Examen PC-Technologie. Fase 1 ELO/ICT. Bram Van Reusel 1ELO1. Academiejaar Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Examen PC-Technologie. Fase 1 ELO/ICT. Bram Van Reusel 1ELO1. Academiejaar 2013-2014. Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel"

Transcriptie

1 Examen PC-Technologie Fase 1 ELO/ICT Bram Van Reusel 1ELO1 Academiejaar Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel

2 3 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL VIRTUALISATIE Toepassingsgebied Technologieën Intel VT-x VT-i VT-d VT-c EPT AMD AMD-V AMD-Vi NPT Virtualisatie op eigen pc Stap 1: Welke processor heb ik? Stap 2: Opzoeken specificaties Stap 3: Besluit VIRTUALISATIE PLATFORMEN Types hypervisors Hosted based Bare-Metal VMware ESXi Host system requirements Processor Geheugen Grafische Harde schijf Optische Floppy Ethernet Help system Ondersteunde guest OS Support MS Hyper-V Host system requirements Processor Geheugen Harde schijf Optische Ethernet Ondersteunde guest OS Support XEN Host system requirements Processor Geheugen Harde schijf Ethernet Optische Ondersteunde guest OS Support Besluit Virtual box en VMWare PLayer... 18

3 4 1 VIRTUALISATIE Virtualisatie bestond al een hele tijd alleen was het guest besturingssysteem veel te traag. Hierop hebben fabrikanten van processoren zoals Intel en AMD op ingespeeld om dit te verbeteren. Ze hebben verschillende technologieën ontworpen die virtualisatie verbeteren. 1.1 Toepassingsgebied Virtualisatie wordt vooral in servers toegepast. Dit komt omdat anders servers maar een deeltje van hun hardware gebruiken. Als men virtualisatie toepast zal men de hardware ten volle benutten. Hierdoor heeft men minder servers nodig omdat er op één server meer servers draaien. Het is goedkoper om één server te kopen met goede prestaties en daar virtualisatie op toe te passen dan gewoon meerdere servers te kopen met mindere prestaties. Hierdoor zal men ook plaats besparen in de server room. Nog een toepassingsgebied van virtualisatie is het onderzoeken naar virussen. Omdat men zo het host besturingssysteem niet kan aantasten. Wanneer een virus op de virtuele computer schade maakt zal alleen die virtuele pc stuk zijn en niet het host besturingssysteem. Men moet dan enkel het besturingssysteem van de virtuele computer terug opnieuw installeren. 1.2 Technologieën In dit hoofdstuk ga ik de verschillende technologieën die AMD en Intel op de markt hebben gebracht om virtualisatie te verbeteren bespreken Intel VT-x De VT-x technologie is gericht voor virtualisatie op het x86 platform. Deze technologie zal enkele instructie sets aan de processor toevoegen waardoor virtuele besturingssystemen sneller kunnen werken. De virtuele machines worden via de hypervisor en met behulp van deze extra instructies die de VT-x technologie toevoegt aangeroepen. Deze technologie wordt het meest toegepast van de Intel virtualisatie technologieën VT-i VT-i technologie ofwel Virtualization Technology for Itanium is een technologie die ontworpen is om virtualisatie mogelijk te maken op Intel Itanium processor. Deze processors worden veel gebruikt in servers. Deze technologie is gebaseerd op het isoleren van computer activiteiten in afzonderlijke partities op te delen.

4 VT-d VT-d of Virtualization Technology for Directed I / O is een technologie die er voor zorgt dat er een goede connectie is naar externe kaarten in de pc. Zoals Ethernet, Grafische kaarten, etc. Het wordt ook wel PCI doorgave genoemd omdat deze de signalen van de PCI sloten door geeft naar het virtuele besturingssysteem VT-c VT-c of Virtualization Technology for Connectivity is een technologie die er voor zorgt dat het CPU gebruik zal verminderen hierdoor zullen de wachttijden van het systeem verminderen. Virtualization Technology for Connectivity zorgt ook voor een betere netwerkdoorvoer naar de virtuele systemen. Deze technologie is nog in twee groepen opgedeeld zo is er VMDq en SR-IOV. VMDq VMDq of Virtual Machine Device Queues sorteert en routeert de data in het hypervisor systeem. Hierdoor verkrijgt men een evenwichtige verdeling van de bandbreedte over de Ethernet controller. SR-IOV SR-IOV of PCI-SIG Single Root I/O Virtualization gebruikt men om meerdere geïsoleerde verbindingen naar virtuele machines te creëren. Zo kan men elke guest een eigen virtuele Ethernet poort geven.

5 EPT Of VT-x met Extended Page Tables is een technologie die er voor zorgt dat elke guest besturingssysteem zijn eigen geheugenadressen bij houd in een geheugen tabel. Als men deze technologie niet heeft zal de hypervisor vertalingen moeten uitvoeren hierdoor zullen de prestaties verminderen. Wanneer men wel gebruik maakt van de EPT technologie zal men ook de overheadkosten van geheugenen energiegebruik verlagen, en verlengt men ook de accuduur door hardware optimalisatie van het paginatabelbeheer AMD AMD-V AMD-V ofwel AMD Virtualization is bijna de zelfde technologie als Intel VT-x. Hier worden ook instructiesets aan de processor toegevoegd waardoor de hypervisor gemakkelijk de virtuele machines kan aanroepen. Dit is de meest gebruikte technologie om virtualisatie mogelijk te maken met een AMD processor AMD-Vi AMD-Vi of I / O Virtualization Technology is de zelfde technologie als Intel VT-d maar dan voor AMD processoren. Deze geeft de signalen van de PCI kaarten door naar het virtuele besturingssysteem zoals Ethernet, Grafische kaart, etc. Deze technologie werd vroeger IOMMU genoemd. Om gebruik te maken van deze technologie moet de processor deze technologie ondersteunen maar ook het moederbord en de BIOS of UEFI moeten deze technologie ondersteunen om I / O virtualisatie functionaliteit volledig te ondersteunen NPT NPT of AMD Geneste Pagina tafels of is de zelfde techniek die word toegepast bij de Intel EPT technologie maar dan voor AMD processoren. Hierbij zullen de guest systemen hun geheugenadressen in een geheugentabel opslaan waardoor er geen geheugen translatie meer nodig is. Hierdoor zullen de prestaties verbeteren en ook het energie gebruik maar ook de grote van het geheugen zal kleiner mogen zijn.

6 7 1.3 Virtualisatie op eigen pc In dit hoofdstuk ga ik kijken of mijn pc/laptop virtualisatie ondersteund. Ook ga ik uitleggen hoe ik hier achter ben gekomen Stap 1: Welke processor heb ik? Om te weten of mijn pc virtualisatie ondersteund moet ik eerst gaan kijken naar de specificaties van mijn processor. Er zijn verschillende manieren om na te gaan welke processor in de pc/laptop zit. Zo is de eerste manier bij mij zeer eenvoudig. Er hangt nog een sticker op mijn laptop met de specificaties en dus ook welke processor in de laptop zit. Dit is de eenvoudigste manier die er is maar de stikker hangt er helaas niet altijd meer op. Men kan ook achter het type van processor komen door Deze Computer te openen en vervolgens Eigenschapen aan te klikken. Hierdoor krijgt men ook een klein overzichtje van de specificaties van de computer en dus ook de type processor die in de pc zit. Een verkorte manier om tot dit menu te komen is tegelijkertijd de knopen van het Windows logo ( )en de knop Pause Break in te drukken. Het resultaat: Uitvergroot Zoals we kunnen zien in de screenshot zit er een Intel i7-3612qm processor in mijn laptop.

7 Stap 2: Opzoeken specificaties Het opzoeken van de specificaties van de processor is zeer eenvoudig. Men moet gewoon het type processor in Google in typen. Kies dan voor een link met een adres van hierdoor komt men terecht op de site van Intel zelf waar alle specificaties duidelijk op weergegeven zijn. Het resultaat Bij dit resultaat zal ik enkel de specificatie die te maken hebben met virtualisatie laten zien. Anders wordt dit document te uitgebreid Stap 3: Besluit Zoals men kan zien aan de specificaties ondersteund mijn processor de VT-x technologie. Dit wil zeggen dat mijn processor enkele instructies meer heeft die de prestaties van een virtual besturingssysteem verbeteren. Ook heeft mijn processor de EPT ondersteuning. Hierdoor zal mijn processor geen adres vertalingen moeten uitvoeren wat de prestaties verbetert en ook het energie verbruik zal doen dalen wat goed is voor een laptop. De VT-d technologie ondersteund mijn processor niet. Hierdoor zal de doorgave van PCI kaarten zoals Ethernet niet zo n hoge prestaties kunnen halen.

8 9 2 VIRTUALISATIE PLATFORMEN In dit hoofdstuk ga ik de verschillende virtualisatie platformen met elkaar vergelijken. Ook ga ik even kort uitleggen wat bare metal of hosted based is. 2.1 Types hypervisors Hosted based Bij host based type wordt de hardware via het host besturingssysteem aan geboden naar de hypervisor software. De drivers die gebruikt zijn op het host besturingssysteem zullen dan ook gebruikt worden in de virtuele besturingssystemen Bare-Metal Bij het Bare-metal type is de hardware direct aan geboden aan de hypervisor software en heeft het host besturingssysteem hier geen invloed op. Men kan dus ook verschillende drivers op verschillende virtuele pc s voor deze apparaten installeren. Bare-metal software pakketten zijn zeer geschikt voor technische toepassingen, omdat ze speciaal zijn ontworpen ter ondersteuning van lopende real-time besturingssystemen in virtuele machines.

9 VMware ESXi VMware ESXi is een virtualisatie programma dat ontwikkeld is door het Amerikaanse software bedrijf VMWare. Een licentie van VMWare ESXi kost wel zo n Dit systeem is gebaseerd op het bare metal type. En zit dus rechtstreeks op de hardware Host system requirements Processor 64-bit x86 CPU LAHF / SAHF ondersteuning in lange modus 1,3 GHz of sneller core snelheid Multiprocessor systemen worden ondersteund Voor een 64 bit guest besturingssysteem zijn er nog bijkomende system requirements. Zoals: Een AMD CPU die AMD-V ondersteuning heeft Een Intel CPU die VT-x ondersteuning heeft

10 Geheugen Het host systeem moet voldoende geheugen hebben om het guest besturingssysteem te kunnen draaien en voor de applicaties die op het host en guest besturingssysteem moeten draaien. De minimale vereiste geheugen op de host-systeem is 1GB. 2GB en hoger wordt aanbevolen. Om Windows 7 Aero graphics te ondersteunen in een virtuele machine, heeft men ten minste 3 GB host systeem geheugen nodig. Hiervan is 1 GB aan het grafisch geheugen toegewezen en 256 MB is toegewezen aan het gast besturingssysteem Grafische Het host systeem moet een 16-bits of 32-bits beeldschermadapter hebben. De nieuwste grafische driver is aanbevolen om goede werking te verzekeren. Ter ondersteuning van Windows 7 Aero graphics, moet het host-systeem een NVIDIA GeForce 8800GT of later of een ATI Radeon HD 2600 of hoger grafische processor hebben Harde schijf IDE en SCSI harde schijven worden ondersteund. Ten minste 1 GB vrije schijfruimte wordt aanbevolen voor elke gast besturingssysteem + de software die op deze virtuele computer komt te staan. Voor de basisinstallatie is 1,5 GB vrije schijfruimte vereist voor Windows en Linux Optische IDE en SCSI harde schijven worden ondersteund CD-ROM en DVD drives zijn ondersteund ISO image files zijn ondersteund Floppy Virtuele machines kunnen verbinding maken met disketten op de host computer. Ook hier worden image files ondersteund Ethernet U kunt elk Ethernet-controller die het host-besturingssysteem ondersteunt gebruiken. Non-Ethernet-netwerken worden ondersteund door het gebruik van de ingebouwde Network Address Translation (NAT) of met behulp van een combinatie van host-only netwerken en routing software op het hostbesturingssysteem.

11 Help system Om de helpfunctie te raadplegen moet men op het hostsyteem één van de web browser hebben. Internet Explorer 6 or later Mozilla Firefox 1.x or later Netscape 7.x or later Safari 1.x or later Opera 7.54u2 or later Ondersteunde guest OS Windows Linux Solaris FreeBSD Netware OS/2 SCO BeOS Haiku Support Bij VMWare is er een online support aanwezig men kan hier tussen verschillende onderwerpen zoeken naar een oplossing maar men kan ook een vraag stellen. Ook is er een blog aanwezig. Er is een optie om 1 jaar begeleide support te krijgen maar dit is dan wel een extra kost van

12 MS Hyper-V MS Hyper-V is een software die ontwikkeld is door Microsoft. Dit programma is gebaseerd op het bare metal type. Dit wil zeggen dat dit programma rechtstreeks op de hardware zit. En er dus geen tussenkomst is van het host besturingssysteem. De stand-alone versie van Hyper-V zijn gratis Host system requirements Processor 64-bit x86 CPU 1,2 GHz of sneller core snelheid Een AMD CPU die AMD-V ondersteuning heeft Een Intel CPU die VT-x ondersteuning heeft Geheugen 2 GB RAM minimaal vereist dan de eisen van het besturingssysteem en het uitvoeren van applicaties Harde schijf 100GB aanbevolen. Als het uitvoeren van back-ups met de modulair herstel optie is ingeschakeld, moet de locatie van de map taakresultaten extra ruimte bevatten tot ten minste 2 procent van de totale hoeveelheid data waarvan een back-up tegemoet.

13 Optische IDE en SCSI harde schijven worden ondersteund CD-ROM en DVD drives zijn ondersteund ISO image files zijn ondersteund Ethernet 100 Mbit / s of sneller netwerkinterfacekaart. Een gigabit Ethernet kaart wordt aanbevolen voor snellere gegevensoverdracht Ondersteunde guest OS Windows 2000 Windows 2003 Windows 2008 Windows XP Windows Vista Windows 7 Linux Support Windows heeft een support pagina waarop alle producten een ondersteuningspagina heeft. Hier kan men de belangrijkste elementen terug vinden.

14 XEN XEN is ontwikkeld door Xen Project, geleid door Ian Pratt van XenSource. Hierdoor is de software dus volledig freeware. Deze software is gebaseerd op het bare metal type waardoor deze software rechtstreeks op de hardware draait Host system requirements Processor Een of meer 64-bit x86 CPU (s), 1.5 GHz minimum, 2 GHz of sneller multicore CPU aanbevolen. Ter ondersteuning van VM's met Windows, een Intel VT of AMD-V-x86- gebaseerd systeem met een of meerdere (maximaal 32) CPU's is vereist Geheugen 1 GB minimum, 2 GB of meer is aanbevolen.

15 Harde schijf Lokaal attached storage (PATA, SATA, SCSI) met 16 GB schijfruimte minimaal 60 GB vrije schijfruimte aanbevolen Algemene eisen schijfruimte voor VM's: Installatie van het product maakt twee 4GB partities voor de XenServer host die Domein; resterende ruimte is beschikbaar voor VM's. VM's op basis van de Debian-sjablonen worden toegewezen een 1GB root device, en een 512MB swap device. VM's gemaakt met behulp van de RHEL 4.1 of 4.4 leverancier installateurs krijgen een rootdevice van 8 GB Ethernet 100 Mbit / s of sneller netwerkinterfacekaart (NIC). Een gigabit NIC wordt aanbevolen voor snellere P2V-en export / import gegevensoverdracht en voor live-verplaatsing van VM's Optische IDE en SCSI harde schijven worden ondersteund CD-ROM en DVD drives zijn ondersteund ISO image files zijn ondersteund Ondersteunde guest OS FreeBSD Linux MiniOS NetBSD Solaris Windows Plan Support Er is redelijk veel informatie te vinden over XEN. Er zijn ook veel filmpjes op YouTube die uitleggen hoe men een virtuele computer moet aan maken. Er bestaan ook form s over dit programma.

16 Besluit Ik zou persoonlijk niet voor VMWare kiezen omdat dit heel duur is. Het ondersteund dan wel veel guest OS maar toch voor die prijs zou ik het niet gebruiken voor gewone doeleinden. Voor professionele doeleinden is dan weer een ander verhaal. Ik zou persoonlijk voor Hyper V van Windows gaan omdat ik zelf niet met andere besturingssystemen bezig ben dan Windows en Linux en het ook nog is gratis is. Ook heb ik wel intresten in XEN omdat dit Linux gebaseerd is en ik hier pas mee begonnen ben en het lijkt me wel is interessant om te doen. En het is bovendien ook freeware software. Er is ook een goede ondersteuning via fora en filmpjes van YouTube. De systeem requiments zijn bij alle visualisatie platformen zo goed als het zelfde. Deze virtualisatie platformen zijn allemaal bare metal based hierdoor draaien de platformen rechtstreeks op de hardware en is er geen tussenkomst van de host OS nodig.

17 Virtual box en VMWare PLayer Het grote verschil tussen Virtual box en VMWare PLayer en de bovenstaande virtualisatie platformen is dat Virtual box en VMWare PLayer hosted based zijn en de bovenstaande virtualisatie platformen zijn bare metal based. Het grote verschil zit in de tussen komst van het host OS. Zo gaat de hardware bij een hosted systeem langst de host OS naar de virtuele computer. Bij bare metal gaat deze rechtstreeks naar de virtuele computer en is er dan ook de mogelijkheid om op verschillende virtuele computer verschillende drivers voor deze hardware te installeren. Dit is niet het geval bij een hosted dan word er gebruik gemaakt van de drivers van het host OS. Uit deze afbeelding kan men duidelijk afleiden dat de hardware bij een hosted systeem nog langst de host OS gaat en bij een bare metal systeem niet.

Vmware presentatie NGN virtualisatiedag Bouke Groenescheij. Notities door Kees Stravers

Vmware presentatie NGN virtualisatiedag Bouke Groenescheij. Notities door Kees Stravers Vmware presentatie NGN virtualisatiedag Bouke Groenescheij Notities door Kees Stravers Overzicht Vmware is begonnen met virtualisatie voor het Intel platform: Vmware workstation. Dit draait op een host

Nadere informatie

Cursus VirtualBox 4.3.14

Cursus VirtualBox 4.3.14 Cursus VirtualBox 4.3.14 Dieter Depuydt Mail: dieter@depuydt.eu Twitter: @dieterdepuydt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 VirtualBox downloaden... 4 2 VirtualBox installeren (in Windows

Nadere informatie

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren

Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren Whitepaper Virtualisatie en veilig internetbankieren In dit white paper zullen we uitleggen hoe u met behulp van virtualisatie veilig kunt internetbankieren. We zullen eerst een korte uitleg geven hoe

Nadere informatie

Advies rapport Project: VIRT

Advies rapport Project: VIRT Team 1 Advies rapport Project: VIRT Auteur(s): Ashwin Heddes Bas van der Waal Anas Younis Adem Demirel Arvind Bhageloe Arif Kemal Cagdas Sasitharan John Versie: 0.2 Status: concept Datum: 2-12-2013 ITopia

Nadere informatie

Vergelijking van Xen en OpenVZ. Project aangeboden door: Bart Dresselaers Alexander Vandeneede Davy Dullaert

Vergelijking van Xen en OpenVZ. Project aangeboden door: Bart Dresselaers Alexander Vandeneede Davy Dullaert Vergelijking van Xen en OpenVZ Project aangeboden door: Bart Dresselaers Alexander Vandeneede Davy Dullaert In opdracht van: Hogeschool West Vlaanderen, Departement PIH Multimedia & Communicatie Technologie,

Nadere informatie

Draai een VM op je desktop

Draai een VM op je desktop Test DOOR Bram Dons NxTop-systeem zet de volgende stap in VDI Draai een VM op je desktop 46 In een virtual desktop infrastructure (VDI) is het gebruikelijk dat de alle VM s op een centrale server draaien.

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie

Fedora 13 Virtualisatie gids

Fedora 13 Virtualisatie gids Fedora 13 Virtualisatie gids De gezaghebbende gids voor virtualisatie in Fedora Christopher Curran Virtualisatie gids Fedora 13 Virtualisatie gids De gezaghebbende gids voor virtualisatie in Fedora Uitgave

Nadere informatie

6-12-2014. PC-Technologie Lab. Verslag: Labo 4. Selina Oudermans 1ICT2

6-12-2014. PC-Technologie Lab. Verslag: Labo 4. Selina Oudermans 1ICT2 6-12-2014 PC-Technologie Lab Verslag: Labo 4 Selina Oudermans 1ICT2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Verslag... 3 2.1. Installatie Windows 7... 3 2.2. USB verbinden met VM... 5 2.3. Installatie Norton

Nadere informatie

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Datum : 05-12-2012 Versie : 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar

Nadere informatie

Eindwerk. Thema Configuratie van een Virtual Desktop - omgeving in het callcenter. Stageplaats

Eindwerk. Thema Configuratie van een Virtual Desktop - omgeving in het callcenter. Stageplaats Eindwerk Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste informatica Afstudeerrichting - Academiejaar 2012 2013 Student Matthias Trybou Thema Configuratie van een Virtual Desktop

Nadere informatie

Windows Server 2008 met Hyper-V

Windows Server 2008 met Hyper-V Windows Server 2008 In het kort: Implementatiefuncties Configuration Manager Maken en aanpassen van server task sequences Serverrollen toevoegen Computerspecifieke variabelen instellen Windows Server 2008

Nadere informatie

Systeemeisen Inventive 2015

Systeemeisen Inventive 2015 Systeemeisen Inventive 2015 Inhoudsopgave Inventive 2 Transactieserver (TCBS) 7 Uitwerking systeemeisen 2 TAPI Server 8 De serverconfiguratie (4D Server) 3 De netwerkinfrastructuur 8 De werkstations (4D

Nadere informatie

Virtuele computers maken met VirtualBox 3

Virtuele computers maken met VirtualBox 3 een handleiding door Tist Verdonck voor PC-Club Sint-Kristoffel 25/09/2009 Afbeelding 1: Startscherm van het programma VirtualBox Inhoudsopgave Virtualisatie...3 Wat is het...3 Waarom...3 VirtualBox installeren...4

Nadere informatie

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste informatica Netwerken en systeembeheer Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Publiek en privaat Cloudportaal CAMPUS Geel

Nadere informatie

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten Handleiding verbeteren internetsnelheid Bij hoge snelheid internetproducten Welkom Met deze handleiding leggen wij u uit hoe u de snelheid van uw internetverbinding optimaal kunt gebruiken. Komt u er

Nadere informatie

Whitepaper. Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving

Whitepaper. Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving Whitepaper Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving Hoofdkantoor Kruisboog 42 3905 TG Veenendaal Tel. +31(0)318-55 20 20 Fax +31(0)318-55

Nadere informatie

Workshop : Overstappen naar Windows 8

Workshop : Overstappen naar Windows 8 Workshop : Overstappen naar Windows 8 Inleiding Windows 8 is klaar en iedere pc met XP, Vista of Windows 7 komt volgens Microsoft in aanmerking voor een upgrade. Maar hoe upgraden zonder gegevens te verliezen?

Nadere informatie

Optimalisatie van het software packaging proces

Optimalisatie van het software packaging proces Scriptie ingediend tot het behalen van de graad van PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT Optimalisatie van het software packaging proces Sander Ysenbaardt Departement Wetenschappen en Techniek

Nadere informatie

High Availability en DRS Virtueel beheer met VMware deel 2

High Availability en DRS Virtueel beheer met VMware deel 2 NetOpus: November 2007 Thema: Hardware Special Rubriek: Serie Titel: High Availability en DRS Auteur: Bram Dons & Jan Reinders Pagina s: 40-44 High Availability en DRS Virtueel beheer met VMware deel 2

Nadere informatie

LanVision 5. Beter zicht op netwerken KING. Thema IPv6 in Windows Server. Windows Unified Communications deel 1. Linux Stoeien met draadloos

LanVision 5. Beter zicht op netwerken KING. Thema IPv6 in Windows Server. Windows Unified Communications deel 1. Linux Stoeien met draadloos LanVision 5 Beter zicht op netwerken Jaargang 20 oktober 2008 N E T W O R KING Thema IPv6 in Windows Server Windows Unified Communications deel 1 Linux Stoeien met draadloos Citrix Citrix XenDesktop Beveiligingstool

Nadere informatie

Dit verslag is bedoeld om de belangrijkste opdrachten die ik verwezenlijkt heb toe te lichten.

Dit verslag is bedoeld om de belangrijkste opdrachten die ik verwezenlijkt heb toe te lichten. Woord vooraf Mijn naam is Thomas Deman, laatstejaarsstudent Multimedia en Communicatietechnologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen te Kortrijk. Binnen deze opleiding volg ik de netwerk geori├źnteerde vakken.

Nadere informatie

Woord vooraf Deze bachelorproef is tot stand gekomen naar aanleiding van mijn stage in de Arteveldehogeschool. Mijn belangrijkste opdracht was een onderzoek te voeren naar de mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

Verschillende toepassingen voor virtualisatie

Verschillende toepassingen voor virtualisatie Verschillende toepassingen voor virtualisatie Door Dominic van den Ende Figure: Copyright Dominic van den Ende Inhoudsopgave s1. Inleiding... 3 2. Onderzoeksvragen... 4 3. Planning... 5 4. Vormen van virtualisatie...

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

Overstappen naar Linux (deel 1)

Overstappen naar Linux (deel 1) Marcel Beelen Overstappen naar Linux (deel 1) De UNIX voorgeschiedenis De hele wereld werkt al zo n twintig jaar met Windows, Windows op desktops, Windows op laptops en Windows op servers. De hele wereld?

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Roy Fijma Project 13 Friesland College Leeuwarden

Roy Fijma Project 13 Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien hoe Ghost Image werkt en hoe je daar mee een image van je hele besturingssysteem laat maken. Ook laat ik zien hoe je een back up maakt in het backup centrum van Windows

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie