JOPAC Jóvenes para el cambio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JOPAC Jóvenes para el cambio"

Transcriptie

1 JOPAC Jóvenes para el cambio JOPAC Jóvenes para el cambio JOPAC, Jóvenes Para el cambio, jongeren voor de verandering is de Spaanse titel voor een samenwerkingsverband tussen Vlaamse gemeenten en hun Latijns-Amerikaanse partners. Onder begeleiding van VVSG-Internationaal en twee jonge ervaringsdeskundigen Rob Sweldens en Hannelore Depypere, formuleerden Bierbeek, Edegem, Brasschaat, Sint-truiden, Mol en Lommel na overleg met hun homologen in het Zuiden een voorstel om het jongerenverhaal binnen de stedenbanden te versterken en het jeugdbeleid in hun respectieve partnergemeente te stimuleren. Meta-analyse: Jongeren in Latijns-Amerika en stedenbanden JOPAC Jóvenes para el cambio 1. Waarom jongeren? 3. Wat doet het land? 2. Wie zijn ze? 4. En stedenbanden? Dit werkstuk is het resultaat van negen maanden onderzoek en actie gevolgd door enkele maanden van reflectie. Hierin proberen we een antwoord te bieden op de volgende vragen: Wat is de relevantie van werken met jongeren in Latijns-Amerika?, Wie is en wat doet de Latijns-Amerikaanse jongere?, Wat gebeurt er voor de Latijns-Amerikaanse jongere vanuit de overheid en het middenveld? en Welk antwoord kan een stedenband bieden aan de situatie van de Latijns-Amerikaanse jongere?. We eindigen met enkele concrete aanbevelingen. Waarom werken met jongeren? 1. Waarom jongeren? > 30 jaar 35% Latijns Amerika Verkoop < 30 jaar 65% > 30 jaar 66% België < 30 jaar 34% 1e kwrt 2e kwrt 3e kwrt 4e kwrt Eerst en vooral vormen jongeren het grootste aandeel van de bevolking in Latijns-Amerika. In Nicaragua met steden Nueva Guinea, Dario en Santo Tomas, is 72 % jonger dan 30 jaar. Het grote aantal jongeren in de hoofdstad verbergt de iets lagere cijfers van de steden afzonderlijk. Oña in Ecuador, geveld door een sterke emigratie, telt 52% jongeren. Tarija in Bolivia met 63,4 % en San Jeronimo in Peru, met 62,08 % blijven in het midden. Vergelijken we dit met België, zien we dat slechts 35,5 % van de bevolking jonger dan 30 jaar is.

2 1. Waarom jongeren? Ten tweede zijn jongeren de beleidsmakers van de toekomst. Terwijl de geïndustrialiseerde landen steeds meer te maken krijgen met het probleem van de vergrijzing en ouderen afhankelijk worden van een jongere generatie (zie evolutie piramide), bevinden de meeste Latijns- Amerikaanse ontwikkelingslanden zich in een periode van demografische transitie, waarbij het aantal jongeren op een gegeven moment een piek bereikt. Volgens de Verenigde Naties en de Wereldbank ontstaat er op dat moment een venster van opportuniteiten. 1. Waarom jongeren? De verhouding tussen de economisch actieve bevolking (15-64 jarigen) en economisch afhankelijke jongere of oudere mensen, is op dat moment het grootst en biedt enorme mogelijkheden maar ook gevaren voor economische ontwikkeling. De meeste ontwikkelingslanden, waaronder de Latijns-Amerikaanse landen bevinden zich nu in deze fase of zullen in de nabije toekomst deze fase bereiken. Landen hebben ontwikkelingsmogelijkheden, beleidsmaatregelen en instituties nodig die de kansen van jongeren vergroten en hen de mogelijkheid geven om hun menselijk kapitaal te ontwikkelen om dat nadien productief te gebruiken. Ontwikkel hun capaciteiten World Development Report 2007 De gemiddelde duur van deze fase bedraagt 40 jaar. Het is dus nu dat er moet geïnvesteerd worden in gezondheid, onderwijs om een economische ontwikkeling te bevorderen en te bestendigen. Jongeren moeten de mogelijkheden krijgen om hun capaciteiten te ontwikkelen anders lopen we het gevaar dat de jongeren van nu in Latijns-Amerika binnen 50 jaar vergrijzen zonder dat zij op een constructieve manier hun maatschappij hebben kunnen verbeteren en middelen hebben opgebouwd om zichzelf te onderhouden.

3 2. Wie zijn ze? VROUW MAN STAD PLATTELAND ARM RIJK Wie zijn die jongeren? Is er een Latijns-Amerikaanse jongere? Drie patronen helpen de verschillen van jongeren in Latijns- Amerika te verklaren en structureren. Er is het verschil tussen het leven van een jongere in de stad en op het platteland, het verschil tussen meisjes en jongens en tenslotte het verschil tussen arm en rijk. Deze verschillen worden in de eerste plaats door geboorte bepaald en lijken dus statisch. Maar persoonlijkheid, familiale situatie, toevallige ontmoetingen zijn elementen die even bepalend kunnen zijn in het leven van een jongere. Als we spreken over verschillen tussen deze groepen, dan hebben we het over verschillen in kansen, in mogelijkheden om vooruit te geraken en zelf je toekomst te bepalen. 2. Wie zijn ze? VROUW MAN STAD PLATTELAND ARM RIJK Platteland: toegang tot onderwijs, capaciteitsopbouw, gezondheid, recreatie en participatie beperkter. Dikwijls discriminatie door jongeren van het centrum, door externe organisaties en door beleidsmakers. Let op: werkmogelijkheden meestal beperkt tot landbouw. Gender: Machocultuur in Latijns-Amerika zorgt ervoor dat het voor meisjes nog steeds moeilijk is zelf hun leven te bepalen. Discriminatie op arbeidsmarkt, huishouden, eigen kinderen, vroeg volwassen, als minderwaardig beschouwd. Arm: De ongelijkheid in Latijns-Amerika is heel groot. We spreken over kansarmoede: gebrek aan kansen, aan mogelijkheden om te studeren of deel te nemen aan recreatieve activiteiten wegens tijdsgebrek en financiële situatie. Ook dikwijls gebrek aan ouderlijke steun. Alcoholgebruik en bendevorming Werkloosheid en migratie Zwakke organisatie bij jongeren Zwak onderwijs Weinig netwerking en eendracht bij jongeren Zwak (lokaal) bestuur Mishandeling en vroege zwangerschappen Een aantal problemen zijn min of meer gelijklopend bij de verschillende jongeren in Latijns-Amerika. Onderwijs: lage kwaliteit, gebrekkige infrastructuur, onvoldoende opgeleide leerkrachten, gebrek aan mogelijkheden om verder te studeren. Op platteland: nog moeilijkere toegang. Werkgelegenheid: Gebrek aan werk voor jongeren leidt tot migratie (naar stad, grootstad en buitenland). Veel jongeren werken in informele sector. Slecht bestuur, corruptie, foute investeringen worden als oorzaak genoemd. Desorganisatie van de jeugd wordt als gevolg en als oorzaak genoemd. Alcoholisme, druggebruik, migratie, tienerzwangerschappen, prostitutie, vandalisme worden als gevolgen van onder andere werkloosheid en zwak onderwijs genoemd.

4 3. Wat doet het land? Wat doet het land en het middenveld? Nicaragua: Wet voor de Integrale Ontwikkeling van de Nicaraguaanse jeugd, Onder invloed van Centraal- Amerikaanse dynamiek Pro-jeugd Ecuador: Wet van de Jeugd, Principe van decentralisatie beklemtoond. Peru: geen jeugdwet, wel al 7 jaar een orgaan dat verantwoordelijk is voor het uitschrijven van een wet Bolivia: geen jeugdwet, wel al sinds 1999 een decreet. Opmerking: Wel altijd wetten en instituties voor kinderen en adolescenten. Lokaal: in Nueva Guinea sinds november 2008 een ambtenaar voor jeugd, in andere steden is jeugd geen specifieke bevoegdheid, valt veelal onder departement voor sociale zaken. In San Jeronimo en Nueva Guinea: beginnende participatie en stem in lokale bestuur. Obstakels: Bolivia en Nicaragua: sterke politisering en polarisatie van de maatschappij, politieke onwil, moeilijke multiplicatie van kennis door jongeren, gebrek aan interesse, zowel bij politici als bij jongeren zelf, adultisme. 3. Wat doet het land? Jongerenorganisaties: van en voor jongeren sport, religie, muziek, straat, groeperingen rond NGO s, spelen en werken met kinderen (in kader van stedenband), netwerken van jongerenorganisaties. NGO s en andere organisaties voor jongeren - Klassieke NGO s: spelen in op leefsituatie en noden, bvb opvang van tienermoeders -NGO s/organisaties die werken met vormingen rond leiderschap, participatie, politieke structuur, organisatieversterking, samenwerking. Verschillen in visie, actieradius en draagvlak. o Lokaal bvb Guaman Poma in San Jeronimo: probleemanalyse, participatie en organisatieversterking o Regionaal bvb CEDEHKA in Nicaragua: capaciteitsopbouw rond jongerenwetgeving, participatiemechanismes, probleemanalyse, organisatieversterking en leiderschap o Nationaal bvb AMUNIC en DESAFIOS in Nicaragua: participatie van jongeren respectievelijk via casas de adolescencia en agendas juveniles.

5 Filmpje good practises Wat kunnen stedenbanden doen? -beurzensysteem Terrabona, Nicaragua (Lommel): creëren van opportuniteiten voor jongeren+ capaciteitsopbouw -bibliotheekproject San Jeronimo, Peru (Edegem): constructieve combinatie van lokaal bestuur, stedenband, NGO (vormingen) en rurale gemeenschappen -Niquipo Nueva Guinea, Nicaragua (Sint-Truiden) en Amigos Sin Fronteras Tarija, Bolivia (Brasschaat): train the trainer. Belang van voortdurende opvolging. -uitwisselingen : voorbereidingstraject + betrekken van landelijke gemeenschappen in uitwisseling Oña, Ecuador (Bierbeek) -politieke participatie in Nueva Guinea en Santo Tomas via de agendas de cambios (agenda met veranderingen) Draagvlak via jeugdraad in Nueva Guinea en via radio in Santo Tomas Belang van bottom-up werken: Versterken van lokale besturen, verbeteren van lokale realiteiten. Evaluatie-instrument voor initiatieven ten voordele van jongeren in kader van de stedenband: een combinatie van World Development Report van 2007 van de Wereldbank en Handboek Noord-Zuid voor lokale besturen van VVSG. Vier voorwaarden/aandachtspunten: - Creëren van opportuniteiten - Capaciteitsopbouw - Ondersteuning van lokale partnerschappen - Tweede kans bieden aan jongeren Culturele realiteit organisatie en infrastructuur communicatie en vertrouwen opportunisme Enkele aanbevelingen voor het werken met jongeren in het kader van de stedenband, geordend in 4 overkoepelende thema s: Culturele realiteit,uniciteit en exclusie, politieke participatie en uitwisselingen. Elk initiatief dat wordt genomen moet de culturele realiteit van de jongeren in het zuiden in rekening brengen. Concrete aanbeveling op basis van de gevaren en uitdagingen in de taart hiernaast: - inbouwen van motivatoren zoals studiebeurzen, werkgelegenheidsmogelijkheden - degelijke observatie, onderzoek en communicatie in de samenwerking, besef van culturele verschillen - organisatie en activiteiten gaan voor op infrastructuur - woorden zijn nog geen daden: duidelijke afspraken

6 Geen enkele organisatie heeft het monopolie op werken met jongeren. Geen enkele jongere heeft het monopolie op steun en capaciteitsopbouw. Uniciteit en exclusie Concrete aanbevelingen: - Coördinatie, zoektocht naar partners (lokaal, regionaal, nationaal in België en in het zuiden) multiplicatie onderzoek en netwerking - Bewaken dat kennis wordt doorgegeven - Vermijden van exclusie bvb door betalen van transport voor jongeren van platteland Politieke participatie Jongerenparticipatie is een proces met vele obstakels. De stedenband kan een rol spelen in de ondersteuning van lokale dynamieken. Concrete aanbevelingen: interesse bij jongeren en vorming lokaal bestuur - Stimuleren van overleg, probleemanalyse en oplossingsgericht denken - Aanstellen van verantwoordelijke (ambtenaar, functionaris) en stimuleren van communicatie - Jongeren ondersteunen in hun organisatie en mee zoeken naar gepaste vormingen Uitwisselingen Jongerenuitwisselingen kunnen een grote meerwaarde betekenen maar kunnen ook een verloren investering zijn als geen rekening wordt gehouden met enkele concrete aandachtspunten: communicatie regionale uitwisselingen voorbereiding beeldvorming - Voldoende voorbereiding en begeleiding van de jongeren: juiste beeldvorming - Opstellen van concreet programma met verwachte resultaten - Grondig engagement - Groeimogelijkheden - Permanente communicatie - ZUID-ZUID-uitwisseling stimuleren en uitwisseling tussen RURALE en URBANE gebieden

7 Wederkerigheid? Visie en ontwikkeling jeugd Visie en ontwikkeling jeugd Persoonlijke voordelen Persoonlijke voordelen Re-activering Levensstandaard van jongeren Draagvlak en continuïteit Draagvlak en continuïteit Werken met jongeren brengt in beide partnergemeentes een belangrijke dynamiek op gang en draagt op die manier bij tot de moeilijke zoektocht naar wederkerigheid tussen de partners. Enkele voordelen van jongerenwerking in het kader van de stedenband: Noord: - Verbreden van het draagvlak via uitgebreid netwerk van jongeren sensibilisatie - Ontstaan visie OS bij jongeren door ervaring met het zuiden - Vriendschappen continuïteit - Minder politieke weerstand naar jongeren toe Zuid: - Verbreding van het draagvlak (idem dito) - Aanscherpen visie en probleemoplossend denken - Capaciteitsopbouw - Sociaal engagement van jongeren - Kans op onderwijs en op werk - Meer aandacht van lokale bestuur Opgelet: financiële middelen zorgen voor jaloezie

jopac Jóvenes para el Cambio Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen.

jopac Jóvenes para el Cambio Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen. jopac Jóvenes para el Cambio Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen. JOPAC: een samenwerkingsverband tussen zes Vlaamse gemeenten, hun LatijnsAmerikaanse partners en VVSG-Internationaal. Twee jongeren,

Nadere informatie

JOPAC Jovenes para el Cambio. Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen.

JOPAC Jovenes para el Cambio. Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen. JOPAC Jovenes para el Cambio Negen maanden, zes steden, vier doelstellingen. 1 JOPAC: een samenwerkingsverband tussen zes Vlaamse gemeenten, hun Latijns- Amerikaanse partners en VVSG-internationaal. Twee

Nadere informatie

Kader voor Zuid-Zuiduitwisseling

Kader voor Zuid-Zuiduitwisseling Kader voor Zuid-Zuid Het meerjarenprogramma Gemeentelijke Internationale Samenwerking (2008-2012) is een vijfjarenprogramma met als doelstelling de bestuurskracht van 14 zuidelijke gemeenten van stedenbanden

Nadere informatie

Lokaal Mondiaal Beleid. Mondiale rechtvaardigheid door lokale initiatieven

Lokaal Mondiaal Beleid. Mondiale rechtvaardigheid door lokale initiatieven Lokaal Mondiaal Beleid Mondiale rechtvaardigheid door lokale initiatieven Lokaal mondiaal beleid 2 - Waarom een Lokaal mondiaal beleid? 3 - Van Noord-Zuid naar Mondiaal 4 - Van Noord-Zuid naar Mondiaal

Nadere informatie

uitnodiging & programma

uitnodiging & programma uitnodiging & programma INTERNATIONALE CONFERENTIE GENT 17-19 OKTOBER 2011 Winning through twinning Local authorities: actors in development Als koepel van de 308 Vlaamse gemeenten begeleidt de VVSG (Vereniging

Nadere informatie

Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer. Marc Konings, milieuambtenaar Edegem

Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer. Marc Konings, milieuambtenaar Edegem Edegem en San Jerónimo (Peru) : ondersteuning bij het gemeentelijke marktbeheer Marc Konings, milieuambtenaar Edegem Basisgegevens San Jeronimo Oppervlakte 10,53 km 2 Bevolking 28.856 (2007) Hoogte Ligging

Nadere informatie

Het komende uur. Bevolkingsparticipatie. Zuid-Amerika als nieuwe examenregio: een voorproefje. De achtergrond van bevolkingsparticipatie

Het komende uur. Bevolkingsparticipatie. Zuid-Amerika als nieuwe examenregio: een voorproefje. De achtergrond van bevolkingsparticipatie Zuid-Amerika als nieuwe examenregio: een voorproefje Gery Nijenhuis International Development Studies, SG&PL/UU KNAG-Onderwijsdag Vrijdag 7 november 2014 Het komende uur Zuid-Amerika als nieuwe examenregio;

Nadere informatie

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009 Basisvorming Sensibilisatie van mensen raken tot activeren Dinsdag 17 maart 2009 Inleiding Kennismakingsronde Doel basisvorming sensibilisatie: Wat is sensibilisatie? Doel sensibilisatie? Verschillende

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Infomoment Impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Het groter kader Nood aan fundamentele bijsturingen Invoering BBC en Planlastendecreet In vraag stellen bestaand subsidiekader Planlastendecreet

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen

Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Warme transitie Thuis Kinderopvang Kleuterschool Een verhaal van iedereen, ook van lokale besturen Kathy Jacobs Kind en Gezin Sara De Meerleer Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Warme transitie

Nadere informatie

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN Inhoudstafel WOORD VOORAF....................................................... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN 1. Hulpwetenschappen................................................ 1 1.1. Chronologie...................................................

Nadere informatie

22 VN STANDAARD REGELS

22 VN STANDAARD REGELS Agenda 22 VN STANDAARD REGELS (VN-Verdrag) De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaarde in december 1993 internationale regels voor mensen met functiebeperkingen. Deze 22 VN Standaard Regels

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. De motivatie voor het aangaan van een stedenband

Noord-Zuid voor lokale besturen. De motivatie voor het aangaan van een stedenband Noord-Zuid voor lokale besturen De motivatie voor het aangaan van een stedenband De motivatie voor het aangaan van een stedenband In een alsmaar kleiner wordende wereld krijgen mondiale problemen steeds

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. Het opstellen van criteria voor de partnerzoektocht

Noord-Zuid voor lokale besturen. Het opstellen van criteria voor de partnerzoektocht Noord-Zuid voor lokale besturen Het opstellen van criteria voor de partnerzoektocht Het opstellen van criteria voor de partnerzoektocht Een weloverwogen partnerkeuze is een eerste cruciale stap voor het

Nadere informatie

Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul

Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul Onderzoek : scholenbanden Oostende - Banjul De context Stedenband Oostende Banjul (sinds 2003) Wat? Bilaterale samenwerking tussen stedelijke overheden op vlak van ecologie, duurzaam toerisme, ondersteuning

Nadere informatie

BpE: Becoming a part of Europe:

BpE: Becoming a part of Europe: www.bpe-project.eu BpE: H O E K A N J E U G D - E N J O N G E R E N W E R K J O N G E M I G R A N T E N, V L U C H T E L I N G E N E N A S I E L Z O E K E R S O N D E R S T E U N E N B E L E I D S A A

Nadere informatie

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Projectoproep 2019 Beoordelingsmemorandum (BEMO) Fase 1 Conceptnota Algemene gegevens Code Titel 1. Projectgegevens: Uitvoerder/ Aanvrager Land, plaats Algemene doelstelling

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

Inleiding op educatief pakket Trias & Guinee

Inleiding op educatief pakket Trias & Guinee Inleiding op educatief pakket Trias & Guinee Beste leerkracht, Dit educatief pakket kwam tot stand als samenwerking tussen YOUCA en Trias in het kader van de YOUCA Action Day. Met de opbrengst van de YOUCA

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Inleiding Lokale democratie bestaat - Deelname verkiezingen in België wereldtop - 91,54% in 2012 - Wel dalend, en duidelijk verschil

Nadere informatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie International Civic and Citizenship Survey ICCS-2016 ICCS = internationaal vergelijkend onderzoek bij leerlingen uit het

Nadere informatie

Twee jaar na de start van de Arabische revoluties. Uitdagingen voor België en Vlaanderen

Twee jaar na de start van de Arabische revoluties. Uitdagingen voor België en Vlaanderen Twee jaar na de start van de Arabische revoluties Uitdagingen voor België en Vlaanderen Inhoud I. Arabische revoluties: twee jaar later II. Complete impasse in Syrië III. Activiteiten Broederlijk Delen-Pax

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

OMKADERING VAN STUDENTEN. Sterktes en aandachtspunten. Sylvia Van Walleghem

OMKADERING VAN STUDENTEN. Sterktes en aandachtspunten. Sylvia Van Walleghem OMKADERING VAN STUDENTEN Sterktes en aandachtspunten Sylvia Van Walleghem INLEIDING Studentenmobiliteit via VLIR-UOS (Vlaamse interuniversitaire raad Universitaire ontwikkelingssamenwerking) Associatiewerking

Nadere informatie

Rol vrijwilligers in het politieke proces. Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden

Rol vrijwilligers in het politieke proces. Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden Rol vrijwilligers in het politieke proces Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden Aanleiding Participatie cliënt en burger in beleid belangrijk en urgent:

Nadere informatie

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE

18 OKTOBER 2018 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY 18 OKTOBER 2018 MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2018 YOUCA.BE VU: Ine Schockaert, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. HET CONCEPT Op 18

Nadere informatie

International Civic and Citizenship Survey ICCS 2016

International Civic and Citizenship Survey ICCS 2016 ICCS 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie Koninklijk Atheneum E. Hiel, Schaarbeek, 7 november 2017 Ellen Claes, Marc Hooghe, Dorien Sampermans, Lies Maurissen, Greet Louw International

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen

PowerPoint 2: Paar bekende voorbeelden van symbolen; kruis pictogram geweld OM teken- peace- Live strong armband- red ribbon- toilet pictogrammen PowerPoint 1: De stad Haarlem heeft een vriendschapsband met de stad Mutare in Zimbabwe. Net als bij de vriendschap tussen mensen onderling houdt een vriendschap tussen twee steden in dat je leuke dingen

Nadere informatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie

ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie AR-COM SAMENLEVING-DOC-1718-032 ICCS-Vlaanderen 2016 Internationaal vergelijkend onderzoek burgerschapseducatie Ellen Claes, Marc Hooghe, Dorien Sampermans, Lies Maurissen, Greet Louw International Civic

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Met de voeten in de modder

Met de voeten in de modder Melle Leenstra (1976) studeerde ontwikkelingsstudies in Wageningen. Hij is in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij als landenmedewerker Zambia en Zimbabwe werkte. Vanaf augustus 2009

Nadere informatie

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar

3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar 3 maanden vrijwilligerswerk in Guatemala met EVS Subsidie Voor jongeren van 18-30 jaar Vrijwilligerswerk in Guatemala, Quetzaltenango In samenwerking met onze partnerorganisatie FDI hebben we subsidie

Nadere informatie

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013

Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Implementing the UNCRPD Het VN Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap FOD Sociale Zekerheid Vereniging voor de Verenigde Naties 4 december 2013 Wat is het VN-Verdrag? UNCRPD = United Nations

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming Jongerenparticipatie bij beleidsvorming DE KLOOF TUSSEN JONGEREN EN BELEID STRUCTUREEL OVERBRUGGEN Karin van Nuland Stimulansz Marjolein Weidema Save the Children Donderdag 6 december 2018 Programma Kennismaking:

Nadere informatie

De werking van de Beleids-en beheerscyclus

De werking van de Beleids-en beheerscyclus Achter de schermen De werking van de Beleids-en beheerscyclus Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en het stof weer is gaan liggen, ontwaken de nieuwe gemeenteburen. In sommige steden en

Nadere informatie

Van ambtenaar naar ambassadeur Beeldvorming en reputatiemanagement aan de Vlaamse overheid

Van ambtenaar naar ambassadeur Beeldvorming en reputatiemanagement aan de Vlaamse overheid Van ambtenaar naar ambassadeur Beeldvorming en reputatiemanagement aan de Vlaamse overheid Tom De Smedt, afdeling Communicatie (DAR) MOVI Colloquium 18 mei 2010 Imago, reputatiemanagement, branding, beeldvorming,

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Raad van de Europese Unie Brussel, 2 mei 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: 7679/17 JEUN 39 Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de

Nadere informatie

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/2016 1. ALGEMEEN Nieuwsbrief (4 nummers) Website (verslagen, kalender, news, vacatures ) Facebookpagina: delen van publicaties, events, (352 likes

Nadere informatie

Onderwijs: Voorbereiding op een leven met onzekerheden

Onderwijs: Voorbereiding op een leven met onzekerheden Onderwijs: Voorbereiding op een leven met onzekerheden VLOR, 25 september 2014 Antoon Vandevelde Centrum voor Economie en Ethiek Hoger Instituut voor Wijsbegeerte KU Leuven 1 Vooraf Onderwijshervormingen

Nadere informatie

Stem van de jeugd: bulletrapport

Stem van de jeugd: bulletrapport Stem van de jeugd: bulletrapport 20190044 Mei 2019 Simon Desmet Lore Verhoogen Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Wat Wat en Medialaan tussen 25 april

Nadere informatie

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN

Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Karuur vzw JEUGDBELEIDSPARTICIPATIE BINNEN LOKALE BESTUREN Wat is Karuur? Ontstaan in 2009 Gesubsidieerd door de Vlaamse overheid (decreet Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid) 3 vaste stafmedewerkers,

Nadere informatie

Plan België in een notendop

Plan België in een notendop Plan België in een notendop Plan België 1 het Plan Foto: Plan / Sigrid Spinnox Verander de toekomst van kinderen in het Zuiden en hun gemeenschap Wie zijn we? Plan België is een onafhankelijke niet-gouvernementele

Nadere informatie

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen.

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen. Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen www.gezondegemeente.be Lokale acties integraal aanpakken De gezondheidsmatrix ken je al? Dit is een variant ervan. Het helpt je op weg naar een meer integrale

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Opbouw verhaal Wie ben ik Aanleiding onderzoek Pilotgemeente vergrijzing- en ontgroeningscan PON

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016 Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit Ambtenarenbijeenkomst 17 november 2016 #vnginternationaal @VNGi Programma 13.00 14.00 Plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Habtom

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

Genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport

Genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport Genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport ZENO NOLS Centrum Ethiek in de sport (ICES) #KennisdagSport 17 juni 2019 Genderongelijkheid en heteronormativiteit in de sport Een verkennende analyse

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. De oproep tot kandidaatstelling. partnergemeenten

Noord-Zuid voor lokale besturen. De oproep tot kandidaatstelling. partnergemeenten Noord-Zuid voor lokale besturen De oproep tot kandidaatstelling van potentiële partnergemeenten De oproep tot kandidaatstelling van potentiële partnergemeenten Een succesvolle stedenband valt of staat

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU. Zittingsdocument. inzake de sociale en culturele integratie en participatie van jongeren

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU. Zittingsdocument. inzake de sociale en culturele integratie en participatie van jongeren PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Zittingsdocument ACP-EU/100.504/B/09 31.08.2009 VERSLAG inzake de sociale en culturele integratie en participatie van jongeren Commissie sociale zaken en milieu

Nadere informatie

Uitdaging door bevolkingsexplosie

Uitdaging door bevolkingsexplosie Berkenboom Humaniora 1 Aardrijkskunde 4 e jaar Uitdaging door bevolkingsexplosie Geogenie p. 60-63 Atlas p.... 2.. Bevollk kiingsgroeii tegenover -stagnatiie 1. Wereldkaarten: bevolkingsspreiding, ontwikkeling,

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland

Noord-Zuid voor lokale besturen. Geldtransfers naar het buitenland Noord-Zuid voor lokale besturen Geldtransfers naar het buitenland Geldtransfers naar het buitenland Hoewel het concept van de stedenband zich richt op het uitwisselen van kennis en ervaring tussen collega

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School

De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School De handen in elkaar, samen werken aan een Brede School Brede School Te downloaden op www.vlaanderen.be/bredeschool Doel BS Brede ontwikkeling van kinderen en jongeren Doel BS Brede ontwikkeling van kinderen

Nadere informatie

Noord-Zuid voor lokale besturen. Het opstellen van een profiel van de eigen gemeente

Noord-Zuid voor lokale besturen. Het opstellen van een profiel van de eigen gemeente Noord-Zuid voor lokale besturen Het opstellen van een profiel van de eigen gemeente Het opstellen van een profiel van de eigen gemeente Wanneer het gemeentebestuur de beslissing heeft genomen om een stedenband

Nadere informatie

Evaluatie Federaal Programma Gemeentelijke Internationale Samenwerking 2008-2012

Evaluatie Federaal Programma Gemeentelijke Internationale Samenwerking 2008-2012 Evaluatie Federaal Programma Gemeentelijke Internationale Samenwerking 2008-2012 Syntheserapport ACE Europe mei 2012 Evaluatie Federaal Programma Gemeentelijke Internationale Samenwerking Geert Phlix

Nadere informatie

Programma Zambia. 1. Context analyse. 2. Programmadoelstellingen

Programma Zambia. 1. Context analyse. 2. Programmadoelstellingen Programma Zambia 1. Context analyse Zambia is een land dat zwaar is getroffen door de HIV/aids epidemie. Ruim 21% van de bevolking is geïnfecteerd met het virus. Mede hierdoor heeft het land het hoogste

Nadere informatie

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid

Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Uitdagingen voor jongeren en EU beleid Floor van Houdt Plv afdelingsleider voor Europese Commissie Date: in 12 pts Europa 2020 Strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei Aandacht voor jongeren

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

Rechtvaardigheid in sociaal beleid. Frank Vandenbroucke HOGent 19 december 2017

Rechtvaardigheid in sociaal beleid. Frank Vandenbroucke HOGent 19 december 2017 Rechtvaardigheid in sociaal beleid Frank Vandenbroucke HOGent 19 december 2017 De eis van sociale rechtvaardigheid Rawls: ongelijkheid in inkomen en vermogen is niet per se onrechtvaardig, maar ze moet

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Jeugdplan KWV De Kaag 2014-2020. ALV april 2014

Jeugdplan KWV De Kaag 2014-2020. ALV april 2014 Jeugdplan KWV De Kaag 2014-2020 ALV april 2014 Jeugdplan presentatie Achtergrond De jeugd van tegenwoordig Kernpunten jeugdbeleid 2014-2020 Wat gaan we doen? Uitnodiging Waarom een jeugdplan? Jeugd is

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten

Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten Cijfers en feiten 1.924.472 65 plussers in België (17,4 % v.d. totale bevolking) In Vlaanderen: 1.100.194 65 plussers Aantal 100 plussers in

Nadere informatie

Inhoud. Steunpunt Diversiteit en Leren 17/03/2010. Brede School in Vlaanderen en Brussel

Inhoud. Steunpunt Diversiteit en Leren 17/03/2010. Brede School in Vlaanderen en Brussel Inhoud Vooraf: Steunpunt Diversiteit en Leren 1. Wat is een Brede School? 2. Welke impact ervaren de proefprojecten? 3. Brede school in de toekomst 4. Standpunt VVJ Brede School in Vlaanderen en Brussel

Nadere informatie

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE Bijdrage tot de welvaart België telt tienduizenden vzw s, stichtingen, sociale economiebedrijven en feitelijke verenigingen. 18.847 daarvan

Nadere informatie

Een nieuwe wind door RTC. Ann Bulcaen Coördinator RTC West-Vlaanderen

Een nieuwe wind door RTC. Ann Bulcaen Coördinator RTC West-Vlaanderen Een nieuwe wind door RTC Ann Bulcaen Coördinator RTC West-Vlaanderen Wat is Wat doet Wie maakt Hoe werkt Wat realiseert Hoe evolueert opleidingen maïzena STEM werkplekleren apparatuur infrastructuur perceptie

Nadere informatie

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3

9,2. Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Oefentoets hoofdstuk 3 Antwoorden door een scholier 1786 woorden 1 april 2011 9,2 4 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Oefentoets hoofdstuk 3 Globalisering in steden: grootstedelijke gebieden in de VS 1 Bekijk bron 7. De bron

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren,

Geachte Dames en Heren, Trefdag 'Patiënt en professional, samen sterker' UZ Gent 1 december 2016 19u Bijdrage gedeputeerde Couckuyt, met als titel: Vermaatschappelijking van zorg: het belang van zelfzorg en gebruikersparticipatie

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers Brussel, 23 november 2011 - Tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, krijgen de kans om in het

Nadere informatie

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is

Ecuador ligt in het werelddeel. Het grenst aan de landen. Waar komt de naam Ecuador vandaan? De hoofdstad van Ecuador is Landen Groep 5 t/m 8 ZENDING IN ECUADOR Waar ligt Ecuador? Deze lesbrief gaat over Ecuador. Zoek het land maar eens op in de atlas. Ecuador ligt in het werelddeel Het grenst aan de landen en Waar komt

Nadere informatie

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij

Multi cultureel samenleven. Themamanager Natascha Mooij Multi cultureel samenleven Themamanager Natascha Mooij Aanleiding Motie formatie multiculturele samenleving 1. Handhaven capaciteit. 2. Aan te geven hoe thematiek, bewustzijn met diversiteit in de stad,

Nadere informatie

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN NL NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN AGE- STANDPUNT IN HET KADER VAN HET 2007 - EUROPEES JAAR VAN GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN The European Older People s Platform La Plate-forme européenne des Personnes

Nadere informatie

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS)

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) Dit memorandum wordt aangeboden aan alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 Actief ouder worden: meer dan sportelen Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is de vergrijzing iets dat louter negatief is?

Nadere informatie

Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken

Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken Congres Integraal werken 18 mei 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: terug naar de bedoeling Preventief en Collectief wijkgericht Werken NHL Hogeschool 2017 1 Grenzen aan de verzorgingsstaat

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen

EUROPEES PARLEMENT. Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie rechten van de vrouw en gelijke kansen 4 april 2002 PE 305.487/1-19 AMENDEMENTEN 1-19 Ontwerpadvies (PE 305.487) Emilia Franziska Müller inzake het Witboek van de

Nadere informatie

De Venhorst Declaration. 21 oktober 2017

De Venhorst Declaration. 21 oktober 2017 De Venhorst Declaration 21 oktober 2017 Wij, 250 vertegenwoordigers van 40 Europese landen, kwamen bij elkaar op het derde Europees Plattelands Parlement in Venhorst Noord-Brabant van 18 tot en met 21

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie