STUDIE 9 BEROEPSPROFIEL. medisch laboratoriumtechnoloog (m/v)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE 9 BEROEPSPROFIEL. medisch laboratoriumtechnoloog (m/v)"

Transcriptie

1 STUDIE 9 BEROEPSPROFIEL medisch laboratoriumtechnoloog (m/v)

2 BEROEPSPROFIEL medisch laboratoriumtechnoloog (m/v) sector : gezondheidszorg studiegebied : gezondheidszorg opleiding : laboratorium- en voedingstechnologie beroep : medisch laboratoriumtechnoloog (m/v) Werkgroep beroepsprofiel van de medisch laboratoriumtechnoloog in opdracht van de Vlaamse Onderwijsraad D/1996/6356/10 De leden van de werkgroep beroepsprofielen zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor het beroepsprofiel. De Vlor heeft ingestaan voor een uniforme en toegankelijke lay-out.

3 INHOUD BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG I N H O U D VOORWOORD 1 1 INLEIDING Introductie Aanpak Uitgangspunten 5 2 TERMINOLOGIE 7 3 DE OPLEIDING MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE Historisch overzicht De huidige toestand 10 4 BEROEPS- EN FUNCTIETYPERING Beroepen Medisch laboratoriumtechnoloog Andere beroepen Historische achtergrond Werkveld Taakgebieden Functies Erkend medisch laboratoriumtechnoloog Onderzoeksmedewerker Kwaliteitsfunctionaris Technisch-commercieel en administratief medewerker 19 5 ALGEMENE KENMERKEN VAN DE GEGRADUEERDE IN DE MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE Basiskenmerken Kenmerken in doorstroomfuncties Fysieke, psychische en economische vereisten 23 6 ONDERWIJSDOELSTELLINGEN I.F.V. HET VOORGESTELDE BEROEPSPROFIEL 24 7 SLOTBESCHOUWINGEN 26 8 BIJLAGEN 27 Bijlage 1: Samenstelling van de werkgroep 27 Bijlage 2: Literatuurlijst 29 Bijlage 3: Legitimatiestukken 30

4 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 1 VOORWOORD Langs deze weg wil ik allen die rechtstreeks of onrechtstreeks hebben meegewerkt aan de realisatie van het beroepsprofiel van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie oprecht danken voor hun inzet en onmisbare hulp. Dit beroepsprofiel is de resultante van echt teamwerk. Het team bestond uit deskundigen van de erkende beroeps- en werkgeversorganisaties en de hogescholen. Elk van hen heeft op vrijwillige basis actief en enthousiast meegewerkt, zonder te kijken op werk en tijd. Mijn dank gaat in de eerste plaats naar de heren G. Dewulf, L. Logghe en B. Smeets, medisch laboratoriumtechnologen en bestuursleden van de Belgische vereniging van laboratoriumtechnologen, voor het ter beschikking stellen van heel wat documentatiemateriaal alsmede hun talrijke adviezen. Heel speciaal wil ik ook wijlen de heer J. Malfait danken voor het pionierswerk dat, vooral onder zijn impuls, de afgelopen jaren werd geleverd ten gunste van de medisch laboratoriumtechnologen, de hogescholen en het beroep. In de voorbereidingsfase van het uitschrijven van dit beroepsprofiel was hij, samen met de voorzitter van deze vereniging, de heer L. Logghe, de stuwende motor. Graag dank ik ook de heer Dr. M. Moens, secretaris van de Belgische beroepsvereniging der geneesheren specialisten in de medische biologie, en de heer Apoth. Biol. H. Raes voorzitter van de Belgische vereniging van de apothekers specialisten in de klinische biologie. Vanuit hun organisatie hebben zij bijzonder constructief meegewerkt aan het uitschrijven van de specifieke taken, functies, competenties en verantwoordelijkheden van de gegradueerden tewerkgesteld in de medische laboratoria. Op grond van hun dossierkennis en ervaring werden talrijke tussentijdse problemen opgelost. Mijn oprechte dank gaat ook uit naar de heer L. Versteynen, medisch laboratoriumtechnoloog en werknemer bij Janssen Pharmaceutica, die als vertegenwoordiger van de afgestudeerden tewerkgesteld in de (para)medische bedrijfswereld een bijdrage heeft geleverd. Zijn adequate raadgevingen waren onmisbaar om tot een beroepsprofiel te komen dat een globaal referentiebeeld geeft voor het ganse werkveld. Ook de directies en docenten van alle Vlaamse hogescholen die de opleiding tot gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie organiseren, hebben deze opdracht ten volle ondersteund. Op basis van de eigen ervaringen met de opleiding en hun veelvuldige contacten met het werkveld, hebben zij dit beroepsprofiel mee gekarakteriseerd. De verschillen in visie en klemtonen tussen de hogescholen werden besproken en na consensus opgenomen in het eindrapport.

5 2 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG Op vraag van de minister vice-president en Vlaams minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken, de heer L. Van den Bossche, wordt onderhavig document overhandigd aan de Vlaamse Onderwijsraad. Binnen het kader van de kwaliteitsbewaking en de bevoegdheden inzake opleidingsprogramma's toevertrouwd aan de hogescholen, is de Vlor het orgaan bij uitstek om het overleg tussen de hogescholen inzake deze materies te organiseren en te coördineren. De leden van de werkgroep beroepsprofiel van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie zijn ervan overtuigd dat de Vlor met dit eindrapport een basisdocument heeft dat als referentie kan gebruikt worden voor informatie en bijkomende opdrachten. Apoth. J. Lievens voorzitter van de werkgroep beroepsprofiel van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie.

6 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 3 1 INLEIDING 1.1 Introductie Op 30 maart 1993 gaf de minister vice-president en Vlaams minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken, de heer L. Van den Bossche, de opdracht een werkgroep samen te stellen die het beroepsprofiel van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie diende vast te leggen. Tijdens een introductievergadering werd door leden van de Dienst voor Onderwijsontwikkeling (DVO) schriftelijke en mondelinge toelichting gegeven omtrent deze opdracht. Inzake planning werd gevraagd om dit werk te voltooien uiterlijk tegen april In diezelfde periode werden tevens de voorbereidende gesprekken gevoerd rond het nieuwe decreet betreffende de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap van 13 juli Hierbij is er lange tijd onzekerheid geweest over de juiste plaats van de opleiding medische laboratoriumtechnologie in de studiegebieden. Uiteindelijk werd in het decreet voorzien dat de opleiding ressorteert onder het studiegebied gezondheidszorg. Na publicatie van het HOBU-decreet in het Belgisch Staatsblad, was er onmiddellijke bereidheid bij de directies van de hogescholen om te starten met het uitschrijven van het beroepsprofiel. Tijdens het academiejaar werd, in samenwerking met wijlen de heer J. Malfait - beheerder van de Belgische Vereniging voor Laboratoriumtechnologen - gestart met het opzoeken van literatuurgegevens, het ontwerpen en bespreken van primaire teksten. In de eerste helft van het academiejaar werden bijkomende nuttige gegevens omtrent het beroepsprofiel opgevraagd bij de verschillende hogescholen, beroepsverenigingen en instanties. Hiermee rekening houdende werd een eerste algemene ontwerptekst of sneuveltekst klaargemaakt. Ondertussen werd ook de werkgroep samengesteld die het beroepsprofiel zou opstellen. Tijdens de tweede helft van het academiejaar vonden de plenaire vergaderingen van de werkgroep plaats waarbij, in een zeer constructieve sfeer, de sneuveltekst grondig werd besproken, toegelicht, gecorrigeerd en aangevuld. Wat betreft de opleidingsbenaming en graad gebruiken we in de tekst de terminologie van het Decreet betreffende de Hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap van 13 juli Hierin wordt de opleidingsbenaming "medische laboratoriumtechnologie" en de graad van "gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie" voorgesteld. Het KB nr van 2 juni 1993 betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog en houdende vaststelling van de lijst van handelingen waarmee deze laatste door een arts kan worden belast, bepaalt de beroepstitel als "medisch laboratoriumtechnoloog". De werkgroep wil vooraf de aandacht vestigen op het verschil in schrijfwijze.

7 4 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG In de tekst zullen we volgende schrijfwijzen gebruiken: medische laboratoriumtechnologie als opleidingsbenaming, gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie als graad en medisch laboratoriumtechnoloog als beroepstitel. Het opstellen van beroepsprofielen is niet eenvoudig. Instellingen, laboratoria en bedrijven komen niet spontaan vertellen welke kennis en vaardigheden afgestudeerden in een bepaald beroep moeten bezitten. Op het moment dat afgestudeerden in het beroep stappen, zijn ze niet meer verbonden aan een hogeschool. Docenten hebben wel heel wat contacten met het werkveld, doch zien niet steeds hoe de opleiding in het beroepenveld geconcretiseerd wordt. Daarnaast merken we ook dat het beroepenveld geen statisch geheel is, maar onder invloed van maatschappelijke en economische parameters voortdurend in beweging is. En tenslotte spelen persoonsgebonden aspecten een belangrijke rol bij het uitoefenen van een concreet beroep. 1.2 Aanpak Om de geloofwaardigheid van de uitgeschreven beroepsprofielen te verzekeren, is het belangrijk dat aan het opstellen van deze profielen zoveel mogelijk partijen deelnemen. Daarom werd de werkgroep die het beroepsprofiel van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie opgesteld heeft, samengesteld uit volgende leden: - één afgevaardigde van elke Vlaamse hogeschool die de opleiding medische laboratoriumtechnologie organiseert (de directeur of een docent) - drie afgevaardigden van de Belgische vereniging van laboratoriumtechnologen - één afgevaardigde van de Belgische beroepsvereniging der geneesheren specialisten in medische biologie - één afgevaardigde van de Belgische vereniging van de apothekers specialisten in de klinische biologie - één vertegenwoordiger van de medisch laboratoriumtechnologen tewerkgesteld in de farmaceutische industrie - een voorzitter die werd aangeduid door de DVO De volledige deelnemerslijst met identiteitsgegevens is in bijlage 8.1 opgenomen. Tijdens het academiejaar werd de afdeling klinische chemie in alle hogescholen die deze opleiding organiseren, doorgelicht door de Inspectie Hoger Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. In het kader van deze doorlichting werden afgestudeerden bevraagd omtrent hun tewerkstelling. Met deze gegevens werd, weliswaar niet mathematisch, ook rekening gehouden bij het opstellen van de profielen. De afgelopen jaren zijn er binnen de Nationale Raad en de Technische Commissie voor Paramedische Beroepen vele gesprekken en onderhandelingen gevoerd als voorbereiding op de erkenning van het beroep van medische laboratoriumtechnoloog.

8 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 5 Bij het uitschrijven van het beroepsprofiel werd door de deelnemers regelmatig gewezen op standpunten en discussies die in hogergenoemde commissie werden ingenomen of uitgepraat. Met de punten opgenomen in het Koninklijk Besluit nr van 2 juni 1993 en de elementen die hieraan vooraf gingen, werd dus terdege rekening gehouden. Bij de redactie van de inhoud van de beroepsomschrijving werd geopteerd voor een ruime, maximalistische visie. Door de grote variatie aan beroepen enerzijds, en disciplines binnen een bepaald beroep anderzijds, is het zeer moeilijk of zelfs onmogelijk dat één individu in staat zou zijn zich al deze eigenschappen en vaardigheden eigen te maken tijdens een normale beroepsloopbaan. 1.3 Uitgangspunten Tijdens de bijeenkomsten werd door de leden van de werkgroep meermaals opgemerkt dat een opleiding met een te sterke specialisatie in een bepaalde discipline (klinische chemie, hematologie, bacteriologie, histo(patho)logie,...) niet aangewezen is in Vlaanderen. Onze maatschappij is meer geïnteresseerd in het algemeen niveau van de afgestudeerde en zijn polyvalente inzetbaarheid. De afgestudeerden moeten voldoende basiskennis en basisvaardigheden bezitten, zodat ze zich later in hun beroepsleven gemakkelijk kunnen bijscholen en/of verder bekwamen. Dit is immers meer dan ooit een levenslange opdracht geworden, terwijl de toegepaste uitvoeringstechnieken en principes dikwijls wijzigen of snel achterhaald zijn. Dit betekent dat veel aandacht moet besteed worden aan o.a. het verwerven van inzicht in fundamentele principes, probleemoplossend en kritisch denken, in teamverband werken, analyseren, zorgvuldig en verantwoord handelen, systematisch werken, creativiteit en persoonlijk initiatief, informatie opvragen en verwerken... Daarnaast constateren we dat het kennis- en toepassingsveld steeds ruimer wordt en de opleidingsduur constant is gebleven. Hieruit besluiten dat de leerinhouden de ontwikkelingen in het kennis- en beroepsveld niet hoeven te volgen, is fout. Goed gekozen en relevante leerinhouden zullen de studenten immers een motiverende meerwaarde geven tijdens hun studie die ze levenslang behouden. Het beheersen van een inhoudonafhankelijke methodologie is veel belangrijker dan het bezitten van encyclopedische kennis. Een gevolg van deze aanpak is dat afgestudeerden in principe een ruimer toekomstbeeld voor zich hebben als ze zich op de arbeidsmarkt begeven. De persoonlijke kwaliteiten zijn hierbij minstens even belangrijk als de technisch-wetenschappelijke kennisbagage van de afgestudeerde. In vele functies verwacht men een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheid, het louter uitvoerende werk komt steeds minder aan bod. Talenkennis, communicatieve en sociale vaardigheden worden steeds belangrijker.

9 6 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG Bijscholing voor erkende medische laboratoriumtechnologen staat expliciet ingeschreven in het KB van 2 juni Er is echter geen concrete regeling voor de organisatie en de financiering zodat bijscholing op dit moment eerder op vrijwillige basis gebeurt.

10 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 7 2 TERMINOLOGIE Een beroep is een geheel van bijeenhorende taken in het kader van een arbeidsverdeling binnen een gemeenschap waarin arbeid een economisch goed is, en wordt gekenmerkt door het feit, dat de onderlinge samenhang en de aard van deze taken in hoofdzaak onafhankelijk zijn van de organisatievorm waarbinnen de arbeid wordt verricht. Een functie is een geheel van bijeenhorende taken binnen een organisatie, waarbij de aard van de gebundelde taken voornamelijk door de organisatievorm van de betrokken onderneming wordt bepaald. Een beroepsprofiel is een systematische beschrijving van taken die iemand in het beroep moet kunnen uitoefenen en vereisten (fysieke, psychische, economische) waaraan men moet voldoen om dat beroep of die functie naar behoren te kunnen uitvoeren. In een beroepsprofiel worden de verschillende typen werkzaamheden in de normaal toegankelijke functies bij verschillende werknemers en in de diverse sectoren, verwerkt. Deze taken, werkzaamheden en vereisten (later ook kenmerken genoemd) zijn het gevolg van: - de kennis, het inzicht en de vaardigheden binnen het specifieke vakgebied; - de attituden; hiermee wordt het niet-vakspecifieke handelen bedoeld dat nodig is om goed te functioneren in de toegankelijke beroepen en functies. Dit is eveneens een combinatie van kennis en vaardigheden. - het probleemstellend en probleemoplossend vermogen horend bij het betreffende opleidingsniveau. Een beroepsprofiel tracht naast de taken van een beginnend beroepsbeoefenaar ook de situatie weer te geven na enige jaren praktijk. Een taakgebied is een verzameling van taken en wordt bij voorkeur aangeduid met een naam die geënt is op kenmerkende typen van activiteiten die in de beroepsuitoefening voorkomen. Een taak is een min of meer zelfstandig geheel van samenhangende handelingen, die door de beoefenaar, alleen of in teamverband, moet worden verricht binnen een bepaald tijdsbestek en waar hij verantwoordelijkheid voor draagt. Onder tewerkstellingssector verstaan we de afdeling binnen het maatschappelijk of economisch leven waarin de beroepsbeoefenaars worden tewerkgesteld, er functies opnemen of er geregeld arbeiden. De vier hoofdsectoren zijn de volgende: - de primaire of agrarische sector, - de secundaire of industriële sector, - de tertiaire of commerciële sector, - de quaternaire of niet-commerciële sector. Het werkveld of arbeidsterrein is het geheel of de verzameling van de verschillende tewerkstellingssectoren waarin personen met een bepaalde kwalificatie arbeid verrichten.

11 8 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG Van de geformuleerde beroepsbeelden worden opleidingsdoelstellingen afgeleid. Samen vormen zij het beroepsopleidingsprofiel waarmee het gewenste opleidingsresultaat bij de student wordt vastgelegd (eindtermen). Opleidingsdoelstellingen moeten vertaald worden in het curriculum van de opleiding. Er moet een logisch verband bestaan tussen de curriculumonderdelen (opleidingsonderdelen of vakken) en de daarmee corresponderende opleidingsdoelstellingen. In deze nota wordt het beroepsprofiel van de gegradueerde in medische laboratoriumtechnologie beschreven. Omwille van de leesbaarheid wordt in deze tekst enkel de mannelijke vorm gebruikt. Uiteraard hebben de gegevens in het beroepsbeeld ook betrekking op vrouwelijke medewerkers. De term "medewerker" is een algemene term voor de veelheid van functiebenamingen die tegenwoordig gangbaar zijn.

12 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 9 3 DE OPLEIDING MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 3.1 Historisch overzicht In september 1949 startte rector Z.E.H. T. Blancquaert, op vraag van de medische wereld en vooral onder impuls van docent dr. med. C. Peeters, als eerste in Vlaanderen met een driejarige opleiding "Bedrijfsassistent in de Klinische Scheikunde" in de Hogere Technische Brouwerijschool Sint-Lieven te Gent. Een tiental meisjesstudenten volgden daarbij in het eerste jaar grotendeels dezelfde lessen als de studenten die in datzelfde jaar de gelijktijdig opgerichte driejarige opleiding "Technisch ingenieur in de scheikunde" aanvatten. Pas maanden nadien werd de ministeriële erkenning en subsidiëring bekomen. De eersten studeerden dus in 1952 af. De opleiding behoorde tot de categorie "hogere technische school van de eerste graad A1". Het eerste jaar van het curriculum werd besteed aan algemene vakken: wiskunde, fysica, anorganische en organische scheikunde, Nederlands, Engels en de daarbijhorende praktische oefeningen. In de cursus "algemene laboratoriumhandelingen" leerde men allerlei bewerkingen: glasbewerking, pipetteren, titreren, oplossingen bereiden, veilig omgaan met scheikundige producten, enz. Veel aandacht werd besteed aan nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid van de handelingen. Vanaf het eerste college werd de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid en de wetenschappelijke objectiviteit van de uitvoerder. Deze attituden werden gedurende het ganse curriculum voortdurend ingeprent. In het tweede jaar doceerde men analytische chemie, biochemie, biofysica, anatomie en embryologie, en microbiologie, telkens met praktische oefeningen. Tussen het tweede en derde jaar kon men vrijblijvend een stage lopen gedurende 4 tot 6 weken in een ziekenhuis of bij een geneesheer. Deze stage gaf een enorme meerwaarde aan de afgestudeerden die ze vrijwillig gevolgd hadden. In het derde jaar werd de nadruk gelegd op de specifieke medische vakken: fysiologie en pathologie, hematologie, klinische chemie aangevuld met medische microbiologie, en een grondige cursus deontologie. De practica werden in de school zelf gegeven. Op het einde van de opleiding werd een persoonlijk werk voorgedragen bestaande uit een literatuurstudie over een bepaald onderwerp of een theoretisch vergelijkende studie. De studies waren van hoog niveau. Tijdens de ganse opleiding werden uren onderwijsactiviteiten voorzien, gespreid over drie studiejaren. De docenten waren meestal assistenten of werkleiders van de universiteiten. Heel wat cursussen werden samen gevolgd met de studenten technisch ingenieur.

13 10 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG De belangstelling voor studies in klinische scheikunde bij studenten nam toe. Het aantal medische laboratoria en vooral het aantal aangevraagde medische analyses steeg spectaculair. Er was nood aan degelijk gevormde assistenten in de klinische scheikunde. Verschillende scholen volgden het voorbeeld van Gent, vooral in de universiteitssteden en centra met tamelijk grote ziekenhuizen. Omzeggens al deze scholen organiseerden de opleiding klinische scheikunde vanaf dan gemeenschappelijk met de opleiding tot assistent in de industriële scheikunde. De studenten kozen in het eerste jaar voor de afdeling laboratoriumassistenten. Vanaf het tweede studiejaar hadden de studenten de keuze tussen twee richtingen: de afdeling van assistenten in de klinische laboratoria enerzijds en de afdeling van assistenten in de industriële laboratoria anderzijds. De opleidingsduur voor assistenten in de klinische laboratoria was drie jaar. Ten gevolge van de kaderwet van 7 juli 1970 betreffende de structuur van het hoger onderwijs, werd met ingang van 1 september 1970 de afdeling klinische scheikunde ingedeeld in de categorie van het "Paramedisch Hoger Onderwijs van het Korte Type met Volledig Leerplan". Afgestudeerden behaalden de graad van laboratoriumassistent in de klinische scheikunde. Met ingang van het academiejaar werd de afdelingsbenaming gewijzigd in klinische chemie en werd de graad van gegradueerde in de klinische chemie ingevoerd. In het academiejaar werd de opleidingsduur van alle korte typeopleidingen verplicht op drie studiejaren gebracht. Deze toestand werd behouden tot en met het academiejaar De huidige toestand (op 1 september 1995) Ten gevolge van het decreet van 13 juli 1994 betreffende de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap is de structuur van het Hoger Onderwijs Buiten de Universiteit grondig gewijzigd. De namen "hoger onderwijs van het korte type", "categorie", "afdeling" en "optie" worden gewijzigd in "hoger onderwijs van één cyclus", "studiegebied", "basisopleiding" en optie. Het decreet definieert het hoger onderwijs van één cyclus als volgt: "De basisopleidingen van één cyclus en de overeenkomstige graden zijn gericht op het verwerven van beroepsvaardigheden, gestoeld op wetenschappelijk onderbouwde kennis. In het geheel dragen ze bij tot de algemeen menselijke vorming en zijn in het bijzonder gericht op de praktische toepassing van de wetenschappen, het zelfstandig denken en het ontwikkelen van creativiteit en beroepsvaardigheid" (Art. 10 2). Alle basisopleidingen bestaande uit één cyclus zijn ingedeeld in drie studiejaren. De basisopleiding laboratorium- en voedingstechnologie bestaande uit één cyclus behoort tot het studiegebied gezondheidszorg. Binnen deze basisopleiding kunnen

14 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 11 drie opties georganiseerd worden: de optie farmaceutische en biologische technieken, de optie medische laboratoriumtechnologie en de optie voedings- en dieetkunde. Na het beëindigen van de optie medische laboratoriumtechnologie wordt de graad van "gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie" verleend. Een optie is een differentiatie binnen een basisopleiding die leidt tot een afzonderlijke vermelding op het diploma. Een optie is geënt op een gemeenschappelijke stam van minstens één derde en ten hoogste twee derden van het opleidingsprogramma.

15 12 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 4 BEROEPS- EN FUNCTIETYPERING 4.1 Beroepen Medisch laboratoriumtechnoloog De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie bezit de vereiste bekwaamheid en heeft de wettelijke bevoegdheid om het erkend beroep van medisch laboratoriumtechnoloog uit te oefenen zoals vastgelegd in het KB nr van 2 juni Hij is in het kader van de huidige wetgeving de enige die voldoet aan de wettelijk voorgeschreven voorwaarden. Het Koninklijk Besluit nr van 2 juni 1993 (Belgisch Staatsblad van 10 juli 1993) legt met ingang van 20 juli 1993 het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog wettelijk vast. Dit KB bepaalt: 1 de formele wettelijke erkenning als paramedisch beroep; 2 de beroepstitel van medisch laboratoriumtechnoloog; 3 de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het erkend beroep van medisch laboratoriumtechnoloog; 4 de lijst van handelingen waarmee de medisch laboratoriumtechnoloog kan belast worden door een arts. De belangrijkste artikels uit dit KB staan als volgt beschreven: Art. 1: Het beroep "Laboratorium en biotechnologie, en menselijke erfelijkheidstechniek" is een paramedisch beroep in de zin van artikel 22 bis van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies. Art. 2: De beroepstitel waaronder het in artikel 1 vermelde beroep wordt uitgeoefend wordt als volgt bepaald: "Medisch laboratoriumtechnoloog". Art. 3: De uitoefening van het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog is voorbehouden aan personen die voldoen aan de volgende voorwaarden: 1 houder zijn van een diploma dat een opleiding bekroont van tenminste 3 jaar hoger onderwijs met volledig leerplan, waarvan het leerprogramma op zijn minst: a een theoretische opleiding omvat in: - algemene chemie - organische chemie - analytische chemie - biochemie - fysica - biologie - fysio(patho)logie - informatica - statistiek - radioprotectie - deontologie;

16 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 13 b c een theoretische en praktische opleiding, georiënteerd naar de medische toepassing, omvat in: - klinische chemie - microbiologie - hematologie - cyto(histo)logie - in-vivotechnieken; stages omvat in: - klinische chemie, - hematologie, - microbiologie. 2 hun beroepskennis en -vaardigheden via bijscholing onderhouden en bijwerken, om een beroepsuitoefening op een optimaal kwaliteitsniveau mogelijk te maken. De hierboven bedoelde bijscholing moet bestaan uit persoonlijke studie en deelname aan door instellingen en organisaties ingerichte vormingsactiviteiten. Art. 4: De lijst van de handelingen waarmee een arts met toepassing van artikel 5, 1, eerste lid, van voormeld koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 een medisch laboratoriumtechnoloog kan belasten, is opgenomen in de bijlage bij dit besluit. Deze lijst van handelingen wordt opgenomen in de paragraaf over de taakgebieden Andere beroepen De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie kan op basis van zijn kwalificaties nog andere beroepen uitoefenen. Meestal gaat het over beroepen waarvoor er geen geëigende opleiding en wetgeving bestaat. De hiervoor noodzakelijke kennis en vaardigheden sluiten inhoudelijk sterk aan bij deze van de medisch laboratoriumtechnoloog. De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie kan eveneens volgende beroepen uitoefenen: - laboratoriumtechnoloog (analist) in de nijverheid; - onderzoeksmedewerker; - technisch-commercieel medewerker; - medisch secretaris; - lesgever (praktijklector in het HOBU, leraar wetenschappen in de eerste en tweede graad van het SO,...) Historische achtergrond bij het beroep van medisch laboratoriumtechnoloog De eerste afgestudeerden werden tewerkgesteld in ziekenhuizen (universiteit, OCMW of privé) en in privé-dokterspraktijken. Daar werkten zij in nauwe samenwerking met het geneeskundig team. Vanaf het begin hebben de eerste klinische analisten zich kunnen waarmaken en hun werkterrein moeten verdedigen. Dit was meer dan noodzakelijk. Het verpleegkorps, dat veel talrijker was, trachtte toen reeds zijn prerogatieven te handhaven. Zij waren het die vroeger "met de

17 14 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG proefbuisjes omgingen"... Het zijn deze eerste klinische analisten of laboranten die het beroep gemaakt hebben. Na de oorlog evolueerde de geneeskunde in versneld tempo en ook werd het studeren na de humaniora (vooral bij de meisjes) frequenter. De belangstelling voor de studies van klinisch laboratoriumassistent vergrootte. Ondertussen steeg ook het aantal scholen die deze opleiding in het hoger onderwijs aanboden. Afgestudeerde technici uit de afdeling scheikunde van het hoger secundair technisch onderwijs (A2) voerden eveneens het beroep van "laborant" uit. De naam van "laborant" werd in het beroepsveld ook gebruikt voor gediplomeerden uit het hoger onderwijs. Die dualiteit zorgde voor heel wat moeilijkheden bij het afbakenen van het werkterrein van de klinisch laboratoriumassistent. In de rijksuniversiteiten heeft dit nog steeds een loopbaan- en baremische discriminatie voor gevolg. De nadruk moet gelegd worden op het hoog studieniveau van de eerste afgestudeerden. Al was toentertijd de medische biologie minder gesofisticeerd, de resultaten van de uitgevoerde analyses waren minstens even belangrijk. Immers, het arsenaal aan analyses waarover men beschikte was veel beperkter en het nemen van een kordate en verantwoordelijke beslissing even belangrijk. Het beroep was erg arbeidsintensief. Alle oplossingen werden in het labo manueel bereid en gestandaardiseerd, glaswerk werd met de hand gereinigd, de bereiding van voedingsbodems was veel ingewikkelder, enz. Mettertijd deden de "kit", het wegwerpmateriaal en de automaat hun intrede. Allerlei hulpmiddelen werden commercieel op de markt gebracht en verhoogden de capaciteit van de laboratoria. Het aantal afgestudeerden steeg fors tot in de jaren '70 - '80. Ten gevolge van de drastische bezuinigingsmaatregelen en de slechte faam van de medische biologie verminderde de belangstelling voor het beroep en de studie. Het aantal afgestudeerden is dan ook sterk gedaald om in het begin van de jaren '90 een dieptepunt te bereiken. Tot op heden zijn er in Vlaanderen afgestudeerden (bron: BVLT- ABTL tijdschrift nr 22/2 van maart-april 1995). 4.2 Werkveld De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie oefent hogergenoemde beroepen uit in onder andere: - medische laboratoria van algemene en universitaire ziekenhuizen, poliklinieken, psychiatrische ziekenhuizen, bloedtransfusiediensten, mutualiteiten... - medische laboratoria van privé-personen of -instellingen - laboratoria van universiteiten en andere instellingen voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek - instellingen voor toegepast onderzoek en ontwikkeling - overheidsdiensten - medische of arbeidsgeneeskundige diensten - onderzoeks-, ontwikkelings- en controlelaboratoria van de industrie - technisch-commerciële en administratieve diensten van firma's

18 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG Taakgebieden - De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie werkt meestal in medische laboratoria als erkend medisch laboratoriumtechnoloog. De medisch laboratoriumtechnoloog verricht bepaalde handelingen die de diagnose voorafgaan, of die de toepassing van een behandeling of de uitvoering van maatregelen van de preventieve geneeskunde betreffen. Deze handelingen worden door de bijlage van het KB nr van 2 juni 1993 gegroepeerd in vier taakgebieden. Gezien het belang hiervan, worden deze handelingen hieronder expliciet vermeld. Handelingen waarmee een arts met toepassing van artikel 5, 1, eerste lid, van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 een medisch laboratoriumtechnoloog kan belasten. 1 Staalafnames 1.1 bloedafneming door veneuze of capillaire punctie, of langs aanwezige arteriële katheter; 1.2 staalafneming en collectie van secreties en excreties met uitsluiting van invasieve handelingen. 2 Laboratoriumonderzoeken Het op punt stellen en het uitvoeren van onderzoeken in vitro op stalen van menselijke oorsprong: 2.1 chemisch onderzoek; 2.2 hematologisch onderzoek; 2.3 immunologisch onderzoek; 2.4 microbiologisch onderzoek; 2.5 pathologisch-anatomisch onderzoek; 2.6 genetisch onderzoek. 3 Functionele testen 3.1 voorbereiding en toediening van producten bij functieproeven; 3.2 uitvoeren en aflezen van cutane en intradermotesten. 4 Het technisch deel van volgende in-vivoverstrekkingen 4.1 meting en evaluatie van parameters behorende tot de verschillende biologische functies; 4.2 voorbereiding en assistentie bij invasieve ingrepen tot diagnosestelling; 4.3 gebruik en bediening van toestellen voor observatie van de verschillende functiestelsels; 4.4 voorbereiding, manipulatie en toediening van radioactieve producten. - De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie functioneert ook als medewerker in onderzoeks-, ontwikkelings- en controlelaboratoria. Hij is er verantwoordelijk voor het uitvoeren van chemische, fysische en biologische analyses en/of onderzoeken op stoffen afkomstig van het

19 16 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG menselijk lichaam of van andere levende wezens (planten, dieren, microorganismen). Hij dient deze verantwoordelijkheid op te nemen bij het uitvoeren van routine- en controleanalyses en/of onderzoeken. Daarnaast wordt hij ook ingeschakeld in researchprogramma's bij de ontwikkeling en in routinekwaliteitscontroles tijdens de commercialisatie van nieuwe technieken, producten en toepassingen met medische oriëntering. - De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie wordt ook tewerkgesteld als technisch-commercieel medewerker in biomedische laboratoriumdiagnostica en apparatuur, in farmaceutische artikelen, medisch materiaal... Hij is er binnen een team verantwoordelijk voor verkoop en distributie, technische dienstverlening en technische marketing, de commerciële buitendienst... - De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie kan eveneens tewerkgesteld worden als lesgever in het onderwijs, als medisch secretaris in ziekenhuizen Functies De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie is opgeleid voor functies waarin de betrokkene de opdrachten in hoge mate zelfstandig moet kunnen uitvoeren. Hiervoor is een grote praktische en theoretische vakbekwaamheid vereist. De mogelijke functies die gegradueerden in de medische laboratoriumtechnologie zouden kunnen opnemen, worden opgesomd. Per functie wordt een beschrijving gegeven van de belangrijkste taakgebieden en verantwoordelijkheden Erkend medisch laboratoriumtechnoloog De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie, tewerkgesteld als erkend paramedicus in de medische laboratoria, moet goed kunnen functioneren in de afdelingen klinische chemie, microbiologie, hematologie, cyto(histo)logie en bij het uitvoeren van in-vivotechnieken. Hij is vertrouwd met de respectieve onderzoeksmaterialen, de werkmiddelen, de werkwijzen, de kwaliteitseisen en de risico's eigen aan de diverse disciplines. Hij schenkt bijzondere aandacht aan de veiligheidsaspecten (o.a. het besmettingsgevaar). De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie levert hierdoor een bijdrage aan het stellen of bevestigen van de diagnose, het verzamelen van gegevens over het ziekteverloop en het opvolgen van de therapie. Ø In de afdeling klinische chemie Het onderzoeksmateriaal wordt hier gevormd door o.a.: bloed, plasma, serum, urine, ruggenmergvocht,... Hierin worden verscheidene parameters bepaald zoals eiwitten, suikers, lipiden, enzymen, substraten, elektrolyten, hormonen, geneesmiddelen, drugs, antistoffen, antigenen... Voor deze onderzoeken en/of analyses gebruikt men een groot scala van methodieken en dus ook een grote variatie aan analyseapparatuur.

20 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 17 De klinische chemie is sterk geautomatiseerd. Steeds meer gebruikt men computergestuurde apparaten. Dit vergemakkelijkt de berekening van de meetresultaten, de opslag en verwerking van de onderzoeksgegevens. Het gebruik van dergelijke automaten vereist een specifieke training. Naast de uitgevoerde chemische reacties en het mechanische deel van het apparaat, is er de software eigen aan het toestel en de werking on-line met de centrale labocomputer. De interne en externe kwaliteitscontrole en de evaluatie van de resultaten nemen een belangrijk deel van de tijd in beslag. Hierbij moet hij inzicht hebben in de mogelijke interferenties of veranderingen die het (levende) staal kan ondergaan na de staalafneming. De medisch laboratoriumtechnoloog moet ook in staat zijn om nauwkeurig en betrouwbaar manuele analyses uit te voeren. Er zijn onderzoeken die om redenen van de aard van het staal, de aard van het onderzoek of het beperkte aantal uit te voeren onderzoeken, op een volledig manuele manier moeten uitgevoerd worden. Het manueel kunnen uitvoeren van een analyse die normaal volautomatisch verloopt, is ook nodig om na te gaan wat er met die analyse of met dat staal eventueel verkeerd loopt. Ø In de afdeling hematologie Er wordt hoofdzakelijk bloed, plasma en beenmerg onderzocht. Men doet onderzoek i.v.m. bloedgroepen, kwalitatieve, kwantitatieve en morfologische gegevens over rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes, het stollingsmechanisme, bloedtransfusies... Ook met behulp van immunologische technieken worden heel wat parameters opgespoord en/of gedoseerd: antistoffen, antigenen... Heel wat immuunhematologische bepalingen, stollingsonderzoeken en (differentiële) celtellingen verlopen momenteel volautomatisch. Om na te gaan welke stalen manueel moeten behandeld worden, is een doorgedreven training vereist. Nieuwe technologieën, zoals HLA-typeringen (in het kader van orgaantransplantaties of van opsporing van erfelijke aanleg voor bepaalde aandoeningen) en flowcytometrie, die snel uitbreiding nemen, stellen eveneens hoge eisen. Naast de gewone bloedafnemingen brengen ook de capillaire bloedafnemingen (zuigelingen, oncologische patiënten,...) de medisch laboratoriumtechnoloog in contact met patiënten. De voor deze patiënten vaak moeilijke omstandigheden vergen bijzondere aandacht van de medisch laboratoriumtechnoloog. Ø In de afdeling microbiologie De medisch laboratoriumtechnoloog zal in deze afdeling microbiologisch onderzoek uitvoeren op onder meer urine, faeces, sputum, bloed en uitstrijkjes. Hij bereidt voedingsbodems. Het belangrijkste taakgebied is echter het identificeren van bacteriën, schimmels, gisten, parasieten, virussen en andere pathogene kiemen via entschema's, biochemische, serologische en microscopische testen. Hij bepaalt de gevoeligheid van micro-organismen voor antimicrobiële producten. Door de grote variatie in de aard van de stalen en op te sporen kiemen, is automatisering hier beperkt. Het kritisch observeren en het uitvoeren van de gepaste bijkomende testen, in functie van hun klinische relevantie, zijn essentiële vaardigheden. Het microscopisch onderzoek blijft een delicate taak: bijzondere concentratie en aandacht voor het ongewone is vereist.

21 18 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG Naast een kritische kijk op de kwaliteit van het geleverde werk, moet de medisch laboratoriumtechnoloog zich ook steeds bewust zijn van het potentiële besmettingsgevaar ten opzichte van zichzelf, zijn omgeving en van alle inoculaten. Ø In de afdeling cyto(histo)logie In deze afdeling worden weefselsneden, uitstrijkjes en andere lichaamsvochten onderzocht. De medisch laboratoriumtechnoloog levert een bijdrage tot het maken en kleuren van cyto(histo)logische preparaten en het microscopisch onderzoeken van weefselfragmenten en cellen. Hierdoor kunnen abnormale cellen en structuren onderkend worden. Een correcte voorbehandeling van de stalen en uitvoering van de onderzoeken zijn sterk bepalend voor de kwaliteit van het uitgevoerde onderzoek. Ø In de afdeling in-vivotechnieken Hieronder ressorteert het uitvoeren van het technisch gedeelte van onderzoeken bij patiënten. De voornaamste toepassingsgebieden zijn de nucleaire geneeskunde en het longfunctie-onderzoek. Het betreft hier de voorbereiding van het onderzoek, de toediening van producten, de uitvoering van het onderzoek en de verwerking en evaluatie van de resultaten. Dit vereist een patiëntgerichte ingesteldheid, gekoppeld aan een theoretische kennis, waarbij de medisch laboratoriumtechnoloog oog heeft voor de kwaliteit van de diverse parameters van het onderzoek. Naast het uitvoeren van analyses en/of onderzoeken in de verschillende domeinen van de klinische biologie, kan de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie nog belast worden met andere taken in het laboratorium: - beheer- en coördinatieactiviteiten - vernieuwing van de analyse- en onderzoeksmethoden - medewerking aan het op punt stellen en het implementeren van nieuwe technieken i.v.m. de staalnemingen, de laboratoriumonderzoeken, de functionele testen en de in-vivoverstrekkingen Een grote zelfstandigheid in het werk en een uitgesproken verantwoordelijkheidszin zijn noodzakelijk omdat de geneesheren medicaties en behandelingen zullen voorschrijven op basis van de analyseresultaten. Niettegenstaande deze grote zelfstandigheid berust de eindverantwoordelijkheid voor alle werkzaamheden in het medisch laboratorium bij de klinisch bioloog Onderzoeksmedewerker De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie tewerkgesteld in onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria, verricht er op zelfstandige wijze goed omschreven opdrachten op gebied van toegepast en fundamenteel onderzoek voor preventieve en wetenschappelijke doeleinden binnen de gezondheidszorg. Het ontwikkelingswerk voor nieuwe laboratoriummethoden behoort eveneens tot zijn werkgebied. Hij vervult deze taken in laboratoria verbonden aan universiteiten, onderzoeksinstellingen en industrie n (o.a. farmaceutische en diagnostica producerende industrie, medische ontwikkeling en toelevering,...).

22 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 19 De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie, actief in onderzoek en ontwikkeling: - werkt mee aan medisch georiënteerd onderzoek waarbij hij analyses en onderzoeken op analytisch, biochemisch, klinisch, microbiologisch, hematologisch, immunologisch en histologisch gebied verricht - levert een bijdrage aan de innovatie van de onderzoekstechnieken - is terdege thuis in de technieken ter beoordeling van de nauwkeurigheid van zijn analyses of onderzoeken - verwerkt, evalueert en rapporteert kritisch de meetgegevens en onderzoeksresultaten Kwaliteitsfunctionaris De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie kan ook werkzaam zijn binnen de kwaliteitsdiensten van onder meer de farmaceutische industrie, de geaccrediteerde klinische laboratoria, de voedingsnijverheid... en: - is verantwoordelijk voor de analysewerkzaamheden m.b.t. de kwaliteitscontrole; - levert een bijdrage aan de kwaliteitsbeheersing en de kwaliteitsborging binnen het laboratorium / bedrijf Technisch-commercieel en administratief medewerker De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie wordt ook tewerkgesteld in technisch-commerciële en administratieve functies, voornamelijk in medische en farmaceutische firma's. De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie: - werkt binnen een commercieel team mee aan de promotie, presentatie, prospectie, marketing, verkoop, lancering en advisering van (para)medisch-technologische producten, diensten en apparaten - is mee verantwoordelijk voor het uitvoeren en opvolgen van offertes, bestellingen, leveringen, technische dienstverlening en ondersteuning van klanten - levert een bijdrage aan productverbetering en versteviging van de marktpositie Algemeen behoren de gegradueerden in de medische laboratoriumtechnologie tot de bedienden binnen de kliniek, de instelling of het bedrijf. Naargelang de ervaring, de persoonlijke kwaliteiten en de inzet van de gegradueerde kan hij zich verder ontwikkelen in doorstroom- en finaliteitfuncties met een grotere deskundigheid en/of verantwoordelijkheid als: - hoofdlaboratoriumtechnoloog - wetenschappelijk onderzoeksmedewerker - projectverantwoordelijke - kwaliteitsverantwoordelijke

23 20 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 5 ALGEMENE KENMERKEN VAN DE GEGRADUEERDE IN DE MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE Hierin worden de kenmerken opgesomd waarover iemand binnen het ganse beroepsveld moet kunnen beschikken. Ongeacht de aard van de functie of de tewerkstellingssector dient de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie deze specifieke en a-specifieke kennis, inzicht en vaardigheden te bezitten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een gegradueerde in een startfunctie en iemand met een aantal jaren praktijk ervaring. 5.1 Basiskenmerken Elke medisch laboratoriumtechnoloog moet over een breed scala van kennis, inzicht en vaardigheden beschikken waarmee hij ergens in het vakgebied een functie zal kunnen vinden. Na een doorgaans algemeen begin van de loopbaan zal verdere bekwaming, gepaard met verschillende vormen van bijscholing (verplicht voor de erkende medische laboratoriumtechnoloog), plaatsvinden. Omwille van het gevarieerde functieaanbod is een brede initiële opleiding, zonder specialisatie, noodzakelijk. De medisch laboratoriumtechnoloog is op de hoogte van zowel vaktechnische achtergronden van de gehanteerde technieken als van de evaluatie van de meest voorkomende analyseresultaten. Hij bouwt kennis, inzicht en vaardigheden op om in staat te zijn de steeds wisselende en onvoorspelbare vraagstellingen te herkennen, te evalueren en zo nodig aan te passen. De noodzakelijke kenmerken worden in principe beoordeeld door de groep van personen die de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie als werknemer in normaal toegankelijke functies aanwerven en opvolgen tijdens zijn proefperiode van 6 tot 12 maanden. Na afloop van deze proeftijd en mits een gunstige beoordeling dient de medische laboratoriumtechnoloog over de hierna opgesomde basiskenmerken te beschikken. De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie bezit volgende vaktechnische kenmerken: - beschikt over een voldoende wetenschappelijke basiskennis en over een zodanige laboratoriumvaardigheid dat hij de experimentele werkzaamheden in een medisch laboratorium zelfstandig op een technisch-wetenschappelijk verantwoorde, veilige en kritische wijze kan uitvoeren. Hij kent de grondslagen en achtergronden van de gebruikte technieken; - bezit het organisatievermogen om de gevarieerde routinewerkzaamheden degelijk te plannen en binnen een redelijk tijdsbestek uit te voeren; - beschikt over een zodanige theoretische kennis van de essentiële medische vakken dat hij in staat is de onderzoeken correct uit te voeren en te evalueren. Hij begrijpt de klinische betekenis van de onderzoeken en het onderling verband tussen de verschillende parameters. Hierop steunend kan hij de uitgevoerde onderzoeken toetsen en consequenties

24 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG 21 trekken inzake kwaliteit en oriëntering van het uitgevoerde werk (relevantie van de resultaten, evaluatie, herhalingen en controles... ; - zijn kennis en inzicht in de hogergenoemde basis- en specialisatievakken zijn zodanig, dat hij in staat is om: de relevantie van de gegevens t.a.v. een technisch of wetenschappelijk vakprobleem te onderkennen (storingen en afwijkingen tijdig waarnemen) deze informatie te gebruiken bij het oplossen van een afgelijnd probleem zich te verdiepen in de diverse richtingen binnen het vakgebied nieuwe technieken of methoden te assimileren met betrekking tot de introductie in de eigen specifieke situatie de ontwikkelingen op technisch-wetenschappelijk vlak die zich voordoen in zijn werksituatie te blijven volgen - kan daar waar het voor hem mogelijk is, problemen die ontstaan bij het uitvoeren van de bemonstering, de analyses en/of onderzoeken vaststellen en zal deze signaleren en eventueel een bijdrage leveren tot de oplossing hiervan; - is in staat nauwkeurig, betrouwbaar, kritisch, systematisch en efficiënt te werken, ook in spoedsituaties en/of onder grote werkdruk. Hij moet zelfstandig en paniekbestendig zijn om alleen te kunnen en durven werken en de nodige prioriteiten te stellen. Ook onder tijdsdruk moet een goede kwaliteit gehandhaafd blijven. Hij kent de grenzen van zijn competentie en moet kunnen uitmaken wanneer een resultaat betrouwbaar is of wanneer de verantwoordelijke klinisch bioloog moet geconsulteerd worden alvorens de resultaten door te geven. Hij kan in geval van onverwachte storingen, situaties of resultaten op adequate wijze reageren; - kan met zijn collega's en opdrachtgevers beknopt en duidelijk zowel mondeling als schriftelijk communiceren en rapporteren. Hij begrijpt, spreekt en schrijft de vaktaal. Hiervoor moet hij de resultaten van de uitgevoerde onderzoeken of experimenten kunnen structureren, evalueren, samenvatten en rapporteren; - heeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van het beschikbare instrumentarium en maakt er op een verantwoorde wijze gebruik van. Hij dient een kritische kijk te hebben op de kwaliteit van de gebruikte materialen, het uitgevoerde werk, de procedures en gebruikte methodieken, de mogelijke beperkingen en foutoorzaken; - zal een bijdrage leveren tot een continue kwaliteitsverbetering; - heeft kennis van de eigenschappen van het te onderzoeken materiaal in de medische laboratoria. Kan aanvragers informeren omtrent de juiste wijze van monsterneming en inzending. Gaat op de juiste wijze om met dit materiaal en is in staat om patiëntenmateriaal voor onderzoek op correcte wijze af te nemen of hierbij te assisteren, juist te identificeren en te verwerken. Hij is op de hoogte van de aard en de hoeveelheid toe te voegen producten, van de juiste recipiënten, van de bewaringsmethoden en de mogelijke interferenties en/of veranderingen (de zogenoemde preanalytische factoren);

25 22 BEROEPSPROFIEL MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOOG - kan ingeschakeld worden bij research- en ontwikkelingswerk t.b.v. nieuwe technieken en/of toepassingen met medische oriëntering; - heeft kennis van de specifieke veiligheids-, milieutechnische en hygiënische aspecten van het werken in een medisch laboratorium (o.a. de risico's bij omgang met besmet materiaal of toxische stoffen) en kan deze in de praktijk toepassen; - is zich bewust van het specifieke karakter van de werkzaamheden in de gezondheidszorg en de daarbij horende medische beroepsethiek; - bezit voldoende kennis van informatica en automatisering om met de in de werkomgeving gebruikelijke programma's en automaten te kunnen werken; - bezit voldoende kennis over statistiek zodat hij zijn meetresultaten op een wetenschappelijk verantwoorde wijze kan bewerken, weergeven en evalueren; - is in staat mee te werken aan innovatie van de toegepaste methoden. De gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie bezit volgende algemene kenmerken (attitudes): - kan samenwerken met zowel collega's uit de eigen als uit andere vakdisciplines. Hij kan goed functioneren in teamverband; - evalueert kritisch het eigen handelen en denken (voldoende dosis zelfkritiek en assertiviteit) en is bereid en in staat verantwoording af te leggen; - beschikt over de juiste attitudes, de nodige sociale vaardigheden en persoonlijkheid om de contacten met patiënten goed te laten verlopen. - is op de hoogte van de regelgeving inzake privacy en deontologie; - beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is zich terdege bewust van de verstrekkende gevolgen van de resultaten; - bezit de nodige flexibiliteit om zich te kunnen aanpassen aan gewijzigde werkomstandigheden, die het gevolg zijn van evoluties op wetenschappelijk, technisch of sociaal gebied; - houdt zijn vakkennis en vaardigheden zelfstandig op peil door het doelmatig raadplegen van vakliteratuur, applicatiecursussen, studiedagen... ; - is eerlijk en werkt betrouwbaar en accuraat. 5.2 Kenmerken in doorstroomfuncties Deze kenmerken zijn afhankelijk van de aard van de functie en de bekwaming van de gegradueerde in de medische laboratoriumtechnologie. Sommige kandidaten hebben zich na een aantal jaren ervaring ontwikkeld in doorstroom- en finaliteitsfuncties binnen hun werkomgeving. De onderstaande kenmerken zijn van toepassing.

Het domeinspecifieke referentiekader professioneel gerichte bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie

Het domeinspecifieke referentiekader professioneel gerichte bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie Uittreksel uit het visitatierapport biomedische laboratoriumtechnologie voedings- en dieetkunde, 15 december 2008 Het domeinspecifieke referentiekader professioneel gerichte bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

BELANGRIJK BERICHT VOOR DE MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOGEN & TECHNOLOGEN MEDISCHE BEELDVORMING REGISTRATIE VERPLICHT VÓÓR 1 DECEMBER 2014

BELANGRIJK BERICHT VOOR DE MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOGEN & TECHNOLOGEN MEDISCHE BEELDVORMING REGISTRATIE VERPLICHT VÓÓR 1 DECEMBER 2014 NOTA 3 juni 2014 OPENBARE ZORGSECTOR BELANGRIJK BERICHT VOOR DE MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOGEN & TECHNOLOGEN MEDISCHE BEELDVORMING REGISTRATIE VERPLICHT VÓÓR 1 DECEMBER 2014 Vanaf 2 december 2014 moet

Nadere informatie

Het beroep van de medisch laboratoriumtechnoloog

Het beroep van de medisch laboratoriumtechnoloog 1 Het beroep van de medisch laboratoriumtechnoloog Hanne Van Herp Secretaris Nationale Raad voor de paramedische beroepen Secretaris Commissie van beroep voor de paramedische beroepen Attaché Gezondheidszorgberoepen

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria --geneesheren-specialisten--klinische-biologie--bijzondere-criteria --MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria --geneesheren-specialisten--klinische-biologie--bijzondere-criteria --MB doc 15 SEPTEMBER 1979. _ Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit van klinische biologie.

Nadere informatie

Apotheker in de administratie

Apotheker in de administratie Apotheker in de administratie Bijkomend diploma niet noodzakelijk op federaal en Europees niveau Apothekers een belangrijke rol spelen in de diverse commissies betrokken bij registratie en terugbetaling

Nadere informatie

FUNCTIEOMSCHRIJVING. Medisch Laboratoriumtechnoloog. 1. Functietitel. Medisch laboratoriumtechnoloog. 2. Doel van de functie

FUNCTIEOMSCHRIJVING. Medisch Laboratoriumtechnoloog. 1. Functietitel. Medisch laboratoriumtechnoloog. 2. Doel van de functie FUNCTIEOMSCHRIJVING Medisch Laboratoriumtechnoloog 1. Functietitel Medisch laboratoriumtechnoloog 2. Doel van de functie Actief meewerken aan een kwalitatieve dienstverlening van het ziekenhuislaboratorium,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP DEPARTEMENT ALGEMENE ZAKEN EN FINANCIEN Administratie Ambtenarenzaken. - Afdeling Wervingen en Personeelsbewegingen Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid Ter uitvoering

Nadere informatie

7 JULI Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van orthoptist en

7 JULI Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van orthoptist en 7 JULI 2017. - Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van orthoptist en houdende vaststelling van de lijst van de technische prestaties

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Nucleaire-geneeskunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Nucleaire-geneeskunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 19 JULI 1996. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit van de nucleaire geneeskunde.

Nadere informatie

Publicatie KB omtrent zorgkundige

Publicatie KB omtrent zorgkundige Publicatie KB omtrent zorgkundige Op 3 februari 2006 verscheen in het Staatsblad het KB van 12 januari 2006 omtrent de verpleegkundige activiteiten die zorgkundigen mogen uitvoeren en de voorwaarden waaronder

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

FAQ ZORGKUNDIGE. 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006?

FAQ ZORGKUNDIGE. 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006? 1. Welke verpleegkundige handelingen kunnen worden gedelegeerd aan de zorgkundige sinds de lijst van 12 januari 2006? 2. Wat is er veranderd met de publicatie van het KB van 27 februari 2019? 3. Om welke

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 3.2 Gespecialiseerd uitvoerend

FUNCTIEFAMILIE 3.2 Gespecialiseerd uitvoerend Doel van de functiefamilie Diverse vakinhoudelijke taken inherent aan de eigen specialisatie voorbereiden en uitvoeren aan de bevoegde instanties of personen gespecialiseerde informatie, diensten en/of

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie VAS, afdeling Antwerpen 1 20 OKTOBER 2004. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERZORGING /VERPLEGING Verpleegkundige (gediplomeerd) 1. Plaats in de organisatie De verpleegkundige werkt onder

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Laborant

Functiebeschrijving: Laborant Functiebeschrijving: Laborant Functiefamilie Themaspecialist 1. Context van de functie 1.1. Waarden van de Vlaamse overheid De Vlaamse overheid is een open en wendbare organisatie die daadkrachtig anticipeert

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc

Coordinatie--Bijzondere-Beroepstitel-verpleegk -Intensieve--Spoed--MB doc 19 APRIL 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd

Nadere informatie

BS 31/05/2002 in voege 01/06/2002. Gewijzigd door: MB 16/01/2006 BS 10/02/2006 MB 23/03/2007 BS 05/04/2007

BS 31/05/2002 in voege 01/06/2002. Gewijzigd door: MB 16/01/2006 BS 10/02/2006 MB 23/03/2007 BS 05/04/2007 29 MAART 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor de erkenning van beoefenaars van de tandheelkunde, houders van de bijzondere beroepstitel van algemeen tandarts BS 31/05/2002

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum); Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 en artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

Nadere informatie

3300004 Thuisverpleging

3300004 Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2000 (57703)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2013

Nadere informatie

VADEMECUM FARMACEUTISCH TECHNISCH ASSISTENT

VADEMECUM FARMACEUTISCH TECHNISCH ASSISTENT VADEMECUM FARMACEUTISCH TECHNISCH ASSISTENT 1. Beroepsprofiel - Assistent in een officina-apotheek of een ziekenhuisapotheek - Bereidingen kunnen maken in een apotheek - De wetgeving kunnen toepassen -

Nadere informatie

31/05/ : In Art. 21septies van KB nr. 78 wordt al bepaald hoe de registratie van de zorgkundigen moet gebeuren.

31/05/ : In Art. 21septies van KB nr. 78 wordt al bepaald hoe de registratie van de zorgkundigen moet gebeuren. Bespreking van het ontwerp van K.B. tot legalisering en harmonisering van het verzorgend personeel in ROB/RVT/PVT als zorgkundigen overeenkomstig de wet van 10/8/2001, tot vaststelling van de verpleegkundige

Nadere informatie

Dossier Functiebeschrijving :

Dossier Functiebeschrijving : p. 1 Dossier Functiebeschrijving : DATUM : BENAMING VAN DE FUNCTIE: GRAAD: FUNCTIONEEL LOOPBAAN: Sportmonitor deskundige B1-B3 NAAM FUNCTIONARIS: AFDELING : Sport NAAM HIËRARCHISCH VERANTWOORDELIJKE :

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad... Techniek-wetenschappen STUDIEGEBIED CHEMIE Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting...

Nadere informatie

Art. 2. Het in artikel 1 bedoelde beroep wordt uitgeoefend onder de beroepstitel "technoloog medische beeldvorming".

Art. 2. Het in artikel 1 bedoelde beroep wordt uitgeoefend onder de beroepstitel technoloog medische beeldvorming. BS 22/01/2018 22 DECEMBER 2017. - Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van technoloog medische beeldvorming en houdende vaststelling

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 17 JUNI 1997. Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. deskundige juridische aangelegenheden. De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd stafdienst..

FUNCTIEBESCHRIJVING. deskundige juridische aangelegenheden. De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd stafdienst.. FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: RANG: WEDDENSCHAAL: deskundige juridische aangelegenheden B Bv B1-B3 Plaats in het organogram De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd

Nadere informatie

DE FARMACEUTISCH- TECHNISCH ASSISTENTEN

DE FARMACEUTISCH- TECHNISCH ASSISTENTEN ERKENNING VAN DE PARAMEDISCHE BEROEPEN DE FARMACEUTISCH- TECHNISCH ASSISTENTEN Inhoudstafel Wat verstaat de wet onder een farmaceutisch-technisch assistent? 4 Wat zijn de voorwaarden tot de uitoefening

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: adviseur financiën en begroting WEDDENSCHAAL: A1a-A2a. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: adviseur financiën en begroting WEDDENSCHAAL: A1a-A2a. Plaats in het organogram. Hoofddoel van de functie FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: Rang: WEDDENSCHAAL: adviseur financiën en begroting A Av A1a-A2a Plaats in het organogram De adviseur financiën en begroting rapporteert aan de financieel beheerder.

Nadere informatie

Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL. Technieker licht & geluid 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE

Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL. Technieker licht & geluid 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Technieker licht & geluid 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE Organisatie en uitvoering van theater- en filmtechniek van het gemeenschapscentrum en de fuifzaal. 3. PLAATS

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk assistent sociale dienst en thuisdiensten

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk assistent sociale dienst en thuisdiensten 120 FUNCTIEBESCHRIJVING Maatschappelijk assistent sociale dienst en thuisdiensten AFDELING/DIENST FUNCTIETITEL HOOFDDOEL Personen/Sociale zaken (sociale dienst en thuisdiensten) Rapporteert aan het diensthoofd

Nadere informatie

Algemene uitgangspunten Beroepspraktijkvorming (stages )

Algemene uitgangspunten Beroepspraktijkvorming (stages ) Algemene uitgangspunten Beroepspraktijkvorming (stages ) Om de opleiding Allround laborant of analist positief te kunnen afronden moet je in verschillende leerjaren stage lopen. Deze stages worden in het

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Functionele loopbaan C1 C3 voltijds

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Functionele loopbaan C1 C3 voltijds INSCHRIJVINGSFORMULIER Voegen bij de kandidatuurstelling met curriculum vitae voor de betrekking van ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Functionele loopbaan C1 C3 voltijds Naam en voornaam (in drukletters) :...

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Het niveau van Medisch-Microbiologisch Onderzoeker wordt bereikt door een combinatie van een cursorisch gedeelte èn een

Het niveau van Medisch-Microbiologisch Onderzoeker wordt bereikt door een combinatie van een cursorisch gedeelte èn een Reglement voor de opleiding tot Medisch-Microbiologisch Onderzoeker (MMO) binnen het kader van het Algemeen Reglement van de Stichting voor opleiding tot Medisch-Biologisch Wetenschappelijk Onderzoeker

Nadere informatie

Diensthoofd interne werking en burgerzaken (B1-B3)

Diensthoofd interne werking en burgerzaken (B1-B3) Diensthoofd interne werking en burgerzaken (B1-B3) A. Algemene toelatingsvoorwaarden een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor men solliciteert de burgerlijke en

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Heelkunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Heelkunde--BIJZONDERE-CRITERIA--MB doc 12 DECEMBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit heelkunde. BS 20/02/2003

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Hoofd Vrije Tijd (A1a-A3a)

Hoofd Vrije Tijd (A1a-A3a) A. Algemene toelatingsvoorwaarden Hoofd Vrije Tijd (A1a-A3a) een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor men solliciteert de burgerlijke en politieke rechten genieten

Nadere informatie

VAS, afdeling Antwerpen 1

VAS, afdeling Antwerpen 1 VAS, afdeling Antwerpen 1 4 JULI 2004. - Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel en de kwalificatievereisten voor de uitoefening van het beroep van audioloog en van audicien en houdende vaststelling

Nadere informatie

Coordinatie--Bijzondere-beroepstitel-verpleegk -gespecialiseerd--geriatrie--mb-19-04-2007.doc

Coordinatie--Bijzondere-beroepstitel-verpleegk -gespecialiseerd--geriatrie--mb-19-04-2007.doc 19 APRIL 2007. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen van verpleegkundige

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Nieuw KB volledige tekst

Nieuw KB volledige tekst Nieuw KB volledige tekst Het Koninklijk Besluit luidt als volgt: MINISTERIE VANVOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 22 DECEMBER 2017. - Koninklijk besluit betreffende de beroepstitel

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB BS (blz. 2 t.e.m. 7) in voege vanaf

BS Gewijzigd door: MB BS (blz. 2 t.e.m. 7) in voege vanaf 23 MEI 2017. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van arts-specialisten, stagemeesters en stagediensten klinische genetica BS 31-05-2017 Gewijzigd door:

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu ZORGKUNDIGE Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu Koninklijk besluit tot vaststelling van de verpleegkundige activiteiten die de zorgkundige kan uitvoeren

Nadere informatie

2 dienst medische beeldvorming : een dienst erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 28 november 1986;

2 dienst medische beeldvorming : een dienst erkend overeenkomstig het koninklijk besluit van 28 november 1986; 25 OKTOBER 2006. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een dienst waarin een magnetische resonantie tomograaf wordt opgesteld, moet voldoen om te worden erkend BS 11/12/2006

Nadere informatie

Advies Avis. Plenumvergadering Réunion plénière.

Advies Avis. Plenumvergadering Réunion plénière. Bespreking van het ontwerp van K.B. tot legalisering en harmonisering van het verzorgend personeel in ROB/RVT/PVT als zorgkundigen overeenkomstig de wet van 10/8/2001, tot vaststelling van de verpleegkundige

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc 18 OKTOBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, alsmede

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Inleiding Door het toenemende belang van echoscopisch onderzoek in de zwangerschap en de invoering van prenatale screening in Nederland, wordt het

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Formuleren van de onderwijsdoelen van de bacheloropleidingen aan de UA

Formuleren van de onderwijsdoelen van de bacheloropleidingen aan de UA Formuleren van de onderwijsdoelen van de bacheloropleidingen aan de UA Inleiding Tijdens de eerste studiedag van de BAMA-werkgroep op 10 oktober l.l. werd aan de BAMAcoördinatoren de opdracht gegeven om

Nadere informatie

FUNCTIEOMSCHRIJVING. Medisch Laboratoriumtechnoloog IVF. 1. Functietitel. Medisch laboratoriumtechnoloog IVF. 2. Doel van de functie

FUNCTIEOMSCHRIJVING. Medisch Laboratoriumtechnoloog IVF. 1. Functietitel. Medisch laboratoriumtechnoloog IVF. 2. Doel van de functie FUNCTIEOMSCHRIJVING Medisch Laboratoriumtechnoloog IVF 1. Functietitel Medisch laboratoriumtechnoloog IVF 2. Doel van de functie Actief meewerken aan een kwalitatieve dienstverlening van het fertiliteitscentrum,

Nadere informatie

. De volledige administratieve opvolging van het project woondienst, klusjesdienst en naai- en strijkatelier project omvattende onder andere :

. De volledige administratieve opvolging van het project woondienst, klusjesdienst en naai- en strijkatelier project omvattende onder andere : LOCHRISTI O.C.M.W. FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING : Sociale Dienst DIENST : Sociale Dienst Functiebenaming : MAATSCHAPPELIJK WERK(ST)ER PROJECT WOONDIENST, KLUSJESDIENST EN NAAI- EN STRIJKATELIER 1. Plaats

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g 1 1. Algemeen 2 2. Indeling van de modules Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits Osteopathische principes Osteopathische Medische en principes,

Nadere informatie

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5,

Nadere informatie

Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken

Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken Enquête Curriculumhervorming (Master GO) Wat doet de apr. in de industrie? Contacten met de industrie versterken Stage (Ind. Apr., Master GO) Projecten Farmaceutische Zorg Bedrijfsbezoeken Onderzoekswerk

Nadere informatie

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn

Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn Keuzedeel mbo Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0207 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

Vacature. Medewerker Acceptatie. 1. Kader (M/V)

Vacature. Medewerker Acceptatie. 1. Kader (M/V) 1. Kader De Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) is belast met het beheer van radioactief afval in België. Dit beheer omvat in het bijzonder de inventaris, het

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016

MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 Verenigd bekwaam Vereniging van Ziekenhuisinstrumentatietechnici Beleidsplan VZI versie 1.0 1 Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Analyse pagina 4 Strategie

Nadere informatie

Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding

Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding Opleiding van 1 jaar Start: dinsdag, 26 september 2017, Doorniksesteenweg 220, 8500 Kortrijk Lesdata van deze opleiding: 26/09/2017 ( 08:30-12:00

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL HOGER TECHNICUS PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: november 2012 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V)

Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Scholengroep 19 Dender wenst op korte termijn volgende vacature in te vullen: Coördinator psychosociaal welzijn (M/V) Als coördinator psychosociaal welzijn ben je begaan met welzijn op het werk. In dat

Nadere informatie

Medisch laboratoriumtechnologen

Medisch laboratoriumtechnologen Medisch laboratoriumtechnologen alles wat u wilt weten over uw erkenning Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen... 3 De Medisch Laboratoriumtechnoloog volgens de wet...

Nadere informatie

VR DOC.0177/1BIS

VR DOC.0177/1BIS VR 2019 1502 DOC.0177/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegang tot en organisatie van de educatieve

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie - LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT Administratief bediende 1. Plaats in de organisatie Deze administratieve medewerk(st)er werkt onder

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Gezondheidszorg Competenties en Profielen

Gezondheidszorg Competenties en Profielen Gezondheidszorg Competenties en Profielen Reviews kent de volgende competenties en competentieprofielen voor de sector Gezondheidszorg. Apotheker Arbeid- en ergotherapeut Arts Assistent (tandarts, apotheek,

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Subsector:

Functiebeschrijving. Subsector: Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige Functiefamilie: deskundig-expert Functionele loopbaan: B1-B3 Cluster: ondersteuning & burger Sector: communicatie & ICT Subsector: Code: Doel van de

Nadere informatie

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning

16 FEBRUARI Ministerieel besluit. tot vaststelling van de criteria voor erkenning 16 FEBRUARI 2012. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria voor erkenning waarbij de beoefenaars van de verpleegkunde gemachtigd worden de bijzondere beroepstitel te dragen BS 13/03/2012

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (13-12-2018) Instructeur Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel I10N Instructeur Resultaatgebieden Resultaat Contacten leggen en onderhouden met leveranciers Beheer

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GE www.odisee.be IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (GE) Biomedische laboratoriumtechnologie (dagonderwijs) Afstandsonderwijs is in afbouw;

Nadere informatie

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3

Functiebeschrijving MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT NIET-VERPLICHTE HULPVERLENING B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Analyseert stalen om de kwaliteit van een product te testen en om na te gaan of de vastgelegde normen gerespecteerd worden

Analyseert stalen om de kwaliteit van een product te testen en om na te gaan of de vastgelegde normen gerespecteerd worden Functiefamilie: Niveau: LABORANT B Doel van de functiefamilie Analyseert stalen om de kwaliteit van een product te testen en om na te gaan of de vastgelegde normen gerespecteerd worden Resultaatsgebieden

Nadere informatie

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving FUNCTIE Naam van de functie: ICT- coördinator Chef van de functie: Weddeschaal: Plaats in de organisatie: Algemeen directeur B1-B3 Dienst Secretariaat Personeel 03-410 16 40 leen.boeckmans@zandhoven.be

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925

FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925 LOCHRISTI O.C.M.W. FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925 DEEL 2: FUNCTIE Fct. nr. AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERPLEGING /VERZORGING Verpleegkundige (gegradueerde) 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen

25 APRIL Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan een functie `zeldzame ziekten' moet voldoen om te worden erkend en erkend te blijven BS 08/08/2014 HOOFDSTUK 1. - Algemene

Nadere informatie

financiële- en sociale dienst O.C.M.W.

financiële- en sociale dienst O.C.M.W. O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT administratief medewerk(st)er financiële- en sociale dienst O.C.M.W. 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

Op vlak van communicatie: 1. Regelmatig overleggen en afstemmen met betrekking tot het gevoerde communicatiebeleid.

Op vlak van communicatie: 1. Regelmatig overleggen en afstemmen met betrekking tot het gevoerde communicatiebeleid. O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIAAT COMMUNICATIEDIENST communicatiemedewerk(st)er 1. Plaats in de organisatie De communicatiemedewerk(st)er werkt onder

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc 24 SEPTEMBER 1992. - Koninklijk besluit tot vaststelling van nadere regelen betreffende de forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925

FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925 LOCHRISTI O.C.M.W. FUNCTIEBESCHRIJVING Org.nr. 925 DEEL 2: FUNCTIE Fct. nr. AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERPLEGING /VERZORGING Verpleegkundige (gegradueerde) 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid.

Het ondersteunen en mee uitvoeren van de boekhouding alsook het voeren van een verantwoord aankoopbeleid. O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: FINANCIELE DIENST FINANCIELE DIENST-ECONOMAAT econoom-boekhouder 1. Plaats in de organisatie De econoom-boekhouder rapporteert

Nadere informatie