Verslag Sub regionale Samenwerkingsoverleg Noord Midden Drenthe Hervorming Langdurige Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Sub regionale Samenwerkingsoverleg Noord Midden Drenthe Hervorming Langdurige Zorg"

Transcriptie

1 Verslag Sub regionale Samenwerkingsoverleg Noord Midden Drenthe Hervorming Langdurige Zorg 21 mei 2015

2 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Subregio Zuid West Subregio Zuid Oost

3 Doelstelling Stand van zaken Organiseren samenhangende en integrale zorg & ondersteuning Verbinden wijkverpleging aan sociaal domein Bekostiging prestatie wijkgericht werken 2017 Deskundigheid wijkverpleegkundigen?

4 Sub regionaal Overleg Zuid West HLZ Deelnemers Sub regio Zuid West Achmea (Albert Taaij, zorginkoper V&V)) Gemeente Aa en Hunze, Gemeente Assen, Gemeente Midden Drenthe, Gemeente Noordenveld Gemeente Tynaarlo (niet aanwezig) S1 aanbieders: Icare Derkshoes Zorggroep Drenthe Interzorg

5 Delen ontwikkelingen HLZ Drenthe breed Verbinding beleid en werkveld Ontwikkelingen Inkoop en financiering S1 2016/2017: op 19 mei is de voorhangbrief bekostiging wijkverpleging verschenen van VWS. Conclusie uit de brief is dat: - De voor 2015 aangebrachte scheiding tussen prestaties S1 en S2 wijkverpleging onwenselijk wordt geacht; - De scheiding wel heeft gezorgd voor verbindingen en afspraken tussen gemeenten en verzekeraars; - De S1 prestatie wijkgericht werken (S1) voor 2016 blijft bestaan maar in 2017 stopt als aparte prestatie - Voor 2017 wordt ingezet op een integrale wijkverpleegkundige zorg waarbij gedacht wordt aan een nieuw bekostigingsmodel. Prestatie beloning zal daarin een rol spelen. Ontwikkelingen Achmea: Achmea wordt gereorganiseerd. Petra Meijer, Jeanette Knol en Harald Kerstholt hebben een nieuwe rol/functie binnen het concern. Er is ingezet op integrale inkoop. Er is 1 aanspreekpunt voor de regio in de persoon van (op dit moment) Albert Taaij. Door gemeenten en aanbieders wordt zorg uitgesproken over deze ontwikkeling. In het kader van samenwerking tussen gemeenten/zorgverzekeraar en ontwikkelingen in de zorg is juist (mee)denkkracht nodig i.p.v. inkoopkracht. De vraag is wat deze ontwikkeling gaat betekenen voor de continuïteit van afspraken en de samenwerking. Stand van zaken HLZ Drenthe: Het kernteam HLZ heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om via een plan van aanpak extra middelen aan te vragen voor de inzet van de Regiosecretaris. Deze aanvraag is gehonoreerd. Met deze middelen kan de regio Drenthe tot eind 2015 Drenthe worden ondersteund en wordt gekeken hoe duurzame borging kan plaatsvinden. Op 25 juni a.s. is er weer een bestuurlijke dialoogtafel. De inzet is een gezamenlijk perspectief en een werkagenda voor de regio Drenthe.

6 Middelen en capaciteit Afstemming S1 wijkverpleging Handvaten voor afspraken Positionering Wijkverpleegk. Signalering Zorgbehoefte bepaling en mandaat Coördinatie Informatie- en kennisdeling

7 Delen lokale ontwikkelingen en afspraken Stand van zaken Noordenveld Gemeente Noordenveld Er zijn in Noordenveld goede afspraken gemaakt tussen aanbieders S1 en de Noordenveldwerkers (toegang) met een duidelijke, signalerende functie Het is belangrijk om de S2 aanbieders te betrekken en te informeren. Daar komt ook de behoefte aan inzicht in expertise(s) uit voort. Samenwerking is goed, idee is om samen een sociale kaart te maken De contacten met de huisartsen zijn redelijk goed en er zijn afspraken gemaakt over de manier waarop er met hen wordt afgestemd. Er is een initiatief in de kern Norg van niet gecontracteerde partijen. Daar blijkt dat de behoefte aan één aanspreekpunt groot is. Thans wordt gekeken hoe dit initiatief samen gaat met inzet van gecontracteerde aanbieders. Expertise ontwikkeling is een belangrijk punt. Wat is nodig in de toegang en hoe zorg je dat het palet aan ondersteuning ook daadwerkelijk beschikbaar is. Hoe kan dit in 2017 kan worden geborgd.

8 Delen lokale ontwikkelingen en afspraken Stand van zaken gemeente Aa en Hunze Gemeente Aa en Hunze Er zijn nog niet veel nieuwe ontwikkelingen aangezien men nu prioriteit geeft aan de Herindicaties voor de Huishoudelijke Hulp. Dit duurt tot 1 juni, daarna wil men aan de slag met de uitwerking van de S1 wijkgericht werken. Gevoel is dat er bij herindicaties bijna altijd een hogere indicatie uitkomt (meer zorg). Dit als gevolg van het langer thuis blijven wonen van ouderen. In het kader van de S1 wordt er een lijn gelegd met het sociaal team in de gemeente. Hierover zijn al wel gesprekken gevoerd. De gecontracteerde organisaties weten elkaar goed te vinden. Er is ook contact met de huisartsen. Het blijkt dat huisartsen wisselend kijken naar de ontwikkeling van het sociale team en de rol van de wijkverpleegkundige. Er is grote behoefte aan één vast aanspreekpunt. De gemeente Aa en Hunze krijgt ondersteuning van ProGez op het gebied van samenwerking met de huisartsen.

9 Delen lokale ontwikkelingen en afspraken Stand van zaken gemeente Tynaarlo Gemeente Tynaarlo De gemeente is niet aanwezig. Vanuit de aanwezig aanbieders wordt gemeld dat er nog geen gesprek heeft plaatsgevonden tussen gemeente en aanbieders S1 wijkverpleging. Op dit moment ligt de prioriteit bij het ontwikkelen van het sociale team. De wijkverpleegkundigen opereren in de 2 de schil van het sociale team. De onderlinge contacten zijn goed. Er is zorg bij de S1 aanbieders over deze stand van zaken. Er is behoefte aan beleid en aan concrete afspraken. Voor de zomer wordt een vervolg verwacht. De regiosecretaris neemt contact op met de ambtelijk vertegenwoordiger van Tynaarlo om te kijken wat de stand van zaken is en of hulp nodig is.

10 Delen lokale ontwikkelingen en afspraken Stand van zaken gemeente Assen Gemeente Assen In Assen zijn, volgens de aanbieders, grote stappen gezet sinds de vorige keer. Er hebben gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente en de S1 aanbieders. Resultaat hiervan is dat de S1 wijkverpleegkundigen een plaats krijgen de huidige 4 sociale teams in Assen. Het is samen experimenteren hoe die rol vorm gaat krijgen. De wijkverpleegkundige heeft meerwaarde in het sociale team. Wijkverpleegkundigen zijn opgeleid om de mens als geheel te zien en te ondersteunen, waarbij contacten op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor de hand liggen. De wijkverpleegkundige staat boven haar eigen organisatie. De relatie met de huisartsen vormt nog een uitdaging. Blijvend advies richting de beroepsgroep huisartsen is korte lijnen en praktische informatie. De S1 wijkverpleegkundigen leggen nu contacten met de huisartsenpraktijken en proberen ingangen te vinden. Er wordt terecht of onterecht vaak een beroep gedaan op het privacy aspect. Achmea vraagt in hoeverre zij daar als financier van de huisartsen nog een stimulerende rol in zouden kunnen vervullen. Idee is om gebruik te maken van voorloper huisartsen als promotors. Achmea kan ook verbindingen leggen met inzet/ ideeen elders.

11 Delen lokale ontwikkelingen en afspraken Stand van zaken gemeente Midden Drenthe Gemeente Midden Drenthe In de Midden Drenthe zijn 3 teams aan de slag. Er is gekozen om een gezamenlijke sessie organiseren voor alle betrokken partijen. In Midden Drenthe speelt het Welwozo project een grote rol. Daarnaast worden bredere verbindingen in de gemeente gelegd. De toegang is geregeld via de arrangemententeams. Daarnaast zijn ook andere wegen open richting de toegang. De huisartsen zijn goed aangehaakt. In Midden Drenthe zijn twee Hagro groepen. Daarmee is het contact redelijk goed. Er is al één huisarts die optreedt als contactpersoon namens Smilde-Beilen. Er blijkt behoefte aan één aanspreekpunt a la het CJG. Als knelpunten worden genoemd de betrokkenheid van Achmea en de wens om te komen tot het ene telefoonnummer voor huisartsen. Ook signaleert men een toename van GGZ problematiek. Het ligt in de planning om in oktober een basismodel neer te leggen waarover eind dit jar een besluit kan worden genomen. Midden Drenthe wordt ondersteund door Invoorzorg.

12 Positionering wijkverpleegkundige 1 2 3

13 Inventarisatie Inzet Sociale Teams Gemeenten Positionering Sociale team Assen 2 6 buurtteams Aa en Hunze 1 sociale teams Tynaarlo Nog niet besloten 3 sociale teams Noordenveld 1 Noordenveld werker Midden Drenthe 1 3 kernen (nog geen geïntegreerde teams)

14 Vragen Achmea Proces en input Voorwaarden en proces Er is voor aanbieders een evaluatieformulier Wijkgericht Werken (niet toewijsbare zorg) De gemeenten vragen of Achmea ook met de gemeenten zelf gaat evalueren over het wijkgericht werken. Achmea is de inkoop 2016 aan het voorbereiden. De vraag is wat de stappen zijn en of Achmea daar al iets over kan meedelen. De regiosecretaris deelt de tijdens de subregionale samenwerkingsoverleggen gehouden inventarisatie van ervaringen met de inkoop 2015 met Albert Taaij. Dringend verzoek aan Achmea om de continuïteit van de samenwerking in de regio Drenthe te borgen. Op dit moment is Albert Taaij de contactpersoon voor de regio

15 Aandachtspunten in regio NM Continuïteit bij Achmea heeft zorg bij verschillende deelnemers. Er is grote behoefte aan samenwerking met Achmea. Dit past ook bij een transformatie, waarin gemeenten en zorgverzekeraar, meer dan voorheen op elkaar zijn aangewezen. De reorganisatie bij Achmea met een focus op centralisatie lijkt op een tegenbeweging die niet goed past bij de behoeften op dit oment. Er is minder Achmea capaciteit en dus ook minder menskracht in Drenthe. Er is een blijvende behoefte aan het verbinden van verschillende initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van HLZ. De provincie Drenthe en Achmea houden een tweetal verdiepende workshop als vervolg op de werkconferentie Drentse Zorglandschap in januari jl. De regiosecretaris HLZ maakt deel uit van de voorbereidende werkgroep van deze workshops. Zo wordt verbinding gemaakt tussen het Drents Zorglandschap en de HLZ opdracht. Het plan van aanpak voor de Veenkoloniën is onlangs gelanceerd (Wolberts gelden). De Drentse gemeenten Coevorden, Borger- Odoorn Aa en Hunze, Hoogeveen en Emmen zijn betrokken. Doel van dit plan is om de gezondheidsachterstand van mensen in deze gebieden te verbeteren. Het ligt in de lijn om deze initiatieven te verbinden en geen nieuwe, losse (organisatie) structuren op te tuigen. Er is behoefte aan deskundigheidsbevordering van wijkverpleegkundigen op het gebied van het werken in of nabij sociale teams en de daarvoor benodigde (T-shape) expertise. Op dit moment zijn lokaal een aantal S1 wijkverpleegkundigen al verbonden met het sociale team. De vraag is hoe dit werkbaar is vanaf 2017? In aanvulling hierop is er bij alle gemeenten behoefte aan een betere verbinding met de huisartsen. Het organiseren van één aanspreekpunt lijkt een van de oplossingsrichtingen. Met betrekking tot de nieuwe financieringsstructuur vanaf 2017 bestaat nog veel onduidelijkheid. De afspraken tussen gemeenten en de S1 aanbieders komen nog maar net op gang. Voor 2016 kunnen deze nog verder worden ontwikkeld, maar voor 2017 zal er geen aparte prestatie wijkgericht werken meer zijn. Hoe dit vormt krijgt is nog onduidelijk. Het is de kunst om met die onrust en onwetendheid toch in te blijven zetten op de samenwerking. Dat wordt ook nadrukkelijk uitgesproken als wens. Er zijn signalen dat het langer thuis wonen van cliënten verschuivingen met zich meebrengt. Zo wort duidelijk dat mensen langer in het ziekenhuis blijven en dat de Kortdurende opvang over blijkt te lopen. De vraag is dus of de zorgkosten wel zullen dalen, zoals het Rijk eigenlijk voor ogen heeft. Ook blijkt er spraken van een toenemende GGZ problematiek. Het is wenselijk om vinger aan de pols te houden rondom deze thema s.

16 Proces en afstemming Afspraken Achmea komt terug op de verzoeken en vragen van aanbieders en gemeenten. Er wordt vinger aan de pols gehouden wat betreft het inkoop proces 2016 en de evaluatie van 2015: er wordt een afspraak gepland tussen Achmea en regiosecretaris HLZ. De regiosecretaris zoekt contact met de gemeente Tynaarlo en deelt de inventarisatie van ervaringen rondom inkoop 2015 met Achmea. In het najaar 2015 wordt er opnieuw een sub regionaal overleg Noord en Midden georganiseerd waarbij het gaat om het delen van expertise en waarbij er aandacht is voor de expertise m.b.t. wijkverpleging.

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

DRENTS ZORGLANDSCHAP Uitvoeringsagenda 2018

DRENTS ZORGLANDSCHAP Uitvoeringsagenda 2018 DRENTS ZORGLANDSCHAP Uitvoeringsagenda 2018 Samenwerking tussen de twaalf Drentse gemeenten, Zilveren Kruis en provincie Drenthe Bijlage I :Overlegstructuren Drents Zorglandschap 1 Uitvoeringsagenda Drents

Nadere informatie

Drentse Werkagenda Hervorming Langdurige Zorg: Samenwerken aan bereikbare en beschikbare zorg in Drenthe

Drentse Werkagenda Hervorming Langdurige Zorg: Samenwerken aan bereikbare en beschikbare zorg in Drenthe Drentse Werkagenda Hervorming Langdurige Zorg: Samenwerken aan bereikbare en beschikbare zorg in Drenthe Drentse gemeenten, Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Provincie Drenthe 2015-2017 De Drentse Werkagenda

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg Agendapunt 6 060915 BOSD Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 17 september 2015 Onderwerp : Notitie aansluiting regionaal HLZ agenda op vast te stellen regionaal convenant

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Maart 2017 Begin 2017 zijn enquêtes uitgezet bij (A) gemeenten uit de kernwerkgebieden van Menzis, (B) zorgaanbieders die gecontracteerd zijn voor de

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Menzis en gemeenten hebben binnen de werkgroep wijkverpleging (binnen de Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s) besproken op

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2017 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2016 Toezichtdomein Westerveld Tynaarlo Noordenveld Midden-Drenthe Meppel Hoogeveen Emmen De Wolden Coevorden Borger-Odoorn Assen Aa en Hunze Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe

Nadere informatie

Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015

Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015 Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015 In 2015 is de jeugdhulp overgegaan naar de gemeenten. Om deze transitie goed te kunnen monitoren verstrekken gemeenten en jeugdhulp aanbieders gegevens

Nadere informatie

CONVENANT BESCHERMD WONEN /MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE

CONVENANT BESCHERMD WONEN /MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE CONVENANT BESCHERMD WONEN /MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo,

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Convenant Dementievriendelijk Drenthe

Convenant Dementievriendelijk Drenthe Convenant Dementievriendelijk Drenthe Aanleiding In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen leven gemiddeld

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2018 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2017

Gemeente. Toezichtdomein. Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe 2018 op uitvoering medebewindstaken gemeenten 2017 Toezichtdomein Westerveld Tynaarlo Noordenveld Midden-Drenthe Meppel Hoogeveen Emmen De Wolden Coevorden Borger-Odoorn Assen Aa en Hunze Integraal overzicht interbestuurlijk toezicht (IBT) provincie Drenthe

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoeksrapport 2014

Samenvatting Onderzoeksrapport 2014 Samenvatting Onderzoeksrapport 2014 Monitoring en evaluatie Cultuureducatie met Kwaliteit Drenthe door Zoë Zernitz, Rijksuniversiteit Groningen In 2012 heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Nadere informatie

Netwerk. Drenthe. Februari 2014 Els van der Veen

Netwerk. Drenthe. Februari 2014 Els van der Veen Netwerk Dementie Drenthe Februari 2014 Els van der Veen Iets vertellen over: 1. Organisatie Zorgbegeleiding/Casemanagement 2. Structuur Netwerk 3. Ontwikkeling Netwerk 4. Gebruik Gino Caseboek 1. Organisatie

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare zorg Regio Arnhem Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Dit is een toelichting bij het instrument Effectenanalyse

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Betreft : Aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Betreft : Aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw) N O T I T I E Aan : Leden IVVU Van : Kees Weevers Betreft : Aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw) Datum : 13 oktober 2014 Op 4 maart 2014 hebben minister Schippers en staatssecretaris

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Trekker: gemeente Enschede

Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Trekker: gemeente Enschede Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Trekker: gemeente Enschede Twente richt zich samen met Menzis en gemeenten op een effectieve verbinding tussen het sociaal en medisch domein Wie? Zorgverzekeraar

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie

Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie Werkzame bestanddelen Welzijn op Recept een inventarisatie Succesfactoren, voorwaarden en aandachtspunten Roos Rijcken Miriam Heijnders Feb 2017 Doel onderzoek Definitie en werkzame bestanddelen WOR projecten

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261).

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 891 Regels inzake de verzekering van zorg aan mensen die zijn aangewezen op langdurige zorg (Wet langdurige zorg) 30 597 Toekomst AWBZ Nr. 5

Nadere informatie

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Context is Jong@Breda Uitgangspunten Bredaas jeugd- en onderwijsbeleid 2011-2014 Focus op wat jeugd en ouders (al) wél kunnen! Positief, talentontwikkeling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Juryrapport Drentse collegeprogramma s

Juryrapport Drentse collegeprogramma s Juryrapport Drentse collegeprogramma s 2006-2010 oktober 2006 Milieufederatie Drenthe Hertenkamp 6 9401 HL ASSEN www.mfdrenthe.nl Juryrapport Drentse collegeprogramma s 2006-2010 1. Aanleiding tot het

Nadere informatie

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit: Agendapunt 2 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Mededelingen en actualiteit Bijlage : 2 Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Nadere informatie

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit, kosten en klantbeleving. De verschillende deelgebieden leiden in hun

Nadere informatie

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Vastgesteld: 17 september 2018 Voorgeschiedenis In de aanloop naar de nieuwe Jeugdwet maakten VNG en LHV gezamenlijk de werkmap Samenwerking tussen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

WERKAGENDA DRENTS ZORGLANDSCHAP

WERKAGENDA DRENTS ZORGLANDSCHAP WERKAGENDA DRENTS ZORGLANDSCHAP 2017-2018 Samenwerking tussen de twaalf Drentse gemeenten, Zilveren Kruis en provincie Drenthe DRENTHE // OKTOBER 2016 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 DRENTS ZORGLANDSCHAP...

Nadere informatie

Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf /

Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf / Brief - Integrale bekostiging geboortezorg vanaf 2022-0284412/0426998 Versie 2 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van de

Nadere informatie

PowerPoint PowerPoin pres Expe enta pres rtmee tie enta Lel tie ting A ys Lel tad WBZ Juni/ juli 2013

PowerPoint PowerPoin pres Expe enta pres rtmee tie enta Lel tie ting A ys Lel tad WBZ Juni/ juli 2013 PowerPoint Expertmeeting presentatie Lelystad AWBZ Juni/ juli 2013 Langdurige zorg Brief staatssecretaris april 2013 Veranderingen AWBZ AWBZ wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke kern. kern-awbz alleen

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

harmonisatie peuterspeelzalen & kinderopvang

harmonisatie peuterspeelzalen & kinderopvang de stand van zaken harmonisatie peuterspeelzalen & 2012 provincie drenthe PROVINCIE DRENTHE Het onderzoek er zal een sterke terugloop in het aantal zijn, waardoor er groepen moeten sluiten in Drenthe van

Nadere informatie

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017

WELKOM. Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie. Bijeenkomst op 10 mei 2017 WELKOM Drenthe in 2020 de meest toegankelijke provincie Bijeenkomst op 10 mei 2017 Programma: 16.00 uur Opening door dagvoorzitter Jacob Bruintjes en uitleg over de opzet van de bijeenkomst. 16.10 uur

Nadere informatie

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo SOCIAAL PLANBUREAU GRONINGEN EN TRENDBUREAU DRENTHE ZIJN ONDERDEEL VAN CMO STAMM 1 1. Introductie De ervaringen met de Wmo waren in

Nadere informatie

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, MiddenDrenthe, Noordenveld,

Nadere informatie

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014 Wmo-adviesraad West Maas en Waal 24 november 2014 1. Welkom, 2. Agenda 3. Wmo adviesraad, wat doen wij. 4. Hoe ziet de toekomst er uit? 5. Doel van vanavond. Agenda: Opening Onno Siegers Introductie avondprogramma

Nadere informatie

Cliëntenparticipatie Jeugd ZHZ (Zuid-Holland Zuid) De kracht van het verbinden!

Cliëntenparticipatie Jeugd ZHZ (Zuid-Holland Zuid) De kracht van het verbinden! Cliëntenparticipatie Jeugd ZHZ (Zuid-Holland Zuid) De kracht van het verbinden! Inleiding De Serviceorganisatie Jeugd ZHZ heeft in nauwe samenwerking met cliënten-(vertegenwoordigers), professionals en

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen. Bedrijfsnamen

(potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen. Bedrijfsnamen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Bedrijfsnamen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 104 Langdurige zorg N BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT. Werkgroep Provinciaal Toezicht

NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT. Werkgroep Provinciaal Toezicht NOTITIE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN FRIESE GEMEENTELIJKE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN WMO TOEZICHT Werkgroep Provinciaal Toezicht Inhoud Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Verschil toezicht op rechtmatigheid

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U

De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus AK Assen ons kenmerk U De leden van de gemeenteraad Tynaarlo Postbus 402 9400 AK Assen 0592-324660 info@vrd.nl www.vrd.nl ons kenmerk U190963 inlichtingen bij Marten van Delden uw kenmerk telefoonnummer 06-10147911 datum 7 mei

Nadere informatie

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Wijkverpleging Onderhandelingsresultaat transitie Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Onderwerpen Aanspraak wijkverpleging Toegang Overgang voor cliënten 2014-2015 Transitieperiode Nieuwe bekostigingssystematiek

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 25 657 Persoonsgebonden Budgetten Nr. 272 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid Samenwerkingsagenda Gemeenten Holland Rijnland & Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid Samenwerkingsagenda Zorg & Zekerheid en gemeenten Holland Rijnland 1 Inleiding De komende tijd staan gemeenten, zorgverzekeraars

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 juni 2016 Betreft Bekostiging wijkverpleging 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 juni 2016 Betreft Bekostiging wijkverpleging 2017 > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Marja de Leeuwerk en Mariska de Bont (V&VN) 26 maart 2010 Inhoud workshop Kennismaking Bewegingen rond verpleging in de eerste lijn (presentatie) Discussie

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord

Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Verslag: Wijkbijeenkomst Noord Datum: 25 november 2014 Locatie: t klooster Rotterdam Thema: Wijkgericht werken Georganiseerd door: Annelies de Vries en Margreet Meijer (ZorgImpuls) Aanwezigen De wijkbijeenkomst

Nadere informatie

ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0

ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0 ZN Doelgroepenregistratie schema en beslisboom, d.d. 01 juli 2018, versie 2.0 Aanvullende toelichting op de registratie van doelgroepen (code 1032 t/m/ 1037). Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2015 een

Nadere informatie

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 18 oktober TGW/U Lbr. 18/057. Verlengen overgangsrecht beschermd wonen

(VNG) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 18 oktober TGW/U Lbr. 18/057. Verlengen overgangsrecht beschermd wonen * 1 8. O A. 8 9 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum Ons kenmerk TGW/U201800790 Lbr. 18/057 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) Onderwerp Verlengen overgangsrecht beschermd wonen Samenvatting

Nadere informatie

Vaste Commissie VWS, Tweede Kamer der Staten Generaal Zorgverzekeraars Nederland

Vaste Commissie VWS, Tweede Kamer der Staten Generaal Zorgverzekeraars Nederland Aan Van Vaste Commissie VWS, Tweede Kamer der Staten Generaal Zorgverzekeraars Nederland Doorkiesnummer (030) 698 82 25 Datum 28 oktober 2014 Onderwerp AO Wijkverpleging Heeft u vragen of wilt u meer informatie

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAGENDA ZORG EN ZEKERHEID voortgang 22/5/2015

SAMENWERKINGSAGENDA ZORG EN ZEKERHEID voortgang 22/5/2015 SAMENWERKINGSAGENDA ZORG EN ZEKERHEID voortgang 22/5/2015 Aan : Bestuurders Zorg en Zekerheid en Holland Rijnland (HR) CC : Beleidsambtenaren en inkopers gemeenten HR Door : Fred Kok (Gemeente Noordwijk)

Nadere informatie

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

Nadere informatie

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017

Actieplan wachttijden in de zorg 11 mei 2017 De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds In hoofdstuk 9 worden na artikel 9.13 vier nieuwe artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 60365 25 oktober 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1110466 Datum: 28 januari 2014 Behandeld door: M. Megens Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel bij beleidsplan jeugdzorg Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Afhankelijkheden. Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s. September 2015. Regio Arnhem Regio Arnhem. Regio Groningen Regio Groningen

Afhankelijkheden. Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s. September 2015. Regio Arnhem Regio Arnhem. Regio Groningen Regio Groningen Afhankelijkheden Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s September 2015 Regio Arnhem Regio Arnhem Regio Groningen Regio Groningen Thema afhankelijkheden Binnen het thema afhankelijkheden brengen we voor

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2016 Betreft Bestuurlijke afspraken Zvw-pgb

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2016 Betreft Bestuurlijke afspraken Zvw-pgb > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+

Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ Toelichting op de integrale aanpak van Menzis, gemeenten en aanbieders Van 18- naar 18+ De overgang van 18- naar 18+ verloopt momenteel nog niet altijd even soepel voor jeugdigen. Ze kunnen vanaf hun 18

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE

CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE CONVENANT BESCHERMD WONEN /BEGELEIDING MAATSCHAPPELIJKE OPVANG DRENTHE De colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld,

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur)

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) Informatie en adviespunt arbeidsintegratie Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) In het gezamenlijke advies van LCR, UWV, CWI en Divosa over de werkherkansingsadviseur

Nadere informatie

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam

Zorginkoop Wlz 2017. Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017. April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Zorginkoop Wlz 2017 Presentatie & Verslag Bijeenkomst cliëntenraden gehandicaptenzorg zorginkoop Wlz 2017 April 2016 Zwolle- Amersfoort- Amsterdam Inkoopplan Jaarlijks bepalen we onze inkoopdoelen die

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid Persoonlijke Verzorging en Verpleging 2015. Juni juli 2014

Zorginkoopbeleid Persoonlijke Verzorging en Verpleging 2015. Juni juli 2014 Zorginkoopbeleid Persoonlijke Verzorging en Verpleging 2015 Juni juli 2014 Programma 1. Introductie Coöperatie VGZ 2. Visie overheid HLZ en context 3. Visie Coöperatie VGZ 4. Inkoop, declaratie en monitoring

Nadere informatie

Effectief Ontschotten

Effectief Ontschotten Effectief Ontschotten Werkagenda Menzis, regio s en gemeenten 23 november 2017 Onderwerpen vandaag 1. Waarom dit project: doel 2. Resultaten 3. Aanpak 4. Voorstel: planning 5. Vragen vooraf 2 Samenvatting

Nadere informatie

Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015

Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015 Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015 Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle hulp en ondersteuning aan jeugd. Na de transitie (overdracht van taken)

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

Toelichting Checklist Van 18- naar 18+

Toelichting Checklist Van 18- naar 18+ Toelichting Checklist Van 18- naar 18+ Wat? In Groningen is een checklist Van 18- naar 18+ (checklist 18-/+) opgesteld door jeugdhulpaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis. De checklist Van 18-

Nadere informatie

WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN

WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN WELKOM CONFERENTIE WIJKGERICHT WERKEN PROGRAMMA 17.30 uur: Opening en toelichting programma door dagvoorzitter, de heer René Heman 17.35 uur: Inleiding over decentralisaties en inrichting wijkteams gemeente

Nadere informatie

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een Waarom CLIQ Mail Ron Legerstee Ik ga er vooralsnog vanuit dat de behoefte aan een classificatie van hulpmiddelen bestaat. Of CLIQ daarop hét antwoord is en zal blijven weet ik niet. Wel denk ik dat enige

Nadere informatie