Aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden d.d. 1 oktober 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden d.d. 1 oktober 2010"

Transcriptie

1 Ondernemingsovereenkomst Inleiding De CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (CAO VVT) is een basis CAO. In de basis CAO zijn de belangrijkste (primaire) arbeidsvoorwaarden opgenomen. Op grond van de CAO VVT kunnen over een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden op decentraal niveau afspraken overeengekomen en vastgelegd worden in een ondernemings CAO. De onderwerpen waar het om gaat komen voort uit de voormalige CAO V&V of CAO thuiszorg. Besluitvorming over wijziging van de arbeidsvoorwaarden kan pas plaatsvinden nadat de ondernemingsraad een achterbanraadpleging heeft gehouden en instemming heeft verleend. De gewijzigde ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden is een aanvulling op de ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden zoals deze is afgesloten in november Uitgangspunt: Bij het wijzigen van arbeidsvoorwaarden wordt bekeken of deze voldoet aan de beleidsvisie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden d.d. 1 oktober 2010 Ondergetekenden, de ondernemer, te weten de Stichting Zorggroep ONL, vertegenwoordigd door R.J.J. van Soelen Raad van Bestuur, verder aangeduid als de bestuurder en de Ondernemingsraad van Stichting Zorggroep ONL, vertegenwoordigd door J.A.M. Zandbergen - Haverkamp, voorzitter Ondernemingsraad, verder aangeduid als de OR in aanmerking nemende dat: CAO-partijen in de CAO voor de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (CAO-VVT) een nieuwe cao-structuur zijn overeengekomen, te weten de Basis-cao. In de Basis-cao zijn de belangrijkste (primaire) arbeidsvoorwaarden opgenomen. Als gevolg van de Basis-CAO een aantal secundaire arbeidsvoorwaardenregelingen op ondernemingsniveau tot stand komt, waarmee de zorgorganisatie zich kan onderscheiden op de regionale arbeidsmarkt en regelingen kan treffen die optimaal aansluiten bij de locale wensen en behoeften; Deze overeenkomst een gewijzigde ondernemingsovereenkomst betreft welke een aanvulling is op de ondernemingsovereenkomst van november 2008.

2 Partijen komen ingevolge artikel 32 lid 2 van de Wet op de Ondernemingsraden (verder: WOR), het volgende overeen: 1. De ondernemer en de OR nemen per 1 oktober 2010 de regelingen uit de voormalige CAO V&V en CAO thuiszorg uit Bijlage A integraal en ongewijzigd op in de ondernemingsovereenkomst als bedoeld in artikel 32 lid 2 WOR. Bijlage A maakt integraal onderdeel uit van deze ondernemingsovereenkomst; 2. Eigen regelingen, die zijn gebaseerd op de bevoegdheid in de voormalige CAO-T respectievelijk CAO-V&V, om in plaats van de CAO-regeling met instemming van de OR een eigen regeling vast te stellen, zijn overeengekomen tussen de ondernemer en de OR en worden daarmee opgenomen in de ondernemingsovereenkomst; 3. De volgende regelingen zijn vervallen omdat ze niet meer passen in de huidige tijd of al opgenomen zijn in bestaand beleid van Zorggroep ONL: - Voormalig CAO Thuiszorg artikelen 38.d. 38.e, 39 lid 5, 30a en b, 61, 6, 7, 76, 40, 44, 8, 50, 35, en alle artikelen over verhuizen, verhuiskosten en inrichtingskosten. - Voormalig CAO V&V artikelen 3.3.5, , lid 2, en Randvoorwaarden voor het overleg tussen de ondernemer en de OR over de (regelingen van) de ondernemingsovereenkomst 4. De ondernemer kan in overleg met de OR vanaf 1 juli 2008 over de onderwerpen die zijn vastgelegd in Bijlage A van de ondernemingsovereenkomst november 2008 eigen regelingen vaststellen, die in de plaats treden van de regelingen als bedoeld in deze ondernemingsovereenkomst; 5. De regelingen uit Bijlage A die de ondernemer in overleg met de OR overeenkomt, gelden voor onbepaalde tijd dan wel voor bepaalde tijd. De ondernemer en de OR komen de duur per regeling overeen. In afwijking van de eerste volzin geldt voor instellingsregelingen die in overleg tussen de ondernemer en de OR vanaf 1 juli 2008 gewijzigd overeen worden gekomen, eenmalig een looptijd tot de einddatum van de CAO VVT, te weten 1 maart 2010, tenzij werkgever en OR voor het aflopen van deze periode overeenkomen de regeling voort te zetten. 6. De per 1 oktober 2010 overeengekomen regelingen zijn opgenomen in bijlage B. Het betreft instellingsregelingen. Aldus overeengekomen en opgemaakt in tweevoud d.d. Namens de Stichting Zorggroep ONL Namens de OR, Bestuurder Voorzitter

3 Bijlage A Ondernemingsovereenkomst Basis-CAO VVT Regelingen uit de voormalige CAO-Thuiszorg 1. Scholing/ontwikkeling! " #!! #! $!% #! " & ' (!)* #+! #!!, - #.!#.! /0!!# ###!,##!"11)23 4! 3!5##6#!). & "( 4. Vergoedingen - dienstkleding ##!#! #! ' # " 98 8! 6!

4 ! 9#- - #!$% #! ' :. "## $ #!!!!! # - 7.; 7 " 9!!!! #! %#& #!!#! %'#& " #! #! #! # : ()#!! *$ #8! $!% #! #! (%#&! " # #!!# # <!## ##! (- #!!#!.!##!!.!#; = ' ##!!=1!!

5 Bijlage A Ondernemingsovereenkomst Basis-CAO VVT Regelingen uit de voormalige CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen 1. Scholing/ontwikkeling - - tegemoetkoming studiekosten Artikel 7.1 Bij- en nascholing 1. De werknemer heeft recht op en plicht tot scholing. Aan het verzoek van de werknemer zal worden tegemoetgekomen, voor zover dit past binnen het scholingsplan en het scholingsbudget als genoemd in de leden 5 en Aan de werknemer wordt op diens verzoek een tegemoetkoming toegekend in de kosten van een studie en wordt verlof gegeven, voor zover die studie in verband met de uitoefening van de functie of voor het vervullen van een andere functie naar het oordeel van de werkgever voor de instelling van belang is. 3. De werkgever stelt ter uitvoering van dit artikel een regeling studiekosten en studieverlof op. Vaststelling en wijziging van die regeling behoeft de instemming van de OR dan wel de PVT. 4. In deze regeling zal tenminste aandacht worden besteed aan: - studies die in opdracht van de werkgever gevolgd worden; - de kosten die voor vergoeding in aanmerking komen en in welke mate, met dien verstande dat van studies die in opdracht van de werkgever worden gevolgd de kosten volledig worden vergoed; - de tijd waarvoor studieverlof wordt verleend en in welke mate, met dien verstande dat van studies die in opdracht van de werkgever worden gevolgd, de voor het volgen van de lessen en het afleggen van examens benodigde tijd als werktijd wordt aangemerkt; - de terugbetaling van reeds verstrekte vergoeding. 5. De uitvoering van deze regeling zal plaatsvinden op basis van een jaarlijks door de werkgever vast te stellen scholingsbudget alsmede op basis van een in overleg met de OR dan wel de PVT vast te stellen scholingsplan. De werkgever maakt het scholingsplan bekend in de instelling. 6. Het scholingsbudget als bedoeld in lid 5 bedraagt tenminste 1% van de loonsom van de instelling. 7. Ingeval van herplaatsing van een werknemer die arbeidsongeschikt is geworden tijdens de uitoefening van zijn functie en voor deze herplaatsing her-, om- of bijscholing noodzakelijk is, wordt er 100% tegemoetkoming in de studiekosten verstrekt. Geen kosten worden vergoed, indien en voor zover de werknemer hiervoor een uitkering kan verkrijgen krachtens de Wet Rea. Artikel 7.2 Individueel scholingsbudget en loopbaanadvies 1. De werkgever kan, in afwijking van het gestelde in artikel 7.1 lid 2, een regeling treffen waarin aan de werknemer een eigen budget ter besteding aan scholingsactiviteiten wordt toegekend. 2. De werknemer heeft desgewenst eens in de vijf jaar recht op een individueel en onafhankelijk loopbaanadvies. De werkgever kan met de OR dan wel de PVT afspraken maken omtrent een nadere spreiding van de introductie van het loopbaanadvies.

6 Artikel 7.3 Bijdrage beroepsorganisaties De werknemer, die als lid staat ingeschreven bij een beroepsvereniging, die is aangesloten bij een federatie van verenigingen (koepelvereniging), die namens die beroepsvereniging gemandateerd is om de CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen af te sluiten, heeft recht op een vergoeding van tenminste 50% van de contributie van die beroepsvereniging. De vergoeding als bedoeld in de vorige zin heeft alleen betrekking op het contributiedeel dat bedoeld is voor specifieke activiteiten die deze beroepsvereniging ontplooit, gericht op beroepsinhoudelijke aspecten en beroepsontwikkeling. De beroepsorganisaties zijn verplicht om tijdig jaarlijks de omvang van het contributiedeel aan het SOV&V aan te geven dat betrekking heeft op specifieke activiteiten die de betreffende beroepsvereniging verricht inzake beroepsinhoudelijke aspecten en beroepsontwikkeling. Bij gebreke van deze informatie vindt geen werkgeversbijdrage plaats. Als zodanig zijn als beroepsvereniging benoemd: - voor wat betreft de FBZ: KNGF, NVE, NVLF, NVPMT, NIP, VGVZ, VHIG, NVD en ter keuze van de werknemer KNMG (hoofdcontributie) dan wel NVVA; - voor wat betreft De Unie Zorg en Welzijn: Agora, Landelijke Beroepsvereniging Vrijwilligerswerk. Artikel 7.4 Registratiekosten Aan de werknemer worden vergoed de kosten die voortvloeien uit de verplichte (her)registratie in het kader van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Stb. 1993, nr. 655). Tot deze kosten worden tevens gerekend de kosten voor inschakeling van de Wegingscommissie van de Raad voor de Overgangsregeling Gezondheidszorgpsychologen. 5. Verplichtingen werkgever en werknemer Artikel 2.3 Verplichtingen werkgever 1. De werkgever is verplicht al datgene te doen of na te laten wat een goed werkgever in gelijke omstandigheden behoort te doen of na te laten. 2. De werkgever is verplicht het beleid ten aanzien van zorgethische kwesties, voor zover dit voor de functievervulling van de werknemer(s) noodzakelijk is, bekend te maken. 3. De werkgever verschaft de werknemer, na overleg met betrokkene en binnen het raam van de mogelijkheden van de instelling, de benodigde personele, instrumentele en ruimtelijke voorzieningen en voorziet in toegang tot de noodzakelijke vakliteratuur. 4. Voor de werknemer van 45 jaar en ouder die in wisselende diensten werkt en die aangeeft deze diensten niet langer te kunnen vervullen zoekt de werkgever in overleg met de werknemer naar een passende oplossing. 5. De werkgever dient te streven naar een systeem van periodieke functioneringsgesprekken, waarbij onder meer rekening gehouden dient te worden met werktijden, loopbaanbeleid en eventuele zorgtaken van de werknemer.

7 Regelingen uit de voormalige CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen Artikel 2.4 Verplichtingen werknemer 1. De werknemer is verplicht de overeengekomen werkzaamheden naar zijn beste vermogen te verrichten en zich daarbij te gedragen naar de aanwijzingen door of vanwege de werkgever gegeven, zulks met inachtneming van hetgeen is neergelegd in een professioneel statuut/beroepscode, zoals dit per beroepsgroep is geformuleerd en door partijen bij deze cao bekrachtigd. Niettemin heeft de werknemer het recht op grond van ernstige gewetensbezwaren het uitvoeren van bepaalde opdrachten te weigeren. In dit geval draagt de directie er zorg voor dat binnen de afdeling van betrokken werknemers zodanige maatregelen worden getroffen dat dit recht effectueerbaar is. De directie draagt zorg voor een juiste informatie aan alle betrokkenen binnen de afdeling. 2. Binnen redelijke grenzen en voor zover zulks direct of indirect voortvloeit uit het belang van het werk of de instelling dan wel indien zich zodanige bijzondere omstandigheden voordoen, dat voorafgaand overleg niet mogelijk is, is de werknemer verplicht in te stemmen met: a. wijziging voor korte tijd en ten hoogste een maand van de aan zijn functie verbonden werkzaamheden; b. wijziging voor korte tijd en ten hoogste een maand in de regeling van zijn arbeidstijd;. c. deelneming aan vormen van aanvullende opleiding en bijscholing voor zover zulks vereist is voor het vervullen van de overeengekomen functie. 3. In geval van het in lid 2 sub c gestelde is altijd voorafgaand overleg met de werknemer vereist. Artikel 2.5 Belangenbehartiging van werknemer Onverminderd de bevoegdheid van de werknemer persoonlijk zijn belangen bij de werkgever te bepleiten, stelt de werkgever de vertegenwoordiger(s) van de werknemer op een daartoe strekkend verzoek van de werknemer of zijn vertegenwoordiger(s), op korte termijn in de gelegenheid mondeling of schriftelijk de belangen van de werknemer bij de werkgever te bepleiten. De werknemer heeft te allen tijde het recht hierbij aanwezig te zijn. Artikel 2.6 Rechtsbijstand 1. De werkgever voorziet in adequate rechtsbijstand indien de werknemer wordt betrokken in een inof externe klachtenprocedure, inclusief tuchtrechtprocedures, tenzij sprake is van nalatigheid of bewuste roekeloosheid. 2. Indien de nalatigheid of bewuste roekeloosheid niet vaststaat voorziet de werkgever in adequate rechtsbijstand. Blijkt na de (klachten-/tuchtrecht-) procedure dat er sprake is geweest van nalatigheid dan wel bewuste roekeloosheid, dan kan de werkgever besluiten de kosten verbonden aan de verleende rechtsbijstand te verhalen op de werknemer. 3. Dit artikel heeft geen betrekking op strafrechtelijke procedures. Artikel Ziekte door derden Ingeval de ziekte van de werknemer het gevolg is van een gebeurtenis, ter zake waarvan de werkgever rechten tegenover derden kan doen gelden, zal, indien de werknemer dit wenst, de werkgever de mogelijk aan de werknemer tegenover de wettelijk aansprakelijke derde toekomende persoonlijke vorderingen, gelijktijdig met de vordering van de werkgever tegenover deze derde geldend maken.

8 Bijlage B bedrijfsregelingen voor medewerkers CAO VVT 1. Regeling voor waarneming Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum 1 oktober 2010 Evaluatie Wanneer vervanging van een medewerker voor langere tijd dan 1 maand noodzakelijk is wordt eerst volgens het geldende werving en selectiebeleid gezocht naar vervanging. 2. De medewerker, waarmee wordt afgesproken, gedurende langere periode dan 1 maand een functionaris in een hogere salarisgroep geheel of nagenoeg geheel waar te nemen wordt het salaris ontleend aan de salarisgroep van de waargenomen functie. De inschaling wordt toegepast volgens artikel punt 1 van de CAO VVT. 3. Wanneer er sprake is van gedeeltelijke waarneming maar voor minimaal de helft van de taken wordt een vergoeding betaald na rato welke is gebaseerd op punt Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum 1 oktober 2010 Evaluatie 2011 Inleiding Maatschappelijke ontwikkelingen als individualisering en combinatie van arbeid en zorg roepen van de kant van de medewerker behoeften op aan verscheidenheid en maatwerk in de arbeidsrelatie. In de kern komt het neer op het bieden van ruimte aan het individu om de inrichting van de arbeidsrelatie meer op de persoonlijke behoeften af te stemmen, afhankelijk van levensfase en voorkeuren. De deelname aan het Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) staat open voor de werknemers waarop de CAO-VVT van toepassing is. In dit handboek treft u een uitwerking aan van alle regelingen behorende tot het MKA en de benodigde formulieren om een aanvraag te kunnen indienen. De consequenties die bepaalde keuzen voor uw salaris, de sociale zekerheid of de pensioenopbouw van u hebben, staan eveneens beschreven in het handboek. Wat is Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Op basis van uw persoonlijke voorkeur kunt u de arbeidsvoorwaarden, die u automatisch via de CAO krijgt, uitruilen voor andere arbeidsvoorwaarden. Uiteraard binnen de per regeling geldende grenzen. U kunt zo een persoonlijk pakket arbeidsvoorwaarden samenstellen, dat zoveel mogelijk aansluit bij uw persoonlijke situatie. De deelname aan het MKSA is vrijwillig. U krijgt een aantal keuzemogelijkheden tot uw beschikking: meer vrije tijd voor straks of later, of voor meer pensioen of andere doelen, zoals een fiets of het vakbondslidmaatschap. De keuzemogelijkheden worden in dit handboek nader uitgewerkt.

9 Algemene Procedure Jaarlijks dient u voor 1 oktober kenbaar te maken welke bronnen u het volgende jaar wilt inwisselen tegen welke doelen. U bespreekt dit tijdens het functioneringsgesprek met uw leidinggevende. Dit betekent ook dat u eventuele wijzigingen in arbeidsvoorwaarden kenbaar dient te maken. Indien het functioneringsgesprek na 1 oktober van een kalenderjaar plaatsvindt, dient u hier overleg over te voeren met uw leidinggevende. Als u besluit één of meerdere tijdbronnen in te willen zetten voor een (aantal) te realiseren doel(en) waarbij tijd gespaard wordt, heeft u hiervoor toestemming nodig van uw leidinggevende. Dit in verband met de planning van de invulling van de tijd die u niet aanwezig bent wanneer u de gespaarde vrije tijd gaat opnemen. Iedere aanvraag zal worden gecontroleerd door de personeels- en salarisadministratie. Uw verzoeken worden getoetst aan de organisatieregelingen en aan de wettelijke, fiscale en pensioenaspecten. De keuze(n) van u worden schriftelijk aan u bevestigd door cluster P&O en opgeslagen in uw dossier of een apart archief.

10 Aanvraagprocedure Medewerker maakt voor 1 oktober van enig jaar kenbaar welke bronnen hij/zij tegen welke doelen wil inwisselen. Met uitzondering van de fietsregeling, er kan doorlopend in het jaar een beroep gedaan worden op de fietsregeling. Medewerker bespreekt de keuze(n) met zijn/haar leidinggevende. Leidinggevende geeft toestemming voor die doelen waarbij tijd gespaard wordt. Toetsing van de aanvraag door de personeels- en salarisadministratie aan de organisatieregelingen, wettelijke, fiscale en pensioenaspecten. De keuze(n) worden schriftelijk bevestigd aan de medewerker door cluster P&O, verwerkt door de personeels- en/of salarisadministratie en opgeslagen in het dossier of een apart archief.

11 Werkwijze U wilt deelnemen aan het Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden. U heeft al mogelijkheden afgewogen en hebt een keuze gemaakt. Wat moet u nu precies doen om gebruik te maken van het MKSA Hieronder vindt u per onderwerp de stappen die u moet bewandelen. Voor de aanvraag heeft u in elk geval een overeenkomst nodig. Deze treft u aan op Intranet (eventueel via uw leidinggevende op te vragen), Regelingenmap Servicecentrum, Hoofdstuk 4, Arbeidsvoorwaarden. Tevens treft u daar de benodigde formulieren aan. Levensloop 1. Samenloop van spaarloon en levensloop is niet mogelijk. Indien u aan de levensloopregeling wenst deel te nemen en u maakt gebruik van de spaarloonregeling, dient u de spaarloonregeling eerst te beëindigen. 2. U meldt zich aan voor de levensloop bij de bank of verzekeraar naar keuze. 3. Na uw aanmelding kunt u de overeenkomst levensloop invullen. Vergeet u vooral niet het rekeningnummer en betalingskenmerk in te vullen (staat op de bevestiging van uw levensloop van de bank of verzekeraar van uw keuze). 4. U stuurt de ingevulde overeenkomst op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie. 5. De personeelsadministratie controleert deze in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 6. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de betaling van de premie levensloop aan de bank of verzekeraar van uw keuze. Spaarverlof 1. U vult de overeenkomst spaarverlof in. 2. U laat de overeenkomst spaarverlof ondertekenen door uw leidinggevende. Indien de situatie als bedoeld in de regeling spaarverlof, artikel 1 zich voor doet, dient u van te voren overleg over het spaarverlof met uw leidinggevende te voeren. 3. U stuurt de ingevulde overeenkomst op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie. 4. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 5. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. Scholingsregeling 1. U vult de overeenkomst scholing en het aanmeldingsformulier scholing in. 2. U laat de overeenkomst scholing en het aanmeldingsformulier scholing (mede invullen en) ondertekenen door uw leidinggevende. De overeenkomst scholing hoeft slechts door uw leidinggevende te worden ondertekend indien uren worden ingezet. 3. U vraagt aan het opleidingsinstituut een verklaring waarin de inhoud van de opleiding staat vermeld. 4. U stuurt de overeenkomst scholing, het aanmeldingsformulier scholing en de verklaring van de het opleidingsinstituut op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie.

12 5. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 6. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. Vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging/registratiekosten 1. U vult de overeenkomst vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging in en laat deze ondertekenen door uw leidinggevende (alleen bij inzet van uren). 2. U stuurt de overeenkomst vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging inclusief een op naam gestelde originele factuur van de contributie voor het betreffende tijdvak op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie. 3. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 4. De personeelsadministratie stuurt een overeenkomst aan de salarisadministratie en deze draagt zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. Verkoop vrije dagen 1. U vult de overeenkomst verkoop vrije dagen in en laat deze ondertekenen door uw leidinggevende. 2. U stuurt de overeenkomst verkoop vrije dagen op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie. 3. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 4. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. De fietsregeling 1. U koopt bij de dealer van uw keuze een fiets. U betaalt de fiets zelf. 2. U vult de overeenkomst ter zake van de aanschaf van een fiets voor woonwerkverkeer en de verklaring mede gebruik voor woon-werkverkeer van de vergoede fiets voor woon-werkverkeer in. 3. U laat de overeenkomst mede ondertekenen door uw leidinggevende bij inzet van uren. 4. De factuur van de fiets dient u tegelijk met de overeenkomst ter zake van de aanschaf van een fiets voor woon-werkverkeer en de verklaring mede gebruik voor woonwerkverkeer van de vergoede fiets voor woon-werkverkeer in bij Cluster P&O. t.a.v. de personeelsadministratie. 5. De personeelsadministratie draagt ervoor zorg, dat de rekening door Cluster F&A aan u betaald wordt. 5. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 6. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst.

13 Spaarloon 1. U vult het aanmeldingsformulier van ABN Amro en de overeenkomst spaarloon in. 2. U laat de overeenkomst mede ondertekenen door uw leidinggevende bij inzet van uren. 3. U stuurt de overeenkomst spaarloon en het aanmeldingsformulier op naar Cluster P&O, t.a.v. de personeelsadministratie. 4. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, de salarisadministratie stuurt het aanmeldingsformulier door aan de bank. 5. Zodra de bank uw spaarloonrekeningnummer heeft doorgegeven, ondertekent de personeelsadministratie de overeenkomst en ontvangt u een getekend exemplaar retour. 6. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. Kopen zes extra vakantiedagen 1. U vult de overeenkomst koop vrije dagen in. 2. U laat de overeenkomst mede ondertekenen door uw leidinggevende. 3. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 4. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst. Reiskosten woon-werkverkeer 1. U vult de overeenkomst aanvullende regeling reiskosten woon-werkverkeer in. 2. De personeelsadministratie controleert de overeenkomst in samenspraak met de salarisadministratie, ondertekent deze en u ontvangt een getekende overeenkomst retour. 3. De personeels- en salarisadministratie dragen zorg voor de uitvoering van de overeenkomst.

14 Levensloopregeling De bronnen Brutosalaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Is de bron voor u beschikbaar? Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Aangezien u geen afstand doet van geldbronnen, maar deze bronnen aanwendt voor de levensloop, heeft dit géén negatieve gevolgen voor uw grondslagen voor sociale verzekeringen, vakantiebijslag en uw pensioen. Aandachtspunten In totaal mag per jaar maximaal 12% van het bruto jaarsalaris ingelegd worden voor de levensloop. Het totaalbedrag wat in de levensloopregeling wordt gespaard, mag niet meer bedragen dan 210% van het bruto jaarsalaris. Deze grens geldt niet voor werknemers die geboren zijn tussen 1 januari 1950 en 1 januari Met het ingehouden geld wordt een voorziening ( spaarpotje ) opgebouwd voor de financiering van een periode onbetaald verlof. De lengte van de te financieren verlofperiode wordt uiteindelijk bepaald door het bedrag, dat u daadwerkelijk gespaard heeft. Dit is het totaal van het ingehouden loon en de daarop gekweekte inkomsten, maar ook de hoogte van het doorbetaalde loon tijdens de verlofperiode, het ontvangen bedrag aan Levensloopverlofkorting en de eventueel te ontvangen Ouderschapsverlofkorting (via inkomstenbelasting) is hierbij van belang. Levensloopverlofkorting en Ouderschapsverlofkorting zijn belastingkortingen die bedoeld zijn de deelname aan de levensloopregeling te stimuleren. U mag in beginsel zelf bepalen hoe hoog het doorbetaalde loon tijdens de verlofperiode is. Het doorbetaalde loon mag echter nooit meer bedragen dan het laatstverdiende loon direct voorafgaand aan de verlofperiode. Bij deeltijdverlof is het maximaal door te betalen loon inclusief het reguliere loon dat u geniet, omdat u nog deels blijft werken. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Bij uitbetaling vervalt pensioenopbouw, tenzij gekozen wordt voor vrijwillige voortzetting. Voorbeelden U kunt na 4 jaar sparen (12%) een periode van verlof financieren van circa een half jaar tegen 100% van het salaris. Het maximale bedrag van 210% spaart u in circa 17,5 jaar bij elkaar. Bij een gespaard bedrag van 210% van het laatstverdiende loon kunt u een periode van verlof van 3 jaar financieren als u genoegen neemt met doorbetaling van 70% van het loon. Bij 100% loondoorbetaling bedraagt de verlofperiode in beginsel maximaal 2,1 jaar.

15 Spaarverlof De bronnen Bovenwettelijke vakantie-uren Onregelmatigheidstoeslag in tijd Overwerkvergoeding in tijd 55+ -uren Extra uren Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Voor medewerkers die op 1 januari jaar of ouder zijn. Voor medewerkers die extra uren werken (maximaal 192 uren per jaar). Met spaarverlof spaart u niet opgenomen vakantie-uren en compensatieverlof (bijv. extra gewerkte uren). Deze regeling kan recht geven op betaald verlof tot een maximum van 250 dagen (bij een fulltime dienstverband). Als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt belastingen premieheffing over de verlofdag uitgesteld totdat het verlof wordt opgenomen en het loon wordt doorbetaald. De 250 dagen regeling biedt u ook de mogelijkheid verlof op te nemen direct voorafgaand aan uw pensionering (FLEX-pensioen of Ouderdomspensioen). Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Het gebruik van tijdbronnen kan gevolgen hebben voor sociale verzekeringen, vakantiebijslag en uw pensioen. Tijdens uw verlof betaalt de werkgever uw salaris van dat moment door onder inhouding van belasting- en premieheffing ( 250 dagen regeling ). Aandachtspunten Komt er een einde aan uw dienstverband terwijl u nog spaarverlof tegoed heeft? Dan kunt u het (resterende) spaarverlof uitbetaald krijgen tegen het dan geldende uurloon onder inhouding van belastingheffing en, indien van toepassing, premieheffing. Als u overlijdt, terwijl u nog spaarverlof tegoed heeft, wordt het aantal verlofuren omgerekend naar uw actuele salaris en aan uw nabestaanden uitgekeerd onder inhouding van belastingheffing en, indien van toepassing, premieheffing. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Scholingsregeling

16 De bronnen Bruto salaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Individuele toeslag/gratificatie Bovenwettelijke vakantie-uren Onregelmatigheidstoeslag in geld en tijd Overwerkvergoeding in geld en tijd 55+-uren Extra uren Drie extra gekochte vakantiedagen Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers aan wie de werkgever een individuele toeslag/gratificatie heeft toegekend. Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Voor medewerkers die op 1 januari jaar of ouder zijn. Voor medewerkers die extra uren werken (maximaal 192 uren per jaar). De waarde van de bronnen mag maximaal 15% van het bruto jaarsalaris bedragen. Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Door het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan de scholingsregeling wordt uw inkomen lager en kan dat gevolgen hebben voor uw sociale verzekeringen en uitkeringen (WW en WIA), vakantiebijslag e.d. Het afstand doen van geldbronnen kan eveneens nadelige consequenties voor uw pensioen hebben. Het inzetten van tijdbronnen kan gevolgen hebben voor de grondslagen van andere arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid van uw pensioen. Aandachtspunten

17 U kunt uw deelname aan de scholingsregeling financieren door afstand te doen van bepaalde door u zelf gekozen geld- en/of tijdbronnen. U komt dan in aanmerking voor een belasting- en premievrije tegemoetkoming in de kosten van uw opleiding. Deze tegemoetkoming komt in waarde overeen met de waarde van de bruto geld- en /of tijdbron(nen) waarvan u afstand heeft gedaan. De opleiding moet worden gevolgd in het kader van de ontwikkeling van uw carrière, het op peil houden van uw kennis of het verbeteren van uw positie op de arbeidsmarkt. Zet u (een) tijdbron(nen) in? Dan wordt de geldwaarde ervan op basis van uw actuele bruto uurloon bepaald. Tenslotte kunnen inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Voorbeeld In verband met de ontwikkeling in de gezondheidszorg wil Jan-Willem zijn vakkennis op peil houden. Hiertoe schrijft hij zich in voor een opleiding. Ter financiering van zijn deelname aan de scholingsregeling doet Jan-Willem afstand van drie bovenwettelijke vakantiedagen in ruil voor een tegemoetkoming in de kosten van de opleiding. Jan-Willem werkt fulltime (gemiddeld 36 uur per week) en verdient 2400,= bruto per maand. Eén vakantiedag levert Jan-Willem 110,77 bruto op ( 2400 : 156 x 7,2). De drie bovenwettelijke vakantiedagen leveren Jan-Willem bruto 3 x 110,77 = 332,31 op. Nu Jan- Willem afstand doet van drie bovenwettelijke vakantiedagen in het kader van deelname aan de scholingsregeling komt hij in aanmerking voor een belasting- en premievrije tegemoetkoming in de kosten van de opleiding voor een bedrag van 332,31. De netto inkomenspositie van Jan-Willem verbetert door deelname aan de scholingsregeling; hij doet immers afstand van een bruto bron in ruil voor een netto tegemoetkoming.

18 Vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging/registratiekosten De bronnen Bruto salaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Individuele toeslag/gratificatie Bovenwettelijke vakantie-uren Onregelmatigheidstoeslag in geld en tijd Overwerkvergoeding in geld en tijd 55+-uren Extra uren Drie extra gekochte vakantiedagen Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers aan wie de werkgever een individuele toeslag/gratificatie heeft toegekend. Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Voor medewerkers van die op 1 januari jaar en ouder zijn. Voor medewerkers die extra uren werken (maximaal 192 uren per jaar). Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Door het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan de regeling vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging wordt uw inkomen lager en kan dat gevolgen hebben voor uw sociale verzekeringen en uitkeringen (WW en WIA), vakantiebijslag e.d. Het afstand doen van geldbronnen kan eveneens nadelige consequenties hebben voor uw pensioen. Het inzetten van tijdbronnen kan gevolgen hebben voor de grondslagen van andere arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid van uw pensioen. Aandachtspunten U kunt uw deelname aan de regeling vakbondslidmaatschap/ beroepsvereniging/ registratiekosten financieren door afstand te doen van bepaalde door u zelf gekozen geld-

19 en/of tijdbron(nen). In ruil daarvoor nemen wij de kosten van het vakbondlidmaatschap/ beroepsvereniging/registratiekosten voor onze rekening. Het dient de kosten van een vakbondslidmaatschap/beroepsvereniging/registratiekosten te betreffen en niet de bijdragen aan de personeelsvereniging e.d. Zet u (een) tijdbron(nen) in? Dan wordt de geldwaarde ervan op basis van uw actuele bruto uurloon bepaald. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Voorbeeld Gerard kiest ervoor om zijn vakbondslidmaatschap te financieren door afstand te doen van 4 bovenwettelijke vakantie-uren. In ruil hiervoor nemen wij de kosten van het vakbondslidmaatschap voor onze rekening. Gerard werkt fulltime (gemiddeld 36 uur per week) en verdient 1450,= bruto per maand. Eén vakantie-uur levert Gerard 9,29 bruto op ( 1450 : 156). De vier bovenwettelijke vakantie-uren leveren Gerard bruto 4 x 9,29 = 37,16 op. Omdat Gerard afstand doet van vier bovenwettelijke vakantie-uren nemen wij de kosten voor het lidmaatschap ten bedrage van 37,16 voor onze rekening. De netto inkomenspositie van Gerard verbetert door deelname aan de regeling lidmaatschapkosten vakbond; hij doet immers afstand van een bruto bron in ruil voor een nette tegemoetkoming.

20 Verkoop vrije dagen De bronnen Bovenwettelijke vakantie-uren Niet opgenomen vakantie-uren uit voorgaande kalenderjaren Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor alle medewerkers die (een deel van) hun vakantie-uren uit voorgaande kalenderjaren niet hebben opgenomen. Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid In beginsel heeft een incidentele inwisseling van tijdaanspraken in geld geen gevolgen voor de uitkeringsgrondslagen. Voor uw pensioen heeft het verkopen van vakantierechten geen gevolgen. Bij de uitbetaling vinden de reguliere inhoudingen (bruto netto) plaats. Aandachtspunten De waarde van de vakantierechten die u wilt laten uitbetalen, wordt berekend op basis van uw actuele bruto uurloon. Er kunnen maximaal 6 vrije dagen per jaar verkocht worden. Aandachtspunt hierbij is, dat verlof op te nemen tijdens feestdagen en in verband met bijzondere persoonlijke omstandigheden onderdeel zijn van het verlofrecht opgenomen in de CAO. Met ingang van 1 februari 2001 is de verjaringstermijn van vakantierechten verlengd tot 5 jaar. Na verloop van 5 jaar vervallen de vakantierechten en kunt u de verjaarde vakantierechten niet meer opnemen of laten uitbetalen. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed.

21 De fietsregeling De bronnen Brutosalaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Individuele toeslag/gratificatie Bovenwettelijke vakantie-uren Onregelmatigheidstoeslag in geld en tijd Overwerkvergoeding in geld en tijd 55+-uren Extra uren Drie extra gekochte vakantiedagen Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers aan wie de werkgever een individuele toeslag/gratificatie heeft toegekend. Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Voor medewerkers die op 1 januari jaar of ouder zijn. Voor medewerkers die extra uren werken (maximaal 192 uren per jaar). Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Door het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan de fietsregeling wordt uw inkomen lager en kan dat gevolgen hebben voor uw sociale verzekeringen en uitkeringen (WW en WIA), vakantiebijslag e.d. Het afstand doen van geldbronnen kan nadelige consequenties voor uw pensioen hebben. Het inzetten van tijdbronnen kan gevolgen hebben voor de grondslagen van andere arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid van uw pensioen. Aandachtspunten Uw deelname aan de fietsregeling kunt u financieren door afstand te doen van door u zelf gekozen geld- en/of tijdbronnen binnen het meerkeuzesysteem. U komt dan in aanmerking

22 voor een tegemoetkoming in de aflossing van (een deel van) het aankoopbedrag, dat wij u renteloos hebben geleend. Een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de fietsregeling is dat u minimaal de helft van uw aantal werkdagen op de fiets naar het werk gaat. Als u afstand doet van geld en/of tijdbronnen in het kader van uw deelname aan de fietsregeling, komt u in aanmerking voor een belasting- en premievrije tegemoetkoming die in waarde overeenkomt met de waarde van de bruto bronnen waarvan u afstand heeft gedaan met een maximum van 749,= (peildatum 01/01/07). Dit wordt vermeerderd met een tegemoetkoming van maximaal 82,= per jaar in de kosten van de met de fiets samenhangende zaken (regenpak, extra slot, steun voor de aktetas en voorkomende reparaties). Deze kosten dienen op de originele nota vermeld te staan. De kosten van een eventuele fietsverzekering komen eveneens voor een belasting- en premievrije tegemoetkoming in aanmerking. Zet u (een) tijdbron(nen) in? Dan wordt de geldwaarde ervan op basis van uw actuele bruto uurloon bepaald. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed.

23 Spaarloon De bronnen Brutosalaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Individuele toeslag/gratificatie Bovenwettelijke vakantie-uren Onregelmatigheidstoeslag in geld en tijd Overwerkvergoeding in geld en tijd 55+-uren Extra uren Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers aan wie de werkgever een individuele toeslag/gratificatie heeft toegekend. Voor medewerkers die bovenwettelijke vakantie-uren hebben. Voor voltijdsmedewerkers alle uren boven 144 uur per jaar en voor deeltijdwerkers naar verhouding. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Voor medewerkers die op 1 januari jaar of ouder zijn. Voor medewerkers die extra uren werken (maximaal 192 uren per jaar). Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Omdat u geen afstand doet van geldbronnen maar deze bronnen aanwendt in het kader van uw deelname aan de spaarloonregeling heeft dit geen negatieve gevolgen voor uw vakantiebijslag en uw pensioen, maar wel voor de sociale verzekeringen (WW/WIA). Het gebruik van tijdbronnen heeft ook geen gevolgen voor uw inkomen en de sociale zekerheid. Aandachtspunten Onder de spaarloonregeling kunt u vanuit uw bruto salaris sparen tot een jaarlijks maximum van 613,= (2006). Het door u gespaarde bedrag wordt bijgeschreven op uw persoonlijke spaarloonrekening. In beginsel kunt u niet eerder over het spaartegoed beschikken dan na het verstrijken van een blokkeringperiode van 4 jaar. Deze blokkeringwaarde geldt niet als u uw spaarloon(saldo) besteedt aan bijvoorbeeld scholing, kinderopvang of de aankoop van een woning.

24 Zet u (een) tijdbron(nen) in? Dan wordt de geldwaarde ervan op basis van uw actuele bruto uurloon bepaald. U kunt niet tegelijk aan de spaarloonregeling en de levensloopregeling deelnemen. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Om deel te nemen aan de spaarloonregeling in een bepaald jaar, moet u op 1 januari van dat jaar in dienst zijn. Tevens moet de loonheffing op ja staan.

25 Kopen maximaal zes extra vakantiedagen De bronnen Brutosalaris Vakantiebijslag Eindejaarsuitkering Individuele toeslag/gratificatie Onregelmatigheidstoeslag in geld Overwerkvergoeding in geld Is de bron voor u beschikbaar? Voor medewerkers aan wie de werkgever een individuele toeslag/gratificatie heeft toegekend. Voor medewerkers die onregelmatige diensten verrichten. Voor medewerkers die overwerken (voor zover niet binnen een half jaar gecompenseerd). Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Door het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan de regeling aankoop vakantiedagen wordt uw inkomen lager en kan dat gevolgen hebben voor uw sociale verzekeringen en uitkeringen (WW/WIA), vakantiebijslag e.d. Het afstand doen van geldbronnen kan nadelige consequenties hebben voor uw pensioen. Aandachtspunten De waarde van de vakantierechten die u wilt kopen, wordt berekend op basis van uw actuele bruto uurloon. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed.

26 Aanvullende regeling reiskosten woon-werkverkeer De bronnen Eindejaarsuitkering Is de bron voor u beschikbaar? Gevolgen voor uw inkomen, pensioen en sociale zekerheid Door het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan de aanvullende regeling reiskosten woon-werkverkeer wordt uw inkomen lager en kan dat gevolgen hebben voor uw sociale verzekeringen en uitkeringen (WW/WIA), e.d. Het afstand doen van geldbronnen in het kader van uw deelname aan deze regeling heeft géén gevolgen voor uw pensioen. Aandachtspunten Door de deelname aan de aanvullende regeling reiskosten woon-werkverkeer wordt de fiscale ruimte van uw bruto eindejaarsuitkering afgetrokken en als onbelaste reiskostenvergoeding uitbetaald. Dus wordt de fiscale jaarruimte van uw bruto eindejaarsuitkering afgetrokken. Inkomensafhankelijke subsidies zoals de huursubsidie, zorgtoeslag of de tegemoetkoming in de studiekosten worden beïnvloed. Voorbeeld Stel: U reist 3 dagen per week van uw woning naar uw werk. De enkele reisafstand bedraagt 23 kilometer. Per jaar mag de werkgever 1.122,22 ( 0,19 x 23 x 2 x 214 dagen x 3/5) onbelast vergoeden. U ontvangt echter op bais van de Cao maximaal 472,64 (12maanden x 65,62 x 3/5). U hebt dus voor dit jaar 649,58 ( 1.122,22-649,58) ruimte om uit te ruilen. Hoe werkt dit nu? Stel: je eindejaarsuitkering bedraagt bruto 800,00 Af: Omdat je gebruik maakt van de uitruilregeling 649,58 Eindejaarsuitkering nieuw 150,42 Af: loonheffing circa 40% 60,17 Netto eindejaarsuitkering 90,25 Bij: I.v.m. uitruil reiskosten 649,58 Totaal netto eindejaarsuitkering 739,83 Wanneer u geen gebruik maakt van de uitruilregeling, en dus kiest voor uw bruto eindejaarsuitkering van 800,00, dan houdt u hier na afdracht van de loonheffing van circa 40% netto 480,00 netto over. Door gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden houdt u in dit geval dus bijna 260,00 netto meer over. (Bovenstaande is een voorbeeld, werkelijke bedragen en percentages kunnen afwijken.)

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Het Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden van Zorggroep Oude en Nieuwe Land biedt de mogelijkheid om onderdelen van de arbeidsvoorwaarden uit te ruilen tegen andere onderdelen.

Nadere informatie

Ondernemingsovereenkomst Coloriet

Ondernemingsovereenkomst Coloriet Ondernemingsovereenkomst Coloriet Ondergetekenden, de ondernemer, te weten de Stichting Coloriet, vertegenwoordigd door mw. drs. J.C. Groenenberg Raad van Bestuur, verder aangeduid als de bestuurder en

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Stel: u wilt meer tijd om voor uw kinderen te zorgen. Of u wilt fiscaal voordelig een opleiding volgen. Of u wilt spaarverlof opbouwen om

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Jij mag kiezen! Als medewerker van het Westfriesgasthuis profiteer je van het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden MKSA uit de CAO Ziekenhuizen. Hiermee kun je bepaalde

Nadere informatie

Decentrale regelingen CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen (V&V)

Decentrale regelingen CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen (V&V) Decentrale regelingen CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen (V&V) Decentrale regelingen in hfdst. 13 CAO VVT - uit voormalige CAO Verpleeg-en Verzorgingshuizen 2007 Voor verpleeg- en verzorgingshuizen worden

Nadere informatie

Ondernemingsovereenkomst

Ondernemingsovereenkomst Ondernemingsovereenkomst Ondergetekenden, de ondernemer, te weten de Stichting Curamus, vertegenwoordigd door de heer S.A.M. Buijsse, voorzitter Raad van Bestuur, verder aangeduid als de bestuurder en

Nadere informatie

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties Contributie beroepsorganisaties 44. Doel 2 4.1 Mogelijkheden 2 4.2 Inzet van bronnen 2 4.3 Arbeidsrechtelijke/CAO voorwaarden 2 4.4 Fiscale regelgeving 3 4.5 Fiscale gevolgen, gevolgen voor de zorgverzekering

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Jij mag kiezen! Als medewerker van het Westfriesgasthuis profiteer je van het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden MKSA uit de CAO Ziekenhuizen. Hiermee kun je bepaalde

Nadere informatie

MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA

MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA MeerKeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden MKA Wat is het MKA? Zelf kiezen en beslissen over aanpassing van arbeidsvoorwaardenpakket Deel van huidige arbeidsvoorwaarden inruilen voor andere arbeidsvoorwaarden,

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden. Schoorl, september Secundaire arbeidsvoorwaarden-bro.alg-versie 3 d.d Pagina 1 van 13

Secundaire arbeidsvoorwaarden. Schoorl, september Secundaire arbeidsvoorwaarden-bro.alg-versie 3 d.d Pagina 1 van 13 Secundaire arbeidsvoorwaarden Schoorl, september 2017 Secundaire arbeidsvoorwaarden-bro.alg-versie 3 d.d. 26-9-2017 Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 1.1 De spelregels 3 Pagina Hoofdstuk

Nadere informatie

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden

Cafetariasysteem. Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Cafetariasysteem Flexibilisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, juli 2013 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 CAFETARIASYSTEEM... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN... 3 2.1

Nadere informatie

CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen

CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen CAO à la Carte Regeling Vergoeding kosten van vakbondscontributie en lidmaatschappen van beroeps- of vakverenigingen Inleiding Een keuzemenu arbeidsvoorwaarden? De CAO à la Carte is een ruilsysteem. U

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB

Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum Bijlage 1: Aanpassingen Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH) i.v.m. IKB Daar waar de term gemeente wordt gebruikt moet Regio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

Ondernemingsovereenkomst BEZT (Bartholomeus Gasthuis, Ewoud, Zuylenstede, Transwijk) Decentrale CAO-afspraken

Ondernemingsovereenkomst BEZT (Bartholomeus Gasthuis, Ewoud, Zuylenstede, Transwijk) Decentrale CAO-afspraken (Bartholomeus Gasthuis, Ewoud, Zuylenstede, Transwijk) Decentrale CAO-afspraken Versie: 2.0 Ondernemingsovereenkomst Ondergetekenden: Stichting Bartholomeus Gasthuis, Utrecht Stichting Vecht en IJssel,

Nadere informatie

Bestedingsplan Decentrale Middelen gemeente Houten 2012

Bestedingsplan Decentrale Middelen gemeente Houten 2012 Bestedingsplan Decentrale Middelen gemeente Houten 2012 In 2002 is voor het eerst een Bestedingsplan Decentrale Middelen vastgesteld. In het kader van dit bestedingsplan is er jaarlijks voor iedere medewerker

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Heeft u interesse in een (aanvullende) reiskostenvergoeding?

Heeft u interesse in een (aanvullende) reiskostenvergoeding? Heeft u interesse in een (aanvullende) reiskostenvergoeding? Beste collega, Weet u dat er een mogelijkheid bestaat om een (aanvullende) reiskostenvergoeding te ontvangen, óók als u niet in aanmerking komt

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008

Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 Partijen bij de CAO Gehandicaptenzorg, te weten: Werkgeversorganisaties: - Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland - MEE Nederland en Werknemersorganisaties:

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

Ondernemingsovereenkomst

Ondernemingsovereenkomst Ondernemingsovereenkomst Ondergetekenden, de werkgever, te weten de Stichting Trimenzo, vertegenwoordigd door H.J. van Essen, directeur-bestuurder, verder aangeduid als de werkgever en de Ondernemingsraad

Nadere informatie

Fietsregeling stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam per

Fietsregeling stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam per Fietsregeling stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam per 01-01-2008 ARTIKEL 1: VERGOEDING AANSCHAFKOSTEN 1.1 Op basis van deze regeling vergoedt de werkgever aan de werknemer die zelf een fiets

Nadere informatie

Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN

Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN Fietsregeling 1. ALGEMENE VOORWAARDEN Aankoop fiets De werknemer heeft ten tijde van de aanschaf van een fiets een dienstbetrekking. De werknemer maakt op meer dan de helft van het aantal dagen dat hij

Nadere informatie

Cafetaria-en salderingsregeling

Cafetaria-en salderingsregeling 1 Cafetaria-en salderingsregeling Cafetaria-en salderingsregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon

Nadere informatie

Eén van deze loonbestanddelen kan ingeruild worden voor:

Eén van deze loonbestanddelen kan ingeruild worden voor: 1 Cafetariaregeling Cafetariaregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon ruilen voor bepaalde vergoedingen

Nadere informatie

Levensloopreglement Stichting OSG Hengelo

Levensloopreglement Stichting OSG Hengelo Levensloopreglement Stichting OSG Hengelo Inleiding Op 1 januari 2006 is de levensloopregeling in het leven geroepen. Deze regeling biedt werknemers de mogelijkheid om een deel van hun bruto salaris te

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

Fietsregeling gemeente Oldambt 2010

Fietsregeling gemeente Oldambt 2010 Fietsregeling gemeente Oldambt 2010 Doel:deze regeling heeft als doel duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden tot verstrekking van een fiets. Datum en nummer ingetrokken collegebesluiten - Reiderland:

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Op het Serviceplein van Zorggroep vind je informatie over de Werkkostenregeling. Wat is de werkkostenregeling (WKR) De WKR vervangt alle verschillende regels

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014. Voorzitter/Lid College van Bestuur

College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014. Voorzitter/Lid College van Bestuur College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014 Voorzitter/Lid College van Bestuur 1 DE ONDERGETEKENDEN: 1 De Stichting/Vereniging., statutair gevestigd te.... te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0

GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP. Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket. Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 GEBRUIKERS HANDLEIDING IKAP Individuele Keuze Arbeidsvoorwaarden Pakket Gebruikershandleiding IKAP 1.3 0 Inhoudsopgave: Wat is IKAP?... 2 Aanvragen IKAP... 3 IKAP-bronnen... 4 IKAP-doelen... 6 Uitbreiding

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007 Onderhandelingsakkoord CAO RDW 2007-2010 Oktober 2007 Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 1 januari 2007 tot 1 juni 2010. Loonparagraaf De salarissen worden als volgt structureel verhoogd:

Nadere informatie

Cafetariamodel 2008. Iedereen zijn eigen voorkeur

Cafetariamodel 2008. Iedereen zijn eigen voorkeur Cafetariamodel 2008 Iedereen zijn eigen voorkeur Als medewerker van de gemeente Amsterdam kunt u een deel van uw pakket arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Zo kunt u uw arbeidsvoorwaardenpakket beter

Nadere informatie

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever,

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, Model oproepovereenkomst De ondergetekenden: [Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, en [naam oproepkracht],

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSREGELING

TOELICHTING FIETSREGELING TOELICHTING FIETSREGELING INLEIDING De fietsregeling is door de werkgever opgenomen binnen de werkkostenregeling. Voor die tijd was de fietsregeling een opzichzelfstaande regeling. De fietsregeling is

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden 2017 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Hoe is het Individueel Keuze Budget opgebouwd... 4 Waaraan kunt u het IKB besteden?...

Nadere informatie

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden

Bijlage III. Flex Benefits. Individualisering arbeidsvoorwaarden Bijlage III Flex Benefits Individualisering arbeidsvoorwaarden Human Resources, september 2015 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1 FLEX BENEFITS... 2 1.2 DEELNAME... 2 1.3 KEUZEMOMENT EN LOOPTIJD... 2 2. BRONNEN...

Nadere informatie

Provinciaal Blad. 2013/30 Nummer 1546816. Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer

Provinciaal Blad. 2013/30 Nummer 1546816. Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer PROVINCIE FLEVOLAND Provinciaal Blad 2013/30 Nummer 1546816 Aanpassing Regeling Uitruil bruto eindejaarsuitkering voor netto reiskostenvergoeding woon-werkverkeer Bij besluit d.d. 22 oktober 2013, met

Nadere informatie

Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling

Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling H12 Vakantie(bijslag), LFB en Verlof B Vakantie Artikel 9 Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden voor kopen en verkopen vakantie-uren 1. Inwisselen

Nadere informatie

Fietsregeling. (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO)

Fietsregeling. (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) Fietsregeling Categorie 2 nummer 2 (Ter uitvoering van artikel 4a:1, lid 5, en artikel 4a:3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) Vastgesteld bij besluit het Algemeen Bestuur d.d. Datum

Nadere informatie

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 Gemeente Stichtse Vecht Nadere uitwerking van artikel 4a:3 CAR/UWO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bronnen 2.1 Bronnen 2.1.1 Persoonsgebonden budget (PGB)

Nadere informatie

IKB OFGV. OFGV wegwijzer in het IKB. I. Het IKB. VI. Fiscaal. vriendelijk verrekenen. II. Kopen van vakantie uren. van woonwerkverkeer

IKB OFGV. OFGV wegwijzer in het IKB. I. Het IKB. VI. Fiscaal. vriendelijk verrekenen. II. Kopen van vakantie uren. van woonwerkverkeer IKB OFGV I. Het IKB VI. Fiscaal vriendelijk verrekenen van woonwerkverkeer V. Fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie OFGV wegwijzer in het IKB IV. Fiscaal vriendelijk verrekenen van

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente BRONCKHORST;

Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente BRONCKHORST; Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente BRONCKHORST; Het is gewenst om de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst aan te passen in verband met de invoering van de Werkkostenregeling;

Nadere informatie

BIJLAGE 3B. LEVENSLOOPREGELING STICHTING SROL

BIJLAGE 3B. LEVENSLOOPREGELING STICHTING SROL BIJLAGE 3B. LEVENSLOOPREGELING STICHTING SROL Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: 1. CAO: De collectieve arbeidsovereenkomst van Stichting SROL 2. Werkgever: Stichting SROL 3. Werknemer:

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Per 1 juli 2015 Definitief vastgesteld door het OAW, 30 april 2015 16.00 uur, onder voorbehoud goedkeuring Belastingdienst. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE

Nadere informatie

REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN UNIVERSITEIT MAASTRICHT

REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN UNIVERSITEIT MAASTRICHT REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN UNIVERSITEIT MAASTRICHT Gelet op het bepaalde in de CAO Nederlandse Universiteiten (CAO NU) is bij de Universiteit Maastricht per 1 januari 2002 het keuzemodel arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006

Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Regeling Menukaart arbeidsvoorwaarden 2006 Artikel 1 Vastgesteld bij besluit van het college van bestuur van 7 november 2006, nr. 2006cb0252, zoals laatstelijk gewijzigd bij zijn besluit van 3 december

Nadere informatie

Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van t/m

Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van t/m Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van 01-01-2005 t/m 31-03-2006 1. Looptijd De CAO heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 januari 2005 t/m 31 maart 2006. 2. Inkomen Ingaande 1 januari 2005 worden

Nadere informatie

Fietsregeling 2015 SPO De Liemers

Fietsregeling 2015 SPO De Liemers Fietsregeling 2015 SPO De Liemers status Definitief pagina 1 van 5 Inhoud Artikel 1: Definities Artikel 2: Voorwaarden voor deelname Artikel 3: Aanmeldingsprocedure Artikel 4: Uitruilen van het fietspakket

Nadere informatie

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis Ondergetekenden, Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis De hulpvrager hierna te noemen, de werkgever (graag alle gegevens hieronder volledig invullen) Voorletters en achternaam :

Nadere informatie

Levensloopregeling zoals opgenomen in de arbeidsvoorwaardenregeling t/m 30 september 2015

Levensloopregeling zoals opgenomen in de arbeidsvoorwaardenregeling t/m 30 september 2015 Levensloopregeling De levensloopregeling is per 2012 door het kabinet afgeschaft. Deze regeling hield in dat een werknemer een bedrag van maximaal 12% van zijn brutoloon per jaar kon sparen in een levensloopregeling

Nadere informatie

LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk)

LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk) LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk) Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: "werknemer";

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: werknemer; ARBEIDSOVEREENKOMST Ondergetekenden: 1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid [naam] Holding BV, statutair gevestigd te [plaats] en kantoorhoudende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats],

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Deze informatie is bestemd voor de in dienst zijnde werknemers van schoolbesturen indien zij gebruik willen maken van een fiets-privéregeling

Nadere informatie

Formulier 4: Melding opnemen levenslooptegoed (artikel 6a:9 CAR/UWO)

Formulier 4: Melding opnemen levenslooptegoed (artikel 6a:9 CAR/UWO) Formulier 4: Melding opnemen levenslooptegoed (artikel 6a:9 CAR/UWO) Gegevens deelnemer Achternaam: Voorletters: Geboortedatum: Sofi-nummer: Personeelsnummer: Dienst/afdeling: Levensloopinstelling: Levenslooprekeningnummer:

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014

Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Onderhandelaarsakkoord CAO 1 januari 2012 1 januari 2014 Ten opzichte van de tekst van de nog vigerende CAO, die een looptijd had tot 1 januari 2012, worden de volgende tekstwijzigingen aangepast: Looptijd

Nadere informatie

Fietsplan Onderwijsbureau Meppel

Fietsplan Onderwijsbureau Meppel Fietsplan Onderwijsbureau Meppel Inleiding Al enige tijd is het binnen de fiscale wetgeving mogelijk dat werkgevers onder bepaalde voorwaarden aan werknemers een fiets ter beschikking stellen of vergoeden.

Nadere informatie

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden Mijn Budget, Mijn Keuze Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen 120 Mijn Keuze Mijn Budget, Mijn Keuze bestaat uit een aantal arbeidsvoorwaarden, uitgedrukt in geld, die je Budget vormen. Hieronder

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Inleiding. Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst is een MUP-contract.

Inleiding. Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst is een MUP-contract. Inleiding Een oproepkracht is een werknemer die pas komt werken als u hem oproept. De regels waaraan u zich moet houden, hangen af van de arbeidsovereenkomst die u met de oproepkracht sluit. Veel werkgevers

Nadere informatie

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast.

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast. REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN RADBOUD UNIVERSITEIT Overeengekomen in het Lokaal Overleg d.d.7 november 2014, laatstelijk gewijzigd en vastgesteld in het Lokaal Overleg van 10 april 2015 Gelet

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Reglement Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden in de Sport

Reglement Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden in de Sport Reglement Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden in de Sport - algemene invoering vanaf 2005 - - uitbreiding per 1 januari 2006 - Inhoudsopgave 1 Het reglement 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Bronnen 9 1.3 Doelen

Nadere informatie

Waarschuwing: Raadpleeg altijd Intranet voor de geldige, actuele versie. Aan uitgeprinte documenten kunnen geen rechten worden ontleend!

Waarschuwing: Raadpleeg altijd Intranet voor de geldige, actuele versie. Aan uitgeprinte documenten kunnen geen rechten worden ontleend! Documentnaam: Documentnummer: Versie: 14 Aantal pagina s (incl. voorblad): 27 Van toepassing op: Informatie beschikbaar via: Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden, koepelreglement HR-O-1-18-14 Medewerkers

Nadere informatie

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer Gezien het voorstel van de afdeling Concernadvies van 1 december 2016;

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer Gezien het voorstel van de afdeling Concernadvies van 1 december 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roermond. Nr. 183215 27 december 2016 Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Roermond, Gezien het

Nadere informatie

Vierde wijziging Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Vierde wijziging Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 151215 1 november 2016 Vierde wijziging Besluit salaris, vergoedingen, toelagen en uitkeringen 2016 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Programma 1. Welke wijzigingen in de vakantieregelingen staan er op stapel? 2. Wat zijn de wijzigingen in het BW? 3. Hoe ziet de (vakantie)verlof

Nadere informatie

2 3 SEP. 20iVI\lKE 1 2 3 SEP. 2010

2 3 SEP. 20iVI\lKE 1 2 3 SEP. 2010 BINNENGEKOMEN I I GESCAND OP College voor Arbeidszaken Kamer Gesubsidieerde ArbeSd Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 SEP. 20iVI\lKE 1 2 3 SEP. 2010 Verd 3ing%n"^ "te Oostzaan Informatiecentrum

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden Gewijzigd op 27 juni 2018 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Waaraan kunt u het IKB besteden?... 4 Fiscale consequenties...

Nadere informatie

partijen zijn op de hoogte van de Richtlijn/Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden Bestuurder kinderopvang van de NVTK (hierna: de Richtlijn).

partijen zijn op de hoogte van de Richtlijn/Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden Bestuurder kinderopvang van de NVTK (hierna: de Richtlijn). MODEL ARBEIDSOVEREENKOMST BESTUURDER KINDEROPVANG DE ONDERGETEKENDEN: 1. [NAAM RECHTSPERSOON], gevestigd te [PLAATS], ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [NAAM], in zijn/haar hoedanigheid van [FUNCTIE],

Nadere informatie

Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2015 Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor te Bunschoten-Spakenburg

Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2015 Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor te Bunschoten-Spakenburg Cafetariaregeling Arbeidsvoorwaarden 2015 Vereniging van Scholen met de Bijbel Dr. G. van Goor te Bunschoten-Spakenburg 1. Inleiding De cao PO 2014-2015 kent al bepaalde regelingen voor persoonlijke vergoedingen,

Nadere informatie

MARZ/CVA/U200600334 Lbr. 06/40 CVA/LOGA 06/08

MARZ/CVA/U200600334 Lbr. 06/40 CVA/LOGA 06/08 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. MARZ (070) 373 8021 onderwerp Ouderschapsverlof Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk MARZ/CVA/U200600334 Lbr. 06/40 CVA/LOGA 06/08 bijlage(n)

Nadere informatie

GEMEENTE. Gemeente Lansingerland Gemeente Lansingerland

GEMEENTE. Gemeente Lansingerland Gemeente Lansingerland GEMEENTE lansingerland Decentrale regelgeving Overheidsorganisatie Organisatie die de regeling vaststelt Vastgesteld door Gemeente Lansingerland Gemeente Lansingerland College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Model. Oproepovereenkomst (MUP) Versie 21 februari 2014

Model. Oproepovereenkomst (MUP) Versie 21 februari 2014 Model Oproepovereenkomst (MUP) Versie 21 februari 2014 Deze voorbeeld oproepovereenkomst (MUP) is met veel zorgvuldigheid samengesteld door LTO Nederland. Desondanks kan LTO Nederland niet aansprakelijk

Nadere informatie

de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bronckhorst. Nr. 17439 27 februari 2015 Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Trap eens wat vaker naar je werk!

Trap eens wat vaker naar je werk! Fietsplan Utrecht Trap eens wat vaker naar je werk! Het fietsplan, wat is dat? NUOVO probeert zo gunstig mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te creëren voor haar werknemers. Het is mogelijk zijn om

Nadere informatie

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 18215 3 februari 2017 Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op

Nadere informatie

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017 20 april 2017 Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING 1. Waarom komt er een nieuwe regeling Levensfase-uren (LFU)? In het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2015-2017 is afgesproken dat het wenselijk

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO

Onderhandelingsresultaat CAO Onderhandelingsresultaat De onderhandelaars van de SVB enerzijds en van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak anderzijds, partijen bij de cao en het Sociaal Beleidskader (SBK) voor de SVB, zijn voor de nieuwe

Nadere informatie

Voorbeeldreglement levensloop

Voorbeeldreglement levensloop Voorbeeldreglement levensloop 2007 Attentie De grijs gearceerde teksten/artikelen zijn facultatief. Deze dienen of verder gespecificeerd te worden, bijvoorbeeld aan de hand van de van toepassing zijnde

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2017

Toelichting Fietsregeling 2017 Toelichting Fietsregeling 2017 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

Eindbod CAO GGZ 2009-2011 13 juli 2009

Eindbod CAO GGZ 2009-2011 13 juli 2009 Eindbod CAO GGZ 2009-2011 13 juli 2009 Looptijd De CAO heeft een looptijd van 23 maanden: van 1 april 2009 tot 1 maart 2011. Loonsverhoging Per 1 oktober 2009 worden de salarissen en salarisschalen verhoogd

Nadere informatie

provinciaal blad V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N

provinciaal blad V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N provinciaal blad nr. 9 ISSN: 0920-1092 V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N 13 februari 2006 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 7 februari 2006, nr. 2006-02445, afd. PO,

Nadere informatie

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging 3 Salaris en vergoedingsregelingen Bezoldiging Artikel 3:1 1 Met inachtneming van artikel 1:2:1 wordt aan de ambtenaar binnen het kader van een lokaal vast te stellen bezoldigingsregeling een bezoldiging

Nadere informatie

de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

de Regeling Cafetariaplan personeel gemeente Bronckhorst 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst; CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR359577_1 1 mei 2018 Regeling Cafetariaplan personeel 2015 Het College van Burgemeester en wethouders van de ; Het is gewenst om de Regeling Cafetariaplan

Nadere informatie

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast.

Gelet op en in aanvulling op hoofdstuk 5 van de CAO Nederlandse Universiteiten stelt de werkgever de navolgende regeling vast. REGELING KEUZEMODEL ARBEIDSVOORWAARDEN RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN vastgesteld door het college van bestuur d.d. 10 december 2001, laatstelijk gewijzigd per 9 februari 2009 In de CAO Nederlandse Universiteiten

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Model-detacheringsovereenkomst

Model-detacheringsovereenkomst Model-detacheringsovereenkomst Disclaimer Bij gebruik van onderstaande model-detacheringsovereenkomst stemt u in met deze disclaimer. Algemeen Aan de inhoud van deze model-detacheringsovereenkomst kunnen

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2016

Toelichting Fietsregeling 2016 Toelichting Fietsregeling 2016 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie