Het scheiden van plastic en andere afvalvragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het scheiden van plastic en andere afvalvragen"

Transcriptie

1 Het scheiden van plastic en andere afvalvragen Resultaten peiling EnschedePanel Mei Inleiding De gemeente wil inwoners stimuleren zoveel mogelijk afval te scheiden voor recycling en hergebruik. Daarnaast wil de gemeente graag dat de inzameling van afval voor inwoners praktisch en prettig is. Het EnschedePanel is begin mei gevraagd naar hun voorkeuren rondom de inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. Aanvullend zijn ook enkele vragen gesteld over de bekendheid en waardering van de huidige campagne over afval scheiden en over de inzamelfrequentie van groenafval. Alle leden van het EnschedePanel zijn voor de peiling uitgenodigd en konden deelnemen van 2 t/m 6 mei In totaal hebben panelleden de vragenlijst volledig ingevuld. Het responspercentage van 30 procent komt overeen met de respons in eerdere peilingen. De respons is relatief hoog, aangezien men slechts 5 dagen de tijd had om de peiling in te vullen in plaats van de gebruikelijke 10 dagen en er geen rappelmail is gestuurd. Mogelijk hebben de vakantieperiode, het onderwerp en de lengte van de peiling en de expliciete melding dat de peiling maar 5 dagen open stond hier aan bijgedragen. Bijna negen op de tien panelleden vond de peiling interessant (89 procent). De meeste panelleden vonden de lengte van de peiling goed. Enkele panelleden vonden de peiling te lang (4 procent) of te kort (2 procent). Om te corrigeren voor onder- en oververtegenwoordiging van bepaalde groepen zijn de resultaten gewogen naar leeftijd, geslacht en woonwijk. In deze nieuwsbrief staan de uitkomsten van de peiling beschreven. Ook worden relevante, statistisch significante verschillen beschreven tussen groepen panelleden, zoals verschillen tussen panelleden in een hoog- versus laagbouwwoning. 2. Achtergrond van de deelnemers De meeste deelnemers wonen in een huis met een tuin. Een op de zes woont in een hoogbouwwoning zoals een flat, etagewoning, portiekwoning, bovenwoning of appartement. Een klein deel, namelijk 2 procent woont in een andersoortige woning, bijvoorbeeld een woning zonder tuin, een villa, een boerderij of studentenhuis. Figuur 1 Woonsituatie (n=2.163) Woning met tuin 81 procent Hoogbouw 17 procent Overig (bijv. boerderij) 2 procent Ruim acht op de tien inwoners hebben minicontainers om hun afval in te verzamelen (figuur 2). Bewoners van een laagbouwwoning beschikken vrijwel allemaal over minicontainers. Het merendeel van hen heeft er drie: groen, grijs en grijs met een blauw deksel.

2 Bewoners van een hoogbouwwoning zamelen hun afval meestal in via een ondergrondse of bovengrondse container naast het complex. Een klein deel van de panelleden in hoogbouw gebruikt minicontainers of een stortkoker. Figuur 2 Type afvalcontainer (n=2.163) Minicontainers: grijs+groen+blauw 72% Minicontainers: grijs+groen Ondergrondse verzamelcontainer Bovengrondse verzamelcontainer Stortkoker Anders 11% 9% 6% 1% 2% 3. Inzameling van plastic verpakkingsmateriaal Aan panelleden is gevraagd hoeveel procent van het plastic afval in hun huishouden gescheiden wordt ingeleverd. Een klein deel van de panelleden, namelijk 3 procent geeft aan dat scheiden in hun situatie niet mogelijk is. In de toelichting geven deze panelleden onder andere aan dat er geen oranje containers in hun buurt zijn (o.a. campus), dat men inlevert via een project met plastic zakken, of dat men geen verzamelplek heeft in huis. Wij kunnen geen plastic afval scheiden, omdat wij katten hebben en geen goede plek hebben om plastic te verzamelen. Wel zitten wij te kijken naar een soort van containertje van de Xenos. Afvalemmers krijgen ze allemaal open. Erg zonde want ik wil het graag verzamelen. Bijna alles is plastic. Dat zou zo veel schelen. Van de panelleden die hun plastic verpakkingsmateriaal wel gescheiden kunnen inleveren, doet bijna tweevijfde dit met (vrijwel) al het plastic afval dat zij hebben (figuur 3). Iets meer dan tweevijfde scheidt (bijna) geen plastic verpakkingsmateriaal. En de resterende een op de vijf scheidt een deel van het plastic. In vergelijking met twee jaar geleden zijn panelleden minder plastic gaan scheiden. Figuur 3 Als u naar uw huishouden kijkt, hoeveel (in procent) van het plastic verpakkingsmateriaal levert u op dit moment gescheiden in bij de oranje containers? (n=2.093) 0 25 procent 30% 42% procent procent 10% 8% 8% 12% procent 39% 50%

3 Panelleden in een hoogbouwwoning scheiden significant minder plastic verpakkingsmateriaal dan panelleden in een laagbouwwoning (tabel 1). Tabel 1 Scheiden van plastic verpakkingsmateriaal naar woningtype 0-25 procent procent procent procent hoogbouw (n=358) 58% 7% 6% 29% laagbouw (n=1.718) 36% 9% 11% 45% totaal 39% 8% 10% 42% 3. Keuzes rondom inzameling i van plastic Plastic verpakkingsmateriaal kan op verschillende manieren ingezameld worden. Allereerst zijn panelleden vier keuzes voorgelegd: 1. wegbrengen of huis-aan-huis ophalen 2. ophalen in extra container of speciale plastic zakken 3. restafval twee- of vierwekelijks ophalen 4. verlaging afvalstoffenheffing of verhoging wijkbudgetten bij kostenbesparing. KEUZE 1 Huis-aan aan-huis ophalen of wegbrengen? In Enschede kunnen inwoners op dit moment plastic verpakkingsmateriaal wegbrengen naar oranje containers. De gemeente kan er ook voor kiezen om plastic verpakkingsmateriaal net als restafval, papier en groenafval een keer in de twee weken huis-aan-huis op te laten halen. Huis-aan-huis ophalen heeft de voorkeur van meer dan de helft van het panel, namelijk 55 procent (figuur 4). Iets meer dan een kwart brengt het plastic liever weg. De resterende 17 procent heeft geen voorkeur. Vooral bij panelleden in een laagbouwwoning is de huis-aan-huis inzameling van plastic favoriet. Panelleden in een hoogbouwwoning hebben vaker geen voorkeur. Van de panelleden die nu weinig tot geen plastic scheiden, heeft maar liefst 64 procent voorkeur voor het aan huis ophalen van plastic. Figuur 4 Wat heeft uw voorkeur: plastic verpakkingsmateriaal wegbrengen of tweewekelijks aan straat zetten? (n=2.163) Plastic verpakkingsmateriaal tweewekelijks aan de straat zetten Plastic verpakkingsmateriaal zelf wegbrengen naar oranje containers 39% 32% 27% 28% 59% 55% hoogbouw laagbouw totaal Ik heb geen voorkeur 14% 17% 29% Panelleden konden hun voorkeur toelichten. Toelichtingen bij voorkeur voor huis-aan-huis ophalen: ik heb veel plastic afval, dit is lastig weg te brengen (op de fiets), of is vies om weg te brengen (in de auto). De oranje containers zijn te ver weg en vaak te vol en de gaten hierin zijn te klein. Huis-aan-huis ophalen is gemakkelijker en er zal meer gescheiden worden op deze manier. Huis-aan-huis ophalen van plastic moet niet in een extra container, of juist wel, of men wil kleinere containers of een plastic container in plaats van papier.

4 Toelichtingen bij voorkeur voor wegbrengen: geen ruimte voor een extra container of om plastic twee weken lang bij huis te bewaren, huis-aan-huis ophalen zorgt voor meer rommel op straat, het is gemakkelijk om plastic weg te brengen. Toelichtingen bij geen voorkeur: men is sowieso niet voornemens plastic te scheiden, men ziet meer in plastic scheiden door afvalverwerker, of voorkeur hangt af van specifieke condities, bijvoorbeeld of huis-aan-huis ophalen extra gaat kosten en of er een extra container komt. KEUZE 2: extra e container, of plastic p zakken? Als de gemeente Enschede ervoor kiest om plastic iedere twee weken huis-aan-huis in te zamelen, kan zij dit bij huishoudens met minicontainers op twee manieren doen: de gemeente biedt huishoudens speciale plastic zakken aan waarin zij plastic verpakkingsmateriaal kunnen verzamelen en die zij aan de straat kunnen zetten of de gemeente biedt alle huishoudens een extra minicontainer aan. Aan panelleden met minicontainers is gevraagd wat hun voorkeur heeft: een extra container of plastic zakken. Men is hierover tamelijk verdeeld: 45 procent heeft de voorkeur voor speciale plastic zakken, 41 procent voor een extra minicontainer (figuur 5). De resterende 15 procent heeft geen voorkeur. Ik heb al geen ruimte voor de papiercontainer, ik zou niet weten waar ik er nog één zou moeten stallen. Panelleden die op dit moment al drie minicontainers hebben, zijn significant vaker voor een extra container (43 procent) dan inwoners die op dit moment twee minicontainers hebben (26 procent). Deze groep heeft juist vaker de voorkeur voor plastic zakken. Figuur 5 Wat heeft uw voorkeur: inzameling middels extra minicontainer of speciale plastic zakken?* (n=1.762) Plastic inzamelen middels een extra minicontainer 41% Plastic inzamelen via speciale plastic zakken 45% Ik heb geen voorkeur 15% * Vraag alleen voorgelegd aan panelleden met minicontainers Toelichtingen bij voorkeur voor plastic zakken: geen plek voor extra container. Plastic zakken kunnen voor gebruik goed worden opgeborgen. Toelichtingen bij voorkeur voor extra minicontainer: plastic zakken nemen ook ruimte in, een container is gemakkelijker, Weer een extra container om ons straatbeeld te 'verfraaien', maar het is kiezen uit 2 kwaden, niemand zit te wachten op grote plastic zakken die je in de weg staan. heb er wel ruimte voor. Plastic zakken trekken ongedierte aan, stinken, ogen slordig en waaien weg. Plastic zakken kunnen in verband met weer niet buiten bewaard worden. Het worden wel erg veel containers, liever een plastic container dan papiercontainer, of een combinatie van containers. Toelichtingen bij geen voorkeur: ga niet scheiden, breng liever weg, zie in beide opties niets. In ieder huishouden zijn al voldoende plastic zakken aanwezig. Extra plastic zakken zijn niet nodig. Zie liever gecombineerde container.

5 Als de gemeente huishoudens een extra minicontainer aanbiedt voor plastic verpakkingsmateriaal, betekent dit dat er bij een deel van de huishoudens vier minicontainers bij hun huis staan (restafval, GFT-afval, oud papier en plastic). Aan de panelleden met minicontainers is gevraagd hoe men hier in de eigen situatie tegen aankijkt. Een minderheid, namelijk 38 procent, ziet hierin geen enkel probleem. Voor ruim een derde is dit zeker een probleem (36 procent) en nog eens ruim een kwart ziet hierin misschien een probleem (figuur 6). Panelleden die op dit moment twee minicontainers hebben (geen papier), hebben significant meer problemen met een extra container dan inwoners die op dit moment al drie minicontainers hebben. Voor zowel panelleden met twee als drie minicontainers is voor de meerderheid een extra minicontainer echter misschien of zeker wel een probleem. Belangrijkste bezwaren zijn dat men geen ruimte heeft om de container te plaatsen en dat al die containers niet fraai ogen. Figuur 6 Hoe kijkt u aan tegen een extra minicontainer voor plastic?* (n=1.762) Dit is geen enkel probleem 38% Dit is misschien een probleem 26% Dit is zeker een probleem 36% * Vraag alleen voorgelegd aan panelleden met minicontainers KEUZE 3: Restafval tweewekelijks of vierwekelijks inzamelen? Als inwoners een groot deel van hun plastic gaan scheiden zal de hoeveelheid restafval (in de grijze minicontainer of verzamelcontainer) afnemen. Een gemiddeld huishouden dat plastic afval scheidt, kan dan restafval van vier weken kwijt in de grijze minicontainer. Als de gemeente eens in de vier weken het restafval komt ophalen in plaats van eens in de twee weken bespaart dat kosten. Het huis-aan-huis ophalen van plastic brengt extra kosten met zich mee, maar netto zal dit nog steeds een besparing opleveren. Als de grijze minicontainer eens in de vier weken wordt geleegd, moeten inwoners wel meer afval scheiden, omdat zij hun restafval anders niet kwijt kunnen. De meerderheid van de panelleden (56 procent) ziet het liefst dat restafval eens in de twee weken wordt opgehaald (figuur 7). Drie op de tien heeft de voorkeur voor Voor de verzamelcontainer is dit erg lastig. Bij de verzamelcontainer kan je (1) niet zien hoe vol deze zit en (2) heb je eens in de vier weken en een op de zes heeft geen voorkeur. Er zijn duidelijke verschillen tussen panelleden die afhankelijk bent van het afvalscheidings- maar beperkte invloed, omdat je sterk in hoogbouw wonen en panelleden die in laagbouw gedrag van de andere gebruikers. Zo kan wonen. Panelleden in hoogbouw hebben veel vaker geen je ondanks 'goed' eigen scheidingsgedrag met ruimtegebrek geconfronteerd worden. voorkeur. Veel panelleden in hoogbouw hebben te maken Bovendien kan deze geringe mate van met gemeenschappelijke ondergrondse of bovengrondse invloed juist demotiverend werken. verzamelcontainers bij hun complex. Uit de toelichtingen blijkt dat zij niet altijd weten hoe vaak deze geleegd worden en ze hun afval altijd wel kwijt kunnen in de verzamelcontainer bij hun complex.

6 Figuur 7 Wat heeft uw voorkeur, eens in de twee of eens in de vier weken restafval ophalen? (n=2.163) Eens in de twee weken restafval ophalen 31% 61% 56% Eens in de vier weken restafval ophalen 17% 32% 30% hoogbouw laagbouw Ik heb geen voorkeur 7% 15% 52% totaal Toelichtingen bij de voorkeur voor eens in de twee weken: ondanks scheiden van plastic en papier zit na twee (of drie) weken de container met restafval vol, eens in de vier weken ophalen is onhygiënisch en zorgt ( s zomers) voor stankoverlast. Toelichtingen bij de voorkeur voor eens in de vier weken: dit kan gemakkelijk is huidige ervaring, niet wenselijk in de zomer in verband met stankoverlast, mits bij flats de containers niet overvol raken en er afval naast geplaatst wordt. Toelichtingen bij geen voorkeur: niet van toepassing omdat wij een verzamelcontainer hebben en geen minicontainers. KEUZE 4: Verlagen afvalstoffenheffing of verhogen wijkbudgetten bij kostenbesparing Als de gemeente door een andere werkwijze van afvalinzameling kosten bespaart, kan de gemeente met deze kostenbesparing verschillende dingen doen. Ze kan het geld teruggeven aan inwoners door de gemeentelijke belasting (afvalstoffenheffing) te verlagen, maar ze kan ook het geld teruggeven aan de wijken door de wijkbudgetten te vergroten voor activiteiten en verbeteringen van de wijken. Verreweg de meeste panelleden zien het liefst een verlaging van de afvalstoffenheffing, namelijk 86 procent (figuur 8). Een klein deel, 7 procent, heeft voorkeur voor het verhogen van de wijkbudgetten en nog eens 7 procent heeft geen voorkeur. Figuur 8 Wat heeft uw voorkeur, eens in de twee of eens in de vier weken restafval ophalen? (n=2.163) Verlagen afvalstoffenheffing 86% Wijkbudgetten vergroten Ik heb geen voorkeur 7% 7% Toelichting bij verlagen afvalstoffenheffing: als mensen zelf iets terugkrijgen stimuleert dat meer om te scheiden, het is transparanter en eerlijker, in deze tijd hebben veel mensen koopkrachtverlies, dus belastingverlaging is prettig en meer budget voor de wijk is niet nodig. Toelichting bij vergroten wijkbudgetten: gebruik geld voor het opruimen van zwerfvuil.

7 Toelichting bij geen voorkeur: geen geld besparen inzake het ophalen van afval, maar zorg voor goede dienstverlening, besteed het aan andere zaken, bijvoorbeeld gratis afvalstorten bij afvalbrengpunten, windmolens of zonnepanelen, onderzoek voor betere afvalscheiding, zorg, of de voedselbank. 4. Keuze uit vier varianten In deze peiling zijn uiteindelijk vier varianten voorgelegd van afvalinzameling. Bij iedere variant zijn de consequenties genoemd wat betreft gemak, verwachte hoeveelheid gescheiden plastic en hoogte van de afvalstoffenheffing. Het betreft deze varianten: A) Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 2 weken ophalen (huidig) B) Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 4 weken ophalen C) Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 2 weken ophalen D) Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 4 weken ophalen In deze vier varianten zitten twee keuzes verwerkt. Allereerst de keuze plastic wegbrengen of aan huis ophalen en ten tweede of het restafval tweewekelijks of vierwekelijks opgehaald moet worden. Voorkeur voor een van de varianten Allereerst is aan panelleden gevraagd welke variant hun voorkeur heeft (figuur 9). Twee varianten springen er uit: plastic ophalen en eens in de twee weken restafval ophalen (36 procent) en plastic ophalen en eens in de vier weken restafval (34 procent). De varianten met plastic wegbrengen zijn minder favoriet. Er is wel een duidelijk significant verschil tussen panelleden in een hoogbouw- en een laagbouwwoning. In hoogbouw is de variant met restafval eens in de vier weken ophalen populairder dan in laagbouw. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat panelleden in hoogbouw hun afval vaak wel kwijt kunnen in de verzamelcontainers en zelf minder snel de nadelige gevolgen van volle containers ervaren. Het is opvallend dat de variant met eens in de vier weken restafval ophalen zo hoog scoort. Deels is dit te verklaren doordat panelleden in hoogbouw hier vaker voor kiezen. Onder panelleden in laagbouw scoort deze variant echter ook hoog. Eerder bleek bij de afzonderlijke keuze tussen twee of vierwekelijks ophalen van restafval (zie figuur 7) dat tweewekelijks ophalen van restafval bijna twee keer zo populair is dan het vierwekelijks ophalen. Een mogelijke verklaring voor dit verschil is dat panelleden bij de keuze uit vier varianten duidelijker voor ogen hebben dat vierwekelijks ophalen hen persoonlijk financieel voordeel oplevert. In de toelichting bij de varianten is duidelijk aangegeven of de afvalstoffenheffing daalt of stijgt bij deze variant. Bij de eerdere keuze is wel aangegeven dat er een kostenbesparing is bij vierwekelijks ophalen, maar is niet expliciet een verlaging van afvalstoffenheffing genoemd.

8 Figuur 9 Welke variant van inzameling van plastic en restafval heeft uw voorkeur? (n=2.163) Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 4 weken ophalen Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 2 weken ophalen Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 2 weken ophalen (huidig) Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 4 weken ophalen 37% 36% 36% 23% 36% 34% 28% 21% 23% 11% 7% 7% hoogbouw laagbouw totaal Verscheidene panelleden hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid hun keuze toe te lichten. Veel van de overwegingen zijn al eerder aan bod gekomen. Hieronder enkele opvallende citaten: Of van mei t/m september eens in de twee weken ophalen en van oktober t/m april eens in de vier weken. Reden: in koude maanden minder kans op ongewenste effecten bederf. 7 van de 12 maanden flink kosten besparen! Ik vind het niet zinvol om plastic afval bij appartementsgebouwen buiten te zetten. Geeft alleen nog meer extra rommel Laat de situatie zoals het nu is, want over een paar jaar kunnen afvalverwerkingsinstallaties het plastic zelf scheiden zodat alles gewoon weer in de grijze container kan. Er zijn nu al gebieden in het land waar alles in de grijze container kan blijven. Dus weer een grote investering voor weer nieuwe containers is over een paar jaar weggegooid geld. Ik vind dit een beetje raar, door de afvalverbranding wordt er energie opgewekt dat weer geld oplevert. Dus hoezo wordt het verbranden van restafval dan duurder? We moeten, om genoeg energie op te wekken, al afval uit Engeland halen. Dus meer afval is meer opbrengst! Veel inspanning als je het zelf weg moet brengen? Weet je wat inspanning is: iedere 2 weken met die container naar een verzamelpunt sjouwen in een andere straat en vooral niet vergeten dat ding 's avonds weer op te halen!!! De heffing is nu 276 euro voor eenpersoonshuishoudens en 314 euro voor meerpersoonshuishoudens. Acht euro is dus minder dan 3 procent. Is dat aanzienlijk??? Acht euro per jaar voor nooit meer zelf wegbrengen, meer scheiden en onverminderde frequentie van het ophalen van restafval. Ideaal!!! Ik stel een overgangsfase voor, waarbij eerst restafval tweewekelijks en later vierwekelijks wordt opgehaald, behalve voor gezinnen met kinderen. Kleine groencontainer moet kosteloos ingeruild kunnen worden voor grote om zomer / herfstpiek op te vangen (nu is de grijze daar onvermijdelijk voor in gebruik). Ik vind zelfs 1 keer per 2 weken plastic ophalen heel weinig. Ik sta er zelf verbaasd over hoeveel plastic afval ik heb. Moet wel 2 of 3 keer per week met een volle zak naar een container. Ik vind niet helemaal terecht dat voor het extra ophalen van plastic huis-aan-huis 8 euro per jaar meer gevraagd wordt. Als je het restafval eens in de 4 weken ophaalt en je vergeet een keer om de container aan straat te zetten, wordt deze pas een maand later geleegd. Verwacht scheidingsgedrag bij vier varianten De vier varianten van plastic inzamelen zijn nogmaals voorgelegd aan de panelleden met de vraag of men verwacht het eigen plastic te gaan scheiden. Bij de varianten van huis-aan-huis ophalen blijft het ook mogelijk plastic weg te brengen naar oranje containers.

9 Panelleden verwachten in de situatie dat plastic aan huis wordt opgehaald en restafval eens in de twee weken het vaakst hun plastic te gaan scheiden. Meer dan viervijfde verwacht dit te doen (figuur 10). Opvallend genoeg is men hiertoe minder geneigd als restafval nog maar eens in de vier weken wordt opgehaald, terwijl de noodzaak dan groter zal zijn. In de huidige situatie scheidt 60 procent van de panelleden plastic. Door plastic huis-aan-huis op te halen kan de inzameling van plastic met 9 tot 22 procentpunten toenemen, als de voornemens van panelleden uitkomen. Panelleden in een hoogbouwwoning verwachten in alle situaties minder vaak plastic te scheiden dan panelleden in een laagbouwwoning. Figuur 10 Verwacht u in deze situatie wel of niet uw plastic te gaan scheiden? Percentage dat waarschijnlijk wel plastic zal scheiden (n=2.163) Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 4 weken ophalen 60% 71% 69% Plastic 1x in de 2 weken ophalen, restafval 1x in de 2 weken ophalen Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 2 weken ophalen (huidig) 43% 64% 63% 60% 86% 82% hoogbouw laagbouw totaal Plastic zelf wegbrengen, restafval 1x in de 4 weken ophalen 36% 51% 49% 5. Inzameling van groenafval In Enschede kunnen inwoners met een groene minicontainer voor groente-, fruit- en tuinafval (GFTafval) deze het hele jaar door iedere twee weken aan de straat zetten. De gemeente zou er ook voor kunnen kiezen om GFT-afval in de winter 1x in de vier weken in te zamelen en in de zomer wekelijks. Meer dan tweederde van de panelleden met minicontainers heeft voorkeur voor een seizoensgebonden inzameling van GFT-afval. Iets meer dan een vijfde ziet liever de huidige manier van inzamelen en de resterende 11 procent heeft geen voorkeur (figuur 11). Veel panelleden met voorkeur voor seizoensgebonden inzameling van groenafval, lichten toe dat zomers tweewekelijks en s winters vierwekelijks ook al toereikend zou zijn. Verder licht men toe dat belangrijk is wel goed te bepalen wanneer winter- en wanneer zomerrooster in gaat. Panelleden zonder voorkeur lichten onder andere toe dat zij weinig groenafval hebben, dat zomers eens in de twee weken ook prima is en dat zij een composthoop hebben. De panelleden die voorkeur hebben voor de huidige wijze van inzameling lichten toe dat zij het hele jaar door groenafval hebben (bijvoorbeeld door huisdier, bladeren in het najaar). Verder verwachten sommige panelleden stankoverlast in warme winters.

10 Figuur 11 Hoe kijkt u aan tegen de inzameling van groenafval in de verschillende seizoenen?* (n=1.762) In de winter eens in de vier weken, in de zomer wekelijks GFT-afval ophalen 67% Het hele jaar door eens in de twee weken GFT-afval ophalen Ik heb geen voorkeur 11% 22% * Vraag alleen voorgelegd aan panelleden met minicontainers 5.. Informatiebehoefte rondom afval scheiden Iets minder dan een derde van de panelleden zou wel meer willen weten over het scheiden van afval. Ruim tweederde hoeft hier niet meer over te weten (figuur 12). Er is geen verschil tussen panelleden uit hoogbouw en laagbouw. Figuur 12 Zou u meer willen weten over het scheiden van afval? (n=2.163) 31% 69% ja nee Aan de panelleden die wel meer zouden willen weten over het scheiden van afval is gevraagd wat ze zouden willen weten en op welke manier. Het meest geïnteresseerd zijn panelleden in wat er met gescheiden afval gebeurt. Bijna tweederde van de panelleden die wel meer zou willen weten over het scheiden van afval vindt dit onderwerp interessant (figuur 13). Ook tips over hoe te scheiden zijn welkom bij de meerderheid van de panelleden met interesse. Figuur 13 Over welke onderwerpen rondom het scheiden van afval, zou u wel meer willen weten? (n=666) Informatie over wat er met het gescheiden afval gebeurt 65% Tips over hoe ik het afval moet scheiden Tips om de hoeveelheid te verminderen Informatie over de afvalprojecten van de gemeente 40% 51% 47% Tarieven voor het wegbrengen van afval 29% Informatie over waar ik terecht kan met klachten Anders 14% 10%

11 De (digitale) afvalkalender is het meest favoriete medium om te horen of lezen over afval scheiden. Ook populair zijn de website van de gemeente of Twente Milieu, de huis-aan-huiskrant of een e-nieuwsbrief (figuur 14). Figuur 14 Op welke manieren zou u hier meer willen horen of lezen over afval scheiden? (n=666) Via een (digitale) afvalkalender Via de website van de gemeente of Twente Milieu Via artikelen of advertenties in de huis-aan-huiskrant Via een e-nieuwsbrief van de gemeente of Twente Milieu 54% 51% 49% 44% Via artikelen of advertenties in TC Tubantia 25% Via een app 18% Via scholen Via lokale of regionale televisie of radio Via informatieberichten in een openbaar gebouw Via gratis lezingen, bijeenkomsten etc Via Twitter Anders 9% 9% 7% 5% 4% 4% 0% 25% 50% 75% 6. Bekendheid en waardering voor campagne over afval scheiden De gemeente Enschede voert samen met Twente Milieu een campagne uit waarvan de afbeeldingen op de volgende pagina uitingen zijn. Voordat de panelleden de afbeeldingen is getoond, is gevraagd welke slogans of campagneuitingen rondom afval scheiden de afgelopen 6 maanden zijn opgevallen (spontane bekendheid). Spontaan noemen panelleden het vaakst de campagne Ja zij gaan scheiden. Van de panelleden die hebben deelgenomen noemen 179 personen spontaan iets rondom trouwen, zij gaan scheiden, getrouwd stel etc. Dit is circa 8 procent. Daarnaast noemen meerdere panelleden de campagne in het Twents op de vrachtwagens Vot met n pröttel. Ook het oranje mannetje wordt meermaals genoemd, kleurig scheiden/iets met kleuren en doe groen dat scheelt.

12 Afbeelding 1 Advertentie Afbeelding 2 Poster Vervolgens zijn de bovenstaande campagne afbeeldingen getoond aan de panelleden. De advertentie met het net getrouwde stel heeft bijna tweederde van de panelleden zeker of misschien gezien (figuur 15). De poster over groen afval is minder bekend. Minder dan een derde heeft deze poster zeker of misschien gezien. Figuur 15 Heeft u in de afgelopen 6 maanden de bovenstaande poster/advertentie gezien? (n=666) Afbeelding 1 (trouwen) 54% 8% 37% Afbeelding 2 (groenafval) 16% 15% 70% Ja Misschien Nee

13 De advertentie van trouwen spreekt een vijfde heel erg aan, maar spreekt een ongeveer even groot deel juist helemaal niet aan (figuur 16). De poster over groenafval spreekt iets minder panelleden heel erg aan, maar er zijn ook minder panelleden die de poster helemaal niet aansprekend vinden. Figuur 16 Spreekt de poster u aan? (n=2.163) Afbeelding 1 (trouwen) 21% 32% 25% 22% Afbeelding 2 (groenafval) 19% 43% 27% 12% Heel erg aansprekend Beetje aansprekend Niet echt aanspreken Helemaal niet aansprekend

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 6: Afvalscheiding november 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de zesde peiling met het burgerpanel van Capelle aan den IJssel.

Nadere informatie

Afvalscheidingsgedrag Enschede September 2011

Afvalscheidingsgedrag Enschede September 2011 Afvalscheidingsgedrag Enschede September 2011 1. Achtergrond De gemeente doet onderzoek naar de wijze waarop ze het scheiden van afval kan verbeteren. Dit vormt een onderdeel van het nieuwe afvalbeleid

Nadere informatie

Onderzoek huishoudelijk afval

Onderzoek huishoudelijk afval Onderzoek huishoudelijk afval Gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal, Marlies Visser 16 april 2014 Samenvatting Leden van het AmersfoortPanel hebben in maart 2014 deelgenomen aan een onderzoek over het

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

Gescheiden gft inzameling Nesselande

Gescheiden gft inzameling Nesselande rotterdam.nl/onderzoek Gescheiden gft inzameling Nesselande Onderzoek en Business Intelligence Gescheiden gft inzameling Nesselande Een evaluatie M. van Rhee Onderzoek en Business Intelligence (OBI) 13

Nadere informatie

Verkenning afvalinzameling. Gewenste afvalinzameling van Enschedese huishoudens

Verkenning afvalinzameling. Gewenste afvalinzameling van Enschedese huishoudens Verkenning afvalinzameling Gewenste afvalinzameling van Enschedese huishoudens Verkenning afvalinzameling Gewenste afvalinzameling van Enschedese huishoudens Inhoud Inhoud... 2 Samenvatting... 3 1. Resultaten

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling

Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Zaanpanel 37: Duurzame afvalinzameling Team Onderzoek & Statistiek Maart 2015 1 Inleiding Zaanstad wil in de komende jaren nog meer en op een betere manier afval gescheiden inzamelen. Gemiddeld mag elke

Nadere informatie

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018 Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel augustus 2018 Inwonerpeiling afvalinzameling Inwonerpeiling Eind 2016 is er een aantal wijzigingen in de afvalinzameling doorgevoerd. De gemeente

Nadere informatie

Stadjers over afval Afval app en Diftar

Stadjers over afval Afval app en Diftar Stadjers over afval Afval app en Diftar Laura de Jong Mei 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Stadjers over een afval app...

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MAART 2014 GfK 2014 Bewonersconsultatie Regionaal Afvalbeleidsplan Maart 2014 1 Inhoud 1. Samenvatting 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Afvalinzameling Maart 2013

Afvalinzameling Maart 2013 Afvalinzameling Maart 2013 1. Achtergrond Van 14 tot en met 24 maart 2013 is een korte peiling van 10 vragen gehouden onder het Twente Milieupanel. Met deze peiling wil Twente Milieu inzicht krijgen in

Nadere informatie

Aa en Hunze panel. Resultaten peiling 1: afvalscheiding. 1. Inleiding. Peiling november - december 2013

Aa en Hunze panel. Resultaten peiling 1: afvalscheiding. 1. Inleiding. Peiling november - december 2013 Aa en Hunze panel Resultaten peiling 1: afvalscheiding Peiling november - december 2013 1. Inleiding De gemeente Aa en Hunze heeft besloten om een online burgerpanel op te zetten. De gemeente zal via dit

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

INWONERS SCHAGEN OVER: AFVALSCHEIDING

INWONERS SCHAGEN OVER: AFVALSCHEIDING INWONERS SCHAGEN OVER: AFVALSCHEIDING Gemeente Schagen Mei 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn 0229-282555 Rapportnummer 2015-28 Datum Mei 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

SCHEIDING EN INZAMELING HUISHOUDELIJK AFVAL

SCHEIDING EN INZAMELING HUISHOUDELIJK AFVAL SCHEIDING EN INZAMELING HUISHOUDELIJK AFVAL Bewonerspeiling in gemeente Wormerland Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019GM Amsterdam Rapportnummer 2017/015 Datum

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Het Enschedepanel over tariefdifferentiatie

Het Enschedepanel over tariefdifferentiatie Het Enschedepanel over tariefdifferentiatie Nieuwsbrief Maart 2008 Samenvatting Deze nieuwsbrief doet verslag van een peiling met het Enschedepanel over afvalscheiding en tariefdifferentiatie - oftewel

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2016 AFVAL

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2016 AFVAL BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2016 AFVAL Gemeente Oirschot Januari - Februari 2016 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam Omgekeerd Inzamelen Datum: 11 augustus 2014 Versie 3.0 Uitgevoerd door: Auteurs: Opdrachtgever: Newcom Research & Consultancy B.V. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Gemeente Woerden Mevr M. Stam

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Enquête Afvalsortering

Enquête Afvalsortering Enquête Afvalsortering De gemeente doet op het moment onderzoek naar het sorteren van afval in Tilburg. Als gemeente doen we het al goed op het gebied van het sorteren van afval, maar het kan nog beter.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

AFVALINZAMELING IN ZEEWOLDE

AFVALINZAMELING IN ZEEWOLDE AFVALINZAMELING IN ZEEWOLDE Gemeente Zeewolde Mei 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020 333 0670 Rapportnummer 2016 / 53 Datum Mei 2016 Opdrachtgever

Nadere informatie

ONDERWERP: PROJECT PLAATSING VAN ONDERGRONDSE AFVALCONTAINERS

ONDERWERP: PROJECT PLAATSING VAN ONDERGRONDSE AFVALCONTAINERS Versie 2.0-29/9/2011 Veelgestelde vragen ONDERWERP: PROJECT PLAATSING VAN ONDERGRONDSE AFVALCONTAINERS In dit document kunt u verschillende vragen terugvinden over de ondergrondse containers. De vragen

Nadere informatie

Bewonerspanel Groente- en fruitafval

Bewonerspanel Groente- en fruitafval Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Groente- en fruitafval Zeven op de tien panelleden met een eengezinswoning scheidt groenteen

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval scheiden 4 Deel 3. Afval

Nadere informatie

RESULTATEN PEILING HENGELOPANEL

RESULTATEN PEILING HENGELOPANEL RESULTATEN PEILING HENGELOPANEL 2018 Van 29 oktober tot en met 11 november 2018 is een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.070 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.251 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Afvalinzameling in Groningen. Een stadspanel onderzoek

Afvalinzameling in Groningen. Een stadspanel onderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Afvalinzameling in Groningen Een stadspanel onderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

Onderzoek proeven afvalinzameling in Vliedberg Vlijmen

Onderzoek proeven afvalinzameling in Vliedberg Vlijmen Onderzoek proeven afvalinzameling in Vliedberg Vlijmen Inhoud Samenvatting blz. 3 Onderzoeksopzet 4 Informatievoorziening over de afvalproeven 5 Hoeveel te besparen? 6 Tevredenheid over manier van ophalen

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Onderzoeksbeschrijving In 2016 is een enquête gehouden onder de inwoners van de gemeente Renswoude over de inzameling en scheiding van afval. De

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling

Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling Resultaten onderzoek digitaal burgerpanel afvalscheiding en afvalinzameling In de periode van 12 januari tot en met 31 januari 217 is een vragenlijst over afvalscheiding uitgezet onder de leden van het

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2003

Stadsenquête Leiden 2003 Hoofdstuk 21. Milieu Samenvatting Zeven op de tien Leidenaren kent de Milieustraat, aan de J.C. de Rijpstraat, een voorziening waar inwoners van Leiden op vertoon van een legitimatie hun grof huishoudelijk

Nadere informatie

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Datum 11 februari 2014 Onderwerp Het Nieuwe Inzamelen in Noordwest 1. Kennismaking 2. Toelichting gemeente Zie meegestuurde presentatie 3. Vragen aan u Houdt

Nadere informatie

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Inhoud 1. Conclusies 2. Opinie over afvalscheiding 3. Voorkeur bewoners laagbouw 4. Voorkeur bewoners hoogbouw 5.

Nadere informatie

Afvalinzameling in Ten Boer

Afvalinzameling in Ten Boer Afvalinzameling in Age Stinissen Mei 2016 Kübra Ozisik www.os-groningen.nl Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 1.3 Opzet van het onderzoek

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest

KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest KTO Het Nieuwe Inzamelen Hoograven en Deel Zuidwest (Dichterswijk, Rivierenwijk en Transwijk) Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030

Nadere informatie

BURGERPANEL EEMNES PEILING 3 2014 AFVALBELEID

BURGERPANEL EEMNES PEILING 3 2014 AFVALBELEID BURGERPANEL EEMNES PEILING 3 2014 AFVALBELEID Gemeente Eemnes November 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het voorkeurenonderzoek

Nadere informatie

AFVALSCHEIDING IN PURMEREND 2012

AFVALSCHEIDING IN PURMEREND 2012 AFVALSCHEIDING IN PURMEREND 2012 omslag afvalscheiding in purmerend.indd 3 07-11-12 11:29 AFVALSCHEIDING IN PURMEREND 2012 Colofon In opdracht van: Afdeling Uitvoering Contactpersonen opdrachtgever: Jaspert

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Op de vraag: Kent u één of meer Millenniumdoelen? antwoordde 23% van het Bewonerspanel positief. 21% daarvan kon er ook één of meer noemen.

Op de vraag: Kent u één of meer Millenniumdoelen? antwoordde 23% van het Bewonerspanel positief. 21% daarvan kon er ook één of meer noemen. Bewonerspanel Utrecht peiling millenniumdoelen, mei 2011 Van 23 mei t/m 5 juni 2011 heeft Bestuursinformatie een peiling onder de leden van het Bewonerspanel Utrecht gehouden. De peiling ging over beoordeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Afval en milieu

Hoofdstuk 23. Afval en milieu Hoofdstuk 23. Afval en milieu Samenvatting De Milieustraat, aan de J.C. Rijpstraat, is een voorziening waar inwoners van Leiden op vertoon van een legitimatie hun grof huishoudelijk en ander afval kunnen

Nadere informatie

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100% 15 AFVALINZAMELING EN KRINGLOOPWINKEL Om het scheiden en hergebruik van huishoudelijk restafval te stimuleren, wordt regelmatig onderzocht hoe de bewoners van Leiden met hun afval omgaan. Het is inmiddels

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens BIJLAGE 2, nr. 248011 Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval

Nadere informatie

ALPHENPANEL OVER AFVAL

ALPHENPANEL OVER AFVAL ALPHENPANEL OVER AFVAL Gemeente Alphen aan den Rijn December 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN ENSCHEDE Rapportnummer 2015 / 185 Datum December 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

Rapporttitel. Tussenevaluatie bewonersonderzoek. Gemeente De Bilt. De Jonge Milieu Advies

Rapporttitel. Tussenevaluatie bewonersonderzoek. Gemeente De Bilt. De Jonge Milieu Advies Rapporttitel Tussenevaluatie bewonersonderzoek Gemeente De Bilt De Jonge Milieu Advies Concept Versie 0.1 Zeist, maart 2012 De Jonge Milieu Advies Utrechtseweg 9, 3704 HA Zeist T. 030-6991599 E. info@dejongemilieuadvies.nl

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2001

Stadsenquête Leiden 2001 Hoofdstuk 9. Milieu Samenvatting De Milieustraat is een (vrij nieuwe) voorziening waar bewoners zich kunnen ontdoen van hun grof huishoudelijk afval. Ruim twee op de tien Leidenaren heeft hier al eens

Nadere informatie

WAARDERING AFVALINZAMELING DOOR HVC

WAARDERING AFVALINZAMELING DOOR HVC Rapport WAARDERING AFVALINZAMELING DOOR HVC CAW-gemeenten April 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Rapportnummer 2018/44 Datum April 2018 Opdrachtgever

Nadere informatie

N ec ke. Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling. Gemeenteraad Kaag en Braassem. Necker van Naem (Nicolette Ouwerling)

N ec ke. Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling. Gemeenteraad Kaag en Braassem. Necker van Naem (Nicolette Ouwerling) N ec ke r Oplegnotitie panelonderzoek afvalinzameling Gemeenteraad Kaag en Braassem Necker van Naem (Nicolette Ouwerling) Aanleiding onderzoek Voor u ligt de rapportage van het onderzoek naar afvalinzameling.

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR AFVALINZAMELING

ONDERZOEK NAAR AFVALINZAMELING ONDERZOEK NAAR AFVALINZAMELING Gemeente Westvoorne Juni 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016/ 091 Datum Juni 2016 Opdrachtgever

Nadere informatie

ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING

ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING ONDERZOEK PLASTIC BLIK EN DRANKENKARTONS 0 - METING NULMETING ONDERZOEK PLASTIC, BLIK EN DRANKENKARTONS Oktober 2015 In opdracht van: Joyce Scheenaard, Afdeling Afvalinzameling Uitvoering onderzoek: Josée

Nadere informatie

PEILING NIEUWE INZAMELEN HUISHOUDELIJK AFVAL

PEILING NIEUWE INZAMELEN HUISHOUDELIJK AFVAL PEILING NIEUWE INZAMELEN HUISHOUDELIJK AFVAL Gemeente Leusden November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN ENSCHEDE Rapportnummer ABPLEUAFV Datum November

Nadere informatie

Duurzaamheid en afvalinzameling

Duurzaamheid en afvalinzameling Duurzaamheid en afvalinzameling in Hendrik-Ido-Ambacht De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gaat een campagne opzetten om inwoners te stimuleren om meer te doen aan energiebesparing en afvalscheiding. Om de

Nadere informatie

Bewonerspanel Afvalinzameling

Bewonerspanel Afvalinzameling Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Afvalinzameling Novemberpeiling 2014: Afvalinzameling De gemeente Utrecht zet zich in om afval

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Weet wat je weggooit. Er zit meer in dan je denkt. Een folder om te bewaren. Hou m apart!

Weet wat je weggooit. Er zit meer in dan je denkt. Een folder om te bewaren. Hou m apart! Weet wat je weggooit Er zit meer in dan je denkt Ontdek de waarde van afval Een folder om te bewaren. Hou m apart! In deze folder ontdekt u de waarde van afval. Er zit namelijk meer in dan u denkt. Waardevolle

Nadere informatie

OMNIBUSENQUÊTE onderdeel HUISVUILINZAMELING. -bijlage met de antwoorden op de open vragen-

OMNIBUSENQUÊTE onderdeel HUISVUILINZAMELING. -bijlage met de antwoorden op de open vragen- OMNIBUSENQUÊTE 2010 onderdeel HUISVUILINZAMELING -bijlage met de antwoorden op de open vragen- Zoetermeer, 28 januari 2011 Gemeente Zoetermeer Hoofdafdeling Bestuur Afdeling Facilitair Bedrijf Onderzoek

Nadere informatie

Onderwerp resultaten enquête afvalproeven Vlijmen Vliedberg en afvalcijfers 2014 en 2015

Onderwerp resultaten enquête afvalproeven Vlijmen Vliedberg en afvalcijfers 2014 en 2015 Zaaknummer 00458630 Onderwerp resultaten enquête afvalproeven Vlijmen Vliedberg en afvalcijfers 2014 en 2015 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In 2015 zijn in een deel van de wijk Vlijmen Vliedberg

Nadere informatie

Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING

Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING Burgerpanel gemeente Bergen op Zoom AFVALINZAMELING Frans Geurts, oktober 2017 ONDERZOEKSOPZET Deze rapportage bevat de resultaten van het onderzoek dat gemeente Bergen op Zoom heeft uitgevoerd onder de

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Elektrische apparaten en frituurvet Scheiden van verschillende afvalstromen Onderzoek onder gemeentepanelleden Venlo 2011

Elektrische apparaten en frituurvet Scheiden van verschillende afvalstromen Onderzoek onder gemeentepanelleden Venlo 2011 Elektrische apparaten en frituurvet Scheiden van verschillende afvalstromen Onderzoek onder gemeentepanelleden Venlo 2011 Afdeling Bedrijfsvoering Team informatievoorziening Sectie Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist De keuze van Zeist uit het

Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist De keuze van Zeist uit het Uitvoeringsprogramma Afval Gemeente Zeist 2015 2018 De keuze van Zeist uit het INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 GFT / Groenafval 4 Papier laagbouw 5 Verbeteringen hoogbouw 5 Pilot omgekeerd inzamelen 6 Grof afval

Nadere informatie

Onderzoek omgekeerd inzamelen in Braken-Oost

Onderzoek omgekeerd inzamelen in Braken-Oost Onderzoek omgekeerd inzamelen in Braken-Oost Inhoud Samenvatting blz. 3 Onderzoeksopzet 4 Informatievoorziening over het omgekeerd inzamelen 5 Oude situatie en kosten 6 Hoe vaak en hoe brengt men restafval

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Verkeerd neergezet afval

Verkeerd neergezet afval LeidenPanel Verkeerd neergezet afval BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding De gemeente Leiden gaat de komende tijd proberen om de overlast door verkeerd

Nadere informatie

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig?

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? In Nederland, en zeker ook in Het Hogeland, produceren we veel huishoudelijk afval. 200 kilo per persoon per jaar... dat is veel. Een stuk meer dan

Nadere informatie

Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval

Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met afval In opdracht van gemeente Veenendaal 2013 Marintel BV Inhoudsopgave 1. Verantwoording 2. Resultaten Tussenrapportage pilots Dragonder doet meer met

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Afvalcommunicatie en scheiden plastic afval

Onderzoek Inwonerspanel: Afvalcommunicatie en scheiden plastic afval 1 (23) Onderzoek Inwonerspanel: Afvalcommunicatie en scheiden plastic afval Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 24 november kregen de panelleden van dat moment van 19 jaar en ouder (1443 personen)

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 maart 2016 Agendapuntnummer : III, punt 5 Besluitnummer : 2028 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Rapportage

Nadere informatie

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2.

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2. 1 1. Bent u een man of een vrouw? Aantal respondenten: 405 Antwoord Aantal Percentage 1. Vrouw 238 59% 2. Man 167 41% 2 2. Wat is uw leeftijd? Aantal respondenten: 414 1. 20 jaar en jonger 0 0% 2. 20-29

Nadere informatie

Kansen voor gemeenten in communicatie, indien recyclen kan, wil men dit vaak ook wel doen.

Kansen voor gemeenten in communicatie, indien recyclen kan, wil men dit vaak ook wel doen. Kansen voor gemeenten in communicatie, indien recyclen kan, wil men dit vaak ook wel doen. Rapport HEDRA 0-meting 11 maart 2016 Inhoudsopgave Situatie en centrale vraagstelling Conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER HET AFVALBRENGSTATION

BURGERPANEL CAPELLE OVER HET AFVALBRENGSTATION BURGERPANEL CAPELLE OVER HET AFVALBRENGSTATION December 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 12e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze peiling

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek. 23 april 2013

Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek. 23 april 2013 Het Nieuwe Inzamelen Bewonersonderzoek 23 april 2013 1 Inhoud Bewonersonderzoek Opzet bewonersonderzoek Resultaten nulmeting fase 2-4 Tevredenheid Afvalscheidingsgedrag Informatievoorziening Resultaten

Nadere informatie

Onderzoek Afvalscheiding

Onderzoek Afvalscheiding Rapportage Onderzoek Afvalscheiding In opdracht van: Contactpersonen: Gemeente Velsen Heleen de Mul en Edwin van t Hart Utrecht, maart 2014 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Drs. Marjan den

Nadere informatie

Afvalonderzoek 2014, gemeente Hoogeveen

Afvalonderzoek 2014, gemeente Hoogeveen Afvalonderzoek 2014, gemeente Hoogeveen Introductie Hierbij ontvang u, op uw verzoek, een papieren versie van de vragenlijst die op dit moment via internet aangeboden wordt. U kunt de ingevulde vragenlijst

Nadere informatie

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen

Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Afvalbeleid Gemeente Papendrecht Omgekeerd Inzamelen Pagina 1 van 5 Afvalbeleid gemeente Papendrecht concept, 24 november 2017 Besluit Papendrecht past het afvalinzamelmodel aan en gaat in 2018 over op

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Beuningen... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Beuningen voor omgekeerd inzamelen?... 2

Nadere informatie

Vraag en antwoord het nieuwe afval scheiden in Filmwijk en Sieradenbuurt

Vraag en antwoord het nieuwe afval scheiden in Filmwijk en Sieradenbuurt Vraag en antwoord het nieuwe afval scheiden in Filmwijk en Sieradenbuurt De brief die wij onlangs stuurden over het nieuwe afval scheiden heeft veel vragen opgeroepen bij bewoners. Met dit overzicht geven

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek 1 Kijk! Afval=grondstof Beste inwoners van de gemeente Groesbeek Het voornemen is om op 1 januari 2017 te starten met het omgekeerd afval inzamelen in de gemeente

Nadere informatie

Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk. juni 2017

Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk. juni 2017 Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk juni 2017 1. Aanpak Verspreid via Facebookadvertentie Facebook als voertuig Aanpak Dataverzameling: Facebookadvertentie Veldwerk: mei,

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar afval

Stadspanel-onderzoek naar afval Stadspanel-onderzoek naar afval Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel ruim 2000 leden. Elk lid van het panel krijgt

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Afval en milieu

Hoofdstuk 13. Afval en milieu Hoofdstuk 13. Afval en milieu Samenvatting Negen op de tien Leidenaren is bekend met de kringloopwinkel Het Warenhuis en bijna vier op de tien is er in het afgelopen jaar geweest. Na een stijging in de

Nadere informatie

Rapportage Afval scheiden in Purmerend. Gemeente Purmerend SmartAgent, april 2015

Rapportage Afval scheiden in Purmerend. Gemeente Purmerend SmartAgent, april 2015 Rapportage Afval scheiden in Purmerend 1 Gemeente Purmerend SmartAgent, april 2015 Inhoudsopgave Deel 1 Inleiding Aanleiding en onderzoeksvraag Aanpak onderzoek Samenstelling respondenten Leeswijzer Deel

Nadere informatie

Samenvatting. Klanttevredenheidsonderzoek. HVCinzameling 2009/2010

Samenvatting. Klanttevredenheidsonderzoek. HVCinzameling 2009/2010 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek HVCinzameling 2009/2010 Afdeling Communicatie Wendy Kamminga 4 februari 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Onderzoeksopzet 3 2.1 Methode 3 2.2 Respondenten 3 2.3

Nadere informatie