Instituten & Charitas. het bestuur & Bestuurders Box. aansprakelijkheid. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instituten & Charitas. het bestuur & Bestuurders Box. aansprakelijkheid. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson"

Transcriptie

1 Instituten & Charitas het bestuur & aansprakelijkheid Bestuurders Box

2 het bestuur & aansprakelijkheid Instituten & Charitas

3 het bestuur & aansprakelijkheid Voor de wet is de aansprakelijkheid van bestuurders van stichtingen en verenigingen over het algemeen vergelijkbaar met die van bestuurders van commerciële ondernemingen. Of de bestuurder in kwestie voor zijn functie wordt betaald of slechts een bescheiden onkostenvergoeding krijgt, verandert daar niets aan. U kunt dus persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor eventuele bestuurlijke missers. Bij claims die het gevolg zijn van uw bestuurlijk handelen, geeft uw particuliere WA-verzekering niet thuis, net zo min als uw rechtsbijstandsverzekering. Veel bestuurders komen daar pas achter als het te laat is. Een goede reden om dit boekje met aandacht te lezen. U vindt er de diverse aspecten van aansprakelijkheid van bestuurders van stichtingen en verenigingen in samengevat.

4 bestuur in de ruimste zin van het woord maatschappelijk speelveld vanuit een brede insteek >>>> In de uitgaven van de Bestuurders Box komt u met enige regelmaat de term bestuur tegen. Wij doelen hiermee niet alleen op bestuursleden als een voorzitter, secretaris of penningmeester maar ook op (beleids)medewerkers, directieleden of toezichthouders van een maatschappelijke organisatie. Zo is een thema als Bestuurdersaansprakelijkheid ook direct van toepassing op de leden van een Raad van Toezicht. Ook toezichthouders kunnen aansprakelijk gesteld worden in geval van onbehoorlijk bestuur. >>>> De activiteiten van ABN AMRO MeesPierson spitsen zich voornamelijk toe op goede doelen, vermogensfondsen en religieuze instellingen. Niet alle onderwerpen en thema s in de Bestuurders Box zijn in dezelfde mate op elke maatschappelijke organisatie van toepassing. Zo valt een thema als Reputatiemanagement in mindere mate binnen het aandachtsgebied van een vermogensfonds. Hoewel ook daar de roep om transparantie toeneemt. elk maatschappelijke organisatie staat op zich >>>> De boekjes van de Bestuurders Box zijn bedoeld om u bewust te maken en te inspireren. In welke mate de diverse onderwerpen en thema s om nader onderzoek of actie vragen binnen uw bestuur, is uiteraard aan u. Onze specialisten gaan hierover graag met u in gesprek. Zo lenen onderwerpen als het Beleggingsstatuut of Scenarioplanning zich prima voor een eerste mondelinge oriëntatie.

5 inhoud Wie kan aansprakelijk worden gesteld voor het gevoerde financiële en algemene beleid? wie Wat ligt vaak ten grondslag aan aansprakelijkheid en hoe kan dit worden overgedragen? wat Waarom bepaalt de rechter wanneer de grenzen van behoorlijk bestuur zijn overschreden? waarom Hoe kan een bestuurder zich verzekeren tegen risico s en hoe ziet hij toe op behoorlijk bestuur? hoe

6 wie bestuurder Bestuurder van een stichting Als bestuurder van een stichting kunt u de stichting niet naar eigen goeddunken besturen. In de wet en de statuten staan de rechten en plichten van bestuurders omschreven. Ook bent u gebonden aan de algemene principes van behoorlijk bestuur. Als het mis gaat zijn het openbaar ministerie en de rechtbank bevoegd de kwaliteit van uw bestuur te toetsen. In ernstige gevallen is de rechtbank zelfs bevoegd u als bestuurder te ontslaan. Bestuurder van een vereniging In een vereniging vertegenwoordigt het bestuur de leden van de vereniging. De Algemene Leden Vergadering (ALV) heeft het laatste woord. Heeft een vereniging erg veel leden, dan neemt een ledenraad doorgaans de bevoegdheden van de ALV over. In de statuten staan de rechten en plichten van bestuurders omschreven. Daarnaast blijft u als vereniging natuurlijk ook gebonden aan de algemene principes van behoorlijk bestuur. Eens per jaar bent u verplicht aan de ALV verantwoording af te leggen over het gevoerde financiële en algemene beleid.

7 wat aansprakelijkheid Interne aansprakelijkheid Als sprake is van een ernstig verwijtbare onbehoorlijke taakvervulling, kan het bestuur aansprakelijk zijn voor de aan de stichting of vereniging toegebrachte schade. De curatoren kunnen bij een faillissement bestuurders - maar ook ex-bestuurders - hoofdelijk aansprakelijk stellen voor het tekort in de boedel, als aannemelijk is dat onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak is van het faillissement. In geval van een vereniging kan het bestuur door de ALV aansprakelijk worden gesteld voor de aan de vereniging toegebrachte schade. Externe aansprakelijkheid Het bestuur kan ook in zijn verhouding tot derden aansprakelijk zijn. Vaak is er dan sprake van een onrechtmatige daad. Hierbij gaat het om gevallen waarin anderen zich in hun rechten aangetast voelen door uw doen of laten. De aansprakelijkheid kan ook samenhangen met een wanprestatie: het niet of niet volledig nakomen van een overeenkomst. Of uw stichting heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding, doordat uw stichting of vereniging op voorhand wist of had kunnen weten dat zij de aangegane verplichtingen niet zou kunnen nakomen. Als bestuurslid van de vereniging kunt u zelfs aansprakelijk worden gesteld, als u een besluit van de ALV uitvoert. Ik kan dus persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele bestuurlijke missers?

8 wat aansprakelijkheid In de praktijk Onderstaande praktijkcases zijn gefingeerd en bedoeld om u inzicht te geven in situaties waarin bestuurdersaansprakelijkheid een rol speelt. U kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Vermogensfonds De Drie Musketiers casus: het monumentale hoofdkantoor is in de loop der jaren stevig in verval geraakt Scholengemeenschap De Viertand casus: de school is hard toe aan een groter gebouw Het bestuur bereikt overeenstemming over een renovatie. En dus geeft de voorzitter lokale aannemer Noorman opdracht voor een ingrijpende verbouwing. Zij komen een aanbetaling overeen van tweederde van de aanneemsom. Drie weken later gaat Noorman failliet. Pogingen om (een deel van) de aanbetaling terug te krijgen, vinden geen gehoor bij de curatoren. De Drie Musketiers lijdt aanzienlijke schade. De Raad van Toezicht vindt dat het bestuur de kredietwaardigheid van Noorman beter had moeten onderzoeken en stelt de bestuursleden aansprakelijk. Als zich een geschikt pand aandient, besluit het bestuur het pand alvast te kopen. Zij verwachten dat de huisvestingssubsidie niet lang op zich zal laten wachten. Om het gebouw in het nieuwe schooljaar in gebruik te kunnen nemen, geven zij een aannemersbedrijf opdracht om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren. Na enige tijd blijkt dat De Viertand niet voor de subsidieregeling in aanmerking komt. De aannemer kan niet worden betaald. De advocaat van de aannemer stelt het stichtingsbestuur aansprakelijk voor de geleden schade en spreekt hen in hun privévermogen aan.

9 wat aansprakelijkheid Rechtsbevoegdheid van de vereniging Aansprakelijkheid overdragen bij een stichting Eens per jaar stelt de penningmeester de jaarstukken op. Wanneer die in de bestuursver gadering worden goedgekeurd, strekt dit de penningmeester tot decharge. De aan sprakelijkheid gaat daarmee over op het bestuur als geheel. Van dit besluit moet in de notulen melding gemaakt worden. Zo n decharge is vaak ook aan de orde bij vertrekkende bestuursleden. Zij worden dan door het nieuwe bestuur gedechargeerd van het door hen gevoerde beleid. Ook dit moet in de vorm van een officieel bestuursbesluit gebeuren en in de notulen worden opgenomen. Aansprakelijkheid overdragen bij een vereniging Wanneer de ALV de jaarstukken - het jaarverslag van de secretaris en dat van de penningmeester - goedkeurt, dechargeert zij daarmee het bestuur van het gevoerde beleid over dat boekjaar. Dat betekent dat de aansprakelijkheid en de verplichtingen die de vereniging is aangegaan dan overgaan op de gezamenlijke leden. Deze decharge moet uitdrukkelijk in de notulen van de betreffende vergadering worden opgenomen. Zolang decharge niet is verleend, blijft het bestuur aansprakelijk. Een bestuurder van een vereniging met volledige rechtsbevoegd heid loopt minder risico dan een bestuurder van een vereniging die beperkt rechtsbevoegd is. In het laatste geval kunt u namelijk niet alleen als collectief, maar ook hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. De vereniging heeft volledige rechtsbevoegdheid als een vereniging is opgericht bij notariële akte en ook de statuten daarin zijn opgenomen. Verenigingen die bij onderhandse akte of bij mondelinge afspraak zijn opgericht hebben een beperkte rechtsbevoegdheid. Zo n vereniging kan bij voorbeeld geen eigenaar worden van onroerend goed zoals een kantoorgebouw, geen leningen aangaan en ook geen erfgenaam zijn. Wel mag de vereniging legaten aanvaarden. Op dit moment hoort Plan Nederland tot de transparantste goede doelen van Nederland. Het is echter veelzeggend dat vandaag de dag de Foster Parents-affaire bij veel donateurs nog vers in het geheugen staat. LET OP! Indien aan bestuurders decharge wordt verleend, dan betekent dit dat de stichting of vereniging hen niet aansprakelijk zal houden voor financieel nadelige gevolgen van hun handelen. Maar dit ontslaat het bestuur niet altijd van zijn aansprakelijkheid. De decharge strekt zich alleen uit tot de informatie die uit de jaarstukken blijkt of tijdens de bestuursvergadering of ALV is meegedeeld. Blijkt het bestuur de stichting of vereniging achteraf niet volledig te hebben geïnformeerd, dan is de decharge nietig. Zelfs als het om informatie gaat die bij het nieuwe bestuur of bij de leden bekend mocht worden verondersteld.

10 wat aansprakelijkheid In de praktijk Onderstaande praktijkcases zijn gefingeerd en bedoeld om u inzicht te geven in situaties waarin bestuurdersaansprakelijkheid een rol speelt. U kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Stichting JiJ (Jazz in Juinen) casus: het Juinense Jazzfestival wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar geconfronteerd met sterk tegenvallende aantallen bezoekers Commerciële stichting Vrienden van de Noordzee casus: de collectanten van de stichting krijgen al jaren een bescheiden vergoeding Er ontstaat een zwaar tekort in de begroting en de stichting gaat failliet. De achterblijvende crediteuren stellen de bestuursleden van de stichting aansprakelijk. Goed doel Geef Nu Voor Later De Belastingdienst stelt dat de vergoeding gezien moet worden als inkomen en dat hierover loonheffingen hadden moeten worden ingehouden en afgedragen. Hoewel het om kleine vergoedingen gaat, is door de grote groep vrijwilligers en het grote aantal jaren de naheffing bijzonder fors. De stichting kan dit niet betalen en gaat failliet. De curator probeert het boedeltekort te verhalen op de privévermogens van de bestuursleden. casus: de collectanten van de stichting krijgen al jaren een bescheiden vergoeding De Belastingdienst stelt dat de vergoeding gezien moet worden als inkomen en dat hierover loonheffingen hadden moeten worden ingehouden en afgedragen. Hoewel het om kleine vergoedingen gaat, is door de grote groep vrijwilligers en het grote aantal jaren de naheffing bijzonder fors. De stichting kan dit niet betalen en gaat failliet. De curator probeert het boedeltekort te verhalen op de privévermogens van de bestuursleden.

11 waarom behoorlijk en onbehoorlijk bestuur Behoorlijk bestuur In geval van ernstig verwijtbare onbehoorlijke taakvervulling kan de stichting of vereniging iedere bestuurder aansprakelijk houden voor de schade die is veroorzaakt. In het Burgerlijk Wetboek is uw aansprakelijkheid als bestuurder ten opzichte van uw stichting of vereniging vastgelegd. De term behoorlijke taakvervulling staat centraal, maar dit is een nogal vaag begrip. Want wat moet u nu precies onder behoorlijk bestuur verstaan? In de praktijk is het de rechter die bepaalt wanneer de grenzen van behoorlijke taakvervulling zijn overschreden. Burgerlijk wetboek Artikel 9, boek 2: Elke bestuurder is tegenover de rechtspersoon [uw stichting of vereniging red.] gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Indien het een aangelegenheid betreft die tot de werkkring van twee of meer bestuurders behoort, is ieder van hen voor het geheel aansprakelijk terzake van een tekortkoming, tenzij deze niet aan hem is te wijten en hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om gevolgen daarvan af te wenden. Natuurlijk heb ik zelf wel een idee over behoorlijk bestuur. Toch blijft het lastig om die definitie helemaal strak te trekken.

12 waarom behoorlijk en onbehoorlijk bestuur Een aantal voorbeelden van onbehoorlijke taakvervulling Handelen in strijd met de statuten. Verwaarlozen van verplichtingen, bijvoorbeeld het niet betalen van rekeningen, zowel opzettelijk als uit onachtzaamheid. Het aangaan van financiële verplichtingen zonder een deugdelijke begroting en eventuele financieringsregeling vooraf op papier te zetten. Het niet of niet tijdig verschaffen van informatie aan leden, toezichthouders, contractpartijen, en belanghebbende instanties zoals de Belastingdienst. Niet voldoen aan de gestelde eisen van een subsidie, waardoor deze wordt teruggevorderd. Het verwaarlozen van kredietbewaking. Het selectief betalen van crediteuren. Het verstrekken van financieringen zonder daarvoor zekerheid te vragen. Zwart betalen of ontvangen van bedragen. Het niet tijdig indekken tegen voorzienbare risico s. Onvoldoende deskundigheid of besluiteloosheid, zoals het niet aanvragen van een faillissement terwijl duidelijk is of hoort te zijn dat de verplichtingen niet kunnen worden nagekomen. Het niet controleren van de kredietwaardigheid van contractpartners. Het in het bestuur opnemen van bestuurders met onvoldoende kwaliteiten.

13 hoe aansprakelijkheidsverzekering Behoorlijk bestuur Er is een eenvoudige oplossing om de risico s die u met uw privévermogen loopt af te dekken: een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Zo n verzekering geeft niet alleen bestuurders een prettige zekerheid, maar ook de vereniging of stichting zelf. Zij kunnen weliswaar hun bestuurders aanspreken voor de schade die zij lijden door onbehoorlijk bestuur, maar het is de vraag of die schade ook te verhalen valt. Want waar moet je naartoe als het schadebedrag het privévermogen van de bestuurder te boven gaat? Basisverzekering De vereniging of stichting sluit de verzekering af en is ook verantwoordelijk voor de premiebetaling. Bij verenigingen moet worden aangetekend dat zij volledige rechtsbevoegdheid moeten hebben, en dus bij notariële akte zijn opgericht. Tot een bepaald balanstotaal is een basisverzekering meestal voldoende. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde categorieën uit. Als uw stichting of vereniging een balanstotaal heeft dat niet binnen de basisverzekering valt, of of behoort tot een categorie die wordt uitgesloten, kunt u een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering op maat afsluiten. Ik kan er de dupe van worden als een andere bestuurder in gebreke blijft. Voor mij is een aansprakelijkheidsverzekering een absolute voorwaarde.

14 hoe aansprakelijkheidsverzekering Wie zijn verzekerd? Wat dekt de verzekering niet? Alle statutaire bestuurders en toezichthouders; ook na hun aftreden. Een eventueel statutair benoemde directeur. Alle personen die geen statutair bestuurder zijn, maar wel bestuurshandelingen verrichten. Echtgenoten en erfgenamen van bovengenoemde personen. Eventuele vereffenaars. Wat is gedekt? Bestuursaansprakelijkheidsverzekeringen dekken zowel de kosten van verweer als de uiteindelijke schadeclaim die een verzekerde aan derden moet betalen. Ook bereddingskosten worden gedekt. Dat zijn kosten van maatregelen die u als bestuurder neemt om dreigende schade te voorkomen of te beperken. De vermogensschade van de vereniging of stichting zelf valt meestal niet onder de dekking. Een verzekering geeft de verzekerden natuurlijk geen vrijbrief om zich van niemand en niets wat aan te trekken. Als de bestuurder opzet of grove nalatigheid kan worden verweten zal de verzekering in het algemeen niet vergoeden. Hiervan is onder meer sprake als: Eén of meer bestuursleden met opzet de schade hebben veroorzaakt. Eén of meer bestuursleden persoonlijk voordeel uit de situatie hebben genoten, of de schade is ontstaan met de bedoeling om één of meer bestuurders (in)direct persoonlijk te bevoordelen. De schade is ontstaan door een vermogensdelict van één of meer bestuursleden, zoals diefstal, afpersing, verduistering, fraude of bedrog. Voorkomen is beter dan genezen Het is voor de verzekering niet altijd nodig dat de rechter uw aan sprakelijkheid heeft vastgesteld. In veel gevallen wordt mede omdat de kwestie gevoelig kan liggen gekozen voor een schikking. Dat spaart de kosten van een gecompliceerde rechtsgang uit. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering bent u weliswaar gedekt op het moment dat u als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld, beter is het om dit te voorkomen. Met behoorlijk bestuur voorkomt u in veel gevallen dat uw eigen stichting of vereniging of een derde u persoonlijk verantwoordelijk acht voor fouten of nalatigheden. Daarom is het raadzaam de basisprincipes voor behoorlijk bestuur toe te passen.

15 hoe aansprakelijkheidsverzekering De basis voor behoorlijk bestuur Schrijf uw stichting in bij de Kamer van Koophandel en leg de statuten vast in een notariële akte. Laat nieuwe bestuurders tekenen voor ontvangst van de statuten en het huishoudelijk reglement. Geef nieuwe en afgetreden bestuurders door aan het handelregister. Zorg voor een heldere omschrijving van bestuurstaken en bestuursbevoegdheden. Leg procuraties en procedures voor het doen van uitgaven, de tekenbevoegdheid, het kasbeheer en budgetbeheer vast. Breng onderscheid aan tussen uitvoering en controle; de penningmeester mag niet zelf in de kascontrolecommissie zitten. Maak jaarverslagen: in elk geval het financiële jaarverslag en het verslag van het bestuur. Laat deze in geval van een vereniging goedkeuren en tekenen door de ALV. Stel een jaarbegroting op. Laat deze in geval van een vereniging goedkeuren door de Algemene Ledenvergadering. Vraag voor bijzondere uitgaven specifiek de goedkeuring van de ALV. Zorg voor notulen van de vergaderingen en laat deze na vaststelling ondertekenen. Dechargeer vertrekkende bestuurders van hun beleid. Stel in het geval van beleggingen een beleggingsstatuut op. Regel de tekenbevoegdheid bij de bank en houd deze up to date. Zorg voor zicht op alle rekeningen die onder de stichting of vereniging vallen. Laat de statuten aansluiten bij de actuele situatie en activiteiten. Laat bij bijzondere activiteiten de deelnemers of de ouders van minderjarige deelnemers een akkoordverklaring tekenen.

16 Wilt u graag van gedachten wisselen over een van de onderwerpen in dit boekje? Neem dan contact op met uw relatiemanager. Nog geen klant bij Instituten & Charitas? Maak dan een afspraak via onze website. Instituten & Charitas is gespecialiseerd in financiële dienstverlening aan maatschappelijke organisaties. Tot onze klanten rekenen wij Goede Doelen, Vermogensfondsen en Religieuze Instellingen. Wij staan bestuurders van deze organisaties met raad en daad terzijde bij het realiseren van hun maatschappelijke doelen. Bestuurders Box Informatie en inspiratie voor bestuurders Het bestuur & het maatschappelijk speelveld Het bestuur & aansprakelijkheid Het bestuur & scenarioplanning De organisatie & reputatiemanagement De organisatie & sociale media Het vermogen & de verplichtingen Het vermogen & het beleggingsstatuut Het vermogen & vermogensbeheer Het bestuur & het aansprakelijkheid is een uitgave van de Bestuurders Box voor betrokken bestuurders uitgegeven door ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas. Twitter Twitter LinkedIn Google + My Space Tumblr Bebo

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid

Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties. Albert Meijer, Accountmanager Overheid Informatiebijeenkomst vrijwilligersorganisaties Albert Meijer, Accountmanager Overheid De VNG Vrijwilligersverzekering Gerechtshof (12 april 2017): Gemeente is eigenaar civielrechtelijk aansprakelijk (r.o.

Nadere informatie

Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering. van Nassau

Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering. van Nassau Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering van Nassau Als het ingewikkeld wordt, zijn wij op ons best. De BTA-verzekering houdt rekening met de

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering.

De VNG Vrijwilligersverzekering. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Albert Meijer Accountmanager Overheid Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers

Nadere informatie

progamma 19:30 Welkom 19:45 Bestuurdersaansprakelijkheid - intern 20:15 Pauze 20:30 Bestuurdersaansprakelijkheid extern en in geval van faillissement

progamma 19:30 Welkom 19:45 Bestuurdersaansprakelijkheid - intern 20:15 Pauze 20:30 Bestuurdersaansprakelijkheid extern en in geval van faillissement Welkom progamma 19:30 Welkom 19:45 Bestuurdersaansprakelijkheid - intern 20:15 Pauze 20:30 Bestuurdersaansprakelijkheid extern en in geval van faillissement 21:15 Vragen 21:30 Borrel en napraten 22:00

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering.

De VNG Vrijwilligersverzekering. Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De voordelen

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017

Welkom. Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017 Welkom Informatieavond VNG Vrijwilligersverzekering 2 oktober 2017 De VNG Vrijwilligersverzekering De voordelen De vrijwilliger staat centraal De gemeente verzekert in 1 keer alle vrijwilligers in de gemeente.

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd

De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd De VNG Vrijwilligersverzekering Albert Meijer, Accountmanager Overheid De VNG Vrijwilligersverzekering De voordelen

Nadere informatie

Instituten & Charitas. het vermogen & Bestuurders Box. de verplichtingen. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson

Instituten & Charitas. het vermogen & Bestuurders Box. de verplichtingen. Instituten & Charitas Bestuurders Box - ABN AMRO MeesPierson Instituten & Charitas het vermogen & de verplichtingen Bestuurders Box het vermogen & de verplichtingen Instituten & Charitas het bestuur & aansprakelijkheid In uw rol als bestuurder van een maatschappelijke

Nadere informatie

Het besturen van een vereniging en stichting

Het besturen van een vereniging en stichting Het besturen van een vereniging en stichting Roland van Mourik notaris Cursus Goed Bestuur Nijmegen 6 oktober 2009 Roland van Mourik 37 jaar 1990-1991 propaedeuse rechten te Leiden 1991-1996 notarieel

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid Allianz Nederland Schadeverzekering Bestuurdersaansprakelijkheid Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, kunt u nog zonder? Als bestuurder, commissaris of toezichthouder neemt u dagelijks beslissingen.

Nadere informatie

privé-vermogen Een bestuursfunctie kan een kosten

privé-vermogen Een bestuursfunctie kan een kosten Een bestuursfunctie kan een privé-vermogen kosten De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer Achmea voor directeuren, bestuurders, commissarissen en toezichthouders Een bestu een privé-

Nadere informatie

Bijlage 5. Oprichting vereniging of stichting. Algemeen

Bijlage 5. Oprichting vereniging of stichting. Algemeen Bijlage 5 Oprichting vereniging of stichting. Algemeen Allereerst moet opgemerkt worden dat er naast de stichting, twee soorten verenigingen zijn; de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en met beperkte

Nadere informatie

Dekkingsgebied Europa. Voor zakenreizen en voor de Nederlandse afvaardiging voor sportevenementen in het buitenland is er Werelddekking.

Dekkingsgebied Europa. Voor zakenreizen en voor de Nederlandse afvaardiging voor sportevenementen in het buitenland is er Werelddekking. POLISINFORMATIE COLLECTIEF PAKKET KNGU POLISINFORMATIE AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING Wie zijn verzekerd 1 De KNGU 2 De lokale verenigingen gelieerd aan de KNGU 3 Buitenlandse deelnemers inclusief trainers

Nadere informatie

Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Commissarissenaansprakelijkheidsverzekering. van Nassau

Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Commissarissenaansprakelijkheidsverzekering. van Nassau Hoe verzeker je besluitvaardigheid? De Bestuurders- en Commissarissenaansprakelijkheidsverzekering van Nassau Als het ingewikkeld wordt, zijn wij op ons best. De BCA-verzekering houdt rekening met de complexe

Nadere informatie

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen Workshop penningmeesterschap 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen 1 Inhoud workshop Inleiding penningmeesterschap Eigenschappen van de penningmeester Aansprakelijkheid van de penningmeester Taken van

Nadere informatie

Beknopt overzicht NOV Verzekeringspakket

Beknopt overzicht NOV Verzekeringspakket ALGEMEEN De verzekeringen kunnen gesloten worden door organisaties welke zich richten op vrijwilligerswerk. Premievervaldatum: De jaarlijkse premievervaldatum is 1 oktober. Eens per 3 jaar zal ter berekening

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP

BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP BESTUURSREGLEMENT STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR CONTINUÏTEIT ABN AMRO GROUP Vastgesteld op 9 november 2015 1 TOEPASSELIJKHEID 1.1.1 Dit reglement is van toepassing op een ieder die thans of in de toekomst

Nadere informatie

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!!

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Als bestuurder ben je voor veel meer aansprakelijk dan je denkt. Een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid is een noodzaak en ook meer dan betaalbaar

Nadere informatie

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!!

Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Laat je bestuurdersaansprakelijkheid verzekeren!! Als bestuurder ben je voor veel meer aansprakelijk dan je denkt. Een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid is een noodzaak en ook meer dan betaalbaar

Nadere informatie

Stichtingen. Verenigingen. www.offereinsnn.nl

Stichtingen. Verenigingen. www.offereinsnn.nl Verenigingen en Stichtingen Nederlanders maken veelvuldig gebruik van de vrijheid om verenigingen op te richten. Op elk denkbaar terrein zijn verenigingen aanwezig in onze samenleving: politiek, geloof,

Nadere informatie

Programma. 19:30 Welkom 19:45 Aansprakelijkheid vrijwilligers. 20:15 Pauze

Programma. 19:30 Welkom 19:45 Aansprakelijkheid vrijwilligers. 20:15 Pauze Welkom Programma 19:30 Welkom 19:45 Aansprakelijkheid vrijwilligers 20:15 Pauze 20:30 Aansprakelijkheid bestuurders 21:15 Vragen 21:30 Borrel en napraten 22:00 Einde Praktijk Praktijk Praktijk Dagelijkse

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid Bestuurdersaansprakelijkheid Overdreven of reëel risico? Robert Sluis CVAH Verzekeringsdienst 23 januari 2017 Onze doelstellingen voor vandaag Uitleg en handvatten Aan het einde van deze presentatie weet

Nadere informatie

Goed bestuur in de zorg

Goed bestuur in de zorg Goed bestuur in de zorg Fenna van Dijk Puck Dinjens IVVU 26 mei 2015 Inhoud workshop i. Bestuur en toezicht: de stand van zaken ii. Hoe werkt toezicht in de zorg? iii. Vergrootte aansprakelijkheid bestuurder

Nadere informatie

Governance: uw risico en uw aansprakelijkheid

Governance: uw risico en uw aansprakelijkheid Governance: uw risico en uw aansprakelijkheid Dr. Arie Slottje MBA Associate Partner IPFOS Mr. drs Reinier Russell Partner Russell Advocaten Agenda Ontwikkeling pension fund governance Wat is besturen?

Nadere informatie

De VNG Vrijwilligersverzekering.

De VNG Vrijwilligersverzekering. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Ben Klaassen Accountmanager Overheid Even over vrijwilligers. Aanleiding Even. 2 Risico s van vrijwilligerswerk. Vrijwilliger

Nadere informatie

Aansprakelijkheid commissarissen

Aansprakelijkheid commissarissen 1 november 2012 Aansprakelijkheid commissarissen Suzan Winkels-Koerselman Turnaround Advocaten Een klein, modern en gespecialiseerd advocatenkantoor Digitaal dossier Wij bieden de inzet van ervaren onafhankelijke

Nadere informatie

De vereniging Doel Oprichting Rechtsbevoegdheid volledig of beperkt? Volledige rechtsbevoegdheid Beperkte rechtsbevoegdheid Statuten

De vereniging Doel Oprichting Rechtsbevoegdheid volledig of beperkt? Volledige rechtsbevoegdheid Beperkte rechtsbevoegdheid Statuten De vereniging Doel Het doel van een vereniging mag uiteraard niet gericht zijn op verstoring van de openbare orde of op aantasting van de goede zeden, noch in strijd met de wet zijn. Verder kent de wet

Nadere informatie

Juridisch Document ZORG

Juridisch Document ZORG Juridisch Document ZORG Wanneer ben je als bestuurder van een rechtspersoon in de zorg persoonlijk aansprakelijk? 14 maart 2014 Zorg Zaken Groep Mr. W. Wickering Mr. M.N. Minasian Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Het juridische lot van de Commissaris. Mr. David Dronkers 26 november 2009

Het juridische lot van de Commissaris. Mr. David Dronkers 26 november 2009 Het juridische lot van de Commissaris Mr. David Dronkers 26 november 2009 Amerikaanse toestanden? Rechtspersoon houder van rechten en plichten mythe van bestuurdersaansprakelijkheid Kentering: deep pocket-beginsel

Nadere informatie

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering. Commissarissen/Toezichthouders. Inhoud startpagina LBB15

Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering. Commissarissen/Toezichthouders. Inhoud startpagina LBB15 Voorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering voor Bestuurders en Commissarissen/Toezichthouders LBB15 Klik op het hoofdstuk om er direct naar toe te gaan! Inhoud startpagina Dit document is een aanvulling

Nadere informatie

Welkom namens. Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken. Rob Beks

Welkom namens. Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken. Rob Beks Welkom namens Bestuurdersaansprakelijkheid in incassozaken Rob Beks Onderwerpen Wat is bestuurdersaansprakelijkheid Soorten bestuurdersaansprakelijkheid Uitkeringstoets (nieuwe) BV-recht Vragen Wat is

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet in verband met het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen alsmede de uniformering van enkele bepalingen

Nadere informatie

Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren Bestuurdersaansprakelijkheid

Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren Bestuurdersaansprakelijkheid Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren Versie 2014 Informatie voor de klant Belangrijk De voor Vereniging van Eigenaren vormen één geheel met de Algemene Voorwaarden van uw. De Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

Zurich bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor een Vereniging van Eigenaars (VVE)

Zurich bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor een Vereniging van Eigenaars (VVE) Zurich bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor een Vereniging van Eigenaars (VVE) Profiel Zurich Zurich in Nederland maakt deel uit van de Zurich Financial Services Group. De Zurich Financial Services

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Statuten van STICHTING Regtvast, statutair gevestigd te Amsterdam, zoals vastgesteld op 20 december 2012 voor mr. K. Stelling, notaris te Amsterdam.

Statuten van STICHTING Regtvast, statutair gevestigd te Amsterdam, zoals vastgesteld op 20 december 2012 voor mr. K. Stelling, notaris te Amsterdam. 1 Statuten van STICHTING Regtvast, statutair gevestigd te Amsterdam, zoals vastgesteld op 20 december 2012 voor mr. K. Stelling, notaris te Amsterdam. Naam en zetel. Artikel 1. 1. De stichting draagt de

Nadere informatie

(Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen. Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009

(Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen. Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009 (Bestuurders)aansprakelijkheid bij Sportverenigingen Michiel van Dijk michiel.vandijk@cms-dsb.com 12 december 2009 Bestuur en taak Interne aansprakelijkheid Externe aansprakelijkheid Aansprakelijkheid

Nadere informatie

De rechtspositie van de toezichthouder. Aruba, 22 januari 2015. mr. Kimberley de l Isle

De rechtspositie van de toezichthouder. Aruba, 22 januari 2015. mr. Kimberley de l Isle De rechtspositie van de toezichthouder Aruba, 22 januari 2015 mr. Kimberley de l Isle De rechtspositie De Wet: de akte van oprichting kan bepalen dat er een raad van commissarissen zal zijn. De akte van

Nadere informatie

STATUTEN DER STICHTING GRONINGER POLITIEK JONGEREN KONTAKT

STATUTEN DER STICHTING GRONINGER POLITIEK JONGEREN KONTAKT STATUTEN DER STICHTING GRONINGER POLITIEK JONGEREN KONTAKT ARTIKEL 1. NAAM EN ZETEL 1. De stichting draagt de naam: Stichting Groninger Politiek Jongeren Kontakt. 2. Zij is gevestigd in de gemeente Groningen.

Nadere informatie

MANTELOVEREENKOMST. De ondergetekenden:

MANTELOVEREENKOMST. De ondergetekenden: MANTELOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. IFA bedrijfsadvies, onderdeel van IFA verzekeringen B.V., gevestigd aan Lübeck 2, Postbus 504 2990 AM Barendrecht, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Een bestuursfunctie kan een privé-vermogen kosten

Een bestuursfunctie kan een privé-vermogen kosten Een bestuursfunctie kan een privé-vermogen kosten De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer Achmea voor bestuursleden van (sport)verenigingen en stichtingen Laat u niet uit het veld

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Gaasterland (ECG)

Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Gaasterland (ECG) Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Gaasterland (ECG) Dit Huishoudelijk Reglement is opgesteld in overeenstemming met en in aansluiting op de statuten van Energiecoöperatie Gaasterland (ECG). Definities

Nadere informatie

Corporate Governance. Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015

Corporate Governance. Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015 Corporate Governance Privaatrechtelijk speelveld Master Class Corporate Governance Mr. Jaap Maris 21 april 2015 Corporate governance Relevante bronnen van regelgeving (in volgorde van belangrijkheid) (Uitgangspunt

Nadere informatie

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES 2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES STATUTEN Naam en zetel Artikel 1. De stichting draagt de naam: Stichting Prioriteitsaandelen

Nadere informatie

Statuten Peak Oil Nederland

Statuten Peak Oil Nederland Statuten Peak Oil Nederland ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- NAAM, PLAATS EN DUUR Artikel 1

Nadere informatie

Handreiking bestuurlijke aansprakelijkheid. Vereniging van toezichthouders in onderwijs en kinderopvang

Handreiking bestuurlijke aansprakelijkheid. Vereniging van toezichthouders in onderwijs en kinderopvang Handreiking bestuurlijke aansprakelijkheid Vereniging van toezichthouders in onderwijs en kinderopvang VTOI-NVTK, 2018 Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

KNPV. Afdeling Limburg. 19 mei 2014

KNPV. Afdeling Limburg. 19 mei 2014 KNPV Afdeling Limburg 19 mei 2014 Informatie verenigingsrecht Verenigingen zijn aangesloten bij KNPV. Worden erkend door bestuur afdeling. (11/3 statuten) Doel moet gelijk zijn aan doel KNPV. 4/1 en 2

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Statuten stichting Voorbeelddocument

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Statuten stichting Voorbeelddocument PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Statuten stichting Voorbeelddocument Statuten Iedereen die een stichting opricht, wordt hierbij ook wettelijk verplicht statuten op te stellen. Hierin staan onder

Nadere informatie

WIJZIGINGEN IN BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID ALS GEVOLG VAN DE FLEX-WET EN HET WETSVOORSTEL BESTUUR EN TOEZICHT

WIJZIGINGEN IN BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID ALS GEVOLG VAN DE FLEX-WET EN HET WETSVOORSTEL BESTUUR EN TOEZICHT Notariaat M&A - oktober 2012 WIJZIGINGEN IN BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID ALS GEVOLG VAN DE FLEX-WET EN HET WETSVOORSTEL BESTUUR EN TOEZICHT In het wetsvoorstel Vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid Allianz Nederland Schadeverzekering Bestuurdersaansprakelijkheid Hoe beschermt u uw bestuurders tegen de gevolgen van aanspraken? Uw bestuurders willen alleen het beste voor uw organisatie. Maar een besluit

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid. Door drs. Heske van Eyck van Heslinga Associate partner DeNieuweCommissaris Consult VTOI congres 17 april 2015

Bestuurdersaansprakelijkheid. Door drs. Heske van Eyck van Heslinga Associate partner DeNieuweCommissaris Consult VTOI congres 17 april 2015 Bestuurdersaansprakelijkheid Door drs. Heske van Eyck van Heslinga Associate partner DeNieuweCommissaris Consult VTOI congres 17 april 2015 Mijn achtergrond Associate partner DeNieuweCommissaris Opleiden

Nadere informatie

AANSPRAKELIJKHEID VAN BESTUURDERS

AANSPRAKELIJKHEID VAN BESTUURDERS AANSPRAKELIJKHEID VAN BESTUURDERS ONDERWERPEN PAGINA I. INLEIDING 3 1. Rechtspersonen 3 2. Bestuurders 3 3. Aansprakelijkheid van bestuurders 3 II. INTERNE AANSPRAKELIJKHEID 5 III. EXTERNE AANSPRAKELIJKHEID

Nadere informatie

STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013)

STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013) STATUTEN STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013) Definitie Artikel 1 Schriftelijk 1. Onder schriftelijk wordt in deze statuten tevens verstaan een langs elektronische weg toegezonden

Nadere informatie

De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom.

De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom. Regels binnen een VvE De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom. De Vergadering bepaalt de structuur en het beleid van de vereniging.

Nadere informatie

NAAM, ZETEL EN DUUR 1: STICHTING LEEFBAARHEIDGROEP KERKEVELD

NAAM, ZETEL EN DUUR 1: STICHTING LEEFBAARHEIDGROEP KERKEVELD -! 1 - NAAM, ZETEL EN DUUR Artikel 1: 1. Naam van de stichting: STICHTING LEEFBAARHEIDGROEP KERKEVELD. 2. Zij heeft haar zetel in Wijchen. 3. De stichting is opgericht voor onbepaalde tijd. DOEL Artikel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Folsgare (ECF)

Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Folsgare (ECF) Huishoudelijk reglement Energie Coöperatie Folsgare (ECF) Dit Huishoudelijk Reglement is opgesteld in overeenstemming met en in aansluiting op de statuten van Energie Coöperatie Folsgare (ECF). Definities

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement stichting Mentorschap West Brabant

Huishoudelijk reglement stichting Mentorschap West Brabant Huishoudelijk reglement stichting Mentorschap West Brabant Considerans Dit reglement is een aanvulling op de statuten van de stichting Mentorschap West Brabant (MWB) en kan jaarlijks worden gewijzigd in

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid Bestuurdersaansprakelijkheid Risico s voor bestuurders van verenigingen en stichtingen in de culturele sector en tips om deze te beperken Mr. J.H. (Jan Henk) van der Velden Wijn & Stael Advocaten september

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

DE BESTE BESTUURDERS STAAN AAN WAL EN HOE ZIT HET MET CRUIJFF EN AJAX

DE BESTE BESTUURDERS STAAN AAN WAL EN HOE ZIT HET MET CRUIJFF EN AJAX BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID DE BESTE BESTUURDERS STAAN AAN WAL EN HOE ZIT HET MET CRUIJFF EN AJAX (Lezing aan boord van DFDS Seaways ) Uitgangspunt voor deze inleiding is om een onderwerp aan de orde

Nadere informatie

Concept. Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN)

Concept. Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) Concept Statuten, Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) Artikel 1 NAAM en ZETEL 1. De vereniging draagt de naam: Verenigde Taxibedrijven Nijmegen (VTN) 2. De vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Rooms Katholieke Basisschool De Bolster is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

Nederlandse Toer Fiets Unie Congres

Nederlandse Toer Fiets Unie Congres Nederlandse Toer Fiets Unie Congres Veiligheid, Verzekering & Aansprakelijkheid 6 juni 2015 Agenda Introductie en aanleiding Verzekering van NTFU Wat is aansprakelijkheid? Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Statuten STICHTING SERVICE INSTITUUT VEILIGHEID, ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN GEZONDHEID

Statuten STICHTING SERVICE INSTITUUT VEILIGHEID, ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN GEZONDHEID Statuten STICHTING SERVICE INSTITUUT VEILIGHEID, ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN GEZONDHEID STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 De stichting draagt de naam: STICHTING SERVICE INSTITUUT VEILIGHEID. ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

Diverse civielrechtelijke aspecten van de aansprakelijkheid van bestuurders. Mijke Sinninghe Damsté & Irene Tax Ontbijtseminar 12 december 2013

Diverse civielrechtelijke aspecten van de aansprakelijkheid van bestuurders. Mijke Sinninghe Damsté & Irene Tax Ontbijtseminar 12 december 2013 Diverse civielrechtelijke aspecten van de aansprakelijkheid van bestuurders Mijke Sinninghe Damsté & Irene Tax Ontbijtseminar 12 december 2013 Programma I. Introductie II. Aansprakelijkheid Bestuurders

Nadere informatie

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen mr. Harold de Boer mr. Stephan de Vries 12 januari 2015 Sport Fryslân De Haan Advocaten & Notarissen PROGRAMMA 1. Inleiding 2. Bestuur en Taak - interne aansprakelijkheid

Nadere informatie

DOORLOPENDE TEKST STATUTEN STICHTING CHAPEAU WOONKRING MONTFOORT

DOORLOPENDE TEKST STATUTEN STICHTING CHAPEAU WOONKRING MONTFOORT Postbus 60, 5400 AB Uden 1 DOORLOPENDE TEKST STATUTEN STICHTING CHAPEAU WOONKRING MONTFOORT STATUTEN NAAM EN ZETEL. Artikel 1. 1. De stichting draagt de naam: Stichting Chapeau Woonkring Montfoort. 2.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Artikel 1: Doel en activiteiten van de Fotoclub 1.1 Doel Het doel van de fotoclub is het bevorderen van het hobbymatig fotograferen. De club tracht dit doel onder meer te bereiken

Nadere informatie

Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid. St. Michielsgestel, 2015

Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid. St. Michielsgestel, 2015 Allianz Global Corporate & Specialty Bestuurdersaansprakelijkheid St. Michielsgestel, 2015 Inhoud 1 Korte Introductie 2 Bestuurdersaansprakelijkheid - Het risico voor de ondernemer - Claimende partijen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERVERENIGING R.K. BASISSCHOOL OLOF PALME. Inhoud:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERVERENIGING R.K. BASISSCHOOL OLOF PALME. Inhoud: Inhoud: Artikel 1: begripsbepalingen:... 2 Artikel 2: naam, zetel en duur... 2 Artikel 3: doel... 2 Artikel 4: middelen... 2 Artikel 5: verenigingsboekjaar... 2 Artikel 6: leden... 2 Artikel 7: bestuur...

Nadere informatie

ONDERNEMINGSRECHT EN ZORG

ONDERNEMINGSRECHT EN ZORG ONDERNEMINGSRECHT EN ZORG Nieuwe regels voor bestuurders en toezichthouders 27/11/2014 1 Problemen in semi-publieke sector, ook in de zorg Vergoedingen staan onder druk Bezuinigingen en dreigende ontslagen

Nadere informatie

ARTIKELEN 1 T/M 14 VAN DE STATUTEN

ARTIKELEN 1 T/M 14 VAN DE STATUTEN ARTIKELEN 1 T/M 14 VAN DE STATUTEN NAAM EN ZETEL Artikel 1 De stichting is genaamd: Stichting Vriendenkring Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, en is gevestigd in de gemeente: Schoonhoven. DUUR

Nadere informatie

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden 1 STATUTENWIJZIGING JURIDISCHE FACULTEIT DER AMSTERDAMSCHE STUDENTEN Heden, [*], verscheen voor mij, mr. Cornelia Holdinga, notaris te Amsterdam: [*]. De comparant verklaarde ter uitvoering van een besluit

Nadere informatie

Statuten Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi

Statuten Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi Statuten Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi 28 februari 00 Statuten voor de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi. Naam en vestiging Artikel 1: 1. De stichting draagt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. PREAMBULE De coöperatie is opgericht op 16 oktober 2015 bij notariële akte verleden voor notaris mr. Antje de Vries. Dit Huishoudelijk

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid in de Zorg Zorgseminar 7 oktober Mr. Aram van Bunge

Bestuurdersaansprakelijkheid in de Zorg Zorgseminar 7 oktober Mr. Aram van Bunge Bestuurdersaansprakelijkheid in de Zorg Zorgseminar 7 oktober Mr. Aram van Bunge Paar vragen hebt u een huis? bent u getrouwd? onder huwelijkse voorwaarden? /2 Teksten SP kamerlid Leyten laat bestuurders

Nadere informatie

Aansprakelijkheid nader belicht

Aansprakelijkheid nader belicht Een zorginstelling richt zich primair op het aanbieden van zorg. Dat ook binnen de zorg fouten worden gemaakt is evident. Het is daarom voor de zorginstelling van belang zich bewust te zijn van haar aansprakelijkheid

Nadere informatie

2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUURDERSVERENIGING "DE VESTE".

2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUURDERSVERENIGING DE VESTE. 2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUURDERSVERENIGING "DE VESTE". ALGEMEEN Artikel 1. 1. Het huishoudelijk reglement heeft de bedoeling, nadere richtlijnen te geven ten aanzien van het bestuur van de Huurdersvereniging

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

ALGEMENE BEPALINGEN. van. Trends & Trade Fashion B.V. (h.o.d.n. Fashion Extras) De Algemene Bepalingen zijn een onderdeel van de Gebruiksovereenkomst

ALGEMENE BEPALINGEN. van. Trends & Trade Fashion B.V. (h.o.d.n. Fashion Extras) De Algemene Bepalingen zijn een onderdeel van de Gebruiksovereenkomst ALGEMENE BEPALINGEN van Trends & Trade Fashion B.V. (h.o.d.n. Fashion Extras) De Algemene Bepalingen zijn een onderdeel van de Gebruiksovereenkomst 1 / 6 ALGEMENE BEPALINGEN TRENDS & TRADE FASHION B.V.

Nadere informatie

INTERNE SPELREGELS STATUTEN

INTERNE SPELREGELS STATUTEN Vervangt: Versie 1 INTERNE SPELREGELS Vervangen door: Grondslag: Bestuurs- en Algemene Leden Vergadering Doc./Versie-nr.: 3.1.1/2 STATUTEN NAAM EN ZETEL Artikel 1 De vereniging is genaamd: NEDERLANDSE

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid DOOR MR. JAN DOP

Bestuurdersaansprakelijkheid DOOR MR. JAN DOP Bestuurdersaansprakelijkheid DOOR MR. JAN DOP Inleiding Op 17 mei 2000 werd het handelshuis Ceteco, dat voornamelijk in wit- en bruingoed voor de Zuidamerikaanse markt handelde, failliet verklaard. Al

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en scholen

Aansprakelijkheid en scholen Aansprakelijkheid en scholen 1 Inhoud Introductie Aon Diverse vormen van aansprakelijkheid Verzekeringsaanbod VOS/ABB & www.vosabbverzekeringen.nl Congres actie Vragen 2 Organisatie in Nederland Aon Risico

Nadere informatie

- 1 - STATUTENWIJZIGING STICHTING 2001A11918 (ON97)

- 1 - STATUTENWIJZIGING STICHTING 2001A11918 (ON97) - 1 - STATUTENWIJZIGING STICHTING 2001A11918 (ON97) Heden, *, verschenen voor mij, *, notaris te *: * *volgens hun verklaring te dezen handelende in hun hoedanigheid van respectievelijk * en * van na te

Nadere informatie

Bewonersondernemingen

Bewonersondernemingen Bewonersondernemingen Rechtspersoon: stichting, vereniging, coöperatie, b.v. Soorten (basis) verzekeringen voor de vennootschap - Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven - Bestuurdersaansprakelijkheid

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013.

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Artikel 1. Algemeen. 1.1 Op iedere plaats in dit reglement dient men voor hij te lezen hij/zij en voor zijn zijn/haar. Artikel

Nadere informatie

ICT-verzekeringen. Voor de digitale economie

ICT-verzekeringen. Voor de digitale economie ICT-verzekeringen Voor de digitale economie Voor ondernemers zijn er een aantal verplichte verzekeringen, namelijk de WAbedrijfsvoertuigen en de werknemersverzekeringen, waaronder de Ziektewet (ZW), Wet

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van bestuurders

Aansprakelijkheid van bestuurders Aansprakelijkheid van bestuurders Bent u bestuurder van een onderneming? Kan uw onderneming de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat tijdig melden bij de Belastingdienst of het Bedrijfspensioenfonds.

Nadere informatie

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest.

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. STATUTEN Naam en Zetel: Artikel 1. 1. De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. Duur: Artikel 2. 1. De vereniging is opgericht te OEGSTGEEST op 1 september

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf)

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf) Algemeen Artikel 1 Afkortingen 1.1 DVAN Denksportvereniging Apeldoorn Noord LR Ledenraad HHR-DVAN Huishoudelijk reglement op het niveau van de vereniging HHR-LR Huishoudelijk reglement op het niveau van

Nadere informatie

VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1. Inleiding

VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1. Inleiding VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1 Inleiding Na hevige regenval ondervindt eigenaar X ernstige waterschade in het privé gedeelte van zijn appartement. De regen is via de gevel het privé gedeelte binnengedrongen.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering. mei 2013

Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering. mei 2013 Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering mei 2013 Veel gestelde vragen over Vrijwilligersverzekering Hoe moet ik mij aanmelden voor de verzekering? Aanmelding voor de verzekering is niet nodig.

Nadere informatie

STATUTEN naam, plaats van vestiging, duur Stichting Gilde Utrecht doelstelling het vermogen van de stichting het bestuur & zijn samenstelling

STATUTEN naam, plaats van vestiging, duur Stichting Gilde Utrecht doelstelling het vermogen van de stichting het bestuur & zijn samenstelling STATUTEN naam, plaats van vestiging, duur 1.1. De naam van de stichting is: Stichting Gilde Utrecht. 1.2. De stichting is gevestigd in de gemeente Utrecht. doelstelling 2.1. Het doel van de stichting is:

Nadere informatie

Voorwaarden Bestuurders- en Toezichthouders aansprakelijkheids verzekering

Voorwaarden Bestuurders- en Toezichthouders aansprakelijkheids verzekering N.V. Univé Schade Voorwaarden Bestuurders- en Toezichthouders aansprakelijkheids verzekering Versie 1 2211.11/18 Pagina 2/14 Het is belangrijk om te weten wat u kunt verwachten van deze aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Vereniging en Stichting. Statuten Doel Oprichting Inschrijving Ontbinding/opheffing

Vereniging en Stichting. Statuten Doel Oprichting Inschrijving Ontbinding/opheffing Vereniging en Stichting Statuten Doel Oprichting Inschrijving Ontbinding/opheffing Denkt u eraan om bij een bezoek aan de notaris een geldig identiteitsbewijs mee te nemen: EU/EER-onderdanen kunnen zich

Nadere informatie

Bestuursreglement ThuisZorg Maatschappij

Bestuursreglement ThuisZorg Maatschappij Artikel 1 - Inleiding 1. Dit reglement is opgesteld als richtlijn en ter aanvulling op de bestuurlijke taak- en rolverdeling, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden opgenomen in de statuten van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak.

Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Hoofdstuk 12, paragraaf 2: Eenmanszaak. Samenvatting M&O Hoofdstuk 12 Samenvatting door X. 2142 woorden 27 september 2015 9,3 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 12, paragraaf 1: Organisaties. Een organisatie heeft te maken

Nadere informatie

Verzekeren? Verzekeringen

Verzekeren? Verzekeringen Verzekeren? Verzekeringen Risico afdekken Welke risico s lopen vrijwilligers en organisa6e? Pas als u weet welke risico s er zijn, kunt u beoordelen welke verzekeringen zinvol zijn om af te sluiten. Soms

Nadere informatie

Gegevens onderneming : STICHTING BEHEER DERDENGELDEN ADVOCATENKANTOOR HEUTINK

Gegevens onderneming : STICHTING BEHEER DERDENGELDEN ADVOCATENKANTOOR HEUTINK 14 e OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG RECHTSPERSOON (EX ART. 73A FW) Gegevens onderneming : STICHTING BEHEER DERDENGELDEN ADVOCATENKANTOOR HEUTINK Faillissementsnummer : C/06/11/182 F Datum uitspraak : 17

Nadere informatie

VOORBEELD STATUTEN VERENIGING VAN HUURDERS Heden, [datum], verschenen voor mij, [notaris],

VOORBEELD STATUTEN VERENIGING VAN HUURDERS Heden, [datum], verschenen voor mij, [notaris], VOORBEELD STATUTEN VERENIGING VAN HUURDERS Heden, [datum], verschenen voor mij, [notaris], 1. [naam], [functie], wonende te [adres], [postcode en plaats], geboren te [geboorteplaats] op geboorte[datum];

Nadere informatie