Functioneringsinstrument NAH (FINAH): Handboek voor professionele zorgverleners

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functioneringsinstrument NAH (FINAH): Handboek voor professionele zorgverleners"

Transcriptie

1 Functioneringsinstrument NAH (FINAH): Handboek voor professionele zorgverleners Meetinstrument voor het functioneren van personen met NAH op vlak van activiteiten en participatie vanuit het standpunt van de persoon met NAH en zijn/haar mantelzorger Een project van ERNAH Projectpartners:

2 Handboek Functioneringsinstrument NAH (FINAH) Inhoud 1. Inleiding 2. Doelgroep en doel van het instrument 3. Indeling van het instrument. 4. Walkthrough 5. Rapportage Bijlage 1: overzicht thema s en items Bijlage 2: voorbeeldrapport 1. Inleiding De gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn divers en hebben doorgaans een grote impact op het leven van zowel de persoon met het letsel, alsmede de partner, familieleden en de overige mensen in de naaste omgeving. Om de aanpak van de complexe problematiek rondom NAH te verbeteren, werd medio 2012 het Euregionaal project Niet-Aangeboren Hersenletsels (ERNAH) opgestart. Het ERNAH-project is een samenwerking tussen 5 partners (hogeschool PXL, vzw Mané, Stichting Adelante (NL), UC Leuven-Limburg en SEN vzw). Een 40-tal stakeholders (betrokken organisaties uit het zorglandschap in de Euregio) maken deel uit van het Limburgs Platform NAH, dat als koepel voor het ERNAH-project optreedt. De stakeholders worden nauw betrokken bij het uitvoeren van de verschillende deelprojecten. Een stuurgroep volgt het project nauw op. Het huidige project loopt van oktober 2012 tot en met september 2015 en wordt gefinancierd door Limburg Sterk Merk (LSM). ERNAH omvat drie deelprojecten, geformuleerd vanuit een diagnostisch oogpunt (deelproject screeningsinstrument), een therapeutisch oogpunt (deelproject zorgtraject) en een adviserend en sensibiliserend oogpunt (deelproject onderwijs & onderzoek). Deze deelprojecten komen voort uit het ERNAH-voortraject waarbij de verschillende stakeholders intensief betrokken werden. Deze deelprojecten zijn sterk aan elkaar gelinkt en vullen elkaar op verschillende vlakken aan. Contact: Voor inhoudelijke problemen: Frederik.Houben@pxl.be Voor IT problemen: it@pxl.be Het eindresultaat van het deelproject screeningsinstrument betreft het funtioneringsinstrument niet-aangeboren hersenletsel (FINAH). FINAH is een digitaal meetinstrument waarmee de ervaren hinder ten gevolge van een functiebeperking door NAH, in kaart wordt gebracht. Dit gebeurt

3 vanuit zowel het standpunt van de persoon met NAH alsook het standpunt van zijn/haar mantelzorger. Uitgangspunt van FINAH is het International Classification of Functioning, Disability and Health model, oftewel het ICF-model. FINAH focust zich op de ICF-domeinen activiteiten en participatie. 2. Doelgroep en doel van het instrument FINAH focust zich op mensen met een NAH en hun directe naasten die een mantelzorgrol vervullen. In veel gevallen betreft het een partnerrelatie, maar het kan bijvoorbeeld ook een ouder-kind relatie of een andere betekenisvolle relatie zijn waarbij iemand een NAH heeft en de ander de rol van mantelzorger vervult. Beide partijen vullen afzonderlijk het FINAH-instrument in. Hierdoor krijgt de zorgverlener een beeld van de hinder die beiden ervaren en tevens op welke gebieden zich de voornaamste hulpvragen bevinden. FINAH wordt digitaal ingevuld. Op basis van de antwoorden wordt automatisch een overzichtsrapport gegenereerd, waardoor op tijdsefficiënte wijze een overzichtelijk rapport met de ervaren hinder wordt gevormd. Het rapport kan door de zorgverlener worden gebruikt als basis voor een gesprek over de ervaren hinder en de vervolgmogelijkheden op vlak van behandeling en begeleiding. Doordat zowel de mening van de persoon met NAH alsook de mening van de mantelzorger wordt bevraagd, komen eventuele verschillen hierin duidelijk naar voren en kunnen deze eveneens als gespreksonderwerp dienen. Door de eenvoudige en efficiënte werkwijze kan FINAH goed worden gebruikt om de voortgang in ervaren hinder van functioneren te meten, bijvoorbeeld gedurende een behandeltraject of bij de overgang naar een andere instelling (bijvoorbeeld start ziekenhuisopname, start revalidatiecentrum, start ambulante therapie, etc.)

4 3. Indeling van het instrument FINAH is opgebouwd uit tien thema s met bijhorende items. De thema s en items zijn opgebouwd op basis van activiteiten en participatie binnen ICF. Enkel de items die hierbij van toepassing zijn op NAH zijn opgenomen in het screeningsinstrument. Er werden voorbeelden toegevoegd om de items beter verstaanbaar te maken. De items worden ondersteund door ICF illustraties. Thema s: - Leren en toepassen van kennis - Algemene taken en activiteiten - Communicatie - Mobiliteit - Zelfverzorging - Huishouden - Omgaan met andere mensen - Belangrijke levensgebieden - Maatschappelijk, sociaal en burgerlijk leven - Emotie en gedrag In bijlage vindt u een overzicht van de thema s met bijhorende items. 4. Walkthrough FINAH wordt afzonderlijk ingevuld door de cliënt EN zijn/haar mantelzorger. De zorgverlener geeft uitleg over de bedoeling van het screeningsinstrument en over de manier waarop het screeningsinstrument wordt afgenomen. Indien mogelijk vullen cliënt en mantelzorger de vragenlijsten individueel en zelfstandig in. Wanneer dit niet mogelijk is, mag er ondersteuning en begeleiding geboden worden door bijvoorbeeld een zorgverlener of administratief medewerker. De begeleiding beperkt zich in dit geval tot het voorlezen van de vragen en/of het aanduiden van de antwoordmogelijkheden. Deze begeleiding mag op geen enkele manier de antwoorden van de cliënt en zijn/haar mantelzorger beïnvloeden.

5 Het FINAH-instrument is (momenteel) enkel via het internet te gebruiken. Via de link komt u op de startpagina van het instrument terecht. Vooraleer u het instrument kunt gebruiken moet u zich registreren en/of aanmelden. Wanneer u voor de eerste keer gebruik maakt van het instrument, dient er een gebruikersaccount aangemaakt te worden. Dit kunt u doen door te klikken op nieuw account aanvragen. U kunt een gebruikersaccount aanmaken voor een individuele zorgverlener, maar ook voor een groep van zorgverleners, bijvoorbeeld voor de hele afdeling binnen een revalidatiecentrum.

6 Na het invullen van de gebruikersnaam, een adres en wachtwoord drukt u op de knop nieuw account aanvragen. U ontvangt hierna via mail een bevestiging van uw aanvraag. Vanaf nu kunt u zich steeds inloggen met de gekozen gebruikersnaam en het wachtwoord. Wanneer u een gebruikersaccount heeft aangemaakt, kunt u zich aanmelden via de gebruikerslogin.

7 Indien u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen door te klikken op nieuw wachtwoord aanvragen of door contact op te nemen met de coördinator Frederik Houben (frederik.houben@pxl.be). Wanneer u ingelogd bent verschijnt de hoofdpagina. Via de knoppen bovenaan de pagina kunt u naar het tabblad overzicht en het tabblad aanvraag gaan. U kunt via mijn account de gegevens van uw account bekijken of wijzigen. Via uitloggen kunt u zich uitloggen.

8 Wanneer u op het tabblad overzicht klikt, krijgt u een overzichtspagina voor de zorgverlener te zien (de eerste maal dat u inlogt is dit uiteraard niet het geval). Hier krijgt u per aanvraag een overzicht van volgende gegevens: Tijdstip: de datum en tijd waarop de aanvraag is ingediend. Info: de naam van de cliënt en zijn/haar mantelzorger (dit kan/mag ook een ficitieve naam zijn). Rapport: als het rapport beschikbaar is, kunt u dit hier openen. C_ingevuld: is de vragenlijst van de cliënt ingevuld of niet? Hier kunt u ook de link naar de vragenlijst voor de cliënt terugvinden. M_ingevuld: is de vragenlijst van de mantelzorger ingevuld of niet? Hier kunt u ook de link naar de vragenlijst voor de cliënt terugvinden. Categorie: categorie waartoe de persoon met een hersenletsel het best aan beantwoord: o Traumatisch hersenletsel o Inwendig hersenletsel (bijv. beroerte, hersentumor, infectie of zuurstofdeficiëntie o Neurodegeneratief of progressiel hersenletsel Relatie: de relatie tussen de cliënt en zijn/haar mantelzorger. Rel_andere: de relatie tussen de cliënt en zijn/haar mantelzorger is anders dan de vooropgelstelde antwoordmogelijkheden en wordt hier beschreven. C_leeftijd: de leeftijd van de cliënt. M_leeftijd: de leeftijd van de mantelzorger. Validatie: wanneer de vragenlijsten volledig zijn, kunt u in dit vak de vragenlijsten valideren. Dit is belangrijk voor het FINAH-team om de testdata te kunnen scheiden van de werkelijke cliënt/mantelzorgerdata. Herhaal: via deze knop kunt u de vragenlijsten bij dezelfde cliënt en zijn/haar mantelzorger opnieuw afnemen. Deze functie is nog niet actief.

9 Om een nieuwe vragenlijst in te vullen gaat u naar het tabblad aanvraag. Door volgende gegevens in te vullen kunt u een nieuwe aanvraag starten: Naam cliënt & mantelzorger (het FINAH-team suggereert om gebruik te maken van de 2 achternamen van de betrokkenen). NAH-categorie: categorie waaraan de persoon met een hersenletsel het best aan beantwoord: o Traumatisch hersenletsel (bijvoorbeeld ten gevolge van een auto-ongeval); o Inwendig hersenletsel (bijvoorbeeld CVA, infectie, tumor, ); o Neurodegeneratief hersenletsel (bijvoorbeeld dementie, ziekte van Parkinson, ). Relatie cliënt mantelzorger: type relatie waartoe de cliënt en zijn/haar mantelzorger het best beantwoorden: o Partners; o Ouder (met NAH) & kind; o Kind (met NAH) & ouder; o Andere familieband; o Andere. Wanneer het type relatie niet beantwoord aan de vooropgestelde categorieën of wanneer u de relatie nog verder wilt toelichten, kunt u dit beschrijven in het veld indien andere. Gegevens cliënt: leeftijd. Gegevens mantelzorger: leeftijd. Door op de knop start te klikken, komt u terug op het tabblad aanvraag en krijgt u de bevestiging dat uw aanvraag is doorgevoerd. De zojuist ingevoerde gegevens kunt u indien gewenst via het tabblad overzicht raadplegen.

10 Wanneer de aanvraag is doorgevoerd ontvangt u hiervan een bevestiging in uw mailbox. Deze mail bevat volgende links: Een link om de vragenlijst voor de cliënt te activeren; Een link om de vragenlijst voor de mantelzorger te activeren; Een link om het rapport op te vragen. Deze links zijn ook terug te vinden via het tabblad overzicht. U kunt de links doormailen naar de cliënt en/of mantelzorger of u kunt de links rechtstreeks openen op een computer of tablet (bijvoorbeeld om het instrument door de cliënt en zijn/haar mantelzorger in de wachtzaal te laten invullen). Vragenlijst cliënt Wanneer u de link vragenlijst voor de cliënt opent, ziet u eerst een korte inleiding. Indien u op start klik, ziet u het eerste thema ( leren en toepassen van kennis ). Bij ieder item heeft de cliënt de keuze uit 5 mogelijkheden om zijn/haar persoonlijke ervaring rond dit onderwerp aan te geven: a. Verloopt naar wens (hij/zij ervaart geen problemen met dit onderdeel); b. Probleem niet hinderlijk (hij/zij ervaart een probleem in dit onderdeel, maar dit is niet hinderlijk voor zijn/haar functioneren); c. Probleem hinderlijk voor mij (hij/zij ervaart een probleem in dit onderdeel en dit is hinderlijk voor hem/haarzelf); d. Probleem hinderlijk voor de mantelzorger (hij/zij ervaart een probleem in dit onderdeel dat niet zozeer een probleem is voor hemzelf/haarzelf, maar wel voor de partner, begeleider enz.); e. Probleem hinderlijk voor beide (cliënt en zijn/haar mantelzorger ervaren beiden problemen binnen dit onderdeel). Een item dat door de cliënt ervaren wordt als niet van toepassing, wordt aangeduid als verloopt naar wens.

11 Nadat de cliënt één van deze mogelijkheden heeft aangeklikt wordt het antwoord dat aansluit bij zijn/haar ervaring lichter gekleurd. Wanneer de cliënt keuze C, D of E heeft aangeduid, krijgt hij/zij de mogelijkheid om aan te geven of hierrond al dan niet begeleiding/coaching/behandeling wordt gewenst. Deze gegevens worden na het doorlopen van het volledige instrument weergegeven in een rapport. Vervolgens klinkt de cliënt op volgende om naar het volgende onderdeel te gaan. De cliënt heeft steeds de mogelijkheid om zijn/haar keuze te wijzigen door vanaf item 2 op vorige te klikken. De vragen die reeds beantwoord zijn worden telkens tussentijds opgeslagen. Hierdoor heeft de cliënt de mogelijkheid om de vragenlijst met tussenpauzes in te vullen.

12 Dezelfde werkwijze wordt gehanteerd voor de andere thema s (met ieder hun specifieke items): Algemene taken en activiteiten Communicatie Mobiliteit Zelfverzorging Huishouden Omgaan met andere mensen Belangrijke levensgebieden Maatschappelijk, sociaal en burgerlijk leven Emotie en gedrag Een volledig overzicht van de tien thema s met bijhorende items is terug te vinden in bijlage 1. Wanneer de cliënt dit laatste onderdeel heeft doorlopen en klikt hij op volgende en krijg hij de melding: einde enquete cliënt resultaat en Bedankt voor uw deelname, u mag nu dit venster sluiten. Vragenlijst mantelzorger De vragenlijst voor de mantelzorger is op een gelijkaardige manier opgebouwd, als de vragenlijst voor de cliënt. Hierbij worden de vragen beantwoord vanuit de persoonlijke ervaring van de mantelzorger betreffende het functionere van de cliënt met NAH. Wanneer u de link vragenlijst voor de mantelzorger opent, ziet de mantelzorger het eerste thema leren en toepassen van kennis. De mantelzorger heeft de keuze uit 5 mogelijkheden om zijn/haar persoonlijke ervaring betreffende het functioneren van de cliënt met NAH rond dit onderwerp aan te geven: a. Verloopt naar wens (hij/zij merkt geen problemen met dit onderdeel); b. Probleem niet hinderlijk (hij/zij merkt een probleem in dit onderdeel, maar dit is niet hinderlijk voor het functioneren van de cliënt); c. Probleem hinderlijk voor mij (hij/zij merkt een probleem in dit onderdeel en dit is hinderlijk voor de cliënt); d. Probleem hinderlijk voor de mantelzorger (hij/zij ervaart een probleem in dit onderdeel dat niet zozeer een probleem is voor de cliënt, maar wel voor hem/haar als partner, begeleider enz.); e. Probleem hinderlijk voor beide (voor de cliënt met NAH en hemzelf/haarzelf als partner, begeleider, beiden ervaren problemen binnen dit onderdeel). Nadat de mantelzorger één van deze mogelijkheden heeft aangeklikt wordt het antwoord dat aansluit bij zijn/haar ervaring lichter gekleurd. Wanneer de keuze C, D of E werd aangeduid, krijgt hij/zij de mogelijkheid om aan te geven of hij/zij het wenselijk vindt dat hier al dan niet begeleiding/coaching/behandeling rond wordt georganiseerd. Deze gegevens worden na het doorlopen van het volledige instrument opgeslagen en weergegeven in een rapport. Vervolgens klikt de mantelzorger op volgende om naar het volgende onderdeel te gaan.

13 Hij/zij heeft steeds de mogelijkheid zijn/haar keuze te wijzigen door vanaf item 2 op vorige te klikken. Vervolgens komen alle onderdelen aan bod zoals belicht bij de cliënt. Wanneer de mantelzorger dit laatste onderdeel heeft doorlopen en op volgende klikt krijgt hij/zij de melding: einde enquete mantelzorger resultaat en Bedankt voor uw deelname, u mag nu dit venster sluiten. 5. Rapportage Als het instrument zowel door de cliënt als door zijn/haar mantelzorger volledig is ingevuld, kunt u op de overzichtspagina het rapport bekijken. Het rapport geeft u een handig overzicht van de thema s die hinder veroorzaken bij de cliënt en/of mantelzorger en die leidt tot een hulpvraag. Dit overzicht kunt u gebruiken tijdens uw gesprek met de cliënt (en zijn/haar mantelzorger), om verdere diagnostiek te plannen en om algemeen een meer cliënt-gecentreerd beleid toe te passen. U kunt het rapport downloaden als pdf-bestand. Dit pdf-bestand kunt u toevoegen aan het patiëntendossier. In bijlage 2 ziet u een voorbeeld van een rapport. Het rapport werkt met een kleurencode: lichtgroen groen donkergroen: - Lichtgroen: antwoorden/hulpvraag van de cliënt - Groen: antwoorden/hulpvraag van de mantelzorger - Donkergroen: antwoorden/hulpvraag van de cliënt en de mantelzorger Hierdoor wordt in de 2 kolommen, hinder voor de cliënt en hinder voor de mantelzorger, op basis van de kleur aangegeven wie de hulpvraag heeft gesteld. De thema s waaruit de meeste items als hinder werden ervaren zijn in het rapport bovenaan geplaatst. Deze ranking geeft geen zwaarte aan de ervaren hinder of de hulpvraag. Het rapport moet gezien worden als het resultaat van een bevraging van de ervaring van de cliënt en zijn/haar mantelzorger, het is geen objectieve vaststelling van het probleem. Het rapport heeft als doel aanleiding te geven tot dialoog tussen zorgverlener, cliënt en zijn/haar mantelzorger over de ervaren hinder en hulpvraag; om verdere diagnostiek te plannen en om algemeen een meer cliënt gecentreerd beleid toe te passen. Het is

14 belangrijk dat u het rapport deelt met de betrokken cliënt en zijn/haar mantelzorger De cliënt en zijn/haar mantelzorger kunnen het rapport steeds raadplegen via de link, ontvangen bij de aanvraag. Bijlage 1: overzicht thema s en items Thema: leren toepassen van kennis Item 1: aanleren van iets nieuws Item 2: zich kunnen concentreren zonder te worden afgeleid Item 3: denken Item 4: lezen Item 5: rekenen Item 6: oplossen van problemen Item 7: keuzen maken Thema: algemene taken en activiteiten Item 1: uitvoeren van dagelijkse routinehandelingen Item 2: ondernemen van eenvoudige taak op eigen initiatief Item 3: ondernemen van complexe taken op eigen initiatief Item 4: omgaan met stressvolle situaties Thema: communicatie Item 1: begrijpen wat iemand verteld of vraagt Item 2: begrijpen van non-verbale boodschappen Item 3: begrijpen van geschreven boodschappen Item 4: spreken Item 5: zich uiten d.m.v. lichaamstaal, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen Item 6: schrijven van berichten Item 7: het voeren van een gesprek Item 8: gebruik van communicatieapparatuur en technieken Thema: mobiliteit Item 1: zich kunnen bewegen en verplaatsen Item 2: gebruik van arm en hand Item 3: nauwkeurig gebruiken van handen Item 4: gebruiken van openbaar vervoer Item 5: besturen van vervoermiddel

15 Thema: zelfverzorging Item 1: zich wassen Item 2: verzorgen van lichaamsdelen Item 3: zelfstandig naar het toilet kunnen gaan Item 4: zich aankleden Item 5: eten Item 6: drinken Item 7: letten op gezondheid Thema: huishouden Item 1: gaan winkelen Item 2: bereiden van maaltijden Item 3: huishouden doen Thema: omgaan met andere mensen Item 1: op sociaal gepaste wijze contact maken met bekende en onbekende mensen Item 2: intieme relaties Item 3: omgaan met familieleden Item 4: omgaan met vrienden en kennissen Item 5: formele relaties Item 2: werken of andere zinvolle dagbesteding Item 3: financiële mogelijkheden voor jezelf en je gezin Thema: maatschappelijk, sociaal en burgerlijk leven Item 1: deelnemen aan het maatschappelijk leven Item 2: ontspanning en vrije tijd Item 3: religie en spiritualiteit Thema: emotie en gedrag Item 1: somber, neerslachtig en depressief Item 2: angstgevoelens Item 3: onrealistische verwachtingen Item 4: sneller emotioneel Item 5: sneller geïrriteerd en prikkelbaar Item 6: onverschilligheid Item 7: ontremming en problemen met controle van gedrag Item 8: sneller en vaker moe Thema: belangrijke levensgebieden Item 1: het volgen van een vorming, training en/of opleiding

16 Bijlage 2: voorbeeldrapport

Opleiding FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben Rudi Ghysels Danny Mennen Loeka Vanderborcht Roel Bosmans

Opleiding FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben Rudi Ghysels Danny Mennen Loeka Vanderborcht Roel Bosmans Opleiding FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben Rudi Ghysels Danny Mennen Loeka Vanderborcht Roel Bosmans Hogeschool PXL Elfde-Liniestraat 24 B-3500 Hasselt www.pxl.be - www.pxl.be/facebook

Nadere informatie

FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben: coördinator ERNAH

FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben: coördinator ERNAH FINAH (Functioneringsinstrument NAH) Frederik Houben: coördinator ERNAH Korte schets ERNAH-project 2010: Initiatiefname vanuit Mané vzw tot Euregionaal Project Niet- Aangeboren Hersenletsel (ERNAH) 2011

Nadere informatie

Functioneringsinstrument NAH (FINAH)

Functioneringsinstrument NAH (FINAH) Functioneringsinstrument NAH (FINAH) Meetinstrument voor het functioneren van personen met NAH op vlak van activiteiten en participatie vanuit het standpunt van de persoon met NAH en zijn/haar Versie Mantelzorger

Nadere informatie

Functioneringsinstrument NAH (FINAH)

Functioneringsinstrument NAH (FINAH) Functioneringsinstrument NAH (FINAH) Meetinstrument het functioneren van personen met NAH op vlak van activiteiten en participatie vanuit het standpunt van de persoon met NAH en zijn/haar Versie Hulpverlener

Nadere informatie

1. Klik op de button rechtsboven Extranet en log in met gebruikersnaam en wachtwoord van het hoofdaccount.

1. Klik op de button rechtsboven Extranet en log in met gebruikersnaam en wachtwoord van het hoofdaccount. INSTRUCTIE GEBRUIKERSBEHEER Toevoegen/wijzigen van gebruikersaccounts voor het Extranet van www.europeesche.nl/extranet Versie 1.0 21-10-2015 A. AANMAKEN EXTRA GEBRUIKERS ONDER HET HOOFDACCOUNT Het account

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo voor aanbieders (Versie 26 augustus 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 4 Over de handleiding... 4 Deel I

Nadere informatie

Handleiding testgebruiker v.0.1

Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Handleiding testgebruiker v.0.1 Brands & Stories - 21.10.2014-1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Een probleem rapporteren 3 2 Registreren 4 2.1

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 02) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak Handleiding Ouderportaal CBS De Lichtbaak 1 Handleiding Ouderportaal - Versie 24-9-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Wachtwoord wijzigen... 6 Uitleg menu ouderportaal...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MEDEWERKERS

HANDLEIDING VOOR MEDEWERKERS HANDLEIDING VOOR MEDEWERKERS Bent u een nieuwe gebruiker? Als u surft naar medewerker.mydranouter.be komt u op deze pagina. Als u zich al eens eerder hebt ingeschreven op MyDranouter, kan u met die gegevens

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

HANDLEIDING WEB SHOP

HANDLEIDING WEB SHOP HANDLEIDING WEB SHOP 1 Registreren... 2 1.1 Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2 1.2 Persoonsgegevens... 2 1.3 Persoonsgegevens 2... 3 1.4 Eerste keer aanmelden... 4 2 Mijn profiel... 5 2.1 Mijn gegevens...

Nadere informatie

Een initiatief van Tympaan- De Baat Kerkvaart 2, 3641 EP Mijdrecht, 0297 230280; debuurtverbinding@stdb.nl www.tympaan-debaat.nl

Een initiatief van Tympaan- De Baat Kerkvaart 2, 3641 EP Mijdrecht, 0297 230280; debuurtverbinding@stdb.nl www.tympaan-debaat.nl Een initiatief van Tympaan- De Baat Kerkvaart 2, 3641 EP Mijdrecht, 0297 230280; debuurtverbinding@stdb.nl www.tympaan-debaat.nl Gebruikershandleiding De Buurtverbinding Inhoud Wat is De Buurtverbinding

Nadere informatie

Afname en scoring van de CAT-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de CAT-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de CAT-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt u voor

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Instructie helpdesk. Computerproblemen?

Instructie helpdesk. Computerproblemen? Instructie helpdesk Computerproblemen? Hebt u computerproblemen? Hebt u hulp nodig bij het gebruik van de software op uw computer? Of hebt u wellicht een vraag voor de ICT mensen? Wij introduceren vanaf

Nadere informatie

Handleiding Meedoen aan Bestuurlijke Aanbesteding

Handleiding Meedoen aan Bestuurlijke Aanbesteding Handleiding Meedoen aan Bestuurlijke Aanbesteding Stap 1: Aanmelden voor uw inschrijving Als u op de link klikt op de website van de opdrachtgever, dan opent er een nieuw venster en komt u op de website

Nadere informatie

Afname en scoring van de BDI-2-NL-R op het online platform Q-global

Afname en scoring van de BDI-2-NL-R op het online platform Q-global Afname en scoring van de BDI-2-NL-R op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

Afname en scoring van de BAYLEY-III-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de BAYLEY-III-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de BAYLEY-III-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt

Nadere informatie

Hoe kan ik een leerling aanmelden?

Hoe kan ik een leerling aanmelden? Hoe kan ik een leerling aanmelden? Wij zijn ervan overtuigd dat ieder mens het in zich heeft om zich te ontwikkelen, altijd! Cedin levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Met

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Downloadsite van de Rabo OmniKassa

Gebruikshandleiding. Downloadsite van de Rabo OmniKassa Gebruikshandleiding Downloadsite van de Rabo OmniKassa Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. TOEGANGSBEHEER... 4 2.1 INLOGPAGINA... 4 2.2 WIJZIGEN WACHTWOORD BIJ EERSTE MAAL INLOGGEN... 5 2.3 WACHTWOORD VERGETEN

Nadere informatie

Afname en scoring van de BAI-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de BAI-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de BAI-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt u voor

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE

GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE GEBRUIKSAANWIJZING WEBSITE INHOUDSOPGAVE Definities... 3 Aanmelden... 4 Inloggen op je eigen account (LEERKRACHT)... 4 Je gegevens wijzigen... 5 Aanmelden voor deelname aan een opdracht... 6 Een Inzendpagina

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Talk2Fans App Handleiding

Talk2Fans App Handleiding 2016 Talk2Fans App Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Downloaden Talk2Fans app... 2 2.1 Android... 2 2.2 IOS... 3 3. Nieuwe registratie... 5 4. Eerste keer aanmelden... 6 5. Hoofdfuncties binnen de app... 8 5.1

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Inhoud INLOGGEN EN REGISTREREN... 2 PROFIEL INSTELLINGEN... 2 PAGINA S... 4 AGENDA... 5 BEHEER MENU... 6 AANMAKEN OPENBAAR EVENEMENT...

Nadere informatie

Handleiding ThuisMeetApp. voor zorgverleners

Handleiding ThuisMeetApp. voor zorgverleners Handleiding ThuisMeetApp voor zorgverleners 1 2 ThuisMeetApp is een product van FocusCura E-health B.V. Odijkerweg 1, Driebergen-Rijsenburg Release 2.0 versie 1, juni 2015 Inhoudsopgave Over ThuisMeetApp

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 Datum: september 2014 Auteur: Intergrip Inhoud 1. VMBO verstrekt inloggegevens DDD aan de leerling... 3 2. Leerling vult Dossier in... 5 2.1 Activeren...

Nadere informatie

/ handleiding. /versie /05/2019

/ handleiding. /versie /05/2019 / handleiding HANDLEIDING E-LOKET BERICHTEN EN CONTACTEN /versie 1.0 27/05/2019 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 De Contactenmodule 4 2.1 Mijn organisatiegegevens beheren 4 2.1.1 Organisatiegegevens beheren

Nadere informatie

Q-global Handleiding AWMA-2 NL

Q-global Handleiding AWMA-2 NL Q-global Handleiding AWMA-2 NL Inhoud AANMELDEN... 3 Q-GLOBAL ACCOUNT ACTIVEREN... 3 UITLEGSCHERM... 3 STARTPAGINA... 4 AANMAKEN NIEUWE CLIËNT... 4 INVULLEN GEGEVENS... 5 GEGEVENS NIEUWE CLIËNT AANPASSEN...

Nadere informatie

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden

1 School aanmaken. 1.1 Directeur aanmelden Inhoudsopgave 1 School aanmaken... 2 1.1 Directeur aanmelden... 2 1.2 School aanmelden... 3 2 Invoeren van gegevens... 5 2.1 Via EDEX... 5 2.1.1 Leraren importeren... 6 2.1.2 Leerlingen importeren... 7

Nadere informatie

Afname en scoring van de BYI-2-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de BYI-2-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de BYI-2-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt u

Nadere informatie

Pearson Clinical Assessment. Afname en scoring van de BDI-II-NL-R. Q-global TM Handleiding

Pearson Clinical Assessment. Afname en scoring van de BDI-II-NL-R. Q-global TM Handleiding Pearson Clinical Assessment Afname en scoring van de BDI-II-NL-R Q-global TM Handleiding AFNAME EN SCORING VAN DE BDI-II-NL-R OP HET ONLINE PLATFORM Q-GLOBAL AANMELDEN Om een test kunnen afnemen of scoren

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Handleiding Ouderportaal

Handleiding Ouderportaal Handleiding Ouderportaal Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Mijn Ouderportaal... 5 3.1 Tijdlijn... 5 3.1.1 Meldingen... 5 3.1.2 Kind aanmelden... 6 3.1.2.1 Opvangvorm; Dagopvang en Buitenschoolse

Nadere informatie

Kaderledenwebsite gebruikershandleiding

Kaderledenwebsite gebruikershandleiding Kaderledenwebsite gebruikershandleiding In deze handleiding wordt uitgelegd op welke manier kaderleden gebruik kunnen maken van de kaderwebsite van FNV Bouw. Inleiding Door in de webbrowser naar https://kaderleden.fnvbouw.nl

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Pearson Clinical Assessment. Scoring van de BDI-II-NL-R. Q-global TM Handleiding

Pearson Clinical Assessment. Scoring van de BDI-II-NL-R. Q-global TM Handleiding Pearson Clinical Assessment Scoring van de BDI-II-NL-R Q-global TM Handleiding SCORING VAN DE BDI-II-NL-R OP HET ONLINE PLATFORM Q- GLOBAL AANMELDEN Om een test kunnen scoren op het online platform, dient

Nadere informatie

Handleiding. Platform Netwerkondersteuning Dementie

Handleiding. Platform Netwerkondersteuning Dementie Handleiding Platform Netwerkondersteuning Dementie Colofon Dit document is opgesteld op basis van de algemene Cubigo handleiding. Het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) heeft

Nadere informatie

INHOUD: 1. Registreren... 1 2. Inloggen... 2 3. Recepten aanvragen... 3 4. Afspraak maken... 5 5. econsult starten... 8

INHOUD: 1. Registreren... 1 2. Inloggen... 2 3. Recepten aanvragen... 3 4. Afspraak maken... 5 5. econsult starten... 8 INHOUD: 1. Registreren... 1 2. Inloggen... 2 3. Recepten aanvragen... 3 4. Afspraak maken... 5 5. econsult starten... 8 1. Registreren patiëntenomgeving Om gebruik te maken van de online diensten van de

Nadere informatie

Handleiding ATA-Nederland

Handleiding ATA-Nederland Handleiding ATA-Nederland Inhoudsopagve 1. Start 1 1.1. Toegang tot ATA-Nederland en Aanmelding 1 2. Carnet-ATA aanvragen 3 2.1. Inloggen in ATA-Nederland 3 2.2. Nieuw Carnet-ATA aanvragen 4 2.2.1 Stap

Nadere informatie

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.

Infogids. SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o. Infogids SBSO Rumbeke - CampusTer Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inloggen op smartschool... 5

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Afname en scoring van de ZAREKI-R-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de ZAREKI-R-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de ZAREKI-R-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt

Nadere informatie

Registreren patiëntportaal nieuwe website Huisartsenpraktijk Baarlo

Registreren patiëntportaal nieuwe website Huisartsenpraktijk Baarlo 1 Stap-voor-stap handleiding Registreren patiëntportaal nieuwe website Huisartsenpraktijk Baarlo 1. Ga naar de nieuwe website: huisartsenpraktijkbaarlo.uwartsonline.nl 2. Klik op de knop Inloggen. 3. Klik

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1 Handleiding Facebook Registreren Facebook is een social network waarbij mensen met elkaar in contact komen. Het is gratis en voor iedereen, vanaf 14 jaar en ouder, toegankelijk. In deze handleiding wordt

Nadere informatie

Technische handleiding

Technische handleiding Technische handleiding Technische handleiding Verwijzersplatform - juli 2015-1 Inhoud 1 Prisma Mantelzorg 3 1.1 Wat is Prisma Mantelzorg? 3 1.2 Contactgegevens 3 2 Over de applicatie 4 2.1 Beschikbaarheid

Nadere informatie

Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet.

Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet. Beste ouder / verzorger, Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet. U heeft vanuit de basisschool van uw kind al informatie

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013 Inhoud 1. Inschrijven 2. Oproep zoeken en erop reageren 2.1 Inloggen 2.2 Twee manieren om oproepen te zoeken 2.2.1 Oproep zoeken per rubriek 2.2.2 Oproep

Nadere informatie

Handleiding: in gebruik nemen + instellen accountgegevens ouderportaal Mijnschool.nl

Handleiding: in gebruik nemen + instellen accountgegevens ouderportaal Mijnschool.nl Handleiding: in gebruik nemen + instellen accountgegevens ouderportaal Mijnschool.nl Indien bij ons op school van u als ouders/verzorgers van zowel vader als moeder een email-adres bekend is, heeft u ook

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BCS (Beter Leven systeem)

Gebruikershandleiding BCS (Beter Leven systeem) Gebruikershandleiding BCS (Beter Leven systeem) Inhoudsopgave 1.Uitnodigingsmail ontvangen... 3 2.Een account aanmaken... 4 Aanmelden met vouchercode?... 5 3.Bevestig uw account... 6 Al een account?...

Nadere informatie

Handleiding Talentenbank

Handleiding Talentenbank Handleiding Talentenbank In de Talentenbank kan je boventallige medewerkers registreren. Via deze tool kan je met andere instellingen samenwerken om het personeel aan een nieuwe baan te helpen. Deze medewerkers

Nadere informatie

AANMELDEN EN INLOGGEN...

AANMELDEN EN INLOGGEN... Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 AANMELDEN EN INLOGGEN... 4 2.1.1 De site... 4 2.1.2 Aanmelden en account aanmaken... 4 2.1.3 Persoonsgegevens invullen... 6 3 DE TESTEN... 7 Hogeschool Rotterdam, Studiesucces

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties

Handleiding Cubigo Verenigingen en Organisaties Handleiding Verenigingen en Organisaties Wij heten u hartelijk welkom bij, het platform waar de verbinding wordt gelegd tussen burgers, instellingen, bedrijven en verenigingen op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Pagina 2 Inhoud Inloggen... 4 Standnaam en logo invoeren... 5 Invoeren van uw bedrijfsgegevens...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Inhoud Hoe log ik in?... 2 Gevolgen van de privacyverklaring... 4 Werken op een groepsaccount van Cicero... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Ingelogd zijn... 5 Individueel

Nadere informatie

Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website

Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website Handleiding Talententicket Inhoudstabel Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website... 1 Registreren van je vereniging wanneer je al bent geregistreerd op de website...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ZWIP

Gebruikershandleiding ZWIP Gebruikershandleiding ZWIP het Zorg- en WelzijnsInfoPortaal Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Uitleg ZWIP... 3 1.1 Opstarten ZWIP... 3 1.2 Aanmeldscherm... 4 1.3 Wijzigen van uw wachtwoord... 5 1.4 Startscherm...

Nadere informatie

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013)

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013) Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013) Ga naar de website van de IJshal Leeuwarden (www.ijshalleeuwarden.nl) en kies voor de button: Inschrijven

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Afname en scoring van de WISC-V-NL op het online platform Q-global

Afname en scoring van de WISC-V-NL op het online platform Q-global Afname en scoring van de WISC-V-NL op het online platform Q-global Aanmelden Om een test te kunnen afnemen of scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. Raadpleegt u

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ

Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ Versie 1 september 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op Cliëntportaal TMZ... 4 3. Voorbeeld Cliëntportaal TMZ... 7 4. Mijn afspraken... 8 5. Mijn Dossier...

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor werkgevers Inhoudstafel Account aanmaken Organisatiegegevens ingeven Een job posten Post uw job op Facebook Een job kopiëren Collega s uitnodigen Job onzichtbaar maken

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rabo OmniKassa Downloadsite Versie 2.0 januari 2012

Gebruikshandleiding Rabo OmniKassa Downloadsite Versie 2.0 januari 2012 Gebruikshandleiding Rabo OmniKassa Downloadsite GEBRUIKSHANDLEIDING RABO OMNIKASSA DOWNLOADSITE Pagina 1/13 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. VERBINDING... 4 2.1 INLOG PAGINA... 4 2.2 PROCEDURE BIJ EERSTE

Nadere informatie

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing U vindt hieronder een beschrijving van de stappen die u moet volgen om uw bedrijf te registreren in de ConstruBadge toepassing. 1. Kijk na

Nadere informatie

Infogids. SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.

Infogids. SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o. Infogids SBSO Rumbeke Campus Ter Sterre Passendaalsestraat 26 8890 Moorslede 051 77 77 75 - www.tersterre.be - tersterre.moorslede@g-o.be INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inloggen op smartschool... 5

Nadere informatie

Handleiding Jaarverantwoording Kinderopvang 2015

Handleiding Jaarverantwoording Kinderopvang 2015 Handleiding Jaarverantwoording Kinderopvang 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Inloggen bestaand account... 4 1.2 Inloggen nieuw account... 5 1.3 Verschil specialist of coördinator... 6 2. Selecteren

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Versie 4.2; 13 november Contact via:

Handleiding voor leerkrachten. Versie 4.2; 13 november Contact via: Handleiding voor leerkrachten Versie 4.2; 13 november 2012 Aanpassingen: 2.1 Mogelijkheid tot wijzigen wachtwoord 3.1 Nieuwe inlogprocedure 4.1 Nieuwe inlogprocedure: leerlingen loggen zelfstandig in 4.2

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers OZO Handleiding 1 Voor gebruikers/deelnemers Inleiding Deze handleiding legt u uit hoe u als gebruiker/deelnemer op overzichtelijke wijze de weg kunt vinden binnen de OZO website. Wilt u uitleg over de

Nadere informatie

Toegang tot Mijn Gegevensdiensten

Toegang tot Mijn Gegevensdiensten Toegang tot Mijn Gegevensdiensten Mijn Gegevensdiensten is een beveiligde omgeving op uwv.nl. Op Mijn Gegevensdiensten: vindt u productinformatie en uitleg over het aanvragen van gegevensproducten; kunt

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank voor organisaties

Handleiding vacaturebank voor organisaties Handleiding vacaturebank voor organisaties Wilt u graag uw organisatie aanmelden voor onze vacaturebank? Weet u niet hoe u vacatures op onze website (www.mikado-vc.nl) kunt toevoegen? Of krijgt u een melding

Nadere informatie

Stap-voor-stap MijnZw@ngerschap: de handleiding voor het gebruik van MijnZorgnet voor cliënten.

Stap-voor-stap MijnZw@ngerschap: de handleiding voor het gebruik van MijnZorgnet voor cliënten. Stap-voor-stap MijnZw@ngerschap: de handleiding voor het gebruik van MijnZorgnet voor cliënten. Stap 1: DigiD met sms functie Stap 2: Inloggen en profiel aanmaken op MijnZorgnet Stap 3: De onderdelen in

Nadere informatie

SCORING VAN DE WMS-IV-NL OP HET ONLINE PLATFORM Q-GLOBAL

SCORING VAN DE WMS-IV-NL OP HET ONLINE PLATFORM Q-GLOBAL SCORING VAN DE WMS-IV-NL OP HET ONLINE PLATFORM Q-GLOBAL AANMELDEN Om te kunnen scoren op het online platform, dient u zich eerst aan te melden als gebruiker. De aanmelding voor het Q-global online platform

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS)

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) Fonds verstandelijk gehandicapten Mei 2015 Inhoudsopgave HOE KOM IK IN HET SYSTEEM?... - 3 - UITLEG PER FUNCTIE... - 4 - Algemeen - 4 - Home - 4 - Plaatselijke

Nadere informatie

Instructie aanleveren Wmo cliëntervaring Laatste update: 30 juni 2016

Instructie aanleveren Wmo cliëntervaring Laatste update: 30 juni 2016 Instructie aanleveren Wmo cliëntervaring 2016 Laatste update: 30 juni 2016 De opdrachtgever (gemeente) kan op eigen gelegenheid en op elk gewenst moment de resultaten vrijgeven voor publicatie op het platform

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Inleiding Beste VO contactpersoon, Voor u ligt de handleiding DDD voor het VMBO. Het gebruik van het DDD wijst zoveel mogelijk voor zich. Toch willen we het DDD ondersteunen

Nadere informatie

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden.

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Ga naar de website van de IJshal Leeuwarden (www.ijshalleeuwarden.nl) en kies voor de button: Skeelerschool Klik vervolgens op de oranje

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. obssprinkels

Handleiding. Ouderportaal. obssprinkels Handleiding Ouderportaal obssprinkels obssprinkels, Zuiderlaan 197b, 7944 EE Meppel T: 0522-799111 email: obssprinkels@stichtingpromes.nl http://www.obssprinkels.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Handleiding Subsidieportaal Agentschap SZW

Handleiding Subsidieportaal Agentschap SZW Handleiding Subsidieportaal Maart 2012 Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Registreren 3 2. Inloggen 3 3. Welkomstpagina 4 4. Mijn gegevens 5 - Aanpassen 6 - Gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen 7 - Contactpersonen

Nadere informatie

HANDLEIDING - MODERATOR

HANDLEIDING - MODERATOR HANDLEIDING - MODERATOR INHOUD Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 6 Aanmelden bij de Acadin leeromgeving... 6 Afmelden... 7 Gebruikers administreren... 8 Gegevens van leerlingen en begeleiders

Nadere informatie

Handleiding Bardienstplanner Versie 1.2

Handleiding Bardienstplanner Versie 1.2 Versie 1.2 Inleiding Beste leden, Hieronder vind je een handleiding voor de bardienstplanner zoals deze wordt toegepast op onze website www.tclangenboom.nl. Deze handleiding geeft een beschrijving weer,

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo.nl

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo.nl Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo.nl voor aanbieders (Versie juli 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 3 Over de handleiding... 4 Deel I - Uitleg

Nadere informatie