In dit document een overzicht van de stand van zaken rond de innovatieagenda voor de Nederlandse Fruitteelt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit document een overzicht van de stand van zaken rond de innovatieagenda voor de Nederlandse Fruitteelt."

Transcriptie

1 Nederlandse Fruittelers Organisatie Datum: 22 oktober 2015 Betreft: Stand van zaken innovatieagenda In dit document een overzicht van de stand van zaken rond de innovatieagenda voor de Nederlandse Fruitteelt. Graag willen wij u erop wijzen dat een aantal projecten inmiddels concreet van start is gegaan maar dat veel van de hierna genoemde projecten alleen doorgang kunnen vinden als de subsidies ook daadwerkelijk toegekend worden. De NFO verwacht hierover in de loop van december uitsluitsel te hebben. 1. Project GreenCHAINge Peren van start! Vorige week heeft de NFO de consortiumovereenkomst voor het onderzoeksproject GreenCHAINge Groenten en Fruit getekend. Het project is gericht op kennisontwikkeling rondom optimale uitgangskwaliteit, verbetering uitstalleven en de ketenomstandigheden tijdens transport richting verre bestemmingen zoals China en Brazilië. Dit project is een deelproject van een groter project waarvan FrugiVenta de hoofdaanvrager is en waarin ook andere AGF-ketens participeren. Het project is mogelijk gemaakt met financiële steun vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De co-financiering vanuit het bedrijfsleven wordt naast de NFO en FrugiVenta gerealiseerd door Agrofresh, Alviro Direct (Biofresh), Veiling Zuid-Limburg, The Greenery, Frupaks Vernooij, Jan Oskam, C.G. Timmermans en Vogelaar Vredehof. NFO is leidend in dit deelproject en werkt daarin nauw samen met de genoemde partners en met WUR-FBR (Food en Biobased Research). Dit project sluit aan bij het thema Kwaliteit en Markt dat onderdeel is van de binnen de NFO vastgestelde innovatieagenda.

2 2. Project FRUIT 4.0 De NFO heeft samen met FME, Fedecom en Tuinbouw Digitaal een aantal bijeenkomsten voor fruittelers en techniekbedrijven georganiseerd om te spreken over automatisering en digitalisering in fruitteelt. Kortom een Fruitteelt in de wereld van internet, robots, sensoren etc. Ook wel de 4 e industriële revolutie genoemd; FRUIT 4.0. Uit die bijeenkomsten zijn diverse aandachtsgebieden naar voren gekomen zoals de inzet van technologie (High Tech Sensing, Robotisering en ICT) ten behoeve van emissiebeperking, opbrengstverbetering en arbeidsbesparing in de boomgaard. Naar aanleiding van deze bijeenkomsten is binnen het Tuinbouw Digitaal project Connected kwekerij budget vrij gemaakt om een innovatie-plan te maken met een onderbouwd advies over wat de beste businesscases zijn voor de Nederlandse fruitteelt om met nieuwe, innovatieve ICT technologieën, te monitoren, controleren, optimaliseren en uiteindelijk zelf te sturen. Hierbij kijken we naar de mogelijkheden van robotisering, sensoring, vision, drones, etc. In het onderzoek werken LEI/WUR nauw samen met PPO in Randwijk en zullen ook telers en techniekbedrijven benaderd worden om hun input te leveren. Het project start in oktober en het rapport zal begin volgend jaar klaar zijn. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek gaat de NFO samen met de genoemde partners werken aan projecten die een bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming van de fruitteelt in relatie tot het milieu en het rendement op de teeltbedrijven. N.B.: Tuinbouw Digitaal is de koepel-pps voor ICT innovatie van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

3 3. Projecten in relatie tot vruchtrot veroorzakende schimmels Fundamenteel onderzoek: Op maandag 14 september heeft de NFO in nauwe samenwerking met PPO bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen diverse projecten ingediend. Het grootste project dat is ingediend heeft betrekking op vruchtrot veroorzakende schimmels in de boomgaard. In het project wordt onder andere gewerkt aan kennis over de levenscyclus en infectiebronnen van vruchtrot veroorzakende schimmels (waaronder Stemphylium) in de boomgaard. Deze kennis is nodig om te kunnen werken aan specifiekere en groenere afspuitschema s en naoogstbehandeling maar ook om meer inzicht te krijgen in wat in de boomgaard gedaan kan worden om de infectiedruk vroegtijdig te verlagen. De volgende partners hebben naast de NFO toegezegd een financiële bijdrage te willen leveren aan dit project: Bayer CropScience SA-NV, Fruitmasters, Vogelaar Vredehof BV, The Greenery BV, Centrale Adviesdienst Fruitteelt BV (CAF), Fruitconsult, Jan Oskam BV, Veiling Zaltbommel, Syngenta Crop Protection BV, R. van Wesemael BV, Adama Northern Europa en het GroentenFruit Huis. Vooruitlopend op de (hopelijke) goedkeuring van het project organiseert de NFO op 26 november voor de deelnemers aan het project een (besloten) oriënterende bijeenkomst waarin de projectaanpak nader toegelicht zal worden. Praktijkonderzoek: NFO heeft i.s.m. Kring Noord Holland een (EFRO) projectvoorstel ingediend via GreenPort Noord Holland Noord inzake schimmelbestrijding i.r.t. vruchtrot. Dit praktijkgerichte project zal worden gekoppeld aan het project dat is ingediend zijn bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen In de komende periode zal de NFO zich inzetten om gesteund vanuit de POP3 gelden aanvullende praktijknetwerken op te zetten die ook met dit thema aan de slag gaan. Door praktijkgerichte projecten en fundamenteel onderzoek aan elkaar te koppelen beoogt NFO een versnelling in een groenere aanpak van schimmels te bewerkstelligen.

4 4. Oorwormen: Fundamenteel onderzoek: Het tweede project dat de NFO heeft ingediend bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen heeft tot doel om van perenbladvlo een beheersbare plaag te maken door de aanwezigheid van oorwormen in de boomgaard te stimuleren. Dit project richt zich op ontbrekende kennis rondom de overwintering en voortplanting van oorwormen in de boomgaard. Binnen het project wordt o.a. gezocht naar een antwoord op de vraag wat oorwormen eten in de periode dat voedsel in de vormen van plagen niet beschikbaar is. De volgende partners hebben naast de NFO toegezegd een financiële bijdrage te willen leveren aan dit project: Bayer CropScience SA-NV, Fruitconsult BV, Syngenta Crop Protection BV en Centrale Adviesdienst Fruitteelt BV (CAF). Praktijkonderzoek: NFO heeft i.s.m. Kring Noord Holland een (EFRO) projectvoorstel ingediend via GreenPort Noord Holland Noord inzake de vergroening van de aanpak van perenbladvlo in de perenteelt. Ook in dit project zal ruimte zijn voor praktijkonderzoek in relatie tot de oorworm. In de komende periode zal de NFO zich ook rond dit thema inzetten om gesteund vanuit de POP3 gelden aanvullende praktijknetwerken op te zetten die ook met dit thema aan de slag gaan. 5. Vochtverlies tijdens bewaring: Op verzoek van PPO en een consortium van techniek en koelbedrijven heeft de NFO een project ingediend dat zich richt op het verminderen en beter voorspelbaar maken van vochtverlies en vochtgerelateerde kwaliteitsproblemen bij hardfruit. Het project is ingediend onder de naam Humistore. De NFO steunt dit project maar is geen financier. Ook dit project is ingediend bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. 6. Duurzame ontsmettingsmethoden: NFO levert een financiële bijdrage een project dat bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen is ingediend door GroentenFruithuis. Dit project richt zich op de ontwikkeling van effectieve en duurzame ontsmettingsmethoden technieken ten behoeve van plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens met focus op het doden van quarantaine en export belemmerende organismen

5 7. Natuurlijke bestrijding van Bramengalmijt: Ook neemt de NFO deel aan een project dat bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen is ingediend is door LTO Glaskracht. Het doel van dit onderzoek is om een bijdrage te leveren aan het mogelijk maken van de biologische bestrijding van mijten in diverse gewassen door inzet van nieuwe beter aangepaste roofmijten en technieken om de vestiging van roofmijten op peil te houden. Binnen dit project wordt onder andere gezocht naar de meest geschikte (kleine) roofmijt voor de bestrijding van de bramengalmijt. Naast dit project hebben NFO en PPO samengewerkt aan een aanvraag voor een ERA project i.r.t. biologische bestrijding van de bramengalmijt. Dit geld wordt aanvullend ingezet op het bovengenoemde topsectorproject. 8. Activiteiten in de komende periode: POP3 projecten: In de komende maanden gaat de NFO aan de slag om gekoppeld aan het thema duurzame fruitteelt projecten vorm te geven gekoppeld aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De NFO maakt zich sterk om POP3 gelden vrij te krijgen voor diverse projecten gericht op emissiebeperking en verbetering van de waterkwaliteit. NFO wil hiermee onder andere laten zien dat de sector alles in het werk stelt om zo snel mogelijk te voldoen aan de eisen vanuit de Europese Kaderrichtlijn water. Website: Tijdens de stakeholders bijeenkomsten werd duidelijk dat er behoefte is aan een website waar relevantie informatie is te vinden over innovatie. Inmiddels is een extra themapagina ondernemerschap en innovatie gekoppeld aan de NFO website waarbinnen informatie te vinden is over: 1. Subsidiemogelijkheden (vooral door het plaatsen van links gekoppeld aan een algemene uitleg) 2. Stand van zaken innovatieagenda 3. Inspiratie van binnen en buiten de sector 4. Contactpersonen Ook in de komende periode zal de website aangevuld worden met nieuwe informatie. Samenwerking met stichting Veldleeuwerik: NFO werkt samen met de stichting Veldleeuwerik aan een project om deze in de akkerbouw succesvolle systematiek toepasbaar te maken voor de Fruitteelt. De Veldleeuweriksystematiek biedt op het eerste gezicht ruim voldoende aanknopingspunten om duurzaam ondernemen binnen de fruitteeltsector blijvend te stimuleren. Centraal in de systematiek staat een bedrijf brede en integrale aanpak van duurzaamheid op het bedrijf. De tien indicatoren voor de akkerbouw zijn ook toepasbaar in fruitteelt, maar wel is de verwachting dat accentverschillen zullen moeten worden aangebracht.

6 Het voorlopige doel van dit project is om in twee pilots: de Veldleeuweriksystematiek 100% te laten aansluiten op de praktijk van het fruitteeltbedrijf in beeld te brengen welke voordelen de Veldleeuwerik systematiek de Nederlandse fruittelers op hun eigen bedrijf en in de keten kan leveren (= in beeld brengen van de drijfveren) te onderzoeken wat nodig is om ook in de fruitteelt adviseurs geaccrediteerd te krijgen voor de veldleeuwerik systematiek Financiering: De NFO merkt dat mogelijke co-financieringspartners en/of overheden alleen geld bij willen dragen als telers zelf ook een substantiële financiële bijdrage leveren aan projecten. Binnen de NFO is een notitie besproken over de wijze waarop op een meer structurele manier geld gegenereerd kan worden voor innovatie. Daarbij is o.a. gekeken worden naar het voorbeelden vanuit andere sectoren. In de komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt. De NFO hoopt u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben over de stand van zaken Voor vragen over deze nieuwsbrief of over de innovatieagenda kunt u contact opnemen met Innovatiemakelaar Patricia Hoogervorst (via of via phoogervorst@nfofruit.nl). N.B: Het werk van de innovatiemakelaar wordt mogelijk gemaakt door:

WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF!

WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF! WAKKER WORDEN! INNOVATIE GAAT NIET VANZELF! Waarom een innovatie agenda? Maatschappij en markt vragen om verandering Technologie veranderd de wereld Arbeid gaat schaars worden Chemie minder beschikbaar

Nadere informatie

Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten

Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten Zonder datamanagement geen toekomst voor teelt en keten Projectteam WUR / NFO: Carlijn Savelkouls, Jan v.d. Zande, Peter Frans de Jong, Dirk de Hoog, Robert Robbemond, Nico Bondt, Marion Bogers en Patricia

Nadere informatie

Kwaliteitsmetingen bij oogst als tool voor voorspelling bewaarbaarheid van peren. Jan Verschoor

Kwaliteitsmetingen bij oogst als tool voor voorspelling bewaarbaarheid van peren. Jan Verschoor Kwaliteitsmetingen bij oogst als tool voor voorspelling bewaarbaarheid van peren Jan Verschoor Generieke vraagstelling: Kunnen we in de praktijk het kwaliteitsverloop van verse producten op partijniveau

Nadere informatie

Fruittelers werken aan schoon water

Fruittelers werken aan schoon water Fruittelers werken aan schoon water Praktijknetwerk startbijeenkomst Vlijmen 18 november 2013 Partners Project ingediend door Alliance en 7 fruittelers Uitvoerende partijen zijn WUR en Bodata en gewasbeschermingshandel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS

Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Vergroening van de landbouw: hoe maken we stappen/ hoe maken we sprongen? Jolanda Wijsmuller, BCS Markt trends Vraag naar veilig en duurzaam geteeld voedsel Sterkere focus op voedselkwaliteit en gezonde

Nadere informatie

Waarschuwings- en adviesmodellen

Waarschuwings- en adviesmodellen Waarschuwings- en adviesmodellen Michel Kockelkoren Verdict Systems BV Studiemiddag Zachtfruit Feb. 2014 i.s.m. de firma Vlamings Inhoud: Waarschuwings- en adviesmodellen Algemene inleiding Huidige mogelijkheden

Nadere informatie

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB Omslag notitie Vergadering van de sectorcommissie Bloemkwekerijproducten Datum vergadering 5 maart 2012 Agendapunt 7b Voorbereid door Jerre de Blok Totaal aantal pagina s 5 17 februari 2012 1. Project

Nadere informatie

Het Bedrijfslevenbeleid

Het Bedrijfslevenbeleid Het Bedrijfslevenbeleid NAAR DE TOP! Sjoerd Visser Programmadirectie Topsectoren i.o. Inhoud Regeerakkoord Bedrijfslevenbeleid - ambitie - topsectoren - ruimtelijke aspecten - financiering - Proces fasering

Nadere informatie

Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt Thema. Dhr. R. Paauwe LTO Glaskracht NL W. van Eck / M.P.

Ketenbenadering voor verlaging milieu-impact sierteelt Thema. Dhr. R. Paauwe LTO Glaskracht NL W. van Eck / M.P. PPS-jaarrapportage 2017 De PPS-en die van start zijn gegaan onder aansturing van de topsectoren dienen jaarlijks te rapporteren over de inhoudelijke en financiële voortgang. Voor de inhoudelijke voortgang

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma

Ondernemerschap Programma Speciaal voor Limburgse Fruittelers Telers Ondernemerschap Programma Met een positief perspectief en het juiste financieel inzicht op weg naar een toekomstbestendig fruitteeltbedrijf in Limburg Haal meer

Nadere informatie

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017

PlantgezondheidEvent. 23 maart 2017 PlantgezondheidEvent 23 maart 2017 PPS Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Trekkers: Willem Jan de Kogel (Wageningen University & Research) Helma Verberkt (LTO Glaskracht Nederland) Annet Zweep (ministerie

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier Take-off hbo - fase 1 ronde 4

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier Take-off hbo - fase 1 ronde 4 Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Gegevens

Nadere informatie

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven

Terugzine. Samen kennis maken. Samenwerking in de groene kolom is uniek. Lezen en laten lezen! Win-win voor onderwijs en bedrijfsleven Terugblik Meerjarenafspraak 2006-2010 Terugzine Magazine van de Groene Kennis Coöperatie met succesprojecten van de afgelopen vijf jaar Lezen en laten lezen! Gooi mij niet weg maar geef me door! Of kijk

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis

Duurzame kennis door publiek-private samenwerking. Annet Zweep Directie Agrokennis Duurzame kennis door publiek-private samenwerking Annet Zweep Directie Agrokennis Opbouw van mijn verhaal 1. Introductie van mijzelf 2. Topsector en proces 3. Per PPS van vandaag: doel, opzet en wijze

Nadere informatie

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. NWO-bijdrage Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen NWO-bijdrage 2018-2019 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Inleiding 1 Enabling Technologies Hotel 2 Fotosynthesis 2.0 2 Graduate

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Naar een datagedreven fruitteelt

Naar een datagedreven fruitteelt Fruit 4.0: Naar een datagedreven fruitteelt Cor Verdouw, Peter Frans de Jong, Jan van de Zande Tuinbouw Digitaal Community Meeting, Greenport Digital - What s next? 19 oktober 2017, World Horti Center,

Nadere informatie

Greenport NHN Conferentie 25 november 2017

Greenport NHN Conferentie 25 november 2017 Greenport NHN Conferentie 25 november 2017 Voorstellen Internationale Ontwikkelingen Waarom samenwerken? Holland Horti International Activiteiten en organisatie Voorstellen INCOTEC Actief in de zaadindustrie

Nadere informatie

Aanvraagformulier RAAK-mkb indieningsronde maart 2019

Aanvraagformulier RAAK-mkb indieningsronde maart 2019 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Betrokkenen (penvoerende) hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 6 Overige informatie... 7 2 TOELICHTING Het aanvraagformulier bevat

Nadere informatie

Tuinbouwakkoord. Preambule

Tuinbouwakkoord. Preambule Tuinbouwakkoord Preambule Ondergetekenden beogen een Nationale Tuinbouwagenda 2019 2030, onder het motto Circulaire tuinbouw in de praktijk, zoals voorbereid en opgesteld door bedrijfsleven, kennispartners

Nadere informatie

1 Inhoud Toelichting Algemene gegevens Betrokkenen (aanvragende) hogeschool Betrokkenen extern Overige informatie...

1 Inhoud Toelichting Algemene gegevens Betrokkenen (aanvragende) hogeschool Betrokkenen extern Overige informatie... 1 INHOUD 1 Inhoud...1 2 Toelichting...1 3 Algemene gegevens...2 4 Betrokkenen (aanvragende) hogeschool...3 5 Betrokkenen extern...5 6 Overige informatie...8 2 TOELICHTING Het aanvraagformulier bevat kerngegevens

Nadere informatie

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland Geef fruit de ruimte & innovatie Frank Engelbart 30 september 2015 Werkbezoek Provinciale Staten Provincie Gelderland Over Fruitpact Agenda 2020 Sinds 2007

Nadere informatie

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw

Hightech meets Nature. Natuurinclusief en precisielandbouw Hightech meets Nature Natuurinclusief en precisielandbouw Joris Roskam, 26 januari 2018 Bayer Science for a better life Innovatie voor mensen, dieren en planten Mensen Dieren Planten Page 2 Bayer Crop

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10598 30 mei 2012 Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 mei 2012, nr. WJZ/12061523,

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University Resultaten Systeemanalyse-Interviews Kelly Rijswijk Wageningen University 25-1-2017 Werkpakket 3: Sociale Innovatie 1: Analyseren systeembarrières voor innovatie Weten waar in de keten en het bredere systeem

Nadere informatie

Bedrijfsadvies aan de keukentafel

Bedrijfsadvies aan de keukentafel Nederland: de koploper in agrifood, hoe houden we stand? Bedrijfsadvies aan de keukentafel Bedrijfsadvies aan de keukentafel Elies Lemkes-Straver (Algemeen Directeur ZLTO) Conferentie Agrivaknet, 3 februari

Nadere informatie

Beheersing van de suzuki-fruitvlieg

Beheersing van de suzuki-fruitvlieg Beheersing van de suzuki-fruitvlieg Herman Helsen, Bart van der Sluis Aardbeiendag 11.01.2017 Beheersing van suzuki-fruitvlieg Kennis van de levenswijze om tot optimale strategie te komen Hoe snel ontwikkelt

Nadere informatie

FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2

FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2 FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2 Belangrijk: De oproep is te allen tijden leidend!!! LET OP: Zowel de aanvraag zelf als alle bijlagen moeten in het Engels ingediend worden! Inhoud Cofinanciering

Nadere informatie

StonefruitConsult klantendag 29 februari 2016 Jan Peeters. 4 partners met sectorbelang. Klantendag StoneFruitconsult 1

StonefruitConsult klantendag 29 februari 2016 Jan Peeters. 4 partners met sectorbelang. Klantendag StoneFruitconsult 1 StonefruitConsult klantendag 29 februari 2016 Jan Peeters 4 partners met sectorbelang Klantendag 2016 - StoneFruitconsult 1 Samenwerking Financiën & Administratie Beperkt aantal Werkgroepen Stuurgroep

Nadere informatie

Indien anders gewenst, hier omschrijving geven: (max. 20 tekens incl. spaties)

Indien anders gewenst, hier omschrijving geven: (max. 20 tekens incl. spaties) Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het postdocvoorstel en de hogeschool. NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Algemene gegevens

Nadere informatie

Suzuki-fruitvlieg wijdverspreid in NL. En nu? Herman Helsen en Bart Heijne. Kennisdag Wijn

Suzuki-fruitvlieg wijdverspreid in NL. En nu? Herman Helsen en Bart Heijne. Kennisdag Wijn Suzuki-fruitvlieg wijdverspreid in NL En nu? Herman Helsen en Bart Heijne Kennisdag Wijn 14.12.2013 Suzuki-fruitvlieg in Nederland, 2013 Op meer dan de helft van de zachtfruitpercelensuzuki-fruitvlieg

Nadere informatie

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid.

16-7-2014. Uitgangssituatie. Uitgangssituatie. Waterkwaliteit is verbeterd, maar doelstelling nog niet voltooid. Uitgangssituatie Evaluatie Nota duurzame gewasbescherming 2004-2010 Doel Doelstelling 2010 Resultaat ACTIEPLAN Gezond gewas, Schoon water Ecologische kwaliteit oppervlaktewater Drinkwaterkwaliteit Reductiemilieubelasting

Nadere informatie

TOPSECTOR Wereldoplossingen voor werelduitdagingen

TOPSECTOR Wereldoplossingen voor werelduitdagingen TOPSECTOR TUINBOUW & UITGANGSMATERIALEN Wereldoplossingen voor werelduitdagingen Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Topsector met topcijfers De Nederlandse sector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen behoort

Nadere informatie

Aanvraagformulier KIEM-ce, indieningsronde 2019

Aanvraagformulier KIEM-ce, indieningsronde 2019 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Betrokkenen (aanvragende) hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 6 Overige informatie... 8 2 TOELICHTING Het aanvraagformulier bevat

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van de aanvrager (hogeschool of onderzoeker aangesloten bij een universiteit).

Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van de aanvrager (hogeschool of onderzoeker aangesloten bij een universiteit). 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Algemene gegevens aanvrager - hogeschool... 2 5 Algemene gegevens aanvrager - universitaire onderzoeker... 3 6 Betrokkenen extern...

Nadere informatie

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid SundayNL 2014-19 november 2014 - Arnhem Wijnand van Hooff Programmadirecteur TKI Solar Energy Inhoud Het Nederlandse Energiebeleid en

Nadere informatie

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen.

NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. De projectpartners dienen middels ondertekening van het formulier hun betrokkenheid te verklaren. NB Zonder

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

FLEVO CAMPUS. Feeding the City

FLEVO CAMPUS. Feeding the City GO GREENER FLEVO CAMPUS Feeding the City In 2022 organiseert Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, een podium voor innovaties op het gebied van verstedelijkingsvraagstukken voor de toekomst.

Nadere informatie

Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector.

Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector. Onderzoek en Innovatie: Ontwikkelingen in de glastuinbouwsector Eric.Poot@wur.nl www.glastuinbouw.wur.nl Wageningen UR Glastuinbouw Sinds November 2006 zelfstandige BU Concentratie glastuinbouw binnen

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

7-1-2009. Kennis- en InformatieCentrum Kleinfruit. Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009

7-1-2009. Kennis- en InformatieCentrum Kleinfruit. Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009 Heino van Doornspeek stand van zaken januari 2009 Doelen & uitgangspunten: Ontwikkelen vitaal en centraal kennissysteem met meerwaarde voor (houtig) kleinfruitsector Goede kennisontwikkeling en -doorstroming

Nadere informatie

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4.

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4. 22 april 2015 Bastiaan de Jonge 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie 2. Instrumenten 3. Budget en planning 4. Tips Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

20 June 2017, Rijtuigenloods Amersfoort

20 June 2017, Rijtuigenloods Amersfoort TOPSECTOR TUINBOUW &UITGANGSMATERIALEN symposium Co-Creation? Naturally! TKI & NWO Kees de Gooijer TKI Agri & Food José Vogelezang TKI Horticulture & Starting materials Annemieke van der Kooij NWO Life

Nadere informatie

Europa wil slim, duurzaam en inclusief

Europa wil slim, duurzaam en inclusief Europa wil slim, duurzaam en inclusief Noord-Nederland bereidt zich intensief voor op de Europese programma s in de periode 2014 2020. Het SNN biedt u met dit bericht inzicht in voortgang en verwachtingen.

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland

Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland Van Stal tot akker Jos Strobbe Provincie Zeeland enkele kengetallen van de Zeeuwse landbouwsector beleid provincie Zeeland acties en instrumentarium Grondgebruik Zeeland (ha) Sector/grondgebruik 2007 2011

Nadere informatie

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together

Samen werken aan gezonde gewassen en veilige voeding. Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm Better Together Samen werken aan gezonde gewassen Verantwoorde gewasbescherming Agrifirm 2017-2020 Better Together Verantwoorde gewasbescherming, een zaak voor ons allen! Maximaal oogsten met een minimale milieubelasting.

Nadere informatie

Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel

Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel Matchmaking Event Cyber Security Research 22 May 2012 Jan Piet Barthel Uitvoering lange termijn onderzoek call for proposals cyber security research NWO 2012 Jan Piet Barthel (NWO) Programma coördinator

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 65 Haarlem, 21 augustus 2001 Onderwerp: EU-programma innovatieve acties art. 4 EFRO Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Het EU-programma de regio s in de nieuwe

Nadere informatie

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren

Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoudsopgave Toelichting op de NWO-bijdrage Topsectoren 2016-2017 1 Inleiding en werkwijze

Nadere informatie

Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG

Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG Slim Samenwerken - bijeenkomst VNG Jacques C. Dekker 14 november 2012 Friesland, Groningen, Drenthe, Duitsland, Scandinavië Titel van deze slide Agribusiness NHN Productie: 3 miljard Werk: 15.000 arbeidsplaatsen

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Subsidieovereenkomst in het kader van het EFRO-project IMPACT - Goedkeuring

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Subsidieovereenkomst in het kader van het EFRO-project IMPACT - Goedkeuring GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 12 september 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00800 Onderwerp: Subsidieovereenkomst in het kader van het EFRO-project IMPACT - Goedkeuring Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw

Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Toepassing van moleculaire technieken voor monitoring van bodemschimmels in de glastuinbouw: van droom naar werkelijkheid Jantineke Hofland Zijlstra, Wageningen UR Glastuinbouw Monitoring schimmels in

Nadere informatie

De succesfactoren van het Utrechtse fruitteeltconvenant

De succesfactoren van het Utrechtse fruitteeltconvenant De succesfactoren van het Utrechtse fruitteeltconvenant Bas Spanjers (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden), Herbert Mombarg (Provincie Utrecht), Jaco van Bruchem (Nederlandse Fruittelersorganisatie)

Nadere informatie

Notitie. Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen. Samenwerking op onderzoek in de regio

Notitie. Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen. Samenwerking op onderzoek in de regio Notitie Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen Samenwerking op onderzoek in de regio Colofon De korte notitie Centres of Expertise en onderzoeksinstellingen: Samenwerking op onderzoek in de regio

Nadere informatie

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University Resultaten Systeemanalyse-Interviews Kelly Rijswijk Wageningen University 25-1-2017 Werkpakket 3: Sociale Innovatie 1: Analyseren systeembarrières voor innovatie Weten waar in de keten en het bredere systeem

Nadere informatie

Aanvraagformulier Take-off hbo fase 1 ronde 5

Aanvraagformulier Take-off hbo fase 1 ronde 5 Aanvraagformulier Take-off hbo fase 1 ronde 5 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 aa r 4 Betrokkenen (penvoerende) hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 TOELICHTING m

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Behoort bij agendapunt 4.9. Bestuur dd Overdracht project Plantgezondheidsfonds

Behoort bij agendapunt 4.9. Bestuur dd Overdracht project Plantgezondheidsfonds Behoort bij agendapunt 4.9 Bestuur dd. 12-11-2013 Overdracht project Plantgezondheidsfonds Het project Plantgezondheidsfonds wordt door het Productschap Tuinbouw overgedragen aan LTO Nederland, onder de

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier 3e ronde Take-off hbo - fase 1: Haalbaarheidsstudie

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier 3e ronde Take-off hbo - fase 1: Haalbaarheidsstudie Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Gegevens

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

projecten Laanboompact

projecten Laanboompact Samenwerken aan gezonde groei Laanboompact projecten 2013 Het Laanboompact is een initiatief van de Boomkwekersvereniging Opheusden e.o., gemeente Neder-Betuwe, Provincie Gelderland, Rabobank West Betuwe

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 24-10-2013 1 7 Inleiding. Eind

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING

Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING Samenwerking hogescholen en MKB in de topsectoren ZWAARTEPUNTVORMING PROFILERING SAMENWERKING KWALITEIT DUURZAME VERANKERING 14 december Bedrijfslevenbrief Het kabinet heeft samenleving en bedrijfsleven

Nadere informatie

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016

Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Toelichting criteria kleine projecten Brabant C versie 18-01-2016 Om in aanmerking te komen voor een subsidie tussen 25.000 en 65.000 euro moet een project aan de volgende criteria voldoen: 1. het project

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland -

Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Regels topsectoren en innovatie - provincie Gelderland - Het doel van de Regels topsectoren en innovatie (VITGETOPINNO2014) is het stimuleren van projecten binnen de prioritaire Programma's Topsectoren

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen.

Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. 1 INHOUD 1 Inhoud... 1 2 Toelichting... 1 3 Algemene gegevens... 2 4 Betrokkenen penvoerende hogeschool... 3 5 Betrokkenen extern... 5 6 Overige informatie... 6 2 TOELICHTING Dit aanvraagformulier is geldig

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR. Aanvraagformulier call RAAK-mkb (oktober 2017) Gegevens projectvoorstel

VOORBEELDEXEMPLAAR. Aanvraagformulier call RAAK-mkb (oktober 2017) Gegevens projectvoorstel Het aanvraagformulier bevat de (kern)gegevens van het projectvoorstel, de penvoerende hogeschool en de consortiumpartners. Daarnaast dienen de consortiumpartners middels ondertekening van het formulier

Nadere informatie

Nederlandse Fruiteelt

Nederlandse Fruiteelt Innovatieagenda Nederlandse Fruiteelt 2015-2020 Een rendabele toekomst voor de Nederlandse fruitteelt waarborgen door zo duurzaam mogelijk onderscheidende kwaliteitsproducten te produceren voor een zo

Nadere informatie

Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda

Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda Bijlage A: Onderwerpen voor gewenste versterking van de T&U agenda In het onderzoeksveld dat relevant is voor de topsector T&U wordt gestreefd naar meer samenhang tussen PPS-projecten. Door deze te groeperen

Nadere informatie

Deelsessie. Publieke Management Letter voor de glastuinbouw

Deelsessie. Publieke Management Letter voor de glastuinbouw Deelsessie Publieke Management Letter voor de glastuinbouw Robert Mul dagvoorzitter hoofd beleid & beroepsontwikkeling nba voorzitter programmateam kennis delen Programma voor vanmiddag 13.30: Kennis Delen

Nadere informatie

*Let op: de titel op het aanvraagformulier moet identiek zijn aan de titel opgegeven in ISAAC

*Let op: de titel op het aanvraagformulier moet identiek zijn aan de titel opgegeven in ISAAC Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. Daarnaast dienen de consortiumpartners middels ondertekening van het formulier hun betrokkenheid te verklaren.

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Stand van zaken Europese programma's EFRO, POP en INTERREG Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: te besluiten conform

Nadere informatie

Knelpuntenrapportage nieuwe teelten

Knelpuntenrapportage nieuwe teelten Knelpuntenrapportage nieuwe teelten Rapportage van de Afzet- en Teeltknelpunten bij a) Langwerpige radicchio, b) Grootbladige spinazie, c) Salatrio, d) Wortelpeterselie C. van Wijk PPO-agv, Lelystad Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Wij zijn een vereniging van 15.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Wij staan voor de continuïteit van de land-

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Sterke Greenport. Theo Duijvestijn, wethouder agribusiness. 29 oktober 2013

Sterke Greenport. Theo Duijvestijn, wethouder agribusiness. 29 oktober 2013 Sterke Greenport Theo Duijvestijn, wethouder agribusiness 29 oktober 2013 Tuinbouw in Nederland 2012 Ruim 29.000 bedrijven Productiewaarde: 7,9 miljard Aandeel in totale agrarische omzet: 40 % Exportwaarde:

Nadere informatie

Project 'Smart tooling procesindustrie'

Project 'Smart tooling procesindustrie' Project 'Smart tooling procesindustrie' Partners zijn o.a.: Het project draagt bij aan: Versnelling overgang kenniseconomie + innovatieve bedrijfsomgeving Uitwisseling kennis & best practices Versterking

Nadere informatie

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus Initiatief Wageningen UR Livestock Research (LR), Van Hall Larenstein (VHL), AERES/ PTC+, Prov. Friesland, Gemeente

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Van gewasbescherming naar plantgezondheid

Van gewasbescherming naar plantgezondheid Plantgezondheid Helma Verberkt Van gewasbescherming naar plantgezondheid 22 januari 2015 Inhoud Ontwikkelingen Heretikettering Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen Schoner, Groener, Beter Geïntegreerde

Nadere informatie

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland

Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Een visie op de toekomstige landbouw in Nederland Jan Willem Erisman ALV Markdal, Galder, 24 september 2018 Inhoud Introductie Louis Bolk Instituut Achtergronden huidige landbouw De visie van de minister

Nadere informatie

Productschap Tuinbouw kennisknooppunt platform overheid op maat van de tuinbouw

Productschap Tuinbouw kennisknooppunt platform overheid op maat van de tuinbouw Productschap Tuinbouw kennisknooppunt platform overheid op maat van de tuinbouw Productschap Tuinbouw 30.000 ondernemingen De Nederlandse tuinbouw- en groensector bestaat uit een kleine 30.000 ondernemingen

Nadere informatie

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02

plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 plan van aanpak Regioplan 2018 projectleider: Ronald Hessels datum: 5 juni 2018 versie: 02 inhoudsopgave 1. inleiding... 3 1.1. achtergrond...3 1.2. projectopdracht...3 1.3. doel plan van aanpak...3 2.

Nadere informatie