Multi Functioneel Centrum Berltsum.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Multi Functioneel Centrum Berltsum."

Transcriptie

1 Multi Functioneel Centrum Berltsum. berltsum.

2 1. Voorwoord 3 2. Nut en noodzaak van een MFC 5 3. Huidige situatie 6 4. Proces en draagvlak Ontwerp Artist Impressions Stichtingskosten Financiering Exploitatie Juridische vorm Conclusie en slotwoord Intentieverklaring Motivatie deelnemers 25 2.

3 1. IN MFC. YN Berltsum. FOAR Berltsum. TROCH Berltsum! In november 2012 kwam voor het eerst een aantal partijen samen in t Heechhout in Berltsum. Met als enige gespreksonderwerp: onderzoek naar de bouw van een Multi Functioneel Centrum (MFC). Op verzoek van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Berlikum (PGB) werd onder leiding van Stichting Berlikumer Belang (SBB) een onderzoek gestart naar de haalbaarheid om vijf gebouwen samen te voegen tot één MFC. Aanwezig op deze eerste oriënterende vergadering waren bestuursleden van SBB, Stichting Groene Kruis, Dorpshuis t Heechhout, Muziekvereniging OpMaat, jeugdsoos Piipskoft en afgevaardigden van de PGB. Later werd deze groep omgedoopt tot de werkgroep MFC. Naast de werkgroep was ook regelmatig een wethouder van de Burgerlijke Gemeente op de vergaderingen aanwezig. De eerste reacties waren bemoedigend, alle deelnemers reageerden enthousiast op het initiatief van SBB en zagen een grote meerwaarde in het multifunctionele karakter door de samenvoeging van huisvesting. Na een korte inventarisatie bleek al snel dat de huidige gebouwen toe waren aan groot onderhoud. Alle partijen voorzagen hoge kosten. Des te meer een reden om de krachten te bundelen en eenmalig te investeren in één gebouw met een surplus aan mogelijkheden. Door de kosten te delen zou er flink bespaard kunnen worden en er lagen kansen om de opbrengsten te verhogen. De Werkgroep MFC formuleerde haar doelstelling: Instandhouding van voorzieningenniveau en leefbaarheid in de dorpsgemeenschap Berltsum voor nu en in de toekomst. Al snel schoof Wijbenga architecten uit Sneek aan om het pakket van wensen en individuele eisen te vertalen in een schetsontwerp. Tevens werd onderzoek gedaan naar de financiële haalbaarheid van de bouw en de exploitatie van het MFC. Eind juni 2013 kwam er witte rook uit de schoorsteen van het nog denkbeeldige Multi Functioneel Centrum Berltsum. Er lag een prachtig schetsplan op tafel om de Kruiskerk aan de Hofsleane te transformeren in een modern MFC. En niet minder belangrijk: De exploitatie bleek financieel haalbaar. Op 4 juli 2013 presenteerde de werkgroep haar plannen aan het dorp. Ruim 170 belangstellenden zagen een driedimensionele presentatie van het nieuwe gebouw en kregen uitleg over de financiële onderbouwing. De reacties uit de zaal waren lovend. Voor de werkgroep een absolute stimulans om de uitgezette koers te blijven volgen. Met onderstaande woorden sloot voorzitter van SBB Erik Jansen de avond af: Berltsum is in doarp fan ienheid en ienridigens. Mei elkoar de skouders der ûnder sette, soargje foar in leefber doarp. De ôfrûne jierren binne hjir in protte saken realiseerd, tegearre mei de gemeente en de mienskip. Dizze mienskipssin hat der foar soarge dat der een plan makke is foar in klopjend hert yn Berltsum. Een hert foar alle Berltsumers, wêr t sy ien binne en wêze kinne. Een hert dat har each hat op e takomst en takomstbestindich is. >> 3.

4 >> Feest fiere, toaniel spylje, muzyk meitsje en sporte dogge wy in Berltsum al mei elkoar. Lit it MFC it folgjende mienskiplike projekt wêze. De euro s binne teld en stiennen yn gedachten al steapele. Mar der komt fansels mear by te sjen. It wurd net allinne bouwe mei nije stiennen, mar ek ôfskied nimme fan âlde stiennen. It Heechhout, it Piipskoft, Op Maat, Griene Krús en de Protestantse Gemeente Berltsum nimme ôfskied fan harren eigen gebou. En miskien fielt it ek wol sa dat wy hjirmei in stikje fan ús identiteit inleverje. Mar identiteit sit him tink ik net yn stiennen of gebouwen, mar yn de minsken dy t der gebrûk fan meitsje. Ofskied nimme is emoasje. Fansels witte wy dat dizze emoasje by alle partije spilet en wij snappe dizze emoasje ek. It gebou dat yn syn gehiel by elkoar garre is troch leden en frijwilligers, wurdt no ûnderdiel fan in nij gebou en in grutter gehiel. Mar wol in prachtig moai gebou wêr t alle aktiviteiten fan alle partijen foar lange tiid trochgong fine kinne. Der binne leden fan de PGB die harren soargen meitsje oer it behâld fan de tsjerkelike identeit yn it nije MFC. Ik tink dat in gebou wêr yn alle gesinten ûnder ien dak komme, hiel goed past yn de Kristelike gedachte en dizze gedachte sels ûnderstreket. We binne dwaande mei in stik takomst. Wat soe it moai wêze as der aanst in gebou stiet wêr t ferbining en elkoar moetsje sintraal steane. Wêr t jong en âld, leauwend en net leauwend elkoar treffe. Wat soe it moai wêze as dat MFC it hert fan Berltsum wurdt, wêr t ek it leauwen syn plak hâldt. Identiteit is minskewurk, dêr hoecht neat oan te feroarjen. Op maat bliuwt Op maat, it Piipskoft bliuwt it Piipskoft en de PGB bliuwt de PGB. Allinne dan tegeare ûnder ien dak. It MFC, it hert fan Berltsum. Wy as wurkgroep geane der foar, geane jim mei? Voorzitter SBB, Erik Jansen december

5 2. NUT EN NOODZAAK VAN EEN MFC. Een leefbaar dorp, een gegarandeerd hoog voorzieningenniveau, meer sociale samenhang en flink lagere kosten voor gemeente en gemeenschap. Dit zijn in een notendop de voordelen op de lange termijn van een nieuw multifunctioneel centrum (MFC) in Berltsum. In de volgende hoofdstukken gaan we hier verder op in. Nut en noodzaak van een multifunctioneel centrum voor Berltsum zijn het best te illustreren aan de hand van ontwikkelingen in de zorg en in het welzijnswerk. Gemeenten en burgers krijgen een grotere rol in het sociale domein. De Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier e.o., een van de toekomstige gebruikers van het MFC Berltsum, doet dit uit de doeken in hoofdstuk 12 over de motivatie van de deelnemers. Berltsum smyt de lapen gear! 5.

6 3. HUIDIGE SITUATIE. In de planvorming van het MFC wordt er van uit gegaan dat zes van de huidige voorzieningen onderdak krijgen in één nieuw onderkomen. In het kaartje hieronder is weergegeven welke voorzieningen dit zijn en waar in het dorp deze zich bevinden. It Piipskoft Kruiskerk en De Klinker It Hûnenest Doarpshûs It Heechhout en Het Groene Kruis 6.

7 Kruiskerk Grootte: 1431 m² Eigendom: Protestantse Gemeente te Berltsum Klinker Grootte: 1735 m² Eigendom: Protestantse gemeente te Berltsum In de jaren zestig van de vorige eeuw werd de huidige kerk gebouwd naar een ontwerp van architect G. Steen. De nieuwbouw vond plaats op het terrein van de oude school. Bouwbedrijf H. Westra uit Franeker voerde het werk in 1966 uit, onder architectuur van architectenbureau Steen en Tuinhof. Op 31 januari 1969 werd het vernieuwde orgel in gebruik genomen. In 1972 is het naast de kerk gelegen gebouw van de kleuterschool met bijbehorend terrein aangekocht. Op deze grond is een parkeerplaats aangelegd, terwijl het gebouw zelf toen verhuurd is aan de muziekvereniging. Het jaar 1986 stond in het teken van groot onderhoud aan de kerk. De opmerkelijke lift in het gebouw, die de vergaderzalen en de bar beneden verbinden met de kerkzaal boven, is eind jaren tachtig aangebracht. De geheel vrijstaande kerk staat aan de Hôfsleane, de aloude parallelweg van de hoofdweg in het dorp, de Buorren. It Hûnenest (muziekvereniging OpMaat) Grootte: 2500 m² Eigendom: Stichting beheer gebouw t Hûnenest/Klimop Berlikum De voormalige kleuterschool, die later zowel door muziekvereniging Klimop als de peuterspeelzaal gebruikt werd. Thans, bij de ingebruikname van de nieuwe brede school, wordt zij alleen nog gebruikt door Muziekvereniging OpMaat. 7.

8 It Piipskoft Grootte: 140 m² Bouwjaar: 1870 Eigendom: Gemeente Menameradiel Dit jeugd- en jongerencentrum is in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw in gebruik genomen. Daarvoor is het altijd een woonhuis geweest. Later heeft het diverse verbouwingen ondergaan. Doarpshûs It Heechhout Grootte: 2330 m² Eigendom: Stichting Doarpshûs It Heechhout Dorpshuis t Heechhout is de gemeenschappelijke dorpsvoorziening voor Berltsum en beschikt over een grote zaal met podium en een kleine (vergader-)zaal, geschikt voor het houden van vergaderingen, cursussen, workshops, buurtbijeenkomsten etc. Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier Grootte: 2500 m² Eigendom: Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier Het gebouw aan de Sportleane is in 2000 gekocht van Stichting Thuiszorg Het Friese Land. Dit betekende een uitbreiding van de activiteiten van Vereniging Het Groene Kruis Berlikum/Wier e.o., die zich tot dan voornamelijk bezighield met de uitleen van hulpmiddelen. Het gebouw bood de mogelijkheid om naast de thuiszorg ook andere aanbieders van zorg en welzijn te huisvesten. 8.

9 Momenteel heeft bijna elke vereniging een eigen clubgebouw. De meeste panden zijn in de jaren zestig gebouwd of verbouwd. Bijzonder is overigens dat op de Kruiskerk na - alle voorzieningen aanvankelijk met een ander doel gerealiseerd zijn. Nu de meeste opstallen vijftig tot zelfs honderd jaar oud zijn (It Piipskoft), nemen de kosten voor regulier en groot onderhoud toe. En dan hebben we het alleen nog maar over de instandhoudingskosten. Bouwkundig en energetisch voldoet het gros van de onderkomens niet meer aan de eisen van deze tijd. Verbeterslagen zullen in de toekomst waarschijnlijk veel geld kosten, zeker als de gebouwen worden aangepast aan de huidige maatstaven en wet- en regelgeving. Er lopen zelfs al enkele aanvragen voor opwaardering en hiervoor zijn ook al gelden beschikbaar gesteld. Vanwege de plannen voor een gezamenlijk MFC zijn deze aanvragen op on-hold gezet. Alle huidige voorzieningen bevinden zich in en om het historische centrum van Berltsum. Deze ligging biedt kansen voor herstructurering of herbestemming. Deze opgaven vallen buiten de scope van dit onderzoek, maar worden als kans wel aangereikt. 9.

10 4. PROCES EN DRAAGVLAK. Voordat de eerste schetsen gemaakt konden worden, zijn alle wensen en eisen van de deelnemers geïnventariseerd. Nadrukkelijk is gekeken naar ieders unieke eigenschappen, maar ook naar mogelijke knelpunten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele geluidsoverlast van de muziekvereniging. Met respect voor ieders positie is een passend gebruiksrooster opgesteld. Verschillende ruimtes moesten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Dit gebruiksrooster en de functionele ruimteverdeling vormden de basis voor het ontwerp. Daarnaast bracht dit proces de gebruikers dichter bij elkaar. Gedurende de ontwerpfase hebben alle partijen continu meegedacht en meegewerkt, om te komen tot een mooi en functioneel MFC. De zorgvuldigheid van het proces en diverse informatieronden leidden er toe dat 95% van de dorpelingen zich achter de nieuwbouw schaarde. Hetzelfde gold voor de leden van de diverse verenigingen. Veel van de aanvankelijke criticasters draaiden bij. Kun je tegen ontmoeting, samen zijn, samen beleven, samen genieten zijn? De belangrijkste deelnemers tekenden een intentieovereenkomst, terwijl ook de gebruikers van alle voorzieningen het initiatief steunden. Het betreft al met al meer dan 20 verenigingen/partijen uit het dorp. Oud ontmoet jong en iedereen ontmoet elkaar in één centraal gebouw. De ontmoeting vanuit meerdere gedachten op één centrale plaats heeft een meerwaarde voor het één zijn als dorp. De deelnemers zien het MFC als een bindende factor voor Berltsum. 10.

11 5. ONTWERP. Het ontwerp is vanuit de functionele eisen van de werkgroep opgezet en zo efficiënt mogelijk vertaald naar het bestaande gebouw, de Kruiskerk, en de gewenste uitbreiding daarop. De routing en zichtlijnen binnen het gebouw zijn helder en overzichtelijk en stimuleren het ontmoeten. De ruimten zijn zoveel mogelijk op het daglicht georiënteerd. Daarnaast hebben we op het kruispunt van twee gangen de ruimte groter gemaakt zodat er een gezamenlijke wachtruimte c.q. ontmoetingsruimte ontstaat. Door openheid in het ontwerp en door het gebruik van veel glas is de relatie tussen binnen en buiten versterkt. In onze visie begint de beleving van de binnenruimte al voordat je het gebouw binnenloopt. De bestaande Kruiskerk is een markant gebouw binnen Berlikum en heeft een eigen geschiedenis binnen de kerkgemeente. De transformatie van een kerkgebouw naar een multifunctioneel centrum wilden wij doen met respect voor het bestaande gebouw. De klokkentoren en ook de transparantie van de voorgevel geven het openbare karakter van het gebouw goed weer. Deze kwaliteit wilden we graag behouden, terwijl we ook een nieuwe uitnodigende uitstraling wilden realiseren. We hebben ervoor gekozen om de gebogen gevel van de uitbreiding door te laten lopen in de luifel voor de bestaande Kruiskerk. De houten gevel voor het bestaande deel is half open, waardoor het gebruik vanaf de straat zichtbaar is, zeker als de verlichting aan is. Ook hiermee willen we het openbare karakter tot uiting brengen. Uiteindelijk is de zeer complexe opgave van het bij elkaar brengen van alle partijen en het behouden van de uitstraling van het oorspronkelijke gebouw op een subtiele manier tot uiting gekomen. Zie ook het filmpje op YouTube: Op die wijze ontstaat er een duidelijk verschil tussen nieuw en bestaand. De gebogen gevel geeft de dynamiek van het nieuwe MFC aan. De nieuwbouw is meer naar voren geplaatst zodat we ruimte hadden voor een grote glazen gevel, die het open en uitnodigende karakter van het MFC benadrukt. Hier bevindt zich ook de hoofdentree. In de nieuwbouw hebben we houten gevels ontworpen die we ook in de vorm van een houten scherm voor de bestaande glazen gevel hebben doorgezet om het geheel één uitstraling te gevel. 11.

12 ARTIST IMPRESSIONS VAN SCHETS TOT ONTWERP. 12.

13 IMPRESSIE VOORZIJDE. 13.

14 IMPRESSIE BEGANEGROND. 14.

15 IMPRESSIE 1E VERDIEPING. 15.

16 IMPRESSIE OMGEVING. 16.

17 6. STICHTINGSKOSTEN. Op basis van standaard prijsindicatoren en nieuw- en verbouw oppervlakten is een kostprijs voor realisatie geraamd, zoals in het overzicht van de stichtingskostenweergegeven is. De geraamde kosten voor nieuw- en verbouw zijn ,- inclusief btw. Stichtingskosten MFC Bouwkosten Grond- en straatwerken Inrichtingszaken Bijkomende kosten Onvoorzien Grondkosten - Totaal excl BTW % BTW Totaal incl BTW

18 7. FINANCIERING. De financiering voor de investering is als volgt opgebouwd: Subidiënt Bedrag Opmerkingen Gemeente Menameradiel, subsidie Subsidie 1/3 e deel Aankoop bestaande opstallen Zie toelichting Bijdrage Wonen NWF Inbreng eigen werkzaamheden dorp Overige subsidiënten Provincie en overige fondsen Totaal Toelichting benodigde financiering: Aankoop bestaande opstallen is als volgt opgebouwd: Aankoop De Klinker Aankoop Groene Kruis Aankoop Kruiskerk Totaal Het is de wens van de werkgroep dat de gemeente de bestaande opstallen met bovenvermelde waardebepaling (boekwaarde WOZ-waarde) aankoopt (*) t.b.v. de realisatie van het MFC. De achterliggende instanties stellen deze aankoopbedragen vervolgens beschikbaar voor de realisatie van het MFC. Door een totale dekkende financiering te verkrijgen zonder enige vorm van hypotheeklast zal de stichting in staat zijn een sluitende exploitatie te realiseren inclusief een jaarlijkse toevoeging voor de groot onderhoudsvoorziening. Op deze manier zal het jaarlijks onderhoud tot in lengte van jaren gewaarborgd zijn. Na realisatie van het MFC hoeft er geen beroep meer gedaan te worden op financiele ondersteuning door de gemeente. De overige opstallen, te weten: It Heechhout, It Piipskoft en It Hûnenest, worden conform afspraken voor 0,45 (was 1 gulden) teruggeleverd aan de gemeente. Opstal en gronden van het Groene Kruis komen eveneens in eigendom van de gemeente. De Kruiskerk en De Klinker zijn nodig voor de realisatie van het MFC. (*) Waarom aankoop door de gemeente? De gemeente is vrijgesteld van overdrachtsbelasting (nu nog 2%). Door bijvoorbeeld de Klinker te laten slopen, wordt er waarde toegevoegd, waardoor de gemeente het perceel in de BTW-sfeer door kan leveren aan de Stichting. Vanuit die gedachte is de wens ontstaan dat de gemeente aankoopt en door levert. De kosten voor overdrachtsbelasting worden zo vermeden. Dit wordt in de volksmond een a-b-c-constructie genoemd. Middels een tussenpartij worden de gronden en opstallen, benodigd voor het MFC, door geleverd aan de uiteindelijke eigenaar, de Stichting Gebouw. 18.

19 8. EXPLOITATIE. Als basis voor het samenstellen van de exploitatiebegroting van het nieuw te stichten MFC is als uitgangspunt genomen de aangeleverde jaarcijfers over de laatste twee jaar (2011 en 2012) van de toekomstige gebruikers. De totale opbrengst verantwoord in de onderstaande exploitatiebegroting is niet meer dan de som van de gerealiseerde baten van de deelnemende partijen, zover en mits deze van toepassing zijn. Er is vanwege het multifunctionele karakter voor de baropbrengst een geringe afwijking (minder dan 5%) naar boven aangehouden. Voor wat betreft de toerekening van de kosten is gewerkt met een gangbare en getoetste prijs per vierkante meter per kostensoort. Het grote voordeel binnen de exploitatie zit aan de kostenkant. Door het samenvoegen van de gebouwen en locaties en het gezamenlijk gebruik van ruimtes is er, ten opzichte van de huidige situatie, een behoorlijke reductie (60%) van de totale vloeroppervlakte bereikt. Tegelijkertijd blijven flexibiliteit en eigenheid intact. Dit is gecheckt d.m.v. een gebruiksrooster. Veel dubbele kosten vallen op deze manier weg, zoals: - Onderhoudskosten - Verzekeringen - Gebruikskosten (gas en licht) - Beheerskosten - Algemene kosten Exploitatiebegroting Stichting MFC per jaar Opbrengst Kosten Begroot positief exploitatieresultaat per jaar Er is in deze opzet geen rekening gehouden met eventuele jaarlijkse inkomsten van mogelijke donateurs. Het is evenwel heel goed denkbaar dat de nieuw op te richten Stichting Exploitatie MFC donateurs zal gaan aantrekken. De herkomst van genoemde opbrengsten zijn als volgt weer te geven Protestantse Gemeente Berltsum (PGB) Stichting Heechhout Huidige huurders v/h Groene Kruis Stichting jeugdsoos t Piipskoft Muziekvereniging OpMaat Zendmast (op kerktoren) Horeca (netto) Totale opbrengsten Begrote opbrengst in % van totaal De specificatie van de verwachte opbrengsten en kosten zijn als volgt weer te geven: De begrote opbrengsten per jaar Zaalhuur & verhuur zendmast Vergoeding servicekosten en beheer Netto bar opbrengst Donateurs stichting pm Totale opbrengsten

20 Totaal begrote kosten Kostensoort/m 2, totale oppervlakte gebouw m 2 Energie en water ( 11,55 per m 2 ) Beheer ( 22,00 per m2) Belasting & verzekering ( 2,20 per m 2 ) Administratie/kantoorkosten( 6,00 per m 2 ) Reservering groot onderhoud( 15,00 per m 2 ) Totale kosten ( 56,75 per m 2 ) Begrote herkomst opbrengst in % van totaal Begrote kostenverdeling in % van totaal Binnen de exploitatiebegroting wordt rekening gehouden met een reservering voor het groot onderhoud van (d.i. 26% van de totaal geprognosticeerde kosten). Naast deze reservering zijn kosten opgenomen voor beheer van (d.i. 39% van de totaal geprognosticeerde kosten). Met dit geld wordt een beheerder (personele invulling nader te bepalen) aangesteld voor ca. 0,7 FTE, die werkt binnen de exploitatiestichting voor de diverse gebruikers, ondersteund door vrijwilligers waar nodig. Stichting Heechhout, zal als beheerder huidige dorpshuis bij realisatie van het MFC opgaan in de nieuw te vormen stichting. De vrijwilligers welke nu de activiteiten en werkzaamheden van het dorpshuis verzorgen, zullen dan als vrijwilliger over gaan naar het MFC. Ook de Kerkelijke gemeenschap kent vele vrijwilligers, ook zij zullen bij kerkelijke bijeenkomsten en vergaderingen hun medewerking blijven verlenen. Naast en onder leiding van de in de hierboven genoemde beheerder (0,7 FTE) zullen deze vrijwilligers zorg dragen voor het goede verloop van de werkzaamheden en activiteiten Beperkt commercieel gebruik Totale commerciële gebruik is slechts 15% van de totale nieuw te bouwen oppervlakte. Van het totale grondoppervlak waarschijnlijk zelfs tussen de 5 en 10%. Maar dit gebruik draagt wel bijna 40% bij van de omzet in de exploitatiestichting. Commerciële voorzieningen maken een kostendekkende exploitatie haalbaar voor de overige voorzieningen. Dit zorgt ervoor dat er voorzieningen in stand gehouden kunnen worden welke anders moeilijk haalbaar en houdbaar zijn voor het dorp. 20.

21 9. JURIDISCHE VORM. De werkgroep MFC heeft besloten dat er twee stichtingen moeten komen; de Stichting gebouw MFC Berltsum en de Stichting exploitatie MFC Berltsum. De reden voor deze splitsing: eigendom gebouw en achtergestelde leningen blijven gewaarborgd mocht onverhoopt de exploitatie tot financiële problemen leiden. Stichting gebouw In deze stichting wordt het eigendom van het gebouw ondergebracht. Het bezit bestaat uit de opstallen en inventaris. De schuld bestaat uit achtergestelde leningen aan PGB en Groene Kruis. De stichting gebouw heeft een jaarlijkse vordering op de stichting exploitatie, ter grootte van het bedrag zoals dat vastgelegd is in de exploitatieopzet. Samenstelling bestuur stichting gebouw: Voorzitter: afgevaardigde SBB Minimaal twee leden: afgevaardigden van de deelnemers Belangrijkste taak: Beheer gebouw en vooral plannen en plegen groot onderhoud en toezien op afdracht van Stichting Exploitatie aan de onderhoudsvoorziening. Organogram stichting gebouw Stichting gebouw Stichting exploitatie In deze stichting wordt de exploitatie van het MFC ondergebracht. It Heechhout gaat op in de nieuwe stichtingsvorm. De overige deelnemers blijven in hun huidige juridische vorm bestaan. Taken, waarvoor commissies aangesteld worden: Beheer horeca - inkoop - barbeheer Gebruik gebouw - bijhouden agenda gebruikers - plannen van zaalindeling - contact gebruikers Groene Kruis - contact overige vaste huurders Beheer gebouw - schoonmaak - klein onderhoud - groot onderhoud i.o. Stichting Gebouw Financieel beheer - opstellen en bewaken begroting - facturering gebruikers - betaling nota s Secretaris Voorzitter Penningmeester Organiseren activiteiten - werving donateurs - aantrekken culturele activiteiten 21.

22 Bestuursamenstelling Op basis van gelijkwaardigheid minimaal 6 leden, functieverdeling in overleg. Commissies: Horeca: Beheer gebouw: Gebruik gebouw: Financieel beheer: Activiteiten: bijv. lid van bestuur en leden bijv. lid bestuur Groene Kruis en leden bijv. lid bestuur (OpMaat en/ of Elts Syn Rol) en leden penningmeester en leden lid bestuur Piipskoft en leden Iedere commissie wordt voorgezeten door een afgevaardigde van het bestuur van de Stichting Exploitatie. Stichting exploitatie Commissie financieel Commissie beheer Commissie gebruik Commissie horeca Commissie activiteiten Penningmeester + leden extern Groene Kruis + PGB + leden extern Op Maat + PGB + Elts Syn Rol + It Piipskoft + leden extern Lid bestuur + leden extern Lid bestuur + leden extern 22.

23 10. CONCLUSIE. Met de realisatie van een nieuw multifunctioneel centrum in Berltsum wordt het voorzieningenniveau in het dorp geborgd en waar mogelijk verhoogd. Dit geldt zowel voor de activiteiten die er plaats vinden als voor de maatschappelijke ondersteuning vanuit de gemeente (WMO). Dit met nadrukkelijk minder kosten, minder benodigde vrijwilligers en met een organisatie die sels de broek ophâlde kin. Want na een eenmalige, weliswaar grote investering, wordt een sluitende exploitatie overlegd. Langlopende huurovereenkomsten met de diverse gebruikers zorgen hiervoor. Een gezond vooruitzicht voor het voorzieningenniveau, toekomstgericht en toekomstbestendig. Dit in tegenstelling tot de huidige versnipperde en verouderde voorzieningen. Voorzieningen die door de grote hoeveelheid aan locaties onevenredig veel vrijwilligers nodig hebben. Bezettingsgraden zijn relatief laag, vloeroppervlaktes te groot en huuropbrengsten te laag. Door de magere exploitatieresultaten is het onmogelijk zelfstandig geld te reserveren voor klein en groot onderhoud. Noodzakelijk onderhoud waarvoor men veelal een beroep op de gemeente moet doen. Onze reële inschatting is dan ook dat de kosten hiervan de komende tientallen jaren veel hoger zullen zijn dan de eenmalige investering in een nieuw MFC. Op termijn besparen gemeente en maatschappij dus kosten. Een MFC dat bovendien gedragen wordt door 95% van de lokale bevolking. Door veelvuldig en actief de bevolking te informeren en door ook de criticasters er bij te betrekken wordt getracht het MFC een huis voor iedereen te maken. Wij als werkgroep zien in het MFC het kloppende hart van Berlikum, waar samen zijn, samen doen, samen genieten en samen beleven voorop staan. Waar ruimte is voor iedereen met respect voor iedereen. As doarp geane wy der foar! gean jimme mei? 23.

24 11. INTENTIEVERKLARING. 24.

25 12. MOTIVATIE DEELNEMERS. Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier e.o. De Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier e.o. richt zich op verschillende zorg- en welzijnsactiviteiten. De vereniging met 700 leden leent niet alleen hulpmiddelen uit. Ze organiseert themabijeenkomsten en ze probeert de samenwerking tussen verschillende zorg- en welzijnsorganisaties te bevorderen en ze wil hen zo goed mogelijk faciliteren. De statuten geven dit ook nadrukkelijk aan: het doel van de vereniging is het bevorderen van de maatschappelijke gezondheidszorg. Ze doet dit vanzelfsprekend zonder winstoogmerk. De inkomsten die de vereniging genereert worden volledig aangewend voor het doel van de vereniging. Een vereniging dus voor het hele dorp. Meer dan ooit is de samenleving in beweging op het terrein van zorg en welzijn. Het sociale domein verandert de komende jaren rigoureus. Zorg- en welzijninstellingen moeten hun organisaties en activiteiten aanpassen. Er wordt wel gesproken over Welzijn Nieuwe Stijl, over verschuiving van formele zorg naar informele zorg, en over Burgerkracht. Het is lastig om precies te voorspellen wat er daadwerkelijk gaat gebeuren in het sociale domein, maar dat het gaat veranderen is wel zeker. Een verandering die vooral gekenmerkt wordt door een terugtrekkende centrale overheid. De lokale overheid is aan zet. De gemeente staat dichter bij de eigen bewoners dan de centrale overheid en is daarom in staat maatwerk te bieden. Een belangrijke stap is al gezet in 2007 met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het was een eerste stap op een pad dat verder gaat en breder is geworden dan in 2007 was uitgestippeld. Er is nu sprake van drie decentralisaties: begeleiding/ondersteuning, Jeugdzorg en de Participatiewet. >> 25.

26 >> Dit pad loopt ook dwars door Berlikum en heeft daardoor grote gevolgen voor de sociale infrastructuur van het dorp. Een van de uitgangspunten is dat professionele zorg en welzijn niet meer als vanzelfsprekend worden aangeboden. De drempel wordt verhoogd. Eerst moet worden gekeken naar wat burgers en hun netwerk zelf kunnen, pas daarna wordt professionele hulp ingeschakeld. Een verschuiving van formele zorg naar informele zorg. Voor aanbieders van zorg en welzijn verandert er dus veel, maar ook voor ons als inwoners van Berlikum. Dit zagen we al terug in een aantal van de zogenaamde prestatievelden van de WMO. Dit zijn thema s waar de gemeenten bij het inrichten van het lokale beleid aandacht aan moet besteden. De gemeente is verantwoordelijk voor bevordering van de sociale samenhang. Dit houdt onder meer in dat zij behalve cliënten ook mantelzorgers en andere vrijwilligers moet ondersteunen. Wat de ontwikkeling op het gebied van zorg en welzijn sterk kenmerkt is rekenen op de kracht van elkaar, het samen aanpakken. Dit betekent nogal wat. Als het gaat om het sociale domein moeten we investeren en hervormen. Het kan zweverig klinken maar het is hartstikke concreet. Fysiek moet er immers de gelegenheid zijn elkaar te ontmoeten. Dit geldt ook voor de zorg- en welzijnsaanbieders. De omtinkers moeten een werkplek hebben. Daarom moet er een gebouw beschikbaar zijn waar meer dan nu - iedereen gezien wordt. Daar is een multifunctioneel centrum voor nodig. Pas dan kan de burgerkracht van Berlikum zich laten zien, pas dan is er sprake van maatschappelijke ondersteuning. Nu en straks. Voor Het Groene Kruis Berlikum-Wier e.o. is dit een kans omdat er dan meer aandacht besteed kan worden aan bovengenoemd doel van de vereniging. Veel bestuursaandacht gaat nu nog uit naar beheer en exploitatie van het gebouw. Dat kan anders. Bestuur Vereniging Het Groene Kruis Berlikum-Wier e.o. 26.

27 Muzykferiening OpMaat, Berltsum. De beide muziekverenigingen De Bazuin en Klimop zijn in november 2012 voor het eerst uitgenodigd door SBB om mee te doen in verkennende gesprekken om in een MFC te participeren. Na eerdere mislukte pogingen om iets dergelijks bij de Brede School te realiseren, waren beide verenigingen een beetje sceptisch over het plan. Het verkennende gesprek mondde uit in een constructieve samenwerking, waar alle gesprekspartners zich kritisch en realistisch opstelden. Dit resulteerde in het op 4 juli gepresenteerde plan aan de bewoners van Berltsum. Op 1 januari 2013 waren De Bazuin en Klimop gefuseerd tot Muzykferiening OpMaat Berltsum. Ze gingen als één gesprekspartner verder in het proces. Hiermee onwillekeurig zeker mogelijk was. OpMaat maakt nu gebruik van twee verouderde gebouwen. De Klinker vergt het nodige onderhoud en het Klimopgebouw is simpelweg te klein voor de gefuseerde fanfare. Op beide locaties zijn dus investeringen noodzakelijk om op de lange termijn over een geschikte oefenruimte te beschikken. Het MFC komt in de Kruiskerk, één van de locaties waar OpMaat regelmatig te horen is met een concert, of als begeleider van kerkdiensten. Redenen genoeg dus om mee te doen in een MFC. Veel van de voorwaarden die OpMaat heeft gesteld, zijn meegenomen in het plan: Een permanente afsluitbare opstelplek voor de slagwerksectie van de fanfare Een ruimte voor reserve-instrumenten en de voorraad bladmuziek Een geluidisolerende ruimte als oefenplek voor de drumband, die kan worden gedeeld met andere gebruikers met een hoge geluidbelasting Een ruim podium waarop de fanfare kan repeteren en uitvoeren Een acceptabele huur die overeenkomt met de huidige lasten van huisvesting Een locatie die de eerst komende jaren geen grote kosten meer zal voort brengen Een systeem om geluid in de zaal te dempen Daarnaast zien wij een bijkomend pluspunt. De ruimten die OpMaat gaat gebruiken zijn goed te delen met andere gebruikers van het MFC. Bestuur Muzykferiening OpMaat, Berltsum 27.

28 Algemeen Christelijke Jeugdsociëteit It Piipskoft. Missie It Piipskoft wil de kinderen en jongeren in en om Berltsum een plek geven waar zij samen kunnen komen en deel kunnen nemen aan sociaal-culturele activiteiten. Er van uit gaand dat iedereen mag zijn wie hij is, hecht It Piipskoft veel waarde aan haar eigen identiteit. Deze wordt onder meer gevormd door de eigen vrijwilligers en bezoekers. Motivatie In het begin waren wij, het bestuur van It Piipskoft, een beetje terughoudend over het op te richten MFC. We ha in moai eigen plak dochs? Maar tijdens de ontwikkeling en de gesprekken met de deelnemende partijen ontdekten wij dat er in een nieuw op te richten MFC heel veel mooie kansen liggen. Alle verenigingen hebben eigen jeugdafdelingen zoals het jeugdtoneel, het jeugdkorps en de jeugdafdeling van de Protestante Gemeente Berltsum. Het werd ons duidelijk dat in een MFC It Piipskoft haar bestaande activiteiten kan uitbreiden en kan samenwerken met de andere partijen. In een MFC kunnen we als verenigingen en stichtingen ook onze kosten delen. Een eigen gebouw geeft naast veel vrijheid ook ontzettend veel lasten. Door deze samenwerking aan te gaan kunnen wij als vrijwilligers ons weer richten op datgene waarin wij al 35 jaar heel goed zijn: De jeugd een eigen plek geven. It Piipskoft wil er niet alleen zijn voor de (jongere) jeugd. Wij zijn ook een plek waar jonge mensen hun (eerste) ervaring opdoen als maatschappelijke stagiaire, vrijwilliger of bestuurslid. Stichting It Piipskoft zal niet verdwijnen. We houden onze eigen identiteit en krijgen daarbij in moai nij eigen plak zonder de lasten van een eigen gebouw en met vele nieuwe kansen. Daarom zien we met veel vertouwen de toekomst tegemoet. Bestuur Stichting Algemeen Christelijke Jeugd sociëteit It Piipskoft 28.

29 Protestantse Gemeente te Berltsum. Onze Protestantse Gemeente te Berltsum, in 2010 ontstaan uit een fusie van de Gereformeerde Kerk en de Nederlands Hervormde Gemeente te Berltsum, heeft circa 950 leden. Wij hebben de beschikking over twee kerkgebouwen: de monumentale Koepelkerk uit 1779 en de Kruiskerk uit Op termijn zal het voor de Protestantse Gemeente niet mogelijk zijn beide gebouwen te behouden en te onderhouden voor alleen kerkelijke functies. Het streven van onze gemeente is om beide kerkgebouwen op een duurzame en waardige wijze voor ons dorp te behouden. Daarom wil onze gemeente de Kruiskerk inbrengen in het nieuw op te richten multifunctionele centrum. In de grote zaal, de voormalige kerkzaal, willen we dan circa 50 % van onze kerkdiensten houden. De overige kerkelijke activiteiten zullen vrijwel allemaal plaatsvinden in het nieuwe MFC. De Protestantse Gemeente te Berltsum zal dus een belangrijke gebruiker zijn. Wij hechten daarom groot belang aan het tot stand komen van het MFC. Dit biedt nieuwe mogelijkheden aan onze gemeente en aan het dorp Berltsum. Wij willen graag kerk in het dorp zijn en ook kerk voor het dorp. Als medegebruiker van het nieuw op te richten MFC zien wij hiervoor nieuwe kansen en mogelijkheden. Wij hopen dan ook dat het multifunctionele centrum gerealiseerd kan worden: het is een unieke kans, zowel voor het dorp Berltsum als voor onze gemeente. Kerkenraad Protestantse Gemeente te Berltsum Dit biedt ons de mogelijkheid om vernieuwende vormen toe te passen in de eredienst, terwijl de kerkdiensten in de Koepelkerk een meer traditionele vormgeving zullen hebben. 29.

30 Stichting Doarpshûs It Heechhout. Dorpshuis It Heechhout heeft als hoofddoel facilitair te zijn voor de vele verenigen en dorpsactiviteiten in Berltsum. Naast het verhuren van de grote en kleine zaal aan de diverse gebruikers organiseert de stichting ook eigen activiteiten zoals theateruitvoeringen, een creativiteitsmarkt en een Kerstmarkt. De belangrijkste gebruikers zijn: - De 55+ soos De Joun Sintjes, 5 middagen per week gedurende 8 maanden per jaar - Toneelvereniging Elts syn rol, 4 maanden 3 avonden per week repetities en jaarlijks 6 uitvoeringen - Volksdansen, één middag per week in de wintermaanden - Het breicafé, wekelijks Daarnaast vergaderen vele besturen van verengingen maandelijks in t Heechhout zoals Oranje Nationaal, SBB en Stichting Dorpsdonaties. Ook jaarvergaderingen van meerdere verenigingen worden gehouden in het dorpshuis. Daarnaast zijn er nog diverse incidentele gebruikers. De huur die betaald moet worden voor gebruik van het gebouw dekt de vaste lasten, de horecaopbrengst zorgt voor een positieve exploitatie. De gehele exploitatie, horeca, schoonmaak en klein onderhoud van It Heechhout gebeurt door vrijwilligers. Het gebouw van It Heechhout is in 1964 gebouwd als tuinbouwschool. Na enkele bestemmingswijzigingen is het al ruim 30 jaar ingebruik als dorpshuis. Ongeveer 15 jaar geleden is er een professionele keuken geplaatst en zijn de plafonds in de hal en kleine vergaderzaal vernieuwd. Maar na 50 jaar is het gebouw echt toe aan grondige renovatie en modernisering, zowel aan de binnen- als de buitenkant. De financiële mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. Het nieuwe MFC Vanaf de eerste initiatieven voor een MFC, ruim 10 jaar geleden, is Stichting t Heechhout voorstander. Een dorpshuis is een belangrijke voorziening in Berltsum om de leefbaarheid te behouden en te vergroten. Door de krachten te bundelen in het MFC lijkt de toekomst van een dorpshuisfunctie in Berltsum voor minimaal de komende 25 jaar gewaarborgd. De bezettingsgraad van de zalen zal veel hoger zijn dan op de huidige plek, waardoor de vaste lasten over meer schouders kunnen worden verdeeld. Hierdoor zullen financiële middelen vrijkomen om meer eigen activiteiten te organiseren. Het veel grotere toneel biedt nieuwe kansen voor de toneelclub en biedt ook de mogelijkheid om grotere theaterproducties zoals Tryater naar Berltsum te halen. Als het MFC er komt, zal de Stichting t Heechhout ophouden te bestaan. Het bestuur heeft dit er graag voor over als de vele dorpsactiviteiten voor een lange periode in, het MFC kunnen worden behouden. Bij opheffing zal het onroerend goed voor 1 gulden ( 0,45) moeten worden teruggeleverd aan de gemeente. De roerende goederen en liquide middelen van de stichting zullen worden overgedragen aan de nieuwe exploitatiestichting van het MFC. Mogelijk is hiervoor een wijziging van de statuten noodzakelijk want volgens de huidige statuten moeten ook deze goederen worden overgedragen aan de gemeente. Bestuur Stichting Doarpshûs It Heechhout, Berltsum 30.

31 As doarp geane wy der foar! gean jimme mei?

Projectplan. Verenigingsgebouw Barsingerhorn.

Projectplan. Verenigingsgebouw Barsingerhorn. Projectplan Verenigingsgebouw Barsingerhorn. Van overbodig schoolgebouw naar een modern en bruisend verenigingsgebouw voor Barsingerhorn. Het nieuwe verenigingsgebouw. Inleiding: Barsingerhorn is een klein,

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Raadscommissie gemeente Reusel - De Mierden 8 september 2015 Laride Vastgoedstrategie Procesmanagement Projectmanagement Beheer en

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder.

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Doel van het project. Binnen Den Helder zijn een aantal Stichtingen en Verenigingen die zich bezig houden met het Cultureel Erfgoed van Den

Nadere informatie

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016.

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Liever samen een brug gebouwd die net iets te lang is dan alleen een brug gebouwd waarmee je de overkant niet bereikt. Doel van de

Nadere informatie

Projectplan introductie moderne middelen

Projectplan introductie moderne middelen Projectplan introductie moderne middelen 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Projectdoelstellingen en -resultaten... 4 4. Moderne middelen... 5 5. Financiën... 6 6. Meer informatie...

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON definitief Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... Missie... Visie... Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... Visie Woontrainingshuis

Nadere informatie

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis JAARVERSLAG 2017 Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis Het jaar 2017 mag gekarakteriseerd worden als een bewogen interim jaar met een goed inhoudelijk en financieel resultaat.

Nadere informatie

BEGROTING VAN DE HERVORMDE GEMEENTE VEENENDAAL

BEGROTING VAN DE HERVORMDE GEMEENTE VEENENDAAL BEGROTING VAN DE HERVORMDE GEMEENTE VEENENDAAL BOEKJAAR 2018 1 2 3 Toelichting Aan de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Veenendaal Waarde broeders, Bijgaand bieden wij u de begroting 2018 aan.

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

WERKGROEP KLEIN WONEN IN BERLTSUM

WERKGROEP KLEIN WONEN IN BERLTSUM WERKGROEP KLEIN WONEN IN BERLTSUM 12 april 18 It meast duorsume hofke fan Nederlân! Werkgroep klein wonen in Berltsum I T M E A S T D U O R S U M E H O F K E F A N N E D E R L Â N! Werkgroep klein wonen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2011. De Rotonde. Niekerk

Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2011. De Rotonde. Niekerk Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2011 De Rotonde Niekerk 1. Inleiding Na de grote verbouwing van de laatste jaren (nieuw foyer, grote zaal, toiletgroep) is in dit jaar het podium gerenoveerd. Nieuwe verlichting

Nadere informatie

Bijlage bij inventarisatie bijdrage Zonnehuis

Bijlage bij inventarisatie bijdrage Zonnehuis Bijlage bij inventarisatie bijdrage Zonnehuis Inhoud 1. Tekst van mail 2. Bijeenkomst 26 januari en een overzicht tot nu toe 3. Exploitatiebegroting 1. Tekst van mail Beste vriend/vriendin van Blue Star,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Beleidsplan 2013-2017 Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Plaats Oudehaske Datum 04-07-2013 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. Organisatie... 3 3. Visie en missie... 3

Nadere informatie

Projectinformatie. Zutphenseweg 51 Deventer

Projectinformatie. Zutphenseweg 51 Deventer Projectinformatie Zutphenseweg 51 Deventer Zonnestaete Zutphenseweg 51 te Deventer NIEUW!! TE HUUR KANTOORRUIMTE VOOR 375,- PER MAAND EXCL. BTW ALL-IN EN INCLUSIEF PARKEERPLAATS NIEUW!! TE HUUR Zutphenseweg

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Ontstaan van Stichting TinH Stichting TinH is opgericht in oktober 2015 door een

Nadere informatie

Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve.

Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve. Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve. Algemeen. Dorpshuis De Groeve is in 2002 ingrijpend gerenoveerd en verdubbeld kwa grootte. Het dorpshuis is nu ca. 260 m2 groot. Normaal gesproken zijn gebouwen

Nadere informatie

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO,

Basisscholen, Kinderopvang VVV, theater, filmhuis, ROC, welzijnsorganisatie, welzijnsorganisatie, gezondheidszorg, wereldwinkel, SWO, Basisinformatie Soort MFA Kulturhus Cultureel Centrum Brede School Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Multifunctioneel centrum Buurt/wijk/dorp Centraal in dorp Centraal

Nadere informatie

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V Herontwikkeling DEN BIEST Van kantoren naar wonen Gemzelaar Vastgoed C.V 01. Nieuwe oplossingen voor leegstand Deze brochure illustreert de plannen rondom de herontwikkeling van complex Den Biest in Eindhoven.

Nadere informatie

Open Heiligheid. Investeren in een nieuwe toekomst voor de Protestantse Gemeente Enschede

Open Heiligheid. Investeren in een nieuwe toekomst voor de Protestantse Gemeente Enschede Open Heiligheid Investeren in een nieuwe toekomst voor de Protestantse Gemeente Enschede Open Heiligheid De ver-nieuwbouwing van de Protestantse Gemeente Enschede als investering in een andere toekomst

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Is elk wittenskiplik ûndersyk wol wittenskiplik? 1 A 2 maximumscore 1 Omdat dat ûndersyk net foldocht oan (Piersma syn)

Nadere informatie

Beleidsplan Versie maart 2018

Beleidsplan Versie maart 2018 Beleidsplan 2017-18 Versie maart 2018 Inhoud 1 Voorwoord 2 De doelstelling: Visie en Missie 3 Speerpunten / doelen 2018 en vooruitblik 4 Behaalde resultaten 2017 5 Ambities 2018 en verder 6 Concrete acties

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne

Beleidsplan Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Beleidsplan 2018-2022 Stichting ter behoud van de kerkelijke gebouwen van Oudehaske en Haskerhorne Plaats Oudehaske Datum 07-05-2018 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. Organisatie... 3 3. Visie en missie... 3

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur Beleidsplan 2018-2022 Stichting Vrienden van Sypesteyn Datum 1 maart 2018 1 Auteur Stichting Vrienden van Sypesteyn 1. Inleiding Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2018-2022 van de Stichting Vrienden

Nadere informatie

Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting

Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting In deze notitie worden de verbouwingsplannen van de Agnietenhof toegelicht. Het is bedoeld om, na de beeldvormende avond van afgelopen

Nadere informatie

Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016

Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016 Gereformeerde Kerk van Ede binnen het verband van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) BEGROTING KERK 2016 INLEIDING De begroting van de Kerk voor het jaar 2016 is door de Algemene Kerkenraad voorlopig

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen Portefeuillehouder Sander Jansen Ronde Tafel 30 maart 2017 Opsteller D.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2010. De Rotonde. Niekerk

Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2010. De Rotonde. Niekerk Jaarverslag Stichting Dorpshuis 2010 De Rotonde Niekerk 1. Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de Stichting Dorpshuis De Rotonde te Niekerk in de gemeente Grootegast. Eind 2009 is een ingrijpende

Nadere informatie

Sint Augustinusstichting

Sint Augustinusstichting Jaarverslag 2017 Beleidsplan 2018-2022 Sint Augustinusstichting Landgoed Beukenrode, Doorn 1 INHOUD Jaarverslag 2017 Blz. Bestuursverslag - verslag van de penningmeester 3 Beleidsplan 2018-2022 4 Jaarrekening

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

NOTITIE DORPSHUIZEN HSZ

NOTITIE DORPSHUIZEN HSZ NOTITIE DORPSHUIZEN HSZ 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding In het plan van aanpak voor de gemeentelijke herindeling is in bijlage 1 Handreiking onder het hoofdstuk Beleid vermeld dat de stuurgroep bij ontwikkeling

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden Tussenrapportage september 2017 Inleiding Voor veel Heemskerkers heeft het St. Joseph gebouw emotionele waarde. Het gebouw is in 1940 in gebruik genomen als

Nadere informatie

Dorpshuis t Overschotje Fluitenberg

Dorpshuis t Overschotje Fluitenberg Dorpshuis t Overschotje Fluitenberg PROJECTPLAN versie 24 November, 2015 UITBREIDING KEUKEN en VERNIEUWEN SANITAIRE VOORZIENINGEN Contactpersoon: Dorpshuis t Overschotje S. Bremer Veldkamp 13 De Tippe

Nadere informatie

Breder gebruik Pius X en OLV Geboortekerk

Breder gebruik Pius X en OLV Geboortekerk Breder gebruik Pius X en OLV Geboortekerk Eindpresentatie onderzoek naar mogelijkheden voor de toekomst Parochieavond 2 december 2015 Vanavond Eindpresentatie Juni: analyse Nu: vooral conclusies Pius X

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 2018 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens de fusie in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende woorden

Nadere informatie

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern Vertrekpunt Het eerste prestatieveld binnen de WMO: Het bevorderen van sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Om aan

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE Huisvestingsconsultancy Laride, Hart voor huisvesting Bastion 58

Nadere informatie

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077

Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt. Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Opfrissen van de Zeeuws- Vlaamse woningmarkt Bijeenkomst VNG, 27 maart 2013 Marco van Dorst marco@moveo.nu, 0114-630998 / 06-22110077 Intentieverklaring UPGRADE 24 januari 2013 ondertekende groot aantal

Nadere informatie

totaal lasten rente RC-krediet rente lening NH rente lening PK financieringslasten

totaal lasten rente RC-krediet rente lening NH rente lening PK financieringslasten Exploitatierekening BATEN 2016 2016 begroting realisatie 1 huur 7.500 7.188 2 giften, diversen 12.500 2.412 3 ontvangen collecten 4.000 5.362 4 vermogensfondsen, sponsoren 7.360 5 bijdragen BOEI 90 35.000

Nadere informatie

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie 15 maart 2012 Uitgangspunten Analyse van het gebouw Visie Renovatie

Nadere informatie

Jaarrapport 2013 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2014

Jaarrapport 2013 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2014 Jaarrapport 2013 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen Januari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Jaarverslag van het bestuur 4 3. Jaarrekening Stichting Missionair Diaconaal Centrum 7

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

Dorpshuis Fort Vreeswijk. Business- en beleidsplan Stichting. R.S. van der Mark. Nieuwegein, oktober 15

Dorpshuis Fort Vreeswijk. Business- en beleidsplan Stichting. R.S. van der Mark. Nieuwegein, oktober 15 Business- en beleidsplan Stichting Dorpshuis Fort Vreeswijk R.S. van der Mark 2015 Nieuwegein, oktober 15 Stichting Dorpshuis Fort vreeswijk Fort Vreeswijk 1 3433 ZZ Nieuwegein 0629264252 Stichting Dorpshuis

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSPLAN MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM KABZEEL TE APPINGEDAM

HERBESTEMMINGSPLAN MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM KABZEEL TE APPINGEDAM HERBESTEMMINGSPLAN MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM KABZEEL TE APPINGEDAM Inhoud 1. Inleiding 2. Plan van aanpak 3. Kosten 4. Planning Bijlagen - Tekeningen - Foto s Datum: 20 Januari 2013 1. Inleiding In 2010

Nadere informatie

Oosthavendijk p/m. Middelharnis. vanalphenmakelaardij.nl. Contact Bezoekadres Kaai 13 Middelharnis

Oosthavendijk p/m. Middelharnis. vanalphenmakelaardij.nl. Contact Bezoekadres Kaai 13 Middelharnis Bezoekadres Kaai 13 Contact 0187 476 555 info@vanalphenmakelaardij.nl vanalphenmakelaardij.nl Oosthavendijk 46 vanalphenmakelaardij.nl/aanbod/oosthavendijk-46-middelharnis/99 300 p/m Kenmerken Bouwjaar

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Opkomst en ondergang van het succesvolle openluchttheater De Beukenhof

BELEIDSPLAN. Opkomst en ondergang van het succesvolle openluchttheater De Beukenhof BELEIDSPLAN Inleiding Opkomst en ondergang van het succesvolle openluchttheater De Beukenhof Zes dagen na de bevrijding van Nederland, besluit Toneelvereniging de Vrije Spelers uit America dat er een terrein

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

Het Moluks Platform Organisaties Lunteren/Ede e.o. Stichting Ana-Upu

Het Moluks Platform Organisaties Lunteren/Ede e.o. Stichting Ana-Upu Het Moluks Platform Organisaties Lunteren/Ede e.o. Stichting Ana-Upu Introductie INA-AMA is een welzijnsvoorziening midden in de Molukse wijk en bestaat dit jaar 25 jaar. Het gebouw is eigendom van de

Nadere informatie

Te koop Fonteinkerk Fonteyenenburghlaan 1, CX VOORBURG

Te koop Fonteinkerk Fonteyenenburghlaan 1, CX VOORBURG Te koop Fonteinkerk Fonteyenenburghlaan 1, 3 2275 CX VOORBURG Aan de Vliet in Voorburg staat deze onder architectuur gebouwde kerk. In de zijvleugel zijn diverse functionele ruimten verdeeld over 2 verdiepingen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Verzamelgebouw Dieren Te Dieren

Jaarrekening Stichting Verzamelgebouw Dieren Te Dieren Jaarrekening 2017 Stichting Verzamelgebouw Dieren Te Dieren Inhoudsopgave Pagina 1. Toelichting Algemeen 1.1 Opdracht 2 1.2 Algemeen 2 1.2.1 Doelstelling van de stichting 2 1.2.2 Activiteiten van de vereniging

Nadere informatie

CREATIVE MINDS INCUBATOR DIGITAL ENTERTAINMENT

CREATIVE MINDS INCUBATOR DIGITAL ENTERTAINMENT CREATIVE MINDS INCUBATOR DIGITAL ENTERTAINMENT 1 INHOUDELIJK 1. 2. 3. Wij zoeken bedrijven die inhoudelijk aansluiten bij de incubator. Gezien de veelzijdigheid en de veelvuldige cross-overs in de sector,

Nadere informatie

Stichting Behoud GAS!Fabriek

Stichting Behoud GAS!Fabriek Stichting Behoud GAS!Fabriek Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Bestuursverslag Algemene informatie 2 Visie, missie en doelstelling 2 Beleid en strategie 2 Activiteiten 2 Financiën 3 Vooruitblik 3 Jaarrekening

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer

Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Beleidsplan Stichting de Bovenkamer Kennis-, informatie- en ontmoetingscentrum voor mensen met (een vermoeden van) beginnende dementie en hun mantelzorgers. Adres: Harenbergweg 1 7204 KZ Zutphen info@debovenkamerzutphen.com

Nadere informatie

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl

De financiële legpuzzel bij herbestemmen. Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl De financiële legpuzzel bij herbestemmen Rick Meijer (MSc) r.meijer@bureaurekenruimte.nl Inhoud Het probleem: leegstand in cijfers Herbestemmen Keuzes huidige eigenaar Keuzes initiatiefnemer Keuzes gemeente

Nadere informatie

Begroting 2016 Protestantse Wijkgemeente Emmaüs BEGROTING BEGROTING WERKELIJK Uitgaven 2016 2015 2014 1. Predikanten, kerkelijk werkers, kosters en organisten 331.600 316.900 312.432 2. Gebouwen 109.000

Nadere informatie

Stichting Dorpshuis Azewijn. Secretariaat: Leppestraat 2-4. Uiverstraat AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.:

Stichting Dorpshuis Azewijn. Secretariaat: Leppestraat 2-4. Uiverstraat AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.: Stichting Dorpshuis Azewijn Dorpshuis "t Aschwinhuus' Secretariaat: Leppestraat 2-4 Uiverstraat 7 7045 AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.: 0314-6 5 04 78 T.: 0 3 1 4-6 5 11 12 E: Aschwinhuus@partycentrumdedeel.nl

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage bij raadsvoorstel Het proces van planvorming De planvorming door de stichting is gestart na het gesprek in mei 2011 met het college van B&W en diverse

Nadere informatie

Leefbaarheidsalliantie Gelderland

Leefbaarheidsalliantie Gelderland Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: FW: Informatie over Leefbaarheidsalliantie Gelderland Web Factsheet Samenwerken aan leefbaarheid april 2018pdf Leefbaarheidsalliantie Gelderland Hierbij informatie

Nadere informatie

COMPACT HART MODEL 1 FASE 1 FASE 2 FASE 3

COMPACT HART MODEL 1 FASE 1 FASE 2 FASE 3 COMPACT HART MODEL 1 DORPSHUIS Behoud en renovatie van de sporthal, kleedkamers en gevel aan de Christinalaan. Sloop-nieuwbouw aan de westzijde: hoofdentree, zaal, bar: 15x26,5 = 400 m2. De oostzijde wordt

Nadere informatie

Een dorpshuis voor Langelo

Een dorpshuis voor Langelo Een dorpshuis voor Langelo Wat vindt u? Opbrengst bijeenkomst 28 juni 2016 Stichting School/Dorpsbelangen Langelo Een dorpshuis voor Langelo: wat vindt u? Op 28 juni 2016 hebben Stichting De School en

Nadere informatie

Werkbijeenkomst 5. Gemeenschapshuis Asten. d.d

Werkbijeenkomst 5. Gemeenschapshuis Asten. d.d Werkbijeenkomst 5 Gemeenschapshuis Asten d.d. 24-01-2019 Agenda Korte terugblik Inzicht in vooruitzicht Wat gaan we vanavond doen Terugblik Hoe realiseren we één centraal gelegen gemeenschapshuis inde

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

www.kv.nl/opdrachten/ Directeur Bevlogen, communicatief, (cultureel) ondernemend, innovatief Naarden Directeur Stichting Grote Kerk Naarden Organisatie Stichting Grote Kerk Naarden Stichting Grote Kerk

Nadere informatie

WIJKVERENIGING DAMSIGT JAARREKENING 2012

WIJKVERENIGING DAMSIGT JAARREKENING 2012 JAARREKENING 2012 INHOUD: Blz. - Balans per 31 december 2012 1 - Toelichting op de Balans per 31 december 2012 2 - Resultaat 2012 en Begroting 2013 3 - Toelichting op het resultaat 2012 4 . BALANS PER

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2012/2905 Registratiedatum: 10 juli 2012 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 35-Vo-09 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Aanpassingen aan Kapel, Vensestraat 66 te Ven-Zelderheide

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Made, 16 januari 2002 Commissievergadering d.d. 31 januari 2002 Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Agendapunt: Onderwerp: woon-zorg-sportcentrum Lage Zwaluwe Toelichting: Bijgaand treft

Nadere informatie

Stichting Huis van Ontmoeting en Gebed

Stichting Huis van Ontmoeting en Gebed JAARREKENING 2014 Algemeen 1. Kamer van Koophandel / ANBI De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amersfoort onder nummer 53082176. De Belastingdienst heeft de stichting aangemerkt

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Bijeenkomst 1 november 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 1 november 2016 1 Gemeente Oss: Gert-Jan van der Flier Peggy Mulderij Sjoerd Naus 1 november 2016 2 Uitvoering

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting ICCH

Beleidsplan Stichting ICCH Beleidsplan Stichting ICCH 2017-2019 Naam instelling Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten RSIN/Fiscaal-nummer 8573.98.659 Contactgegevens (postadres) Stichting Islamitisch Cultureel Centrum Houten

Nadere informatie

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs)

Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) Kennisnetwerk Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Igor Grevers (ICSadviseurs) ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-startersgids? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling 15-1 Collegevoorstel 1410136 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Toekomst huisvesting bibliotheek en Podium Boxtel Samenvatting De cultuur sector is vanwege de economische situatie volop

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 392403

Aanhangsel nr. 392403 Aanhangsel nr. 392403 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor verhuur en gebruik van Hervormd Kerkelijk Centrum t Visnet te Huizen

Algemene Voorwaarden voor verhuur en gebruik van Hervormd Kerkelijk Centrum t Visnet te Huizen Algemene Voorwaarden voor verhuur en gebruik van Hervormd Kerkelijk Centrum t Visnet te Huizen Bestuur HSKC t Visnet Huizen, december 2009 1 Inhoudsopgave BLZ. 0. BEGRIPSBEPALINGEN 3 1. PRIORITEITEN VAN

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Collegevergadering : 17 september 2013 Agendapunt : 13 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Eindexamen Fries havo I

Eindexamen Fries havo I Beoordelingsmodel De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 punt. Foar fraach 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 30, 32 en 33 jildt in maksimale skoare fan 2 punten. Alle oare fragen

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 18 december 2014 Nummer : 14/100 Afdeling : Samenleving Registernr. : mm/z13-4282-1979-a Onderwerp : Investeringskrediet

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting OpenDoor 2010 2013

Jaarverslag Stichting OpenDoor 2010 2013 Jaarverslag Stichting OpenDoor 2010 2013 Eind 2010 is de droom van Jack en Saskia Engels, namelijk het creëren van een harmonieus thuis voor kinderen en (jong-)volwassenen met een (meervoudige) beperking,

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

totaal lasten rente RC-krediet rente lening NH - 3 rente lening PK financieringslasten

totaal lasten rente RC-krediet rente lening NH - 3 rente lening PK financieringslasten Exploitatierekening BATEN begroting 2015 2015 realisatie 1 huur 6.100 4.855 2 giften, diversen 12.500 2.035 3 ontvangen collecten 3.000 5.479 4 vermogensfondsen, sponsoren 13.650 13.450 5 bijdragen BOEI

Nadere informatie

AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF.

AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF. AGENDA: 1. TOELICHTING PASTOOR BRONNEBERG OVER SLUITING VAN DE KERK ST. JOZEF. 1. TOELICHTING STAND VAN ZAKEN ONDERZOEK HERBESTEMMING ST. JOZEF KERKGEBOUW 2. PAUZE 3. TOELICHTING START DOPSGEWIJZE AANPAK

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1*

BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLAN**GAS!FABRIEK* 1* BELEIDSPLAN 2015-2020 BELEIDSPLANGASFABRIEK 1 Inhoudsopgave 1 VOORWOORD 3 2 SAMENVATTING 3 3 VISIEENMISSIE 4 4 ORGANISATIE 4 5 AANBODENFACILITEITEN 6 6 PARTNERS 7 7 PLANVANAANPAK 7 8 TEKENINGEN 9 StichtingBehoudGASFabriek

Nadere informatie

VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01

VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01 VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01 Inhoudsopgave 1 Doel van de vereniging 1.1. Doelomschrijving Vereniging... 3 1.2. Doelgroepen... 3 1.3. Missie...

Nadere informatie

Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015

Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015 Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015 Hospice Kajan Borneolaan 18 1217 HA Hilversum T: 035 672 87 40 Datum: 19-01-2015 Auteur: M. van der Burgh-Smit, directeur 1 1. Hospice Kajan Een

Nadere informatie

Aanvraagformulier structurele subsidie 2016

Aanvraagformulier structurele subsidie 2016 Aanvraagformulier structurele subsidie 2016 Gegevens Naam instelling :... Bank/Girorekening Let op de IBAN code! : Ten name van :.. Naam contactpersoon : Postadres : (voor alle verenigingscorrespondentie)

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... 2 Missie... 2 Visie... 2 Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... 3 Visie Woontrainingshuis Kortgerecht...

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Buitenhof

Beleidsplan Stichting Buitenhof Beleidsplan Stichting Buitenhof Van Asperenstraat 11 3371 HR Hardinxveld- Giessendam E- mail: secretaris@stichtingbuitenhof.nl Website: www.stichtingbuitenhof.nl Telefoonnummer: 0184-615940 KvK- nummer:

Nadere informatie

Agenda. Terugblik 28 augustus & samenvatting input. Randvoorwaarden exploitatie. Pauze. Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken

Agenda. Terugblik 28 augustus & samenvatting input. Randvoorwaarden exploitatie. Pauze. Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken Werkbijeenkomst 2 Gemeenschapshuis Asten d.d. 6-9-2018 Agenda Terugblik 28 augustus & samenvatting input Randvoorwaarden exploitatie Pauze Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken Voorbereiding Werkbijeenkomst

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvergadering van 10 november 2015 Agendanummer Onderwerp: Plan van aanpak Verenigingsgebouw Tintestein Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Scheemda

Protestantse Gemeente Scheemda Protestantse Gemeente Scheemda Medio juni 2010 is het multifunctionele kerkgebouw aan de Kerklaan in gebruik genomen. Het is een modern gebouw, compleet uitgerust voor de huidige en toekomstige behoeften,

Nadere informatie

Opzet ondernemingsplan

Opzet ondernemingsplan De organisatie Type organisatie Rechtsvorm en aansprakelijkheid KvK nr / BTW nr Verzekeringen Eigenschappen (en vergunningen) Vestigingsplaats en wijk Sinds (startdatum) Organigram (bestuur, personeel,

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 2017 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie