozen voor deze indeling omdat er op deze manier verschillende hoogten van inhuurkosten kunnen worden gebruikt in de totale som van loonkosten. Als u bij Instellingen en bij Kosten externen kijkt kunt u zien welke gemiddelde verrekening wordt gebruikt. Dit kunt u eventueel aanpassen. In eerste instantie vult u in hoeveel externen in de organisatie werkzaam zijn op de peildatum. Daarna vult u in hoeveel externen u in de komende jaren wilt inhuren. Deze streefwaarden zijn de uitkomsten van een gedragen inhuurbeleid. Ongepland verloop Mensen vinden soms een andere baan, groeien door, kiezen een andere weg. Voor de personeelsplanning is het belangrijk om te weten hoe groot deze uitstroom is. Het is waarschijnlijk bijna geheel uitstroom op eigen verzoek zonder pensionering. In het Prognosemodel wordt gevraagd naar het verloop per leeftijdscohort. U vult hier in: Het aantal medewerkers dat is weggegaan t.o.v. het totaal aantal medewerkers in deze leeftijdsgroep. Als er 30 medewerkers van 40 tot 45 jaar zijn en er gaan er 6 weg dan vult u hier dus 20% in. Gemiddeld blijven de medewerkers uit het voorbeeld dus 5 jaar bij uw gemeente. De som van alle percentages is in deze tabel niet relevant en is slechts bij uitzondering gelijk aan 100%. Jonge medewerkers hebben over het algemeen de neiging om na een aantal jaren een andere baan te vinden. Oudere medewerkers blijven meestal langer zitten. Deze tendens maakt dat organisaties snel verouderen als ze weinig jonge instroom hebben.

6 6 Handleiding Prognosemodel SPP 2 Scenario s Met de gegevens die u heeft ingevuld worden nu vijf scenario s berekend. In het werkblad achter de knop scenario s vind u allereerst een uitleg en vervolgens een vijftal berekeningen. Uitleg Scenario s In de scenarioplanning van Shell uit de 70-er jaren wordt uitgegaan van kritische dimensies die bepalend zijn voor de toekomst van de organisatie. Dit zijn assen met belangrijke variabelen zoals: Minder of ruimer budget voor overheden; Centraliseren of decentraliseren, grotere regio s of kleiner; Veel meer handelingen via internet of langzame groei; In het Prognosemodel hebben we gekozen voor twee assen die direct van belang zijn voor de opbouw van het personeelsbestand: Meer taken of minder taken naar de organisatie Krappe of ruime arbeidsmarkt. Door beide assen te combineren ontstaan vier kwadranten met verschillende consequenties voor de toekomst. Het gaat er niet om te raden welke kant het op zal gaan, maar om uit te werken wat er gebeurt als de situatie naar kwadrant 1, 2, 3 of 4 groeit. Een paar veronderstellingen zijn nodig om de scenario s uit te werken: 1 We gaan er vanuit dat u onder druk van de bezuinigingen een selectieve vacaturestop invoert. Van alle vacatures vervult u nog maar een kwart met mensen van buiten de organisatie. De overige vacatures worden intern opgelost, dus geen extra externe inhuur. 2 De nieuwe mensen die instromen hebben een leeftijd tussen de 30 en de 50 jaar. U kiest voor sollicitanten met ervaring. 3 Onder druk van de bezuinigingen halveert u vanaf nu het percentage externen dat u inhuurt. De scenario s voorspellen hoe zich dit verder ontwikkelt na twee jaar.

7 7 Handleiding Prognosemodel SPP Scenario 1: Over twee jaar is de arbeidsmarkt krap geworden. U stapt af van de vacaturestop maar het is erg moeilijk om nog vacatures te vervullen. De helft van de vacatures vult u noodgedwongen op met externen. Daarbij komt dat uw organisatie steeds meer taken krijgt toebedeeld waardoor uitbreiding van de formatie met 5% per jaar nodig is. Scenario 2:Over twee jaar is de arbeidsmarkt ruim. Het is niet moeilijk om vacatures te vervullen. Alle vacatures vult u op met vaste krachten. Daarbij komt dat uw organisatie steeds meer taken krijgt toebedeeld waardoor uitbreiding van de formatie met 5% per jaar nodig is. Scenario 3: Over twee jaar is de arbeidsmarkt krap geworden. Het is erg moeilijk om nog vacatures te vervullen. De helft van de vacatures vult u noodgedwongen op met externen. Het aantal taken dat uw organisatie uitvoert daalt licht waardoor een krimp van de formatie met 2% per jaar mogelijk is. Scenario 4: Over twee jaar is de arbeidsmarkt ruim. Het is niet moeilijk om vacatures te vervullen. Alle vacatures vult u op met vaste krachten. Het aantal taken dat uw organisatie uitvoert daalt licht waardoor een krimp van de formatie met 2% per jaar mogelijk is. Scenario 5: Dit scenario gaat uit van een andere keuze. Vanaf dit jaar neemt u alleen nog maar medewerkers aan met een leeftijd onder de 40 jaar. U investeert in begeleiding en ontwikkeling waardoor het verloop onder jongeren met de helft afneemt. U halveert het percentage externen. Verder lijkt scenario 5 op scenario 1: Twee jaar later is de arbeidsmarkt krap geworden. Het is dan erg moeilijk om nog vacatures te vervullen. De helft van de vacatures vult u noodgedwongen op met externen. Daarbij komt dat uw organisatie steeds meer taken krijgt toebedeeld waardoor uitbreiding van de formatie met 5% per jaar nodig is.

8 8 Handleiding Prognosemodel SPP Uitleg bij de berekening per scenario Als u naar de berekeningen per scenario kijkt ziet u de volgende tabellen en grafieken: Per onderdeel (genummerd) leggen we uit wat u ziet: 1 Tabel met doorstroomgegevens In deze tabel ziet u de gegevens waarop de berekening is gemaakt. Links het ongepland verloop dat u bij de voorbereiding heeft ingevuld. In het middenvak het percentage van de vacatures dat u invult (Dit is bij de meeste scenario s 25%, zie veronderstellingen op blz. 4). Rechts in de tabel staat hoe oud de mensen zijn die u aanneemt bij vacatures. Dit staat vermeld in percentages per leeftijdscohort: van de 20 mensen die u bijv. aanneemt zijn er vijf tussen de 30 en 35 jaar, dit is 25%. Het totaal is in de rechterkolom altijd 100%. 2 Grafiek met de leeftijdsopbouw De grafiek geeft het aantal mensen per leeftijd weer. Het lichtblauwe vlak is de weergave van uw huidige personeelsbestand. Let op: de grafiek is uitgemiddeld zodat er geen grote pieken en dalen in zichtbaar zijn. Onderstaand is hiervan een voorbeeld uit de praktijk te zien:

9 9 Handleiding Prognosemodel SPP In de grafiek van de scenarioberekening geeft het middelblauwe vlak de leeftijdsopbouw weer over vijf jaar en het donkerblauwe vlak de opbouw over tien jaar. De leeftijdsopbouw is idealiter een redelijk vlakke kromme met het maximum op de leeftijd die u het beste vindt passen bij de functie die de organisatie moet vervullen. Eigenlijk is de bovenstaande opbouw niet slecht: piek bij 46 jaar, redelijk vlak tussen 35 en 58 jaar. 3 Gemiddelde leeftijd Links ziet u de gemiddelde leeftijd van over een jaar en de leeftijd over 5 jaar. Let op: in de gemiddelde leeftijd is de leeftijd van externen niet meegenomen. We gaan er vanuit dat het u niet uitmaakt hoe oud externen zijn. Ze mogen blijven als ze hun werk goed doen. 4 Loonsom De grafiek rechtsonder gaat over aantallen medewerkers en de totale loonsom. U hier: Gele balken die het percentage externen weergeven. Dit wordt gemeten t.o.v. het aantal vaste medewerkers in een betreffend jaar; Blauwe balken die de verandering van het aantal vaste medewerkers weergeven t.o.v. het huidige aantal (uitgedrukt in fte); Een donkerblauwe lijn die de totale kosten van vaste en ingehuurde medewerkers weergeeft. De loonsom wordt berekent met behulp van ervaringscijfers van het A+O fonds Gemeenten over de loonkosten per leeftijd van gemeenteambtenaren in Onderstaand is de grafiek hiervan weergegeven:

10 10 Handleiding Prognosemodel SPP Als u het aantal medewerkers van een bepaalde leeftijd vermenigvuldigd met de gemiddelde loonkosten uit de bovenstaande grafiek krijgt u een inschatting van de kosten van uw vaste personeelsbestand. De kosten van externe medewerkers worden bepaald door het aantal externen per categorie vermenigvuldigd met de kosten van dit soort externen. Als u bij het werkblad Instellingen kijkt ziet u de gemiddelde kosten van externen per categorie (zie verder hoofdstuk 4). 5 Scenario omschrijving Onderaan het werkblad staat nog een keer de omschrijving gegeven van het betreffende scenario. Dit is handig als u een afdruk wilt maken van verschillende scenario s.

11 11 Handleiding Prognosemodel SPP 3 Dashboard Met de gegevens die u heeft ingevuld bij de voorbereidingen wordt een dashboard gevuld: Zoals u ziet lijkt dit sterk op de werkbladen met de scenario s. Wij verwijzen u voor de uitleg naar het vorige hoofdstuk. Er zijn echter een aantal verschillen; onderstaand leggen we uit wat u ziet: 1 Invulscherm ongepland verloop U heeft bij de voorbereidingen ingevuld hoe u ongepland verloop in de afgelopen jaren was. In het dashboard kunt u dit aanpassen en kijken wat het effect is. U kunt zich bijvoorbeeld voornemen om jonge medewerkers beter te begeleiden om te zorgen dat ze langer blijven. U stelt de ongeplande uitstroom naar beneden bij door andere percentages in te vullen in de kolom in het dashboard. U kunt ook op de titel ongepland verloop per jaar klikken zodat u terugspringt naar het werkblad in de voorbereidingen. Vervolgens kunt u daar de wijzigingen aanbrengen.

12 12 Handleiding Prognosemodel SPP 2 Invulscherm vacatures Hoeveel procent van de ontstane vacatures vult u op met nieuwe mensen van buiten de organisatie? Als u hier 100% invult vult u alle vacatures op; als u 0% invult heeft u een volledige vacaturestop. Door met deze percentages te spelen kunt u zien wat het effect is op de leeftijdsopbouw en de loonsom. 3 Invulscherm leeftijdsverdeling Als u vacatures opvult, is het van belang te weten welke leeftijd uw nieuwe medewerkers hebben. Daar kunt u op sturen door uw wervingsbeleid. In deze kolom vult u in hoeveel procent van de nieuwe instroom in welke leeftijdscategorie valt. Als de som van alle ingevulde percentages meer dan 100% is, verschijnt onderaan de kolom een waarschuwing. 4 Tabel met krimp/groei In deze tabel ziet u hoeveel medewerkers u in het komende jaar wilt laten afvloeien of erbij wilt laten komen. Dit kunt u invullen door via het menu naar instellingen te gaan en daarna naar krimp of uitbreiding. U kunt ook in het dashboard op de tabel klikken, dan springt u er rechtstreeks heen. 5 Gegevenstabel In dit werkblad is onderaan een gegevenstabel weergegeven. Het zijn gegevens die ook uit de twee grafieken te halen zijn. Door op de tabel te klikken springt u naar het invoerblad met externe medewerkers, naar een grafiek met loonkosten of naar een grafiek met aantallen medewerkers. Het Dashboard is bij uitstek geschikt om beleidsdiscussies te voeren tussen directie, MT en P&O. Alle gevolgen van alternatief beleid worden zichtbaar en de keuzes worden vastgelegd in cijfers en grafieken.

13 13 Handleiding Prognosemodel SPP 4 Instellingen Voor het berekenen van toekomstscenario s, loonsom en aantallen medewerkers zijn een aantal aannames gedaan. Dit gaat bijv. over de leeftijd waarop medewerkers met pensioen gaan. U kunt hier uw eigen ideeën over de toekomst verwerken in de aannames. Leeftijd van pensionering Mensen die normaal functioneren gaan op een bepaald moment in hun leven met (vervroegd) pensioen. In de aannames over pensionering hebben we het over de leeftijd waarop dit gebeurt. Het gaat hier niet over ongepland verloop doordat mensen een andere baan krijgen of uitval door ontslag of ziekte. In de Personeelsmonitor van het A+O fonds Gemeenten staan gemiddelde cijfers van uitstroom door pensionering. Deze cijfers zijn verwerkt in de linker kolom op dit werkblad. U ziet hier dat op 55-jarige leeftijd nog niemand met pensioen is en dat op 65-jarige leeftijd iedereen weg is. De vraag is hoe dit zich de komende jaren zal ontwikkelen. Wij hebben hier ingevuld dat men later met pensioen zal gaan: over tien jaar werkt op 64-jarige leeftijd nog 20% van de medewerkers (80% met pensioen). U kunt hier uw eigen schatting invullen. Dit heeft invloed op de berekeningen. Opbouw vorige jaren Om een helder beeld te krijgen van de ontwikkeling van de leeftijdsopbouw van uw organisatie kunt u ook terug in de tijd kijken. U kunt hier invullen welke leeftijdsopbouw uw organisatie vorig jaar en het jaar ervoor had. Deze gegevens verschijnen in een aantal grafieken (zie hoofdstuk 6). Krimp Als u naast een vacaturestop nog extra wilt krimpen kunt u dit aangeven in dit werkblad. U vult boven in de tabel in hoeveel medewerkers (in fte) u wilt laten afvloeien. Dit lukt u waarschijnlijk niet op stel en sprong: in de rij eronder geeft u aan hoe lang deze medewerkers nog wel als boventalligen op de loonlijst staan. Als u 10,5 formatieplaatsen krimpt, kunt u bijv. aangeven dat het komend jaar nog 10,5 medewerkers en het jaar daarna nog 5 medewerkers op de loonlijst staan. Op dezelfde manier kunt u hier ook aangeven als u de formatie wilt uitbreiden. Kosten van externen Om de totale loonsom te kunnen bepalen zijn de relatieve kosten van een externe medewerker t.o.v. een vaste medewerker nodig. Uit eigen onderzoek bij een aantal gemeenten hebben wij de volgende gemiddelden vastgesteld (u kunt deze verrekenfactoren zelf aanpassen bij het werkblad)

14 14 Handleiding Prognosemodel SPP Afhankelijk van de hoeveelheid externe medewerkers rekent het model een gewogen gemiddelde uit van de kosten van externe medewerkers t.o.v. vaste medewerkers. Dit staat rechtsonder in de tabel. Vaak heeft men het bij de kosten van externe inhuur over incidentele kosten. Dit moet boekhoudkundig geheel anders worden gezien dan de structurele kosten van de formatie. Als vrijbrief voor het grenzeloos inhuren van externen op projecten is het echter niet valide: dit gebeurt vaak al jaren en zal nog jaren zo doorgaan. Daarmee is het een structurele vorm van organiseren. Salaris per leeftijd Als u wilt weten op welke gemiddelde lonen per leeftijd van de vaste medewerker is gebaseerd kunt u dit in deze grafiek zien. Mocht u eigen gegevens hebben die u in het Prognosemodel wilt gebruiken, neem dan contact op met de Crux via Hulpfile aanmaken Er bestaat een mogelijkheid om een bestand aan te maken waarin alleen uw gegevens zijn opgeslagen, zonder alle functies en figuren. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u ondersteuning van een externe krijgt en u niet het hele Prognosemodel wilt opsturen.

15 15 Handleiding Prognosemodel SPP 5 Adviezen Als u via het menu op Advies drukt, worden uw beleidskeuzes en ingevoerde gegevens bekeken. Op basis hiervan geeft het Prognosemodel een aantal adviezen. Dit wordt u in een dialoogvenster gemeld, u drukt dan op OK. U kunt hier adviezen krijgen over: Een hoog percentage oudere medewerkers; Een uitzonderlijk laag percentage verloop onder jonge medewerkers; Erg veel verloop onder jonge medewerkers; Weinig verversing van uw zittende personeelsbestand; Consequenties van een vacaturestop; Werven van veel jonge mensen; Hoge gemiddelde leeftijd; Veel inhuur van externen.

16 16 Handleiding Prognosemodel SPP 6 Grafieken Alle grafieken die u bij het dashboard hebt gezien kunnen groter en in een aantal variaties worden afgedrukt. Hulp en service Mocht u hulp willen bij het gebruik van het Prognosemodel SPP dan kunt u contact opnemen met De Crux. Dat kan via: de website: het adres verhaagen@decrux.nl of telefonisch: naar Bart Verhaagen. Het is met het Prognosemodel niet mogelijk om allerlei doorsnedes te genereren. Dit kunt u wel doen met een uitgebreidere versie van dit instrument dat via De Crux verkrijgbaar is.

17 A+O fonds Gemeenten Postbus GK Den Haag

Handleiding. SPP Model

Handleiding. SPP Model Handleiding SPP Model 1 Handleiding SPP Model Handleiding SPP Model Bij Strategische Personeelsplanning (SPP) gaat het om het verkrijgen van voldoende en kwalitatief goed personeel in de toekomst. Om inzicht

Nadere informatie

Handleiding. HR3P Competentiematrix

Handleiding. HR3P Competentiematrix Handleiding HR3P Competentiematrix 1 Handleiding HR3P Competentiematrix Handleiding HR3P Competentiematrix Bij Strategische Personeelsplanning (SPP) gaat het om het verkrijgen van voldoende en kwalitatief

Nadere informatie

Gebruik en licentie. Begeleiding. Aan het werk

Gebruik en licentie. Begeleiding. Aan het werk Handleiding STRAOP Het instrument STRAOP is gemaakt om u te ondersteunen bij het maken van een strategisch opleidingsplan. Het helpt u om via de lijn van de handreiking van de NVZ alle modules helder op

Nadere informatie

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur

De Grote Uittocht Herzien. Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur De Grote Uittocht Herzien Een nieuwe verkenning van de arbeidsmarkt voor het openbaar bestuur Aanleidingen van deze update van De Grote Uittocht - een rapport van het ministerie van BZK en de sociale partners

Nadere informatie

Handleiding SCAP en SPP Manager (Versie voor leidinggevenden)

Handleiding SCAP en SPP Manager (Versie voor leidinggevenden) Handleiding SCAP en SPP Manager (Versie voor leidinggevenden) Bij Strategische Personeelsplanning (SPP) gaat het om het verkrijgen van voldoende en kwalitatief goed personeel in de toekomst. Om inzicht

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2012

Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Inhoud Voorwoord... 4 Kengetallen Personeel 2012 Kerncijfers Sociaal Jaarverslag 2012 en 2011... 6 Omvang formatie en personeelsbezetting... 7 Overige

Nadere informatie

Handleiding Dashboard Personeelsmonitor Provincies

Handleiding Dashboard Personeelsmonitor Provincies Handleiding Dashboard Personeelsmonitor Provincies Inhoud 1. Inleiding 2. Disclaimer & verantwoord gebruik van de cijfers 3. Inloggen 4. Doelgroepen 5. Hoe kan je het dashboard gebruiken 6. Screenshots

Nadere informatie

GEMEENTE WEERT. Strategisch personeelsbeleid

GEMEENTE WEERT. Strategisch personeelsbeleid GEMEENTE WEERT Strategisch personeelsbeleid INHOUDSOPGAVE De 6 vragen: Wat is strategisch personeelsbeleid(spb)? Waarom hebben we SPB nodig? Wat doenwe nu al aanspb? Wat willen we aanvullend daarop? Wat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Haaglanden en Rijn Gouwe

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Haaglanden en Rijn Gouwe De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio en datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Toelichting Arbeidsmonitor

Toelichting Arbeidsmonitor Toelichting Arbeidsmonitor Arbeidsmonitor Samenwerkingsverbanden van werkgevers Inleiding De vraag naar ken en stuurgetallen als basis voor strategische personeelsplanning binnen organisaties is het laatste

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio / datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Richting geven is vooruitkijken. Strategische personeelsplanning in het PO. Handleiding rekenmodel

Richting geven is vooruitkijken. Strategische personeelsplanning in het PO. Handleiding rekenmodel Richting geven is vooruitkijken Strategische personeelsplanning in het PO Handleiding rekenmodel Versie 1 Tilburg, december 2011 Gé Keizers Jeroen Koppens I n h o u d s o p g a v e Pagina 1 Inleiding 3

Nadere informatie

Via www.digitaalveiligheidsplan.nl bent u terechtgekomen bij het Digitaal Veiligheidsplan.

Via www.digitaalveiligheidsplan.nl bent u terechtgekomen bij het Digitaal Veiligheidsplan. Wanneer u wilt werken met het Digitaal Veiligheidsplan kunt u zich intuïtief laten leiden door de tool. Wanneer u er niet helemaal uitkomt vindt u in deze handleiding antwoord op al je vragen. We loodsen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Utrecht

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Utrecht De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zeeland

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zeeland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Noord-Gelderland

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Noord-Gelderland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Noord-Gelderland datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS

Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS Versie: 1.1 Datum: 23 december 2013 Pagina 1 van 6 Inleiding De nieuwe subsidieregeling Indirecte emissiekosten ETS (Emissions Trading

Nadere informatie

5. Functies. In deze module leert u:

5. Functies. In deze module leert u: 5. Functies In deze module leert u: - Wat functies zijn; - Functies uitvoeren; - De verschillende functies van Calc kennen. - Naar een ander werkblad verwijzen. U kunt eenvoudige berekeningen, zoals aftrekken,

Nadere informatie

RICHTING GEVEN IS VOORUITKIJKEN STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING IN HET PO

RICHTING GEVEN IS VOORUITKIJKEN STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING IN HET PO RICHTING GEVEN IS VOORUITKIJKEN STRATEGISCHE PERSONEELSPLANNING IN HET PO Handleiding rekenmodel Richting geven is vooruitkijken Strategische personeelsplanning in het PO Handleiding rekenmodel Deze handleiding

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zuid- en Oost-Gelderland

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Zuid- en Oost-Gelderland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Zuid- en Oost-Gelderland datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten

Nadere informatie

Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming

Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming Meten = Weten Inventarisatie van leeftijdsgerelateerde personeelscijfers in uw onderneming Inleiding De generatie van babyboomers gaat binnenkort met pensioen. En met hen een grote hoeveelheid vakkennis.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Noord-Holland

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Noord-Holland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Noord-Holland datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Instructie Stabiliteitsmeter

Instructie Stabiliteitsmeter 1 Instructie Stabiliteitsmeter Toon Pennings en Hans Meij, Nederlands Jeugdinstituut Aan de slag Met de Stabiliteitsmeter krijgt u inzicht in de structurele kwaliteitskenmerken van de groep: de groepsgrootte,

Nadere informatie

Handleiding RoosterPlaats

Handleiding RoosterPlaats Handleiding RoosterPlaats In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen weergegeven in de Wizard van RoosterPlaats een rooster kunt maken. Deze vijf stappen helpen u bij

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Flevoland

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Flevoland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Limburg

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Limburg De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Limburg datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Friesland

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Friesland De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Drenthe / Overijssel

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Drenthe / Overijssel De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio Drenthe / Overijssel datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact

Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Factsheet Vraag en antwoord argumentatie Generatiepact Rondom het generatiepact leven veel vragen bij HRM-adviseurs, bestuurders en OR-leden. De meest voorkomende hebben we bij elkaar gebracht en voorzien

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio West- en Midden-Brabant

De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio West- en Midden-Brabant De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio West- en datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Handleiding Analysemodule Ruiter 3 Express

Handleiding Analysemodule Ruiter 3 Express Handleiding Analysemodule Ruiter 3 Express Welkom! Met de analysemodule Ruiter 3 Express maakt u snel gedegen analyses van beleggingspolissen. Die zijn de basis zijn voor uw advies aan uw klanten waarmee

Nadere informatie

Jaar Het filter Jaar gebruikt u om een ander tijdvak op te geven. Standaard is dit filter ingesteld op drie jaren of op het laatste afgelopen jaar.

Jaar Het filter Jaar gebruikt u om een ander tijdvak op te geven. Standaard is dit filter ingesteld op drie jaren of op het laatste afgelopen jaar. Toelichting Arbeidsmonitor Arbeidsmonitor Gratis versie Inleiding De vraag naar ken en stuurgetallen als basis voor strategische personeelsplanning binnen organisaties is het laatste jaar fors gestegen.

Nadere informatie

Personeelsmonitor 2011 Samenvatting

Personeelsmonitor 2011 Samenvatting Jaarlijks brengt het A+O fonds Gemeenten de Personeelsmonitor uit. Dit rapport geeft de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van HRM en arbeidsmarktontwikkelingen bij gemeenten weer. In deze samenvatting

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Handleiding Liquid Office

Handleiding Liquid Office Handleiding Liquid Office Netbebeheerders Elektriciteit en/of Gas U heeft twee opties voor het invullen van het informatieverzoek Prestaties Facturering : - U kunt de data zelf handmatig in de Liquid Office

Nadere informatie

HR-Dashboard. Workshop 16 maart 2015

HR-Dashboard. Workshop 16 maart 2015 HR-Dashboard Workshop 16 maart 2015 Michel Winnubst 16 maart 2015 Welkom door Jannet Bergman A&O-fonds Provincies Wat doet het A&O-fonds Provincies https://www.youtube.com/watch?v=6wwu3rc6hkc Peter Smits,

Nadere informatie

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 20-2-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Rapportagesmodule... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Expertsysteem. voor Strategische Personeelsplanning

Expertsysteem. voor Strategische Personeelsplanning Expertsysteem voor Strategische Personeelsplanning Voorwoord Dit expertsysteem voor Strategische Personeelsplanning (SPP) is voortgekomen uit een aantal jaren ervaring van het A+O fonds Gemeenten en het

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen

Akternatieve doorrekenen. 7.2 Tabellen 7.2 Tabellen Een tabel geeft een overzicht van de uitkomsten van een berekening voor verschillende waarden van een of meerdere variabelen. Excel kent twee soorten tabellen. Een eenzijdige en een tweezijdige

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Toelichting op het Portaal Kwaliteitsbudget Verpleeghuiszorg

Toelichting op het Portaal Kwaliteitsbudget Verpleeghuiszorg Toelichting en invulinstructie Portaal Kwaliteitsbudget Verpleeghuiszorg Voor de verpleeghuiszorg is de komende jaren budget beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de kwaliteit in verpleeghuizen.

Nadere informatie

Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris

Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris Handleiding CombinatiePlanner Versie Combinatiefunctionaris 8 februari 2011 Versie 4.0 Multitask ICT bv, Den Haag, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 4

Nadere informatie

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1.

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1. U hebt de MVO-Stakeholderevaluatie aangeschaft, deze Stakeholderevaluatie wordt gebruikt wanneer een organisatie wil weten hoe het MVO-beleid van de organisatie beoordeeld wordt door medewerkers (inclusief

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Via www.digitaalveiligheidsplan.nl bent u terechtgekomen bij het Digitaal Veiligheidsplan.

Via www.digitaalveiligheidsplan.nl bent u terechtgekomen bij het Digitaal Veiligheidsplan. Wanneer u wilt werken met het Digitaal Veiligheidsplan kunt u zich intuïtief laten leiden door de tool. Wanneer u er niet helemaal uitkomt vindt u in deze handleiding antwoord op al uw vragen. We loodsen

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Leiden - Roelofarendsveen. Handleiding Magister

Leiden - Roelofarendsveen. Handleiding Magister Leiden - Roelofarendsveen Handleiding Magister Inhoud Handleiding Magister Bonaventuracollege Leiden Roelofarendsveen.... 3 Toegang tot de site.... 4 Het vandaag scherm.... 5 Agenda... 6 Cijfers... 7 Aanwezigheid...

Nadere informatie

Handleiding prognosemodel personele frictiekosten (wachtgeld) Transitie Autoriteit Jeugd

Handleiding prognosemodel personele frictiekosten (wachtgeld) Transitie Autoriteit Jeugd Handleiding prognosemodel personele frictiekosten (wachtgeld) Transitie Autoriteit Jeugd Inhoudsopgave 1. Inleiding en doelstelling 2. Scope en beperkingen 3. Werken met het model in vijf eenvoudige stappen

Nadere informatie

Handleiding. Overstap VO-MBO 2015/2016

Handleiding. Overstap VO-MBO 2015/2016 Handleiding Overstap VO-MBO 2015/2016 Datum: oktober 2015 Auteur: Intergrip Beste VO Contactpersoon, Voor u ligt de handleiding overstap VO-MBO. De werkwijze in het systeem wijst zoveel mogelijk voor zich.

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Inloggen:

1. Inleiding. 2. Inloggen: 1. Inleiding Als handelaar heeft u toegang tot uw winkel op het Storesquare platform. In deze handleiding leggen we uit hoe u producten aan uw online shop kan toevoegen. U dient uw artikelen van een correcte

Nadere informatie

DOOR OP DE KNOP KIES VERBLIJF TE KLIKKEN, KUNT U NAAR DE PLANNER VAN HET VERBLIJF/PRODUCT GAAN. U ZIET DAN ONDERSTAAND MENU.

DOOR OP DE KNOP KIES VERBLIJF TE KLIKKEN, KUNT U NAAR DE PLANNER VAN HET VERBLIJF/PRODUCT GAAN. U ZIET DAN ONDERSTAAND MENU. HANDLEIDING RESERVEREN & FACTUREREN GRAFISCHE WEERGAVE RESERVERINGEN 5 PRODUCTEN/VERBLIJVEN MET ELK 30 PLAATSEN 100 TARIEVEN GEWOON IN EXCEL ELK JAAR WEER GEBRUIKEN HOOFDMENU INDIEN HET BESTAND GEOPEND

Nadere informatie

Handleiding Afspiegelingsbeginsel gemeente Amsterdam

Handleiding Afspiegelingsbeginsel gemeente Amsterdam (ingangsdatum 22 november 2016 ZD2016-008173) Handleiding Afspiegelingsbeginsel gemeente Amsterdam Inleiding In het Sociaal Plan Amsterdam (artikel 16.15 NRGA) staat beschreven dat er binnen de gemeente

Nadere informatie

PensioenRust Handleiding

PensioenRust Handleiding Scenario Arbeidsongeschiktheid Aan de linkerzijde van het scherm ziet u in elke berekening automatisch het scenario Arbeidsongeschiktheid verschijnen. Als u op Arbeidsongeschiktheid klikt, verschijnen

Nadere informatie

Instellingen Groeps Login & app

Instellingen Groeps Login & app Instellingen Groeps Login & app Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Instellingen in The Nanny Kindplanning... 3 3. Mogelijkheden en keuzes in wijze van planning, registratie en facturatie... 4 3.1 Trajectplanning

Nadere informatie

OVER SPP DOEL VAN SPP

OVER SPP DOEL VAN SPP OVER SPP DOEL VAN SPP Strategische PersoneelsPlanning (SPP) heeft tot doel het bieden van inzicht in de toekomstige arbeidsvoorzieningsvraagstukken van uw organisatie c.q. een onderdeel van uw organisatie.

Nadere informatie

Financiële steun. Stap 1 : Nieuwe tool... p 2. Stap 2 : Aanmelden... p 4. a) Nieuwe gebruiker... p 4 b) Wachtwoord vergeten... p 8 c) Aanmelden...

Financiële steun. Stap 1 : Nieuwe tool... p 2. Stap 2 : Aanmelden... p 4. a) Nieuwe gebruiker... p 4 b) Wachtwoord vergeten... p 8 c) Aanmelden... Financiële steun Handleiding Stap 1 : Nieuwe tool... p 2 Stap 2 : Aanmelden... p 4 a) Nieuwe gebruiker... p 4 b) Wachtwoord vergeten... p 8 c) Aanmelden... p 8 Stap 3 : Token invoeren... p 9 Stap 4 : Welkom...

Nadere informatie

Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS

Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS Handleiding rekensheet Subsidieregeling Indirecte Emissiekosten ETS Versie 1.0 Datum: 20 januari 2016 Pagina 1 van 10 Inleiding De Subsidieregeling Indirecte emissiekosten ETS (Emissions Trading Scheme)

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Invoermodule BOOR

Gebruikershandleiding Invoermodule BOOR Gebruikershandleiding Invoermodule BOOR Benchmarkmodule BOOR MediQuest Vragen/opmerkingen Indien u na het lezen van deze handleiding nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met MediQuest,

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Last minute verzekeringen

Last minute verzekeringen Last minute verzekeringen Inleiding. De verzekeringsmaatschappijen in Jack/Vera worden boekhoudkundig als elke andere touroperator behandeld. De last minute verzekeringen dienen op een andere manier ingebracht

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Lerarentekort

Rapportage Onderzoek Lerarentekort Rapportage Onderzoek Lerarentekort In opdracht van: Contactpersoon: PO-Raad Onika Pinkus Utrecht, juli 2018 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website:

Nadere informatie

TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING

TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING TRAINERSSITE.NL VOETBALCLUB2000.NL HANDLEIDING Wedstrijdregistratie Laatste update: 7 augustus 2012 Welkom Welkom bij de handleiding van de wedstrijdregistratie. Dit maakt bij ons onderdeel uit van coach

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Handleiding - Persoonlijk Jaarverslag Online. 1. Inloggen 2. 2. Versneld invoeren 4. 3. Gegevens invoeren 5

Inhoudsopgave. Handleiding - Persoonlijk Jaarverslag Online. 1. Inloggen 2. 2. Versneld invoeren 4. 3. Gegevens invoeren 5 Handleiding Inhoudsopgave 1. Inloggen 2 2. Versneld invoeren 4 3. Gegevens invoeren 5 4. Invoeren en/of importeren pensioengegevens 8 5. Invoeren van bezittingen en vermogen 11 6. Invoeren van een hypotheek

Nadere informatie

6. Absolute en relatieve celadressering

6. Absolute en relatieve celadressering 6. Absolute en relatieve celadressering In deze module leert u: - Wat absolute en relatieve celadressering is; - De relatieve celadressering toepassen; - De absolute celadressering toepassen; - De absolute

Nadere informatie

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C

ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C ICT en grote datasets havo wiskunde A en vwo wiskunde A/C Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Matthijs van Maarseveen, Stijn Voets en Mark Haneveld Opbouw workshop 1. Demonstratie Exceltabellen

Nadere informatie

Aartsbisdom Utrecht Prognose van de ontwikkeling van de personele bezetting van het parochiepastoraat, voor de jaren 2005 en 2010

Aartsbisdom Utrecht Prognose van de ontwikkeling van de personele bezetting van het parochiepastoraat, voor de jaren 2005 en 2010 Aartsbisdom Utrecht Prognose van de ontwikkeling van de personele bezetting van het parochiepastoraat, voor de jaren 2005 en 2010 Rapport nr. 495 maart 2002 Dr. Ton Bernts Drs. Joris Kregting KASKI onderzoek

Nadere informatie

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17 Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-2 van 17 INHOUD

Nadere informatie

10: Statistieken en rapportages met Excel

10: Statistieken en rapportages met Excel 10: Statistieken en rapportages met Excel 1. Omschrijving van deze functie Met PlanningPME heeft u de mogelijkheid om verschillende typen rapporten te maken: Statistieken die geproduceerd worden door de

Nadere informatie

Handleiding. webcalculator pon privé lease

Handleiding. webcalculator pon privé lease Handleiding webcalculator pon privé lease 1 handleiding webcalculator pon privé lease Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep

Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep www.mijndialog.nl Beknopte handleiding voor deelnemers in zelfinstellingsgroep U geeft aan mee te willen doen. De huisartspraktijk meldt u aan bij het onderzoekscentrum (VU medisch centrum Amsterdam) U

Nadere informatie

Instructie aanmaken Vrije overzichten

Instructie aanmaken Vrije overzichten ESIS webbased Instructie aanmaken Vrije overzichten Versie december 2009 Rovict B.V. Postbus 388 3765 GC Soest T 035 6036080 F 035 6036081 Inhoudsopgave Vrije overzichten...3 1. Beheer Vrije overzichten...4

Nadere informatie

Handleiding Groeidocument

Handleiding Groeidocument Handleiding Groeidocument 1 april 2019 Handleiding Groeidocument 2 Inhoud Inloggen op www.groeidocument.nl... 3 Leerlingen... 4 Sorteren leerlingen... 4 Handmatig een nieuwe leerling aanmaken of vanuit

Nadere informatie

Handleiding GBO Helpdesk voor aanmelders

Handleiding GBO Helpdesk voor aanmelders Inhoud 1 Inleiding... 2 2 In- en uitloggen... 3 2.1 Webadres GBO Helpdesk... 3 2.2 Inloggen... 3 2.3 Wachtwoord wijzigen... 4 2.4 Uitloggen... 4 3 Incidenten... 5 3.1 Incident aanmelden... 5 3.2 Bijlage

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

Personeelsmonitor Decentrale overheidssectoren

Personeelsmonitor Decentrale overheidssectoren A&O-fonds Provincies Personeelsmonitor Decentrale overheidssectoren 2016 Een vergelijking tussen de sectoren provincies, waterschappen en gemeenten voorwoord Voor u ligt de tweede versie van de Personeelsmonitor

Nadere informatie

Workflow. Taak Sjablonen

Workflow. Taak Sjablonen Workflow Workflow beheer Bij elke klant in RADAR (het vinkje klant staat aan in het tabblad ALGEMEEN van het bedrijf of de familie) kunt u een planning maken van een aantal periodieke taken, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Raming ILC / BAPO ontwikkeling

Raming ILC / BAPO ontwikkeling Raming ILC / BAPO ontwikkeling 2004-2010 8 september 2004 CentER Applied Research Dr. ir. P.F. Fontein Dr. A.G.C. van Lomwel Dr. K. de Vos Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Raming leeftijdsopbouw met Pomona...

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen

Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grote hoeveelheid gegevens analyseren: draaitabellen Het kan

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

HANDLEIDING SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL

HANDLEIDING SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL premie- en inningssystematiek HANDLEIDING SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL Het controleren van uw gegevens in SWP U ontvangt deze handleiding namens bpfbouw en de bedrijfstakeigen regelingen in uw sector.

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw Handleiding Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw 09-07-2009 Introductie... 3 Tabblad Inleiding... 4 Hoofdalternatieven... 5 Subalternatief... 6 Bouwdata... 6 Gebouwen... 6 Tabblad

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Contactgegevens: Trombosedienst Elkerliek Ziekenhuis Telefoon: 0492-595973 e-mailadres: trombosedienst@elkerliek.nl 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Lerarentekort

Rapport Onderzoek Lerarentekort Rapport Onderzoek Lerarentekort In opdracht van: PO-Raad Utrecht, juli 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website: www.duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Handleiding VO-MBO 2013. Handleiding Intergrip

Handleiding VO-MBO 2013. Handleiding Intergrip Handleiding VO-MBO 2013 Handleiding Intergrip Auteur: Helpdesk Intergrip Auteur: Helpdesk Intergrip Contact: 0318-86 00 52 / supervisor@intergrip.nl Contact: 0318-86 00 52 / supervisor@intergrip.nl Versiedatum:

Nadere informatie

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4

PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 PTG Geleidestaten Applicatie Gebruikershandleiding externen Versie 1.4 Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave: 1. Algemeen... 3 2. Het inlogscherm... 3 3. Failed-scherm... 4 4. Wijzig wachtwoord... 4 5. Gewijzigde

Nadere informatie

Energiebesparing koffieverpakkingen

Energiebesparing koffieverpakkingen Op CE Delft CE lossingen Delft voor Oplossingen milieu, econom voor ie milieu, en technolog economie ie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150

Nadere informatie

Invulinstructie Aanmelding feitelijk leider pensioenen. Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen

Invulinstructie Aanmelding feitelijk leider pensioenen. Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen Inhoudsopgave Vooraf 3 1 Navigeren in het formulier 4 2 Gegevens aanvrager 5 2.1 Wat moet u hier invullen? 5 3 Betrokkenen aanmelden

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem

Handleiding registratiesysteem Handleiding registratiesysteem Deze handleiding geeft u uitleg over het registratiesysteem van Bas. De stappen die doorlopen moeten worden om via het klachtenformulier een klacht of vraag in te dienen

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag Regio Gooi en Vechtstreek

Sociaal jaarverslag Regio Gooi en Vechtstreek Sociaal jaarverslag 2014 Regio Gooi en Vechtstreek Aantallen en fte s In 2014 is er binnen de Regio een daling te zien in het aantal medewerkers. Er is echter geen afname van het aantal fte ten opzichte

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Invulinstructie Aanmelding overige betrokkenen accountant. Een toelichting bij het formulier Aanmelding overige betrokkenen accountant

Invulinstructie Aanmelding overige betrokkenen accountant. Een toelichting bij het formulier Aanmelding overige betrokkenen accountant Invulinstructie Aanmelding overige betrokkenen accountant Een toelichting bij het formulier Aanmelding overige betrokkenen accountant Inhoudsopgave Vooraf 3 1 Navigeren in het formulier 4 2 Gegevens aanvrager

Nadere informatie

Let op: Registreren kan slechts met één emailadres per gebruiker. Controleer of u ingelogd bent als u de cijfers gaat invullen.

Let op: Registreren kan slechts met één emailadres per gebruiker. Controleer of u ingelogd bent als u de cijfers gaat invullen. Instructie voor het invullen van de online tool Op http://retailmarketingapp.nl/kapper/ is het in te vullen model te vinden. Voordat u de tool kunt gebruiken, dient u zich eerst te registreren. Dit kunt

Nadere informatie