Nieuws uit Spanje EERSTE HELFT 2011 SPANJE IN DE PLUS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws uit Spanje EERSTE HELFT 2011 SPANJE IN DE PLUS"

Transcriptie

1 Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel Fax SPAANS VERKEERSBUREAU Redactie: Marlies Bavius-Duquesnoy 32e jaargang Meldt u aan om gratis het laatste Nieuws uit Spanje te ontvangen. Tel of infolahaya@tourspain.es EERSTE HELFT 2011 SPANJE IN DE PLUS In de eerste zes maanden van 2011 heeft Spanje 24,8 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dit betekent een toename van 7,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Aldus de cijfers van het continu onderzoek Movimientos Turísticos en Fronteras (FRONTUR). Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Spaanse instituut voor toeristische studies Instituto de Estudios Turísticos, onderdeel van het Spaanse ministerie voor Industrie, Toerisme en Handel. Ondanks de economische crisis en alle negatieve berichten laat het toerisme naar Spanje een positieve ontwikkeling zien. Dit is grotendeels te danken aan de ontwikkeling van het Nederlands toerisme naar Spanje. In de maand juni liet het Nederlands toerisme een stijging zien van 20%. En over de gehele eerste helft van 2011 is het aantal Nederlandse toeristen maar liefst met 23,6% toegenomen. De toename is verder te danken aan het Brits toerisme naar Spanje en dan met name in de maand juni. Toen brachten, in vergelijking met 2010, meer Britse toeristen een bezoek aan Spanje; een toename van 5,7%. Dat brengt het totaal aantal Britse toeristen in de eerste zes maanden op 1,5 miljoen en hiermee blijft Engeland de voornaamste aanvoermarkt voor het toerisme naar Spanje. De voornaamste bestemmingen van de Britten waren de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië.

2 De tweede voornaamste aanvoermarkt in juni 2011 was Duitsland. Dit land nam 17,1% van het totaal aantal aankomsten voor haar rekening; een toename van 0,9% ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste bestemmingen voor de Duitsers waren de Balearen en Catalonië. LA VUELTA A ESPAÑA 2011 Het aantal Franse toeristen liet in juni een toename van 8,9% zien. Dat was naar alle bestemmingen in Spanje, met uitzondering van Catalonië wat normaal gesproken de voornaamste bestemming voor de Fransen is. Over de periode januari tot juni steeg het Franse toerisme met 4,9%. Ook opvallend is de toename in juni van het aantal toeristen afkomstig uit Ierland. In vergelijking met juni 2010 laat deze markt een toename van 15,1% zien. In absolute getallen waren het Ierse toeristen die in juni 2011 een bezoek aan Spanje brachten. En over de periode januari-juni een positieve toename van 13,7%. Verder nam ook het aantal toeristen afkomstig uit Zwitserland toe met 29,8% in de maand juni en 13,1% over de eerste helft van En de Scandinavische landen lieten een toename van 5,2% zien in juni en 18,1% over de eerste helft En tenslotte nam ook het aantal toeristen afkomstig uit de Verenigde Staten toe. De voornaamste bestemmingen in Spanje waren de Balearen, Catalonië, Andalusië, Canarische Eilanden en Valencia. Het aantal toeristen dat koos voor het vliegtuig nam met 10,9% toe, terwijl het aantal toeristen dat per auto in Spanje aankwam juist licht afnam. Wat betreft overnachtingsmogelijkheid namen de overnachtingen in hotels met 5,7% toe. De niethotelovernachtingen namen echter nog meer toe en wel met 14,9%. Op grond van deze zeer positieve aantallen over de eerste zes maanden van 2011 denkt de staatssecretaris voor toerisme Joan Mesquida dat Spanje het jaar zal afsluiten met een toename in aantallen buitenlandse toeristen tussen de 4 en 6%.

3 Een week eerder dan voorgaande jaren is op 20 augustus jl. de 66ste editie van La Vuelta a España van start gegaan. Het startpunt was dit jaar Benidorm en de Vuelta begon aldaar met een team tijdrit. Het is de derde keer dat Benidorm het startpunt van deze wielerrace is; voorgaande keren was in 1964 en La Vuelta 2011 bestaat uit in totaal 21 etappes en zal tot zondag 11 september duren. Tussen 20 augustus en 11 september hebben de renners dan rond de kilometer afgelegd. Op dinsdag 30 augustus en maandag 5 september is het een rustdag voor de wielrenners. De 21 etappes zijn als volgt verdeeld: - 9 etappes over vlak terrein - 10 etappes door middelhoge en hoge bergen - 1 tijdrit voor team - 1 individuele tijdrit De etappes en tijdritten vinden plaats in de regio s Valencia en Andalusië, in midden- Spanje, in Noord-Spanje en in Madrid (einde van La Vuelta). U kunt La Vuelta a España 2011 life volgen via onze pagina s op Hyves, Facebook en Twitter en ook via de website en/recorrido/index.html. Op de website van La Vuelta, die ook Engelstalig is, vindt u ook een landkaart met de etappes en andere interessante informatie. In 2009 ging La Vuelta van start in Nederland, op het TT-circuit in Assen. Zoals het er nu uitziet zal deze ronde van Spanje in 2015 ook in Nederland van start gaan. Het is de bedoeling dat dan de ploegenrit en de eerste etappes worden verreden in Drenthe, Friesland en Groningen.

4 ELEKTRISCHE FIETSEN TE HUUR Er is goed nieuws voor de Nederlanders, fietsvolk bij uitstek. Sinds kort kan men op diverse plaatsen in Spanje bij het autoverhuurbedrijf Hertz ook elektrische fietsen huren. Een ideale manier om een stad of regio te ontdekken. De elektrische fietsen zijn van het type Flyer Electricbikes en zijn beschikbaar in 9 verschillende modellen. Voor de verhuur van deze elektrische fietsen werkt Hertz samen met lokale Flyer Center of fietsverhuurbedrijven. Op dit moment zijn elektrische fietsen te huur in Granada, Almería, Alicante, Valencia, Galicië, Álava en de eilanden Mallorca en Formentera. U kunt hier uw elektrische fiets tijdens kantooruren van tot uur ophalen. Ook is het mogelijk om de fiets te laten brengen en op te laten halen op uw verblijfsadres in Spanje. Deze extra service kost 15,00 extra en u moet dit wel drie dagen van te voren reserveren. Voor de prijs van 24,00 (d.m.v. reservering) per dag heeft u al een elektrische fiets. Als u niet van te voren reserveert maar dit pas bij een (Hertz) kantoor doet dan kost het u 28,00 per dag. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen.

5 PARADORES GAAN VOOR DUURZAAM De Spaanse hotelketen Paradores de Turismo hebben gekozen voor een nieuw energiemodel dat een besparing van één miljoen euros betekent en een vermindering van het energieverbruik met maar liefst 44%. De Paradores de Turismo stimuleren hiermee het duurzame toerisme en milieubewustheid. Innovatie en modernisering van het netwerk, dat zijn de speerpunten van het strategisch plan Plan Estratégico van de Paradores de Turismo. En één van de onderdelen van dit plan is technologische innovatie en duurzaamheid. Onder de noemer Parador Verde (groene Parador) zijn de criteria voor duurzaamheid in alle 93 Paradores vastgelegd. Hieronder vallen o.a. vermindering van het energieverbruik, reductie in de uitstoot van gassen, gebruik van schone energie(bronnen), afvalrecycling en enkel gerecycled papier gebruiken. Inmiddels is gebleken dat dit nieuwe energiemodel zijn vruchten begint af te werpen. Gebruikten de 93 Paradores voorheen 23,23 miljoen kilowatt per jaar, inmiddels is dit teruggebracht tot 12,98 miljoen kilowatt per jaar. En is de uitstoot van CO 2 met meer dan kilo afgenomen. Een goed voorbeeld van een Parador volgens het nieuwe energiemodel is de Parador in Villafranca del Bierzo (provincie León). Hier heeft men een gecombineerde cyclus van biomassa en natuurlijk gas geïnstalleerd. Daarnaast maakt men voortaan gebruik van zonne-energie voor het warme water en de verlichting. De besparing ligt hier tussen de 40% en 45%. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden in de Paradores van Cáceres en Cádiz heeft men ook energiemaatregelen toegepast. En dit zal ook gebeuren in de Parador San Marcos in León. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en het is zeker de bedoeling dat alle Paradores van dit nieuwe energiemodel worden voorzien. Hierdoor zijn ook de Paradores klaar voor het Plan de Turismo Español Horizonte 2020; een plan dat is opgesteld door het Ministerio de Industria, Turismo y Comercio.

6 TIJD VOOR DE WIJNOOGST IN SPANJE Nu is de tijd voor de oogst van de druiven, een belangrijke tijd in Spanje. Met veel festiviteiten, ook voor de toeristen. Want gastronomie, wijn en toerisme zijn een perfecte combinatie. Dus nu is de tijd om dit te gaan ontdekken. Spanje kent veel wijngebieden. Heel bekend is La Rioja en La Mancha en natuurlijk de sherry uit Jerez (Andalusië). Maar wist u bijvoorbeeld dat er ook op de Canarische Eilanden wijn wordt geproduceerd? En wat dacht u van Galicië, met de heerlijke witte wijn Albariño die uitstekend past bij vis- en schaaldiergerechten. Ook in het noorden, maar dan aan de Middellandse Zee, kunt u in Catalonië genieten van de heerlijke mousserende wijn Cava. In centraal Spanje vindt u Ribera del Duero en Toro, met prachtige witte en rode wijnen. En in het zuiden, in Andalusië, is de provincie Córdoba bekend vanwege de Montilla-Moriles wijnen. En ook moeten wij hier de sherryvariatie Pedro Ximenez, een zoete heerlijke wijn voor bij nagerechten, niet vergeten. En bij de wijnoogst horen natuurlijk ook de wijnoogstfeesten. Deze vinden in de maanden september en oktober in vele steden en dorpen plaats. In september in o.a. Valdepeñas (Ciudad Real), La Palma del Condado (Huelva), Olite (Navarra), Jerez de la Frontera en Logroño (La Rioja). Tijdens deze wijnoogstfeesten zijn er natuurlijk wijnproeverijen, maar ook andere feestelijkheden zoals muziek en dans. Veel bodega s zetten dan ook hun deuren open voor het publiek. En houdt u meer van mousserende wijn dan is de Cava Week in Sant Sadurní (Catalonië) wel iets voor u. Wijnroutes En een leuke manier om nog meer te weten te komen over wijnen in Spanje is één van de wijnroutes te volgen. Bijvoorbeeld in Navarra de Ruta del Vino de Navarra. De route voert u door het middengedeelte van de regio Navarra (Noord- Spanje). U leert dan het paleis Palacio Real in de plaats Olite kennen, wandelt door smalle straten van het middeleeuwse dorp Ujué en loopt over de romaanse brug in Puente la Reina.

7 WANDELEN IN HET NAJAAR Natuurlijk kunt u onderweg ook de wijngaarden en bodega s bezoeken. Welke dat precies zijn en ook informatie over wat er nog meer te zien is op de route, vindt u op de website Een minder bekend wijngebied in Spanje is Ribera del Duero. Dit wijngebied ligt in centraal Spanje en levert mooie witte en rode wijnen. Wijn is hier eigenlijk gewoon onderdeel van de cultuur en traditie. En kenners zeggen zelfs dat hier de beste wijn uit Spanje vandaan komt. De Ruta del Vino Ribera del Duero voert u door dorpen met charme en langs kastelen, kloosters en (ondergrondse) bodega s. Deze route heeft een lengte van zo n 115 kilometer en gaat door de provincies Burgos, Segovia, Soria en Valladolid. En onderweg kunt u wijn proeven of zelfs leren hoe u wijn moet proeven. Overnachten kunt u soms ook bij de bodega s. En bent u wat moe van het reizen: wat is er dan aangenamer dan een bezoekje aan een spa? Of wilt u juist actief bezig zijn? Wat dacht u dan van een rit te paard tussen de wijngaarden door of fietsen langs de belangrijkste monumenten. Alle informatie over o.a. bezienswaardigheden, bodega s, spa s, wijnmusea, enz. vindt u op de website Naast deze twee wijnroutes zijn er nog meer verspreid over heel Spanje. Veel ervan zijn erkend door de Spaanse vereniging van wijnsteden ACEVIN (Asociación Española de Ciudades del Vino). U vindt ze verspreid over heel Spanje: van noord tot zuid en van oost tot west. Ook de twee routes genoemd in dit artikel zijn erkend door ACEVIN. Ook op onze website vindt u informatie (in het Engels) over wijnen, wijnroutes en -feesten in Spanje: un_viaje_diferente_por_espana.html De maanden september en oktober zijn niet alleen de maanden van de wijnoogstfeesten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om heerlijk te wandelen. Het is dan niet meer zo warm (in de meeste delen van Spanje) en het is nog lang genoeg licht om te genieten van de natuur en de omgeving. Zo vindt u bijvoorbeeld een uitgebreid netwerk van gemarkeerde routes in Baskenland. Dit dankzij de vele reeds bestaande wandelpaden in deze regio. De verschillende soorten routes, zowel Grote Routes (GR) als Kleine Routes (PR), geven u de mogelijkheid om de natuur in al zijn verscheidenheid te ontdekken. Te voet ziet u dingen die u vanuit de auto niet kunt zien. Eén van de GR-routes die door Baskenland voert is de GR-38. Deze Wijn- en Visroute voert van zuid naar noord. De totale lengte is 166 km. De route begint in Oyón en voert door vele wijngaarden (vandaar de naam van deze route) naar Laguardia. Daarna door het Cantabrisch gebergte en nog vele andere plaatsen om tenslotte te eindigen in Bormeo, aan de kust. Het is een middelzware tot zware route; eigenlijk meer voor de geoefende wandelaar. Een andere GR-route is de GR-120 De Route van de Drie Tempels ; ook voor de geoefende wandelaar. Maar ook voor de niet-geoefende (recreatieve) wandelaar zijn er voldoende mogelijkheden in Baskenland. Ook het eiland Mallorca kent vele wandelroutes. Twee ervan zijn GR-routes. De GR-221 oftewel Ruta de la Piedra en seco en de GR-222 van Artà naar Lluc. De GR-221 bestaat al langer; de GR-222 is pas in dit jaar officieel in gebruik genomen. De GR-222 heeft een totale lengte van 134 kilometer en verbindt Cala Ratjada aan de oostkust met het gebergte Sierra de Tramuntana.

8 Hier komt de GR-222 samen met de GR-221. Onderweg loopt u o.a. door het natuurpark Parque Natural de Llevant. Maar in feite kunt u op alle eilanden van de Balearen wandelen. En dit zijn zeker niet alleen moeilijke of zware routes. Zo zijn er op het eiland Formentera de Rutas Verdes : 12 routes om het eiland te voet of per fiets te leren kennen. Deze 12 routes zijn allemaal gemarkeerd en hebben een totale lengte van 55 kilometer. Dus zeer geschikt voor een leuke dagwandeling. De routes voeren u door de natuur, langs kerken, vuurtorens, archeologische vindplaatsen of plaatsen waar u vogels kunt spotten. Lo que encierra el Monteverde (Wat het groen voor u verbergt) Dit gedeelte is wel wat zwaarder en moeilijker. Dat blijkt ook uit het hoogteverschil van 100 meter en de lengte van 1272 meter. Alle routes staan kort beschreven in een folder en van alle routes is een kaart beschikbaar. De algemene folder kunt u downloaden via: Circuitos-Verdes-CA-DE-EN-ES-FR-IT.pdf Meer informatie over wandelen op de Balearen vindt u via de link: Op het eiland Tenerife kunt u zelfs wandelen op het pad van de zintuigen: Sendero de los Sentidos. De route bevindt zich in het Parque Rural de Anaga, in het uiterste noordoosten van het eiland. Het wandelpad van de zintuigen voert over een oude camino real die de dorpen van Anaga verbond met de stad La Laguna. Een deel van deze oude route is weer in ere hersteld om de wandelaar te laten genieten van de rijkdom van het laurierbos. U kunt kiezen uit drie verschillende gedeeltes: Despierta tus sentidos (Maak uw zintuigen wakker) Tijdens deze route kunt u het aroma van het bos ruiken. Dit gedeelte is 340 meter lang en heeft een hoogteverschil van slechts 6 meter. Dus zeker niet moeilijk. Déjate sorprender (Laat je verrassen) Een rondwandeling over het oude gedeelte. U gaat over een brug en moet ook wel wat klimmen (zo n 20 meter hoogteverschil). De totale lengte is 544 meter.

9 Via de link: Actividades/ En-la-naturaleza/Senderos/ sendero-de-los-sentidos.htm kunt u de hele uitleg over dit wandelpad van de zintuigen downloaden. Dit is slechts een kleine selectie uit de vele wandelmogelijkheden in Spanje. Via onze website kunt u nog meer wandelinformatie vinden. U kunt ons ook bellen ( ) of mailen: (infolahaya@tourspain.es).

10 PERSPRIJS PROEF SPANJE HOTELNIEUWTJES In 2011 zal de persprijs Proef Spanje voor de tweede keer worden uitgereikt. En deze keer met als thema cultuur in Spanje. Vorig jaar werd deze persprijs voor het eerst in de geschiedenis van ons Bureau uitgereikt. Het thema was toen gastronomie en het ging toen om publicaties in gedrukte media tussen 1 september 2009 en 31 augustus De eerste prijs ging naar de journalist Kees Lucassen, voor zijn publicatie Camino de Cid, van Burgos naar Valencia in het tijdschrift Reizen van oktober Dit jaar heeft de persprijs Proef Spanje het thema cultuur in de breedste zin van het woord, zowel traditioneel als modern: muziek, musea, festivals, architectuur, theater, tradities, enz. Groot verschil met vorig jaar is dat er een persprijs zal zijn voor zowel off-line publicaties, in dagbladen, weekbladen, tijdschriften en reis(vak)bladen, als voor on-line publicaties, oftewel blogs. De voorwaarden voor beide persprijzen zullen binnenkort bekend gemaakt worden. Bent u geïnteresseerd en wilt u deze voorwaarden ontvangen om te kijken of uw publicatie kan meedingen stuurt u dan een mail naar proefspanje@tourspain.es. Onlangs geopende nieuwe hotels in Navaluenga (provincie Ávila) en Bilbao. En tijdelijke sluiting van Hotel Alfonso XIII in Sevilla. Opening nieuwe hotels El Hotelito *** Colonia La Chinita Navaluenga (Ávila) Tel elhotelito@el-hotelito.es De eigenaren van dit nieuwe familiehotel hebben het als agrochic gekwalificeerd, om aan te geven dat het een chic landelijk hotel is. Het hotel heeft 12 kamers. Sercotel Coliseo **** Alameda de Urquijo, Bilbao Tel reservas@hotelcoliseobilbao.com Dit nieuwe viersterren hotel is, volgens de hotelketen Sercotel, in avant-garde stijl. Naast de 97 kamers zijn er in dit stadshotel ook nog verschillende vergaderzalen. Tijdelijke sluiting hotel Het Hotel Alfonso XIII in Sevilla wordt momenteel ingrijpend verbouwd en is daarom zeker tot maart 2012 tijdelijk gesloten. Via de Engelstalige link www. hotel-alfonsoxiii-seville.com/blog-en kunt u de werkzaamheden volgen en op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van het hotel. Dus ook wanneer het hotel weer geopend zal worden. Kamer in het Sercotel Coliseo

11 TENTOONSTELLINGEN Na de zomer begint weer het nieuwe tentoonstellingsseizoen. Hier vindt u een overzicht van de (belangrijkste) musea. Barcelona MNAC - Museu Nacional d Art de Catalunya Torres-García en sus encruijadas 18 mei - 11 september 2011 La moneda falsa. De la antigüedad al euro 11 juni januari 2012 La maleta mexicana 6 oktober januari 2012 Museo Picasso Picasso, Litografías 3 mei - 2 oktober 2011 Devorar París. Picasso juli - 16 oktober 2011 Centre de Cultura Contemporània de Barcelona Branguli. Barcelona juni - 23 oktober 2011 La memoria perdura. 11S Artefactos en el Hangar 17 6 september - 16 oktober 2011 Fundación Joán Miró You are not alone 1 juli - 18 september 2011 Joan Miró. La escalera de la evasión 13 oktober maart 2012 CaixaForum Barcelona caixaforumbarcelona/caixaforumbarcelona_es.html Retratos de la Belle Époque 20 juli - 9 oktober 2011 Bilbao Museo Guggenheim El intervalo luminoso 12 april - 11 september 2011 Aprendiendo a través del arte juni - 28 augustus 2011 Abstracción pictórica, : Selecciones de las Colecciones Guggenheim 14 juni januari 2012 Selecciones de la Colección del Museo Guggenheim Bilbao II 4 oktober oktober 2012 Museo de Bellas Artes Oro sagrado 6 juni - 4 september 2011 Antonio López 6 oktober januari 2012 Madrid Museo del Prado Nerón y Séneca de Eduardo Barrón 15 februari - 24 september 2011 Fortuny y el esplendor de la acuarela española en el Museo del Prado 2 maart - 4 september 2011 El joven Ribera 5 april - 28 augustus 2011 No solo Goya 5 mei - 28 augustus 2011 Roma: Naturaleza e ideal. Paisajes juli - 25 september 2011 El Hermitage en el Prado 8 november maart 2012 Museo Thyssen-Bornemisza Antonio López 28 juni - 25 september 2011 Arquitecturas pintadas 18 oktober januari 2012

12 Málaga Museo Carmen Thyssen Permanente collectie - geen speciale tentoonstelling Museo Picasso Picasso crea. A través de la cámara de David Douglas Duncas 20 juni - 25 september 2011 Viñetas en el frente 20 juni - 2 oktober 2011 Alberto Giacometti. Retrospectiva 17 oktober februari 2012 Centro de Arte Contemporáneo Guillermo Pérez Villalta - Las metamorfosis y otras mitologías 17 juni - 9 oktober 2011 Luc Tuymans. Retratos y vegetación vanaf 24 juni Palma de Mallorca Museum Es Baluard Antoni Socías + Caramo Fanta. Mi otro yo con algunas contradicciones 13 mei - 4 september 2011 Julião Sarmento juni - 25 september 2011 Christian Boltanski. Signatures 1 juli - 25 september 2011 Bronvermelding foto s Eerste helft 2011 Spanje in de plus - Strand van Tossa de Mar Archivo Fotógrafico Turespaña La Vuelta a España Landkaart met de etappes van La Vuelta 2011 afbeelding van com/11pr/es/recorrido/vuelta.html Elektrische fietsen te huur - Foto beschikbaar gesteld door Hertz, fotograaf Fernando Ledesma Paradores gaan voor duurzaam - Parador de La Palma, waterval van gezuiverd afvalwater foto beschikbaar gesteld door Paradores de Turismo Tijd voor de wijnoogst in Spanje - Druiventros en genieten van Spaanse wijn foto s Spaans Verkeersbureau Wandelen in het najaar - Racó de Sa Pujada foto beschikbaar gesteld door Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB) Hotelnieuwtjes Opening nieuwe hotels - Kamer in het Sercotel Coliseo foto van website De inhoud van deze nieuwsbrief en voorgaande edities kunt u ook vinden op onze website onder het kopje Nieuws. De informatie vermeld in deze nieuwsbrief hebben wij van diverse bronnen ontvangen. Het Spaans Verkeersbureau kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele onvolkomenheden of tussentijdse veranderingen van welke aard dan ook.

Nieuws uit Spanje XV FESTIVAL DE JEREZ 2011

Nieuws uit Spanje XV FESTIVAL DE JEREZ 2011 Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje ZOMERFESTIVALS VOOR JONGEREN

Nieuws uit Spanje ZOMERFESTIVALS VOOR JONGEREN sfeerimpressie 2010 - foto door Dani Canto Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje EL ALMA DE CÓRDOBA

Nieuws uit Spanje EL ALMA DE CÓRDOBA Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje VOLG ONS OOK OP FACEBOOK EN TWITTER

Nieuws uit Spanje VOLG ONS OOK OP FACEBOOK EN TWITTER Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje CARNAVAL IN SPANJE

Nieuws uit Spanje CARNAVAL IN SPANJE Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje MADRID: NOG MAKKELIJK BEREISBAAR

Nieuws uit Spanje MADRID: NOG MAKKELIJK BEREISBAAR Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje MADRID HOOFDSTAD VAN DE GASTRONOMIE

Nieuws uit Spanje MADRID HOOFDSTAD VAN DE GASTRONOMIE Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje STOPTREINEN VAN EN NAAR ZARAGOZA

Nieuws uit Spanje STOPTREINEN VAN EN NAAR ZARAGOZA Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

DEELNEMERS Lucas Van Waes (Essen) Josine Rommens (Knokke) Lut Guns (Dilbeek) Frans Pype (Boortmeerbeek)

DEELNEMERS Lucas Van Waes (Essen) Josine Rommens (Knokke) Lut Guns (Dilbeek) Frans Pype (Boortmeerbeek) BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa en was van oudsher een belangrijke handelsroute. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte

Nadere informatie

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha

ANDALUSIe. GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIe GEMAAKT DOOR Samantha ANDALUSIË Het mooie Andalusie, het land van de olijven, sinaasappels, zonnebloemen, mooie bergketens en valleien, leuke witte bergdorpen met mooie pleintjes, is een brug

Nadere informatie

Rota. Een leuk Spanje alternatief!

Rota. Een leuk Spanje alternatief! Rota Een leuk Spanje alternatief! Veel mensen gaan met de vakantie naar Spanje, dit uiteraard omdat de zon daar overvloedig schijnt. De toeristenstranden zijn dan bepakt met zwetende lichamen die zich

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje BONO IACOBUS - EEN ANDERE MANIER OM DE CAMINO TE BELEVEN

Nieuws uit Spanje BONO IACOBUS - EEN ANDERE MANIER OM DE CAMINO TE BELEVEN Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje ALLES OVER KUNST EN CULTUUR OP DE BALEAREN

Nieuws uit Spanje ALLES OVER KUNST EN CULTUUR OP DE BALEAREN Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Bilbao en de bodegas in de Rioja

Bilbao en de bodegas in de Rioja Bilbao en de bodegas in de Rioja Het 'Guggenheim effect' begrijp je direct, zodra je van het vliegveld van Bilbao door de tunnel de stad in rijdt. Het eerste wat je blik vangt is het fascinerende met glanzend

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje DE PARADOR DE SANTO ESTEVO PRESENTEERT ZIJN NIEUWE SPA

Nieuws uit Spanje DE PARADOR DE SANTO ESTEVO PRESENTEERT ZIJN NIEUWE SPA Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Mallorca Tramuntana 7 dagen

Mallorca Tramuntana 7 dagen Mallorca Tramuntana 7 dagen individuele wandelreis vanaf 519 Wandelen over de pelgrimspaden van Mallorca Mallorca is het grootste eiland van de Balearen, in het Spaans Islas Balearas. De hoofdstad is Palma

Nadere informatie

proef de Passie! proef de passie! Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers.

proef de Passie! proef de passie! Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers. Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès proef de Passie! Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers. proef de passie! Deze reizen naar de Penedès in Catalonië zijn voor iedereen die meer wil weten

Nadere informatie

!"#$""%&'& ()$""%%*"$+,& -**%&.*%$"/)#

!#$%&'& ()$%%*$+,& -**%&.*%$/)# -**%&.*%$"/)# Ardanza organiseert Cultuur & Natuurroutes op maat door Portugal. Op uw gemak langs de culturele hoogtepunten maar ook over stille weggetjes. Naar historische steden, uitgestrekte natuurgebieden,

Nadere informatie

Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje!

Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje! Guardamar Waar kunt u beter heen gaan dan het altijd zonnige Spanje! Dit land herbergt heel wat prachtige streken, veel cultuur en prachtige zandstranden. En om volledig van deze omgeving te kunnen genieten,

Nadere informatie

Voorwaarden Spanjecamper Geldig van 1 januari 2014 t/m 31 december 2014

Voorwaarden Spanjecamper Geldig van 1 januari 2014 t/m 31 december 2014 Voorwaarden Spanjecamper Geldig van 1 januari 2014 t/m 31 december 2014 Mocht u vragen hebben over deze informatie, kunt u contact opnemen met Travelhome. Uitgiftes - Madrid Adres: Ctra. De Burgos, km

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje UITREIKING PERSPRIJS PROEF SPANJE 2010

Nieuws uit Spanje UITREIKING PERSPRIJS PROEF SPANJE 2010 Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje BARCELONA, MADRID EN PALMA DE MALLORCA ONDER DE 200 MEEST BEZOCHTE STEDEN IN DE WERELD

Nieuws uit Spanje BARCELONA, MADRID EN PALMA DE MALLORCA ONDER DE 200 MEEST BEZOCHTE STEDEN IN DE WERELD Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

PRESENTEERT IN SAMENWERKING MET BILBAO & LA RIOJA CULTUREEL - GASTRONOMISCHE REIS

PRESENTEERT IN SAMENWERKING MET BILBAO & LA RIOJA CULTUREEL - GASTRONOMISCHE REIS PRESENTEERT IN SAMENWERKING MET t r a v e l i n s t y l e BILBAO & LA RIOJA CULTUREEL - GASTRONOMISCHE REIS Een contrastrijke creatie van Adagio Tours die u in contact brengt met zowel de diep gewortelde

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje CEUTA, TWEE ZEEËN, TWEE CONTINENTEN

Nieuws uit Spanje CEUTA, TWEE ZEEËN, TWEE CONTINENTEN Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Turismo en Espan a. Wat?

Turismo en Espan a. Wat? Turismo en Espan a Wat? Bekijk aandachtig het filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=gidhjyn9h5s) en de onderstaande foto s. 1. Welke soorten toerisme komen er voor in Spanje? Landschap in Asturië La

Nadere informatie

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben.

DEELNEMERS. Hieronder een kaartje met de trajecten van de tocht die we nu gedaan hebben. BESCHRIJVING TOCHT GR7 is de langste wandelroute van Europa en was van oudsher een belangrijke handelsroute. De GR7 loopt van Cyprus naar Tarifa (Provincie Cádiz, Andalusië, Spanje) en heeft een lengte

Nadere informatie

I need Spain! Jij ook? Spaanse steden in het voorjaar

I need Spain! Jij ook? Spaanse steden in het voorjaar 33 e jaargang, Maart 2012 Nieuws uit Spanje Spaanse steden in het voorjaar Dit nummer van Nieuws uit Spanje is een themanummer, grotendeels gewijd aan werelderfgoed-steden in Spanje. Omdat het voorjaar

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje 11 JULI - SPAANSE DAG OP FLORIADE

Nieuws uit Spanje 11 JULI - SPAANSE DAG OP FLORIADE Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje 2012 (versie jan. 2012)

Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje 2012 (versie jan. 2012) Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje 2012 (versie jan. 2012) Barcelona Cursus 1 week 2 weken 3 weken 4 weken 5 weken 6 weken 7 weken 8 weken 9 weken 10 weken Extra week 11 wkn - Initial niveau 2,824 11

Nadere informatie

Mallorca 8 dagen. individuele fietsreis vanaf 565. Fietsen op Mallorca

Mallorca 8 dagen. individuele fietsreis vanaf 565. Fietsen op Mallorca Mallorca 8 dagen individuele fietsreis vanaf 565 Fietsen op Mallorca Mallorca is het grootste eiland van de Balearen (Islas Balearas). De hoofdstad is Palma de Mallorca. De Balearen hebben hun naam gekregen

Nadere informatie

programma malaga / marbella

programma malaga / marbella malaga / marbella dag 1 2013 ochtend Bienvenidos!! Aankomst op de luchthaven van Málaga en meet & greet met een lokale tourleader. We rijden naar Málaga stad waar we de ochtend goed beginnen! We gaan churros

Nadere informatie

Welkom in Arabisch Andalusië. Brochure: Wandelreis en trektocht Andalusië Ronda-Antequera

Welkom in Arabisch Andalusië. Brochure: Wandelreis en trektocht Andalusië Ronda-Antequera Welkom in Arabisch Andalusië Brochure: Wandelreis en trektocht Andalusië Ronda-Antequera Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Stem nu! (zie pag. 3)

Stem nu! (zie pag. 3) Stem nu! (zie pag. 3) S P A N J E reisprogramma s angelique duindam Even voorstellen... Tijdens mijn opleiding aan de MTRO in Den Haag heb ik stage gelopen op een camping in Spanje (waar ik heb kennisgemaakt

Nadere informatie

PROGRAMMA CAMPER RONDREIS ANDALUSIE MET ERVAREN REISLEIDING

PROGRAMMA CAMPER RONDREIS ANDALUSIE MET ERVAREN REISLEIDING PROGRAMMA CAMPER RONDREIS ANDALUSIE MET ERVAREN REISLEIDING Dag 1 Op de dag van aankomst wordt u opgehaald van vliegveld Malaga en naar camping 'Morales' in Alhaurin de la Torre gebracht, waar uw camper

Nadere informatie

Spanje. www.spaansewitte.nl 1

Spanje. www.spaansewitte.nl 1 Spanje Spanje beslaat het grootste deel van het Iberisch Schiereiland en is het op twee na grootste land van Europa. Het strekt zich uit van de Pyreneeën, die de grens met Frankrijk vormen in het noorden

Nadere informatie

Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken.

Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken. Rondje Catalonië Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken. Rondje Catalonië wordt verzorgd door Can Patiras, Mas Xipres en Cama & Cava. Drie B&B s elk gelegen op een unieke plek in Catalonië.

Nadere informatie

programma dag BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLE MAJORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE

programma dag BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLE MAJORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE valencia dag 1 2013 Bienvenidos!! Bij aankomst op de luchthaven van Valencia wordt de groep ontvangen door een Nederlandstalige gids. Na ontvangst volgt een transfer naar het centrum en eenmaal in het

Nadere informatie

CLUBMOT - ANDALUSIË. Van 17 t.e.m. 24 september 2016

CLUBMOT - ANDALUSIË. Van 17 t.e.m. 24 september 2016 CLUBMOT - ANDALUSIË Meet en Greet 04-07-2016 Frank Vancaudenberg Van 17 t.e.m. 24 september 2016 Andalusië 2016 : 15 routes Enkele weetjes over deze reis : We bieden dagelijks meerdere routes aan (behalve

Nadere informatie

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE bilbao algemene informatie bilbao Bilbao, gesitueerd aan de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje, is een van de welvarendste steden van Spanje. De stad heeft ca. 350.000 inwoners, maar de metropool

Nadere informatie

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT

IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT 22-29 september 2019 IN HET SPOOR VAN EL CID EEN ONTDEKKINGSREIS VAN CASTILIË TOT DE LEVANT Rodrigo Díaz de Vivar, beter gekend als El Cid, is een van Spanjes grootste helden, een voorbeeld van moed, onwrikbare

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

289 525 760 995 1,130 1,345 1,560 1,775 1,990 2,205 215 Accommodatie

289 525 760 995 1,130 1,345 1,560 1,775 1,990 2,205 215 Accommodatie Spanje - Cadiz Cursus Standaard - 25 L/W 289 525 760 995 1,130 1,345 1,560 1,775 1,990 2,205 215 HP 229 458 687 916 1,145 1,374 1,603 1,832 2,061 2,290 229 Gedeeld appartement - 1pk LG 110 220 330 440

Nadere informatie

programma dag 1 2013 Voor de lunch stellen we een typisch Spaans tapasrestaurant in het oude centrum voor.

programma dag 1 2013 Voor de lunch stellen we een typisch Spaans tapasrestaurant in het oude centrum voor. mallorca dag 1 2013 ochtend Bienvenidos!! Welkom op de luchthaven van Palma de Mallorca! Hopelijk heb je een goede vlucht gehad. Terwijl we een heerlijk uitgebreid ontbijt nuttigen tegenover de kathedraal,

Nadere informatie

2015 SADS Geert Jansen

2015 SADS Geert Jansen 1 8 Daagse rondreis Noord Spanje, inclusief: Retour vliegticket Amsterdam / Bilbao Vertrek Amsterdam 19-09-2015, 11.30 uur (o.v.b.) Vertrek Bilbao 26-09-2015, 08.50 uur (o.v.b.) Overnachting in Paradores

Nadere informatie

Maritim Hotel Galatzo Mallorca getest

Maritim Hotel Galatzo Mallorca getest Maritim Hotel Mallorca getest Galatzo Mallorca is voor mij best wel bekend moet ik eerlijk toegeven, daarom keek ik ook heel erg uit naar mijn tripje naar Mallorca in april dit jaar. Even een aantal dagen

Nadere informatie

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving

Inhoud. Alles over Bilbao. Ontdek. Proef. Slaap lekker. Handig. Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen en Omgeving 1 Inhoud Klik op het pijltje rechtsboven aan een pagina om direct naar de tussenpagina te gaan. Klik op de hoofdstukken om er direct heen te gaan! Alles over Bilbao Cultuur, Interview local, Wijken, Reizen

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

PRECENICCO Basis Informatie

PRECENICCO Basis Informatie PRECENICCO Basis Informatie U kunt nu de Noordelijke Venetiaanse lagune ontdekken richting Trieste en ontdek het echte Italië vanaf onze basis in Precenicco. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een plek is

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Verdieping Fietsdagtochten

Verdieping Fietsdagtochten Verdieping Fietsdagtochten (2013) Het Fietsplatform presenteert met de Fietsrecreatiemonitor cijfers en trends rondom het recreatieve fietsen in Nederland. Deze verdieping is een aanvulling op de cijfers

Nadere informatie

Bilbao & San Sebastian 4 daagse vliegreis

Bilbao & San Sebastian 4 daagse vliegreis Bilbao & San Sebastian 4 daagse vliegreis Ontdek het onbekende maar schitterende noorden van Spanje; twee topsteden in het Spaanse Baskenland. Bilbao was ooit de belangrijkste motor achter de Baskische

Nadere informatie

VAKANTIEHUIS JALON VAKANTIE OP MAAT 27 NOVEMBER 4 DECEMBER 2016

VAKANTIEHUIS JALON VAKANTIE OP MAAT 27 NOVEMBER 4 DECEMBER 2016 VAKANTIEHUIS JALON VAKANTIE OP MAAT 27 NOVEMBER 4 DECEMBER 2016 ZONDAG 27 NOVEMBER Na aankomst op vliegveld Valencia op weg naar Vakantiehuis Jalon. Helaas liet de zon het afweten en leek het net Hollands

Nadere informatie

Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen

Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen Nederland belangrijke afzetmarkt voor Spaanse wijnen 7% meer Spaanse D.O. wijn naar Nederland in 2006 Hoewel niet groot, is Nederland wel een trouwe afnemer van Spaanse D.O. wijnen. De Consejos Reguladores

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel El Horcajo - (Spanje Andalusië Ronda) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Andalusië; cultuur, fietsen en wandelen (15 dagen)

Andalusië; cultuur, fietsen en wandelen (15 dagen) Andalusië; cultuur, fietsen en wandelen (15 dagen) Deze reis is een leuke mix van cultuur in de steden en fietsen en wandelen in de natuur. U bezoekt de natuurgebieden El Torcal, Grazalema, Sierra Subbetica

Nadere informatie

Santiago de Compostela. 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten

Santiago de Compostela. 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten Santiago de Compostela 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten Op pelgrimage naar Santiago Wij volgen tijdens deze reis per lokale bus een deel van de route van deze Camino Francés

Nadere informatie

EMIGREREN NAAR SPANJE

EMIGREREN NAAR SPANJE EMIGREREN NAAR SPANJE Emigreren naar Spanje Hans Mantel, Eric Jan van Dorp ISBN 9789461852038 Redactie: I. op den Orth, A. Koorn Vormgeving: E. Singer, E.J. van Dorp Afbeeldingen: K. Hovenkamp, S. Mantel,

Nadere informatie

Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken. Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester

Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken. Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester Grote rode wijnen uit minder bekende Spaanse wijnstreken Zaterdag 27 November 2010 Michel DE CUYPER, Wijnmeester Spanje - Inleiding Grootste wijnland ter wereld: 1,17 milj.. ha Lage gemiddelde opbrengst

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje. Valencia Open 500

Nieuws uit Spanje. Valencia Open 500 Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

Vuurwerkshow Net als de openingsceremonie van de Feria, vindt ook de slotceremonie om middernacht plaats. Het grootse vuurwerkspektakel.

Vuurwerkshow Net als de openingsceremonie van de Feria, vindt ook de slotceremonie om middernacht plaats. Het grootse vuurwerkspektakel. Feria de Abril gids 2018 Feria de Abril De Feria de Abril is het grootste, kleurrijkste en meest uitbundige feest van het jaar in Sevilla. Het feest vindt bijna altijd plaats in de derde week na Semana

Nadere informatie

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano

Andalusië 8 dagen Meson Hadriano Andalusië 8 dagen Meson Hadriano individuele wandelreis vanaf 198 De natuur als achtertuin Het Zuid-Spaanse bergplaatsje Cómpeta bevindt zich in de streek Axarquia in de zuidelijke provincie Andalucia

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete

Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete Finca Las Longueras Spanje Gran Canaria Valle de Agaete 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Las Longueras - (Spanje Gran Canaria Valle de Agaete) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1 Vino de España 17/11/2011 Spanje 11/2011 GVdA 1 Spanje 11/2011 GVdA 2 Spanje 11/2011 GVdA 3 SPAANSE WIJNWETGEVING * Veel gelijkenis met het Franse AOC * Kwaliteitswijn MOET VOLDOEN AAN - Europese normen

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje DE STAD MADRID ONTDEKKEN PER MOTOR

Nieuws uit Spanje DE STAD MADRID ONTDEKKEN PER MOTOR Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

SPANJE BINNEN HANDBEREIK

SPANJE BINNEN HANDBEREIK SPANJE BINNEN HANDBEREIK TMXtra_ES_cover 1 06-09-2013 09:50:38 Spanje - 50 plus Op vakantie gaan is een van de leukste vrijetijdsbestedingen die er bestaan. Om nieuwe plekken te ontdekken of terug te keren

Nadere informatie

SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014

SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014 SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014 1 8 Daagse Fly & Drive rondreis Marokko, inclusief: Retour vliegticket NL / Zuid Spanje Vertrek NL 18 april 2015 Vertrek Zuid Spanje 25 april 2015

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Zuid-Beveland Wandelen, Nederland

Zuid-Beveland Wandelen, Nederland Zuid-Beveland Wandelen, Nederland Samenstelling: Esther Vigneron Foto: Buiten Beeld Het gebied Zwaarte/moeilijkheidsgraad Navigeren Markering Beste tijd Er naar toe Overnachten Eten, drinken, inkopen Tips

Nadere informatie

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag land streek onderwerp kleur. FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag land streek onderwerp kleur. FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis programma 2015 2016 maand & jaar dag land streek onderwerp kleur Oktober 2015 November 2015 December 2015 maandag 19/10 donderdag 22/10 FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis donderdag 3/12 maandag 7/12 Frankrijk

Nadere informatie

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN

BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN BARCELONA AVOND SPECIAL & MAGISCHE FONTEINEN Vertrek vanuit Salou ± 14.00 h. 23.00 h. Bij binnenkomst in Barcelona rijden we langs het FC Barcelona Camp Nou stadion, indien mogelijk maken we een korte

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje 25 JAAR DE ZON VAN MIRO

Nieuws uit Spanje 25 JAAR DE ZON VAN MIRO Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur

DEELNEMERS. Dinsdag 11 februari 2014. Van : Cáceres (500 m) Naar : Casar de Cáceres (300 m) Afstand : 21 km Stijgen : 400 m Dalen : 500 m Duur : 5 uur VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

VILLA. Prijs:

VILLA. Prijs: VILLA IN MÁLAGA, COSTA DEL SOL ZUID SPANJE MET 5 SLAAPKAMERS EN 3 BADKAMERS Prachtige villa, gelegen in een rustige villawijk in het oostelijke deel d van de stad Málaga aan de Costa del Sol in Zuid Spanje.

Nadere informatie

Gïk, de blauwe wijn. Wacht... WAT?!

Gïk, de blauwe wijn. Wacht... WAT?! Gïk, de blauwe wijn. Wacht... WAT?! Een team van jonge ondernemers zorgt voor een revolutie in de wijnwereld met een 'godslasterlijke' drank. Het kostte twee jaar van diepgaand onderzoek in nauwe samenwerking

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje VANAF 14 JUNI MOET U IN ZARAGOZA ZIJN

Nieuws uit Spanje VANAF 14 JUNI MOET U IN ZARAGOZA ZIJN Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen.

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. Wij zijn duidelijk niet de enigen die de klim naar de

Nadere informatie

Nieuws uit Spanje NIEUW VLIEGVELD BIJ CIUDAD REAL

Nieuws uit Spanje NIEUW VLIEGVELD BIJ CIUDAD REAL Nieuws uit Spanje OFICINA ESPAÑOLA DE TURISMO Laan van Meerdervoort 8A 2517 AJ Den Haag Tel. 070 346 59 00 Fax 070 364 98 59 SPAANS VERKEERSBUREAU E-mail: infolahaya@tourspain.es www.spain.info/nl Redactie:

Nadere informatie

CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16

CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 CLUB ACTIVO FIETSEN 2015/16 DAG TOURS VAN DE KUST NAAR DE BERGEN SPOOR LANGS DE OOSTKUST TEIDE ZUID Onze Kust tot aan de Bergen tour neemt u mee naar de locale dorpjes en stadjes

Nadere informatie

De Duitse gast in Overijssel

De Duitse gast in Overijssel De Duitse gast in Overijssel Onderzoek Duitse gast in Overijssel Diepte interviews Duitse gasten in Overijssel Zomer- en najaarsmeting Right Marktonderzoek Panelonderzoek NordRheinWestfalen en Niedersachsen

Nadere informatie

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Maandag Heenreis Nadat u een kopje koffie hebt gedronken in Zeddam beginnen we aan onze reis. Deze eerste dag rijden we naar Zuid Duitsland waar we de eerste nacht

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

Programma fietsweek racefiets:

Programma fietsweek racefiets: Programma fietsweek racefiets: Algemeen. Het betreft een standplaatsvakantie, wat betekent dat u elke dag weer terugkeert op het logeeradres om daar heerlijk uit te kunnen rusten aan het zwembad en te

Nadere informatie

OFFERTE THE TRAVEL COMPANY

OFFERTE THE TRAVEL COMPANY OFFERTE THE TRAVEL COMPANY THE TRAVEL COMPANY SCHOUTSTRAAT 65 ALMERE UW CONTACTPERSOON The Travel Company Almere Callcenter 0365485985 info.cc@travelcompany.nl 16-3-2016 UW RONDREIS Uw reis begint op zaterdag

Nadere informatie

Thema 4: Toeristische landschappen: Toerisme in Europa en België LWB p1-19

Thema 4: Toeristische landschappen: Toerisme in Europa en België LWB p1-19 Thema 4: Toeristische landschappen: Toerisme in Europa en België LWB p1-19 1. Toerisme in Europa 1.1 Aantrekkingsfactoren p6-7 Menselijke aantrekkingsfactoren Cultuurfactoren Begeleidende factoren Natuurlijke

Nadere informatie

Brochure: Culturele rondreis Marokko & Andalusië. Welkom in Arabisch Andalusië

Brochure: Culturele rondreis Marokko & Andalusië. Welkom in Arabisch Andalusië Brochure: Culturele rondreis Marokko & Andalusië Welkom in Arabisch Andalusië Welkom bij Barrio Life! Trektochten- Wandelreizen- Bouwstenen - Rondreizen Reisavonturen met de lokale bevolking Sahara Marokko

Nadere informatie

Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje - 2011

Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje - 2011 Prijslijst Taalreizen Spaans - Spanje - 2011 Barcelona Cursus 1 week 2 weken 3 weken 4 weken 5 weken 6 weken 7 weken 8 weken 9 weken 10 weken Extra week Spaans & Cultuur (Koken) - 20 + 10 L/W - 615 910

Nadere informatie

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE

algemene informatie BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLA MALLORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE barcelona algemene informatie barcelona Barcelona, gesitueerd aan de Mediterraanse kust, in het noorden van Spanje is zonder twijfel de meest cosmopoliete en moderne stad van Spanje. De stad heeft anderhalf

Nadere informatie

programma dag BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLE MAJORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE

programma dag BARCELONA MADRID VALENCIA SEVILLE MAJORCA MALAGA IBIZA MARBELLA CORDOBA GRANADA BILBAO LANZAROTE TENERIFE sevilla dag 1 2013 Bienvenidos!! Aankomst op de luchthaven en meet & greet met een officiële Sevilla gids. We vangen aan met een city tour langs de mooiste delen van Sevilla en de belangrijkste highlights

Nadere informatie

Mallorca fietsen. Nieuw aangepast fietsprogramma. Vertrek op zaterdag : 13 april mei september oktober 2019

Mallorca fietsen. Nieuw aangepast fietsprogramma. Vertrek op zaterdag : 13 april mei september oktober 2019 2019 Mallorca fietsen Nieuw aangepast fietsprogramma Vertrek op zaterdag : 13 april 2019 18 mei 2019 28 september 2019 12 oktober 2019 verblijf in Hotel Apolo **** (viersterren) in half pension fietsbegeleider

Nadere informatie

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon Bretagne www.camping-de-la-baie.fr Camping Caravaning La Trinité sur Mer Rivière de Crac h...de schoonheld van haar stranden, haar stranden van fijn zand, het milde klimaat, haar gastvrijheid, haar gastronomie,

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

Alcazar. Onderweg naar de kust.

Alcazar. Onderweg naar de kust. Zafra - Mérida. Onderweg naar de kust. Alcazar. 04-01-'12. Zafra - Mérida. 's Morgens bezoeken we het oude centrum van Zafra. Eerst moeten we door niet interessante winkelstraten daarheen. In een groot

Nadere informatie

2017: Dit is nieuw in Kroatië!

2017: Dit is nieuw in Kroatië! 2017: Dit is nieuw in Kroatië! Amsterdam, 24 februari 2017 De eerste voorzichtige lentezon komt te voorschijn en dus is een nieuw vakantieseizoen op komst. 2017 brengt ook voor Kroatië tal van nieuwigheden!

Nadere informatie

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni Search CO 2 -footprint Rapportage 2014 januari - juni Inleiding Search heeft de ambitie om haar positieve footprint te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar al met 20% te verminderen.

Nadere informatie