Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van integrale schuldhulpverlening in

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van integrale schuldhulpverlening in"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer a68 Inboeknummer 98uoo8966 Beslisdatum Bhw 8 december 1998 Dos sier nummer 8 S o. Sop Raadsbijlage Voorstel tot aanpak van integrale schuldhulpverlening in Eindhoven 1 Inleiding In Nederland verkeren naar schatting tot huishoudens in een problematische schuldsituatie. Hiervan is sprake indien een situatie ontstaat waardoor een huishouden niet in staat is om zonder hulp de aangegane verplichtingen te vervullen. Een onoverkomelijke schuldenlast heeft veel gevolgen. Het leven van iemand met hoge schulden kan totaal ontwricht raken. Zowel van de persoon zelf als van de personen in de naaste omgeving. Daarnaast vormt de problematiek een belemmering om normaal deel te nemen aan maatschappelijke processen, inclusief de deelname aan betaalde arbeid. De regering heeft in 1994 een onderzoek laten instellen naar de schuldenproblematiek. Belangrijkste conclusie was dat schuldhulp integraal aangepakt moest worden. Schulden zijn niet een financieel probleem op zichzelf, maar een complex probleem waaraan vanuit verschillende disciplines aandacht moet worden besteed. Ook in de gemeente Eindhoven komen problematische schuldensituaties voor waardoor mensen in uitzichtloze posities terechtkomen. Overeenkomstig het gestelde in het Program van Samenwerking bieden wij u een voorstel aan om te komen tot een integrale aanpak van schuldhulpverlening in Eindhoven. Voorgeschiedenis. Begin 1996 hebben wij besloten onderzoek te doen naar de mogelijkheden van integrale schuldhulpverlening in Eindhoven. In dit kader is een tweetal werkgroepen in het leven geroepen. De activiteiten van deze werkgroep hebben door omstandigheden niet tot politieke besluitvorming geleid. Eind 1997 hebben wij besloten om door middel van een gefaseerd besluitvormingsproces te komen tot een aanpak van een integrale schuldhulpverlening. Op 3 februari 1998 hebben wij ingestemd met de beleidskadernota Integrale schuldhulpverlening. Deze nota vormde de basis van de nota Integrale Schuldhulpverlening in Eindhoven- Steunpunt Schuldhulp Eindhoven ÃćâĆňâĂİ die dan ook een integraal onderdeel vormt van het thans voorliggende voorstel.

2 2 Probleemstelling Evenals andere grote gemeenten heeft ook de gemeente Eindhoven te maken met problematische schuldensituaties waardoor mensen in uitzichtloze posities terechtkomen. Uit onderzoek is gebleken dat schuldhulpverlening vaak een pluriforme en onsamenhangende aanpak kent. Hierdoor komt een groot deel van de huishoudens met problematische schulden niet in aanraking met de hulpverlening of kan niet door deze instanties worden geholpen. Een belangrijke bijdrage aan de oplossing van dit knelpunt op gemeentelijk niveau is een integrale aanpak van de schuldhulpverlening. Deze hulpverlening kenmerkt zich door samenwerking tussen de betrokken instellingen op basis van eenduidige hulpverlenings-doelstellingen, een eenduidige methodiek en een samenhangend hulpaanbod. Integrale schuldhulpverlening moet leiden tot het verlenen van hulp aan alle inwoners van Eindhoven die zich in een zodanige complexe schuldsituatie bevinden of dreigen te geraken, dat zij deze zelf niet meer kunnen oplossen. Dit onder vooraf gestelde voorwaarden en in samenwerking met alle betrokken partijen met als doel het bieden van een toekomstperspectief waarin de client weer normaal maatschappelijk kan functioneren. 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Problematische schulden vormen een belangrijk kenmerk van armoede. Het leven van iemand met hoge schulden kan totaal ontwricht raken. Daarnaast vormt de problematiek een belemmering om normaal deel te nemen aan maatschappelijke processen, inclusief de deelname aan betaalde arbeid. Integrale schuldhulpverlening kan een belangrijke bijdrage leveren aan oplossen maar ook het voorkomen van problematische schulden. Integrale schuldhulpverlening heeft succes indien meer huishoudens bereikt en geholpen kunnen worden en minder huishoudens ÃćâĆňâĂİ na geholpen te zijn - terugvallen in schulden. Resultaten van de schuldhulpverlening zullen door middel van een evaluatie duidelijk gemaakt moeten worden. 4 Wijze van aanpak / oplossingsrichting Een integrale aanpak van de schuldhulpverlening kan gestalte krijgen door een projectmatige coordinatie en de vormgeving van een loket. In dit model krijgt de samenwerking tussen de hoofdactoren binnen de schuldhulpverlening: de Stadsbank, het Maatschappelijk Werk Eindhoven en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid een projectmatige basis en ontstaat er een Centraal Meldpunt.

3 4.1 Samenwerkingsovereenkomst. Een integrale aanpak van de schuldhulpverlening vereist duidelijke afspraken omtrent de afzonderlijke taken van de participanten, de in te zetten instrumenten en de onderlinge afstemming van deze taken en instrumenten teneinde de hulpverlening efficient te laten verlopen. Deze afspraken alsmede de geformuleerde doelstellingen moeten worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de Stadsbank, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Maatschappelijk Werk Eindhoven. De partners moeten zich aan de overeenkomst conformeren en hiernaar handelen. De samenwerkingsovereenkomstwordt voorbereid door een werkgroep waarin alle deelnemers vertegenwoordigd zijn. Voor de totstandkoming van de samenwerkingsovereenkomst op basis van bovenstaande kaders is het gewenst de directeur van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor mandaat te verlenen. 4.2 Centraal Steunpunt. Een Centraal Steunpunt is een duidelijk herkenbaar instituut voor zowel de burger, schuldeisers en instellingen. Alle front-office activiteiten op preventief, curatief en repressief gebied kunnen binnen het Centraal Steunpunt worden uitgevoerd en/of aangestuurd mede vanwege de bundeling van de kwaliteiten van de belangrijkste actoren. Daarnaast wordt vanuit het Centraal Steunpunt de procesgang van uitgezette activiteiten blijvend gevolgd (coordinerende functie). Een gebundelde front-office activiteit in samenhang met de coordinatie van de procesgang maakt het mogelijk om de schuldhulpverlening in Eindhoven efficienter en effectiever uit te voeren. 4.3 Positionering Centraal Steunpunt. Integrale schuldhulpverlening past uitstekend in de missie van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Werken aan Zorg en Zorgen voor Werk, waarin het geintegreerde product Werk, Zorg en Inkomen centraal staat. Voorts is van belang dat uit praktijkervaringen (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is gebleken dat een van de belangrijkste succesfactoren van schuldhulpverlening de inbedding in het breder (armoede)beleid van de gemeente is. Het Centraal Steunpunt wordt dan ook gepositioneerd bij en onder verantwoordelijkheid van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het kader van de reorganisatie van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontstaat binnen de sector Zorg en Inkomen een nieuw te vormen unit Schuldhulp en Armoede. Het Steunpunt gaat onderdeel vormen van deze unit. Ondanks het feit dat het Maatschappelijk Werk Eindhoven en de Stadsbank ook in staat zijn de regietaak te vervullen kunnen zij op basis van bovenstaande argumenten met de positionering en organisatorische aanhaking bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid instemmen. Het.-Steunpunt wordt bezet met administratieve functies, voorlichtingsfuncties,

4 intakefuncties en een leidinggevende. De intakefuncties worden verdeeld over de drie hoofdactoren. Ten aanzien van de back-office activiteiten blijven de bestaande verantwoordelijkheden van de afzonderlijke actoren in stand. Als hoogste besluitvormende orgaan voor het project wordt een Stuurgroep in het leven geroepen die beslist over organisatie-overstijgende beleidsaangelegenheden en bestaat uit de directeuren van de Stadsbank, het Maatschappelijke Werk Eindhoven en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij de laatste als voorzitter optreedt. De dagelijkse leiding van het Centraal Steunpunt berust bij de unitleider Schuldhulp en Armoede van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 5 Financiele gevolgen en risico s Zie punt 6. 6 Overige gevolgen van de aanpak 6.1 Noodfonds. De activiteiten van het Noodfonds worden zoveel mogelijk geintegreerd in de bijzondere bijstand. Om dit doel te bereiken worden criteria en middelen van het Noodfonds overgeheveld naar de bijzondere bijstand. Aanvragen schuldhulpverlening vereisen hoge communicatieve en sociale vaardigheden van de behandelaars. Bijzondere bijstandsaanvragen voor schulden worden dan ook opgenomen in de gespecialiseerde unit Schuldhulp en Armoede van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor gevallen waar het voor de bijzondere bijstand onmogelijk is hulp te verlenen terwijl deze hulp wel wenselijk wordt geacht, blijft het Noodfonds bestaan. De lijnen worden verkort door de activiteiten van het Noodfonds tevens onder te brengen in de unit Schuldhulp en Armoede van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 6.2 Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Op 1 december 1998 treedt de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen in werking. De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen maakt het mogelijk dat door rechterlijke tussenkomst schuldeisers worden gedwongen mee te werken aan een schuldsanering. Voordat een burger naar de rechter kan stappen moet eerst een vrijwillig schuldsanerinstraject zijn afgelegd. De gemeente is bij de uitvoering van de wet betrokken. De gewijzigde Faillissementswet (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) stelt dat de gemeenten een verklaring moeten afgeven waaruit blijkt dat er geen mogelijkheden zijn om tot een minnelijk akkoord te komen. Het mandaat tot afgifte van genoemde verklaringen neerleggen bij de directeur van de Stadsbank.

5 Indien de rechter een wettelijke schuldsanering uitspreekt, wordt gelijktijdig een bewindvoerder benoemd die een saneringsplan opstelt. Voor bewindvoering is in eerste instantie gedacht aan kredietbanken. Justitie heeft echter gesteld dat ook andere instellingen die thuis zijn op het gebied van de schuldhulpverlening en die aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen tot bewindvoerder benoemd kunnen worden. De Stadsbank Eindhoven zal niet optreden als bewindvoerder. Het Centraal Steunpunt als exponent van de projectmatige samenwerking zou voor zowel het afgeven van bovengenoemde verklaringen als bewindvoerderschap in aanmerking kunnen komen. Deze instrumenten zouden de laatste schakel binnen de integrale schuldhulpverlening zijn. De (financiele) gevolgen van een aanvraag c.q. status als bewindvoerder is op dit moment nog niet duidelijk. Hierover zal afzonderlijk een voorstel aan u worden voorgelegd. De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen heeft ook invloed op een te formuleren schuldenbeleid. Op dit moment is niet duidelijk hoe rechters zullen omgaan met het begrip "minnelijk traject". Welke inspanningen moet een gemeente geleverd hebben om te kunnen spreken van het mislukken van een minnelijk traject. Schuldeisers zullen waarschijnlijk eerder instemmen met een minnelijk traject, omdat een wettelijke uitspraak hun positie alleen maar verslechterd. In een te formuleren schuldenbeleid zal een afweging gemaakt moeten worden hoe ver men gaat in het minnelijk traject teneinde de financiering (uitgaven bijzondere bijstand) te controleren. 6.3 Detachering medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Stadsbank. Gegeven de centrale intake met de daarbijbehorende onderlinge communicatie en samenwerkingsafspraken binnen het Centraal Steunpunt, kan de detachering van de medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Stadsbank worden opgeheven (1,5 formatieplaats). De betreffende medewerkers kunnen worden ondergebracht bij de unit Schuldhulp en Armoede van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 6.4 Relatie met schuldhulpactiviteiten Maatschappelijke Werk Eindhoven. Het Maatschappelijk Werk Eindhoven speelt een belangrijke rol binnen de integrale schuldhulpverlening. Het MWE heeft sedert kort haar kwaliteiten op het gebied van de schuldhulpverlening gebundeld in een gespecialiseerde unit. Tussen de activiteiten in het kader van de stedelijke integrale schuldhulpverlening en de activiteiten van de genoemde unit binnen het MWE is een goede wisselwerking mogelijk. Het MWE heeft te kennen gegeven de activiteiten van deze unit zoveel mogelijk af te stemmen op de stedelijke activiteiten.

6 6.5 Voorbereiding en implementatie. Om de integrale schuldhulpverlening voortvarend aan te pakken is met onze instemming reeds gestart met de voorbereidingsactiviteiten. Deze activiteiten worden door de toekomstige unitleider Schuldhulp en Armoede geleid aan de hand van een door hem opgesteld plan van aanpak. Het is evident dat bij de voorbereidings- en implementatiewerkzaamheden deelname van alle hoofdactoren is geboden. Werkgroepen op beleidsmatig en operationeel niveau zullen de voorbereiding en implementatie vorm moeten gaan geven. De adviescommissie Noodfonds aangevuld met leden uit het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven en de Clientenraad zullen hierbij als Klankbordgroep gaan fungeren. 6.6 Personele gevolgen. Op basis van hulpvragen wordt een totale personele inzet van 10 formatieplaatsen noodzakelijk geacht. De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan binnen haar huidige personeelsbegroting 3 formatieplaatsen inzetten, zijnde de bij de Stadsbank 1,5 formatieplaats gedetacheerde medewerkers, 1 formatieplaats administratieve kracht en 0,5 formatieplaats unithoofd Schuldhulp en Armoede. Wij stellen daarnaast voor de formatie van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Stadsbank met 5 formatieplaatsen respectievelijk 1 formatieplaats uit te breiden. Aanvullend zal een bedrag van f ,ÃćâĆňâĂİ nodig zijn om de personele kosten van de bij het Centrale Steunpunt gedetacheerde MWE-medewerker te kunnen dekken. 6.7 Financiele gevolgen. In het kader van integrale schuldhulpverlening worden de structurele uitvoeringskosten ingeschat op f ,ÃćâĆňâĂİ, waarvan f ,ÃćâĆňâĂİ voor het Centrale Steunpunt en f ,ÃćâĆňâĂİ voor de back-office activiteiten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Invulling van de werkplekken geschiedt vooralsnog binnen de bestaande huisvesting in afwachting van een definitieve oplossing van de huisvestingsproblematiek. Binnen de huidige begroting van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid is als dekking voor de bovengenoemde kosten een structureel bedrag van f ,ÃćâĆňâĂİ aanwezig. De overige uitvoeringskosten ad f ,ÃćâĆňâĂİ zullen worden gedekt uit de hiervoor reeds in de begroting van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgenomen stelpost Integrale Schuldhulpverlening. De activiteiten van het Noodfonds zullen zoveel mogelijk gelntegreerd worden binnen bijzondere bijstand door de gehanteerde criteria op elkaar af te stemmen. Als gevolg hiervan zullen de uitkeringen in het kader van bijzondere bijstand structureel met f ,ÃćâĆňâĂİ stijgen. Het college is voorstander om de verwachte stijging van uitgaven in het kader van bijzonder bijstand ad f ,ÃćâĆňâĂİ als volgt te dekken: f ,ÃćâĆňâĂİ uit de door het rijk vanaf 1999 extra beschikbaar gestelde gelden voor intensivering van bijzondere bijstand en f ,ÃćâĆňâĂİ uit de huidige begroting voor bijzondere bijstand, waarbij vanaf 1998 een structureel

7 voordeel is ontstaan doordat in het verleden inkomsten bijzondere bijstand abusievelijk als inkomsten Algemene bijstandswet zijn opgevoerd. Een en ander zal onderdeel uitmaken van de integrale afweging in de Voorjaarsnota-procedure De eenmalige kosten voor onder meer opleiding, software en voorlichting bedragen f ,ÃćâĆňâĂİ. Voor de dekking van de eenmalige kosten is een aanvraag in het kader van het Grote Stedenbeleid ingediend. De themagroep Zorg en inkomen en de regiegroep Grote Stedenbeleid hebben vastgesteld dat het project past binnen het door de raad vastgestelde programma Eindhoven-Impuls Wij hebben dan ook f ,ÃćâĆňâĂİ voor dit project ter beschikking gesteld en ten laste gebracht van de rente van het Vitaliteitsfonds. 7 Resultaten van overleg / inspraak De uitgangspunten in de nota integrale Schuldhulpverlening in Eindhoven zijn totstandgekomen in overleg met de drie hoofdactoren binnen de schuldhulpverlening: de Stadsbank, Maatschappelijk Werk Eindhoven en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast is regelmatig overleg geweest met de Adviescommissie Noodfonds en is een aantal opvattingen van de zijde van deze commissie in de nota verwerkt. De ontwerp-nota is ter inspraak voorgelegd aan de Clientenraad van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven en de Adviescommissie Noodfonds. De reacties zijn als bijlage voor u ter inzage gelegd. Wij zijn van mening dat de genoemde organen instemmen met het gestelde in de nota. Wel worden verschillende opmerkingen gemaakt die vooral betrekking hebben op de implementatie van de schuldhulpverlening. Met deze opmerkingen - waarvan er een aantal reeds wordt bevestigd in de nota ÃćâĆňâĂİ zullen wij zoveel mogelijk rekening houden. Ten aanzien van de positionering onderschrijven wij de stelling dat het Steunpunt een onafhankelijke uitstraling moet hebben. Deze uitstraling hoeft niet te betekenen dat onderbrenging in het gebouw van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet mogelijk is. In veel gevallen zal de client immers toch met de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid te maken krijgen. 8 Communicatie Intern. Richting medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Stadsbank wordt gecommuniceerd middels de geeigende kanalen. Hierbij moet worden gedacht aan werkinstructies, interne richtlijnen en instructiebijeenkomsten.

8 Extern. intergrale aanpak van schuldhulpverlening vereist veel externe communicatie. Op de eerste plaats naar de burger maar zeker ook naar betrokken actoren in het veld, zoals potentiele schuldeisers, banken, deurwaarders en hulpverleningsinstellingen. 9 Advisering raadscommissie(s) De commissies voor sociale en economische zaken en voor middelen, milieu en sport hebben wij over dit voorstel gehoord. De commissie voor sociale en economische zaken adviseert het woord "Meldpunt" te vervangen door "Steunpunt". Dit hebben wij overgenomen en in dit voorstel verwerkt. De beide commissies gaan akkoord met het voorstel zij het dat een minderheid ten aanzien van de locatie van het Steunpunt een stemvoorbehoud maakt. Hun positieve adviezen liggen voor u ter inzage. Een ontwerpbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, R. Welschen, burgemeester. C. Tetteroo, secretaris.

9 Besluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 1998, nr. 268; gelet op de adviezen van de commissies voor sociale en economische zaken en voor middelen, milieu en sport; besluit: in te stemmen met de nota Integrale Schuldhulpverlening in Eindhoven - Steunpunt Schuldhulp Eindhoven en op basis daarvan te besluiten: 1 dat het schuldenbeleid van de gemeente Eindhoven gericht moet zijn op een integrale aanpak door middel van een doelmatige preventie, vroegtijdige signalering en verwijzing, curatieve hulpverlening en voorkomen van recidive; 2 a dat de Stadsbank, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Maatschappelijk Werk Eindhoven binnen de geschetste kaders een samenwerkingsovereenkomstopstellen waarin gezamenlijke doelstellingen, een eenduidige methodiek en afstemming van zowel procedurele als inhoudelijke aspecten worden opgenomen; b de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomstte mandateren aan de directeuren van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Stadsbank; 3 de Eindhovense doelstelling en de daarbijbehorende uitgangspunten, zoals verwoord in de nota, over te nemen; 4 a in te stemmen met de oprichting van een Centraal Steunpunt - te noemen het Steunpunt Schuldhulp Eindhoven - waarin de Stadsbank, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Maatschappelijk Werk Eindhoven participeren; b de activiteiten van het Centraal Steunpunt te laten bestaan uit preventieve, curatieve en repressieve taken. De hoofdtaken te laten bestaan uit de registratie van schuldhulpvragen, het verzorgen van een gekwalificeerde intake, het opstellen van een hulpverleningsplan en de coordinatie van de schuldhulpverlening; c het Centraal Steunpunt te positioneren bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid en organisatorisch te verbinden aan de in het kader van de reorganisatie bij de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid te formeren unit Schuldhul p en Armoede; 5 de beleidsmatige aansturing van het project integrale schuldhulpverlening neer te leggen bij een Stuurgroep bestaande uit de directeuren van het Maatschappelijk Werk Eindhoven, de Stadsbank en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij de laatste als voorzitter optreedt;

10 f ,ÃćâĆňâĂİ : Raadsbijlage nummer a68 6 gedurende de voorbereiding en implementatie van de integrale schuldhulpverlening, de Adviescommissie Noodfonds aangevuld met leden uit de Clientenraad en het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven te laten fungeren als Klankbordgroep; 7 a de regeling Noodfonds - alsmede andere regelingen en projecten in het kader van het gemeentelijk Armoedebeleid ÃćâĆňâĂİ te positioneren binnen de nieuw te vormen unit Schuldhulp en Armoede; b de detachering van medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnen de Stadsbank op te heffen en deze functies te positioneren binnen de nieuw te vormen unit Schuldhulp en Armoede; c de consulentfunctie bijzondere bijstand schuldhulp te integreren met de consulentfunctie Noodfonds; 8 de directeur van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid opdracht te geven om in verband met de per 1 december 1998 in werking tredende Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen een aangepast schuldenbeleid te formule-. ren; 9 de directeur van de Stadsbank mandaat te verlenen tot het afgeven van de verklaring ex artikel 285 van de Faillissementswet; 10 a de formatie van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid met ingang van 1 januari 1999 structureel uit te breiden met 5 formatieplaatsen en van de Stadsbank met 1 formatieplaats; b de structurele extra kosten ad f ,ÃćâĆňâĂİ te dekken uit de binnen de begroting van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgenomen stelpost Integrale schuldhulpverlening; c de te verwachte stijging van de uitgaven voor bijzondere bijstand ad voor f ,ÃćâĆňâĂİ onderdeel te laten zijn van de integrale afweging in de Voorjaarnota-procedure ; voor f ,ÃćâĆňâĂİ uit de huidige begroting van bijzondere bijstand; d de begrotingswijziging dienovereenkomstig vast te stellen; 11 de directeur van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid opdracht te geven om medio 2000 een evaluatie integrale schuldhulpverlening aan het gemeentebestuur aan te bieden. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 21 december R. Welschen, voorzitter. S. Broersma, secretaris. EJ

schuldhulpverlening in Eindhoven

schuldhulpverlening in Eindhoven rm gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 261 Inboeknummer OOU003263 Beslisdatum B&W 12 december 2000 D oss iernumm er 05 0. 5 02 Raadsbij lage Voorstel tot het vaststellen

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap

Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer xo8 Inboeknummer oxtooogso Beslisdatum Blkw S juni aoox Dossiernummer xas.6os Raadsbijlage Voorstel tot het verkrijgen van een bewindvoerderschap

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding van middelen ten behoeve van de integrale schuldhulpverlening in Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding van middelen ten behoeve van de integrale schuldhulpverlening in Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 247 Inboeknummer 99U003249 Beslisdatum BSW 2 november 1999 Dossiernummer 944.505 Raadsbijlage Voorstel tot tijdelijke uitbreiding

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 04.R94O.OOI Inboeknummer o4toooyss Classificatienummer 43I.6oy Dossiernurnmer sp juli aoo4 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft evaluatie en ontwikkelingen

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake financiering Sociaal Raadslieden Werk

Raadsbijlage Voorstel inzake financiering Sociaal Raadslieden Werk gemeente Eindhoven Dienst Maatsehappelij ke en Culturele Zaken Raadsbij lage nummer 82 Inboeknummer OOU000666 Beslisdatum BaW4 april 2000 Dossiernummer 014.201 Raadsbijlage Voorstel inzake financiering

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbij lage nummer 218 Inboeknummer 99U002762 Beslisdatum B%W 18 september 1999 Dossiernummer 938.201 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer og.r*4s.oos Inboeknummer oguoorszs Classificatienummer r 844 Sr Dossiernummer $29.607 g september 2003 Raads informatiebrief Betreft ontwikkelingen Stedelijk Steunpunt Schuldhulpverlening.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes

gemeente Eindhoven 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S6 Inboeknummer 99NOOOO22 Beslisdatum B&W a3 februari tggg Dossiernummer go8.203 Raadsbijlage Voorstel tot het uitwerken van het gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz en ontwerp-programma

Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz en ontwerp-programma gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer r 86 Inboebnummer 98ioo9s68 Beslisdatum BBrW sa juni 1998 Dossiernummer Ss6.6oS Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Het college besluit in te stemmen met het concept Beleidsplan Schuldhulpverlening

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Het college besluit in te stemmen met het concept Beleidsplan Schuldhulpverlening 2.1.9 Beleidsplan schuldhulpverlening 2017-2020 1 Dossier 610 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 610 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.1.9 Omschrijving Beleidsplan schuldhulpverlening

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van de bijzondere bijstand voor zelfstandig wonende alleenstaande moeders in de leeftijd gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 72 lnboeknummer OOU000499 Beslisdatum B8cw 4 april 2000 Dossiernummer 014.504 Raadsbij lage Voorstel tot het verhogen van

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake continuering en uitbreiding Jeugd Preventie

Raadsbijlage Voorstel inzake continuering en uitbreiding Jeugd Preventie gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke en Culturele zaken Raadsbijlage nummer a46 lnboeknummer 98uoo988 t Beslisdatum Bikw 8 december t 998 Dossiernummer Sso.som Raadsbijlage Voorstel inzake continuering

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot verlening van bijzondere bijstand aan zelfstandig wonende alleenstaande moeders jonger dan 21 ufo gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenbeid Raadsbijlage nummer 213 Inboeknummer 99U003489 Beslisdatum B8cW 7 december 1999 Dossiernummer 949.501 Raadsbijlage Voorstel tot verlening

Nadere informatie

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de

RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan van Aanpak van de gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 191 lnboeknummer OOU002531 Beslisdatum 26 september 2000 Dossiernummer 039.202 RaadsbijlageVoorstel inzake de analyse en Plan

Nadere informatie

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r3o Inboeknummer 99N000332 Beslisdatum Bg W y juni r 999 Dossiernummer 923 2or Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

en invoering van die mogelijkheid in het Diaconessenhuis

en invoering van die mogelijkheid in het Diaconessenhuis gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbijlage nummer S lnboeknummer oxkoo436y Beslisdatum BTW ss januari zooz Dossiernummer 204.3o3 Raadsbijlage Voorstel tot het uitbreiden van de formatie

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot het sluiten van een convenant in het kader van Interregio Brabant-Limburg

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot het sluiten van een convenant in het kader van Interregio Brabant-Limburg gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 131 Inboeknummer OOJ006658 Beslisdatum B%w 30 mei 2000 Dossiernummer 022.503 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot het sluiten van een convenant in

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het aanpassen van de bekabeling voor data en spraak in het gebouw Don Boscostraat y

Raadsbijlage Voorstel tot het aanpassen van de bekabeling voor data en spraak in het gebouw Don Boscostraat y gemeente Eindhoven Bouwtoezirht, Beheer en Vergunningen Raadsbijlage nummer t&9 Inboetnummer 9&joe& Sog Beshsdatum B%W s& Junx 1998 Dossxernummer &a6 4t4 Raadsbijlage Voorstel tot het aanpassen van de

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk Eindhoven en

Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk Eindhoven en gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 4a Inboeknummer oa Toooogo Beslisdatum BikW rg februari 2002 Dossiernummer ao8.6os Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting Peuterspeelzalen Eindhoven naar aanleiding van de Rapportage Ernst 5

Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting Peuterspeelzalen Eindhoven naar aanleiding van de Rapportage Ernst 5 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 145 Inboeknummer OOU001696 Beslisdatum BRW 9 juni 2000 Dossiernummer 024.202 Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel betreffende leningsovereenkomsten afkoop

Raadsbijlage Voorstel betreffende leningsovereenkomsten afkoop gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbij lage nummer 25 5 Inboeknummer 99T002295 Beslisdatum Btkw 2 november 1999 Dossiernummer 944.303 Raadsbijlage Voorstel betreffende leningsovereenkomsten

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gemeente Eindhoven Dienst Stadsontwikkeling Raadsbijlage nummer a x8 Inboeknummer 88+oo6SBS Beslisdatum B&W 8 november r998 Dossiernummer 84S. 6oa Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering van de Sociaal-Pedagogische Dienst voor het Gespecialiseerde Jeugd- en Volwassenen

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering van de Sociaal-Pedagogische Dienst voor het Gespecialiseerde Jeugd- en Volwassenen & ++ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 190 Inboeknummer OOU002358 Beslisdatum B%W 19 september 2000 Dossiernummer 038.205 Raadsbij lage Voorstel terzake subsidiering

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst

Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 4r Inboeknummer oa Tooooga Beslisdatum BikW ss februari 2002 Dossiernummer sog.6o4 Raadsbijlage Voorstel inzake de Agenda voor de toekomst

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Vanaf 1996 hebben gemeenten gewerkt aan het tot stand brengen van onafhankelijke,

gemeente Eindhoven Vanaf 1996 hebben gemeenten gewerkt aan het tot stand brengen van onafhankelijke, r p gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbij lage nummer xs Inboeknummer oxuooaao6 Beslisdatum B8cW 22 januari 2002 Dossiernummer 204.2xs Raadsbijlage Voorstel inzake robuuste indicatiestelling

Nadere informatie

RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele gevolgen van: invoering van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoersysteem

RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele gevolgen van: invoering van het Collectief Vraagafhankelijk Vervoersysteem gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer 73 Inboeknummer OOU000440 Beslisdatum B8cW 4 april 2000 Dossiernummer 014.505 RaadsbijlageVoorstel met betrekking tot de financiele

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake hei beschikbaar stellen van een aanvullend

Raadsbijlage Voorstel inzake hei beschikbaar stellen van een aanvullend gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbijlage nummer 54 lnboeknummer 01J002111 Beslisdatum BTW 9 maart 2001 Dossiernummer 111.407 Raadsbijlage Voorstel inzake hei beschikbaar stellen

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad.

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad. 2.1.13 Beleidsplan Schuldhulpverlening Weg uit de schulden 1 Dossier 975 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 975 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 8 november 2016 Agendapunt 2.1.13 Omschrijving Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Raadsbijlage nummer 60 Inboeknummer 01X007818 Beslisdatum BTW 3 april 2001 Dossiernummer 114.308 Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt DOS-versie naar

Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt DOS-versie naar gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekssaken Raadsbijlage nummer tss inboeknummer otlooln66 Beslisdatum Bskw tr juli soos Dossiernummer ts9.305 Raadsbijlage Voorstel inzajte overgang van Octobanjt

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r32 Inboeknumrner gguoor Sy6 Beslisdatum B&W t juni tggg Dossiernummer gzz.zor Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening *BI.0170008* NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2017 Nummer raadsnota: BI.0170008 Onderwerp: beleidsplan schuldhulpverlening 2017-2020 Portefeuillehouder: Vissers Bijlagen: 1. beleidsplan schuldhulpverlening

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 218 Inboeknummer OOU002717 Beslisdatum B&W 24 oktober 2000 Dossiernummer.043.205 Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van

Nadere informatie

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer ox.xax.oox Inboeknummer oajoxabrz Beslisdatum B&W az augustus 2002 Dossiernummer 235.352 Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie

Nadere informatie

OVEREENKOMST inzake integrale schuldhulpverlening ten behoeve van inwoners van de gemeente Asten door de Budgetwinkel van de gemeente Helmond.

OVEREENKOMST inzake integrale schuldhulpverlening ten behoeve van inwoners van de gemeente Asten door de Budgetwinkel van de gemeente Helmond. OVEREENKOMST inzake integrale schuldhulpverlening ten behoeve van inwoners van de gemeente Asten door de Budgetwinkel van de gemeente Helmond. Partijen De gemeente Helmond ingevolge artikel 171 Gemeentewet

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler)

Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer 05.RI248.OOI Inboeknummer osbstoxaxz Dossiernummer Ssx.60x 24 mel 2005 Raads informatiebrief (Sociaal-Economische pijler) Betreft voortgang Inkomensondersteuningsloket WZI.

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de huidige en de toekomstige uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de huidige en de toekomstige uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer r Sr Inboeknummer gguoor SZg Beslisdatum BikW 9 juni 1999 Dossiernummer 923.503 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de

Nadere informatie

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening

Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Beleidsregels Integrale Schuldhulpverlening Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: college:college van burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst waarmee de GKB een

Nadere informatie

STARTNOTITIE Vervolgonderzoek aantal huishoudens met (risico op) problematische schulden Versie 23 mei 2005

STARTNOTITIE Vervolgonderzoek aantal huishoudens met (risico op) problematische schulden Versie 23 mei 2005 STARTNOTITIE Vervolgonderzoek aantal huishoudens met (risico op) problematische schulden Versie 23 mei 2005 Aanleiding Op 24 september 2004 heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het

Nadere informatie

Adviesnota. Datum: 27 september Managementteam Algemeen bestuur Dagelijks bestuur

Adviesnota. Datum: 27 september Managementteam Algemeen bestuur Dagelijks bestuur Adviesnota Datum: 27 september 2018 Managementteam Algemeen bestuur Dagelijks bestuur Onderwerp Verlaging rentepercentage sociale leningen Kredietbank Advies 1. Inhoud (wat willen wij bereiken en/of wat

Nadere informatie

Voorstel voor burgemeester en wethouders

Voorstel voor burgemeester en wethouders Voorstel voor burgemeester en wethouders Datum 18 juni 2013 Onderwerp Beleidsregels Integrale schuldhulpverlening Voorgesteld Besluit 1. De voorliggende beleidsregels vaststellen 2. De directeur van de

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het afstoten van de afdelingen Verhuur en Evenementen van de Stichting Dienstverlening Welzij nswerk

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het afstoten van de afdelingen Verhuur en Evenementen van de Stichting Dienstverlening Welzij nswerk 4cfi gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 35 Inboeknummer OOU003721 Beslisdatum BBrW 28 februari 2001 Dossiernummer 109.205 Raadsbijlage Voorstel tot het afstoten

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake Raam- en Samenwerkingsovereenkomst

Raadsbijlage Voorstel inzake Raam- en Samenwerkingsovereenkomst gemeente Eindhoven Dienst Stadsontwutkeling Raadsbijlage nummer tso lnboeitnummer 88loo88y x Beslisdatum Bhw aa juni r888 Dossiernummer 8s6.4oa Raadsbijlage Voorstel inzake Raam- en Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de formatie van het

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de formatie van het i. j+)j " gemeente Eindhoven Dienst Openbare Werken Raadsbijlage nummer 215 Inboeknummer 99J014343 Beslisdatum Baw Dossiernummer Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de formatie van het parkeerbedrijf

Nadere informatie

raads- en commissieleden.

raads- en commissieleden. gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsbijlage nummer xs Inboeknummer oxkooxsbb Beslisdatum B&W 22 januari soos Dossiernummer 204.xoz Raadsbijlage Voorstel tot het wijzigen van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 39 Inboeknummer 00+004048 Beslisdatum B&W 28 februari 2001 Dossiernummer 109.303 Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst

Nadere informatie

koepelorganisatie voor vrouwenhulpverlening en

koepelorganisatie voor vrouwenhulpverlening en gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer 265 Inboeknummer OOU002750 Beslisdatum B&W 5 december 2000 Dossiernummer 049.212 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van het

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot deelname aan de AntiDiscriminatieVoorziening Limburg (ADV-Limburg)

Onderwerp: Voorstel tot deelname aan de AntiDiscriminatieVoorziening Limburg (ADV-Limburg) Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 23 september 2008 Agendapunt: Reg.nr: BJZ/2008/6803 RTG: 9 september 2008 Inleiding AAN DE RAAD Onderwerp: Voorstel tot deelname aan de AntiDiscriminatieVoorziening Limburg

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds r p gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 135 Inboeknummer OOQ001816 Beslisdatum BBrW 30 mei 2000 Dossiernummer 022.305 Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten gemeentelijke WWBcliëntenraden en de Districtscliëntenraad Noord UWV Algemeen Vanaf 2009 moeten UWV Werkbedrijf en Gemeenten cliënten geïntegreerde

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Meldpunt Schuldhulpverlening Roosendaal

Samenwerkingsovereenkomst Meldpunt Schuldhulpverlening Roosendaal CVDR Officiële uitgave van Roosendaal. Nr. CVDR10519_1 1 maart 2016 Samenwerkingsovereenkomst Meldpunt Schuldhulpverlening Roosendaal Samenwerkingsovereenkomst Meldpunt Schuldhulpverlening Roosendaal DE

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzake het vaststellen van deel A van het Mobiliteitsplan

Raadsbij lage Voorstel inzake het vaststellen van deel A van het Mobiliteitsplan gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsbijlage nummer 243 Inboeknummer OOSOOS782 Beslisdatum B&W 5 december 2000 Dossiernummer 049.602 Raadsbij lage Voorstel inzake het vaststellen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 1 Inleiding In Eindhoven is de vrouwenhulpverlening in het begin van de jaren tachtig van de

gemeente Eindhoven 1 Inleiding In Eindhoven is de vrouwenhulpverlening in het begin van de jaren tachtig van de gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbij lage nummer 263 Inboeknummer 99U002757 Beslisdatum Bikw 2 november 1999 Dossiernummer 944.206 Raadsbijlage Voorstel tot herorientatie van de

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting 6 509.862,ÃćâĆňâĂİ. r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer lnboeknummer osgooosos Beslisdatum Bgrw sb januari 2003 Dossiernummer 305.451 Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening gemeente Velsen 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders van Velsen; b. inwoner:

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 6 februari Aanleiding

Gemeente Boxmeer. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 6 februari Aanleiding Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot instemming met: 1) het Visiedocument Regionaal veiligheidshuis Maas en Leijgraaf; 2) de in het visiedocument opgenomen financieringsstructuur en begroting van het

Nadere informatie

3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes

3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes gemeente Eindhoven Dienst Bouwtoeaicht, Beheer en Vergunningen Ra adsbij lagenummer 249 inboeknummer 997017 I 03 Beslisdatum B&W 8 november 1 999 Dossiernummer 945. 504 Raadsbijlage Voorstel tot verkoop

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot invoering van de Nieuwe Generatie Reisdocumenten

Raadsbijlage Voorstel tot invoering van de Nieuwe Generatie Reisdocumenten gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Inboeknummer oxmoo3z3z Beslisdatum Bikw zz november zoor Dossiernummer r48.307 Raadsbijlage Voorstel tot invoering van de Nieuwe Generatie Reisdocumenten

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzake test- en conversiefaciliteiten voor de invoering

Raadsbij lage Voorstel inzake test- en conversiefaciliteiten voor de invoering gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 40 Inboeknummer 01J001225 Beslisdatum BfkW 28 februari 2001 Dossiernummer 109.302 Raadsbij lage Voorstel inzake test- en conversiefaciliteiten voor de

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het verschuiven van het betaaltij dstip van de uitkering ingevolge de Abw, de loaw en de loaz

Raadsbijlage Voorstel tot het verschuiven van het betaaltij dstip van de uitkering ingevolge de Abw, de loaw en de loaz r gemeente Eindhoven Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Raadsbijlage nummer x6z Inboeknummer Sguoo2436 Beslisdatum BtkW rr juli rgg8 Dossiernummer 830. 502 Raadsbijlage Voorstel tot het verschuiven

Nadere informatie

BESLUITEN. Behoudens advies van de Commissie voor Financiën, Automatisering, Waterbeheer en Veiligheidsbeleid:

BESLUITEN. Behoudens advies van de Commissie voor Financiën, Automatisering, Waterbeheer en Veiligheidsbeleid: Aanbiedingsformulier Onderwerp 1e Algemene begrotingswijziging 2001 In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 01.1092/27 11 2001 Dienst : BD BD FAWV

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het kennisnemen van het bestuurlijk standpunt

Raadsbijlage Voorstel tot het kennisnemen van het bestuurlijk standpunt gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbijlage nummer zes Inboeknummer Beslisdatum B8rW z november zoor Dossiernummer AS.6oz Raadsbijlage Voorstel tot het kennisnemen van het bestuurlijk

Nadere informatie

Convenant Beschermingsbewind: Samenwerking bewindvoerders gemeente Venray

Convenant Beschermingsbewind: Samenwerking bewindvoerders gemeente Venray Convenant Beschermingsbewind: Samenwerking bewindvoerders gemeente Venray Partijen Voorliggend convenant beoogt samenwerkingsafspraken voor een periode van twee jaar vast te leggen tussen: De Dienstverleners,

Nadere informatie

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord 2012-2015 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van ondertekening van het convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 190 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan

Nadere informatie

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013

Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk april 2013 Beleidsregels schuldhulpverlening Heemskerk 2013 1 april 2013 BELEIDSREGELS SCHULDHULPVERLENING HEEMSKERK 2013 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 5 Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 18 september 2018 Zaaknummer: 501562 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting N.V. Gasbedrijf Regio Eindhoven/N.V. Nutsbedrijf Regio Eindhoven

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting N.V. Gasbedrijf Regio Eindhoven/N.V. Nutsbedrijf Regio Eindhoven %gr gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S inboeknummer 9y TooSo9t Beslisdatum B&W so januari r 998 Dossiernummer Sop.s t 8 Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het beschikbaar stellen van een financiele bijdrage voor het Twinning Center

gemeente Eindhoven Raadsbij lage Voorstel tot het beschikbaar stellen van een financiele bijdrage voor het Twinning Center gemeente Eindhoven Dienst Stadsontwiitixeling Raadsbijlage nummer x xo Inboeixnummer 98Too x s 98 Beslisdatum 88>W x9 mei x998 Dossiernummer 823.5ox Raadsbij lage Voorstel tot het beschikbaar stellen van

Nadere informatie

a. college: college van burgemeester en wethouders van Menterwolde;

a. college: college van burgemeester en wethouders van Menterwolde; Burgemeester en Wethouders van de gemeente Menterwolde; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, Besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels

Nadere informatie

Bijlage 1: Bijzondere bijstand

Bijlage 1: Bijzondere bijstand 07.0001914 Bijlage 1: Bijzondere bijstand Individuele bijzondere bijstand Niet iedereen zal een duidelijk beeld hebben van wat bijzondere bijstand precies inhoudt. Daarom wordt hierbij een korte omschrijving

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappij & Dienstverlening Naam regeling: Beleidsregels schuldhulpverlening Zundert Citeertitel: Beleidsregels schuldhulpverlening Zundert Wettelijke

Nadere informatie

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal D:\bct\3party\neevia.com\Document Converter\temp\DSPDF_9D2_31303938323735313332.DOC 1 Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal GEMEENTE

Nadere informatie

25 juni 2013 Gemeenteblad

25 juni 2013 Gemeenteblad Jaar: 2013 Nummer: 53 Besluit: 25 juni 2013 Gemeenteblad BELEIDSREGEL SCHULDDIENSTVERLENING HELMOND 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, gelet op het bepaalde in de artikelen 2 en 3

Nadere informatie

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden.

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden www.reuseldemierden.nl/bekendmakingen Nummer : 2016-048 Datum : 29 juli 2016 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Inboeknummer oxloxsos4 Beslisdatum Bikw 4 december 2oox Dossiernummer x49.306 Raadsbijlage Voorstel inzake Aanpassingsverordening euro Eindhoven 1 Inleiding

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening 2013

Beleidsregels Schuldhulpverlening 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel, gelezen het voorstel d.d. 5 maart 2013, gelet op artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en overwegende dat het Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen

: 22 januari 2013 : 4 februari : J.L.M. Vlaar : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 22 januari 2013 : 4 februari 2013 Documentnr. Zaaknummer : 990 : B0305-2047 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Beleidsregels Schuldhulpverlening

Beleidsregels Schuldhulpverlening Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Gemeente Stichtse Vecht College van burgemeester en wethouders Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Raadsvergadering : 28 maart 2011 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 28 maart 2011 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 28 maart 2011 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6828 Onderwerp : beleidsnotitie Schuldhulpverlening Stadskanaal, 11 maart 2011 Beslispunten Instemmen met de visie, uitgangspunten en doelen,

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake eenmalige bijdrage aan particulieren in

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake eenmalige bijdrage aan particulieren in &r++ gemeente Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Raadsbijlage nummer 6 lnboeknummer 97Xoo r Ba 6 Beslisdatum Bhw r6 december r997 Dossiernummer 75 I.304 Raadsbijlage Voorstel inzake eenmalige bijdrage

Nadere informatie

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant 2017-2021 Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek vereniging van friese gemeenten DE FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant vroegtijdige signalering en preventie Met de ondertekening van dit

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen

Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk Zorg en inkomen Baadsbijiase nummer rss rnboeknummer orimosos Besiisdatnm Brkw rr september snor Dossiernummer 137.603 Raadsbij lage Voorstel inzake het invoeren van casemanagement

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake evaluatie taak en inrichting Stadsbank in verband

Raadsvoorstel inzake evaluatie taak en inrichting Stadsbank in verband gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsnummer oz.oo6.oox Inboeknummer ozjooxyog Beslisdatum B&W xg februari 2002 Dossiernummer SEZ ob.ox Raadsvoorstel inzake evaluatie taak en inrichting

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening

Besluitenlijst d.d. d.d. (paraaf adjunct-secretaris) Bijlagen Voorstel buurtgericht werken schuldhulpverlening Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Plan buurtgericht werken schuldhulpverlening 1- Notagegevens Notanummer 2009.216772 Datum 26-8-2009 Programma: 09. Werk en inkomen

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Nieuw beleidskader Schuldhulpverlening Datum 23 februari 2016 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMM Portefeuillehouder Kees van Geffen Schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving van de balans van het

Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving van de balans van het gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer os.r8o.oor lnboeknummer osvoo6678 Beslisdatum BikW sz augustus soos Dossiernummer aas.ss4 Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 5 augustus Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 5 augustus Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak. Afdeling: Beleid \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 5 augustus 2009 Nummer: 2009/8/ Portefeuillehouder: P. Verbraak Afdeling: Beleid Programma: Leven en welzijn koesteren Product: Onderwerp: Wijziging gemeenschappelijke

Nadere informatie

gemeente Eindhoven hebben hierover nog geen beslissing genomen. 18 Raadsleden willen een ISDN-aansluiting via de gemeente; ook hier zijn er

gemeente Eindhoven hebben hierover nog geen beslissing genomen. 18 Raadsleden willen een ISDN-aansluiting via de gemeente; ook hier zijn er gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer x Z4 Inboeknummer 99Jo x x ZZ x Beslisdatum BBxW 3 x augustus x999 Dossiernummer 935.304 Raadsbijlage Voorstel tot het beschikbaar stellen

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de Toekomstvisie De Lakerlopen

Raadsbijlage Voorstel inzake de Toekomstvisie De Lakerlopen gemeente Eindhoven Dienst Stadsontwikkeling Raadsbulage nummer 35 Inboeknummer 98Qoo4785 Beslisdatum B&W t9 januari x999 Dossiernummer 903.42 Raadsbijlage Voorstel inzake de Toekomstvisie De Lakerlopen

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie